ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Βρυξέλλες, 26.2.2025
COM(2025) 87 final
2025/0039(COD)
Πρόταση
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2023/956 όσον αφορά την απλούστευση και την ενίσχυση του μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα
(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)
{SWD(2025) 58 final}
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
•Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης
Στην έκθεσή του με τίτλο «Το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας», ο Mario Draghi τόνισε την ανάγκη να δημιουργήσει η Ευρώπη ένα κανονιστικό τοπίο που θα διευκολύνει την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα. Στη δήλωση της Βουδαπέστης σχετικά με τη Νέα Ευρωπαϊκή Συμφωνία για την Ανταγωνιστικότητα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ζήτησαν «δρομολόγηση επανάστασης για την απλούστευση, ώστε να διασφαλιστεί σαφές, απλό και έξυπνο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις, και δραστική μείωση του διοικητικού και του κανονιστικού φόρτου, καθώς και των επιβαρύνσεων υποβολής εκθέσεων, ιδίως για τις ΜΜΕ». Πολλές εταιρείες και ενδιαφερόμενα μέρη έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους σχετικά με τον διοικητικό φόρτο που προκύπτει από διάφορες πράξεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του κανονισμού (ΕΕ) 2023/956 για τη θέσπιση μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (στο εξής: κανονισμός για τον ΜΣΠΑ).
Στην ανακοίνωσή της σχετικά με την Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας για την ΕΕ, η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι θα καταβάλει μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια απλούστευσης για την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων πολιτικής με τον απλούστερο, πιο στοχευμένο, πιο αποτελεσματικό και λιγότερο επαχθή τρόπο. Στην ανακοίνωσή της με τίτλο «Μια απλούστερη και ταχύτερη Ευρώπη: Ανακοίνωση για την εφαρμογή και την απλούστευση», η Επιτροπή παρουσίασε ένα θεματολόγιο εφαρμογής και απλούστευσης που επιφέρει στην πράξη ταχείες και ορατές βελτιώσεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, απαιτώντας κάτι περισσότερο από μια σταδιακή προσέγγιση και υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τολμηρή δράση για τον εξορθολογισμό και την απλούστευση των ενωσιακών, εθνικών και περιφερειακών κανόνων.
Οι διοικητικές απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων, διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη διασφάλιση της ορθής επιβολής και της δέουσας παρακολούθησης της νομοθεσίας. Γενικά, το κόστος τους αντισταθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα οφέλη τα οποία αποφέρουν. Ωστόσο, οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων μπορούν επίσης να επιβάλουν δυσανάλογες επιβαρύνσεις στα ενδιαφερόμενα μέρη, επηρεάζοντας ιδίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Η παρούσα πρόταση θα επιφέρει απλουστεύσεις και οικονομικά αποδοτικές βελτιώσεις του κανονισμού για τον ΜΣΠΑ χωρίς να επηρεάζει την επίτευξη των στόχων στον συγκεκριμένο τομέα πολιτικής. Τα προτεινόμενα μέτρα δεν θα υπονομεύσουν τον περιβαλλοντικό στόχο του ΜΣΠΑ, αλλά αντιθέτως τα μέτρα θα καταστήσουν δυνατό έναν αποδοτικότερο ΜΣΠΑ, ενώ οι βασικές αρχές σχεδιασμού του μηχανισμού θα παραμείνουν αμετάβλητες.
Η πρόταση θα διευκολύνει τους εισαγωγείς εμπορευμάτων στην Ένωση να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων ΜΣΠΑ, απλουστεύοντας ορισμένες από τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων ΜΣΠΑ που βασίζονται σε πολύπλοκους υπολογισμούς και διαδικασίες συλλογής δεδομένων που θα παρεμπόδιζαν την αποτελεσματική εφαρμογή του ΜΣΠΑ.
Επιπλέον, η πρόταση θα ενισχύσει την παρακολούθηση και την εποπτεία του ΜΣΠΑ. Αναμένεται να αυξήσει την ικανότητα της Επιτροπής να επεξεργάζεται δεδομένα και να ανταλλάσσει σχετικές πληροφορίες με τις εθνικές αρχές, ώστε να διασφαλίζεται ότι μεγιστοποιείται η χρησιμότητα των πληροφοριών που υποβάλλουν τα ενδιαφερόμενα μέρη. Επίσης, θα δώσει τη δυνατότητα, αφενός, στην Επιτροπή να εντοπίζει καλύτερα τους κινδύνους και, αφετέρου, στις εθνικές αρμόδιες αρχές να είναι καλύτερα εξοπλισμένες ώστε να λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα, όπου χρειάζεται.
Τέλος, η απλούστευση του μηχανισμού θα αποτελέσει επίσης βασικό καταλύτη για πιθανή μελλοντική επέκταση του πεδίου εφαρμογής. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2025, η Επιτροπή θα υποβάλει ολοκληρωμένη έκθεση επανεξέτασης του ΜΣΠΑ, όπως προβλέπεται στο άρθρο 30 του κανονισμού για τον ΜΣΠΑ, η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για πιθανή επέκταση του πεδίου εφαρμογής του ΜΣΠΑ.
•Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής
Η παρούσα πρόταση αποτελεί μέρος μιας δέσμης μέτρων που αποσκοπούν στην απλούστευση των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων, εξετάζοντας διεξοδικά τις υφιστάμενες απαιτήσεις, με σκοπό να αξιολογηθεί η συνεχιζόμενη συνάφειά τους και να καταστούν πιο αποτελεσματικές. Βασίζεται στους υφιστάμενους κανόνες του κανονισμού για τον ΜΣΠΑ, του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2023/1773 της Επιτροπής, της 17ης Αυγούστου 2023, για τον καθορισμό των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων για τη μεταβατική περίοδο και του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2024/3210 της Επιτροπής, της 18ης Δεκεμβρίου 2024, για τη θέσπιση κανόνων για το μητρώο ΜΣΠΑ.
•Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης
Η πρόταση συνάδει με τους στόχους του θεματολογίου για τη βελτίωση της νομοθεσίας, καθώς θα ενισχύσει την ικανότητα της Επιτροπής να ασκεί τη γενική εποπτεία του ΜΣΠΑ, αποφεύγοντας παράλληλα το κόστος (τόσο για την Επιτροπή όσο και για τις οντότητες που παρέχουν τις πληροφορίες) με το οποίο θα επιβαρύνονταν διαφορετικά από τη συλλογή των πληροφοριών με άλλα μέσα.
2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ
•Νομική βάση
Η πρόταση τροποποιεί υφιστάμενο κανονισμό. Ως εκ τούτου, η νομική βάση της πρότασης είναι η ίδια με τη νομική βάση του τροποποιούμενου κανονισμού, και συγκεκριμένα το άρθρο 192 παράγραφος 1 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο εξής: ΣΛΕΕ) στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με το άρθρο 191 και το άρθρο 192 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ, η Ένωση συμβάλλει στην επιδίωξη, μεταξύ άλλων, των ακόλουθων στόχων: τη διατήρηση, προστασία και βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος, την προώθηση, σε διεθνές επίπεδο, μέτρων για την αντιμετώπιση των περιφερειακών ή παγκόσμιων περιβαλλοντικών προβλημάτων, και ιδίως την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος.
•Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)
Ο κανονισμός για τον ΜΣΠΑ δημιούργησε ένα κοινό ομοιόμορφο πλαίσιο που διασφαλίζει την ισοδυναμία της πολιτικής για την τιμολόγηση των ανθρακούχων εκπομπών που εφαρμόζεται στην εσωτερική αγορά της ΕΕ με την πολιτική για την τιμολόγηση των ανθρακούχων εκπομπών που εφαρμόζεται στις εισαγωγές.
Οι απλουστεύσεις του εν λόγω κανονισμού οι οποίες προβλέπονται στην παρούσα πρόταση θα ενισχύσουν περαιτέρω την ασφάλεια δικαίου και θα εξορθολογίσουν τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων.
•Αναλογικότητα
Η απλούστευση των διοικητικών απαιτήσεων, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων, απλουστεύει το νομικό πλαίσιο εισάγοντας αλλαγές στις υφιστάμενες απαιτήσεις οι οποίες δεν επηρεάζουν την ουσία των στόχων πολιτικής. Ως εκ τούτου, η πρόταση περιορίζεται στις αλλαγές που είναι αναγκαίες για τη μείωση του φόρτου συμμόρφωσης και για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με αποδοτικότερο τρόπο, χωρίς να μεταβάλλεται η ουσία της σχετικής νομοθεσίας.
Η πρόταση συνάδει με την αρχή της αναλογικότητας, καθώς δεν υπερβαίνει τα αναγκαία για την επίτευξη των στόχων των Συνθηκών. Η αναλογικότητα της πρότασης έχει ορισμένες σημαντικές πτυχές.
Πρώτον, αναγνωρίζεται ότι είναι δύσκολο για τους εισαγωγείς να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων ΜΣΠΑ, ενώ ταυτόχρονα οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών πρέπει να εκτελούν σημαντικά εποπτικά καθήκοντα. Αυτό θα μετριαστεί με τη θέσπιση ορίου για την εξαίρεση ορισμένων εισαγωγέων από τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο του ΜΣΠΑ.
Δεύτερον, για τους εισαγωγείς που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ΜΣΠΑ, η πρόταση περιέχει αλλαγές στις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων, στοχεύοντας σε εκείνες που είναι αναγκαίες για τη μείωση του φόρτου συμμόρφωσης και τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με αποδοτικότερο τρόπο.
•Επιλογή της νομικής πράξης
Η πρόταση απαιτεί την τροποποίηση του κανονισμού για τον ΜΣΠΑ. Θεσπίζει τους αναγκαίους ειδικούς κανόνες για την απλουστευμένη εφαρμογή ορισμένων διατάξεων του κανονισμού για τον ΜΣΠΑ, στις περιπτώσεις όπου οι επιδιωκόμενοι στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν μέσω της θέσπισης μέτρων εφαρμογής καθώς απαιτούν την τροποποίηση βασικών διατάξεων του κανονισμού για τον ΜΣΠΑ. Αυτό αφορά την παρέκκλιση de minimis, τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων, τον υπολογισμό των ενσωματωμένων εκπομπών και τον υπολογισμό της χρηματοοικονομικής προσαρμογής.
3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ
•Εκ των υστέρων αξιολογήσεις / έλεγχοι καταλληλότητας της ισχύουσας νομοθεσίας
Η πρόταση βασίζεται στην πείρα που αποκτήθηκε από την εφαρμογή του κανονισμού για τον ΜΣΠΑ από τότε που ο μηχανισμός άρχισε να εφαρμόζεται κατά τη μεταβατική του φάση την 1η Οκτωβρίου 2023.
•Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη
Από την έναρξη εφαρμογής του ΜΣΠΑ κατά τη μεταβατική του φάση την 1η Οκτωβρίου 2023, οι υπηρεσίες της Επιτροπής βρίσκονται συνεχώς σε διαβούλευση με ενδιαφερόμενα μέρη στην Ένωση και σε τρίτες χώρες τα οποία σχετίζονται με τον ΜΣΠΑ μέσω πολλαπλών διαύλων επικοινωνίας. Το 2023 οι υπηρεσίες της Επιτροπής ανανέωσαν την εντολή της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τον ΜΣΠΑ, αποστολή της οποίας είναι να επικουρεί τις υπηρεσίες της Επιτροπής στην ανάπτυξη και την εφαρμογή του ΜΣΠΑ, να αξιοποιεί την τεχνική εμπειρογνωσία και να προσφέρει ανταλλαγές εμπειριών και ορθών πρακτικών όσον αφορά την εφαρμογή του ΜΣΠΑ.
Το 2023 οι υπηρεσίες της Επιτροπής δρομολόγησαν επίσης ευρεία επικοινωνιακή εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον ΜΣΠΑ, μεταξύ άλλων και σε τρίτες χώρες, την επεξήγηση των κανόνων και την παροχή χρήσιμων συμβουλών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο ΜΣΠΑ από τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη (όπως εισαγωγείς, παραγωγούς τρίτων χωρών, εθνικές αρχές). Η εν λόγω επικοινωνιακή εκστρατεία βασίστηκε σε διαθέσιμα στο κοινό ζωντανά διαδικτυακά σεμινάρια σε διάφορες γλώσσες της ΕΕ. Χρήσιμο υλικό έχει παρασχεθεί στην ειδική ιστοσελίδα για τον ΜΣΠΑ: στοχευμένο υλικό ηλεκτρονικής μάθησης, ερωταπαντήσεις, καθοδήγηση (με μετάφραση και σε γλώσσες πέραν των επίσημων γλωσσών της ΕΕ).
Η Επιτροπή βρισκόταν επίσης σε τακτική επαφή με τις εθνικές αρμόδιες αρχές για τον ΜΣΠΑ, προκειμένου να συζητηθούν διάφορα ζητήματα σχετικά με την εφαρμογή του ΜΣΠΑ, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητάς του.
Στις 6 Φεβρουαρίου 2025 η Επιτροπή διοργάνωσε ημερίδα διαβούλευσης υψηλού επιπέδου με βασικά ενδιαφερόμενα μέρη με στόχο να ελέγξει τις κύριες ιδέες της δέσμης νομοθετικών μέτρων για την απλούστευση στοχευμένων πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου του ΜΣΠΑ, και να συλλέξει στοιχεία και παρατηρήσεις πριν από την έγκρισή της στις 26 Φεβρουαρίου 2025.
Με βάση τις δράσεις αυτές και τις επανειλημμένες δημόσιες συναντήσεις με σχετικούς εκπροσώπους επιχειρήσεων από την Ένωση και τρίτες χώρες, οι υπηρεσίες της Επιτροπής συγκέντρωσαν επαρκείς παρατηρήσεις από ενδιαφερόμενα μέρη για τη θέσπιση των βέλτιστων μέτρων για την επίτευξη του στόχου της πρότασης: αφενός, απλούστευση των πολύπλοκων κανόνων υποβολής εκθέσεων με στόχο τη μείωση του φόρτου συμμόρφωσης και, αφετέρου, διασφάλιση της αποτελεσματικής υλοποίησης του ΜΣΠΑ, παράλληλα με τη διατήρηση του περιβαλλοντικού και κλιματικού του στόχου.
•Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας
Η πρόταση εκπονήθηκε μετά από διαδικασία εσωτερικού ελέγχου των υφιστάμενων υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων και βασίζεται στην πείρα από την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων που συλλέχθηκαν μέσω των τριμηνιαίων εκθέσεων ΜΣΠΑ τις οποίες έχουν υποβάλει οι διασαφιστές. Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα βήμα στη διαδικασία συνεχούς αξιολόγησης των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων στις νομοθετικές πράξεις της Ένωσης, ο έλεγχος των επιβαρύνσεων αυτών και των επιπτώσεών τους στα ενδιαφερόμενα μέρη θα συνεχιστεί στο μέλλον.
•Εκτίμηση επιπτώσεων
Η πρόταση αφορά στοχευμένες αλλαγές του κανονισμού για τον ΜΣΠΑ με στόχο την απλούστευση ορισμένων από τις απαιτήσεις του, συμπεριλαμβανομένης της υποβολής εκθέσεων. Τα κύρια μέτρα βασίζονται στην πείρα από την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού και των προαναφερόμενων σχετικών εκτελεστικών πράξεων. Οι προτεινόμενες στοχευμένες αλλαγές διασφαλίζουν την αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του υφιστάμενου μηχανισμού.
Η παρούσα πρόταση συνοδεύεται από το αναλυτικό έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής (SWD) με τίτλο «Towards a simpler and more effective Carbon Border Adjustment Mechanism» (Προς έναν απλούστερο και αποτελεσματικότερο μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα). Το αναλυτικό έγγραφο βασίζεται και συμπληρώνει περαιτέρω την ανάλυση που διενεργήθηκε στην αρχική εκτίμηση των επιπτώσεων η οποία διενεργήθηκε το 2021.
•
Καταλληλότητα και απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου
Στην εκτίμηση επιπτώσεων του 2021 η οποία συνοδεύει τη νομοθετική πρόταση για τον ΜΣΠΑ, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, εφόσον ο ΜΣΠΑ εφαρμόζεται αρχικά στις εισαγωγές επιλεγμένων βασικών υλικών και των προϊόντων τους, οι μεγάλες επιχειρήσεις θα ήταν εκείνες που θα επηρεαστούν κατά κύριο λόγο, αλλά ότι στην πράξη ο ΜΣΠΑ θα είχε ως αποτέλεσμα σχετικά υψηλότερο κόστος συμμόρφωσης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (στο εξής: ΜΜΕ) σε σύγκριση με τις μεγάλες επιχειρήσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ΜΣΠΑ, π.χ. εκείνες που εισάγουν εμπορεύματα ΜΣΠΑ που υπερβαίνουν την παρέκκλιση.
Με βάση, αφενός, την πείρα από την εφαρμογή του ΜΣΠΑ κατά τη μεταβατική του φάση και, αφετέρου, την αξιολόγηση των παρατηρήσεων των ενδιαφερόμενων μερών από την 1η Οκτωβρίου 2023, έχει καταστεί σαφές ότι ο ΜΣΠΑ απαιτεί δύο είδη κύριων απλουστεύσεων: ευρύτερη παρέκκλιση από τις απαιτήσεις ΜΣΠΑ για τους εισαγωγείς πολύ μικρών ποσοτήτων εμπορευμάτων ΜΣΠΑ και σειρά απλουστεύσεων για τους υπόλοιπους εισαγωγείς εμπορευμάτων ΜΣΠΑ, ώστε να διευκολυνθεί η συμμόρφωσή τους με τις διοικητικές απαιτήσεις.
Η προτεινόμενη απλούστευση αναμένεται να εξαιρέσει περίπου το 90 % των εισαγωγέων από τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο του ΜΣΠΑ, διατηρώντας παράλληλα πάνω από το 99 % των ενσωματωμένων εκπομπών εντός του πεδίου εφαρμογής του ΜΣΠΑ, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα του μηχανισμού.
•Θεμελιώδη δικαιώματα
Η πρόταση σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τηρεί τις αρχές που αναγνωρίζονται ειδικότερα στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα, συμβάλλει στον στόχο για υψηλό επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος σύμφωνα με την αρχή της αειφόρου ανάπτυξης, όπως ορίζεται στο άρθρο 37 του Χάρτη.
4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Η παρούσα πρόταση θα έχει επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Ο αντίκτυπός της αξιολογείται στο νομοθετικό δημοσιονομικό και ψηφιακό δελτίο που συνοδεύει την παρούσα πρόταση.
5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
•Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων
Δεδομένου ότι η πρόταση τροποποιεί τον κανονισμό για τον ΜΣΠΑ, δεν προβλέπει πρόσθετα σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων πέραν των υφιστάμενων στο πλαίσιο του εν λόγω κανονισμού.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να υπενθυμιστεί ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να διασφαλίζει τη θέσπιση μηχανισμών για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της λειτουργίας του ΜΣΠΑ, μεταξύ άλλων όσον αφορά την επιβολή του έναντι πρακτικών καταστρατήγησης, και για την αξιολόγησή του σε σχέση με τους κύριους στόχους πολιτικής. Δεδομένου ότι ο ΜΣΠΑ είναι μία από τις προτάσεις πολιτικής στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων προσαρμογής στον στόχο του 55 % (Fit for 55) που εγκρίθηκε από την Επιτροπή τον Ιούλιο του 2021, η παρακολούθηση και η αξιολόγηση θα διεξάγονται σε ευθυγράμμιση με τις λοιπές πολιτικές της δέσμης μέτρων.
Η Επιτροπή θα παρακολουθεί τον τρόπο εφαρμογής του ΜΣΠΑ ώστε να τεκμηριώνει την ανάλυσή της και θα υποβάλλει τακτικά εκθέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού για τον ΜΣΠΑ. Στο πλαίσιο της εν λόγω υποβολής εκθέσεων, η Επιτροπή θα προτείνει πιθανές αλλαγές για τη βελτίωση της λειτουργίας του μηχανισμού, τη συλλογή των αναγκαίων πληροφοριών για ενδεχόμενη περαιτέρω επέκταση του πεδίου εφαρμογής του ΜΣΠΑ, μεταξύ άλλων και σε άλλα εμπορεύματα που θα μπορούσαν να διατρέχουν κίνδυνο διαρροής άνθρακα, όπως τα κατάντη προϊόντα. Οι εν λόγω εκθέσεις θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν αξιολόγηση των επιπτώσεων του ΜΣΠΑ στη διαρροή άνθρακα, μεταξύ άλλων σε σχέση με τις εξαγωγές, και τον οικονομικό, περιβαλλοντικό, κοινωνικό και εδαφικό αντίκτυπό του σε ολόκληρη την Ένωση.
•Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης
Η πρόταση περιλαμβάνει δύο είδη απλουστεύσεων.
Πρώτον, οι εισαγωγείς μικρών ποσοτήτων εμπορευμάτων ΜΣΠΑ, τα οποία αντιπροσωπεύουν πολύ μικρές ποσότητες ενσωματωμένων εκπομπών που εισάγονται στην Ένωση και, στις περισσότερες περιπτώσεις, αντιστοιχούν σε ΜΜΕ και ιδιώτες, θα εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο του ΜΣΠΑ. Για τους εν λόγω εισαγωγείς, ο διοικητικός φόρτος που προκύπτει από τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο του ΜΣΠΑ υπερβαίνει σημαντικά το περιβαλλοντικό και κανονιστικό όφελος. Αυτό οφείλεται στον συνδυασμό i) του αμελητέου ποσοστού των ενσωματωμένων εκπομπών στο σύνολο των οικείων εμπορευμάτων ΜΣΠΑ που εισάγονται στην Ένωση και ii) της αδυναμίας των εθνικών αρχών να επιβάλλουν τους κανόνες λόγω του μεγάλου αριθμού εισαγωγέων μικρών ποσοτήτων εμπορευμάτων ΜΣΠΑ.
Δεύτερον, η πρόταση περιλαμβάνει ένα σύνολο απλουστεύσεων για τους εισαγωγείς εμπορευμάτων ΜΣΠΑ που υπερβαίνουν το όριο, ώστε να διευκολυνθεί η συμμόρφωσή τους με τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων. Ειδικότερα, η πρόταση απλουστεύει και εξορθολογίζει τη διαδικασία αδειοδότησης για τις εθνικές αρμόδιες αρχές και την Επιτροπή, τις διαδικασίες συλλογής δεδομένων από παραγωγούς τρίτων χωρών προς αδειοδοτημένους διασαφιστές ΜΣΠΑ, τον υπολογισμό των ενσωματωμένων εκπομπών για ορισμένα εμπορεύματα, τους κανόνες επαλήθευσης των εκπομπών, τον υπολογισμό της οικονομικής υποχρέωσης των αδειοδοτημένων διασαφιστών ΜΣΠΑ κατά τη διάρκεια του έτους εισαγωγών στην ΕΕ και τη δυνατότητα των αδειοδοτημένων διασαφιστών ΜΣΠΑ να ζητούν τις τιμές ανθρακούχων εκπομπών που καταβάλλονται σε τρίτες χώρες όπου παράγονται τα εμπορεύματα.
Το άρθρο 1 σημείο 1 τροποποιεί την παρέκκλιση από τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο του ΜΣΠΑ με τη θέσπιση νέου ορίου μάζας, όπως καθορίζεται στο νέο παράρτημα VII του κανονισμού για τον ΜΣΠΑ, ώστε να εξαιρούνται οι εισαγωγείς πολύ μικρών ποσοτήτων εμπορευμάτων.
Το άρθρο 1 σημείο 2 τροποποιεί τους ορισμούς του εισαγωγέα και του φορέα εκμετάλλευσης ώστε να διευκολύνονται οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων.
Το άρθρο 1 σημείο 3 και το άρθρο 1 σημείο 4 στοιχείο β) καθορίζουν τις συνέπειες του νέου ορίου στους κανόνες που σχετίζονται με την άδεια που πρέπει να χορηγείται στους εισαγωγείς για την εισαγωγή εμπορευμάτων που υπερβαίνουν το εν λόγω όριο, και προβλέπουν τη δυνατότητα των αδειοδοτημένων διασαφιστών ΜΣΠΑ, οι οποίοι παραμένουν νομικά υπεύθυνοι για τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο του ΜΣΠΑ, να αναθέτουν τεχνικά, μέσω του μητρώου ΜΣΠΑ, τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων σε τρίτους προς διευκόλυνση της συμμόρφωσης.
Το άρθρο 1 σημείο 4 στοιχείο α) αλλάζει την ετήσια προθεσμία για την υποβολή της ετήσιας δήλωσης ΜΣΠΑ.
Το άρθρο 1 σημείο 4 στοιχείο γ) καθιερώνει τη δυνατότητα των αδειοδοτημένων διασαφιστών ΜΣΠΑ να ζητούν τιμή ανθρακούχων εκπομπών που έχει καταβληθεί σε τρίτη χώρα διαφορετική από τη χώρα καταγωγής.
Το άρθρο 1 σημείο 4 στοιχείο δ) και το άρθρο 1 σημείο 6 τροποποιούν τους κανόνες για την επαλήθευση των εκπομπών, ώστε η υποχρέωση επαλήθευσης των ενσωματωμένων εκπομπών να εφαρμόζεται μόνο σε πραγματικές τιμές.
Το άρθρο 1 σημείο 5 τροποποιεί τον υπολογισμό των ενσωματωμένων εκπομπών στην περίπτωση των σχετικών υλικών εισροής (πρόδρομων υλών).
Το άρθρο 1 σημείο 7 καθιερώνει τη δυνατότητα των αδειοδοτημένων διασαφιστών ΜΣΠΑ να χρησιμοποιούν προκαθορισμένες τιμές ανθρακούχων εκπομπών που υπολογίζονται και διατίθενται από την Επιτροπή και να ζητούν τιμές ανθρακούχων εκπομπών που έχουν καταβληθεί σε τρίτες χώρες εκτός της χώρας καταγωγής των εμπορευμάτων.
Το άρθρο 1 σημείο 8 διευκολύνει τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων με την εισαγωγή διαφόρων αλλαγών στη δικτυακή πύλη που δημιουργείται σύμφωνα με το άρθρο 10 για την καταχώριση φορέων εκμετάλλευσης και εγκαταστάσεων σε τρίτες χώρες.
Το άρθρο 1 σημείο 9 προβλέπει την καταχώριση των διαπιστευμένων ελεγκτών, ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο μητρώο ΜΣΠΑ και να εκτελούν ορισμένα σχετικά καθήκοντα προς διευκόλυνση των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων.
Το άρθρο 1 σημείο 10 ενισχύει την εξουσιοδότηση που παρέχουν τα κράτη μέλη στην εθνική αρμόδια αρχή τους για την εκτέλεση των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων που σχετίζονται με τον ΜΣΠΑ.
Το άρθρο 1 σημεία 11 και 13 καθορίζουν τις συνέπειες των αλλαγών που εισάγονται με την παρούσα πρόταση στις απαιτήσεις που ισχύουν για το μητρώο ΜΣΠΑ, την ανάλυση κινδύνου και την παρακολούθηση.
Το άρθρο 1 σημείο 12 εξορθολογίζει τη διαβούλευση με άλλες αρμόδιες αρχές και με την Επιτροπή με στόχο τη μείωση του υπερβολικού διοικητικού φόρτου.
Το άρθρο 1 σημείο 14 ορίζει την ημερομηνία έναρξης των πωλήσεων πιστοποιητικών ΜΣΠΑ τον Φεβρουάριο του 2027 για την αντιμετώπιση σημαντικών αβεβαιοτήτων που σχετίζονται με το έτος 2026, το οποίο είναι το πρώτο έτος μετά τη μεταβατική περίοδο, και εξορθολογίζει τις ανταλλαγές πληροφοριών μεταξύ του μητρώου ΜΣΠΑ και της κοινής κεντρικής πλατφόρμας.
Το άρθρο 1 σημεία 15 και 18 καθορίζουν τις συνέπειες που θα έχει η μετατόπιση των πωλήσεων πιστοποιητικών στο 2027 στον προσδιορισμό της χρηματοοικονομικής προσαρμογής για το έτος 2026.
Το άρθρο 1 σημείο 16 απλουστεύει τον τρόπο με τον οποίο οι αδειοδοτημένοι διασαφιστές ΜΣΠΑ θα υπολογίζουν, αρχής γενομένης από το 2027, την αναμενόμενη οικονομική τους υποχρέωση κατά τη διάρκεια του έτους εισαγωγών.
Το άρθρο 1 σημείο 17 τροποποιεί το όριο επαναγοράς για να διευκολύνει τον τρόπο με τον οποίο ο αδειοδοτημένος διασαφιστής ΜΣΠΑ μπορεί να διαχειρίζεται την οικονομική του υποχρέωση στο πλαίσιο του ΜΣΠΑ και καθορίζει τις συνέπειες της αλλαγής της ετήσιας προθεσμίας υποβολής της δήλωσης ΜΣΠΑ.
Το άρθρο 1 σημείο 19 τροποποιεί το πεδίο εφαρμογής των πληροφοριών που ανταλλάσσονται με τις τελωνειακές αρχές, τις αρμόδιες αρχές και την Επιτροπή, ώστε να αποτυπώνεται η θέσπιση της παρέκκλισης.
Το άρθρο 1 σημεία 20 και 22 θεσπίζουν τους κανόνες και τις ανταλλαγές πληροφοριών σχετικά με την παρακολούθηση της παρέκκλισης.
Το άρθρο 1 σημείο 21) καθιερώνει τη δυνατότητα των αρμόδιων αρχών να προσαρμόζουν το πρόστιμο βάσει σχετικών πραγματικών περιστατικών και περιστάσεων και καθορίζει τις συνέπειες της νέας παρέκκλισης.
Το άρθρο 1 σημείο 23 τροποποιεί τις εξουσιοδοτήσεις που παρέχονται στην Επιτροπή από τους συννομοθέτες για την έκδοση κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων υπό το πρίσμα των απλουστεύσεων που επιφέρει η παρούσα πρόταση.
Το άρθρο 1 σημείο 24 συμπληρώνει την υποβολή εκθέσεων από την Επιτροπή προς τους συννομοθέτες με την εφαρμογή της παρέκκλισης, όπως τροποποιείται με την παρούσα πρόταση.
Το άρθρο 1 σημείο 25 τροποποιεί τον κατάλογο των εμπορευμάτων ΜΣΠΑ ώστε να εξαιρούνται οι μη πυρωμένες καολινικές άργιλοι.
Το άρθρο 1 σημείο 26 προσθέτει την ηλεκτρική ενέργεια στον κατάλογο των εμπορευμάτων ΜΣΠΑ για τα οποία πρέπει να λαμβάνονται υπόψη μόνο οι άμεσες εκπομπές κατά τον υπολογισμό των ενσωματωμένων εκπομπών.
Το άρθρο 1 σημείο 27 τροποποιεί το παράρτημα IV του κανονισμού (ΕΕ) 2023/956, ώστε να εξαιρούνται τα υλικά εισροής που έχουν υπαχθεί στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ΣΕΔΕ) της ΕΕ ή σε σύστημα τιμολόγησης των ανθρακούχων εκπομπών το οποίο είναι πλήρως συνδεδεμένο με το ΣΕΔΕ της ΕΕ.
Το άρθρο 1 σημείο 28 εισάγει νέο παράρτημα VII για τον καθορισμό του ορίου που αναφέρεται στο άρθρο 1 σημείο 1 στοιχείο β).
Τέλος, τα παραρτήματα περιέχουν διάφορες απλουστεύσεις του υπολογισμού των ενσωματωμένων εκπομπών προς διευκόλυνση των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων, για παράδειγμα, στην περίπτωση προκαθορισμένων τιμών ή πρόδρομων υλών που παράγονται στην ΕΕ.
2025/0039 (COD)
Πρόταση
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2023/956 όσον αφορά την απλούστευση και την ενίσχυση του μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα
(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)
ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,
Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως το άρθρο 192 παράγραφος 1,
Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,
Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής,
Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών,
Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
(1)Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, η οποία ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου 2023, η Επιτροπή συλλέγει δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή του μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (στο εξής: ΜΣΠΑ), όπως προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΕ) 2023/956 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, μεταξύ άλλων μέσω της ανάλυσης των τριμηνιαίων εκθέσεων που υποβάλλονται από τους δηλούντες διασαφιστές. Οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν και η επικοινωνία με τα ενδιαφερόμενα μέρη, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τον ΜΣΠΑ, σκιαγράφησαν τις δυνατότητες απλούστευσης και βελτίωσης του ΜΣΠΑ. Η Ένωση έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει την ομαλή υλοποίηση του ΜΣΠΑ κατά το διάστημα μετά τη μεταβατική περίοδο το οποίο αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2026.
(2)Με βάση την πείρα που αποκτήθηκε και τα δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, η κατανομή των εισαγωγέων εμπορευμάτων ΜΣΠΑ στην Ένωση δείχνει ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των εισαγωγέων αντιπροσωπεύει τη συντριπτική πλειονότητα των ενσωματωμένων εκπομπών στα εν λόγω εμπορεύματα. Η παρέκκλιση η οποία εφαρμόζεται στις εισαγωγές εμπορευμάτων αμελητέας αξίας που αναφέρονται στο άρθρο 23 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1186/2009 (αποστολές αξίας κάτω των 150 EUR) φαίνεται ότι δεν επαρκεί για να διασφαλίσει ότι ο ΜΣΠΑ εφαρμόζεται στους εισαγωγείς ανάλογα με τον αντίκτυπό τους στις εκπομπές που καλύπτονται από τον κανονισμό (ΕΕ) 2023/956. Για τους εν λόγω εισαγωγείς μικρών ποσοτήτων εμπορευμάτων, η συμμόρφωση με την υποβολή εκθέσεων και τις οικονομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τον ΜΣΠΑ θα μπορούσε να είναι αδικαιολόγητα επαχθής. Επιπλέον, στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων για την τελωνειακή μεταρρύθμιση του 2023, η Επιτροπή πρότεινε την κατάργηση αυτής της παρέκκλισης. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να θεσπιστεί νέα παρέκκλιση για την εξαίρεση των εισαγωγέων μικρών ποσοτήτων όσον αφορά τη μάζα εμπορευμάτων ΜΣΠΑ από τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο του ΜΣΠΑ, με παράλληλη διατήρηση του περιβαλλοντικού στόχου του εν λόγω μηχανισμού και της ικανότητάς του να επιτύχει τον στόχο του για το κλίμα.
(3)Στον κανονισμό (ΕΕ) 2023/956 θα πρέπει να θεσπιστεί νέο όριο με βάση τη σωρευτική μάζα ανά εισαγωγέα ανά έτος, το οποίο θα διασφαλίζει ότι πάνω από το 99 % των εκπομπών θα παραμείνουν εντός του πεδίου εφαρμογής. Πρόκειται για μια ισχυρή και στοχευμένη προσέγγιση, καθώς αντικατοπτρίζει με ακρίβεια τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα του ΜΣΠΑ και λαμβάνει υπόψη για τον καθορισμό του ορίου όλες τις εισαγόμενες εκπομπές κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου. Εξαλείφει επίσης τον κίνδυνο καταστρατήγησης μέσω της τεχνητής κατάτμησης των αποστολών από έναν εισαγωγέα.
(4)Η θέσπιση ορίου βάσει μάζας το οποίο αντικατοπτρίζει τη μέση ένταση εκπομπών του όγκου των εισαγόμενων εμπορευμάτων ΜΣΠΑ θα μετουσίωνε καλύτερα τον κλιματικό στόχο του ΜΣΠΑ. Η θέσπιση ενιαίου ορίου βάσει μάζας που θα εφαρμόζεται σωρευτικά σε όλα τα εμπορεύματα ΜΣΠΑ στους τομείς του σιδήρου και του χάλυβα, του αργιλίου, των λιπασμάτων και του τσιμέντου τα οποία εισάγονται από εισαγωγείς κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους είναι ο απλούστερος σχεδιασμός για τους εισαγωγείς, καθώς δεν θα χρειάζεται να λαμβάνουν ή να παρέχουν δεδομένα επιπλέον εκείνων που παρέχονται στην τελωνειακή διασάφηση, μειώνοντας έτσι σημαντικά τον διοικητικό φόρτο που σχετίζεται με τον ΜΣΠΑ για τους εν λόγω εισαγωγείς. Η θέσπιση ορίου στο επίπεδο των 50 τόνων θα εξαιρέσει τη συντριπτική πλειονότητα των εισαγωγέων από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον κανονισμό (ΕΕ) 2023/956, διατηρώντας παράλληλα πάνω από το 99 % των ενσωματωμένων εκπομπών εντός του πεδίου εφαρμογής του ΜΣΠΑ. Για να καθοριστεί το όριο, θα πρέπει να εισαχθεί νέο παράρτημα VII.
(5)Οι βασικές αρχές που διέπουν το όριο, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης ότι σχεδόν όλες οι ενσωματωμένες εκπομπές παραμένουν εντός του πεδίου εφαρμογής του ΜΣΠΑ, θα πρέπει να καθοριστούν στον κανονισμό (ΕΕ) 2023/956 για την παροχή ασφάλειας δικαίου. Ο κανονισμός (ΕΕ) 2023/956 θα πρέπει επίσης να προβλέπει τη δυνατότητα εκ νέου υπολογισμού του ορίου με βάση επικαιροποιημένες μέσες εντάσεις εκπομπών των εισαγόμενων εμπορευμάτων ή σημαντικές μεταβολές των τρόπων διεξαγωγής εμπορικών συναλλαγών ή πρακτικές καταστρατήγησης που επηρεάζουν την κάλυψη των ενσωματωμένων εκπομπών στο πεδίο εφαρμογής του ΜΣΠΑ.
(6)Για να διασφαλιστεί ότι η παρέκκλιση είναι επαρκώς στοχευμένη, θα πρέπει να εφαρμόζεται στον εισαγωγέα. Ο έμμεσος τελωνειακός αντιπρόσωπος, λόγω της φύσης της δραστηριότητάς του και των σχετικών υποχρεώσεων που απορρέουν από τον κανονισμό (ΕΕ) 2023/956, θα πρέπει πάντοτε να υποχρεούται να λαμβάνει άδεια.
(7)Οι αρμόδιες αρχές και η Επιτροπή θα πρέπει —με βάση τις τελωνειακές πληροφορίες— να παρακολουθούν τις ποσότητες των εισαγόμενων εμπορευμάτων για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με το όριο. Για να μπορούν οι αρμόδιες αρχές να λαμβάνουν τεκμηριωμένη απόφαση, οι τελωνειακές αρχές και η Επιτροπή θα πρέπει να θέτουν τις απαραίτητες πληροφορίες και τα απαραίτητα δεδομένα στη διάθεση των αρμόδιων αρχών. Όταν η αρμόδια αρχή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ένας εισαγωγέας έχει υπερβεί το όριο, θα πρέπει να κοινοποιεί τις εν λόγω πληροφορίες στις τελωνειακές αρχές οι οποίες, με τη σειρά τους, θα πρέπει να μην επιτρέπουν την περαιτέρω εισαγωγή εμπορευμάτων από τον εν λόγω εισαγωγέα έως το τέλος του ημερολογιακού έτους ή έως ότου ο εν λόγω εισαγωγέας αποκτήσει την ιδιότητα του αδειοδοτημένου διασαφιστή ΜΣΠΑ.
(8)Όταν ένας εισαγωγέας αναμένει ότι θα υπερβεί το ετήσιο όριο ή προτίθεται να εισαγάγει εμπορεύματα μετά την υπέρβαση του ορίου, θα πρέπει να υποβάλει αίτηση αδειοδότησης σύμφωνα με το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) 2023/956. Για τους εισαγωγείς στους οποίους δεν έχει χορηγηθεί η άδεια πριν από την υπέρβαση του ορίου, θα πρέπει να επιβάλλονται πρόστιμα για το σύνολο των εισαγόμενων εμπορευμάτων σύμφωνα με το άρθρο 26 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2023/956. Η καταβολή του προστίμου σύμφωνα με το άρθρο 26 παράγραφος 2 του εν λόγω κανονισμού θα πρέπει να απαλλάσσει τον εισαγωγέα από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης ΜΣΠΑ και παράδοσης πιστοποιητικών ΜΣΠΑ.
(9)Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο ορισμός του εισαγωγέα καλύπτει όλα τα σχετικά τελωνειακά καθεστώτα, είναι αναγκαίο να τροποποιηθεί ώστε να συμπεριληφθεί η περίπτωση του απλουστευμένου τελωνειακού καθεστώτος στο πλαίσιο του οποίου υποβάλλεται μόνο εκκαθαριστικός λογαριασμός σύμφωνα με το άρθρο 175 παράγραφος 5 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/2446 της Επιτροπής.
(10)Για να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας αδειοδότησης και του προφίλ κινδύνου των αιτούντων, η διαδικασία διαβούλευσης θα πρέπει να είναι προαιρετική για την αρμόδια αρχή. Η διαδικασία διαβούλευσης θα πρέπει να επιτρέπει στην αρμόδια αρχή να διαβουλεύεται με άλλες αρμόδιες αρχές και με την Επιτροπή, όταν κρίνεται αναγκαίο με βάση τις πληροφορίες που υποβάλλονται από τον αιτούντα και τις τελωνειακές πληροφορίες που καθίστανται διαθέσιμες στο μητρώο ΜΣΠΑ.
(11)Για την παροχή πρόσθετης ευελιξίας, οι αδειοδοτημένοι διασαφιστές ΜΣΠΑ θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αναθέτουν την υποβολή της δήλωσης ΜΣΠΑ σε τρίτο. Ο αδειοδοτημένος διασαφιστής ΜΣΠΑ θα πρέπει να παραμένει υπεύθυνος για την υποβολή της δήλωσης ΜΣΠΑ. Για την παροχή της απαιτούμενης εξουσιοδότησης και πρόσβασης, ο εν λόγω τρίτος θα πρέπει να πληροί ορισμένα τεχνικά διαπιστευτήρια, μεταξύ άλλων να κατέχει αριθμό καταχώρισης και ταυτοποίησης οικονομικού φορέα (EORI) και να είναι εγκατεστημένος σε κράτος μέλος.
(12)Οι αδειοδοτημένοι διασαφιστές ΜΣΠΑ υποχρεούνται να υποβάλλουν την οικεία ετήσια δήλωση ΜΣΠΑ και να παραδίδουν τον αντίστοιχο αριθμό πιστοποιητικών έως τις 31 Μαΐου του έτους που έπεται του έτους εισαγωγής. Προκειμένου να παρασχεθεί στους αδειοδοτημένους διασαφιστές ΜΣΠΑ ευελιξία όσον αφορά τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις τους, μια μεταγενέστερη ημερομηνία υποβολής θα έδινε στους αδειοδοτημένους διασαφιστές ΜΣΠΑ περισσότερο χρόνο για να συλλέξουν τις απαραίτητες πληροφορίες, να διασφαλίσουν ότι οι ενσωματωμένες εκπομπές επαληθεύονται από διαπιστευμένο ελεγκτή και να αγοράσουν τον αντίστοιχο αριθμό πιστοποιητικών ΜΣΠΑ. Η ημερομηνία ακύρωσης των πιστοποιητικών ΜΣΠΑ θα πρέπει να προσαρμοστεί αναλόγως.
(13)Οι ενσωματωμένες εκπομπές ορισμένων εμπορευμάτων αργιλίου και χάλυβα που περιλαμβάνονται επί του παρόντος στο πεδίο εφαρμογής του ΜΣΠΑ καθορίζονται πρωτίστως από τις ενσωματωμένες εκπομπές των υλικών εισροής (πρόδρομων υλών), ενώ οι εκπομπές που προκύπτουν κατά τα στάδια παραγωγής των εν λόγω εμπορευμάτων είναι συνήθως σχετικά χαμηλές. Αυτά συνίστανται σε διεργασίες φινιρίσματος εκτελούμενες σε χωριστές εγκαταστάσεις που δεν καλύπτονται από το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ (στο εξής: ΣΕΔΕ της ΕΕ), όπως προβλέπεται στην οδηγία 2003/87/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, με εξαίρεση την περίπτωση ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων. Οι ενσωματωμένες εκπομπές των εν λόγω διεργασιών παραγωγής θα πρέπει να εξαιρούνται από τα όρια του συστήματος για τον υπολογισμό των εκπομπών.
(14)Όταν τα υλικά εισροής (πρόδρομες ύλες) έχουν ήδη υπαχθεί στο ΣΕΔΕ της ΕΕ ή σε σύστημα τιμολόγησης των ανθρακούχων εκπομπών το οποίο είναι πλήρως συνδεδεμένο με το ΣΕΔΕ της ΕΕ, οι ενσωματωμένες εκπομπές των εν λόγω πρόδρομων υλών δεν θα πρέπει να προσμετρώνται στον υπολογισμό των ενσωματωμένων εκπομπών σύνθετων εμπορευμάτων.
(15)Οι αδειοδοτημένοι διασαφιστές ΜΣΠΑ υποχρεούνται να υποβάλλουν ετήσια δήλωση ΜΣΠΑ που περιέχει τον υπολογισμό των ενσωματωμένων εκπομπών με βάση είτε προκαθορισμένες είτε πραγματικές τιμές που επαληθεύονται από διαπιστευμένους ελεγκτές. Οι προκαθορισμένες τιμές θα υπολογίζονται και θα διατίθενται από την Επιτροπή. Ως εκ τούτου, η επαλήθευση των ενσωματωμένων εκπομπών θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε πραγματικές τιμές.
(16)Οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου αναδεικνύουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δηλούντες διασαφιστές για να λάβουν τις απαιτούμενες πληροφορίες σχετικά με την τιμή ανθρακούχων εκπομπών που πράγματι καταβλήθηκε σε τρίτη χώρα. Για να διευκολυνθεί η αφαίρεση της τιμής ανθρακούχων εκπομπών, η Επιτροπή θα πρέπει, όπου είναι δυνατόν, να καθορίζει ετήσια μέση τιμή ανθρακούχων εκπομπών, εκφρασμένη σε EUR/τόνο ισοδύναμου CO2 της πραγματικής καταβληθείσας τιμής ανθρακούχων εκπομπών, με βάση τα βέλτιστα διαθέσιμα δεδομένα από αξιόπιστες, δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες, καθώς και πληροφορίες που παρέχονται από τρίτες χώρες, μεταξύ άλλων και βάσει συντηρητικών εκτιμήσεων.
(17)Οι αδειοδοτημένοι διασαφιστές MΣΠΑ μπορούν να ζητούν μείωση του αριθμού των πιστοποιητικών ΜΣΠΑ προς παράδοση, αντίστοιχη με την τιμή ανθρακούχων εκπομπών που έχει πράγματι καταβληθεί στη χώρα καταγωγής για τις δηλωθείσες ενσωματωμένες εκπομπές. Δεδομένου ότι η τιμή ανθρακούχων εκπομπών μπορεί να καταβληθεί σε τρίτη χώρα διαφορετική από τη χώρα καταγωγής των εισαγόμενων εμπορευμάτων, η εν λόγω τιμή ανθρακούχων εκπομπών θα πρέπει επίσης να είναι επιλέξιμη για αφαίρεση.
(18)Για να βελτιωθεί η αξιοπιστία των δεδομένων για τις εκπομπές που περιέχονται στο μητρώο ΜΣΠΑ και να διευκολυνθεί η υποβολή δεδομένων, οι διαπιστευμένοι ελεγκτές θα πρέπει να έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο μητρώο ΜΣΠΑ για την επαλήθευση των ενσωματωμένων εκπομπών κατόπιν αιτήματος φορέα εκμετάλλευσης σε τρίτες χώρες. Επιπλέον, οι μητρικές εταιρείες ή οι συνδεδεμένες επιχειρήσεις των εν λόγω φορέων εκμετάλλευσης θα πρέπει να έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο μητρώο ΜΣΠΑ για τους σκοπούς της καταχώρισης και της κοινοποίησης σχετικών δεδομένων για λογαριασμό του ελεγχόμενου φορέα εκμετάλλευσης. Οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να υποχρεούνται να παρέχουν αριθμό καταχώρισης επιχείρησης ή δραστηριότητας, ώστε να διασφαλίζεται η ταυτοποίησή τους.
(19)Για την προώθηση της εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) 2023/956 σε εθνικό επίπεδο, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι αρμόδιες αρχές διαθέτουν τις αναγκαίες εξουσίες για την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
(20)Για να δοθεί επαρκής χρόνος στους αδειοδοτημένους διασαφιστές ΜΣΠΑ να προετοιμαστούν για τη συμμόρφωση με τις τροποποιημένες υποχρεώσεις δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) 2023/956, τα κράτη μέλη θα πρέπει να αρχίσουν να πωλούν πιστοποιητικά ΜΣΠΑ το 2027 για εκπομπές ενσωματωμένες σε εμπορεύματα που θα εισαχθούν κατά τη διάρκεια του έτους 2026. Η τιμή των πιστοποιητικών ΜΣΠΑ, τα οποία θα αγοραστούν το 2027 και θα αντιστοιχούν στις εκπομπές που είναι ενσωματωμένες στα εμπορεύματα που θα εισαχθούν στην ΕΕ το 2026, θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τις τιμές των δικαιωμάτων του ΣΕΔΕ της ΕΕ το 2026.
(21)Η υποχρέωση των αδειοδοτημένων διασαφιστών ΜΣΠΑ να διασφαλίζουν ότι ο αριθμός των πιστοποιητικών ΜΣΠΑ στον λογαριασμό τους στο μητρώο ΜΣΠΑ στο τέλος κάθε τριμήνου αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 80 % των εκπομπών που είναι ενσωματωμένες στα εμπορεύματα που έχουν εισαγάγει από την αρχή του έτους δεν είναι επαρκώς προσαρμοσμένη στην αναμενόμενη χρηματοοικονομική προσαρμογή. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο, αφενός, να μειωθεί η αναλογία από 80 % σε 50 % και, αφετέρου, να ενσωματωθεί η δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων του ΣΕΔΕ της ΕΕ. Επιπλέον, ο αδειοδοτημένος διασαφιστής ΜΣΠΑ θα πρέπει να μπορεί να βασίζεται στα στοιχεία που υποβλήθηκαν στη δήλωση ΜΣΠΑ κατά το προηγούμενο έτος, για τα ίδια εμπορεύματα και τις ίδιες τρίτες χώρες.
(22)Το όριο επαναγοράς θα πρέπει επίσης να ευθυγραμμίζεται ακριβέστερα με τον αριθμό των πιστοποιητικών ΜΣΠΑ τα οποία υποχρεούνται να αγοράσουν οι αδειοδοτημένοι διασαφιστές ΜΣΠΑ κατά τη διάρκεια του έτους εισαγωγών.
(23)Δεδομένου ότι τα πιστοποιητικά ΜΣΠΑ ακυρώνονται χωρίς καμία αποζημίωση, δεν υπάρχει ανάγκη ανταλλαγής πληροφοριών από την κοινή κεντρική πλατφόρμα προς το μητρώο ΜΣΠΑ στο τέλος της εργάσιμης ημέρας.
(24)Όταν οι αρμόδιες αρχές επιβάλλουν πρόστιμα, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν υπόψη τις ειδικές περιστάσεις, όπως η εκ προθέσεως ή εξ αμελείας συμπεριφορά του διασαφιστή. Αυτό αναμένεται να καταστήσει εφικτή τη μείωση του ποσού του προστίμου σε περίπτωση σφαλμάτων ήσσονος σημασίας ή ακούσιων σφαλμάτων.
(25)Ο ΜΣΠΑ εφαρμόζεται σε ορισμένα εμπορεύματα υψηλής έντασης άνθρακα τα οποία εισάγονται στην Ένωση. Στον κατάλογο των εμπορευμάτων ΜΣΠΑ στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) 2023/956 περιλαμβάνονται «[ά]λλες καολινικές άργιλοι» στον κατάλογο των εμπορευμάτων τσιμέντου. Ενώ οι πυρωμένες καολινικές άργιλοι είναι προϊόντα υψηλής έντασης άνθρακα, δεν ισχύει το ίδιο και για τις μη πυρωμένες καολινικές αργίλους. Επομένως, οι μη πυρωμένες καολινικές άργιλοι θα πρέπει να εξαιρεθούν από το πεδίο εφαρμογής του ΜΣΠΑ.
(26)Στο παράρτημα II του κανονισμού (ΕΕ) 2023/956 απαριθμούνται τα εμπορεύματα για τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη μόνο οι άμεσες εκπομπές κατά τον υπολογισμό των ενσωματωμένων εκπομπών. Για τα εμπορεύματα που δεν απαριθμούνται στο εν λόγω παράρτημα, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τόσο οι άμεσες όσο και οι έμμεσες εκπομπές. Δεδομένου ότι οι έμμεσες εκπομπές δεν αφορούν την περίπτωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η ηλεκτρική ενέργεια θα πρέπει να προστεθεί στον κατάλογο εμπορευμάτων του εν λόγω παραρτήματος.
(27)Είναι επίσης αναγκαίο να απλουστευθούν τα μέσα για τον προσδιορισμό των προκαθορισμένων τιμών σε περίπτωση που δεν υπάρχουν διαθέσιμα αξιόπιστα δεδομένα για τη χώρα εξαγωγής για ένα συγκεκριμένο είδος εμπορευμάτων. Στις περιπτώσεις αυτές, για την πρόληψη της διαρροής άνθρακα, η προκαθορισμένη τιμή θα πρέπει να ορίζεται στο επίπεδο της μέσης έντασης εκπομπών των δέκα χωρών εξαγωγής με τις υψηλότερες εντάσεις εκπομπών για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα αξιόπιστα δεδομένα, η οποία αποτελεί κατάλληλο μέσο όρο για τη διασφάλιση του περιβαλλοντικού στόχου του ΜΣΠΑ. Αυτό ισχύει με την επιφύλαξη της δυνατότητας προσαρμογής των εν λόγω προκαθορισμένων τιμών με βάση ειδικά τοπικά χαρακτηριστικά σύμφωνα με το παράρτημα IV σημείο 7 του κανονισμού για τον ΜΣΠΑ.
(28)Για την τροποποίηση ορισμένων μη ουσιωδών στοιχείων του κανονισμού (ΕΕ) 2023/956, θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή η εξουσία έκδοσης πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 290 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την τροποποίηση του ορίου του παραρτήματος VII του εν λόγω κανονισμού, όπου απαιτείται, όπως ορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 3α του εν λόγω κανονισμού. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η Επιτροπή να διεξάγει, κατά τις προπαρασκευαστικές της εργασίες, τις κατάλληλες διαβουλεύσεις, μεταξύ άλλων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, και οι διαβουλεύσεις αυτές να πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στη διοργανική συμφωνία της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου*. Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ίση συμμετοχή στην προετοιμασία των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο λαμβάνουν όλα τα έγγραφα κατά τον ίδιο χρόνο με τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών, και οι εμπειρογνώμονές τους έχουν συστηματικά πρόσβαση στις συνεδριάσεις των ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής που ασχολούνται με την προετοιμασία κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων.
* Διοργανική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου, διοργανική συμφωνία, της 13ης Απριλίου 2016, για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου (ΕΕ L 123 της 12.5.2016, σ. 1, ELI:
http://data.europa.eu/eli/agree_interinstit/2016/512/oj
).
(29)Δεδομένου ότι οι στόχοι του παρόντος κανονισμού, δηλαδή η απλούστευση ορισμένων υποχρεώσεων και η ενίσχυση του μηχανισμού που έχει θεσπίσει η Ένωση για την πρόληψη του κινδύνου διαρροής άνθρακα και, ως εκ τούτου, τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα, δεν μπορούν να επιτευχθούν ικανοποιητικά από τα κράτη μέλη, μπορούν όμως, λόγω της κλίμακας ή των αποτελεσμάτων της δράσης, να επιτευχθούν καλύτερα σε επίπεδο Ένωσης, η Ένωση δύναται να λάβει μέτρα σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας του άρθρου 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, που διατυπώνεται στο ίδιο άρθρο, ο παρών κανονισμός δεν υπερβαίνει τα αναγκαία για την επίτευξη αυτών των στόχων.
(30)Συνεπώς, ο κανονισμός (ΕΕ) 2023/956 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως,
ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:
Άρθρο 1
Τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) 2023/956
Ο κανονισμός (ΕΕ) 2023/956 τροποποιείται ως εξής:
(1)Το άρθρο 2 τροποποιείται ως εξής:
α)η παράγραφος 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«3. Κατά παρέκκλιση από τις παραγράφους 1 και 2, ο παρών κανονισμός δεν εφαρμόζεται σε εμπορεύματα τα οποία πρόκειται να διακινηθούν ή να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο στρατιωτικών δραστηριοτήτων σύμφωνα με το άρθρο 1 σημείο 49 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/2446 της Επιτροπής*.
*Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2015/2446 της Επιτροπής, της 28ης Ιουλίου 2015, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όσον αφορά λεπτομερείς κανόνες σχετικούς με ορισμένες από τις διατάξεις του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (ΕΕ L 343 της 29.12.2015, σ. 1, ELI:
http://data.europa.eu/eli/reg_del/2015/2446/oj
).»·
β)προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 3α:
«3α. Κατά παρέκκλιση από τις παραγράφους 1 και 2, οι εισαγωγείς, συμπεριλαμβανομένων των αδειοδοτημένων διασαφιστών ΜΣΠΑ, εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον παρόντα κανονισμό, όταν τα εμπορεύματα που απαριθμούνται στο παράρτημα I, με εξαίρεση την ηλεκτρική ενέργεια και το υδρογόνο, δεν υπερβαίνουν, σωρευτικά ανά ημερολογιακό έτος, το όριο βάσει μάζας που καθορίζεται στο παράρτημα VII σημείο 1.
Το όριο που καθορίζεται στο παράρτημα VII σημείο 1 διασφαλίζει ότι τουλάχιστον το 99 % των εκπομπών που είναι ενσωματωμένες στα εισαγόμενα εμπορεύματα και μεταποιημένα προϊόντα σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφοι 1 και 2 δεν καλύπτονται από την παρέκκλιση που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο.
Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις για την τροποποίηση του ορίου μάζας που καθορίζεται στο παράρτημα VII, ώστε να αποτυπώνονται τυχόν ουσιώδεις μεταβολές των μέσων εντάσεων εκπομπών των εμπορευμάτων που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του ορίου που καθορίζεται στο παράρτημα VII σημείο 1 ή σημαντικές μεταβολές του τρόπου διεξαγωγής των εμπορευματικών συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων πρακτικών καταστρατήγησης του εν λόγω ορίου, όπως αναφέρονται στο άρθρο 27 παράγραφος 2 στοιχείο β).».
(2)Το άρθρο 3 τροποποιείται ως εξής:
α)το σημείο 15 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«15) “εισαγωγέας”: είτε το πρόσωπο που καταθέτει τελωνειακή διασάφηση για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων ή εκκαθαριστικό λογαριασμό σύμφωνα με το άρθρο 175 παράγραφος 5 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/2446 στο όνομά του και για λογαριασμό του είτε, όταν η τελωνειακή διασάφηση κατατίθεται από έμμεσο τελωνειακό αντιπρόσωπο σύμφωνα με το άρθρο 18 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013, το πρόσωπο για λογαριασμό του οποίου κατατίθεται αυτή η διασάφηση·»·
β)το σημείο 31 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«31) “φορέας εκμετάλλευσης”: κάθε πρόσωπο το οποίο εκμεταλλεύεται ή ελέγχει μια εγκατάσταση σε τρίτη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της μητρικής εταιρείας που ελέγχει εγκατάσταση σε τρίτη χώρα·».
(3)Το άρθρο 5 τροποποιείται ως εξής:
α)η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«1. Κάθε εισαγωγέας εγκατεστημένος σε κράτος μέλος, πριν από την εισαγωγή εμπορευμάτων στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, υποβάλλει αίτηση για απόκτηση ιδιότητας αδειοδοτημένου διασαφιστή ΜΣΠΑ (στο εξής: αίτηση αδειοδότησης).
Ο έμμεσος τελωνειακός αντιπρόσωπος υποβάλλει την αίτηση αδειοδότησης όταν ο έμμεσος τελωνειακός αντιπρόσωπος ορίζεται από εισαγωγέα σύμφωνα με το άρθρο 18 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 και συμφωνεί να ενεργεί ως αδειοδοτημένος διασαφιστής ΜΣΠΑ, μεταξύ άλλων όταν ο εν λόγω εισαγωγέας υπόκειται στην παρέκκλιση σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 3α.»·
β)προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 1α:
«1α. Ο εισαγωγέας υποβάλλει την αίτηση αδειοδότησης σύμφωνα με την παράγραφο 1 όταν ο εισαγωγέας αναμένει ότι θα υπερβεί το όριο που καθορίζεται στο παράρτημα VII σημείο 1.»·
γ)η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«2. Όταν ένας εισαγωγέας δεν είναι εγκατεστημένος σε κράτος μέλος, ο έμμεσος τελωνειακός αντιπρόσωπος υποβάλλει την αίτηση για απόκτηση ιδιότητας αδειοδοτημένου διασαφιστή ΜΣΠΑ, μεταξύ άλλων όταν ο εν λόγω εισαγωγέας υπόκειται στην παρέκκλιση σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 3α.»·
δ)στην παράγραφο 5, το στοιχείο ζ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«ζ) εκτιμώμενη νομισματική αξία, όγκος των εισαγωγών εμπορευμάτων στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης ανά είδος εμπορεύματος και πληροφορίες σχετικά με τα κράτη μέλη εισαγωγής, για το ημερολογιακό έτος κατά το οποίο υποβάλλεται η αίτηση και για το επόμενο ημερολογιακό έτος·»·
ε)προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 7α:
«7α. Ένας αδειοδοτημένος διασαφιστής ΜΣΠΑ μπορεί να αναθέτει την υποβολή των δηλώσεων ΜΣΠΑ, όπως αναφέρεται στο άρθρο 6, σε πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό και εξ ονόματος του εν λόγω διασαφιστή. Ο αδειοδοτημένος διασαφιστής ΜΣΠΑ παραμένει υπεύθυνος για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που ορίζονται όσον αφορά τους αδειοδοτημένους διασαφιστές ΜΣΠΑ στον παρόντα κανονισμό.».
(4)Το άρθρο 6 τροποποιείται ως εξής:
α)η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«1.
Έως τις 31 Αυγούστου κάθε έτους, και την πρώτη φορά το 2027 για το έτος 2026, κάθε αδειοδοτημένος διασαφιστής ΜΣΠΑ χρησιμοποιεί το μητρώο ΜΣΠΑ που αναφέρεται στο άρθρο 14 για να υποβάλει δήλωση ΜΣΠΑ για το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.»
β)η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
2. Η δήλωση ΜΣΠΑ περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες:
α) τη συνολική ποσότητα κάθε είδους εμπορεύματος που εισήχθη κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, εκφραζόμενη σε μεγαβατώρες για την ηλεκτρική ενέργεια και σε τόνους για τα λοιπά εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένων των εισαγόμενων εμπορευμάτων κάτω από το όριο που καθορίζεται στο παράρτημα VII σημείο 1·
β) τις συνολικές ενσωματωμένες εκπομπές στα εμπορεύματα που αναφέρονται στο στοιχείο α) της παρούσας παραγράφου, εκφραζόμενες σε τόνους εκπομπών ισοδύναμου CO2 ανά μεγαβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας ή, για τα λοιπά εμπορεύματα, σε τόνους εκπομπών ισοδύναμου CO2 ανά τόνο κάθε είδους εμπορεύματος, υπολογιζόμενες σύμφωνα με το άρθρο 7 και επαληθευμένες, όταν χρησιμοποιούνται πραγματικές εκπομπές, σύμφωνα με το άρθρο 8·
γ) τον συνολικό αριθμό πιστοποιητικών ΜΣΠΑ προς παράδοση, ο οποίος αντιστοιχεί στις συνολικές ενσωματωμένες εκπομπές που αναφέρονται στο στοιχείο β) της παρούσας παραγράφου, μετά την προβλεπόμενη μείωση λόγω της τιμής ανθρακούχων εκπομπών που καταβλήθηκε σε τρίτη χώρα σύμφωνα με το άρθρο 9 και την αναγκαία προσαρμογή ώστε να αντικατοπτρίζεται ο βαθμός στον οποίο τα δικαιώματα του ΣΕΔΕ της ΕΕ κατανέμονται δωρεάν σύμφωνα με το άρθρο 31·
δ) κατά περίπτωση, αντίγραφα εκθέσεων επαλήθευσης, που εκδίδονται από διαπιστευμένους ελεγκτές, δυνάμει του άρθρου 8 και του παραρτήματος VI.»·
γ)η παράγραφος 6 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«6.
Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει εκτελεστικές πράξεις σχετικά με τον τυποποιημένο μορφότυπο της δήλωσης ΜΣΠΑ, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών πληροφοριών ανά εγκατάσταση και ανά χώρα καταγωγής ή άλλη τρίτη χώρα και ανά είδος εμπορευμάτων που πρέπει να δηλώνονται προς δικαιολόγηση των συνολικών μεγεθών που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, ιδίως σε ό,τι αφορά τις ενσωματωμένες εκπομπές, την καταβληθείσα τιμή ανθρακούχων εκπομπών, την προκαθορισμένη τιμή ανθρακούχων εκπομπών, τη διαδικασία υποβολής της δήλωσης ΜΣΠΑ μέσω του μητρώου ΜΣΠΑ, καθώς και τις ρυθμίσεις για την παράδοση των πιστοποιητικών ΜΣΠΑ που αναφέρονται στο στοιχείο γ) της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, σύμφωνα με το άρθρο 22 παράγραφος 1, ιδίως όσον αφορά τη διαδικασία και την επιλογή από τον αδειοδοτημένο διασαφιστή ΜΣΠΑ των προς παράδοση πιστοποιητικών. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης στην οποία παραπέμπει το άρθρο 29 παράγραφος 2.».
(5)Το άρθρο 7 τροποποιείται ως εξής:
α)η παράγραφος 5 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«5. Ο αδειοδοτημένος διασαφιστής ΜΣΠΑ τηρεί αρχεία με τα στοιχεία που απαιτούνται για τον υπολογισμό των ενσωματωμένων εκπομπών, σύμφωνα με τις απαιτήσεις που καθορίζονται στο παράρτημα V. Τα εν λόγω αρχεία είναι επαρκώς λεπτομερή ώστε, αφενός, να μπορούν οι διαπιστευμένοι σύμφωνα με το άρθρο 18 ελεγκτές, κατά περίπτωση, να επαληθεύουν τις ενσωματωμένες εκπομπές, σύμφωνα με το άρθρο 8 και το παράρτημα VI και, αφετέρου, να μπορούν η Επιτροπή και η αρμόδια αρχή να επανεξετάζουν τη δήλωση ΜΣΠΑ σύμφωνα με το άρθρο 19 παράγραφος 2.»·
β)στην παράγραφο 7, το στοιχείο α) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«α) την εφαρμογή των στοιχείων των μεθόδων υπολογισμού που καθορίζονται στο παράρτημα IV, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού των ορίων του συστήματος των διεργασιών παραγωγής, τα οποία περιορίζονται στα όρια του συστήματος των διεργασιών παραγωγής που καλύπτονται από το ΣΕΔΕ της ΕΕ, και των σχετικών υλικών εισροής (πρόδρομων υλών), των συντελεστών εκπομπών, των ειδικών ανά εγκατάσταση τιμών των πραγματικών εκπομπών και των προκαθορισμένων τιμών και της αντίστοιχης εφαρμογής τους σε μεμονωμένα εμπορεύματα, καθώς και της θέσπισης μεθόδων για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας των δεδομένων βάσει των οποίων καθορίζονται οι προκαθορισμένες τιμές, συμπεριλαμβανομένων του βαθμού λεπτομέρειας των δεδομένων, όπως και του περαιτέρω προσδιορισμού των εμπορευμάτων που πρέπει να θεωρούνται “απλά εμπορεύματα” και “σύνθετα εμπορεύματα” για τους σκοπούς του παραρτήματος IV σημείο 1. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις προσδιορίζουν επίσης τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πληρούνται τα απαιτούμενα κριτήρια για την αιτιολόγηση της χρήσης των πραγματικών εκπομπών για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται στις διεργασίες παραγωγής εμπορευμάτων για τους σκοπούς της παραγράφου 2 τα οποία απαριθμούνται στο παράρτημα IV σημεία 5 και 6·».
(6)Στο άρθρο 8, η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«1. Όταν οι ενσωματωμένες εκπομπές καθορίζονται με βάση τις πραγματικές εκπομπές, ο αδειοδοτημένος διασαφιστής ΜΣΠΑ διασφαλίζει ότι οι συνολικές ενσωματωμένες εκπομπές που δηλώνονται στη δήλωση ΜΣΠΑ που υποβάλλεται σύμφωνα με το άρθρο 6 επαληθεύονται από ελεγκτή διαπιστευμένο σύμφωνα με το άρθρο 18, με βάση τις αρχές επαλήθευσης που καθορίζονται στο παράρτημα VI.».
(7)Το άρθρο 9 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«Άρθρο 9
Καταβληθείσα τιμή ανθρακούχων εκπομπών σε τρίτη χώρα
1. Ο αδειοδοτημένος διασαφιστής ΜΣΠΑ μπορεί στη δήλωση ΜΣΠΑ να ζητήσει μείωση του αριθμού των πιστοποιητικών ΜΣΠΑ προς παράδοση, προκειμένου να ληφθεί υπόψη η τιμή ανθρακούχων εκπομπών που καταβλήθηκε σε τρίτη χώρα για τις δηλωθείσες ενσωματωμένες εκπομπές. Η μείωση μπορεί να ζητηθεί μόνο εάν η τιμή των ανθρακούχων εκπομπών έχει πράγματι καταβληθεί σε τρίτη χώρα. Στην περίπτωση αυτή, λαμβάνεται υπόψη κάθε ελάφρυνση ή άλλη μορφή αντιστάθμισης που διατίθεται στην εν λόγω χώρα, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της εν λόγω τιμής ανθρακούχων εκπομπών.
2. Ο αδειοδοτημένος διασαφιστής ΜΣΠΑ τηρεί αρχεία με τα έγγραφα τα οποία απαιτούνται για να αποδείξει ότι οι δηλωθείσες ενσωματωμένες εκπομπές υπάγονταν σε τιμή ανθρακούχων εκπομπών σε τρίτη χώρα η οποία έχει πράγματι καταβληθεί όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1. Ο αδειοδοτημένος διασαφιστής ΜΣΠΑ τηρεί αποδεικτικά σχετικά με τη διαθέσιμη ελάφρυνση ή οποιασδήποτε άλλης μορφής αποζημίωση, ιδίως τις παραπομπές στη σχετική νομοθεσία της εν λόγω χώρας. Οι πληροφορίες που περιέχονται στα εν λόγω έγγραφα πιστοποιούνται από πρόσωπο ανεξάρτητο από τον αδειοδοτημένο διασαφιστή ΜΣΠΑ και από τις αρχές της τρίτης χώρας. Το όνομα και τα στοιχεία επικοινωνίας του εν λόγω ανεξάρτητου προσώπου αναγράφονται στα έγγραφα. Ο αδειοδοτημένος διασαφιστής ΜΣΠΑ τηρεί επίσης αποδεικτικά της πληρωμής που πραγματοποιήθηκε για την εν λόγω τιμή ανθρακούχων εκπομπών.
3. Ο αδειοδοτημένος διασαφιστής ΜΣΠΑ τηρεί τα αρχεία που αναφέρονται στην παράγραφο 2 μέχρι το τέλος του τέταρτου έτους μετά το έτος κατά το οποίο υποβλήθηκε ή θα έπρεπε να είχε υποβληθεί η δήλωση ΜΣΠΑ.
3α. Κατά παρέκκλιση από τις παραγράφους 1, 2 και 3, όταν δεν μπορεί να καθοριστεί η τιμή ανθρακούχων εκπομπών που πράγματι καταβλήθηκε σε τρίτη χώρα για τις δηλωθείσες ενσωματωμένες εκπομπές, ο αδειοδοτημένος διασαφιστής ΜΣΠΑ μπορεί στη δήλωση ΜΣΠΑ να ζητήσει μείωση του αριθμού των πιστοποιητικών ΜΣΠΑ προς παράδοση, προκειμένου να ληφθεί υπόψη η εν λόγω τιμή ανθρακούχων εκπομπών για τις δηλωθείσες ενσωματωμένες εκπομπές, σε συνάρτηση με τις ετήσιες προκαθορισμένες τιμές ανθρακούχων εκπομπών. Στην περίπτωση αυτή, λαμβάνεται υπόψη κάθε ελάφρυνση ή άλλη μορφή αντιστάθμισης που διατίθεται στην εν λόγω χώρα, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της εν λόγω προκαθορισμένης τιμής ανθρακούχων εκπομπών. Η μείωση μπορεί να ζητηθεί μόνο όταν έχει οριστεί τιμή ανθρακούχων εκπομπών σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν στην τρίτη χώρα και μπορεί να καθοριστεί ετήσια προκαθορισμένη τιμή ανθρακούχων εκπομπών για την εν λόγω τρίτη χώρα, μεταξύ άλλων και βάσει συντηρητικών εκτιμήσεων.
Από το 2027 και έπειτα, η Επιτροπή μπορεί, για τρίτες χώρες όπου ισχύουν κανόνες τιμολόγησης των ανθρακούχων εκπομπών, να καθορίζει, να δημοσιεύει τη μεθοδολογία και να καθιστά διαθέσιμες, στο μητρώο ΜΣΠΑ που αναφέρεται στο άρθρο 14, τις προκαθορισμένες τιμές ανθρακούχων εκπομπών για τις εν λόγω τρίτες χώρες, με βάση τα βέλτιστα διαθέσιμα δεδομένα από αξιόπιστες, δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες καθώς και πληροφορίες που παρέχονται από τις εν λόγω τρίτες χώρες. Στην περίπτωση αυτή, λαμβάνεται υπόψη κάθε ελάφρυνση ή άλλη μορφή αντιστάθμισης που διατίθεται στην εν λόγω χώρα, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της εν λόγω προκαθορισμένης τιμής ανθρακούχων εκπομπών.
4. Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει εκτελεστικές πράξεις σχετικά με τη μετατροπή της ετήσιας μέσης τιμής ανθρακούχων εκπομπών που έχει πράγματι καταβληθεί σύμφωνα με την παράγραφο 1, και των ετήσιων προκαθορισμένων τιμών ανθρακούχων εκπομπών για τις τρίτες χώρες σύμφωνα με την παράγραφο 3α, σε αντίστοιχη μείωση του αριθμού των πιστοποιητικών ΜΣΠΑ προς παράδοση. Οι εν λόγω πράξεις αφορούν επίσης τη μετατροπή σε ευρώ της τιμής ανθρακούχων εκπομπών που εκφράζεται σε ξένο νόμισμα με βάση την ετήσια μέση συναλλαγματική ισοτιμία, τα απαιτούμενα αποδεικτικά της πραγματικής καταβολής της τιμής ανθρακούχων εκπομπών, παραδείγματα τυχόν συναφούς ελάφρυνσης ή άλλης μορφής αποζημίωσης που αναφέρονται στην παράγραφο 1, τα προσόντα του ανεξάρτητου προσώπου που αναφέρεται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου και τις προϋποθέσεις βεβαίωσης της ανεξαρτησίας του εν λόγω προσώπου. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης στην οποία παραπέμπει το άρθρο 29 παράγραφος 2.».
(8)Το άρθρο 10 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«Άρθρο 10
Καταχώριση φορέων εκμετάλλευσης και εγκαταστάσεων σε τρίτες χώρες
1. Η Επιτροπή, κατόπιν αιτήματος φορέα εκμετάλλευσης εγκατεστημένου σε τρίτη χώρα, καταχωρίζει τα στοιχεία σχετικά με τον εν λόγω φορέα εκμετάλλευσης και την εγκατάστασή του στο μητρώο ΜΣΠΑ που αναφέρεται στο άρθρο 14.
2. Στην αίτηση καταχώρισης που αναφέρεται στην παράγραφο 1 περιέχονται τα ακόλουθα στοιχεία προς καταγραφή στο μητρώο ΜΣΠΑ κατά την καταχώριση:
α) όνομα, διεύθυνση, αριθμός καταχώρισης επιχείρησης ή δραστηριότητας, στοιχεία επικοινωνίας του φορέα εκμετάλλευσης και, κατά περίπτωση, της ελέγχουσας οντότητάς του, συμπεριλαμβανομένης της μητρικής εταιρείας του, μαζί με τα δικαιολογητικά έγγραφα·
β) τοποθεσία κάθε εγκατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους διεύθυνσης και των γεωγραφικών συντεταγμένων που εκφράζονται σε γεωγραφικό μήκος και γεωγραφικό πλάτος και περιλαμβάνουν έξι δεκαδικά ψηφία·
γ) κύρια οικονομική δραστηριότητα της εγκατάστασης.
3. Η Επιτροπή κοινοποιεί στον φορέα εκμετάλλευσης την καταχώριση στο μητρώο ΜΣΠΑ. Η καταχώριση ισχύει για περίοδο πέντε ετών από την ημερομηνία της κοινοποίησής της στον φορέα εκμετάλλευσης της εγκατάστασης.
4. Ο φορέας εκμετάλλευσης ενημερώνει χωρίς καθυστέρηση την Επιτροπή σχετικά με τυχόν αλλαγές στα στοιχεία που αναφέρονται στην παράγραφο 2 οι οποίες προκύπτουν μετά την καταχώριση και η Επιτροπή επικαιροποιεί τα σχετικά στοιχεία στο μητρώο ΜΣΠΑ.
5. Ο φορέας εκμετάλλευσης:
α) προσδιορίζει τις ενσωματωμένες εκπομπές που υπολογίζονται σύμφωνα με τις μεθόδους που καθορίζονται στο παράρτημα IV, ανά είδος εμπορεύματος που παράγεται στην εγκατάσταση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου·
β) διασφαλίζει ότι οι ενσωματωμένες εκπομπές που αναφέρονται στο στοιχείο α) της παρούσας παραγράφου επαληθεύονται σύμφωνα με τις αρχές επαλήθευσης που καθορίζονται στο παράρτημα VI, από ελεγκτή διαπιστευμένο σύμφωνα με το άρθρο 18·
γ) τηρεί αντίγραφο της έκθεσης επαλήθευσης, καθώς και αρχεία με τα στοιχεία που απαιτούνται για τον υπολογισμό των εκπομπών που είναι ενσωματωμένες στα εμπορεύματα σύμφωνα με τις απαιτήσεις που ορίζονται στο παράρτημα V, για περίοδο τεσσάρων ετών μετά τη διενέργεια της επαλήθευσης και, κατά περίπτωση, αντίγραφο των εγγράφων που απαιτούνται για να αποδειχθεί ότι οι δηλωθείσες ενσωματωμένες εκπομπές υπάγονταν σε τιμή ανθρακούχων εκπομπών σε τρίτη χώρα η οποία έχει πράγματι καταβληθεί, έως το τέλος του τέταρτου έτους μετά το έτος κατά το οποίο το ανεξάρτητο πρόσωπο πιστοποίησε τις πληροφορίες που περιέχονται στα εν λόγω έγγραφα σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 2·
δ) προσδιορίζει, κατά περίπτωση, την τιμή ανθρακούχων εκπομπών η οποία έχει καταβληθεί σε τρίτη χώρα σύμφωνα με το άρθρο 9 και μεταφορτώνει συνοδευτικά έγγραφα και αποδεικτικά στοιχεία.
6. Τα αρχεία που αναφέρονται στο στοιχείο γ) της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου είναι επαρκώς λεπτομερή ώστε να καθιστούν δυνατή, αφενός, την επαλήθευση των ενσωματωμένων εκπομπών σύμφωνα με το άρθρο 8 και το παράρτημα VI και, αφετέρου, την επανεξέταση, σύμφωνα με το άρθρο 19, της δήλωσης ΜΣΠΑ που πραγματοποιήθηκε από αδειοδοτημένο διασαφιστή ΜΣΠΑ στον οποίο τα σχετικά στοιχεία γνωστοποιήθηκαν σύμφωνα με την παράγραφο 7 του παρόντος άρθρου.
7. Ο φορέας εκμετάλλευσης μπορεί να γνωστοποιεί τα στοιχεία σχετικά με την επαλήθευση των ενσωματωμένων εκπομπών και την τιμή ανθρακούχων εκπομπών που έχει καταβληθεί σε τρίτη χώρα, τα οποία αναφέρονται στην παράγραφο 5 του παρόντος άρθρου, σε αδειοδοτημένο διασαφιστή ΜΣΠΑ. Ο αδειοδοτημένος διασαφιστής ΜΣΠΑ έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα εν λόγω γνωστοποιηθέντα στοιχεία για την εκπλήρωση της υποχρέωσης που αναφέρεται στο άρθρο 8.
8. Ο φορέας εκμετάλλευσης μπορεί ανά πάσα στιγμή να ζητήσει τη διαγραφή του από το μητρώο ΜΣΠΑ. Η Επιτροπή, κατόπιν του εν λόγω αιτήματος και αφού ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές, διαγράφει τον φορέα εκμετάλλευσης και τις πληροφορίες σχετικά με τον εν λόγω φορέα εκμετάλλευσης και την εγκατάστασή του από το μητρώο ΜΣΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω πληροφορίες δεν είναι απαραίτητες για την επανεξέταση των δηλώσεων ΜΣΠΑ που έχουν υποβληθεί. Η Επιτροπή μπορεί, αφού δώσει στον ενδιαφερόμενο φορέα εκμετάλλευσης τη δυνατότητα ακρόασης και διαβούλευσης με τις σχετικές αρμόδιες αρχές, να διαγράψει επίσης τις πληροφορίες, εάν η Επιτροπή διαπιστώσει ότι οι πληροφορίες σχετικά με τον εν λόγω φορέα εκμετάλλευσης δεν είναι πλέον ακριβείς. Η Επιτροπή ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές για την εν λόγω διαγραφή.».
(9)Προστίθεται το ακόλουθο άρθρο 10α:
«Άρθρο 10α
Καταχώριση διαπιστευμένων ελεγκτών
1. Όταν χορηγείται διαπίστευση σύμφωνα με το άρθρο 18, ο διαπιστευμένος ελεγκτής υποβάλλει αίτηση καταχώρισης στο μητρώο ΜΣΠΑ στην αρμόδια αρχή του κράτους μέλους στο οποίο είναι εγκατεστημένος ο εθνικός οργανισμός διαπίστευσης. Η αίτηση καταχώρισης υποβάλλεται εντός δύο μηνών από τη χορήγηση της διαπίστευσης. Η αρμόδια αρχή καταχωρίζει τις πληροφορίες σχετικά με τους διαπιστευμένους ελεγκτές στο μητρώο ΜΣΠΑ.
2. Στην αίτηση καταχώρισης που αναφέρεται στην παράγραφο 1 περιέχονται τουλάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία προς καταγραφή στο μητρώο ΜΣΠΑ κατά την καταχώριση:
α) όνομα και μοναδικός αριθμός διαπίστευσης του ελεγκτή·
β) πεδία εφαρμογής της διαπίστευσης που αφορούν τον ΜΣΠΑ·
γ) χώρα εγκατάστασης του ελεγκτή·
δ) ημερομηνία διαπίστευσης και ημερομηνία λήξης των πιστοποιητικών διαπίστευσης που αφορούν τον ΜΣΠΑ·
ε) κάθε πληροφορία σχετικά με διοικητικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στον ελεγκτή και αφορούν τον ΜΣΠΑ·
στ) αντίγραφα των πιστοποιητικών διαπίστευσης.
3. Η αρμόδια αρχή κοινοποιεί στον ελεγκτή την καταχώριση στο μητρώο ΜΣΠΑ.
4. Ο διαπιστευμένος ελεγκτής κοινοποιεί στην αρμόδια αρχή τυχόν αλλαγές στα στοιχεία που αναφέρονται στην παράγραφο 2 οι οποίες επέρχονται μετά την καταχώριση. Η αρμόδια αρχή διασφαλίζει ότι τα σχετικά στοιχεία επικαιροποιούνται δεόντως στο μητρώο ΜΣΠΑ.
5. Ο ελεγκτής επαληθεύει τις ενσωματωμένες εκπομπές στο μητρώο ΜΣΠΑ κατόπιν αιτήματος φορέα εκμετάλλευσης σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 5 στοιχείο β).
6. Η αρμόδια αρχή διαγράφει ελεγκτή από το μητρώο ΜΣΠΑ σε περίπτωση που ο ελεγκτής δεν είναι πλέον διαπιστευμένος σύμφωνα με το άρθρο 18 ή σε περίπτωση που ο ελεγκτής δεν έχει συμμορφωθεί με την υποχρέωση που ορίζεται στην παράγραφο 4. Η αρμόδια αρχή ενημερώνει την Επιτροπή και τις άλλες αρμόδιες αρχές για τη διαγραφή από το μητρώο. Η αρμόδια αρχή διαγράφει τις πληροφορίες σχετικά με τον εν λόγω διαπιστευμένο ελεγκτή από το μητρώο ΜΣΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω πληροφορίες δεν είναι απαραίτητες για την επανεξέταση των δηλώσεων ΜΣΠΑ που έχουν υποβληθεί.».
(10)Το άρθρο 11 τροποποιείται ως εξής:
α)στην παράγραφο 1 πρώτο εδάφιο, προστίθεται η ακόλουθη περίοδος:
«Κάθε κράτος μέλος διασφαλίζει ότι η ορισθείσα αρχή διαθέτει όλες τις εξουσίες που είναι αναγκαίες για την άσκηση των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων της που απορρέουν από τον παρόντα κανονισμό.»·
β)προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 3:
«3. Κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής, οι αρμόδιες αρχές παρέχουν στην Επιτροπή πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού. Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να χρησιμοποιούνται από την Επιτροπή για την έκθεση που υποβάλλεται σύμφωνα με το άρθρο 30 παράγραφος 6.».
(11)Το άρθρο 14 τροποποιείται ως εξής:
α)οι παράγραφοι 3 και 4 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:
«3. Το μητρώο ΜΣΠΑ περιέχει, σε χωριστό τμήμα του μητρώου, τις πληροφορίες σχετικά με τους φορείς εκμετάλλευσης και τις εγκαταστάσεις σε τρίτες χώρες που έχουν καταχωριστεί σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 2 και τις πληροφορίες σχετικά με τους διαπιστευμένους ελεγκτές που έχουν καταχωριστεί σύμφωνα με το άρθρο 10α.
4. Οι πληροφορίες στο μητρώο ΜΣΠΑ που αναφέρονται στις παραγράφους 2 και 3 είναι εμπιστευτικές, με εξαίρεση τα ονόματα, τις διευθύνσεις, τους αριθμούς καταχώρισης επιχειρήσεων ή δραστηριοτήτων, τα στοιχεία επικοινωνίας των φορέων εκμετάλλευσης, την τοποθεσία των εγκαταστάσεων σε τρίτες χώρες και τις πληροφορίες σχετικά με τους διαπιστευμένους ελεγκτές που αναφέρονται στο άρθρο 10α παράγραφος 2. Οι φορείς εκμετάλλευσης μπορούν να επιλέγουν να μην καθιστούν προσβάσιμα στο κοινό το όνομα, τη διεύθυνση, τον αριθμό καταχώρισης επιχείρησης ή δραστηριότητας, τα στοιχεία επικοινωνίας και την τοποθεσία των εγκαταστάσεών τους. Οι δημόσιες πληροφορίες στο μητρώο ΜΣΠΑ καθίστανται προσβάσιμες από την Επιτροπή σε διαλειτουργικό μορφότυπο.»·
β)η παράγραφος 6 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«6. Η Επιτροπή εκδίδει εκτελεστικές πράξεις σχετικά με τις υποδομές και τις ειδικές διεργασίες και διαδικασίες του μητρώου ΜΣΠΑ, συμπεριλαμβανομένων της ανάλυσης κινδύνου που αναφέρεται στο άρθρο 15, των ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων που περιέχουν τις πληροφορίες οι οποίες αναφέρονται στις παραγράφους 2 και 3 του παρόντος άρθρου, των διαδικασιών και των τεχνικών διαπιστευτηρίων για την εκτέλεση της ανάθεσης που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 7α, των δεδομένων των λογαριασμών του μητρώου ΜΣΠΑ που αναφέρονται στο άρθρο 16, της διαβίβασης στο μητρώο ΜΣΠΑ των πληροφοριών σχετικά με την πώληση και επαναγορά των πιστοποιητικών ΜΣΠΑ που αναφέρεται στο άρθρο 20 και της διασταύρωσης πληροφοριών που αναφέρεται στο άρθρο 25 παράγραφος 3. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης στην οποία παραπέμπει το άρθρο 29 παράγραφος 2.».
(12)Το άρθρο 17 τροποποιείται ως εξής:
α)στην παράγραφο 1, το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται από τα ακόλουθα εδάφια:
«Πριν από τη χορήγηση της ιδιότητας αδειοδοτημένου διασαφιστή ΜΣΠΑ, η αρμόδια αρχή μπορεί να διαβουλεύεται με τις σχετικές αρμόδιες αρχές ή με την Επιτροπή μέσω του μητρώου ΜΣΠΑ όσον αφορά την εκπλήρωση των απαραίτητων προϋποθέσεων και κριτηρίων για τη λήψη ευνοϊκής απόφασης. Η διαβούλευση πραγματοποιείται εντός της προθεσμίας που ορίζεται για τη σχετική απόφαση και δεν υπερβαίνει τις 15 ημερολογιακές ημέρες.
Η διαδικασία διαβούλευσης μπορεί επίσης να εφαρμόζεται για τους σκοπούς της επαναξιολόγησης και της παρακολούθησης μιας απόφασης.»·
β)στην παράγραφο 8, το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«Πριν από την ανάκληση της ιδιότητας αδειοδοτημένου διασαφιστή ΜΣΠΑ, η αρμόδια αρχή παρέχει στον αδειοδοτημένο διασαφιστή ΜΣΠΑ τη δυνατότητα ακρόασης. Η αρμόδια αρχή μπορεί να διαβουλεύεται με τις σχετικές αρμόδιες αρχές ή με την Επιτροπή μέσω του μητρώου ΜΣΠΑ σχετικά με τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την ανάκληση. Η διαβούλευση δεν υπερβαίνει τις 15 ημερολογιακές ημέρες.»·
γ)στην παράγραφο 10, το στοιχείο ε) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«ε) τις συγκεκριμένες προθεσμίες, το πεδίο εφαρμογής και τη μορφή της διαδικασίας διαβούλευσης που αναφέρεται στις παραγράφους 1 και 8 του παρόντος άρθρου.».
(13)Στο άρθρο 19 παράγραφος 3, το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«Η Επιτροπή διευκολύνει επίσης την ανταλλαγή πληροφοριών με τις αρμόδιες αρχές σχετικά με δόλιες δραστηριότητες, τα συμπεράσματα που εξάγονται σύμφωνα με το άρθρο 25α και τα πρόστιμα που επιβάλλονται σύμφωνα με το άρθρο 26.».
(14)Το άρθρο 20 τροποποιείται ως εξής:
α)η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«1. Από την 1η Φεβρουαρίου 2027, ένα κράτος μέλος πωλεί πιστοποιητικά ΜΣΠΑ σε κοινή κεντρική πλατφόρμα σε αδειοδοτημένους διασαφιστές ΜΣΠΑ που είναι εγκατεστημένοι στο εν λόγω κράτος μέλος.»·
β)η παράγραφος 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«3. Οι πληροφορίες σχετικά με την πώληση και την επαναγορά των πιστοποιητικών ΜΣΠΑ στην κοινή κεντρική πλατφόρμα διαβιβάζονται στο μητρώο ΜΣΠΑ στο τέλος κάθε εργάσιμης ημέρας.»·
γ)η παράγραφος 6 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«6. Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 28 για τη συμπλήρωση του παρόντος κανονισμού, με τις οποίες καθορίζονται περαιτέρω το χρονοδιάγραμμα, η διαχείριση και άλλες πτυχές που σχετίζονται με τη διαχείριση της πώλησης και επαναγοράς πιστοποιητικών ΜΣΠΑ και επιδιώκεται η συνοχή με τις διαδικασίες του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2023/2830 της Επιτροπής*.
*Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2023/2830 της Επιτροπής, της 17ης Οκτωβρίου 2023, για τη συμπλήρωση της οδηγίας 2003/87/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με τον καθορισμό κανόνων για τον χρόνο διεξαγωγής, τη διαχείριση και άλλες πτυχές των πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου (ΕΕ L, 2023/2830, 20.12.2023, ELI:
http://data.europa.eu/eli/reg_del/2023/2830/oj
).».
(15)Το άρθρο 21 τροποποιείται ως εξής:
α)στην παράγραφο 1, το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«Η Επιτροπή υπολογίζει την τιμή των πιστοποιητικών ΜΣΠΑ ως τον μέσο όρο των τιμών κλεισίματος των δικαιωμάτων ΣΕΔΕ της ΕΕ στον χώρο πλειστηριασμών σύμφωνα με τις διαδικασίες που καθορίζονται στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2023/2830 για κάθε ημερολογιακή εβδομάδα.»·
β)προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 1α:
«1α. Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, για το έτος 2026, η Επιτροπή υπολογίζει την τιμή των πιστοποιητικών ΜΣΠΑ που αντιστοιχεί στις ενσωματωμένες εκπομπές που δηλώνονται σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 στοιχείο β) το 2027 ως τον τριμηνιαίο μέσο όρο των τιμών κλεισίματος των δικαιωμάτων ΣΕΔΕ της ΕΕ στον χώρο πλειστηριασμών, σύμφωνα με τις διαδικασίες που καθορίζονται στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2023/2830, για το τρίμηνο εισαγωγής των εμπορευμάτων στα οποία αντιστοιχούν οι εν λόγω εκπομπές.»·
γ)η παράγραφος 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«3. Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει εκτελεστικές πράξεις για την εφαρμογή της μεθοδολογίας που προβλέπεται στις παραγράφους 1 και 1α για τον υπολογισμό της τιμής των πιστοποιητικών ΜΣΠΑ και των πρακτικών ρυθμίσεων για τη δημοσίευση της εν λόγω τιμής. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης στην οποία παραπέμπει το άρθρο 29 παράγραφος 2.».
(16)Το άρθρο 22 τροποποιείται ως εξής:
α)στην παράγραφο 1, η πρώτη περίοδος αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«Έως την 31η Αυγούστου κάθε έτους, και την πρώτη φορά το 2027 για το έτος 2026, ο αδειοδοτημένος διασαφιστής ΜΣΠΑ παραδίδει μέσω του μητρώου ΜΣΠΑ αριθμό πιστοποιητικών ΜΣΠΑ που αντιστοιχεί στις ενσωματωμένες εκπομπές που δηλώνονται σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 στοιχείο γ) και επαληθεύονται σύμφωνα με το άρθρο 8 για το ημερολογιακό έτος που προηγείται της παράδοσης.»·
β)η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«2. Από το πρώτο τρίμηνο του έτους 2027, ο αδειοδοτημένος διασαφιστής ΜΣΠΑ διασφαλίζει ότι ο αριθμός των πιστοποιητικών ΜΣΠΑ στον λογαριασμό του στο μητρώο ΜΣΠΑ στο τέλος κάθε τριμήνου αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50 % των εκπομπών που είναι ενσωματωμένες στο σύνολο των εμπορευμάτων που έχει εισαγάγει από την αρχή του ημερολογιακού έτους, λαμβανομένης υπόψη της προσαρμογής για τη δωρεάν κατανομή όπως αναφέρεται στο άρθρο 31, η οποία προσδιορίζεται σε συνάρτηση με οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:
α) τις προκαθορισμένες τιμές σύμφωνα με τις μεθόδους που καθορίζονται στο παράρτημα IV χωρίς την προσαύξηση που αναφέρεται στο τμήμα 4.1 του εν λόγω παραρτήματος·
β) τον αριθμό των πιστοποιητικών ΜΣΠΑ που παραδόθηκαν σύμφωνα με την παράγραφο 1 για το ημερολογιακό έτος που προηγείται της παράδοσης, υπό την προϋπόθεση ότι η τελωνειακή διασάφηση για την εισαγωγή εμπορευμάτων αναφέρεται στα ίδια εμπορεύματα ανά κωδικό ΣΟ και χώρες καταγωγής με τη δήλωση ΜΣΠΑ που υποβλήθηκε για το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.»·
γ)προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 2α:
«2α. Ο αδειοδοτημένος διασαφιστής ΜΣΠΑ συμμορφώνεται με την υποχρέωση που προβλέπεται στην παράγραφο 2 στο τέλος του τριμήνου, όταν ο αδειοδοτημένος διασαφιστής ΜΣΠΑ υπερβαίνει το όριο που καθορίζεται στο παράρτημα VII.».
(17)Το άρθρο 23 τροποποιείται ως εξής:
α)στην παράγραφο 1 δεύτερο εδάφιο, η δεύτερη περίοδος αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«Ο αδειοδοτημένος διασαφιστής ΜΣΠΑ υποβάλλει το αίτημα επαναγοράς έως τις 30 [Νοεμβρίου] κάθε έτους κατά το οποίο παραδόθηκαν τα πιστοποιητικά ΜΣΠΑ.»·
β)η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«2. Ο αριθμός των πιστοποιητικών ΜΣΠΑ που αγοράζονται κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους και υπόκεινται σε επαναγορά, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1, περιορίζεται στον συνολικό αριθμό των πιστοποιητικών ΜΣΠΑ που απαιτούνται για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που ορίζονται στο άρθρο 22 παράγραφος 2 κατά το εν λόγω ημερολογιακό έτος.»·
γ)προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 2α:
«2α. Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 2, ο αριθμός των πιστοποιητικών ΜΣΠΑ που αντιστοιχεί στις ενσωματωμένες εκπομπές που δηλώνονται σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 το 2027 για το έτος 2026 και δεν έχουν παραδοθεί σύμφωνα με το άρθρο 22 παράγραφος 1 υπόκεινται σε επαναγορά, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1, μόνο το 2027.».
(18)Το άρθρο 24 τροποποιείται ως εξής:
α)στο πρώτο εδάφιο, η πρώτη περίοδος αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«Την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους η Επιτροπή ακυρώνει τυχόν πιστοποιητικά ΜΣΠΑ που αγοράστηκαν κατά τη διάρκεια του έτους πριν από το προηγούμενο ημερολογιακό έτος και τα οποία παρέμειναν στον λογαριασμό του αδειοδοτημένου διασαφιστή ΜΣΠΑ στο μητρώο ΜΣΠΑ. Τα εν λόγω πιστοποιητικά ΜΣΠΑ ακυρώνονται χωρίς καμία αποζημίωση.»·
β)προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:
«Κατά παρέκκλιση από το πρώτο εδάφιο, την 1η [Δεκεμβρίου] 2027 η Επιτροπή ακυρώνει τυχόν πιστοποιητικά ΜΣΠΑ που αντιστοιχούν στις ενσωματωμένες εκπομπές που δηλώνονται σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 το 2027 για το έτος 2026. Τα εν λόγω πιστοποιητικά ΜΣΠΑ ακυρώνονται χωρίς καμία αποζημίωση.».
(19)Το άρθρο 25 τροποποιείται ως εξής:
α)στην παράγραφο 2, η δεύτερη περίοδος αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν τον αριθμό EORI ή τη μορφή ταυτοποίησης που δηλώνεται σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/2446 και το όνομα, τη διεύθυνση και τα στοιχεία επικοινωνίας του εισαγωγέα ή του αδειοδοτημένου διασαφιστή ΜΣΠΑ, καθώς και τον αριθμό λογαριασμού ΜΣΠΑ του αδειοδοτημένου διασαφιστή ΜΣΠΑ, τον οκταψήφιο κωδικό ΣΟ των εμπορευμάτων, την ποσότητα, τη χώρα καταγωγής, την ημερομηνία της τελωνειακής διασάφησης και το τελωνειακό καθεστώς.»·
β)η παράγραφος 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«3. Η Επιτροπή κοινοποιεί τις πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου στην αρμόδια αρχή του κράτους μέλους στο οποίο είναι εγκατεστημένος ο αδειοδοτημένος διασαφιστής ΜΣΠΑ ή ο εισαγωγέας και, για κάθε διασαφιστή ΜΣΠΑ, διασταυρώνει τις πληροφορίες αυτές με τα δεδομένα του μητρώου ΜΣΠΑ δυνάμει του άρθρου 14.»·
γ)η παράγραφος 4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«4. Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να κοινοποιούν, σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013, εμπιστευτικές πληροφορίες που περιέρχονται στην κατοχή των τελωνειακών αρχών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους ή παρέχονται στις τελωνειακές αρχές εμπιστευτικά, στην Επιτροπή και στην αρμόδια αρχή του κράτους μέλους που έχει χορηγήσει την ιδιότητα του αδειοδοτημένου διασαφιστή ΜΣΠΑ ή στην αρμόδια αρχή του κράτους μέλους στο οποίο είναι εγκατεστημένος ο εισαγωγέας.».
(20)Προστίθεται το ακόλουθο άρθρο 25α:
«Άρθρο 25α
Παρακολούθηση και επιβολή του ορίου που καθορίζεται στο παράρτημα VII σημείο 1
1. Οι αρμόδιες αρχές και η Επιτροπή παρακολουθούν την εισαγωγή των εμπορευμάτων που απαριθμούνται στο παράρτημα I και το αντίστοιχο όριο που καθορίζεται στο παράρτημα VII σημείο 1.
Η Επιτροπή ανταλλάσσει με τις αρμόδιες αρχές, ανά τακτά διαστήματα και αυτομάτως, τις πληροφορίες που είναι αναγκαίες για την παρακολούθηση των εισαγωγέων στο μητρώο ΜΣΠΑ.
2. Όταν η Επιτροπή θεωρεί, βάσει προκαταρκτικής αξιολόγησης, ότι ένας εισαγωγέας έχει υπερβεί το όριο, κοινοποιεί τις πληροφορίες στις οποίες βασίζεται η προκαταρκτική αξιολόγηση στην αρμόδια αρχή του κράτους μέλους στο οποίο είναι εγκατεστημένος ο εισαγωγέας.
Η αρμόδια αρχή μπορεί να ζητήσει από τον εισαγωγέα, από τις τελωνειακές αρχές ή από την Επιτροπή τα αποδεικτικά έγγραφα που είναι αναγκαία για να αξιολογήσει αν ο εισαγωγέας έχει υπερβεί το όριο.
3. Εάν η αρμόδια αρχή καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ένας εισαγωγέας έχει υπερβεί το όριο, ενημερώνει τον εισαγωγέα για την απόφαση. Η απόφαση περιλαμβάνει τους λόγους της απόφασης, καθώς και πληροφορίες σχετικά με το δικαίωμα προσφυγής, τα πρόστιμα που επιβάλλονται σύμφωνα με το άρθρο 26 παράγραφος 2 και αίτημα για την υποβολή, όπου απαιτείται, αίτησης αδειοδότησης σύμφωνα με το άρθρο 5. Η αρμόδια αρχή κοινοποιεί επίσης την απόφαση στις τελωνειακές αρχές και στην Επιτροπή μέσω του μητρώου ΜΣΠΑ.
Η άσκηση προσφυγής δεν αναστέλλει την εκτέλεση της προσβαλλόμενης απόφασης.
4. Για να καταλήξει σε συμπέρασμα σχετικά με το αν ένας εισαγωγέας έχει υπερβεί το όριο σύμφωνα με την παράγραφο 3, η αρμόδια αρχή δεν λαμβάνει υπόψη πρακτικές ή ρυθμίσεις ή σειρά αυτών που έχουν τεθεί σε εφαρμογή με κύριο σκοπό ή με έναν εκ των κύριων σκοπών τη μείωση κάτω από το κατώτατο όριο και, ως εκ τούτου, λαμβανομένων υπόψη όλων των σχετικών πραγματικών περιστατικών και περιστάσεων, δεν είναι γνήσιες.
Πρακτικές ή ρυθμίσεις ή σειρά αυτών θεωρούνται μη γνήσιες όταν δεν τίθενται σε εφαρμογή για βάσιμους εμπορικούς λόγους που απηχούν την οικονομική πραγματικότητα. Όλοι οι εισαγωγείς που εμπλέκονται σε τέτοιες πρακτικές ή ρυθμίσεις ευθύνονται από κοινού για το πρόστιμο που επιβάλλεται σύμφωνα με το άρθρο 26 παράγραφος 2.
Στις περιπτώσεις αυτές, η αρμόδια αρχή θεωρεί, για τους σκοπούς του άρθρου 17 παράγραφος 2 στοιχείο α), ότι ο εισαγωγέας έχει εμπλακεί σε σοβαρή παράβαση του παρόντος κανονισμού.
5. Η Επιτροπή καθορίζει περιοδικά συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου και σημεία στα οποία πρέπει να δίνεται προσοχή, βάσει ανάλυσης κινδύνου σε σχέση με το όριο, λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες που περιέχονται στο μητρώο ΜΣΠΑ, τα δεδομένα που κοινοποιούνται από τις τελωνειακές αρχές σύμφωνα με το άρθρο 25, και άλλες σχετικές πηγές πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των παρατυπιών που εντοπίζονται ως αποτέλεσμα των ελέγχων που διενεργούνται σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 1.».
(21)Το άρθρο 26 τροποποιείται ως εξής:
α)προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 1α:
«1α. Η αρμόδια αρχή μπορεί να μειώνει το ποσό του προστίμου που υπολογίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 1, λαμβάνοντας υπόψη έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους παράγοντες:
α)
την έκταση των πληροφοριών που δεν αναφέρθηκαν·
β)
το επίπεδο συνεργασίας και ετοιμότητας του αδειοδοτημένου διασαφιστή ΜΣΠΑ να συμμορφωθεί με τα αιτήματα παροχής πληροφοριών·
γ)
τον ακούσιο χαρακτήρα της συμπεριφοράς του αδειοδοτημένου διασαφιστή ΜΣΠΑ·
δ)
την παλαιότερη συμμόρφωση του αδειοδοτημένου διασαφιστή ΜΣΠΑ.»·
β)οι παράγραφοι 2 και 3 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:
«2. Στις περιπτώσεις όπου πρόσωπο που δεν είναι αδειοδοτημένος διασαφιστής ΜΣΠΑ εισάγει εμπορεύματα στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης χωρίς να συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του παρόντος κανονισμού, το εν λόγω πρόσωπο υπόκειται στην καταβολή προστίμου. Το πρόστιμο αυτό είναι αποτελεσματικό, αναλογικό και αποτρεπτικό και, ανάλογα ιδίως με τη διάρκεια, τη σοβαρότητα, το πεδίο εφαρμογής, τον εκ προθέσεως χαρακτήρα και την επανάληψη της εν λόγω μη συμμόρφωσης και το επίπεδο συνεργασίας του προσώπου με την αρμόδια αρχή, ανέρχεται σε ποσό τριπλάσιο έως πενταπλάσιο του προστίμου που αναφέρεται στην παράγραφο 1, το οποίο εφαρμόζεται κατά το έτος εισαγωγής των εμπορευμάτων, για κάθε πιστοποιητικό ΜΣΠΑ που δεν έχει παραδώσει το πρόσωπο. Η καταβολή του προστίμου απαλλάσσει το πρόσωπο από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης ΜΣΠΑ ή παράδοσης πιστοποιητικών.
3. Η καταβολή του προστίμου σύμφωνα με την παράγραφο 1 δεν απαλλάσσει τον αδειοδοτημένο διασαφιστή ΜΣΠΑ από την υποχρέωση να παραδώσει τον εκκρεμή αριθμό πιστοποιητικών ΜΣΠΑ σε ένα δεδομένο έτος.».
(22)Στο άρθρο 27 παράγραφος 2, το στοιχείο β) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«β) τεχνητή κατάτμηση των εισαγωγών, μεταξύ άλλων μέσω μη γνήσιων ρυθμίσεων, ώστε να αποφευχθεί η υπέρβαση του ορίου που αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 3α.».
(23)Το άρθρο 28 τροποποιείται ως εξής:
α)οι παράγραφοι 2 και 3 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:
«2. Η προβλεπόμενη στο άρθρο 2 παράγραφοι 3α, 10 και 11, στο άρθρο 18 παράγραφος 3, στο άρθρο 20 παράγραφος 6 και στο άρθρο 27 παράγραφος 6 εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή για περίοδο πέντε ετών από τις [ημερομηνία δημοσίευσης]. Η Επιτροπή συντάσσει έκθεση σχετικά με τις εξουσίες που της έχουν ανατεθεί το αργότερο εννέα μήνες πριν από τη λήξη της πενταετούς περιόδου. Η εξουσιοδότηση ανανεώνεται σιωπηρά για περιόδους ίδιας διάρκειας, εκτός αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο προβάλουν αντιρρήσεις το αργότερο τρεις μήνες πριν από τη λήξη της κάθε περιόδου.
3. Η εξουσιοδότηση που αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφοι 3α, 10 και 11, στο άρθρο 9 παράγραφος 5, στο άρθρο 18 παράγραφος 3, στο άρθρο 20 παράγραφος 6 και στο άρθρο 27 παράγραφος 6 μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο.»·
β) η παράγραφος 7 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«7. Κατ’ εξουσιοδότηση πράξη η οποία εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 2 παράγραφοι 3α, 10 και 11, του άρθρου 9 παράγραφος 5, του άρθρου 18 παράγραφος 3, του άρθρου 20 παράγραφος 6 ή του άρθρου 27 παράγραφος 6 τίθεται σε ισχύ μόνο αν δεν διατυπωθεί αντίρρηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο εντός δύο μηνών από την ημέρα κοινοποίησης της πράξης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο ή αν, πριν λήξει αυτή η προθεσμία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενημερώσουν αμφότερα την Επιτροπή ότι δεν θα προβάλουν αντιρρήσεις. Η προθεσμία αυτή παρατείνεται κατά δύο μήνες κατόπιν πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή του Συμβουλίου.».
(24)Στο άρθρο 30 παράγραφος 6 στοιχείο β), προστίθεται το ακόλουθο σημείο:
«v) την εφαρμογή του ορίου που καθορίζεται στο παράρτημα VII σημείο 1.».
(25)Το άρθρο 36 παράγραφος 2 τροποποιείται ως εξής:
α)το στοιχείο β) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«το άρθρο 2 παράγραφος 2, το άρθρο 4, τα άρθρα 6 έως 9, τα άρθρα 15 και 19, το άρθρο 21, το άρθρο 22 παράγραφοι 1 και 3 και τα άρθρα 27 και 31 εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2026·»·
β)προστίθενται τα ακόλουθα στοιχεία:
γ) το άρθρο 22 παράγραφος 2 εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2027·
δ) το άρθρο 20 παράγραφοι 1, 3, 4 και 5 εφαρμόζεται από την 1η Φεβρουαρίου 2027.».
(26)Στο παράρτημα I, ο κωδικός ΣΟ «2507 00 80 – Άλλες καολινικές άργιλοι» αντικαθίσταται από τον κωδικό «2507 00 80 – Άλλες καολινικές άργιλοι [εκτός από μη πυρωμένες καολινικές αργίλους]».
(27)Στο παράρτημα II, προστίθεται ο ακόλουθος πίνακας:
«[Ηλεκτρική ενέργεια
Κωδικός ΣΟ
|
Αέριο του θερμοκηπίου
|
2716 00 00 – Ηλεκτρική ενέργεια
|
Διοξείδιο του άνθρακα
|
]».
(28)Το παράρτημα IV τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα I του παρόντος κανονισμού.
Στο παράρτημα VI τμήμα 2 στοιχείο ια), το σημείο iii) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο: «iii) ταυτοποίηση των εγκαταστάσεων στις οποίες παρήχθη το υλικό εισροής (πρόδρομη ύλη) και πραγματικές εκπομπές από την παραγωγή του εν λόγω υλικού·».
(29)Προστίθεται νέο παράρτημα VII, το κείμενο του οποίου παρατίθεται στο παράρτημα II του παρόντος κανονισμού.
Άρθρο 2
Έναρξη ισχύος
Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.
Βρυξέλλες,
Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Για το Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Ο/Η Πρόεδρος
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ3
1.1.Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας3
1.2.Σχετικοί τομείς πολιτικής3
1.3.Στόχοι3
1.3.1.Γενικοί στόχοι3
1.3.2.Ειδικοί στόχοι3
1.3.3.Αναμενόμενα αποτελέσματα και επιπτώσεις3
1.3.4.Δείκτες επιδόσεων3
1.4.Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά:4
1.5.Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας4
1.5.1.Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών, συμπεριλαμβανομένου λεπτομερούς χρονοδιαγράμματος για τη σταδιακή υλοποίηση της πρωτοβουλίας4
1.5.2.Προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης (που μπορεί να προκύπτει από διάφορους παράγοντες, π.χ. οφέλη από τον συντονισμό, ασφάλεια δικαίου, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ή συμπληρωματικότητα). Για τους σκοπούς του παρόντος τμήματος «προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης» είναι η αξία που απορρέει από την ενωσιακή παρέμβαση και η οποία είναι επιπρόσθετη στην αξία που θα είχε δημιουργηθεί αν τα κράτη μέλη ενεργούσαν μεμονωμένα.4
1.5.3.Διδάγματα από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος4
1.5.4.Συμβατότητα με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και ενδεχόμενες συνέργειες με άλλα κατάλληλα μέσα5
1.5.5.Αξιολόγηση των διάφορων διαθέσιμων επιλογών χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων ανακατανομής5
1.6.Διάρκεια της πρότασης/πρωτοβουλίας και των δημοσιονομικών της επιπτώσεων6
1.7.Προβλεπόμενες μέθοδοι εκτέλεσης του προϋπολογισμού6
2.ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ8
2.1.Κανόνες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων8
2.2.Συστήματα διαχείρισης και ελέγχου8
2.2.1.Αιτιολόγηση των μεθόδων εκτέλεσης του προϋπολογισμού, των μηχανισμών εκτέλεσης της χρηματοδότησης, των όρων πληρωμής και της στρατηγικής ελέγχου που προτείνονται8
2.2.2.Πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που έχουν εντοπιστεί και τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου που έχουν δημιουργηθεί για τον μετριασμό τους8
2.2.3.Εκτίμηση και αιτιολόγηση της οικονομικής αποδοτικότητας των ελέγχων (λόγος του κόστους του ελέγχου προς την αξία των σχετικών κονδυλίων που αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης) και αξιολόγηση του εκτιμώμενου επιπέδου κινδύνου σφάλματος (κατά την πληρωμή και κατά το κλείσιμο)8
2.3.Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας9
3.ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ10
3.1.Τομείς του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται10
3.2.Εκτιμώμενες δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης στις πιστώσεις12
3.2.1.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις επιχειρησιακές πιστώσεις12
3.2.1.1.Πιστώσεις από τον ψηφισθέντα προϋπολογισμό12
3.2.1.2.Πιστώσεις από εξωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό17
3.2.2.Εκτιμώμενο αποτέλεσμα που χρηματοδοτείται από επιχειρησιακές πιστώσεις22
3.2.3.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις διοικητικές πιστώσεις24
3.2.3.1. Πιστώσεις από τον ψηφισθέντα προϋπολογισμό24
3.2.3.2.Πιστώσεις από εξωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό24
3.2.3.3.Σύνολο πιστώσεων24
3.2.4.Εκτιμώμενες ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους25
3.2.4.1.Χρηματοδοτούμενες από τον ψηφισθέντα προϋπολογισμό25
3.2.4.2.Χρηματοδοτούμενες από εξωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό26
3.2.4.3.Σύνολο εκτιμώμενων αναγκών σε ανθρώπινους πόρους26
3.2.5.Επισκόπηση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις επενδύσεις που σχετίζονται με την ψηφιακή τεχνολογία28
3.2.6.Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο28
3.2.7.Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση28
3.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα29
4.Ψηφιακές διαστάσεις29
4.1.Απαιτήσεις ψηφιακής σημασίας30
4.2.Δεδομένα30
4.3.Ψηφιακές λύσεις31
4.4.Αξιολόγηση διαλειτουργικότητας31
4.5.Μέτρα στήριξης της ψηφιακής υλοποίησης32
1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
1.1.Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας
Μηχανισμός συνοριακής προσαρμογής άνθρακα
1.2.Σχετικοί τομείς πολιτικής
1.3.Στόχοι
1.3.1.Γενικοί στόχοι
Υπό το πρίσμα των αυξημένων φιλοδοξιών της ΕΕ για το κλίμα, πρωταρχικός στόχος της θέσπισης ενός ΜΣΠΑ είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ και παγκοσμίως.
Η τροποποιητική πρόταση αποσκοπεί στην απλούστευση της κανονιστικής επιβάρυνσης για τους εισαγωγείς εμπορευμάτων ΜΣΠΑ.
1.3.2.Ειδικοί στόχοι
Ο πρωταρχικός στόχος της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής διαρθρώνεται περαιτέρω σε μια σειρά ειδικών στόχων, και συγκεκριμένα: i) Αντιμετώπιση του κινδύνου διαρροής άνθρακα στο πλαίσιο του αυξημένου επιπέδου φιλοδοξίας της ΕΕ. ii) Συμβολή στην παροχή σταθερού και ασφαλούς πλαισίου πολιτικής για επενδύσεις σε τεχνολογίες χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. iii) Διασφάλιση ότι η εγχώρια παραγωγή και οι εισαγωγές υπόκεινται σε παρόμοιο επίπεδο τιμολόγησης των ανθρακούχων εκπομπών. iv) Ενθάρρυνση των παραγωγών σε τρίτες χώρες που εξάγουν στην ΕΕ να υιοθετήσουν τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. v) Διασφάλιση της αποτελεσματικότητας του μέτρου, ελαχιστοποίηση του κινδύνου καταστρατήγησης, εξασφαλίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο περιβαλλοντική ακεραιότητα. vi) Διασφάλιση αναλογικής διοικητικής επιβάρυνσης για τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες αρχές κατά την εφαρμογή του μέτρου.
Στόχος της τροποποιητικής πρότασης είναι: i) να μειώσει τη διοικητική επιβάρυνση· ii) να βελτιώσει τη λειτουργία του ΜΣΠΑ.
1.3.3.Αναμενόμενα αποτελέσματα και επιπτώσεις
Να προσδιοριστούν τα αποτελέσματα που αναμένεται να έχει η πρόταση/πρωτοβουλία όσον αφορά τους/τις στοχευόμενους/-ες δικαιούχους/ομάδες.
Η θέσπιση του ΜΣΠΑ προβλέπεται ότι θα επιφέρει μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τόσο στην ΕΕ των 27 όσο και στον υπόλοιπο κόσμο στους τομείς που καλύπτονται από τον ΜΣΠΑ. Ο ΜΣΠΑ αναμένεται επίσης να μειώσει τους κινδύνους διαρροής άνθρακα, αντικαθιστώντας συνεπώς σταδιακά τη δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων στο πλαίσιο του ΣΕΔΕ της ΕΕ.
Όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις, από τη μοντελοποίηση που διενεργήθηκε πριν από την έγκριση του κανονισμού για τον ΜΣΠΑ προέκυψε ότι η θέσπιση του ΜΣΠΑ και άλλων μέτρων που απαιτούνται για την επίτευξη των αυξημένων φιλοδοξιών της ΕΕ για το κλίμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε συρρίκνωση του ΑΕΠ για την ΕΕ των 27 κατά 0,22 % έως 0,23 % το 2030. Οι επιπτώσεις όσον αφορά τις επενδύσεις είναι περιορισμένες. Από την πλευρά της κατανάλωσης, ο ΜΣΠΑ φαίνεται να έχει ελαφρώς ισχυρότερες αρνητικές επιπτώσεις σε σχέση με το σενάριο αυξημένης φιλοδοξίας για το κλίμα και μη θέσπισης ΜΣΠΑ.
Μέσω της αποτελεσματικής μείωσης της διαρροής άνθρακα, η θέσπιση ΜΣΠΑ οδηγεί σε μείωση των εισαγωγών στην ΕΕ των 27. Συνολικά, οι κοινωνικές επιπτώσεις του ΜΣΠΑ είναι περιορισμένες.
Αναμένεται να υπάρξουν διοικητικές επιπτώσεις για την Επιτροπή, τις επιχειρήσεις και τις εθνικές αρχές. Συνολικά, το κόστος συμμόρφωσης για τις επιχειρήσεις και τις αρχές, παρότι σημαντικό, αναμένεται να είναι αναλογικό και διαχειρίσιμο υπό το πρίσμα των περιβαλλοντικών οφελών του μέτρου. Παρότι η δημιουργία εσόδων δεν αποτελεί στόχο του ΜΣΠΑ, ο ΜΣΠΑ αναμένεται να δημιουργήσει επιπλέον έσοδα, τα οποία εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα [2,1 δισ. EUR — να επικαιροποιηθεί] έως το 2030.
Η τροποποιητική πρόταση αναμένεται να:
i) μειώσει τον αριθμό των οντοτήτων που υπόκεινται σε υποχρεώσεις ΜΣΠΑ, διατηρώντας παράλληλα την περιβαλλοντική ακεραιότητα του μηχανισμού και την ικανότητά του να επιτύχει τον κλιματικό του στόχο·
ii) ενισχύσει τη λειτουργία του μηχανισμού μέσω της απλούστευσης και του εξορθολογισμού των διεργασιών και των διαδικασιών. Η πρόταση θα διευκολύνει τους εισαγωγείς εμπορευμάτων στην Ένωση να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων ΜΣΠΑ, απλουστεύοντας ορισμένες από τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων ΜΣΠΑ που σχετίζονται με πολύπλοκους υπολογισμούς ή βασίζονται σε επισφαλείς διαδικασίες συλλογής δεδομένων που παρακωλύουν την αποτελεσματική εφαρμογή του ΜΣΠΑ.
Επιπλέον, η πρόταση θα ενισχύσει την παρακολούθηση και την εποπτεία του ΜΣΠΑ. Αναμένεται να αυξήσει την ικανότητα της Επιτροπής να επεξεργάζεται δεδομένα και να ανταλλάσσει σχετικές πληροφορίες με τις εθνικές αρχές, ώστε να διασφαλίζεται ότι μεγιστοποιείται η χρησιμότητα των πληροφοριών που υποβάλλουν τα ενδιαφερόμενα μέρη. Επίσης, θα δώσει τη δυνατότητα, αφενός, στην Επιτροπή να εντοπίζει καλύτερα τους κινδύνους και, αφετέρου, στις εθνικές αρχές να είναι καλύτερα εξοπλισμένες ώστε να λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα, όπου χρειάζεται.
1.3.4.Δείκτες επιδόσεων
Να προσδιοριστούν οι δείκτες για την παρακολούθηση της προόδου και των επιτευγμάτων.
Εξαίρεση των εισαγωγέων μικρών ποσοτήτων εμπορευμάτων ΜΣΠΑ από τις υποχρεώσεις ΜΣΠΑ
Βελτιστοποίηση των διαδικασιών για την αύξηση της αποτελεσματικότητας και τη μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης
1.4.Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά:
νέα δράση
νέα δράση έπειτα από πιλοτικό έργο / προπαρασκευαστική ενέργεια
την παράταση υφιστάμενης δράσης
συγχώνευση ή αναπροσανατολισμό μίας ή περισσότερων δράσεων προς άλλη/νέα δράση
1.5.Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας
1.5.1.Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών, συμπεριλαμβανομένου λεπτομερούς χρονοδιαγράμματος για τη σταδιακή υλοποίηση της πρωτοβουλίας
Ο ΜΣΠΑ θεσπίστηκε τον Οκτώβριο του 2023. Ένα απλουστευμένο σύστημα του ΜΣΠΑ εφαρμόζεται επί του παρόντος έως το τέλος του 2025. Συγκεκριμένα, εφαρμόζεται επί του παρόντος μεταβατική περίοδος (δοκιμαστική συλλογή δεδομένων) προκειμένου να διευκολυνθεί η ομαλή σταδιακή εφαρμογή του ΜΣΠΑ και να δοθεί στους εμπόρους και τους εισαγωγείς η δυνατότητα προσαρμογής.
Οι υπηρεσίες της Επιτροπής είναι αρμόδιες για την εφαρμογή και την επιβολή του ΜΣΠΑ τόσο κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου (2023-2025) όσο και κατά τη διάρκεια της οριστικής φάσης (από το 2026).
Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, αυτό συνεπάγεται τη συλλογή πληροφοριών από τους εισαγωγείς εμπορευμάτων ΜΣΠΑ στην ΕΕ σχετικά με τις ενσωματωμένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου των εν λόγω εμπορευμάτων, καθώς και την ανάλυση δεδομένων.
Ο μηχανισμός συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (ΜΣΠΑ) προβλέπει τη σταδιακή θέσπιση των διαφόρων καθηκόντων που απαιτούνται για την αποτελεσματική εφαρμογή του. Πρώτον, πρέπει να καταρτιστούν ορισμένες εκθέσεις και επανεξετάσεις προκειμένου να διευκολυνθεί η θέσπιση της οικονομικής υποχρέωσης. Αναγνωρίζοντας αυτό, ο κανονισμός για τον ΜΣΠΑ προβλέπει την εφαρμογή του σε δύο διαδοχικές περιόδους: τη μεταβατική περίοδο από τον Οκτώβριο του 2023 έως το τέλος του 2025 και την οριστική περίοδο από τις αρχές του 2026.
Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, η υποχρέωση που επιβάλλεται στους εισαγωγείς και στις αρχές της ΕΕ (τελωνειακές αρχές) περιορίζεται στην υποβολή των τριμηνιαίων εκθέσεων ΜΣΠΑ επιπλέον των διασαφήσεων εισαγωγής.
Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, τέθηκε σε εφαρμογή μεταβατικό σύστημα διαχείρισης πληροφοριών (μεταβατική περίοδος ΜΣΠΑ — ΜΠ ΜΣΠΑ) για τη στήριξη της υποβολής και της συλλογής τριμηνιαίων εκθέσεων, καθώς και της αφομοίωσης δεδομένων από κάθε έκθεση σε συγκεντρωτική βάση δεδομένων, ώστε να καταστεί δυνατή η αποτελεσματική ανάλυσή τους για τους σκοπούς της υποβολής εκθέσεων σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια μεταβατικής περιόδου, οι τελωνειακές αρχές είναι επιφορτισμένες με την ενημέρωση των διασαφιστών σχετικά με την υποχρέωση υποβολής στοιχείων, προκειμένου να συμβάλουν στη συγκέντρωση πληροφοριών, καθώς και στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη αίτησης απόκτησης ιδιότητας αδειοδοτημένου διασαφιστή, κατά περίπτωση (πριν από την πρώτη εισαγωγή εμπορευμάτων ΜΣΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2026).
Η οριστική περίοδος προβλέπεται να αρχίσει την 1η Ιανουαρίου 2026 για τις βασικές υπηρεσίες διαχείρισης δηλώσεων και πιστοποιητικών ΜΣΠΑ που απαριθμούνται εδώ, και ένα έτος νωρίτερα για την καταχώριση και τη διεκπεραίωση των αδειών αδειοδοτημένων διασαφιστών ΜΣΠΑ από τις αρμόδιες αρχές:
— Οι εισαγωγείς έχουν δικαίωμα να εισάγουν τα εν λόγω εμπορεύματα μόνο αφού τους χορηγηθεί άδεια (εκτός από την περίπτωση της παρέκκλισης που προτείνεται στον τροποποιητικό κανονισμό) από τις αρμόδιες αρχές, ή εάν διορίσουν αντιπρόσωπο αδειοδοτημένο ως διασαφιστή ΜΣΠΑ. Οι τελωνειακές αρχές δεν θα πρέπει να επιτρέπουν την εισαγωγή εμπορευμάτων ΜΣΠΑ χωρίς τη συμμετοχή αδειοδοτημένου διασαφιστή ΜΣΠΑ. Επιπλέον, οι τελωνειακές αρχές μπορούν να διενεργούν ελέγχους στα εμπορεύματα, μεταξύ άλλων όσον αφορά την ταυτοποίηση του αδειοδοτημένου διασαφιστή ΜΣΠΑ, τον οκταψήφιο κωδικό ΣΟ, την ποσότητα και τη χώρα καταγωγής των εισαγόμενων εμπορευμάτων, την ημερομηνία διασάφησης και το τελωνειακό καθεστώς. Η Επιτροπή θα πρέπει να περιλαμβάνει τους κινδύνους που σχετίζονται με τον ΜΣΠΑ στον σχεδιασμό των κοινών κριτηρίων και προτύπων κινδύνου σύμφωνα με το άρθρο 50 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013.
— Ο ΜΣΠΑ θα πρέπει να βασίζεται σε σύστημα δήλωσης στο πλαίσιο του οποίου ένας αδειοδοτημένος διασαφιστής ΜΣΠΑ, ο οποίος μπορεί να ενεργεί για λογαριασμό του ή να εκπροσωπεί έναν ή περισσότερους εισαγωγείς, υποβάλλει σε ετήσια βάση δήλωση των εκπομπών που είναι ενσωματωμένες στα εμπορεύματα που εισάγονται στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης και παραδίδει αριθμό πιστοποιητικών ΜΣΠΑ που αντιστοιχεί σε αυτές τις δηλωθείσες εκπομπές.
— Ο αδειοδοτημένος διασαφιστής ΜΣΠΑ θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ζητεί μείωση του αριθμού των πιστοποιητικών ΜΣΠΑ προς παράδοση, αντίστοιχη με την τιμή ανθρακούχων εκπομπών που έχει πράγματι καταβληθεί ήδη για τις εκπομπές αυτές σε άλλες δικαιοδοσίες. Ο τροποποιητικός κανονισμός προτείνει τη θέσπιση προκαθορισμένης τιμής ανθρακούχων εκπομπών, η οποία θα επιτρέπει στους διασαφιστές να ζητούν έκπτωση όταν δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι έχει πράγματι καταβληθεί τιμή ανθρακούχων εκπομπών.
— Οι ενσωματωμένες δηλωθείσες εκπομπές θα πρέπει να επαληθεύονται από πρόσωπο που έχει διαπιστευτεί από εθνικό οργανισμό διαπίστευσης της ΕΕ στον οποίο δηλώνονται οι πραγματικές εκπομπές.
— Το κεντρικό σύστημα του ΜΣΠΑ θα πρέπει να παρέχει στους φορείς εκμετάλλευσης εγκαταστάσεων παραγωγής σε τρίτες χώρες τη δυνατότητα να καταχωρίζονται στο μητρώο ΜΣΠΑ και να θέτουν στη διάθεση αδειοδοτημένων διασαφιστών ΜΣΠΑ τις οικείες επαληθευμένες ενσωματωμένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την παραγωγή εμπορευμάτων. Η Επιτροπή θα πρέπει να διαχειρίζεται το μητρώο ΜΣΠΑ το οποίο περιέχει δεδομένα σχετικά με τους αδειοδοτημένους διασαφιστές ΜΣΠΑ, τους φορείς εκμετάλλευσης και τις εγκαταστάσεις σε τρίτες χώρες. Ο τροποποιητικός κανονισμός προτείνει να επιτραπεί στους διαπιστευμένους ελεγκτές η πρόσβαση στο μητρώο, ώστε να βελτιωθεί η αξιοπιστία των δεδομένων για τις εκπομπές που ανταλλάσσουν οι φορείς εκμετάλλευσης με τους διασαφιστές μέσω του μητρώου.
— Για να μειωθεί ο κίνδυνος διαρροής άνθρακα, η Επιτροπή θα πρέπει να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση των πρακτικών καταστρατήγησης.
— Για την πώληση και την επαναγορά πιστοποιητικών ΜΣΠΑ θα πρέπει να δημιουργηθεί κοινή κεντρική πλατφόρμα. Για την εποπτεία των συναλλαγών στην κοινή κεντρική πλατφόρμα, η Επιτροπή θα πρέπει να διευκολύνει τις ανταλλαγές πληροφοριών και τη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αρχών, καθώς και μεταξύ των εν λόγω αρχών και της Επιτροπής. Επιπλέον, θα πρέπει να καθιερωθεί ταχεία ροή πληροφοριών μεταξύ της κοινής κεντρικής πλατφόρμας και του μητρώου ΜΣΠΑ.
— Η Επιτροπή θα πρέπει να διενεργεί ελέγχους βάσει κινδύνου και να επανεξετάζει αναλόγως το περιεχόμενο των δηλώσεων ΜΣΠΑ. Για σκοπούς επιβολής του παρόντος κανονισμού, τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να διενεργούν ελέγχους μεμονωμένων δηλώσεων ΜΣΠΑ. Τα συμπεράσματα από τους ελέγχους μεμονωμένων δηλώσεων ΜΣΠΑ θα πρέπει να κοινοποιούνται στην Επιτροπή και θα πρέπει να τίθενται στη διάθεση άλλων αρμόδιων αρχών στο μητρώο ΜΣΠΑ.
— Τα κράτη μέλη θα πρέπει να είναι υπεύθυνα για τον ορθό καθορισμό και την είσπραξη των εσόδων που προκύπτουν από την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού.
Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια της οριστικής περιόδου, ο αριθμός των καθηκόντων που ανατίθενται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυξάνεται δραστικά, με αποτέλεσμα να απαιτείται αύξηση των αναγκών στελέχωσης. Στα καθήκοντα που θα εκτελεί η ομάδα αυτή θα συγκαταλέγονται η εποπτεία της αδειοδότησης των διασαφιστών ΜΣΠΑ από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών, η διαχείριση της κεντρικής βάσης δεδομένων και του κεντρικού μητρώου, ο συντονισμός και η ανταλλαγή πληροφοριών με τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών, ο έλεγχος των δηλώσεων και η εποπτεία της εξωτερικής πλατφόρμας και, τέλος, καθήκοντα που απαιτούν νομικές αρμοδιότητες, όπως η επίλυση δικαστικών διαφορών και η εποπτεία της ανάκτησης και της οικονομικής ευθύνης. Η δομή της ομάδας ορίζεται περαιτέρω στη συνέχεια.
Κατά τη διάρκεια της οριστικής περιόδου, η Επιτροπή θα είναι υπεύθυνη για την πλειονότητα των καθηκόντων που απορρέουν από τον κανονισμό για τον ΜΣΠΑ.
Προϋπολογισμός ΤΠ του ΜΣΠΑ
Ο προϋπολογισμός του ΜΣΠΑ που πρόκειται να διατεθεί / δεσμευθεί για την περίοδο 2023-2027 αξιολογήθηκε σε 101,74 εκατ. EUR. Ο προϋπολογισμός ΤΠ του ΜΣΠΑ περιλαμβάνει υπηρεσίες ανάλυσης και ανάπτυξης, υπηρεσίες υλοποίησης, υπηρεσίες λειτουργίας, υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους και/ή άδειες υλισμικού και λογισμικού εντός των εγκαταστάσεων για το μεταβατικό και το οριστικό σύστημα ΜΣΠΑ, όπως περιγράφεται κατωτέρω:
— Το κόστος των κεφαλαιουχικών δαπανών εκτιμήθηκε με βάση τον πραγματικό προϋπολογισμό που δεσμεύθηκε και τον προϋπολογισμό που εγκρίθηκε από την εταιρική διακυβέρνηση ΤΠ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη μορφή εγκεκριμένων εγγράφων οραματισμού για τα ακόλουθα παλαιότερα έργα ΤΠ της ΓΔ TAXUD, λόγω των ομοιοτήτων τους όσον αφορά το μοντέλο αρχιτεκτονικής ΤΠ: CDS, CRMS2, SURV3, REX, CSRD2, EBTI, τελωνειακά διευρωπαϊκά συστήματα διαχείρισης διασαφήσεων που ανέπτυξε και διαχειρίζεται η ΓΔ TAXUD.
— Το κόστος λειτουργικών δαπανών αξιολογήθηκε με βάση τις τρέχουσες ετήσιες δαπάνες υποδομής και λειτουργίας της ΓΔ TAXUD, τις προβλέψεις της για υποδομές ΤΠ, δραστηριότητες υποστήριξης ΤΠ και εξυπηρέτησης για τα συστήματα παραγωγής που δημιουργήθηκαν από τα προαναφερθέντα έργα.
— Η τιμολόγηση βασίζεται στην ισχύουσα τιμολόγηση των συμβάσεων-πλαισίων.
Στη γραμμή του προϋπολογισμού για την πολιτική ΤΠ, δεν περιλαμβάνεται ο προϋπολογισμός της κοινής προμήθειας μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών της πλατφόρμας για την αγορά και την πώληση πιστοποιητικών για τη διαχείριση πράξεων.
Η ομάδα ΜΣΠΑ θα αποτελείται από 90 υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (συμπεριλαμβανομένων 15 υπαλλήλων στον τομέα της ΤΠ) το 2027.
Ο τροποποιητικός κανονισμός προτείνει τον εξορθολογισμό των διοικητικών απαιτήσεων, συμπεριλαμβανομένης της υποβολής εκθέσεων. Δεδομένου ότι οι εν λόγω απαιτήσεις θεσπίστηκαν με το δίκαιο της Ένωσης, ο εξορθολογισμός τους προτείνεται επίσης σε επίπεδο ΕΕ ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια δικαίου και η συνέπεια στην υποβολή εκθέσεων. Η αλλαγή αυτή αντιστοιχεί σε πρόσθετο κόστος ΤΠ ύψους 18,95 εκατ. EUR για την περίοδο 2025-2027. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού για τις εταιρείες και τις αρχές σε ολόκληρη την Ένωση, οι οποίες θα επωφεληθούν από τον εξορθολογισμό των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων που απορρέουν από την παρούσα πρόταση.
Καθήκοντα που ανατίθενται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συνιστούν από κοινού αρμοδιότητα με τα κράτη μέλη για την εφαρμογή του ΜΣΠΑ
|
Αριθμός μελών του προσωπικού που απαιτείται για την εκτέλεση των εν λόγω καθηκόντων
|
|
Μεταβατική περίοδος (2023)
|
Μεταβατική περίοδος (2024)
|
Μεταβατική περίοδος (2025)
|
Οριστική περίοδος (2026)
|
Οριστική περίοδος (2027)
|
Αδειοδότηση διασαφιστών ΜΣΠΑ
|
0
|
0
|
1
|
2
|
2
|
Διαχείριση και καταχώριση πληροφοριών στην κεντρική βάση δεδομένων για τις εγκαταστάσεις εκτός της ΕΕ
|
0
|
0
|
0
|
3
|
5
|
Διαχείριση του κεντρικού μητρώου, συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών (παράδοση πιστοποιητικών, μεταξύ άλλων βάσει του κανόνα του 80 %, ακύρωση)
|
0
|
0
|
0,5
|
3
|
5
|
Συντονισμός και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων αρχών και των τελωνειακών αρχών
|
0
|
1
|
1
|
1
|
1
|
Επαλήθευση και έλεγχος παρατυπιών
Έλεγχοι βάσει κινδύνου και τήρηση διεθνούς ημερολογίου συναλλαγών και ενημέρωση των κρατών μελών για παρατυπίες
|
0
|
0
|
0
|
3
|
5
|
Εποπτεία και έλεγχος των δηλώσεων και των εκθέσεων για τις εκπομπές:
1.Εποπτεία του αυτοματοποιημένου σταδίου ελέγχου μέσω των δηλώσεων
2.Έλεγχος των δηλώσεων (υπολογισμοί ενσωματωμένων εκπομπών, υποχρεώσεις πιστοποιητικών, αφαίρεση της τιμής ανθρακούχων εκπομπών που καταβλήθηκε στο εξωτερικό και χρηματοοικονομική προσαρμογή)
+ Αξιολόγηση των μη υποβληθέντων πιστοποιητικών ΜΣΠΑ
|
0
|
0
|
0
|
8
|
25
|
3. Επανεξέταση των εκθέσεων για τις εκπομπές
|
0
|
0
|
0
|
10
|
10
|
Καθορισμός των παραγόντων βάσει κινδύνου για τον έλεγχο των δηλώσεων
|
0
|
1
|
1
|
1
|
1
|
Κυρώσεις
|
0
|
0
|
0
|
2
|
2
|
Εποπτεία, παρακολούθηση και διαχείριση της εξωτερικής πλατφόρμας αγοράς και πώλησης και υπολογισμός της τιμής των πιστοποιητικών ΜΣΠΑ
|
0
|
0
|
0
|
2
|
2
|
Υποχρεώσεις επανεξέτασης και υποβολής εκθέσεων έως το τέλος της μεταβατικής περιόδου, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης των εκθέσεων της μεταβατικής περιόδου
|
0
|
7
|
13,5
|
0
|
0
|
Εκθέσεις που πρέπει να καταρτιστούν
|
3
|
3
|
3
|
3
|
3
|
Δικαστικές διαφορές και ανάκτηση
|
3
|
3
|
3
|
6
|
8
|
Εποπτεία της οικονομικής ευθύνης
|
|
|
|
|
|
Συμβάσεις και ανθρώπινοι πόροι
|
|
|
|
|
|
Εκπόνηση παράγωγου δικαίου (εκτελεστικές και κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις)
|
3
|
3
|
3
|
3
|
3
|
Προβολή και κατάρτιση
|
2
|
2
|
2
|
2
|
2
|
Μεθοδολογία υπολογισμού ενσωματωμένων εκπομπών
|
1
|
1
|
1
|
1
|
1
|
Συνολικός αριθμός μελών του προσωπικού της ομάδας ΜΣΠΑ (εξαιρουμένης της ΤΠ)
|
12
|
21
|
29
|
50
|
75
|
Η κατανομή του συνολικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού ΤΠ, από το 2023 έως το 2027, θα έχει ως εξής:
Έτος
|
2023
|
2024
|
2025
|
2026
|
2027
|
Αριθμός συνολικών πόρων
|
20
|
33
|
44
|
65
|
90
|
Ομάδα ΜΣΠΑ
|
12
|
21
|
29
|
50
|
75
|
Ομάδα ΤΠ του ΜΣΠΑ
|
8
|
12
|
15
|
15
|
15
|
Η στρατηγική σημασία, το μέγεθος και η πολυπλοκότητα του έργου ΤΠ για τον ΜΣΠΑ απαιτούν τη σύσταση ειδικής ομάδας ΤΠ του ΜΣΠΑ η οποία θα διαχειρίζεται τη συνολική υλοποίηση και λειτουργία του έργου.
Η ομάδα ΤΠ του ΜΣΠΑ αποτελείται από 15 μέλη εξειδικευμένων προφίλ ΤΠ για τον καθορισμό και τη διαχείριση της αρχιτεκτονικής του συστήματος ΤΠ του ΜΣΠΑ και την οργάνωση και τον σχεδιασμό του έργου, των δραστηριοτήτων όσον αφορά την ανάπτυξη, την υλοποίηση, την οργάνωση του μοντέλου υπηρεσιών, τη διαχείριση των λειτουργιών και την υποστήριξη στο πλαίσιο του εμπορίου, των υπηρεσιών της Επιτροπής, των κλιματικών και τελωνειακών αρχών, παράλληλα με τα μεταβατικά και οριστικά συστήματα ΤΠ του ΜΣΠΑ.
Η ομάδα ΤΠ του ΜΣΠΑ θα αποτελείται από 15 υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη δομή που παρουσιάζεται στο κατωτέρω γράφημα:
Το προτεινόμενο σχέδιο ανάπτυξης της ομάδας ΤΠ του ΜΣΠΑ είναι το ακόλουθο:
Έτος
|
2023
|
2024
|
2025
|
2026
|
2027
|
Αριθμός πόρων
|
8
|
12
|
15
|
15
|
15
|
AD
|
4
|
5
|
5
|
5
|
5
|
CA
|
4
|
7
|
10
|
10
|
10
|
1.5.2.Προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης (που μπορεί να προκύπτει από διάφορους παράγοντες, π.χ. οφέλη από τον συντονισμό, ασφάλεια δικαίου, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ή συμπληρωματικότητα). Για τους σκοπούς του παρόντος τμήματος «προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης» είναι η αξία που απορρέει από την ενωσιακή παρέμβαση και η οποία είναι επιπρόσθετη στην αξία που θα είχε δημιουργηθεί αν τα κράτη μέλη ενεργούσαν μεμονωμένα.
Λόγοι για ανάληψη δράσης σε επίπεδο ΕΕ (εκ των προτέρων) Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αποτελεί, κατά βάση, διασυνοριακό ζήτημα που απαιτεί ουσιαστική δράση στη μεγαλύτερη δυνατή κλίμακα. Ως υπερεθνικός οργανισμός, η ΕΕ είναι σε θέση να θεσπίσει μια αποτελεσματική πολιτική για το κλίμα στην ΕΕ, όπως έπραξε με το ΣΕΔΕ της ΕΕ.
Υπάρχει ήδη εναρμονισμένη τιμή ανθρακούχων εκπομπών σε επίπεδο ΕΕ. Πρόκειται για την τιμή που προκύπτει από το ΣΕΔΕ της ΕΕ για τους τομείς που καλύπτει το σύστημα. Ο μόνος ουσιαστικός τρόπος για να εξασφαλιστεί ισοδυναμία μεταξύ της πολιτικής τιμολόγησης των ανθρακούχων εκπομπών που εφαρμόζεται στην εσωτερική αγορά της ΕΕ και της πολιτικής τιμολόγησης των ανθρακούχων εκπομπών που εφαρμόζεται στις εισαγωγές είναι η ανάληψη δράσης σε επίπεδο Ένωσης.
Η όποια πρωτοβουλία πρέπει να υλοποιηθεί κατά τρόπο που να παρέχει στους εισαγωγείς, ανεξάρτητα από τη χώρα καταγωγής και τον λιμένα εισόδου ή προορισμού εντός της ΕΕ, ενιαίους όρους και κίνητρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που θα είναι ισοδύναμα με εκείνα για τους εγχώριους παραγωγούς. Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει αυτό είναι η ανάληψη δράσης σε επίπεδο ΕΕ.
Η προτεινόμενη απλούστευση που θεσπίζεται με τον τροποποιητικό κανονισμό θα έχει καλύτερα αποτελέσματα σε επίπεδο ΕΕ ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια δικαίου και η συνέπεια. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού για τις εταιρείες και τις αρχές σε ολόκληρη την Ένωση, οι οποίες θα επωφεληθούν από τον εξορθολογισμό των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων που απορρέουν από την παρούσα πρόταση.
Αναμενόμενη ενωσιακή προστιθέμενη αξία (εκ των υστέρων) Παράλληλα με το ΣΕΔΕ της ΕΕ, η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και η προστασία από τον κίνδυνο διαρροής άνθρακα στην ενιαία αγορά της ΕΕ μπορούν να επιτευχθούν κατά τον πλέον κατάλληλο τρόπο σε επίπεδο ΕΕ. Επιπλέον, η ανάγκη για ελάχιστο διοικητικό κόστος επιτυγχάνεται καλύτερα μέσω της θέσπισης συνεπών κανόνων για ολόκληρη την ενιαία αγορά, γεγονός που υπογραμμίζει περαιτέρω την προστιθέμενη αξία μιας παρέμβασης σε επίπεδο ΕΕ.
Η δημόσια διαβούλευση επιβεβαίωσε την προστιθέμενη αξία της ανάληψης δράσης για τον ΜΣΠΑ σε επίπεδο ΕΕ. Συγκεκριμένα, τα ενδιαφερόμενα μέρη συμφωνούν ότι απαιτείται ένας ΜΣΠΑ σε επίπεδο ΕΕ λόγω των υφιστάμενων διαφορών στο επίπεδο φιλοδοξίας μεταξύ της ΕΕ και του υπόλοιπου κόσμου και προκειμένου να υποστηριχθούν οι παγκόσμιες προσπάθειες για το κλίμα. Επιπλέον, λαμβανομένης υπόψη της θέσης της στο διεθνές εμπόριο, εάν η ΕΕ θεσπίσει ΜΣΠΑ, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στις διεθνείς φιλοδοξίες για το κλίμα θα είναι πιο σημαντικές και ενδέχεται να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση.
Κατά αυτόν τον τρόπο, ο στόχος της μείωσης των εκπομπών και της κλιματικής ουδετερότητας απαιτεί —χωρίς εξίσου φιλόδοξες παγκόσμιες πολιτικές— ανάληψη δράσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
1.5.3.Διδάγματα από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος
Ο ΜΣΠΑ είναι ένας νέος μηχανισμός. Η προτιμώμενη επιλογή στο πλαίσιο της εκτίμησης επιπτώσεων βασίζεται στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ και στοχεύει στην υιοθέτηση ορισμένων από τα χαρακτηριστικά του.
Εάν δεν διατεθούν επαρκείς πόροι για την ορθή επιβολή του ΜΣΠΑ, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι επιχειρήσεις να αποφύγουν τον ΜΣΠΑ.
Η τροποποιητική πρόταση βασίζεται στην πείρα που αποκτήθηκε από την εφαρμογή του ΜΣΠΑ από τότε που ο μηχανισμός άρχισε να εφαρμόζεται κατά τη μεταβατική του φάση την 1η Οκτωβρίου 2023.
1.5.4.Συμβατότητα με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και ενδεχόμενες συνέργειες με άλλα κατάλληλα μέσα
Στη διοργανική συμφωνία της 16ης Δεκεμβρίου 2020, η οποία υπογράφηκε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή συμφώνησαν ότι «τα θεσμικά όργανα θα εργαστούν για την εισαγωγή επαρκών νέων ιδίων πόρων με σκοπό την κάλυψη ποσού που αντιστοιχεί στις αναμενόμενες δαπάνες που σχετίζονται με την αποπληρωμή» του «NextGenerationEU». Στο πλαίσιο της εντολής που έλαβε, η Επιτροπή κλήθηκε να υποβάλει πρόταση για τη θέσπιση ΜΣΠΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Η τελική συμφωνία των συννομοθετών προβλέπει ότι το μεγαλύτερο μέρος της εφαρμογής και της επιβολής του ΜΣΠΑ θα αποτελεί ευθύνη της Επιτροπής. Ως εκ τούτου, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή της πρότασης, θα πρέπει να διατεθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά μέσα στο πλαίσιο του τρέχοντος ΠΔΠ.
Η τροποποιητική πρόταση συνάδει με τον στόχο του θεματολογίου για τη βελτίωση της νομοθεσίας, καθώς αναμένεται να ενισχύσει την ικανότητα της Επιτροπής να ασκεί τη γενική εποπτεία του ΜΣΠΑ, μειώνοντας παράλληλα το διοικητικό κόστος (ιδίως για τους μικρούς εισαγωγείς, αλλά και για τις αρχές των κρατών μελών) με το οποίο θα επιβαρύνονταν διαφορετικά κατά τη συλλογή των πληροφοριών με άλλα μέσα.
1.5.5.Αξιολόγηση των διάφορων διαθέσιμων επιλογών χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων ανακατανομής
Το κόστος υλοποίησης για τον ΜΣΠΑ θα χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
1.6.Διάρκεια της πρότασης/πρωτοβουλίας και των δημοσιονομικών της επιπτώσεων
περιορισμένη διάρκεια
–
με ισχύ από [ΗΗ/MM]ΕΕΕΕ έως [ΗΗ/MM]ΕΕΕΕ
–
Δημοσιονομικές επιπτώσεις από το ΕΕΕΕ έως το ΕΕΕΕ για πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων και από το ΕΕΕΕ έως το ΕΕΕΕ για πιστώσεις πληρωμών.
απεριόριστη διάρκεια
–Περίοδος σταδιακής εφαρμογής από το ΕΕΕΕ έως το ΕΕΕΕ,
–και στη συνέχεια πλήρης εφαρμογή.
1.7.Προβλεπόμενες μέθοδοι εκτέλεσης του προϋπολογισμού
Άμεση διαχείριση από την Επιτροπή
– από τις υπηρεσίες της, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της στις αντιπροσωπείες της Ένωσης
–
από τους εκτελεστικούς οργανισμούς
Επιμερισμένη διαχείριση με τα κράτη μέλη
Έμμεση διαχείριση με ανάθεση καθηκόντων εκτέλεσης του προϋπολογισμού:
– σε τρίτες χώρες ή οργανισμούς που αυτές έχουν ορίσει
– σε διεθνείς οργανισμούς και στις οργανώσεις τους (να προσδιοριστούν)
– στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων
– στους οργανισμούς που αναφέρονται στα άρθρα 70 και 71 του δημοσιονομικού κανονισμού
– σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου
– σε οργανισμούς που διέπονται από ιδιωτικό δίκαιο και έχουν αποστολή δημόσιας υπηρεσίας, στον βαθμό που τους παρέχονται επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις
– σε οργανισμούς που διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο κράτους μέλους στους οποίους έχει ανατεθεί η εκτέλεση σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και στους οποίους παρέχονται επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις
– σε οργανισμούς ή πρόσωπα επιφορτισμένα με την εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων στην κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας βάσει του τίτλου V της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα οποία προσδιορίζονται στην αντίστοιχη βασική πράξη
–σε οργανισμούς που είναι εγκατεστημένοι σε κράτος μέλος, διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο κράτους μέλους ή το δίκαιο της Ένωσης και είναι επιλέξιμοι για να τους ανατεθεί, σύμφωνα με ειδικούς τομεακούς κανόνες, η εκτέλεση κονδυλίων της Ένωσης ή δημοσιονομικών εγγυήσεων, στον βαθμό που οι εν λόγω οργανισμοί ελέγχονται από οργανισμούς δημοσίου δικαίου ή από οργανισμούς που διέπονται από ιδιωτικό δίκαιο επιφορτισμένους με δημόσια υπηρεσία και τους παρέχονται επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις υπό μορφή από κοινού και εις ολόκληρον ευθύνης από τους ελέγχοντες οργανισμούς ή ισοδύναμες χρηματοοικονομικές εγγυήσεις και οι οποίες μπορεί να περιορίζονται, για κάθε δράση, στο μέγιστο ποσό της στήριξης της Ένωσης.
Παρατηρήσεις
2.ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
2.1.Κανόνες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων
Η Επιτροπή θα εξασφαλίσει τη θέσπιση μηχανισμών για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της λειτουργίας του ΜΣΠΑ, καθώς και για την αξιολόγησή του σε σχέση με τους κύριους στόχους πολιτικής.
Πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου στο τέλος του 2025 και στη συνέχεια ανά διετία, η Επιτροπή θα δημοσιεύει ολοκληρωμένες αξιολογήσεις της λειτουργίας του ΜΣΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της διακυβέρνησής του. Η έκθεση του 2025 θα επανεξετάζει επίσης το πεδίο εφαρμογής του ΜΣΠΑ, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα επέκτασής του ώστε να καλύπτει τις εκπομπές άλλων τομέων του ΣΕΔΕ της ΕΕ που ενέχουν κίνδυνο διαρροής άνθρακα, τα προϊόντα σε επόμενα στάδια της αλυσίδας αξίας, καθώς και τις έμμεσες εκπομπές για όλους τους τομείς. Προς τον σκοπό αυτό, είναι αναγκαία η παρακολούθηση των αποτελεσμάτων του ΜΣΠΑ στους επιλεγμένους τομείς.
2.2.Συστήματα διαχείρισης και ελέγχου
2.2.1.Αιτιολόγηση των μεθόδων εκτέλεσης του προϋπολογισμού, των μηχανισμών εκτέλεσης της χρηματοδότησης, των όρων πληρωμής και της στρατηγικής ελέγχου που προτείνονται
Η σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωτική δομή επιτρέπει την πολύ ομοιόμορφη και αποτελεσματική εφαρμογή του ΜΣΠΑ σε ολόκληρη την ΕΕ, μεταξύ άλλων σε κράτη μέλη με πιο περιορισμένη διοικητική ικανότητα σε κλιματικά ζητήματα. Η πλειονότητα των καθηκόντων εφαρμογής και επιβολής έχει ανατεθεί στις υπηρεσίες της Επιτροπής. Απαιτείται επίσης αυξημένος αριθμός καθηκόντων ελέγχου, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή και διαχείριση του ΜΣΠΑ. Η Επιτροπή έχει προβλέψει επίσης αυξημένο αριθμό μέτρων για την πρόληψη της απάτης.
Παρότι αυτή η δέσμη μέτρων απλούστευσης θα μειώσει σημαντικά τη διοικητική επιβάρυνση για τους εισαγωγείς, ιδίως τις ΜΜΕ, καθώς και για τις εθνικές αρχές, αυτό καθίσταται δυνατό με την ανάληψη αυξημένων αρμοδιοτήτων και περισσότερων καθηκόντων από τις υπηρεσίες της Επιτροπής, ιδίως όσον αφορά την παρακολούθηση και την επιβολή.
2.2.2.Πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που έχουν εντοπιστεί και τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου που έχουν δημιουργηθεί για τον μετριασμό τους
Ο ΜΣΠΑ θα βασίζεται σε ένα σύστημα δήλωσης, το οποίο ενέχει τον κίνδυνο μη υποβολής δήλωσης ή υποβολής ψευδούς δήλωσης.
Για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος μη υποβολής δήλωσης, το σύστημα απαιτεί άδεια πριν από την εισαγωγή εμπορευμάτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού. Οι εθνικές τελωνειακές αρχές θα είναι επιφορτισμένες με την εκτέλεση αυτού του κανόνα, μη θέτοντας σε ελεύθερη κυκλοφορία τα συγκεκριμένα εμπορεύματα για όσο διάστημα ο διασαφιστής δεν είναι αδειοδοτημένος σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό.
Για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος ψευδούς δήλωσης, θα θεσπιστεί ένα σύστημα ελέγχου των κριτηρίων εκτίμησης κινδύνου, καθώς και τυχαίοι έλεγχοι σε συνδυασμό με κυρώσεις που θα καθοριστούν σε αρκετά υψηλό επίπεδο ώστε να έχουν αποτρεπτικό χαρακτήρα. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται τόσο στο επίπεδο της δήλωσης ΜΣΠΑ από τις εθνικές αρχές όσο και στο επίπεδο των διασαφήσεων εισαγωγής από τις τελωνειακές αρχές.
2.2.3.Εκτίμηση και αιτιολόγηση της οικονομικής αποδοτικότητας των ελέγχων (λόγος του κόστους του ελέγχου προς την αξία των σχετικών κονδυλίων που αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης) και αξιολόγηση του εκτιμώμενου επιπέδου κινδύνου σφάλματος (κατά την πληρωμή και κατά το κλείσιμο)
Οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα ελέγχουν την ορθή εφαρμογή του ΜΣΠΑ, και ειδικότερα την παράδοση πιστοποιητικών ΜΣΠΑ και την ορθή εφαρμογή του ελάχιστου ορίου. Θα εφαρμοστεί ισχυρό σύστημα διαχείρισης κινδύνων προκειμένου εξασφαλιστούν οικονομικά αποδοτικοί έλεγχοι και να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι καταστρατήγησης.
2.3.Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας
Τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης θα πρέπει να προστατεύονται σε όλα τα στάδια του κύκλου των δαπανών με αναλογικά μέτρα που να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την πρόληψη, τον εντοπισμό και τη διερεύνηση παρατυπιών, την ανάκτηση απολεσθέντων, αχρεωστήτως καταβληθέντων ή κακώς χρησιμοποιηθέντων κονδυλίων και, όταν ενδείκνυται, την επιβολή διοικητικών και οικονομικών κυρώσεων.
Οι αποτελεσματικές δράσεις για την καταπολέμηση της απάτης προϋποθέτουν την ενεργό συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσεων και πληροφοριών μεταξύ των τελωνειακών αρχών και των αρμόδιων αρχών, τόσο σε εθνικό όσο και σε ενωσιακό επίπεδο· μπορεί επίσης να απαιτείται η συνεργασία με τρίτες χώρες. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στους μη αξιόπιστους οικονομικούς φορείς (π.χ. εικονική εταιρεία, αφανείς έμποροι) και στο διασυνοριακό εμπόριο εντός της ΕΕ.
Θα πρέπει να αναληφθεί ταχεία δράση για την καταπολέμηση της απάτης προκειμένου να υπάρξει αντίδραση σε νέους/νεοεμφανιζόμενους κινδύνους απάτης. Οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να αναφέρουν και να ανταλλάσσουν γνώσεις σχετικά με πρακτικές δόλιας συμπεριφοράς.
Όταν ένας αδειοδοτημένος διασαφιστής ΜΣΠΑ ή εισαγωγέας δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον κανονισμό για τον ΜΣΠΑ, θα επιβάλλονται πρόστιμα. Το ύψος του προστίμου θα βασίζεται στα πρόστιμα που ισχύουν στο πλαίσιο του ΣΕΔΕ της ΕΕ.
Σε περίπτωση επανειλημμένων αδικημάτων, η αρμόδια εθνική αρχή μπορεί να αποφασίσει την αναστολή του λογαριασμού του διασαφιστή.
Οι υπηρεσίες της Επιτροπής, από κοινού με τις εθνικές αρμόδιες αρχές και τις εθνικές τελωνειακές αρχές, έχουν δημιουργήσει δίκτυο διαχείρισης κινδύνων ΜΣΠΑ, το οποίο θα αναλάβει εργασίες για μια κοινή στρατηγική κατά της καταστρατήγησης.
3.ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
3.1.Τομείς του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται
·Υφιστάμενες γραμμές του προϋπολογισμού
Κατά σειρά τομέων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμών του προϋπολογισμού
Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
|
Γραμμή του προϋπολογισμού
|
Είδος δαπάνης
|
Συμμετοχή
|
|
Αριθμός
|
ΔΠ/ΜΔΠ
|
χωρών ΕΖΕΣ
|
υποψηφίων για ένταξη χωρών και δυνάμει υποψηφίων μελών
|
άλλων τρίτων χωρών
|
άλλα έσοδα για ειδικό προορισμό
|
7
|
20 01 02 01
|
ΔΠ/ΜΔΠ
|
ΟΧΙ
|
ΟΧΙ
|
ΟΧΙ
|
ΟΧΙ
|
3
|
09 20 04 01 (ΜΣΠΑ)
|
ΔΠ/ΜΔΠ
|
ΟΧΙ
|
ΟΧΙ
|
ΟΧΙ
|
ΟΧΙ
|
·Νέες γραμμές του προϋπολογισμού των οποίων έχει ζητηθεί η δημιουργία
Κατά σειρά τομέων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμών του προϋπολογισμού
Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
|
Γραμμή του προϋπολογισμού
|
Είδος δαπάνης
|
Συμμετοχή
|
|
Αριθμός
|
ΔΠ/ΜΔΠ
|
χωρών ΕΖΕΣ
|
υποψηφίων για ένταξη χωρών και δυνάμει υποψηφίων μελών
|
άλλων τρίτων χωρών
|
άλλα έσοδα για ειδικό προορισμό
|
ά.α.
|
ά.α.
|
ΔΠ/ΜΔΠ
|
ΝΑΙ/ΟΧΙ
|
ΝΑΙ/ΟΧΙ
|
ΝΑΙ/ΟΧΙ
|
ΝΑΙ/ΟΧΙ
|
3.2.Εκτιμώμενες δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης στις πιστώσεις
3.2.1.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις επιχειρησιακές πιστώσεις
–
Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων
– Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων, όπως αναλύεται κατωτέρω
3.2.1.1.Πιστώσεις από τον ψηφισθέντα προϋπολογισμό
σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)
Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
|
3
|
Φυσικοί πόροι και περιβάλλον (ΤΠ)
|
ΓΔ: TAXUD
|
Έτος
|
Έτος
|
Έτος
|
Έτος
|
ΣΥΝΟΛΟ ΠΔΠ 2021-2027
|
|
2024
|
2025
|
2026
|
2027
|
|
Επιχειρησιακές πιστώσεις
|
Γραμμή του προϋπολογισμού
|
Αναλήψεις υποχρεώσεων
|
(1α)
|
28,090
|
34,750
|
33,700
|
30,150
|
126,690
|
|
Πληρωμές
|
(2α)
|
17,530
|
21,157
|
32,090
|
33,067
|
103,844
|
Γραμμή του προϋπολογισμού
|
Αναλήψεις υποχρεώσεων
|
(1β)
|
|
|
|
|
0,000
|
|
Πληρωμές
|
(2β)
|
|
|
|
|
0,000
|
Πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενες από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων
|
Γραμμή του προϋπολογισμού
|
|
(3)
|
|
|
|
|
0,000
|
ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
για τη ΓΔ TAXUD
|
Αναλήψεις υποχρεώσεων
|
=1α+1β+3
|
28,090
|
34,750
|
33,700
|
30,150
|
126,690
|
|
Πληρωμές
|
=2α+2β+3
|
17,530
|
21,157
|
32,090
|
33,067
|
103,844
|
|
Έτος
|
Έτος
|
Έτος
|
Έτος
|
ΣΥΝΟΛΟ ΠΔΠ 2021-2027
|
|
2024
|
2025
|
2026
|
2027
|
|
ΣΥΝΟΛΟ επιχειρησιακών πιστώσεων
|
Αναλήψεις υποχρεώσεων
|
(4)
|
28,090
|
34,750
|
33,700
|
30,150
|
126,690
|
|
Πληρωμές
|
(5)
|
17,530
|
21,157
|
32,090
|
33,067
|
103,844
|
ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενων από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων
|
(6)
|
0,000
|
0,000
|
0,000
|
0,000
|
0,000
|
ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων του ΤΟΜΕΑ 3
|
Αναλήψεις υποχρεώσεων
|
=4+6
|
28,090
|
34,750
|
33,700
|
30,150
|
126,690
|
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
|
Πληρωμές
|
=5+6
|
17,530
|
21,157
|
32,090
|
33,067
|
103,844
|
|
|
|
|
Έτος
|
Έτος
|
Έτος
|
Έτος
|
ΣΥΝΟΛΟ ΠΔΠ 2021-2027
|
|
|
|
|
2024
|
2025
|
2026
|
2027
|
|
• ΣΥΝΟΛΟ επιχειρησιακών πιστώσεων (όλοι οι επιχειρησιακοί τομείς)
|
Αναλήψεις υποχρεώσεων
|
(4)
|
28,090
|
34,750
|
33,700
|
30,150
|
126,690
|
|
Πληρωμές
|
(5)
|
17,530
|
21,157
|
32,090
|
33,067
|
103,844
|
• ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενων από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων (όλοι οι επιχειρησιακοί τομείς)
|
(6)
|
0,000
|
0,000
|
0,000
|
0,000
|
0,000
|
ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων των τομέων 1 έως 6
|
Αναλήψεις υποχρεώσεων
|
=4+6
|
28,090
|
34,750
|
33,700
|
30,150
|
126,690
|
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
(ποσό αναφοράς)
|
Πληρωμές
|
=5+6
|
17,530
|
21,157
|
32,090
|
33,067
|
103,844
|
Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
|
7
|
«Διοικητικές δαπάνες»
|
ΓΔ: TAXUD
|
Έτος
|
Έτος
|
Έτος
|
Έτος
|
ΣΥΝΟΛΟ ΠΔΠ 2021-2027
|
|
2024
|
2025
|
2026
|
2027
|
|
Ανθρώπινοι πόροι
|
8,572
|
6,271
|
8,740
|
11,700
|
35,283
|
Άλλες διοικητικές δαπάνες — Αποστολές
|
0,600
|
0,300
|
0,306
|
0,312
|
1,518
|
ΣΥΝΟΛΟ ΓΔ TAXUD
|
Πιστώσεις
|
9,172
|
6,571
|
9,046
|
12,012
|
36,801
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων του ΤΟΜΕΑ 7 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
|
(Σύνολο αναλήψεων υποχρεώσεων = Σύνολο πληρωμών)
|
9,172
|
6,571
|
9,046
|
12,012
|
36,801
|
σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)
|
Έτος
|
Έτος
|
Έτος
|
Έτος
|
ΣΥΝΟΛΟ ΠΔΠ 2021-2027
|
|
2024
|
2025
|
2026
|
2027
|
|
ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων των ΤΟΜΕΩΝ 1 έως 7
|
Αναλήψεις υποχρεώσεων
|
37,262
|
41,321
|
42,746
|
42,162
|
163,491
|
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
|
Πληρωμές
|
26,702
|
27,728
|
41,136
|
45,079
|
140,645
|
|
Έτος
|
Έτος
|
Έτος
|
Έτος
|
ΣΥΝΟΛΟ ΠΔΠ 2021-2027
|
|
2024
|
2025
|
2026
|
2027
|
|
ΣΥΝΟΛΟ επιχειρησιακών πιστώσεων
|
Αναλήψεις υποχρεώσεων
|
(4)
|
28,090
|
34,750
|
33,700
|
30,150
|
126,690
|
|
Πληρωμές
|
(5)
|
17,530
|
21,157
|
3,090
|
33,067
|
103,844
|
ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενων από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων
|
(6)
|
0,000
|
0,000
|
0,000
|
0,000
|
0,000
|
ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων του ΤΟΜΕΑ 3
|
Αναλήψεις υποχρεώσεων
|
=4+6
|
28,090
|
34,750
|
33,700
|
30,150
|
126,690
|
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
|
Πληρωμές
|
=5+6
|
17,530
|
21,157
|
32,090
|
33,067
|
103,844
|
|
|
|
|
Έτος
|
Έτος
|
Έτος
|
Έτος
|
ΣΥΝΟΛΟ ΠΔΠ 2021-2027
|
|
|
|
|
2024
|
2025
|
2026
|
2027
|
|
• ΣΥΝΟΛΟ επιχειρησιακών πιστώσεων (όλοι οι επιχειρησιακοί τομείς)
|
Αναλήψεις υποχρεώσεων
|
(4)
|
28,090
|
34,750
|
33,700
|
30,150
|
126,690
|
|
Πληρωμές
|
(5)
|
17,530
|
21,157
|
32,090
|
33,067
|
103,844
|
• ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενων από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων (όλοι οι επιχειρησιακοί τομείς)
|
(6)
|
0,000
|
0,000
|
0,000
|
0,000
|
0,000
|
ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων των τομέων 1 έως 6
|
Αναλήψεις υποχρεώσεων
|
=4+6
|
28,090
|
34,750
|
33,700
|
30,150
|
126,690
|
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (Ποσό αναφοράς)
|
Πληρωμές
|
=5+6
|
17,530
|
21,157
|
32,090
|
33,067
|
103,844
|
Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
|
7
|
«Διοικητικές δαπάνες»
|
σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)
ΓΔ: TAXUD
|
Έτος
|
Έτος
|
Έτος
|
Έτος
|
ΣΥΝΟΛΟ ΠΔΠ 2021-2027
|
|
2024
|
2025
|
2026
|
2027
|
|
Ανθρώπινοι πόροι
|
8,572
|
6,271
|
8,740
|
11,700
|
35,283
|
Άλλες διοικητικές δαπάνες
|
0,600
|
0,300
|
0,306
|
0,312
|
1,518
|
ΣΥΝΟΛΟ ΓΔ TAXUD
|
Πιστώσεις
|
9,172
|
6,571
|
9,046
|
12,012
|
36,801
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων του ΤΟΜΕΑ 7 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
|
(Σύνολο αναλήψεων υποχρεώσεων = Σύνολο πληρωμών)
|
9,172
|
6,571
|
9,046
|
12,012
|
36,801
|
σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)
|
Έτος
|
Έτος
|
Έτος
|
Έτος
|
ΣΥΝΟΛΟ ΠΔΠ 2021-2027
|
|
2024
|
2025
|
2026
|
2027
|
|
ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων των ΤΟΜΕΩΝ 1 έως 7
|
Αναλήψεις υποχρεώσεων
|
37,262
|
41,321
|
42,746
|
42,162
|
163,491
|
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
|
Πληρωμές
|
26,702
|
27,728
|
41,136
|
45,079
|
140,645
|
3.2.2.Εκτιμώμενο αποτέλεσμα που χρηματοδοτείται από επιχειρησιακές πιστώσεις (δεν συμπληρώνεται για αποκεντρωμένους οργανισμούς)
Πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)
Να προσδιοριστούν οι στόχοι και τα αποτελέσματα
|
|
|
Έτος
2024
|
Έτος
2025
|
Έτος
2026
|
Έτος
2027
|
Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να αποτυπώνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. τμήμα 1.6)
|
ΣΥΝΟΛΟ
|
|
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
|
|
Είδος
|
Μέσο κόστος
|
Αριθ.
|
Κόστος
|
Αριθ.
|
Κόστος
|
Αριθ.
|
Κόστος
|
Αριθ.
|
Κόστος
|
Αριθ.
|
Κόστος
|
Αριθ.
|
Κόστος
|
Αριθ.
|
Κόστος
|
Συνολικός αριθ.
|
Συνολικό κόστος
|
ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 1…
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
– Αποτέλεσμα
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
– Αποτέλεσμα
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
– Αποτέλεσμα
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 1
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 2 ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
– Αποτέλεσμα
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 2
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ΣΥΝΟΛΑ
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3.2.3.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις διοικητικές πιστώσεις
–
Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα.
–
Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα, όπως αναλύεται κατωτέρω
3.2.3.1. Πιστώσεις από τον ψηφισθέντα προϋπολογισμό
ΕΓΚΡΙΘΕΙΣΕΣ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
|
Έτος
|
Έτος
|
Έτος
|
Έτος
|
ΣΥΝΟΛΟ 2021-2027
|
|
2024
|
2025
|
2026
|
2027
|
|
ΤΟΜΕΑΣ 7
|
Ανθρώπινοι πόροι
|
8,572
|
6,271
|
8,740
|
11,700
|
35,283
|
Άλλες διοικητικές δαπάνες
|
0,600
|
0,300
|
0,306
|
0,312
|
1,518
|
Μερικό σύνολο του ΤΟΜΕΑ 7
|
9,576
|
6,571
|
9,046
|
12,012
|
36,801
|
Εκτός του ΤΟΜΕΑ 7
|
Ανθρώπινοι πόροι
|
0,000
|
0,000
|
0,000
|
0,000
|
0,000
|
Άλλες δαπάνες διοικητικού χαρακτήρα
|
0,000
|
0,000
|
0,000
|
0,000
|
0,000
|
Μερικό σύνολο εκτός του ΤΟΜΕΑ 7
|
0,000
|
0,000
|
0,000
|
0,000
|
0,000
|
|
ΣΥΝΟΛΟ
|
9,576
|
6,571
|
9,046
|
12,012
|
36,801
|
Οι απαιτούμενες πιστώσεις για ανθρώπινους πόρους και άλλες δαπάνες διοικητικού χαρακτήρα θα καλυφθούν από τις πιστώσεις της ΓΔ που έχουν ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή έχουν ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό της ΓΔ, οι οποίες θα συμπληρωθούν, αν χρειαστεί, με τυχόν πρόσθετα κονδύλια που μπορεί να χορηγηθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.
3.2.4.Εκτιμώμενες ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους
–
Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων
–
Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων, όπως αναλύεται κατωτέρω
3.2.4.1.Χρηματοδοτούμενες από τον ψηφισθέντα προϋπολογισμό
Εκτίμηση η οποία πρέπει να εκφράζεται σε μονάδες ισοδυνάμων πλήρους απασχόλησης (ΙΠΑ)
ΕΓΚΡΙΘΕΙΣΕΣ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
|
Έτος
|
Έτος
|
Έτος
|
Έτος
|
|
2024
|
2025
|
2026
|
2027
|
Θέσεις απασχόλησης του πίνακα προσωπικού (θέσεις μόνιμων και έκτακτων υπαλλήλων)
|
20 01 02 01 (στην έδρα και στις αντιπροσωπείες της Επιτροπής)
|
21
|
21
|
25
|
30
|
20 01 02 03 (στις αντιπροσωπείες της ΕΕ)
|
0
|
0
|
0
|
0
|
01 01 01 01 (έμμεση έρευνα)
|
0
|
0
|
0
|
0
|
01 01 01 11 (άμεση έρευνα)
|
0
|
0
|
0
|
0
|
Άλλες γραμμές του προϋπολογισμού (να προσδιοριστούν)
|
0
|
0
|
0
|
0
|
• Εξωτερικό προσωπικό (σε ΙΠΑ)
|
20 02 01 (AC, END από το συνολικό κονδύλιο)
|
12
|
23
|
40
|
60
|
20 02 03 (AC, AL, END και JPD στις αντιπροσωπείες της ΕΕ)
|
0
|
0
|
0
|
0
|
Γραμμή διοικητικής στήριξης
[XX.01.YY.YY]
|
– στην έδρα
|
0
|
0
|
0
|
0
|
|
– στις αντιπροσωπείες της ΕΕ
|
0
|
0
|
0
|
0
|
01 01 01 02 (AC, END — έμμεση έρευνα)
|
0
|
0
|
0
|
0
|
01 01 01 12 (AC, END — άμεση έρευνα)
|
0
|
0
|
0
|
0
|
Άλλες γραμμές του προϋπολογισμού (να προσδιοριστούν) — τομέας 7
|
0
|
0
|
0
|
0
|
Άλλες γραμμές του προϋπολογισμού (να προσδιοριστούν) — εκτός του τομέα 7
|
0
|
0
|
0
|
0
|
ΣΥΝΟΛΟ
|
33
|
44
|
65
|
90
|
Οι πρόσθετοι πόροι που αναφέρονται ανωτέρω είχαν ήδη διατεθεί κατά την έκδοση του αρχικού κανονισμού για τον ΜΣΠΑ. Δεν υπάρχουν αλλαγές στις θέσεις απασχόλησης του πίνακα προσωπικού και στο εξωτερικό προσωπικό, εκτός από τη διόρθωση του αριθμού των θέσεων απασχόλησης του πίνακα προσωπικού για το 2026 (που προσαρμόστηκαν από 15 σε 25 — Σφάλμα εκ παραδρομής στο προηγούμενο νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο).
Το προσωπικό που απαιτείται για την εφαρμογή της πρότασης (σε ΙΠΑ):
|
Θα καλυφθεί από το εν ενεργεία προσωπικό που είναι διαθέσιμο στις υπηρεσίες της Επιτροπής
|
Έκτακτο πρόσθετο προσωπικό*
|
|
|
Θα χρηματοδοτηθεί από τον τομέα 7 ή από τη γραμμή για την Έρευνα
|
Θα χρηματοδοτηθεί από τη γραμμή BA
|
Θα χρηματοδοτηθεί από τέλη
|
Θέσεις απασχόλησης στον πίνακα προσωπικού
|
ά.α.
|
ά.α.
|
ά.α.
|
ά.α.
|
Εξωτερικό προσωπικό (AC, END, INT)
|
ά.α.
|
ά.α.
|
ά.α.
|
ά.α.
|
Περιγραφή των προς εκτέλεση καθηκόντων:
Μόνιμων και έκτακτων υπαλλήλων
|
Ο κανονισμός για τον ΜΣΠΑ απαιτεί από την Επιτροπή να προβεί στην έκδοση διαφόρων κατ’ εξουσιοδότηση και εκτελεστικών πράξεων μόλις εκδοθεί ο κανονισμός για τον ΜΣΠΑ. Θα χρειαστεί επίσης προσωπικό της Επιτροπής για την επανεξέταση και την αξιολόγηση της λειτουργίας του συστήματος ΜΣΠΑ και για την εφαρμογή του συστήματος ΤΠ.
|
Εξωτερικού προσωπικού
|
Πολλά καθήκοντα μπορούν να εκτελούνται από εξωτερικούς υπαλλήλους.
|
3.2.5.Επισκόπηση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις επενδύσεις που σχετίζονται με την ψηφιακή τεχνολογία
Υποχρεωτικά: στον πίνακα που ακολουθεί θα πρέπει να συμπεριληφθεί η βέλτιστη εκτίμηση των σχετικών με την ψηφιακή τεχνολογία επενδύσεων που συνεπάγεται η πρόταση/πρωτοβουλία.
Κατ’ εξαίρεση, όταν απαιτείται για την εφαρμογή της πρότασης/πρωτοβουλίας, οι πιστώσεις του τομέα 7 θα πρέπει να παρατίθενται στην καθορισμένη γραμμή.
Οι πιστώσεις των τομέων 1-6 θα πρέπει να καταχωρίζονται ως «δαπάνες πολιτικών ΤΠ για επιχειρησιακά προγράμματα». Οι δαπάνες αυτές αφορούν τον επιχειρησιακό προϋπολογισμό που θα χρησιμοποιηθεί για την επαναχρησιμοποίηση/αγορά/ανάπτυξη πλατφορμών/εργαλείων ΤΠ που συνδέονται άμεσα με την υλοποίηση της πρωτοβουλίας και τις συναφείς επενδύσεις τους (π.χ. άδειες, μελέτες, αποθήκευση δεδομένων κ.λπ.). Οι πληροφορίες στον παρόντα πίνακα θα πρέπει να συνάδουν με τα στοιχεία που παρατίθενται στο τμήμα 4 «Ψηφιακές διαστάσεις».
ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων ψηφιακού τομέα και πιστώσεων ΤΠ
|
Έτος
|
Έτος
|
Έτος
|
Έτος
|
ΣΥΝΟΛΟ ΠΔΠ 2021-2027
|
|
2024
|
2025
|
2026
|
2027
|
|
ΤΟΜΕΑΣ 7
|
Δαπάνες ΤΠ (εσωτερικές)
|
0,000
|
0,000
|
0,000
|
0,000
|
0,000
|
Μερικό σύνολο του ΤΟΜΕΑ 7
|
0,000
|
0,000
|
0,000
|
0,000
|
0,000
|
Εκτός του ΤΟΜΕΑ 7
|
Δαπάνες πολιτικών ΤΠ για επιχειρησιακά προγράμματα
|
0,000
|
0,000
|
0,000
|
0,000
|
0,000
|
Μερικό σύνολο εκτός του ΤΟΜΕΑ 7
|
0,000
|
0,000
|
0,000
|
0,000
|
0,000
|
|
ΣΥΝΟΛΟ
|
0,000
|
0,000
|
0,000
|
0,000
|
0,000
|
3.2.6.Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο
Η πρόταση/πρωτοβουλία:
–
μπορεί να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου με ανακατανομή εντός του οικείου τομέα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ).
–
συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση του αδιάθετου περιθωρίου στο πλαίσιο του αντίστοιχου τομέα του ΠΔΠ και/ή τη χρήση ειδικών μηχανισμών, όπως ορίζεται στον κανονισμό για το ΠΔΠ
– συνεπάγεται την αναθεώρηση του ΠΔΠ
Απαιτούνται πρόσθετες δαπάνες ΤΠ για την κάλυψη της ανάπτυξης ΤΠ που απαιτείται για την εφαρμογή αλλαγών σε σχέση με την υλοποίηση των διαδικασιών απλούστευσης του ΜΣΠΑ και την εφαρμογή των εργαλείων ΤΠ που υποστηρίζουν τον εντοπισμό των παρατυπιών και περιορίζουν τον κίνδυνο απάτης: 6,350 εκατ. το 2025, 6,850 εκατ. το 2026 και 5,750 εκατ. το 2027 — σε πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων. Επιπλέον, απαιτούνται 2 εκατ. σε ετήσια βάση για την κάλυψη μελετών, μεταξύ άλλων για την τακτική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του ΜΣΠΑ, καθώς και δραστηριοτήτων προβολής, συμπεριλαμβανομένων εξωτερικών σεμιναρίων επικοινωνίας και κατάρτισης με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Οι δαπάνες αυτές δεν καλύπτονταν στο προηγούμενο νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο. Η πρόταση απαιτεί τη μεταφορά έως και 25 εκατ. από τον τομέα 4 (11.0301 — CCEI) στον τομέα 3 (09.200401 — ΜΣΠΑ).
3.2.7.Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση
Η πρόταση/πρωτοβουλία:
– δεν προβλέπει συγχρηματοδότηση από τρίτους
–
προβλέπει τη συγχρηματοδότηση από τρίτους που εκτιμάται κατωτέρω:
Πιστώσεις σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)
|
Έτος
2024
|
Έτος
2025
|
Έτος
2026
|
Έτος
2027
|
Σύνολο
|
Προσδιορισμός του φορέα συγχρηματοδότησης
|
|
|
|
|
|
ΣΥΝΟΛΟ συγχρηματοδοτούμενων πιστώσεων
|
|
|
|
|
|
3.3.
Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα
–
Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις στα έσοδα.
– Η πρόταση/πρωτοβουλία έχει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που περιγράφονται κατωτέρω:
–
στους ιδίους πόρους
–
στα λοιπά έσοδα
–
Να αναφερθεί αν τα έσοδα προορίζονται για γραμμές δαπανών
σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)
Γραμμή εσόδων του προϋπολογισμού:
|
Διαθέσιμες πιστώσεις για το τρέχον οικονομικό έτος
|
Επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας
[1]
|
|
|
Έτος 2026
|
Έτος 2027
|
Έτος 2028
|
Έτος 2029
|
Έτος 2030
|
Άρθρα 09, 20, 04, 01
|
|
1,495
|
1,643
|
1,792
|
1,940
|
2,089
|
[1]
Όσον αφορά τους παραδοσιακούς ιδίους πόρους (δασμούς, εισφορές ζάχαρης), τα αναγραφόμενα ποσά πρέπει να είναι καθαρά ποσά, δηλ. τα ακαθάριστα ποσά μετά την αφαίρεση του 20 % για έξοδα είσπραξης.
Ως προς τα έσοδα για ειδικό προορισμό, να προσδιοριστούν οι γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται.
Άλλες παρατηρήσεις (π.χ. μέθοδος/τύπος για τον υπολογισμό των επιπτώσεων στα έσοδα ή τυχόν άλλες πληροφορίες).
Οι προβλέψεις σχετικά με το μερίδιο των επηρεαζόμενων εσόδων βασίστηκαν σε εσωτερικούς υπολογισμούς της Επιτροπής με τη χρήση τελωνειακών δεδομένων για τις εισαγωγές και προκαθορισμένων τιμών. Εφαρμόστηκαν στις προβλέψεις εσόδων από την εκτίμηση επιπτώσεων της Επιτροπής του 2021, οι οποίες ανέρχονταν περίπου σε 2,1 δισ. EUR για το 2030. Δεδομένου ότι κάτω από το 1 % των εκπομπών δεν θα καλύπτεται από το νέο ελάχιστο όριο, τα διαφυγόντα τεκμαρτά έσοδα για το 2030 λόγω των μη καλυπτόμενων εκπομπών εκτιμώνται περίπου σε 21 000 000 EUR.
4.Ψηφιακές διαστάσεις
Δεν υπάρχουν αλλαγές στις ψηφιακές έννοιες και την αρχιτεκτονική που εγκρίθηκαν από τον καταστατικό χάρτη έργου για το οριστικό σύστημα ΜΣΠΑ, όσον αφορά τις ψηφιακές απαιτήσεις, τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται, την ψηφιακή λύση, την αξιολόγηση της δυνατότητας επαναχρησιμοποίησης και τα μέτρα για τη στήριξη της ψηφιακής εφαρμογής.
Η μόνη αλλαγή σχετίζεται με τη διαχείριση κινδύνων, και συγκεκριμένα την παρακολούθηση της καταστρατήγησης, η οποία αναλύθηκε, αξιολογήθηκε και συμπεριλήφθηκε στον καταστατικό χάρτη έργου ως πεδίο προς μεταγενέστερη συμπλήρωση, αλλά δεν συμπεριλήφθηκε στις εκτιμήσεις του καταστατικού χάρτη έργου. Βασικός στόχος της συνιστώσας διαχείρισης κινδύνων είναι η υποστήριξη του εντοπισμού των παρατυπιών και ο περιορισμός του κινδύνου απάτης.
Επίσης, οι αλλαγές με σκοπό την απλούστευση δεν οδηγούν σε αλλαγή της αρχιτεκτονικής της ψηφιακής λύσης, ωστόσο, απαιτούν πρόσθετο προϋπολογισμό προκειμένου να υλοποιηθεί η αλλαγή των χαρακτηριστικών και των υπηρεσιών που έχουν ήδη δημιουργηθεί από τον ΜΣΠΑ.
4.1.Απαιτήσεις ψηφιακής σημασίας
Όπως φαίνεται στο ανωτέρω διάγραμμα, το μητρώο ΜΣΠΑ λαμβάνει πληροφορίες για τις εισαγωγές εμπορευμάτων ΜΣΠΑ από τα τελωνειακά συστήματα της ΕΕ είτε από τα κράτη μέλη είτε μέσω της ΓΔ TAXUD, μαζί με την τελωνειακή ταυτοποίηση των εισαγωγέων και τη δασμολογική κατάταξη των εισαγόμενων εμπορευμάτων. Αντίστοιχα, το σύστημα ΜΣΠΑ καθιστά τις άδειες ΜΣΠΑ των διασαφιστών ΜΣΠΑ διαθέσιμες στα εθνικά τελωνειακά συστήματα εισαγωγών με σκοπό την επιβολή του κανονισμού για τον ΜΣΠΑ κατά τον εκτελωνισμό των εμπορευμάτων ΜΣΠΑ. Το σύστημα πληροφοριών ΜΣΠΑ ανταλλάσσει με τα τελωνειακά συστήματα της ΕΕ πληροφορίες σχετικά με τη διαχείριση κινδύνων. Η διεπαφή με τα τελωνειακά συστήματα της ΕΕ αποτελεί στοιχείο ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του ΜΣΠΑ, δεδομένου ότι η όλη συλλογιστική του ΜΣΠΑ είναι η αποφυγή της διπλής συλλογής πληροφοριών, ζητώντας από τους διασαφιστές ΜΣΠΑ να συμπληρώνουν τις εισαγωγές τους με έκθεση σχετικά με τις εκπομπές που προκύπτουν κατά την παραγωγή τους σε τρίτες χώρες. Η αρχή της «υποβολής δεδομένων μία φορά» αποτελεί βασική αρχή του ΜΣΠΑ.
Ο ΜΣΠΑ θα αλληλεπιδρά επίσης με τον νέο μηχανισμό ΜΣΠΑ (συστήματα ΤΠ ή άλλα μέσα) των εθνικών αρμόδιων αρχών για την προώθηση της ενσωμάτωσης των εθνικών διαδικασιών επιβολής του ΜΣΠΑ σε όλα τα κράτη μέλη και των εθνικών διαδικασιών για την είσπραξη προστίμων και τη συλλογή πληροφοριών ανάκτησης.
Ένα άλλο βασικό νέο εξωτερικό σύστημα για τον ΜΣΠΑ είναι η κοινή κεντρική πλατφόρμα, το σύστημα πληροφοριών μέσω του οποίου οι διασαφιστές ΜΣΠΑ θα αγοράζουν τα πιστοποιητικά ΜΣΠΑ από τα κράτη μέλη. Η τιμή των πιστοποιητικών θα καθορίζεται από την τιμή των δικαιωμάτων που ορίζεται στο σύστημα ΣΕΔΕ. Οι διασαφιστές ΜΣΠΑ θα πρέπει να διατηρούν στους οικείους λογαριασμούς ΜΣΠΑ υπόλοιπο 80 % σε τριμηνιαία βάση, ώστε να διασφαλίζεται ότι είναι σε θέση να παραδίδουν τον απαιτούμενο αριθμό πιστοποιητικών για την αντιστάθμιση των οικείων δηλωθεισών εκπομπών και των τιμών εκπομπών που έχουν ήδη καταβληθεί σε τρίτες χώρες. Η Επιτροπή θα επαναγοράζει τα πλεονάζοντα πιστοποιητικά από τους διασαφιστές ΜΣΠΑ εξ ονόματος των κρατών μελών. Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη πρέπει να δημιουργήσουν και να διαχειρίζονται από κοινού την εν λόγω πλατφόρμα, η οποία ωστόσο δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του μητρώου ΜΣΠΑ. Η διεπαφή με την κοινή κεντρική πλατφόρμα έχει καθοριστική σημασία για την παροχή των αναγκαίων πιστοποιητικών των διασαφιστών ΜΣΠΑ στους οικείους λογαριασμούς ΜΣΠΑ. Οι λογαριασμοί και τα πιστοποιητικά θα αποτελούν ιδιαίτερα ευαίσθητες πληροφορίες.
Το σύστημα ΣΕΔΕ θα ορίζει απλώς την τιμή πώλησης των πιστοποιητικών.
Κύριοι χρήστες του μητρώου ΜΣΠΑ είναι οι διασαφιστές ΜΣΠΑ. Η ΓΔ TAXUD αναμένει ότι ενδέχεται να ανέλθουν σε 200 000 το 2026 (μετά την έγκριση της απλούστευσης, ο αριθμός των διασαφιστών θα μειωθεί, αλλά θα επεκταθεί περαιτέρω με την επέκταση του ΜΣΠΑ στα κατάντη εμπορεύματα). Οι διασαφιστές θα χρησιμοποιούν το μητρώο ΜΣΠΑ για να δηλώνουν τις εκπομπές που συσσωρεύονται κατά την παραγωγή των εισαγόμενων εμπορευμάτων τους σε ετήσια βάση (τον Μάιο κάθε έτους), να παρακολουθούν το τριμηνιαίο υπόλοιπο των οικείων λογαριασμών ΜΣΠΑ όσον αφορά τα πιστοποιητικά έναντι των δηλωθεισών εισαγωγών και να αλληλεπιδρούν με τις εθνικές τελωνειακές αρχές κατά τον έλεγχο των οικείων δηλώσεων ΜΣΠΑ. Οι διασαφιστές ΜΣΠΑ θα ελέγχονται πρώτα από τις εθνικές αρμόδιες αρχές μέσω του μητρώου ΜΣΠΑ και, στη συνέχεια, θα λαμβάνουν άδεια για την εισαγωγή εμπορευμάτων ΜΣΠΑ και θα τους χορηγείται λογαριασμός ΜΣΠΑ. Στη συνέχεια, οι διασαφιστές ΜΣΠΑ θα μπορούν να δηλώνουν ετησίως τις εκπομπές τους στο μητρώο ΜΣΠΑ και να παραδίδουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά.
Οι φορείς εκμετάλλευσης των εγκαταστάσεων που παράγουν τα εμπορεύματα ΜΣΠΑ στις τρίτες χώρες θα εγγράφονται στο μητρώο ΜΣΠΑ προτού καταχωρίσουν τα στοιχεία εκπομπών των προϊόντων τους. Οι διασαφιστές ΜΣΠΑ θα μπορούν να παραπέμπουν στις καταχωρίσεις των φορέων εκμετάλλευσης για να τεκμηριώνουν τις δηλωθείσες εκπομπές τους. Αυτό αποτελεί σημαντικό μέτρο για τη μείωση της κανονιστικής επιβάρυνσης των διασαφιστών ΜΣΠΑ και για τη βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων ΜΣΠΑ. Παρότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν κάποια εκτίμηση στο παρόν στάδιο, η ΓΔ TAXUD εκτιμά ότι ο αριθμός των φορέων εκμετάλλευσης θα ανέρχεται σε 50 000 το 2026.
Οι εθνικές αρμόδιες αρχές (στο εξής: ΕΑΑ) του ΜΣΠΑ θα χρησιμοποιούν το μητρώο ΜΣΠΑ για να χορηγούν πρόσβαση στους διασαφιστές ΜΣΠΑ, να διαχειρίζονται τις άδειες ΜΣΠΑ, να παρακολουθούν τους λογαριασμούς και τις δηλώσεις ΜΣΠΑ και να αλληλεπιδρούν με τους διασαφιστές ΜΣΠΑ, ώστε να διασφαλίζεται η συμμόρφωσή τους με τον κανονισμό ΜΣΠΑ. Αποτελούν το ενιαίο σημείο επαφής με τους διασαφιστές ΜΣΠΑ.
Άλλες αρχές θα έχουν πρόσβαση στο μητρώο ΜΣΠΑ ώστε να συμβάλλουν στη διαχείριση κινδύνων και στην επιβολή αναφορικά με το αντίστοιχο πεδίο αρμοδιοτήτων τους. Το μητρώο ΜΣΠΑ θα συντονίζει και θα υποστηρίζει τη διυπηρεσιακή συνεργασία για την προώθηση της συμμόρφωσης. Οι εθνικές τελωνειακές διοικήσεις θα επικυρώνουν την άδεια ΜΣΠΑ κατά τον έλεγχο των διασαφήσεων εισαγωγής χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες αναπαραγωγής και επικύρωσης του μητρώου ΜΣΠΑ μέσω του συστήματος ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για την ανταλλαγή πιστοποιητικών EU CSW-CERTEX.
Η Επιτροπή θα αναθέτει και θα τηρεί επικαιροποιημένους τους λογαριασμούς ΜΣΠΑ των διασαφιστών ΜΣΠΑ στο μητρώο ΜΣΠΑ, συνδυάζοντας τις πληροφορίες από τις εισαγωγές που λαμβάνουν οι εθνικές τελωνειακές διοικήσεις, τις εκπομπές από τις ετήσιες δηλώσεις, το πλήθος των πιστοποιητικών, την αγορά τους που αναφέρεται από την κοινή κεντρική πλατφόρμα, την ετήσια παράδοσή τους που επιβεβαιώνεται από τον διασαφιστή ΜΣΠΑ και την επαναγορά αχρησιμοποίητων πιστοποιητικών. Η Επιτροπή θα χρησιμοποιεί το μητρώο ΜΣΠΑ για την παρακολούθηση των εισαγόμενων εμπορευμάτων και των σχετικών εκπομπών, για σκοπούς διαχείρισης κινδύνων, και ιδίως του κινδύνου καταστρατήγησης. Το μητρώο ΜΣΠΑ θα προσφέρει επίσης ένα ασφαλές φόρουμ για την ανταλλαγή ευαίσθητων πληροφοριών μεταξύ όλων των αρχών με αρμοδιότητες επιβολής του κανονισμού ΜΣΠΑ.
Η πρόσβαση όλων των παραγόντων στο μητρώο ΜΣΠΑ μέσω ειδικών δικτυακών πυλών στηρίζεται από κατανεμημένη διαχείριση πρόσβασης μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών:
·Οι ΕΑΑ θα διαχειρίζονται την πρόσβαση των διασαφιστών ΜΣΠΑ στη δικτυακή πύλη διασαφιστών ΜΣΠΑ, χρησιμοποιώντας είτε εθνικά διαπιστευτήρια που έχουν ήδη χορηγηθεί από τις εθνικές τελωνειακές διοικήσεις είτε κωδικό της υπηρεσίας EU login·
·Η Επιτροπή θα διαχειρίζεται την πρόσβαση των φορέων εκμετάλλευσης εγκαταστάσεων τρίτων χωρών στην ίδια δικτυακή πύλη, χρησιμοποιώντας διαπιστευτήρια που χορηγούνται από την υπηρεσία EU login. Απομένει να διευκρινιστεί αν η Επιτροπή θα βασιστεί σε εξωτερικά αξιόπιστα μέρη στα οποία θα αναθέσει τη χορήγηση της άδειας πρόσβασης στο μητρώο ΜΣΠΑ·
·Οι ΕΑΑ, η Επιτροπή και άλλες αρχές θα διαχειρίζονται την πρόσβαση στους εκάστοτε χρήστες τους.
Το βασικό μητρώο ΜΣΠΑ απεικονίζει τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες που θα εφαρμόζει η Επιτροπή για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που υπέχει δυνάμει του κανονισμού για τον ΜΣΠΑ, όπως συνοψίζονται ανωτέρω. Η διαχείριση δεδομένων αναφοράς θα αποτελεί βασική υποστηρικτική διεργασία με την οποία θα διασφαλίζεται η συνοχή και η ακεραιότητα όλων των αυτοματοποιημένων διαδικασιών που εξυπηρετούν τη συνεργασία και τη σύμπραξη όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Πέραν του «απλού» καταλόγου εμπορευμάτων, των εθνικών αρμόδιων αρχών και της τιμής των εκπομπών, θα απαριθμούνται οι ειδικές παράμετροι που χρησιμοποιούνται για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις εκπομπές σύμφωνα με συγκεκριμένες μεθοδολογίες και την προκαθορισμένη τιμή για τις εκπομπές, όπως έχει οριστεί. Η προκαθορισμένη τιμή έχει καίρια σημασία για την επικύρωση της αξιοπιστίας των δηλωθεισών εκπομπών.
|
4.2.Δεδομένα
Ο ΜΣΠΑ θα επεξεργάζεται τα ακόλουθα στοιχεία δεδομένων
·Στοιχεία διασαφιστών ΜΣΠΑ. (Φάση 2)
·Φορείς εκμετάλλευσης τρίτων χωρών και τα δεδομένα των εγκαταστάσεών τους. (Φάση 2)
·Δεδομένα αναφοράς ΜΣΠΑ. (Φάση 2)
·Δεδομένα διαχείρισης της πρόσβασης χρηστών στον ΜΣΠΑ. (Φάση 2)
·Λειτουργίες διασαφιστή ΜΣΠΑ/ εισαγωγέα. (Φάση 2)
·Λειτουργίες των αρχών της Επιτροπής στον ΜΣΠΑ. (Φάση 2)
·Φορείς εκμετάλλευσης εγκαταστάσεων τρίτων χωρών για τη φάση 2 και λειτουργίες διαπιστευμένων ελεγκτών (προς επιβεβαίωση στη φάση 3).
·Στοιχεία, επανεξέταση και δεδομένα του κύκλου ζωής των δηλώσεων ΜΣΠΑ. (Φάση 3)
·Δεδομένα εισαγόμενων εμπορευμάτων ΜΣΠΑ. (Φάση 3)
·Εκπομπές ΜΣΠΑ και δεδομένα υπολογισμού. (Φάση 3)
·Δεδομένα καθολικού (μητρώου) του ΜΣΠΑ. (Φάση 3)
·Δεδομένα διαχείρισης πιστοποιητικών ΜΣΠΑ. (Φάση 3)
·Δεδομένα παρακολούθησης της μη συμμόρφωσης με τον ΜΣΠΑ, διερεύνησης της καταστρατήγησης και διαχείρισης κινδύνων. (Φάση 3)
·Υποβολή εκθέσεων ΜΣΠΑ, πίνακες εργαλείων, κοινοποιήσεις και δεδομένα διαχείρισης εγγράφων. (Φάση 3)
·Δεδομένα ασφαλούς φόρουμ του ΜΣΠΑ. (Φάση 3)
·Λειτουργίες των εθνικών αρμόδιων αρχών. (Φάση 3)
·Παρακολούθηση της μη συμμόρφωσης με τον ΜΣΠΑ, διερεύνηση της καταστρατήγησης και λειτουργία διαχείρισης κινδύνων. (Φάση 3)
Περισσότερες λεπτομέρειες για κάθε στοιχείο δεδομένων παρέχονται στον πίνακα που ακολουθεί.
|
Περιγραφή κύριου στοιχείου του οριστικού ΜΣΠΑ
|
Περιγραφή σχετικής επιχειρηματικής συνιστώσας / σχετικών διεργασιών
|
Δεδομένα διαχείρισης πιστοποιητικών ΜΣΠΑ
|
Η διαχείριση του κύκλου ζωής των πιστοποιητικών ΜΣΠΑ παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα πιστοποιητικά, τον αριθμό των πιστοποιητικών που υποβάλλονται σε επεξεργασία και την αξία τους, διαχειρίζεται τον κύκλο ζωής του πιστοποιητικού και παρέχει πληροφορίες για σκοπούς παρακολούθησης κινδύνων και περιπτώσεων μη συμμόρφωσης.
|
Στοιχεία διασαφιστών ΜΣΠΑ
|
Δεδομένα αδειοδότησης, αναπαραγωγής και επικύρωσης άδειας διασαφιστή.
Λογαριασμός διασαφιστή και δεδομένα διαχείρισης λογαριασμού διασαφιστή.
Διαχείριση αδειών ΜΣΠΑ, υπεύθυνη για τη διαχείριση του κύκλου ζωής της άδειας ΜΣΠΑ που χορηγεί η ΕΑΑ σε εισαγωγείς ή έμμεσους αντιπροσώπους.
Κοινοποιεί τις απαιτούμενες πληροφορίες του λογαριασμού διασαφιστή ΜΣΠΑ στις υπηρεσίες αναπαραγωγής και επικύρωσης αδειών ΜΣΠΑ, οι οποίες τηρούν τις πληροφορίες σχετικά με τους αδειοδοτημένους διασαφιστές ΜΣΠΑ που πρέπει να παρέχονται στις ΕΑΑ και στις εθνικές αρμόδιες τελωνειακές διοικήσεις που είναι υπεύθυνες για την αξιολόγηση των αδειών των εισαγωγέων.
|
Στοιχεία, επανεξέταση και δεδομένα του κύκλου ζωής των δηλώσεων ΜΣΠΑ.
|
Διαχείριση του κύκλου ζωής των δηλώσεων και δεδομένα υποβολής των δηλώσεων.
Διαχείριση και αναφορά του κύκλου ζωής των δηλώσεων ΜΣΠΑ (δημιουργία δήλωσης, εισαγόμενα εμπορεύματα, εκπομπές, έλεγχος, οριστικοποίηση ή απόρριψη).
|
Εκπομπές ΜΣΠΑ και δεδομένα υπολογισμού.
|
Υπολογισμός των εκπομπών των εισαγόμενων εμπορευμάτων του διασαφιστή ΜΣΠΑ με βάση τα δεδομένα που λαμβάνονται ανά διασαφιστή, τα δεδομένα αναφοράς, τα δεδομένα μητρώου (τιμές του ίδιου του διασαφιστή), τους φορείς εκμετάλλευσης και τρίτες χώρες (έκθεση επαλήθευσης) κ.λπ.
|
Δεδομένα εισαγόμενων εμπορευμάτων ΜΣΠΑ.
|
Οι δικτυακές πύλες των ΕΑΑ και της Επιτροπής διαθέτουν διεπαφές που παρακολουθούν την εισχώρηση δεδομένων SURV3 (συμπεριλαμβανομένου του εντοπισμού προβλημάτων) και επιτρέπουν στους χρήστες να εισάγουν χειροκίνητα δεδομένα, μέσω μεταφόρτωσης δεσμών αρχείων, για εισαγόμενα εμπορεύματα, καθώς και δεδομένα για εμπορεύματα τελειοποίησης προς επανεξαγωγή. Στη συνέχεια, τα δεδομένα αυτά θα υποβάλλονται σε επεξεργασία, θα αποθηκεύονται εντός των δικτυακών πυλών και, στη συνέχεια, θα διαβιβάζονται στο παρασκήνιο του μητρώου προς ενοποίηση.
|
Δεδομένα καθολικού (μητρώου) του ΜΣΠΑ.
Σημείωση: Τα ακριβή δεδομένα προς αποθήκευση στο καθολικό δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα. Η βασική ιδέα είναι το καθολικό να αποτελεί ένα αμετάβλητο ημερολόγιο και έχουν εξεταστεί τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας. Το εν λόγω στοιχείο θα επαναξιολογηθεί κατά τη διάρκεια της φάσης 3.
|
Επεξεργασία και δεδομένα συναλλαγών λογαριασμού καθολικού του μητρώου.
Το καθολικό του μητρώου ΜΣΠΑ διαχειρίζεται, λογιστικοποιεί και καταχωρίζει εγγραφές σε ημερολόγιο των δεδομένων του διασαφιστή (συμπεριλαμβανομένου του αριθμού λογαριασμού) και των συναλλαγών μεταξύ των σχετικών συνιστωσών του ΜΣΠΑ μέσω επεξεργασίας δεδομένων που δεν επιφέρει αλλοίωση και αμετάβλητης αποθήκευσης δεδομένων (μεταξύ άλλων για τη διαχείριση του κύκλου ζωής της δήλωσης, τη διαχείριση των αδειών και των λογαριασμών, τη διαχείριση πιστοποιητικών, την παρακολούθηση κινδύνων και περιπτώσεων μη συμμόρφωσης, τις υπηρεσίες αναπαραγωγής και επικύρωσης αδειών κ.λπ.).
|
Δεδομένα παρακολούθησης της μη συμμόρφωσης με τον ΜΣΠΑ, διερεύνησης της καταστρατήγησης και διαχείρισης κινδύνων.
|
Σύστημα πληροφοριών ΜΣΠΑ που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και τη βελτίωση πιθανών ή επιβεβαιωμένων περιπτώσεων παρατυπιών και μη συμμόρφωσης στο σύστημα ΜΣΠΑ.
Εντοπισμός, παρακολούθηση, διερεύνηση και αναφορά περιπτώσεων καταστρατήγησης και άλλων παράτυπων πρακτικών που δεν συνάδουν με τον κανονισμό για τον ΜΣΠΑ.
Συνιστώσα εκτίμησης και διαχείρισης κινδύνων (συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων των αξιολογήσεων των δηλώσεων) για τον εντοπισμό και την εκτίμηση κινδύνων (π.χ. ανάλυση συμβάντων κινδύνου, εκθέσεις επαλήθευσης, αποτελέσματα ελέγχου κινδύνων κ.λπ.) που σχετίζονται με τη διαδικασία ελέγχου των δηλώσεων και πιθανές παρατυπίες και καταστρατήγηση των υπηρεσιών παρασκηνίου του μητρώου ΜΣΠΑ (περαιτέρω διερεύνηση).
Ενσωματώνει τις πληροφορίες και τη λειτουργικότητα μεταξύ των ερευνών, της διαχείρισης κινδύνων και του ασφαλούς φόρουμ για τις αντίστοιχες δραστηριότητες.
|
Δεδομένα αναφοράς ΜΣΠΑ.
|
Κύρια πηγή για όλα τα δεδομένα αναφοράς του ΜΣΠΑ που διασφαλίζει τη συνέπεια και την ακεραιότητα των δεδομένων σε όλες τις συνιστώσες του ΜΣΠΑ (άμεσα ή έμμεσα).
|
Υποβολή εκθέσεων ΜΣΠΑ, πίνακες εργαλείων, κοινοποιήσεις και δεδομένα διαχείρισης εγγράφων.
|
Κρίσιμο εργαλείο για την παρακολούθηση και την επίβλεψη του συστήματος του ΜΣΠΑ και των ΒΔΕ, καθώς και συλλογή και ανάλυση σχετικών επιχειρηματικών δεικτών μέτρησης.
Χρησιμοποιείται για την κοινοποίηση επιχειρηματικών πληροφοριών στους σχετικούς χρήστες του ΜΣΠΑ και του συστήματος του ΜΣΠΑ· περιλαμβάνει τη δυνατότητα απάντησης σε κοινοποιήσεις, όπου απαιτείται/χρειάζεται.
Χρησιμοποιείται για την αποθήκευση, την ανάκτηση και τη διαχείριση εγγράφων που επηρεάζουν πολλά τμήματα σε ολόκληρο το σύστημα ΜΣΠΑ.
|
Δεδομένα ασφαλούς φόρουμ του ΜΣΠΑ.
|
Πλατφόρμα για την ad hoc επικοινωνία, καθώς και για την ανταλλαγή ευαίσθητων πληροφοριών μεταξύ όλων των αρχών που είναι αρμόδιες για την εφαρμογή του κανονισμού για τον ΜΣΠΑ (ΕΑΑ, εθνικές αρμόδιες τελωνειακές διοικήσεις, Επιτροπή, άλλες αρχές όπως η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η OLAF κ.λπ.).
Όλες οι άλλες δομημένες και/ή μη δομημένες πληροφορίες/δεδομένα που προέρχονται και/ή εξάγονται από το σύστημα ΜΣΠΑ και αποθηκεύονται και/ή υποβάλλονται σε επεξεργασία σε χώρους αποθήκευσης και τοποθεσίες μέσων εκτός του συστήματος ΜΣΠΑ.
|
Δεδομένα διαχείρισης της πρόσβασης χρηστών στον ΜΣΠΑ.
|
Δεδομένα πρόσβασης, σύνδεσης και διαχείρισης της πρόσβασης των χρηστών (π.χ. διασαφιστές, τελωνειακές αρχές των κρατών μελών, αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.λπ.) στο σύστημα ΜΣΠΑ.
|
Φορείς εκμετάλλευσης τρίτων χωρών και τα δεδομένα των εγκαταστάσεών τους.
|
Επιτρέπει στους φορείς εκμετάλλευσης εγκαταστάσεων τρίτων χωρών που παράγουν εμπορεύματα ΜΣΠΑ να εγγράφονται στο μητρώο και να διαγράφονται από αυτό (π.χ. παύση λειτουργίας) ως φορείς εκμετάλλευσης ΜΣΠΑ και να παρέχουν σχετικές πληροφορίες όσον αφορά τις διαδικασίες/μεθόδους παραγωγής, τις παραμέτρους χαρακτηρισμού, τα δεδομένα εκπομπών και τις εκθέσεις επαλήθευσης κ.λπ.
Η σχετική έκθεση επαλήθευσης μπορεί να διατίθεται προς χρήση από τους διασαφιστές ΜΣΠΑ — οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν εμπιστευτικά δεδομένα παραγωγής και παραμέτρων χαρακτηρισμού που ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμα στους διασαφιστές, αλλά μόνο στην Επιτροπή και στις ΕΑΑ.
|
Λειτουργίες διασαφιστή ΜΣΠΑ/ εισαγωγέα
|
Κύριες επιχειρηματικές λειτουργίες που εκτελούνται από τον διασαφιστή/έμπορο βάσει διαδικασιών που εκτελούνται/κινούνται μέσω της δικτυακής πύλης διασαφιστών ΜΣΠΑ.
|
Λειτουργίες της Επιτροπής στον ΜΣΠΑ
|
Κύριες επιχειρηματικές λειτουργίες που εκτελούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει διαδικασιών που εκτελούνται/κινούνται μέσω της δικτυακής πύλης ΜΣΠΑ της Επιτροπής.
|
Παρακολούθηση της μη συμμόρφωσης με τον ΜΣΠΑ, διερεύνηση της καταστρατήγησης και λειτουργία διαχείρισης κινδύνων
|
Σύστημα πληροφοριών ΜΣΠΑ που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και τη βελτίωση πιθανών ή επιβεβαιωμένων περιπτώσεων παρατυπιών και μη συμμόρφωσης στο σύστημα ΜΣΠΑ.
|
Λειτουργίες των εθνικών αρμόδιων αρχών
|
Κύριες επιχειρηματικές λειτουργίες που εκτελούνται από τις εθνικές αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους (ΕΑΑ/εθνικές αρμόδιες τελωνειακές διοικήσεις) βάσει διαδικασιών που εκτελούνται/κινούνται μέσω της δικτυακής πύλης του ΜΣΠΑ για τις ΕΑΑ.
|
Φορείς εκμετάλλευσης εγκαταστάσεων τρίτων χωρών και λειτουργίες διαπιστευμένων ελεγκτών
|
Κύριες επιχειρηματικές λειτουργίες που εκτελούνται από φορείς εκμετάλλευσης και εγκαταστάσεις τρίτων χωρών και από διαπιστευμένους ελεγκτές (προς επιβεβαίωση) βάσει διαδικασιών που εκτελούνται/κινούνται μέσω της δικτυακής πύλης ΜΣΠΑ για φορείς εκμετάλλευσης και εγκαταστάσεις τρίτων χωρών.
|
4.3.Ψηφιακές λύσεις
|
Η αρχιτεκτονική υψηλού επιπέδου του μητρώου ΜΣΠΑ θα αποτελείται από 3 επίπεδα:
·Το επίπεδο δικτυακής πύλης προσφέρει διαφορετικές δικτυακές πύλες για καθεμία από τις κοινότητες χρηστών του μητρώου ΜΣΠΑ: διασαφιστές ΜΣΠΑ, φορείς εκμετάλλευσης εγκαταστάσεων τρίτων χωρών, εθνικές αρμόδιες αρχές ΜΣΠΑ, την Επιτροπή, τις εθνικές τελωνειακές διοικήσεις, την OLAF και άλλες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής·
·Το επίπεδο διαχείρισης της πρόσβασης των χρηστών: διαχειρίζεται την επαλήθευση ταυτότητας και τις άδειες των χρηστών του μητρώου ΜΣΠΑ. Οι εθνικές αρμόδιες αρχές θα πρέπει να παρέχουν και να διαχειρίζονται την πρόσβαση των διασαφιστών ΜΣΠΑ (αναμένεται να υπερβαίνουν τους 200 000 το 2026), ενώ η Επιτροπή θα πράττει το ίδιο για τους φορείς εκμετάλλευσης τρίτων χωρών (εκτιμάται να ανέρχονται σε 50 000 το 2026), οι δε διοικήσεις κάθε κράτους μέλους και της ΕΕ θα είναι υπεύθυνες για την πρόσβαση των χρηστών τους·
·Το επίπεδο παρασκηνίου: διαχειρίζεται όλα τα δεδομένα και τους κανόνες που απαιτούνται για τον ΜΣΠΑ, καθώς και όλες τις αλληλεπιδράσεις με εξωτερικά συστήματα. Επισημαίνεται ότι: διαχειρίζεται όλα τα δεδομένα και τους κανόνες που απαιτούνται για τον ΜΣΠΑ, καθώς και όλες τις αλληλεπιδράσεις με εξωτερικά συστήματα. Επισημαίνεται ότι:
oΟ ΜΣΠΑ θα εφαρμόζει πολυάριθμες ροές εργασιών, κοινοποιήσεις και ανταλλαγές πληροφοριών μεταξύ της Επιτροπής, των εθνικών αρμόδιων αρχών και των διασαφιστών ΜΣΠΑ, ειδικότερα στους τομείς της υποβολής και της επανεξέτασης δηλώσεων (συμπεριλαμβανομένης της εκτίμησης κινδύνων)·
oΗ διαχείριση των λογαριασμών των διασαφιστών, η διαχείριση των πιστοποιητικών ΜΣΠΑ (δυνητικά χρηματοοικονομικά στοιχεία), η διαχείριση κινδύνων και η ασφαλής ανταλλαγή πληροφοριών έχουν υψηλές απαιτήσεις ασφάλειας.
|
4.4.Αξιολόγηση διαλειτουργικότητας
Ο ΜΣΠΑ είναι διασυνοριακός βάσει σχεδιασμού, καθώς υποστηρίζει τον κύκλο ζωής του ΜΣΠΑ σε ολόκληρη την ΕΕ, και ειδικότερα τον συντονισμό της εκτίμησης κινδύνων και της επανεξέτασης των δηλώσεων ΜΣΠΑ μεταξύ όλων των ΕΑΑ και της Επιτροπής.
Θα διασφαλίζει τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών τελωνειακών συστημάτων, αξιοποιώντας τις υπηρεσίες και τις διεπαφές ΤΠ της Επιτροπής (όπως τα συστήματα SURV3 και EU CSW-CERTEX), καθώς και νέες συνιστώσες, ειδικά σχεδιασμένες για τους σκοπούς του ΜΣΠΑ.
Το μητρώο ΜΣΠΑ έχει σχεδιαστεί για να στηρίζει τη διαλειτουργικότητα με έμφαση στον ανοικτό χαρακτήρα, τη δομοστοιχείωση, την αποσύνδεση και τις άρτιες διεπαφές κατά τη χρήση. Θα αλληλεπιδρά με τα εθνικά συστήματα ΜΣΠΑ, με την κοινή κεντρική πλατφόρμα, τα τελωνειακά συστήματα της ΕΕ από τη ΓΔ TAXUD και τις εθνικές τελωνειακές διοικήσεις, καθώς και με τα συστήματα άλλων ΓΔ μέσω ανοικτών διεπαφών.
Το κεντρικό αποθετήριο ΜΣΠΑ θα χρησιμοποιεί τις υφιστάμενες διεπαφές των τελωνειακών συστημάτων της ΕΕ που διαχειρίζεται η ΓΔ TAXUD και θα καθορίζει ειδικούς μορφότυπους για τα τελωνειακά αρχεία εισαγωγών και τελειοποίησης προς επανεξαγωγή που πρέπει να παρέχονται από τις εθνικές τελωνειακές διοικήσεις. Οι νέες διεπαφές με τα εθνικά τελωνειακά συστήματα θα δημοσιευθούν στις αρχές του 2024, ώστε να έχουν οι εθνικές τελωνειακές διοικήσεις επαρκή χρόνο να προετοιμάσουν αναλόγως τα συστήματά τους.
Η διεπαφή S2S μεταξύ του μητρώου ΜΣΠΑ και της κοινής κεντρικής πλατφόρμας θα βασίζεται στην ανταλλαγή δομημένων μηνυμάτων και θα είναι διαθέσιμη στις αρχές του 2024, ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος τόσο στο μητρώο ΜΣΠΑ όσο και στην κοινή κεντρική πλατφόρμα να ενσωματώσουν τις αντίστοιχες διεπαφές έως τα μέσα του 2025.
Η διεπαφή S2S μεταξύ του μητρώου ΜΣΠΑ και των εθνικών συστημάτων ΜΣΠΑ (που θα αναπτυχθεί από τα κράτη μέλη) θα βασίζεται στην ανταλλαγή δομημένων μηνυμάτων και θα είναι επίσης διαθέσιμη στις αρχές του 2024.
Η διεπαφή S2S με τα συστήματα των άλλων αρχών της ΕΕ θα προσδιοριστεί και θα αναπτυχθεί σε διμερή βάση κατά την ανάπτυξη και τη δημιουργία του μητρώου ΜΣΠΑ.
Όλες αυτές οι διεπαφές θα βασίζονται σε δομημένα μηνύματα και θα συμμορφώνονται, στο μέτρο του δυνατού, με το υπόδειγμα τελωνειακών δεδομένων της ΕΕ (EUCDM) και με το παράρτημα B του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα. Οι προδιαγραφές A2B και B2B θα αναφέρονται σε εκτελεστική πράξη για τον ΜΣΠΑ.
Περιορισμοί ως προς τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης
Η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης βρίσκεται στον πυρήνα των αρχών αρχιτεκτονικής που έχουν εγκριθεί για το κεντρικό μητρώο ΜΣΠΑ. Υπάρχουν δύο πτυχές της δυνατότητας επαναχρησιμοποίησης: η χρήση εξωτερικών υπηρεσιών από το μητρώο ΜΣΠΑ και η επαναχρησιμοποίηση συνιστωσών στην κατασκευή του μητρώου ΜΣΠΑ.
Δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης υπηρεσιών και συνιστωσών της ΓΔ TAXUD
Το μητρώο ΜΣΠΑ θα χρησιμοποιεί τις τελωνειακές υπηρεσίες της ΕΕ που προσφέρει η ΓΔ TAXUD εξαρχής για:
·να ανακτά τις πληροφορίες EORI του εμπόρου·
·να αντλεί τα τελωνειακά αρχεία εισαγωγών από τη βάση δεδομένων Surveillance 3·
·να αντλεί τα εμπορεύματα ΜΣΠΑ από το σύστημα TARIC·
·να προσφέρει την υπηρεσία αναπαραγωγής και επικύρωσης των αδειών ΜΣΠΑ στα εθνικά τελωνειακά συστήματα μέσω της ενιαίας θυρίδας EU CSW-CERTEX και·
·να ανταλλάσσει ασφαλείς πληροφορίες με το σύστημα CRMS2.
Η διαχείριση της πρόσβασης των χρηστών στις δικτυακές πύλες του μητρώου ΜΣΠΑ θα ανατεθεί στο σύστημα UUM&DS, επιτρέποντας, αφενός, σε όσα κράτη μέλη επιθυμούν να επαναχρησιμοποιούν τα τελωνειακά διαπιστευτήρια των διασαφιστών ΜΣΠΑ να παρέχουν πρόσβαση στη δικτυακή πύλη των διασαφιστών ΜΣΠΑ και, αφετέρου, στην Επιτροπή (ή σε έμπιστα τρίτα μέρη) να χορηγεί δικαίωμα πρόσβασης στους φορείς εκμετάλλευσης των εγκαταστάσεων τρίτων χωρών στα διαπιστευτήρια επαλήθευσης ταυτότητας του EU Login.
Το μητρώο ΜΣΠΑ θα επαναχρησιμοποιεί διάφορες τεχνολογικές συνιστώσες της ΓΔ TAXUD και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος ΤΠ χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη συμμόρφωσή του με την αρχή της επίπλευσης που ορίζεται στην επισκόπηση της αρχιτεκτονικής του προσαρτήματος 2, και συγκεκριμένα:
·Την αρχιτεκτονική του ενδιάμεσου λογισμικού TSOAP της ΓΔ TAXUD, το οποίο θα επαναχρησιμοποιείται σε καθένα από τα τμήματα του μητρώου ΜΣΠΑ·
·Τα εμπορικά προϊόντα παρακολούθησης και ελέγχου Elk και Kafka·
·Τις πηγές της διαχείρισης του πλαισίου τελωνειακών εφαρμογών (TATAFng) της ΓΔ TAXUD·
·Την τεκμηρίωση και τον πηγαίο κώδικα του συστήματος διαχείρισης τελωνειακών αποφάσεων της ΓΔ TAXUD για το σύστημα αδειών του ΜΣΠΑ·
·Την τεκμηρίωση και τον πηγαίο κώδικα του συστήματος αναφοράς πελατών της ΓΔ TAXUD με σκοπό την παροχή των αδειών ΜΣΠΑ στα εθνικά τελωνειακά συστήματα για τον έλεγχό τους κατά τον εκτελωνισμό εισαγωγών·
·Την τεκμηρίωση και τον πηγαίο κώδικα του συστήματος διαχείρισης τελωνειακών κινδύνων 2 (CRMS2) της ΓΔ TAXUD για την παροχή του ασφαλούς φόρουμ ανταλλαγής πληροφοριών·
·Τη μέθοδο TEMPO της ΓΔ TAXUD, συμπεριλαμβανομένης της μεθοδολογίας διαχείρισης έργων PM²·
·Τα δύο κέντρα δεδομένων της ΓΔ TAXUD για τη δοκιμή, την ενσωμάτωση και για όσο διάστημα η λειτουργία του μητρώου ΜΣΠΑ έχει ανατεθεί στη ΓΔ TAXUD, μαζί με το σύστημα προστασίας της, την ομαδοποίηση Active-Active, την εξισορρόπηση φορτίου και τη λειτουργία Active-Passive των δύο κέντρων δεδομένων για τη διασφάλιση της δυνατότητας κλιμάκωσης, της υψηλής διαθεσιμότητας, της αποκατάστασης λειτουργίας μετά από καταστροφή και μέρους της ασφάλειας που απαιτείται από το μητρώο ΜΣΠΑ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΓΔ TAXUD ακολουθεί όλες τις συστάσεις της DIGIT από το 2014 κατά τον σχεδιασμό υπηρεσιών επιχειρηματικών εφαρμογών, υπηρεσιών δεδομένων και υπηρεσιών κοινής ωφελείας για τη δημιουργία εφαρμογών υπηρεσιοστρεφούς αρχιτεκτονικής.
Δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης επιχειρηματικών υπηρεσιών και συνιστωσών της ΕΕ
Το μητρώο ΜΣΠΑ θα χρησιμοποιεί το EU Login για την επαλήθευση της ταυτότητας των διασαφιστών ΜΣΠΑ από το σύστημα UUM&DS τύπου Δ των κρατών μελών, των φορέων εκμετάλλευσης εγκαταστάσεων τρίτων χωρών και όλων των υπαλλήλων των εθνικών αρμόδιων αρχών, της Επιτροπής, των εθνικών τελωνειακών διοικήσεων και άλλων υπηρεσιών της Επιτροπής. Το μητρώο ΜΣΠΑ θα χρησιμοποιεί το τελωνειακό δίκτυο ηλεκτρονικής ταυτοποίησης eIDAS για την επαλήθευση της ταυτότητας των διασαφιστών ΜΣΠΑ από το σύστημα UUM&DS τύπου Α.Β και Γ των κρατών μελών.
Το μητρώο ΜΣΠΑ θα χρησιμοποιεί το σύστημα UUM&DS για την αδειοδότηση όλων των χρηστών του.
Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο μετάβασης από το σύστημα UUM&DS στην Access της ΕΕ όταν όλες οι λειτουργίες του UUM&DS θα προσφέρονται από την Access της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης του τελωνειακού δικτύου ηλεκτρονικής ταυτοποίησης eIDAS.
Το μητρώο ΜΣΠΑ θα καθιστά διαθέσιμες τις δημόσιες πληροφορίες του ΜΣΠΑ στον Europa.
Επιπλέον, η ΓΔ TAXUD επιθυμεί να μεγιστοποιήσει την επαναχρησιμοποίηση επιχειρηματικών υπηρεσιών και συνιστωσών που θα πληρούν ορισμένες από τις απαιτήσεις ΜΣΠΑ, να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο όσον αφορά την έγκαιρη ανάπτυξή του και να διασφαλίσει την ποιότητα της λειτουργίας του, μειώνοντας παράλληλα τις σχετικές κεφαλαιουχικές και λειτουργικές δαπάνες.
|
4.5.Μέτρα στήριξης της ψηφιακής υλοποίησης
Ο κανονισμός για τον ΜΣΠΑ ορίζει την ανάπτυξη του μητρώου ΜΣΠΑ σε δύο περιόδους που χωρίζονται σε 3 διαδοχικές φάσεις:
·Προοπτική περιόδων: σταδιακή ανάπτυξη κατά τη διάρκεια μεταβατικής περιόδου από το τέταρτο τρίμηνο του 2023 έως το τέταρτο τρίμηνο του 2025, ακολουθούμενη από οριστική περίοδο από το πρώτο τρίμηνο του 2026.
oΚατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, οι εισαγωγείς ΜΣΠΑ δηλώνουν τις εκπομπές των εισαγόμενων εμπορευμάτων τους σε τριμηνιαία βάση, αλλά δεν υποχρεούνται να αγοράζουν και να παραδίδουν πιστοποιητικά. Πρόκειται για τη δοκιμαστική περίοδο του συστήματος του ΜΣΠΑ.
oΚατά τη διάρκεια της οριστικής περιόδου, η οποία αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2026, οι διασαφιστές ΜΣΠΑ πρέπει να έχουν άδεια, δηλώνουν τις εκπομπές τους μία φορά ετησίως, αγοράζουν πιστοποιητικά για να τηρούν στον οικείο λογαριασμό ΜΣΠΑ υπόλοιπο τουλάχιστον 80 % μεταξύ των εκπομπών τους και των πιστοποιητικών που έχουν αγοράσει και παραδίδουν τα πιστοποιητικά τους με τις ετήσιες δηλώσεις τους.
·Προοπτική φάσεων και μερών:
oΦάση 1 του ΜΣΠΑ: οι «εκθέσεις ΜΣΠΑ» από τους εισαγωγείς εμπορευμάτων ΜΣΠΑ (το λεγόμενο μέρος 1) θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε όλη τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου από το τέταρτο τρίμηνο του 2023 (εκτός του πεδίου εφαρμογής του καταστατικού χάρτη έργου)·
oΦάση 2 του ΜΣΠΑ: οι «εκθέσεις ΜΣΠΑ» που παρέχονται από τους εισαγωγείς εμπορευμάτων ΜΣΠΑ (μέρος 1), η άδεια διασαφιστή ΜΣΠΑ και η εγγραφή των φορέων εκμετάλλευσης εγκαταστάσεων τρίτων χωρών (το λεγόμενο μέρος 2) από τις 31 Δεκεμβρίου 2024 εν αναμονή της οριστικής περιόδου·
oΦάση 3 του ΜΣΠΑ: το μέρος 2 εμπλουτίζεται με τις δηλώσεις και τα πιστοποιητικά ΜΣΠΑ μαζί με την πλήρη διαχείριση των λογαριασμών ΜΣΠΑ (το λεγόμενο μέρος 3) από την έναρξη της οριστικής περιόδου, αλλά χωρίς το μέρος 1 «εκθέσεις ΜΣΠΑ» από το τέλος της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου 2025.
|
Ανάπτυξη σε δύο φάσεις/μέρη του μητρώου ΜΣΠΑ
Η φάση 1 του ΜΣΠΑ (υλοποίηση του μέρους 1 του ΜΣΠΑ και λειτουργία του από το τέταρτο τρίμηνο του 2023 έως το τέλος του 2025) καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον καταστατικό χάρτη έργου της μεταβατικής περιόδου
Τα δύο κατωτέρω διαγράμματα απεικονίζουν την προσέγγιση για την επίτευξη του πλήρους πεδίου εφαρμογής του οριστικού συστήματος σε δύο φάσεις, απεικονίζοντας τις κοινότητες χρηστών, τα εμπλεκόμενα εξωτερικά συστήματα και τις κύριες οντότητες που τελούν υπό διαχείριση στο πεδίο κάλυψης των αντίστοιχων φάσεων. Ανατρέξτε στην επόμενη ενότητα για τον ορισμό των εξωτερικών συστημάτων και των οντοτήτων.
Πεδίο κάλυψης του μέρους 2 του ΜΣΠΑ: επιπλέον του μέρους 1 «εκθέσεις ΜΣΠΑ» από τους εισαγωγείς εμπορευμάτων ΜΣΠΑ, προστίθεται το μέρος 2 «Άδειες και εγκαταστάσεις ΜΣΠΑ» (με πράσινο χρώμα στα ακόλουθα διαγράμματα), το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί στις 31 Δεκεμβρίου 2024, όπως ορίζει ο κανονισμός για τον ΜΣΠΑ. Στη συνέχεια, τόσο το μέρος 1 όσο και το μέρος 2 θα διατηρηθούν και θα εξελιχθούν περαιτέρω κατά το υπόλοιπο της μεταβατικής περιόδου. Το μέρος «Άδειες και εγκαταστάσεις ΜΣΠΑ» θα ενσωματωθεί στο οριστικό σύστημα ΜΣΠΑ, ενώ οι «εκθέσεις ΜΣΠΑ» θα καταργηθούν σταδιακά στο τέλος της μεταβατικής περιόδου. Το μέρος 1 και το μέρος 2 διασυνδέουν το μητρώο ΜΣΠΑ με τα εθνικά τελωνειακά συστήματα εισαγωγών, με τα εθνικά τελωνειακά συστήματα τελειοποίησης προς επανεξαγωγή και με τα υποστηρικτικά τελωνειακά συστήματα της ΕΕ της ΓΔ TAXUD για την προώθηση της συμμόρφωσης με την ελάχιστη επιβάρυνση για το εμπόριο. Το μέρος 2 του ΜΣΠΑ προστίθεται εν αναμονή του οριστικού συστήματος παραδίδοντας την πρώτη συνιστώσα του.
Χρονοδιάγραμμα της φάσης 2 του ΜΣΠΑ: Αρχίζει στις 31 Δεκεμβρίου 2024 και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2025 με την έναρξη της οριστικής περιόδου. Η κοινότητα χρηστών επεκτείνεται στους φορείς εκμετάλλευσης των εγκαταστάσεων στις τρίτες χώρες, ενώ οι διασαφιστές ΜΣΠΑ θα πρέπει να λάβουν τις απαιτούμενες άδειες για την οριστική περίοδο.
|
Πεδίο κάλυψης του μέρους 3 του ΜΣΠΑ: Το μέρος «Δηλώσεις ΜΣΠΑ, λογαριασμοί και διαχείριση κινδύνων» (με μοβ χρώμα στο ακόλουθο διάγραμμα) θα τεθεί σε λειτουργία κατά την έναρξη της οριστικής περιόδου που έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιανουαρίου 2026. Πρόκειται για τον πυρήνα του οριστικού συστήματος ΜΣΠΑ. Το μέρος 3 του ΜΣΠΑ περιλαμβάνει επίσης τις διεπαφές με τα εθνικά συστήματα εισαγωγών για τις άδειες ΜΣΠΑ μέσω της ενιαίας θυρίδας EU CSW-CERTEX, την κοινή κεντρική πλατφόρμα για την αγορά πιστοποιητικών ΜΣΠΑ, το ΣΕΔΕ, την OLAF και τα συστήματα των εθνικών αρμόδιων αρχών. Επιπλέον, προσθέτει τις δυνατότητες πιστοποιητικών ΜΣΠΑ στο μητρώο ΜΣΠΑ, καθώς και όλες τις ικανότητες διαχείρισης κινδύνων. Δεδομένου ότι τα πιστοποιητικά ΜΣΠΑ και οι ενότητες διαχείρισης κινδύνων χειρίζονται εμπιστευτικές πληροφορίες και παρακολουθούν περιπτώσεις καταστρατήγησης και μη συμμόρφωσης, το μέρος 3 του ΜΣΠΑ διαχειρίζεται ευαίσθητες πληροφορίες και απαιτεί εξαιρετικά ασφαλείς διαδικασίες. Το μέρος αυτό θα διατηρηθεί και θα εξελιχθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια της οριστικής περιόδου.
Χρονοδιάγραμμα της φάσης 3 του ΜΣΠΑ: Αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2026 και συμπίπτει με την οριστική περίοδο. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, θα λειτουργούν παράλληλα και σε στενή αλληλεπίδραση μόνο τα μέρη 2 και 3 του ΜΣΠΑ, καθώς το μέρος 1 αφορούσε ειδικά τη μεταβατική περίοδο και καταργείται σταδιακά. Η κοινότητα των χρηστών επεκτείνεται στις εθνικές τελωνειακές διοικήσεις.
Πεδίο κάλυψης του μέρους 3 του ΜΣΠΑ: Το μέρος «Δηλώσεις ΜΣΠΑ, λογαριασμοί και διαχείριση κινδύνων» (με μοβ χρώμα στο ακόλουθο διάγραμμα) θα τεθεί σε λειτουργία κατά την έναρξη της οριστικής περιόδου που έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιανουαρίου 2026. Πρόκειται για τον πυρήνα του οριστικού συστήματος ΜΣΠΑ. Το μέρος 3 του ΜΣΠΑ περιλαμβάνει επίσης τις διεπαφές με τα εθνικά συστήματα εισαγωγών για τις άδειες ΜΣΠΑ μέσω της ενιαίας θυρίδας EU CSW-CERTEX, την κοινή κεντρική πλατφόρμα για την αγορά πιστοποιητικών ΜΣΠΑ, το ΣΕΔΕ, την OLAF και τα συστήματα των εθνικών αρμόδιων αρχών. Επιπλέον, προσθέτει τις δυνατότητες πιστοποιητικών ΜΣΠΑ στο μητρώο ΜΣΠΑ, καθώς και όλες τις ικανότητες διαχείρισης κινδύνων. Δεδομένου ότι τα πιστοποιητικά ΜΣΠΑ και οι ενότητες διαχείρισης κινδύνων χειρίζονται εμπιστευτικές πληροφορίες και παρακολουθούν περιπτώσεις καταστρατήγησης και μη συμμόρφωσης, το μέρος 3 του ΜΣΠΑ διαχειρίζεται ευαίσθητες πληροφορίες και απαιτεί εξαιρετικά ασφαλείς διαδικασίες. Το μέρος αυτό θα διατηρηθεί και θα εξελιχθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια της οριστικής περιόδου.
Χρονοδιάγραμμα της φάσης 3 του ΜΣΠΑ: Αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2026 και συμπίπτει με την οριστική περίοδο. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, θα λειτουργούν παράλληλα και σε στενή αλληλεπίδραση μόνο τα μέρη 2 και 3 του ΜΣΠΑ, καθώς το μέρος 1 αφορούσε ειδικά τη μεταβατική περίοδο και καταργείται σταδιακά. Η κοινότητα των χρηστών επεκτείνεται στις εθνικές τελωνειακές διοικήσεις.
|
Φάση 3 του ΜΣΠΑ — Αρχιτεκτονική υψηλού επιπέδου
|