Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91998E000287

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ αρ θ. 287/98 του Mirja RYYNAENEN προς την Επ τροπή. Θέση της Ομοσπονδίας των Ευρωπαiκών Εθνικών Φοιτητικών Ενώσεων (ESIB) ως εμπειρογνώμονα επί θεμάτων εκπαίδευσης στην ΕΕ

ΕΕ C 304 της 2.10.1998, p. 70 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

91998E0287

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ αρ θ. 287/98 του Mirja RYYNAENEN προς την Επ τροπή. Θέση της Ομοσπονδίας των Ευρωπαiκών Εθνικών Φοιτητικών Ενώσεων (ESIB) ως εμπειρογνώμονα επί θεμάτων εκπαίδευσης στην ΕΕ

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 304 της 02/10/1998 σ. 0070


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-0287/98 υποβολή: Mirja Ryynδnen (ELDR) προς την Επιτροπή (17 Φεβρουαρίου 1998)

Θέμα: Θέση της Ομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Εθνικών Φοιτητικών Ενώσεων (ESIB) ως εμπειρογνώμονα επί θεμάτων εκπαίδευσης στην ΕΕ

Κατά την προετοιμασία των μελλοντικών της δράσεων (π.χ. νέα προγράμματα για την εκπαίδευση και τις ανταλλαγές), η Επιτροπή της ΕΕ επιδιώκει να συνεργάζεται στενά τόσο με τις αρχές των κρατών μελών όσο και με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που εκπροσωπούν τις ομάδες για τις οποίες προορίζονται οι εν λόγω δράσεις. Οι φοιτητές των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων των κρατών μελών της ΕΕ εκπροσωπούνται από τις εθνικές φοιτητικές τους ενώσεις, οι οποίες συνήθως εκπροσωπούν το 100% των φοιτητών, και η θέση των οποίων είναι κατοχυρωμένη από τις εθνικές νομοθεσίες των κρατών μελών. Στην Ευρώπη οι εθνικές αυτές φοιτητικές ενώσεις υπάγονται στην Ομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Εθνικών Φοιτητικών Ενώσεων (ESIB). Η ESIB εκπροσωπεί 27 εθνικές ενώσεις στις οποίες ανήκουν περισσότεροι από 6 εκατ. ευρωπαίοι φοιτητές ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Η ESIB, και μέσω αυτής οι εθνικές φοιτητικές ενώσεις λόγω της θέσης τους σε εθνικό επίπεδο και της ευρείας αποδοχής τους, θα έπρεπε να διαδραματίζουν ειδικό ρόλο κατά την χάραξη της εκπαιδευτικής πολιτικής και την εκπόνηση σχετικών με την εκπαίδευση προγραμμάτων.

Η Επιτροπή έχει προσκαλέσει σε διάφορες υπηρεσίες της και σε ακροάσεις εκπροσώπους διαφόρων φοιτητικών ενώσεων, και έχει ζητήσει να ενημερωθεί για τις απόψεις των ενώσεων αυτών. Εντούτοις, στην Ομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Εθνικών Φοιτητικών Ενώσεων, στην οποία υπάγονται οι εθνικές φοιτητικές ενώσεις των οποίων η θέση είναι επισήμως κατοχυρωμένη σε εθνικό επίπεδο, δεν έχει δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχει στις προπαρασκευαστικές εργασίες. Αναφορικά με τα ανωτέρω θα ήθελα να πληροφορηθώ:

1. Ποια θέση αναγνωρίζει στις προπαρασκευαστικές της εργασίες η Επιτροπή στην Ομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Εθνικών Φοιτητικών Ενώσεων στην οποία υπάγονται οι φοιτητικές ενώσεις οι οποίες χαίρουν πλήρους αναγνώρισης και των οποίων η θέση έχει κατοχυρωθεί επισήμως σε εθνικό επίπεδο;

2. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Επιτροπή προκειμένου να διασφαλισθεί ότι οι απόψεις της εν λόγω ομοσπονδίας θα λαμβάνονται, στο εξής, συστηματικά υπόψη κατά το στάδιο της προετοιμασίας των αποφάσεων σε κοινοτικό επίπεδο;

Απάντηση της κας Cresson εξ ονόματος της Επιτροπής (8 Απριλίου 1998)

Κατά την προετοιμασία της μελλοντικής δράσης της Κοινότητας στον τομέα της εκπαίδευσης, η Επιτροπή λαμβάνει πάντοτε υπόψη προσεκτικά την άποψη των ενδιαφερομένων.

Με αυτό το πνεύμα, η Επιτροπή εξέδωσε το Νοέμβριο του 1997 την ανακοίνωση «για μια Ευρώπη της γνώσης» ((COM(97) 563 τελικό. )) που καθορίζει τις κατευθυντήριες γραμμές για τη μελλοντική δράση της για την περίοδο 2000-2006 και αποσκοπεί στην ενθάρρυνση συζητήσεων σε όλα τα επίπεδα με τη συμμετοχή οργανώσεων που εκπροσωπούν εκπαιδευτικούς, σπουδαστές, πανεπιστήμια και κοινωνικούς εταίρους. Αυτές οι συζητήσεις θα βοηθήσουν την Επιτροπή να καταρτίσει τις προτάσεις της για τη νέα γενεά κοινοτικών προγραμμάτων στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεότητας.

Έχοντας επίγνωση του σημαντικού ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν οι ενώσεις σπουδαστών κατά την εφαρμογή των κοινοτικών προγραμμάτων στον τομέα της εκπαίδευσης, η Επιτροπή ενεθάρρυνε στη διάρκεια των δέκα πρώτων ετών του προγράμματος Erasmus τη σύσταση τομεακών ενώσεων σπουδαστών (που συγκεντρώνουν σπουδαστές ενός δεδομένου θεματικού τομέα σπουδών από όλη την Ευρώπη) και τη συνεργασία των ευρωπαϊκών ενώσεων με τα πανεπιστήμια σε δραστηριότητες όπως η υποδοχή σπουδαστών που συμμετέχουν στο Erasmus από άλλα κράτη μέλη.

Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 5 της απόφασης αριθ. 819/95/ΕΚ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Μαρτίου 1995 για τη θέσπιση του προγράμματος κοινοτικής δράσης ΣΩΚΡΑΤΗΣ ((ΕΕ L 87 της 20.4.1995. )), «η Επιτροπή διαβουλεύεται με τους κοινωνικούς εταίρους και τις αρμόδιες σε θέματα εκπαίδευσης ενώσεις οι οποίες λειτουργούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ενημερώνει την επιτροπή για τη γνώμη τους». Όλες οι μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) ευρωπαϊκής διάστασης που ασχολούνται με την εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένου του Γραφείου Πληροφόρησης Ευρωπαίων Σπουδαστών (ESIB), έλαβαν μέρος στην τελευταία διαβούλευση (9-10 Φεβρουαρίου 1998).

Η Επιτροπή προτίθεται να εξακολουθήσει να ενισχύει τη συμμετοχή των σπουδαστών στα προγράμματα, καθώς και το διάλογο με τις ενώσεις σπουδαστών. Παρόλα αυτά, η Επιτροπή προς το παρόν δεν προτίθεται να δώσει επίσημο καθεστώς ούτε σε ΜΚΟ που υπεισέρχεται στον τομέα της εκπαίδευσης ούτε σε οργάνωση σπουδαστών. Θα εξακολουθήσει να διαβουλεύεται όλες τις σχετικές ενώσεις σε ίση βάση σύμφωνα με το άρθρο 5 της παραπάνω αναφερόμενης απόφασης.

Λόγω του εξέχοντα ρόλου του ESIB, τα σχόλιά του σχετικά με τα παρόντα και τα μελλοντικά κοινοτικά προγράμματα θα είναι πάντοτε ευπρόσδεκτα από την Επιτροπή.

Top