EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91998E000398

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ αρ θ. 398/98 του Nikitas KAKLAMANIS προς την Επ τροπή. Μετατροπή αρμενικού μοναστηριού σε ξενοδοχείο στην κατεχόμενη Κύπρο

ΕΕ C 310 της 9.10.1998, p. 57 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

91998E0398

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ αρ θ. 398/98 του Nikitas KAKLAMANIS προς την Επ τροπή. Μετατροπή αρμενικού μοναστηριού σε ξενοδοχείο στην κατεχόμενη Κύπρο

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 310 της 09/10/1998 σ. 0057


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-0398/98 υποβολή: Nikitas Kaklamanis (UPE) προς την Επιτροπή (24 Φεβρουαρίου 1998)

Θέμα: Μετατροπή αρμενικού μοναστηριού σε ξενοδοχείο στην κατεχόμενη Κύπρο

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Kibris Postasi», το αρμενικό μοναστήρι του «Sourp Magar», που χρονολογείται από το 1000 μ.Χ., και το οποίο είχε βομβαρδισθεί από τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής, σχεδιάζεται να μετατραπεί σε ξενοδοχείο 50 κλινών. Το μοναστήρι αυτό βρίσκεται στην περιοχή της Κυρήνειας, στην κατεχόμενη Κύπρο, και στα σχέδια των «αρχών» του ψευδοκράτους είναι η μίσθωσή του για 49 χρόνια με τη μέθοδο Leasing, με ετήσιο μίσθωμα 20.000 δολλάρια.

Η πράξη αυτή αποτελεί άλλη μία εκδήλωση της περιφρόνησης των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων για την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, αλλά δίνει και το μέτρο του σεβασμού που αποδίδει το παράνομο καθεστώς του βορείου τμήματος της Κύπρου στα μνημεία της χριστιανικής θρησκείας.

Θα ήθελα να πληροφορηθώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πώς σκοπεύει να αντιδράσει στην εξόφθαλμα παράνομη αυτή πράξη ενός κτηνώδους καθεστώτος που μόνη στήριξη έχει τις 40.000 Τούρκους στρατιώτες οι οποίοι επί 24 χρόνια εξακολουθούν να κατέχουν το 40% της Κύπρου.

Απάντηση του κ. Van den Broek εξ ονόματος της Επιτροπής (16 Μαρτίου 1998)

Οι πρόσφατες επισκέψεις 800 τουρκοκυπρίων σε τζαμί που βρίσκεται στη Λάρνακα και το προσκύνημα εκατοντάδων ελληνοκυπρίων σε μοναστήρι στα βόρεια της νήσου είναι μικρά δείγματα προόδου στις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Ο σεβασμός του καθενός για την πολιτιστική κληρονομιά του άλλου αποτελεί ουσιαστικό βήμα στη διατήρηση της ταυτότητας των δύο κυπριακών κοινοτήτων. Η Επιτροπή θα ήθελε να χρησιμοποιήσει τμήμα των πόρων του τέταρτου χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου για την συντήρηση μνημείων σε ολόκληρο το νησί (σαν πρόγραμμα δύο κοινοτήτων). Αν και αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό μέχρι σήμερα, η Επιτροπή θα συνεχίσει να υποστηρίζει την πρωτοβουλία αυτή και ελπίζει ότι οι πολιτικές συνθήκες στην Κύπρο θα επιτρέψουν ενδεχομένως την εφαρμογή της.

Top