ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Βρυξέλλες, 22.6.2022
COM(2022) 296 final
2022/0192(COD)
Πρόταση
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1217/2009 του Συμβουλίου όσον αφορά τη μετατροπή του δικτύου γεωργικής λογιστικής πληροφόρησης σε δίκτυο δεδομένων για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων
{SWD(2022) 166 final}
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
•Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης
Η βασική πράξη του δικτύου γεωργικής λογιστικής πληροφόρησης (ΔΓΛΠ) [κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1217/2009 του Συμβουλίου] πρέπει να τροποποιηθεί όπως ορίζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, της 20ής Μαΐου 2020, με τίτλο «Από το αγρόκτημα στο πιάτο — Μια στρατηγική για ένα δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων» και στο σχέδιο δράσης της. Η Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μετατρέψει το δίκτυο γεωργικής λογιστικής πληροφόρησης (ΔΓΛΠ) σε δίκτυο δεδομένων για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων (ΔΔΒΓΕ).
Το ΔΓΛΠ αποτελεί μοναδική πηγή μικροοικονομικών και λογιστικών στοιχείων που προέρχονται κάθε χρόνο από περισσότερες από 80 000 γεωργικές εκμεταλλεύσεις της ΕΕ. Έχει επιτρέψει την αξιολόγηση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων από το 1965. Η Επιτροπή παρέχει την εναρμονισμένη μεθοδολογία και το κοινό ερωτηματολόγιο, ενώ τα κράτη μέλη συλλέγουν, επαληθεύουν και υποβάλλουν τα στοιχεία. Το ΔΔΒΓΕ θα προσθέσει στο πλαίσιο αυτό την περιβαλλοντική και κοινωνική διάσταση.
•Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής
Τα δεδομένα και οι πληροφορίες σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης πρέπει να είναι αξιόπιστα και υψηλής ποιότητας, ώστε οι φορείς χάραξης πολιτικής, οι γεωργοί και άλλα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν κατάλληλες τεκμηριωμένες αποφάσεις.
Το ΔΓΛΠ έχει θεωρηθεί αποδοτικό και κατάλληλο εργαλείο για τη συλλογή πρόσθετων περιβαλλοντικών και κοινωνικών μεταβλητών σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης, επιπλέον των οικονομικών μεταβλητών και των μεταβλητών που σχετίζονται με το εισόδημα οι οποίες συλλέγονται επί του παρόντος.
Σε επίπεδο ΕΕ, συλλέγονται ορισμένα δεδομένα σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης σε σχέση με τις ανάγκες της πολιτικής της ΚΓΠ, για παράδειγμα:
(1)Στόχος των ενοποιημένων στατιστικών για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις (IFS) είναι η παροχή συγκρίσιμων δεδομένων για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις της ΕΕ. Τα στοιχεία από όλες τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις συλλέγονται κάθε 10 έτη (στοιχεία απογραφών) και μέσω ενδιάμεσων δειγματοληπτικών ερευνών κάθε 3 ή 4 έτη. Τα κράτη μέλη συλλέγουν πληροφορίες από μεμονωμένες γεωργικές εκμεταλλεύσεις και τα στοιχεία διαβιβάζονται στην Eurostat. Οι συλλεγόμενες πληροφορίες καλύπτουν: τη χρήση γης, τους αριθμούς μονάδων ζωικού κεφαλαίου, την αγροτική ανάπτυξη, τη διαχείριση και την εισροή γεωργικού εργατικού δυναμικού (συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του φύλου και της σχέσης με τον κάτοχο της γεωργικής εκμετάλλευσης). Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα παρουσιάζονται δημοσίως. Η πρόσβαση στα ατομικά δεδομένα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων είναι περιορισμένη. Οι ενοποιημένες στατιστικές για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις (IFS) παρέχουν τη βάση για την παρέκταση των δεδομένων του ΔΓΛΠ.
(2)Το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) της ΚΓΠ έχει συσταθεί για τη διαχείριση και τον έλεγχο των ενισχύσεων που χορηγούνται στους γεωργούς. Το σύστημα εφαρμόζεται σε όλα τα καθεστώτα εισοδηματικής στήριξης (υποχρεωτικά ή μη), καθώς και σε ορισμένα μέτρα στήριξης της αγροτικής ανάπτυξης που χορηγούνται με βάση τον αριθμό των εκταρίων ή των ζώων που κατέχει ο γεωργός. Μεταξύ άλλων, η βάση δεδομένων του ΟΣΔΕ αποτελείται από τις ακόλουθες πληροφορίες: αναγνώριση όλων των αγροτεμαχίων στην ΕΕ (σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων LPIS), μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων για τα ζώα στις χώρες της ΕΕ στις οποίες εφαρμόζονται καθεστώτα ενίσχυσης με βάση τα ζώα.
(3)Ο επικείμενος εκτελεστικός κανονισμός της Επιτροπής θα προβλέπει τη συλλογή ορισμένων δεδομένων σε επίπεδο μεμονωμένων γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε επίπεδο ΕΕ για τους σκοπούς της παρακολούθησης και της αξιολόγησης της ΚΓΠ, επιπλέον των δεδομένων του πλαισίου παρακολούθησης και αξιολόγησης της ΚΓΠ (ΚΠΠΑ) που διατίθενται σε εθνικό και ενίοτε σε περιφερειακό επίπεδο. Τα κράτη μέλη θα παρέχουν στην Επιτροπή ορισμένα δεδομένα για τους δικαιούχους της ΚΓΠ με εναρμονισμένο τρόπο.
Όλες οι προαναφερθείσες βάσεις δεδομένων έχουν δημιουργηθεί για διαφορετικούς σκοπούς και δεν συγκεντρώνουν πλήρως τα ίδια δεδομένα και πληροφορίες. Ωστόσο, υπάρχει δυνατότητα διασταύρωσης των εν λόγω (και άλλων) βάσεων δεδομένων με τα δεδομένα του ΔΔΒΓΕ. Το ΟΣΔΕ και η επικείμενη βάση δεδομένων παρακολούθησης και αξιολόγησης της ΚΓΠ με δεδομένα σε επίπεδο μεμονωμένων γεωργικών εκμεταλλεύσεων περιλαμβάνουν έναν καθιερωμένο αναγνωριστικό κωδικό δικαιούχου της ΚΓΠ. Το παράγωγο δίκαιο του ΔΔΒΓΕ θα διερευνήσει τη δυνατότητα σύνδεσης των δεδομένων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων με τον αναγνωριστικό κωδικό δικαιούχου της ΚΓΠ, ώστε να καταστεί δυνατή η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εν λόγω βάσεων δεδομένων — η δημιουργία του συνδέσμου αυτού μπορεί στην πράξη να αποδειχθεί πολύπλοκη, καθώς ο αναγνωριστικός κωδικός δικαιούχου δεν αντιστοιχεί πάντα σε μία (μόνο) γεωργική εκμετάλλευση. Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο του ΔΔΒΓΕ προβλέπεται να καθιερωθεί ένας μοναδικός αριθμός αναγνώρισης εκμετάλλευσης, ο οποίος θα μπορούσε να εισαχθεί, για παράδειγμα, στο πλαίσιο των ενοποιημένων στατιστικών για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις (IFS) και να συμβάλει στη σύνδεση των δεδομένων των IFS και του ΔΔΒΓΕ. Σε κάθε βάση δεδομένων θα απαιτηθούν προσαρμογές (είτε στη νομική πράξη είτε στο σύστημα είτε στις μεθόδους συλλογής) για τους σκοπούς της σύνδεσης των βάσεων δεδομένων. Ως εκ τούτου, παρότι το ΔΔΒΓΕ παρέχει δυνατότητα διαλειτουργικότητας, οι άλλες βάσεις δεδομένων και τα άλλα συστήματα πρέπει να το ακολουθούν.
•Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης
Η διαδικασία τροποποίησης της οδηγίας 2009/128/ΕΚ (οδηγία για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων) βρίσκεται σε εξέλιξη. Η πρόταση της Επιτροπής αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην καθιέρωση ηλεκτρονικής καταγραφής ορισμένων πληροφοριών τόσο για τη χρήση φυτοφαρμάκων όσο και για τα μη χημικά μέτρα προστασίας των καλλιεργειών από επαγγελματίες χρήστες (συμπεριλαμβανομένων των γεωργών). Στο μέλλον, εάν θεσπιστεί η νομοθεσία, τα δεδομένα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την παρέκταση των δεδομένων του ΔΔΒΓΕ για τα φυτοφάρμακα. Η πράξη για τη διακυβέρνηση δεδομένων [
COM(2020) 767
] και η
προτεινόμενη πράξη για τα δεδομένα
(επί του παρόντος υπό νομική διαδικασία) θα μπορούσαν να ανοίξουν νέες κατευθύνσεις προς διερεύνηση από την προτεινόμενη νομική πράξη, ειδικότερα όσον αφορά καινοτόμες μεθοδολογίες συλλογής δεδομένων και νέες πηγές δεδομένων σύμφωνα με τον στόχο της μείωσης του κόστους για τους γεωργούς και τα κράτη μέλη.
2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ
•Νομική βάση
Το άρθρο 43 παράγραφος 2 της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας παρέχει τη νομική βάση για τις διατάξεις που είναι αναγκαίες για την επιδίωξη των στόχων της ΚΓΠ.
•Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)
Δεδομένου ότι η πρόταση δεν εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ, εφαρμόζεται η αρχή της επικουρικότητας.
Βασιζόμενο στο εδραιωμένο δίκτυο πληροφόρησης ΔΓΛΠ, το ΔΔΒΓΕ θα αποτελέσει χρήσιμο και αποδοτικό εργαλείο που θα επιτρέπει στην ΕΕ να συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της ΚΓΠ και να καθιστά διαθέσιμα οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά δεδομένα και πληροφορίες σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης για τα κράτη μέλη καθώς και για την ΕΕ. Όπως και το ΔΓΛΠ, το ΔΔΒΓΕ θα παρέχει κοινές και εναρμονισμένες έρευνες για τη συλλογή δεδομένων σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης και θα καθιστά τα δεδομένα συγκρίσιμα σε επίπεδο ΕΕ.
Η πρόταση για τον παρόντα κανονισμό καταρτίστηκε με σκοπό να στηρίξει, καθώς και να περιορίσει την επιβάρυνση τόσο για τα κράτη μέλη όσο και για τους γεωργούς, διασφαλίζοντας παράλληλα καλύτερα την ποιότητα και τη συγκρισιμότητα των δεδομένων του ΔΔΒΓΕ σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης.
Τα βασικά κριτήρια για τα δεδομένα του ΔΔΒΓΕ (συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών δεδομένων) περιλαμβάνουν τη συνέπεια και τη συγκρισιμότητα. Τα κράτη μέλη δεν μπορούν να επιτύχουν την αναγκαία συνέπεια και συγκρισιμότητα χωρίς ένα σαφές ευρωπαϊκό πλαίσιο, δηλαδή ενωσιακή νομοθεσία η οποία θα καθορίζει τους κοινούς ορισμούς, μορφότυπους για την υποβολή στοιχείων και ποιοτικές απαιτήσεις.
Οι στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν πλήρως από τα κράτη μέλη όταν ενεργούν μεμονωμένα. Η δράση θα είναι πιο αποτελεσματική εάν αναληφθεί σε επίπεδο ΕΕ, βάσει μιας ενωσιακής νομικής πράξης που θα διασφαλίζει τη συγκρισιμότητα των πληροφοριών και των δεδομένων στους τομείς της ΚΓΠ που καλύπτονται από την προτεινόμενη πράξη. Η ίδια η συλλογή δεδομένων, εν τω μεταξύ, πραγματοποιείται καλύτερα από τα κράτη μέλη.
•Αναλογικότητα
Η πρόταση συνάδει με την αρχή της αναλογικότητας, καθώς θα διασφαλίσει την ποιότητα και τη συγκρισιμότητα των οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών δεδομένων για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις τα οποία συλλέγονται και συγκεντρώνονται με την εφαρμογή εναρμονισμένων προσεγγίσεων σε όλα τα κράτη μέλη. Ομοίως, θα διασφαλίσει ότι το δίκτυο παραμένει κατάλληλο και προσαρμόζεται ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ΚΓΠ. Μαζί με τη διαλειτουργικότητα, ο κανονισμός θα καταστήσει τη συλλογή και τη χρήση δεδομένων σε επίπεδο γεωργικών εκμεταλλεύσεων οικονομικά αποδοτικότερη, με σεβασμό των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των συστημάτων των κρατών μελών.
Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, ο προτεινόμενος κανονισμός περιορίζεται στις ελάχιστες απαιτήσεις για την επίτευξη του στόχου του και δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για τον σκοπό αυτόν.
•Επιλογή της νομικής πράξης
Προτεινόμενη νομική πράξη: κανονισμός.
Δεδομένων των στόχων και του περιεχομένου της πρότασης, η τροποποίηση του ισχύοντος κανονισμού είναι η πλέον κατάλληλη νομική πράξη.
Βασικές πολιτικές της ΕΕ, όπως η ΚΓΠ, εξαρτώνται από συγκρίσιμα, εναρμονισμένα και υψηλής ποιότητας δεδομένα σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης τα οποία είναι διαθέσιμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτά μπορούν να διασφαλιστούν καλύτερα μέσω κανονισμών, που ισχύουν άμεσα στα κράτη μέλη και δεν χρειάζεται να μεταφερθούν πρώτα στο εθνικό δίκαιο.
3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ
•Εκ των υστέρων αξιολογήσεις / έλεγχοι καταλληλότητας της ισχύουσας νομοθεσίας
Δεν διενεργήθηκε πλήρης αξιολόγηση για το σύστημα ΔΓΛΠ λόγω του εξαιρετικά τεχνικού χαρακτήρα της πρωτοβουλίας. Ωστόσο, υπάρχουν επιστημονικές μελέτες και ερευνητικά έργα που παρέχουν εκτιμήσεις σχετικά με το κόστος της συλλογής των δεδομένων του ΔΓΛΠ, επισημαίνοντας ορθές πρακτικές στα κράτη μέλη, καθώς και εκτιμήσεις του κόστους επέκτασης του πεδίου εφαρμογής του ΔΓΛΠ στην περιβαλλοντική και κοινωνική διάσταση.
•Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη
Η μετατροπή στο ΔΔΒΓΕ αποτέλεσε το έναυσμα για διάφορες δραστηριότητες διαβούλευσης οι οποίες απευθύνονταν και στις τρεις κύριες προσδιορισμένες ομάδες ενδιαφερόμενων μερών: 1) παρόχους δεδομένων, 2) φορείς συλλογής δεδομένων και 3) χρήστες δεδομένων.
Μετά από διάφορες διαβουλεύσεις με σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη, φαίνεται συνολικά ότι όλες οι ομάδες ενδιαφερόμενων μερών τάσσονται σε μεγάλο βαθμό υπέρ της πρωτοβουλίας ΔΔΒΓΕ και της προσθήκης κοινωνικών και περιβαλλοντικών πτυχών στα οικονομικά στοιχεία που συλλέγονται στο ΔΓΛΠ. Παρότι εκφράστηκε ισχυρή υποστήριξη για τη συλλογή δεδομένων σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης στο ΔΔΒΓΕ για την αξιολόγηση της οικονομικής βιωσιμότητας της γεωργίας παράλληλα με την περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα, ορισμένοι από όσους απάντησαν έκριναν ότι η προσπάθεια συλλογής δεδομένων πρέπει να επιμεριστεί μεταξύ των διαφόρων χρηστών και ότι η διοικητική επιβάρυνση των παρόχων δεδομένων και των φορέων συλλογής δεδομένων θα πρέπει να είναι περιορισμένη. Με στόχο τον περιορισμό της διοικητικής επιβάρυνσης για τους γεωργούς και τους φορείς συλλογής δεδομένων, η Επιτροπή εισήγαγε την έννοια της «συλλογής δεδομένων άπαξ και χρήσης τους πολλές φορές» για την καλύτερη κοινοχρησία δεδομένων μεταξύ διοικήσεων, στατιστικών αρχών και ιδιωτικών φορέων. Η Επιτροπή έχει επίσης ως στόχο να συνεισφέρει στο αρχικό κόστος των προσαρμογών των κρατών μελών στη διαδικασία μετατροπής του ΔΔΒΓΕ.
Οι πάροχοι δεδομένων και οι φορείς συλλογής δεδομένων εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την ιδιωτικότητα των παρεχόμενων δεδομένων, καθώς και την πιθανή απροθυμία των γεωργών να κοινοποιήσουν τις εν λόγω πληροφορίες. Ως εκ τούτου, στη νομοθετική πρόταση η Επιτροπή ενίσχυσε τους κανόνες για την προστασία των ατομικών δεδομένων.
Οι φορείς συλλογής δεδομένων μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους σχετικά με την απροθυμία των γεωργών να συμμετάσχουν στις διαδικασίες συλλογής δεδομένων, τα προβλήματα όσον αφορά την προσθήκη νέων γεωργικών εκμεταλλεύσεων και την απώλεια συμμετεχουσών γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Η Επιτροπή, στην πρωτοβουλία της για το ΔΔΒΓΕ, προτείνει και ενθαρρύνει την παροχή ανατροφοδότησης στους γεωργούς (π.χ. μέσω εξατομικευμένων συμβουλών, εκθέσεων επιδόσεων/συγκριτικών εκθέσεων), καθώς και την υποχρέωση των γεωργών να απαντούν στην έρευνα του ΔΔΒΓΕ, όπως ισχύει στην περίπτωση των στατιστικών ερευνών.
Οι περισσότεροι πάροχοι δεδομένων εξέφρασαν την άποψή τους ότι η λήψη οικονομικής αποζημίωσης για τη συμμετοχή στη συλλογή δεδομένων του ΔΔΒΓΕ θα ήταν σημαντική γι’ αυτούς. Στην πρωτοβουλία, η Επιτροπή προτείνει τη δυνατότητα των κρατών μελών να θεσπίζουν διάφορα κίνητρα για τη συμμετοχή των γεωργών στο δίκτυο δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων χρηματοδοτικών συνεισφορών.
•Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας
Για την προετοιμασία της πρότασης του ΔΔΒΓΕ, ζητήθηκε η γνώμη των μελών της επιτροπής ΔΓΛΠ καθώς και των ειδικών ομάδων εργασίας.
•Εκτίμηση επιπτώσεων
Δεδομένου του εξαιρετικά τεχνικού χαρακτήρα της πρωτοβουλίας και της περιορισμένης επιλογής πολιτικής για την Επιτροπή, δεν κρίθηκε αναγκαία η διενέργεια εκτίμησης των επιπτώσεων. Στην εκτίμηση των επιπτώσεων που συνοδεύει τις νομοθετικές προτάσεις του 2018 για την ΚΓΠ μετά το 2020 προσδιορίστηκε η ανάγκη προσαρμογής και ενίσχυσης των υφιστάμενων πηγών δεδομένων ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στη νέα πολιτική, καθώς και η ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας των δεδομένων, ιδίως σε σχέση με τους δείκτες που συνδέονται με τη γεωργία, τη βιοποικιλότητα και το κλίμα. Στην εκτίμηση των επιπτώσεων προτάθηκε επίσης η επέκταση της κάλυψης του ΔΓΛΠ ώστε να παρέχει την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων με προσανατολισμό στην αγορά. Επιπλέον, διευκρινίστηκε ότι ενδέχεται να απαιτηθεί αναθεώρηση των μεταβλητών στο δελτίο εκμετάλλευσης (λαμβανομένων επίσης υπόψη των συστάσεων του έργου FLINT) καθώς και του τρόπου με τον οποίο οργανώνεται η συμμετοχή των δικαιούχων της ΚΓΠ στη συλλογή των δεδομένων του ΔΓΛΠ.
•Καταλληλότητα και απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου
Για τη μετατροπή του ΔΓΛΠ σε ΔΔΒΓΕ, η απλούστευση και η μείωση της επιβάρυνσης θεωρήθηκαν κεντρική συνιστώσα της πρωτοβουλίας, παράλληλα με τη βιωσιμότητα. Στόχος ήταν να προσδιοριστούν οι τομείς στους οποίους οι μέθοδοι συλλογής δεδομένων μπορούν να απλουστευθούν και το κόστος να μειωθεί αναλόγως.
Πρώτον, πρέπει να αναγνωριστεί ότι οι μέθοδοι συλλογής δεδομένων διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών, καθώς έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την καταλληλότερη γι’ αυτά μέθοδο συλλογής δεδομένων του ΔΓΛΠ σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης. Επιπλέον, δεν υπάρχει λεπτομερής επισκόπηση της/των μεθόδου/-ων συλλογής δεδομένων κάθε κράτους μέλους μαζί με λεπτομερή επισκόπηση του κόστους και της επιβάρυνσης. Ως εκ τούτου, οι πλέον πρόσφατες μελέτες και έργα (σχετική επισκόπηση παρατίθεται κατωτέρω), καθώς και τα συναφή αποτελέσματα των δραστηριοτήτων διαβούλευσης ελήφθησαν υπόψη για την παρούσα διαδικασία απλούστευσης και μείωσης της επιβάρυνσης. Βάσει αυτών, στη συνέχεια προτείνονται ορισμένοι τρόποι απλούστευσης και μείωσης της επιβάρυνσης. Ωστόσο, θα εναπόκειται εντέλει στα κράτη μέλη να επιλέξουν τους πλέον κατάλληλους τρόπους καθώς και τις μεθόδους συλλογής δεδομένων του ΔΔΒΓΕ για τη συλλογή πρόσθετων περιβαλλοντικών και κοινωνικών μεταβλητών.
1. Η μελέτη με τίτλο «Cost of and good practices for FADN data collection» [Κόστος και ορθές πρακτικές για τη συλλογή των δεδομένων του ΔΓΛΠ] εκπονήθηκε και δημοσιεύτηκε το 2015. Κύριος στόχος της μελέτης αυτής ήταν να εξεταστούν οι μέθοδοι και το κόστος στα κράτη μέλη για τη συλλογή των δεδομένων του ΔΓΛΠ, λαμβανομένης υπόψη της χρήσης των δεδομένων προς όφελος των συμμετεχόντων γεωργών, καθώς και για τη βελτίωση της χάραξης πολιτικής. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει ενιαία μέθοδος συλλογής των δεδομένων του ΔΓΛΠ· Τα κράτη μέλη επιλέγουν τον τρόπο συλλογής των δεδομένων. Ως εκ τούτου, το κόστος συλλογής των δεδομένων του ΔΓΛΠ διαφέρει σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών. Η μελέτη παραθέτει τρεις κύριους παράγοντες διαφοράς κόστους:
1) την κλίμακα και το μέγεθος του δείγματος του ΔΓΛΠ (π.χ. η Μάλτα συλλέγει στοιχεία από 536 γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ενώ η Πολωνία από 12 100),
2) τις διαφορετικές μεθόδους που εφαρμόζονται για τη συλλογή δεδομένων του ΔΓΛΠ (π.χ. δεδομένα που συλλέγονται απευθείας από το όργανο-σύνδεσμο του ΔΓΛΠ ή μέσω μισθωμένων ιδιωτικών λογιστικών εταιρειών) και
3) εξωτερικούς παράγοντες, όπως τα διαφορετικά επίπεδα μισθών μεταξύ των κρατών μελών και τα διαφορετικά μέσα μεγέθη γεωργικών εκμεταλλεύσεων εντός του πεδίου παρατήρησης του ΔΓΛΠ.
Η επιλογή της μεθοδολογίας συλλογής δεδομένων μπορεί να αντισταθμίσει, τουλάχιστον σε κάποιον βαθμό, το υψηλότερο κόστος που προκύπτει από τα υψηλότερα επίπεδα μισθών και από την αύξηση της κλίμακας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Η αποδοτικότερη μορφή συλλογής δεδομένων όσον αφορά τη δημόσια δαπάνη είναι από τους υφιστάμενους λογαριασμούς (οι οποίοι έχουν παραχθεί με ιδιωτική δαπάνη). Ταυτόχρονα, η μέθοδος αυτή φαίνεται να είναι η λιγότερο ευέλικτη. Όταν τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά δεδομένα δεν είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο των υφιστάμενων λογαριασμών, η μέθοδος συλλογής δεδομένων για το ΔΔΒΓΕ ενδέχεται να χρειάζεται προσαρμογές ή αλλαγές. Τέλος, η μελέτη διευκρινίζει ότι η προσθήκη ή η διαγραφή μιας επιπλέον μεταβλητής δεν έχει τεράστιο αντίκτυπο στον λόγο του συνολικού κόστους συλλογής δεδομένων ανά αριθμό μεταβλητών. Με το πλαίσιο που έχει θεσπιστεί, το ετήσιο κόστος είναι κυρίως σταθερό κόστος (που σχετίζεται με τη δημιουργία και τη διεξαγωγή έρευνας, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπινων πόρων, της κατάρτισης, του συστήματος ΤΠ), ενώ το ειδικό μεταβλητό κόστος (π.χ. επικαιροποίηση των οδηγιών, προσθήκη ειδικού κωδικού) είναι μικρό.
2. Το ερευνητικό έργο FLINT καθόρισε δείκτες σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης για τη βελτίωση της αξιολόγησης της πολιτικής (μεταξύ άλλων) σχετικά με την πολλαπλή συμμόρφωση, τη βιωσιμότητα και την καινοτομία στην ΚΓΠ. Η συλλογή δεδομένων σχετικά με τους εν λόγω δείκτες συνδέθηκε με το ΔΓΛΠ σε ένα πιλοτικό δίκτυο σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Τα αποτελέσματα αυτού του έργου 1) επιβεβαιώνουν ότι το σύστημα που βασίζεται στο ΔΓΛΠ αποτελεί αποδοτικό και κατάλληλο εργαλείο για τη συλλογή πρόσθετων περιβαλλοντικών και κοινωνικών δεδομένων σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης· 2) παρέχουν μια στέρεη βάση επιστημονικών στοιχείων μαζί με καταλόγους πιθανών νέων μεταβλητών και παραδείγματα του τρόπου συλλογής δεδομένων για τις νέες αυτές μεταβλητές, ενώ επίσης προσδιορίζουν σημεία συμφόρησης στην εφαρμογή και αναλυτικά οφέλη.
3. Η μελέτη σχετικά με το κόστος της επέκτασης του ΔΓΛΠ στο ΔΔΒΓΕ αποτελεί επικαιροποίηση δύο μελετών που περιγράφηκαν προηγουμένως. Παρέχει ανάλυση κάποιων πρόσθετων δαπανών για την προσθήκη των «δεδομένων του FLINT» στο τρέχον σύνολο δεδομένων του ΔΓΛΠ. Εκτιμά ότι το μέσο κόστος συλλογής των δεδομένων του ΔΓΛΠ στην ΕΕ ισούται με 750 EUR ανά δελτίο εκμετάλλευσης, ενώ το κόστος επέκτασης στο ΔΔΒΓΕ (με την προσθήκη όλων των δεδομένων του FLINT) θα αύξανε το κόστος σε 1 040 EUR ανά δελτίο εκμετάλλευσης, δηλαδή αύξηση κατά 40 % περίπου. Η μελέτη αυτή επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα της μελέτης του 2015 που δείχνουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών όσον αφορά το τρέχον κόστος συλλογής δεδομένων του ΔΓΛΠ, καθώς και το αναμενόμενο πρόσθετο κόστος που συνδέεται με τη μετατροπή σε ΔΔΒΓΕ. Η μελέτη επιβεβαίωσε επίσης ότι ορισμένα κράτη μέλη έχουν ήδη συλλέξει ορισμένες μεταβλητές σχετικά με τη βιωσιμότητα οι οποίες προβλέπονται για το ΔΔΒΓΕ, ενώ άλλα όχι και, ως εκ τούτου, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν υψηλότερο αρχικό κόστος. Ως εκ τούτου, οι συνολικές δαπάνες για τη συλλογή δεδομένων δεν είναι άμεσα συγκρίσιμες μεταξύ των κρατών μελών. Τέλος, οι εκτιμώμενες μεταβολές του κόστους εκτείνονται σε ευρύ φάσμα, από χώρες όπως η Ιρλανδία (+ 10 %) και οι Κάτω Χώρες (+ 11 %) έως τη Γαλλία (+ 124 %) και τη Μάλτα (+ 225 %). Ωστόσο, πρέπει να προστεθεί ότι αυτός ο υπολογισμός του κόστους περιλαμβάνει την προσθήκη και των 70 μεταβλητών, όπως προβλέπονται στο έργο FLINT, ενώ η προτεινόμενη μετατροπή σε ΔΔΒΓΕ δεν έχει ως στόχο την προσθήκη τόσο μεγάλου αριθμού (70) μεταβλητών, η δε προσθήκη μεταβλητών θα είναι σταδιακή με την πάροδο του χρόνου. Πρώτον, η επέκταση στο ΔΔΒΓΕ θα είναι σταδιακή. Δεύτερον, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση, κατά την επέκταση θα εξεταστεί ένα εύρος από 5 έως 25 νέες μεταβλητές, οι οποίες θα πρέπει να αξιολογηθούν περαιτέρω με την ανάλυση που βρίσκεται σε εξέλιξη για το πιλοτικό έργο που περιγράφεται στο σημείο 4 κατωτέρω, ενώ επίσης θα εξεταστεί η εξέλιξη του νομικού πλαισίου μετά τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και τη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα. Επιπλέον, τα οφέλη που απορρέουν από τη διαδικασία απλούστευσης, καθώς και από τις διασυνδέσεις και την κοινοχρησία δεδομένων με άλλες βάσεις δεδομένων δεν εξετάζονται στη μελέτη. Ως εκ τούτου, το κόστος επέκτασης του ΔΔΒΓΕ μπορεί να εκτιμηθεί ως πολύ χαμηλότερο απ’ ό,τι στην προαναφερθείσα μελέτη.
4. Ένα πιλοτικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη θα διενεργήσει ανάλυση και θα παράσχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις μεταβλητές βιωσιμότητας και τις αντίστοιχες πηγές δεδομένων για κάθε κράτος μέλος. Όπως προαναφέρθηκε, οι μέθοδοι συλλογής δεδομένων εξαρτώνται από την επιλογή του κράτους μέλους. Ως εκ τούτου, αυτό το πιλοτικό έργο θα παράσχει αξιολόγηση της/των μεθόδου/-ων συλλογής δεδομένων που εφαρμόζονται για τη συλλογή δεδομένων βιωσιμότητας για κάθε κράτος μέλος και θα δείξει τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται (ή μπορούν να συνδεθούν) με το σύστημα συλλογής δεδομένων του ΔΓΛΠ. Τα αποτελέσματα θα περιγράφουν την κατάσταση σε κάθε κράτος μέλος και θα παρέχουν εύλογη εκτίμηση της διοικητικής επιβάρυνσης και του κόστους που συνδέεται με τη συλλογή δεδομένων. Τα αποτελέσματα αυτά θα τροφοδοτήσουν άμεσα τις εργασίες για το παράγωγο δίκαιο του ΔΔΒΓΕ.
Η πρόταση για το ΔΔΒΓΕ αποσκοπεί στη μείωση του κόστους και της διοικητικής επιβάρυνσης για τους γεωργούς και τα κράτη μέλη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Με βάση τα πορίσματα και την ανάλυση, στην πρόταση λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα στοιχεία:
(1)Οικοδόμηση σε γερά θεμέλια. Η συλλογή δεδομένων για τη βιωσιμότητα, είτε εντός είτε εκτός του ΔΓΛΠ, θα δημιουργήσει κόστος. Η χρήση του ήδη εδραιωμένου συστήματος ΔΓΛΠ και του δικτύου του αποτελεί οικονομικά αποδοτικότερη επιλογή για τη συλλογή πρόσθετων περιβαλλοντικών και κοινωνικών δεδομένων σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης για την αξιολόγηση της πολιτικής της ΕΕ, αντί της δημιουργίας νέας χωριστής και πρόσθετης βάσης δεδομένων. Τα οικονομικά δεδομένα του ΔΓΛΠ αποτελούν απαίτηση στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ. Ως εκ τούτου, θα εξακολουθήσουν να υφίστανται δαπάνες και επιβαρύνσεις που συνδέονται με τη διατήρηση και τη βελτίωση του ΔΓΛΠ. Επιπλέον, θα ήταν μεγαλύτερος ο κίνδυνος να μειωθεί η συνάφεια ενός αμιγώς οικονομικού ΔΓΛΠ.
(2)Αλλαγές με την πάροδο του χρόνου. Η μετατροπή στο ΔΔΒΓΕ είναι μια διαδικασία που θα απαιτήσει χρόνο. Μολονότι εκτιμάται ότι το 2025 είναι το πρώτο έτος συλλογής νέων δεδομένων, στην αρχή ο αριθμός των νέων μεταβλητών θα είναι περιορισμένος. Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση, ο αριθμός των νέων μεταβλητών θα κυμαίνεται μεταξύ 5 και 25.
(3)Η διαλειτουργικότητα βοηθάει. Το ΔΔΒΓΕ θα ενθαρρύνει την περαιτέρω χρήση ήδη διαθέσιμων δεδομένων σε άλλες βάσεις δεδομένων και πηγές (π.χ. συνδέσεις με το ΟΣΔΕ, άλλες σχετικές βάσεις δεδομένων των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών). Σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αυτό θα μειώσει το κόστος της συλλογής δεδομένων για τα κράτη μέλη και, ταυτόχρονα, θα μειώσει την επιβάρυνση των γεωργών (δηλαδή τα δεδομένα για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα συλλέγονται άπαξ και θα χρησιμοποιούνται πολλές φορές).
(4)Χρήση σύγχρονων και ψηφιακών μεθόδων συλλογής δεδομένων. Το ΔΔΒΓΕ θα προωθήσει τη χρήση εναλλακτικών, σύγχρονων και ψηφιακών εργαλείων για τη συλλογή δεδομένων. Ο έλεγχος απλούστευσης και εκσυγχρονισμού του ΔΓΛΠ κατέδειξε ορισμένους τομείς πιθανής μείωσης του κόστους και της επιβάρυνσης με τη χρήση σύγχρονων εργαλείων (π.χ. που συνδέονται με τον γεωεντοπισμό). Επιπλέον, η συλλογή δεδομένων εξ αποστάσεως (π.χ. χρήση δορυφόρων, αισθητήρες μέτρησης) και η σύνδεσή τους με άλλα διαθέσιμα διοικητικά δεδομένα μπορούν να μειώσουν περαιτέρω το κόστος και την επιβάρυνση τόσο για τα κράτη μέλη όσο και για τους γεωργούς (π.χ. εξοικονόμηση κόστους καθώς θα απαιτούνται λιγότερες επαφές με τους γεωργούς, περαιτέρω χρήση των ήδη διαθέσιμων πληροφοριών). Περαιτέρω λεπτομερείς εργασίες θα πραγματοποιηθούν κατά την επανεξέταση του παράγωγου δικαίου.
(5)Επιλογή ετήσιας ή περιοδικής συλλογής. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ΔΔΒΓΕ προβλέπεται να γίνεται διάκριση μεταξύ ετήσιας και περιοδικής συλλογής δεδομένων (ανά ορισμένα έτη), καθώς ορισμένες μεταβλητές ενδέχεται να μην χρειάζεται να συλλέγονται κάθε χρόνο. Ως εκ τούτου, με την προσέγγιση αυτή θα εξοικονομηθούν ορισμένες δαπάνες και αναμένεται ότι ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για τις περιοδικές συλλογές θα συμβάλει στον καλύτερο προγραμματισμό των εν λόγω συλλογών δεδομένων.
(6)Χρηματοδοτική στήριξη στα κράτη μέλη και στους γεωργούς. Ο προϋπολογισμός της ΕΕ συμβάλλει ήδη στη συλλογή των δεδομένων του ΔΓΛΠ, μέσω της κατ’ αποκοπή αμοιβής της ΕΕ. Όσον αφορά το ΔΔΒΓΕ, προκειμένου να βοηθηθούν τα κράτη μέλη να καλύψουν τις αρχικές δαπάνες λόγω της μετατροπής, προβλέπεται ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα συνεισφέρει οικονομικά στη δημιουργία και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων των κρατών μελών. Επιπλέον, προκειμένου να δοθούν κίνητρα στους γεωργούς που συμμετέχουν στο δίκτυο δεδομένων, τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τους γεωργούς για την παροχή δεδομένων. Ταυτόχρονα, το ΔΔΒΓΕ θα αναπαράγει τους κανόνες για τις στατιστικές, σύμφωνα με τους οποίους ο γεωργός υποχρεούται να απαντήσει σε έρευνα.
Συνοψίζοντας, η προαναφερθείσα αξιολόγηση δείχνει ότι η μετατροπή στο ΔΔΒΓΕ θα δημιουργήσει πρόσθετες δαπάνες και κάποια επιβάρυνση, κυρίως για τα κράτη μέλη, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτές συνδέονται κυρίως με την αρχική φάση της διαδικασίας μετατροπής, όπου σε ορισμένα κράτη μέλη ενδέχεται να απαιτούνται ορισμένες τροποποιήσεις των μεθόδων συλλογής δεδομένων και/ή προσαρμογή ΤΠ. Ωστόσο, σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, θεωρείται ότι οι δαπάνες και η επιβάρυνση θα μειωθούν τόσο για τα κράτη μέλη όσο και για τους γεωργούς.
•Θεμελιώδη δικαιώματα
Η πρόταση ενισχύει την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων που σχετίζονται με την ενίσχυση των κανόνων προστασίας των ατομικών δεδομένων, βελτιώνοντας τη συμμόρφωση με τα άρθρα 7 και 8 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Το άρθρο 19 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1217/2009 ορίζει ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ καλύπτει τις δαπάνες ΤΠ της Επιτροπής, καθώς και την ετήσια συνεισφορά (την κατ’ αποκοπή αμοιβή της ΕΕ) που καλύπτει μέρος του κόστους συλλογής δεδομένων από τα κράτη μέλη. Επισημαίνεται ότι τα τελευταία 12 έτη η κατ’ αποκοπή αμοιβή της ΕΕ έχει αυξηθεί ελαφρώς. Ωστόσο, η αύξηση αυτή δεν κάλυψε πλήρως τον πληθωρισμό κατά την εν λόγω περίοδο. Επιπλέον, εκτιμήθηκε ότι η συνεισφορά της ΕΕ καλύπτει μόνο το 30 % των δαπανών συλλογής δεδομένων των κρατών μελών.
Όσον αφορά τον προϋπολογισμό της ΕΕ, η πρόταση για το ΔΔΒΓΕ αποσκοπεί στην επέκταση και την τροποποίηση του ισχύοντος πεδίου εφαρμογής με τους εξής τρόπους:
(1)διαφοροποίηση των προϋπολογισμών για τακτικές και ειδικές έρευνες,
(2)παροχή δυνατότητας χρηματοδότησης για τη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων των κρατών μελών για τη συλλογή των δεδομένων του ΔΔΒΓΕ και των αντίστοιχων προσαρμογών ΤΠ,
(3)παροχή κινήτρων για τη συμμετοχή των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, με την παροχή στα κράτη μέλη της δυνατότητας διαφορετικής κατανομής των αμοιβών σε σχέση με την αξία της τυπικής απόδοσης της εκμετάλλευσης,
(4)παροχή στα κράτη μέλη της δυνατότητας να θεσπίζουν κίνητρα για τη συμμετοχή των γεωργών στο δίκτυο δεδομένων, παρέχοντας, για παράδειγμα, χρηματοδοτική συνεισφορά στους γεωργούς.
Συνολικά, ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το ΔΓΛΠ για το 2022 ανέρχεται σε 16,7 εκατ. EUR. Ο προϋπολογισμός του ΔΔΒΓΕ προβλέπεται να αυξηθεί προκειμένου να καλυφθούν οι προαναφερθείσες επεκτάσεις του πεδίου εφαρμογής. Ωστόσο, δεδομένου ότι το τελικό ποσό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη μορφή και τις λεπτομέρειες του παράγωγου δικαίου, το ποσό δεν μπορεί να εκτιμηθεί πλήρως στο παρόν στάδιο.
5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
•Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων
Ο προτεινόμενος κανονισμός αναμένεται να εκδοθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο το συντομότερο δυνατόν και η Επιτροπή αναμένεται να εκδώσει τα εκτελεστικά μέτρα λίγο αργότερα. Ο κανονισμός θα ισχύει άμεσα σε όλα τα κράτη μέλη χωρίς να απαιτείται σχέδιο εφαρμογής.
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν δεδομένα στην Επιτροπή από το 2026 (για τη λογιστική χρήση 2025).
•Επεξηγηματικά έγγραφα (για οδηγίες)
•Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης
Η προτεινόμενη τροποποίηση ισχύει για τα άρθρα 1, 2, 3, 4, 5, 5α, 5β, 6, 7, 8, 16, 17, 19, 19α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1217/2009, προκειμένου να μετατραπεί το ΔΓΛΠ σε ΔΔΒΓΕ με την επέκταση του πεδίου της συλλογής δεδομένων ώστε να καλύπτει και την περιβαλλοντική και κοινωνική διάσταση πέραν της οικονομικής διάστασης· με την απλούστευση και τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου συνόλου δεδομένων· με την παροχή κινήτρων στους γεωργούς ώστε να συμμετάσχουν στο δίκτυο δεδομένων· και με την παροχή βοήθειας στα κράτη μέλη κατά τη διαδικασία συλλογής δεδομένων (π.χ. διασυνδέσεις με άλλες σχετικές βάσεις δεδομένων, παροχή συνεισφοράς για τη διαδικασία μετατροπής).
2022/0192 (COD)
Πρόταση
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1217/2009 του Συμβουλίου όσον αφορά τη μετατροπή του δικτύου γεωργικής λογιστικής πληροφόρησης σε δίκτυο δεδομένων για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων
ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,
Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 43 παράγραφος 2,
Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,
Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής,
Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών,
Έχοντας υπόψη τη γνώμη του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων,
Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
(1)Η ανάπτυξη του γεωργικού τομέα της Ένωσης και της κοινής γεωργικής πολιτικής απαιτεί αντικειμενική και συναφή πληροφόρηση σχετικά με τις επιδόσεις και τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων της Ένωσης. Το δίκτυο γεωργικής λογιστικής πληροφόρησης (ΔΓΛΠ) συστάθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1217/2009 του Συμβουλίου.
(2)Στην εκτίμηση των επιπτώσεων της Επιτροπής η οποία υποστηρίζει τις νομοθετικές προτάσεις του 2018 για την κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ) μετά το 2020, διαπιστώθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί η συλλογή δεδομένων σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης.
(3)Στην ανακοίνωση της Επιτροπής, της 20ής Μαΐου 2020, με τίτλο «Από το αγρόκτημα στο πιάτο — Μια στρατηγική για ένα δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων» (στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο»), η Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μετατρέψει το δίκτυο γεωργικής λογιστικής πληροφόρησης (ΔΓΛΠ) σε δίκτυο δεδομένων για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων (ΔΔΒΓΕ), με σκοπό τη συλλογή δεδομένων σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης σχετικά με τη βιωσιμότητα. Η μετατροπή θα συμβάλει επίσης στη βελτίωση των συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους γεωργούς και στη συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
(4)Η βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων αξιολογείται στο πλαίσιο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, με βάση τρεις κύριες πτυχές: οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές. Επί του παρόντος συλλέγονται δεδομένα κυρίως για την αξιολόγηση των οικονομικών πτυχών των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ενώ είναι αναγκαίο να αξιολογηθεί η συνολική βιωσιμότητα της εκμετάλλευσης, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών δεδομένων που συνδέονται με το έδαφος, τον αέρα, το νερό και τη βιοποικιλότητα, καθώς και δεδομένων που καλύπτουν την κοινωνική διάσταση της γεωργίας. Η μετατροπή σε ΔΔΒΓΕ θα καταστήσει δυνατή τη συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων με βάση τους περιφερειακούς, εθνικούς και τομεακούς μέσους όρους. Όσον αφορά τα λογιστικά δεδομένα, τα λογιστικά βιβλία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων αποτελούν τη βασική πηγή για οποιαδήποτε εκτίμηση των εισοδημάτων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις ή μελέτη της επιχειρηματικής λειτουργίας τους. Οι πληροφορίες που συλλέγονται μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την παροχή εξατομικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών και ανατροφοδότησης στους γεωργούς με στόχο τη βελτίωση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
(5)Οι στόχοι αυτοί μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω ενός ενωσιακού δικτύου συλλογής δεδομένων για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων (στο εξής: δίκτυο δεδομένων), το οποίο θα βασίζεται σε φορείς συλλογής δεδομένων που υπάρχουν σε κάθε κράτος μέλος και θα χαίρει της εμπιστοσύνης των ενδιαφερόμενων μερών. Τα κράτη μέλη ή οι αρμόδιες εθνικές αρχές θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να εκσυγχρονίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τους τρόπους συλλογής δεδομένων. Προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση για τους γεωργούς και τους φορείς συλλογής δεδομένων, με στόχο να αποφευχθεί η αλληλεπικάλυψη των αιτημάτων παροχής δεδομένων και να εμπλουτιστεί το σύνολο δεδομένων του ΔΔΒΓΕ, θα πρέπει να εφαρμόζεται η αρχή της συλλογής δεδομένων άπαξ και της περαιτέρω χρήσης τους πολλές φορές. Η οδηγία για τα ανοικτά δεδομένα θα ληφθεί υπόψη. Θα πρέπει να προωθηθεί η χρήση ψηφιακών λύσεων, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω χρήσης δεδομένων και της κοινοχρησίας δεδομένων με άλλες πηγές. Θα πρέπει να προβλεφθεί ότι το σύστημα που βασίζεται αποκλειστικά στα λογιστικά γραφεία γεωργικών εκμεταλλεύσεων μπορεί να επεκταθεί με σκοπό τη συλλογή περιβαλλοντικών και κοινωνικών μεταβλητών και ότι η συλλογή δεδομένων μπορεί να βασίζεται τόσο σε τακτικές όσο και σε ειδικές έρευνες ανάλογα με τις ανάγκες πληροφόρησης.
(6)Όσον αφορά το πεδίο της έρευνας που ορίζεται στο άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1217/2009, διατηρούνται τα βασικά κριτήρια για την αντιπροσωπευτικότητα των λογιστικών δεδομένων και τα κριτήρια επιλογής για τις τακτικές έρευνες, ενώ παράλληλα προστίθενται περαιτέρω πληροφορίες για τις άλλες πτυχές της βιωσιμότητας και λαμβανομένου υπόψη ότι η έρευνα που προκύπτει ενδέχεται να μην είναι αντιπροσωπευτική όσον αφορά τις περιβαλλοντικές ή τις κοινωνικές μεταβλητές. Ανάλογα με τις ανάγκες συλλογής αυτών των πληροφοριών, μπορούν να οργανωθούν ειδικές έρευνες με διαφορετικά κριτήρια επιλογής και περιοδικότητα, συμπεριλαμβανομένων ad hoc ή περιοδικών (ανά ορισμένα έτη) ερευνών.
(7)Κατά την αποστολή των δεδομένων για την εκμετάλλευση που υποβάλλει δελτίο σε επίπεδο Ένωσης, τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν έναν αριθμό αναγνώρισης εκμετάλλευσης, ώστε να είναι δυνατή η ταυτοποίηση σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης με σκοπό τη διασφάλιση της ανταλλαγής δεδομένων σε επίπεδο Ένωσης. Στόχος της εν λόγω ανταλλαγής πληροφοριών είναι η ενίσχυση της ικανότητας ανάλυσης θεμάτων βιωσιμότητας.
(8)Σε περίπτωση που ατομικά δεδομένα αποτελούν αντικείμενο κοινοχρησίας από την Επιτροπή ή τα όργανα-συνδέσμους, είναι εξαιρετικά σημαντικό να διασφαλίζεται η προστασία των δεδομένων και να παρέχεται στους γεωργούς η διαβεβαίωση ότι τα δεδομένα τους και όλα τα άλλα ατομικά στοιχεία που λαμβάνονται σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό θα είναι ανωνυμοποιημένα ή ψευδωνυμοποιημένα, ώστε να αποφεύγεται η ταυτοποίησή τους, η διαβεβαίωση αυτή θα καλύπτει τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα.
(9)Τα δεδομένα θα πρέπει να συλλέγονται σε επίπεδο κράτους μέλους και να ψευδωνυμοποιούνται με τον αριθμό αναγνώρισης. Μόνο τα ψευδωνυμοποιημένα δεδομένα θα πρέπει να διαβιβάζονται στην Επιτροπή. Θα πρέπει να προβλέπεται ότι η πρόσβαση στα εν λόγω δεδομένα μπορεί να παρέχεται μόνο στις αρμόδιες αρχές σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και σύμφωνα με το διεθνές, το ενωσιακό και το εθνικό δίκαιο. Οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για την απόκτηση πρόσβασης σε δεδομένα σύμφωνα με τις απαιτήσεις αναγκαιότητας και αναλογικότητας θα πρέπει να καθορίζονται από το διεθνές, το ενωσιακό και το εθνικό δίκαιο, και ειδικότερα από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
(10)Θα πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποφυγή της απο-ανωνυμοποίησης και της απο-ψευδωνυμοποίησης, αλλά ενδέχεται να συμβεί η γνωστοποίηση δεδομένων λόγω πρόσθετης έρευνας και δημοσιοποίησης δεδομένων εκτός του ελέγχου της Επιτροπής. Στις περιπτώσεις αυτές, τα δεδομένα θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και θα πρέπει να εφαρμόζονται οι κανονισμοί (ΕΕ) 2016/679 και (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Συλλέγονται δεδομένα σχετικά με τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ανεξάρτητα από την κυριότητα φυσικών ή νομικών προσώπων. Ως εκ τούτου, οι εγγυήσεις προστασίας των δεδομένων θα πρέπει να επεκταθούν στα νομικά πρόσωπα. Επιπλέον, όσον αφορά την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διάδοση των ευρωπαϊκών στατιστικών, θα πρέπει να τηρούνται οι αρχές του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 223/2009.
(11)Προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των δεδομένων, θα πρέπει να θεσπιστούν λεπτομερείς κανόνες για τη διαχείριση των δεδομένων. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις για τη συμπλήρωση των μη ουσιωδών στοιχείων του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1217/2009 ώστε να συμπεριληφθούν σ’ αυτόν οι κανόνες σχετικά με τη διαδικασία διαχείρισης δεδομένων, ειδικότερα όσον αφορά τον αριθμό αναγνώρισης εκμετάλλευσης, την αποθήκευση δεδομένων, την ποιότητα και την επικύρωση των δεδομένων, τη χρήση των δεδομένων, την πρόσβαση σε πρωτογενή δεδομένα και τη διαβίβασή τους, την επεξεργασία πρωτογενών δεδομένων, τον συνδυασμό δεδομένων με άλλες πηγές δεδομένων, τη διαδικασία για τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας λεπτομερών και συγκεντρωτικών δεδομένων, τα συμβατά συστήματα αποθήκευσης και ανταλλαγής δεδομένων, την εξέταση της άρνησης παροχής δεδομένων, τις υποχρεώσεις για τους τελικούς χρήστες επιστημονικών δεδομένων και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.
(12)Προκειμένου να διασφαλιστούν ενιαίοι όροι για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1217/2009, θα πρέπει να ανατεθούν στην Επιτροπή εκτελεστικές αρμοδιότητες για την έκδοση εκτελεστικών πράξεων σχετικά με την ειδική διαχείριση των τακτικών και ειδικών ερευνών, καθώς και σχετικά με ειδικούς κανόνες προστασίας δεδομένων.
(13)Με το διευρυμένο πεδίο εφαρμογής του ΔΔΒΓΕ, είναι αναγκαίο να προσαρμοστούν οι κανόνες σχετικά με τον προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένης της διαφοροποιημένης διαχείρισης για τις τακτικές και τις ειδικές έρευνες. Ο προϋπολογισμός της Ένωσης θα πρέπει να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων των κρατών μελών για την εναρμόνισή τους με το αναθεωρημένο πεδίο εφαρμογής και τη διαχείριση του ΔΔΒΓΕ. Τα κράτη μέλη μπορούν να προβλέπουν κατανομή σε σχέση με την αξία της τυπικής απόδοσης της γεωργικής εκμετάλλευσης. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να καθορίζουν κίνητρα για τη συμμετοχή των γεωργών στο δίκτυο δεδομένων, όπως χρηματοδοτική συνεισφορά, ανατροφοδότηση σχετικά με τις επιδόσεις των γεωργικών εκμεταλλεύσεων με έμφαση στη βελτίωση των βιώσιμων γεωργικών πρακτικών, ή στοχευμένες συμβουλές με βάση τις πληροφορίες του ΔΔΒΓΕ.
(14)Δεδομένου ότι ορισμένα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη συμμετοχή των γεωργών στο δίκτυο δεδομένων, ορισμένα από αυτά περιλάμβαναν ήδη το σύστημα ΔΓΛΠ στο πλαίσιο των εθνικών στατιστικών που προβλέπουν την υποχρέωση των γεωργών να παρέχουν τις ζητούμενες πληροφορίες. Όταν επιλέγονται ως εκμετάλλευση που υποβάλλει δελτίο, οι γεωργοί θα πρέπει να παρέχουν τα δεδομένα· τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να θεσπίζουν εθνικούς κανόνες για την αντιμετώπιση περιπτώσεων στις οποίες οι εκμεταλλεύσεις που υποβάλλουν δελτίο δεν συμμορφώνονται με την υποχρέωση αυτή.
(15)Η ονομασία της επιτροπής του δικτύου γεωργικής λογιστικής πληροφόρησης θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να αντικατοπτρίζει τις αλλαγές που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό. Ωστόσο, η υφιστάμενη επιτροπή θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει με τα ίδια καθήκοντα, προσαρμοζόμενη στο νέο πεδίο εφαρμογής του δικτύου δεδομένων.
(16)
Επομένως, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1217/2009 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως,
ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:
Άρθρο 1
Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1217/2009 τροποποιείται ως εξής:
1)
ο τίτλος του κανονισμού αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1217/2009 του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, σχετικά με τη δημιουργία δικτύου συλλογής δεδομένων για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην Ένωση»·
2)
ο τίτλος του κεφαλαίου I αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΩΣΙΑΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ»·
3)
το άρθρο 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«Άρθρο 1
1. Δημιουργείται ενωσιακό δίκτυο δεδομένων για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων (στο εξής: «ΔΔΒΓΕ» ή «δίκτυο δεδομένων») με σκοπό τη συλλογή οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών δεδομένων σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης.
2. Τα δεδομένα που λαμβάνονται σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό συμβάλλουν στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας της γεωργίας της ΕΕ.
3. Τα δεδομένα του ΔΔΒΓΕ δημοσιοποιούνται σύμφωνα με τα άρθρα 7 και 8 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους κανονισμούς (ΕΕ) 2016/679* και 2018/1725**.
4. Κατά περίπτωση, η επεξεργασία, η διαχείριση και η χρήση των δεδομένων που συλλέγονται δυνάμει του παρόντος κανονισμού συμμορφώνονται με τους κανονισμούς (ΕΕ) 2016/679, (ΕΕ) 2018/1725 και (ΕΚ) αριθ. 223/2009***.»·
*
Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) (ΕΕ L 119 της 4.5.2016, σ. 1).
**
Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2018, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης και την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001 και της απόφασης αριθ. 1247/2002/ΕΚ (ΕΕ L 295 της 21.11.2018, σ. 39).
***
Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2009, σχετικά με τις ευρωπαϊκές στατιστικές και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1101/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη διαβίβαση στη Στατιστική Υπηρεσία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων πληροφοριών που καλύπτονται από το στατιστικό απόρρητο, του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 322/97 του Συμβουλίου σχετικά με τις κοινοτικές στατιστικές και της απόφασης 89/382/ΕΟΚ, Ευρατόμ του Συμβουλίου για τη σύσταση επιτροπής του στατιστικού προγράμματος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΕ L 87 της 31.3.2009, σ. 164).»·
4)
το άρθρο 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«Άρθρο 2
Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:
α) “γεωργός”: το φυσικό πρόσωπο που εξασφαλίζει την τρέχουσα και καθημερινή διαχείριση της γεωργικής εκμετάλλευσης·
β) “εκμετάλλευση”: γεωργική επιχείρηση σύμφωνα με τη γενική χρήση του όρου στο πλαίσιο των ενωσιακών γεωργικών ερευνών και απογραφών·
γ) “κατηγορία εκμεταλλεύσεων”: σύνολο γεωργικών εκμεταλλεύσεων που ανήκουν στις ίδιες κατηγορίες, όσον αφορά τον τύπο γεωργικής δραστηριότητας και το οικονομικό μέγεθος, όπως ορίζονται στην ενωσιακή τυπολογία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που ορίζεται στο άρθρο 5β·
δ) “δελτίο εκμετάλλευσης”: το ερωτηματολόγιο που συμπληρώνεται με τα δεδομένα μιας γεωργικής εκμετάλλευσης σύμφωνα με την κοινή μεθοδολογία του ΔΔΒΓΕ·
ε) “εκμετάλλευση που υποβάλλει δελτίο”: κάθε γεωργική εκμετάλλευση που υποβάλλει δελτίο εκμετάλλευσης για τους σκοπούς του δικτύου δεδομένων·
στ) “περιφέρεια του δικτύου δεδομένων για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων” ή “περιφέρεια ΔΔΒΓΕ”: το έδαφος κράτους μέλους, ή οποιοδήποτε τμήμα του, το οποίο ορίζεται προς επιλογή των εκμεταλλεύσεων που υποβάλλουν δελτίο·
ζ) “δεδομένα του ΔΔΒΓΕ”: οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά δεδομένα σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης τα οποία αφορούν γεωργικές εκμεταλλεύσεις και προέρχονται από λογαριασμούς και/ή από άλλες πηγές δεδομένων που συλλέγονται συστηματικά και τακτικά·
η) “τυπική απόδοση”: η τυπική αξία της ακαθάριστης παραγωγής·
θ) “δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα”: τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα όπως ορίζονται στους κανονισμούς (ΕΕ) 2016/679 και (ΕΕ) 2018/1725, αλλά με επέκταση της προστασίας στα έννομα συμφέροντα των γεωργών που είναι νομικά πρόσωπα·
ι) “αριθμός αναγνώρισης εκμετάλλευσης”: ο μοναδικός αριθμός αναγνώρισης μιας μεμονωμένης εκμετάλλευσης, όσον αφορά την επεξεργασία δεδομένων δυνάμει του παρόντος κανονισμού·
ια) “επεξεργασία δεδομένων”: κάθε πράξη ή σειρά πράξεων που πραγματοποιείται σε δεδομένα προσώπων, σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725·
ιβ) “πρωτογενή δεδομένα”: δεδομένα που συνδέονται με μεμονωμένες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, μεμονωμένα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή μεμονωμένα δείγματα·
ιγ) “μεταδεδομένα”: δεδομένα που παρέχουν ποιοτικές και ποσοτικές πληροφορίες σχετικά με τα συλλεγόμενα πρωτογενή δεδομένα·
ιδ) “ανωνυμοποιημένα δεδομένα”: δεδομένα που προκύπτουν από πρωτογενή δεδομένα σε μορφή που δεν επιτρέπει την άμεση ή έμμεση ταυτοποίηση φυσικών ή νομικών προσώπων·
ιε) “ψευδωνυμοποιημένα δεδομένα”: δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που δεν μπορούν πλέον να αποδοθούν σε συγκεκριμένο υποκείμενο των δεδομένων χωρίς τη χρήση συμπληρωματικών πληροφοριών, εφόσον οι εν λόγω συμπληρωματικές πληροφορίες διατηρούνται χωριστά και υπόκεινται σε τεχνικά και οργανωτικά μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα δεν μπορούν να αποδοθούν σε ταυτοποιημένο ή ταυτοποιήσιμο φυσικό ή νομικό πρόσωπο·
ιστ) “συγκεντρωτικά δεδομένα”: τα αποτελέσματα από τη σύνοψη πρωτογενών ή λεπτομερών δεδομένων για συγκεκριμένους αναλυτικούς σκοπούς.»·
5)
προστίθεται το ακόλουθο άρθρο:
«Άρθρο 2α
Κατάλογος των περιφερειών του ΔΔΒΓΕ παρατίθεται στο παράρτημα Ι.»·
6)
στο άρθρο 3, ο όρος «ΔΓΛΠ» αντικαθίσταται από τον όρο «ΔΔΒΓΕ»·
7)
ο τίτλος του κεφαλαίου II αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΛΛΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ»·
8)
το άρθρο 4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«Άρθρο 4
1. Το παρόν κεφάλαιο εφαρμόζεται στη συλλογή λογιστικών δεδομένων και άλλων δεδομένων για τη βιωσιμότητα. Τα δεδομένα του ΔΔΒΓΕ συλλέγονται μέσω τακτικών και ειδικών ερευνών.
2. Η αρμόδια αρχή για το ΔΔΒΓΕ μπορεί να χρησιμοποιεί άλλες πηγές δεδομένων για τη συλλογή και την περαιτέρω χρήση δεδομένων για την τροφοδότηση των ερευνών του ΔΔΒΓΕ.
3. Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, σύμφωνα με το άρθρο 19α, για τη συμπλήρωση του παρόντος κανονισμού με τους κανόνες σχετικά με τη διαδικασία διαχείρισης δεδομένων, ειδικότερα όσον αφορά τον αριθμό αναγνώρισης εκμετάλλευσης, την αποθήκευση δεδομένων, την ποιότητα και την επικύρωση των δεδομένων, τη χρήση των δεδομένων, την πρόσβαση σε πρωτογενή δεδομένα και τη διαβίβασή τους, την επεξεργασία πρωτογενών δεδομένων, τον συνδυασμό δεδομένων με άλλες πηγές δεδομένων, τη διαδικασία για τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας λεπτομερών και συγκεντρωτικών δεδομένων, τα συμβατά συστήματα αποθήκευσης και ανταλλαγής δεδομένων, την εξέταση της άρνησης παροχής δεδομένων, τις υποχρεώσεις για τους τελικούς χρήστες επιστημονικών δεδομένων και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.
4. Η Επιτροπή εκδίδει εκτελεστικές πράξεις για τη θέσπιση και την επικαιροποίηση της μορφής και του περιεχομένου των κοινών τακτικών και ειδικών ερευνών, καθώς και των μεθόδων και απαιτήσεων για την περαιτέρω χρήση και την κοινοχρησία δεδομένων. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης στην οποία παραπέμπει το άρθρο 19β παράγραφος 2.»·
9)
το άρθρο 5 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«Άρθρο 5
1. Το πεδίο της έρευνας καλύπτει τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις οικονομικού μεγέθους ίσου ή μεγαλύτερου από ένα όριο που εκφράζεται σε ευρώ και αντιστοιχεί σ’ ένα από τα κατώτερα όρια των τάξεων οικονομικού μεγέθους της ενωσιακής τυπολογίας γεωργικών εκμεταλλεύσεων που ορίζεται στο άρθρο 5β.
Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 19α, για τη συμπλήρωση του παρόντος κανονισμού με τους κανόνες για τον καθορισμό του ορίου που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου.
Η Επιτροπή, βάσει των δεδομένων που λαμβάνει από τα κράτη μέλη, εκδίδει εκτελεστικές πράξεις που καθορίζουν το όριο του πρώτου εδαφίου. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης στην οποία παραπέμπει το άρθρο 19β παράγραφος 2.
2. Μια γεωργική εκμετάλλευση λογίζεται ως εκμετάλλευση που υποβάλλει δελτίο όταν:
α) καλύπτεται από το πεδίο της έρευνας που αναφέρεται στην παράγραφο 1·
β) είναι, μαζί με τις άλλες εκμεταλλεύσεις και στο επίπεδο κάθε περιφέρειας ΔΔΒΓΕ, αντιπροσωπευτική του πεδίου της έρευνας.
3. Μια γεωργική εκμετάλλευση η οποία περιλαμβάνεται στο σχέδιο επιλογής των εκμεταλλεύσεων που υποβάλλουν δελτίο παρέχει τα ζητούμενα δεδομένα.
4. Τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίζουν εθνικούς κανόνες για την αντιμετώπιση πιθανών περιπτώσεων μη συμμόρφωσης με την παράγραφο 3.»·
10)
το άρθρο 5α τροποποιείται ως εξής:
α) η παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«Κάθε κράτος μέλος καταρτίζει σχέδιο για την επιλογή των εκμεταλλεύσεων που υποβάλλουν δελτίο, το οποίο εξασφαλίζει αντιπροσωπευτικό δείγμα του πεδίου της έρευνας, συμπεριλαμβανομένων τόσο των τακτικών όσο και, κατά περίπτωση, των ειδικών ερευνών.»·
β)
στις παραγράφους 2 και 3 ο όρος «ΔΓΛΠ» αντικαθίσταται από τον όρο «ΔΔΒΓΕ»·
11)
στο άρθρο 5β, η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«1 Οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις ταξινομούνται κατά τρόπο ομοιόμορφο και σύμφωνα με την ενωσιακή τυπολογία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, με βάση τον τύπο της γεωργικής τους δραστηριότητας, το οικονομικό τους μέγεθος και τη σημασία άλλων κερδοφόρων δραστηριοτήτων που σχετίζονται άμεσα με αυτές.
Η τυπολογία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων χρησιμοποιείται ειδικότερα για την παρουσίαση, ανά τύπο γεωργικής δραστηριότητας και ανά τάξη οικονομικού μεγέθους, των δεδομένων που συλλέγονται από τις ενωσιακές έρευνες για τη διάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και από το ΔΔΒΓΕ.»·
12)
το άρθρο 6 τροποποιείται ως εξής:
α) η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«1 Κάθε κράτος μέλος δημιουργεί μια εθνική επιτροπή του δικτύου δεδομένων (στο εξής: εθνική επιτροπή).»·
β) στην παράγραφο 4, ο όρος «ΔΓΛΠ» αντικαθίσταται από τον όρο «ΔΔΒΓΕ»·
13)
στο άρθρο 7, η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«1 Κάθε κράτος μέλος ορίζει ένα όργανο-σύνδεσμο, του οποίου τα καθήκοντα είναι:
α) να πληροφορεί την εθνική επιτροπή, τις περιφερειακές επιτροπές και τους φορείς συλλογής δεδομένων, όπως τα λογιστικά γραφεία, για το εφαρμοστέο κανονιστικό πλαίσιο και να μεριμνά για την ορθή εφαρμογή του·
β) να συντάσσει το σχέδιο επιλογής των εκμεταλλεύσεων που υποβάλλουν δελτίο, να το υποβάλλει προς έγκριση στην εθνική επιτροπή και, κατόπιν, να το διαβιβάζει στην Επιτροπή·
γ) να καταρτίζει:
i) τον κατάλογο των εκμεταλλεύσεων που υποβάλλουν δελτίο·
ii) κατά περίπτωση, τον κατάλογο των φορέων συλλογής δεδομένων που είναι σε θέση να συμπληρώσουν τα δελτία εκμετάλλευσης·
δ) να συντάσσει τα δελτία εκμετάλλευσης που του αποστέλλονται από τους φορείς συλλογής δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων που συλλέγονται από άλλες πηγές δεδομένων·
ε) να επαληθεύει ότι τα δελτία εκμετάλλευσης είναι δεόντως συμπληρωμένα·
στ) να αποστέλλει στην Επιτροπή τα δεόντως συμπληρωμένα δελτία εκμετάλλευσης με τον απαιτούμενο μορφότυπο και εντός της καθορισμένης προθεσμίας·
ζ) να διαβιβάζει τα αιτήματα παροχής πληροφοριών που προβλέπονται στο άρθρο 17 στην εθνική επιτροπή, στις περιφερειακές επιτροπές και στους φορείς συλλογής δεδομένων και να διαβιβάζει τις σχετικές απαντήσεις στην Επιτροπή·
η) να καθιστά διαθέσιμα τα ληφθέντα αποτελέσματα για την παροχή συμβουλών και ανατροφοδότησης στους γεωργούς σχετικά με τις επιδόσεις όσον αφορά τη βιωσιμότητά τους.»·
14)
το άρθρο 8 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«Άρθρο 8
1. Κάθε εκμετάλλευση που υποβάλλει δελτίο αποτελεί αντικείμενο ενός ατομικού δελτίου εκμετάλλευσης και ταυτοποιείται με αριθμό αναγνώρισης εκμετάλλευσης.
2. Το δεόντως συμπληρωμένο δελτίο εκμετάλλευσης περιλαμβάνει τα δεδομένα που επιτρέπουν:
α) να χαρακτηριστεί η εκμετάλλευση που υποβάλλει δελτίο με βάση τα ουσιώδη στοιχεία των συντελεστών παραγωγής της·
β) να εκτιμηθεί το εισόδημα της εκμετάλλευσης στις διάφορες μορφές του·
γ) να αξιολογηθεί η οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα της εκμετάλλευσης·
δ) να εξακριβωθεί, με επιτόπιους ελέγχους, η ακρίβεια των παρεχόμενων πληροφοριών.
3. Τα δεδομένα στο δελτίο εκμετάλλευσης συνδέονται με μία μόνο γεωργική εκμετάλλευση και ένα μόνο έτος αναφοράς 12 διαδοχικών μηνών και αφορούν αποκλειστικά την εν λόγω γεωργική εκμετάλλευση. Τα εν λόγω δεδομένα αφορούν γεωργικές δραστηριότητες της ίδιας της εκμετάλλευσης και άλλες κερδοφόρες δραστηριότητες που έχουν άμεση σχέση με την εκμετάλλευση.
4. Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 19α για τη συμπλήρωση του παρόντος κανονισμού με τους κανόνες σχετικά με τον καθορισμό των βασικών ομάδων δεδομένων που πρέπει να συλλέγονται και τους γενικούς κανόνες για τη συλλογή δεδομένων.
5. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα δεδομένα που συλλέγονται μέσω του δελτίου εκμετάλλευσης είναι συγκρίσιμα, ανεξαρτήτως των εκμεταλλεύσεων που υποβάλλουν δελτίο οι οποίες συμμετείχαν στην έρευνα, η Επιτροπή εκδίδει εκτελεστικές πράξεις που καθορίζουν τη μορφή και τη διάταξη του δελτίου εκμετάλλευσης και τις μεθόδους και τις προθεσμίες για τη διαβίβαση των δεδομένων στην Επιτροπή. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης στην οποία παραπέμπει το άρθρο 19β παράγραφος 2.»·
15)
το άρθρο 16 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«Άρθρο 16
1. Απαγορεύεται η χρήση, για φορολογικούς σκοπούς, ατομικών δεδομένων ή άλλων ατομικών στοιχείων που λαμβάνονται κατ’ εφαρμογή του παρόντος κανονισμού.
2. Τα ανωνυμοποιημένα ή ψευδωνυμοποιημένα ατομικά δεδομένα μπορούν να αποτελούν αντικείμενο κοινοχρησίας από την Επιτροπή ή από όργανα-συνδέσμους για τους σκοπούς που ορίζονται στο άρθρο 1, υπό την προϋπόθεση ότι αποφεύγεται η ταυτοποίηση φυσικών ή νομικών προσώπων.»·
16)
στο άρθρο 17, η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«1. Η εθνική επιτροπή, οι περιφερειακές επιτροπές το όργανο-σύνδεσμος και οι φορείς συλλογής δεδομένων υποχρεούνται, εντός των αντίστοιχων πεδίων αρμοδιοτήτων τους, να παρέχουν στην Επιτροπή κάθε πληροφορία που η τελευταία θα μπορούσε να τους ζητήσει σχετικά με την εκτέλεση των καθηκόντων τους δυνάμει του παρόντος κανονισμού.
Τα εν λόγω αιτήματα παροχής πληροφοριών που απευθύνονται στην εθνική επιτροπή, στις περιφερειακές επιτροπές ή στους φορείς συλλογής δεδομένων, καθώς και οι σχετικές απαντήσεις, διαβιβάζονται γραπτώς, μέσω του οργάνου-συνδέσμου.»·
17)
το άρθρο 19 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«Άρθρο 19
1. Οι πιστώσεις που πρέπει να συμπεριληφθούν στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης, στο τμήμα που αφορά την Επιτροπή, καλύπτουν:
α) για τις τακτικές έρευνες: κατ’ αποκοπή αμοιβή που καταβάλλεται στα κράτη μέλη για τη διαβίβαση δεόντως συμπληρωμένων δελτίων εκμετάλλευσης εντός της καθορισμένης προθεσμίας μέχρι τον μέγιστο αριθμό εκμεταλλεύσεων που υποβάλλουν δελτίο όπως καθορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 5α παράγραφος 2. Εάν ο συνολικός αριθμός των δελτίων εκμετάλλευσης που συμπληρώνονται και διαβιβάζονται δεόντως σε σχέση με μια περιφέρεια ΔΔΒΓΕ ή ένα κράτος μέλος είναι κάτω από το 80 % του αριθμού των εκμεταλλεύσεων που υποβάλλουν δελτίο ο οποίος προβλέπεται για την εν λόγω περιφέρεια ΔΔΒΓΕ ή για το οικείο κράτος μέλος, ισχύει αμοιβή ίση με το 50 % της κατ’ αποκοπή αμοιβής για κάθε δελτίο εκμετάλλευσης από την εν λόγω περιφέρεια ΔΔΒΓΕ ή από το οικείο κράτος μέλος·
β) για τις ειδικές έρευνες: κατ’ αποκοπή αμοιβή που καταβάλλεται στα κράτη μέλη για τη διαβίβαση δεόντως συμπληρωμένων δελτίων εκμετάλλευσης εντός της καθορισμένης προθεσμίας μέχρι τον μέγιστο αριθμό εκμεταλλεύσεων που υποβάλλουν δελτίο όπως καθορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 5α παράγραφος 2. Εάν ο συνολικός αριθμός των δελτίων εκμετάλλευσης που συμπληρώνονται και διαβιβάζονται δεόντως σε σχέση με μια περιφέρεια ΔΔΒΓΕ ή ένα κράτος μέλος είναι κάτω από το 80 % του αριθμού των εκμεταλλεύσεων που υποβάλλουν δελτίο ο οποίος προβλέπεται για την εν λόγω περιφέρεια ΔΔΒΓΕ ή για το οικείο κράτος μέλος, ισχύει αμοιβή ίση με το 50 % της κατ’ αποκοπή αμοιβής για κάθε δελτίο εκμετάλλευσης από την εν λόγω περιφέρεια ΔΔΒΓΕ ή από το οικείο κράτος μέλος·
γ) όλες τις δαπάνες των μηχανογραφημένων συστημάτων τα οποία χειρίζεται η Επιτροπή για τη λειτουργία και την ανάπτυξη του δικτύου, την παραλαβή, την επαλήθευση, την επεξεργασία, τη διαλειτουργικότητα και την ανάλυση των δεδομένων που παρέχονται από τα κράτη μέλη. Οι δαπάνες αυτές περιλαμβάνουν, ανάλογα με την περίπτωση, τις δαπάνες της διάδοσης των αποτελεσμάτων των εργασιών αυτών, καθώς και τις δαπάνες των μελετών και της ανάπτυξης άλλων πτυχών του δικτύου δεδομένων.
2. Οι δαπάνες για τη σύσταση και τη λειτουργία της εθνικής επιτροπής, των περιφερειακών επιτροπών και των οργάνων-συνδέσμων δεν εγγράφονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης.
3. Η Ένωση μπορεί επίσης να παρέχει χρηματοδοτικές συνεισφορές από τον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης στα κράτη μέλη, προκειμένου να καλύψει το κόστος εφαρμογής του παρόντος κανονισμού, όταν η δημιουργία του συστήματος συλλογής των πρόσθετων περιβαλλοντικών και κοινωνικών μεταβλητών, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συστημάτων συλλογής δεδομένων, απαιτεί σημαντικές προσαρμογές στο εθνικό σύστημα συλλογής δεδομένων του ΔΓΛΠ ενός κράτους μέλους.
4. Η κατ’ αποκοπή αμοιβή που καταβάλλεται στα κράτη μέλη μπορεί να καταβάλλεται εν μέρει ή εξ ολοκλήρου στους γεωργούς για τη συμμετοχή τους σε έρευνες του ΔΔΒΓΕ. Τα κράτη μέλη μπορούν να καθορίζουν ειδική κλείδα κατανομής, στο πλαίσιο της οποίας μέρος ή το συνολικό ποσό που καταβάλλεται στους συμμετέχοντες γεωργούς αποτελεί συνάρτηση της αξίας της τυπικής απόδοσης της εκμετάλλευσης.
5. Τα κράτη μέλη μπορούν να καθορίζουν και να παρέχουν κίνητρα για τη συμμετοχή των γεωργών στις έρευνες του ΔΔΒΓΕ.
6. Η Επιτροπή εκδίδει εκτελεστικές πράξεις για τον καθορισμό των λεπτομερών διαδικασιών σχετικά με την κατ’ αποκοπή αμοιβή που αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχεία α) και β), καθώς και τις προσαρμογές του συστήματος συλλογής δεδομένων που αναφέρεται στην παράγραφο 3. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης στην οποία παραπέμπει το άρθρο 19β παράγραφος 2.»·
18)
το άρθρο 19α τροποποιείται ως εξής:
α) η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«2. Η προβλεπόμενη στο άρθρο 3, στο άρθρο 4 παράγραφος 3, στο άρθρο 5 παράγραφος 1, στο άρθρο 5α παράγραφος 1, στο άρθρο 5β παράγραφοι 2 και 3 και στο άρθρο 8 παράγραφος 3 εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή για περίοδο 5 ετών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού. Η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση σχετικά με τις εξουσίες που της έχουν ανατεθεί το αργότερο εννέα μήνες πριν από τη λήξη της περιόδου των πέντε ετών. Η εξουσιοδότηση ανανεώνεται σιωπηρά για περιόδους ίδιας διάρκειας, εκτός αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο προβάλουν αντιρρήσεις το αργότερο τρεις μήνες πριν από τη λήξη της κάθε περιόδου.»·
β)
η παράγραφος 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«3. Η εξουσιοδότηση που προβλέπεται στο άρθρο 3 και στο άρθρο 4 παράγραφος 3, στο άρθρο 5 παράγραφος 1, στο άρθρο 5α παράγραφος 1, στο άρθρο 5β παράγραφοι 2 και 3 και στο άρθρο 8 παράγραφος 3 μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή από το Συμβούλιο. Η απόφαση ανάκλησης περατώνει την εξουσιοδότηση που προσδιορίζεται στην εν λόγω απόφαση. Αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσης της απόφασης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία που ορίζεται σε αυτήν. Δεν θίγει το κύρος των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που ισχύουν ήδη.»·
γ)
η παράγραφος 5 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«5. Η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 3, του άρθρου 4 παράγραφος 3, του άρθρου 5 παράγραφος 1, του άρθρου 5α παράγραφος 1, του άρθρου 5β παράγραφοι 2 και 3 και του άρθρου 8 παράγραφος 3 τίθεται σε ισχύ μόνο αν δεν διατυπωθεί αντίρρηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο εντός δύο μηνών από την ημέρα κοινοποίησης της πράξης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο ή αν, πριν λήξει αυτή η προθεσμία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενημερώσουν αμφότερα την Επιτροπή ότι δεν θα προβάλουν αντιρρήσεις. Η προθεσμία αυτή παρατείνεται κατά δύο μήνες κατόπιν πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή του Συμβουλίου. »·
19)
στο άρθρο 19β,
η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«1. Η Επιτροπή επικουρείται από επιτροπή, αποκαλούμενη “επιτροπή του δικτύου δεδομένων για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων”. Η εν λόγω επιτροπή αποτελεί επιτροπή κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.»·
20)
το παράρτημα I αντικαθίσταται από το κείμενο του παραρτήματος του παρόντος κανονισμού.
Άρθρο 2
Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.
Βρυξέλλες,
Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Για το Συμβούλιο
Η Πρόεδρος
Ο Πρόεδρος