EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91997E001444

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ αρ θ. 1444/97 του Nikitas KAKLAMANIS προς το Συμβούλ ο. Απασχόληση, ανεργία και κριτήρια του Μάαστριχτ

ΕΕ C 102 της 3.4.1998, p. 1 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

91997E1444

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ αρ θ. 1444/97 του Nikitas KAKLAMANIS προς το Συμβούλ ο. Απασχόληση, ανεργία και κριτήρια του Μάαστριχτ

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 102 της 03/04/1998 σ. 0001


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1444/97 υποβολή: Nikitas Kaklamanis (UPE) προς το Συμβούλιο (5 Μαΐου 1997)

Θέμα: Απασχόληση, ανεργία και κριτήρια του Μάαστριχτ

Η ανεργία έχει φτάσει σε τέτοια δυσθεώρητα επίπεδα στην Ε.Ε. που πυροδοτεί κοινωνικές αναταραχές, αλλά δυστυχώς λίγο κινητοποιεί και τις συντηρητικές και τις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις της ηπείρου μας προς την κατεύθυνση της άμεσης υιοθέτησης μέτρων ανάγκης που θα ανακουφίσουν τους ανέργους νέους.

Οπως είναι γνωστό, στα κριτήρια του Μάαστριχτ δεν περιελήφθη η σαφής πρόβλεψη για τον δείκτη ανεργίας που πρέπει να έχει κάθε χώρα, ώστε να συμμετάσχει στην τρίτη φάση της ΟΝΕ: Θα ήθελα να ερωτήσω το Συμβούλιο:

1. Τί μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε να αποκτήσει η πολιτική απασχόλησης την ίδια σπουδαιότητα στην Ε.Ε. με τη νομισματική πολιτική;

2. Προτίθεται να υιοθετήσει μέτρα και ποιά ώστε να επιτευχθεί, όχι μόνον η οικονομική, αλλά και η κοινωνική συνοχή στα πλαίσια της Ε.Ε.;

3. Η νέα Συνθήκη που θα προκύψει μετά το πέρας της Διακυβερνητικής Διάσκεψης θα προβλέπει - μαζί με τα υφιστάμενα κριτήρια οικονομικής σύγκλισης - και κριτήριο για το ποσοστό ανεργίας, δείκτη καθοριστικό της κοινωνικής συνοχής;

4. Έχει εξετάσει το Συμβούλιο την περίπτωση στην οποία θα υπάρχει σύγκλιση στους οικονομικούς δείκτες, αλλά όχι στον δείκτη ανεργίας μεταξύ των κρατών μελών, και όπου θα παρατηρείται το φαινόμενο της πληθυσμιακής μεταφοράς ανέργων από τα κράτη υψηλού δείκτη ανεργίας προς εκείνα με χαμηλό;

Απάντηση (10 Νοεμβρίου 1997)

Ο Αξιότιμος κ. Βουλευτής γνωρίζει ασφαλώς τη σημασία που αποδίδει το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην εφαρμογή μιας συντονισμένης στρατηγικής για την καταπολέμηση της ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το πνεύμα των σχετικών συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Έσσεν.

Πρέπει ωστόσο, να υπενθυμίσουμε ότι την κύρια ευθύνη για την καταπολέμηση της ανεργίας την έχουν τα κράτη μέλη, τα οποία και είναι αρμόδια για τις δράσεις σε αυτό τον τομέα, όπως αναγνωρίζεται επίσης στη Συνθήκη του Άμστερνταμ.

Εντούτοις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οι διαδοχικές Προεδρίες έδωσαν στα προβλήματα απασχόλησης σημαντική θέση στο πρόγραμμα εργασιών του Συμβουλίου στον κοινωνικό τομέα, όπως φαίνεται από τη δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δουβλίνου για την απασχόληση (13/14 Δεκεμβίου 1996). Είναι ανάγκη να υπενθυμίσουμε ότι μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες της ολλανδικής Προεδρίας ήταν να μεριμνήσει για τη συγκρότηση της Επιτροπής για την Απασχόληση και την Αγορά Εργασίας την οποία είχε θεσμοθετήσει το Συμβούλιο το Δεκέμβριο του 1996; Η εν λόγω επιτροπή ενέκρινε το πρόγραμμα εργασίας της για το 1997. Ειδικότερα, προτίθεται να συνεχίσει τις εργασίες της, ώστε να προγραμματίσει την περαιτέρω αξιολόγηση αυτής της προσέγγισης, η οποία βασίζεται στα αποτελέσματα των πολιτικών στον τομέα της απασχόλησης και της αγοράς εργασίας. Ως εκ τούτου, το θέμα της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής και οι μελλοντικές προτεραιότητες σε θέματα μακροοικονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής, κατέχουν ουσιαστική θέση εντός των δραστηριοτήτων και ευθυνών του Συμβουλίου.

Όσον αφορά το συσχετισμό απασχόλησης και νομισματικής πολιτικής από τον Αξιότιμο κ. Βουλευτή, είναι σκόπιμο να υπενθυμίσουμε ότι η Δήλωση του Δουβλίνου αναφέρει:

«Η έναρξη της ΟΝΕ και η καθιέρωση του ΕΥΡΩ, σύμφωνα με τις διατάξεις της Συνθήκης, θα σημάνουν τη δημιουργία μιας ζώνης σταθερότητας, η οποία θα παγιώσει και θα ενισχύσει την ενιαία αγορά χάρις στην εξάλειψη του κόστους των συναλλαγών και των συναλλαγματικών κινδύνων για το εμπόριο, στον τουρισμό και τις επενδύσεις μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών μελών. Η ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ θα συμβάλουν σημαντικά στη δημιουργία του σταθερού μακροοικονομικού πλαισίου που απαιτείται για την επίτευξη υψηλού επιπέδου απασχόλησης.»

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη σύνοδό του στο Άμστερνταμ στις 16 και 17 Ιουνίου 1997, η Διακυβερνητική Διάσκεψη ενέκρινε το κείμενο της Συνθήκης του Άμστερνταμ στο οποίο περιλαμβάνεται νέος τίτλος για την απασχόληση διά του οποίου, μεταξύ άλλλων,

- παγιώνονται από τη Συνθήκη οι στόχοι για την απασχόληση,

- προσδιορίζονται από τη Συνθήκη ο τρόπος συντονισμού των πολιτικών απασχόλησης των επιμέρους κρατών μελών,

- παρέχεται από τη Συνθήκη η δυνατότητα θεσπίσεως συστάσεων προς τα κράτη μέλη και μέτρων ενθάρρυνσης όσον αφορά την απασχόληση.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Άμστερνταμ ενέκρινε στις 16 Ιουνίου 1997 ψήφισμα για την ανάπτυξη και την απασχόληση και αποφάσισε τη διεξαγωγή έκτακτης Συνάντησης Κορυφής τον προσεχή Νοέμβριο, με αντικείμενο την καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία θα δώσει νέα ώθηση στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Η Επιτροπή και το Συμβούλιο έχουν κληθεί να εκπονήσουν, σε συνεργασία με την ΕΤΕπ, έκθεση για την πρόοδο των σχετικών εργασιών. Άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, όπως είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, προετοιμάζουν επίσης τη συμβολή τους στη συζήτηση κατά το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Top