ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Βρυξέλλες, 26.1.2022
COM(2022) 28 final
Ευρωπαϊκή διακήρυξη
σχετικά με τα ψηφιακά δικαιώματα και τις ψηφικές αρχές για την ψηφιακή δεκαετία
This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 52022DC0028
European Declaration on Digital Rights and Principles for the Digital Decade
Ευρωπαϊκή διακήρυξη σχετικά με τα ψηφιακά δικαιώματα και τις ψηφικές αρχές για την ψηφιακή δεκαετία
Ευρωπαϊκή διακήρυξη σχετικά με τα ψηφιακά δικαιώματα και τις ψηφικές αρχές για την ψηφιακή δεκαετία
COM/2022/28 final
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Βρυξέλλες, 26.1.2022
COM(2022) 28 final
Ευρωπαϊκή διακήρυξη
σχετικά με τα ψηφιακά δικαιώματα και τις ψηφικές αρχές για την ψηφιακή δεκαετία
Ευρωπαϊκή διακήρυξη σχετικά με τα ψηφιακά δικαιώματα και τις ψηφιακές αρχές για την ψηφιακή δεκαετία
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή προβαίνουν επίσημα στην ακόλουθη κοινή διακήρυξη σχετικά με τα ψηφιακά δικαιώματα και τις ψηφιακές αρχές για την ψηφιακή δεκαετία
Προοίμιο
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
(1)Ο ψηφιακός μετασχηματισμός επηρεάζει όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ζωής. Προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για καλύτερη ποιότητα ζωής, καινοτομία, οικονομική ανάπτυξη και βιωσιμότητα, αλλά θέτει επίσης νέες προκλήσεις για τον ιστό, την ασφάλεια και τη σταθερότητα των κοινωνιών και των οικονομιών μας. Με την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, έχει έρθει η ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να διευκρινίσει τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να εφαρμόζονται οι αξίες και τα θεμελιώδη δικαιώματά της στον επιγραμμικό κόσμο.
(2)Το Κοινοβούλιο έχει ζητήσει επανειλημμένα να διασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωση της προσέγγισης της Ένωσης στον ψηφιακό μετασχηματισμό με τα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως η προστασία των δεδομένων ή η απαγόρευση των διακρίσεων, καθώς και με αρχές όπως η τεχνολογική και δικτυακή ουδετερότητα και η συμπεριληπτικότητα 1 . Ζήτησε επίσης την ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων των χρηστών στο ψηφιακό περιβάλλον 2 .
(3)Βασιζόμενο σε προηγούμενες πρωτοβουλίες, όπως η «Δήλωση του Τάλιν για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση» και η «Διακήρυξη του Βερολίνου για την ψηφιακή κοινωνία και την ψηφιακή διακυβέρνηση με βάση τις αξίες», το Συμβούλιο ζήτησε, μέσω της «Δήλωσης της Λισαβόνας — Ψηφιακή δημοκρατία με σκοπό», να καθιερωθεί ένα μοντέλο ψηφιακού μετασχηματισμού που θα ενισχύει την ανθρώπινη διάσταση του ψηφιακού οικοσυστήματος με πυρήνα την ψηφιακή ενιαία αγορά. Το Συμβούλιο ζήτησε επίσης ένα μοντέλο ψηφιακής μετάβασης που θα διασφαλίζει ότι η τεχνολογία συμβάλλει στην ανάγκη ανάληψης δράσης για το κλίμα και προστασίας του περιβάλλοντος.
(4)Το όραμα της ΕΕ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό θέτει τους ανθρώπους στο επίκεντρο, ενισχύει τη θέση των ατόμων και προωθεί τις καινοτόμες επιχειρήσεις. Η Επιτροπή υπέβαλε πρόσφατα πρόταση απόφασης σχετικά με την πορεία προς την ψηφιακή δεκαετία, η οποία καθορίζει τους συγκεκριμένους ψηφιακούς στόχους με βάση τέσσερα βασικά σημεία (ψηφιακές δεξιότητες, ψηφιακές υποδομές, ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και των δημόσιων υπηρεσιών) που θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε αυτό το όραμα. Η ενωσιακή οδός για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κοινωνιών και της οικονομίας μας θα πρέπει να περιλαμβάνει την ψηφιακή κυριαρχία, την ένταξη, την ισότητα, τη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα, την ασφάλεια, την εμπιστοσύνη, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των προσδοκιών των ανθρώπων και θα πρέπει να συμβάλλει σε μια δυναμική, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων και δίκαιη οικονομία και κοινωνία στην Ένωση.
(5)Στόχος της διακήρυξης είναι να εξηγήσει τις κοινές πολιτικές προθέσεις. Δεν υπενθυμίζει μόνο τα σημαντικότερα δικαιώματα στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά θα πρέπει επίσης να χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς για τις επιχειρήσεις και άλλους σχετικούς φορείς κατά την ανάπτυξη και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών. Η διακήρυξη θα πρέπει επίσης να καθοδηγεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής κατά τον προβληματισμό τους σχετικά με το όραμά τους για τον ψηφιακό μετασχηματισμό: ένας ψηφιακός μετασχηματισμός με επίκεντρο τους ανθρώπους, που βασίζεται στην αλληλεγγύη και την ένταξη και που υπενθυμίζει τη σημασία της ελευθερίας επιλογής, της συμμετοχής στον ψηφιακό δημόσιο χώρο, της ασφάλειας, της προστασίας και της χειραφέτησης, καθώς και της βιωσιμότητας.
(6)Η δημοκρατική εποπτεία της ψηφιακής κοινωνίας και οικονομίας θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω, με πλήρη σεβασμό των αρχών του κράτους δικαίου, της αποτελεσματικής δικαιοσύνης και επιβολής του νόμου. Η παρούσα διακήρυξη δεν θίγει τους νόμιμους περιορισμούς στην άσκηση έννομων δικαιωμάτων, προκειμένου να τους συμβιβάσει με την άσκηση άλλων δικαιωμάτων, ή τους αναγκαίους και αναλογικούς περιορισμούς προς το δημόσιο συμφέρον. Η Ένωση θα πρέπει να προωθεί τη διακήρυξη στις σχέσεις της με άλλους διεθνείς οργανισμούς και τρίτες χώρες με τη φιλοδοξία ότι οι αρχές θα χρησιμεύσουν ως πηγή έμπνευσης για τους διεθνείς εταίρους ώστε να τους κατευθύνουν προς έναν ψηφιακό μετασχηματισμό που θέτει στο επίκεντρο τους ανθρώπους και τα ανθρώπινα δικαιώματά τους σε ολόκληρο τον κόσμο.
(7)Η παρούσα διακήρυξη βασίζεται κυρίως στο πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ, ιδίως στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και στη νομολογία του Δικαστηρίου της ΕΕ, καθώς και στο παράγωγο δίκαιο. Βασίζεται επίσης στον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων και λειτουργεί συμπληρωματικά προς αυτόν. Έχει δηλωτικό χαρακτήρα και, ως εκ τούτου, δεν επηρεάζει το περιεχόμενο των νομικών κανόνων ή την εφαρμογή τους.
(8)Η προώθηση και η εφαρμογή των ψηφιακών αρχών αποτελούν κοινή πολιτική δέσμευση και ευθύνη της Ένωσης και των κρατών μελών της στο πλαίσιο των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων τους και σε πλήρη συμμόρφωση με το ενωσιακό δίκαιο. Η Επιτροπή πρότεινε η ετήσια έκθεση σχετικά με την «κατάσταση της ψηφιακής δεκαετίας», η οποία θα υποβληθεί στο Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, να καλύπτει την παρακολούθηση των ψηφιακών αρχών.
Διακήρυξη σχετικά με τα ψηφιακά δικαιώματα και τις ψηφιακές αρχές για την ψηφιακή δεκαετία
Στόχος μας είναι να προωθήσουμε έναν ευρωπαϊκό τρόπο ψηφιακής μετάβασης που θέτει τους ανθρώπους στο επίκεντρο. Βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες και ωφελεί όλα τα άτομα και τις επιχειρήσεις.
Ως εκ τούτου, διακηρύσσουμε τα ακόλουθα δικαιώματα και αρχές:
Κεφάλαιο I: Ψηφιακός μετασχηματισμός με επίκεντρο τους ανθρώπους
Οι άνθρωποι βρίσκονται στο επίκεντρο του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τεχνολογία θα πρέπει να εξυπηρετεί και να ωφελεί όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και να τους δίνει τη δυνατότητα να εκπληρώνουν τις προσδοκίες τους, με πλήρη ασφάλεια και σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους.
Δεσμευόμαστε:
–να ενισχύσουμε το δημοκρατικό πλαίσιο για έναν ψηφιακό μετασχηματισμό που ωφελεί όλους τους ανθρώπους και βελτιώνει τη ζωή όλων των Ευρωπαίων·
–να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι οι αξίες της Ένωσης και τα δικαιώματα των ατόμων, όπως αναγνωρίζονται από το ενωσιακό δίκαιο, γίνονται σεβαστά τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου·
–να ενθαρρύνουμε την ανάληψη υπεύθυνης και επιμελούς δράσης εκ μέρους όλων των ψηφιακών φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών, για ένα ασφαλές και προστατευμένο ψηφιακό περιβάλλον·
–να προωθήσουμε ενεργά το όραμα αυτό του ψηφιακού μετασχηματισμού, μεταξύ άλλων και στις διεθνείς μας σχέσεις.
Κεφάλαιο ΙΙ: Αλληλεγγύη και ένταξη
Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε τεχνολογία που αποσκοπεί στην ενότητα και όχι στον διχασμό των ανθρώπων. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα πρέπει να συμβάλει σε μία δίκαιη κοινωνία και οικονομία στην Ένωση.
Δεσμευόμαστε:
–να διασφαλίσουμε ότι οι τεχνολογικές λύσεις σέβονται τα δικαιώματα των πολιτών, καθιστούν δυνατή την άσκησή τους και προωθούν την ένταξη·
–να επιτύχουμε έναν ψηφιακό μετασχηματισμό που δεν αφήνει κανένα άτομο στο περιθώριο. Θα πρέπει να περιλαμβάνει ιδίως τους ηλικιωμένους, τα άτομα με αναπηρία ή τα περιθωριοποιημένα και ευάλωτα άτομα ή τα άτομα που στερούνται τα δικαιώματά τους και όσους ενεργούν για λογαριασμό τους·
–να αναπτύξουμε κατάλληλα πλαίσια ώστε όλοι οι παράγοντες της αγοράς που επωφελούνται από τον ψηφιακό μετασχηματισμό να αναλαμβάνουν τις κοινωνικές ευθύνες τους και να συμβάλλουν με δίκαιο και αναλογικό τρόπο στο κόστος των δημόσιων αγαθών, υπηρεσιών και υποδομών, προς όφελος όλων των Ευρωπαίων πολιτών.
Συνδεσιμότητα
Κάθε άνθρωπος, οπουδήποτε και αν βρίσκεται στην ΕΕ, θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή ψηφιακή συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας.
Δεσμευόμαστε:
–να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση σε άριστη συνδεσιμότητα για όλους, οπουδήποτε κι αν ζουν και ανεξάρτητα από το εισόδημά τους·
–να μεριμνήσουμε για την προστασία ενός ουδέτερου και ανοικτού διαδικτύου, όπου το περιεχόμενο, οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές δεν φράσσονται ή υποβαθμίζονται αδικαιολόγητα.
Ψηφιακή εκπαίδευση και ψηφιακές δεξιότητες
Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη δια βίου μάθηση και θα πρέπει να είναι σε θέση να αποκτήσει όλες τις βασικές και προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες.
Δεσμευόμαστε:
–να προωθήσουμε και να στηρίξουμε τις προσπάθειες για τον εξοπλισμό όλων των ιδρυμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με ψηφιακή συνδεσιμότητα και ψηφιακές υποδομές και εργαλεία·
–να στηρίξουμε τις προσπάθειες που επιτρέπουν στους εκπαιδευόμενους και τους εκπαιδευτικούς να αποκτούν και να μοιράζονται όλες τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες και ικανότητες ώστε να συμμετέχουν ενεργά στην οικονομία, την κοινωνία και τις δημοκρατικές διαδικασίες·
–να δώσουμε σε όλα τα άτομα τη δυνατότητα να προσαρμοστούν στις αλλαγές που επιφέρει η ψηφιοποίηση της εργασίας μέσω της αναβάθμισης των δεξιοτήτων και της επανειδίκευσης.
Συνθήκες εργασίας
Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε δίκαιες, αμερόληπτες, υγιεινές και ασφαλείς συνθήκες εργασίας και σε κατάλληλη προστασία στο ψηφιακό περιβάλλον, όπως και στον χώρο εργασίας, ανεξάρτητα από το καθεστώς, τον τρόπο και τη διάρκεια της απασχόλησής του.
Δεσμευόμαστε:
–να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι είναι σε θέση να αποσυνδέονται και να διαθέτουν διασφαλίσεις για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής σε ένα ψηφιακό περιβάλλον.
Ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες στο διαδίκτυο
Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε όλες τις βασικές δημόσιες υπηρεσίες στο διαδίκτυο σε ολόκληρη την Ένωση. Δεν πρέπει να ζητείται από κανέναν άνθρωπο να παρέχει δεδομένα συχνότερα από ό,τι είναι αναγκαίο κατά την πρόσβαση και τη χρήση ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών.
Δεσμευόμαστε:
–να διασφαλίσουμε την παροχή σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες μίας προσβάσιμης, ασφαλούς και αξιόπιστης ψηφιακής ταυτότητας που παρέχει πρόσβαση σε ευρύ φάσμα επιγραμμικών υπηρεσιών·
–να εξασφαλίσουμε ευρεία προσβασιμότητα και την περαιτέρω χρήση των πληροφοριών της κυβέρνησης·
–να διευκολύνουμε και να στηρίξουμε την απρόσκοπτη, ασφαλή και διαλειτουργική πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης σε ολόκληρη την Ένωση, συμπεριλαμβανομένων των μητρώων υγείας, που έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν τις ανάγκες των ανθρώπων.
Κεφάλαιο ΙΙΙ: Ελευθερία επιλογής
Αλληλεπιδράσεις με αλγορίθμους και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης
Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επωφελείται από τα πλεονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης κάνοντας τις δικές του τεκμηριωμένες επιλογές στο ψηφιακό περιβάλλον, ενώ παράλληλα προστατεύεται από κινδύνους και βλάβες για την υγεία, την ασφάλεια και τα θεμελιώδη δικαιώματά του.
Δεσμευόμαστε:
–να εξασφαλίσουμε τη διαφάνεια σχετικά με τη χρήση αλγορίθμων και τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και ότι οι πολίτες είναι χειραφετημένοι και ενημερωμένοι όταν αλληλεπιδρούν με αυτά τα εργαλεία·
–να διασφαλίσουμε ότι τα αλγοριθμικά συστήματα βασίζονται σε κατάλληλα σύνολα δεδομένων, ώστε να αποφεύγονται οι παράνομες διακρίσεις και να καθίσταται δυνατή η ανθρώπινη εποπτεία των αποτελεσμάτων που επηρεάζουν τους ανθρώπους·
–να διασφαλίσουμε ότι οι τεχνολογίες, όπως οι αλγόριθμοι και η τεχνητή νοημοσύνη, δεν χρησιμοποιούνται για τον προκαθορισμό των επιλογών των ανθρώπων, για παράδειγμα όσον αφορά την υγεία, την εκπαίδευση, την απασχόληση και την ιδιωτική τους ζωή·
–να παρέχουμε διασφαλίσεις που να εγγυώνται ότι η τεχνητή νοημοσύνη και τα ψηφιακά συστήματα είναι ασφαλή και χρησιμοποιούνται με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ανθρώπων.
Ένα δίκαιο επιγραμμικό περιβάλλον
Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να είναι σε θέση να επιλέγει ουσιαστικά τις επιγραμμικές υπηρεσίες που θα χρησιμοποιεί, βάσει αντικειμενικών, διαφανών και αξιόπιστων πληροφοριών.
Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ανταγωνίζεται ισότιμα και να καινοτομεί στο ψηφιακό περιβάλλον.
Δεσμευόμαστε:
–να εξασφαλίσουμε ένα ασφαλές, προστατευμένο και δίκαιο επιγραμμικό περιβάλλον όπου τα θεμελιώδη δικαιώματα προστατεύονται και οι ευθύνες των πλατφορμών, ιδίως των μεγάλων παραγόντων και των ρυθμιστών της πρόσβασης, είναι σαφώς καθορισμένες.
Κεφάλαιο IV: Συμμετοχή στον ψηφιακό δημόσιο χώρο
Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε ένα αξιόπιστο, ποικίλο και πολύγλωσσο επιγραμμικό περιβάλλον. Η πρόσβαση σε ποικίλο περιεχόμενο συμβάλλει σε έναν πλουραλιστικό δημόσιο διάλογο και θα πρέπει να επιτρέπει σε όλους τους ανθρώπους να συμμετέχουν στη δημοκρατία.
Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης στο επιγραμμικό περιβάλλον, χωρίς φόβο λογοκρισίας ή εκφοβισμού.
Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζει ποιος κατέχει ή ελέγχει τις υπηρεσίες μέσων ενημέρωσης που χρησιμοποιεί.
Οι πολύ μεγάλες επιγραμμικές πλατφόρμες θα πρέπει να υποστηρίζουν τον ελεύθερο δημοκρατικό διάλογο στο διαδίκτυο, δεδομένου του ρόλου των υπηρεσιών τους στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και του δημόσιου λόγου. Θα πρέπει να μετριάζουν τους κινδύνους που απορρέουν από τη λειτουργία και τη χρήση των υπηρεσιών τους, μεταξύ άλλων για εκστρατείες παραπληροφόρησης, και να προστατεύουν την ελευθερία της έκφρασης.
Δεσμευόμαστε:
–να στηρίξουμε την ανάπτυξη και τη βέλτιστη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών για την τόνωση της συμμετοχής των πολιτών και της δημοκρατικής συμμετοχής·
–να συνεχίσουμε να διαφυλάσσουμε τα θεμελιώδη δικαιώματα στο διαδίκτυο, ιδίως την ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης·
–να λάβουμε μέτρα για την αντιμετώπιση όλων των μορφών παράνομου περιεχομένου κατ’ αναλογία της βλάβης που μπορούν να προκαλέσουν, με πλήρη σεβασμό του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης, και χωρίς τη θέσπιση γενικών υποχρεώσεων παρακολούθησης·
–να δημιουργήσουμε ένα επιγραμμικό περιβάλλον όπου οι άνθρωποι προστατεύονται από την παραπληροφόρηση και άλλες μορφές επιβλαβούς περιεχομένου.
Κεφάλαιο V: Ασφάλεια, προστασία και χειραφέτηση
Ένα προστατευμένο και ασφαλές επιγραμμικό περιβάλλον
Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε ψηφιακές τεχνολογίες, προϊόντα και υπηρεσίες που είναι, εκ σχεδιασμού, ασφαλή, προστατευμένα και σέβονται την ιδιωτική ζωή.
Δεσμευόμαστε:
–να προστατεύουμε τα συμφέροντα των πολιτών, των επιχειρήσεων και των δημόσιων οργανισμών από το κυβερνοέγκλημα, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων δεδομένων και των κυβερνοεπιθέσεων. Στη δέσμευση αυτή περιλαμβάνεται η προστασία της ψηφιακής ταυτότητας από την κλοπή ή την παραποίηση ταυτότητας·
–να καταπολεμήσουμε και να αποδώσουμε ευθύνες σε όσους επιδιώκουν να υπονομεύσουν την ασφάλεια στο διαδίκτυο και την ακεραιότητα του επιγραμμικού περιβάλλοντος των Ευρωπαίων πολιτών ή προωθούν τη βία και το μίσος με ψηφιακά μέσα.
Ιδιωτική ζωή και έλεγχος των ατόμων επί των δεδομένων
Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών του δεδομένων στο διαδίκτυο. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει τον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα δεδομένα και της κοινοποίησής τους σε τρίτους.
Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στο απόρρητο των επικοινωνιών του και των πληροφοριών στις ηλεκτρονικές συσκευές του και κανείς δεν μπορεί να υποβληθεί σε παράνομα μέτρα επιγραμμικής παρακολούθησης ή υποκλοπής.
Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να είναι σε θέση να καθορίζει την ψηφιακή κληρονομιά του και να αποφασίζει τι θα συμβεί στις δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες που τον αφορούν, μετά τον θάνατό του.
Δεσμευόμαστε:
–να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα εύκολης μεταφοράς προσωπικών δεδομένων μεταξύ διαφορετικών ψηφιακών υπηρεσιών.
Τα παιδιά και οι νέοι θα πρέπει να προστατεύονται και να χειραφετούνται στο διαδίκτυο
Τα παιδιά και οι νέοι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ασφαλείς και τεκμηριωμένες επιλογές και να εκφράζουν τη δημιουργικότητά τους στο επιγραμμικό περιβάλλον.
Η πρόσβαση σε υλικό κατάλληλο για την ηλικία τους αναμένεται να βελτιώσει τις εμπειρίες, την ευημερία και τη συμμετοχή των παιδιών στο ψηφιακό περιβάλλον.
Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να προστατεύονται από κάθε έγκλημα που διαπράττεται ή διευκολύνεται μέσω των ψηφιακών τεχνολογιών.
Δεσμευόμαστε:
–να προωθήσουμε ένα θετικό, κατάλληλο για την κάθε ηλικία και ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον για τα παιδιά και τους νέους·
–να παρέχουμε ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες και ικανότητες για να περιηγούνται στο επιγραμμικό περιβάλλον ενεργά, με ασφάλεια και να κάνουν τεκμηριωμένες επιλογές στο διαδίκτυο·
–να προστατεύουμε όλα τα παιδιά από επιβλαβές και παράνομο περιεχόμενο, την εκμετάλλευση, χειραγώγηση και κακοποίηση στο διαδίκτυο, και να αποτρέψουμε τη χρήση του ψηφιακού χώρου για τη διάπραξη ή τη διευκόλυνση εγκλημάτων.
Κεφάλαιο VI: Βιωσιμότητα
Για την αποφυγή της πρόκλησης σημαντικής βλάβης στο περιβάλλον και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας, τα ψηφιακά προϊόντα και οι ψηφιακές υπηρεσίες θα πρέπει να σχεδιάζονται, να παράγονται, να χρησιμοποιούνται, να απορρίπτονται και να ανακυκλώνονται κατά τρόπο που να ελαχιστοποιεί τις αρνητικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις τους.
Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε ακριβείς και κατανοητές πληροφορίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την ενεργειακή κατανάλωση των ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε να μπορεί να πραγματοποιεί υπεύθυνες επιλογές.
Δεσμευόμαστε:
–να στηρίξουμε την ανάπτυξη και τη χρήση βιώσιμων ψηφιακών τεχνολογιών που έχουν ελάχιστο περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο·
–να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε ψηφιακές λύσεις με θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και το κλίμα.