EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022PC0519

Πρόταση ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της απόφασης 2007/441/ΕΚ που επιτρέπει στην Ιταλική Δημοκρατία να εφαρμόσει μέτρα κατά παρέκκλιση του άρθρου 26 παράγραφος 1 στοιχείο α) και του άρθρου 168 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας

COM/2022/519 final

Βρυξέλλες, 13.10.2022

COM(2022) 519 final

2022/0321(NLE)

Πρόταση

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση της απόφασης 2007/441/ΕΚ που επιτρέπει στην Ιταλική Δημοκρατία να εφαρμόσει μέτρα κατά παρέκκλιση του άρθρου 26 παράγραφος 1 στοιχείο α) και του άρθρου 168 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Σύμφωνα με το άρθρο 395 παράγραφος 1 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας 1 (στο εξής: οδηγία ΦΠΑ), το Συμβούλιο, αποφασίζοντας ομόφωνα έπειτα από πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να επιτρέπει σε κάθε κράτος μέλος να θεσπίζει ειδικά μέτρα παρέκκλισης από τις διατάξεις της εν λόγω οδηγίας, για λόγους απλούστευσης των διαδικασιών επιβολής του φόρου ή πρόληψης ορισμένων τύπων φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής.

Με επιστολή που πρωτοκολλήθηκε στην Επιτροπή στις 19 Απριλίου 2022, η Ιταλία ζήτησε παράταση της παρέκκλισης από το άρθρο 26 παράγραφος 1 στοιχείο α) και το άρθρο 168 της οδηγίας ΦΠΑ, την οποία εφαρμόζει επί του παρόντος. Στις 2 Μαΐου 2022, η Επιτροπή ζήτησε περαιτέρω πληροφορίες και η Ιταλία διαβίβασε τις ζητούμενες διευκρινίσεις την 1η Ιουνίου 2022.

Η Ιταλία ζητεί να της επιτραπεί να συνεχίσει να παρεκκλίνει από το άρθρο 168 της οδηγίας ΦΠΑ περιορίζοντας στο 40 % το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ εισροών που επιβάλλεται επί δαπανών σχετικών με μηχανοκίνητα οδικά οχήματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για επαγγελματικούς σκοπούς. Επιπλέον, η Ιταλία ζητεί να της επιτραπεί να συνεχίσει να παρεκκλίνει από το άρθρο 26 παράγραφος 1 στοιχείο α) της ίδιας οδηγίας απαλλάσσοντας από τον ΦΠΑ την ιδιωτική χρήση οχημάτων που ανήκουν στην επιχείρηση υποκείμενου στον φόρο, όταν τα οχήματα αυτά υπόκεινται στον περιορισμό του δικαιώματος έκπτωσης.

Σύμφωνα με το άρθρο 395 παράγραφος 2 της οδηγίας ΦΠΑ, η Επιτροπή ενημέρωσε τα άλλα κράτη μέλη, με επιστολή της 23ης Ιουνίου 2022, σχετικά με το αίτημα που υπέβαλε η Ιταλία. Με επιστολή της 24ης Ιουνίου 2022, η Επιτροπή γνωστοποίησε στην Ιταλία ότι είχε στη διάθεσή της όλες τις πληροφορίες που έκρινε αναγκαίες για την εξέταση του αιτήματος.

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Ενδέχεται να είναι δύσκολη η άσκηση του δικαιώματος έκπτωσης όταν τα αγαθά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ιδιωτικούς ή επιχειρηματικούς σκοπούς χωρίς διάκριση. Στις περιπτώσεις αυτές, ενδέχεται να είναι περίπλοκο να καθοριστεί η αναλογία της επιχειρηματικής χρήσης προς τη μη επιχειρηματική χρήση, ενώ η διενέργεια ελέγχων για την επιβεβαίωση της εν λόγω αναλογίας ενδέχεται να δημιουργήσει σημαντικές δυσκολίες και γραφειοκρατία τόσο για τις φορολογικές αρχές όσο και για τους υποκείμενους στον φόρο. Θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε χρονοβόρες και δαπανηρές διαφορές. Στην πράξη, ορισμένες φορές είναι έως και αδύνατο να επαληθευτεί η πραγματική χρήση των οχημάτων η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απάτη ή σε απόπειρα απάτης στον τομέα του ΦΠΑ (όπως αναξιόπιστη τήρηση λογιστικών στοιχείων) και, κατά συνέπεια, σε μείωση των εσόδων ΦΠΑ.

Στην Ιταλία κυριαρχούν οι μικρές επιχειρήσεις (το 94,7 % των ιταλικών επιχειρήσεων είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις) και η πλειονότητα των εταιρικών αυτοκινήτων σε κυκλοφορία ανήκουν στο εν λόγω είδος επιχειρήσεων. Το γεγονός ότι τα εν λόγω οχήματα χρησιμοποιούνται για την άσκηση συνήθους επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν αποκλείει την ιδιωτική τους χρήση. Στην περίπτωση αυτή, δηλαδή όταν τα εν λόγω οχήματα χρησιμοποιούνται έως έναν βαθμό για ιδιωτικούς σκοπούς, ο ΦΠΑ βαρύνει την ιδιωτική χρήση. Υπό τις συνθήκες που επικρατούν στην Ιταλία, όπου σχεδόν το σύνολο του οικονομικού ιστού αποτελείται από πολύ μικρές επιχειρήσεις, ο φόρτος εργασίας για την αξιολόγηση και την επαλήθευση της κατανομής της ιδιωτικής ή επιχειρηματικής χρήσης θα απαιτούσε δυσανάλογα μεγάλες δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκύπτουν από την ανάγκη τήρησης λεπτομερών αρχείων.

Για τους λόγους αυτούς, έχει επιτραπεί στην Ιταλία να παρεκκλίνει από το άρθρο 168 της οδηγίας ΦΠΑ περιορίζοντας στο 40 % το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ που επιβάλλεται για την αγορά ενός οχήματος, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων συναρμολόγησης και συναφών θεμάτων, την κατασκευή, την ενδοκοινοτική απόκτηση, την εισαγωγή, τη χρηματοδοτική μίσθωση ή την ενοικίαση, την τροποποίηση, την επισκευή ή συντήρηση και δαπάνες για τις παραδόσεις αγαθών ή παροχές υπηρεσιών που πραγματοποιούνται σε σχέση με τα οχήματα και τη χρήση τους, περιλαμβανομένων των λιπαντικών και των καυσίμων, με την προϋπόθεση ότι το εν λόγω όχημα δεν χρησιμοποιείται αποκλειστικά για επιχειρηματικούς σκοπούς. Τα ειδικά μέτρα καλύπτουν όλα τα μηχανοκίνητα οχήματα, εκτός από τους ελκυστήρες που χρησιμοποιούνται στον γεωργικό ή δασικό τομέα, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως για τη μεταφορά προσώπων ή εμπορευμάτων οδικώς και έχουν συνολικό μέγιστο βάρος χαμηλότερο από 3,5 τόνους και λιγότερες από εννέα θέσεις, συμπεριλαμβανομένης της θέσης του οδηγού.

Ομοίως, επιτρέπεται στην Ιταλία να παρεκκλίνει από το άρθρο 26 παράγραφος 1 στοιχείο α) της οδηγίας ΦΠΑ απαλλάσσοντας από τον ΦΠΑ την ιδιωτική χρήση οχημάτων που ανήκουν στην επιχείρηση υποκείμενου στον φόρο, όταν τα οχήματα αυτά καλύπτονται από τα ανωτέρω ειδικά μέτρα.

Η έγκριση των ανωτέρω μέτρων παρέκκλισης χορηγήθηκε αρχικά από το Συμβούλιο με την απόφαση 2007/441/ΕΚ, της 18ης Ιουνίου 2007 2 , έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Στη συνέχεια, τα μέτρα παρέκκλισης παρατάθηκαν τέσσερις φορές κατόπιν αιτήματος της Ιταλίας: με την εκτελεστική απόφαση 2010/748/ΕΕ του Συμβουλίου, της 29ης Νοεμβρίου 2010 3 , τα μέτρα παρατάθηκαν για την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου 2011 έως 31 Δεκεμβρίου 2013· με την εκτελεστική απόφαση 2013/679/ΕΕ του Συμβουλίου, της 15ης Νοεμβρίου 2013 4 , για την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου 2014 έως 31 Δεκεμβρίου 2016· με την εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2016/1982 του Συμβουλίου, της 8ης Νοεμβρίου 2016 5 , για την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου 2017 έως 31 Δεκεμβρίου 2019· και τέλος, με την εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2019/2138 του Συμβουλίου, της 5ης Δεκεμβρίου 2019, για την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2022 6 .

Το παρόν αίτημα της Ιταλίας για παράταση των ειδικών μέτρων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 βασίζεται στην ίδια αιτιολόγηση με εκείνη που παρατέθηκε στα προηγούμενα αιτήματα. Στο αίτημα και στις πληροφορίες που υπέβαλε η Ιταλία την 1η Ιουνίου 2022 περιλαμβάνεται επεξήγηση του ποσοστού του περιορισμού που εφαρμόστηκε επί του δικαιώματος έκπτωσης.

Δεδομένου του θετικού αντίκτυπου του ειδικού μέτρου στη διοικητική επιβάρυνση τόσο των φορολογουμένων όσο και των φορολογικών αρχών, προτείνεται, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να εγκριθεί η αιτούμενη παράταση. Κάθε περαιτέρω αίτημα παράτασης θα πρέπει να αποσταλεί στην Επιτροπή έως τις 31 Μαρτίου 2025, συνοδευόμενο από δεόντως τεκμηριωμένη και αιτιολογημένη έκθεση η οποία θα περιλαμβάνει επανεξέταση της αναγκαιότητας και της αποτελεσματικότητας των ειδικών μέτρων και επανεξέταση του ποσοστού που εφαρμόζεται για την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου 2023 έως την υποβολή του αιτήματος.

Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Παρόμοια ειδικά μέτρα όσον αφορά το δικαίωμα έκπτωσης, αν και με συντελεστή 50 %, έχουν χορηγηθεί και σε άλλα κράτη μέλη 7 .

Το άρθρο 176 της οδηγίας ΦΠΑ ορίζει ότι το Συμβούλιο καθορίζει τις δαπάνες οι οποίες δεν παρέχουν δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ. Μέχρι τότε, τα κράτη μέλη μπορούν να διατηρήσουν τις εξαιρέσεις που εφαρμόζονταν δυνάμει της εθνικής τους νομοθεσίας την 1η Ιανουαρίου 1979. Σε αυτήν τη βάση, υπάρχουν ορισμένες διατάξεις «αναστολής» που περιορίζουν το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ όσον αφορά τα εταιρικά μηχανοκίνητα οχήματα 8 .

Έχουν αποτύχει οι προηγούμενες πρωτοβουλίες για τη θέσπιση κανόνων σχετικά με τις κατηγορίες δαπανών που ενδέχεται να υπόκεινται σε περιορισμό του δικαιώματος έκπτωσης 9 . Έως ότου εναρμονιστούν αυτοί οι κανόνες σε επίπεδο ΕΕ, ειδικά μέτρα όπως τα παρόντα θεωρούνται κατάλληλα.

Συνεπώς, τα προτεινόμενα μέτρα είναι σύμφωνα με τις διατάξεις της οδηγίας ΦΠΑ.

Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης

Το μέτρο αυτό συνάδει με την ανακοίνωση της Επιτροπής, της 15ης Ιουλίου 2020, με τίτλο «Σχέδιο δράσης για δίκαιη και απλή φορολόγηση που στηρίζει τη στρατηγική ανάκαμψης» 10 , στην οποία τονίζεται η ανάγκη στήριξης των εταιρειών, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη διοικητική περιπλοκότητα και για τις οποίες το κόστος συμμόρφωσης είναι αναλογικά πολύ υψηλότερο, ιδίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Είναι επίσης συμβατό με το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2017 11 , στο οποίο τονίζεται η ανάγκη απλούστευσης του ΦΠΑ για τις μικρότερες επιχειρήσεις. 

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση

Άρθρο 395 της οδηγίας ΦΠΑ.

Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

Η χορήγηση της παράτασης των ειδικών μέτρων δεν μπορεί να επιτευχθεί από την Ιταλία. Η παρέμβαση της Επιτροπής είναι αναγκαία για την υποβολή πρότασης στο Συμβούλιο, το οποίο μπορεί να επιτρέψει στην Ιταλία να παρατείνει τα ειδικά μέτρα.

Αναλογικότητα

Η απόφαση αφορά άδεια που χορηγείται σε κράτος μέλος κατόπιν αιτήματός του και ουδόλως συνιστά υποχρέωση.

Δεδομένου του περιορισμένου πεδίου εφαρμογής της παρέκκλισης, το ειδικό μέτρο είναι ανάλογο προς τον επιδιωκόμενο σκοπό, δηλαδή την απλούστευση της είσπραξης του φόρου και την παρεμπόδιση ορισμένων μορφών φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής. Ειδικότερα, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις ενδέχεται να δηλώνουν χαμηλότερο ΦΠΑ από τον πράγματι οφειλόμενο, και ότι ο έλεγχος των δεδομένων για τα διανυθέντα χιλιόμετρα είναι επαχθής για τις φορολογικές αρχές, ο περιορισμός κατά 40 % θα συμβάλει στην απλούστευση της διαδικασίας είσπραξης του ΦΠΑ και θα παρεμποδίσει τη φοροδιαφυγή, μεταξύ άλλων, μέσω της τήρησης ανακριβών λογιστικών στοιχείων.

Επιλογή της νομικής πράξης

Ως νομική πράξη προτείνεται η εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου.

Η προσφυγή σε απόφαση του Συμβουλίου ανταποκρίνεται στην απαίτηση του άρθρου 395 της οδηγίας ΦΠΑ, βάσει της οποίας παρέκκλιση από τους κοινούς κανόνες ΦΠΑ είναι δυνατή μόνο κατόπιν έγκρισης του Συμβουλίου, το οποίο αποφασίζει ομόφωνα έπειτα από πρόταση της Επιτροπής.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο στόχος είναι να απευθύνεται μόνο στην Ιταλία. Συνεπώς, η προσφυγή σε απόφαση είναι δικαιολογημένη, δεδομένου ότι μια τέτοια πράξη μπορεί να απευθύνεται σε μεμονωμένο κράτος μέλος και να είναι δεσμευτική μόνο έναντι του εν λόγω κράτους μέλους.

Η επιλογή εκτελεστικής πράξης είναι δικαιολογημένη, διότι προσφέρει τη δυνατότητα που προβλέπεται στο άρθρο 395 της οδηγίας ΦΠΑ.

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Δεν πραγματοποιήθηκε διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Η παρούσα πρόταση βασίζεται σε αίτημα της Ιταλίας και αφορά μόνο το συγκεκριμένο κράτος μέλος.

Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

Δεν υπήρξε προσφυγή σε εξωτερικούς εμπειρογνώμονες.

Εκτίμηση επιπτώσεων

Η πρόταση αποσκοπεί στην απλούστευση της διαδικασίας είσπραξης του ΦΠΑ και στην αποτροπή της φοροδιαφυγής στον τομέα του ΦΠΑ. Ως εκ τούτου, έχει δυνητικά θετικές επιπτώσεις τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τις διοικήσεις. Η Ιταλία έχει αναγνωρίσει ότι τα μέτρα παρέκκλισης αποτελούν την πλέον κατάλληλη λύση. Τα μέτρα είναι συγκρίσιμα με άλλες προηγούμενες και υφιστάμενες παρεκκλίσεις που έχουν χορηγηθεί σε άλλα κράτη μέλη.

Καταλληλότητα και απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου

Τα ειδικά μέτρα συμβάλλουν στην απλούστευση των υποχρεώσεων συμμόρφωσης και στη μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης για τους υποκείμενους στον φόρο, ιδίως στον τομέα των ΜΜΕ, και για τη φορολογική διοίκηση. Μειώνει σημαντικά τις δυσκολίες που συνδέονται με την επαλήθευση της ορθότητας των εκπτώσεων του ΦΠΑ επί των εισροών και συχνά οδηγούν σε δαπανηρές και χρονοβόρες διοικητικές και δικαστικές διαφορές.

Η πρόταση δεν έχει επιπτώσεις στην τεχνολογία των πληροφοριών και των επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Θεμελιώδη δικαιώματα

Η πρόταση δεν έχει επιπτώσεις στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η πρόταση δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Στόχος της πρότασης είναι να επιτραπεί στην Ιταλία να συνεχίσει να περιορίζει το δικαίωμα έκπτωσης για ορισμένα οχήματα και τις σχετικές δαπάνες για την περίοδο 2023-2025.

5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

Η πρόταση περιλαμβάνει ρήτρα λήξης ισχύος, η οποία έχει καθοριστεί για τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Σε περίπτωση που η Ιταλία εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω παράτασης των μέτρων παρέκκλισης και πέραν του 2025, θα πρέπει να υποβάλει στην Επιτροπή, το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2025, αίτημα παράτασης, συνοδευόμενο από έκθεση η οποία θα περιλαμβάνει επανεξέταση του ποσοστού του περιορισμού.

2022/0321 (NLE)

Πρόταση

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση της απόφασης 2007/441/ΕΚ που επιτρέπει στην Ιταλική Δημοκρατία να εφαρμόσει μέτρα κατά παρέκκλιση του άρθρου 26 παράγραφος 1 στοιχείο α) και του άρθρου 168 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη την οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας 12 , και ιδίως το άρθρο 395 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Το άρθρο 168 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ προβλέπει ότι ο υποκείμενος στον φόρο έχει το δικαίωμα έκπτωσης του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) που επιβάλλεται για αγαθά και υπηρεσίες που χρησιμοποιεί για τις ανάγκες των φορολογούμενων πράξεών του. Με το άρθρο 26 παράγραφος 1 στοιχείο α) της εν λόγω οδηγίας εξομοιώνεται με παροχή υπηρεσιών εξ επαχθούς αιτίας η χρησιμοποίηση περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης για τις ίδιες ανάγκες του υποκείμενου στον φόρο ή του προσωπικού του ή, γενικότερα, για σκοπούς ξένους προς την επιχείρησή του.

(2)Η απόφαση 2007/441/ΕΚ του Συμβουλίου 13 επιτρέπει στην Ιταλία να περιορίσει στο 40 % το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ που προβλέπεται στο άρθρο 168 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ όσον αφορά την αγορά ορισμένων μηχανοκίνητων οδικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων συναρμολόγησης και συναφών θεμάτων, την κατασκευή, την ενδοκοινοτική απόκτηση, την εισαγωγή, τη χρηματοδοτική μίσθωση ή την ενοικίαση, την τροποποίηση, την επισκευή ή τη συντήρηση, καθώς και σχετικές δαπάνες, περιλαμβανομένων των λιπαντικών και των καυσίμων, με την προϋπόθεση ότι το εν λόγω όχημα δεν χρησιμοποιείται αποκλειστικά για επιχειρηματικούς σκοπούς. Όσον αφορά τα οχήματα για τα οποία ισχύει ο εν λόγω περιορισμός του 40 %, η Ιταλία απαιτεί οι υποκείμενοι στον φόρο να μην εξομοιώνουν με παροχή υπηρεσιών εξ επαχθούς αιτίας την ιδιωτική χρήση οχημάτων που ανήκουν στην επιχείρηση υποκείμενου στον φόρο σύμφωνα με το άρθρο 26 παράγραφος 1 στοιχείο α) της οδηγίας 2006/112/ΕΚ.

(3)Η απόφαση 2007/441/ΕΚ θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

(4)Με επιστολή που πρωτοκολλήθηκε στην Επιτροπή στις 19 Απριλίου 2022, η Ιταλία ζήτησε την άδεια να συνεχίσει να εφαρμόζει τα ειδικά μέτρα που εγκρίθηκαν με την απόφαση 2007/441/ΕΚ (στο εξής: ειδικά μέτρα) για μια περαιτέρω περίοδο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

(5)Με επιστολή της 2ας Μαΐου 2022, η Επιτροπή ζήτησε περαιτέρω πληροφορίες και η Ιταλία διαβίβασε τις αιτούμενες πληροφορίες με επιστολή της 1ης Ιουνίου 2022.

(6)Σε απάντηση του αιτήματος της Επιτροπής, η Ιταλία παρείχε επεξήγηση του ποσοστού του περιορισμού που εφαρμόστηκε επί του δικαιώματος έκπτωσης. Η Ιταλία υποστηρίζει ότι εξακολουθεί να δικαιολογείται ο συντελεστής 40 %. Στο αίτημά της, η Ιταλία υποστηρίζει επίσης ότι εξακολουθεί να είναι αναγκαία η αναστολή της υποχρέωσης δήλωσης στοιχείων για την επιβολή ΦΠΑ επί της ιδιωτικής χρήσης μηχανοκίνητου οχήματος, όταν το όχημα αυτό υπόκειται στον εν λόγω περιορισμό, ώστε να αποφεύγεται η διπλή φορολόγηση. Η Ιταλία υποστηρίζει επίσης ότι τα εν λόγω ειδικά μέτρα δικαιολογούνται από την ανάγκη απλούστευσης της διαδικασίας είσπραξης του ΦΠΑ και αποτροπής της φοροδιαφυγής που προκύπτει από την τήρηση ανακριβών λογιστικών στοιχείων και από ψευδείς φορολογικές δηλώσεις.

(7)Με επιστολή της 23ης Ιουνίου 2022, η Επιτροπή κοινοποίησε στα άλλα κράτη μέλη το αίτημα που υπέβαλε η Ιταλία, σύμφωνα με το άρθρο 395 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο της οδηγίας 2006/112/ΕΚ. Με επιστολή της 24ης Ιουνίου 2022, η Επιτροπή γνωστοποίησε στην Ιταλία ότι είχε στη διάθεσή της όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για την εξέταση του αιτήματος.

(8)Η εφαρμογή των ειδικών μέτρων θα έχει αμελητέα μόνον επίπτωση στο συνολικό ποσό των φορολογικών εσόδων της Ιταλίας που εισπράττονται στο στάδιο της τελικής κατανάλωσης και δεν θα έχουν αρνητικές συνέπειες στους ιδίους πόρους της Ένωσης που προέρχονται από τον ΦΠΑ.

(9)Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να παραταθεί η άδεια που προβλέπεται στην απόφαση 2007/441/ΕΚ του Συμβουλίου. Η παράταση της άδειας θα πρέπει να είναι χρονικά περιορισμένη, ώστε να είναι δυνατή η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς της και της καταλληλότητας του ποσοστού του περιορισμού που εφαρμόζεται επί του δικαιώματος έκπτωσης του ΦΠΑ.

(10)Συνεπώς, θα πρέπει να επιτραπεί στην Ιταλία να συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα παρέκκλισης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

(11)Η Ιταλία θα μπορούσε να θεωρήσει ότι τα ειδικά μέτρα είναι αναγκαία πέραν της ημερομηνίας λήξης της απόφασης 2007/441/ΕΚ του Συμβουλίου. Προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη εξέταση τυχόν αιτήματος παράτασης της άδειας που προβλέπεται στην εν λόγω απόφαση, είναι αναγκαίο να καθοριστούν απαιτήσεις για το εν λόγω αίτημα.

(12)Επομένως, η απόφαση 2007/441/ΕΚ του Συμβουλίου θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Η απόφαση 2007/441/ΕΚ τροποποιείται ως εξής:

1) το άρθρο 6 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 6

Η Ιταλική Δημοκρατία μπορεί να ζητήσει παράταση της άδειας που προβλέπεται στην παρούσα απόφαση έως τις 31 Μαρτίου 2025. Το εν λόγω αίτημα υποβάλλεται στην Επιτροπή και συνοδεύεται από έκθεση η οποία περιλαμβάνει επανεξέταση του ποσοστού του περιορισμού που εφαρμόστηκε επί του δικαιώματος έκπτωσης ΦΠΑ βάσει της παρούσας απόφασης.»·

2) το άρθρο 7 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 7

Η παρούσα απόφαση λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2025.».

Άρθρο 2

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στην Ιταλική Δημοκρατία.

Βρυξέλλες,

   Για το Συμβούλιο

   Ο Πρόεδρος

(1)    ΕΕ L 347 της 11.12.2006, σ. 1.
(2)    ΕΕ L 165 της 27.6.2007, σ. 33.
(3)    ΕΕ L 318 της 4.12.2010, σ. 45.
(4)    ΕΕ L 316 της 27.11.2013, σ. 37.
(5)    ΕΕ L 305 της 12.11.2016, σ. 30.
(6)    ΕΕ L 324 της 13.12.2019, σ. 7.
(7)    Για παράδειγμα: εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2021/1997 του Συμβουλίου, της 15ης Νοεμβρίου 2021, για την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2018/1994 με την οποία επιτρέπεται στην Κροατία να εισαγάγει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από το άρθρο 26 παράγραφος 1 στοιχείο α) και το άρθρο 168 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΕΕ L 408 της 17.11.2021, σ. 1)· εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2020/1262 του Συμβουλίου, της 4ης Σεπτεμβρίου 2020, για την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης 2012/232/ΕΕ, που επιτρέπει στη Ρουμανία να εφαρμόσει μέτρα κατά παρέκκλιση του άρθρου 26 παράγραφος 1 στοιχείο α) και του άρθρου 168 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΕΕ L 296 της 10.9.2020, σ. 6)· εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2018/1493 του Συμβουλίου, της 2ας Οκτωβρίου 2018, με την οποία επιτρέπεται στην Ουγγαρία να εφαρμόσει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από τις διατάξεις του άρθρου 26 παράγραφος 1 στοιχείο α), του άρθρου 168 και του άρθρου 168α της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΕΕ L 252 της 8.10.2018, σ. 44)· εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2017/1854 του Συμβουλίου, της 10ης Οκτωβρίου 2017, για την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης 2014/797/ΕΕ, με την οποία επιτρέπεται στη Δημοκρατία της Εσθονίας να εφαρμόσει μέτρο παρέκκλισης από το άρθρο 26 παράγραφος 1 στοιχείο α) και από τα άρθρα 168 και 168α της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΕΕ L 265 της 14.10.2017, σ. 17).
(8)    Βλ. τον κατάλογο που συνέταξε η Madeleine Merkx (2018), VAT deduction and member state sovereignty: (still) a good idea?, World Journal of VAT/GST Law, 7:2, 53-75, DOI: 10.1080/20488432.2018.1550163.
(9)    COM(2004) 728 final — Πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου που τροποποιεί την οδηγία 77/388/ΕΟΚ με σκοπό την απλούστευση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον φόρο προστιθεμένης αξίας (ΕΕ C 24 της 29.1.2005, σ. 10), που αποσύρθηκε στις 21 Μαΐου 2014 (ΕΕ C 153 της 21.5.2014, σ. 3).
(10)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο — Σχέδιο δράσης για δίκαιη και απλή φορολόγηση που στηρίζει τη στρατηγική ανάκαμψης [COM(2020) 312 final].
(11)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — Πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2017 [COM(2016) 710 final].
(12)    ΕΕ L 347 της 11.12.2006, σ. 1.
(13)    Απόφαση 2007/441/ΕΚ του Συμβουλίου, της 18ης Ιουνίου 2007, που επιτρέπει στην Ιταλική Δημοκρατία να εφαρμόσει μέτρα κατά παρέκκλιση του άρθρου 26 παράγραφος 1 στοιχείο α) και του άρθρου 168 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΕΕ L 165 της 27.6.2007, σ. 33).
Top