Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52024PC0114

    Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση και τη διόρθωση του κανονισμού (ΕΕ) 2024/257, σχετικά με τον καθορισμό, για το 2024, το 2025 και το 2026, για ορισμένα αποθέματα ιχθύων, των αλιευτικών δυνατοτήτων στα ενωσιακά ύδατα και, για τα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη, σε ορισμένα μη ενωσιακά ύδατα.

    COM/2024/114 final

    Βρυξέλλες, 6.3.2024

    COM(2024) 114 final

    2024/0063(NLE)

    Πρόταση

    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    για την τροποποίηση και τη διόρθωση του κανονισμού (ΕΕ) 2024/257, σχετικά με τον καθορισμό, για το 2024, το 2025 και το 2026, για ορισμένα αποθέματα ιχθύων, των αλιευτικών δυνατοτήτων στα ενωσιακά ύδατα και, για τα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη, σε ορισμένα μη ενωσιακά ύδατα.


    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

    Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

    Ο κανονισμός (ΕΕ) 2024/257 του Συμβουλίου 1 , καθορίζει, για το 2024, 2025 και 2026 τις αλιευτικές δυνατότητες για ορισμένα αποθέματα ιχθύων, τα οποία ισχύουν στα ύδατα της ΕΕ, και, για τα αλιευτικά σκάφη της ΕΕ, σε ορισμένα μη ενωσιακά ύδατα. Η πρόταση τροποποιεί τις εν λόγω αλιευτικές δυνατότητες προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι πλέον πρόσφατες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις και άλλες εξελίξεις. Επιπλέον, η πρόταση διορθώνει ορισμένα σφάλματα στον κανονισμό (ΕΕ) 2024/257.

    Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

    Τα προτεινόμενα μέτρα συνάδουν με τους στόχους και τους κανόνες της κοινής αλιευτικής πολιτικής (ΚΑΠ).

    Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης

    Τα προτεινόμενα μέτρα είναι συμβατά με άλλες πολιτικές της ΕΕ, ιδίως δε με τις πολιτικές στον τομέα του περιβάλλοντος.

    2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

    Νομική βάση

    Νομική βάση της πρότασης είναι το άρθρο 43 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

    Επικουρικότητα

    Η πρόταση εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ βάσει του άρθρου 3 παράγραφος 1 στοιχείο δ) της ΣΛΕΕ. Συνεπώς, δεν έχει εφαρμογή η αρχή της επικουρικότητας.

    Αναλογικότητα

    Η πρόταση κατανέμει αλιευτικές δυνατότητες στα κράτη μέλη σύμφωνα με τους στόχους του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική 2 . Σύμφωνα με τα άρθρα 16 και 17 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, τα κράτη μέλη αποφασίζουν τον τρόπο με τον οποίο κατανέμονται, στα σκάφη που φέρουν τη σημαία τους, οι αλιευτικές δυνατότητες που έχουν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με ορισμένα κριτήρια για την κατανομή των αλιευτικών δυνατοτήτων. Συνεπώς, τα κράτη μέλη έχουν την απαραίτητη διακριτική ευχέρεια κατά την κατανομή των χορηγούμενων συνολικών επιτρεπόμενων αλιευμάτων (TAC), να εκμεταλλεύονται σύμφωνα με το κοινωνικό/οικονομικό υπόδειγμα της επιλογής τους αυτές τις αλιευτικές δυνατότητες που διαθέτουν.

    Επιλογή της νομικής πράξης

    Δεδομένου ότι η πρόταση τροποποιεί υφιστάμενο κανονισμό, το καταλληλότερο νομικό μέσο είναι ο κανονισμός.

    3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

    Εκ των υστέρων αξιολογήσεις / έλεγχοι καταλληλότητας της ισχύουσας νομοθεσίας

    Άνευ αντικειμένου.

    Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

    Η Επιτροπή πραγματοποίησε διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη, ιδίως μέσω των γνωμοδοτικών συμβουλίων, με βάση την ετήσια ανακοίνωσή της με τίτλο «Βιώσιμη αλιεία στην ΕΕ: τρέχουσα κατάσταση και προσανατολισμοί για το 2024» [COM(2023) 303 final].

    Στις απαντήσεις των ενδιαφερόμενων μερών στην εν λόγω ετήσια ανακοίνωση εκτίθενται οι απόψεις τους σχετικά με την αξιολόγηση της κατάστασης των πόρων από την Επιτροπή και την κατάλληλη αντίδραση όσον αφορά τη διαχείριση. Η Επιτροπή εξέτασε τις εν λόγω απαντήσεις κατά τη διατύπωση της πρότασης.

    Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

    Η επιστημονική γνωμοδότηση του ICES, του Διεθνούς Συμβουλίου για την Εξερεύνηση των Θαλασσών, στηρίζεται σε πλαίσιο που έχουν αναπτύξει οι ομάδες εμπειρογνωμόνων και οι φορείς λήψης αποφάσεών του και εκδίδεται σύμφωνα με τη συμφωνία-πλαίσιο εταιρικής σχέσης που έχει συμφωνηθεί με την Επιτροπή.

    Εκτίμηση επιπτώσεων

    Το πεδίο εφαρμογής της πρότασης προσδιορίζεται σαφώς από το άρθρο 43 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ.

    Η πρόταση επιδιώκει την αποφυγή βραχυπρόθεσμων προσεγγίσεων υπέρ της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας. Λαμβάνει υπόψη τις πρωτοβουλίες των ενδιαφερόμενων μερών και των γνωμοδοτικών συμβουλίων εφόσον έχουν λάβει την έγκριση του ICES. Η πρόταση της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ βασίστηκε σε εκτίμηση επιπτώσεων [SEC(2011) 891] στην οποία κρίνεται ότι η επίτευξη του στόχου της ΜΒΑ αποτελεί μεν απαραίτητη προϋπόθεση για την περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα, οι εν λόγω τρεις στόχοι δεν μπορούν ωστόσο να επιτευχθούν μεμονωμένα.

    Όσον αφορά τις αλιευτικές δυνατότητες στο πλαίσιο των ΠΟΔΑ και τα αποθέματα αλιείας που αποτελούν αντικείμενο κοινής διαχείρισης με τρίτες χώρες, η πρόταση εφαρμόζει μέτρα που έχουν συμφωνηθεί σε διεθνές επίπεδο. Πτυχές που αφορούν την αξιολόγηση του δυνητικού αντίκτυπου των αλιευτικών δυνατοτήτων αντιμετωπίζονται κατά τη φάση της προετοιμασίας και της πραγματοποίησης διεθνών διαπραγματεύσεων στις οποίες οι αλιευτικές δυνατότητες της ΕΕ συμφωνούνται με τρίτες χώρες.

    Καταλληλότητα και απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου

    Άνευ αντικειμένου.

    Θεμελιώδη δικαιώματα

    Η πρόταση σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα, ιδίως δε εκείνα που αναγνωρίζονται από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

    Τα προτεινόμενα μέτρα δεν θα έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις.

    5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

       Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

    Η πρόταση αποσκοπεί στην τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2024/257 του Συμβουλίου, όπως περιγράφεται κατωτέρω.

    Μικροστιγματόβατος στη δυτική Μάγχη

    Ο κανονισμός (ΕΕ) 2024/257 θέσπισε TAC για τα σελάχια (Rajiformes) στα ύδατα ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου των διαιρέσεων ICES 6a, 6b, 7a έως 7c και 7e έως 7k (δυτικά της Σκωτίας, νότια Κελτική Θάλασσα και Μάγχη). Με τον εν λόγω κανονισμό θεσπίστηκε, επίσης, ειδικός όρος, στο πλαίσιο του εν λόγω TAC. Ο εν λόγω ειδικός όρος επιτρέπει την αλίευση μικροστιγματόβατου (Raja microocellata) στη διαίρεση ICES 7e (Δυτική Μάγχη) από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο το 2024, ώστε να καταστεί δυνατή η αλιεία ειδών-δεικτών με σκοπό τη συλλογή δεδομένων βάσει αλιείας για το εν λόγω απόθεμα, όπως αξιολογείται από το ICES. Για να υπάρξει ασφάλεια δικαίου και να καταστεί δυνατή η εφαρμογή «προγραμμάτων παρακολούθησης» της αλιείας ειδών-δεικτών, οι ποσότητες υπό τον εν λόγω ειδικό όρο θα πρέπει να κατανέμονται στα κράτη μέλη σύμφωνα με την αρχή της σχετικής σταθερότητας και την κλείδα κατανομής για τα σελάχια στα ύδατα της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου των διαιρέσεων ICES 6a, 6b, 7a έως 7c και 7e έως 7k.

    Καλκάνι του είδους Glyptocephalus cynoglossus και λεμονόγλωσσα στο Skagerrak-Kattegat

    Στις 6 Δεκεμβρίου 2023, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο ολοκλήρωσαν διμερείς διαβουλεύσεις σχετικά με τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων για τα αποθέματα που απαριθμούνται στο παράρτημα 35 της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, αφενός, και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, αφετέρου 3 (στο εξής: «συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας»). Το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων κατάγραφηκε σε γραπτά πρακτικά που υπογράφηκαν στις 6 Δεκεμβρίου 2023, τα οποία συμπληρώθηκαν με προσθήκη στις 8 Δεκεμβρίου 2023 και ενσωματώθηκαν στην ενωσιακή νομοθεσία μέσω του κανονισμού (ΕΕ) 2024/257.

    Στις εν λόγω διμερείς διαβουλεύσεις, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων, καθόρισαν, για πρώτη φορά, TAC για: i) το καλκάνι του είδους Glyptocephalus cynoglossus στα ενωσιακά ύδατα της διαίρεσης ICES 3a (Skagerrak-Kattegat)· και ii) τη λεμονόγλωσσα (Microstomus kitt) στην ίδια περιοχή. Εν αναμονή συμφωνίας μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με τον τρόπο κατανομής των εν λόγω αλιευτικών δυνατοτήτων, τα TAC για τα εν λόγω αποθέματα φέρουν την ένδειξη «δεν έχει ακόμη καθοριστεί» στον κανονισμό (ΕΕ) 2024/257. Για να μπορέσουν τα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν τις εν λόγω αλιευτικές δυνατότητες, τα TAC και οι ποσοστώσεις της ΕΕ για τα εν λόγω αποθέματα θα πρέπει να καθοριστούν στα επίπεδα που καθορίζονται στα γραπτά πρακτικά. Δεδομένου ότι οι συζητήσεις μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με την κατανομή βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, οι ποσοστώσεις των κρατών μελών δεν περιλαμβάνονται. Μόλις γίνει γνωστό το αποτέλεσμα των εν λόγω συζητήσεων,οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα επικαιροποιήσουν την πρόταση με ανεπίσημο έγγραφο, προτείνοντας: i) ποσοστώσεις των κρατών μελών· ή, ii) να μην κατανεμηθούν ποσοστώσεις της ΕΕ στα κράτη μέλη, και να επιτραπεί σε όλα τα κράτη μέλη να αλιεύουν τις ποσοστώσεις της ΕΕ έως ότου αυτές χρησιμοποιηθούν πλήρως.

    Αμμόχελο στη Βόρεια Θάλασσα

    Ο κανονισμός (ΕΕ) 2024/257 καθόρισε προσωρινά στο μηδέν το TAC για το αμμόχελο και τα σχετικά παρεμπίπτοντα αλιεύματα (Ammodytes spp.) στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ της υποζώνης ICES 4 (Βόρεια Θάλασσα), στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου της διαίρεσης ICES 2a και στα ύδατα της ΕΕ της διαίρεσης 3a (Skagerrak και Kattegat) για το 2024, εν αναμονή της δημοσίευσης της επιστημονικής γνωμοδότησης όσον αφορά το εν λόγω απόθεμα για το 2024 από το ICES.

    Το ICES αναμένεται να δημοσιεύσει την επιστημονική γνωμοδότησή του για το αμμόχελο στην υποζώνη ICES 4 και στη διαίρεση 3a για το 2024 στις 29 Φεβρουαρίου 2024. Μετά τη δημοσίευση της εν λόγω γνωμοδότησης, η ΕΕ θα διεξαγάγει διμερείς διαβουλεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με το επίπεδο των TAC για το 2024, για το εν λόγω απόθεμα, σύμφωνα με τα άρθρα 498 2), 4) και 6) της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας. Εν αναμονή της επίσημης έκβασης των εν λόγω διμερών διαβουλεύσεων, το κείμενο της σχετικής αιτιολογικής σκέψης του κανονισμού (ΕΕ) 2023/194 του Συμβουλίου 4 περιλαμβάνεται εντός αγκυλών και το TAC για το αμμόχελο στην υποπεριοχή ICES 4 και στις διαιρέσεις 2a και 3a για το 2024 φέρει την ένδειξη «pm» (pro memoria). Μόλις γίνει γνωστό το επίσημο αποτέλεσμα των εν λόγω διμερών διαβουλεύσεων, οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα επικαιροποιήσουν την πρόταση με ανεπίσημο έγγραφο που θα προτείνει το συναφές TAC για το 2024, στο επίπεδο που συμφωνήθηκε με το ΗΒ.

    SPRFMO

    Στον κανονισμό (ΕΕ) 2024/257, τα TAC στην περιοχή της σύμβασης της Περιφερειακής Οργάνωσης Διαχείρισης της Αλιείας Νοτίου Ειρηνικού (SPRFMO) φέρουν τη μνεία «Δεν έχει ακόμη καθοριστεί» και τα ισχύοντα μέτρα που συνδέονται λειτουργικά με τα TAC διατηρούνται προσωρινά, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της ετήσιας συνεδρίασης της SPRFMO που πραγματοποιήθηκε το 2024 από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου 2024.

    Κατά την 12η ετήσια συνεδρίασή της το 2024, η SPRFMO θέσπισε όρια αλιευμάτων για το σαυρίδι της Χιλής (Trachurus murphyi) και διατήρησε την εξερευνητική αλιεία για τον μπακαλιάρο της Ανταρκτικής (Dissostichus spp.). Επιπλέον, η SPRFMO διατήρησε ή τροποποίησε λειτουργικά συνδεόμενα μέτρα. Ως εκ τούτου, τα εν λόγω μέτρα θα πρέπει να ενσωματωθούν στο δίκαιο της ΕΕ.

    WCPFC

    Στον κανονισμό (ΕΕ) 2024/257, οι αλιευτικές δυνατότητες στην περιοχή της σύμβασης WCPFC (Επιτροπή Αλιείας Δυτικού και Κεντρικού Ειρηνικού), φέρουν την μνεία «Δεν έχει ακόμη καθοριστεί», και τα ισχύοντα μέτρα που συνδέονται λειτουργικά με αυτές διατηρούνται προσωρινά, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της ετήσιας συνεδρίασης της WCPFC που πραγματοποιήθηκε το 2023, από τις 4 έως τις 8 Δεκεμβρίου 2023.

    Κατά την ετήσια συνεδρίασή της το 2023, η WCPFC αποφάσισε να διατηρήσει τα όρια αλιευτικής προσπάθειας με γρι-γρι και τον μέγιστο αριθμό των σκαφών αυτών που αλιεύουν τροπικούς τόνους. Επιπλέον, η WCPFC τροποποίησε μέτρα σχετικά με τη διαχείριση των διατάξεων συγκέντρωσης ιχθύων (FADs), στην αλιεία τροπικών τόνων, ιδίως με την απαγόρευση των εν λόγω διατάξεων. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν στο πλαίσιο του ενωσιακού δικαίου.

    ICCAT

    Τα όρια αλιευτικής προσπάθειας για τα σκάφη της ΕΕ που αλιεύουν τόνο (Thunnus thynnus) στην περιοχή της σύμβασης της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού (ICCAT) και το ανώτατο όριο εισερχόμενων ποσοτήτων και η μέγιστη ικανότητα για τα ιχθυοτροφεία τόνου της ΕΕ στην εν λόγω περιοχή βασίζονται στις πληροφορίες που παρέχονται στα ετήσια σχέδια αλιείας, στα ετήσια σχέδια διαχείρισης της αλιευτικής ικανότητας και στα ετήσια σχέδια διαχείρισης εκτροφής τόνου των κρατών μελών. Τα κράτη μέλη οφείλουν να διαβιβάζουν τα εν λόγω σχέδια στην Επιτροπή έως τις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους, σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2023/2053 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 5 . Στη συνέχεια, τα εν λόγω σχέδια καταρτίζονται από την Επιτροπή και αποτελούν τη βάση για την κατάρτιση ετήσιου σχεδίου της ΕΕ, το οποίο διαβιβάζεται στη γραμματεία της ICCAT προς συζήτηση και έγκριση από την ICCAT, όπως απαιτείται βάσει του άρθρου 16 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2023/2053. Εν αναμονή της υποβολής και της έγκρισης του ετήσιου σχεδίου της ΕΕ από την ICCAT, το κείμενο της σχετικής αιτιολογικής σκέψης του κανονισμού (ΕΕ) 2023/194 του Συμβουλίου περιλαμβάνεται εντός αγκυλών, και τα όρια αλιευτικής προσπάθειας της ΕΕ και το ανώτατο όριο εισερχόμενων ποσοτήτων και η μέγιστη ικανότητα εκτροφής για το 2024 φέρουν την ένδειξη «pm» (pro memoria). Μόλις εγκριθεί το ετήσιο σχέδιο της ΕΕ από την ICCAT, οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα επικαιροποιήσουν την πρόταση μέσω ανεπίσημου εγγράφου που θα προτείνει τα σχετικά όρια αλιευτικής προσπάθειας και το ανώτατο όριο εισερχόμενων ποσοτήτων και τη μέγιστη ικανότητα εκτροφής για το 2024.

    Ταυροκαρχαρίας

    Κατά την 14η συνεδρίασή της στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, από τις 12 έως τις 17 Φεβρουαρίου 2024, η διάσκεψη συμβαλλόμενων μερών της σύμβασης για τη διατήρηση των αποδημητικών ειδών άγριας πανίδας (CMS) πρόσθεσε τον ταυροκαρχαρία (Carcharias taurus) στους καταλόγους προστατευόμενων ειδών στα προσαρτήματα I και II της εν λόγω σύμβασης. Ως εκ τούτου, τα εν λόγω μέτρα θα πρέπει να ενσωματωθούν στο δίκαιο της ΕΕ μέσω της απαγόρευσης: i) των αλιευτικών σκαφών της ΕΕ σε όλα τα ύδατα· και ii) των σκαφών τρίτων χωρών στα ύδατα της ΕΕ, όσον αφορά την αλίευση, τη διατήρηση επί του σκάφους, τη μεταφόρτωση ή την εκφόρτωση του εν λόγω είδους.

    Ωστόσο, το άρθρο 98 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2023/2124 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 6 έχει ήδη θεσπίσει τέτοια απαγόρευση για τον ταυροκαρχαρία στη Μεσόγειο. Για να αποφευχθεί η αλληλεπικάλυψη διατάξεων για το ίδιο αντικείμενο, στη Μεσόγειο, η απαγόρευση αυτή θα πρέπει, συνεπώς, να θεσπιστεί μόνο για τα σκάφη της ΕΕ σε όλα τα ύδατα εκτός της Μεσογείου και για τα σκάφη τρίτων χωρών στα ύδατα της ΕΕ.

    Η εν λόγω απαγόρευση για τον ταυροκαρχαρία θα πρέπει να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2024, δηλαδή: i) μετά την 14η συνεδρίαση της διάσκεψης συμβαλλόμενων μερών (COP) στο πλαίσιο της σύμβασης για τη διατήρηση των αποδημητικών ειδών άγριας πανίδας (CMS), η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 17 Φεβρουαρίου 2024· και ii) πριν από την έναρξη ισχύος της τροποποίησης των προσαρτημάτων I και II της CMS την 17η Μαΐου 2024.

    Διόρθωση σφαλμάτων

    Τόσο το άρθρο 41 παράγραφος 4 όσο και το άρθρο 43 του κανονισμού (ΕΕ) 2024/257, αναφέρονται στον ίδιο μέγιστο αριθμό αλιευτικών σκαφών της ΕΕ που επιτρέπεται να αλιεύουν ξιφία, (Xiphias gladius) σε περιοχές που βρίσκονται εντός της περιοχής της σύμβασης WCPFC. Ως εκ τούτου, η προηγούμενη διάταξη θα πρέπει να διαγραφεί για λόγους νομικής σαφήνειας.

    Το άρθρο 59 του κανονισμού (ΕΕ) 2024/257 σχετικά με την έναρξη ισχύος και εφαρμογής θα πρέπει να διορθωθεί όσον αφορά τα μέτρα για το ευρωπαϊκό χέλι (Anguilla anguilla) στα θαλάσσια και υφάλμυρα ύδατα της ΕΕ των υποπεριοχών ICES 3, 4, 6, 7, 8 και 9 και στα παρακείμενα υφάλμυρα ύδατα της ΕΕ, ως εξής:

    Το άρθρο 13 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2023/194, το οποίο απαιτεί από τα κράτη μέλη να καθορίζουν περιόδους απαγόρευσης των εμπορικών αλιευτικών δραστηριοτήτων για το ευρωπαϊκό χέλι σε όλα τα στάδια ζωής στην εν λόγω περιοχή, εφαρμόζεται από την 1η Μαρτίου 2023 έως τις 31 Μαρτίου 2024. Ως εκ τούτου, το άρθρο 13 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΕ) 2024/257 για τη θέσπιση ενός τέτοιου μέτρου θα πρέπει να εφαρμόζεται από την 1η Απριλίου 2024· και:

    τα μέτρα σχετικά με τις εμπορικές αλιευτικές δραστηριότητες για το ευρωπαϊκό χέλι σε όλα τα στάδια ζωής στην εν λόγω περιοχή, τα οποία καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2024/257, εφαρμόζονται έως τις 31 Μαρτίου 2025. Ως εκ τούτου, η απαγόρευση της ερασιτεχνικής αλιείας ευρωπαϊκού χελιού σε όλα τα στάδια της ζωής στην εν λόγω περιοχή σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 7 του εν λόγω κανονισμού, θα πρέπει επίσης να ισχύει έως τις 31 Μαρτίου 2025.

    Στο παράρτημα ΙΑ μέρος Β του κανονισμού (ΕΕ) 2024/257 θα πρέπει να διορθωθούν τα ακόλουθα σφάλματα:

    Πίνακας 60: οι ποσοστώσεις των κρατών μελών για τη λεμονόγλωσσα και το καλκάνι του είδους Glyptocephalus cynoglossus στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ στην υποπεριοχή ICES 4 και στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου στη διαίρεση 2a για το 2024 θα πρέπει να διορθωθούν ώστε να αντιμετωπιστεί ένα σφάλμα στον υπολογισμό των εν λόγω ποσοστώσεων. Επιπλέον, στις υποσημειώσεις 3 και 4 αντίστοιχα, οι κωδικοί αναφοράς για: i) τη λεμονόγλωσσα στα ύδατα ΕΕ της διαίρεσης 3a· και ii) το καλκάνι του είδους Glyptocephalus cynoglossus στα ενωσιακά ύδατα της διαίρεσης 3a, θα πρέπει να διορθωθούν·

    Πίνακας 93: το TAC για το καλκάνι και το πησσί (των ειδών Scophthalmus maximus και Scophthalmus rhombus) στα ύδατα του ΗΒ και της ΕΕ στην υποπεριοχή ICES 4 και στα ύδατα του ΗΒ στη διαίρεση 2a για το 2024 θα πρέπει να επισημανθεί ως «αναλυτικό TAC», σύμφωνα με τη σχετική γνωμοδότηση του ICES 7 . Επιπλέον, στην υποσημείωση 4, θα πρέπει να διορθωθεί ο κωδικός αναφοράς για το πησσί στα ύδατα της ΕΕ στη διαίρεση 3a·

    Πίνακας 101: στους πίνακες TAC για τον κυματόβατο (Raja undulata) στα ενωσιακά ύδατα των υποπεριοχών ICES 8 και ICES 9, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα αλιεύματα από την πρόσθετη κατανομή στα σκάφη που συμμετέχουν στην αλιεία ειδών-δεικτών, θα πρέπει να αναφέρονται χωριστά·

    Πίνακας 103: στον πίνακα TAC για το σκουμπρί (Scomber scombrus) στη Βόρεια Θάλασσα και στη Βαλτική Θάλασσα: i) η περιγραφή της περιοχής και ο κωδικός αναφοράς θα πρέπει να διορθωθούν ώστε να αντικατοπτρίζουν το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής των δύο TAC για το σκουμπρί στη Βόρεια Θάλασσα και στη Βαλτική Θάλασσα, που συμπεριλήφθηκαν στον κανονισμό (ΕΕ) 2023/194 8 · ii) η δεύτερη πρόταση της υποσημείωσης 1 θα πρέπει να διαγραφεί, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την υπόλοιπη υποσημείωση· iii) στην υποσημείωση 2, στην πρώτη στήλη του πίνακα, η περιγραφή της περιοχής και ο κωδικός αναφοράς θα πρέπει να διορθωθούν ώστε να αντικατοπτρίζουν την περιγραφή της περιοχής του TAC· και iv) στην υποσημείωση 4, ο τίτλος «μετά τη μεταφορά» θα πρέπει να διαγραφεί για λόγους νομικής σαφήνειας· και:

    πίνακας 106: στον πίνακα TAC για τη γλώσσα (Solea solea) στα ύδατα Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ της υποπεριοχής ICES 4 και στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου της διαίρεσης 2a, υποσημείωση 1, ο κωδικός αναφοράς θα πρέπει να διορθωθεί.

    Στο παράρτημα XI του κανονισμού (ΕΕ) 2024/257, θα πρέπει να διορθωθούν τα ακόλουθα σφάλματα:

    σημείο 2: στον πίνακα TAC για το σκουμπρί (Scomber scombrus) στη Βόρεια Θάλασσα και στη Βαλτική Θάλασσα: i) η δεύτερη πρόταση της υποσημείωσης 1 θα πρέπει να διαγραφεί, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την υπόλοιπη υποσημείωση· ii) στην υποσημείωση 2, στην πρώτη στήλη του πίνακα, η περιγραφή της περιοχής και ο κωδικός αναφοράς θα πρέπει να διορθωθούν ώστε να αντικατοπτρίζουν την περιγραφή της περιοχής του TAC· και iii) στην υποσημείωση 4, ο τίτλος «μετά τη μεταφορά» θα πρέπει να διαγραφεί για λόγους νομικής σαφήνειας.



    2024/0063 (NLE)

    Πρόταση

    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    για την τροποποίηση και τη διόρθωση του κανονισμού (ΕΕ) 2024/257, σχετικά με τον καθορισμό, για το 2024, το 2025 και το 2026, για ορισμένα αποθέματα ιχθύων, των αλιευτικών δυνατοτήτων στα ενωσιακά ύδατα και, για τα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη, σε ορισμένα μη ενωσιακά ύδατα.

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 43 παράγραφος 3,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)Ο κανονισμός (ΕΕ) 2023/257 του Συμβουλίου 9 καθορίζει, για το 2024, το 2025 και το 2026, τις αλιευτικές δυνατότητες για ορισμένα αποθέματα ιχθύων στα ενωσιακά ύδατα και, για τα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη, σε ορισμένα μη ενωσιακά ύδατα. Τα συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα (TAC) και τα όρια αλιευτικής προσπάθειας και τα μέτρα που συνδέονται λειτουργικά με τα TAC και τα όρια αλιευτικής προσπάθειας που καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2024/257 θα πρέπει να τροποποιηθούν ώστε να ληφθούν υπόψη η δημοσίευση επιστημονικών γνωμοδοτήσεων, καθώς και τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων με τρίτες χώρες και των συνεδριάσεων των περιφερειακών οργανώσεων διαχείρισης της αλιείας (ΠΟΔΑ).

    (2)Ο κανονισμός (ΕΕ) 2024/257 θέσπισε TAC για τα σελάχια (Rajiformes) στα ύδατα της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου στις διαιρέσεις 6a, 6b, 7a έως 7c και 7e έως 7k του Διεθνούς Συμβουλίου για την Εξερεύνηση της Θάλασσας (ICES). Με τον εν λόγω κανονισμό θεσπίστηκε, επίσης, ειδικός όρος, στο πλαίσιο του εν λόγω TAC. Ο εν λόγω ειδικός όρος επιτρέπει την αλίευση μικροστιγματόβατου (Raja microocellata) στη διαίρεση ICES 7e (Δυτική Μάγχη) από την Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο το 2024, ώστε να καταστεί δυνατή η αλιεία ειδών-δεικτών με σκοπό τη συλλογή δεδομένων βάσει αλιείας για το εν λόγω απόθεμα, σύμφωνα με την αξιολόγηση του ICES. Για να υπάρξει ασφάλεια δικαίου και να καταστεί δυνατή η εφαρμογή «προγραμμάτων παρακολούθησης» της αλιείας ειδών-δεικτών, οι ποσότητες υπό τον εν λόγω ειδικό όρο θα πρέπει να κατανέμονται στα κράτη μέλη σύμφωνα με την αρχή της σχετικής σταθερότητας και την κλείδα κατανομής για τα σελάχια στα ύδατα της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου των διαιρέσεων ICES 6a, 6b, 7a έως 7c και 7e έως 7k.

    (3)Στο πλαίσιο διμερών διαβουλεύσεων σχετικά με τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων για τα αποθέματα που απαριθμούνται στο παράρτημα 35 της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, αφενός, και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, αφετέρου 10 (στο εξής: «συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας»), η Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο καθόρισαν, για πρώτη φορά, TAC για: i) το καλκάνι του είδους Glyptocephalus cynoglossus στα ενωσιακά ύδατα της διαίρεσης ICES 3a (Skagerrak-Kattegat)· και ii) τη λεμονόγλωσσα (Microstomus kitt) στην ίδια περιοχή. Εν αναμονή συμφωνίας μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με τον τρόπο κατανομής των εν λόγω αλιευτικών δυνατοτήτων, τα TAC για τα εν λόγω αποθέματα φέρουν την ένδειξη «δεν έχει ακόμη καθοριστεί» στον κανονισμό (ΕΕ) 2024/257. Για να μπορέσουν τα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν τις εν λόγω αλιευτικές δυνατότητες, τα TAC και οι ποσοστώσεις της Ένωσης για τα εν λόγω αποθέματα θα πρέπει να καθοριστούν στα επίπεδα που συμφωνήθηκαν με το Ηνωμένο Βασίλειο και, κατά περίπτωση, να κατανεμηθούν στα κράτη μέλη σύμφωνα με το αποτέλεσμα των συζητήσεων μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με την εν λόγω κατανομή.

    (4)[Μεταξύ 9 και 13 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκαν διμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με το επίπεδο των TAC για το αμμόχελο και τα σχετικά παρεμπίπτοντα αλιεύματα (Ammodytes spp.) στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και στα ενωσιακά ύδατα της υποζώνης ICES 4, στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου της διαίρεσης ICES 2a και στα ενωσιακά ύδατα της διαίρεσης 3a. Οι εν λόγω διαβουλεύσεις διεξήχθησαν σύμφωνα με το άρθρο 498 παράγραφος 2, 4 και 6 της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας και με βάση τη θέση της Ένωσης που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο στις 2 Μαρτίου 2023. Το αποτέλεσμα των εν λόγω διαβουλεύσεων καταγράφηκε σε γραπτά πρακτικά. Τα συναφή TAC πρέπει, συνεπώς, να καθοριστούν στο επίπεδο που συμφωνήθηκε με το Ηνωμένο Βασίλειο.] [Η αιτιολογική σκέψη και οι συναφείς διατάξεις θα επικαιροποιηθούν μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου.]

    (5)Κατά την δωδέκατη ετήσια συνεδρίασή της το 2024, η Περιφερειακή Οργάνωση Διαχείρισης της Αλιείας του Νοτίου Ειρηνικού (SPRFMO) θέσπισε όρια αλιευμάτων για το σαυρίδι της Χιλής (Trachurus murphyi) και διατήρησε την εξερευνητική αλιεία για τον μπακαλιάρο της Ανταρκτικής (Dissostichus spp.). Επιπλέον, η SPRFMO διατήρησε ή τροποποίησε λειτουργικά συνδεόμενα μέτρα. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν στο πλαίσιο του ενωσιακού δικαίου.

    (6)Κατά την ετήσια συνεδρίασή της το 2023, η Επιτροπή Αλιείας Δυτικού και Κεντρικού Ειρηνικού, (WCPFC), αποφάσισε να διατηρήσει τα όρια αλιευτικής προσπάθειας με γρι-γρι και τον μέγιστο αριθμό των σκαφών αυτών που αλιεύουν τροπικούς τόνους. Οι διατάξεις σχετικά με τη διαχείριση των διατάξεων συγκέντρωσης ιχθύων (FAD) στην αλιεία τροπικών τόνων, και ιδίως σχετικά με την απαγόρευση των FAD, τροποποιήθηκαν. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν στο πλαίσιο του ενωσιακού δικαίου.

    (7)[Τα όρια αλιευτικής προσπάθειας για τα ενωσιακά σκάφη που αλιεύουν τόνο (Thunnus thynnus) στην περιοχή της σύμβασης της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού (ICCAT) και το ανώτατο όριο εισερχόμενων ποσοτήτων και η μέγιστη ικανότητα για τα ιχθυοτροφεία τόνου της ΕΕ στην εν λόγω περιοχή βασίζονται στις πληροφορίες που παρέχονται στα ετήσια σχέδια, αλιείας, στα ετήσια σχέδια διαχείρισης της αλιευτικής ικανότητας και στα ετήσια σχέδια διαχείρισης εκτροφής τόνου των κρατών μελών. Τα κράτη μέλη οφείλουν να διαβιβάζουν τα εν λόγω σχέδια στην Επιτροπή έως τις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους, σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2023/2053 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 11 . Στη συνέχεια, τα εν λόγω σχέδια καταρτίζονται από την Επιτροπή και αποτελούν τη βάση για την κατάρτιση ετήσιου σχεδίου της Ένωσης, το οποίο διαβιβάζεται στη γραμματεία της ICCAT προς συζήτηση και έγκριση από την ICCAT, όπως απαιτείται βάσει του άρθρου 16 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2023/2053. Το τελευταίο ετήσιο σχέδιο της Ένωσης εγκρίθηκε από την ICCAT στις 8 Μαρτίου 2023. Τα όρια αλιευτικής προσπάθειας και το ανώτατο όριο εισερχόμενων ποσοτήτων και η μέγιστη ικανότητα εκτροφής για το 2023 θα πρέπει, συνεπώς, να τροποποιηθούν σύμφωνα με το εν λόγω ετήσιο σχέδιο.] [Η αιτιολογική σκέψη και οι συναφείς διατάξεις θα επικαιροποιηθούν μετά την έγκριση του ετήσιου σχεδίου της Ένωσης από την ICCAT.]

    (8)Κατά την 14η συνεδρίασή της στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, από τις 12 έως τις 17 Φεβρουαρίου 2024, η διάσκεψη συμβαλλόμενων μερών της σύμβασης για τη διατήρηση των αποδημητικών ειδών άγριας πανίδας (CMS) πρόσθεσε τον ταυροκαρχαρία (Carcharias taurus) στους καταλόγους προστατευόμενων ειδών στα προσαρτήματα I και II της εν λόγω σύμβασης. Ως εκ τούτου, τα εν λόγω μέτρα θα πρέπει να ενσωματωθούν στο δίκαιο της ΕΕ μέσω της απαγόρευσης: i) των ενωσιακών αλιευτικών σκαφών σε όλα τα ύδατα· και ii) των σκαφών τρίτων χωρών στα ενωσιακά ύδατα, όσον αφορά την αλίευση, τη διατήρηση επί του σκάφους, τη μεταφόρτωση ή την εκφόρτωση του εν λόγω είδους. Ωστόσο, το άρθρο 98 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2023/2124 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου έχει ήδη θεσπίσει τέτοια απαγόρευση για τον ταυροκαρχαρία στη Μεσόγειο. Για να αποφευχθεί η αλληλεπικάλυψη διατάξεων για το ίδιο αντικείμενο, στη Μεσόγειο, η απαγόρευση αυτή θα πρέπει, συνεπώς, να θεσπιστεί μόνο για τα ενωσιακά σκάφη σε όλα τα ύδατα εκτός της Μεσογείου και για τα σκάφη τρίτων χωρών στα ενωσιακά ύδατα.

    (9)Τόσο το άρθρο 41 παράγραφος 4, όσο και το άρθρο 43 του κανονισμού (ΕΕ) 2024/257 αναφέρονται στον ίδιο μέγιστο αριθμό ενωσιακών αλιευτικών σκαφών που επιτρέπεται να αλιεύουν ξιφία (Xiphias gladius) σε περιοχές που βρίσκονται εντός της περιοχής της σύμβασης WCPFC. Ως εκ τούτου, η προηγούμενη διάταξη θα πρέπει να διαγραφεί για λόγους νομικής σαφήνειας.

    (10)Το άρθρο 59 του κανονισμού (ΕΕ) 2024/257 σχετικά με την έναρξη ισχύος και εφαρμογής θα πρέπει να διορθωθεί όσον αφορά τα μέτρα για το ευρωπαϊκό χέλι (Anguilla anguilla) στα θαλάσσια και υφάλμυρα ενωσιακά ύδατα των υποπεριοχών ICES 3, 4, 6, 7, 8 και 9 και στα παρακείμενα υφάλμυρα ενωσιακά ύδατα.

    (11)Ορισμένα σφάλματα στους πίνακες TAC των παραρτημάτων του κανονισμού (ΕΕ) 2024/257 θα πρέπει να διορθωθούν. Σε αυτά περιλαμβάνονται σφάλματα που αφορούν: i) ποσοστώσεις των κρατών μελών· ii) τον τύπο των TAC (δηλ. «αναλυτικό TAC» ή «προληπτικό TAC»)· iii) περιγραφές της περιοχής· και iv) κωδικούς αναφοράς. Επιπλέον, στα εν λόγω παραρτήματα, ορισμένες διατάξεις θα πρέπει να αποσαφηνιστούν ως προς: i) τους πίνακες TAC για τον κυματόβατο (Raja undulata), αντίστοιχα, στα ενωσιακά ύδατα της υποπεριοχής ICES 8 και της υποπεριοχής 9· και ii) τους πίνακες TAC για το σκουμπρί (Scomber scombrus) στη Βόρεια Θάλασσα και στη Βαλτική Θάλασσα.

    (12)Επομένως, ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 2024/257 θα πρέπει να τροποποιηθεί και να διορθωθεί αναλόγως.

    (13)Οι αλιευτικές δυνατότητες που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2024/257 εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2024. Οι διατάξεις που εισάγονται με τον παρόντα κανονισμό όσον αφορά τις αλιευτικές δυνατότητες θα πρέπει, επομένως, να εφαρμόζονται επίσης από την εν λόγω ημερομηνία. Η αναδρομική αυτή εφαρμογή δεν θίγει τις αρχές της ασφάλειας δικαίου και της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, καθώς οι σχετικές αλιευτικές δυνατότητες είναι αυξημένες ή δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί.

    (14)Οι διατάξεις του παρόντος κανονισμού που αφορούν τον ταυροκαρχαρία θα πρέπει να εφαρμόζονται από την 1η Απριλίου 2024, δηλαδή: i) μετά την 14η συνεδρίαση της διάσκεψης συμβαλλόμενων μερών (COP) στο πλαίσιο της σύμβασης για τη διατήρηση των αποδημητικών ειδών άγριας πανίδας (CMS), η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 17 Φεβρουαρίου 2024· και ii) πριν από την έναρξη ισχύος της τροποποίησης των προσαρτημάτων I και II της CMS την 17η Μαΐου 2024.

    (15)Δεδομένης της επείγουσας ανάγκης να αποφευχθεί οποιαδήποτε διακοπή των αλιευτικών δραστηριοτήτων, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει την ημέρα της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1
    Τροποποίηση και διόρθωση του κανονισμού (ΕΕ) 2024/257

    Ο κανονισμός (ΕΕ) 2024/257 τροποποιείται ως εξής:

    1)Στο άρθρο 20 παράγραφος 1, παρεμβάλλεται το ακόλουθο σημείο:

    «βα)ταυροκαρχαρίας (Carcharias taurus) σε όλα τα ύδατα εκτός της Μεσογείου·»

    2)Στο άρθρο 41, η παράγραφος 3 διαγράφεται.

    3)Το άρθρο 42 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    Άρθρο 42

    Διαχείριση της αλιείας με FAD

    1.Στο τμήμα της περιοχής της σύμβασης WCPFC που βρίσκεται μεταξύ 20° Β και 20° Ν, τα σκάφη γρι-γρι, τα βοηθητικά σκάφη, και οιαδήποτε άλλα σκάφη που αλιεύουν για την υποστήριξη σκαφών γρι-γρι, δεν αναπτύσσουν, συντηρούν ή προσαρτούν δίχτυα σε FAD μεταξύ της ώρας 00:00 της 1ης Ιουλίου 2024 και της ώρας 24:00 της 15ης Αυγούστου 2024.

    2.Επιπλέον της απαγόρευσης στην παράγραφο 1, θα απαγορεύεται η προσάρτηση διχτυών σε FAD στις ανοικτές θάλασσες της περιοχής της σύμβασης WCPFC που βρίσκονται μεταξύ 20° Β και 20° Ν για έναν ακόμη μήνα, μεταξύ της ώρας 00.00 της 1ης Απριλίου 2024 και της ώρας 24.00 της 30ής Απριλίου 2024, είτε μεταξύ της ώρας 00.00 της 1ης Μαΐου 2024 και της ώρας 24.00 της 31ης Μαΐου 2024, ή μεταξύ της ώρας 00.00 της 1ης Νοεμβρίου 2024 και της ώρας 24.00 της 30ής Νοεμβρίου 2024, είτε μεταξύ της ώρας 00.00 της 1ης Δεκεμβρίου 2024 και της ώρας 24.00 της 31ής Δεκεμβρίου 2024.

    3.Τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη καθορίζουν από κοινού ποιες από τις περιόδους απαγόρευσης που αναφέρονται στην παράγραφο 2 εφαρμόζονται στα σκάφη γρι-γρι που φέρουν τη σημαία τους. Τα κράτη μέλη ενημερώνουν από κοινού την Επιτροπή έως τις 15 Φεβρουαρίου 2024 σχετικά με την επιλεγείσα περίοδο απαγόρευσης. Η Επιτροπή κοινοποιεί στη γραμματεία της WCPFC τις κοινές περιόδους απαγόρευσης που έχουν επιλέξει τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη πριν από την 1η Μαρτίου 2024.

    4.    Κάθε κράτος μέλος διασφαλίζει ότι κανένα σκάφος γρι-γρι που φέρει τη σημαία του δεν έχει αναπτύξει στη θάλασσα, σε καμία χρονική στιγμή, περισσότερες από 350 FAD με ενεργοποιημένους ενόργανους σημαντήρες. Ο σημαντήρας ενεργοποιείται αποκλειστικά επί του σκάφους γρι-γρι.»

    4)Στο άρθρο 55 παράγραφος 1, παρεμβάλλονται τα ακόλουθα:

    «αα)ταυροκαρχαρίας (Carcharias taurus) σε όλα τα ενωσιακά ύδατα·»

    5) Στο άρθρο 59, τα στοιχεία α) και β) αντικαθίστανται από τα εξής:

    «α)το άρθρο 13 παράγραφοι 1 και 7 εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως την 31η Μαρτίου 2025·

    β)το άρθρο 13 παράγραφοι 2 έως 6 εφαρμόζεται από την 1η Απριλίου 2024 έως την 31η Μαρτίου 2025·

    6) Στο άρθρο 59, παρεμβάλλονται τα ακόλουθα στοιχεία γα) και ζα):

    «γα)Το άρθρο 20 παράγραφος 1 στοιχείο (βα) εφαρμόζεται από την 1η Απριλίου 2024·

    ζα) Το άρθρο 55 παράγραφος 1, στοιχείο (αα) εφαρμόζεται από την 1η Απριλίου 2024·»

    7)Τα παραρτήματα I-Α, I-Ζ, I-Η, VI, IX και XI τροποποιούνται και διορθώνονται σύμφωνα με το παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

    Άρθρο 2
    Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την ημέρα της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2024.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες,

       Για το Συμβούλιο

       Η Πρόεδρος

    (1)    Κανονισμός (ΕΕ) 2024/257 του Συμβουλίου, της 10ης Ιανουαρίου 2024, σχετικά με τον καθορισμό, για το 2024, το 2025 και το 2026, για ορισμένα αποθέματα ιχθύων, των αλιευτικών δυνατοτήτων στα ενωσιακά ύδατα και, για τα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη, σε ορισμένα μη ενωσιακά ύδατα, και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2023/194 (ΕΕ L 2024/257, της 11.01.2024).
    (2)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική, την τροποποίηση των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 1954/2003 και (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 και την κατάργηση των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 2371/2002 και (ΕΚ) αριθ. 639/2004 και της απόφασης 2004/585/ΕΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 354 της 28.12.2013, σ. 22).
    (3)    ΕΕ L 149 της 30.4.2021, σ. 10.
    (4)    Κανονισμός (ΕΕ) 2023/194 του Συμβουλίου, της 30ής Ιανουαρίου 2023, σχετικά με τον καθορισμό, για το 2023, για ορισμένα αποθέματα ιχθύων, των αλιευτικών δυνατοτήτων στα ενωσιακά ύδατα και, για τα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη, σε ορισμένα μη ενωσιακά ύδατα, καθώς και τον καθορισμό, για το 2023 και το 2024, των εν λόγω αλιευτικών δυνατοτήτων για ορισμένα αποθέματα ιχθύων βαθέων υδάτων (ΕΕ L 28 της 31.1.2023, σ. 1).
    (5)    Κανονισμός (ΕΕ) 2023/2053 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Σεπτεμβρίου 2023, για τη θέσπιση πολυετούς σχεδίου διαχείρισης του τόνου στον Ανατολικό Ατλαντικό και στη Μεσόγειο, την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1936/2001, (ΕΕ) 2017/2107, και (ΕΕ) 2019/833 και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1627 (ΕΕ L 238 της 27.9.2023, σ. 1).
    (6)    Κανονισμός (ΕΕ) 2023/2124 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Οκτωβρίου 2023, σχετικά με ορισμένες διατάξεις περί αλιείας στην περιοχή της συμφωνίας της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο (ΓΕΑΜ) (αναδιατύπωση) (ΕΕ L, 2023/2124 της 12.10.2023).
    (7)     https://doi.org/10.17895/ices.advice.21864321.v1     https://doi.org/10.17895/ices.advice.21840735.v1  
    (8)    Κανονισμός (ΕΕ) 2023/194 του Συμβουλίου, της 30ής Ιανουαρίου 2023, σχετικά με τον καθορισμό, για το 2023, για ορισμένα αποθέματα ιχθύων, των αλιευτικών δυνατοτήτων στα ενωσιακά ύδατα και, για τα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη, σε ορισμένα μη ενωσιακά ύδατα, καθώς και τον καθορισμό, για το 2023 και το 2024, των εν λόγω αλιευτικών δυνατοτήτων για ορισμένα αποθέματα ιχθύων βαθέων υδάτων (ΕΕ L 28 της 31.1.2023, σ. 1).
    (9)    Κανονισμός (ΕΕ) 2024/257 του Συμβουλίου, της 10ης Ιανουαρίου 2024, σχετικά με τον καθορισμό, για το 2024, το 2025 και το 2026, για ορισμένα αποθέματα ιχθύων, των αλιευτικών δυνατοτήτων στα ενωσιακά ύδατα και, για τα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη, σε ορισμένα μη ενωσιακά ύδατα, και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2023/194 (ΕΕ L 2024/257, της 11.01.2024).
    (10)    ΕΕ L 149 της 30.4.2021, σ. 10.
    (11)    Κανονισμός (ΕΕ) 2023/2053 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Σεπτεμβρίου 2023, για τη θέσπιση πολυετούς σχεδίου διαχείρισης του τόνου στον Ανατολικό Ατλαντικό και στη Μεσόγειο, την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1936/2001, (ΕΕ) 2017/2107, και (ΕΕ) 2019/833 και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1627 (ΕΕ L 238 της 27.9.2023, σ. 1).
    Top

    Βρυξέλλες, 6.3.2024

    COM(2024) 114 final

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    στην

    Πρόταση

    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    για την τροποποίηση και τη διόρθωση του κανονισμού (ΕΕ) 2024/257, σχετικά με τον καθορισμό, για το 2024, το 2025 και το 2026, για ορισμένα αποθέματα ιχθύων, των αλιευτικών δυνατοτήτων στα ενωσιακά ύδατα και, για τα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη, σε ορισμένα μη ενωσιακά ύδατα.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    Τροποποιήσεις και διορθώσεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2024/257

    Ο κανονισμός (ΕΕ) 2024/257 τροποποιείται και διορθώνεται ως εξής:

    1)Στο Παράρτημα IA, Μέρος Β ο πίνακας 1 αντικαθίσταται από τα παρακάτω:

    «

     

     

     

    Πίνακας

    1

     

     

     

    Είδος:

    Αμμόχελο και σχετικά παρεμπίπτοντα αλιεύματα

    Ζώνη:

    Ύδατα Ηνωμένου Βασιλείου και ενωσιακά ύδατα της 4· ύδατα Ηνωμένου Βασιλείου της 2a· ενωσιακά ύδατα της 3a

     

    Ammodytes spp.

     

     

     

     

    Δανία

     

    pm

    1)

    Αναλυτικό TAC

     

     

    Γερμανία

    pm

    1)

    Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 παράγραφοι 2 και 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96

    Σουηδία

    pm

    1)

    Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96

    Ένωση

    pm

    Ηνωμένο Βασίλειο

    pm

    Συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα (TAC)

     

    pm

     

     

     

     

     

    1)

    Τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα νταουκιού Ατλαντικού και σκουμπριού μπορούν να συνιστούν έως και το 2 % της ποσόστωσης (OT1/*2A3A4X). Τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα νταουκιού Ατλαντικού και σκουμπριού που καταλογίζονται στην ποσόστωση σύμφωνα με την παρούσα διάταξη και τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα ειδών που καταλογίζονται στην ποσόστωση σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 8 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 δεν υπερβαίνουν συνολικά το 9 % της ποσόστωσης.

    Ειδικός όρος: εντός των ορίων των ποσοστώσεων αυτών, στις ακόλουθες περιοχές διαχείρισης αμμόχελου, όπως ορίζονται στο παράρτημα III, μπορούν να αλιεύονται κατ’ ανώτατο όριο οι κάτωθι ποσότητες:

     

    Ζώνη: ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και ενωσιακά ύδατα των περιοχών διαχείρισης αμμόχελου

     

     

    1r

    2r

    3r

    4

    5r

    6

    7r

     

    (SAN/234_1R)(1)

    (SAN/234_2R)(1)

    (SAN/234_3R)(1)

    (SAN/234_4)(1)

    (SAN/234_5R)(1) 

    (SAN/234_6)(1) 

    (SAN/234_ 
    7R)(1)

    Δανία

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    Γερμανία

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    Σουηδία

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    Ένωση

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    Ηνωμένο Βασίλειο

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    Σύνολο

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    1)

    Ως και 10 % της ποσόστωσης αυτής μπορεί να αποταμιευθεί και να χρησιμοποιηθεί το επόμενο έτος μόνο εντός της συγκεκριμένης περιοχής διαχείρισης.

    »

    2) Στο Παράρτημα IA, Μέρος Β ο πίνακας 29 αντικαθίσταται από τα παρακάτω:

    «

    Πίνακας

    29

    Είδος:

    Καλκάνι του είδους Glyptocephalus cynoglossus

    Ζώνη:

    Ενωσιακά ύδατα της 3a

    Glyptocephalus cynoglossus

    (WIT/03A-C.)

    Ένωση

    657

    1)

    Συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα (TAC)

    657

    1)

    Εκ των οποίων ποσοστό μέχρι 100 % μπορεί να αλιευθεί στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και στα ενωσιακά ύδατα της 4· ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου της 2a (WIT/*2AC4-C1).

    »

    3) Στο Παράρτημα IA, Μέρος Β ο πίνακας 60 αντικαθίσταται από τα παρακάτω:

    «

     

     

    Πίνακας

    60

     

     

     

    Είδος:

    Λεμονόγλωσσα και καλκάνι του είδους Glyptocephalus cynoglossus

    Ζώνη:

    βρετανικά και ενωσιακά ύδατα της 4· βρετανικά ύδατα της 2a

    Microstomus kitt και Glyptocephalus cynoglossus

    (L/W/2AC4-C)

    Βέλγιο

     

    121

    Προληπτικό TAC

    Δανία

    335

    Γερμανία

    43

    Γαλλία

    92

    Κάτω Χώρες

    278

     

    Σουηδία

    4

    Ένωση

    873

    (3)(4)

    Ηνωμένο Βασίλειο

    1 666

    (1)(2)

    Συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα (TAC)

     

    2 539

     

     

     

     

     

    1)

    Εκ των οποίων μέχρι 1 125 τόνοι λεμονόγλωσσας μπορούν να αλιευθούν στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και στα ενωσιακά ύδατα της 4· ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου της 2a (LEM/*2AC4-C)· και ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και ενωσιακά ύδατα της 7d (LEM/*07D.).

    2)

    Εκ των οποίων μέχρι 541 τόνοι καλκανιού του είδους Glyptocephalus cynoglossus μπορούν να αλιευθούν στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και στα ενωσιακά ύδατα της 4· ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου της 2a (WIT/*2AC4-C)·και ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και ενωσιακά ύδατα της 7d (WIT/*07D.).

    3)

    Εκ των οποίων μέχρι 590 τόνοι λεμονόγλωσσας μπορούν να αλιευθούν στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και στα ενωσιακά ύδατα της 4· ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου της 2a (LEM/*2AC4-C)· ενωσιακά ύδατα της 3a (LEM/*03A-C)· και ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και ενωσιακά ύδατα της 7d (LEM/*07D.).

    Βέλγιο

    82

    Δανία

    226

    Γερμανία

    29

    Γαλλία

    62

    Κάτω Χώρες

    188

    Σουηδία

    3

    4)

    Εκ των οποίων μέχρι 283 τόνοι καλκανιού του είδους Glyptocephalus cynoglossus μπορούν να αλιευθούν στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και στα ενωσιακά ύδατα της 4 και στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου της 2a (WIT/*2AC4-C), ενωσιακά ύδατα της 3a (WIT/*03A-C)· και ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και ενωσιακά ύδατα της 7d (WIT/*07D.).

    Βέλγιο

    39

    Δανία

    109

    Γερμανία

    14

    Γαλλία

    30

    Κάτω Χώρες

    90

    Σουηδία

    1

    »

    4) Στο Παράρτημα IA, Μέρος Β ο πίνακας 61 αντικαθίσταται από τα παρακάτω:

    «

     

     

     

    Πίνακας

    61

     

     

    Είδος:

    Λεμονόγλωσσα

    Ζώνη:

    Ενωσιακά ύδατα της 3a

    Microstomus kitt

    (LEM/03A-C.)

    Ένωση

    187

    1)

    Αναλυτικό TAC

    Συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα (TAC)

    187

    1)

    Εκ των οποίων ποσοστό μέχρι 100 % μπορεί να αλιευθεί στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και στα ενωσιακά ύδατα της 4· ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου της 2a (LEM/*2AC4-C1).

    »

    5) Στο Παράρτημα IA, Μέρος Β ο πίνακας 93 αντικαθίσταται από τα παρακάτω:

    «

     

     

     

    Πίνακας

    93

     

     

     

    Είδος:

    Καλκάνι και πησσί

     

    Ζώνη:

    βρετανικά και ενωσιακά ύδατα της 4· βρετανικά ύδατα της 2a

    Scophthalmus maximus και Scophthalmus rhombus

    (T/B/2AC4-C)

    Βέλγιο

    251

    Αναλυτικό TAC

    Δανία

    537

    Εφαρμόζεται το άρθρο 7 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού

    Γερμανία

    137

    Γαλλία

    65

    Κάτω Χώρες

    1 904

    Σουηδία

    4

    Ένωση

    2 898

    (3)(4)

    Ηνωμένο Βασίλειο

    708

    (1)(2)

    Συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα (TAC)

     

    3 606

     

     

     

     

     

    1)

    Εκ των οποίων μέχρι 400 τόνοι καλκανιού μπορούν να αλιευθούν στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και στα ενωσιακά ύδατα της 4 και στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου της 2a (TUR/*2AC4-C).

    2)

    Εκ των οποίων μέχρι 308 τόνοι πησσί μπορούν να αλιευθούν στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και στα ενωσιακά ύδατα της 4 και στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου της 2a (BLL/*2AC4-C)· και ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και ενωσιακά ύδατα της 7d και 7e (BLL/*7DE.).



    3)

    Εκ των οποίων μέχρι 1 638 τόνοι καλκανιού μπορούν να αλιευθούν στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και στα ενωσιακά ύδατα της 4 και στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου της 2a (TUR/*2AC4-C).

    Βέλγιο

    142

    Δανία

    303

    Γερμανία

    77

    Γαλλία

    37

    Κάτω Χώρες

    1 077

    Σουηδία

    2

    4)

    Εκ των οποίων μέχρι 1 260 τόνοι πησσί μπορούν να αλιευθούν στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και στα ενωσιακά ύδατα της 4 και στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου της 2a (BLL/*2AC4-C)· ενωσιακά ύδατα της 3a (BLL/*03A-C)· και ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και ενωσιακά ύδατα της 7d και 7e (BLL/*7DE.).

    Βέλγιο

    109

    Δανία

    233

    Γερμανία

    60

    Γαλλία

    28

    Κάτω Χώρες

    828

    Σουηδία

    2

    »

    6) Στο Παράρτημα IA, Μέρος Β ο πίνακας 98 αντικαθίσταται από τα παρακάτω:

    «

     

     

     

    Πίνακας

    98

     

     

     

    Είδος:

    Σελάχια

     

    Ζώνη:

    ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και ενωσιακά ύδατα των 6a, 6b, 7a-c και 7e-k

     

    Rajiformes

     

     

    (SRX/67AKXD)

     

    Βέλγιο

     

    824

    (1)(2)(3)(4)(5)

    Προληπτικό TAC

     

     

    Εσθονία

    5

    (1)(2)(3)(4)(5)

    Γαλλία

    3 702

    (1)(2)(3)(4)(5)

    Γερμανία

    11

    (1)(2)(3)(4)(5)

    Ιρλανδία

    1 191

    (1)(2)(3)(4)(5)

    Λιθουανία

    19

    (1)(2)(3)(4)(5)

    Κάτω Χώρες

    3

    (1)(2)(3)(4)(5)

    Πορτογαλία

    20

    (1)(2)(3)(4)(5)

    Ισπανία

    996

    (1)(2)(3)(4)(5)

    Ένωση

    6 771

    (1)(2)(3)(4)(5)

    Ηνωμένο Βασίλειο

    2 985

    (1)(2)(3)(4)(5)

    Συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα (TAC)

     

    9 756

    (3)(4)(5)

     

     

     

     

    1)

    Τα αλιεύματα σελαχιού κούκου (Leucoraja naevus) (RJN/67AKXD), καλκανόβατου (Raja clavata) (RJC/67AKXD), ξανθόβατου (Raja brachyura) (RJH/67AKXD), κηλιδόβατου (Raja montagui) (RJM/67AKXD), στρογγυλόβατου (Leucoraja circularis) (RJI/67AKXD) και ακανθόβατου (Leucoraja fullonica) (RJF/67AKXD) αναφέρονται χωριστά.

    2)

    Ειδικός όρος: εκ των οποίων ποσοστό μέχρι 5 % μπορεί να αλιευθεί στη ζώνη 7d (SRX/*07D.), με την επιφύλαξη των απαγορεύσεων που προβλέπονται στο ενωσιακό δίκαιο και στο δίκαιο του Ηνωμένου Βασιλείου για τις περιοχές που προσδιορίζονται σε αυτά. Τα αλιεύματα σελαχιού κούκου (Leucoraja naevus) (RJN/*07D.), καλκανόβατου (Raja clavata) (RJC/*07D.), ξανθόβατου (Raja brachyura) (RJH/*07D.), κηλιδόβατου (Raja montagui) (RJM/*07D.), στρογγυλόβατου (Leucoraja circularis) (RJI/*07D.) και ακανθόβατου (Leucoraja fullonica) (RJF/*07D.) αναφέρονται χωριστά. Ο συγκεκριμένος ειδικός όρος δεν εφαρμόζεται στον μικροστιγματόβατο (Raja microocellata) και τον κυματόβατο (Raja undulata).

    3)

    Δεν εφαρμόζεται στον κυματόβατο (Raja undulata). Τα αλιεύματα του είδους αυτού στην 7e καταλογίζονται στις ποσότητες που προβλέπονται για το εν λόγω χωριστό TAC (RJU/7DE.). Στο είδος αυτό δεν προκαλούνται βλάβες στην περίπτωση που αλιευθεί εκ παραδρομής στις 6a, 6b, 7a-c και 7f-k. Τα δείγματα ελευθερώνονται αμέσως. Οι αλιείς ενθαρρύνονται να αναπτύξουν και να χρησιμοποιούν τεχνικές και εξοπλισμό για τη διευκόλυνση της ταχείας και ασφαλούς απελευθέρωσης του είδους.

    4)

    Δεν εφαρμόζεται στον μικροστιγματόβατο (Raja microocellata), παρά μόνο στις ζώνες 7e, 7f και 7g. Στην περίπτωση που το είδος αυτό αλιευθεί εκ παραδρομής, δεν του προκαλούνται βλάβες. Τα δείγματα ελευθερώνονται αμέσως. Οι αλιείς ενθαρρύνονται να αναπτύξουν και να χρησιμοποιούν τεχνικές και εξοπλισμό για τη διευκόλυνση της ταχείας και ασφαλούς απελευθέρωσης του είδους. Εντός των ορίων των ανωτέρω ποσοστώσεων, στις περιοχές 7f και 7g μπορούν να αλιευθούν κατ’ ανώτατο όριο οι κάτωθι ποσότητες μικροστιγματόβατου:

    Είδος:

    Μικροστιγματόβατος

    Ζώνη:

    7f και 7g

     

     

     

    Raja microocellata

     

    RJE/7FG.)

     

     

    Βέλγιο

    5

     1)

    Προληπτικό TAC

    Εσθονία

    0

     1)

    Γαλλία

    22

     1)

    Γερμανία

    0

     1)

    Ιρλανδία

    7

     1)

    Λιθουανία

    0

     1)

    Κάτω Χώρες

    0

     1)

    Πορτογαλία

    0

     1)

    Ισπανία

    6

     1)

    Ένωση

    40

     1)

    Ηνωμένο Βασίλειο

    46

     1)

    Συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα (TAC)

     

    86

     

     

     

     

     

    1)

    Ειδικός όρος: εκ των οποίων ποσοστό έως 5 % μπορεί να αλιευθεί στην 7d και να αναφερθεί με τον ακόλουθο κωδικό: (RJE/*07D.). Ο ως άνω ειδικός όρος ισχύει με την επιφύλαξη των απαγορεύσεων που προβλέπονται στο ενωσιακό δίκαιο και στο δίκαιο του Ηνωμένου Βασιλείου για τις περιοχές που προσδιορίζονται με βάση αυτά.

    5)

    Εντός των ορίων των ανωτέρω ποσοστώσεων, στη διαίρεση 7e μπορούν να αλιευθούν κατ’ ανώτατο όριο οι κάτωθι ποσότητες μικροστιγματόβατου, ώστε να καταστεί δυνατή η αλιεία ειδών-δεικτών με σκοπό τη συλλογή δεδομένων βάσει αλιείας για το εν λόγω απόθεμα, σύμφωνα με την αξιολόγηση του ICES.

    Είδος:

    Μικροστιγματόβατος

    Ζώνη:

    7e

     

     

     

    Raja microocellata

     

    RJE/07E.)

     

     

    Βέλγιο

    1

    1)

    Προληπτικό TAC

    Εσθονία

    0

    1)

    Γαλλία

    6

    1)

    Γερμανία

    0

    1)

    Ιρλανδία

    2

    1)

    Λιθουανία

    0

    1)

    Κάτω Χώρες

    0

    1)

    Πορτογαλία

    0

    1)

    Ισπανία

    2

    1)

    Ένωση

    11

    1)

    Ηνωμένο Βασίλειο

    5

    1)

    Συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα (TAC)

     

    16

     

     

     

     

     

    1)

    Μόνο τα σκάφη που συμμετέχουν σε «προγράμματα παρακολούθησης» αλιείας δεικτών μικροστιγματόβατου στην 7e μπορούν να εκφορτώνουν αλιεύματα του εν λόγω αποθέματος. Σε περίπτωση που αλιευθούν εκ παραδρομής δείγματα από άλλα σκάφη, δεν τους προκαλούνται βλάβες και απελευθερώνονται αμέσως. Κάθε μέρος καθορίζει ανεξάρτητα τον τρόπο κατανομής της ποσόστωσής του στα σκάφη που συμμετέχουν στα οικεία προγράμματα παρακολούθησης. Τα συμμετέχοντα σκάφη θα πρέπει να συλλέγουν και να ανταλλάσσουν δεδομένα σχετικά με: εκφορτώσεις και απορρίψεις και κατά προτίμηση βιολογικά χαρακτηριστικά των αλιευμάτων (μήκος, βάρος και φύλο).

    »

    7) Στο Παράρτημα IA, Μέρος Β υποσημείωση 2 του πίνακα 101, οι πίνακες αντικαθίστανται από τα ακόλουθα:

    «

    Είδος:

    Κυματόβατος

    Ζώνη:

    Ενωσιακά ύδατα της 8

     

    Raja undulata

     

     (RJU/8-C.)

     

    Βέλγιο

    0

    Προληπτικό TAC

    Γαλλία

    13

    1)

    Πορτογαλία

    10

    Ισπανία

    10

    2)

    Ένωση

    33

    Ηνωμένο Βασίλειο

    0

    Συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα (TAC)

    33

     

     

     

     

    1)

    28,5 τόνοι επιπλέον μπορεί να χορηγηθούν σε σκάφη τα οποία συμμετέχουν σε αλιεία ειδών-δεικτών με σκοπό τη συλλογή δεδομένων ανά τύπο αλιείας για το εν λόγω απόθεμα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει εθνικός επιστημονικός φορέας. Τα αλιεύματα από αυτή την πρόσθετη κατανομή αναφέρονται χωριστά (RJU/8-C.SEN). Η Γαλλία γνωστοποιεί το όνομα του σκάφους ή των σκαφών στην Επιτροπή πριν επιτρέψει οποιοδήποτε αλίευμα. Το γεγονός αυτό δεν θίγει τη σχετική σταθερότητα.

    2)

    21,5 τόνοι επιπλέον μπορεί να χορηγηθούν σε σκάφη τα οποία συμμετέχουν σε αλιεία ειδών-δεικτών με σκοπό τη συλλογή δεδομένων ανά τύπο αλιείας για το εν λόγω απόθεμα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει εθνικός επιστημονικός φορέας. Τα αλιεύματα από αυτή την πρόσθετη κατανομή αναφέρονται χωριστά (RJU/8-C.SEN). Η Ισπανία γνωστοποιεί το όνομα του σκάφους ή των σκαφών στην Επιτροπή πριν επιτρέψει οποιοδήποτε αλίευμα. Το γεγονός αυτό δεν θίγει τη σχετική σταθερότητα.

    Είδος:

    Κυματόβατος

    Ζώνη:

    Ενωσιακά ύδατα της 9

     

    Raja undulata

     

    (RJU/9-C.)

     

    Βέλγιο

    0

    Προληπτικό TAC

    Γαλλία

    20

    Πορτογαλία

    15

    1)

    Ισπανία

    15

    Ένωση

    50

    Ηνωμένο Βασίλειο

    0

     

    Συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα (TAC)

    50

     

     

     

     

    1)

    50 τόνοι επιπλέον μπορεί να χορηγηθούν σε σκάφη τα οποία συμμετέχουν σε αλιεία ειδών-δεικτών με σκοπό τη συλλογή δεδομένων ανά τύπο αλιείας για το εν λόγω απόθεμα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει εθνικός επιστημονικός φορέας. Τα αλιεύματα από αυτή την πρόσθετη κατανομή αναφέρονται χωριστά (RJU/9-C.SEN). Η Πορτογαλία γνωστοποιεί το όνομα του σκάφους ή των σκαφών στην Επιτροπή πριν επιτρέψει οποιοδήποτε αλίευμα. Το γεγονός αυτό δεν θίγει τη σχετική σταθερότητα.

    »

    8) Στο Παράρτημα IA, Μέρος Β ο πίνακας 103 αντικαθίσταται από τα παρακάτω:

    «

     

     

     

    Πίνακας

    103

     

     

     

    Είδος:

    Σκουμπρί

     

     

    Ζώνη:

    Τα ενωσιακά ύδατα των διαιρέσεων 3a, 3b, 3c και 3d· ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου της 2a· ύδατα της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου 4· νορβηγικά ύδατα των 2a και 4a

     

    Scomber scombrus

     

     

    (MAC/2A34-N)

     

    Βέλγιο

    476

    (1)(2)

    Αναλυτικό TAC

     

     

    Δανία

    27 882

    (1)(2)(4)

    Εφαρμόζεται το άρθρο 7 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού

    Γερμανία

    496

    (1)(2)

    Γαλλία

    1 498

    (1)(2)

    Κάτω Χώρες

    1 508

    (1)(2)

    Σουηδία

    4 569

    (1)(2)(3)

    Ένωση

    36 429

    (1)(2)

    Συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα (TAC)

     

    739 386

     

     

     

     

     

    1)

    Ειδικός όρος: εντός των ορίων αυτών των ποσοστώσεων, στις ακόλουθες ζώνες μπορούν να αλιευθούν κατ’ ανώτατο όριο οι κάτωθι ποσότητες:

     

    3a  
    (MAC/*03A.)

    ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και ενωσιακά ύδατα των 3a, 4b και 4c  
    (MAC/*3A4BC)

    4b  
    (MAC/*04B.)

    4c  
    (MAC/*04C.)

    ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και διεθνή ύδατα των 2a, 5b, 6, 7, 8d, 8e, 12 and 14 
    (MAC/*2AX14)

    Βέλγιο

    0

    0

    0

    0

    286

    Δανία

    0

    4 130

    0

    0

    9 775

    Γερμανία

    0

    0

    0

    0

    298

    Γαλλία

    0

    490

    0

    0

    899

    Κάτω Χώρες

    0

    490

    0

    0

    905

    Σουηδία

    0

    0

    390

    10

    2 741

    Ένωση

    0

    5 110

    390

    10

    14 903

    2)

    Εντός των ορίων των ποσοστώσεων αυτών, και σε συμφωνία με το παράκτιο κράτος, στις ακόλουθες δύο ζώνες μπορούν επίσης να αλιεύονται κατ’ ανώτατο όριο οι κάτωθι ποσότητες:

     

     

    νορβηγικά ύδατα των 2a και 4a (MAC/*02A4AN-)

    Ύδατα Φερόων Νήσων (MAC/*FRO1)

     

     

     

     

     

    Βέλγιο

    0

    Δεν έχει ακόμη καθοριστεί

     

     

     

     

     

    Δανία

    0

    Δεν έχει ακόμη καθοριστεί

     

     

     

     

     

    Γερμανία

    0

    Δεν έχει ακόμη καθοριστεί

     

     

     

     

     

    Γαλλία

    0

    Δεν έχει ακόμη καθοριστεί

     

     

     

     

     

    Κάτω Χώρες

    0

    Δεν έχει ακόμη καθοριστεί

     

     

     

     

     

    Σουηδία

    0

    Δεν έχει ακόμη καθοριστεί

     

     

     

     

     

    Ένωση

    0

    Δεν έχει ακόμη καθοριστεί

     

     

     

     

    3)

    Ειδικός όρος: συμπεριλαμβάνεται η κάτωθι ποσότητα προς αλίευση στα νορβηγικά ύδατα των 2a και 4a (MAC/*2A4AN):

     

    322

     

     

     

     

    Κατά την αλιεία βάσει αυτού του ειδικού όρου, τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα γάδου, εγκλεφίνου, κίτρινου μπακαλιάρου, νταουκιού Ατλαντικού και μαύρου μπακαλιάρου καταλογίζονται στις ποσοστώσεις των εν λόγω ειδών.

    4)

    Εντός του ορίου της ποσόστωσης αυτής, πραγματοποιούνται από τη Δανία οι ακόλουθες μεταφορές, οι οποίες μπορούν να αλιευθούν στα ύδατα Ηνωμένου Βασιλείου και στα ενωσιακά ύδατα των 6, 7, 8d· στα ενωσιακά ύδατα των 8a, 8b και 8e·στα διεθνή ύδατα των 12 και 14· και στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και στα διεθνή ύδατα της 2a και 5b (MAC/*2A14):

     

    Γερμανία

    531

     

     

     

     

     

     

    Ισπανία

    1

     

     

     

     

     

     

    Εσθονία

    4

     

     

     

     

     

     

    Γαλλία

    354

     

     

     

     

     

     

    Ιρλανδία

    1 769

     

     

     

     

     

     

    Λετονία

    3

     

     

     

     

     

     

    Λιθουανία

    3

     

     

     

     

     

     

    Κάτω Χώρες

    774

     

     

     

     

     

     

    Πολωνία

    37

     

     

     

     

     

    »

    9) Στο Παράρτημα ΙΑ, Μέρος B, στον πίνακα 106, η υποσημείωση 1 αντικαθίσταται από τα παρακάτω:

    «Μπορούν να αλιευθούν μόνο στα ενωσιακά ύδατα της 4 (SOL/*04-EU.).»

    10)Το παράρτημα I-Ζ αντικαθίσταται από τα παρακάτω:

    «

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I-Ζ

    ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ WCPFC

     

     

    Πίνακας

    1

     

    Είδος:

    Τόνος μεγαλόφθαλμος

    Thunnus obesus

    Ζώνη:

    Περιοχή της σύμβασης WCPFC

    (BET/WCPFC)

    Ένωση

    2 000

    1)

    Προληπτικό TAC

    Συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα (TAC)

    Άνευ αντικειμένου

    1)

    1)

    Αυτή η ποσόστωση μπορεί να αλιεύεται μόνο από σκάφη που χρησιμοποιούν παραγάδια.

     

     

    Πίνακας

    2

     

    Είδος:

    Ξιφίας

    Xiphias gladius

    Ζώνη:

    Περιοχή της σύμβασης WCPFC νοτίως των 20° Ν

    (SWO/F7120S)

    Ένωση

    3 170,36

    Προληπτικό TAC

    Συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα (TAC)

    Άνευ αντικειμένου

    »

    11)Το παράρτημα I-Η αντικαθίσταται από τα παρακάτω:

    «

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I-Η

    ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ SPRFMO

     

     

    Πίνακας

    1

     

    Είδος:

    Μπακαλιάρος της Ανταρκτικής

    Dissostichus spp.

    Ζώνη:

    Περιοχή της σύμβασης SPRFMO, ενότητες έρευνας Α και Β(1)

    (TOT/SPR-AB)

    Συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα (TAC)

    162

    (2)(3)(4)

    Προληπτικό TAC

    1)

    Ενότητα έρευνας A:

    -ΒΔ

    50°30′ Ν 136° Α

    -ΒΑ

    50°30′ Ν 140°30′ Α

    -ΝΑ

    54°50′ Ν 140°30′ Α

    -ΝΔ

    54°50′ Ν 136° Α

    Ενότητα έρευνας B:

    -ΒΔ

    52°45′ Ν 140°30′ Α

    -ΒΑ

    52°45′ Ν 145°30′ Α

    -ΝΑ

    54°50′ Ν 145°30′ Α

    -ΝΔ

    54°50′ Ν 140°30′ Α

    2)

    Αυτό το ετήσιο TAC ισχύει μόνο για την εξερευνητική αλιεία. Η αλιεία περιορίζεται σε βάθη μεταξύ 600 m και 2 500 m. Η αλιεία περιορίζεται σε ένα και μόνο ταξίδι μέγιστης διάρκειας 60 διαδοχικών ημερών, το οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε μεταξύ 1ης Μαΐου και 15ης Νοεμβρίου 2024. Από την 1η έως τη 15η Νοεμβρίου 2024, τα παραγάδια ποντίζονται μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και όλες οι αλιευτικές δραστηριότητες παύουν αμέσως σε περίπτωση θανάτωσης:

    1)ενός ατόμου από οποιοδήποτε από τα ακόλουθα είδη: άλμπατρος των ειδών (Diomedea exulans), Thalassarche chrysostoma και Thalassarche melanophris, ρυνοτρυπίδες των ειδών Procellaria cinerea και Pterodroma mollis· ή

    2)τριών ατόμων από οποιοδήποτε από τα ακόλουθα είδη: άλμπατρος του είδους Phoebetria palpebrata, ρυνοτρυπίδες των ειδών Macronectes giganteus και Macronectes halli.

    Η αλιεία περιορίζεται περαιτέρω σε 5 000 άγκιστρα κατ’ ανώτατο όριο ανά πόντιση, με ανώτατο όριο τις 100 ποντίσεις. Τα παραγάδια απέχουν τουλάχιστον 3 ναυτικά μίλια μεταξύ τους και δεν ποντίζονται σε προηγούμενες θέσεις πόντισης παραγαδιών εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους. Η αλιεία διακόπτεται είτε όταν επιτευχθεί το TAC είτε όταν έχουν πραγματοποιηθεί 100 ποντίσεις και ανασύρσεις στη διάρκεια του ταξιδιού, όποιο από τα δύο συμβεί νωρίτερα.

    3)

    Εκ των οποίων έως 129 τόνοι μπορούν να αλιεύονται στην ενότητα έρευνας Α. Τα αλιεύματα μπακαλιάρου της Ανταρκτικής στην ενότητα έρευνας Α αναφέρονται χωριστά (TOT/SPR-A).

    4)

    Εκ των οποίων έως 33 τόνοι μπορούν να αλιεύονται στην ενότητα έρευνας Β. Τα αλιεύματα μπακαλιάρου της Ανταρκτικής στην ενότητα έρευνας Β αναφέρονται χωριστά (TOT/SPR-B).

     

     

    Πίνακας

    2

     

    Είδος:

    Σαυρίδι της Χιλής

    Trachurus murphyi

    Ζώνη:

    Περιοχή της σύμβασης SPRFMO

    (CJM/SPRFMO)

    Γερμανία

    18 622,82

    Αναλυτικό TAC

    Κάτω Χώρες

    20 185,21

    Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 παράγραφοι 2 και 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96

    Λιθουανία

    12 958,23

    Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96

    Πολωνία

    22 280,74

    Ένωση

    74 047,00

    Συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα (TAC)

    Άνευ αντικειμένου

    »

    12)Στο παράρτημα VI, το σημείο 4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «4.Μέγιστος αριθμός αλιευτικών σκαφών κάθε κράτους μέλους, τα οποία μπορούν να λάβουν άδεια να αλιεύουν, να διατηρούν επί του σκάφους, να μεταφορτώνουν, να μεταφέρουν ή να εκφορτώνουν ερυθρό τόνο στον Ανατολικό Ατλαντικό και στη Μεσόγειο.

    Πίνακας A

    Αριθμός αλιευτικών σκαφών(1)(2)

    Ελλάδα(3)

    Ισπανία

    Γαλλία

    Κροατία

    Ιταλία

    Κύπρος(4)

    Μάλτα(5)

    Πορτογαλία

    Γρι-Γρι(6)

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    Παραγαδιάρικα

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    Σκάφη αλιείας με δόλωμα

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    Πετονιές χειρός

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    Μηχανότρατες

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    Μικρής κλίμακας

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    Άλλοι μη βιομηχανικοί τύποι αλιείας(7)

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    (1)    Οι αριθμοί στον πίνακα αυτόν θα καθοριστούν μετά την έγκριση του σχεδίου διαχείρισης της αλιευτικής και ιχθυοτροφικής ικανότητας της Ένωσης από την ICCAT, σύμφωνα με τις ισχύουσες συστάσεις της ICCAT και τους ενωσιακούς κανόνες.

    (2)    Οι αριθμοί στον παρόντα πίνακα ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω, εφόσον εκπληρούνται οι διεθνείς υποχρεώσεις της Ένωσης.

    (3)    Ένα γρι-γρι μεσαίου μεγέθους αντικαταστάθηκε από έως και 10 παραγαδιάρικα ή από ένα γρι-γρι μικρού μεγέθους και τρία άλλα σκάφη μη βιομηχανικού τύπου.

    (4)    Ένα γρι-γρι μεσαίου μεγέθους μπορεί να αντικατασταθεί από έως και 10 παραγαδιάρικα ή από ένα γρι-γρι μικρού μεγέθους και έως και τρία παραγαδιάρικα.

    (5)    Ένα γρι-γρι μεσαίου μεγέθους μπορεί να αντικατασταθεί από έως και 10 παραγαδιάρικα.

    (6)    Οι μεμονωμένοι αριθμοί γρι-γρι στον παρόντα πίνακα είναι αποτέλεσμα μεταφορών μεταξύ κρατών μελών και δεν δημιουργούν ιστορικά δικαιώματα για το μέλλον.

    (7)    Σκάφη πολλαπλών χρήσεων, που χρησιμοποιούν πολλά αλιευτικά εργαλεία (παραγάδια, πετονιές χειρός, συρτή).

    »

    13) Στο παράρτημα VI, το σημείο 5 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «5.Μέγιστος αριθμός παγίδων που έχουν λάβει άδεια από κάθε κράτος μέλος και χρησιμοποιούνται στον Ανατολικό Ατλαντικό και στη Μεσόγειο για την αλιεία τόνου

    Μέγιστος αριθμός παγίδων(1)

    Κράτος μέλος

    Αριθμός παγίδων

    Ισπανία

    pm

    Ιταλία

    pm

    Πορτογαλία

    pm

    (1)    Ο πίνακας αυτός θα αναπροσαρμοστεί μετά την έγκριση του σχεδίου διαχείρισης της αλιευτικής και ιχθυοτροφικής ικανότητας της Ένωσης από την ICCAT, σύμφωνα με τις ισχύουσες συστάσεις της ICCAT και τους ενωσιακούς κανόνες.

    »

    14) Στο παράρτημα VI, το σημείο 6 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «6.Μέγιστη ικανότητα εκτροφής και πάχυνσης τόνου για κάθε κράτος μέλος και ανώτατο όριο εισερχόμενων ποσοτήτων τόνου αλιευθέντος σε άγρια κατάσταση που μπορεί να κατανείμει κάθε κράτος μέλος στα ιχθυοτροφεία του στον Ανατολικό Ατλαντικό και στη Μεσόγειο

    Πίνακας A

    Μέγιστη ικανότητα εκτροφής και πάχυνσης τόνου(1)

    Αριθμός ιχθυοτροφείων

    Ικανότητα (σε τόνους)

    Ελλάδα

    pm

    pm

    Ισπανία

    pm

    pm

    Κροατία

    pm

    pm

    Ιταλία

    pm

    pm

    Κύπρος

    pm

    pm

    Μάλτα

    pm

    pm

    Πορτογαλία

    pm

    pm

    (1)    Ο πίνακας αυτός θα αναπροσαρμοστεί μετά την έγκριση του σχεδίου διαχείρισης της αλιευτικής και ιχθυοτροφικής ικανότητας της Ένωσης από την ICCAT, σύμφωνα με τις ισχύουσες συστάσεις της ICCAT και τους ενωσιακούς κανόνες.

    Πίνακας B

    Ανώτατο όριο εισερχόμενων ποσοτήτων ερυθρού τόνου αλιευθέντος σε άγρια κατάσταση (σε τόνους)(1)

    Ελλάδα

    pm

    Ισπανία

    pm

    Κροατία

    pm

    Ιταλία

    pm

    Κύπρος

    pm

    Μάλτα

    pm

    Πορτογαλία

    pm

    (1)    Ο πίνακας αυτός θα αναπροσαρμοστεί μετά την έγκριση του σχεδίου διαχείρισης της αλιευτικής και ιχθυοτροφικής ικανότητας της Ένωσης από την ICCAT, σύμφωνα με τις ισχύουσες συστάσεις της ICCAT και τους ενωσιακούς κανόνες.

    »

    15)το παράρτημα IX αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IX

    ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ WCPFC

    1.    Μέγιστος αριθμός ενωσιακών αλιευτικών σκαφών που επιτρέπεται να αλιεύουν ξιφία (Xiphias gladius) και τα οποία χρησιμοποιούν παραγάδια σε περιοχές νοτίως γεωγραφικού πλάτους 20° Ν της περιοχής της σύμβασης WCPFC

    Ισπανία

    14

    Ένωση

    14

    Μέγιστος αριθμός ενωσιακών αλιευτικών σκαφών γρι-γρι που επιτρέπεται να αλιεύουν τροπικούς τόνους σε περιοχές μεταξύ 20° Β και 20° Ν της περιοχής της σύμβασης WCPFC

    Ισπανία

    4

    Ένωση

    4

    »

    13)Στο παράρτημα XI, το σημείο 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «2.    Στο παράρτημα I-Α μέρος Β του κανονισμού (ΕΕ) 2023/194, οι πίνακες για το σκουμπρί (Scomber scombrus) στα ενωσιακά ύδατα των διαιρέσεων ICES 3a, 3b, 3c και 3d· στα ύδατα Ηνωμένου Βασιλείου της διαίρεσης 2a· στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και στα ενωσιακά ύδατα της υποζώνης ICES 4· και στα νορβηγικά ύδατα των διαιρέσεων 2a και 4a αντικαθίστανται από τα ακόλουθα:

    «

    Είδος:

    Σκουμπρί

    Scomber scombrus

    Ζώνη:

    Τα ενωσιακά ύδατα των διαιρέσεων 3a, 3b, 3c και 3d· ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου της 2a· ύδατα της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου 4· νορβηγικά ύδατα των 2a και 4a

    (MAC/2A34-N)

    Βέλγιο

     

    501

    (1)(2)

    Αναλυτικό TAC

    Δανία

     

    29 446

    (1)(2)(4)

    Εφαρμόζεται το άρθρο 8 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού

    Γερμανία

     

    523

    (1)(2)

     

     

     

    Γαλλία

     

    1 579

    (1)(2)

     

     

     

    Κάτω Χώρες

     

    1 589

    (1)(2)

     

     

     

    Σουηδία

     

    4 743

    (1)(2)(3)

     

     

     

    Ένωση

     

    38 381

    (1)(2)

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα (TAC)

     

    782 066

     

     

     

     

    1)

    Ειδικός όρος: εντός των ορίων αυτών των ποσοστώσεων, στις ακόλουθες ζώνες μπορούν να αλιευθούν κατ’ ανώτατο όριο οι κάτωθι ποσότητες:

     

    ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και ενωσιακά ύδατα των 3a, 4b και 4c

    4b

    4c

    ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και διεθνή ύδατα των 2a, 5b, 6, 7, 8d, 8e, 12 και 14

     

     

    (MAC/*03A.)

    (MAC/*3A4BC)

    (MAC/*04B.)

    (MAC/*04C)

    (MAC/*2AX14)

    Βέλγιο

    0

    0

    0

    0

    301

    Δανία

    0

    4 130

    0

    0

    10 312

    Γερμανία

    0

    0

    0

    0

    314

    Γαλλία

    0

    490

    0

    0

    947

    Κάτω Χώρες

    0

    490

    0

    0

    953

    Σουηδία

    0

    0

    390

    10

    2 846

    Ένωση

    0

    5 110

    390

    10

    15 673

    2)

    Εντός των ορίων των ποσοστώσεων αυτών, και σε συμφωνία με το παράκτιο κράτος, στις ακόλουθες δύο ζώνες μπορούν επίσης να αλιεύονται κατ’ ανώτατο όριο οι κάτωθι ποσότητες:

     

     

     νορβηγικά ύδατα των 2a και 4a (MAC/*02A4AN-)

    Ύδατα Φερόων Νήσων (MAC/*FRO1)

     

     

     

     

    Βέλγιο

    0

    0

     

     

     

     

    Δανία

    0

    0

     

     

     

     

    Γερμανία

    0

    0

     

     

     

     

    Γαλλία

    0

    0

     

     

     

     

    Κάτω Χώρες

    0

    0

     

     

     

     

    Σουηδία

    0

    0

     

     

     

     

    Ένωση

    0

    0

     

     

     

    3)

    Ειδικός όρος: συμπεριλαμβάνεται η κάτωθι ποσότητα προς αλίευση στα νορβηγικά ύδατα των 2a και 4a (MAC/*2A4AN): 

     

    266

     

     

     

     

    Κατά την αλιεία βάσει αυτού του ειδικού όρου, τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα γάδου, εγκλεφίνου, κίτρινου μπακαλιάρου, νταουκιού Ατλαντικού και μαύρου μπακαλιάρου καταλογίζονται στις ποσοστώσεις των εν λόγω ειδών.

    4)

    Εντός του ορίου της ποσόστωσης αυτής, πραγματοποιούνται από τη Δανία οι ακόλουθες μεταφορές, οι οποίες μπορούν να αλιευθούν στα ύδατα Ηνωμένου Βασιλείου και στα ενωσιακά ύδατα των 6, 7, 8d· στα ενωσιακά ύδατα των 8a, 8b και 8e·στα διεθνή ύδατα των 12 και 14· και στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και στα διεθνή ύδατα της 2a και 5b (MAC/*2A14):

     

    Γερμανία

    749

     

     

     

     

     

    Ισπανία

    1

     

     

     

     

     

    Εσθονία

    6

     

     

     

     

     

    Γαλλία

    499

     

     

     

     

     

    Ιρλανδία

    2 495

     

     

     

     

     

    Λετονία

    5

     

     

     

     

     

    Λιθουανία

    5

     

     

     

     

     

    Κάτω Χώρες

    1 092

     

     

     

     

     

    Πολωνία

    53

     

     

     

     

    »

    »

    Top