EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91997E003759

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ αρ θ. 3759/97 του Graham MATHER προς την Επ τροπή. Συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ στον τομέα της δια βίου εκπαιδεύσεως

ΕΕ C 196 της 22.6.1998, p. 15 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

91997E3759

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ αρ θ. 3759/97 του Graham MATHER προς την Επ τροπή. Συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ στον τομέα της δια βίου εκπαιδεύσεως

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 196 της 22/06/1998 σ. 0015


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-3759/97 υποβολή: Graham Mather (PPE) προς την Επιτροπή (21 Νοεμβρίου 1997)

Θέμα: Συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ στον τομέα της δια βίου εκπαιδεύσεως

Το 1996 ήταν το Ευρωπαϊκό Έτος της Δια Βίου Εκπαιδεύσεως. Μολονότι η επίσημη έκθεση της Επιτροπής δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη, προσδιορίσθηκαν διάφορα βασικά θέματα και ένα από τα κύρια συμπεράσματα στα οποία θα καταλήγει η έκθεση θα είναι αναμφιβόλως ότι η στρατηγική της Επιτροπής για την προσπάθεια να ενταχθεί η δια βίου εκπαίδευση ως έννοια και πρακτική στον κύριο κορμό δραστηριοτήτων είναι ορθή και ως εκ τούτου πρέπει να συνιστά επιδίωξη και τούτο επειγόντως. Εξίσου σαφές όμως είναι ότι οι ΗΠΑ παρουσιάζουν ιδιαίτερη πρόοδο στη συγκεκριμένη σφαίρα 7 επομένως μπορεί κανείς να αντλήσει σημαντικά διδάγματα από την αμερικανική προσέγγιση και εμπειρία στο θέμα της δια βίου εκπαιδεύσεως. Δεδομένων των ανωτέρω:

1. Σκοπεύει η Επιτροπή να θεσπίσει πρωτοβουλία με την οποία να ενθαρρύνεται η συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ στον τομέα της δια βίου εκπαιδεύσεως σύμφωνα με το παράδειγμα της εν ισχύι Συμφωνίας Συνεργασίας ΕΕ-ΗΠΑ στην Ανώτερη Παιδεία και την Επαγγελματική Κατάρτιση ή όντως να διευρύνει τη συγκεκριμένη συμφωνία για να καλύπτει ειδικά τη δια βίου εκπαίδευση;

2. Θα δοθεί μεγάλη προτεραιότητα στη δια βίου εκπαίδευση στην παρούσα πρωτοβουλία της Επιτροπής για τη συγκριτική αξιολόγηση των ανταγωνιστικών επιδόσεων (COM(97)153);

Απάντηση της κας Cresson εξ ονόματος της Επιτροπής (8 Ιανουαρίου 1998)

Η διά βίου εκπαίδευση αφορά την παροχή βοήθειας στα άτομα ώστε να υλοποιήσουν το προσωπικό τους δυναμικό, στις εταιρείες και στους οργανισμούς ώστε να επωφεληθούν από τις νέες και βελτιωμένες δεξιότητες σε ολόκληρο το εργατικό τους δυναμικό καθώς και τη διαχείριση της αλλαγής και τον ανταγωνισμό με επιτυχία στον παγκόσμιο στίβο. Η Επιτροπή έχει ενσωματώσει το μήνυμα αυτό στις σκέψεις της σχετικά με το πλήρες φάσμα των δραστηριοτήτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Πράγματι, η ιδέα της διά βίου μάθησης ενσωματώνεται ήδη στην έννοια της συμφωνίας συνεργασίας Κοινότητας - Ηνωμένων Πολιτειών στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης. Προκειμένου η έννοια αυτή να εφαρμοστεί ενδελεχέστερα, η Επιτροπή αναζητά προτάσεις ειδικών σχεδίων στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης, στο βαθμό που οι ιδιωτικές εταιρείες να μπορούν να συμμετάσχουν σε σχέδια ως συνδεδεμένοι εταίροι. Επιπλέον, ενθαρρύνονται οι δεσμοί με το κολεγιακό σύστημα Ηνωμένων Πολιτειών Κοινότητας, ιδίως όσον αφορά την επανακατάρτιση και την εκ νέου ειδίκευση των εργαζομένων μέσης ηλικίας ή αυτών που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας.

Ο αξιότιμος βουλευτής ίσως βρει ενδιαφέρουσα την ποικιλία των σχεδίων που υποστηρίζονται έως σήμερα στα πλαίσια της συμφωνίας Κοινότητας - Ηνωμένων Πολιτειών που η Επιτροπή θα διαβιβάσει απευθείας στον ίδιο και στη γενική γραμματεία του Κοινοβουλίου.

Όσον αφορά τη δεύτερη ερώτηση, με το παράρτημα της ανακοίνωσης της Επιτροπής «Η συγκριτική αξιολόγηση - Η θέσπιση ενός μέσου στη διάθεση των επιχειρήσεων και των δημόσιων αρχών» ((COM(97)153. )) εισήχθησαν τέσσερα επιλέξιμα θέματα για δοκιμαστικά σχέδια σχετικά με τη συγκριτική αξιολόγηση των ανταγωνιστικών επιδόσεων. Τρία από αυτά αφορούν τις δεξιότητες και τις άυλες επενδύσεις («Η τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών (ICT) και το νέο τεχνολογικό και οργανωτικό σύνολο προτύπων» 7 «Η χρηματοδότηση της καινοτομίας, ιδίως της πνευματικής περιουσίας», «Η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού»). Η διάσταση της διά βίου μάθησης είναι σημαντική για τις άυλες επενδύσεις.

Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι τα σχέδια συγκριτικής αξιολόγησης των ανταγωνιστικών επιδόσεων αναπτύσσονται με βάση τις προτάσεις των κρατών μελών και η Επιτροπή δεν διαθέτει κανένα τρόπο για να εξασφαλίσει ότι το ένα ή το άλλο θέμα θα καλυφθούν επαρκώς στο μέλλον.

Top