EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91999E002627

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-2627/99 υποβολή: Francesco Speroni (TDI) προς την Επιτροπή. Ζώνες ασφαλείας αυτοκινήτων.

ΕΕ C 303E της 24.10.2000, p. 85–86 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

91999E2627

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-2627/99 υποβολή: Francesco Speroni (TDI) προς την Επιτροπή. Ζώνες ασφαλείας αυτοκινήτων.

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 303 E της 24/10/2000 σ. 0085 - 0086


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-2627/99

υποβολή: Francesco Speroni (TDI) προς την Επιτροπή

(12 Ιανουαρίου 2000)

Θέμα: Ζώνες ασφαλείας αυτοκινήτων

Οι ζώνες ασφαλείας στα αυτοκίνητα αποδεικνύονται συχνά άχρηστες λόγω του ότι δεν χρησιμοποιούνται.

Θεωρεί σκόπιμη η Επιτροπή την έκδοση ειδικών διατάξεων οι οποίες ναποχρεώνουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες να εφοδιάζουν τα οχήματα με συστήματα τα οποία δεν θα επιτρέπουν την κίνηση των οχημάτων εάν προηγουμένως δεν έχουν δεθεί οι ζώνες ασφαλείας;

Απάντηση του κ. Liikanen εξ ονόματος της Επιτροπής

(24 Φεβρουαρίου 2000)

Οι τεχνικές προδιαγραφές για τις ζώνες ασφαλείας με τις οποίες πρέπει να συμμορφούνται τα οχήματα με κινητήρα περιέχονται στην οδηγία 77/541/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 28 Ιουνίου 1977, σχετικά με την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών για τις ζώνες ασφαλείας και τα συστήματα συγκράτησης των οχημάτων με κινητήρα(1) και στις μεταγενέστερες τροποποιήσεις.

Η χρησιμοποίηση της ζώνης ασφαλείας και ειδικότερα ηποχρεωτική χρήση της διέπονται από την οδηγία 91/671/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 16 Δεκεμβρίου 1991, σχετικά με την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών για τηνποχρεωτική χρησιμοποίηση της ζώνης ασφαλείας σε οχήματα κάτω των 3,5 τόνων(2). Στην οδηγία αυτή προβλέπεται ότι τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε ο οδηγός και οι επιβάτες που καταλαμβάνουν τα καθίσματα των οχημάτων στην κυκλοφορία, χρησιμοποιούν πραγματικά τη ζώνη ασφαλείας.

Η Επιτροπή συμμερίζεται τη γνώμη του Αξιότιμου Μέλους, σύμφωνα με την οποία η μη χρησιμοποίηση της ζώνης ασφαλείας εμποδίζει τους χρήστες από το να επωφελούνται πλήρως της αυξημένης οδικής ασφάλειας που τους προσφέρεται από τα εν λόγω συστήματα συγκράτησης. Οι πρόσφατες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε κράτη μέλη κατέδειξαν ότι, ακόμη και με ποσοστό χρησιμοποίησης της ζώνης ασφαλείας κοντά στο 85 % στις μπροστινές θέσεις, τα μισά από τα θύματα ατυχημάτων προέρχονται από το 15 % των χρηστών που δεν χρησιμοποιούν τη ζώνη ασφαλείας.

Ωστόσο η λύση που προτείνεται από το Αξιότιμο Μέλος, φαίνεται προς το παρόν δύσκολο να εφαρμοστεί. Θα πρέπει δηλαδή το σύστημα να είναι ικανό να ανιχνεύει τα καθίσματα που είναι κατειλημμένα, να μη μπορεί να παραβιαστεί (για παράδειγμα δέσιμο της ζώνης ασφαλείας χωρίς αυτή να περνά από το σώμα) και το ίδιο το σύστημα να μην εμφανίζει δυνατότητες πρόκλησης σοβαρών ατυχημάτων (όπως για παράδειγμα τη στιγμή που αφαιρείται η ζώνη και το αυτοκίνητο ευρίσκεται σε κίνηση, η μηχανή να σβήνει αυτόματα).

Οι κατασκευαστές μελετούν διάφορες άλλες λύσεις για να συμβάλουν στην αύξηση του ποσοστού χρησιμοποίησης της ζώνης, ειδικότερα με τηνιοθέτηση συστημάτων οπτικού και ακουστικού συναγερμού ιδιαίτερα ενοχλητικού, που θα μπορούσαν να βρουν ευρύτερη διάδοση σε σχετικά σύντομες προθεσμίες.

Η Επιτροπή ωστόσο είναι της γνώμης, όπως το αναφέρει και η οδηγία 91/671/ΕΟΚ, ότι τα κράτη μέλη διαθέτουν ήδη τα απαραίτητα νομοθετικά μέσα για να εξασφαλίσουν τον αυστηρότερο έλεγχο στη χρησιμοποίηση της ζώνης ασφαλείας στο έδαφός τους.

(1) ΕΕ L 220 της 29.8.1977.

(2) ΕΕ L 373 της 31.12.1991.

Top