EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92000E001246

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1246/00 υποβολή: Bart Staes (Verts/ALE) προς την Επιτροπή. Προγράμματα αναπροσαρμογής των φορολογικών καθεστώτων στην Μεσημβρινή Αφρική.

ΕΕ C 89E της 20.3.2001, p. 18–19 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

92000E1246

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1246/00 υποβολή: Bart Staes (Verts/ALE) προς την Επιτροπή. Προγράμματα αναπροσαρμογής των φορολογικών καθεστώτων στην Μεσημβρινή Αφρική.

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 089 E της 20/03/2001 σ. 0018 - 0019


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1246/00

υποβολή: Bart Staes (Verts/ALE) προς την Επιτροπή

(14 Απριλίου 2000)

Θέμα: Προγράμματα αναπροσαρμογής των φορολογικών καθεστώτων στην Μεσημβρινή Αφρική

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις χρηματοπιστωτικές συνέπειες της συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών που έχει συναφθεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Νοτίου Αφρικής, η Μποτσουάνα, το Λεσότο, η Ναμίμπια και η Σουαζιλάνδη πρέπει να μεταρρυθμίσουν ριζικά τα φορολογικά τους συστήματα. Οι τέσσερις αυτές χώρες αποτελούν από κοινού με την Νότιο Αφρική τελωνειακή ένωση και δεν επιβάλλουν τέλη εισαγωγής στα κοινά σύνορά τους. Κατά συνέπεια, μέσω της Νοτίου Αφρικής, ευρωπαϊκά προϊόντα κυκλοφορούν στο εμπόριο χωρίς επιβολή τελών, ενώ η Μποτσουάνα, το Λεσότο, η Ναμίμπια και η Σουαζιλάνδη εξαρτώνται, για τα έσοδά τους, σε μεγάλο βαθμό από τα τέλη εισαγωγής. Απαντώντας στηνπ' αριθ. Ε-2382/99 γραπτή ερώτηση(1), η Επιτροπή δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να βοηθήσει τις χώρες στη Μεσημβρινή Αφρική κατά την εφαρμογή των φορολογικών μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται για τη διαφοροποίηση των εισοδηματικών τους πηγών.

1. Έχει μήπως ήδη ξεκινήσει η Επιτροπή προγράμματα παροχής συμβουλών στις ενδιαφερόμενες χώρες όσον αφορά τις φορολογικές ρυθμίσεις που χρειάζονται για τη διαφοροποίηση των εισοδηματικών τους πηγών; Εάν όχι, για ποιο λόγο;

2. Πότε τέθηκαν σε εφαρμογή τα προγράμματα αυτά και έως πότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι αναπροσαρμογές;

3. Ποιοι οργανισμοί και/ ή οργανώσεις συμμετέχουν στα εν λόγω προγράμματα;

4. Ποιες είναι οι κύριες γραμμές των προγραμμάτων που αφορούν τις ενδιαφερόμενες χώρες;

5. Ποια κονδύλια ελευθερώνονται για τηνλοποίηση των προγραμμάτων;

(1) ΕΕ C 280 E της 3.10.2000, σελ. 36.

Απάντηση του κ. Nielson εξ ονόματος της Επιτροπής

(15 Ιουνίου 2000)

Η Επιτροπή θα ήθελε να επαναλάβει τη διαβεβαίωσή της στο Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου, μετά από την απάντησή της στη γραπτή ερώτηση E-765/00(1) του Αξιότιμου Μέλους του Κοινοβουλίου, ότι η Κοινότητα είναι έτοιμη να βοηθήσει την Μποτσουάνα, το Λεσότο, τη Ναμίμπια και τη Σουαζιλάνδη (BLNS) στην εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης σύμφωνα με τα δικά τους χρονοδιαγράμματα και τις δικές τους προτεραιότητες.

Η Επιτροπή βοηθά τώρα τις χώρες αυτές (BLNS), μετά από αίτημά τους, με την προετοιμασία ενός γενικού προγράμματος στήριξης. Η πρώτη φάση θα περιέχει ανάλυση των θεμάτων προσαρμογής που προκύπτουν από την ελευθέρωση των συναλλαγών και θα προετοιμάσει δραστηριότητες προκειμένου να επωφεληθούν οι χώρες αυτές από τις νέες δυνατότητες που προσφέρονται για να αντιμετωπίσουν επιτυχώς την απαραίτητη διαδικασία προσαρμογής. Η φάση αυτή προβλέπει διάθεση ποσού ύψους 6 εκατ. και προβλέπεται να εφαρμοστεί μέσα σε τριετή περίοδο, από τον Ιανουάριο 2001 έως τον Δεκέμβριο 2003. Το πρόγραμμα θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν έναν μέσο των BLNS ή της Τελωνειακής Ένωσης της Νοτίου Αφρικής (SACU), ενώ η χρηματοδότησή

του θα προέρχεται από περιφερειακούς πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης (ΕΤΑ) για την αποκατάσταση και ανάπτυξη στη Νότιο Αφρική (EPRD), ενώ με τον τρόπο αυτό θα συμπληρώνει στη χρηματοδότηση του εθνικού προγράμματος. Η Νότια Αφρική δέχθηκε ήδη να διαθέσει ποσό ύψους 3 εκατ. από τους πόρους του EPRD για το 2000. Μια δεύτερη φάση θα αφορά πακέτο μέτρων για τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα ώστε να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά του (μέσω της εισαγωγής νέων τεχνικών, βελτιωμένης διαχείρισης και πρακτικών εργασίας και επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού) και του σχεδιασμού, όπου πρέπει, μεταβατικών προγραμμάτων στήριξης του προϋπολογισμού, στο πλαίσιο συνεπών μακροοικονομικών προγραμμάτων. Μια τρίτη φάση θα στοχεύει στην εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων.

Επιπλέον, έχει ετοιμαστεί ένα πρόγραμμα φορολογικής αναδιοργάνωσης μετά από αίτηση της Σουαζιλάνδης το οποίο και θαποβληθεί στην επιτροπή του ΕΤΑ τον Ιούνιο του 2000. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί για περίοδο τεσσάρων ετών, με κόστος ύψους 5,6 εκατ.. Ο στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει την Σουαζιλάνδη στη δημιουργία δυνατοτήτων για τη διαμόρφωση και την εφαρμογή μιας ορθής και δίκαιης φορολογικής πολιτικής σε ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συμμετέχει στην προετοιμασία αυτού του προγράμματος.

Η Μποτσουάναπέβαλε πρόσφατα αίτηση για στήριξη ενός σχεδιαζόμενου προγράμματος φορολογικής μεταρρύθμισης με στόχο την αύξηση των εσόδων του κράτους. Τα αναμενόμενα αποτελέσματά του θα συμπεριλαμβάνουν την εισαγωγή φόρου προστιθέμενης αξίας και τη βελτίωση της αξιολόγησης και της συγκέντρωσης φόρων και τελών. Έχει συμφωνηθεί με την Μποτσουάνα να συγκεντρωθεί η κοινοτική βοήθεια αρχικά στην πρόσληψη ενός συμβούλου ειδικού επί των δημοσίων εσόδων (Ιούλιος 2000) ο οποίος θα βοηθήσει στη συνέχεια στο σχεδιασμό ενός προγράμματος φορολογικής μεταρρύθμισης.

(1) ΕΕ C 46 E της 13.2.2001.

Top