EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91997E003984

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ αρ θ. 3984/97 tων βουλετών Laura GONZALEZ ALVAREZ , Alonso PUERTA , Maria SORNOSA MARTINEZ προς την Επ τροπή. Συνθήκες εργασίας στα ανθρακωρυχεία της Acalandia (Βραζιλία)

ΕΕ C 196 της 22.6.1998, p. 48 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

91997E3984

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ αρ θ. 3984/97 tων βουλετών Laura GONZALEZ ALVAREZ , Alonso PUERTA , Maria SORNOSA MARTINEZ προς την Επ τροπή. Συνθήκες εργασίας στα ανθρακωρυχεία της Acalandia (Βραζιλία)

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 196 της 22/06/1998 σ. 0048


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-3984/97 υποβολή: Laura Gonzαlez Αlvarez (GUE/NGL), Alonso Puerta (GUE/NGL) και Marνa Sornosa Martνnez (GUE/NGL) προς την Επιτροπή (14 Iανουαρίου 1998)

Θέμα: Συνθήκες εργασίας στα ανθρακωρυχεία της Acalγndia (Βραζιλία)

Το Κέντρο για την Προάσπιση της Ζωής και των Aνθρωπίνων Δικαιωμάτων της Acalγndia είναι μια ΜΚΟ που αναπτύσσει τις δραστηριότητές της στην περιοχή του Δήμου Acalγndia της Βραζιλίας με αντικείμενο την αναγνώριση των δικαιωμάτων των πολιτών και την εξάλειψη των συνθηκών δουλείας και εκμετάλλευσης των εργαζομένων στα ανθρακωρυχεία της περιοχής.

Η εν λόγω ΜΚΟ καταγγέλλει από καιρό την κατάσταση, οιονεί δουλείας, στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα ανθρακωρυχεία του Δήμου Acalγndia, όπου σημειώνονται συνεχή δυστυχήματα οφειλόμενα στην έλλειψη καταλλήλων συνθηκών εργασίας. Επίσης καταγγέλλει ότι στα ανθρακωρυχεία αυτά εργάζονται παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών. Σύμφωνα με στοιχεία της εν λόγω οργάνωσης, τα άνθρακωρυχεία ανήκουν στις επιχειρήσεις σιδήρου και χάλυβα Viena και Pindarι.

Έχει η Επιτροπή λάβει γνώση των ανωτέρω καταγγελιών; Μπορεί να μας πληροφορήσει εάν στο πλαίσιο της παρακολούθησης της εφαρμογής των συμφωνιών που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη Βραζιλία και τη Mercosur, φροντίζει ώστε η Κυβέρνηση της Βραζιλίας να διασφαλίσει την τήρηση των διεθνώς αναγνωρισμένων κανόνων περί συνθηκών εργασίας και να απαγορεύσει την εργασία των παιδιών;

Απάντηση του κ. Marin εξ ονόματος της Επιτροπής (3 Φεβρουαρίου 1998)

Η Επιτροπή γνωρίζει βεβαίως τις διάφορες καταχρηστικές πρακτικές και συνθήκες εργασίας οι οποίες μπορεί να σημειώνονται σε ορυχεία κυρίως και οι οποίες ορισμένες φορές αφορούν ανηλίκους.

Πολλοί σύλλογοι, διάφορες μη κυβερνητικές (ΜΚΟ) και άλλες οργανώσεις ή και ιδιώτες επισημαίνουν στην Επιτροπή παρόμοιες περιπτώσεις οι οποίες πλήττουν κατά κανόνα τους ενδεέστερους και πλέον ανυπεράσπιστους πληθυσμούς.

Η εκμετάλλευση, και μάλιστα η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, οφείλονται στις μη ικανοποιητικές συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης οι οποίες οδηγούν σε παρόμοιες καταστάσεις. Η μεταβολή των συνθηκών αυτών απαιτεί μακρόπνοες διαδικασίες.

Εντούτοις, μπορούμε να αναφέρουμε ότι η δράση της Επιτροπής στο πλαίσιο των σχέσεών της με τις συνδεδεμένες χώρες - και συγκεκριμένα στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τη Βραζιλία - αποβλέπει ακριβώς στην προληπτική αντιμετώπιση αυτού του είδους των καταστάσεων.

Συνεπώς, η Επιτροπή, κάθε φορά που η δράση της μπορεί να αποβεί αποτελεσματική, καταβάλλει προσπάθειες ώστε, με βάση τα αξιολογικά στοιχεία που διαθέτει, να μεσολαβεί στις αρμόδιες αρχές δια των καταλληλότερων κατά την κρίση της οδών.

Top