Επιλέξτε τις πειραματικές λειτουργίες που θέλετε να δοκιμάσετε

Το έγγραφο αυτό έχει ληφθεί από τον ιστότοπο EUR-Lex

Έγγραφο 91999E000188

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ αρ θ. 188/99 tων βουλετών Angela SIERRA GONZALEZ , Pedro MARSET CAMPOS , Laura GONZALEZ ALVAREZ προς την Επ τροπή. Πυρηνικός σταθμός στο Μαρόκο

    ΕΕ C 297 της 15.10.1999, σ. 150 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Ιστότοπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

    91999E0188

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ αρ θ. 188/99 tων βουλετών Angela SIERRA GONZALEZ , Pedro MARSET CAMPOS , Laura GONZALEZ ALVAREZ προς την Επ τροπή. Πυρηνικός σταθμός στο Μαρόκο

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 297 της 15/10/1999 σ. 0150


    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-0188/99

    υποβολή: Angela Sierra González (GUE/NGL) , Pedro Marset Campos (GUE/NGL) και Laura González Álvarez (GUE/NGL) προς την Επιτροπή

    (11 Φεβρουαρίου 1999)

    Θέμα: Πυρηνικός σταθμός στο Μαρόκο

    Πρόσφατα ανακοινώθηκε η επιθυμία της κυβέρνησης του Μαρόκου να κατασκευάσει πυρηνικό σταθμό σε αυτήν τη χώρα, συγκεκριμένα δε στη δυτική της πλευρά, σε 200 περίπου χιλιόμετρα από το αρχιπέλαγος των Καναρίων. Πρόκειται για τον πρώτο πυρηνικό σταθμό του Βορρά της Αφρικανικής Ηπείρου και η ανακοίνωση της δημιουργίας του δημιούργησε ορισμένες ανησυχίες, οι οποίες οφείλονται στην ανάπτυξη αυτού του τύπου ενέργειας στο Μαρόκο.

    Οπωσδήποτε, αυτή η εγκατάσταση δεν θα χρειαζόταν εάν είχαν ορθά αναπτυχθεί οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της χώρας αυτής. Τεχνικοί της κυβέρνησης των Καναρίων προσέφεραν τη βοήθειά τους για τη δημιουργία σταθμών αιολικής ενέργειας στη χώρα.

    Είναι σαφές ότι πρέπει να προωθηθεί η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Μαρόκο προκειμένου να βοηθηθεί η κοινωνικο-οικονομική του ανάπτυξη και να αποφευχθεί η εισαγωγή πηγών ενέργειας όπως είναι η ατομική, με αναμφισβήτητες περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις.

    Γνωρίζει η Επιτροπή το σχέδιο εγκατάστασης πυρηνικού σταθμού στο Μαρόκο;

    Προσέφερε η Επιτροπή τεχνική ή χρηματοδοτική βοήθεια για την ανάπτυξη αυτού του τύπου ενέργειας στη χώρα;

    Έχει αντιμετωπίσει η Επιτροπή το ενδεχόμενο να παράσχει βοήθεια για την εγκατάσταση και την ανάπτυξη ανανεωσίμων ενεργειών στο Μαρόκο, μέσω της χρησιμοποίησης των υπαρχόντων μηχανισμών συνεργασίας;

    Απάντηση του κυρίουMarín εξ ονόματος της Επιτροπής

    (10 Μαρτίου 1999)

    Η Επιτροπή έλαβε γνώση του σχεδίου κατασκευής ενός πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής για την αφαλάτωση του θαλάσσιου ύδατος στην παράκτια νότια ζώνη, στην περιοχή Tan-Tan.

    Το Δεκέμβριο του 1998 υπογράφηκε συμφωνία για το έργο αυτό μεταξύ του Μαρόκου και της Κίνας.

    Η Επιτροπή δεν υπέβαλε καμιά πρόταση στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας στο Μαρόκο.

    Η Επιτροπή προέβλεψε να χορηγήσει βοήθεια για ενεργειακά θέματα στο Μαρόκο σε δυο επίπεδα.

    Κατά πρώτον, στο πλαίσιο των διμερών ενδεικτικών προγραμμάτων με το Μαρόκο, η Επιτροπή άρχισε την εκπόνηση του σχεδίου κατασκευής ενός σημαντικού έργου για την αποκεντρωμένη γεωργική ηλεκτροδότηση (ERD); το σχέδιο αυτό προβλέπει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκό σύστημα. Για το έργο αυτό, συνολικού κόστους περίπου 14,5 εκατομ. ευρώ, θα χορηγηθεί βοήθεια 10 εκατ. ευρώ κατά προτεραιότητα για την ηλεκτροδότηση των μειονεκτούντων χωριών, "των douars", των βόρειων επαρχιών. Η πρόταση χρηματοδότησης για αυτό το έργο ERD ευρίσκεται στο καταληκτικό στάδιο και πιστεύεται ότι θα μπορέσει να υποβληθεί στα κράτη μέλη προς έγκριση κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 1999.

    Έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή κατά την εκπόνηση αυτού του σχεδίου ERD στη λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος, τα οποία θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από αυτό.

    Κατά δεύτερο λόγο με βάση τον περιφερειακό προγραμματισμό, στο πλαίσιο των συστάσεων του ευρωμεσογειακού ενεργειακού φόρουμ, το πρόγραμμα δράσης 1998-2000, που καταρτίστηκε μετά από τη διάσκεψη της Τεργέστης έχει προβλέψει κυρίως τέσσερα ενεργειακά σχέδια που θα μπορούσαν να τύχουν χρηματοδότησης εκ μέρους των τρίτων χωρών-μεσογειακών εταίρων και των κρατών μελών.

    Τα τέσσερα αυτά σχέδια έχουν θέμα την ενέργεια και το αστικό περιβάλλον, τις εφαρμογές της θερμικής ηλιακής ενέργειας, ένα δίκτυο κατάρτισης για την ενεργειακή πολιτική και έναν μεσογειακό ενεργειακό δακτύλιο.

    Δυο άλλα σχέδια, που θα χρηματοδοτηθούν κατά 100 % από την Επιτροπή, αφορούν τα νομικά και θεσμικά πλαίσια, καθώς και την προσαρμογή των επιχειρήσεων του ενεργειακού τομέα και την υποστήριξη στις ομαδες ad hoc του ευρωμεσογειακού ενεργειακού φόρουμ (σχετικά με την ενεργειακή πολιτική, τις διασυνδέσεις, την οικονομική ανάλυση).

    Επάνω