This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 52022XC0810(01)
Publication of a communication of approval of a standard amendment to the product specification for a name in the wine sector referred to in Article 17(2) and (3) of Commission Delegated Regulation (EU) 2019/33 2022/C 305/07
Δημοσίευση κοινοποίησης σχετικά με την έγκριση τυπικής τροποποίησης προδιαγραφών προϊόντος για ονομασία στον αμπελοοινικό τομέα σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφοι 2 και 3 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/33 της Επιτροπής 2022/C 305/07
Δημοσίευση κοινοποίησης σχετικά με την έγκριση τυπικής τροποποίησης προδιαγραφών προϊόντος για ονομασία στον αμπελοοινικό τομέα σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφοι 2 και 3 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/33 της Επιτροπής 2022/C 305/07
PUB/2022/598
ΕΕ C 305 της 10.8.2022, p. 12–17
(BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
10.8.2022 |
EL |
Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης |
C 305/12 |
Δημοσίευση κοινοποίησης σχετικά με την έγκριση τυπικής τροποποίησης προδιαγραφών προϊόντος για ονομασία στον αμπελοοινικό τομέα σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφοι 2 και 3 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/33 της Επιτροπής
(2022/C 305/07)
Η παρούσα κοινοποίηση δημοσιεύεται σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 5 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/33 της Επιτροπής (1).
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΥΠΙΚΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ
«Vin Santo del Chianti Classico»
PDO-IT-A1514-AM02
Ημερομηνία κοινοποίησης: 27.5.2022
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΘΕΙΣΑΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ
1. Ποικιλιακή σύνθεση — απαρίθμηση των ποικιλιών
Περιγραφή: Απαριθμούνται οι ποικιλίες Malvasia (Malvasia Bianca Lunga, Malvasia Bianca di Candia), οι οποίες αποτελούν τουλάχιστον το 60 % της ποικιλιακής σύνθεσης μαζί με την ποικιλία Trebbiano toscano.
Αιτιολόγηση: Η τροποποίηση έγινε για να προσδιοριστούν οι ποικιλίες αμπέλου Malvasia που χρησιμοποιούνται στην ποικιλιακή σύνθεση του προϊόντος, σύμφωνα με τον κατάλογο των ποικιλιών αμπέλου που είναι κατάλληλες για καλλιέργεια στην περιφέρεια της Τοσκάνης.
Η τροποποίηση αφορά το άρθρο 2 των προδιαγραφών προϊόντος και το σημείο 7 —κύριες οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου— του ενιαίου εγγράφου.
2. Πρότυπα αμπελοκαλλιέργειας — τοποθεσία των αμπελώνων
Περιγραφή: Από την περιγραφή της τοποθεσίας των αμπελώνων διαγράφεται το επίθετο «λοφώδης» και η λέξη «προσανατολισμό» αντικαθίσταται από τη λέξη «έκθεση».
Αιτιολόγηση: Η περιοχή Chianti απλώνεται σε μια έκταση η οποία, στο σύνολό της, έχει υψόμετρο τουλάχιστον 150/200 m και, κατά συνέπεια, είναι από τη φύση της κατάλληλη για την παραγωγή σταφυλιών προοριζόμενων για ξήρανση. Το ίδιο ισχύει και για τις τοποθεσίες που βρίσκονται σε χαμηλότερες ζώνες της περιοχής, σε υψόμετρο ωστόσο συμβατό με την εν λόγω παραγωγή. Επιπλέον, η τροποποίηση αυτή προέκυψε από την επιθυμία να αποφευχθούν υποκειμενικές αξιολογήσεις για μια περιοχή η οποία, στο σύνολό της, είναι λοφώδης και προσφέρεται για την παραγωγή οίνων, για τους οποίους προβλέπονται διαδικασίες ξήρανσης.
Η τροποποίηση αφορά το άρθρο 4.2 των προδιαγραφών προϊόντος και δεν επηρεάζει το ενιαίο έγγραφο.
3. Καλλιεργητικές πρακτικές — έκτακτη άρδευση
Περιγραφή: Προβλέπεται η δυνατότητα έκτακτης άρδευσης.
Αιτιολόγηση: Επί πάνω από 10 έτη, κατά την περίοδο βλάστησης της αμπέλου, οι κλιματικές συνθήκες σε όλη την περιοχή χαρακτηρίζονται από σταθερή αύξηση της θερμοκρασίας και χαμηλές βροχοπτώσεις. Η εν λόγω γεωπονική πρακτική εγγυάται την επιβίωση των αμπελώνων και διασφαλίζει την ποιότητα των σταφυλιών. Πράγματι, τα σταφύλια που παράγονται σε αμπελώνες, οι οποίοι έχουν υποστεί υδατική καταπόνηση, έχουν ιδιαίτερα υποβαθμισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Η τροποποίηση αφορά το άρθρο 4.5 των προδιαγραφών προϊόντος και δεν επηρεάζει το ενιαίο έγγραφο.
4. Καλλιεργητικές πρακτικές — αναφορά στην προσεκτική διαλογή των σταφυλιών
Περιγραφή: Όσον αφορά τη μέγιστη απόδοση σταφυλιών ανά εκτάριο, διαγράφεται η εργασία της «προσεκτικής διαλογής των σταφυλιών».
Αιτιολόγηση: Η αναφορά στην εργασία αυτή διαγράφεται, δεδομένου ότι οι παράμετροι της απόδοσης έχουν ήδη καθοριστεί στις προδιαγραφές προϊόντος.
Η τροποποίηση αφορά το άρθρο 4.6 των προδιαγραφών προϊόντος και δεν επηρεάζει το ενιαίο έγγραφο.
5. Καλλιεργητικές πρακτικές — αναφορά στην προηγούμενη διαλογή των σταφυλιών
Περιγραφή: Όσον αφορά την επίτευξη του ελάχιστου φυσικού κατ’ όγκο αλκοολικού τίτλου, διαγράφεται η εργασία της «προηγούμενης διαλογής των σταφυλιών».
Αιτιολόγηση: Η αναφορά στην εργασία αυτή διαγράφεται, διότι τα τεχνικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής έχουν ήδη καθοριστεί στις προδιαγραφές.
Η τροποποίηση αφορά το άρθρο 4.8 των προδιαγραφών προϊόντος και δεν επηρεάζει το ενιαίο έγγραφο.
6. Αναφορά στην εμφιάλωση εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής — τυπική προσαρμογή στην υπάρχουσα κατάσταση
Περιγραφή: Στο ενιαίο έγγραφο περιλαμβάνεται αναφορά στην εμφιάλωση ή τη συσκευασία εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής, δεδομένου ότι είχαν επιτραπεί από τότε που αναγνωρίστηκε η ονομασία και, ως εκ τούτου, αναφέρονται ήδη στο άρθρο 5 παράγραφος 1 των προδιαγραφών.
Αιτιολόγηση: Πρόκειται για τυπική προσαρμογή, δεδομένου ότι, λόγω μιας παράλειψης κατά τη μεταγραφή, ο όρος αυτός δεν είχε περιληφθεί στο ενιαίο έγγραφο ως τώρα.
Η επικαιροποίηση αυτή δεν ακυρώνει τον δεσμό που αναφέρεται στο άρθρο 93 παράγραφος 1 στοιχείο α) σημείο i) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1308/2013 και επηρεάζει την ενότητα 9 —άλλες ουσιώδεις προϋποθέσεις— του ενιαίου εγγράφου.
7. Απαγόρευση του εμπλουτισμού
Περιγραφή: Επισημαίνεται η απαγόρευση του εμπλουτισμού.
Αιτιολόγηση: Η πρακτική αυτή δεν χρησιμοποιείται από τους παραγωγούς του οίνου Vin Santo del Chianti Classico, στον οποίο η ελάχιστη περιεκτικότητα σε σάκχαρα πρέπει να επιτυγχάνεται μέσω φυσικής ξήρανσης. Κατά συνέπεια, η απαγόρευση του εμπλουτισμού είναι μια επιλογή που υπαγορεύεται από την επιθυμία συνεχούς βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος μέσω της προσεκτικής διαχείρισης του αμπελώνα και της φυσικής οινοποίησης.
Η τροποποίηση αφορά το άρθρο 5.4 των προδιαγραφών προϊόντος —ειδικές οινολογικές πρακτικές— και το σημείο 5.1 του ενιαίου εγγράφου.
8. Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά
Περιγραφή: Όσον αφορά τον τύπο «Vin Santo del Chianti Classico», στην παράμετρο του χρώματος «έντονο κεχριμπαρένιο»·προστίθεται η φράση «έως καστανό»· Όσον αφορά τον τύπο «Occhio di pernice», το «έντονο έως χλωμό ροζ» χρώμα τροποποιείται με την παρακάτω περιγραφή: «από ροζ χρυσό ως κεχριμπαρένιο και καστανό».
Αιτιολόγηση: Με τις εν λόγω τροποποιήσεις επιδιώκεται η ενίσχυση της έντασης του χρώματος, διότι στην περιοχή Chianti, όπου απαντούν αμπελώνες φυτεμένοι κυρίως με την ποικιλία Sangiovese και με ερυθρές ποικιλίες, οι αμπελουργοί προσανατολίζονται όλο και περισσότερο σ’ αυτόν τον τύπο σταφυλιών, γεγονός που επηρεάζει το χρώμα του Vin Santo.
Περιγραφή: Όσον αφορά τη γεύση και των δύο τύπων οίνου, αναφέρονται οι παράμετροι «από ξηρή έως γλυκιά».
Αιτιολόγηση: Σκοπός της τροποποίησης είναι η διεύρυνση της γευστικής ποικιλομορφίας σύμφωνα με τα αναλυτικά δεδομένα των προϊόντων. Πράγματι, πλέον το Vin Santo θεωρείται όλο και περισσότερο επιδόρπιος οίνος, με προτίμηση για τη γλυκιά γεύση. Ο τύπος Occhio di pernice είναι ένα προϊόν της τοσκανικής παράδοσης, το οποίο χρησιμοποιείται ιδίως για την παρασκευή τυπικών συνταγών κρέατος και κυνηγιού, οι οποίες χρειάζονται ένα προϊόν χαμηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα, δηλαδή ξηρό.
Οι τροποποιήσεις αφορούν το άρθρο 6 των προδιαγραφών προϊόντος και το σημείο 4 του ενιαίου εγγράφου.
9. Φυσικοχημικά χαρακτηριστικά
Περιγραφή: Και στους δύο τύπους μειώθηκε από το 12,00 % vol. στο 10,50 % η τιμή του «πραγματικού» ελάχιστου ολικού κατ’ όγκο αλκοολικού τίτλου.
Αιτιολόγηση: Η εν λόγω τροποποίηση συνάδει με την επιλογή να αυξηθεί η γλυκύτητα του προϊόντος, με συνακόλουθη αύξηση του επιπέδου των υπολειμματικών σακχάρων.
Περιγραφή: Στο «Vin Santo del Chianti Classico» occhio di pernice η ελάχιστη ολική οξύτητα αυξάνεται από τα 4,0 g/l στα 4,5 g/l.
Αιτιολόγηση: Στην ποικιλιακή σύνθεση χρησιμοποιούνται ερυθρές ποικιλίες αμπέλου και ιδίως η Sangiovese, η οποία έχει την τάση να αυξάνει την οξύτητα των παραγόμενων οίνων. Οι αναφερθείσες τροποποιήσεις ανταποκρίνονται, άλλωστε, απόλυτα στις τάσεις της αγοράς.
Οι τροποποιήσεις αφορούν το άρθρο 6 των προδιαγραφών προϊόντος και το σημείο 4 του ενιαίου εγγράφου.
10. Τυπικές προσαρμογές
Περιγραφή: Αναφέρονται οι αντιπροσωπευτικές ποικιλίες αμπέλου της περιοχής: Trebbiano toscano, Malvasia Bianca lunga, Malvasia Bianca di Candia, Sangiovese και Canaiolo (bianco και nero) και γίνονται ορισμένες αναφορές σε οίνους.
Αιτιολόγηση: Το κείμενο προσαρμόζεται στις τροποποιήσεις που αφορούν την αναφορά των ποικιλιών αμπέλου, οι οποίες έχουν ήδη απαριθμηθεί στην ποικιλιακή σύνθεση, καθώς και στα χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων.
Η εν λόγω τυπική τροποποίηση αφορά το άρθρο 8 των προδιαγραφών προϊόντος και δεν επηρεάζει το ενιαίο έγγραφο.
11. Θερμοκρασιακό εύρος — μεταβολή επιθετικού προσδιορισμού
Περιγραφή: Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις ξήρανσης των σταφυλιών, θεωρήθηκε αρκετό να αναφερθεί η ανάγκη για «καλό», αντί για «μεγάλο» θερμοκρασιακό εύρος, σε καλά αεριζόμενους χώρους.
Αιτιολόγηση: Ο ορισμός αυτός κρίθηκε ορθότερος και πιο συναφής με τη διαδικασία ξήρανσης.
Η μεταβολή αφορά το άρθρο 8 των προδιαγραφών προϊόντος και δεν επηρεάζει το ενιαίο έγγραφο.
ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ
1. Ονομασία προϊόντος
Vin Santo del Chianti Classico
2. Τύπος γεωγραφικής ένδειξης
ΠΟΠ — Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης
3. Κατηγορίες αμπελοοινικων προϊόντων
1. |
Οίνος |
4. Περιγραφή των οίνων
1. Vin Santo del Chianti Classico
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Χρώμα: από αχυροκίτρινο έως χρυσό, έντονο κεχριμπαρένιο έως καστανό·
Άρωμα: αιθέριο, έντονο, χαρακτηριστικό·
Γεύση: αρμονική, βελούδινη, καλοδομημένη, από ξηρή έως γλυκιά·
Ελάχιστος ολικός κατ’ όγκο αλκοολικός τίτλος: 16,00 %, συμπεριλαμβανομένου πραγματικού αλκοολικού τίτλου τουλάχιστον 10,5 % κατ’ όγκο·
Ελάχιστο εκχύλισμα χωρίς σάκχαρα: 23,0 g/l.
Γενικά αναλυτικά χαρακτηριστικά |
|
Μέγιστος ολικός αλκοολικός τίτλος (σε % κατ’ όγκο) |
|
Ελάχιστος αποκτημένος αλκοολικός τίτλος (σε % κατ’ όγκο) |
|
Ελάχιστη ολική οξύτητα |
4,5 γραμμάρια ανά λίτρο, εκφραζόμενη σε τρυγικό οξύ |
Μέγιστη πτητική οξύτητα (σε χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο) |
30 |
Μέγιστη ολική περιεκτικότητα σε θειώδη ανυδρίτη (σε χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο) |
|
2. Vin Santo del Chianti Classico occhio di pernice
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Χρώμα: από ροζ χρυσό ως κεχριμπαρένιο και καστανό·
Άρωμα: αιθέριο, έντονο, χαρακτηριστικό·
Γεύση: απαλή, βελούδινη και στρογγυλή, από ξηρή έως γλυκιά·
Eλάχιστος ολικός κατ’ όγκο αλκοολικός τίτλος: 16,00 %, συμπεριλαμβανομένου πραγματικού αλκοολικού τίτλου τουλάχιστον 10,5 % κατ’ όγκο·
Eλάχιστο εκχύλισμα χωρίς σάκχαρα: 26,0 g/l.
Γενικά αναλυτικά χαρακτηριστικά |
|
Μέγιστος ολικός αλκοολικός τίτλος (σε % κατ’ όγκο) |
|
Ελάχιστος αποκτημένος αλκοολικός τίτλος (σε % κατ’ όγκο) |
|
Ελάχιστη ολική οξύτητα |
4,5 γραμμάρια ανά λίτρο, εκφραζόμενη σε τρυγικό οξύ |
Μέγιστη πτητική οξύτητα (σε χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο) |
30 |
Μέγιστη ολική περιεκτικότητα σε θειώδη ανυδρίτη (σε χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο) |
|
5. Οινοποιητικές πρακτικές
5.1. Ειδικές οινολογικές πρακτικές
1. Vin Santo del Chianti Classico ΠΟΠ, συμπεριλαμβανομένης της ένδειξης Occhio di Pernice
Ειδική οινολογική πρακτική
Η παραδοσιακή μέθοδος οινοποίησης προβλέπει τα εξής:
Tα οινοστάφυλα, κατόπιν προσεκτικής διαλογής υποβάλλονται σε φυσική ξήρανση· τα οινοστάφυλα ξηραίνονται σε κατάλληλους χώρους· επιτρέπεται μερική αφυδάτωση με αερισμό και τα οινοστάφυλα πρέπει να αναπτύξουν σημαντική περιεκτικότητα σε σάκχαρα προτού εκθλιφθούν· δεν επιτρέπεται καμία τεχνική εμπλουτισμού. Η οινοποίηση, η αποθήκευση και η παλαίωση του Vin Santo del Chianti Classico πραγματοποιούνται σε ξύλινους περιέκτες («caratelli»).
5.2. Μέγιστες αποδόσεις
1. |
Vin Santo del Chianti Classico ΠΟΠ, συμπεριλαμβανομένης της ένδειξης Occhio di Pernice
|
2. |
Vin Santo del Chianti Classico ΠΟΠ, συμπεριλαμβανομένης της ένδειξης Occhio di Pernice
|
6. Οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή
Η περιοχή παραγωγής της ΠΟΠ «Vinsanto Chianti Classico» εκτείνεται σε 71 800 εκτάρια στο κέντρο της περιφέρειας Τοσκάνης, περιλαμβάνοντας τμήμα της επικράτειας των επαρχιών Φλωρεντίας (30 400 εκτάρια) και Σιένας (41 400 εκτάρια). Ειδικότερα, η περιοχή περιλαμβάνει ολόκληρη η επικράτεια των δήμων Greve in Chianti, Castellina in Chianti, Radda in Chianti και Gaiole in Chianti. Επίσης περιλαμβάνει τμήμα της επικράτειας των δήμων San Casciano in Val di Pesa, Barberino Tavarnelle, Castelnuovo Berardenga και Poggibonsi.
7. Οινοποιητικές ποικιλίες αμπέλου
Malvasia bianca Lunga B. - Malvasia
Malvasia bianca di Candia B. - Malvasia
Sangiovese N. - Sangioveto
Trebbiano toscano B. - Trebbiano
8. Περιγραφή του/-ων δεσμού/-ων
Chianti Classico ΠΟΠ, συμπεριλαμβανομένης της ένδειξης Occhio di Pernice
Ήδη από τον Μεσαίωνα, το Vin Santo κατέχει σημαντική θέση στην περιοχή του Chianti Classico. Οι απαρχές του ανάγονται στο 1400. Η παραγωγή του είναι μια πραγματική τέχνη που απαιτεί πείρα. Αρχίζει με τη συγκομιδή σταφυλιών των καταλληλότερων ποικιλιών όπως Trebbiano Toscano, Malvasia Bianca Lunga, Malvasia Bianca di Candia, Sangiovese, Canaiolo (bianco και nero), οι οποίες μορφώνονται σε παραδοσιακά σχήματα της περιοχής (archetto toscano). Εφαρμόζεται φυσική μέθοδος ξήρανσης, χάρη στο θερμοκρασιακό εύρος που χαρακτηρίζει την περιοχή. Οι χρόνοι ζύμωσης, οι μεταφορές και οι μέθοδοι παλαίωσης συνδέονται με την πείρα των τοπικών αμπελουργών. Κατά την οινοποίηση χρησιμοποιείται η τυπική τοπική μέθοδος «madre» και προστίθενται ζυμομύκητες, τους οποίους επέλεξαν με την πάροδο του χρόνου οι διάφορες εκμεταλλεύσεις.
9. Άλλες ουσιώδεις προϋποθέσεις (συσκευασία, επισήμανση, άλλες απαιτήσεις)
Vin Santo del Chianti Classico — εμφιάλωση
Νομικό πλαίσιο:
Νομοθεσία της ΕΕ
Τύπος πρόσθετης προϋπόθεσης:
Εμφιάλωση στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή
Περιγραφή της προϋπόθεσης:
Οι εργασίες οινοποίησης, αποθήκευσης, παλαίωσης και εμφιάλωσης εκτελούνται εντός ολόκληρης της περιοχή του Vin Santo del Chianti Classico, η οποία ορίζεται στο άρθρο 3 των προδιαγραφών προϊόντος.
Σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία, η εμφιάλωση ή η συσκευασία πρέπει να εκτελείται εντός της ανωτέρω οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής για να διασφαλιστούν η ποιότητα και η φήμη του οίνου Vin Santo del Chianti Classico, καθώς και η αποτελεσματικότητα των σχετικών ελέγχων.
Vin Santo del Chianti Classico — οινοποίηση
Νομικό πλαίσιο:
Νομοθεσία της ΕΕ
Τύπος πρόσθετης προϋπόθεσης:
Παρέκκλιση από την παραγωγή εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής
Περιγραφή της προϋπόθεσης:
Με έγκριση του Υπουργείου Πολιτικών Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών κατόπιν έρευνας της Περιφέρειας Τοσκάνης, οι εργασίες οινοποίησης, αποθήκευσης, παλαίωσης και εμφιάλωσης επιτρέπεται να εκτελούνται σε οινοποιεία, τα οποία βρίσκονται εκτός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής και σε απόσταση έως 10 km από τα όριά της, υπό τον όρο ότι τα εν λόγω οινοποιεία προϋπήρχαν της έναρξης ισχύος των προδιαγραφών προϊόντος και ανήκουν σε εκμεταλλεύσεις, οι οποίες οινοποιούν, μεμονωμένα ή συλλογικά, σταφύλια κατάλληλα για την παραγωγή του «Vin Santo del Chianti Classico» και παραγόμενα από αμπελώνες δικούς τους ή υπό τη διαχείρισή τους.
Σύνδεσμος προς τις προδιάγραφες προϊόντος
https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/18197