EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022IE0726

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Το νέο Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ εν δράσει: προτεραιότητες για τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τους καταναλωτές και αναγκαίες διασφαλίσεις» (γνωμοδότηση πρωτοβουλίας)

EESC 2022/00726

ΕΕ C 443 της 22.11.2022, p. 37–43 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

22.11.2022   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 443/37


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Το νέο Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ εν δράσει: προτεραιότητες για τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τους καταναλωτές και αναγκαίες διασφαλίσεις»

(γνωμοδότηση πρωτοβουλίας)

(2022/C 443/05)

Εισηγητής:

ο κ. Timo VUORI

Συνεισηγήτρια:

η κ. Tanja BUZEK

Απόφαση της συνόδου ολομέλειας

21.10.2021

Νομική βάση

Άρθρο 52 παράγραφος 2 του Εσωτερικού Κανονισμού

 

Γνωμοδότηση πρωτοβουλίας

Αρμόδιο τμήμα

Εξωτερικές σχέσεις

Υιοθετήθηκε από το τμήμα

9.6.2022

Υιοθετήθηκε από την ολομέλεια

14.7.2022

Σύνοδος ολομέλειας αριθ.

571

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

(υπέρ/κατά/αποχές)

173/0/4

1.   Συμπεράσματα και συστάσεις

1.1.

Οικοδόμηση ενός θετικού διατλαντικού θεματολογίου. Το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ (ΣΕΤ) μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα ενός θεματολογίου για την αναζωογόνηση της εταιρικής μας σχέσης με αξιόπιστους διαύλους συνεργασίας. Παρά το γεγονός ότι οι διατλαντικές οικονομίες μας αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου ΑΕγχΠ και σημαντικό μέρος των παγκόσμιων εμπορικών και επενδυτικών ροών, οι σχέσεις μας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, της εργασίας, των ταξιδίων και της εκπαίδευσης και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

1.2.

Ανάληψη πρωτοβουλίας για την προστασία των αξιών μας και του βασιζόμενου σε κανόνες εμπορίου. Σε μια εποχή που η γεωπολιτική κατάσταση είναι ταραχώδης, οι κορυφαίες οικονομίες του κόσμου, η ΕΕ και οι ΗΠΑ, έχουν τη σημαντική ευθύνη να προωθήσουν, μαζί με άλλους ομοϊδεάτες εταίρους, ένα σύγχρονο πλαίσιο συνεργασίας για το εμπόριο και την τεχνολογία, το οποίο υποστηρίζει μια ανοιχτή και βιώσιμη οικονομία και το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο και σέβεται τις δημοκρατικές αξίες, την αξιοπρεπή εργασία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

1.3.

Η ανάγκη αντιμετώπισης της διατάραξης της αγοράς. Μετά από πληθώρα εν εξελίξει κρίσεων, οι διατλαντικοί εταίροι πρέπει να βρουν γρήγορα τρόπους ούτως ώστε να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των ανοιχτών δημοκρατικών κοινωνιών μας, μεταξύ άλλων διασφαλίζοντας τις παγκόσμιες αξιακές αλυσίδες, τις αλυσίδες εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια, ιδίως ενόψει της επείγουσας ανάγκης αντικατάστασης των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας και πρώτων υλών. Επιπλέον, η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την ενίσχυση της πολυμερούς προσέγγισης και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, ούτως ώστε να διασφαλίσουν ότι δεν υπονομεύεται το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο και ότι η αγορά δεν διαταράσσεται από αυταρχικά κράτη.

1.4.

Οικοδόμηση εμπιστοσύνης με βάση την αμοιβαία και σταθερή συνεργασία. Και τα δύο μέρη πρέπει να συμμετάσχουν στην οικοδόμηση μιας μόνιμης δομής διαλόγου για το ΣΕΤ, προκειμένου να επιτευχθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, πέρα από τους πολιτικούς εκλογικούς κύκλους και τις αλλαγές διοικήσεων. Επιπλέον, στο πλαίσιο του ΣΕΤ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να επιδιώξουν μια πιο στρατηγική και οριζόντια προσέγγιση σε θέματα εμπορίου και τεχνολογίας. Οι δέκα ομάδες εργασίας στο πλαίσιο του ΣΕΤ θα πρέπει να αναζητήσουν μια ολιστική και αποτελεσματικά συντονισμένη προσέγγιση ως προς τη συνεργασία, η οποία δεν θα δημιουργεί περιττά στεγανά.

1.5.

Ενίσχυση της δέσμευσης των ενδιαφερομένων μερών. Προκειμένου να αποφευχθούν οι ανεπάρκειες που σημειώθηκαν σε προηγούμενες φιλόδοξες εμπορικές διαπραγματεύσεις, ο μόνος τρόπος επίτευξης των στόχων του ΣΕΤ είναι η διαφάνεια και η ισχυρή δέσμευση των ενδιαφερομένων μερών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) θα συμμετάσχει ενεργά στις δομές του ΣΕΤ και θα επιδιώξει να συμμετάσχει ως μοναδικός φορέας της κοινωνίας των πολιτών στις υπουργικές συνόδους του ΣΕΤ. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΟΚΕ εκφράζει για άλλη μια φορά τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι δεν ανανεώθηκε η ομάδα εμπειρογνωμόνων για τις εμπορικές συμφωνίες και δεν δημιουργήθηκε συγκρίσιμη μόνιμη δομή για τη διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

1.6.

Ειδικός Διατλαντικός Διάλογος για την Εργασία. Η ΕΟΚΕ έχει εκφράσει και στο παρελθόν τη στήριξή της για τους Διατλαντικούς Διαλόγους για τις Επιχειρήσεις και τους Καταναλωτές και, ως εκ τούτου, επικροτεί την πρόσφατη ανακοίνωση της υπουργικής συνόδου στο Παρίσι για την καθιέρωση τριμερούς διαλόγου για το εμπόριο και την εργασία, που θα παρέχει έναν επίσημο δίαυλο ενημέρωσης για τους κοινωνικούς εταίρους και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού σχετικά με τη διαδικασία του ΣΕΤ και τη διαμόρφωση διατλαντικών εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων. Εν προκειμένω, η ΕΟΚΕ καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αντιμετωπίσει, αφενός, την έλλειψη ισορροπίας όσον αφορά τη δημοκρατία στην εργασία λόγω της μη κύρωσης έξι θεμελιωδών συμβάσεων της ΔΟΕ και, αφετέρου τις επιπτώσεις αυτής στους ισότιμους όρους ανταγωνισμού στο εμπόριο.

2.   Γενικές παρατηρήσεις — Η αυξανόμενη ανάγκη για μια στενότερη εταιρική σχέση ΕΕ-ΗΠΑ

2.1.

Η ΕΟΚΕ στον διατλαντικό διάλογο: εδώ και χρόνια, η ΕΟΚΕ παρακολουθεί τα διατλαντικά πολιτικά και εμπορικά ζητήματα και έχει διατυπώσει τις θέσεις της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών της ΕΕ. Επιπλέον, η ΕΟΚΕ διατηρεί τακτικό διάλογο τόσο με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ όσο και με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και, ειδικότερα, με την κοινωνία των πολιτών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στο πλαίσιο της δρομολόγησης ενός νέου Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας (ΣΕΤ) ΕΕ-ΗΠΑ, με δέκα ομάδες εργασίας και τακτικές ακροάσεις, η ΕΟΚΕ πρέπει να επικαιροποιήσει τη θέση της σχετικά με τις προτεραιότητες του ΣΕΤ.

2.2.

Ευθύνη των κορυφαίων οικονομιών του κόσμου: η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν τη μεγαλύτερη διμερή εμπορική και επενδυτική σχέση και να απολαμβάνουν την πιο ολοκληρωμένη οικονομική σχέση στον κόσμο. Αν και το 2021 η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών αγαθών στην ΕΕ, οι ΗΠΑ παραμένουν μακράν ο μεγαλύτερος εμπορικός και επενδυτικός εταίρος της ΕΕ. Η διατλαντική σχέση καθορίζει την παγκόσμια οικονομία, σε ένα αμφισβητούμενο πολυμερές εμπορικό σύστημα που έχει επηρεαστεί από τις κρίσεις που απασχολούν τον ΠΟΕ, συγκεκριμένα από την εδώ και δύο χρόνια εν εξελίξει πανδημία COVID-19 και τώρα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο εμπορικό και επενδυτικό εταίρο για σχεδόν κάθε άλλη χώρα στην παγκόσμια οικονομία. Η διατλαντική εταιρική σχέση δεν είναι από μόνη της στόχος, αλλά πρέπει να βασίζεται σε κοινές αξίες, συμφέροντα και κοινή ευθύνη. Από κοινού, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποτελέσουν ακρογωνιαίο λίθο για τη δημοκρατία, την ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους (1).

2.3.

Δυναμική για μια στενότερη, στρατηγική εταιρική σχέση ΕΕ-ΗΠΑ: η ΕΟΚΕ σημειώνει ότι τώρα, που μια απροσδόκητη πληθώρα κρίσεων συγκλονίζει τον κόσμο, διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία οι κορυφαίες οικονομίες του κόσμου —δηλαδή η ΕΕ και οι ΗΠΑ από κοινού με άλλα ομόφρονα δημοκρατικά κράτη με ανοιχτές και βασιζόμενες σε κανόνες οικονομίες αγοράς— μπορούν να εμβαθύνουν την πολιτική και οικονομική τους συνεργασία, προκειμένου να προστατεύσουν τις οικουμενικές αξίες μας, και να ενισχύσουν την ευημερία, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από όλα τα παραπάνω, η ειρήνη έχει αναδειχθεί ως επιτακτική προτεραιότητα για την καθοδήγηση της διεθνούς πολιτικής. Ταυτόχρονα, δεν θα πρέπει πλέον να ανεχόμαστε οποιεσδήποτε κρατικές ενέργειες κατά της διεθνούς τάξης ή τον παρασιτισμό στο διεθνές εμπόριο.

2.4.

Βασικός ρόλος του εμπορίου και της τεχνολογίας στη γεωπολιτική: η ΕΟΚΕ επαναλαμβάνει ότι το εμπόριο και η τεχνολογία δεν αφορούν μόνο ρυθμιστικά ζητήματα, αλλά αποτελούν βασικά εργαλεία για την προστασία και την προώθηση αυτών των οικουμενικών αξιών παγκοσμίως. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους και να επιτύχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα σε πολυμερές και διμερές επίπεδο. Το ΣΕΤ παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για στρατηγική συνεργασία υψηλού επιπέδου στο εμπόριο και την τεχνολογία, η οποία ξεπερνά τις υφιστάμενες ειδικές συμφωνίες συνεργασίας και υπερβαίνει τις εκλογές και τις θεσμικές αλλαγές διοικήσεων στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.

2.5.

Πλατφόρμα διαλόγου και συνεργασίας: το ΣΕΤ δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρείται επανάληψη της διατλαντικής εταιρικής σχέσης συναλλαγών και επενδύσεων (TTIP), αν και είναι δυνατόν να αντλήσουμε ορισμένα χρήσιμα διδάγματα από αυτήν την αποτυχημένη διαπραγμάτευση. Οι στόχοι και οι διαδικασίες του ΣΕΤ δεν πρέπει να θέτουν υπό αμφισβήτηση τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, ενώ πρέπει να ενισχυθεί η συμμετοχή των ενδιαφερομένων μερών. Τα πρότυπα της ΕΕ που αντικατοπτρίζουν τις αξίες μας δεν πρέπει να τεθούν υπό αμφισβήτηση, ιδίως η αρχή της προφύλαξης, η οποία είναι κεντρική στην προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά τον καθορισμό προτύπων. Η ΕΟΚΕ συμμερίζεται την άποψη ότι η συνεργασία για τα πρότυπα συνδέεται επίσης με διαφορετικά νομικά πλαίσια και απαιτεί εις βάθος αναλύσεις τεχνικών θεμάτων, καθώς και αξιολόγηση των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οι οποίες θα πρέπει να πραγματοποιούνται κατά περίπτωση. Για παράδειγμα, η νέα συμφωνία πλαίσιο κατ’ αρχήν για τις ροές δεδομένων δείχνει ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ μπορούν να εργαστούν προς την κατεύθυνση της γενικής συναίνεσης για ευαίσθητα ζητήματα.

2.6.

Ισχυρή υποστήριξη από τα ενδιαφερόμενα μέρη: η ΕΟΚΕ σημειώνει ότι οι επιχειρήσεις και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη της κοινωνίας των πολιτών, τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ, έχουν ήδη εκφράσει γενική υποστήριξη για το ΣΕΤ και τα θέματα που προσδιορίστηκαν στο πλαίσιο των δέκα ομάδων εργασίας. Οι διατλαντικοί εταίροι φαίνεται να αντιλαμβάνονται την προστιθέμενη αξία μιας στρατηγικής διατλαντικής εταιρικής σχέσης και της στενότερης ρυθμιστικής συνεργασίας. Εξακολουθούν να υπάρχουν περιττά εμπόδια στο εμπόριο, τις επενδύσεις και την εργασία. Επιπλέον, οι διατλαντικοί εταίροι θα μπορούσαν από κοινού να ενισχύσουν την παγκόσμια ανταγωνιστικότητά τους στην παγκόσμια αγορά, η οποία συμβαδίζει με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των υψηλών προτύπων εργασίας και των υψηλών περιβαλλοντικών προτύπων. Ωστόσο, προκειμένου να επιτευχθούν αποτελέσματα, και οι δύο πλευρές πρέπει να γνωρίζουν η μία τους στόχους, τις προσεγγίσεις και τα μέσα της άλλης, με στόχο να αναπτύξουν ένα κοινό νέο πλαίσιο για το εμπόριο.

2.7.

Μεγαλύτερη δέσμευση των ενδιαφερομένων μερών μετά την αποτυχία των διαλόγων με την κοινωνία των πολιτών της ΕΕ και των ΗΠΑ: η ΕΟΚΕ τονίζει ότι ο ενισχυμένος διάλογος με την κοινωνία των πολιτών είναι ζωτικής σημασίας στοιχείο στο διατλαντικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένου του ΣΕΤ. Η ανάγκη για κοινό διάλογο για τα δικαιώματα των πολιτών, την ανθεκτικότητα στην παραπληροφόρηση, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, τη δράση για το κλίμα, τα κοινωνικά δικαιώματα και την προστασία των καταναλωτών, καθώς και για τη στήριξη της δημοκρατίας, είναι ιδιαίτερα σημαντική εν προκειμένω (2). Η διατλαντική εταιρική σχέση μπορεί να δώσει τη θέση της σε μια ακόμη στενότερη διατλαντική ολοκλήρωση στις οικονομίες μας, μεταξύ άλλων μέσα από ένα κοινό πλαίσιο για το εμπόριο, την τεχνολογία και τις επενδύσεις.

3.   Ειδικά σχόλια — Βασικές προτεραιότητες για τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τους καταναλωτές

3.1.

Η ΕΟΚΕ διαπιστώνει ότι το ΣΕΤ καταδεικνύει τη διασύνδεση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο, και παράλληλα λειτουργεί ως ένα μοναδικό φόρουμ για την οικοδόμηση μεγαλύτερης συνεργασίας σε θέματα εμπορικής πολιτικής και ρυθμιστικών θεμάτων της αγοράς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ως εκ τούτου, η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι το ΣΕΤ θα πρέπει να επικεντρωθεί σε ορισμένες βασικές προτεραιότητες από την πλευρά των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των καταναλωτών.

3.2.

Σύγχρονο πολυμερές εμπόριο που βασίζεται σε κανόνες: η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να επιδείξουν κοινή ευθύνη και κοινό ηγετικό ρόλο στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και να υποστηρίξουν ένα αποτελεσματικό μοντέλο πολυμερών σχέσεων με σύγχρονο εμπορικό θεματολόγιο, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών και κοινωνικών πτυχών (3). Τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν προκλήσεις από πρακτικές που στρεβλώνουν την αγορά που προέρχονται από χώρες που δεν στηρίζονται στην οικονομία της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων άδικων και μεροληπτικών ενεργειών που σχετίζονται με κρατικές επιχειρήσεις, κρατικές επιδοτήσεις, εισφορές και φόρους.

3.3.

Ηγετικός ρόλος στη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ: το ΣΕΤ θα πρέπει να επικεντρωθεί σε τρόπους βελτίωσης του πολυμερούς εμπορικού συστήματος του ΠΟΕ και του σχετικού μηχανισμού επίλυσης διαφορών, δεδομένου του κεντρικού του ρόλου στην παροχή μιας αποτελεσματικής πολυμερούς μήτρας με στόχο ένα προοδευτικό θεματολόγιο για το εμπόριο με περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να ηγηθούν της φιλόδοξης μεταρρύθμισης του ΠΟΕ και να προωθήσουν ένα σύγχρονο θεματολόγιο του ΠΟΕ, σπάζοντας τα ταμπού (δηλ. κοινωνικές πτυχές του εμπορίου) και αντιμετωπίζοντας τις τρέχουσες και τις προσεχείς προκλήσεις που αφορούν τη βιωσιμότητα. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η ΕΟΚΕ καλεί την ΕΕ και τις ΗΠΑ να αναπτύξουν συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας με βασικούς εμπορικούς εταίρους σε πολυμερή ζητήματα προτεραιότητας (4).

3.4.

Αξιοπρεπής εργασία στο διεθνές εμπόριο (5): η ΕΟΚΕ προτρέπει την ΕΕ και τις ΗΠΑ να προωθήσουν στενότερη συνεργασία μεταξύ του ΠΟΕ και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) με σκοπό την προώθηση της αξιοπρεπούς εργασίας και των προτύπων εργασίας μέσω εμπορικών μέσων. Η πρόσφατη εκλογή νέων γενικών διευθυντών και στους δύο οργανισμούς θα πρέπει να συμβάλει στο να δοθεί νέα ώθηση σε αυτόν τον τομέα. Η διασφάλιση του σεβασμού για τα διεθνή πρότυπα εργασίας, όπως ορίζονται και παρακολουθούνται από τη ΔΟΕ, θα πρέπει να αποτελεί μέρος μιας συζήτησης για τη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ υπό την ηγεσία της ΕΕ και των ΗΠΑ. Ως θετικό παράδειγμα και ευκαιρία για την ενίσχυση αυτής της φιλόδοξης επανεξέτασης, η ΕΟΚΕ επικροτεί την πρόσφατη πρόταση των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου προβλήματος της καταναγκαστικής εργασίας σε αλιευτικά σκάφη στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων του ΠΟΕ για τις επιδοτήσεις στον τομέα της αλιείας (6). Οι διατλαντικοί εταίροι θα πρέπει να εκμεταλλευτούν περαιτέρω τη συνεργασία τους προκειμένου να εργαστούν προς μια ισχυρότερη νομική βάση για την ένταξη των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων της ΔΟΕ στον ΠΟΕ (7). Τα διμερή εργασιακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος θα πρέπει να περιλαμβάνουν συγκριτικές προσεγγίσεις στα κεφάλαια για το εμπόριο και τη βιώσιμη ανάπτυξη (ΕΒΑ) και τη δυνατότητα αποτελεσματικής τους εφαρμογής στις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών(ΣΕΣ) (8). Η ΕΟΚΕ ζητεί εδώ και καιρό την υιοθέτηση ανανεωμένης προσέγγισης ως προς την επιβολή των κεφαλαίων ΕΒΑ και χαιρετίζει τα καινοτόμα μέσα επιβολής στη συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά (USMCA) (9).

3.5.

Συνεργασία σε διεθνή φόρουμ: το ΣΕΤ θα μπορούσε να προσφέρει ένα φόρουμ για την προετοιμασία ενισχυμένης συνεργασίας σε θέματα εργασίας και απασχόλησης σε διεθνή φόρουμ, ιδίως στη ΔΟΕ και στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Αυτή η ενισχυμένη συνεργασία θα πρέπει να περιλαμβάνει την προώθηση και την επιβολή της δέουσας επιμέλειας. Το ΣΕΤ θα πρέπει να ενθαρρύνει την κοινή ανάπτυξη ικανοτήτων, ιδίως με στόχο την προώθηση της ασφάλειας και υγείας στην εργασία (ΑΥΕ) παγκοσμίως, και την ανάπτυξη κοινών έργων, για παράδειγμα σχετικά με την παροχή πόρων για την επιθεώρηση εργασίας σε τρίτες χώρες. Η αναμενόμενη συμπερίληψη των συμβάσεων ΑΥΕ στα βασικά πρότυπα εργασίας της ΔΟΕ θα ήταν γόνιμο έδαφος για συνεργασία. Η καταναγκαστική εργασία είναι ένα ζήτημα που εγείρει βαθιά κοινή ανησυχία, οι δε προσεγγίσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ, ιδίως όσον αφορά την εισαγωγή αγαθών που παράγονται μέσω τέτοιων πρακτικών στην Κίνα, θα πρέπει να συντονιστούν. Η εξάπλωση νέων μορφών απασχόλησης σε όλο τον κόσμο, ιδίως η εργασία σε πλατφόρμα, με επικεφαλής εταιρείες των ΗΠΑ και της ΕΕ θα πρέπει να συζητηθεί στις σχετικές ομάδες εργασίας του ΣΕΤ, μεταξύ άλλων λαμβάνοντας υπόψη τη συνεισφορά των εργαζομένων.

3.6.

Ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού: το ΣΕΤ θα πρέπει να αναπτύξει στρατηγικές για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού και εξασφαλίζοντας ότι μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να εντοπίσουν κοινές αδυναμίες και να συνεργαστούν, για παράδειγμα, στον τομέα της διαθεσιμότητας πρώτων υλών και προϊόντων κρίσιμης σημασίας, όπως είναι οι ημιαγωγοί. Οι διατλαντικοί εταίροι θα πρέπει επίσης να επιστήσουν άμεσα την προσοχή σε μια τυποποιημένη προσέγγιση για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού που να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με μια φιλόδοξη ατζέντα βιωσιμότητας, όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Επιπλέον, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο ανάληψης κοινής δράσης για τη βελτίωση της σχετικής παραγωγικής ικανότητας, των επενδύσεων και της εφοδιαστικής. Το ΣΕΤ θα πρέπει να εργαστεί με στόχο την κοινή υποχρεωτική δέουσα επιμέλεια στις αλυσίδες εφοδιασμού, με βάση τις βέλτιστες πρακτικές, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μοντέλο για τις παγκόσμιες απαιτήσεις βιωσιμότητας στις αξιακές αλυσίδες.

3.7.

Υποστήριξη της πράσινης οικονομίας: το ΣΕΤ θα πρέπει να επικεντρωθεί στη συνεργασία για το κλίμα, τις πράσινες τεχνολογίες και τις πολιτικές δίκαιης μετάβασης. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να προωθήσουν ένα διεθνές πλαίσιο και πρότυπα για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, την κυκλική οικονομία, τη βιώσιμη χρηματοδότηση, την τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας, τα πράσινα και κοινωνικά πρότυπα στις δημόσιες συμβάσεις, την οικοσήμανση και την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας. Επιπλέον, οι διατλαντικοί εταίροι θα πρέπει να εργαστούν για ένα πολυμερές πλαίσιο για την ελευθέρωση του εμπορίου περιβαλλοντικών αγαθών στο πλαίσιο των τρεχουσών πρωτοβουλιών, συγκεκριμένα της συμφωνίας σχετικά με τα περιβαλλοντικά αγαθά (EGA), των διαρθρωμένων συζητήσεων για το εμπόριο και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα (TESSD) και τον άτυπο διάλογο για τη ρύπανση από πλαστικά (IDP). Το ΣΕΤ θα πρέπει να επικεντρωθεί σε αποτελεσματικούς και συντονισμένους μηχανισμούς συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (ΜΣΠΑ) προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μοντέλο για ένα παγκόσμιο πλαίσιο και να αποφευχθούν εμπορικές συγκρούσεις μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ.

3.8.

Ψηφιοποίηση και νέες οικονομίες: το ΣΕΤ θα πρέπει να επικεντρωθεί στη συνεργασία που αφορά τα τεχνολογικά πρότυπα, την έρευνα και τις πολιτικές στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), του διαδικτύου των πραγμάτων, της τεχνολογίας 6G, των συσσωρευτών, της κβαντικής τεχνολογίας, καθώς και της τεχνολογίας αλυσίδων συστοιχιών (blockchain). Το πλαίσιο θα πρέπει να ενθαρρύνει την καινοτομία και την τυποποίηση, αλλά πρέπει επίσης να ενσωματώνει τις υποκείμενες πολιτικές εκτιμήσεις που είναι ζωτικής σημασίας. Τομείς νέας τεχνολογίας, όπως η ΤΝ, συχνά έχουν επίσης μια διάσταση στον χώρο εργασίας που απαιτεί ισχυρές στρατηγικές ΤΝ και δεδομένων, παρέχοντας πρώτα ένα ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο ενδυνάμωσης με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα, και περιλαμβάνοντας συνεπώς ηθικούς κανόνες, καθώς και εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Ενώ δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ακριβώς οι ίδιοι κανόνες και στις δύο πλευρές, στόχος θα πρέπει να είναι η διαλειτουργικότητα των πλαισίων. Επιπλέον, είναι αναγκαίο να αποσαφηνιστούν οι κοινές κανονιστικές απαιτήσεις για τις κλιματικά ουδέτερες τεχνολογίες, τη βιοτεχνολογία και την τεχνολογία υγείας. Όσον αφορά τα διεθνή πρότυπα, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να προωθήσουν αρχές που βασίζονται στην αξία, προκειμένου να διατηρήσουν τη διεθνή τους υπεροχή σε αυτές τις νέες οικονομίες. Το ΣΕΤ θα πρέπει επίσης να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των δημοκρατικών κοινωνιών μας, με σκοπό την αποτροπή στοχευμένων εκστρατειών παραπληροφόρησης που κατευθύνονται από την ΤΝ, και, μέσω μεγαλύτερης ασφάλειας στις τεχνολογίες της πληροφορίας και των επικοινωνιών (ΤΠΕ), για την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων που υποστηρίζονται από κράτη.

3.9.

Δεδομένα και απόρρητο: το ΣΕΤ θα πρέπει να επικεντρωθεί στη συνεργασία με στόχο να διασφαλίσει ότι στο μέλλον η κοινή χρήση ψηφιακής τεχνολογίας και δεδομένων μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ θα επιτρέψει ένα ανοιχτό, διεθνές οικοσύστημα για την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία της πλέον προηγμένης τεχνολογίας όσον αφορά την εξυπηρέτηση πελατών και πολιτών παγκοσμίως, προστατεύοντας παράλληλα το θεμελιώδες δικαίωμά τους στο απόρρητο των δεδομένων τους και διατηρώντας το περιθώριο άσκησης πολιτικής για τη δημόσια πρόσβαση και έλεγχο των δεδομένων, καθώς και τη δυνατότητα ρύθμισης πολυεθνικών ψηφιακών εταιρειών. Επιπλέον, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνάψουν ταχέως ένα νέο πλαίσιο για τις μεταφορές δεδομένων, το οποίο θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα που οδήγησαν στην ακύρωση της ασπίδας προστασίας της ιδιωτικής ζωής και θα υποστηρίζει τις κοινές αξίες της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας.

3.10.

Έλεγχος των εξαγωγών: το ΣΕΤ θα πρέπει να εργαστεί σε αναδυόμενες και θεμελιώδεις τεχνολογίες που θα διασφαλίσουν τον βασικό ρόλο των πολυμερών καθεστώτων ελέγχου των εξαγωγών, καθώς αυτά είναι πολύ σημαντικά τόσο για την ΕΕ όσο και για τις ΗΠΑ, προκειμένου να προωθηθούν η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και μια ανοιχτή κοινωνία με συνθήκες οικονομίας της αγοράς. Για παράδειγμα, οι αποτελεσματικές εμπορικές κυρώσεις απαιτούν αποτελεσματικό έλεγχο των εξαγωγών κατά κρατών που κάνουν κατάχρηση του εμπορίου και της τεχνολογίας και υπονομεύουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεργαστούν για την οικοδόμηση συμμαχιών με ομοϊδεάτες εταίρους για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού.

3.11.

Τυποποίηση: το ΣΕΤ θα πρέπει να επικεντρωθεί στη συνεργασία μεταξύ των φορέων τυποποίησης, καθώς και στις περιορισμένες αρχές αμοιβαίας αποδοχής. Τα συστήματα τυποποίησης των ΗΠΑ και της ΕΕ είναι διαφορετικά μεταξύ τους. Ειδικότερα, η αρχή «ένα προϊόν, ένα πρότυπο, καθολικά αποδεκτό» που αντιπροσωπεύει έναν πυλώνα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ δεν απαντάται στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη, όταν υιοθετείται ένα νέο πρότυπο, τα αντικρουόμενα εθνικά πρότυπα αποσύρονται, ενώ στις ΗΠΑ συνυπάρχουν διαφορετικά πρότυπα στην αγορά, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κατανοήσουν ποιο θα ταίριαζε καλύτερα στις σειρές προϊόντων τους. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι συχνά μικρές επιχειρήσεις με περιορισμένους πόρους αλλά με υψηλό επίπεδο ειδίκευσης που καλύπτει τις ανάγκες ενός εξειδικευμένου τμήματος της αγοράς και αποτελεί τη βάση της ανταγωνιστικότητάς τους.

3.12.

ΜΜΕ: η κανονιστική συνεργασία στο πλαίσιο του ΣΕΤ θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διευκόλυνση του εμπορίου και των επενδύσεων, καθώς και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ιδίως των μικρών επιχειρήσεων. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), ειδικότερα, αναμένουν να ανοίξουν νέες ευκαιρίες, δεδομένου ότι δεν διαθέτουν τους πόρους προκειμένου να περιηγηθούν σε διαφορετικά ρυθμιστικά περιβάλλοντα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, σε αντίθεση με τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, η μεγαλύτερη συμβατότητα των κανονιστικών καθεστώτων θα δημιουργούσε ευκαιρίες για τις μεγάλες επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν τις οικονομίες κλίμακας μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ (10).

3.13.

Τρόφιμα και γεωργία: κατά την άποψη της ΕΟΚΕ, είναι σημαντικό ότι, εκτός από το έργο της ΣΕΤ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει τη νέα πλατφόρμα διατλαντικής συνεργασίας για τη γεωργία, σχεδιασμένη ώστε να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, την κλιματική αλλαγή και την επισιτιστική ασφάλεια. Η διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της βιωσιμότητας είναι υψίστης σημασίας για τον μετριασμό του σκληρού και δύσκολου μέλλοντος που μας περιμένει ως παγκόσμια κοινωνία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο άμεσος αντίκτυπός του στον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων έκαναν αυτήν την πρόκληση δυσκολότερη. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ήδη τα μέσα βιοπορισμού των αγροτών με βαθύ και έντονο τρόπο, με συνέπειες που κυμαίνονται από την ακραία καιρική αστάθεια έως τη σοβαρή ξηρασία και από πλημμύρες έως πυρκαγιές και άλλα καταστροφικά γεγονότα που απειλούν τις κωμοπόλεις, τις πόλεις και τις κοινότητές μας. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να ανταποκριθούν στην πρόκληση.

3.14.

Καταναλωτές: στο πλαίσιο του έργου του ΣΕΤ, είναι σημαντικό να θεσπιστούν διασφαλίσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η διαδικασία της κανονιστικής συνεργασίας δεν χρησιμοποιείται με στόχο να υπονομεύσει τα κοινωνικά, εργασιακά, καταναλωτικά και περιβαλλοντικά πρότυπα. Η εν λόγω διαδικασία θα πρέπει αντί αυτού να στοχεύει στην εναρμόνιση και τη βελτίωσή τους. Εάν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, τα οφέλη δεν θα είναι μόνο οικονομικά, αλλά θα μπορούσαν επίσης να διευκολύνουν το έργο των ρυθμιστικών αρχών μέσω της επίτευξης των στόχων της δημόσιας πολιτικής. Επιπλέον, η διατλαντική συνεργασία μπορεί να αναπτυχθεί μέσω της ανταλλαγής αναλύσεων, συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για επικίνδυνα προϊόντα και υπηρεσίες από τρίτες χώρες και μέσω διαλόγου για τη βελτίωση της επιβολής της νομοθεσίας. Απομακρυνόμενες από την υποχρεωτική σύγκλιση, την οποία επιδίωκε επίσημα η TTIP, η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να εφαρμόσουν σωστά αυτό το νέο πρόγραμμα συνεργασίας, με στόχο να βοηθήσουν τους πολίτες τους να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις αυτής της κρίσιμης περιόδου.

4.   Αντιμετώπιση ανησυχιών και αναγκαίες διασφαλίσεις

4.1.

Μέσα από το ΣΕΤ παρουσιάζεται η ιδανική ευκαιρία να φανεί ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ μπορούν να κάνουν συγκεκριμένα βήματα προς την πραγματική συνεργασία στο εμπόριο και την τεχνολογία, και να αποδείξουν ότι η σχέση τους έχει ως βάση μια ουσιαστική εταιρική σχέση. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα κρίσιμα ζητήματα που το ΣΕΤ πρέπει να αντιμετωπίσει ώστε να επιτύχει:

την ισχυρή στρατηγική δέσμευση τόσο από την ηγεσία της ΕΕ όσο και των ΗΠΑ·

ένα σαφές κοινό όραμα σχετικά με τους στόχους και τις διαδικασίες του ΣΕΤ·

την ανάγκη δημιουργίας προστιθέμενης αξίας μέσω της συνεργασίας, με την επίτευξη συγκεκριμένων θετικών αποτελεσμάτων·

την ανάγκη να δρομολογηθούν ορισμένες προσπάθειες που έχουν σχεδιαστεί με στόχο την ανάπτυξη κοινών προσεγγίσεων για την προώθηση κοινών προτύπων·

την ανάγκη να καθιερωθεί μια σαφής διαδικασία για την επίλυση λεπτομερών τεχνικών ζητημάτων·

τη δημιουργία αποτελεσματικών μηχανισμών προσέγγισης για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ·

την οικοδόμηση ενεργού και διαρθρωμένης διαδικασίας δέσμευσης μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, των επιχειρήσεων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων φορέων της κοινωνίας των πολιτών·

την ανάπτυξη απρόσκοπτου συντονισμού, συνέπειας και μιας ολιστικής προσέγγισης για το σύνολο της διαδικασίας εργασίας· αξιοποίηση των διδαγμάτων που αντλήθηκαν από τις διαπραγματεύσεις για την TTIP και από προηγούμενες διμερείς δραστηριότητες σχετικά με τη διαδικασία, τη διαφάνεια και την ευαισθητοποίηση του κοινού·

την ευθύνη της κοινωνίας των πολιτών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού να συνοδεύσει τη διαδικασία αυτή με τεκμηριωμένο τρόπο.

4.2.

Η διασφάλιση των υψηλών επιπέδων δημόσιων συμφερόντων της ΕΕ στο πλαίσιο της διατλαντικής ρυθμιστικής συνεργασίας ήταν ανέκαθεν θεμελιώδης για την ΕΟΚΕ. Η ΕΟΚΕ επιβεβαιώνει σθεναρά ότι η διασφάλιση των υφιστάμενων υψηλών προτύπων αποτελεί θεμελιώδη απαίτηση. Εκτός από τον στόχο της ενίσχυσης των εμπορικών ευκαιριών, η ρυθμιστική συνεργασία θα πρέπει επίσης να βελτιώσει την ασφάλεια, την υγεία και την οικονομική και κοινωνική ευημερία των πολιτών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η ΕΟΚΕ ζητά περαιτέρω διαβεβαιώσεις ότι, για παράδειγμα, η νομοθεσία της ΕΕ για τα τρόφιμα δεν θα αλλάξει και ότι η ΕΕ θα διατηρήσει τους περιορισμούς της για τις ορμόνες, τους αυξητικούς παράγοντες και τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (11).

4.3.

Η ΕΟΚΕ προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αντιμετωπίσει, στο πλαίσιο του ΣΕΤ, την έλλειψη ισορροπίας της δημοκρατίας στην εργασία και τον αντίκτυπό της στους ισότιμους όρους ανταγωνισμού όσον αφορά το εμπόριο. Η ΕΟΚΕ επαναλαμβάνει ότι οι ΗΠΑ έχουν κυρώσει μόνο δύο από τις οκτώ βασικές συμβάσεις εργασίας της ΔΟΕ, ενώ λείπουν, ιδίως, ορισμένες βασικές συμβάσεις, όπως η Σύμβαση 87 σχετικά με την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και η Σύμβαση 98 σχετικά με το δικαίωμα συλλογικών διαπραγματεύσεων (12).

5.   Ουσιαστική συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών σε συνέχεια των διδαγμάτων που αντλήθηκαν από τη διαδικασία της TTIP

5.1.

Η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει ότι η διαδικασία του ΣΕΤ πρέπει να είναι διαφανής, υπεύθυνη και να εμπλέκει ομάδες δημοσίου συμφέροντος με ουσιαστικό τρόπο. Θα πρέπει να συμβαδίζει με μια βελτιωμένη και ενεργό πολιτική επικοινωνίας σχετικά με τη φύση του ΣΕΤ. Κυρίως, το πρόγραμμα συνεργασίας πρέπει να παραμείνει μια πλατφόρμα ενημέρωσης και ανταλλαγής ορθών πρακτικών, όχι ένα αυτόματο εργαλείο που θα επιτρέπει στο ένα μέρος να επηρεάζει τις νομοθετικές διαδικασίες και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων του άλλου ή να αποτρέπει τη βελτίωση της προστασίας.

5.2.

Τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να είναι σε θέση να παρέχουν πληροφορίες και στις δέκα ομάδες εργασίας προκειμένου να αποφευχθεί μια αποσπασματική προσέγγιση. Ενώ η ομάδα εργασίας που ασχολείται με τις προκλήσεις του παγκόσμιου εμπορίου έχει πιο οριζόντιο χαρακτήρα και παρέχει το κύριο φόρουμ για συζητήσεις για εργασιακά ζητήματα, ανακύπτουν σχετικές ανησυχίες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων ορισμένων άλλων ομάδων εργασίας, ιδίως σε σχέση με ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, της ΤΝ και άλλων αναδυόμενων τεχνολογιών και της προστασίας δεδομένων.

5.3.

Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι η προστασία και η ευημερία των καταναλωτών αποτελούν πρωταρχικούς στόχους αυτής της συνεργασίας. Οι διαφορετικοί διάλογοι στο πλαίσιο του ΣΕΤ πρέπει να είναι διαφανείς για τα ενδιαφερόμενα μέρη. Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές και οι ειδικοί του κλάδου πρέπει να έχουν ηγετικό ρόλο για την ανάπτυξη της ρυθμιστικής συνεργασίας.

5.4.

Πέρα από στοχευμένες συνεδριάσεις διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών, θα πρέπει να προγραμματίζονται προπαρασκευαστικές συναντήσεις και συνεδριάσεις ενημέρωσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη πριν και μετά από κάθε συνεδρίαση του ΣΕΤ. Η πρώην συμβουλευτική ομάδα TTIP που συστάθηκε από τη ΓΔ Εμπορίου παρείχε ένα πολύτιμο παράδειγμα διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη, στην οποία η ΕΟΚΕ θα έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί. Ήταν επίσης ένα φόρουμ όπου οι οργανώσεις-μέλη μπορούσαν να κατανοήσουν καλύτερα τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του εμπορίου για τα διαφορετικά συμφέροντα που εκπροσωπούσαν άλλοι. Συνέβαλε στη δημιουργία γεφυρών μεταξύ των διαφόρων οργανώσεων.

5.5.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΟΚΕ εκφράζει για άλλη μια φορά τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι δεν ανανεώθηκε η ομάδα εμπειρογνωμόνων για τις εμπορικές συμφωνίες. Ήταν ένα πολύ θετικό βήμα στη στρατηγική της Επιτροπής για τη βελτίωση της δέσμευσης με την κοινωνία των πολιτών όσον αφορά την εμπορική πολιτική και με στόχο την αύξηση της διαφάνειας. Ήταν επίσης η λογική συνέχεια της συμβουλευτικής ομάδας TTIP.

5.6.

Η ΕΟΚΕ έχει εκφράσει στο παρελθόν την υποστήριξή της για τους Διατλαντικούς Διαλόγους για τις Επιχειρήσεις και τους Καταναλωτές και ζήτησε να αναγνωριστεί ένας ισοδύναμος διατλαντικός διάλογος για την εργασία.

Βρυξέλλες, 14 Ιουλίου 2022.

H Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Christa SCHWENG


(1)  ΕΕ C 152 της 6.4.2022, σ. 56.

(2)  ΕΕ C 152 της 6.4.2022, σ. 56.

(3)  ΕΕ C 152 της 6.4.2022, σ. 56.

(4)  ΕΕ C 374 της 16.9.2021, σ. 73.

(5)  Η ΕΟΚΕ διατύπωσε συγκεκριμένες συστάσεις στη γνωμοδότηση ΕΕ C 429 της 11.12.2020, σ. 197· υπό κατάρτιση γνωμοδότηση SOC/727 με τίτλο Αξιοπρεπής εργασία παγκοσμίως, εισηγήτρια: Maria del Carmen Barrera Chamorro, εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο 2022.

(6)  ΕΕ C 374 της 16.9.2021, σ. 73.

(7)  Κατά τον προσδιορισμό της πιθανής μελλοντικής πορείας, θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη μια ερμηνευτική δήλωση σύμφωνα με το άρθρο IX:2 της συμφωνίας του ΠΟΕ, που επιβεβαιώνει μια ερμηνεία της εξαίρεσης λόγω «κοινού αισθήματος ηθικής» (άρθρο XX της GATT του 1994 και άρθρο XIV της GATS), ούτως ώστε να περιλαμβάνει τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα της ΔΟΕ και να περιγράφει τον πιθανό ρόλο των αποφάσεων της ΔΟΕ σε οποιαδήποτε νομική διαδικασία για το θέμα.

(8)  Ένα καλό παράδειγμα προς αξιοποίηση είναι η Συγκριτική ανάλυση των διατάξεων εμπορίου και βιώσιμης ανάπτυξης στις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών που ανατέθηκε από την ΕΕ, LSE, Φεβρουάριος 2022, ιδίως όσον αφορά τον μηχανισμό ταχείας απόκρισης της συμφωνίας ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά (USMCA), https://www.lse.ac.uk/business/consulting/assets/documents/TSD-Final-Report-Feb-2022.pdf.

(9)  ΕΕ C 105 της 4.3.2022, σ. 40.

(10)  ΕΕ C 487 της 28.12.2016, σ. 30.

(11)  ΕΕ C 487 της 28.12.2016, σ. 30.

(12)  Η C29 σχετικά με την αναγκαστική εργασία, η C100 περί ίσης αμοιβής, η C111 για τις διακρίσεις (απασχόληση και επάγγελμα) και η C138 για την ελάχιστη ηλικία συμπληρώνουν τη λίστα των βασικών συμβάσεων εργασίας που δεν έχουν κυρωθεί.


Top