Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023PC0727

    Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της απόφασης 89/367/ΕΟΚ του Συμβουλίου για τη σύσταση μόνιμης δασικής επιτροπής

    COM/2023/727 final

    Βρυξέλλες, 22.11.2023

    COM(2023) 727 final

    2023/0410(COD)

    Πρόταση

    ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    για την τροποποίηση της απόφασης 89/367/ΕΟΚ του Συμβουλίου για τη σύσταση μόνιμης δασικής επιτροπής


    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

    Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

    Στις 29 Μαΐου 1989 το Συμβούλιο εξέδωσε την απόφαση 89/367/ΕΟΚ του Συμβουλίου για τη σύσταση μόνιμης δασικής επιτροπής 1 , προκειμένου να υπάρξει στενότερη και σταθερότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής στον δασικό τομέα και προκειμένου να ενισχυθούν με τον τρόπο αυτόν οι δράσεις του δασικού τομέα που έχουν προωθηθεί με την κοινοτική πολιτική γεωργικών διαρθρώσεων και αγροτικής ανάπτυξης (άρθρο 1).

    Η μόνιμη δασική επιτροπή αποτελείται από τους εκπροσώπους κάθε κράτους μέλους. Την προεδρία της μόνιμης δασικής επιτροπής ασκεί εκπρόσωπος της Επιτροπής (άρθρο 3).

    Το 2019 η Επιτροπή συγκρότησε την ομάδα εργασίας «Δάσος και φύση», μια υποομάδα της συντονιστικής ομάδας για τη βιοποικιλότητα και τη φύση. Κύριος στόχος της ομάδας εργασίας είναι η παροχή συμβουλών και εμπειρογνωσίας στην Επιτροπή προκειμένου να συμβάλει στην εφαρμογή και την αξιολόγηση, σε σχέση με τα δασικά οικοσυστήματα και τη διαχείρισή τους, της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030 και συναφών δράσεων και του πλαισίου της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη βιολογική ποικιλότητα μετά το 2020. Στη νέα δασική στρατηγική της ΕΕ για το 2030 2 , η Επιτροπή διατυπώνει την άποψη ότι «Η ευρύτερη συμβολή των δασών στους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, όπως παρουσιάζονται στη στρατηγική, μεταξύ άλλων για το κλίμα, τη βιοποικιλότητα και τη βιώσιμη βιοοικονομία, απαιτεί μια πιο συμμετοχική και καλύτερα συντονισμένη δομή διακυβέρνησης των δασών της ΕΕ, η οποία θα αντικατοπτρίζει όλους τους στόχους της νέας δασικής στρατηγικής της ΕΕ και τις διασυνδέσεις τους. Θα πρέπει να διασφαλιστεί ο ενισχυμένος συντονισμός των διαφόρων πολιτικών και να διευκολυνθεί η πολυτομεακή ανταλλαγή πληροφοριών, με τη συμμετοχή ευρέος φάσματος εμπειρογνωμόνων και ενδιαφερόμενων μερών. Δεδομένου του αυξανόμενου ενδιαφέροντος των Ευρωπαίων πολιτών για το μέλλον των δασών της ΕΕ, θα πρέπει επίσης να διασφαλιστεί η διαφάνεια της διακυβέρνησης, ώστε όλοι να μπορούν να παρακολουθούν τον τρόπο με τον οποίον η Επιτροπή και τα κράτη μέλη επικουρούνται στην επίτευξη των στόχων της νέας δασικής στρατηγικής της ΕΕ».

    Στο πλαίσιο αυτής της νέας δομής διακυβέρνησης, η Επιτροπή προτείνει την τροποποίηση της απόφασης 89/367/ΕΟΚ του Συμβουλίου με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Η Επιτροπή προτείνει την τροποποίηση της απόφασης 89/367/ΕΟΚ του Συμβουλίου προκειμένου να επικαιροποιηθούν οι νομικές βάσεις και οι αναφορές πολιτικής, να μετονομαστεί η μόνιμη δασική επιτροπή και να διευρυνθούν τα καθήκοντά της. Η προτεινόμενη απόφαση θα αποσαφηνίσει επίσης τη σύνθεσή της, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι αρχές των κρατών μελών που είναι αρμόδιες για τους διάφορους στόχους πολιτικής της νέας δασικής στρατηγικής της ΕΕ για το 2030, που αφορούν μεταξύ άλλων το κλίμα, την υγεία των δασών, το περιβάλλον, τη δασοκομία, την αγροτική ανάπτυξη και τη βιοοικονομία, καθώς και κάθε επακόλουθης δασικής στρατηγικής της Ένωσης, αποτελούν μέρος αυτής της ομάδας.

    Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

    Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις συνάδουν πλήρως με τη νέα δασική στρατηγική της ΕΕ, ειδικότερα όσον αφορά μια νέα διακυβέρνηση που αντικατοπτρίζει όλους τους στόχους της νέας δασικής στρατηγικής της ΕΕ και τις διασυνδέσεις τους, σύμφωνα με την αυξημένη φιλοδοξία της ΕΕ για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα που ορίζεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

    Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    Η παρούσα πρόταση συνάδει με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030, της νέας δασικής στρατηγικής της ΕΕ για το 2030, της κοινής γεωργικής πολιτικής και της δέσμης προσαρμογής στον στόχο του 55 % («Fit for 55») και συμβάλλει στην υλοποίησή τους.

    2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

    Νομική βάση

    Η πρόταση βασίζεται στο άρθρο 43 και το άρθρο 192 παράγραφος 1 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και τα δύο άρθρα προβλέπουν την εφαρμογή της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας.

       Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

    Η νέα διακυβέρνηση αποσκοπεί στην προώθηση του αποτελεσματικού συντονισμού μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών, σε πλήρη συμμόρφωση με τις αντίστοιχες αρμοδιότητές τους στον τομέα των δασών και της δασοκομίας και με την αρχή της επικουρικότητας.

    Οι συνθήκες δεν αναφέρουν ρητά τη «δασική πολιτική», ωστόσο η ΕΕ διαθέτει ένα φάσμα αρμοδιοτήτων που μπορεί να σχετίζονται με τα δάση, όπως το κλίμα, το περιβάλλον, η αγροτική ανάπτυξη και η πρόληψη καταστροφών. Η ΕΕ έχει ήδη ασκήσει τις εν λόγω αρμοδιότητες και τα δάση καλύπτονται από διάφορες νομικές πράξεις. Στο πλαίσιο των εν λόγω τομέων συντρέχουσας αρμοδιότητας της ΕΕ, τα δάση και η δασοκομία δεν εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών.

    Η νέα δασική στρατηγική της ΕΕ για το 2030 αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που επηρεάζουν τα δάση και τη δασοκομία (π.χ. κλιματική αλλαγή, απώλεια βιοποικιλότητας κ.λπ.) και στην απελευθέρωση του δυναμικού των δασών για το μέλλον μας, με πλήρη σεβασμό της αρχής της επικουρικότητας. Η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη για την εφαρμογή της στρατηγικής.

    Αναλογικότητα

    Η πρόταση δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη των στόχων της διασφάλισης ενισχυμένης συνεργασίας και πολυτομεακής ανταλλαγής απόψεων μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών σχετικά με τα δάση και τον τομέα της δασοκομίας. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την επίτευξη μιας πιο συμμετοχικής και καλύτερα συντονισμένης δομής διακυβέρνησης των δασών της ΕΕ είναι η τροποποίηση της απόφασης 89/367/ΕΟΚ του Συμβουλίου, προκειμένου να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής και να αποσαφηνιστούν τα καθήκοντα και η σύνθεση της μόνιμης δασικής επιτροπής, καθώς και να μετονομαστεί, ώστε να αντικατοπτρίζει τις εν λόγω τροποποιήσεις.

    Ο διοικητικός φόρτος για την ΕΕ και τα κράτη μέλη είναι περιορισμένος —καθώς τα κράτη μέλη είναι ήδη μέλη της μόνιμης δασικής επιτροπής και ορίζουν τους εκπροσώπους τους— και δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη των στόχων της πρότασης, καθώς τα κράτη μέλη θα διασφαλίσουν τη συμμετοχή των αρχών που είναι αρμόδιες για τους διάφορους στόχους πολιτικής της νέας δασικής στρατηγικής της ΕΕ για το 2030.

    Επιλογή της νομικής πράξης

    Η προτεινόμενη πράξη αποτελεί πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της απόφασης 89/367/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 29ης Μαΐου 1989, για τη σύσταση μόνιμης δασικής επιτροπής.

    Η παρούσα πρόταση αντικατοπτρίζει την ανάγκη να τροποποιηθεί η απόφαση 89/367/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 29ης Μαΐου 1989, και να καταστεί πλήρως συνεπής με τη νέα δασική στρατηγική της ΕΕ όσον αφορά μια νέα δασική διακυβέρνηση.

    3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

    Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

    Η πρόταση τροποποιεί την απόφαση 89/367/ΕΟΚ του Συμβουλίου με την οποία συστάθηκε η μόνιμη δασική επιτροπή, η οποία είναι συμβουλευτική ομάδα των κρατών μελών. Θα επικαιροποιήσει και θα αποσαφηνίσει την εντολή και τα καθήκοντα της ομάδας και θα τη μετονομάσει. Η επικαιροποίηση του συστήματος διακυβέρνησης των δασών ανακοινώθηκε στη νέα δασική στρατηγική της ΕΕ για το 2030. Αυτό δεν αφορά άμεσα κανένα ενδιαφερόμενο μέρος, διότι μόνο εκπρόσωποι των κρατών μελών μπορούν να είναι μέλη της ομάδας.

       Εκτίμηση επιπτώσεων

    Δεν απαιτείται εκτίμηση των επιπτώσεων, διότι η πρόταση δεν αναμένεται να έχει σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές ή περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Απορρέει από τη δέσμευση της Επιτροπής στο πλαίσιο της νέας δασικής στρατηγικής της ΕΕ για το 2030 να επικαιροποιήσει το σύστημα διακυβέρνησης των δασών. Η Επιτροπή προτείνει την επικαιροποίηση της απόφασης 89/367/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 29ης Μαΐου 1989, για τη σύσταση μόνιμης δασικής επιτροπής (ομάδα αποτελούμενη από εκπροσώπους των κρατών μελών) με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

    4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

    Στο δημοσιονομικό δελτίο που επισυνάπτεται στην παρούσα πρόταση παρατίθενται οι δημοσιονομικές επιπτώσεις.

    2023/0410 (COD)

    Πρόταση

    ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    για την τροποποίηση της απόφασης 89/367/ΕΟΚ του Συμβουλίου για τη σύσταση μόνιμης δασικής επιτροπής

    ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 43 και το άρθρο 192 παράγραφος 1,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

    Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής 3 ,

    Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών 4 ,

    Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)Με την απόφαση 89/367/ΕΟΚ 5 του Συμβουλίου συστάθηκε μόνιμη δασική επιτροπή, προκειμένου να υπάρξει στενότερη και σταθερότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής στον δασικό τομέα και να ενισχυθούν με τον τρόπο αυτό τα μέτρα για τον δασικό τομέα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της γεωργικής πολιτικής και της πολιτικής της Ένωσης για την αγροτική ανάπτυξη.

    (2)Η ευρύτερη συμβολή των δασών στους στόχους που καθορίζονται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, της 11ης Δεκεμβρίου 2019, με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» 6 , μεταξύ άλλων για το κλίμα, τη βιοποικιλότητα και τη βιώσιμη βιοοικονομία, απαιτεί μια πιο συμμετοχική και καλύτερα συντονισμένη δομή διακυβέρνησης των δασών της Ένωσης, η οποία θα αντικατοπτρίζει όλους τους στόχους της ανακοίνωσης της Επιτροπής, της 16ης Ιουλίου 2021, με τίτλο «Νέα δασική στρατηγική της ΕΕ για το 2030» 7 και τις διασυνδέσεις τους.

    (3)Η πείρα και η εμπειρογνωσία της μόνιμης δασικής επιτροπής και της ομάδας εργασίας «Δάσος και φύση» σε θέματα που αφορούν τα δάση και τη δασοκομία και προκύπτουν από διάφορες πολιτικές της Ένωσης είναι σημαντικές για την ευρύτερη συμβολή των δασών και της δασοκομίας σε βασικούς στόχους και πρωτοβουλίες της Ένωσης, όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η νέα δασική στρατηγική της ΕΕ, καθώς και για την προώθηση της συνοχής και των συνεργειών μεταξύ των πολιτικών της Ένωσης και των κρατών μελών που αφορούν τα δάση και τη δασοκομία.

    (4)Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την επίτευξη μιας πιο συμμετοχικής και καλύτερα συντονισμένης δομής διακυβέρνησης των δασών της Ένωσης είναι η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής και η αποσαφήνιση των καθηκόντων και της σύνθεσης της μόνιμης δασικής επιτροπής. Η μόνιμη δασική επιτροπή θα πρέπει επίσης να μετονομαστεί σε μόνιμη ομάδα εμπειρογνωμόνων για τα δάση και τη δασοκομία, ώστε να αντικατοπτρίζονται οι εν λόγω τροποποιήσεις. Κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής ή κράτους μέλους, θα πρέπει να εξετάζει κάθε ζήτημα ή πτυχή που αφορά τα δάση και τη δασοκομία και προκύπτει από διάφορες πολιτικές της Ένωσης. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να διασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη διορίζουν εκπροσώπους από τις αρχές που είναι αρμόδιες για τους συγκεκριμένους στόχους πολιτικής.

    (5)Συνεπώς, η απόφαση 89/367/ΕΟΚ θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως,

    ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    Η απόφαση 89/367/ΕΟΚ τροποποιείται ως εξής:

    1)ο τίτλος αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Απόφαση 89/367/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 29ης Μαΐου 1989, για τη σύσταση μόνιμης ομάδας εμπειρογνωμόνων για τα δάση και τη δασοκομία»·

    2)το άρθρο 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Άρθρο 1 

    Προκειμένου να διασφαλιστεί ενισχυμένη συνεργασία και πολυτομεακή ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών σχετικά με τα δάση και τον τομέα της δασοκομίας, όσον αφορά όλους τους σχετικούς με τα δάση τομείς πολιτικής της Ένωσης, συγκροτείται μόνιμη ομάδα εμπειρογνωμόνων για τα δάση και τη δασοκομία, στο εξής: ομάδα εμπειρογνωμόνων.»·

    3)    το άρθρο 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Άρθρο 2 

    1. Η Επιτροπή με δική της πρωτοβουλία ή έπειτα από αίτηση εκπροσώπου κράτους μέλους μπορεί να συμβουλεύεται την ομάδα εμπειρογνωμόνων για όλα τα ζητήματα και θέματα που σχετίζονται με τα δάση και τον τομέα της δασοκομίας και τα οποία προκύπτουν από τις διάφορες ενωσιακές πολιτικές.

    2. Συγκεκριμένα, τα καθήκοντα της ομάδας εμπειρογνωμόνων είναι τα ακόλουθα:

    α) επικουρεί την Επιτροπή στην κατάρτιση νομοθετικών προτάσεων, κατευθυντήριων γραμμών ή άλλων πρωτοβουλιών πολιτικής της Ένωσης που αφορούν τα δάση και τη δασοκομία, μεταξύ άλλων κατά την εφαρμογή της νέας δασικής στρατηγικής της ΕΕ για το 2030 και των επακόλουθων δασικών στρατηγικών της Ένωσης·

    β) παρέχει στην Επιτροπή συμβουλές και εμπειρογνωσία, είτε με πρωτοβουλία της Επιτροπής είτε κατόπιν αιτήματος κράτους μέλους, με σκοπό τη στήριξη της ευρύτερης συμβολής των δασών και της δασοκομίας σε βασικούς στόχους και πρωτοβουλίες της Ένωσης, όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, και την προώθηση της συνοχής και των συνεργειών μεταξύ των πολιτικών της Ένωσης που αφορούν τα δάση και τη δασοκομία·

    γ) προωθεί τη συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών στον τομέα των δασών και της δασοκομίας, μεταξύ άλλων για τη στήριξη μέτρων και παρεμβάσεων στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής·

    δ) προάγει την ανταλλαγή γνώσεων, πείρας και ορθών πρακτικών στον τομέα των δασών και της δασοκομίας.

    3. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, ύστερα από πρόταση της Επιτροπής, μπορούν να αναθέτουν στην ομάδα εμπειρογνωμόνων και άλλα καθήκοντα συνδεόμενα με τις πολιτικές της Ένωσης που επηρεάζουν τα δάση και τη δασοκομία.»·

    4)    το άρθρο 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Άρθρο 3

    Η ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελείται από τους εκπροσώπους των κρατών μελών.

    Τα κράτη μέλη ορίζουν τους εκπροσώπους τους, διασφαλίζοντας τη συμμετοχή των αρχών που είναι αρμόδιες για τους διάφορους στόχους πολιτικής της νέας δασικής στρατηγικής της ΕΕ για το 2030, οι οποίοι αφορούν μεταξύ άλλων το κλίμα, την υγεία των δασών, το περιβάλλον, τη δασοκομία, την αγροτική ανάπτυξη και τη βιοοικονομία, καθώς και κάθε επακόλουθης δασικής στρατηγικής της Ένωσης.

    Την προεδρία της ομάδας εμπειρογνωμόνων ασκεί εκπρόσωπος της Επιτροπής.

    Τη γραμματεία της ομάδας εμπειρογνωμόνων αναλαμβάνει η Επιτροπή.

    Η ομάδα εμπειρογνωμόνων εγκρίνει τον εσωτερικό κανονισμό της.».

    Άρθρο 2

    Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Άρθρο 3

    Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

    Βρυξέλλες,

    Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο    Για το Συμβούλιο

    Η Πρόεδρος    Ο Πρόεδρος



    ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

    Περιεχόμενα

    1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

    1.1.Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας

    1.2.Σχετικοί τομείς πολιτικής

    1.3.Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά:

    1.4.Στόχοι

    1.4.1.Γενικοί στόχοι

    1.4.2.Ειδικοί στόχοι

    1.4.3.Αναμενόμενα αποτελέσματα και επιπτώσεις

    1.4.4.Δείκτες επιδόσεων

    1.5.Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας

    1.5.1.Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών, συμπεριλαμβανομένου λεπτομερούς χρονοδιαγράμματος για τη σταδιακή υλοποίηση της πρωτοβουλίας

    1.5.2.Προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης (που μπορεί να προκύπτει από διάφορους παράγοντες, π.χ. οφέλη από τον συντονισμό, ασφάλεια δικαίου, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ή συμπληρωματικότητα). Για τους σκοπούς του παρόντος σημείου, «προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης» είναι η αξία που απορρέει από την ενωσιακή παρέμβαση και η οποία προστίθεται στην αξία που θα είχε δημιουργηθεί αν τα κράτη μέλη ενεργούσαν μεμονωμένα.

    1.5.3.Διδάγματα από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος

    1.5.4.Συμβατότητα με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και ενδεχόμενες συνέργειες με άλλα κατάλληλα μέσα

    1.5.5.Αξιολόγηση των διαφόρων διαθέσιμων επιλογών χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων ανακατανομής

    1.6.Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας

    1.7.Προβλεπόμενη/-ες μέθοδος/-οι εκτέλεσης του προϋπολογισμού

    2.ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

    2.1.Κανόνες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων

    2.2.Συστήματα διαχείρισης και ελέγχου

    2.2.1.Αιτιολόγηση των τρόπων διαχείρισης, των μηχανισμών εκτέλεσης της χρηματοδότησης, των όρων πληρωμής και της προτεινόμενης στρατηγικής ελέγχου

    2.2.2.Πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που έχουν εντοπιστεί και τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου που έχουν δημιουργηθεί για τον μετριασμό τους

    2.2.3.Εκτίμηση και αιτιολόγηση της οικονομικής αποδοτικότητας των ελέγχων (λόγος του κόστους του ελέγχου προς την αξία των σχετικών κονδυλίων που αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης) και αξιολόγηση του εκτιμώμενου επιπέδου κινδύνου σφάλματος (κατά την πληρωμή και κατά το κλείσιμο)

    2.3.Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας

    3.ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

    3.1.Τομείς του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται

    3.2.Εκτιμώμενες δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης στις πιστώσεις

    3.2.1.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις επιχειρησιακές πιστώσεις

    3.2.2.Εκτιμώμενο αποτέλεσμα που χρηματοδοτείται με επιχειρησιακές πιστώσεις — ΑΝΕΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ

    3.2.3.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις διοικητικές πιστώσεις

    3.2.4.Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

    3.2.5.Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση

    3.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα

    1.    ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 

    1.1.    Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας

    Απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της απόφασης 89/367/ΕΟΚ του Συμβουλίου για τη σύσταση μόνιμης δασικής επιτροπής.

    1.2.    Σχετικοί τομείς πολιτικής 

    ΓΔ ΓΕΩΡΓΙΑΣ / ΓΔ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    1.3.    Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά: 

     νέα δράση 

     νέα δράση έπειτα από δοκιμαστικό σχέδιο / προπαρασκευαστική ενέργεια 8  

     την παράταση υφιστάμενης δράσης 

    × συγχώνευση ή αναπροσανατολισμό μίας ή περισσότερων δράσεων προς άλλη/νέα δράση 

    1.4.    Στόχοι

    1.4.1.    Γενικοί στόχοι

    1) Συμβολή στην υλοποίηση των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030, της νέας δασικής στρατηγικής της ΕΕ για το 2030, της κοινής γεωργικής πολιτικής και της δέσμης προσαρμογής στον στόχο του 55 % («Fit for 55»).

    1.4.2.    Ειδικοί στόχοι

    Ειδικός στόχος αριθ.

    1) Διεύρυνση των καθηκόντων της ομάδας εμπειρογνωμόνων.

    2) Αποσαφήνιση και διεύρυνση της συμμετοχής, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι αρχές των κρατών μελών, οι οποίες είναι αρμόδιες για τα αντικείμενα που εξετάζονται, αποτελούν μέρος αυτής της ομάδας.

    1.4.3.    Αναμενόμενα αποτελέσματα και επιπτώσεις

    Να προσδιοριστούν τα αποτελέσματα που θα πρέπει να έχει η πρόταση/πρωτοβουλία όσον αφορά τους στοχοθετημένους δικαιούχους / τις στοχοθετημένες ομάδες.

    Η πρόταση θα δημιουργήσει μια πιο συμμετοχική και διεπιστημονική ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα αντικατοπτρίζει όλους τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς στόχους της νέας δασικής στρατηγικής της ΕΕ.

    1.4.4.    Δείκτες επιδόσεων

    Να προσδιοριστούν οι δείκτες για την παρακολούθηση της προόδου και των επιτευγμάτων.

    Ενισχυμένη συνεργασία και πολυτομεακή ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών σχετικά με τα δάση και τον τομέα της δασοκομίας όσον αφορά όλους τους σχετικούς με τα δάση τομείς πολιτικής της ΕΕ.

    1.5.    Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας 

    1.5.1.    Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών, συμπεριλαμβανομένου λεπτομερούς χρονοδιαγράμματος για τη σταδιακή υλοποίηση της πρωτοβουλίας

    Η Επιτροπή προτείνει την τροποποίηση της απόφασης 89/367/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 29ης Μαΐου 1989, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ώστε να αντικατοπτρίζεται η νέα διακυβέρνηση της νέας δασικής στρατηγικής της ΕΕ για το 2030. Η Επιτροπή προτείνει την επικαιροποίηση των νομικών βάσεων και των αναφορών πολιτικής και τη διεύρυνση των καθηκόντων της μόνιμης δασικής επιτροπής, καθώς και τη μετονομασία της σε μόνιμη ομάδα εμπειρογνωμόνων για τα δάση και τη δασοκομία. Επίσης, η πρόταση θα αποσαφηνίσει και θα επεκτείνει τη συμμετοχή στην ομάδα εμπειρογνωμόνων, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι αρχές των κρατών μελών, οι οποίες είναι αρμόδιες για τα αντικείμενα που εξετάζονται, αποτελούν μέρος αυτής της ομάδας.

    1.5.2.    Προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης (που μπορεί να προκύπτει από διάφορους παράγοντες, π.χ. οφέλη από τον συντονισμό, ασφάλεια δικαίου, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ή συμπληρωματικότητα). Για τους σκοπούς του παρόντος σημείου, «προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης» είναι η αξία που απορρέει από την ενωσιακή παρέμβαση και η οποία προστίθεται στην αξία που θα είχε δημιουργηθεί αν τα κράτη μέλη ενεργούσαν μεμονωμένα.

    Μια δομή διακυβέρνησης με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών για την παροχή συμβουλών στην Επιτροπή μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με δράση σε επίπεδο ΕΕ.

    Οι συνθήκες δεν αναφέρουν ρητά τη «δασική πολιτική», ωστόσο η ΕΕ διαθέτει ένα φάσμα αρμοδιοτήτων που μπορεί να σχετίζονται με τα δάση, όπως το κλίμα, το περιβάλλον, η αγροτική ανάπτυξη και η πρόληψη καταστροφών. Η ΕΕ έχει ήδη ασκήσει τις εν λόγω αρμοδιότητες και τα δάση καλύπτονται από διάφορα νομικά κείμενα. Στο πλαίσιο των εν λόγω τομέων συντρεχουσών αρμοδιοτήτων της ΕΕ, τα δάση και η δασοκομία δεν εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών.

    Η νέα δασική στρατηγική της ΕΕ αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που επηρεάζουν τα δάση και τη δασοκομία (π.χ. κλιματική αλλαγή, απώλεια βιοποικιλότητας κ.λπ.) και στην απελευθέρωση του δυναμικού των δασών για το μέλλον μας, με πλήρη σεβασμό της αρχής της επικουρικότητας. Η Επιτροπή θα συνεργαστεί στενά με τα κράτη μέλη για την εφαρμογή της νέας δασικής στρατηγικής της ΕΕ. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την επίτευξη μιας πιο συμμετοχικής και καλύτερα συντονισμένης δομής διακυβέρνησης των δασών της ΕΕ είναι η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής και η αποσαφήνιση των καθηκόντων της μόνιμης δασικής επιτροπής, καθώς και η μετονομασία της, ώστε να αντικατοπτρίζει τις εν λόγω τροποποιήσεις. Θα απαρτίζεται από τις σχετικές αρμόδιες αρχές των κρατών μελών που είναι υπεύθυνες για τους τομείς πολιτικής που αναφέρονται στη νέα δασική στρατηγική της ΕΕ και θα προεδρεύεται από εκπρόσωπο της Επιτροπής.

     

    1.5.3.    Διδάγματα από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος

    Η μόνιμη δασική επιτροπή συγκροτήθηκε με την απόφαση 89/367/ΕΟΚ προκειμένου να υπάρξει στενότερη και σταθερότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής στον δασικό τομέα και να ενισχυθούν με τον τρόπο αυτό τα μέτρα για τον δασικό τομέα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της κοινοτικής πολιτικής για τις γεωργικές διαρθρώσεις και την αγροτική ανάπτυξη. Η ευρύτερη συμβολή των δασών στους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, όπως παρουσιάζονται στη νέα δασική στρατηγική της ΕΕ, μεταξύ άλλων για το κλίμα, τη βιοποικιλότητα και τη βιώσιμη βιοοικονομία, απαιτεί μια πιο συμμετοχική και καλύτερα συντονισμένη δομή διακυβέρνησης των δασών της ΕΕ, η οποία θα αντικατοπτρίζει όλους τους στόχους της νέας δασικής στρατηγικής της ΕΕ και τις διασυνδέσεις τους. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την επίτευξη μιας πιο συμμετοχικής και καλύτερα συντονισμένης δομής διακυβέρνησης των δασών της ΕΕ είναι η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής και η αποσαφήνιση των καθηκόντων και της σύνθεσης της μόνιμης δασικής επιτροπής. Η μόνιμη δασική επιτροπή θα πρέπει επίσης να μετονομαστεί ώστε να αντικατοπτρίζονται οι εν λόγω τροποποιήσεις.

    1.5.4.    Συμβατότητα με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και ενδεχόμενες συνέργειες με άλλα κατάλληλα μέσα

    Θα χρηματοδοτηθεί εξίσου από τα συνολικά κονδύλια της ΓΔ AGRI και της ΓΔ ENV.

    1.5.5.    Αξιολόγηση των διαφόρων διαθέσιμων επιλογών χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων ανακατανομής

    Ά.A.


    1.6.    Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας

     περιορισμένη διάρκεια

       με ισχύ από [ΗΗ/MM]ΕΕΕΕ έως [ΗΗ/MM]ΕΕΕΕ

       Δημοσιονομικές επιπτώσεις από το ΕΕΕΕ έως το ΕΕΕΕ για πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων και από το ΕΕΕΕ έως το ΕΕΕΕ για πιστώσεις πληρωμών.

    × απεριόριστη διάρκεια

    Περίοδος σταδιακής εφαρμογής από το 2023,

    και στη συνέχεια πλήρης εφαρμογή.

    1.7.    Προβλεπόμενη/-ες μέθοδος/-οι εκτέλεσης του προϋπολογισμού 9  

    × Άμεση διαχείριση από την Επιτροπή

    ◻ από τις υπηρεσίες της, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της στις αντιπροσωπείες της Ένωσης

       από τους εκτελεστικούς οργανισμούς

     Επιμερισμένη διαχείριση με τα κράτη μέλη

     Έμμεση διαχείριση με ανάθεση καθηκόντων εκτέλεσης του προϋπολογισμού:

    ◻ σε τρίτες χώρες ή οργανισμούς που αυτές έχουν ορίσει

    ◻ σε διεθνείς οργανισμούς και στις οργανώσεις τους (να προσδιοριστούν)

    ◻ στην ΕΤΕπ και στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων

    ◻ στους οργανισμούς που αναφέρονται στα άρθρα 70 και 71 του δημοσιονομικού κανονισμού

    ◻ σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου

    ◻ σε οργανισμούς που διέπονται από ιδιωτικό δίκαιο και έχουν αποστολή δημόσιας υπηρεσίας, στον βαθμό που τους παρέχονται επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις,

    ◻ σε οργανισμούς που διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο κράτους μέλους στους οποίους έχει ανατεθεί η εκτέλεση σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και στους οποίους παρέχονται επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις,

    ◻ σε οργανισμούς ή πρόσωπα επιφορτισμένα με την εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων στην ΚΕΠΠΑ βάσει του τίτλου V της ΣΕΕ και οι/τα οποίοι/-α προσδιορίζονται στην αντίστοιχη βασική πράξη.

    Αν αναφέρονται περισσότεροι του ενός τρόποι διαχείρισης, να διευκρινιστούν στο τμήμα «Παρατηρήσεις».

    Παρατηρήσεις

    2.    ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ 

    2.1.    Κανόνες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων 

    Να προσδιοριστούν η συχνότητα και οι όροι.

    Ά.A.

    2.2.    Συστήματα διαχείρισης και ελέγχου 

    2.2.1.    Αιτιολόγηση των τρόπων διαχείρισης, των μηχανισμών εκτέλεσης της χρηματοδότησης, των όρων πληρωμής και της προτεινόμενης στρατηγικής ελέγχου

    Ά.A.

    2.2.2.    Πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που έχουν εντοπιστεί και τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου που έχουν δημιουργηθεί για τον μετριασμό τους

    Ά.A.

    2.2.3.    Εκτίμηση και αιτιολόγηση της οικονομικής αποδοτικότητας των ελέγχων (λόγος του κόστους του ελέγχου προς την αξία των σχετικών κονδυλίων που αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης) και αξιολόγηση του εκτιμώμενου επιπέδου κινδύνου σφάλματος (κατά την πληρωμή και κατά το κλείσιμο) 

    Ά.A.

    2.3.    Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας 

    Να προσδιοριστούν τα ισχύοντα ή τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας, π.χ. στη στρατηγική για την καταπολέμηση της απάτης.

    Ά.A.

    3.    ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 

    3.1.    Τομείς του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται 

    Υφιστάμενες γραμμές του προϋπολογισμού

    Κατά σειρά τομέων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμών του προϋπολογισμού

    Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    Γραμμή του προϋπολογισμού

    Είδος
    δαπάνης

    Συμμετοχή

    Αριθμός

    ΔΠ/ΜΔΠ 10

    χωρών ΕΖΕΣ 11

    υποψήφιων προς ένταξη χωρών και δυνάμει υποψήφιων χωρών 12

    άλλων τρίτων χωρών

    άλλα έσοδα για ειδικό προορισμό

    7

    20 02 06 02

    ΜΔΠ

    ΟΧΙ

    ΟΧΙ

    ΟΧΙ

    ΟΧΙ

    Νέες γραμμές του προϋπολογισμού, των οποίων έχει ζητηθεί η δημιουργία

    Κατά σειρά τομέων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμών του προϋπολογισμού

    Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    Γραμμή του προϋπολογισμού

    Είδος
    δαπάνης

    Συμμετοχή

    Αριθμός

    ΔΠ/ΜΔΠ

    χωρών ΕΖΕΣ

    υποψήφιων προς ένταξη χωρών και δυνάμει υποψήφιων χωρών

    άλλων τρίτων χωρών

    άλλα έσοδα για ειδικό προορισμό

    [XX.ΕΕ.ΕΕ.ΕΕ]

    ΝΑΙ/ΟΧΙ

    ΝΑΙ/ΟΧΙ

    ΝΑΙ/ΟΧΙ

    ΝΑΙ/ΟΧΙ

    3.2.    Εκτιμώμενες δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης στις πιστώσεις 

    3.2.1.    Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις επιχειρησιακές πιστώσεις 

    ×    Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων

       Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

    σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

    Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού
    πλαισίου

    Αριθμός

    ΓΔ: <…….>

    Έτος
    N 13

    Έτος
    N+1

    Έτος
    N+2

    Έτος
    N+3

    Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

    ΣΥΝΟΛΟ

    • Επιχειρησιακές πιστώσεις

    Γραμμή του προϋπολογισμού 14

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    (1α)

    Πληρωμές

    (2α)

    Γραμμή του προϋπολογισμού

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    (1β)

    Πληρωμές

    (2β)

    Πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενες από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων 15  

    Γραμμή του προϋπολογισμού

    (3)

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
    για τη ΓΔ <…….>

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    =1α+1β +3

    Πληρωμές

    =2α+2β

    +3





    ΣΥΝΟΛΟ επιχειρησιακών πιστώσεων

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    (4)

    Πληρωμές

    (5)

    • ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενων από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων

    (6)

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
    του ΤΟΜΕΑ <….>
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    =4+ 6

    Πληρωμές

    =5+ 6

    Αν η πρόταση/πρωτοβουλία επηρεάζει περισσότερους του ενός επιχειρησιακούς τομείς, επαναλάβετε το ανωτέρω τμήμα:

    • ΣΥΝΟΛΟ επιχειρησιακών πιστώσεων (όλοι οι επιχειρησιακοί τομείς)

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    (4)

    Πληρωμές

    (5)

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενων από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων (όλοι οι επιχειρησιακοί τομείς)

    (6)

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
    των ΤΟΜΕΩΝ 1 έως 6
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    (Ποσό αναφοράς)

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    =4+ 6

    Πληρωμές

    =5+ 6





    Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού
    πλαισίου

    7

    «Διοικητικές δαπάνες»

    σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

    Έτος
    2023

    Έτος
    2024

    Έτος
    2025

    Έτος
    2026

    Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

    ΣΥΝΟΛΟ

    ΓΔ: AGRI

    • Ανθρώπινοι πόροι

    • Άλλες διοικητικές δαπάνες

    0,015

    0,015

    0,015

    0,015

    ΣΥΝΟΛΟ ΓΔ AGRI

    Πιστώσεις

    0,015

    0,015

    0,015

    0,015

    ΓΔ: ENV

    • Ανθρώπινοι πόροι

    • Άλλες διοικητικές δαπάνες

    0,015

    0,015

    0,015

    0,015

    ΣΥΝΟΛΟ ΓΔ ENV

    Πιστώσεις

    0,015

    0,015

    0,015

    0,015

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
    του ΤΟΜΕΑ 7
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
     

    (Σύνολο αναλήψεων υποχρεώσεων = Σύνολο πληρωμών)

    0,030

    0,030

    0,030

    0,030



    σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

    Έτος
    N 16

    Έτος
    N+1

    Έτος
    N+2

    Έτος
    N+3

    Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

    ΣΥΝΟΛΟ

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
    των τομέων 1 έως 7
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
     

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    0,030

    0,030

    0,030

    0,030

    Πληρωμές

    0,030

    0,030

    0,030

    0,030

    3.2.2.    Εκτιμώμενο αποτέλεσμα που χρηματοδοτείται με επιχειρησιακές πιστώσεις — ΑΝΕΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ

    Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

    Να προσδιοριστούν οι στόχοι και τα αποτελέσματα

    Έτος
    N

    Έτος
    N+1

    Έτος
    N+2

    Έτος
    N+3

    Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

    ΣΥΝΟΛΟ

    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

    Είδος 17

    Μέσο κόστος

    Αριθ.

    Κόστος

    Αριθ.

    Κόστος

    Αριθ.

    Κόστος

    Αριθ.

    Κόστος

    Αριθ.

    Κόστος

    Αριθ.

    Κόστος

    Αριθ.

    Κόστος

    Συνολικός αριθ.

    Συνολικό κόστος

    ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 1 18

    — Αποτέλεσμα

    — Αποτέλεσμα

    — Αποτέλεσμα

    Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 1

    ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 2 ...

    — Αποτέλεσμα

    Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 2

    ΣΥΝΟΛΑ

    3.2.3.    Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις διοικητικές πιστώσεις 

       Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα

    Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα, όπως εξηγείται κατωτέρω:

    σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

    Έτος
    2023

    Έτος
    2024

    Έτος
    2025

    Έτος
    2026

    Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

    ΣΥΝΟΛΟ

    ΤΟΜΕΑΣ 7
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    Ανθρώπινοι πόροι

    Άλλες διοικητικές δαπάνες

    0,030

    0,030

    0,030

    0,030

    Μερικό σύνολο του ΤΟΜΕΑ 7
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    0,030

    0,030

    0,030

    0,030

    Εκτός του ΤΟΜΕΑ 7 19
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    Ανθρώπινοι πόροι

    Άλλες δαπάνες
    διοικητικού χαρακτήρα

    Μερικό σύνολο
    εκτός του ΤΟΜΕΑ 7
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    ΣΥΝΟΛΟ

    0,030

    0,030

    0,030

    0,030

    Οι απαιτούμενες πιστώσεις για ανθρώπινους πόρους και άλλες δαπάνες διοικητικού χαρακτήρα θα καλυφθούν από τις πιστώσεις της ΓΔ που έχουν ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή έχουν ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό της ΓΔ και οι οποίες θα συμπληρωθούν, κατά περίπτωση, με πρόσθετα κονδύλια που ενδέχεται να χορηγηθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.

    3.2.3.1.    Εκτιμώμενες ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους

    ×    Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων.

       Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

    Εκτίμηση η οποία πρέπει να εκφράζεται σε μονάδες ισοδυνάμων πλήρους απασχόλησης (ΙΠΑ)

    Έτος
    N

    Έτος
    N+1

    Έτος N+2

    Έτος N+3

    Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

    • Θέσεις απασχόλησης του πίνακα προσωπικού (θέσεις μόνιμων και έκτακτων υπαλλήλων)

    20 01 02 01 (στην έδρα και στις αντιπροσωπείες της Επιτροπής)

    20 01 02 03 (αντιπροσωπείες της ΕΕ)

    01 01 01 01 (έμμεση έρευνα)

    01 01 01 11 (άμεση έρευνα)

    Άλλες γραμμές του προϋπολογισμού (να προσδιοριστούν)

    Εξωτερικό προσωπικό [σε ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης (ΙΠΑ)] 20

    20 02 01 (AC, END και INT από το συνολικό κονδύλιο)

    20 02 03 (AC, AL, END, INT και JPD στις αντιπροσωπείες της ΕΕ)

    XX 01 xx yy zz 21

    — στην έδρα

    — σε αντιπροσωπείες

    01 01 01 02 (AC, END, INT — έμμεση έρευνα)

    01 01 01 12 (AC, END, INT — άμεση έρευνα)

    Άλλες γραμμές του προϋπολογισμού (να προσδιοριστούν)

    ΣΥΝΟΛΟ

    XX είναι ο σχετικός τομέας πολιτικής ή ο σχετικός τίτλος του προϋπολογισμού.

    Οι ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους θα καλυφθούν από το προσωπικό της ΓΔ που έχει ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή έχει ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό της ΓΔ και το οποίο θα συμπληρωθεί, εάν χρειαστεί, από πρόσθετους πόρους που μπορεί να διατεθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.

    Περιγραφή των προς εκτέλεση καθηκόντων:

    Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι

    Εξωτερικό προσωπικό

    3.2.4.    Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 

    Η πρόταση/πρωτοβουλία:

    ×    μπορεί να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου με ανακατανομή εντός του οικείου τομέα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ).

    Χρησιμοποίηση του συνολικού κονδυλίου εξίσου της ΓΔ AGRI και της ΓΔ ENV.

       συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση του αδιάθετου περιθωρίου στο πλαίσιο του αντίστοιχου τομέα του ΠΔΠ και/ή τη χρήση ειδικών μηχανισμών, όπως ορίζεται στον κανονισμό για το ΠΔΠ.

    Να εξηγηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες και να προσδιοριστούν οι σχετικοί τομείς και οι σχετικές γραμμές του προϋπολογισμού, τα αντίστοιχα ποσά και οι μηχανισμοί που προτείνεται να χρησιμοποιηθούν.

       συνεπάγεται την αναθεώρηση του ΠΔΠ.

    Να εξηγηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες και να προσδιοριστούν οι σχετικοί τομείς και οι σχετικές γραμμές του προϋπολογισμού, καθώς και τα αντίστοιχα ποσά.

    3.2.5.    Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση 

    Η πρόταση/πρωτοβουλία:

    ×    δεν προβλέπει συγχρηματοδότηση από τρίτους

       προβλέπει τη συγχρηματοδότηση από τρίτους που εκτιμάται παρακάτω:

    Πιστώσεις σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

    Έτος
    N 22

    Έτος
    N+1

    Έτος
    N+2

    Έτος
    N+3

    Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

    Σύνολο

    Προσδιορισμός του φορέα συγχρηματοδότησης 

    ΣΥΝΟΛΟ συγχρηματοδοτούμενων πιστώσεων




    3.3.    Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα 

    ×    Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις στα έσοδα.

       Η πρόταση/πρωτοβουλία έχει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που περιγράφονται κατωτέρω:

       στους ιδίους πόρους

       στα λοιπά έσοδα

    Να αναφερθεί αν τα έσοδα προορίζονται για γραμμές δαπανών    

    σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

    Γραμμή εσόδων του προϋπολογισμού:

    Διαθέσιμες πιστώσεις για το τρέχον οικονομικό έτος

    Επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας 23

    Έτος
    N

    Έτος
    N+1

    Έτος
    N+2

    Έτος
    N+3

    Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

    Άρθρο ………….

    Ως προς τα έσοδα «για ειδικό προορισμό», να προσδιοριστούν οι γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται.

    Άλλες παρατηρήσεις (π.χ. μέθοδος/τύπος για τον υπολογισμό των επιπτώσεων στα έσοδα ή τυχόν άλλες πληροφορίες).

    (1)    Απόφαση 89/367/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 29ης Μαΐου 1989, για τη σύσταση μόνιμης δασικής επιτροπής (ΕΕ 165 της 15.6.1989, σ. 14).
    (2)    COM(2021) 572 final. Σελ. 23, https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=CELEX:52021DC0572 .
    (3)    […]
    (4)    […]
    (5)    Απόφαση 89/367/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 29ης Μαΐου 1989, για τη σύσταση μόνιμης δασικής επιτροπής (ΕΕ 165 της 15.6.1989, σ. 14).
    (6)    COM(2019) 640 final.
    (7)    COM(2021) 527 final.
    (8)    Όπως αναφέρεται στο άρθρο 58 παράγραφος 2 στοιχείο α) ή β) του δημοσιονομικού κανονισμού.
    (9)    Οι λεπτομέρειες σχετικά με τις μεθόδους εκτέλεσης του προϋπολογισμού, καθώς και οι παραπομπές στον δημοσιονομικό κανονισμό είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο BUDGpedia: https://myintracomm.ec.europa.eu/corp/budget/financial-rules/budget-implementation/Pages/implementation-methods.aspx .
    (10)    ΔΠ = Διαχωριζόμενες πιστώσεις / ΜΔΠ = Μη διαχωριζόμενες πιστώσεις.
    (11)    ΕΖΕΣ: Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών.
    (12)    Υποψήφιες χώρες και, κατά περίπτωση, δυνάμει υποψήφια μέλη της ΕΕ από τα Δυτικά Βαλκάνια.
    (13)    Το έτος N είναι το έτος έναρξης εφαρμογής της πρότασης/πρωτοβουλίας. Να αντικατασταθεί το «N» με το αναμενόμενο πρώτο έτος εφαρμογής (για παράδειγμα: 2021). Το ίδιο και για τα επόμενα έτη.
    (14)    Σύμφωνα με την επίσημη ονοματολογία του προϋπολογισμού.
    (15)    Τεχνική και/ή διοικητική βοήθεια και δαπάνες στήριξης της εφαρμογής προγραμμάτων και/ή δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «BA»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.
    (16)    Το έτος N είναι το έτος έναρξης εφαρμογής της πρότασης/πρωτοβουλίας. Να αντικατασταθεί το «N» με το αναμενόμενο πρώτο έτος εφαρμογής (για παράδειγμα: 2021). Το ίδιο και για τα επόμενα έτη.
    (17)    Τα αποτελέσματα είναι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα παρασχεθούν (π.χ.: αριθμός ανταλλαγών φοιτητών που θα χρηματοδοτηθούν, αριθμός χλμ. οδών που θα κατασκευαστούν κ.λπ.).
    (18)    Όπως περιγράφεται στο σημείο 1.4.2. «Ειδικοί στόχοι…».
    (19)    Τεχνική και/ή διοικητική βοήθεια και δαπάνες στήριξης της εφαρμογής προγραμμάτων και/ή δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «BA»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.
    (20)    AC = Συμβασιούχος υπάλληλος· AL = Τοπικός υπάλληλος· END = Αποσπασμένος εθνικός εμπειρογνώμονας· INT = Προσωρινό προσωπικό· JPD = Νέος επαγγελματίας σε αντιπροσωπεία της ΕΕ.
    (21)    Επιμέρους ανώτατο όριο εξωτερικού προσωπικού που καλύπτεται από επιχειρησιακές πιστώσεις (πρώην γραμμές «BA»).
    (22)    Το έτος N είναι το έτος έναρξης εφαρμογής της πρότασης/πρωτοβουλίας. Να αντικατασταθεί το «N» με το αναμενόμενο πρώτο έτος εφαρμογής (για παράδειγμα: 2021). Το ίδιο και για τα επόμενα έτη.
    (23)    Όσον αφορά τους παραδοσιακούς ιδίους πόρους (δασμούς, εισφορές ζάχαρης), τα αναγραφόμενα ποσά πρέπει να είναι καθαρά ποσά, δηλ. τα ακαθάριστα ποσά μετά την αφαίρεση του 20 % για έξοδα είσπραξης.
    Top