EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91998E003366

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ αρ θ. 3366/98 του Nikitas KAKLAMANIS προς την Επ τροπή. Εκλογική άδεια για τους Έλληνες υπαλλήλους των Κοινοτικών Οργάνων

ΕΕ C 182 της 28.6.1999, p. 72 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

91998E3366

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ αρ θ. 3366/98 του Nikitas KAKLAMANIS προς την Επ τροπή. Εκλογική άδεια για τους Έλληνες υπαλλήλους των Κοινοτικών Οργάνων

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 182 της 28/06/1999 σ. 0072


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-3366/98

υποβολή: Νικήτας Κακλαμάνης (UPE) προς την Επιτροπή

(16 Νοεμβρίου 1998)

Θέμα: Εκλογική άδεια για τους Έλληνες υπαλλήλους των Κοινοτικών Οργάνων

Πληθαίνουν τα προβλήματα για τους Έλληνες υπαλλήλους των Κοινοτικών Οργάνων που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στη χώρα καταγωγής τους. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις Διατάξεις που έχουν θεσπισθεί (και με την ερμηνεία που τους δίνει η DG IX) αναφορικά με την "Ειδική Άδεια Λόγω Εκλογών", οι Έλληνες υπάλληλοι των Οργάνων της ΕΕ που επιθυμούν να ψηφίσουν και στους δύο γύρους των Δημοτικών και Νομαρχιακών Εκλογών (όπως, άλλωστε, υποχρεούνται από την Ελληνική Νομοθεσία), αναγκάζονται να πληρώσουν δύο εισιτήρια για να μεταβούν και να επιστρέψουν δύο φορές από την Ελλάδα, ενώ, αν πάρουν άδεια απουσίας στο μέσον της εβδομάδας που μεσολαβεί μεταξύ των δύο γύρων, χάνουν τη σχετική οδοιπορική άδεια.

Εξάλλου, υποχρεούνται να παρουσιασθούν προσωπικώς (στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των δύο γύρων) στη Γενική Διεύθυνση IX (αρμόδια για το Προσωπικό, στην Επιτροπή) πράγμα που τους δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα, ενώ επιπλέον υπόκεινται και στα κουραστικά αεροπορικά ταξίδια από τις Βρυξέλλες ή το Λουξεμβούργο προς και από την Ελλάδα, η οποία απέχει άνω των 2.000 χλμ. από τους δύο προαναφερθέντες τόπους εργασίας των Κοινοτικών Οργάνων.

Θα επιθυμούσα να πληροφορηθώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν γνωρίζει την ταλαιπωρία που υφίστανται οι Έλληνες υπάλληλοί της, καθώς και οι υπόλοιποι Έλληνες που εργάζονται στα Κοινοτικά Όργανα και μεταβαίνουν στην Ελλάδα για να ψηφίσουν, καθώς και το πώς προτίθεται να αντιδράσει ώστε να διευκολυνθεί η άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους.

Απάντηση του κ. Liikanen εξ ονόματος της Επιτροπής

(9 Δεκεμβρίου 1998)

Οι κανονιστικές διατάξεις που ισχύουν για τη χορήγηση ειδικής άδειας και οδοιπορικής άδειας για εκλογές εφαρμόζονται κατά τρόπο ενιαίο στο σύνολο του προσωπικού. Οι διατάξεις αυτές προβλέπουν τη χορήγηση, αφενός, ειδικής άδειας και, αφετέρου, οδοιπορικής άδειας. Η αρχή στην οποία βασίζονται οι εν λόγω διατάξεις είναι να παρέχεται στους υπαλλήλους ο πραγματικά απαιτούμενος χρόνος, σε συνάρτηση με τον επιλεγόμενο τρόπο μεταφοράς, για την άσκηση των εκλογικών καθηκόντων την ημερομηνία των εκλογών και για την επιστροφή τους.

Συνεπώς, ειδική άδεια χορηγείται μόνον εφόσον οι εκλογές διεξάγονται μια εργάσιμη ημέρα. Ομοίως, οδοιπορική άδεια χορηγείται υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Για αποστάσεις άνω των 2.000 χλμ., ο πραγματικά απαιτούμενος χρόνος ορίζεται σε 3 ημέρες (1,5 για τη μετάβαση και 1,5 για την επιστροφή), αν το ταξίδι πραγματοποιείται με αυτοκίνητο, σιδηροδρομικώς ή με πλοίο. Αν το ταξίδι πραγματοποιείται αεροπορικώς, η οδοιπορική άδεια ορίζεται σε 2 ημέρες (1 ημέρα για τη μετάβαση και 1 ημέρα για την επιστροφή). Για τη χορήγηση των σχετικών οδοιπορικών αδειών, η Επιτροπή ζητεί την προσκόμιση αντιγράφων των εισιτηρίων και άλλα δικαιολογητικά. Οι ίδιοι όροι εφαρμόζονται και στην περίπτωση δύο γύρων ψηφοφορίας.

Η Επιτροπή είναι της γνώμης ότι τα ισχύοντα μέτρα είναι επαρκή και επιτρέπουν σε όλους τους υπαλλήλους να ασκούν τα εκλογικά καθήκοντα και δικαιώματά τους.

Top