This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 52021XC0222(01)
Publication of a communication of approval of a standard amendment to a product specification for a name in the wine sector referred to in Article 17(2) and (3) of Commission Delegated Regulation (EU) 2019/33 2021/C 61/07
Δημοσίευση κοινοποίησης σχετικά με την έγκριση τυπικής τροποποίησης προδιαγραφών προϊόντος για ονομασία στον αμπελοοινικό τομέα σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφοι 2 και 3 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/33 της Επιτροπής 2021/C 61/07
Δημοσίευση κοινοποίησης σχετικά με την έγκριση τυπικής τροποποίησης προδιαγραφών προϊόντος για ονομασία στον αμπελοοινικό τομέα σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφοι 2 και 3 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/33 της Επιτροπής 2021/C 61/07
PUB/2020/997
ΕΕ C 61 της 22.2.2021, p. 8–17
(BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
22.2.2021 |
EL |
Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης |
C 61/8 |
Δημοσίευση κοινοποίησης σχετικά με την έγκριση τυπικής τροποποίησης προδιαγραφών προϊόντος για ονομασία στον αμπελοοινικό τομέα σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφοι 2 και 3 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/33 της Επιτροπής
(2021/C 61/07)
Η παρούσα κοινοποίηση δημοσιεύεται σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 5 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/33 της Επιτροπής (1)
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΥΠΙΚΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ
«ASTI»
PDO-IT-A1396-AM05
Ημερομηνία της κοινοποίησης: 4.12.2020
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΘΕΙΣΑΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ
1. Ποικιλίες αμπέλου
Ενώ στο παρελθόν η ποικιλία Moscato ήταν η μόνη επιτρεπόμενη ποικιλία αμπέλου, σήμερα ενδέχεται να υπάρχουν στην περιοχή Piedmont και άλλες αρωματικές λευκές ποικιλίες αμπέλου κατάλληλες για καλλιέργεια που αντιπροσωπεύουν έως και 3 %. Δεν πρόκειται για σημαντική αλλαγή: οι οίνοι ΠΟΠ παρασκευάζονται στην πραγματικότητα μόνο από την ποικιλία Moscato Bianco και η παρούσα τροποποίηση ζητήθηκε, ώστε να μη διαπιστωθεί μη συμμόρφωση των αμπελώνων λόγω της τυχαίας παρουσίας άλλων ποικιλιών αμπέλου στην περιοχή παραγωγής Moscato Bianco, καθώς και κατά την αντικατάσταση νεκρών ή κατεστραμμένων πρέμνων, ιδίως σε παλαιότερους αμπελώνες. Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί για λόγους που συνδέονται με τη μεγαλύτερη επικράτηση των ποικιλιών Esca και Flavescence dorée, ή σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται στη μακροχρόνια γεωργική παράδοση της καλλιέργειας άλλων λευκών ποικιλιών στους αμπελώνες για την παραγωγή σταφυλιών και οίνου για κατανάλωση από την οικογένεια.
Η παρούσα τροποποίηση επηρεάζει το άρθρο 2 των προδιαγραφών προϊόντος.
2. Κανόνες οινοποίησης
Ο ελάχιστος φυσικός κατ’ όγκο αλκοολικός τίτλος του «Asti Spumante»Metodo Classico (που δηλώνει ότι έχει κατασκευαστεί με τη χρήση της «παραδοσιακής μεθόδου» αφρώδους οινοποίησης) είναι πλέον 10 % και όχι 11 %.
Μετά από εκτεταμένες δοκιμές, αποφασίστηκε ότι αυτή η απαίτηση για τους αφρώδεις οίνους στην κατηγορία Metodo Classico θα πρέπει να γίνει πιο ελαστική προκειμένου να διευκολυνθεί η παραγωγή ξηρότερων τύπων, όπως pas dosé, extra brut και brut. Αυτό συνδέεται επίσης με τις παρακάτω τροποποιήσεις σχετικά με την αυξημένη απόδοση των αμπέλων και τον ρυθμό εκχύλισης για τους αφρώδεις οίνους στην κατηγορία Metodo Classico, εναρμονίζοντας έτσι τα κριτήρια που ισχύουν για όλους τους αφρώδεις οίνους που καλύπτονται από την ΠΟΠ, ανεξάρτητα από τη μέθοδο που χρησιμοποιείται (παραδοσιακή ή Charmat). Οι εν λόγω τροποποιήσεις καθιστούν επίσης ευκολότερο για τους καλλιεργητές να δηλώνουν τα προϊόντα ενός ενιαίου αμπελώνα στις διάφορες κατηγορίες.
Η τροποποίηση του φυσικού αλκοολικού τίτλου των σταφυλιών επηρεάζει το άρθρο 4 των προδιαγραφών προϊόντος, αλλά δεν επηρεάζει το ενιαίο έγγραφο.
3. Μέγιστες αποδόσεις
Για την κατηγορία «Asti Spumante»Metodo Classico, η μέγιστη επιτρεπόμενη απόδοση άλλαξε από 8 σε 10 τόνους σταφυλιών ανά εκτάριο (9,5 για τις υποπεριοχές) και ο ρυθμός εκχύλισης οίνου έχει πλέον περιοριστεί στο 75 % και όχι στο 60 %. Οι εν λόγω αυξήσεις αντικατοπτρίζουν την πραγματική ικανότητα των αμπελώνων που υπάρχουν σήμερα και τις αποδόσεις που μπορούν να αποκτηθούν σύμφωνα με πειράματα που διεξήχθησαν, τα οποία έχουν δείξει ότι η αύξηση της απόδοσης σε 10 τόνους ανά εκτάριο δεν επηρεάζει την ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά του προϊόντος. Υπάρχουν επίσης τεχνικοί λόγοι για τους οποίους ζητήθηκε αυτή η τροποποίηση: όταν η απόδοση των σταφυλιών από έναν αμπελώνα είναι χαμηλότερη, η ωρίμαση λαμβάνει χώρα αρκετά νωρίτερα, προκαλώντας ξαφνική πτώση της οξύτητας, με αποτέλεσμα να παράγονται σταφύλια που συχνά δεν είναι κατάλληλα για την παρασκευή των ξηρότερων τύπων αφρώδους οίνου χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή μέθοδο.
Αυτή η τροποποίηση επηρεάζει το σημείο 5 στοιχείο β) του ενιαίου εγγράφου (Μέγιστες αποδόσεις) και συνδέεται με τα άρθρα 4 και 5 των προδιαγραφών προϊόντος του οίνου «Asti» και τα ίδια άρθρα στις πρόσθετες προδιαγραφές για τις υποπεριοχές Santa Vittoria d’Alba και Strevi.
4. Περιγραφή του/των οίνου/-ων
α) |
Το επιτρεπόμενο εύρος περιεκτικότητας σε ζάχαρη στους αφρώδεις οίνους («Asti» / «Asti Spumante» και «Asti» / «Asti Spumante»Metodo Classico) έχει επεκταθεί για να καλύψει τους τύπους pas dosé, brut και extra brut. |
β) |
Σε σχέση με την εισαγωγή ξηρότερων αφρωδών οίνων, ο πραγματικός κατ’ όγκο αλκοολικός τίτλος που απαιτείται για τους οίνους «Asti» / «Asti Spumante»Metodo Classico άλλαξε από «6 % έως 8 %» σε «όχι λιγότερο από 6 %». |
γ) |
Οι πρόσθετες προδιαγραφές προϊόντος για τις υποπεριοχές Santa Vittoria d’Alba και Strevi περιλαμβάνουν επίσης τους αφρώδεις οίνους Metodo Classico. |
Οι εν λόγω τροποποιήσεις αφορούν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που περιγράφονται στο άρθρο 6 των προδιαγραφών προϊόντος για τον οίνο «Asti», στο άρθρο 6 της πρόσθετης προδιαγραφής για την υποπεριοχή Santa Vittoria d’Alba, στο άρθρο 5 της πρόσθετης προδιαγραφής για την υποπεριοχή Strevi και στο σημείο 4 του ενιαίου εγγράφου (Περιγραφή του/των οίνου/-ων).
5. Περιοχή αμπελοκαλλιέργειας
Η αναφορά στον δήμο Camo στην επαρχία Cuneo διαγράφηκε επειδή συγχωνεύτηκε με τον δήμο Santo Stefano Belbo, που έχει ήδη αναφερθεί ως μέρος της περιοχής αμπελοκαλλιέργειας. Για μεγαλύτερη σαφήνεια, η ακριβής περιγραφή της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής που αναφέρεται ήδη στις προδιαγραφές προϊόντος έχει επίσης συμπεριληφθεί στο ενιαίο έγγραφο.
Πρόκειται για μια συντακτική τροποποίηση που δεν επηρεάζει την οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.
Η συγκεκριμένη τροποποίηση αφορά το άρθρο 3 των προδιαγραφών προϊόντος και το σημείο 6 του ενιαίου εγγράφου (Οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή).
6. Κανόνες οινοποίησης
Το άρθρο 5 παράγραφος 11 των προδιαγραφών προϊόντος διαγράφηκε. Ήταν διατυπωμένο ως εξής: «Οι οίνοι ελεγχόμενης και εγγυημένης ονομασίας προέλευσης (DOCG) που αναφέρονται στο άρθρο 1 δεν επιτρέπεται να παρασκευάζονται με τεχνητή προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα (είτε πλήρη είτε μερική) και δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται αναστολείς ζύμωσης για σκοπούς συντήρησης, ακόμη και αν τέτοιες πρακτικές επιτρέπονται γενικά βάσει της ισχύουσας ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας.»
Το διαγραφέν εδάφιο περιείχε μια απαγόρευση που υπάρχει ήδη στη νομοθεσία – η οποία ήταν επομένως περιττή – και έναν περιορισμό όσον αφορά πρακτικές οι οποίες στην πραγματικότητα είναι νόμιμες. Με την κατάργησή της, οι οινοπαραγωγοί έχουν στο εξής την υποχρέωση να ανατρέχουν στην ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.
Αναδιατυπώθηκε το άρθρο 5 παράγραφος 14 (πρώην άρθρο 5 παράγραφος 15) των προδιαγραφών προϊόντος, σχετικά με τις κατηγορίες προϊόντων που μπορούν να παρασκευάζονται χρησιμοποιώντας τις παρτίδες γλεύκους (που νοούνται ως το ενδιάμεσο προϊόν οινοποίησης), οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί κατάλληλες για την παρασκευή των οίνων ΠΟΠ, παρέχοντας στους οινοπαραγωγούς την ελευθερία να αποφασίζουν ποιες κατηγορίες προϊόντων θα παρασκευάζουν από μια παρτίδα γλεύκους προς όφελος της βέλτιστης διαχείρισης παραγωγής. Ως εκ τούτου, μια παρτίδα γλεύκους που καταγράφεται στην ετήσια δήλωση παραγωγής σταφυλιών ως κατάλληλη για την παρασκευή «Moscato d’Asti» ή «Moscato d’Asti»Vendemmia Tardiva μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για την παρασκευή οίνων «Asti» / «Asti Spumante», αλλά και για την παρασκευή οίνων «Asti» / «Asti Spumante»Metodo Classico, κάτι που δεν επιτρεπόταν προηγουμένως. Επιπλέον, μια παρτίδα γλεύκους που προορίζεται για την παρασκευή οίνου «Asti» / «Asti Spumante» ή «Asti» / «Asti Spumante»Metodo Classico μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή οίνου «Moscato d’Asti» υπό την προϋπόθεση ότι έχει τον ελάχιστο φυσικό αλκοολικό τίτλο που απαιτείται για την παρασκευή του τελευταίου.
Η παρούσα τροποποίηση αφορά το άρθρο 5 των προδιαγραφών προϊόντος και δεν επηρεάζει το ενιαίο έγγραφο.
7. Ονομασία και επισήμανση οίνων
Ενώ στους δήμους που αποτελούν τις υποπεριοχές Santa Vittoria d’Alba και Strevi υπάρχει παράδοση παραγωγής ποιοτικών αρωματικών αφρωδών οίνων (κατηγορία 6) – τόσο με την παραδοσιακή μέθοδο όσο και με άλλες μεθόδους – οι εν λόγω οίνοι διατίθεντο έως τώρα στην αγορά ως ΠΟΠ «Asti». Επομένως, η παρούσα τροποποίηση παρέχει τη δυνατότητα επισήμανσης αυτών των οίνων με την εν λόγω υποπεριοχή. Αυτό σημαίνει επίσης ότι παρέχονται στους καταναλωτές ακριβέστερες πληροφορίες σχετικά με την προέλευση του οίνου.
Επιπλέον, οι απαιτήσεις που ισχύουν για αυτούς τους τύπους οίνων βάσει των κανόνων για τις υποπεριοχές είναι πιο αυστηρές από τα κριτήρια για τους βασικούς οίνους ΠΟΠ. Για παράδειγμα, η μέγιστη απόδοση είναι χαμηλότερη (κατά 1-1,5 τόνους σταφυλιών ανά εκτάριο) και τα σταφύλια απαιτείται να έχουν υψηλότερο ελάχιστο φυσικό κατ’ όγκο αλκοολικό τίτλο (κατά 1-1,5 %).
Η παρούσα τροποποίηση επηρεάζει τα άρθρα 1 έως 7 των πρόσθετων προδιαγραφών προϊόντος για τις υποπεριοχές Santa Vittoria d’Alba και Strevi και συνδέεται με τα σημεία 4 (Περιγραφή του/των οίνου/-ων) και 5 (Μέγιστες αποδόσεις) του ενιαίου εγγράφου.
8. Παρέκκλιση από τις απαιτήσεις πραγματοποίησης της παραγωγής και της εμφιάλωσης στην οριοθετημένη περιοχή
Το σημείο 9 του ενιαίου εγγράφου (Άλλες ουσιώδεις προϋποθέσεις) προβλέπει πλέον εξαιρέσεις από την απαίτηση να πραγματοποιείται η παραγωγή και η εμφιάλωση στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.
Αυτοί οι κανόνες περιλαμβάνονται στις προδιαγραφές προϊόντος από τότε που ο οίνος «Asti» αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά ως ΠΟΠ (το 1967) και επιβεβαιώθηκαν όταν η ονομασία απέκτησε το καθεστώς DOCG ( ελεγχόμενη και εγγυημένη ονομασία προέλευσης) στην Ιταλία και τις υποπεριοχές. Ωστόσο, παραλείφθηκαν εκ παραδρομής από το ενιαίο έγγραφο το 2011, όταν τα αρχεία που αφορούσαν όλες τις προϋπάρχουσες ονομασίες προστέθηκαν στο σύστημα πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πρόκειται για μια συντακτική τροποποίηση, καθώς οι ισχύοντες κανόνες στις προδιαγραφές προϊόντος παραμένουν αμετάβλητοι.
Η παρούσα τροποποίηση αφορά το σημείο 9 του ενιαίου εγγράφου (Άλλες ουσιώδεις προϋποθέσεις) και δεν επηρεάζει τις προδιαγραφές προϊόντος.
9. Συντακτικές αναθεωρήσεις
Ορισμένα στοιχεία επικοινωνίας επικαιροποιήθηκαν. Η παρούσα τροποποίηση αφορά την ενότητα Στοιχεία επικοινωνίας στο κεφάλαιο Άλλες πληροφορίες στο σημείο 1.2 του ενιαίου εγγράφου.
Μετά τη διαγραφή του άρθρου 5 παράγραφος 11, τα υπόλοιπα εδάφια στο άρθρο 5 αριθμήθηκαν εκ νέου.
Το άρθρο 7 παράγραφος 3 των προδιαγραφών προϊόντος διαγράφηκε, επειδή δεν συνάδει με το γεγονός ότι οι αφρώδεις οίνοι μπορούν πλέον να επισημανθούν με το όνομα μιας υποπεριοχής και επειδή οι άλλες πτυχές που ανέφερε ορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία και επομένως ήταν περιττές.
Οι παραπομπές στη νομοθεσία που περιέχονται στις προδιαγραφές προϊόντος έχουν επικαιροποιηθεί.
ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ
1. Ονομασία προϊόντος
«Asti»
2. Τύπος γεωγραφικής ένδειξης
ΠΟΠ – Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης
3. Κατηγορίες αμπελοοινικού προϊόντος
1. |
Οίνος |
6. |
Αφρώδης οίνος ποιότητας αρωματικού τύπου |
4. Περιγραφή του/των οίνου/-ων
«Asti» / «Asti Spumante» και οι ειδικοί ανά υποπεριοχή τύποι «Asti» / «Asti Spumante» Santa Vittoria d’Alba και «Asti» / «Asti Spumante» Strevi
Αφρός: λεπτός, μεγάλης διάρκειας
Χρώμα: από αχυροκίτρινο έως απαλό χρυσό
Οσμή: χαρακτηριστική, ελαφριά
Γεύση: χαρακτηριστική, ισορροπημένη, από pas dosé έως γλυκιά.
Ελάχιστος ολικός κατ’ όγκο αλκοολικός τίτλος: 11,5 %, συμπεριλαμβανομένου πραγματικού αλκοολικού τίτλου τουλάχιστον 6 %·
Ελάχιστο εκχύλισμα χωρίς σάκχαρα: 15 g/l.
Οι αναλυτικές παράμετροι που δεν απεικονίζονται στον πίνακα που ακολουθεί τηρούν τα όρια που θεσπίζονται στην εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.
Γενικά αναλυτικά χαρακτηριστικά |
|
Μέγιστος ολικός αλκοολικός τίτλος (σε % vol): |
|
Ελάχιστος αποκτημένος αλκοολικός τίτλος (σε % vol): |
6 |
Ελάχιστη ολική οξύτητα: |
4,5 γραμμάρια ανά λίτρο, εκφραζόμενη σε τρυγικό οξύ |
Μέγιστη πτητική οξύτητα (σε χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο): |
|
Μέγιστο ολικό διοξείδιο του θείου (σε χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο): |
|
«Asti» / «Asti Spumante» Metodo Classico (παραδοσιακή μέθοδος) και ειδικοί ανά υποπεριοχή τύποι «Asti» / «Asti Spumante» Metodo Classico Santa Vittoria d’Alba και «Asti» / «Asti Spumante» Metodo Classico Strevi
Αφρός: λεπτός, μεγάλης διάρκειας
Χρώμα: από αχυροκίτρινο έως πολύ απαλό χρυσό
Οσμή: χαρακτηριστική, έντονη, ήπια
Γεύση: χαρακτηριστική, ισορροπημένη, από pas dosé έως γλυκιά.
Ελάχιστος ολικός κατ’ όγκο αλκοολικός τίτλος: 12 %, συμπεριλαμβανομένου πραγματικού αλκοολικού τίτλου τουλάχιστον 6 %·
Ελάχιστο εκχύλισμα χωρίς σάκχαρα: 17 g/l.
Οι αναλυτικές παράμετροι που δεν απεικονίζονται στον πίνακα που ακολουθεί τηρούν τα όρια που θεσπίζονται στην εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.
Γενικά αναλυτικά χαρακτηριστικά |
|
Μέγιστος ολικός αλκοολικός τίτλος (σε % vol): |
|
Ελάχιστος αποκτημένος αλκοολικός τίτλος (σε % vol): |
6 |
Ελάχιστη ολική οξύτητα: |
6 γραμμάρια ανά λίτρο, εκφραζόμενη σε τρυγικό οξύ |
Μέγιστη πτητική οξύτητα (σε χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο): |
|
Μέγιστο ολικό διοξείδιο του θείου (σε χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο): |
|
«Moscato d’Asti» Vendemmia Tardiva (όψιμου τρύγου)
Χρώμα: χρυσοκίτρινο
Οσμή: φρουτώδης, πολύ έντονη, χαρακτηριστική των λιασμένων σταφυλιών με νότες μπαχαρικών
Γεύση: γλυκιά, αρμονική, βελούδινη, με νότες της ποικιλίας Moscato, που θυμίζει κηρήθρα.
Ελάχιστος ολικός κατ’ όγκο αλκοολικός τίτλος: 14 %, συμπεριλαμβανομένου πραγματικού αλκοολικού τίτλου τουλάχιστον 11 %
Ελάχιστο εκχύλισμα χωρίς σάκχαρα: 22 g/l.
Οι αναλυτικές παράμετροι που δεν απεικονίζονται στον πίνακα που ακολουθεί τηρούν τα όρια που θεσπίζονται στην εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.
Γενικά αναλυτικά χαρακτηριστικά |
|
Μέγιστος ολικός αλκοολικός τίτλος (σε % vol): |
|
Ελάχιστος αποκτημένος αλκοολικός τίτλος (σε % vol): |
|
Ελάχιστη ολική οξύτητα: |
4,5 γραμμάρια ανά λίτρο, εκφραζόμενη σε τρυγικό οξύ |
Μέγιστη πτητική οξύτητα (σε χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο): |
|
Μέγιστο ολικό διοξείδιο του θείου (σε χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο): |
|
«Moscato d’Asti»
Χρώμα: αχυροκίτρινο ποικίλης έντασης
Οσμή: χαρακτηριστική αρωματική οσμή της ποικιλίας Moscato
Γεύση: γλυκιά, αρωματική, χαρακτηριστική, πιθανώς ελαφρώς αφρώδης.
Ελάχιστος ολικός κατ’ όγκο αλκοολικός τίτλος: 11 %, συμπεριλαμβανομένου του πραγματικού αλκοολικού τίτλου κατ’ όγκο μεταξύ 4,5 % και 6,5 %·
Ελάχιστο εκχύλισμα χωρίς σάκχαρα: 15 g/l.
Οι αναλυτικές παράμετροι που δεν απεικονίζονται στον πίνακα που ακολουθεί τηρούν τα όρια που θεσπίζονται στην εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.
Γενικά αναλυτικά χαρακτηριστικά |
|
Μέγιστος ολικός αλκοολικός τίτλος (σε % vol): |
|
Ελάχιστος αποκτημένος αλκοολικός τίτλος (σε % vol): |
|
Ελάχιστη ολική οξύτητα: |
4,5 γραμμάρια ανά λίτρο, εκφραζόμενη σε τρυγικό οξύ |
Μέγιστη πτητική οξύτητα (σε χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο): |
|
Μέγιστο ολικό διοξείδιο του θείου (σε χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο): |
|
Ειδικός ανά υποπεριοχή τύπος «Moscado d’Asti» Santa Vittoria d’Alba
Χρώμα: αχυροκίτρινο με νότες χρυσού
Γεύση: κομψή, λεπτή, δροσερή και επίμονη, επίσης με νότες ανθέων
Γεύση: απλή, αρμονική, γλυκιά, αρωματική, χαρακτηριστική των σταφυλιών Moscatello, πιθανώς ελαφρώς αφρώδης.
Ελάχιστος ολικός κατ’ όγκο αλκοολικός τίτλος: 12 %, συμπεριλαμβανομένου του πραγματικού αλκοολικού τίτλου κατ’ όγκο μεταξύ 4,5 % και 6,5 %·
Ελάχιστο εκχύλισμα χωρίς σάκχαρα: 15 g/l.
Οι αναλυτικές παράμετροι που δεν απεικονίζονται στον πίνακα που ακολουθεί τηρούν τα όρια που θεσπίζονται στην εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.
Γενικά αναλυτικά χαρακτηριστικά |
|
Μέγιστος ολικός αλκοολικός τίτλος (σε % vol): |
|
Ελάχιστος αποκτημένος αλκοολικός τίτλος (σε % vol): |
|
Ελάχιστη ολική οξύτητα: |
5 γραμμάρια ανά λίτρο, εκφραζόμενη σε τρυγικό οξύ |
Μέγιστη πτητική οξύτητα (σε χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο): |
|
Μέγιστο ολικό διοξείδιο του θείου (σε χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο): |
|
Ειδικός ανά υποπεριοχή τύπος «Moscato d’Asti» Canelli
Οσμή: έντονη, χαρακτηριστική αρωματική οσμή της ποικιλίας Moscato
Χρώμα: από αχνοκίτρινο έως χρυσοκίτρινο ποικίλης έντασης
Γεύση: γλυκιά, αρωματική, χαρακτηριστική, με άρωμα σταφυλιών της ποικιλίας Moscato, πιθανώς ελαφρώς αφρώδης.
Ελάχιστος ολικός κατ’ όγκο αλκοολικός τίτλος: 12 %, συμπεριλαμβανομένου του πραγματικού αλκοολικού τίτλου κατ’ όγκο μεταξύ 4,5 % και 6,5 %:
Ελάχιστο εκχύλισμα χωρίς σάκχαρα: 16 g/l.
Οι αναλυτικές παράμετροι που δεν απεικονίζονται στον πίνακα που ακολουθεί τηρούν τα όρια που θεσπίζονται στην εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.
Γενικά αναλυτικά χαρακτηριστικά |
|
Μέγιστος ολικός αλκοολικός τίτλος (σε % vol): |
|
Ελάχιστος αποκτημένος αλκοολικός τίτλος (σε % vol): |
|
Ελάχιστη ολική οξύτητα: |
4,5 γραμμάρια ανά λίτρο, εκφραζόμενη σε τρυγικό οξύ |
Μέγιστη πτητική οξύτητα (σε χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο): |
|
Μέγιστο ολικό διοξείδιο του θείου (σε χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο): |
|
Ειδικός ανά υποπεριοχή τύπος «Moscato d’Asti» Strevi
Χρώμα: από αχνοκίτρινο έως χρυσοκίτρινο ποικίλης έντασης
Οσμή: χαρακτηριστική και αρωματική οσμή της ποικιλίας Moscato
Γεύση: γλυκιά, αρωματική, χαρακτηριστική, με άρωμα σταφυλιών της ποικιλίας Moscato, πιθανώς ελαφρώς αφρώδης.
Ελάχιστος ολικός κατ’ όγκο αλκοολικός τίτλος: 12 %, συμπεριλαμβανομένου του πραγματικού αλκοολικού τίτλου κατ’ όγκο μεταξύ 4,5 % και 6,5 %:
Ελάχιστο εκχύλισμα χωρίς σάκχαρα: 15g/l.
Οι αναλυτικές παράμετροι που δεν απεικονίζονται στον πίνακα που ακολουθεί τηρούν τα όρια που θεσπίζονται στην εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.
Γενικά αναλυτικά χαρακτηριστικά |
|
Μέγιστος ολικός αλκοολικός τίτλος (σε % vol): |
|
Ελάχιστος αποκτημένος αλκοολικός τίτλος (σε % vol): |
|
Ελάχιστη ολική οξύτητα: |
4,5 γραμμάρια ανά λίτρο, εκφραζόμενη σε τρυγικό οξύ |
Μέγιστη πτητική οξύτητα (σε χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο): |
|
Μέγιστο ολικό διοξείδιο του θείου (σε χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο): |
|
Ειδικός ανά υποπεριοχή τύπος «Moscado d’Asti» Vendemmia Tardiva ‘Santa Vittoria d’Alba’
Χρώμα: ανοιχτό χρυσοκίτρινο
Γεύση: σύνθετη, φρουτώδης, πολύ έντονη, χαρακτηριστική των λιασμένων σταφυλιών με νότες μπαχαρικών Γεύση: γλυκιά, αρμονική και βελούδινη, με νότες της ποικιλίας Moscato, που θυμίζει επίσης κηρήθρα.
Ελάχιστος ολικός κατ’ όγκο αλκοολικός τίτλος: 15 %, συμπεριλαμβανομένου πραγματικού αλκοολικού τίτλου τουλάχιστον 12 %·
Ελάχιστο εκχύλισμα χωρίς σάκχαρα: 22 g/l.
Οι αναλυτικές παράμετροι που δεν απεικονίζονται στον πίνακα που ακολουθεί τηρούν τα όρια που θεσπίζονται στην εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.
Γενικά αναλυτικά χαρακτηριστικά |
|
Μέγιστος ολικός αλκοολικός τίτλος (σε % vol): |
|
Ελάχιστος αποκτημένος αλκοολικός τίτλος (σε % vol): |
|
Ελάχιστη ολική οξύτητα: |
4,5 γραμμάρια ανά λίτρο, εκφραζόμενη σε τρυγικό οξύ |
Μέγιστη πτητική οξύτητα (σε χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο): |
|
Μέγιστο ολικό διοξείδιο του θείου (σε χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο): |
|
5. Οινολογικές πρακτικές
α. Ειδικές οινολογικές πρακτικές
ΚΑΜΙΑ
β. Μέγιστες αποδόσεις
«Asti» / «Asti Spumante» και «Moscato d’Asti»
10 000 χιλιόγραμμα σταφυλιών ανά εκτάριο
«Asti» / «Asti Spumante»Metodo Classico
10 000 χιλιόγραμμα σταφυλιών ανά εκτάριο
«Moscato d’Asti»Vendemmia Tardiva
6 000 χιλιόγραμμα σταφυλιών ανά εκτάριο
«Moscato d’Asti» Canelli και «Moscato d’Asti» Strevi
9 500 χιλιόγραμμα σταφυλιών ανά εκτάριο
«Moscato d’Asti» Canelli με την ένδειξη Vigna ακολουθούμενη από έναν τόπο ή όνομα αμπελώνα
8 500 χιλιόγραμμα σταφυλιών ανά εκτάριο
«Moscato d’Asti» Strevi και «Moscato d’Asti» Santa Vittoria d’Alba
9 500 χιλιόγραμμα σταφυλιών ανά εκτάριο
«Moscado d’Asti»Vendemmia Tardiva Santa Vittoria d’Alba
5 000 χιλιόγραμμα σταφυλιών ανά εκτάριο
«Asti Spumante» Santa Vittoria d’Alba, «Asti Spumante»Metodo Classico Santa Vittoria d’Alba, «Asti Spumante» Strevi και «Asti Spumante»Metodo Classico Strevi
9 500 χιλιόγραμμα σταφυλιών ανά εκτάριο
6. Οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή
Οι οίνοι ελεγχόμενης και εγγυημένης ονομασίας προέλευσης «Asti» μπορούν να παρασκευάζονται από σταφύλια τα οποία καλλιεργούνται στην περιοχή που οριοθετείται ως εξής:
Στην επαρχία Alessandria, στο σύνολο των ακόλουθων δήμων:
Acqui Terme, Alice Bel Colle, Bistagno, Cassine, Grognardo, Ricaldone, Strevi, Terzo και Visone.
Στην επαρχία Asti, στο σύνολο των ακόλουθων δήμων: Bubbio, Calamandrana, Calosso, Canelli, Cassinasco, Castagnole Lanze, Castel Boglione, Castelletto Molina, Castelnuovo Belbo, Castel Rocchero, Cessole, Coazzolo, Costigliole d’Asti, Fontanile, Incisa Scapaccino, Loazzolo, Maranzana, Mombaruzzo, Monastero Bormida, Montabone, Nizza Monferrato, Quaranti, San Marzano Oliveto, Moasca, Sessame, Vesime, Rocchetta Palafea και San Giorgio Scarampi.
Στην επαρχία Cuneo, στο σύνολο των δήμων Castiglione Tinella, Cossano Belbo, Mango, Neive, Neviglie, Rocchetta Belbo, Serralunga d’Alba, S. Stefano Belbo, S. Vittoria d’Alba, Treiso, Trezzo Tinella, Castino και Perletto και στις ακόλουθες υποδιαιρέσεις του δήμου Alba: Como και San Rocco Senodelvio.
— |
Η υποπεριοχή Canelli αποτελείται από το σύνολο των ακόλουθων δήμων στην επαρχία Asti: Calamandrana, Calosso, Canelli, Cassinasco, Castagnole Lanze, Coazzolo, Costigliole d’Asti, San Marzano Oliveto και Moasca, καθώς και από την περιοχή των δήμων Loazzolo και Bubbio που βρίσκονται στην αριστερή όχθη του ποταμού Bormida· και στο σύνολο των ακόλουθων δήμων στην επαρχία Cuneo: Castiglione Tinella, Cossano Belbo, Mango, Neive, Neviglie, Rocchetta Belbo, Serralunga d’Alba, S. Stefano Belbo, Treiso και Trezzo Tinella και στις ακόλουθες υποδιαιρέσεις του δήμου Alba: Como και San Rocco Senodelvio. |
— |
Η υποπεριοχή Santa Vittoria d’Alba αποτελείται από τον δήμο Santa Vittoria d’Alba στην επαρχία Cuneo. |
— |
Η υποπεριοχή Strevi αποτελείται από το σύνολο των ακόλουθων δήμων στην επαρχία Alessandria: Acqui Terme, Cassine, Ricaldone, Strevi, Terzo, Alice Bel Colle, Bistagno, Grognardo και Visone. |
7. Κύρια/-ες οινοποιήσιμη/-ες ποικιλία/-ες σταφυλιών
Moscato bianco B. - Moscato reale
8. Περιγραφή του/-ων δεσμού/-ών:
Οίνος ελεγχόμενης και εγγυημένης ονομασίας προέλευσης DOCG «ASTI»
Οι οίνοι «Asti» και «Moscato d’Asti» είναι οίνοι μιας ποικιλίας που παράγεται αποκλειστικά από σταφύλια Moscato Bianco, τα οποία έχουν ξεχωριστά, εξαιρετικά αρωματικά χαρακτηριστικά. Οι χαρακτηριστικές ιδιότητες που προσφέρει αυτή η ποικιλία στους διάφορους τύπους οίνων, συμπεριλαμβανομένου του αφρώδους οίνου και του οίνου όψιμου τρύγου, συνδέονται στενά με την καλλιέργεια των αμπέλων από έμπειρους καλλιεργητές και ορισμένες φορές από τις καινοτόμες τεχνικές οινοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης μιας σειράς ξηρότερων οίνων τις τελευταίες δεκαετίες με βάση την ποικιλία Moscato, τόσο σε αφρώδη όσο και σε ήρεμη μορφή.
Η καταλληλότητα των εδαφών για αμπελουργία, με την ιδιαίτερη μορφολογία και τη χημική τους σύνθεση, καθώς και οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και τις τοπικές δεξιότητες και παραδόσεις οινοποιίας, οδήγησαν, με την πάροδο των ετών, στην «επιλογή» της ποικιλίας Moscato Bianco ως της καλύτερα προσαρμοσμένης στο περιβάλλον.
Τον 18ο αιώνα, μια σειρά άρθρων που δημοσιεύθηκαν στη Λωζάνη σχετικά με τον οίνο και τους αμπελώνες σε όλο τον κόσμο αναφέρονταν συγκεκριμένα σε έναν οίνο Moscato Bianco του Piedmont, υψηλής ποιότητας, και στα τέλη του αιώνα, η διάσημη Società di Agricoltura di Torino χαρακτήρισε το Moscato ως μία από τις ποικιλίες αμπέλου του Piedmont από τις οποίες είναι πιθανότερο να παράγονται υψηλής αξίας οίνοι. Τον 19ο αιώνα το Piedmont ξεχωρίζει σαφώς από τις άλλες ιταλικές περιοχές για την ευρεία καλλιέργεια της ποικιλίας Moscato Bianco. Στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, σημαντικές ποσότητες αφρώδους οίνου άρχισαν να παράγονται από σταφύλια Moscato, με την αναζύμωση του οίνου βάσης στη φιάλη. Έως το 1895, αναπτύχθηκε η μέθοδος Charmat (που επινοήθηκε στο Piedmont) και για την παραγωγή αφρώδους οίνου χρησιμοποιούνταν κυρίως σταφύλια Moscato. Είχε ήδη γίνει λόγος για τη σημαντική ζήτηση, ακόμη και από το εξωτερικό, που παρουσίαζε ο αρωματικός, αφρώδης λευκός οίνος γνωστός στο εμπόριο ως «Moscato d’Asti» ή «Moscato di Canelli». Επιλέγοντας την οινοποίηση αφρώδους οίνου, το Piedmont ξεχώρισε σαφώς από τις άλλες περιοχές όπου καλλιεργείτο επίσης η ποικιλία Moscato (αν και σε πολύ μικρότερο βαθμό). Οι περισσότεροι οίνοι Moscato που παράγονταν αλλού χαρακτηρίζονταν ως πολυτελείς οίνοι «λικέρ» και η ποικιλία Moscato χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή αφρώδους οίνου μόνο στο Piedmont, δηλαδή στις περιοχές Asti, Alessandria και Cuneo. Την ίδια περίοδο πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα πειράματα με ξηρούς αφρώδεις οίνους με βάση την ποικιλία Moscato («Asti Champagne» στις αρχές του 1900). Δεν έτυχαν όμως μεγάλης εμπορικής επιτυχίας, καθώς λόγω της περιορισμένης οινολογικής γνώσης, δεν ήταν δυνατόν να περιοριστεί η πικρή γεύση που προκαλείται από τα τερπένια ενός οίνου Moscato ο οποίος έχει υποστεί πλήρη ζύμωση. Η προσθήκη ζάχαρης για την αναζύμωση στη φιάλη, η οποία μείωνε την πικρότητα, δημιουργούσε υπερβολική πίεση στις φιάλες που χρησιμοποιούνταν τότε. Οι παραγωγοί του DOCG «Asti» συνέχισαν να ασχολούνται με την ανάπτυξη ξηρών τύπων των διαφόρων οίνων τους (τόσο αφρωδών όσο και ήρεμων ή ελαφρώς αφρωδών). Τη δεκαετία του 1980 τα ερευνητικά ινστιτούτα του Piedmont άρχισαν να δημοσιεύουν μελέτες σχετικά με τα χημικά και αρωματικά χαρακτηριστικά των ξηρών οίνων που παράγονται από σταφύλια Moscato Bianco και με την ανάπτυξη των ενώσεων τερπενίου στα σταφύλια Moscato, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η τεχνολογία παραγωγής. Εκείνη την εποχή αναπτύχθηκε η έννοια της «ποικιλιακής οινολογίας», δηλαδή μιας ολοένα και πιο συντονισμένης τεχνολογικής προσέγγισης που προσπαθούσε να βελτιώσει τα χαρακτηριστικά των σταφυλιών στην τελική ποιότητα του οίνου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση του Moscato, οι τεχνικές εξελίξεις επέτρεψαν την παρατεταμένη ζύμωση, μειώνοντας έτσι τις πικρές νότες που είχαν ματαιώσει τις προσπάθειες των παραγωγών στις αρχές του εικοστού αιώνα. Αυτή η πρόοδος της τεχνογνωσίας μεταβιβάστηκε στους οινοπαραγωγούς οι οποίοι, τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν αναπτύξει οίνους με βάση την ποικιλία Moscato με λιγότερη ζάχαρη, τόσο σε αφρώδη όσο και σε ήρεμη μορφή.
9. Ουσιώδεις περαιτέρω προϋποθέσεις (συσκευασία, επισήμανση, άλλες προϋποθέσεις)
Συμπληρωματικές διατάξεις σχετικά με την επισήμανση
Νομικό πλαίσιο:
Στην εθνική νομοθεσία
Τύπος επιπλέον προϋπόθεσης:
Συμπληρωματικές διατάξεις σχετικά με την επισήμανση
Περιγραφή της προϋπόθεσης:
Στις ετικέτες και στην παρουσίαση των οίνων ελεγχόμενης και εγγυημένης ονομασίας προέλευσης «Asti» ή «Asti Spumante», η περιεκτικότητα σε ζάχαρη ενδέχεται να μην εμφανίζεται στην ίδια γραμμή με το όνομα και πρέπει να εμφανίζεται με διαφορετική γραμματοσειρά και με μικρότερους χαρακτήρες από αυτούς που χρησιμοποιούνται για την απεικόνιση του ονόματος.
Παρέκκλιση σχετικά με την παραγωγή εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής
Νομικό πλαίσιο:
Στην εθνική νομοθεσία
Τύπος επιπλέον προϋπόθεσης:
Παρέκκλιση σχετικά με την παραγωγή εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής
Περιγραφή της προϋπόθεσης:
Όπως και στην περιοχή αμπελοκαλλιέργειας, οι δραστηριότητες οινοποίησης που πραγματοποιούνται για την παραγωγή οίνων ελεγχόμενης και εγγυημένης ονομασίας προέλευσης «Asti» (συμπεριλαμβανομένης της ξήρανσης σταφυλιών για την κατηγορία Vendemmia Tardiva και της διαδικασίας αφρώδους οινοποίησης) μπορεί επίσης να πραγματοποιούνται οπουδήποτε στις επαρχίες Alessandria, Asti και Cuneo και στο Pressione, μια υποδιαίρεση του δήμου Chieri (Τορίνο) που συνορεύει με την περιοχή αμπελοκαλλιέργειας.
Συσκευασία εντός της οριοθετημένης περιοχής
Νομικό πλαίσιο:
Στην εθνική νομοθεσία
Τύπος επιπλέον προϋπόθεσης:
Συσκευασία στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή
Περιγραφή της προϋπόθεσης:
Οι οίνοι ελεγχόμενης και εγγυημένης ονομασίας προέλευσης «Asti» πρέπει να εμφιαλώνονται εντός της περιοχής αμπελοκαλλιέργειας. Σύμφωνα με το άρθρο 4 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/33 της Επιτροπής, η εμφιάλωση εκτελείται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής που προσδιορίζεται ανωτέρω για τη διασφάλιση της ποιότητας και της φήμης καθώς και την εξασφάλιση της προέλευσης και της αποτελεσματικότητας των ελέγχων.
Σύνδεσμος για τις προδιαγραφές προϊόντος
https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/16195