EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023DC0317

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ Ένα πλαίσιο βιώσιμης χρηματοδότησης που λειτουργεί στην πράξη

COM/2023/317 final

Στρασβούργο, 13.6.2023

COM(2023) 317 final

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Ένα πλαίσιο βιώσιμης χρηματοδότησης που λειτουργεί στην πράξη

{SWD(2023) 209 final}


Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών

Ένα πλαίσιο βιώσιμης χρηματοδότησης που λειτουργεί στην πράξη

Εισαγωγή

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία 1 και η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη και βιώσιμη οικονομία έως το 2050 παρουσιάζουν σημαντικές προκλήσεις, ιδίως στο τρέχον γεωπολιτικό και οικονομικό πλαίσιο, αλλά προσφέρουν επίσης ευκαιρίες για την ΕΕ. Οι επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση θα βοηθήσουν να καταστεί η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος και να οικοδομηθεί μια βιώσιμη, δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία. Οι επενδύσεις σε καθαρές και βιώσιμες πηγές ενέργειας και στην ενεργειακή απόδοση θα ενισχύσουν την ανοικτή στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και θα μειώσουν την εξάρτησή μας από τις εισαγωγές ρωσικών και ορυκτών καυσίμων από χώρες εκτός της ΕΕ, συμβάλλοντας στον μετριασμό των τιμών της ενέργειας στο μέλλον. Για τον σκοπό αυτόν, απαιτούνται επίσης επενδύσεις στην ικανότητά μας να αναπτύσσουμε και να κατασκευάζουμε καθαρές τεχνολογίες, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία νέων στρατηγικών εξαρτήσεων και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Αντιθέτως, η μη έγκαιρη ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα και τη φύση θα έχει σημαντικό κόστος για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία, και μπορεί να οδηγήσει σε ανατρεπτικές αναπροσαρμογές, με επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Προκειμένου να επιτευχθούν οι εν λόγω στόχοι, η ΕΕ θα χρειαστεί πρόσθετες επενδύσεις ύψους περίπου 700 δισ. EUR ετησίως για την πραγμάτωση των σκοπών της Πράσινης Συμφωνίας, του σχεδίου REPowerEU και της πράξης για τη βιομηχανία των μηδενικών καθαρών εκπομπών 2 3 . Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των επενδύσεων, με διαφορά, θα πρέπει να προέρχεται από ιδιωτική χρηματοδότηση.

Το θεματολόγιο της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση έχει σκοπό να στηρίξει τις εταιρείες και τον χρηματοπιστωτικό τομέα στην προσπάθεια αυτή, ενθαρρύνοντας την ιδιωτική χρηματοδότηση έργων και τεχνολογιών μετάβασης και διευκολύνοντας τις χρηματοδοτικές ροές προς βιώσιμες επενδύσεις. Η ΕΕ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την υλοποίηση του θεματολογίου της για τη βιώσιμη χρηματοδότηση κατά τα τελευταία 5 έτη. Τα ορόσημα περιλαμβάνουν την έκδοση του κανονισμού για την ταξινομία 4 , του κανονισμού για τις γνωστοποιήσεις αειφορίας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (SFDR) 5 , των ενωσιακών δεικτών αναφοράς για το κλίμα στον κανονισμό για τους δείκτες αναφοράς 6 , του κανονισμού για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα 7 και της οδηγίας για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τη βιωσιμότητα από τις εταιρείες (CSRD) 8 . Η ΕΕ έχει επίσης αποσαφηνίσει ότι τα καθήκοντα καταπιστευματοδόχου στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, της (αντ)ασφάλισης και των επενδύσεων ενέχουν επίσης κινδύνους βιωσιμότητας και έχει θεσπίσει διατάξεις που απαιτούν να συζητούνται στο σημείο πώλησης οι προτιμήσεις βιωσιμότητας των ιδιωτών επενδυτών 9 . Το φθινόπωρο του 2021 η Επιτροπή πρότεινε μέτρα προληπτικής εποπτείας στο πλαίσιο των δεσμών μέτρων για τον τραπεζικό 10 και τον ασφαλιστικό 11 τομέα με σκοπό την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα απέναντι στους κινδύνους βιωσιμότητας. Επί του παρόντος τα μέτρα αυτά τελούν υπό διαπραγμάτευση από τους συννομοθέτες. Από κοινού, τα στοιχεία αυτά διασφαλίζουν ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας συνυπολογίζει ολοένα και περισσότερο τους παράγοντες βιωσιμότητας.

Η δέσμη μέτρων που παρουσιάζεται σήμερα αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση του πλαισίου βιώσιμης χρηματοδότησης. Χάρη στις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις για την ταξινομία 12 , θα καταστεί δυνατό να αναγνωρίζονται ως περιβαλλοντικά βιώσιμες οι επενδύσεις σε περισσότερους τομείς και περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων δραστηριοτήτων και συναφών κριτηρίων και για τους έξι περιβαλλοντικούς στόχους του κανονισμού για την ταξινομία 13 . Η πρόταση κανονισμού σχετικά με τη διαφάνεια και την ακεραιότητα των δραστηριοτήτων αξιολόγησης για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ΠΚΔ) 14 θα διασφαλίσει ότι οι αξιολογήσεις ΠΚΔ θα καταστούν πιο αξιόπιστη και διαφανής συνιστώσα της αξιακής αλυσίδας της βιώσιμης χρηματοδότησης. Τα επικείμενα ευρωπαϊκά πρότυπα υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας στο πλαίσιο της CSRD θα δώσουν στις εταιρείες τη δυνατότητα να κοινοποιούν πληροφορίες για τη βιωσιμότητα με τυποποιημένο τρόπο σε διάφορους δανειστές, επενδυτές και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Η σύσταση της Επιτροπής 15 περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο το πλαίσιο βιώσιμης χρηματοδότησης περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση μετάβασης και εξηγεί πώς μπορούν οι εταιρείες, οι επενδυτές και οι ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί να χρησιμοποιήσουν οικειοθελώς το ισχύον πλαίσιο βιώσιμης χρηματοδότησης για να χρηματοδοτήσουν τη μετάβασή τους σε μια κλιματικά ουδέτερη και βιώσιμη οικονομία, ενισχύοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητά τους, με πρακτικά παραδείγματα και εξηγήσεις. Τέλος, το συνοδευτικό έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής σχετικά με τη χρηστικότητα της ταξινομίας της ΕΕ και του ευρύτερου πλαισίου βιώσιμης χρηματοδότησης της ΕΕ παρέχει επισκόπηση των βασικών πυλώνων του ισχύοντος πλαισίου και προβαίνει σε απολογισμό των πρόσφατα εγκριθέντων μέτρων χρηστικότητας 16 .

Η αρχική ανάλυση των εκθέσεων καταδεικνύει ότι το πλαίσιο βιώσιμης χρηματοδότησης της ΕΕ αρχίζει να λειτουργεί όπως προβλέπεται, διευκολύνοντας την ιδιωτική χρηματοδότηση για πράσινες επενδύσεις και επενδύσεις μετάβασης μέσω της διαφάνειας και ως ολοκληρωμένη εργαλειοθήκη. Για παράδειγμα, οι εταιρείες εφαρμόζουν την ταξινομία και αρχίζουν να κοινοποιούν τις βιώσιμες επενδύσεις που πραγματοποιούν βάσει αυτής.

Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα και τις ευκαιρίες και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η μετάβαση μακροπρόθεσμα, η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι οι εταιρείες, ιδίως οι ΜΜΕ, αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις κατά τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη και βιώσιμη οικονομία. Οι προκλήσεις αυτές περιλαμβάνουν τον εντοπισμό λύσεων εκεί όπου δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες πράσινες τεχνολογίες, τη διατύπωση στόχων και δράσεων βιωσιμότητας στο πλαίσιο επιχειρηματικών στρατηγικών, τη συμμόρφωση με υψηλότερα πρότυπα περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας και υψηλότερες απαιτήσεις γνωστοποίησης για τη βιωσιμότητα, καθώς και την αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων στο εργατικό δυναμικό.

Η υλοποίηση και η αρχική εφαρμογή των απαιτήσεων γνωστοποίησης για τη βιωσιμότητα μπορεί επίσης να αποτελούν προκλήσεις, καθώς η σταδιακή εφαρμογή της υποβολής εκθέσεων εγείρει ζητήματα εφαρμογής και χρηστικότητας και απαιτεί επενδύσεις σε επίπεδο επιχείρησης για τη διασφάλιση της προέλευσης, της επεξεργασίας και της ποιότητας των απαιτούμενων πληροφοριών. Η Επιτροπή δεσμεύεται να στηρίξει ενεργά την υλοποίηση και να διασφαλίσει ότι το πλαίσιο είναι χρηστικό και χωρίς αποκλεισμούς για εταιρείες με διαφορετικά μεγέθη, επιχειρηματικά μοντέλα και σημεία εκκίνησης.

Ένα πλαίσιο βιώσιμης χρηματοδότησης που λειτουργεί στην πράξη

Με δεδομένη την ύπαρξη των κύριων στοιχείων του πλαισίου βιώσιμης χρηματοδότησης 17 , οι εταιρείες και οι χρηματοπιστωτικές οντότητες έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν τα εργαλεία και τα πρότυπα γνωστοποίησης για τις οικονομικές και χρηματοδοτικές δραστηριότητές τους. Κατά τα προσεχή έτη, η ποιότητα και η διαθεσιμότητα των γνωστοποιήσεων και των δεδομένων θα βελτιώνονται όσο προχωράει η υλοποίηση του πλαισίου βιώσιμης χρηματοδότησης, και οι παράγοντες της αγοράς θα μπορούν να αξιοποιούν την ταξινομία και άλλες πληροφορίες ΠΚΔ για να λαμβάνουν τεκμηριωμένες επενδυτικές αποφάσεις, να διατυπώνουν και να συμμετέχουν σε στόχους βιωσιμότητας και να λαμβάνουν ή να παρέχουν χρηματοδότηση για τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη και βιώσιμη οικονομία. Τα οφέλη από την εφαρμογή του πλαισίου θα αυξάνονται με τη σταδιακή διαθεσιμότητα των δεδομένων. Αυτό θα συμπέσει με την υλοποίηση του ευρωπαϊκού ενιαίου σημείου πρόσβασης (ESAP) 18 , το οποίο θα καταστήσει δυνατή την ψηφιακή και ανοικτή πρόσβαση στα εν λόγω δεδομένα.

Η υποβολή εκθέσεων ταξινομίας από το πρώτο έτος εφαρμογής καταδεικνύει ότι η ταξινομία λειτουργεί στην πράξη. Τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι οι εταιρείες του δείκτη STOXX Europe 600 οι οποίες ανέφεραν ως έναν βαθμό ευθυγράμμιση με την ταξινομία 19 , ανέφεραν κατά μέσο όρο ευθυγράμμιση με την ταξινομία περίπου κατά 23 % για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, 24 % για τις επιχειρησιακές δαπάνες και 17 % για τα έσοδα 20 . Αυτό καταδεικνύει ότι οι εταιρείες μπορούν να επενδύσουν στην ευθυγράμμιση των οικονομικών δραστηριοτήτων με την ταξινομία, ανεξάρτητα από τα σημεία εκκίνησής τους. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι επενδυτές μπορούν ήδη να χρησιμοποιούν τα δεδομένα αυτά για τον εντοπισμό εταιρειών και τομέων που βρίσκονται σε μετάβαση και για την παροχή λύσεων χρηματοδότησης που σχετίζονται με τη μετάβαση.

Η Επιτροπή δεσμεύεται να στηρίξει την υλοποίηση του πλαισίου βιώσιμης χρηματοδότησης και να διασφαλίσει ότι τα εργαλεία και οι γνωστοποιήσεις λειτουργούν στην πράξη. Με βάση τις παρατηρήσεις των ενδιαφερομένων μερών, η Επιτροπή θα εντείνει τις προσπάθειές της για την ενίσχυση της χρηστικότητας και της συνοχής του πλαισίου, διασφαλίζοντας ότι τα διάφορα στοιχεία είναι εύχρηστα και ότι ο διοικητικός φόρτος ελαχιστοποιείται όσο το δυνατόν περισσότερο. Η Επιτροπή είναι επίσης έτοιμη να παράσχει τεχνική υποστήριξη στα κράτη μέλη για τη διευκόλυνση της υλοποίησης αυτής, συμπεριλαμβανομένων των επικείμενων ευρωπαϊκών προτύπων υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας, μέσω του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης 21 .

Το πλαίσιο βιώσιμης χρηματοδότησης είναι αναλογικό και χωρίς αποκλεισμούς. Θα δώσει στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) τη δυνατότητα να αντλήσουν χρηματοδότηση για τη μετάβασή τους, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον διοικητικό φόρτο. Οι μη εισηγμένες ΜΜΕ, ιδίως οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, δεν υπόκεινται στο κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση λόγω του μεγέθους και της διοικητικής τους ικανότητας, αλλά ορισμένες ΜΜΕ ίσως ενδιαφέρονται για τη χρηματοδότηση βιώσιμων επενδύσεων και μπορούν να επωφεληθούν από την εθελοντική χρήση εργαλείων βιώσιμης χρηματοδότησης. Ωστόσο, οι ΜΜΕ θα μπορούσαν να χρειαστούν τη στήριξη των εταίρων τους στη χρηματοδότηση και την αξιακή αλυσίδα κατά την εξέταση των χρηματοδοτικών αναγκών τους για τη μετάβαση και κατά την άντληση χρηματοδότησης μετάβασης στην πράξη. Στο πλαίσιο αυτό, οι ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη ότι η ικανότητα των ΜΜΕ να παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες μπορεί να είναι περιορισμένη και θα πρέπει να εφαρμόζουν την αρχή της αναλογικότητας όταν συναλλάσσονται με πελάτες ΜΜΕ που ενδιαφέρονται να αντλήσουν χρηματοδότηση για πράσινες επενδύσεις.

Έχει ήδη εγκριθεί μια σειρά πρωτοβουλιών και στοχευμένων μέτρων για την αντιμετώπιση βασικών ζητημάτων χρηστικότητας και ερωτημάτων που εγείρουν τα ενδιαφερόμενα μέρη. Για παράδειγμα, η Επιτροπή αποσαφήνισε πρόσφατα την αλληλεπίδραση μεταξύ του κανονισμού για την ταξινομία και του κανονισμού περί γνωστοποιήσεων αειφορίας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (SFDR) σε σχέση με την έννοια των «βιώσιμων/αειφόρων επενδύσεων» και τον τρόπο με τον οποίον οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να ερμηνεύουν τις απαιτήσεις περί ταξινομίας της ΕΕ όσον αφορά τη συμμόρφωση με τις ελάχιστες διασφαλίσεις, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών πτυχών και των πτυχών διακυβέρνησης 22 . Αυτό συμπληρώνει την πρόσφατη δημοσίευση κατευθυντήριων γραμμών της Επιτροπής σχετικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ του SFDR και του κανονισμού για τους δείκτες αναφοράς όσον αφορά τα προϊόντα με τα οποία παρακολουθούνται παθητικά οι δείκτες αναφοράς για την κλιματική μετάβαση και οι δείκτες αναφοράς που είναι ευθυγραμμισμένοι με τη συμφωνία του Παρισιού 23 .

Η Επιτροπή θα συνεχίσει τις εργασίες της για την ενίσχυση της χρηστικότητας της ταξινομίας και του ευρύτερου πλαισίου βιώσιμης χρηματοδότησης, με την υποστήριξη των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών (ΕΕΑ) και της πλατφόρμας για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, καθώς επίσης και με βάση την περαιτέρω συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών. Η ολοκληρωμένη αξιολόγηση του SFDR που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 αποτελεί σημαντικό μέρος των προσπαθειών αυτών. Στο πλαίσιο της αξιολόγησης του SFDR, θα ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση το φθινόπωρο του 2023.

Χρηματοδότηση μετάβασης

Η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη και βιώσιμη οικονομία απαιτεί επείγουσες επενδύσεις κλίμακας σε πράσινες τεχνολογίες και βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες. Απαιτούνται επίσης επενδύσεις σε μεταβατικές δραστηριότητες, σύμφωνα με τον κανονισμό για την ταξινομία 24 , εκεί όπου δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες πράσινες τεχνολογίες. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογιών. Η σημερινή δέσμη μέτρων αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς ένα παγκοσμίως πρωτοποριακό νομικό πλαίσιο που διευκολύνει τη χρηματοδότηση της μετάβασης.

Η χρηματοδότηση μετάβασης μπορεί να αντληθεί όχι μόνο από εταιρείες με τις υψηλότερες επιδόσεις βιωσιμότητας, αλλά και από εταιρείες που έχουν διαφορετικά σημεία εκκίνησης και σαφείς στόχους βιωσιμότητας. Το κανονιστικό πλαίσιο για τη βιώσιμη χρηματοδότηση αναγνωρίζει ήδη τις επενδύσεις στη μετάβαση οικονομικών δραστηριοτήτων, περιουσιακών στοιχείων και εταιρειών προς κλιματικούς και περιβαλλοντικούς στόχους, για παράδειγμα μέσω της ταξινομίας 25 . Με βάση τις πληροφορίες και τα εργαλεία βιωσιμότητας που παρέχονται μέσω του πλαισίου αυτού, οι ιδιώτες επενδυτές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα μπορούν σταδιακά να εντοπίζουν τις βιώσιμες επενδύσεις και τις επενδύσεις σε έργα μετάβασης πιο αποτελεσματικά και πιο συστηματικά. Αυτές οι γνωστοποιήσεις και τα εργαλεία παρέχουν επίσης στις εταιρείες την ευκαιρία να διατυπώνουν τους στόχους βιωσιμότητας και τις πορείες μετάβασής τους με τυποποιημένο τρόπο για τους επενδυτές και τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Η ταξινομία περιλαμβάνει μεταβατικές δραστηριότητες για τις οποίες δεν υπάρχει επί του παρόντος τεχνολογικά και/ή οικονομικά εφικτή εναλλακτική λύση χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, αλλά όπου μπορούν ωστόσο να επιτευχθούν σημαντικές βελτιώσεις για τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία 26 . Επιπλέον, η ταξινομία αναγνωρίζει επενδύσεις σε οικονομικές δραστηριότητες που θα ευθυγραμμιστούν με την ταξινομία σε 5 (κατ’ εξαίρεση σε 10) έτη. Οι επενδύσεις αυτές είναι δυνατό να γνωστοποιούνται ως κεφαλαιουχικές δαπάνες ευθυγραμμισμένες με την ταξινομία και να χρηματοδοτούνται μέσω της έκδοσης ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων. Τα ομόλογα αυτά είναι δυνατό στη συνέχεια να συμπεριληφθούν στη σύνθεση ενός δείκτη αναφοράς ή ενός χρηματοπιστωτικού προϊόντος με χαρακτηριστικά βιωσιμότητας ή που επιδιώκει στόχους βιωσιμότητας.

Στο αρχικό στάδιο της μετάβασης, τα επίπεδα ευθυγράμμισης με την ταξινομία όσον αφορά τα έσοδα θα είναι χαμηλότερα, ιδίως για ορισμένες εταιρείες και ορισμένους οικονομικούς τομείς. Ωστόσο, τα επίπεδα ευθυγράμμισης ήδη αναμένεται να είναι υψηλότερα όσον αφορά τις κεφαλαιουχικές δαπάνες. Αυτό επιβεβαιώνεται από τα πρώτα δεδομένα που καταδεικνύουν ότι πολλές εταιρείες αναφέρουν κεφαλαιουχικές δαπάνες ευθυγραμμισμένες με την ταξινομία οι οποίες είναι σημαντικά υψηλότερες από τα ευθυγραμμισμένα έσοδά τους, ιδίως σε τομείς με υψηλές εκπομπές στους οποίους η χρηματοδότηση μετάβασης είναι περισσότερο αναγκαία, καθώς επίσης και ότι η μέση ευθυγράμμιση με την ταξινομία για ορισμένους τομείς είναι σημαντικά υψηλότερη όσον αφορά τις κεφαλαιουχικές δαπάνες σε σύγκριση με τα έσοδα. Για παράδειγμα, στον τομέα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας ο μέσος όρος των ευθυγραμμισμένων κεφαλαιουχικών δαπανών είναι 70 % σε σύγκριση με 40 % για τα ευθυγραμμισμένα έσοδα, και στον τομέα της ενέργειας ο μέσος όρος των ευθυγραμμισμένων κεφαλαιουχικών δαπανών είναι 23 % σε σύγκριση με 7 % για τα ευθυγραμμισμένα έσοδα 27 .

Υπάρχουν επίσης σημαντικές συνέργειες μεταξύ εργαλείων και γνωστοποιήσεων, για παράδειγμα στο πλαίσιο εταιρειών που αποφασίζουν να θέσουν στόχους μετάβασης και να εκπονήσουν σχέδια μετάβασης. Περισσότερες από 13 000 εταιρείες παγκοσμίως έχουν θέσει στόχους μετάβασης μέχρι σήμερα 28 και ορισμένες από αυτές επέλεξαν σχέδιο μετάβασης για τον προσδιορισμό αυτών των στόχων. Τα επικείμενα ευρωπαϊκά πρότυπα υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας θα διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες μπορούν να κοινοποιούν τα σχέδια και τους στόχους τους για την κλιματική μετάβαση με τυποποιημένο τρόπο, αν διαθέτουν τέτοια σχέδια και τέτοιους στόχους. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τις εν λόγω εταιρείες να λάβουν χρηματοδότηση από παράγοντες της χρηματοπιστωτικής αγοράς για να στηρίξουν τις προσπάθειες μετάβασης που καταβάλλουν. Με την πλατφόρμα για τη βιώσιμη χρηματοδότηση θα παρακολουθούνται οι πρακτικές της αγοράς που σχετίζονται με τους στόχους και τα σχέδια μετάβασης, καθώς και οι ροές κεφαλαίων για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας της ΕΕ.

Σχετικές με το περιβάλλον και το κλίμα κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις της ταξινομίας

Η ταξινομία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του πλαισίου βιώσιμης χρηματοδότησης της ΕΕ και σημαντικό εργαλείο διαφάνειας της αγοράς, το οποίο να κατευθυνθούν επενδύσεις σε οικονομικές δραστηριότητες που είναι περισσότερο αναγκαίες για την πράσινη μετάβαση. Η σχετική με το κλίμα κατ’ εξουσιοδότηση πράξη της ταξινομίας, η οποία καλύπτει τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν, έχει αρχίσει να ισχύει από τον Ιανουάριο του 2022 και περιλαμβάνει συνολικά 107 οικονομικές δραστηριότητες που ευθύνονται για το 64 % των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ των 27 29 . Η έκδοση της σχετικής με το περιβάλλον κατ’ εξουσιοδότηση πράξης της ταξινομίας, η οποία περιλαμβάνει κριτήρια για τους υπόλοιπους τέσσερις περιβαλλοντικούς στόχους, αποτελεί κρίσιμο βήμα για την κατάρτιση του πλαισίου ταξινομίας. Με τη συμπερίληψη περισσότερων οικονομικών δραστηριοτήτων που καλύπτουν και τους έξι περιβαλλοντικούς στόχους, και κατά συνέπεια περισσότερους οικονομικούς τομείς και εταιρείες, θα αυξηθεί το δυναμικό των βιώσιμων επενδύσεων στην ΕΕ. Συμπληρωματικά προς αυτό, οι στοχευμένες τροποποιήσεις της σχετικής με το κλίμα κατ’ εξουσιοδότηση πράξης της ταξινομίας επεκτείνονται για να καλύψουν οικονομικές δραστηριότητες που δεν έχουν συμπεριληφθεί μέχρι στιγμής 30 . Οι εν λόγω προσθήκες θα διευκολύνουν τις επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες, σε παραγωγική ικανότητα για τεχνολογίες μηδενικών καθαρών εκπομπών και στον εφοδιασμό με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, ενισχύοντας τη βιομηχανική πολιτική της ΕΕ, όπως ανακοινώθηκε στο βιομηχανικό σχέδιο της Πράσινης Συμφωνίας για την εποχή των μηδενικών καθαρών εκπομπών 31 .

Οι κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις βασίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις συστάσεις της πλατφόρμας για τη βιώσιμη χρηματοδότηση 32 . Ωστόσο, η δέσμη μέτρων που παρουσιάζεται σήμερα δεν περιλαμβάνει όλες τις οικονομικές δραστηριότητες για τις οποίες διατυπώθηκαν συστάσεις στην πλατφόρμα. Η Επιτροπή έδωσε προτεραιότητα στις οικονομικές δραστηριότητες που είχαν τις μεγαλύτερες δυνατότητες να συμβάλλουν σημαντικά και για τις οποίες ήταν δυνατό να εγκριθούν ή να βελτιωθούν τα συνιστώμενα κριτήρια εντός σύντομου χρονικού διαστήματος. Οι οικονομικές δραστηριότητες που απαιτούν ενδελεχέστερη αξιολόγηση και βαθμονόμηση των κριτηρίων θα εξακολουθήσουν να αξιολογούνται και να επανεξετάζονται από την Επιτροπή με σκοπό την αντιμετώπισή τους σε μεταγενέστερο στάδιο.

Η ταξινομία καθορίζει τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι οικονομικές δραστηριότητες για να καταστούν βιώσιμες, και ως εκ τούτου καθορίζει την πορεία του μετασχηματισμού τους. Το επίπεδο των στοιχείων ενεργητικού που είναι ευθυγραμμισμένα με την ταξινομία θα αυξάνεται όσο προχωρά η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη και βιώσιμη οικονομία. Θα προστίθενται νέοι οικονομικοί τομείς και νέες οικονομικές δραστηριότητες και θα βελτιώνονται και θα επικαιροποιούνται οι υφιστάμενοι/-ες, όπου απαιτείται σύμφωνα με τις κανονιστικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Αυτό είναι κάτι για το οποίο η πλατφόρμα για τη βιώσιμη χρηματοδότηση θα παρέχει συμβουλές στο πλαίσιο της τρέχουσας εντολής της 33 .

Η ταξινομία αποτελεί πρωτίστως εργαλείο για τις εταιρείες, με σκοπό τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους σε χρηματοδότηση για την πράσινη μετάβαση, και για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, με σκοπό τη στήριξη της δημιουργίας χαρτοφυλακίων βιώσιμης χρηματοδότησης και τη μέτρηση του βαθμού βιωσιμότητας των επενδύσεων. Δεν αποτελεί υποχρεωτικό κατάλογο ο οποίος ορίζει πού μπορούν να πραγματοποιηθούν επενδύσεις. Οι επενδυτές μπορούν να χρησιμοποιούν επίσης την ταξινομία για να λαμβάνουν καλύτερα τεκμηριωμένες επενδυτικές αποφάσεις. Εξακολουθούν να μπορούν να επιλέγουν επενδύσεις σε εταιρείες που ασκούν δραστηριότητες με διαφορετικούς βαθμούς περιβαλλοντικών επιδόσεων ή σε δραστηριότητες που δεν συμμορφώνονται με τα κριτήρια ταξινομίας. Το γεγονός και μόνον ότι μια εταιρεία δεν ασκεί δραστηριότητες ευθυγραμμισμένες με την ταξινομία δεν σημαίνει ότι είναι δυνατό να συναχθούν συμπεράσματα σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της εταιρείας ή την ικανότητά της να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιούν οικειοθελώς την ταξινομία ως εργαλείο για τον καθορισμό στόχων μετάβασης για οικονομικές δραστηριότητες, για παράδειγμα σε συνδυασμό με σχέδιο μετάβασης. Η συνοδευτική σύσταση της Επιτροπής σχετικά με τη χρηματοδότηση μετάβασης εξηγεί περαιτέρω τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί οικειοθελώς η ταξινομία για τον σκοπό αυτό.

Για τις μεγάλες μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, η γνωστοποίηση του βαθμού ευθυγράμμισης με την ταξινομία όσον αφορά τους κλιματικούς στόχους ξεκίνησε το 2023. Οι γνωστοποιήσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά κατά τα προσεχή έτη για άλλους παράγοντες και περιβαλλοντικούς στόχους. Η σταδιακή εφαρμογή της ταξινομίας και των συναφών απαιτήσεων γνωστοποίησης θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται με σκοπό να βοηθηθούν οι ΜΜΕ να χρησιμοποιούν το εν λόγω πλαίσιο σε εθελοντική βάση, χωρίς να τους επιβάλλεται φόρτος.

Παράλληλα, η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να συμμετέχει σε παγκόσμια φόρουμ για την ενθάρρυνση της υιοθέτησης ταξινομιών διεθνώς και τη βελτίωση των προσεγγίσεων για τη διαλειτουργικότητά τους. Η κατάλληλη χρήση των αρχών της ταξινομίας θα εξακολουθήσει επίσης να αποτελεί μέρος των εργασιών της διεθνούς πλατφόρμας για τη βιώσιμη χρηματοδότηση.

Αξιολογήσεις ΠΚΔ και αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας

Δεδομένης της προόδου της υλοποίησης του πλαισίου βιώσιμης χρηματοδότησης, είναι καιρός να εξεταστεί η λειτουργία της αγοράς αξιολογήσεων ΠΚΔ 34 . Οι διαφανείς, αξιόπιστες και ποιοτικές αξιολογήσεις ΠΚΔ συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα και την ακεραιότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών και στην προστασία των επενδυτών.

Κατόπιν διαβουλεύσεων, μελετών και προβολής, η Επιτροπή εγκρίνει σήμερα πρόταση κανονισμού σχετικά με τη λειτουργία της αγοράς αξιολογήσεων ΠΚΔ. Βασικός στόχος της πρότασης της Επιτροπής είναι να ενισχυθεί η διαφάνεια όσον αφορά τις μεθοδολογίες, τους στόχους, τα χαρακτηριστικά και τις πηγές δεδομένων για τις αξιολογήσεις ΠΚΔ. Επιπροσθέτως, η εν λόγω πρόταση αποσκοπεί στη βελτίωση της σαφήνειας σχετικά με τις δραστηριότητες των παρόχων αξιολογήσεων ΠΚΔ, ιδίως για την πρόληψη και τον μετριασμό δυνητικών κινδύνων που συνδέονται με συγκρούσεις συμφερόντων. Η ενίσχυση της διαφάνειας του οικοσυστήματος αξιολογήσεων ΠΚΔ θα οδηγήσει σε σαφέστερο προσδιορισμό των τριών διαστάσεων της βιωσιμότητας 35 .

Με βάση τη δέσμη συστάσεων για τους παρόχους αξιολογήσεων ΠΚΔ και τις ρυθμιστικές αρχές που δημοσίευσε ο Διεθνής Οργανισμός Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO) τον Νοέμβριο του 2021, η πρόταση προβλέπει την έγκριση και την εποπτεία των παρόχων αξιολογήσεων ΠΚΔ από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA). Επιπλέον, προβλέπει απαιτήσεις σχετικά με τις γνωστοποιήσεις που αφορούν τις μεθοδολογίες και τους στόχους των αξιολογήσεων και εισάγει οργανωτικές απαιτήσεις βάσει αρχών για τις δραστηριότητές τους. Δεδομένης της δομής και της πολυπλοκότητας της αγοράς αξιολογήσεων ΠΚΔ, η οποία περιλαμβάνει πολλούς μικρότερους παρόχους αξιολογήσεων ΠΚΔ, η πρωτοβουλία ενσωματώνει μια σειρά διασφαλίσεων και μέτρων μετριασμού για τους εν λόγω μικρότερους παράγοντες της αγοράς. Στόχος είναι η προώθηση της προσβασιμότητας και της καινοτομίας στην αγορά, ιδίως κατά την αρχική φάση εφαρμογής του κανονισμού.

Τα τελευταία έτη έχουν επίσης επέλθει αλλαγές και βελτιώσεις όσον αφορά τη γνωστοποίηση και την ενσωμάτωση παραγόντων ΠΚΔ στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας. Ορισμένοι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας προβαίνουν σε γνωστοποιήσεις που υπερβαίνουν τις απαιτήσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας 36 και των κατευθυντήριων γραμμών της ESMA. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή ζητά συμβουλές από την ESMA σχετικά με τους κανόνες για την παρουσίαση των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας και των προοπτικών αξιολόγησης, καθώς και σχετικά με τους κανόνες για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης των μεθοδολογιών που χρησιμοποιούν οι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Στόχος είναι η αντιμετώπιση των ελλείψεων που σχετίζονται με: i) τον τρόπο ενσωμάτωσης των παραγόντων ΠΚΔ στις μεθοδολογίες· και ii) γνωστοποιήσεις του τρόπου με τον οποίο οι παράγοντες ΠΚΔ επηρεάζουν τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας 37 .

Επικείμενα ευρωπαϊκά πρότυπα υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας

Η βιωσιμότητα αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων μακροπρόθεσμα, ενώ η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα μπορούν να συμβαδίζουν. Οι γνωστοποιήσεις βιωσιμότητας αποτελούν ζωτικής σημασίας πηγή πληροφοριών για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να τα βοηθούν να κατευθύνουν κεφάλαια σε επενδύσεις μετάβασης και να δημιουργούν χρηματοπιστωτικά προϊόντα με στόχους βιωσιμότητας. Η CSRD αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την παροχή διαφάνειας όσον αφορά τους κινδύνους, τις επιπτώσεις και τις ευκαιρίες βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις. Αποτελεί επίσης τη βάση για να παρέχουν οι εταιρείες αξιόπιστες, ακριβείς και συγκρίσιμες υψηλής ποιότητας πληροφορίες βιωσιμότητας στους συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές και σε άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

Η τυποποίηση των πληροφοριών βιωσιμότητας που πρέπει να υποβάλλουν οι εταιρείες αποτελεί βασικό στοιχείο του νομικού πλαισίου και θα είναι σύντομα εφικτή με βάση τα επικείμενα ευρωπαϊκά πρότυπα υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας (ESRS). Η Επιτροπή διεξάγει επί του παρόντος διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με την τελική έκδοση μιας αρχικής δέσμης ESRS με βάση σχέδια προτύπων που εκπόνησε η συμβουλευτική ομάδα για θέματα χρηματοοικονομικής αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EFRAG). Τα πρότυπα θα παρέχουν την καθοδήγηση που χρειάζονται οι εταιρείες κατά τον καθορισμό των δεδομένων που πρέπει να υποβάλλουν και του τρόπου με τον οποίον θα διασφαλίζουν ότι οι πληροφορίες που παρέχουν είναι ουσιώδεις και χρήσιμες για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η Επιτροπή και η EFRAG συνεργάζονται στενά με το Συμβούλιο Διεθνών Προτύπων Βιωσιμότητας (ISSB) και την πρωτοβουλία για την υποβολή εκθέσεων απολογισμού σε παγκόσμιο επίπεδο (GRI) με σκοπό την εξασφάλιση πολύ υψηλού επιπέδου διαλειτουργικότητας ανάμεσα στις διάφορες δέσμες προτύπων. Απώτερος σκοπός της Επιτροπής είναι, όταν μια εταιρεία υποβάλλει πληροφορίες βιωσιμότητας σύμφωνα με τα ESRS, να θεωρείται ότι συμμορφώνεται με τα παγκόσμια πρότυπα.

Η υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας αναμένεται να ενισχύσει την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοοικονομικά κεφάλαια, καθώς και τον εντοπισμό και τη διαχείριση των ιδίων κινδύνων και ευκαιριών, συμβάλλοντας στην αύξηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος μέσω συμβολής στη μετάβαση. Η Επιτροπή έχει καταβάλει προσπάθειες για να διασφαλίσει ότι η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για τα ESRS θα επιτύχει τους επιδιωκόμενους στόχους πολιτικής με αναλογικό τρόπο, ελαχιστοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερο τον κανονιστικό φόρτο. Η Επιτροπή εξέτασε την προσέγγιση όσον αφορά τη σημαντικότητα, πρόσθετες σταδιακές εφαρμογές, τον προσδιορισμό ορισμένων γνωστοποιήσεων ως προαιρετικών, πρόσθετες δυνατότητες ευελιξίας σε ορισμένες απαιτήσεις γνωστοποίησης και την περαιτέρω διαλειτουργικότητα με το ISSB, και θα αξιολογήσει προσεκτικά τις παρατηρήσεις που ελήφθησαν κατά τη δημόσια διαβούλευση πριν από την οριστικοποίηση της κατ’ εξουσιοδότηση πράξης. Τα ενιαία πρότυπα θα συμβάλουν επίσης στον περιορισμό του αυξανόμενου κόστους που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες λόγω της υποχρέωσης να ανταποκριθούν στις πολλαπλές επιμέρους απαιτήσεις για πληροφορίες από διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη.

Επιπλέον, θα καταρτιστούν χωριστά πρότυπα για τις εισηγμένες ΜΜΕ, τα οποία θα είναι αναλογικά και συναφή με τις ικανότητες και τα χαρακτηριστικά των ΜΜΕ, καθώς και με την κλίμακα και την πολυπλοκότητα των δραστηριοτήτων τους. Τα πρότυπα θα εστιάζουν στις σχετικές με τη χρηματοδότηση πληροφορίες που χρειάζονται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα 38 και θα αποτελέσουν επίσης όριο για τις πληροφορίες που τα ESRS μπορούν να απαιτούν από τις μεγάλες επιχειρήσεις να γνωστοποιούν, οι οποίες πληροφορίες προέρχονται από ΜΜΕ που περιλαμβάνονται στις αξιακές αλυσίδες τους. Πρόκειται για σημαντική διασφάλιση που προσδιορίζεται στην CSRD προκειμένου να περιοριστούν οι έμμεσες επιπτώσεις που έχουν στις ΜΜΕ οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων σχετικά με την αξιακή αλυσίδα που επιβάλλονται στις μεγάλες επιχειρήσεις. Ωστόσο, οι μη εισηγμένες ΜΜΕ, οι οποίες δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυξημένα αιτήματα παροχής πληροφοριών από μεγαλύτερες εταιρείες στις αξιακές αλυσίδες τους και από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η Επιτροπή αναγνωρίζει την πρόκληση που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν εν προκειμένω οι μη εισηγμένες ΜΜΕ λόγω του μεγέθους τους και των πιο περιορισμένων πόρων τους. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή παροτρύνει τις μεγάλες εταιρείες και τους ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να εφαρμόζουν την αρχή της αναλογικότητας κατά τη συνεργασία με τις ΜΜΕ και να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση όταν ζητούν πληροφορίες από τις ΜΜΕ-εταίρους που περιλαμβάνονται στην αξιακή αλυσίδα τους.

Επιπλέον, οι ΜΜΕ ενδέχεται να επιθυμούν να υποβάλουν βασικές πληροφορίες βιωσιμότητας για την αύξηση της βιώσιμης χρηματοδότησης ή της χρηματοδότησης μετάβασης. Για τον σκοπό αυτό, μία από τις προτεραιότητες της Επιτροπής είναι να εκπονήσει η EFRAG εθελοντικό πρότυπο για τις μη εισηγμένες ΜΜΕ, οι οποίες θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να τυποποιήσουν τις πληροφορίες βιωσιμότητας που επιθυμούν να αναφέρουν, και το οποίο θα μπορεί να διευκολύνει τη συμμετοχή τους στη μετάβαση προς μια βιώσιμη οικονομία.

Συμπέρασμα

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το θεματολόγιο της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση λειτουργεί στην πράξη και ότι τα εργαλεία βιώσιμης χρηματοδότησης αρχίζουν να διευκολύνουν τις επενδύσεις στη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη και βιώσιμη οικονομία. Το πλαίσιο βιώσιμης χρηματοδότησης της ΕΕ θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται και να βελτιώνεται, ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητά του όσον αφορά την επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων του και τη στήριξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Η Επιτροπή είναι προσηλωμένη στην ισχυρή συνεργασία σε διεθνές επίπεδο. Η ανάπτυξη πλαισίων βιώσιμης χρηματοδότησης από κοινού με άλλους διεθνείς εταίρους και άλλες περιοχές δικαιοδοσίας στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό θα συμβάλει στη διασφάλιση της διεθνούς διαλειτουργικότητας, θα δώσει στην ΕΕ τη δυνατότητα να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες διεθνούς χρηματοδότησης για τη μετάβαση και θα αποτρέψει την πολυπλοκότητα, τον κατακερματισμό των αγορών και το πρόσθετο κόστος για τις επιχειρήσεις.

Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να παρέχει πρακτική καθοδήγηση στους παράγοντες της αγοράς, ώστε να υποστηρίξει την εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων με σαφή και αποτελεσματικό τρόπο. Θα εξακολουθήσει επίσης να αξιολογεί τα κενά και τις ανησυχίες και αβεβαιότητες σχετικά με τη χρηστικότητα, καθώς και τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο θα καταστεί το πλαίσιο βιώσιμης χρηματοδότησης πιο εύχρηστο και με λιγότερους αποκλεισμούς για τις ΜΜΕ, χωρίς να επιβάλλεται υπερβολικός φόρτος στις εν λόγω επιχειρήσεις. Μια άλλη προτεραιότητα θα είναι η συνέχιση των εργασιών για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης μετάβασης, μεταξύ άλλων με τη διερεύνηση τρόπων για την καλύτερη ενσωμάτωση της ταξινομίας στο πλαίσιο με απλό και φιλικό προς τον χρήστη τρόπο. Η πλατφόρμα για τη βιώσιμη χρηματοδότηση και οι Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές θα συμβάλουν καθοριστικά στο πλαίσιο αυτό. Για τους σκοπούς αυτούς, θα διεξαχθεί μια σειρά δραστηριοτήτων προβολής σε δημόσιους και ιδιωτικούς ενδιαφερόμενους φορείς.

Το έργο αυτό θα περιλαμβάνει επίσης στενή συνεργασία με διεθνείς εταίρους μέσω της διεθνούς πλατφόρμας για τη βιώσιμη χρηματοδότηση και της G20, καθώς και με πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης και οργανισμούς αναπτυξιακής χρηματοδότησης της ΕΕ, ιδίως στο πλαίσιο του Μηχανισμού Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας (ΜΓΑΔΣ – Παγκόσμια Ευρώπη) και της στρατηγικής Global Gateway. Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να αναζητά τρόπους για να βοηθάει τις χώρες εταίρους, ιδίως τις χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, να αναπτύξουν ισχυρά και αξιόπιστα πλαίσια βιώσιμης χρηματοδότησης με στόχο τη βελτίωση της συγκρισιμότητας και της διαλειτουργικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα επόμενα βήματα που περιγράφονται ανωτέρω θα εδραιώσουν περαιτέρω την πρακτική εφαρμογή του πλαισίου βιώσιμης χρηματοδότησης από τις εταιρείες, τους ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και τους επενδυτές, καθιστώντας έτσι δυνατή την κλιμάκωση των σημαντικών επενδύσεων που απαιτούνται για την προώθηση της πράσινης μετάβασης και την προετοιμασία του εδάφους προς μια κλιματικά ουδέτερη και βιώσιμη οικονομία έως το 2050.

(1)

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» [COM(2019) 640)].

(2)

 Έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής σχετικά με την αξιολόγηση των επενδυτικών αναγκών και τη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης για την ενίσχυση της ικανότητας της ΕΕ να παράγει τεχνολογίες μηδενικών καθαρών εκπομπών [SWD(2023) 68 final].

(3)

 Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, με τίτλο «Η οικονομία της ΕΕ μετά την COVID-19: επιπτώσεις για την οικονομική διακυβέρνηση» [COM(2021) 662 final].

(4)

 Κανονισμός (ΕΕ) 2020/852 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουνίου 2020, σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου για τη διευκόλυνση των βιώσιμων επενδύσεων και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2019/2088.

(5)

Κανονισμός (ΕΕ) 2019/2088 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Νοεμβρίου 2019, περί γνωστοποιήσεων αειφορίας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (ΕΕ L 317 της 9.12.2019).

(6)

Κανονισμός (ΕΕ) 2019/2089 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Νοεμβρίου 2019, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1011 σχετικά με τους ενωσιακούς δείκτες αναφοράς για την κλιματική μετάβαση και τους ευθυγραμμισμένους με τη συμφωνία του Παρισιού ενωσιακούς δείκτες αναφοράς καθώς και τις γνωστοποιήσεις σχετικά με την αειφορία για τους ενωσιακούς δείκτες (ΕΕ L 317 της 9.12.2019).

(7)

 Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα [COM(2021) 391 final]. Επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία μεταξύ των συννομοθετών στις 28 Φεβρουαρίου 2023.

(8)

Οδηγία (ΕΕ) 2022/2464 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Δεκεμβρίου 2022, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 537/2014, της οδηγίας 2004/109/ΕΚ, της οδηγίας 2006/43/ΕΚ και της οδηγίας 2013/34/ΕΕ, όσον αφορά την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες (ΕΕ L 322 της 16.12.2022).

(9)

 Κατ’ εξουσιοδότηση οδηγία (ΕΕ) 2021/1270 της Επιτροπής, της 21ης Απριλίου 2021, για την τροποποίηση της οδηγίας 2010/43/ΕΕ όσον αφορά τους κινδύνους βιωσιμότητας και τους παράγοντες βιωσιμότητας που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ)· κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2021/1255 της Επιτροπής, της 21ης Απριλίου 2021, για την τροποποίηση του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 231/2013 όσον αφορά τους κινδύνους βιωσιμότητας και τους παράγοντες βιωσιμότητας που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τους διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων· κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2021/1257 της Επιτροπής, της 21ης Απριλίου 2021, για την τροποποίηση του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/2358 και του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/2359 όσον αφορά την ενσωμάτωση παραγόντων, κινδύνων και προτιμήσεων βιωσιμότητας στις απαιτήσεις εποπτείας και διακυβέρνησης των προϊόντων για ασφαλιστικές επιχειρήσεις και διανομείς ασφαλιστικών προϊόντων, αφενός, και στους κανόνες περί παροχής επιχειρηματικών και επενδυτικών συμβουλών για επενδυτικά προϊόντα βασιζόμενα σε ασφάλιση, αφετέρου· κατ’ εξουσιοδότηση οδηγία (ΕΕ) 2021/1269 της Επιτροπής, της 21ης Απριλίου 2021, για την τροποποίηση της κατ’ εξουσιοδότηση οδηγίας (ΕΕ) 2017/593, όσον αφορά την ενσωμάτωση παραγόντων βιωσιμότητας στις υποχρεώσεις παρακολούθησης των προϊόντων· κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2021/1256 της Επιτροπής, της 21ης Απριλίου 2021, για την τροποποίηση του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/35 όσον αφορά την ενσωμάτωση κινδύνων βιωσιμότητας στη διακυβέρνηση των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών επιχειρήσεων· κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2021/1253 της Επιτροπής, της 21ης Απριλίου 2021, για την τροποποίηση του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/565 όσον αφορά την ενσωμάτωση παραγόντων, κινδύνων και προτιμήσεων βιωσιμότητας σε ορισμένες οργανωτικές απαιτήσεις και ορισμένους όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων επενδύσεων.

(10)

 Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου την τροποποίηση για του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 όσον αφορά τις απαιτήσεις για τον πιστωτικό κίνδυνο, τον κίνδυνο προσαρμογής πιστωτικής αποτίμησης, τον λειτουργικό κίνδυνο, τον κίνδυνο αγοράς και το κατώτατο όριο κεφαλαιακών απαιτήσεων [COM(2021) 664 final]· και πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2013/36/ΕΕ όσον αφορά τις εποπτικές εξουσίες, τις κυρώσεις, τα υποκαταστήματα τρίτων χωρών και τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και σχετικούς με τη διακυβέρνηση κινδύνους, καθώς και για την τροποποίηση της οδηγίας 2014/59/ΕΕ [COM(2021) 663 final).

(11)

 Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2009/138/ΕΚ όσον αφορά την αναλογικότητα, την ποιότητα της εποπτείας, την υποβολή εκθέσεων, τα μέτρα μακροπρόθεσμων εγγυήσεων, τα μακροπροληπτικά εργαλεία, τους κινδύνους βιωσιμότητας, την εποπτεία σε επίπεδο ομίλου και τη διασυνοριακή εποπτεία [COM(2021) 581 final].

(12)

 Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2023/3851 της Επιτροπής για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με τη θέσπιση τεχνικών κριτηρίων ελέγχου για τον προσδιορισμό των προϋποθέσεων υπό τις οποίες μια οικονομική δραστηριότητα θεωρείται ότι συμβάλλει σημαντικά στη βιώσιμη χρήση και προστασία των υδάτινων και των θαλάσσιων πόρων, στη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία, στην πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης ή στην προστασία και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων, και για τον προσδιορισμό του κατά πόσον η εν λόγω οικονομική δραστηριότητα δεν επιβαρύνει σημαντικά οποιονδήποτε από τους άλλους περιβαλλοντικούς στόχους, και για την τροποποίηση του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2021/2178 όσον αφορά ειδικές δημοσιοποιήσεις για τις εν λόγω οικονομικές δραστηριότητες· Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2023/3850 της Επιτροπής για την τροποποίηση του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2021/2139 σχετικά με τη θέσπιση τεχνικών κριτηρίων ελέγχου για τον προσδιορισμό των προϋποθέσεων υπό τις οποίες ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες θεωρείται ότι συμβάλλουν σημαντικά στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής ή στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και για τον προσδιορισμό του κατά πόσον αυτές οι οικονομικές δραστηριότητες δεν επιβαρύνουν σημαντικά οποιονδήποτε από τους άλλους περιβαλλοντικούς στόχους.

(13)

Οι έξι περιβαλλοντικοί στόχοι σύμφωνα με τον κανονισμό για την ταξινομία είναι οι εξής: i) μετριασμός της κλιματικής αλλαγής· ii) προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή· iii) βιώσιμη προστασία και αποκατάσταση των υδάτινων και των θαλάσσιων πόρων· iv) μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία· v) πρόληψη και έλεγχος της ρύπανσης· και vi) προστασία και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων.

(14)

 Πρόταση κανονισμού σχετικά με τη διαφάνεια και την ακεραιότητα των δραστηριοτήτων αξιολόγησης για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ΠΚΔ) [COM(2023) 314 final].

(15)

 Σύσταση της Επιτροπής σχετικά με τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης για τη μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία [C(2023) 3844].

(16)

 Έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής «Ενίσχυση της χρηστικότητας της ταξινομίας της ΕΕ και του συνολικού πλαισίου βιώσιμης χρηματοδότησης της ΕΕ» [SWD(2023) 209], που συνοδεύει την ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με ένα πλαίσιο βιώσιμης χρηματοδότησης που λειτουργεί στην πράξη [COM(2023) 317].

(17)

 Τα θεμέλια για ένα πλαίσιο βιώσιμης χρηματοδότησης της ΕΕ περιγράφονται στο σχέδιο δράσης για τη χρηματοδότηση της αειφόρου ανάπτυξης [COM(2018) 97 final] και στη στρατηγική χρηματοδότησης της μετάβασης προς τη βιώσιμη οικονομία [COM(2021) 390 final].

(18)

 Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση ευρωπαϊκού ενιαίου σημείου πρόσβασης το οποίο παρέχει κεντρική πρόσβαση σε πληροφορίες διαθέσιμες στο κοινό σε σχέση με τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τις κεφαλαιαγορές και τη βιωσιμότητα [COM(2021) 723 final]. Επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία μεταξύ των συννομοθετών στις 23 Μαΐου 2023.

(19)

 Στις 17 Μαΐου 2023 το 63 % των επιχειρήσεων του δείκτη STOXX Europe 600 είχαν ήδη γνωστοποιήσει την επιλεξιμότητα και την ευθυγράμμισή τους ως προς την ταξινομία για το οικονομικό έτος 2022· πηγή: Bloomberg.

(20)

Σχεδόν δύο στις τρεις εταιρείες που γνωστοποίησαν κεφαλαιουχικές δαπάνες επιλέξιμες για την ταξινομία ανέφεραν μη μηδενικό βαθμό ευθυγράμμισης και μία στις δύο εταιρείες που γνωστοποίησαν επιλέξιμα έσοδα ανέφεραν μη μηδενικά ευθυγραμμισμένα έσοδα· πηγή: Bloomberg.

(21)

 Κανονισμός (ΕΕ) 2021/240 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 10ης Φεβρουαρίου 2021, για τη θέσπιση Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης (ΕΕ L 57 της 18.2.2021).

(22)

 Η ανακοίνωση C(2023) 3719 της Επιτροπής σχετικά με την ερμηνεία και την εφαρμογή ορισμένων νομικών διατάξεων του κανονισμού της ΕΕ για την ταξινομία και τη σύνδεση με τον κανονισμό περί γνωστοποιήσεων αειφορίας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (SFDR) διευκρινίζει ότι οι επενδύσεις σε ευθυγραμμισμένες με την ταξινομία «περιβαλλοντικά βιώσιμες» οικονομικές δραστηριότητες μπορούν να χαρακτηριστούν αυτομάτως ως «αειφόρες επενδύσεις» βάσει του SFDR.

(23)

 Στις 5 Απριλίου 2023 η Επιτροπή εξέδωσε μια σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων προκειμένου να διευκρινίσει ότι, σύμφωνα με τον SFDR, τα προϊόντα με τα οποία παρακολουθούνται παθητικά οι δείκτες αναφοράς για την κλιματική μετάβαση και οι δείκτες αναφοράς που είναι ευθυγραμμισμένοι με τη συμφωνία του Παρισιού θεωρείται ότι έχουν ως στόχο τους «αειφόρες επενδύσεις», όπως ορίζονται στον SFDR.

(24)

 Οι μεταβατικές δραστηριότητες ορίζονται στο άρθρο 10 παράγραφος 2 του κανονισμού για την ταξινομία ως δραστηριότητες για τις οποίες δεν υπάρχει τεχνολογικά και οικονομικά εφικτή εναλλακτική λύση χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, όπου στηρίζουν τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία που συνάδει με την πορεία για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας σε 1,5 °C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής εξάλειψης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ιδίως των εκπομπών από στερεά ορυκτά καύσιμα, και εφόσον οι εν λόγω δραστηριότητες: διαθέτουν επίπεδα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που αντιστοιχούν στις καλύτερες επιδόσεις στον τομέα ή στον κλάδο· δεν παρεμποδίζουν την εξέλιξη και την ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα· και δεν οδηγούν σε εγκλωβισμό περιουσιακών στοιχείων υψηλής έντασης άνθρακα, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική ζωή των στοιχείων αυτών. 

(25)

 Η ταξινομία καλύπτει έξι περιβαλλοντικούς στόχους: μετριασμός της κλιματικής αλλαγής· προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή· βιώσιμη χρήση και προστασία των υδάτινων και των θαλάσσιων πόρων· μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία· πρόληψη και έλεγχος της ρύπανσης· προστασία και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων.

(26)

 Βλ. υποσημείωση 24.

(27)

Δεδομένα με βάση την υποβολή εκθέσεων ευθυγράμμισης με την ταξινομία από 455 εταιρείες έως τις 16 Μαΐου 2023· πηγή: GS SUSTAIN Goldman Sachs Global Investment Research.

(28)

Πηγή: Παγκόσμια πύλη σχετικά με τη δράση για το κλίμα, Σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή.

(29)

Με βάση τους κωδικούς NACE αναθ. 2 που περιλαμβάνονται στη σχετική με το κλίμα κατ’ εξουσιοδότηση πράξη της ταξινομίας και στοιχεία της Eurostat του 2021, https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/env_ac_ainah_r2/default/table?lang=en .

(30)

Η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη επιφέρει επίσης στοχευμένες τροποποιήσεις και διορθώσεις τυπογραφικών λαθών σε επιλεγμένα υφιστάμενα κλιματικά κριτήρια.

(31)

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, με τίτλο «Βιομηχανικό σχέδιο της Πράσινης Συμφωνίας για την εποχή των μηδενικών καθαρών εκπομπών» [COM(2023) 62 final].

(32)

Βλ. https://finance.ec.europa.eu/system/files/2022-03/220330-sustainable-finance-platform-finance-report-remaining-environmental-objectives-taxonomy-annex_en.pdf και https://finance.ec.europa.eu/system/files/2022-11/221128-sustainable-finance-platform-technical-working-group_en.pdf. Οι εκθέσεις της πλατφόρμας προσφέρουν στοιχεία για το έργο της Επιτροπής, αλλά έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Δεν υποχρεώνουν την Επιτροπή να συμπεριλάβει συγκεκριμένους τομείς και συγκεκριμένες δραστηριότητες στην ταξινομία της ΕΕ.

(33)

Τα ενδιαφερόμενα μέρη θα έχουν επίσης την ευκαιρία να ενημερώνουν την πλατφόρμα για τη βιώσιμη χρηματοδότηση σχετικά με τις δραστηριότητες που θεωρούν ότι θα πρέπει να καλύπτονται από την ταξινομία της ΕΕ.

(34)

Η πρόταση δεν καλύπτει τους παρόχους δεδομένων ΠΚΔ. Τα στοιχεία για κανονιστική παρέμβαση στον τομέα αυτόν ήταν λιγότερο πειστικά, και ορισμένες άλλες πρωτοβουλίες, όπως η CSRD ή το ευρωπαϊκό ενιαίο σημείο πρόσβασης (ESAP), αναμένεται να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας και της διαθεσιμότητας των δεδομένων βιωσιμότητας. Η παρούσα πρωτοβουλία δεν καλύπτει επίσης τις εσωτερικές αξιολογήσεις που εκπονούνται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως τράπεζες ή διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, διότι χρησιμοποιούνται για επενδυτικές αποφάσεις σχετικά με τα δικά τους προϊόντα, ενέχουν τον κίνδυνο λιγότερων δυνητικών συγκρούσεων συμφερόντων και δεν εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό με τις αξιολογήσεις ΠΚΔ, οι οποίες προωθούνται εμπορικά σε θεσμικούς επενδυτές και εταιρείες.

(35)

 Η Επιτροπή διεξάγει μελέτη για να αξιολογήσει την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά την κοινωνική διάσταση των επενδύσεων ΠΚΔ στην ΕΕ, εστιάζοντας στα επενδυτικά κενά, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι συμμετέχοντες στην αγορά και στις πρακτικές της αγοράς. Η μελέτη θα διερευνήσει τρόπους για την ενίσχυση του πλαισίου κοινωνικών επενδύσεων στις κεφαλαιαγορές, εντοπίζοντας εμπόδια και πιθανές επιλογές πολιτικής για μελλοντική δράση.

(36)

 Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Σεπτεμβρίου 2009, για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (ΕΕ L 302 της 17.11.2009, σ. 1).

(37)

Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 447/2012 της Επιτροπής, της 21ης Μαρτίου 2012, που συμπληρώνει τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τους οργανισμούς αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας.

(38)

Στο πλαίσιο αυτό, η υποχρέωση υποβολής πληροφοριών βιωσιμότητας για τις εισηγμένες ΜΜΕ αρχίζει να ισχύει μόνο από το οικονομικό έτος 2026 και μετά. Η οδηγία προβλέπει περαιτέρω διετή ρήτρα εξαίρεσης, γεγονός που σημαίνει ότι οι εισηγμένες ΜΜΕ δεν υποχρεούνται να υποβάλλουν πληροφορίες βιωσιμότητας έως το οικονομικό έτος 2028.

Top