ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Βρυξέλλες, 9.9.2022
COM(2022) 448 final
2022/0268(NLE)
Πρόταση
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2022/109 σχετικά με τον καθορισμό, για το 2022, για ορισμένα αποθέματα ιχθύων και ομάδες αποθεμάτων ιχθύων, των αλιευτικών δυνατοτήτων στα ενωσιακά ύδατα και για τα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη σε ορισμένα μη ενωσιακά ύδατα, σε ό,τι αφορά το γαύρο
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
•Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης
Με τον κανονισμό (ΕΕ) 2022/109 του Συμβουλίου καθορίζονται, για το 2022, οι αλιευτικές δυνατότητες για ορισμένα αποθέματα ιχθύων στα ενωσιακά ύδατα και για τα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη σε ορισμένα μη ενωσιακά ύδατα. Οι εν λόγω αλιευτικές δυνατότητες τροποποιούνται κατ’ επανάληψη στη διάρκεια της περιόδου ισχύος τους, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι τελευταίες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις και εξελίξεις.
•Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής
Τα προτεινόμενα μέτρα συνάδουν με τους στόχους της κοινής αλιευτικής πολιτικής (ΚΑλΠ).
•Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης
Τα προτεινόμενα μέτρα είναι συμβατά με άλλες πολιτικές της Ένωσης, ιδίως δε με τις πολιτικές στον τομέα του περιβάλλοντος.
2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ
•Νομική βάση
Νομική βάση της παρούσας πρότασης είναι το άρθρο 43 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).
•Επικουρικότητα
Η πρόταση εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ένωσης βάσει του άρθρου 3 παράγραφος 1 στοιχείο δ) της ΣΛΕΕ. Συνεπώς, η αρχή της επικουρικότητας δεν εφαρμόζεται.
•Αναλογικότητα
Η πρόταση κατανέμει αλιευτικές δυνατότητες στα κράτη μέλη σύμφωνα με τους στόχους του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική. Σύμφωνα με τα άρθρα 16 και 17 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, τα κράτη μέλη πρέπει να αποφασίζουν τον τρόπο με τον οποίο κατανέμονται, στα σκάφη που φέρουν τη σημαία τους, τις αλιευτικές δυνατότητες που έχουν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με ορισμένα κριτήρια για την κατανομή των αλιευτικών δυνατοτήτων. Συνεπώς, τα κράτη μέλη έχουν την απαραίτητη διακριτική ευχέρεια κατά την κατανομή των χορηγούμενων συνολικών επιτρεπόμενων αλιευμάτων (TACs), σύμφωνα με το κοινωνικό/οικονομικό υπόδειγμα της επιλογής τους να εκμεταλλεύονται αυτές τις αλιευτικές δυνατότητες που διαθέτουν.
•Επιλογή της νομικής πράξης
Κανονισμός του Συμβουλίου.
3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ
•Εκ των υστέρων αξιολογήσεις / έλεγχοι καταλληλότητας της ισχύουσας νομοθεσίας
•Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη
Η Επιτροπή πραγματοποίησε διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη, ιδίως μέσω των γνωμοδοτικών συμβουλίων, και με τα κράτη μέλη όσον αφορά την προσέγγιση για τις διάφορες προτάσεις σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες, με βάση την ετήσια ανακοίνωση με τίτλο Προς μια πιο βιώσιμη αλιεία στην ΕΕ: τρέχουσα κατάσταση και προσανατολισμοί για το 2022.
Στις απαντήσεις των ενδιαφερόμενων μερών στην ανωτέρω ετήσια ανακοίνωση εκτίθενται οι απόψεις τους σχετικά με την αξιολόγηση της κατάστασης των πόρων από την Επιτροπή και την κατάλληλη αντίδραση όσον αφορά τη διαχείριση. Η Επιτροπή εξέτασε τις απαντήσεις κατά τη διατύπωση της παρούσας πρότασης.
•Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας
Η Επιτροπή ζήτησε τη γνώμη του Διεθνούς Συμβουλίου για την Εξερεύνηση της Θάλασσας (ICES) σχετικά με τη μεθοδολογία που πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Η επιστημονική γνωμοδότηση του ICES στηρίζεται σε πλαίσιο γνωμοδοτήσεων που έχουν αναπτύξει οι ομάδες εμπειρογνωμόνων και οι φορείς λήψης αποφάσεών του και εκδίδεται σύμφωνα με τη συμφωνία-πλαίσιο εταιρικής σχέσης που έχει συμφωνηθεί με την Επιτροπή.
•Εκτίμηση επιπτώσεων
Το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) 2022/109 του Συμβουλίου προσδιορίζεται σαφώς από το άρθρο 43 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ.
•Καταλληλότητα και απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου
Άνευ αντικειμένου.
•Θεμελιώδη δικαιώματα
4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Τα προτεινόμενα μέτρα δεν θα έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις.
5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ο γαύρος (Engraulis encrasicolus) στη διαίρεση ICES 9a είναι βραχύβιο είδος, που υπόκειται σε μεγάλες διακυμάνσεις από έτος σε έτος, και η αλιεία του οποίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εισερχόμενη ετήσια κλάση. Ως εκ τούτου, το ICES παρέχει επιστημονικές γνωμοδοτήσεις τον Ιούνιο για τη διαχειριστική περίοδο από την 1η Ιουλίου έως τις 30 Ιουνίου του επόμενου έτους. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι η επιστημονική γνωμοδότηση του ICES βασίζεται στην καλύτερη δυνατή αξιολόγηση της ετήσιας πρόσληψης αυτού του βραχύβιου είδους στο απόθεμα.
Ο κανονισμός (ΕΕ) 2022/109 του Συμβουλίου, όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2022/1091 του Συμβουλίου, καθορίζει προσωρινό TAC για τον γαύρο στις υποπεριοχές ICES 9 και 10 και στα ενωσιακά ύδατα της Επιτροπής Αλιείας Κεντροανατολικού Ατλαντικού (CECAF) 34.1.1 για την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2022 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022, εν αναμονή της έκδοσης της επιστημονικής γνωμοδότησης του ICES για την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2022 έως τις 30 Ιουνίου 2023, και επιτρέπει τη συνέχιση της αλιείας. Το προσωρινό TAC των 10 061 τόνων βασίζεται στα αλιεύματα του τρίτου τριμήνου του 2021.
Μετά την έκδοση της επιστημονικής γνωμοδότησης του ICES για το εν λόγω απόθεμα στις 17 Ιουνίου 2022, θα πρέπει να καθοριστεί το οριστικό TAC για την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2022 έως τις 30 Ιουνίου 2023. Το TAC θα πρέπει να καθοριστεί στο επίπεδο των 15 777 τόνων, ποσότητα που αναφέρεται στην εν λόγω επιστημονική γνωμοδότηση του ICES.
2022/0268 (NLE)
Πρόταση
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2022/109 σχετικά με τον καθορισμό, για το 2022, για ορισμένα αποθέματα ιχθύων και ομάδες αποθεμάτων ιχθύων, των αλιευτικών δυνατοτήτων στα ενωσιακά ύδατα και για τα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη σε ορισμένα μη ενωσιακά ύδατα, σε ό,τι αφορά το γαύρο
ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,
Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως το άρθρο 43 παράγραφος 3,
Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
(1)Με τον κανονισμό (ΕΕ) 2022/109 του Συμβουλίου καθορίζονται, για το 2022, οι αλιευτικές δυνατότητες για ορισμένα αποθέματα ιχθύων και ομάδες αποθεμάτων ιχθύων στα ενωσιακά ύδατα και για τα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη σε ορισμένα μη ενωσιακά ύδατα.
(2)Ο κανονισμός (ΕΕ) 2022/109, όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2022/1091 του Συμβουλίου, καθορίζει προσωρινό συνολικό επιτρεπόμενο αλίευμα (TAC) για τον γαύρο (Engraulis encrasicolus) στις υποπεριοχές 9 και 10 του Διεθνούς Συμβουλίου για την Εξερεύνηση των Θαλασσών (ICES) και στα ενωσιακά ύδατα της Επιτροπής Αλιείας του Κεντροανατολικού Ατλαντικού (CECAF) 34.1.1, για την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2022 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022, εν αναμονή της έκδοσης της επιστημονικής γνωμοδότησης του ICES για την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2022 έως τις 30 Ιουνίου 2023, και επιτρέπει τη συνέχιση της αλιείας. Μετά την έκδοση της εν λόγω γνωμοδότησης στις 17 Ιουνίου 2022, θα πρέπει να καθοριστεί το οριστικό TAC για την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2022 έως τις 30 Ιουνίου 2023. Το TAC θα πρέπει να καθοριστεί στο επίπεδο των 15 777 τόνων που αναφέρεται στην εν λόγω γνωμοδότηση.
(3)Κατά συνέπεια, ο κανονισμός (ΕΕ) 2022/109 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.
(4)Το όριο αλιευμάτων γαύρου στις υποπεριοχές ICES 9 και 10 και στα ενωσιακά ύδατα της CECAF 34.1.1. θα πρέπει να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου 2022. Η εν λόγω αναδρομική εφαρμογή δεν θίγει τις αρχές της ασφάλειας δικαίου και της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, καθώς οι σχετικές αλιευτικές δυνατότητες είναι αυξημένες. Για λόγους επείγοντος, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει την ημέρα της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:
Άρθρο 1
Τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2022/109
Ο κανονισμός (ΕΕ) 2022/109 τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα του παρόντος κανονισμού.
»
Άρθρο 2
Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την ημέρα δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 2022.
Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.
Βρυξέλλες,
Για το Συμβούλιο
Η Πρόεδρος