Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52024DC0261

    ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ σχετικά με την εφαρμογή των άρθρων 13, 16 και 17 της οδηγίας 2010/13/ΕΕ, όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία (ΕΕ) 2018/1808 για την περίοδο 2020-2021 όσον αφορά τα άρθρα 13, 16 και 17

    COM/2024/261 final

    Βρυξέλλες, 27.6.2024

    COM(2024) 261 final

    ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    σχετικά με την εφαρμογή των άρθρων 13, 16 και 17 της οδηγίας 2010/13/ΕΕ, όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία (ΕΕ) 2018/1808 για την περίοδο 2020-2021 όσον αφορά τα άρθρα 13, 16 και 17

    {SWD(2024) 149 final}


    1.ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΛΑΙΣΙΟ

    Η παρούσα έκθεση αποτελεί μέρος της τακτικής παρακολούθησης της εφαρμογής των μέτρων που αφορούν την προώθηση ευρωπαϊκών έργων από τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων, όπως προβλέπεται στην οδηγία 2010/13/ΕΕ [γνωστή και ως οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων (AVMSD)] 1 . Η παρούσα έκθεση καλύπτει τα έτη 2020έως 2021 τόσο για τις γραμμικές όσο και για τις μη γραμμικές υπηρεσίες. Το γεωγραφικό πεδίο καλύπτει τα κράτη μέλη. Η έκθεση βασίζεται στις εθνικές εκθέσεις που παρέχονται από τα κράτη μέλη και σε μια ανεξάρτητη μελέτη (στο εξής: «μελέτη»), η οποία παρέχει πληροφορίες επίσης 2 για την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία [δηλαδή για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) οι οποίες είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), ή τις «χώρες ΕΟΧ/ΕΖΕΣ»]. Η έκθεση λαμβάνει επίσης υπόψη σχετικά δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο του Οπτικοακουστικού Τομέα και την έκθεση της Επιτροπής για τις προοπτικές των μέσων ενημέρωσης 3 . Αποτελεί συνέχεια προηγούμενων εκθέσεων που καλύπτουν την εφαρμογή των διατάξεων της AVMSD κατά τις περιόδους 2015-2019 4 και 2011-2014 5 .

    Για πρώτη φορά, η εν λόγω περιοδική υποβολή εκθέσεων λαμβάνει υπόψη τις νέες υποχρεώσεις που θεσπίστηκαν με την οδηγία (ΕΕ) 2018/1808 6 , η οποία τροποποίησε την οδηγία 2010/13/ΕΕ, ενισχύοντας τους κανόνες για την προώθηση των ευρωπαϊκών έργων από τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων. Η προθεσμία μεταφοράς της στο εθνικό δίκαιο έληξε τον Σεπτέμβριο του 2020.

    Οι νέοι κανόνες που περιέχονται στο άρθρο 13 της AVMSD υποχρεώνουν τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν ότι οι πάροχοι κατά παραγγελία υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων [πάροχοι βίντεο κατά παραγγελία (VOD)] που υπάγονται στη δικαιοδοσία τους διασφαλίζουν μερίδιο τουλάχιστον 30 % για τα ευρωπαϊκά έργα στους καταλόγους τους και διασφαλίζουν ότι τα έργα αυτά κατέχουν προβεβλημένη θέση 7 . Οι νέοι κανόνες παρέχουν επίσης τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να επεκτείνουν τις χρηματοδοτικές συνεισφορές στην παραγωγή ευρωπαϊκών έργων, μεταξύ άλλων με άμεσες επενδύσεις σε περιεχόμενο και συνεισφορές σε εθνικά ταμεία, τις οποίες επιβάλλουν στους παρόχους υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας που υπάγονται στη δικαιοδοσία τους, ώστε να καλύπτουν παρόχους υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας που απευθύνονται σε κοινό εντός της επικράτειάς τους, αλλά είναι εγκατεστημένοι σε άλλα κράτη μέλη 8 . Οι εν λόγω υποχρεώσεις που επιβάλλονται στις διασυνοριακές υπηρεσίες πρέπει να είναι αναλογικές, να μην εισάγουν διακρίσεις και να συμμορφώνονται με το δίκαιο της ΕΕ. Οι πάροχοι υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας με χαμηλό κύκλο εργασιών ή χαμηλή θέαση εξαιρούνται τόσο από τις υποχρεώσεις ποσόστωσης και προβολής όσο και από τις υποχρεώσεις χρηματοοικονομικών επενδύσεων. Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να προβλέπουν περαιτέρω εξαιρέσεις όταν οι εν λόγω υποχρεώσεις είναι ανέφικτες ή αδικαιολόγητες λόγω του είδους ή του θεματικού τομέα των υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων 9 . Προκειμένου να διασφαλιστεί συνεκτικός υπολογισμός του μεριδίου των ευρωπαϊκών έργων στους καταλόγους των παρόχων VOD και να καθοριστεί η χαμηλή θέαση και ο χαμηλός κύκλος εργασιών, τον Ιούλιο του 2020 η Επιτροπή εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές για τα δύο αυτά ζητήματα, σύμφωνα με την AVMSD 10 .

    Η οδηγία (ΕΕ) 2018/1808 δεν έχει μεταβάλει τις υποχρεώσεις για την προώθηση των ευρωπαϊκών έργων που ισχύουν για τις γραμμικές υπηρεσίες στα άρθρα 16 και 17 της AVMSD. Οι τηλεοπτικοί οργανισμοί πρέπει να αφιερώνουν για ευρωπαϊκά έργα το μεγαλύτερο ποσοστό του χρόνου εκπομπής τους, κάθε φορά που αυτό είναι εφικτό και με τα κατάλληλα μέσα, εκτός του χρόνου που διατίθεται στις ειδήσεις, τις αθλητικές εκδηλώσεις, τα τηλεοπτικά παιχνίδια, τις διαφημίσεις, υπηρεσίες τηλεκειμενογραφίας και τηλεπώλησης 11 . Πρέπει επίσης να αφιερώνουν τουλάχιστον το 10 % αυτού του χρόνου εκπομπής ή του προϋπολογισμού των προγραμμάτων τους σε ανεξάρτητα ευρωπαϊκά έργα 12 .

    Σύμφωνα με τους νέους κανόνες της AVMSD, τα κράτη μέλη πρέπει να υποβάλουν εκθέσεις σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 13 ανά 2 έτη 13 , σύμφωνα με τις υφιστάμενες υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων σχετικά με τα άρθρα 16 και 17. Η κατάρτιση της παρούσας έκθεσης επηρεάστηκε από καθυστερήσεις στη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας (ΕΕ) 2018/1808 από τα κράτη μέλη και, στη συνέχεια, από την ικανότητα των κρατών μελών να παρέχουν σχετικά στοιχεία στις εθνικές εκθέσεις.

    Για τις λεπτομερείς εκθέσεις, ανατρέξτε στο συνοδευτικό έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής. Το πρώτο μέρος του εγγράφου αυτού περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 13 της AVMSD σχετικά με την προώθηση ευρωπαϊκών έργων από κατά παραγγελία υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων κατά την περίοδο 2020-2021, σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 5 της εν λόγω οδηγίας και συνεκτιμώντας τις εξελίξεις στην αγορά και την τεχνολογία, καθώς και τον στόχο της πολιτισμικής πολυμορφίας. Το δεύτερο μέρος αφορά την εφαρμογή των άρθρων 16 και 17 της AVMSD σχετικά με την προώθηση ευρωπαϊκών έργων και ανεξάρτητων παραγωγών από τηλεοπτικούς οργανισμούς κατά την ίδια περίοδο. Σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 3 της AVMSD, σκοπός είναι να γνωστοποιούνται στα κράτη μέλη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι εθνικές εκθέσεις σχετικά με την εφαρμογή των άρθρων 16 και 17, τις οποίες τα κράτη μέλη πρέπει να υποβάλουν ανά διετία, συνοδευόμενες, κατά περίπτωση, από σχετική γνωμοδότηση. Οι κύριες διαπιστώσεις και τα κύρια συμπεράσματα παρουσιάζονται κατωτέρω.

    2.ΚΥΡΙΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

    Η περίοδος που καλύπτεται από την παρούσα έκθεση (2020-2021) ήταν μεταβατική περίοδος, δεδομένου ότι η προθεσμία μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας (ΕΕ) 2018/1808 παρήλθε τον Σεπτέμβριο του 2020 και δεν είχαν μεταφέρει πλήρως την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο όλα τα κράτη μέλη έως το τέλος της περιόδου αναφοράς της παρούσας έκθεσης.

    Η περίοδος αναφοράς περιλάμβανε επίσης την έναρξη της πανδημίας COVID-19. Η πανδημία είχε αξιοσημείωτο αντίκτυπο στην παραγωγή οπτικοακουστικού περιεχομένου, αλλά παρείχε ωστόσο τη δυνατότητα στους φορείς VOD να διευρύνουν το κοινό τους, και ιδίως στις παγκόσμιες συνδρομητικές υπηρεσίες βίντεο κατά παραγγελία (SVOD) να συνεχίσουν να αυξάνουν τα έσοδά τους στην ΕΕ —από 6,7 δισ. EUR το 2019 σε 11,7 δισ. EUR το 2021. Ο συνολικός αριθμός των υπηρεσιών VOD που λειτουργούν στο πλαίσιο των δικαιοδοσιών της ΕΕ και των χωρών ΕΟΧ/ΕΖΕΣ αυξήθηκε επίσης από 1 030 το 2019 σε 1 984 το 2021.

    Κατά την περίοδο αναφοράς, 17 κράτη μέλη θέσπισαν εθνικά μέτρα εφαρμογής για τη μεταφορά στο εθνικό τους δίκαιο των νέων κανόνων του άρθρου 13, ενώ τα υπόλοιπα θέσπισαν τα εν λόγω μέτρα μόνο μετά την περίοδο αναφοράς. Σε πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες η μεταφορά στο εθνικό δίκαιο ολοκληρώθηκε κατά την περίοδο αναφοράς, τα λεπτομερή στοιχεία εφαρμογής των κανόνων δεν είχαν ακόμη συγκεκριμενοποιηθεί σε παράγωγο δίκαιο ή σε νομοθετικές ρυθμίσεις. Επιπλέον, η υποχρέωση των παρόχων υπηρεσιών να συμμορφώνονται με τους κανόνες συχνά άρχισε να ισχύει μόνο μετά τη λήξη της περιόδου αναφοράς. Ωστόσο, τόσο η μεταφορά στο εθνικό δίκαιο κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς όσο και η μεταφορά στο εθνικό δίκαιο μετά την περίοδο αναφοράς παρουσίαζαν υψηλό επίπεδο ευθυγράμμισης με τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής και ομοιότητες όσον αφορά τις προσεγγίσεις υπολογισμού και τις εξαιρέσεις. Συνολικά, τα δελτία νομικής χαρτογράφησης που παρασχέθηκαν από τα κράτη μέλη δείχνουν ότι, κατά την περίοδο αναφοράς, σε 17 κράτη μέλη ίσχυαν εθνικά μέτρα εφαρμογής για τη διασφάλιση μεριδίου 30 % για τα ευρωπαϊκά έργα σε καταλόγους υπηρεσιών βίντεο κατά παραγγελία (VOD).

    Σύμφωνα με τις εκθέσεις των κρατών μελών, το μέσο ποσοστό των ευρωπαϊκών έργων σε υπηρεσίες VOD κυμάνθηκε μεταξύ 63-64 % την περίοδο 2020-2021. Είναι ελαφρώς υψηλότερο σε σύγκριση με το 42-63 % που αναφέρθηκε στην προηγούμενη μελέτη για την περίοδο 2015-2019, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία για όλες τις υπηρεσίες VOD που λειτουργούν στα κράτη μέλη.

    Η μελέτη περιλάμβανε δείγμα 1 062 υπηρεσιών VOD που λειτουργούν σε 21 κράτη μέλη και στη Νορβηγία, με βάση συνοπτική εικόνα του 2023. Από την ανάλυση που προέκυψε στο πλαίσιο της μελέτης διαπιστώθηκε μέσο μερίδιο 35 % των ευρωπαϊκών έργων στις υπηρεσίες VOD, σε σύγκριση με το 36 % που είχε διαπιστωθεί προηγουμένως το 2021, παρότι βασιζόταν σε μικρότερο δείγμα. Το πιο πρόσφατο διάγραμμα δείχνει σημαντικά χαμηλότερο μέσο μερίδιο από εκείνο που αναφέρεται στις εκθέσεις των κρατών μελών (63-64 %). Διάφοροι λόγοι μπορούν να εξηγήσουν εν μέρει αυτές τις διαφορές: i) η μελέτη συμπεριέλαβε δείγματα υπηρεσιών VOD μόνο από 21 κράτη μέλη και τη Νορβηγία· ii) η ανεξάρτητη ανάλυση και οι εκθέσεις των κρατών μελών κάλυπταν διαφορετικές χρονικές περιόδους· και iii) είναι δύσκολο να συγκριθούν οι ορισμοί και οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για τη μέτρηση, καθώς υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιούν τα κράτη μέλη για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης 14 .

    Η οδηγία (ΕΕ) 2018/1808 θέσπισε επίσης τη δυνατότητα για τα κράτη μέλη να επεκτείνουν τις χρηματοδοτικές συνεισφορές στην παραγωγή ευρωπαϊκών έργων, τις οποίες επιβάλλουν στους παρόχους υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας που υπάγονται στη δικαιοδοσία τους, ώστε να καλύπτουν παρόχους υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας που απευθύνονται σε κοινό εντός της επικράτειάς τους, αλλά είναι εγκατεστημένοι σε άλλα κράτη μέλη. Κατά την περίοδο αναφοράς (2020-2021), επτά κράτη μέλη ανέφεραν ότι είχαν θεσπίσει υποχρεώσεις χρηματοδοτικής συνεισφοράς για τους διασυνοριακούς παρόχους υπηρεσιών VOD και δύο κράτη μέλη ανέφεραν ότι προέβλεπαν τέτοιου είδους υποχρεώσεις για τους παρόχους διασυνοριακών γραμμικών υπηρεσιών.

    Παρότι είναι η πρώτη φορά που υποβάλλονται εκθέσεις για τους νέους κανόνες που προβλέπονται στην AVMSD, έχει ήδη σημειωθεί κάποια πρόοδος όσον αφορά την παρακολούθηση. Ωστόσο, απαιτούνται ακόμη περισσότερες προσπάθειες για να διαμορφωθεί μια πλήρης και ολοκληρωμένη εικόνα. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή ενθαρρύνει όλα τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν την παρακολούθηση και την επαλήθευση του μεριδίου των ευρωπαϊκών έργων στις υπηρεσίες VOD και να παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης και τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε. Η Επιτροπή ενθαρρύνει επίσης τα κράτη μέλη να παρέχουν στις εκθέσεις τους πλήρεις πληροφορίες σχετικά με το μερίδιο των ευρωπαϊκών έργων για όλες τις υπηρεσίες VOD που υπάγονται στη δικαιοδοσία τους. Επιπλέον, η Επιτροπή ενθαρρύνει την παροχή πληροφοριών σχετικά με τους λόγους για τους οποίους ορισμένες υπηρεσίες VOD ενδέχεται να μην επιτύχουν το ελάχιστο μερίδιο ευρωπαϊκών έργων, καθώς και σχετικά με την αξιολόγηση και την παρακολούθηση τέτοιου είδους περιπτώσεων από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές.

    Όσον αφορά τα γραμμικά κανάλια, η πανδημία είχε προσωρινό αντίκτυπο στον μέσο χρόνο θέασης και στα έσοδα που προέκυψαν από την τηλεοπτική διαφήμιση. Η συνολική τάση φαίνεται ούτως ή άλλως να αντανακλά τη στασιμότητα των εσόδων. Παρόλο που τα σύνολα δεδομένων δεν είναι πλήρως συγκρίσιμα, ο συνολικός αριθμός τηλεοπτικών καναλιών φαίνεται να παρέμεινε παρόμοιος ή να έχει μειωθεί ελαφρώς από 4 657 κανάλια που αναφέρθηκαν στο τέλος του 2019 στα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένου κατά την εν λόγω περίοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο του Οπτικοακουστικού Τομέα, σε 4 483 15 το 2021, τα οποία αναφέρθηκε από τα κράτη μέλη και τις χώρες ΕΟΧ/ΕΖΕΣ ότι λειτουργούν στη δικαιοδοσία τους.

    Όσον αφορά τα άρθρα 16 και 17 της AVMSD, τα οποία δεν περιλαμβάνουν νέους κανόνες, όλα τα κράτη μέλη απαιτούν από τους τηλεοπτικούς οργανισμούς να αφιερώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό του χρόνου εκπομπής τους σε ευρωπαϊκά έργα, ενώ ορισμένα κράτη μέλη ορίζουν υψηλότερο ποσοστό για τους δημόσιους τηλεοπτικούς οργανισμούς ή για όλους τους τηλεοπτικούς οργανισμούς. Τέσσερα και πέντε κράτη μέλη, αντίστοιχα, τροποποίησαν την εθνική τους νομοθεσία κατά την περίοδο αναφοράς όσον αφορά τα άρθρα 16 και 17. Ωστόσο, οι τροποποιήσεις ήταν ήσσονος σημασίας ή τεχνικής φύσης. Οι εκθέσεις των κρατών μελών δείχνουν ότι το μέσο ποσοστό των ευρωπαϊκών έργων στις γραμμικές υπηρεσίες —68 % το 2020 και 69 % το 2021— υπερέβαινε κατά πολύ το υποχρεωτικό μεγαλύτερο ποσοστό που ορίζεται στο άρθρο 16 της AVMSD. Γενικά, αυτό καταδεικνύει την ορθή εφαρμογή της εν λόγω διάταξης σε ολόκληρη την Ένωση. Ωστόσο, οι εκθέσεις των κρατών μελών δείχνουν μείωση του μεριδίου των ευρωπαϊκών έργων σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο αναφοράς (72,6 % το 2019). Επιπλέον, από την ανάλυση της μελέτης προκύπτει ότι το μερίδιο των ευρωπαϊκών έργων (38 %) είναι σημαντικά χαμηλότερο από το μερίδιο των ευρωπαϊκών έργων που αναφέρεται κατά μέσο όρο από τα κράτη μέλη (68-69 %). Διάφοροι λόγοι μπορούν να εξηγήσουν εν μέρει τις διαφορές μεταξύ των διαπιστώσεων της μελέτης και των δεδομένων που αναφέρθηκαν από τα κράτη μέλη, π.χ. το γεγονός ότι η μελέτη πραγματοποίησε δειγματοληψία μόνο από 15 κράτη μέλη.

    Συνολικά, τα κράτη μέλη ανέφεραν επίσης ότι εκπλήρωσαν την απαίτηση σχετικά με το μερίδιο των ανεξάρτητων παραγωγών που ορίζεται στο άρθρο 17 της AVMSD. Το μέσο μερίδιο των ευρωπαϊκών έργων που δημιουργήθηκαν από ανεξάρτητους παραγωγούς ήταν 40,6 % το 2020 και 41,4 % το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχαν τα κράτη μέλη. Ωστόσο, το μέσο μερίδιο των ευρωπαϊκών ανεξάρτητων παραγωγών που υπολογίζεται με βάση τις εκθέσεις των κρατών μελών είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό που προκύπτει από τη μελέτη. Η μελέτη δείχνει ότι το συνολικό μερίδιο των ανεξάρτητων ευρωπαϊκών έργων ήταν σχετικά χαμηλό σε όλα τα κράτη μέλη (λιγότερο από 3 %) και εμφανίζεται χαμηλότερο από το ποσοστό που υπολογίστηκε στην προηγούμενη μελέτη. Ωστόσο, παρατηρήθηκαν αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των καναλιών, οι οποίες συνδέονται ενίοτε με διαφορετικούς ορισμούς των ανεξάρτητων παραγωγών. Το μέσο μερίδιο των πρόσφατων ευρωπαϊκών έργων που ανέφεραν τα κράτη μέλη ήταν 56,4 % το 2020 και 59,0 % το 2021, ποσοστό που συνιστά αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο αναφοράς (54,6 % το 2019).

    Ο συνολικός αριθμός των εξαιρούμενων καναλιών παρέμεινε σταθερός κατά την περίοδο αναφοράς (2 236 τόσο το 2020 όσο και το 2021), αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των τηλεοπτικών καναλιών που αναφέρθηκαν από τα κράτη μέλη. Ωστόσο, τα αριθμητικά στοιχεία δείχνουν μείωση του αριθμού των εξαιρούμενων καναλιών σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο αναφοράς (2 895 το 2019).

    Όπως και στην προηγούμενη έκθεση, η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με περιπτώσεις μη συμμόρφωσης των παρόχων γραμμικών υπηρεσιών για τη διασφάλιση του απαιτούμενου μεριδίου ευρωπαϊκών έργων, ανεξάρτητων παραγωγών και πρόσφατων παραγωγών, καθώς και σχετικά με την αξιολόγηση και την παρακολούθηση τέτοιου είδους περιπτώσεων από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές, ώστε να διασφαλίζεται η ευθυγράμμιση με τα άρθρα 16 και 17. Επιπλέον, όπως και με τις υπηρεσίες VOD, η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τη σχετική μέθοδο υπολογισμού που ακολουθούν και να αυξήσουν τον αριθμό των καναλιών για τα οποία υποβάλλονται δεδομένα. Αυτό συνιστάται προκειμένου να καταστεί δυνατή η λήψη αποτελεσματικών μέτρων επιβολής, κατά περίπτωση, και η καλύτερη σύγκριση με τα αποτελέσματα μελλοντικών μελετών για την παρακολούθηση της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της AVMSD.

    (1)

    Οδηγία 2010/13/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 10ης Μαρτίου 2010, για τον συντονισμό ορισμένων νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών σχετικά με την παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων (οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων) (ΕΕ L 95 της 15.4.2010, σ. 1).

    (2)

    Η μελέτη παρέχει νομική ανάλυση του νομικού πλαισίου στον οπτικοακουστικό τομέα και της εξέλιξής του στα κράτη μέλη, στη Νορβηγία, στο Λιχτενστάιν και στην Ισλανδία κατά την περίοδο 2020-2021. Η μελέτη αναφέρει επίσης το μερίδιο των ευρωπαϊκών έργων στις γραμμικές υπηρεσίες και στις υπηρεσίες βίντεο κατά παραγγελία (VOD) με βάση τα δεδομένα που παρέχουν τα κράτη μέλη και μια ανεξάρτητη ανάλυση του περιεχομένου των γραμμικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών VOD. Ο ορισμός των ευρωπαϊκών έργων που χρησιμοποιείται στην εν λόγω μελέτη περιλαμβάνεται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 στοιχείο ιδ) της AVMSD, το οποίο περιλαμβάνει έργα προέλευσης κρατών μελών, έργα προέλευσης ευρωπαϊκών τρίτων κρατών τα οποία είναι μέρη της ευρωπαϊκής σύμβασης για τη διασυνοριακή τηλεόραση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ECTT) και έργα συμπαραγωγής στο πλαίσιο συμφωνιών που αφορούν τον οπτικοακουστικό τομέα και έχουν συναφθεί μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών. Τέλος, η μελέτη παρέχει οικονομική ανάλυση της αγοράς του οπτικοακουστικού τομέα στα κράτη μέλη, η οποία καλύπτει θέματα όπως τα επιχειρηματικά μοντέλα στον οπτικοακουστικό τομέα και οι απόψεις των ενδιαφερόμενων μερών σχετικά με την ανάπτυξη της αγοράς του οπτικοακουστικού τομέα.

    (3)

    Έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής, European Media Industry Outlook (Προοπτικές του ευρωπαϊκού κλάδου των μέσων ενημέρωσης), SWD(2023) 150 final της 17.5.2023. Παρόλο που από τεχνική άποψη βρίσκεται εκτός της περιόδου αναφοράς, το έγγραφο παρέχει ιστορικά δεδομένα και γενικά πορίσματα που είναι εφαρμοστέα στο πλαίσιο της παρούσας έκθεσης.

    (4)

    Έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής, Reporting on the application of Articles 13, 16 and 17 of Directive 2010/13/EU for the period 2015-2019 as regards non-linear services (Article 13) and linear services (Articles 16 and 17) [Έκθεση σχετικά με την εφαρμογή των άρθρων 13, 16 και 17 της οδηγίας 2010/13/ΕΕ για την περίοδο 2015-2019 όσον αφορά τις μη γραμμικές υπηρεσίες (άρθρο 13) και τις γραμμικές υπηρεσίες (άρθρα 16 και 17)], SWD(2023) 152 final της 17.5.2023, διατίθεται σε: Εκθέσεις της Επιτροπής σχετικά με την προώθηση ευρωπαϊκών έργων από τις υπηρεσίες του οπτικοακουστικού τομέα | Shaping Europe’s digital future (europa.eu) (Διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος της Ευρώπης).

    (5)

    Έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής, Reporting on the application of Articles 13, 16 and 17 of Directive 2010/13/EU: for the period 2011-2014 as regards non-linear services (Article 13) and 2013-2014 as regards linear services (Articles 16 and 17) [Έκθεση σχετικά με την εφαρμογή των άρθρων 13, 16 και 17 της οδηγίας 2010/13/ΕΕ για την περίοδο 2011-2014 όσον αφορά τις μη γραμμικές υπηρεσίες (άρθρο 13) και 2013-2014 όσον αφορά τις γραμμικές υπηρεσίες (άρθρα 16 και 17)], SWD(2020) 227 final, της 13.10.2020, διατίθεται σε: Έκθεση σχετικά με την εφαρμογή των άρθρων 13, 16 και 17 της οδηγίας 2010/13/ΕΕ | Shaping Europe’s digital future (europa.eu) (Διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος της Ευρώπης).

    (6)

    Οδηγία (ΕΕ) 2018/1808 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Νοεμβρίου 2018, για την τροποποίηση της οδηγίας 2010/13/ΕΕ για τον συντονισμό ορισμένων νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών σχετικά με την παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων (οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων) ενόψει των μεταβαλλόμενων συνθηκών της αγοράς (ΕΕ L 303 της 28.11.2018, σ. 69).

    (7)

    Άρθρο 13 παράγραφος 1 της AVMSD.

    (8)

    Άρθρο 13 παράγραφος 2 της AVMSD.

    (9)

    Άρθρο 13 παράγραφος 6 της AVMSD.

    (10)

     Κατευθυντήριες γραμμές σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 7 της οδηγίας για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων σχετικά με τον υπολογισμό του μεριδίου των ευρωπαϊκών έργων σε καταλόγους κατά παραγγελία υπηρεσιών και σχετικά με τον ορισμό της χαμηλής θέασης και του χαμηλού κύκλου εργασιών (ΕΕ C 223 της 7.7.2020).

    (11)

    Άρθρο 16 της AVMSD.

    (12)

    Άρθρο 17 της AVMSD.

    (13)

    Άρθρο 13 παράγραφος 4 της AVMSD.

    (14)

    Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να σημειωθεί ότι η AVMSD ενθαρρύνει την επισήμανση των μεταδεδομένων οπτικοακουστικού περιεχομένου και ότι η ομάδα των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων (ERGA) έχει επίσης επιβεβαιώσει τη σημασία της· βλ. αιτιολογική σκέψη 35 της οδηγίας (ΕΕ) 2018/1808· υποομάδα 3 της ERGA — Διασφάλιση της προβολής και της πρόσβασης στο περιεχόμενο οπτικοακουστικών μέσων σε όλες τις πλατφόρμες (Ευρεσιμότητα) — Παραδοτέο 2: Έγγραφο επισκόπησης σε σχέση με το άρθρο 13 παράγραφος 1 της οδηγίας για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων (2020), https://erga-online.eu/wp-content/uploads/2021/01/ERGA_SG3_2020_Report_Art.131_final.pdf · υποομάδα 1 της ERGA, Συνεπής εφαρμογή και επιβολή του νέου πλαισίου της οδηγίας για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων, Άξονας εργασίας 2, Τεχνική εμπειρογνωμοσύνη: Ερμηνεία και παροχή καθοδήγησης σχετικά με τις πλέον πολύπλοκες νέες διατάξεις, Έκθεση: Μεταφορά και εφαρμογή του άρθρου 13 παράγραφος 1 της νέας AVMSD — Διασφάλιση της προβολής των ευρωπαϊκών έργων στους καταλόγους των κατά παραγγελία υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων (2021), https://erga-online.eu/wp-content/uploads/2021/12/ERGA-SG1-2021-Report-Article-13_1.pdf .

    (15)

    Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο του Οπτικοακουστικού Τομέα, Yearbook 2020/2021 – Key trends, (Επετηρίδα 2020/2021 — Βασικές τάσεις), διατίθεται στη διεύθυνση: https://rm.coe.int/yearbook-key-trends-2020-2021-en/1680a26056 , σ. 26.

    Top