Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022XC1018(02)

    Δημοσίευση κοινοποίησης σχετικά με την έγκριση τυπικής τροποποίησης προδιαγραφών προϊόντος για ονομασία στον αμπελοοινικό τομέα σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφοι 2 και 3 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/33 της Επιτροπής 2022/C 401/09

    PUB/2022/1036

    ΕΕ C 401 της 18.10.2022, p. 23–27 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    18.10.2022   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 401/23


    Δημοσίευση κοινοποίησης σχετικά με την έγκριση τυπικής τροποποίησης προδιαγραφών προϊόντος για ονομασία στον αμπελοοινικό τομέα σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφοι 2 και 3 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/33 της Επιτροπής

    (2022/C 401/09)

    Η παρούσα κοινοποίηση δημοσιεύεται σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 5 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/33 της Επιτροπής (1).

    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΥΠΙΚΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ

    «Patrimonio»

    PDO-FR-A0157-AM01

    Ημερομηνία της κοινοποίησης: 8 Σεπτεμβρίου 2022

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΘΕΙΣΑΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ

    1.   Οινοποιητικές πρακτικές

    Το κεφάλαιο I των προδιαγραφών προϊόντος της ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης «Patrimonio» διευρύνεται, στην ενότητα VI σημείο 1 «Μέθοδοι μόρφωσης». Περιλαμβάνει πλέον μια γεωργοπεριβαλλοντική διάταξη που απαγορεύει τη χρήση χημικών ζιζανιοκτόνων.

    Η εν λόγω διάταξη περιλαμβάνεται επίσης στο ενιαίο έγγραφο, στην ενότητα «Καλλιεργητικές πρακτικές».

    2.   Στοιχεία επικοινωνίας του φορέα ελέγχου

    Το κεφάλαιο III των προδιαγραφών προϊόντος της ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης «Patrimonio» τροποποιείται στην ενότητα II «Αναφορές στον φορέα ελέγχου», προκειμένου να επικαιροποιηθεί η διεύθυνση του INAO:

    «Institut National de l’Origine et de la Qualité (INAO)

    TSA 30003 - 93555 MONTREUIL Cedex

    Τηλ. +33 173303800

    Φαξ +33 17303804

    Email: info@inao.gouv.fr»

    Η τροποποίηση αυτή προστίθεται στο ενιαίο έγγραφο στην ενότητα «Στοιχεία επικοινωνίας του φορέα ελέγχου».

    ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

    1.   Ονομασια/-ες

    Patrimonio

    2.   Τυπος γεωγραφικης ενδειξης

    ΠΟΠ – Προστατευόμενη ονομασία προέλευσης

    3.   Κατηγοριες αμπελοοινικων προϊοντων

    1.

    Οίνος

    4.   Περιγραφη του/των οινου/-ων

    1.   Αναλυτικά χαρακτηριστικά των οίνων

    ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

    Οι οίνοι με την ονομασία «Patrimonio» είναι μη αφρώδεις οίνοι που μπορούν να είναι ερυθροί, ερυθρωποί ή λευκοί.

    Ο φυσικός κατ’ όγκο αλκοολικός τίτλος πληροί τα ακόλουθα κριτήρια: 11 % για τους λευκούς οίνους, 11,5 % για τους ερυθρωπούς οίνους και 12 % για τους ερυθρούς οίνους.

    Στο στάδιο της συσκευασίας, οι ερυθροί οίνοι έχουν μέγιστη περιεκτικότητα σε μηλικό οξύ 0,4 γραμμάρια ανά λίτρο.

    Μετά τη ζύμωση, οι οίνοι έχουν περιεκτικότητα σε ζυμώσιμα σάκχαρα (γλυκόζη και φρουκτόζη) η οποία δεν υπερβαίνει τα κάτωθι όρια:

    Για τους οίνους με φυσικό κατ’ όγκο αλκοολικό τίτλο έως 14 %: 4 g/l

    Για τους οίνους με φυσικό κατ’ όγκο αλκοολικό τίτλο άνω του 14 %: 5 g/l

    Η περιεκτικότητα σε ολική οξύτητα, σε πτητική οξύτητα και σε ολικό θειώδη ανυδρίτη είναι η προβλεπόμενη από τη νομοθεσία της ΕΕ.

    Γενικά αναλυτικά χαρακτηριστικά

    Μέγιστος ολικός αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

     

    Ελάχιστος αποκτημένος αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

     

    Ελάχιστη ολική οξύτητα

     

    Μέγιστη πτητική οξύτητα (σε χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο)

     

    Μέγιστος ολικός θειώδης ανυδρίτης (σε χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο)

     

    2.   Περιγραφή οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των οίνων

    ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

    Οι ερυθροί οίνοι αντιπροσωπεύουν το 40 % της παραγωγής. Παρασκευάζονται από την ποικιλία Nielluccio N, η οποία αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 90 % των σταφυλιών στο μείγμα ποικιλιών και στην ανάμειξη. Παράγει οίνους με γεμάτο σώμα και δομημένες τανίνες, ενώ εξασφαλίζει καλή ικανότητα παλαίωσης. Οι οίνοι έχουν πολύ έντονο χρώμα: λαμπερό κόκκινο, ρουμπινί ή κόκκινο του γρανάτη. Ο φυσικός κατ’ όγκο αλκοολικός τίτλος τους είναι συχνά υψηλός και υπερβαίνει το 13 %. Τα αρώματα των νεαρών οίνων παραπέμπουν σε κόκκινα φρούτα, όπως τα μαύρα φραγκοστάφυλα ή τα βατόμουρα, ενίοτε με ξυλώδεις νότες, ωστόσο με την πάροδο του χρόνου αναπτύσσουν αρώματα μπαχαρικών, καθώς και φρυγανισμένες και βαλσαμικές υφές.

    Οι ερυθρωποί οίνοι είναι συνήθως προϊόν περίτεχνου μείγματος ποικιλιών αμπέλου, στο οποίο η ποικιλία Nielluccio N αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 75 %, και το οποίο περιλαμβάνει επίσης τις ποικιλίες Sciaccarello N, Grenache N και Vermentino B. Πρόκειται για μη αφρώδεις ξηρούς οίνους με έντονο ροζ χρώμα, οι οποίοι είναι καλά ισορροπημένοι και παρουσιάζουν αρωματικά χαρακτηριστικά που θυμίζουν σμέουρα και λαγοκέρασα. Κατά κανόνα καταναλώνονται νεαροί και είναι ταυτόσημοι της φρεσκάδας.

    Οι λευκοί οίνοι είναι μη αφρώδεις και ξηροί. Παρασκευάζονται αποκλειστικά από την ποικιλία Vermentino B, η οποία τους προσδίδει μεγάλο αρωματικό πλούτο. Τα ανθώδη αρώματα, που παραπέμπουν σε λευκά άνθη, λευκάγκαθο και σπάρτο, είναι ιδιαίτερα αισθητά όταν οι οίνοι είναι νεαροί.

    Γενικά αναλυτικά χαρακτηριστικά

    Μέγιστος ολικός αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

     

    Ελάχιστος αποκτημένος αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

     

    Ελάχιστη ολική οξύτητα

     

    Μέγιστη πτητική οξύτητα (σε χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο)

     

    Μέγιστος ολικός θειώδης ανυδρίτης (σε χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο)

     

    5.   Οινοποιητικες πρακτικες

    5.1.   Ειδικές οινολογικές πρακτικές

    1.   

     

    Καλλιεργητική πρακτική

    Η ελάχιστη πυκνότητα φύτευσης είναι 4 000 πρέμνα ανά εκτάριο.

    Η απόσταση μεταξύ των σειρών πρέπει να είναι έως 2,80 μέτρα και η απόσταση μεταξύ των πρέμνων της ίδιας σειράς πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,80 μέτρα.

    Το κλάδεμα των αμπέλων είναι βραχύ, κατά κεφαλές (σε κυπελλοειδές σχήμα ή σε σχήμα κορδονιού τύπου Royat), με ανώτατο όριο τους 10 οφθαλμούς ανά πρέμνο.

    Απαγορεύεται η χρήση χημικών ζιζανιοκτόνων.

    Απαγορεύεται η άρδευση.

    2.   

     

    Ειδική οινολογική πρακτική

    Απαγορεύεται οποιαδήποτε πρακτική εμπλουτισμού.

    Απαγορεύεται η χρήση τεμαχίων ξύλου.

    Απαγορεύεται η χρήση άνθρακα για οινολογικούς σκοπούς.

    Πέραν των ανωτέρω διατάξεων, οι οίνοι πρέπει να συμμορφώνονται, όσον αφορά τις οινολογικές πρακτικές, με τις υποχρεώσεις που προβλέπονται σε ενωσιακό επίπεδο και στον κώδικα γεωργίας και θαλάσσιας αλιείας.

    5.2.   Μέγιστες αποδόσεις

    1.   

     

    55 εκατόλιτρα ανά εκτάριο

    6.   Οριοθετημενη γεωγραφικη περιοχη

    Η συγκομιδή των σταφυλιών και η παρασκευή και η ωρίμαση των οίνων πραγματοποιούνται στο έδαφος των ακόλουθων δήμων του νομού Haute-Corse: Barbaggio, Farinole, Oletta, Patrimonio, Poggio-d’Oletta, Saint-Florent και Santo-Pietro-di-Tenda.

    7.   Οινοποιησιμη/-ες ποικιλια/--ες αμπελου

    Grenache N

    Nielluccio N - Nielluciu

    Sciaccarello N

    Vermentino B - Rolle

    8.   Περιγραφη του/-ων δεσμου/-ων:

    8.1.   Περιγραφή των φυσικών και ανθρώπινων παραγόντων που συμβάλλουν στον δεσμό

    Περιγραφή των φυσικών παραγόντων που συμβάλλουν στον δεσμό

    Η γεωγραφική περιοχή, η οποία βρίσκεται στους πρόποδες του Cap Corse με θέα τον κόλπο Saint-Florent, περιλαμβάνει ένα απέραντο φυσικό αμφιθέατρο που ξεδιπλώνεται στην πεδιάδα του, στους λόφους και στις κοιλάδες του. Στα ανατολικά, προς τη Bastia, και στα νότια, προς την έρημο Agriates, η περιοχή περικλείεται από πυκνό δίκτυο μικρών παράκτιων ποταμών και από την κορυφογραμμή.

    Η περιοχή εκτείνεται σε επτά δήμους του νομού Haute-Corse, καλύπτοντας την περιφέρεια Nebbiu, που στην κορσικανική γλώσσα σημαίνει «ομίχλη».

    Το ανάγλυφο είναι έντονο και αντικατοπτρίζει τα ρήγματα που έπληξαν την περιοχή στη δευτερογενή (μεσοζωική) περίοδο. Το γεωλογικό υπόστρωμα αποτελείται από στιλπνούς σχιστόλιθους από τον θαλάσσιο πυθμένα και είναι καλυμμένο με ιζηματογενείς εναποθέσεις στα δυτικά και κρυσταλλικές εναποθέσεις στα ανατολικά. Οι συγκεκριμένες γεωλογικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει ένα τοπίο καμπυλωτών ασβεστολιθικών λόφων και ένα μονοκλινές κοίλωμα που εκτείνεται από το Poggio-d’Oletta έως το Farinole. Οι περισσότεροι από τους αμπελώνες φυτεύονται στην περιοχή χαμηλού υψομέτρου που σχηματίζεται από το μονοκλινές κοίλωμα και ονομάζεται «Conca d’Oro», δηλαδή «πλούσιος στρόμβος», η οποία βρίσκεται κάποιες δεκάδες μέτρα πάνω από τη θάλασσα και χαρακτηρίζεται από σύνθετη τοπογραφία. Οι αμπελώνες φυτεύονται επίσης σε πλαγιές ή, σε μικρότερη κλίμακα, στην καλά στραγγιζόμενη θαλάσσια πεδιάδα, όπως για παράδειγμα βορειοδυτικά του δήμου Patrimonio.

    Οι αμπελώνες καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργούμενων εκτάσεων, ενώ η φυτική κάλυψη στις ακαλλιέργητες περιοχές είναι πυκνή, συχνά αδιαπέραστη, θαμνώδης, με ζώνες αγριελιάς και δασικών εκτάσεων δρυός στις κοιλότητες.

    Η μοναδικότητα της περιοχής «Patrimonio» οφείλεται στην πολυπλοκότητα των εδαφών σε αυτήν την περιοχή χαμηλού υψομέτρου, τα οποία ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με τον δήμο, το υψόμετρο και τη γειτνίαση με τη θάλασσα. Ως επί το πλείστον, στα δυτικά, τα εδάφη είναι αργιλώδη και ασβεστολιθικά και στα ανατολικά, πλησιάζοντας στην περιοχή Poggio-d’Oletta, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πέτρα και σχιστόλιθο.

    Το μεσογειακό κλίμα επωφελείται από τη μετριαστική επίδραση που συνδέεται με τη γειτνίαση με τη θάλασσα, σε αυτό το φυσικό αμφιθέατρο με θέα τον δύοντα ήλιο. Ο μαΐστρος, από τα βορειοδυτικά, και ο λίβας, από τα νοτιοδυτικά, είναι εποχιακοί άνεμοι που επηρεάζουν σημαντικά τη βλάστηση. Οι διαφορές θερμοκρασίας είναι μέτριες.

    Η αμπελουργία της Κορσικής χρονολογείται από την αρχαιότητα. Οι Έλληνες εισήγαγαν την άμπελο τον 6ο αιώνα π.Χ. Στη συνέχεια, οι Ρωμαίοι ανέπτυξαν το εμπόριο οίνου πέραν του νησιού.

    Με την πτώση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, οι εξαγωγές οίνου έγιναν λιγότερο συχνές. Η αμπελουργία αναζωογονήθηκε μόλις τον 11ο αιώνα, την περίοδο των Πιζανών, κυρίως με σκοπό την παραγωγή οίνου της θείας κοινωνίας.

    Τον 15ο αιώνα, κατά την περίοδο της κυριαρχίας των Γενοβέζων, η αμπελουργία, και ιδίως οι οίνοι «Patrimonio», κατείχαν εξέχουσα θέση. Στο τέλος του 18ου αιώνα, οι οίνοι της περιοχής Nebbiu φορτώνονταν σε ιστιοφόρα στο Saint-Florent και μεταφέρονταν γύρω από το Cap Corse για να εκφορτωθούν στη Bastia. Εκεί υποβάλλονταν σε γευσιγνωσία και, σε περίπτωση επιτυχούς ολοκλήρωσης της δοκιμασίας, τους επιτρέπονταν η εξαγωγή με την ονομασία «vini navigati»: «οίνοι που έχουν ταξιδέψει».

    Όντας μεταξύ των πρώτων που στόχευσαν στην ανάπτυξη της ποιότητας, οι παραγωγοί των οίνων «Patrimonio» υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση αναγνώρισης της ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης το 1942. Λόγω των κανονιστικών περιορισμών και των ιδιαίτερων συνθηκών του νησιού, το διάταγμα αναγνώρισης υπογράφηκε μόλις την άνοιξη του 1968.

    Το 2008, οι αμπελώνες των οίνων «Patrimonio» κάλυπταν έκταση 410 εκταρίων και παρήγαγαν 14 200 εκατόλιτρα σε 32 μεμονωμένα οινοποιεία.

    8.2.   Αιτιώδεις αλληλεπιδράσεις

    Αυτή η μικρή αλλά εύφορη και γεμάτη ζωντάνια περιοχή είναι καλά προφυλαγμένη από τους ανέμους, με εξαιρετική έκθεση στον δύοντα ήλιο. Παράγει ορισμένους από τους πιο φημισμένους οίνους της Κορσικής και ήταν η πρώτη ελεγχόμενη ονομασία προέλευσης που αναγνωρίστηκε στο νησί.

    Το μεσογειακό κλίμα, η τοπογραφία χαμηλού υψομέτρου που σχηματίζεται από το μονοκλινές κοίλωμα και τα ασβεστολιθικά εδάφη είναι χαρακτηριστικά που επιτρέπουν στην ποικιλία Nielluccio N να είναι η προεξέχουσα ποικιλία αμπέλου στους αμπελώνες των οίνων «Patrimonio». Κατέχει δεσπόζουσα θέση, όσον αφορά τον οίνο [με προστάτη τον θεό Βάκχο (Bacchus)], καθώς είναι το αίμα του Δία, «sanguis jovis», το οποίο ο ασβεστόλιθος της περιοχής «Patrimonio» καθιστά πλούσιο και βαθύχρωμο.

    Σύμβολο της αμπελουργικής κληρονομιάς της Κορσικής, η ποικιλία Nielluccio N είναι για τους οίνους «Patrimonio» ό,τι και η ποικιλία Sciaccarello N για τους οίνους «Ajaccio».

    Οι λόφοι είναι διασκορπισμένοι στην καρδιά της γεωγραφικής περιοχής και παρέχουν καταφύγιο από τον άνεμο στις αμπέλους, που απλώνουν όλα τα φύλλα τους για να δεχτούν τη θερμότητα του ήλιου, χωρίς να πλήττονται, σε μεγάλο βαθμό, από τις ιδιοτροπίες των καυτών καλοκαιρινών ανέμων.

    Η περιοχή των αμπελοτεμαχίων όπου εκτελείται η συγκομιδή σταφυλιών περικλείει τα καλύτερα αμπελοτεμάχια. Είναι προστατευμένα από τις πλαγιές, ενώ επωφελούνται από ιδανικές συνθήκες και από τις θαλάσσιες επιδράσεις, και αποτελούνται κυρίως από αργιλώδη και ασβεστολιθικά εδάφη, ή από μικρότερες ζώνες που αναπτύχθηκαν σε ασβεστόλιθο ή στιλπνούς σχιστόλιθους.

    Οι ανωτέρω συνθήκες επιβάλλουν τη βέλτιστη δυνατή διαχείριση των φυτών και του παραγωγικού δυναμικού τους, μέσω της μόρφωσης των πρέμνων, του βραχέος κλαδέματος και των χαμηλών αποδόσεων. Οι τοπικές συνθήκες είναι εμφανείς στον αρωματικό πλούτο των οίνων, στην κομψότατη τανική δομή των ερυθρών οίνων και στη γενναιοδωρία των ερυθρωπών οίνων.

    Επωφελούμενη από το φυσικό περιβάλλον, η παρουσία των αμπελώνων είναι κυρίως αποτέλεσμα της εμπειρογνωσίας των τοπικών αμπελουργών, οι οποίοι κατείχαν την απαραίτητη γνώση ώστε να επιλέξουν τις καλύτερες τοποθεσίες, να διατηρήσουν τις παραδοσιακές ποικιλίες αμπέλου και να παράγουν οίνους που έχουν καταφέρει να αντέξουν στον χρόνο, προστατεύοντας την ταυτότητά τους, η οποία έχει αποκτήσει φήμη στους ενημερωμένους καταναλωτές.

    Οι αμπελώνες χωρίζονται σε μικρές ιδιοκτησίες. Εκεί, οι δεξιότητες που αποκτήθηκαν από γενιά σε γενιά κατέστησαν δυνατή την παραγωγή ευγενών οίνων, που ενσωματώνουν μεγαλειωδώς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εξαιρετικών ποικιλιών αμπέλου της Κορσικής.

    Στις 11 Νοεμβρίου 1998 η ελεγχόμενη ονομασία προέλευσης «Patrimonio» συμπλήρωσε 30 έτη από τη θέσπισή της. Έκτοτε, έχει καθιερωθεί η παράδοση της γιορτής «A San Martino» ή «La Saint-Martin», γιορτής του προστάτη αγίου των αμπελουργών και της οινοποσίας. Το άνοιγμα του βαρελιού του νέου τρύγου, μετά βακχικής συνοδείας, αποτελεί, κάθε χρόνο, ευκαιρία για ξεφάντωμα.

    9.   Αλλες ουσιωδεις προϋποθεσεις (συσκευασια, επισημανση, αλλες απαιτησεις)

    Νομικό πλαίσιο

    Εθνική νομοθεσία

    Τύπος επιπλέον προϋπόθεσης

    Παρέκκλιση που αφορά την παραγωγή στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή

    Περιγραφή της προϋπόθεσης

    Η άμεσα γειτνιάζουσα περιοχή, η οποία ορίζεται κατά παρέκκλιση για την παρασκευή και την ωρίμαση των οίνων, περιλαμβάνει το έδαφος του δήμου Olmeta-di-Tuda στον νομό Haute-Corse.

    Συνδεσμος προς τις προδιαγραφες προϊοντος

    https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-ef16a4b1-5277-4772-9bf6-0d315936c90c


    (1)  ΕΕ L 9 της 11.1.2019, σ. 2.


    Top