Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021XG1214(10)

    Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία (2019-2021) 2021/C 504 I/02

    ST/14427/2021/INIT

    ΕΕ C 504I της 14.12.2021, p. 10–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    14.12.2021   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    CI 504/10


    Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία (2019-2021)

    (2021/C 504 I/02)

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ, ΣΥΝΕΛΘΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ,

    ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ:

    1.

    Το ψήφισμα του Συμβουλίου σχετικά με πλαίσιο ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας: Με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νεολαία 2019-2027» απευθύνεται έκκληση προς την Επιτροπή να υποβάλλει ανά τριετία έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία.

    ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ΟΤΙ:

    2.

    Η πρώτη έκθεση της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία (2019-2021) (εφεξής: έκθεση), μαζί με τα συνοδευτικά έγγραφα εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής, πραγματεύεται το πρώτο τριετές πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ για τη νεολαία στο πλαίσιο της τρέχουσας στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία, το οποίο καλύπτει δύο τριάδες Προεδριών του Συμβουλίου (RO-FI-HR και DE-PT-SI).

    3.

    Η έκθεση βασίζεται, μεταξύ άλλων, σε πληροφορίες από τα κράτη μέλη, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη διαδικτυακή πλατφόρμα Youth Wiki, η οποία περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση των εθνικών πολιτικών για τη νεολαία σε 32 ευρωπαϊκές χώρες.

    4.

    Προκειμένου να παρουσιαστεί η συνολική εικόνα της κατάστασης των νέων στην ΕΕ, χρησιμοποιήθηκαν οι δείκτες της ΕΕ για τη νεολαία με έναν αναθεωρημένο πίνακα και νέους ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες πολιτικής.

    5.

    Τα μέσα προγραμματισμού για μελλοντικές εθνικές δραστηριότητες (ΜΠΜΕΔ) αποτέλεσαν μια πρόσθετη πηγή πληροφοριών σχετικά με τις εθνικές πολιτικές για τη νεολαία, συμπεριλαμβανομένης της υλοποίησης των ευρωπαϊκών στόχων για τη νεολαία και των αναγκών συνεργασίας σε συμφωνία με τη στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία.

    ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ:

    6.

    Για την έκθεση, η οποία, μαζί με τα συνοδευτικά έγγραφα εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής, αξιολογεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην επιδίωξη των στόχων και στην υλοποίηση των προτεραιοτήτων της στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία για την περίοδο 2019-2021 και καλύπτει το πρώτο τριετές πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ για τη νεολαία στο πλαίσιο της τρέχουσας στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία, ενώ παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, μια αρκετά ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης των νέων στην ΕΕ.

    ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΟΤΙ:

    7.

    Τα έτη 2020 και 2021 δεν ήταν αντιπροσωπευτικά, καθώς η πανδημία έπληξε σοβαρά την υλοποίηση των πολιτικών για τη νεολαία, ιδίως των προγραμμάτων κινητικότητας των νέων. Συνεπώς, από την έξαρση της πανδημίας και έπειτα, η αντιμετώπιση των επιπτώσεών της στα παιδιά και στους νέους έχει υψηλή προτεραιότητα στο θεματολόγιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών. Στη διάρκεια του προηγούμενου έτους, προσαρμόστηκαν προγράμματα όπως το Erasmus+ και το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, ώστε να αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους διαταράξεις με την παροχή εναλλακτικών λύσεων, ειδικότερα ψηφιακών, στις δραστηριότητές τους.

    8.

    Κατά τα έτη 2020-2021, η υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία δέχτηκε σοβαρό πλήγμα λόγω της πανδημίας. Ορισμένες από τις δραστηριότητες που περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ για τη νεολαία για την περίοδο 2019-2021 χρειάστηκε να τροποποιηθούν, να αναπρογραμματιστούν ή ακόμη και να ακυρωθούν. Παρά το γεγονός ότι ο τομέας της νεολαίας μπόρεσε να βασιστεί στα μέσα που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια, ο αντίκτυπος της πανδημίας ενέτεινε την ανάγκη προσαρμογής σε απρόβλεπτες καταστάσεις, ενισχύοντας τα εργαλεία αυτά και εντείνοντας την υφιστάμενη συνεργασία. Τα προγράμματα κινητικότητας των νέων δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα λόγω της πανδημίας.

    9.

    Η ΕΕ φαίνεται να αποτελεί πρότυπο για άλλες περιοχές του κόσμου σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη πολιτικών, προγραμμάτων και πρωτοβουλιών για τους νέους, ιδίως για τις γειτονικές της χώρες.

    ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ:

    10.

    Η διασφάλιση ίσης πρόσβασης σε ευκαιρίες για όλους τους νεαρούς Ευρωπαίους και η παροχή σε αυτούς της απαραίτητης στήριξης για να ζουν, να εργάζονται, να μαθαίνουν και να ευημερούν παραμένει στο επίκεντρο της συνεργασίας και των πολιτικών της ΕΕ για τη νεολαία. Η στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία για την περίοδο 2019-2027 και ο ευρωπαϊκός της στόχος για τη νεολαία συνιστούν έναν ισχυρό και αποτελεσματικό χάρτη πορείας για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και τη στήριξη των πολιτικών για τη νεολαία τόσο σε ενωσιακό όσο και σε εθνικό επίπεδο και, ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη αυτών των στόχων.

    11.

    Η δημιουργία αυτού του ισχυρού πλαισίου πολιτικής, το οποίο επιτρέπει την ανταλλαγή γνώσης και την αμοιβαία άντληση διδαγμάτων μεταξύ των κρατών μελών, καθώς και τη διοχέτευση χρηματοδότησης από το Erasmus+, το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και άλλα προγράμματα της ΕΕ προς τους τρεις στρατηγικούς πυλώνες «Συμμετοχή. Σύνδεση. Ενδυνάμωση», θα επιτρέψει σε πολλούς νέους στην Ευρώπη να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους για την προσωπική τους ανάπτυξη και εξέλιξη προς την αυτονομία, να αναπτύξουν την αντοχή τους και να εφοδιαστούν με τις δεξιότητες που χρειάζονται για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις ενός μεταβαλλόμενου κόσμου, να είναι προετοιμασμένοι για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και να διαμορφώσουν ένα πιο φωτεινό και δίκαιο μέλλον για τους ίδιους.

    ΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ:

    12.

    Να συνεκτιμούν περισσότερο τα θέματα που αφορούν τη νεολαία, να εξασφαλίσουν την καλύτερη κατανόηση και τον σεβασμό των προβληματισμών των νέων κατά τη χάραξη πολιτικής σε ενωσιακό και εθνικό επίπεδο και να επιδιώξουν μεγαλύτερο βαθμό συνεργειών και ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ των διαφόρων τομέων πολιτικής σε όλα τα επίπεδα που επηρεάζουν τη νεολαία.

    13.

    Να επιδιώξουν περαιτέρω την προσέγγιση νέων από διαφορετικά περιβάλλοντα, ιδίως των νέων με λιγότερες ευκαιρίες, των νέων με αναπηρίες και των νέων από αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές, και να αυξήσουν τη συμμετοχή των νέων με τρόπους πέρα από τα παραδοσιακά μοντέλα εκπροσώπησης των νέων.

    14.

    Να ενισχύσουν περαιτέρω τις συμμετοχικές διαδικασίες για τους νέους και να υλοποιήσουν το ευρωπαϊκό θεματολόγιο για τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους και το πλαίσιο εργασιών της στρατηγικής της ΕΕ στον τομέα της νεολαίας για την περίοδο 2022-2024, συμπεριλαμβανομένου του διαλόγου της ΕΕ για τη νεολαία.

    15.

    Να στηρίξουν περαιτέρω διαδικασίες και πρωτοβουλίες που αντλούν έμπνευση από τον διάλογο της ΕΕ για τη νεολαία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως την Ανατολική Εταιρική Σχέση ή τα Δυτικά Βαλκάνια, με στόχο τη συμμετοχή, τη σύνδεση και την ενδυνάμωση των νέων.

    16.

    Να καταστήσουν δυνατή την αποτελεσματική χρήση προγραμμάτων και ταμείων της ΕΕ, όπως το Erasmus +, το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη», το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο +, την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων, τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης κ.λπ. προκειμένου να στηριχθούν πολυάριθμοι τομείς πολιτικής που επηρεάζουν τους νέους, με εστίαση στην ανθεκτικότητα και την ανάκαμψη των νέων και του τομέα της νεολαίας μετά την πανδημία COVID.

    17.

    Να υλοποιήσουν αποτελεσματικά και δημιουργώντας μια μόνιμη παρακαταθήκη το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022 προκειμένου να παρακινήσουν περαιτέρω τους νέους της Ευρώπης να συνεισφέρουν με ιδέες και γνώσεις στη διαμόρφωση της ανάπτυξης της Ένωσης και της κοινωνίας γενικότερα.

    18.

    Να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να επιτύχουν τη συμμετοχή της νεολαίας σε βασικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, όπως η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και η Πρωτοβουλία για το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus, η οποία εξετάζει θέματα που αφορούν τους νέους και το μέλλον τους.


    Top