EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022AE6314

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2011/16/ΕΕ σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας» [COM(2022) 707 final — 2022/0413 (CNS)]

EESC 2022/06314

ΕΕ C 184 της 25.5.2023, p. 55–58 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

25.5.2023   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 184/55


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα

«Πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2011/16/ΕΕ σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας»

[COM(2022) 707 final — 2022/0413 (CNS)]

(2023/C 184/10)

Εισηγητής: ο κ. Petru Sorin DANDEA

Συνεισηγητής: ο κ. Benjamin RIZZO

Αίτηση γνωμοδότησης

Συμβούλιο, 7.2.2023

Νομική βάση

Άρθρα 113, 115 και 304 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αρμόδιο τμήμα

Οικονομική και Νομισματική Ένωση, οικονομική και κοινωνική συνοχή

Υιοθετήθηκε από το τμήμα

2.3.2023

Υιοθετήθηκε από την ολομέλεια

22.3.2023

Σύνοδος ολομέλειας αριθ.

577

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

(υπέρ/κατά/αποχές)

208/0/5

1.   Συμπεράσματα και συστάσεις

1.1.

Η ΕΟΚΕ επικροτεί την πρόταση της Επιτροπής για την οδηγία σχετικά με τη διοικητική συνεργασία (ΟΔΣ8), η οποία αποτελεί σημαντικό βήμα για τη βελτίωση και τη συμπλήρωση της ισχύουσας ΟΔΣ.

1.2.

Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι οι προτεινόμενες βελτιώσεις της ΟΔΣ είναι αποτελεσματικές για την αποτροπή της μη συμμόρφωσης των κατόχων κρυπτοστοιχείων με τους φορολογικούς κανόνες, ενισχύοντας έτσι την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης, της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, σύμφωνα με πολλές προηγούμενες πρωτοβουλίες της Επιτροπής.

1.3.

Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι η πρωτοβουλία της Επιτροπής συνάδει πλήρως με την αρχή της δίκαιης και αποτελεσματικής φορολόγησης, η οποία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής κοινωνικής οικονομίας της αγοράς και επιδιώκει να διασφαλίσει ότι όλοι συνεισφέρουν το μερίδιο που τους αναλογεί και τυγχάνουν ίσης και αναλογικής μεταχείρισης, ανεξάρτητα από το είδος περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν.

1.4.

Η ΕΟΚΕ επισημαίνει ότι η παγκόσμια προσπάθεια ρύθμισης των κρυπτοστοιχείων και της χρήσης τους είναι καίριας σημασίας για την επιτυχή αντιμετώπιση των αυξανόμενων ζητημάτων και επιπτώσεων με παγκόσμια εμβέλεια αναφορικά με τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία. Το έργο που επιτελείται σε επίπεδο Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και Ομάδας των 20 (G20) για την επίτευξη παγκόσμιας συμφωνίας σχετικά με τη διαφάνεια των κρυπτονομισμάτων είναι κρίσιμης σημασίας στο πλαίσιο αυτό, και η ΕΟΚΕ ενθαρρύνει την Επιτροπή να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη διεθνή σκηνή.

1.5.

Η ΕΟΚΕ εκτιμά ότι η ενισχυμένη και αποτελεσματικότερη φορολόγηση των κρυπτοστοιχείων θα συμβάλει στην αύξηση της φορολογικής κάλυψης και στην τόνωση των εθνικών προϋπολογισμών, καθιστώντας δυνατή την ανάπτυξη πρόσθετων πόρων που θα στοχεύουν στο κοινό όφελος και στις επενδυτικές προτεραιότητες της Επιτροπής (πράσινη μετάβαση και ψηφιοποίηση).

1.6.

Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι το σύστημα υποβολής στοιχείων με βάση τον αριθμό φορολογικού μητρώου («ΑΦΜ») αποτελεί την αποτελεσματικότερη μέθοδο συμμόρφωσης για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των νέων κανόνων. Για τον λόγο αυτόν, η ΕΟΚΕ στηρίζει σθεναρά την πρόταση της Επιτροπής για τον ΑΦΜ, καθώς συμβάλλει στην πρόληψη πιθανών σφαλμάτων, βελτιώνοντας έτσι την ασφάλεια δικαίου και την προβλεψιμότητα του συστήματος.

1.7.

Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι οι υποχρεώσεις υποβολής στοιχείων δεν θα πρέπει να περιορίζονται αποκλειστικά στις ανταλλαγές και τις μεταβιβάσεις κρυπτοστοιχείων, αλλά θα πρέπει επίσης να επεκταθούν, τουλάχιστον κατά την αρχική φάση, στη συνολική κατοχή περιουσιακών στοιχείων σε κρυπτονομίσματα για λόγους διαφάνειας και ασφάλειας, μολονότι παραμένει σαφές ότι η φορολόγηση θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε πραγματικά κέρδη.

1.8.

Η ΕΟΚΕ τονίζει την ανάγκη για αποτελεσματικές και αναλογικές κυρώσεις, αφήνοντας στα κράτη μέλη τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζουν σχετικά με τα συγκεκριμένα ποσά των κυρώσεων που θα επιβληθούν. Η ΕΟΚΕ συνιστά επίσης στην Επιτροπή, μετά την εφαρμογή της οδηγίας, να υποβάλει έκθεση σχετικά με τις δομές κυρώσεων που εφαρμόζουν τα κράτη μέλη και να παρέχει καθοδήγηση σχετικά με πιθανές αλλαγές, εφόσον χρειαστεί.

1.9.

Η ΕΟΚΕ ευελπιστεί ότι οι κυρώσεις και τα μέτρα συμμόρφωσης θα μπορέσουν να επιτύχουν την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της αποτελεσματικότητας των κανόνων και της επαρκούς αποτροπής, αφενός, και της αναλογικότητας, αφετέρου. Η αναλογικότητα θα μπορούσε, για παράδειγμα, να διασφαλιστεί με επαρκή συνυπολογισμό του αριθμού των συναλλαγών που αφορούν παραβάσεις οι οποίες διαπράττονται από μια δεδομένη εταιρεία.

1.10.

Η ΕΟΚΕ τονίζει ότι οι ειδικές διατάξεις και οι εγγυήσεις για την προστασία δεδομένων που περιλαμβάνονται στην πρόταση οδηγίας, και σύμφωνα με τους κανόνες του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων (ΓΚΠΔ), θα πρέπει να εφαρμόζονται και να τηρούνται δεόντως σύμφωνα με υψηλά πρότυπα, προκειμένου να προστατεύονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα των φυσικών προσώπων των οποίων τα δεδομένα θα συλλέγονται, θα ανταλλάσσονται και θα αποθηκεύονται.

1.11.

Η ΕΟΚΕ συνιστά στην Επιτροπή να συμπεριλάβει στο σχέδιο πρότασης κανόνες για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των φορολογικών αρχών που ήδη καλύπτονται από το τρέχον κείμενο και των αρχών που είναι αρμόδιες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης παράνομων δραστηριοτήτων και της τρομοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΟΚΕ επαναλαμβάνει ότι οι δημόσιες αρχές, εν προκειμένω οι φορολογικές αρχές, χρειάζονται επαρκείς πόρους τόσο από άποψη ειδικευμένου προσωπικού όσο και από άποψη υψηλής ποιότητας ψηφιακής τεχνολογίας και προτύπων.

2.   Η πρόταση της Επιτροπής

2.1.

Η πρόταση της Επιτροπής για οδηγία του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2011/16/ΕΕ (1) («ΟΔΣ8») (2) αποσκοπεί στην επικαιροποίηση της ισχύουσας οδηγίας («ΟΔΣ»), προκειμένου να επεκταθούν η υποβολή στοιχείων και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών αρχών, ώστε να συμπεριληφθούν τα εισοδήματα ή τα έσοδα που παράγουν μέσω των κρυπτοστοιχείων οι χρήστες που κατοικούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επί του παρόντος, οι φορολογικές αρχές δεν διαθέτουν τις αναγκαίες πληροφορίες για την παρακολούθηση των εσόδων που αποκτώνται με τη χρήση κρυπτοστοιχείων, των οποίων η διαπραγμάτευση σε διασυνοριακό επίπεδο είναι εύκολη.

2.2.

Η νομοθετική πρωτοβουλία αποσκοπεί στην ενίσχυση της φορολογικής διαφάνειας όσον αφορά τα κρυπτοστοιχεία μέσω ειδικών διατάξεων σχετικά με την υποβολή στοιχείων και την ανταλλαγή πληροφοριών για σκοπούς άμεσης φορολογίας. Η πρόταση βελτιώνει επίσης τις ισχύουσες διατάξεις, προκειμένου να αποφευχθούν τα κενά και να ενισχυθεί το νομικό πλαίσιο.

2.3.

Η ΟΔΣ8 ευθυγραμμίζεται με τους ορισμούς που περιλαμβάνονται στον κανονισμό για τις αγορές κρυπτοστοιχείων (3), ο οποίος δεν παρέχει από μόνος του τη βάση ώστε οι φορολογικές αρχές να συλλέγουν και να ανταλλάσσουν τις πληροφορίες που απαιτούνται για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από κρυπτοστοιχεία. Ωστόσο, η ΟΔΣ8 αξιοποιεί την πείρα από τον κανονισμό για τις αγορές κρυπτοστοιχείων και βασίζεται στην απαίτηση χορήγησης άδειας που έχει ήδη θεσπιστεί με τον εν λόγω κανονισμό, αποφεύγοντας έτσι πρόσθετες διοικητικές επιβαρύνσεις για τους παρόχους υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων.

2.4.

Η πρόταση συνάδει με το πρόσφατα εγκριθέν πλαίσιο αναφοράς κρυπτοστοιχείων του ΟΟΣΑ («CARF») (4), καθώς και με τις τροποποιήσεις του κοινού προτύπου αναφοράς. Τα εν λόγω πρότυπα έχουν επίσης εγκριθεί από την G20. Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης της Επιτροπής, η πλειονότητα των κρατών μελών στήριξαν την ευθυγράμμιση του πεδίου εφαρμογής του νομικού πλαισίου της ΕΕ με το έργο που επιτελείται στον ΟΟΣΑ.

2.5.

Προκειμένου να βελτιωθεί η ικανότητα των κρατών μελών να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν τη φορολογική απάτη, τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή, όλοι οι δηλούντες πάροχοι υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τον τόπο εγκατάστασής τους, θα υποχρεούνται να δηλώνουν τις συναλλαγές των πελατών τους που κατοικούν στην ΕΕ. Περιλαμβάνονται τόσο οι εγχώριες όσο και οι διασυνοριακές συναλλαγές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι υποχρεώσεις υποβολής στοιχείων θα καλύπτουν επίσης τις μη αντικαταστατές μάρκες (NFT). Λεπτομερείς κανόνες σχετικά με τις υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώνουν οι δηλούντες πάροχοι υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων καθορίζονται στο παράρτημα VI.

2.6.

Οι δηλωτέες συναλλαγές περιλαμβάνουν τις συναλλαγές ανταλλαγής και τις μεταβιβάσεις δηλωτέων κρυπτοστοιχείων. Τόσο οι εγχώριες όσο και οι διασυνοριακές συναλλαγές εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της πρότασης και ομαδοποιούνται ανά είδος δηλωτέων κρυπτοστοιχείων.

2.7.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα δηλώνουν το ηλεκτρονικό χρήμα και τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικής τράπεζας, ενώ θα επεκταθεί το πεδίο εφαρμογής της αυτόματης ανταλλαγής εκ των προτέρων διασυνοριακών αποφάσεων για φυσικά πρόσωπα με μεγάλη περιουσία. Τα εν λόγω φυσικά πρόσωπα είναι εκείνα που κατέχουν τουλάχιστον 1 000 000 ευρώ σε χρηματοοικονομικά ή επενδύσιμα περιουσιακά στοιχεία ή στοιχεία υπό διαχείριση. Τα κράτη μέλη θα ανταλλάσσουν πληροφορίες για τις εκ των προτέρων διασυνοριακές αποφάσεις με ημερομηνία έκδοσης, τροποποίησης ή ανανέωσης μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2020 και 31ης Δεκεμβρίου 2025.

2.8.

Η πρόταση δεν θα περιορίσει την ικανότητα των κρατών μελών να διαμορφώσουν το σύστημα συμμόρφωσής τους. Ωστόσο, θα θεσπιστεί και θα επιβληθεί ένα κοινό ελάχιστο επίπεδο κυρώσεων για τις σοβαρότερες περιπτώσεις μη συμμορφούμενης συμπεριφοράς, όπως η πλήρης απουσία υποβολής στοιχείων, παρά τις διοικητικές υπενθυμίσεις.

3.   Γενικές παρατηρήσεις

3.1.

Η ΕΟΚΕ επικροτεί και στηρίζει την πρόταση της Επιτροπής για την ΟΔΣ8, καθώς αποτελεί ουσιαστικό βήμα για τη βελτίωση και τη συμπλήρωση της ΟΔΣ σύμφωνα με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο προειδοποίησε ότι «[α]ν ένας φορολογούμενος διατηρεί χρήματα σε ηλεκτρονικά κρυπτονομίσματα, η πλατφόρμα ή ο άλλος ηλεκτρονικός πάροχος που παρέχει υπηρεσίες χαρτοφυλακίου για τέτοιους πελάτες δεν υποχρεούται να δηλώσει στις φορολογικές αρχές οποιαδήποτε ποσά ή κέρδη αποκτώνται. Συνεπώς, τα χρήματα που διατηρούνται σε τέτοια ηλεκτρονικά μέσα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αφορολόγητα» (5).

3.2.

Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι οι προτεινόμενες βελτιώσεις της ΟΔΣ είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αποτροπή της μη συμμόρφωσης των κατόχων κρυπτοστοιχείων με τους φορολογικούς κανόνες, ενισχύοντας έτσι την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης, της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, σύμφωνα με πολλές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Επιτροπή τα τελευταία έτη.

3.3.

Η ΕΟΚΕ επιδοκιμάζει την ευρεία και σαφή διαβούλευση που πραγματοποίησε η Επιτροπή σχετικά με την εν λόγω πρόταση, διασφαλίζοντας τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών, καθώς και ενός πιο στοχευμένου κοινού των φορέων του τομέα, με τους οποίους η Επιτροπή πραγματοποίησε χωριστή διαβούλευση. Τα κράτη μέλη μπόρεσαν επίσης να εκφράσουν τη θέση τους, ενθαρρύνοντας την Επιτροπή να ευθυγραμμίσει στενά το έργο της με το τρέχον έργο του ΟΟΣΑ. Οι διαβουλεύσεις κατέστησαν τη νομοθετική διαδικασία πιο διαφανή και ουσιαστική, παρά την εξαιρετικά τεχνική φύση της πρότασης.

3.4.

Η ΕΟΚΕ τονίζει ότι η παγκόσμια προσπάθεια ρύθμισης των κρυπτοστοιχείων και της χρήσης τους είναι αναγκαία για την επιτυχή αντιμετώπιση των αυξανόμενων ζητημάτων και επιπτώσεων με παγκόσμια εμβέλεια αναφορικά με τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία. Στο πλαίσιο αυτό, το έργο που επιτελείται και οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σε επίπεδο ΟΟΣΑ και G20 για την επίτευξη παγκόσμιας συμφωνίας σχετικά με τη διαφάνεια των κρυπτονομισμάτων είναι κρίσιμης σημασίας, και η ΕΟΚΕ ενθαρρύνει την Επιτροπή να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη διεθνή σκηνή.

3.5.

Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι η πρωτοβουλία της Επιτροπής ευθυγραμμίζεται πλήρως με την αρχή της δίκαιης και αποτελεσματικής φορολόγησης, η οποία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής κοινωνικής οικονομίας της αγοράς και επιδιώκει να διασφαλίσει ότι όλοι συνεισφέρουν το μερίδιο που τους αναλογεί και τυγχάνουν ίσης και αναλογικής μεταχείρισης, ανεξάρτητα από το είδος περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν ή τη μορφή πληρωμών που δέχονται.

3.6.

Η ΕΟΚΕ εκτιμά ότι η ενισχυμένη και αποτελεσματικότερη φορολόγηση των κρυπτοστοιχείων θα συμβάλει στην αύξηση της φορολογικής κάλυψης και στην τόνωση των εθνικών προϋπολογισμών, καθιστώντας δυνατή την ανάπτυξη πρόσθετων πόρων που θα στοχεύσουν στο κοινό όφελος και στις επενδυτικές προτεραιότητες της Επιτροπής (πράσινη μετάβαση και ψηφιοποίηση).

3.7.

Η ΕΟΚΕ συμφωνεί απόλυτα με την Επιτροπή ότι η ενίσχυση της διαφάνειας θα μειώσει τις αποκλίσεις και την τρέχουσα αδικαιολόγητη διαφοροποίηση στο νομικό πλαίσιο και τη μεταχείριση, που έχουν ως αποτέλεσμα οι χρήστες κρυπτοστοιχείων να έχουν «πλεονέκτημα έναντι όσων δεν επενδύουν σε κρυπτοστοιχεία», και να παρεμποδίζονται κατ’ αυτόν τον τρόπο όχι μόνον «ο στόχος της δίκαιης φορολόγησης», αλλά επίσης η ορθή λειτουργία της ενιαίας αγοράς και η εφαρμογή αποτελεσματικών ισότιμων όρων ανταγωνισμού.

3.8.

Η ΕΟΚΕ στηρίζει τη συνδυασμένη χρήση του άρθρου 113 της ΣΛΕΕ (καθώς οι ανταλλασσόμενες πληροφορίες θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς ΦΠΑ) και του άρθρου 115 της ΣΛΕΕ ως νομικής βάσης για τη στήριξη της πρότασης. Η προσέγγιση των εθνικών νομοθεσιών που επηρεάζουν τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, η οποία κατοχυρώνεται στο άρθρο 115, είναι πράγματι σημαντική στην προκειμένη περίπτωση, δεδομένου ότι τα κρυπτοστοιχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς. Συνεπώς, οι αποκλίσεις τόσο στο γενικό νομικό πλαίσιο όσο και στα εργαλεία επιβολής θα πρέπει να αποφευχθούν σε ολόκληρη την ενιαία αγορά, καθώς ενδέχεται να είναι επιζήμιες για την ενοποίησή της.

4.   Ειδικές παρατηρήσεις

4.1.

Η ΕΟΚΕ ενθαρρύνει την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να συμπεριλάβουν στην τρέχουσα πρόταση υποχρεώσεις υποβολής στοιχείων για φυσικά πρόσωπα που κατέχουν κρυπτοστοιχεία. Αυτό, ασφαλώς, θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα και θα διευρύνει το πεδίο εφαρμογής της πρότασης.

4.2.

Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι ένα σύστημα υποβολής στοιχείων με βάση τον αριθμό φορολογικού μητρώου («ΑΦΜ») αποτελεί την αποτελεσματικότερη μέθοδο συμμόρφωσης προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των νέων κανόνων. Για τον λόγο αυτόν, η ΕΟΚΕ στηρίζει σθεναρά την πρόταση της Επιτροπής για τον ΑΦΜ, καθώς συμβάλλει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της πρότασης, δεδομένου ότι, ως μοναδικός κωδικός ταυτοποίησης, ο ΑΦΜ καθιστά δυνατή την αποφυγή σφαλμάτων, συμβάλλοντας έτσι στην ασφάλεια δικαίου και στην προβλεψιμότητα του συστήματος.

4.3.

Η ΕΟΚΕ επισημαίνει ότι η πλειονότητα των κρατών μελών διαθέτουν ήδη νομοθεσία ή τουλάχιστον διοικητική καθοδήγηση για τη φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτώνται μέσω επενδύσεων σε κρυπτοστοιχεία, αλλά οι αρμόδιες αρχές συχνά δεν διαθέτουν τις αναγκαίες πληροφορίες για την έμπρακτη εφαρμογή της νομοθεσίας. Συνεπώς, η ασφάλεια δικαίου και η νομική σαφήνεια μπορούν να διασφαλιστούν μόνο με την αντιμετώπιση των εθνικών ανεπαρκειών μέσω μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας της ΕΕ που επιδιώκει να τονώσει την αποτελεσματική και αποδοτική συνεργασία μεταξύ των φορολογικών αρχών.

4.4.

Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι οι υποχρεώσεις υποβολής στοιχείων δεν θα πρέπει να περιοριστούν αποκλειστικά στις ανταλλαγές και τις μεταβιβάσεις κρυπτοστοιχείων, αλλά θα πρέπει επίσης να επεκταθούν, τουλάχιστον στην παρούσα αρχική φάση, στη συνολική κατοχή περιουσιακών στοιχείων σε κρυπτονομίσματα για λόγους διαφάνειας και ασφάλειας, μολονότι παραμένει σαφές ότι η φορολόγηση θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε πραγματικά κέρδη.

4.5.

Η ΕΟΚΕ τονίζει την ανάγκη για αποτελεσματικές και αναλογικές κυρώσεις, αφήνοντας στα κράτη μέλη τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζουν σχετικά με τα συγκεκριμένα ποσά των κυρώσεων που θα επιβληθούν. Τα ελάχιστα όρια φαίνεται ότι παρέχουν τη δυνατότητα ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των νέων κανόνων για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων. Η ΕΟΚΕ ευελπιστεί ότι οι κυρώσεις και τα μέτρα συμμόρφωσης θα μπορέσουν να επιτύχουν την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της αποτελεσματικότητας των κανόνων και της επαρκούς αποτροπής, αφενός, και της αναλογικότητας, αφετέρου. Η αναλογικότητα θα μπορούσε, για παράδειγμα, να διασφαλιστεί με επαρκή συνυπολογισμό του αριθμού των συναλλαγών που αφορούν παραβάσεις οι οποίες διαπράττονται από μια δεδομένη εταιρεία.

4.6.

Επιπλέον, μετά την εφαρμογή της οδηγίας, η Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει έκθεση σχετικά με τις δομές κυρώσεων των κρατών μελών και να παρέχει καθοδήγηση σχετικά με τις αναγκαίες αλλαγές στο σύστημα κυρώσεων και μέτρων συμμόρφωσης.

4.7.

Η ΕΟΚΕ τονίζει ότι οι ειδικές διατάξεις και οι εγγυήσεις για την προστασία δεδομένων που περιλαμβάνονται στην πρόταση οδηγίας, και σύμφωνα με τους κανόνες και τις αρχές του ΓΚΠΔ, θα πρέπει να εφαρμόζονται και να τηρούνται με προσοχή σύμφωνα με υψηλά πρότυπα, προκειμένου να προστατεύονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα των φυσικών προσώπων των οποίων τα δεδομένα θα συλλέγονται, θα ανταλλάσσονται και θα αποθηκεύονται.

4.8.

Για ακόμη μια φορά, η ΕΟΚΕ καλεί τα κράτη μέλη να επενδύσουν επαρκώς στις φορολογικές αρχές τους και σε άλλες εμπλεκόμενες διοικήσεις, προκειμένου αυτές να διαθέτουν τις αναγκαίες ικανότητες για να εκπληρώνουν το καθήκον για καλύτερη συνεργασία στον τομέα της φορολογίας.

4.9.

Τέλος, η ΕΟΚΕ συνιστά στην Επιτροπή να συμπεριλάβει στο σχέδιο πρότασής της την απαίτηση να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των φορολογικών αρχών που ήδη καλύπτονται από το τρέχον κείμενο και των αρχών που είναι αρμόδιες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης παράνομων δραστηριοτήτων και της τρομοκρατίας, καθώς φαίνεται ότι, τα τελευταία έτη, εμφανίστηκαν αρκετές περιπτώσεις χρήσης των κρυπτοστοιχείων για παράνομους σκοπούς και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΟΚΕ επαναλαμβάνει ότι οι δημόσιες αρχές, εν προκειμένω οι φορολογικές αρχές, χρειάζονται επαρκείς πόρους όσον αφορά ειδικευμένο προσωπικό και υψηλής ποιότητας ψηφιακή τεχνολογία και πρότυπα.

Βρυξέλλες, 22 Μαρτίου 2023.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Christa SCHWENG


(1)  Οδηγία 2011/16/EE του Συμβουλίου, της 15ης Φεβρουαρίου 2011, σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας και με την κατάργηση της οδηγίας 77/799/ΕΟΚ (ΕΕ L 64 της 11.3.2011, σ. 1).

(2)  COM(2022) 707 final.

(3)  COM(2020) 593 final.

(4)  Crypto-Asset Reporting Framework and Amendments to the Common Reporting Standard (Πλαίσιο αναφοράς κρυπτοστοιχείων και τροποποιήσεις του κοινού προτύπου αναφοράς), ΟΟΣΑ, 8.10.2022.

(5)  Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (2021), Ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών στην ΕΕ: άρτιο σύστημα, αλλά η εφαρμογή του παρουσιάζει αδυναμίες. Οι ανταλλαγές πληροφοριών έχουν αυξηθεί, αλλά ορισμένες πληροφορίες εξακολουθούν να μην υποβάλλονται.


Top