Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92000E000075

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-0075/00 υποβολή: Gérard Caudron (PSE) προς την Επιτροπή. Το ναυάγιο του πλοίου Έρικα και οι σημαίες ευκαιρίας της Κύπρου και της Μάλτας.

    ΕΕ C 280E της 3.10.2000, p. 171–171 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92000E0075

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-0075/00 υποβολή: Gérard Caudron (PSE) προς την Επιτροπή. Το ναυάγιο του πλοίου Έρικα και οι σημαίες ευκαιρίας της Κύπρου και της Μάλτας.

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 280 E της 03/10/2000 σ. 0171 - 0171


    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-0075/00

    υποβολή: Grard Caudron (PSE) προς την Επιτροπή

    (24 Ιανουαρίου 2000)

    Θέμα: Το ναυάγιο του πλοίου Έρικα και οι σημαίες ευκαιρίας της Κύπρου και της Μάλτας

    Στις 12 Δεκεμβρίου 1999, το ναυάγιο του Έρικα, ενός πετρελαιοφόρου που ταξίδευε με σημαία της Μάλτας, έφερε πάλι στο προσκήνιο την πολεμική γύρο από τις σημαίες ευκαιρίας.

    Πράγματι, οι σημαντικότεροι εμπορικοί στόλοι ανήκουν σε χώρες όπως η Λιβερία, η Ονδούρα, ο Παναμάς και οι Μπαχάμες, αλλά επίσης και στην Κύπρο και τη Μάλτα, ήτοι δύο χώρες που ετοιμάζονται να προσχωρήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι χώρες αυτές προσφέρουν ιδιαίτερα φθηνή καταχώρηση, φορολογούν ελάχιστα τα εισοδήματα από την εκμετάλλευση των πλοίων, ενώ εφαρμόζουν περιορισμένες ρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας και των ελέγχων. Ο κ. Lamoureux, Γενικός Διευθυντής της ΓΔ Μεταφορών, εξέφρασε αμφιβολίες ως προς τη σοβαρότητα των ελέγχων που πραγματοποιούνται στα εν λόγω κράτη. Έχει επανειλημμένωςπογραμμισθεί ότι οι αρμόδιες για τους ελέγχους αυτούς αρχές περιορίζονται στον έλεγχο των συνοδευτικών εγγράφων των πλοίων και δεν μπαίνουν στον κόπο να μετακινηθούν.

    Είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου έχουν αρχίσει επισήμως από τις 31 Μαρτίου 1998.

    Δεδομένου ότι τον Οκτώβριο του 1998 η Μάλτα επαναδραστηριοποίησε την αίτηση προσχωρήσεώς της, προβλέπεται να αρχίσουν από τον επόμενο Φεβρουάριο διμερείς διακυβερνητικές διασκέψεις, με στόχο την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των όρων της ένταξης.

    Είναι διατεθειμένη η Επιτροπή να περιλάβει στην ημερήσια διάταξη των εν λόγω συναντήσεων τα προβλήματα ασφάλειας στη θάλασσα που συνδέονται άμεσα με τις σημαίες ευκαιρίας;

    Επισημαίνεται τέλος ότι ο Γάλλος Υπουργός Μεταφορών ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει συνάντηση στρογγυλής τραπέζης με εμπειρογνώμονες και επαγγελματίες του τομέα των θαλασσίων μεταφορών, προκειμένου να συζητήσουν την εκπόνηση Χάρτη για την ασφάλεια στη θάλασσα. Είναι διατεθειμένη η Επιτροπή ναποστηρίξει την εν λόγω πρωτοβουλία;

    Απάντηση του κ. Verheugen εξ ονόματος της Επιτροπής

    (22 Φεβρουαρίου 2000)

    Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ενόψει της προσχώρησής τους στην Ένωση, έχει κινηθεί πολλές φορές η προσοχή της Μάλτας και της Κύπρου να βελτιώσουν τη θαλάσσια ασφάλεια των πλοίων που είναι καταχωρημένα στα μητρώα τους.

    Οι συζητήσεις με την Κύπρο έχουν προχωρήσει περισσότερο και αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Πράγματι, η Κύπρος έχει κοινοποιήσει ορισμένες διατάξεις για να βελτιώσει την απόδοση της θαλάσσιας διοίκησής της και της σημαίας της ενώ ένα σχέδιο δράσης βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας. Για τη Μάλτα, οι επαφές είναι πιο πρόσφατες. Διαπιστώθηκε από την Επιτροπή, στην τακτική έκθεση του Οκτωβρίου 1999(1) σχετικά με την πρόοδο στο θέμα της προσχώρησης της Μάλτας στην Ένωση, ότι, όσον αφορά τηνλοποίηση του κοινοτικού κεκτημένου, η Μάλτα δεν εφαρμόζει ακόμα ορισμένους κανόνες όσον αφορά την ασφάλεια και τη ρύπανση. Σχετικά με το θέμα αυτό, πρέπει να σημειωθεί επειγόντως πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση. Όσον αφορά τη θαλάσσια ασφάλεια των πλοίων που έχουν καταχωρηθεί στο μητρώο της Μάλτας, τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά. Η βελτίωση της διοίκησης της Μάλτας, σαν κράτος σημαίας ευκαιρίας, παραμένει προτεραιότητα. Πρέπει να σχεδιαστεί αποτελεσματική στρατηγική για την απόσυρση από το μητρώο των πλοίων που δεν πληρούν τους σχετικούς κανόνες.

    Η Επιτροπή δεν θα παραλείψει να παρακολουθεί τακτικά την πρόοδο που σημειώνει η Κύπρος και η Μάλτα προς τους καθορισθέντες αυτούς στόχους.

    Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την πρόθεση των γαλλικών αρχών να διοργανώσουν συνάντηση στρογγυλής τραπέζης για την επεξεργασία ενός Χάρτη για την ασφάλεια στην θάλασσα. Από την πλευρά της, η Επιτροπή δεν πρόκειται να μείνει άπρακτη και ετοιμάζει σχέδιο ανακοίνωσης για την ασφάλεια των πετρελαιοφόρων πλοίων, που θα συνοδεύεται από νομοθετικά μέτρα σχετικά με την ενίσχυση των ελέγχων στα επικίνδυνα πλοία από συμπληρωματικές απαιτήσεις σχετικά με τις εταιρείες καταχώρησης και τηνιοθέτηση χρονοδιαγράμματος για την προοδευτική απομάκρυνση των πλοίων με μονό κύτος.

    Η Επιτροπή ελπίζει ότι ηιοθέτηση του κειμένου αυτού, που προβλέπεται για τα τέλη Μαρτίου του 2000, θα επιτρέψει την εις βάθος συζήτηση στο Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο, που θα καταλήξει σύντομα στην αποτελεσματικότερη προστασία των ευρωπαϊκών ακτών από τη σημαντική καταστροφή που προξενεί η ρύπανση από πετρελαιοκηλίδες.

    (1) CSR(99) 508 τελικό.

    Top