Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91999E002458

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-2458/99 υποβολή: Raffaele Costa (PPE-DE) προς την Επιτροπή. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία προϊόντων γραφής.

    ΕΕ C 280E της 3.10.2000, p. 47–48 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    91999E2458

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-2458/99 υποβολή: Raffaele Costa (PPE-DE) προς την Επιτροπή. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία προϊόντων γραφής.

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 280 E της 03/10/2000 σ. 0047 - 0048


    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-2458/99

    υποβολή: Raffaele Costa (PPE-DE) προς την Επιτροπή

    (16 Δεκεμβρίου 1999)

    Θέμα: Η ευρωπαϊκή βιομηχανία προϊόντων γραφής

    Η ευρωπαϊκή βιομηχανία προϊόντων γραφής (πένες, μολύβια, στυλογράφοι, κλπ.) και των ειδών γραφείου γενικώς πλήττεται από τη μαζική άφιξη στην ευρωπαϊκή αγορά προϊόντων που είναι πιστές αντιγραφές ιταλικών και ευρωπαϊκών μοντέλων και διοχετεύονται στην αγορά σε τιμές κατώτερες κατά 50 60 % περίπου της πραγματικής τους αξίας.

    Πρωταγωνιστές του αθέμιτου αυτού ανταγωνισμού είναι επιχειρήσεις τρίτων χωρών, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ταϊβάν και η Ινδονησία, που εξυπηρετούνται από χιλιάδες εισαγωγέων διάσπαρτων σε όλη την Ευρώπη και ικανών πλέον να εκθέτουν τα προϊόντα τους στις διεθνείς και εθνικές εκθέσεις του τομέα.

    Η διαδεδομένη αυτή παρανομία κατέστη δυνατή από τη συνύπαρξη περισσοτέρων του ενός παραγόντων και συγκεκριμένα ελλιπείς έλεγχοι εκ μέρους των δημοσίων αρχών, χρονοβόρος διαδικασία (πολλά χρόνια ιδιαίτερα στην Ιταλία) για την εκδίκαση μηνύσεων που κατατέθηκαν για την προστασία του εμπορικού σήματος και των ευρυσιτεχνιών, απουσία οικονομικής ρευστότητας των εν λόγω εισαγωγέων (συχνά πρόκειται για εταιρείες ευκαιρίας διαθέτουσες ένα γραφείο με λίγα έπιπλα φαξ και τηλέφωνο που σε λίγες ώρες μπορούν να διαλυθούν και να μεταφερθούν αλλού με άλλο όνομα).

    Εκτός αυτού, οι παραγωγοί αυτοί παραβιάζουν συστηματικά όλους τους αυστηρούς κανόνες ασφαλείας που επιβάλλονται στους ευρωπαίους ανταγωνιστές θέτοντας σε κίνδυνο τηνγεία των πολιτών, ιδίως των μικρών παιδιών που συχνά είναι και οι τελικοί καταναλωτές των εν λόγω προϊόντων.

    Στην περίπτωση που η κατάσταση αυτή παρανομίας και αθέμιτου ανταγωνισμού διαρκέσει στο χρόνο οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες ιδιαίτερα οι ιταλικές του τομέα θαποχρεωθούν να κλείσουν με σοβαρότατες συνέπειες για την απασχόληση και την αγορά που θα παραμείνει έρμαιο προϊόντων επικινδύνων και χαμηλής ποιότητας και τούτο εντελώς σε βάρος του καταναλωτή.

    Μπορεί καταρχήν να αναφέρει η Επιτροπή ποια κατάλληλα και αποτελεσματικά μέτρα για μια ταχεία καταστολή του φαινομένου προτίθεται ναιοθετήσει ώστε να επανέλθει η κατάσταση στη νομιμότητα;

    Μπορεί εξάλλου να ενεργοποιηθεί για να περιορισθεί η εισαγωγή προϊόντων του τομέα από χώρες που λειτουργώνταςπό οικονομικές συνθήκες ιδιαίτερα ευνοϊκές λόγω τοπικών παραγόντων, (εργατικό κόστος γελοίο σε σχέση με τα ευρωπαϊκά επίπεδα, ασήμαντες ή ακόμη και ανύπαρκτες προδιαγραφές ασφαλείας στους χώρους εργασίας, απουσία κανόνων για την προστασία της ποιότητας και της ασφάλειας των προϊόντων), καθιστούν αδύνατον έναν σωστό και θεμιτό ανταγωνισμό με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις;

    Απάντηση του κ. Lamy εξ ονόματος της Επιτροπής

    (28 Ιανουαρίου 2000)

    Το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου έθιξε ορισμένα σημαντικά θέματα όσον αφορά τη δράση που έχει αναληφθεί, στο πλαίσιο της Κοινότητας, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργεί η παραγωγή και εμπορία εμπορευμάτων παραποίησης/απομίμησης από εταιρείες σε πολλές τρίτες χώρες. Είναι σαφές ότι η εμπορία παραποιημένων και πειρατικών προϊόντων βλάπτει τους κατόχους του εμπορικού σήματος, τους νομοταγείς κατασκευαστές και εμπόρους ενώ παραπλανά τους καταναλωτές. Όπως σωστά ανέφερε το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου, τα προϊόντα-απομιμήσεις ενδέχεται να είναι επίσης επικίνδυνα για τη δημόσιαγεία.

    Για να εμποδιστεί η είσοδος και η πώληση στην αγορά της Κοινότητας παραποιημένων προϊόντων, η Κοινότητα εξέδωσε κανόνες και κανονισμούς που έχουν στόχο να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στο εσωτερικό της Κοινότητας. Ιδιαίτερα, ο κανονισμός του Συμβουλίου 3295/94, όπως τροποποιήθηκε από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 241/1999 της 25ης Ιανουαρίου 1999, περί μέτρων απαγόρευσης της ελεύθερης κυκλοφορίας της εξαγωγής, της επανεξαγωγής και τηςπαγωγήςπό καθεστώς αναστολής των εμπορευμάτων παραποίησης/απομίμησης και των αναπαραχθέντων χωρίς άδεια (πειρατικών)(1), επιτρέπει στις τελωνειακές αρχές στην Κοινότητα να αναστείλουν την κυκλοφορία εμπορευμάτων που, ενδεχομένως, είναι παραποιημένα ή πειρατικά, ενώ ο κάτοχος των δικαιωμάτων μπορεί να κινήσει διαδικασία παραβίασης ενώπιον των εθνικών αρχών. Η Επιτροπή εργάζεται τώρα στενά με τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του τελωνειακού προγράμματος 2000, για να βοηθήσει τα τελωνεία και τους οικονομικούς φορείς να ανταλλάσσουν καλύτερα πληροφορίες και να βελτιώσουν τιςπηρεσίες που προσφέρουν τα τελωνεία στους κατόχους των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας μέσω της μεγαλύτερης σημασίας στην κατάρτιση για τελωνειακούςπαλλήλους που ασχολούνται με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

    Η Επιτροπήιοθέτησε επίσης, τον Οκτώβριο του 1998, το Πράσινο Βιβλίο για την καταπολέμηση της παραποίησης και της πειρατείας στην ενιαία αγορά(2), το οποίο αποτελεί την αρχή μιας ευρύτερης διαδικασίας διαβουλεύσεων για την καταπολέμηση της πειρατείας στην Κοινότητα.

    Όπως σωστά ανέφερε το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου, βασικό στοιχείο μιας γενικότερης στρατηγικής για την καταπολέμηση της παραποίησης είναι η εξάλειψη του προβλήματος στη ρίζα του, π.χ. στη χώρα στην οποία κατασκευάζονται τα εμπορεύματα αυτά. Σημαντικό βήμα για την καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας σε ολόκληρο τον κόσμο έγινε την 1η Ιανουαρίου 2000, όταν οι αναπτυσσόμενες χώρες (εκτός από τις ελάχιστα αναπτυγμένες) θα πρέπει να εφαρμόσουν πλήρως τις διατάξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για την προστασία των ΔΠΙ (η γνωστή συμφωνία για τις πλευρές που αφορούν το εμπόριο των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας). Κατά την εφαρμογή των κανόνων του ΠΟΕ για την πνευματική ιδιοκτησία, οι χώρες αυτές είναιποχρεωμένες να προβλέπουν ποινικές διαδικασίες και ποινές σε όλες τις περιπτώσεις εκ προθέσεως παραποίησης εμπορικού σήματος σε εμπορική κλίμακα.

    Όσον αφορά την άποψη του Αξιότιμου Μέλους του Κοινοβουλίου σχετικά με τις ισχύουσες οικονομικές συνθήκες στις αναπτυσσόμενες χώρες, η Επιτροπή θα παρατηρήσει ότι το χαμηλό κόστος εργασίας είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες του συγκριτικού πλεονεκτήματός τους και προϋπόθεση που θα τους επιτρέψει να ενταχθούν περισσότερο στη συνολική οικονομία και να συνεχίσουν την οικονομική τους ανάπτυξη. Η άποψη της Επιτροπής είναι ότι όσο ανεβαίνει το βιοτικό τους επίπεδο, οι ίδιες έχουν συμφέρον να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας, συμπεριλαμβανομένων της ασφάλειας, τηςγείας και άλλων πλευρών.

    (1) ΕΕ L 27 της 2.2.1999.

    (2) COM(98)569 τελικό.

    Top