EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023PC0270

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την τροποποίηση της οδηγίας 2009/18/ΕΚ για τον καθορισμό των θεμελιωδών αρχών που διέπουν τη διερεύνηση των ατυχημάτων στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών

COM/2023/270 final

Βρυξέλλες, 1.6.2023

COM(2023) 270 final

2023/0164(COD)

Πρόταση

ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με την τροποποίηση της οδηγίας 2009/18/ΕΚ για τον καθορισμό των θεμελιωδών αρχών που διέπουν τη διερεύνηση των ατυχημάτων στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

{SEC(2023) 201 final} - {SWD(2023) 145 final} - {SWD(2023) 146 final}


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Η παρούσα πρόταση αφορά τροποποίηση της οδηγίας 2009/18/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Απριλίου 2009, για τον καθορισμό των θεμελιωδών αρχών που διέπουν τη διερεύνηση των ατυχημάτων στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και για την τροποποίηση της οδηγίας 1999/35/ΕΚ του Συμβουλίου και της οδηγίας 2002/59/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 1 .

Η οδηγία 2009/18/ΕΚ (στο εξής: οδηγία) προβλέπει ένα σύστημα διενέργειας διερευνήσεων θεμάτων ασφάλειας με στόχο τη συναγωγή συμπερασμάτων από ναυτικά ατυχήματα και την πρόληψη της επανάληψής τους. Τα ναυτικά ατυχήματα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας διερευνώνται με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας στη θάλασσα και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο του προγράμματός της για τη βελτίωση της καταλληλότητας και της αποδοτικότητας του κανονιστικού πλαισίου (REFIT) και του θεματολογίου για τη βελτίωση της νομοθεσίας, η Επιτροπή διενήργησε το 2018 εκ των υστέρων αξιολόγηση 2 και έλεγχο καταλληλότητας όσον αφορά τις θαλάσσιες μεταφορές 3 . Η αξιολόγηση και ο έλεγχος κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, παρότι η οδηγία έχει επιτύχει σε μεγάλο βαθμό τους στόχους της και έχει προσφέρει ενωσιακή προστιθέμενη αξία, απαιτείται να επικαιροποιηθεί και σε ορισμένο βαθμό να βελτιωθεί. Ο γενικός στόχος της αναθεώρησης της οδηγίας είναι η βελτίωση της ασφάλειας στη θάλασσα και της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ θα πρέπει να επικαιροποιηθεί προκειμένου i) να διατηρηθούν οι κανόνες της ΕΕ όπου αυτό είναι αναγκαίο και αναλογικό· ii) να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή τους· και iii) να εξαλειφθεί η πιθανή αλληλεπικάλυψη υποχρεώσεων και τυχόν ανακολουθίες μεταξύ συναφών νομοθετικών πράξεων. Πρωταρχικός στόχος είναι η θέσπιση σαφούς, απλού και επικαιροποιημένου νομικού πλαισίου που θα αυξήσει το συνολικό επίπεδο ασφάλειας.

Για πλοία τα οποία εκτελούν διεθνή δρομολόγια, που περιλαμβάνουν δρομολόγια μεταξύ δύο κρατών μελών, εφαρμόζονται διεθνείς συμβάσεις και ορισμένοι κανόνες της ΕΕ. Η υποχρέωση διερεύνησης ναυτικών ατυχημάτων ή ναυτικών συμβάντων απορρέει από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) 4 , η οποία επιβάλλει στο κράτος σημαίας την υποχρέωση διενέργειας έρευνας.

Στη συνέχεια, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) ανέπτυξε τον κώδικα διερεύνησης ατυχημάτων 5 . Ο κώδικας απαιτεί τη διεξαγωγή διερευνήσεων θεμάτων ασφάλειας σχετικά με ατυχήματα με ολική απώλεια του πλοίου ή θάνατο ή σοβαρή ζημία στο περιβάλλον. Συνιστά επίσης τη διενέργεια διερευνήσεων για άλλα ναυτικά ατυχήματα και συμβάντα, από το κράτος σημαίας του εμπλεκόμενου πλοίου, εάν θεωρηθεί πιθανό οι διερευνήσεις αυτές να παράσχουν πληροφορίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη μελλοντικών ατυχημάτων.

Η δράση της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας στη θάλασσα συμπληρώνει και εφαρμόζει το διεθνές πλαίσιο. Η μεταφορά των κανόνων του IMO στο νομικό σύστημα της ΕΕ καθιστά τις διατάξεις αυτές δεκτικές προσφυγής ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξασφαλίζοντας την ομοιόμορφη εφαρμογή τους σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η οδηγία υπερβαίνει τον κώδικα του IMO για τη διερεύνηση ατυχημάτων, καθώς υποχρεώνει τα κράτη μέλη να συστήσουν ανεξάρτητους οργανισμούς διερεύνησης ατυχημάτων (στο εξής: ΟΔΑ) και να προβλέπουν στην εθνική τους νομοθεσία ότι οι εν λόγω ΟΔΑ ενημερώνονται για ναυτικά ατυχήματα και συμβάντα 6 . Οι ΟΔΑ θα πρέπει να διερευνούν τα ατυχήματα ανάλογα με τη σοβαρότητά τους, ενώ τα «πολύ σοβαρά ναυτικά ατυχήματα» 7 απαιτούν υποχρεωτική διερεύνηση. Οι τύποι σκαφών που καλύπτονται από την οδηγία είναι ευρύτεροι από εκείνους που καλύπτονται από το κείμενο του IMO, συμπεριλαμβανομένων των αλιευτικών σκαφών μήκους 15 μέτρων και άνω, καθώς και των θαλαμηγών και των σκαφών αναψυχής σε ορισμένες περιπτώσεις. Η οδηγία προβλέπει επίσης την εφαρμογή κοινής μεθοδολογίας κατά τη διενέργεια διερευνήσεων και καθορίζει τις προϋποθέσεις για τη διενέργεια παράλληλων/κοινών διερευνήσεων. Η οδηγία απαιτεί από τους ΟΔΑ να δημοσιεύουν εκθέσεις σχετικά με τις έρευνες που διενεργούνται (εκθέσεις διερεύνησης θεμάτων ασφάλειας). Θα πρέπει επίσης να κοινοποιούν στην Επιτροπή ναυτικά ατυχήματα και συμβάντα μέσω μιας βάσης δεδομένων [της ευρωπαϊκής πλατφόρμας πληροφοριών ναυτικών ατυχημάτων (στο εξής: EMCIP)], η οποία δημιουργήθηκε και τηρείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) 8 για τον σκοπό αυτόν.

Στο πλαίσιο του REFIT και του ελέγχου καταλληλότητας όσον αφορά τις θαλάσσιες μεταφορές του 2018 επισημάνθηκε η ανάγκη διασφάλισης της συνοχής του κανονιστικού πλαισίου σε όλα τα κράτη μέλη και της αποτελεσματικής επιβολής των διεθνών υποχρεώσεων με ομοιόμορφο και εναρμονισμένο τρόπο. Οι αδυναμίες της ισχύουσας οδηγίας και οι ελλείψεις ως προς την εφαρμογή της από τα κράτη μέλη λόγω προκλήσεων όσον αφορά τους πόρους, τη στελέχωση και την εμπειρογνωσία αναφέρθηκαν ευρέως ως προβληματικές.

Εκτός από την ανάγκη επικαιροποίησης της οδηγίας ώστε να ληφθούν υπόψη οι νομικές, περιβαλλοντικές και τεχνολογικές αλλαγές που έχουν επέλθει από την έκδοσή της, είναι επίσης αναγκαίο να ληφθούν υπόψη τα διδάγματα που αντλήθηκαν κατά την εφαρμογή της. Στην εκ των υστέρων αξιολόγηση, αναφέρθηκαν επίσης η μη εφαρμογή του κεκτημένου για την ασφάλεια στη θάλασσα σε μια συγκεκριμένη κατηγορία σκαφών (αλιευτικά σκάφη) που πλέουν στα ύδατα της ΕΕ και οι σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια αυτού του τύπου σκαφών.

Λαμβανομένων υπόψη των αποτελεσμάτων της εκ των υστέρων αξιολόγησης και του ελέγχου καταλληλότητας όσον αφορά τις θαλάσσιες μεταφορές, και με γενικό στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος, με παράλληλη απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου της ΕΕ και παροχή βοήθειας στα κράτη μέλη ώστε να εκπληρώνουν τις διεθνείς και ενωσιακές ρυθμιστικές τους αρμοδιότητες, εκπονήθηκε πρόταση για την τροποποίηση της οδηγίας 2009/18/ΕΚ. Οι ειδικοί στόχοι της αναθεώρησής της είναι:

Η προστασία των αλιευτικών σκαφών, των πληρωμάτων τους και του περιβάλλοντος. Τα μικρότερα αλιευτικά σκάφη μήκους μικρότερου των 15 μέτρων δεν εμπίπτουν στο ισχύον πεδίο εφαρμογής της οδηγίας, κάτι που συνεπάγεται ότι τα ατυχήματα με θανάτους και απώλεια σκαφών δεν διερευνώνται με συστηματικό και εναρμονισμένο τρόπο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αποσαφήνιση των ορισμών και του νομικού κειμένου, ώστε οι οργανισμοί διερεύνησης ατυχημάτων των κρατών μελών να διερευνούν όλα τα ατυχήματα που πρέπει να διερευνώνται εγκαίρως και με εναρμονισμένο τρόπο.

Η ενίσχυση της ικανότητας των ΟΔΑ να διενεργούν έρευνες ατυχημάτων (και να υποβάλλουν σχετικές εκθέσεις) με έγκαιρο, εξειδικευμένο και ανεξάρτητο τρόπο —μεταξύ άλλων όσον αφορά τα ανανεώσιμα καύσιμα, τα καύσιμα χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, καθώς και τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών.

Η επικαιροποίηση ορισμένων ορισμών και παραπομπών στη σχετική νομοθεσία της ΕΕ και στους κανονισμούς του IMO, προκειμένου να εξασφαλιστεί σαφήνεια και συνέπεια.

Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Η πρόταση συνάδει πλήρως με την οδηγία 2009/16/ΕΚ 9 σχετικά με τον έλεγχο των πλοίων από το κράτος λιμένα και την οδηγία 2009/21/ΕΚ 10 για την τήρηση των υποχρεώσεων του κράτους σημαίας. Οι τρεις οδηγίες —οι οποίες τροποποιούνται ταυτόχρονα— πρέπει να έχουν συνοχή μεταξύ τους και κάθε προτεινόμενη αλλαγή σε μία από αυτές πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις άλλες δύο οδηγίες και το ευρύτερο διεθνές κανονιστικό περιβάλλον. Το δίδαγμα που αντλείται από διερευνήσεις θεμάτων ασφάλειας και οι συστάσεις ασφαλείας που απορρέουν από αυτές μπορούν να βοηθήσουν τα κράτη σημαίας και τους αναγνωρισμένους οργανισμούς που ενεργούν για λογαριασμό τους να βελτιώσουν το προφίλ ασφάλειας των σκαφών που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους.

Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης

Η πρόταση αποτελεί μέρος του προγράμματος REFIT της Επιτροπής και ανταποκρίνεται στο θεματολόγιο για τη βελτίωση της νομοθεσίας, διασφαλίζοντας ότι η ισχύουσα νομοθεσία είναι απλή και σαφής, ότι δεν δημιουργεί περιττή διοικητική επιβάρυνση και ότι συμβαδίζει με τις μεταβαλλόμενες πολιτικές, κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Η παρούσα πρόταση για τροποποίηση, καθώς και οι προτάσεις για τροποποίηση άλλων οδηγιών για την ασφάλεια στη θάλασσα αποτελούν επίσης μέρος του ευρύτερου κεκτημένου για την ασφάλεια στη θάλασσα και αλληλεπιδρούν σε σημαντικό βαθμό με αυτό, το οποίο περιλαμβάνει στοιχεία όπως το σύστημα παρακολούθησης της κυκλοφορίας των πλοίων και ενημέρωσης (SafeSeaNet) της ΕΕ 11 , ο ιδρυτικός κανονισμός του EMSA 12 , η οδηγία για την ασφάλεια των αλιευτικών σκαφών 13 , η νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με τους αναγνωρισμένους οργανισμούς 14 , η οδηγία-πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική 15 , καθώς και άλλες νομοθετικές πράξεις της ΕΕ για το περιβάλλον 16 .

Η πρόταση είναι σύμφωνη με τον στόχο της ΕΕ για την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 και συμβάλλει σε αυτόν, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1119 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 17 , που θεσπίζει το πλαίσιο της ΕΕ για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας.

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση

Η νομική βάση της τροποποιητικής οδηγίας είναι το άρθρο 100 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ, το οποίο προβλέπει μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας των μεταφορών και ειδικές διατάξεις για τις θαλάσσιες μεταφορές.

Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

Δεδομένου ότι οι διεθνείς πράξεις για τη διερεύνηση των ατυχημάτων στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ, η αρχή της επικουρικότητας δεν εφαρμόζεται ούτε στις εν λόγω πράξεις ούτε στους κανόνες της ΕΕ για την εφαρμογή των εν λόγω συμφωνιών. Ακόμα κι αν αυτό δεν συνέβαινε, τα κράτη μέλη, ενεργώντας μεμονωμένα, δεν θα ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν όλα τα προβλήματα που εντοπίστηκαν και, εάν το έπρατταν, αυτό θα επέφερε κατακερματισμό της νομοθεσίας και πιθανή στρέβλωση της εσωτερικής αγοράς. Για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο κατακερματισμού του νομικού πλαισίου, είναι αναγκαία η ανάληψη δράσης από την ΕΕ.

Η οδηγία αφορά όλα τα κράτη μέλη ως κράτη σημαίας, παράκτια κράτη ή ουσιαστικώς ενδιαφερόμενα κράτη.

Αναλογικότητα

Η πρόταση έχει καταρτιστεί προκειμένου να συμβαδίζει με τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις και να λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα των προαναφερθεισών δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος REFIT. Η Επιτροπή έχει διενεργήσει επίσης εκτίμηση των επιπτώσεων με σκοπό τον προσδιορισμό και την αξιολόγηση εναλλακτικών μέτρων για την επίτευξη των ίδιων στόχων.

Στόχος της προτεινόμενης τροποποίησης είναι η βελτίωση της ασφάλειας στη θάλασσα. Αυτό θα επιτευχθεί με τη διερεύνηση των ατυχημάτων και την άντληση διδαγμάτων από αυτά για την πρόληψη παρόμοιων ατυχημάτων στο μέλλον. Η επέκταση του πεδίου εφαρμογής ώστε να καλύπτει ορισμένους τύπους ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται μικρότερα αλιευτικά σκάφη θεωρείται αναλογική. Το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για τη διερεύνηση πολύ σοβαρών ναυτικών ατυχημάτων από τους ΟΔΑ στα οποία εμπλέκονται αλιευτικά σκάφη μήκους μικρότερου των 15 μέτρων φαίνεται ότι είναι περιορισμένο, ιδίως σε σύγκριση με τις πιθανές βελτιώσεις της ασφάλειας. Η τροποποίηση θα εξασφαλίσει ότι δεν διακυβεύεται το υφιστάμενο υψηλό επίπεδο ασφάλειας και αναμένεται ότι θα βελτιώσει την ασφάλεια στον τομέα της αλιείας.

Επιλογή της νομικής πράξης

Δεδομένου ότι πρέπει να γίνουν ορισμένες μόνο τροποποιήσεις όσον αφορά την οδηγία 2009/18/ΕΚ, η τροποποιητική οδηγία αποτελεί το καταλληλότερο νομικό μέσο.

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Εκ των υστέρων αξιολογήσεις / έλεγχοι καταλληλότητας της ισχύουσας νομοθεσίας

Από τον έλεγχο καταλληλότητας προέκυψε ότι οι βασικοί στόχοι της οδηγίας επιτυγχάνονται συνολικά και παραμένουν εξαιρετικά σημαντικοί. Χωρίς την οδηγία για τη διερεύνηση των ατυχημάτων, είναι απίθανο να είχαν συσταθεί οι 16 ΟΔΑ που λειτουργούν από το 2009. Πράγματι, πριν από το 2009 τα περισσότερα κράτη διενεργούσαν κατά κύριο λόγο διερευνήσεις για σκοπούς ποινικής δίωξης, αν και όταν το έπρατταν. Η σύσταση ΟΔΑ έχει δώσει ώθηση στη διερεύνηση ατυχημάτων για λόγους ασφάλειας, με έμφαση στην ανεξαρτησία και την ανάπτυξη συστάσεων ασφαλείας για σκοπούς πρόληψης ατυχημάτων. Επιπλέον, η αξιολόγηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η οδηγία παρέχει ένα συνεκτικό πλαίσιο για τη διερεύνηση ναυτικών ατυχημάτων και, ως εκ τούτου, διασφαλίζει ότι οι διερευνήσεις των ατυχημάτων διενεργούνται με ομοιόμορφο και εναρμονισμένο τρόπο σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της οδηγίας έχει οδηγήσει σε εναρμονισμένη υποβολή εκθέσεων για ατυχήματα και συμβάντα, καθώς πρέπει να πληρούται ένα τυποποιημένο σύνολο απαιτήσεων. Το γενικό συμπέρασμα της εκτίμησης με βάση την αξιολόγηση της συνάφειας, της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας, της συνοχής και της ενωσιακής προστιθέμενης αξίας ήταν ότι η οδηγία ανταποκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό στις προσδοκίες, επιτυγχάνοντας οφέλη σε επίπεδο ΕΕ.

Ωστόσο, οι αδυναμίες του ισχύοντος πλαισίου πολιτικής λόγω προκλήσεων όσον αφορά τους πόρους, τη στελέχωση και την εμπειρογνωσία αναφέρθηκαν ευρέως ως προβληματικές.

Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Οι κύριες δραστηριότητες διαβούλευσης περιλάμβαναν:

   Τρεις γύρους συνεντεύξεων με εκπροσώπους βασικών ενδιαφερόμενων μερών σε επίπεδο ΕΕ, οι οποίοι διοργανώθηκαν από τον σύμβουλο που ήταν υπεύθυνος για την εξωτερική υποστηρικτική μελέτη, και πραγματοποιήθηκαν κατά διαστήματα από τον Φεβρουάριο του 2021 έως τον Νοέμβριο του 2021, με σκοπό τη συλλογή συγκεκριμένων πληροφοριών, ιδίως για την υποστήριξη και την αποσαφήνιση του γενικού ορισμού του προβλήματος και των πιθανών επιλογών πολιτικής.

   Στοχευμένη έρευνα με τα ενδιαφερόμενα μέρη, η οποία διοργανώθηκε από τον σύμβουλο που ήταν υπεύθυνος για την εξωτερική υποστηρικτική μελέτη, και η οποία διεξήχθη από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο του 2021, με σκοπό τη συλλογή συγκεκριμένων πληροφοριών, ιδίως για την αποσαφήνιση του ορισμού του προβλήματος, της βάσης αναφοράς και, όπου ήταν δυνατόν, της εκτίμησης των επιπτώσεων των πιθανών μέτρων πολιτικής.

   Πρόσθετες δραστηριότητες διαβούλευσης που διοργανώθηκαν από τη ΓΔ MOVE και τον σύμβουλο που ήταν υπεύθυνος για την εξωτερική υποστηρικτική μελέτη. με σκοπό τη συγκέντρωση απόψεων από τα κράτη μέλη και τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με τα διάφορα μέτρα πολιτικής, καθώς και την επικύρωση των διαφαινόμενων και τελικών αποτελεσμάτων της υποστηρικτικής μελέτης για την εκτίμηση των επιπτώσεων προκειμένου να προσδιοριστούν ποσοτικά οι επιπτώσεις. Οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιήθηκαν κατά τις συνεδριάσεις της επιτροπής κλαδικού κοινωνικού διαλόγου της ΕΕ για τις θαλάσσιες μεταφορές (16 Απριλίου 2021, 23 Σεπτεμβρίου 2021 και 16 Δεκεμβρίου 2021), της επιτροπής κλαδικού κοινωνικού διαλόγου της ΕΕ για τη θαλάσσια αλιεία (29 Ιανουαρίου 2021, 8 Μαρτίου 2021 και 16 Νοεμβρίου 2021), της επιτροπής κλαδικού κοινωνικού διαλόγου της ΕΕ για τους λιμένες (19 Νοεμβρίου 2021), των συνεδριάσεων του πλαισίου μόνιμης συνεργασίας των ΟΔΑ (10 Μαρτίου 2021, 18 Ιουνίου 2021, 29 Αυγούστου 2021, 22 Σεπτεμβρίου 2021 και 7 Οκτωβρίου 2021), της άτυπης συνεδρίασης των ιθυνόντων της ναυτιλίας της ΕΕ / του ΕΟΧ (30 Νοεμβρίου 2021) και των συνεδριάσεων της επιτροπής ασφάλειας στη ναυτιλία και πρόληψης της ρύπανσης από τα πλοία της ΕΕ (17 Μαΐου 2021 και 11 Νοεμβρίου 2021). Διοργανώθηκε επίσης ένα τελικό εργαστήριο επικύρωσης για την επικύρωση των συμπερασμάτων της υποστηρικτικής μελέτης, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι των κρατών μελών και του κλάδου (20 Ιανουαρίου 2022).

   Λαμβανομένου υπόψη του εξαιρετικά τεχνικού χαρακτήρα του φακέλου, δεν πραγματοποιήθηκε ανοικτή δημόσια διαβούλευση. Ωστόσο, δόθηκε στο ευρύ κοινό η ευκαιρία να εκφράσει τυχόν απόψεις σχετικά με την πρωτοβουλία αυτή, μέσω ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα της ΓΔ MOVE και ειδικής λειτουργικής ηλεκτρονικής θυρίδας. Υποβλήθηκαν παρατηρήσεις από ένωση πλοιοκτητών σχετικά με τη διερεύνηση ατυχημάτων, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη μείωση του διοικητικού φόρτου και την πιθανή στήριξη των ΟΔΑ από τον EMSA.

Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από τα ενδιαφερόμενα μέρη ήταν καίριας σημασίας για να μπορέσει η Επιτροπή να βελτιώσει τον σχεδιασμό των επιλογών πολιτικής για την αξιολόγηση των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεών τους, να τις συγκρίνει και να προσδιορίσει ποια επιλογή θα μπορούσε να μεγιστοποιήσει την αναλογία οφέλους/κόστους για την κοινωνία και να εξασφαλίσει έναν αποτελεσματικότερο και αποδοτικότερο μηχανισμό για τη διερεύνηση των ναυτικών ατυχημάτων σε ολόκληρη την ΕΕ. Τα πορίσματα των εν λόγω διαδικασιών συμπλήρωσαν την έρευνα τεκμηρίωσης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εξωτερικής υποστηρικτικής μελέτης.

Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

Η παρούσα αξιολόγηση βασίζεται κυρίως στα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκ των υστέρων αξιολόγησης και του ελέγχου καταλληλότητας όσον αφορά τις θαλάσσιες μεταφορές του 2018 που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Επιπλέον των δεδομένων που συλλέχθηκαν και της διαβούλευσης, κατά τις προπαρασκευαστικές εργασίες της παρούσας πρότασης απαιτήθηκε η συμβολή τεχνικών και νομικών εμπειρογνωμόνων όσον αφορά τη συγκεκριμένη διατύπωση των τεχνικών ορισμών και τη σύνταξη του νομικού κειμένου με σαφήνεια. Η εμπειρογνωσία αυτή συγκεντρώθηκε στο πλαίσιο της Επιτροπής, του EMSA και του πλαισίου μόνιμης συνεργασίας των ΟΔΑ. Λεπτομέρειες παρέχονται στο έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής που συνοδεύει την πρόταση.

Εκτίμηση επιπτώσεων

Η πρόταση βασίζεται στα αποτελέσματα εκτίμησης επιπτώσεων, η οποία βασίστηκε σε υποστηρικτική μελέτη που εκπονήθηκε από εξωτερικό σύμβουλο που διέθετε ειδικές γνώσεις στον τομέα αυτόν.

Στο πλαίσιο της εκτίμησης επιπτώσεων εξετάστηκαν διάφορες επιλογές πολιτικής για την αναθεώρηση της οδηγίας, με βάση τις ακόλουθες κατευθυντήριες αρχές:

1) την ανάγκη ευθυγράμμισης με τις διεθνείς πράξεις και σαφήνειας όσον αφορά τους προβληματικούς ή ασαφείς ορισμούς·

2) το πεδίο εφαρμογής της υποστήριξης που παρέχει ο EMSA στα κράτη μέλη κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων τους όσον αφορά την υποβολή εκθέσεων και τη διερεύνηση βάσει της οδηγίας και του διεθνούς δικαίου·

3) τις δυνατότητες αντιμετώπισης του ειδικού προβλήματος των ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται μικρότερα αλιευτικά σκάφη.

Οι αρχές αυτές αντικατοπτρίζονται στους στόχους πολιτικής που περιγράφονται κατωτέρω.

Η επιλογή Α προτείνει διάφορες αλλαγές στην οδηγία με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας στη θάλασσα και την πρόληψη της ρύπανσης. Στο πλαίσιο αυτής της επιλογής, το πεδίο εφαρμογής θα παραμείνει το ίδιο και οι οργανισμοί διερεύνησης ατυχημάτων (που μετονομάζονται πλέον σε «αρχές διερεύνησης θεμάτων ναυτικής ασφάλειας» σύμφωνα με την ορολογία του IMO) θα εξακολουθήσουν να διαθέτουν την ευελιξία που διαθέτουν επί του παρόντος. Όσον αφορά το ζήτημα των αλιευτικών σκαφών, η επιλογή αυτή προτείνει ένα μη κανονιστικό μέτρο βάσει του οποίου θα συνιστάται στα κράτη μέλη να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με πολύ σοβαρά ναυτικά ατυχήματα. Αυτή η επιλογή πολιτικής μαζί με όλες τις άλλες απαιτεί τη θέσπιση συστήματος διαχείρισης της ποιότητας (QMS) προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική διαχείριση των πόρων από κάθε αρχή διερεύνησης και η ακρίβεια των εκθέσεων διερεύνησης θεμάτων ασφάλειας.

Η επιλογή Β επιδιώκει να εξισορροπήσει τη μεγαλύτερη εναρμόνιση μέσω σαφέστερων ορισμών με μια περιορισμένη πρόσθετη απαίτηση για τα μικρότερα αλιευτικά σκάφη. Όσον αφορά τα αλιευτικά σκάφη, η οδηγία θα τροποποιηθεί ώστε να υποχρεώνει τα κράτη μέλη να αναφέρουν στην EMCIP όλους τους θανάτους και τις απώλειες σκαφών στα οποία εμπλέκονται αλιευτικά σκάφη μήκους μικρότερου των 15 μέτρων. Τα ζητήματα ευθυγράμμισης και αποσαφήνισης θα αντιμετωπιστούν με την τροποποίηση της οδηγίας. Όσον αφορά την παροχή συνδρομής στις αρχές διερεύνησης των κρατών μελών κατά τη διερεύνηση ατυχημάτων (και την υποβολή σχετικών εκθέσεων), ο υποστηρικτικός ρόλος του EMSA δεν διευρύνεται πέραν των όσων προβλέπονται επί του παρόντος στην ισχύουσα νομοθεσία. Ο φόρτος που συνεπάγεται η υποβολή εκθέσεων για τις αρχές διερεύνησης μειώνεται κάπως με τη διεύρυνση του φάσματος των αρμόδιων αρχών που μπορούν να υποβάλουν έκθεση στη βάση δεδομένων.

Η επιλογή Γ είναι η πλέον φιλόδοξη όσον αφορά τις αυξημένες διοικητικές και ερευνητικές απαιτήσεις για τις αρχές διερεύνησης. Όσον αφορά τα αλιευτικά σκάφη, η επιλογή αυτή θα υποχρεώνει τις αρχές διερεύνησης όχι μόνο να υποβάλλουν έκθεση για τους θανάτους και τις απώλειες σκαφών για μικρότερα αλιευτικά σκάφη, αλλά και να διενεργούν τουλάχιστον προκαταρκτική αξιολόγηση για να διαπιστώσουν αν είναι δυνατή η εξαγωγή συμπερασμάτων και αν πρέπει να διενεργηθεί πλήρης έρευνα. Η εκτίμηση των επιπτώσεων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πλέον αποτελεσματική και, ως εκ τούτου, η προτιμώμενη επιλογή πολιτικής είναι η επιλογή Γ. Παρότι η επιλογή Γ συνεπάγεται το υψηλότερο πρόσθετο κόστος, κατά την εξέταση του κόστους έναντι των οφελών, η επιλογή Γ θα έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο όσον αφορά τη βελτίωση της ασφάλειας στη θάλασσα.

Η παρούσα πρόταση συνοδεύεται από έκθεση εκτίμησης των επιπτώσεων 18 , σχέδιο της οποίας υποβλήθηκε στην επιτροπή ρυθμιστικού ελέγχου (ΕΡΕ) τον Απρίλιο του 2022. Η ΕΡΕ εξέδωσε θετική γνώμη και η έκθεση εκτίμησης των επιπτώσεων αναθεωρήθηκε σύμφωνα με τις συστάσεις της ΕΡΕ, της οποίας οι παρατηρήσεις εξετάζονται στο έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής που συνοδεύει την παρούσα νομοθετική πρόταση.

   Εφαρμογή της προσέγγισης «για κάθε θέσπιση, μία κατάργηση»

Δεν αναμένεται να προκύψει πρόσθετο διοικητικό κόστος για τις επιχειρήσεις ή τους πολίτες.

   Καταλληλότητα και απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου

Η πρωτοβουλία διαθέτει μια διάσταση REFIT όσον αφορά την ευθυγράμμιση και την απλούστευση της νομοθεσίας για την ασφάλεια, τη βελτίωση του προφίλ ασφάλειας, ιδίως του τύπου των μικρών αλιευτικών σκαφών, και την παροχή συνδρομής στους ΟΔΑ των κρατών μελών κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων τους όσον αφορά την υποβολή εκθέσεων και τη διερεύνηση.

Επιπλέον, η προτιμώμενη επιλογή πολιτικής περιλαμβάνει στοιχεία απλούστευσης, καθώς θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα των εθνικών ΟΔΑ, παρέχοντας σαφήνεια σχετικά με το πότε πρέπει να διενεργούν έρευνες, οι ΟΔΑ δεν θα πρέπει πλέον να διενεργούν προκαταρκτική αξιολόγηση σοβαρών ατυχημάτων και μπορούν να αναθέτουν σε άλλες αρμόδιες αρχές τη δυνατότητα εισαγωγής δεδομένων στη βάση δεδομένων EMCIP. Η παροχή συμπληρωματικής συνδρομής από τον EMSA προς τους ΟΔΑ που ζητούν επιχειρησιακή υποστήριξη αναμένεται επίσης ότι θα βελτιώσει την ποιότητα και θα αυξήσει τον αριθμό των διερευνήσεων που διενεργούνται, καθώς και ότι θα αυξήσει την εναρμόνιση και την τυποποίησή τους σε ολόκληρη την ΕΕ.

   Θεμελιώδη δικαιώματα

Η πρόταση δεν έχει επιπτώσεις στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Το εκτιμώμενο πρόσθετο ετήσιο κόστος για τον προϋπολογισμό της ΕΕ ανέρχεται σε περίπου 1,88 εκατ. EUR ετησίως το 2030 και σε 1,93 εκατ. EUR ετησίως το 2050. Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος της πρότασης περιγράφεται λεπτομερέστερα στο νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο που προσαρτάται στην παρούσα πρόταση για ενημερωτικούς λόγους. Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος της πρότασης περιλαμβάνεται ήδη στην πρόταση της Επιτροπής για κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1406/2002.

Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος πέρα από το τρέχον ΠΔΠ αποτελεί ενδεικτική επισκόπηση που δεν θίγει τη μελλοντική συμφωνία ΠΔΠ.

5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

Έχουν προσδιοριστεί κατάλληλες ρυθμίσεις παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων. Ο EMSA διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτήν, καθώς είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη και τη λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων δεδομένων για τις θαλάσσιες μεταφορές.

Η εφαρμογή μπορεί να παρακολουθείται μέσω της παρακολούθησης της βάσης δεδομένων EMCIP από την Επιτροπή και/ή τον EMSA, ώστε να επαληθεύεται ότι οι έρευνες διενεργούνται εγκαίρως και αποτελεσματικά και ότι τα δεδομένα ναυτικού ατυχήματος ή συμβάντος προς κοινοποίηση που προβλέπονται στο παράρτημα II της οδηγίας και οι εκθέσεις διερεύνησης θεμάτων ασφάλειας μεταφορτώνονται στη βάση δεδομένων. Ο EMSA πραγματοποιεί επίσης κύκλους επισκέψεων στα κράτη μέλη για την επαλήθευση των επιτόπιων επιχειρήσεων στο πλαίσιο του υποστηρικτικού ρόλου του EMSA προς την Επιτροπή 19 . Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διαθέτουν σύστημα διαχείρισης της ποιότητας που να πιστοποιεί την καταλληλότητα της οργάνωσης, της πολιτικής, των διαδικασιών, των πόρων και της τεκμηρίωσής τους για την επίτευξη των στόχων τους. Το σύστημα αυτό θα πρέπει να πιστοποιείται και στη συνέχεια να υπόκειται σε περιοδικό έλεγχο. Οι αρχές διερεύνησης θα πρέπει να κοινοποιούν στην Επιτροπή / στον EMSA τα αποτελέσματα των ετήσιων ελέγχων που διενεργούνται από τον διαπιστευμένο οργανισμό, ώστε η αρχή διερεύνησης να μπορεί να διατηρεί την πιστοποίησή της όσον αφορά το σύστημα διαχείρισης της ποιότητας.

Καθώς ο πλήρης κύκλος των προβλεπόμενων επισκέψεων του EMSA για την παρακολούθηση της εφαρμογής προγραμματίζεται να διαρκέσει 5 έτη 20 , προτείνεται ο χρόνος διενέργειας της αξιολόγησης της οδηγίας να οριστεί στα δέκα έτη.

Επεξηγηματικά έγγραφα (για οδηγίες)

Δεν απαιτούνται επεξηγηματικά έγγραφα, καθώς στόχος της πρότασης είναι η απλούστευση και η αποσαφήνιση του ισχύοντος καθεστώτος.

Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

Το άρθρο 1 του σχεδίου τροποποιητικής οδηγίας αποτελεί το κύριο μέρος του και περιέχει τροποποιήσεις πολλών διατάξεων της οδηγίας 2009/18/ΕΚ. 

Συμμόρφωση με τον κώδικα του IMO για τη διερεύνηση ατυχημάτων

Επικαιροποιούνται ορισμένοι ορισμοί και παραπομπές ώστε να ληφθούν υπόψη οι αλλαγές στο διεθνές κανονιστικό περιβάλλον. Συγκεκριμένα, επικαιροποιείται η παραπομπή στον κώδικα του IMO για τη διερεύνηση ατυχημάτων, επικαιροποιούνται επίσης ορισμένοι ορισμοί που περιλαμβάνονται στο άρθρο 3 της οδηγίας, οι οποίοι πρέπει να νοούνται σύμφωνα με τους ορισμούς που περιλαμβάνονται στον κώδικα του IMO για τη διερεύνηση ατυχημάτων, και απαλείφεται η παραπομπή σε σοβαρό ατύχημα που έχει διαγραφεί από τον κώδικα του IMO για τη διερεύνηση ατυχημάτων και αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 3. Πραγματοποιούνται διάφορες άλλες αλλαγές στις νομικές διατάξεις σύμφωνα με τον κώδικα του IMO για τη διερεύνηση ατυχημάτων, ειδικότερα η αλλαγή της ονομασίας του «οργανισμού διερεύνησης» σε «αρχή διερεύνησης θεμάτων ναυτικής ασφάλειας».

Οι ουσιώδεις τροποποιήσεις στην οδηγία παρατίθενται κατωτέρω.

Σκοπός και πεδίο εφαρμογής

Στο σημείο 2, το άρθρο 2 στοιχείο δ) απαλείφεται, το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας επεκτείνεται εν μέρει σε όλα τα αλιευτικά σκάφη, συμπεριλαμβανομένων των σκαφών μήκους μικρότερου των 15 μέτρων.

Ορισμοί

Στο σημείο 3, επικαιροποιούνται επίσης διάφοροι ορισμοί που ήταν προβληματικοί ή παρέπεμπαν σε παρωχημένη νομοθεσία της ΕΕ. Πρώτον, οι παραπομπές στα «οχηματαγωγά ro-ro» και στα «ταχύπλοα επιβατηγά σκάφη» επικαιροποιούνται ώστε να ληφθούν υπόψη οι αλλαγές στη νομοθεσία της ΕΕ, το μήκος του αλιευτικού σκάφους ορίζεται ως το συνολικό μήκος σύμφωνα με το άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1130. Εξετάζεται επίσης το ζήτημα του μη θανατηφόρου τραυματισμού που στη συνέχεια οδηγεί σε θάνατο σε ορισμένο χρονικό διάστημα μετά το ναυτικό συμβάν που τον προκάλεσε. Για να παρασχεθεί σαφής καθοδήγηση σχετικά με το διάστημα εντός του οποίου θα πρέπει να ξεκινά μια διερεύνηση και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, να εξασφαλιστεί μια εναρμονισμένη προσέγγιση σε ολόκληρη την Ένωση, η οδηγία τροποποιείται ώστε να περιλαμβάνει σαφή προθεσμία (δηλαδή 30 ημέρες μετά την επέλευση του ατυχήματος, όπως και σε άλλους τρόπους μεταφοράς).

Υποχρέωση διερεύνησης και αρχές διερεύνησης

Στο σημείο 5, η υποχρέωση διερεύνησης τροποποιείται και προβλέπεται ότι, σε σχέση με πολύ σοβαρό ναυτικό ατύχημα (απώλεια του σκάφους και/ή θάνατος) στο οποίο εμπλέκεται αλιευτικό σκάφος μήκους μικρότερου των 15 μέτρων, τα κράτη μέλη υποχρεούνται να διενεργούν τουλάχιστον προκαταρκτική αξιολόγηση για να διαπιστώσουν αν θα πρέπει να διεξαχθεί διερεύνηση θεμάτων ασφάλειας.

Επιπλέον, δεδομένου ότι η έννοια του σοβαρού ατυχήματος έχει καταργηθεί στο επίπεδο του IMO, καταργείται επίσης η απορρέουσα από αυτή υποχρέωση διενέργειας προκαταρκτικής αξιολόγησης για τέτοιου είδους ατυχήματα που απαιτείται από την οδηγία. Τέλος, η οδηγία τροποποιείται για να παράσχει καθοδήγηση σχετικά με ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται πλοία σε λιμένα.

Το σημείο 8 προβλέπει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να θεσπίσουν σύστημα διαχείρισης της ποιότητας για την οικεία αρχή διερεύνησης θεμάτων ναυτικής ασφάλειας. Το μέτρο αυτό αναμένεται να βελτιώσει την ποιότητα των διερευνήσεων ατυχημάτων, τη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων σε σχέση με τον φόρτο εργασίας και ιδίως τις εκθέσεις που καταρτίζονται. Παρόμοια υποχρέωση υφίσταται σε σχέση με τη διοίκηση του κράτους σημαίας σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 1 της οδηγίας 2009/21/ΕΚ για την τήρηση των υποχρεώσεων του κράτους σημαίας.

Ευρωπαϊκή βάση δεδομένων ναυτικών ατυχημάτων

Το σημείο 14 αφορά τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων των κρατών μελών όσον αφορά την ευρωπαϊκή πλατφόρμα πληροφοριών ναυτικών ατυχημάτων (EMCIP). Πραγματοποιούνται δύο αλλαγές. Πρώτον, καθορίζονται οι υποχρεώσεις τους όσον αφορά τα πολύ σοβαρά ναυτικά ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται αλιευτικά σκάφη μήκους μικρότερου των 15 μέτρων. Δεύτερον, η οδηγία προσαρμόζεται έτσι ώστε όλα τα ναυτικά ατυχήματα και συμβάντα πλην των πολύ σοβαρών ναυτικών ατυχημάτων να μπορούν να κοινοποιούνται στην EMCIP από δεόντως ορισθείσα αρμόδια αρχή κράτους μέλους εκτός της αρχής διερεύνησης θεμάτων ναυτικής ασφάλειας. Επί του παρόντος, μόνο η αρχή διερεύνησης θεμάτων ναυτικής ασφάλειας μπορεί να εισάγει δεδομένα στην EMCIP και αυτό θεωρείται από ορισμένα κράτη μέλη ότι συνιστά επιβάρυνση από άποψη πόρων. Επιπλέον, ο EMSA και η Επιτροπή θα πρέπει να είναι σε θέση να εισάγουν δεδομένα στη βάση δεδομένων EMCIP. Με τον τρόπο αυτόν, οι αρχές διερεύνησης θα μπορέσουν να επικεντρωθούν στα ερευνητικά τους καθήκοντα και θα ληφθεί υπόψη το ότι οι αρχές διερεύνησης δεν έχουν πάντα πρόσβαση σε αυτό το είδος διαχείρισης δεδομένων, δεδομένου ότι οι σχετικές στατιστικές συλλέγονται, χρησιμοποιούνται και τελούν υπό τη διαχείριση άλλων αρμόδιων αρχών στο ίδιο κράτος μέλος.

Υποστήριξη και κατάρτιση από τον EMSA

Στο σημείο 15 καθορίζονται οι δυνατότητες του EMSA να παρέχει υποστήριξη στις αρχές διερεύνησης των κρατών μελών της ΕΕ για την καλύτερη εκτέλεση των καθηκόντων τους βάσει της οδηγίας. Πολλοί ΟΔΑ δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους για να απασχολούν έναν εμπειρογνώμονα σε κάθε εξειδικευμένο κλάδο. Βάσει της διάταξης αυτής, ο EMSA θα μπορούσε να διαθέσει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων διαφόρων ειδικοτήτων η οποία θα μπορούσε να συνδράμει οποιαδήποτε αιτούσα αρχή διερεύνησης. Παρομοίως, ο εξειδικευμένος εξοπλισμός μπορεί να είναι ιδιαίτερα δαπανηρός και οι περισσότεροι ΟΔΑ δεν διαθέτουν τον προϋπολογισμό που θα τους επέτρεπε να αποκτήσουν αμέσως τον δικό τους εξοπλισμό. Συνεπώς, ο EMSA θα μπορούσε να παρέχει εξειδικευμένα εργαλεία και εξοπλισμό, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο δανεισμού ή να παρασχεθούν στις αρχές διερεύνησης. Με τον τρόπο αυτόν, η προμήθεια του εξοπλισμού μπορεί να πραγματοποιείται σε κεντρικό επίπεδο ώστε να μη χρειάζεται κάθε αρχή διερεύνησης να προβαίνει σε ενέργειες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας σε ολόκληρη την Ένωση.

Όσον αφορά την κατάρτιση, ο EMSA θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις εξελίξεις, στη διάδοση πληροφοριών και στη διοργάνωση συζητήσεων και κύκλων μαθημάτων κατάρτισης σε θέματα όπως τα ανανεώσιμα καύσιμα και τα καύσιμα χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες και οι σχετικές εξελίξεις σε επίπεδο IMO. Επιπλέον, ο EMSA θα μπορούσε να παρέχει ειδική κατάρτιση σχετικά με τη χρήση των τεχνολογιών έρευνας, του εξοπλισμού και των νέων τεχνολογιών που σχετίζονται με τις εξελίξεις στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών.

Εξουσίες τροποποίησης

Το σημείο 17 αναφέρει ότι, παρότι η παραπομπή στον κώδικα του IMO για τη διερεύνηση ατυχημάτων αφορά την πιο πρόσφατη έκδοση, υπόκειται, ωστόσο, στην τυποποιημένη ρήτρα μη υποβάθμισης. Αυτό συνεπάγεται ότι, εάν υπάρξουν αλλαγές σε διεθνές επίπεδο, τα πρότυπα του μέσου της ΕΕ διατηρούνται τουλάχιστον στο σημερινό επίπεδο.

Επανεξέταση της εφαρμογής και κατάργηση άλλων νομοθετικών πράξεων της ΕΕ

Στο σημείο 18 προβλέπεται ότι η Επιτροπή θα προβεί σε επανεξέταση της εφαρμογής της τροποποιημένης οδηγίας 10 έτη μετά την έκδοσή της, λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο που απαιτείται για τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο και το ότι ο κύκλος επισκέψεων επανεξέτασης του EMSA στα κράτη μέλη διαρκεί συνήθως τουλάχιστον 5 έτη.

Στο σημείο 19 προβλέπεται η κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1286/2011 της Επιτροπής, της 9ης Δεκεμβρίου 2011, για την καθιέρωση κοινής μεθοδολογίας διερεύνησης ναυτικών ατυχημάτων και συμβάντων. Ο IMO εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές για να βοηθήσει τους ερευνητές στην εφαρμογή του κώδικα διερεύνησης ατυχημάτων [απόφαση A.1075(28)] στις 4 Δεκεμβρίου 2013, οι οποίες παρέχουν λεπτομερή μεθοδολογία για τη διερεύνηση ναυτικών ατυχημάτων και συμβάντων. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει πλέον ανάγκη εφαρμογής της κοινής μεθοδολογίας που ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1286/2011 της Επιτροπής.



2023/0164 (COD)

Πρόταση

ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με την τροποποίηση της οδηγίας 2009/18/ΕΚ για τον καθορισμό των θεμελιωδών αρχών που διέπουν τη διερεύνηση των ατυχημάτων στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 100 παράγραφος 2,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής 21 ,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών 22 ,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Η οδηγία 2009/18/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 23 θεσπίζει τις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν τη διερεύνηση των ατυχημάτων στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και προβλέπει ένα σύστημα για τη διενέργεια διερευνήσεων θεμάτων ασφάλειας. Τα ναυτικά ατυχήματα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της εν λόγω οδηγίας διερευνώνται από ανεξάρτητους οργανισμούς διερεύνησης που έχουν συσταθεί στα κράτη μέλη για τη βελτίωση της ασφάλειας στη θάλασσα, καθώς και για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, μέσω της άντλησης διδαγμάτων από ατυχήματα του παρελθόντος ώστε να αποτραπεί η επανάληψή τους στο μέλλον.

(2)Από την έναρξη ισχύος της οδηγίας 2009/18/ΕΚ, έχουν σημειωθεί αλλαγές στο διεθνές κανονιστικό περιβάλλον και τεχνολογικές εξελίξεις. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εν λόγω αλλαγές και εξελίξεις, καθώς και η πείρα που αποκτήθηκε από την εφαρμογή της οδηγίας 2009/18/ΕΚ.

(3)Η οδηγία 2009/18/ΕΚ αναφέρεται σε ορισμένα νομικά κείμενα που έχουν εγκριθεί από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO), τα οποία έχουν καταργηθεί, τροποποιηθεί ή αναθεωρηθεί από την έναρξη ισχύος της. Ο «κώδικας του IMO για τη διερεύνηση ναυτικών ατυχημάτων και συμβάντων» [απόφαση Α.849(20) του IMO της 27ης Νοεμβρίου 1997] καταργήθηκε με τον «κώδικα διεθνών προτύπων και συνιστώμενων πρακτικών για διερεύνηση ασφάλειας σε ναυτικό ατύχημα ή ναυτικό συμβάν (κώδικας διερεύνησης ατυχημάτων)» [απόφαση MSC 255(84) της 16ης Μαΐου 2008] με την απόφαση A.1075(28) «κατευθυντήριες γραμμές για την παροχή συνδρομής στους ερευνητές κατά την εφαρμογή του κώδικα διερεύνησης ατυχημάτων» [MSC.255(84)].

(4)Ο κώδικας του IMO για τη διερεύνηση ατυχημάτων εισάγει νέους ορισμούς, όπως ο ορισμός της «αρχής διερεύνησης θεμάτων ναυτικής ασφάλειας», ενώ άλλες έννοιες απαλείφονται, όπως το «σοβαρό ατύχημα». Οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να ενσωματωθούν στην οδηγία 2009/18/ΕΚ.

(5)Η οδηγία 2009/18/ΕΚ παραπέμπει επίσης στην εγκύκλιο MSC/MEPC του IMO. 3/Circ.3 του 2008, η οποία αντικαταστάθηκε από την εγκύκλιο MSC-MEPC. 3/Circ.4/rev.1. Εκθέσεις σχετικά με τα ναυτικά ατυχήματα και συμβάντα — Αναθεωρημένες εναρμονισμένες διαδικασίες υποβολής εκθέσεων της 18ης Νοεμβρίου 2014.

(6)Οι κατευθυντήριες γραμμές του IMO για την παροχή συνδρομής στους ερευνητές κατά την εφαρμογή του κώδικα διερεύνησης ατυχημάτων [A.1075(28)], που εγκρίθηκαν στις 4 Δεκεμβρίου 2013, παρέχουν πρακτικές συμβουλές για τη συστηματική διερεύνηση ναυτικών ατυχημάτων και συμβάντων και καθιστούν δυνατή την ανάπτυξη αποτελεσματικής ανάλυσης και προληπτικής δράσης. Οι εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην οδηγία 2009/18/ΕΚ.

(7)Τα αλιευτικά σκάφη μήκους μικρότερου των 15 μέτρων εξαιρούνται επί του παρόντος από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 2009/18/ΕΚ και, συνεπώς, η διενέργεια διερευνήσεων για ναυτικά ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται τέτοιου είδους αλιευτικά σκάφη είναι μη συστηματική και μη εναρμονισμένη. Τα σκάφη αυτά είναι πιο επιρρεπή στο να ανατραπούν και η πτώση μελών του πληρώματος στη θάλασσα αποτελεί σχετικά σύνηθες φαινόμενο. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να προστατευτούν τα εν λόγω αλιευτικά σκάφη, το πλήρωμά τους και το περιβάλλον με τη θέσπιση προκαταρκτικής αξιολόγησης των πολύ σοβαρών ναυτικών ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται αλιευτικά σκάφη μήκους μικρότερου των 15 μέτρων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι αρχές θα πρέπει να ξεκινήσουν διερεύνηση θεμάτων ασφάλειας.

(8)Ορισμένοι ορισμοί που παρέχονται στην οδηγία 2009/18/ΕΚ δεν είναι σαφείς. Ο ορισμός του μήκους ενός αλιευτικού σκάφους θα πρέπει να καθορίζεται ιδίως όταν γίνεται διάκριση ως προς την προσέγγιση και τις υποχρεώσεις των αρχών διερεύνησης θεμάτων ναυτικής ασφάλειας με βάση το μήκος του αλιευτικού σκάφους.

(9)Ο κώδικας του IMO για τη διερεύνηση ατυχημάτων αναφέρεται σε ένα συμβάν ή σε μια αλληλουχία συμβάντων που έχουν συμβεί «σε άμεση σχέση με τη λειτουργία ενός πλοίου». Η έννοια αυτή αποτελεί αντικείμενο σημαντικών αποκλίσεων και θα πρέπει να αποσαφηνιστεί. Η απόκλιση αυτή επηρεάζει τις ενέργειες των αρχών διερεύνησης ατυχημάτων, ιδίως όσον αφορά τα ατυχήματα σε λιμένες, τις δυνατότητες διεξαγωγής κοινών ερευνών και τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τα ατυχήματα και τη διερεύνηση.

(10)Ο κώδικας του IMO για τη διερεύνηση ατυχημάτων προβλέπει ότι, σε περίπτωση πολύ σοβαρού ναυτικού ατυχήματος, η θαλάσσια αρχή υποχρεούται να διενεργήσει έρευνα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν οδηγίες σχετικά με το χρονικό διάστημα που πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ του θανάτου και του ατυχήματος, ώστε το ατύχημα να χαρακτηριστεί πολύ σοβαρό ναυτικό ατύχημα και, ως εκ τούτου, να διερευνηθεί. Συνεπώς, η οδηγία 2009/18/ΕΚ θα πρέπει να παράσχει την εν λόγω καθοδήγηση.

(11)Το διαθέσιμο προσωπικό, καθώς και οι επιχειρησιακοί πόροι των αρχών διερεύνησης των κρατών μελών για θέματα ναυτικής ασφάλειας ποικίλλουν σημαντικά, με αποτέλεσμα την αναποτελεσματική και ασυνεπή υποβολή εκθέσεων σχετικά με ναυτικά ατυχήματα και τη διερεύνησή τους. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή, με τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA), θα πρέπει να παρέχει εξαιρετικά εξειδικευμένη αναλυτική υποστήριξη κατά τη διάρκεια μεμονωμένης έρευνας (μη τεχνικές δεξιότητες), καθώς και αναλυτικά εργαλεία και εξοπλισμό (υλικό).

(12)Υπό το πρίσμα των όσων έχουν επισημανθεί ανωτέρω, ο EMSA θα πρέπει να διοργανώσει προγράμματα κατάρτισης σχετικά με συγκεκριμένες τεχνικές και νέες εξελίξεις και τεχνολογίες που μπορεί να είναι σημαντικές για τη διερεύνηση ατυχημάτων στο μέλλον. Τα εν λόγω προγράμματα κατάρτισης θα πρέπει να επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, στα ανανεώσιμα καύσιμα και στα καύσιμα χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων προσαρμογής στον στόχο του 55 %, στην αυτοματοποίηση, καθώς και στους κανόνες του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων (ΓΚΠΔ).

(13)Για να βελτιωθεί η ποιότητα της διερεύνησης ατυχημάτων, τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναπτύξουν ένα σύστημα διαχείρισης της ποιότητας για τις αρχές διερεύνησης θεμάτων ναυτικής ασφάλειας.

(14)Προκειμένου να εξασφαλιστούν ενιαίες προϋποθέσεις για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας οδηγίας όσον αφορά τον κατάλογο των κειμένων του IMO που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της, θα πρέπει να ανατεθούν στην Επιτροπή εκτελεστικές αρμοδιότητες. Οι εν λόγω αρμοδιότητες θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 24 .

(15)Λαμβανομένου υπόψη του πλήρους κύκλου επισκέψεων παρακολούθησης που πραγματοποιεί ο EMSA στα κράτη μέλη για την παρακολούθηση της εφαρμογής της παρούσας οδηγίας, η Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογήσει την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας το αργότερο [δέκα έτη μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της που αναφέρεται στο άρθρο 23] και να υποβάλει σχετική έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεργάζονται με την Επιτροπή για τη συλλογή όλων των απαραίτητων πληροφοριών για την αξιολόγηση.

(16)Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, είναι αναγκαίο και σκόπιμο για την επίτευξη του βασικού στόχου της βελτίωσης της ασφάλειας στη θάλασσα και της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος να θεσπιστούν κανόνες για τη διερεύνηση των ατυχημάτων στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών. Η παρούσα οδηγία δεν υπερβαίνει τα αναγκαία για την επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων, σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 4 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

(17)Συνεπώς, η οδηγία 2009/18/ΕΚ θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

Άρθρο 1

Τροποποιήσεις στην οδηγία 2009/18/ΕΚ

Η οδηγία 2009/18/ΕΚ τροποποιείται ως εξής:

1)Στο άρθρο 1, η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.Οι διερευνήσεις που διενεργούνται σύμφωνα με την παρούσα οδηγία δεν αποσκοπούν στον καθορισμό της υπαιτιότητας ή στην απόδοση ευθυνών. Ωστόσο, τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι ο η αρχή διερεύνησης θεμάτων ναυτικής ασφάλειας (στο εξής: αρχή διερεύνησης) δεν αποφεύγει να υποβάλλει πλήρη αναφορά όσον αφορά τα αίτια του ναυτικού ατυχήματος ή του συμβάντος, για τον λόγο ότι από τα πορίσματα θα μπορούσε να προκύψει σφάλμα ή υπαιτιότητα.».

2)Το άρθρο 2 παράγραφος 2 τροποποιείται ως εξής:

α)το στοιχείο β) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«β) μη μηχανοκίνητα πλοία, ξύλινα πλοία πρωτόγονης κατασκευής, θαλαμηγούς και σκάφη αναψυχής, εκτός εάν χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς.»·

β)το στοιχείο δ) απαλείφεται.

3)Το άρθρο 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 3

Ορισμοί

Για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1.“κώδικας του IMO για τη διερεύνηση ατυχημάτων”: ο κώδικας διεθνών προτύπων και συνιστώμενων πρακτικών για τη διερεύνηση θεμάτων ασφάλειας σε περίπτωση ναυτικού ατυχήματος ή ναυτικού συμβάντος, ο οποίος προσαρτάται στην απόφαση MSC.255(84) της Επιτροπής Ναυτικής Ασφάλειας του IMO, στην επικαιροποιημένη της έκδοση·

2. “κατευθυντήριες γραμμές του IMO για την παροχή συνδρομής στους ερευνητές κατά την εφαρμογή του κώδικα διερεύνησης ατυχημάτων”: οι κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε η Συνέλευση του IMO με την απόφαση A.1075(28) στις 4 Δεκεμβρίου 2013·

3.για τους ακόλουθους όρους ισχύουν οι ορισμοί που περιέχονται στον κώδικα του IMO για τη διερεύνηση ατυχημάτων:

α)“ναυτικό ατύχημα”·

β)“πολύ σοβαρό ναυτικό ατύχημα”·

γ)“ναυτικό συμβάν”·

δ)“διερεύνηση θεμάτων ναυτικής ασφάλειας”·

ε)“αρχή διερεύνησης θεμάτων ναυτικής ασφάλειας”·

στ)“κράτος διερεύνησης θεμάτων ναυτικής ασφάλειας”·

ζ)“ουσιαστικώς ενδιαφερόμενο κράτος”·

η)“σοβαρός τραυματισμός”·

4. “κατευθυντήριες γραμμές του IMO για τη δίκαιη μεταχείριση των πληρωμάτων σε περίπτωση ναυτικού ατυχήματος”: οι κατευθυντήριες γραμμές που προσαρτώνται στην απόφαση LEG.3(91) της Νομικής Επιτροπής του IMO, της 27ης Απριλίου 2006, όπως εγκρίθηκαν από τη διοικητική επιτροπή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας κατά τη 296η σύνοδό της, στις 12-16 Ιουνίου 2006·

5.για τους όρους “επιβατηγό πλοίο ro-ro” και “ταχύπλοο επιβατηγό σκάφος” ισχύουν οι ορισμοί που περιέχονται στο άρθρο 2 της οδηγίας (ΕΕ) 2017/2110 25 ·

6.ο όρος “όργανο καταγραφής δεδομένων ταξιδιού” (στο εξής: VDR) νοείται σύμφωνα με τον ορισμό που περιέχεται στην απόφαση MSC.333(90) της Επιτροπής Ναυτικής Ασφάλειας του IMO στην επικαιροποιημένη της έκδοση·

7.“σύσταση ασφαλείας”: οποιαδήποτε πρόταση, ακόμα και για σκοπούς καταγραφής και ελέγχου, προερχόμενη:

α)είτε από την αρχή διερεύνησης του κράτους που διενεργεί ή είναι κύριο κράτος της διερεύνησης θεμάτων ασφάλειας και βασίζεται σε πληροφορίες που προέκυψαν από τη διερεύνηση· είτε, κατά περίπτωση,

β)από την Επιτροπή, που ενεργεί βάσει συνοπτικής ανάλυσης δεδομένων και των αποτελεσμάτων των διερευνήσεων θεμάτων ασφάλειας που διενεργήθηκαν·

8.ο όρος “μήκος αλιευτικού σκάφους” νοείται σύμφωνα με τον ορισμό που περιέχεται στο άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1130 26 ·

9. “θανάσιμος τραυματισμός”: τραυματισμός προσώπου σε ατύχημα, εξαιτίας του οποίου επέρχεται θάνατος εντός 30 ημερών από την ημερομηνία του ατυχήματος.».

4)Το άρθρο 4 τροποποιείται ως εξής:

α)στην παράγραφο 1, το στοιχείο α) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«α) είναι ανεξάρτητες από ποινικές ή άλλες παράλληλες έρευνες που διενεργούνται για να καθοριστεί η υπαιτιότητα ή να αποδοθούν ευθύνες και ότι οι αρχές διερεύνησης είναι σε θέση να αναφέρουν τα αποτελέσματα διερεύνησης θεμάτων ναυτικής ασφάλειας χωρίς να δέχονται οδηγίες ή παρεμβάσεις από πρόσωπα, οργανώσεις ή μέρη που ενδέχεται να επηρεαστούν από το αποτέλεσμά της.»·

β)στην παράγραφο 2, το στοιχείο β) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«β) τον συντονισμό των δραστηριοτήτων των οικείων αρχών διερεύνησης στον βαθμό που αυτό είναι αναγκαίο για την επίτευξη του στόχου της παρούσας οδηγίας.».

5)Το άρθρο 5 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 5

Υποχρέωση διερεύνησης

1.Κάθε κράτος μέλος εξασφαλίζει ότι η αρχή διερεύνησης που αναφέρεται στο άρθρο 8 αναλαμβάνει τη διερεύνηση θεμάτων ασφάλειας έπειτα από πολύ σοβαρό ναυτικό ατύχημα:

α)στο οποίο εμπλέκεται πλοίο που φέρει τη σημαία του, ανεξαρτήτως από τον τόπο όπου συνέβη το ατύχημα·

β)το οποίο συμβαίνει στην αιγιαλίτιδα ζώνη του ή στα εσωτερικά του ύδατα, όπως αυτά ορίζονται στην UNCLOS, ανεξαρτήτως από τη σημαία του πλοίου ή των πλοίων που εμπλέκονται στο ατύχημα· ή

γ)για το οποίο είναι ουσιαστικώς ενδιαφερόμενο το κράτος μέλος, ανεξαρτήτως του τόπου του ατυχήματος και της σημαίας του πλοίου ή των πλοίων που εμπλέκονται.

2.Στην περίπτωση αλιευτικού σκάφους μήκους μικρότερου των 15 μέτρων, η αρχή διερεύνησης διενεργεί προκαταρκτική αξιολόγηση του πολύ σοβαρού ναυτικού ατυχήματος για να διαπιστώσει αν πρέπει να διενεργήσει διερεύνηση θεμάτων ασφάλειας.

Σε περίπτωση που η αρχή διερεύνησης αποφασίσει να μη διενεργήσει διερεύνηση θεμάτων ασφάλειας για πολύ σοβαρό ναυτικό ατύχημα στο οποίο εμπλέκεται αλιευτικό σκάφος μήκους μικρότερου των 15 μέτρων, οι λόγοι για την απόφαση αυτή καταγράφονται και κοινοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 3.

3.Στις αποφάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 2, η αρχή διερεύνησης λαμβάνει υπόψη τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία, καθώς και τη δυνατότητα τα πορίσματα της διερεύνησης θεμάτων ασφάλειας να οδηγήσουν στην πρόληψη μελλοντικών ατυχημάτων και συμβάντων. Σε περίπτωση οποιουδήποτε άλλου ναυτικού ατυχήματος ή συμβάντος, η αρχή διερεύνησης αποφασίζει αν θα προβεί σε διερεύνηση θεμάτων ασφάλειας.

4.Το πεδίο εφαρμογής και οι πρακτικές διευθετήσεις για τις διερευνήσεις θεμάτων ασφάλειας καθορίζονται από την αρχή διερεύνησης του κύριου κράτους μέλους διερεύνησης σε συνεργασία με τις αντίστοιχες αρχές άλλων ουσιαστικώς ενδιαφερόμενων κρατών, κατά τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο για την επίτευξη του στόχου της παρούσας οδηγίας, και με στόχο την πρόληψη μελλοντικών ατυχημάτων και συμβάντων.

5.Κατά τις διερευνήσεις θεμάτων ασφάλειας, η αρχή διερεύνησης τηρεί τις κατευθυντήριες γραμμές του IMO για την παροχή συνδρομής στους ερευνητές κατά την εφαρμογή του κώδικα διερεύνησης ατυχημάτων. Οι ερευνητές μπορούν να αποκλίνουν από αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές όταν, κατά την επαγγελματική τους κρίση, αυτό δικαιολογείται ως αναγκαίο για την επίτευξη των στόχων της έρευνας. Η Επιτροπή μπορεί να προσαρμόζει τις κατευθυντήριες γραμμές για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας, λαμβάνοντας υπόψη ενδεχόμενα κατάλληλα διδάγματα που αντλούνται από διερευνήσεις θεμάτων ασφάλειας, σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 19.

6.Όταν αποφασίζεται αν ένα ναυτικό ατύχημα ή συμβάν που επέρχεται κατά την πλεύριση πλοίου ή ενώ το πλοίο είναι προσδεδεμένο ή ελλιμενισμένο, στο οποίο εμπλέκονται εργαζόμενοι στην ξηρά ή στον λιμένα, συνέβη “σε άμεση σχέση με τη λειτουργία του πλοίου” και, συνεπώς, υπόκειται σε διερεύνηση θεμάτων ασφάλειας, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην εμπλοκή και τη συνάφεια της δομικής κατασκευής του πλοίου, του εξοπλισμού, των διαδικασιών, του πληρώματος και της διαχείρισης του πλοίου με την ασκούμενη δραστηριότητα.

7.Η διερεύνηση θεμάτων ασφάλειας αρχίζει χωρίς καθυστέρηση έπειτα από ναυτικό ατύχημα ή συμβάν και, σε κάθε περίπτωση, το αργότερο δύο μήνες μετά την επέλευσή του.

8.Εάν, κατά τη διάρκεια διερεύνησης θεμάτων ναυτικής ασφάλειας, καταστεί γνωστό ή υπάρχουν υπόνοιες ότι έχει διαπραχθεί αδίκημα δυνάμει των άρθρων 3, 3α, 3β ή 3γ της σύμβασης του 1988 για την καταστολή των παράνομων πράξεων κατά της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, η αρχή διερεύνησης ενημερώνει αμέσως τις αρχές για την ασφάλεια στη θάλασσα του κράτους μέλους ή των κρατών μελών και οποιασδήποτε ενδιαφερόμενης τρίτης χώρας.».

6)Το άρθρο 6 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 6

Υποχρέωση γνωστοποίησης

Στο πλαίσιο του νομικού του συστήματος, κάθε κράτος μέλος απαιτεί να γνωστοποιείται αμέσως στην αρχή διερεύνησης, από τις αρμόδιες αρχές και/ή τα εμπλεκόμενα μέρη ή και από τα δύο, κάθε ατύχημα και συμβάν που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας οδηγίας.».

7)Το άρθρο 7 τροποποιείται ως εξής:

α)στην παράγραφο 1, το τρίτο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Η διενέργεια παραλλήλων διερευνήσεων θεμάτων ασφάλειας για το ίδιο ναυτικό ατύχημα ή συμβάν είναι δυνατή μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις τα κράτη μέλη γνωστοποιούν στην Επιτροπή τους λόγους για τη διενέργεια παράλληλων διερευνήσεων. Τα κράτη μέλη που διενεργούν παράλληλες διερευνήσεις θεμάτων ασφάλειας συνεργάζονται μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, οι εμπλεκόμενες αρχές διερεύνησης ανταλλάσσουν κάθε σχετική πληροφορία που συνέλεξαν κατά τη διάρκεια των οικείων διερευνήσεων, προκειμένου ειδικότερα να καταλήξουν σε όσο το δυνατόν πιο κοινά συμπεράσματα.»·

β)προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 1α:

«1α.Κατά τη διεξαγωγή της διερεύνησης θεμάτων ναυτικής ασφάλειας, τα ουσιαστικώς ενδιαφερόμενα κράτη θα πρέπει να συνδράμουν, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, το/τα κράτος/-η μέλος/-η που διενεργεί/-ούν τη διερεύνηση θεμάτων ναυτικής ασφάλειας, παρέχοντας πρόσβαση στις σχετικές πληροφορίες για τη διερεύνηση θεμάτων ναυτικής ασφάλειας. Στον ερευνητή ή στους ερευνητές που διενεργούν διερεύνηση θεμάτων ναυτικής ασφάλειας θα πρέπει επίσης να παρέχεται πρόσβαση σε κυβερνητικούς επιθεωρητές, αξιωματικούς της ακτοφυλακής, φορείς παροχής υπηρεσιών κυκλοφορίας πλοίων, πλοηγούς και λοιπό ναυτικό προσωπικό του ουσιαστικώς ενδιαφερόμενου κράτους.».

8)Το άρθρο 8 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 8

Αρχές διερεύνησης θεμάτων ναυτικής ασφάλειας

1.Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι διερευνήσεις θεμάτων ναυτικής ασφάλειας εκτελούνται υπό την ευθύνη αμερόληπτης μόνιμης αρχής διερεύνησης θεμάτων ναυτικής ασφάλειας, η οποία διαθέτει τις αναγκαίες εξουσίες και επαρκή μέσα και οικονομικούς πόρους, και από πρόσωπα τα οποία διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα σε θέματα που αφορούν ναυτικά ατυχήματα και συμβάντα ώστε να διενεργούν διερευνήσεις θεμάτων ασφάλειας σχετικά με ναυτικά ατυχήματα και ναυτικά συμβάντα.

Δεν αποκλείεται ούτε ο κατάλληλος διορισμός ερευνητών με τις απαραίτητες εξειδικευμένες δεξιότητες για να συμμετάσχουν σε διερεύνηση θεμάτων ναυτικής ασφάλειας σε προσωρινή βάση ούτε η χρήση συμβούλων για την παροχή συμβουλών από εμπειρογνώμονες σχετικά με οποιαδήποτε πτυχή της διερεύνησης θεμάτων ναυτικής ασφάλειας.

Προκειμένου να διεξάγει αμερόληπτα τη διερεύνηση θεμάτων ασφάλειας, η αρχή διερεύνησης διαθέτει οργάνωση, νομική δομή και διαδικασία λήψης αποφάσεων ανεξάρτητη από οποιοδήποτε μέρος του οποίου τα συμφέροντα θα συγκρούονταν ενδεχομένως με τα καθήκοντα που της ανατίθενται.

Τα περίκλειστα κράτη μέλη των οποίων τη σημαία δεν φέρουν πλοία ή σκάφη θα ορίσουν ανεξάρτητο σημείο επαφής για τη συνεργασία σε διερεύνηση σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχείο γ).

2.Η αρχή διερεύνησης εξασφαλίζει ότι κάθε πρόσωπο που εκτελεί διερευνήσεις διαθέτει επαγγελματικές γνώσεις και πρακτική πείρα για θέματα που αφορούν τα συνήθη καθήκοντα διερεύνησης. Επιπλέον, η αρχή διερεύνησης εξασφαλίζει την ταχεία πρόσβαση στην κατάλληλη εμπειρογνωσία, όταν χρειάζεται. 

3.Οι δραστηριότητες που ανατίθενται στην αρχή διερεύνησης επιτρέπεται να επεκτείνονται στη συγκέντρωση και ανάλυση δεδομένων που αφορούν την ασφάλεια στη θάλασσα, ιδιαιτέρως για προληπτικούς λόγους, καθόσον οι δραστηριότητες αυτές δεν επηρεάζουν την αμεροληψία ή δεν συνεπάγονται ευθύνη σε θέματα κανονιστικά, διοικητικά ή θέματα τυποποίησης.

4.Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν, στο πλαίσιο των αντίστοιχων νομικών συστημάτων τους, ότι στα πρόσωπα που εκτελούν τις διερευνήσεις είτε των οικείων αρχών διερεύνησης ή οποιασδήποτε άλλης αρχής διερεύνησης στην οποία έχει ανατεθεί διερεύνηση θεμάτων ναυτικής ασφάλειας, και όταν ενδείκνυται σε συνεργασία με τις αρμόδιες για τη δικαστική έρευνα αρχές, διατίθεται κάθε σχετική πληροφορία για τη διενέργεια της διερεύνησης θεμάτων ναυτικής ασφάλειας και επομένως τους επιτρέπεται:

α)να έχουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε σχετική περιοχή ή τόπο ατυχήματος, καθώς και σε οποιοδήποτε πλοίο, ναυάγιο ή κατασκευή, συμπεριλαμβανομένων φορτίων, εξοπλισμού ή συντριμμιών·

β)να εξασφαλίζουν την άμεση καταγραφή αποδεικτικών στοιχείων και την ελεγχόμενη αναζήτηση και απομάκρυνση υπολειμμάτων ναυαγίου, συντριμμιών ή άλλων κατασκευαστικών στοιχείων ή ουσιών προκειμένου να εξεταστούν ή να αναλυθούν·

γ)να απαιτούν την εξέταση ή την ανάλυση των στοιχείων που αναφέρονται στο στοιχείο β), και να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων ή αναλύσεων·

δ)να έχουν ελεύθερη πρόσβαση, να αντιγράφουν και να χρησιμοποιούν οποιεσδήποτε σχετικές πληροφορίες και καταγεγραμμένα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων του VDR που αφορούν το πλοίο, τις εγγραφές υπηρεσιών κυκλοφορίας του πλοίου, το ταξίδι, το φορτίο, το πλήρωμα ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, αντικείμενο, κατάσταση ή περίσταση·

ε)να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα αποτελέσματα εξετάσεων που διενεργήθηκαν στις σορούς των θυμάτων ή δοκιμών που διενεργήθηκαν σε δείγματα τα οποία λήφθηκαν από τις σορούς των θυμάτων·

στ)να ζητούν και να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα αποτελέσματα εξετάσεων που διενεργήθηκαν σε ανθρώπους που εμπλέκονται στη λειτουργία του πλοίου ή οποιουδήποτε άλλου εμπλεκόμενου προσώπου, ή στα αποτελέσματα δοκιμών που διενεργήθηκαν σε δείγματα τα οποία λήφθηκαν από αυτούς·

ζ)να θέτουν ερωτήσεις σε μάρτυρες χωρίς να παρίσταται οποιοδήποτε πρόσωπο του οποίου τα συμφέροντα θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι θα εμποδίσουν τη διενέργεια της διερεύνησης·

η)να λαμβάνουν φακέλους επιθεωρήσεων και σχετικές πληροφορίες που διαθέτει το κράτος σημαίας, οι πλοιοκτήτες, οι νηογνώμονες ή οποιοδήποτε άλλο σχετικό μέρος, εφόσον τα μέρη αυτά ή οι αντιπρόσωποί τους είναι εγκατεστημένοι στο κράτος μέλος·

θ)να ζητούν τη συνδρομή των αρμόδιων αρχών των οικείων κρατών, συμπεριλαμβανομένων των επιθεωρητών του κράτους σημαίας και του κράτους λιμένα, των αξιωματικών της ακτοφυλακής, της υπηρεσίας εξυπηρέτησης κυκλοφορίας πλοίων, των ομάδων έρευνας και διάσωσης, των πλοηγών και του λοιπού λιμενικού προσωπικού ή ναυτικών.

5.Η αρχή διερεύνησης είναι σε θέση να κινητοποιείται αμέσως μόλις της κοινοποιείται ατύχημα και να έχει στη διάθεσή της επαρκείς πόρους για να ανταποκρίνεται με ανεξαρτησία στα καθήκοντά της. Στους διενεργούντες την έρευνα δίνεται καθεστώς που τους παρέχει τις αναγκαίες εγγυήσεις ανεξαρτησίας.

6.Η αρχή διερεύνησης επιτρέπεται να συνδυάζει τα καθήκοντα που προβλέπονται στην παρούσα οδηγία με τη διερεύνηση περιστατικών διαφορετικών από ναυτικά ατυχήματα, υπό τον όρο ότι από τις διερευνήσεις αυτές δεν διακυβεύεται η ανεξαρτησία της.

7.Έως την/τις [ημερομηνία μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο], κάθε κράτος μέλος καταρτίζει, εφαρμόζει και διατηρεί σύστημα διαχείρισης της ποιότητας για την οικεία αρχή διερεύνησης. Το εν λόγω σύστημα διαχείρισης της ποιότητας πιστοποιείται σύμφωνα με τα ισχύοντα διεθνή πρότυπα ποιότητας.».

9)Στο άρθρο 9, το στοιχείο α) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«α) όλες τις καταθέσεις μαρτύρων και άλλες δηλώσεις, εξηγήσεις και σημειώσεις που καταγράφηκαν ή παραλήφθηκαν από την αρχή διερεύνησης κατά τη διερεύνηση θεμάτων ασφάλειας·».

10)Το άρθρο 10 τροποποιείται ως εξής:

α)η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.Τα κράτη μέλη δημιουργούν, σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή, πλαίσιο μόνιμης συνεργασίας το οποίο παρέχει τη δυνατότητα στις οικείες αρχές διερεύνησης να συνεργάζονται μεταξύ τους στον βαθμό που είναι αναγκαίο για την επίτευξη του στόχου της παρούσας οδηγίας.»·

β)η παράγραφος 3 τροποποιείται ως εξής:

α)το εισαγωγικό εδάφιο και το στοιχείο α) αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.Στο πλαίσιο της μόνιμης συνεργασίας, οι αρχές διερεύνησης των κρατών μελών συμφωνούν, συγκεκριμένα, για τους βέλτιστους τρόπους συνεργασίας έτσι ώστε:

α) να μπορούν οι αρχές διερεύνησης να χρησιμοποιούν από κοινού εγκαταστάσεις, υλικό και εξοπλισμό για τεχνικές διερευνήσεις σε απομεινάρια ναυαγίων και εξοπλισμό πλοίων και άλλα αντικείμενα που αφορούν τις διερευνήσεις θεμάτων ασφάλειας, όπου συμπεριλαμβάνεται η εξαγωγή και η αξιολόγηση πληροφοριών από VDR και από ηλεκτρονικές συσκευές.»·

β)τα στοιχεία η) και θ) αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«η) να προάγουν τη συνεργασία με αρχές διερεύνησης από τρίτες χώρες και με τους διεθνείς οργανισμούς διερεύνησης ναυτικών ατυχημάτων σε θέματα που καλύπτονται από την παρούσα οδηγία·

θ) να παρέχουν στις αρχές διερεύνησης που διενεργούν διερευνήσεις θεμάτων ασφάλειας κάθε σχετική πληροφορία.».

11)Το άρθρο 14 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 14

Εκθέσεις ατυχημάτων

1.Οι διερευνήσεις θεμάτων ασφάλειας που διενεργούνται σύμφωνα με την παρούσα οδηγία καταλήγουν στη δημοσίευση έκθεσης που υποβάλλεται σε μορφή την οποία ορίζει η αρμόδια αρχή διερεύνησης και σύμφωνα με τα σχετικά μέρη του παραρτήματος I.

2.Οι αρχές διερεύνησης καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι εκθέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1, συμπεριλαμβανομένων των συμπερασμάτων τους και τυχόν συστάσεων, να είναι διαθέσιμες στο κοινό, και ειδικά στον ναυτιλιακό τομέα, εντός 12 μηνών από την ημερομηνία του ατυχήματος. Εάν δεν είναι δυνατόν να συνταχθεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα η τελική έκθεση, δημοσιεύεται προσωρινή έκθεση εντός 12 μηνών από την ημερομηνία του ατυχήματος.

3.Η αρχή διερεύνησης του κύριου κράτους μέλους διερεύνησης αποστέλλει στην Επιτροπή αντίγραφο της τελικής ή προσωρινής έκθεσης. Η αρχή διερεύνησης λαμβάνει υπόψη της ενδεχόμενες τεχνικές παρατηρήσεις της Επιτροπής σχετικά με τις τελικές εκθέσεις που δεν επηρεάζουν την ουσία των πορισμάτων για τη βελτίωση της ποιότητας της έκθεσης, κατά τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο για την επίτευξη του στόχου της παρούσας οδηγίας.».

12)Το άρθρο 15 τροποποιείται ως εξής:

α)η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι συστάσεις ασφαλείας που διατυπώνουν οι αρχές διερεύνησης λαμβάνονται δεόντως υπόψη από τους παραλήπτες των συστάσεων και, όταν ενδείκνυται, τους δίνεται η κατάλληλη συνέχεια σύμφωνα με την ενωσιακή και τη διεθνή νομοθεσία.»·

β)η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.Κατά περίπτωση, η αρχή διερεύνησης ή η Επιτροπή διατυπώνει συστάσεις ασφαλείας βάσει ανάλυσης συνοπτικών δεδομένων και του συνόλου των αποτελεσμάτων των διερευνήσεων θεμάτων ασφάλειας που διενεργήθηκαν.».

13)Στο άρθρο 16, το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Με την επιφύλαξη του δικαιώματος της αρχής διερεύνησης κράτους μέλους να προβαίνει σε έγκαιρη προειδοποίηση, εφόσον κρίνει, σε οποιοδήποτε στάδιο διερεύνησης θεμάτων ασφάλειας, ότι χρειάζεται επείγουσα δράση σε επίπεδο Ένωσης για την πρόληψη του κινδύνου νέου ατυχήματος, ενημερώνει την Επιτροπή χωρίς καθυστέρηση σχετικά με την ανάγκη έγκαιρης προειδοποίησης.».

14)Το άρθρο 17 τροποποιείται ως εξής:

α)προστίθεται η ακόλουθη νέα παράγραφος 2α:

«2α.Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή όλα τα ναυτικά ατυχήματα και συμβάντα σύμφωνα με τον μορφότυπο που παρατίθεται στο παράρτημα II. Σε περίπτωση αλιευτικών σκαφών μήκους μικρότερου των 15 μέτρων, απαιτείται μόνο η αναφορά πολύ σοβαρών ναυτικών ατυχημάτων.»·

β)η παράγραφος 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.Οι αρχές διερεύνησης των κρατών μελών κοινοποιούν στην EMCIP όλα τα πολύ σοβαρά ναυτικά ατυχήματα. Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν ποια ή ποιες εθνικές αρχές είναι αρμόδιες για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τα άλλα ναυτικά ατυχήματα και συμβάντα, και να ορίσουν τις εν λόγω αρχές. Όταν η Επιτροπή λάβει γνώση ναυτικού ατυχήματος ή συμβάντος, υποβάλλει επίσης σχετική έκθεση στην EMCIP.».

15)Προστίθεται το ακόλουθο νέο άρθρο 17α:

«Άρθρο 17α

Κατάρτιση και επιχειρησιακή υποστήριξη

1.Η Επιτροπή διευκολύνει την ανάπτυξη ικανοτήτων καθώς και την ανταλλαγή γνώσεων εντός και μεταξύ των αρχών διερεύνησης μέσω της παροχής κατάρτισης σχετικά με τις νέες νομικές και τεχνολογικές εξελίξεις, τις ειδικές τεχνικές, τα εργαλεία και τις τεχνολογίες που σχετίζονται με τα πλοία, τον εξοπλισμό και τη λειτουργία τους.

2.Κατόπιν αιτήματος των αρχών διερεύνησης των κρατών μελών και υπό την προϋπόθεση ότι δεν προκύπτει σύγκρουση συμφερόντων, η Επιτροπή παρέχει επιχειρησιακή υποστήριξη στα εν λόγω κράτη μέλη κατά τη διενέργεια των οικείων διερευνήσεων θεμάτων ασφάλειας. Η υποστήριξη αυτή περιλαμβάνει την παροχή εξειδικευμένων εργαλείων ανάλυσης ή εξοπλισμού, καθώς και εμπειρογνωσίας.».

16)Το άρθρο 19 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 19

Διαδικασία επιτροπής

1.Η Επιτροπή επικουρείται από την επιτροπή ασφάλειας στη ναυτιλία και πρόληψης της ρύπανσης από τα πλοία (COSS), η οποία συστάθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2099/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Η εν λόγω επιτροπή αποτελεί επιτροπή κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

2.Όταν γίνεται αναφορά στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζεται το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.».

17)Στο άρθρο 20, το τέταρτο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Τροποποιήσεις του κώδικα του IMO για τη διερεύνηση ατυχημάτων μπορεί να αποκλείονται από το πεδίο εφαρμογής της παρούσας οδηγίας, σύμφωνα με το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2099/2002.».

18)Το άρθρο 23 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 23

Επανεξέταση της εφαρμογής

Η Επιτροπή, έως την/τις [Υπηρεσία Εκδόσεων: Να συμπληρωθεί η ημερομηνία: δέκα έτη από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας τροποποιητικής οδηγίας] υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας και τη συμμόρφωση με αυτή.».

19)Στο άρθρο 24, προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 3:

«3. Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1286/2011 της Επιτροπής καταργείται.».

Άρθρο 2

Μεταφορά στο εθνικό δίκαιο

1.Τα κράτη μέλη θεσπίζουν και δημοσιεύουν, έως την/τις [Υπηρεσία Εκδόσεων: Να συμπληρωθεί η ημερομηνία: ένα έτος από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας τροποποιητικής οδηγίας], τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για τη συμμόρφωση με την παρούσα οδηγία.

Οι διατάξεις αυτές, όταν θεσπίζονται από τα κράτη μέλη, περιέχουν παραπομπή στην παρούσα οδηγία ή συνοδεύονται από παραπομπή κατά την επίσημη δημοσίευσή τους. Ο τρόπος της εν λόγω παραπομπής καθορίζεται από τα κράτη μέλη.

2.Τα κράτη μέλη ανακοινώνουν στην Επιτροπή το κείμενο των ουσιωδών διατάξεων εθνικού δικαίου τις οποίες θεσπίζουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία.

Άρθρο 3

Έναρξη ισχύος

Η παρούσα οδηγία αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 4

Αποδέκτες

Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο    Για το Συμβούλιο

Η Πρόεδρος    O Πρόεδρος

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ»

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 

1.1.Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την τροποποίηση της οδηγίας 2009/18/ΕΚ για τον καθορισμό των θεμελιωδών αρχών που διέπουν τη διερεύνηση των ατυχημάτων στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών 

1.2.Σχετικοί τομείς πολιτικής

Κινητικότητα και Μεταφορές — Θαλάσσιος τομέας

1.3.Η πρόταση αφορά 

 νέα δράση

 νέα δράση έπειτα από δοκιμαστικό σχέδιο / προπαρασκευαστική ενέργεια 27  

 την παράταση υφιστάμενης δράσης 

 συγχώνευση μίας ή περισσότερων δράσεων προς άλλη/νέα δράση 

1.4.Στόχοι

1.4.1.Γενικοί στόχοι 

Ο γενικός στόχος της τροποποίησης της οδηγίας 2009/18/ΕΚ είναι η βελτίωση της ασφάλειας στη θάλασσα και η βελτίωση της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, μέσω της συμβολής στην επίτευξη του στόχου βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ) 3 («Εξασφάλιση της υγείας και προαγωγή της ευημερίας για όλους τους ανθρώπους όλων των ηλικιών») και του ΣΒΑ 14 («Διατήρηση και αειφόρος χρήση των ωκεανών, των θαλασσών και των θαλάσσιων πόρων στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης»).

1.4.2.Ειδικοί στόχοι 

Οι ειδικοί στόχοι της αναθεώρησης είναι:

Η προστασία των αλιευτικών σκαφών, του πληρώματός τους και του περιβάλλοντος. Τα μικρότερα αλιευτικά σκάφη μήκους μικρότερου των 15 μέτρων δεν περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας. Αυτό σημαίνει ότι τα ατυχήματα με θανάτους και απώλειες σκαφών για τον συγκεκριμένο τύπο σκάφους δεν διερευνώνται με συστηματικό και εναρμονισμένο τρόπο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση·

Η αποσαφήνιση των ορισμών και του νομικού κειμένου, ώστε οι αρχές διερεύνησης ατυχημάτων των κρατών μελών να διερευνούν όλα τα ατυχήματα που χρήζουν διερεύνησης εγκαίρως και με εναρμονισμένο τρόπο·

Η ενίσχυση της ικανότητας των αρχών διερεύνησης ατυχημάτων να διενεργούν διερευνήσεις ατυχημάτων (και να υποβάλλουν σχετικές εκθέσεις) με έγκαιρο, εξειδικευμένο και ανεξάρτητο τρόπο —μεταξύ άλλων και όσον αφορά τα ανανεώσιμα καύσιμα και τα καύσιμα χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, καθώς και τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών.

1.4.3.Αναμενόμενα αποτελέσματα και επιπτώσεις

Να προσδιοριστούν τα αποτελέσματα που θα πρέπει να έχει η πρόταση/πρωτοβουλία όσον αφορά τους στοχοθετημένους δικαιούχους / τις στοχοθετημένες ομάδες.

Η πρόταση αναμένεται να παράσχει μια εναρμονισμένη προσέγγιση όσον αφορά τις διερευνήσεις θεμάτων ασφάλειας και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, να βελτιώσει την ποιότητα των διερευνήσεων μέσω της καλύτερης κατάρτισης, της βελτίωσης του συντονισμού και της ενίσχυσης των πόρων για τις διερευνήσεις, καθώς και της χρήσης συστήματος διαχείρισης της ποιότητας από τις αρχές διερεύνησης ατυχημάτων των κρατών μελών. Τα αποτελέσματα των διερευνήσεων χρησιμοποιούνται για τη διατύπωση συστάσεων ασφαλείας με στόχο την πρόληψη της επανάληψης ατυχημάτων για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών και την πρόληψη της ρύπανσης.

Η πρόταση αναμένεται επίσης να αυξήσει την προστασία των αλιευτικών σκαφών, των πληρωμάτων τους και του περιβάλλοντος, με τη μείωση της απώλειας ανθρώπινων ζωών και των τραυματισμών.

1.4.4.Δείκτες επιδόσεων 

Να προσδιοριστούν οι δείκτες για την παρακολούθηση της προόδου και των επιτευγμάτων.

Η αποτελεσματικότητα της προτεινόμενης οδηγίας, σε σχέση με τον ειδικό στόχο αριθ. 1, θα καθοριστεί με βάση τον αριθμό των θανάτων και των πολύ σοβαρών τραυματισμών, τον αριθμό των απολεσθέντων σκαφών και τον αριθμό των περιπτώσεων θαλάσσιας ρύπανσης, καθώς και με βάση την εξέλιξή τους με την πάροδο του χρόνου, όπως υποβάλλονται στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα πληροφοριών ναυτικών ατυχημάτων (EMCIP).

Η αποτελεσματικότητα της προτεινόμενης οδηγίας, σε σχέση με τον ειδικό στόχο αριθ. 2, θα καθοριστεί με βάση τα δεδομένα που αναφέρονται στην EMCIP, τις οριζόντιες αναλύσεις που διενεργεί ο EMSA και τις συζητήσεις σε εργαστήρια, καθώς και με βάση τον αριθμό των διαδικασιών επί παραβάσει που θα κινηθούν κατά τα επόμενα έτη.

Η αποτελεσματικότητα της προτεινόμενης οδηγίας, σε σχέση με τον ειδικό στόχο αριθ. 3, θα καθοριστεί με βάση την οριζόντια ανάλυση που διενεργεί ο EMSA και τα αποτελέσματα των ετήσιων ελέγχων του συστήματος διαχείρισης της ποιότητας, τα οποία θα κοινοποιηθούν στην Επιτροπή.

1.5.Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας 

1.5.1.Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών, συμπεριλαμβανομένου λεπτομερούς χρονοδιαγράμματος για τη σταδιακή υλοποίηση της πρωτοβουλίας

Ο EMSA θα πρέπει να διοργανώσει πρόσθετα προγράμματα κατάρτισης σχετικά με τα ανανεώσιμα καύσιμα και τα καύσιμα χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών (κίνδυνοι, χρήση επί του πλοίου, προστασία των πλοίων κ.λπ.), για τη στήριξη των πρωτοβουλιών που αποτελούν μέρος της δέσμης μέτρων προσαρμογής στον στόχο του 55 %, αλλά και σχετικά με: τον ανθρώπινο παράγοντα, τη συμπεριφορά ενός αυτοματοποιημένου πλοίου, την ανάλυση ασφάλειας (για να ενθαρρυνθούν τα κράτη μέλη να αξιοποιούν καλύτερα τα δεδομένα ατυχημάτων), την εγκληματολογική έρευνα (φωτογραφίες, δειγματοληψία κ.λπ.), τα περιστατικά (πυρκαγιά, ναυτικά ατυχήματα, ζημία σε εξοπλισμό, επαγγελματικές δραστηριότητες κ.λπ.) και τους κανόνες του ΓΚΠΔ.

Ο EMSA θα παρέχει επίσης επιχειρησιακά εργαλεία και εξοπλισμό κατά τη διάρκεια μεμονωμένης διερεύνησης, όπως εγκαταστάσεις ROV (τηλεχειριζόμενα υποβρύχια σκάφη), RPAS (μη επανδρωμένα αεροσκάφη), ρομπότ (π.χ. για την πρόσβαση σε κατεστραμμένες περιοχές, κλειστούς χώρους κ.λπ.), VDR (όργανο καταγραφής δεδομένων ταξιδιού), λογισμικό όπως το MADA (Marine Accident Data Analysis Suite)· ad hoc πόρους (επιστημονικά εργαστήρια, δοκιμές δεξαμενών)· ad hoc υπηρεσίες (3D προσομοίωση πυρκαγιάς, απώλεια εμπορευματοκιβωτίων κ.λπ.). Η υποστήριξη αυτή θα βασίζεται στις υφιστάμενες υπηρεσίες που παρέχει ο EMSA σε διάφορους τομείς (όπως προαναφέρθηκε, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα υποβρύχια μη επανδρωμένα σκάφη, η κατάρτιση στη δορυφορική απεικόνιση κ.λπ.) και θα παρέχεται κατά σειρά προτεραιότητας. Μακροπρόθεσμα, και ανάλογα με την πείρα που αποκτάται από την εφαρμογή, οι πόροι του EMSA θα προσαρμοστούν αναλόγως.

Ο EMSA θα προσφέρει επίσης εξαιρετικά εξειδικευμένη αναλυτική υποστήριξη κατά τη διάρκεια μεμονωμένων διερευνήσεων για πολύ σοβαρά ναυτικά ατυχήματα που διενεργούν εμπειρογνώμονες «τυπικού επιπέδου» και «υψηλού επιπέδου» του EMSA, στους οποίους θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, συμπεριφορικοί αναλυτές, ψυχολόγοι και άλλοι ειδικοί.

Έως το 2025 θα χρειαστούν 2 ΙΠΑ για την παροχή επιχειρησιακής και αναλυτικής υποστήριξης στα νέα καθήκοντα του EMSA.

1.5.2.Προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης (που μπορεί να προκύπτει από διάφορους παράγοντες, π.χ. οφέλη από τον συντονισμό, ασφάλεια δικαίου, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ή συμπληρωματικότητα). Για τους σκοπούς του παρόντος σημείου, «προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης» είναι η αξία που απορρέει από την ενωσιακή παρέμβαση και η οποία προστίθεται στην αξία που θα είχε δημιουργηθεί αν τα κράτη μέλη ενεργούσαν μεμονωμένα.

Λόγοι για ανάληψη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο (εκ των προτέρων)

Η δράση της ΕΕ εξασφαλίζει ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τους πλοιοκτήτες, τους λιμένες και μεταξύ των κρατών μελών. Η εναρμόνιση των ερευνών σε επίπεδο ΕΕ είναι απαραίτητη από την άποψη αυτή. Δεδομένου του διεθνούς χαρακτήρα των θαλάσσιων μεταφορών και της ανάγκης για συντονισμένη και εναρμονισμένη προσέγγιση όσον αφορά την ασφάλεια στη θάλασσα, η δράση της ΕΕ θα αποτρέψει την ανάπτυξη ενός δυνητικά ασύμβατου ή ελλιπούς συνονθυλεύματος εθνικών μέτρων με διαφορετικές απαιτήσεις και στόχους.

Αναμενόμενη προστιθέμενη αξία της Ένωσης (εκ των υστέρων)

Μια παρέμβαση σε επίπεδο ΕΕ θα αποφέρει οφέλη τα οποία δεν θα ήταν δυνατόν να επιτευχθούν μόνο σε εθνικό επίπεδο ή σε επίπεδο IMO. Η υποχρέωση δημιουργίας ανεξάρτητου οργανισμού διερεύνησης ατυχημάτων θεωρήθηκε από την πλειονότητα των ενδιαφερόμενων μερών ως η κύρια προστιθέμενη αξία της οδηγίας και σχεδόν οι μισοί οργανισμοί διερεύνησης ναυτικών ατυχημάτων της ΕΕ δημιουργήθηκαν ως απάντηση στην οδηγία. Η οδηγία ευθυγραμμίζει τη νομοθεσία της ΕΕ με τον κανονισμό του IMO και υπερβαίνει αυτό που απαιτείται σε επίπεδο IMO, ενώ παράλληλα πρωτοστατεί παγκοσμίως όσον αφορά την εναρμονισμένη υποβολή εκθέσεων για ατυχήματα και συμβάντα.

1.5.3.Διδάγματα από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος

Μετά την εκ των υστέρων αξιολόγηση REFIT και τον έλεγχο καταλληλότητας όσον αφορά τις θαλάσσιες μεταφορές του 2018, οι ελλείψεις του ισχύοντος πλαισίου πολιτικής λόγω έλλειψης πόρων, στελέχωσης και εμπειρογνωσίας έχουν αναφερθεί ως προβληματικές. Οι δυσχέρειες ως προς τους πόρους περιορίζουν ορισμένους οργανισμούς διερεύνησης ατυχημάτων (ΟΔΑ) των κρατών μελών όσον αφορά την ορθή και έγκαιρη εκτέλεση των καθηκόντων τους. Αυτό ισχύει ιδίως για τα κράτη μέλη με μικρούς στόλους και περιορισμένη δραστηριότητα θαλάσσιων μεταφορών, στα οποία η σύσταση μόνιμου ειδικού ΟΔΑ θεωρήθηκε ότι συνεπάγεται δυσανάλογη επιβάρυνση. Επιπλέον, η ικανότητα των κρατών μελών να εκπληρώνουν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους ως κράτους σημαίας, κράτους λιμένα ή παράκτιου κράτους σε σχέση με τις διάφορες οδηγίες υφίσταται πιέσεις. Ζητήματα πόρων, στελέχωσης και εμπειρογνωσίας αναφέρθηκαν ευρέως ως προβληματικά για τους ΟΔΑ. Στο πλαίσιο του ελέγχου καταλληλότητας διατυπώθηκαν ορισμένες συστάσεις σχετικά με τη διερεύνηση ατυχημάτων, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης αξιοποίησης των πόρων σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο, της συγκέντρωσης πόρων με βάση τον ρόλο και την υποστήριξη που παρέχει ο EMSA και της αξιοποίησης της βελτίωσης αποτελεσματικότητας που προσφέρει η ψηφιοποίηση και η ανταλλαγή πληροφοριών.

Τα αποτελέσματα της εκ των υστέρων αξιολόγησης αντικατοπτρίζονται στην εκτίμηση των επιπτώσεων που συνοδεύει την παρούσα πρωτοβουλία, όπως συνοψίζεται στον πίνακα 1.

1.5.4.Συμβατότητα με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και ενδεχόμενες συνέργειες με άλλα κατάλληλα μέσα

Η προτεινόμενη αναθεώρηση αποτελεί βασικό παραδοτέο της ανακοίνωσης της Επιτροπής σχετικά με μια στρατηγική για βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα, στην οποία καθορίζεται το όραμα της ΕΕ για το σύστημα μεταφορών του μέλλοντος. Στη στρατηγική ανακοινώθηκε ότι η Επιτροπή σχεδιάζει να προβεί σε σημαντική αναθεώρηση της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με τις αρμοδιότητες του κράτους σημαίας, τον έλεγχο από το κράτος λιμένα και τη διερεύνηση ατυχημάτων το 2021 (στο πλαίσιο του εμβληματικού τομέα 10 — Ενίσχυση της ασφάλειας των μεταφορών).

Η προτεινόμενη αναθεώρηση θα δημιουργήσει συνέργειες με άλλες πράξεις του κανονιστικού πλαισίου της ΕΕ, ιδίως με την οδηγία 2009/16/ΕΚ σχετικά με τον έλεγχο των πλοίων από το κράτος λιμένα και την οδηγία 2009/21/ΕΚ για την τήρηση των υποχρεώσεων του κράτους σημαίας.

Η πρόταση είναι συμβατή με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, μολονότι θα χρειαστεί αναπρογραμματισμός στο πλαίσιο του τομέα 1 όσον αφορά την ετήσια συνεισφορά στον EMSA [δημοσιονομική αντιστάθμιση με αντισταθμιστική μείωση των προγραμματισμένων δαπανών βάσει του ΜΣΕ «Μεταφορές» (02 03 01)]. Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος της παρούσας πρότασης περιλαμβάνεται ήδη στον προϋπολογισμό της πρότασης της Επιτροπής για κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1406/2002.

Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος πέρα από το τρέχον ΠΔΠ αποτελεί ενδεικτική επισκόπηση που δεν θίγει τη μελλοντική συμφωνία ΠΔΠ.

1.5.5.Αξιολόγηση των διαφόρων διαθέσιμων επιλογών χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων ανακατανομής

Ο δημοσιονομικές επιπτώσεις της παρούσας πρωτοβουλίας αφορούν τους πρόσθετους πόρους που απαιτούνται για τον αυξανόμενο ρόλο του EMSA στη διευκόλυνση της διερεύνησης ατυχημάτων (δηλαδή παροχή εξαιρετικά εξειδικευμένης αναλυτικής υποστήριξης κατά τη διάρκεια μεμονωμένης διερεύνησης, παροχή αναλυτικών εργαλείων και εξοπλισμού κατά τη διάρκεια μεμονωμένης διερεύνησης, ανταλλαγή γνώσεων ή διοργάνωση κατάρτισης σχετικά με συγκεκριμένες τεχνικές/εργαλεία και νέες εξελίξεις) στο πλαίσιο της προτεινόμενης οδηγίας. Πρόκειται για νέα καθήκοντα του EMSA που θα καταστούν μόνιμα, ενώ τα υφιστάμενα καθήκοντα δεν θα μειωθούν ούτε θα καταργηθούν εν μέρει. Οι πρόσθετες ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους δεν μπορούν να καλυφθούν με ανακατανομή, ενώ οι πρόσθετες δημοσιονομικές ανάγκες θα καλυφθούν μέσω αντιστάθμισης από υφιστάμενα προγράμματα που διαχειρίζεται η ΓΔ MOVE στο πλαίσιο του τρέχοντος πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Η αύξηση των πιστώσεων για τον EMSA θα αντισταθμιστεί με αντισταθμιστική μείωση των προγραμματισμένων δαπανών βάσει του ΜΣΕ «Μεταφορές» (02 03 01). Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος της παρούσας πρότασης περιλαμβάνεται ήδη στον προϋπολογισμό της πρότασης της Επιτροπής για κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1406/2002.

Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος πέρα από το τρέχον ΠΔΠ αποτελεί ενδεικτική επισκόπηση που δεν θίγει τη μελλοντική συμφωνία ΠΔΠ.

1.6.Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας

 περιορισμένη διάρκεια

   Πρόταση/πρωτοβουλία με ισχύ από [ΗΗ/MM]ΕΕΕΕ έως [ΗΗ/MM]ΕΕΕΕ

   Δημοσιονομικές επιπτώσεις από το ΕΕΕΕ έως το ΕΕΕΕ

 απεριόριστη διάρκεια

Περίοδος σταδιακής εφαρμογής από το ΕΕΕΕ έως το ΕΕΕΕ [ά.α.],

και στη συνέχεια πλήρης εφαρμογή.

1.7.Προβλεπόμενες μέθοδοι εκτέλεσης του προϋπολογισμού 28   

 Άμεση διαχείριση από την Επιτροπή

   από τους εκτελεστικούς οργανισμούς

 Επιμερισμένη διαχείριση με τα κράτη μέλη

 Έμμεση διαχείριση με ανάθεση καθηκόντων εκτέλεσης του προϋπολογισμού:

◻ σε διεθνείς οργανισμούς και στις οργανώσεις τους (να προσδιοριστούν)

◻ στην ΕΤΕπ και στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων

☑ στους οργανισμούς που αναφέρονται στα άρθρα 70 και 71·

◻ σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου

◻ σε οργανισμούς που διέπονται από ιδιωτικό δίκαιο και έχουν αποστολή δημόσιας υπηρεσίας, στον βαθμό που παρέχουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις

◻ σε οργανισμούς που διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο κράτους μέλους, στους οποίους έχει ανατεθεί η εκτέλεση σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και οι οποίοι παρέχουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις

◻ σε οργανισμούς ή πρόσωπα επιφορτισμένα με την εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων στην ΚΕΠΠΑ βάσει του τίτλου V της ΣΕΕ και τα οποία προσδιορίζονται στην αντίστοιχη βασική πράξη.

Παρατηρήσεις

Η διαχείριση της προτεινόμενης οδηγίας θα διασφαλιστεί συνολικά από τις υπηρεσίες της Επιτροπής, επικουρούμενες, κατά περίπτωση, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο τις διατάξεις της οδηγίας εντός της αντίστοιχης προθεσμίας.

 

2.ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ 

2.1.Κανόνες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων 

Να προσδιοριστούν η συχνότητα και οι όροι.

Η Επιτροπή θα είναι συνολικά υπόλογη για την εφαρμογή της προτεινόμενης οδηγίας, καθώς και για την υποβολή εκθέσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή της από τα κράτη μέλη και τη συμμόρφωσή τους με αυτή.

Η Επιτροπή και/ή ο EMSA θα παρακολουθεί τη βάση δεδομένων EMCIP για να επαληθεύει ότι οι διερευνήσεις διενεργούνται εγκαίρως και αποτελεσματικά και ότι οι εκθέσεις μεταφορτώνονται στη βάση δεδομένων, μεταξύ άλλων για αλιευτικά σκάφη μήκους μικρότερου των 15 μέτρων για τα οποία εντοπίζονται κενά στα δεδομένα και στην ασφάλεια. Οι δείκτες που θα παρακολουθούνται ειδικά με βάση τη βάση δεδομένων EMCIP θα είναι ο αριθμός των θανάτων και των πολύ σοβαρών τραυματισμών, ο αριθμός των απολεσθέντων σκαφών και ο αριθμός των περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης, καθώς και η εξέλιξή τους με την πάροδο του χρόνου. Όλοι αυτοί οι δείκτες θα παρακολουθούνται ανά τύπο εμπλεκόμενου σκάφους. Θα παρακολουθείται επίσης ο αριθμός των συστάσεων ασφαλείας που δημοσιεύονται ως αποτέλεσμα των διερευνήσεων και η συνέχεια που δίνεται σε αυτές.

Ο EMSA, εξ ονόματος της Επιτροπής, πραγματοποιεί επίσης επισκέψεις στα κράτη μέλη για την επαλήθευση των επιτόπιων επιχειρήσεων.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διαθέτουν σύστημα διαχείρισης της ποιότητας που να πιστοποιεί την καταλληλότητα της οργάνωσης, της πολιτικής, των διαδικασιών, των πόρων και της τεκμηρίωσής τους για την επίτευξη των στόχων τους. Το σύστημα αυτό θα πρέπει να πιστοποιείται και στη συνέχεια να υπόκειται σε ετήσιο έλεγχο. Οι ΟΔΑ θα πρέπει να κοινοποιούν στην Επιτροπή / στον EMSA τα αποτελέσματα των ετήσιων ελέγχων που διενεργούνται από τον διαπιστευμένο οργανισμό, ώστε οι ΟΔΑ να μπορούν να διατηρούν την πιστοποίησή τους όσον αφορά το σύστημα διαχείρισης της ποιότητας.

Ο EMSA θα εξακολουθήσει να διενεργεί οριζόντιες αναλύσεις, στις οποίες παρέχεται ένδειξη για τον τρόπο λειτουργίας της νομοθεσίας, εντοπίζονται κενά και εξετάζονται πιθανές λύσεις για την αντιμετώπισή τους, και να υποβάλλει έκθεση στην Επιτροπή και στα κράτη μέλη, μεταξύ άλλων μέσω συζητήσεων σε εργαστήρια.

Τέλος, δέκα έτη μετά την παρέλευση της ημερομηνίας εφαρμογής της νομοθεσίας, οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα πρέπει να διενεργήσουν αξιολόγηση για να επαληθεύσουν σε ποιον βαθμό έχουν επιτευχθεί οι στόχοι της πρωτοβουλίας.

2.2.Συστήματα διαχείρισης και ελέγχου 

2.2.1.Αιτιολόγηση των τρόπων διαχείρισης, των μηχανισμών εκτέλεσης της χρηματοδότησης, των όρων πληρωμής και της προτεινόμενης στρατηγικής ελέγχου

Η Επιτροπή θα είναι συνολικά υπεύθυνη για την εφαρμογή της προτεινόμενης οδηγίας, καθώς και για την υποβολή εκθέσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την εφαρμογή της. Η Επιτροπή θα επικουρείται, κατά περίπτωση, από τον EMSA στις υπηρεσίες ΤΠ και στην ανάπτυξη των εργαλείων ΤΠ που απαιτούνται για τις διατάξεις της προτεινόμενης οδηγίας σχετικά με την υποβολή εκθέσεων, την παρακολούθηση και την επαλήθευση, καθώς και στη διοργάνωση προγραμμάτων κατάρτισης. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να μεταφέρουν την οδηγία στην εθνική τους νομοθεσία εντός της προθεσμίας που αναφέρεται στην οδηγία. Οι δραστηριότητες επιβολής της νομοθεσίας θα διεξάγονται στο πλαίσιο των υφιστάμενων διερευνήσεων.

2.2.2.Πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που έχουν εντοπιστεί και τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου που έχουν δημιουργηθεί για τον μετριασμό τους

Παρότι η Επιτροπή θα είναι συνολικά υπόλογη για την εφαρμογή της προτεινόμενης οδηγίας, καθώς και για την υποβολή εκθέσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή της από τα κράτη μέλη και τη συμμόρφωσή τους με αυτή, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα θα είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση των οικείων δραστηριοτήτων και για την εφαρμογή του οικείου πλαισίου εσωτερικού ελέγχου. Θα απαιτηθεί η ανάπτυξη εργαλείων και ενοτήτων ΤΠ, καθώς και η παροχή προγραμμάτων κατάρτισης, και τα κράτη μέλη θα πρέπει να διενεργούν έρευνες και να υποβάλλουν εκθέσεις.

Ο EMSA είναι ο πλέον κατάλληλος για την υποβολή εκθέσεων και την αξιολόγηση των καθηκόντων συμμόρφωσης, δεδομένου ότι πρόκειται για τεχνικό έργο, το οποίο απαιτεί μεγάλη εμπειρογνωσία στη διαχείριση δεδομένων (επίσης ιδίως διότι ότι ο EMSA διαχειρίζεται τη βάση δεδομένων EMCIP), καθώς και σε βάθος κατανόηση περίπλοκων τεχνικών θεμάτων που σχετίζονται με τα ηλεκτρονικά πιστοποιητικά και την κατάρτιση.

Τα κράτη μέλη είναι τα πλέον κατάλληλα για την επιβολή της προτεινόμενης οδηγίας, ιδίως με τη συνέχιση της διερεύνησης ναυτικών ατυχημάτων και της υποβολής εκθέσεων όταν είναι αναγκαίο.

Η ΓΔ MOVE θα εφαρμόσει τους αναγκαίους ελέγχους σύμφωνα με τη στρατηγική εποπτείας που εγκρίθηκε το 2017 όσον αφορά τις σχέσεις της ΓΔ με τους αποκεντρωμένους οργανισμούς και τις κοινές επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο της στρατηγικής, η ΓΔ MOVE παρακολουθεί τους δείκτες επιδόσεων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τις συστάσεις ελέγχου και τα διοικητικά θέματα. Ο Οργανισμός υποβάλλει έκθεση σε εξαμηνιαία βάση. Οι έλεγχοι που διενεργούνται για την εποπτεία του Οργανισμού, καθώς και για τη σχετική χρηματοοικονομική και δημοσιονομική διαχείριση, είναι σύμφωνοι με τη στρατηγική ελέγχου της ΓΔ MOVE, η οποία επικαιροποιήθηκε το 2022.

Οι πρόσθετοι πόροι που τίθενται στη διάθεση του EMSA θα καλύπτονται από το εσωτερικό σύστημα ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων του EMSA, το οποίο ευθυγραμμίζεται με τα σχετικά διεθνή πρότυπα και περιλαμβάνει ειδικούς ελέγχους για την πρόληψη σύγκρουσης συμφερόντων και τη διασφάλιση της προστασίας των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος .

2.2.3.Εκτίμηση και αιτιολόγηση της οικονομικής αποδοτικότητας των ελέγχων (λόγος του κόστους του ελέγχου προς την αξία των σχετικών κονδυλίων που αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης) και αξιολόγηση του εκτιμώμενου επιπέδου κινδύνου σφάλματος (κατά την πληρωμή και κατά το κλείσιμο) 

Σύμφωνα με την προτεινόμενη οδηγία, πρόσθετη χρηματοδότηση θα παρασχεθεί μόνο στον EMSA, ο οποίος θα πρέπει να αναπτύξει εργαλεία και ενότητες ΤΠ, καθώς και να παρέχει προγράμματα κατάρτισης.

Ο EMSA έχει την πλήρη ευθύνη για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του, ενώ η ΓΔ MOVE είναι υπεύθυνη για την τακτική καταβολή των συνεισφορών που καθορίζονται από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή. Το εκτιμώμενο επίπεδο κινδύνου σφάλματος κατά την πληρωμή και κατά το κλείσιμο είναι παρόμοιο με εκείνο που συνδέεται με τις επιδοτήσεις του προϋπολογισμού που παρέχονται στον Οργανισμό.

Τα πρόσθετα καθήκοντα που προκύπτουν από την προτεινόμενη αναθεώρηση δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε ειδικούς πρόσθετους ελέγχους. Ως εκ τούτου, το κόστος ελέγχου για τη ΓΔ MOVE (υπολογιζόμενο με βάση την αξία των κονδυλίων που αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης) αναμένεται να παραμείνει σταθερό.


2.3.Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας 

Να προσδιοριστούν τα ισχύοντα ή τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας, π.χ. στη στρατηγική για την καταπολέμηση της απάτης.

Η προτεινόμενη οδηγία περιέχει διάφορες διατάξεις που αποσκοπούν ειδικά στην πρόληψη της απάτης και των παρατυπιών. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διαθέτουν σύστημα διαχείρισης της ποιότητας που να πιστοποιεί την καταλληλότητα της οργάνωσης, της πολιτικής, των διαδικασιών, των πόρων και της τεκμηρίωσής τους για την επίτευξη των στόχων τους. Το σύστημα αυτό θα πρέπει να πιστοποιείται και στη συνέχεια να υπόκειται σε ετήσιο έλεγχο. Οι οργανισμοί διερεύνησης ατυχημάτων (ΟΔΑ) θα πρέπει να κοινοποιούν στην Επιτροπή και/ή στον EMSA τα αποτελέσματα των ετήσιων ελέγχων που διενεργούνται από τον διαπιστευμένο οργανισμό ώστε ο ΟΔΑ να μπορεί να διατηρεί την πιστοποίησή του όσον αφορά το σύστημα διαχείρισης της ποιότητας.

Ο EMSA εφαρμόζει τις αρχές καταπολέμησης της απάτης των αποκεντρωμένων οργανισμών της ΕΕ, σύμφωνα με την προσέγγιση της Επιτροπής. Τον Μάρτιο του 2021 ο Οργανισμός ενέκρινε επικαιροποιημένη στρατηγική για την καταπολέμηση της απάτης, με βάση τη μεθοδολογία και τις κατευθυντήριες γραμμές για τη στρατηγική καταπολέμησης της απάτης που παρουσίασε η OLAF, καθώς και τη στρατηγική για την καταπολέμηση της απάτης της ΓΔ MOVE. Η εν λόγω στρατηγική παρέχει ένα πλαίσιο για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της πρόληψης, της ανίχνευσης και των προϋποθέσεων για τη διεξαγωγή των ερευνών για υποθέσεις απάτης σε επίπεδο Οργανισμού. Ο EMSA προσαρμόζει και βελτιώνει συνεχώς τις πολιτικές και τις δράσεις του για την προώθηση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου ακεραιότητας του προσωπικού του EMSA, την υποστήριξη της αποτελεσματικής πρόληψης και ανίχνευσης του κινδύνου απάτης και τη θέσπιση των κατάλληλων διαδικασιών για την αναφορά και τον χειρισμό δυνητικών περιπτώσεων απάτης και των αποτελεσμάτων τους. Επιπλέον, ο EMSA ενέκρινε το 2015 την πολιτική του σχετικά με τη σύγκρουση συμφερόντων για το διοικητικό συμβούλιο.

Ο EMSA συνεργάζεται με τις υπηρεσίες της Επιτροπής για θέματα που αφορούν την πρόληψη της απάτης και των παρατυπιών. Η Επιτροπή θα διασφαλίζει ότι η εν λόγω συνεργασία θα συνεχίζεται και θα ενισχύεται.

3.ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 

3.1.Τομείς του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται 

·Υφιστάμενες γραμμές του προϋπολογισμού

Κατά σειρά τομέων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμών του προϋπολογισμού

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Γραμμή του προϋπολογισμού

Είδος  
δαπάνης

Συμμετοχή

Αριθμός  

ΔΠ/ΜΔΠ 29

χωρών ΕΖΕΣ 30

υποψηφίων για ένταξη χωρών και δυνάμει υποψηφίων χωρών 31

άλλων τρίτων χωρών

άλλα έσοδα για ειδικό προορισμό

1

02 10 02

ΜΔΠ

ΝΑΙ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

·Νέες γραμμές του προϋπολογισμού, των οποίων έχει ζητηθεί η δημιουργία

Κατά σειρά τομέων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμών του προϋπολογισμού

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Γραμμή του προϋπολογισμού

Είδος 
δαπάνης

Συμμετοχή

Αριθμός  

ΔΠ/ΜΔΠ

χωρών ΕΖΕΣ

υποψηφίων για ένταξη χωρών και δυνάμει υποψηφίων χωρών

άλλων τρίτων χωρών

άλλα έσοδα για ειδικό προορισμό

[XX.YY.YY.YY]

ΝΑΙ/ΟΧΙ

ΝΑΙ/ΟΧΙ

ΝΑΙ/ΟΧΙ

ΝΑΙ/ΟΧΙ

3.2.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις δαπάνες 

3.2.1.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις δαπάνες 

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού 
πλαισίου 

1

Ενιαία αγορά, καινοτομία και ψηφιακή οικονομία

Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA)

Έτος 
2025

Έτος 
2026

Έτος 
2027

Έτος 
2028-2034

ΣΥΝΟΛΟ

Τίτλος 1:

Αναλήψεις υποχρεώσεων

(1)

0,171

0,342

0,342

2,394

3,249

Πληρωμές

(2)

0,171

0,342

0,342

2,394

3,249

Τίτλος 2:

Αναλήψεις υποχρεώσεων

(1α)

Πληρωμές

(2α)

Τίτλος 3:

Αναλήψεις υποχρεώσεων

(3α)

0,036

1,637

1,880

13,160

16,713

Πληρωμές

(3β)

0,036

1,637

1,880

13,160

16,713

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων 
για τον EMSA

Αναλήψεις υποχρεώσεων

=1+1α+3α

0,207

1,979

2,222

15,554

19,962

Πληρωμές

=2+2α

+3β

0,207

1,979

2,222

15,554

19,962

 
Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος πέρα από το τρέχον ΠΔΠ αποτελεί ενδεικτική επισκόπηση που δεν θίγει τη μελλοντική συμφωνία ΠΔΠ.





Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού  
πλαισίου

7

«Διοικητικές δαπάνες»

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Έτος 
N

Έτος 
N+1

Έτος 
N+2

Έτος 
N+3

Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

ΣΥΝΟΛΟ

ΓΔ: <…….>

•Ανθρώπινοι πόροι

• Άλλες διοικητικές δαπάνες

ΣΥΝΟΛΟ ΓΔ <…….>

Πιστώσεις

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων 
του ΤΟΜΕΑ 7 
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 

(Σύνολο αναλήψεων υποχρεώσεων = Σύνολο πληρωμών)

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Έτος 
2025

Έτος 
2026

Έτος 
2027

Έτος 
2028-2034

ΣΥΝΟΛΟ

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων  
των ΤΟΜΕΩΝ 1 έως 7 
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 

Αναλήψεις υποχρεώσεων

0,207

1,979

2,222

15,554

19,962

Πληρωμές

0,207

1,979

2,222

15,554

19,962

Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος πέρα από το τρέχον ΠΔΠ αποτελεί ενδεικτική επισκόπηση που δεν θίγει τη μελλοντική συμφωνία ΠΔΠ.

3.2.2.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις πιστώσεις του EMSA 

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων

   Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

Ποσά σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Να προσδιοριστούν οι στόχοι και τα αποτελέσματα

Έτος 
N

Έτος 
N+1

Έτος 
N+2

Έτος 
N+3

Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

ΣΥΝΟΛΟ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Είδος 32

Μέσο κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Συνολικός αριθ.

Συνολικό κόστος

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 1 33

- Αποτέλεσμα

- Αποτέλεσμα

- Αποτέλεσμα

Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 1

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 2 ...

- Αποτέλεσμα

Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 2

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

Κατά περίπτωση, τα ποσά αντικατοπτρίζουν το άθροισμα της συνεισφοράς της Ένωσης στον οργανισμό και των λοιπών εσόδων του οργανισμού (τέλη και επιβαρύνσεις).

3.2.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στο ανθρώπινο δυναμικό του EMSA 

3.2.3.1.Συνοπτική παρουσίαση

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα

   Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα, όπως εξηγείται κατωτέρω:

Εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία) Κατά περίπτωση, τα ποσά αντικατοπτρίζουν το άθροισμα της συνεισφοράς της Ένωσης στον οργανισμό και των λοιπών εσόδων του οργανισμού (τέλη και επιβαρύνσεις).

Έτος 
2025

Έτος 
2026

Έτος 
2027

Έτος 
2028-2034

ΣΥΝΟΛΟ

Έκτακτοι υπάλληλοι (βαθμοί AD)

0,171

0,342

0,342

2,394

3,249

Έκτακτοι υπάλληλοι (βαθμοί AST)

Συμβασιούχοι υπάλληλοι

Αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες

ΣΥΝΟΛΟ

0,171

0,342

0,342

2,394

3,249

Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος πέρα από το τρέχον ΠΔΠ αποτελεί ενδεικτική επισκόπηση που δεν θίγει τη μελλοντική συμφωνία ΠΔΠ.

Απαιτήσεις προσωπικού (ΙΠΑ):

Έτος 
2025

Έτος 
2026

Έτος 
2027

Έτος 
2028-2034

ΣΥΝΟΛΟ

Έκτακτοι υπάλληλοι (βαθμοί AD)

2

2

2

2

2

Έκτακτοι υπάλληλοι (βαθμοί AST)

Συμβασιούχοι υπάλληλοι

Αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες

ΣΥΝΟΛΟ

2

2

2

2

2

Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος πέρα από το τρέχον ΠΔΠ αποτελεί ενδεικτική επισκόπηση που δεν θίγει τη μελλοντική συμφωνία ΠΔΠ.

Ο EMSA θα αρχίσει να προετοιμάζει την πρόσληψη μόλις εγκριθεί η πρόταση. Το κόστος εκτιμάται με βάση την παραδοχή ότι τα 2 ΙΠΑ προσλαμβάνονται από την 1η Ιουλίου 2025. Επομένως, μόνο το 50 % του κόστους σε ανθρώπινους πόρους είναι αναγκαίο για το πρώτο έτος.

3.2.3.2.Εκτιμώμενες ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους για την αρμόδια ΓΔ

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων.

   Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

Εκτίμηση η οποία πρέπει να εκφράζεται σε ακέραιο αριθμό (ή το πολύ με ένα δεκαδικό ψηφίο)

Έτος 
N

Έτος 
N+1

Έτος N+2

Έτος N+3

Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

·Θέσεις απασχόλησης του πίνακα προσωπικού (θέσεις μόνιμων και έκτακτων υπαλλήλων)

20 01 02 01 και 20 01 02 02 (έδρα και αντιπροσωπείες της Επιτροπής)

20 01 02 03 (αντιπροσωπείες της ΕΕ)

01 01 01 01 (έμμεση έρευνα)

10 01 05 01 (άμεση έρευνα)

Εξωτερικό προσωπικό (σε μονάδα ισοδυνάμου πλήρους απασχόλησης: ΙΠΑ) 34

20 02 01 (AC, END, INT από το συνολικό κονδύλιο)

20 02 03 (AC, AL, END, INT και JPD στις αντιπροσωπείες της ΕΕ)

Γραμμές του προϋπολογισμού (να προσδιοριστούν)  35

— στην έδρα 36  

- στις αντιπροσωπείες της ΕΕ

01 01 01 02 (AC, END, INT — έμμεση έρευνα)

10 01 05 02 (AC, END, INT — άμεση έρευνα)

Άλλες γραμμές του προϋπολογισμού (να προσδιοριστούν)

ΣΥΝΟΛΟ

Οι ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους θα καλυφθούν από το προσωπικό της ΓΔ που έχει ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή έχει ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό της ΓΔ και το οποίο θα συμπληρωθεί, εάν χρειαστεί, από πρόσθετους πόρους που μπορεί να διατεθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.

Περιγραφή των προς εκτέλεση καθηκόντων:

Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι

Εξωτερικό προσωπικό

Η περιγραφή του υπολογισμού του κόστους των θέσεων που εκφράζονται σε μονάδες ισοδύναμου πλήρους απασχόλησης (ΙΠΑ) θα πρέπει να περιλαμβάνεται στο παράρτημα V τμήμα 3.

3.2.4.Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 

   Η πρόταση/πρωτοβουλία είναι συμβατή με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

   Η πρόταση/πρωτοβουλία απαιτεί επαναπρογραμματισμό του σχετικού τομέα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Στο πλαίσιο των καθηκόντων που ανατίθενται στον EMSA θα απαιτηθεί επαναπρογραμματισμός της γραμμής του προϋπολογισμού για την ετήσια συνεισφορά στον Οργανισμό (02 10 02) στο πλαίσιο του τρέχοντος πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Η αύξηση των πιστώσεων για τον EMSA θα αντισταθμιστεί με αντισταθμιστική μείωση των προγραμματισμένων δαπανών βάσει του ΜΣΕ «Μεταφορές» (02 03 01) στο πλαίσιο του τρέχοντος πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος πέρα από το τρέχον ΠΔΠ αποτελεί ενδεικτική επισκόπηση που δεν θίγει τη μελλοντική συμφωνία ΠΔΠ.

   Η πρόταση/πρωτοβουλία απαιτεί τη χρησιμοποίηση του μηχανισμού ευελιξίας ή την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 37 .

Να εξηγηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες και να προσδιοριστούν οι σχετικοί τομείς και οι σχετικές γραμμές του προϋπολογισμού, καθώς και τα αντίστοιχα ποσά.

3.2.5.Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση 

Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν προβλέπει συγχρηματοδότηση από τρίτους.

Η πρόταση/πρωτοβουλία προβλέπει τη συγχρηματοδότηση που εκτιμάται κατωτέρω:

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Έτος 
N

Έτος 
N+1

Έτος 
N+2

Έτος 
N+3

Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

Σύνολο

Προσδιορισμός του φορέα συγχρηματοδότησης 

ΣΥΝΟΛΟ συγχρηματοδοτούμενων πιστώσεων

 

3.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα 

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις στα έσοδα.

   Η πρόταση/πρωτοβουλία έχει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που περιγράφονται κατωτέρω:

στους ιδίους πόρους

στα λοιπά έσοδα

Να αναφερθεί αν τα έσοδα προορίζονται για γραμμές δαπανών

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Γραμμή εσόδων του προϋπολογισμού:

Διαθέσιμες πιστώσεις για το τρέχον οικονομικό έτος

Επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας 38

Έτος 
N

Έτος 
N+1

Έτος 
N+2

Έτος 
N+3

Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

Άρθρο ………….

Ως προς τα έσοδα «για ειδικό προορισμό», να προσδιοριστούν οι γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται.

Να προσδιοριστεί η μέθοδος υπολογισμού των επιπτώσεων στα έσοδα.

(1)    ΕΕ L 131 της 28.5.2009, σ. 114.
(2)    SWD(2018) 232 final.
(3)    SWD(2018) 228 final.
(4)     https://www.un.org/depts/los/convention_agreements/convention_overview_convention.htm
(5)    Κώδικας διεθνών προτύπων και συνιστώμενων πρακτικών για τη διερεύνηση ασφάλειας σε ναυτικό ατύχημα ή ναυτικό συμβάν (κώδικας διερεύνησης ατυχημάτων).
(6)    Η υποχρέωση αυτή καλύπτει ατυχήματα και συμβάντα στα οποία εμπλέκονται πλοία που φέρουν τη σημαία ενός από τα κράτη μέλη· ή τα οποία συμβαίνουν εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης ή των εσωτερικών υδάτων των κρατών μελών· ή τα οποία αφορούν άλλα ουσιαστικά συμφέροντα των κρατών μελών. Η αιγιαλίτιδα ζώνη είναι μια ζώνη παράκτιων υδάτων που εκτείνεται σε 12 ναυτικά μίλια (22 km) κατ’ ανώτατο όριο από τη γραμμή βάσης (συνήθως η μέση γραμμή της αμπώτιδας) παράκτιου κράτους. Εσωτερικά ύδατα είναι τα ύδατα που βρίσκονται επί της προς την ξηρά πλευράς της γραμμής βάσης των χωρικών υδάτων ενός έθνους. Τα εσωτερικά ύδατα μπορούν να περιλαμβάνουν ποταμούς και διώρυγες, καθώς και λιμένες και λιμενίσκους (άρθρο 6 της οδηγίας για τη διερεύνηση των ατυχημάτων).
(7)    Όπως ορίζεται στον κώδικα του IMO για τη διερεύνηση ναυτικών ατυχημάτων και συμβάντων —που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 2 στοιχείο β) της οδηγίας για τη διερεύνηση των ατυχημάτων.
(8)     www.emsa.europa.eu
(9)    ΕΕ L 131 της 28.5.2009, σ. 57.
(10)    ΕΕ L 131 της 28.5.2009, σ. 132.
(11)    Οδηγία 2002/59/ΕΚ για τη δημιουργία κοινοτικού συστήματος παρακολούθησης της κυκλοφορίας των πλοίων και ενημέρωσης (ΕΕ L 208 της 5.8.2002, σ. 10).
(12)    ΕΕ L 208 της 5.8.2002, σ. 1.
(13)    ΕΕ L 34 της 9.2.1998, σ. 1.
(14)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 391/2009 σχετικά με κοινούς κανόνες και πρότυπα για τους οργανισμούς επιθεώρησης και ελέγχου πλοίων (ΕΕ L 131 της 28.5.2009, σ. 11) και οδηγία 2009/15/ΕΚ σχετικά με κοινούς κανόνες και πρότυπα για τους οργανισμούς επιθεώρησης και ελέγχου πλοίων και για τις συναφείς δραστηριότητες των ναυτικών αρχών (ΕΕ L 131 της 28.5.2009, σ. 47).
(15)    ΕΕ L 164 της 25.6.2008, σ. 19.
(16)    Όπως η οδηγία 92/43/ΕΟΚ («οδηγία για τους οικοτόπους»), η οδηγία 2009/147/ΕΚ («οδηγία της ΕΕ για τα πτηνά») και η οδηγία (ΕΕ) 2019/904 (οδηγία για τα πλαστικά μίας χρήσης).
(17)    ΕΕ L 243 της 9.7.2021, σ. 1.
(18)    SWD(2023) 145.
(19)    Ο EMSA πραγματοποιεί τις εν λόγω επισκέψεις σύμφωνα με το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1406/2002 σχετικά με τη σύσταση ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια στη θάλασσα, στο πλαίσιο των βασικών καθηκόντων του· ως εκ τούτου, δεν αναμένεται να προκύψει πρόσθετο κόστος.
(20)    Όπως προβλέπεται στη μεθοδολογία του EMSA για τις επισκέψεις στα κράτη μέλη, http://emsa.europa.eu/implementation-tasks/visits-and-inspections/items.html?cid=89&id=3065
(21)    ΕΕ C  της , σ. .
(22)    ΕΕ C  της , σ. .
(23)    ΕΕ L 131 της 28.5.2009, σ. 114.
(24)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή (ΕΕ L 55 της 28.2.2011, σ. 13).
(25)    Οδηγία (ΕΕ) 2017/2110 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Νοεμβρίου 2017, σχετικά με σύστημα επιθεωρήσεων για την ασφαλή εκτέλεση των τακτικών δρομολογίων με επιβατηγά πλοία ro-ro και ταχύπλοα επιβατηγά σκάφη και για την τροποποίηση της οδηγίας 2009/16/ΕΚ και την κατάργηση της οδηγίας 1999/35/ΕΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 315 της 30.11.2017, σ. 61).
(26)    Κανονισμός (ΕΕ) 2017/1130 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Ιουνίου 2017, που ορίζει τα χαρακτηριστικά των αλιευτικών σκαφών (ΕΕ L 169 της 30.6.2017, σ. 1).
(27)    Όπως αναφέρεται στο άρθρο 58 παράγραφος 2 στοιχείο α) ή β) του δημοσιονομικού κανονισμού.
(28)    Οι λεπτομέρειες σχετικά με τις μεθόδους εκτέλεσης του προϋπολογισμού, καθώς και οι παραπομπές στον δημοσιονομικό κανονισμό, είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο BUDGpedia: https://myintracomm.ec.europa.eu/corp/budget/financial-rules/budget-implementation/Pages/implementation-methods.aspx
(29)    ΔΠ = Διαχωριζόμενες πιστώσεις / ΜΔΠ = Μη διαχωριζόμενες πιστώσεις.
(30)    ΕΖΕΣ: Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών.
(31)    Υποψήφιες χώρες και, κατά περίπτωση, δυνάμει υποψήφια μέλη των Δυτικών Βαλκανίων.
(32)    Τα αποτελέσματα είναι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα παρασχεθούν (π.χ.: αριθμός ανταλλαγών φοιτητών που θα χρηματοδοτηθούν, αριθμός χλμ. οδών που θα κατασκευαστούν κ.λπ.).
(33)    Όπως περιγράφεται στο σημείο 1.4.2. «Ειδικοί στόχοι…».
(34)    AC = Συμβασιούχος υπάλληλος· AL = Τοπικός υπάλληλος· END = Αποσπασμένος εθνικός εμπειρογνώμονας· INT = Προσωρινό προσωπικό· JPD = Νέος επαγγελματίας σε αντιπροσωπεία της ΕΕ.
(35)    Επιμέρους ανώτατο όριο εξωτερικού προσωπικού που καλύπτεται από επιχειρησιακές πιστώσεις (πρώην γραμμές «BA»).
(36)    Κυρίως για τα ταμεία πολιτικής συνοχής της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (ΕΤΘΑΥ).
(37)    Βλ. άρθρα 12 και 13 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 2093/2020 του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2020, για τον καθορισμό του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για τα έτη 2021 έως 2027.
(38)    Όσον αφορά τους παραδοσιακούς ιδίους πόρους (δασμούς, εισφορές ζάχαρης), τα αναγραφόμενα ποσά πρέπει να είναι καθαρά ποσά, δηλ. τα ακαθάριστα ποσά μετά την αφαίρεση του 20 % για έξοδα είσπραξης.
Top