Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021PC0545

    Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2021/90 του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2021, σχετικά με τον καθορισμό για το 2021 των αλιευτικών δυνατοτήτων στη Μεσόγειο Θάλασσα και στον Εύξεινο Πόντο για ορισμένα αποθέματα ιχθύων και ομάδες αποθεμάτων ιχθύων

    COM/2021/545 final

    Βρυξέλλες, 10.9.2021

    COM(2021) 545 final

    2021/0287(NLE)

    Πρόταση

    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2021/90 του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2021, σχετικά με τον καθορισμό για το 2021 των αλιευτικών δυνατοτήτων στη Μεσόγειο Θάλασσα και στον Εύξεινο Πόντο για ορισμένα αποθέματα ιχθύων και ομάδες αποθεμάτων ιχθύων


    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

    Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

    Ο κανονισμός (ΕΕ) 2021/90 του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2021, σχετικά με τον καθορισμό για το 2021 των αλιευτικών δυνατοτήτων στη Μεσόγειο Θάλασσα και στον Εύξεινο Πόντο για ορισμένα αποθέματα ιχθύων και ομάδες αποθεμάτων ιχθύων πρέπει να τροποποιηθεί προκειμένου να μεταφερθεί η ποσόστωση της ΕΕ για το καλκάνι που δεν χρησιμοποιήθηκε το 2020 στο πλαίσιο της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο (ΓΕΑΜ).

    Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

    Τα προτεινόμενα μέτρα έχουν καταρτιστεί σύμφωνα με τους στόχους και τους κανόνες της κοινής αλιευτικής πολιτικής και συνάδουν με την πολιτική της Ένωσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

    Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης

    Τα προτεινόμενα μέτρα είναι συμβατά με άλλες πολιτικές της Ένωσης, ιδίως δε με τις πολιτικές στον τομέα του περιβάλλοντος.

    2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

    Νομική βάση

    Νομική βάση της παρούσας πρότασης είναι το άρθρο 43 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Οι υποχρεώσεις της Ένωσης όσον αφορά τη βιώσιμη εκμετάλλευση των έμβιων υδρόβιων πόρων απορρέουν από τις υποχρεώσεις που ορίζονται στο άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

    Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

    Η πρόταση εμπίπτει στις αποκλειστικές αρμοδιότητες της Ένωσης βάσει του άρθρου 3 παράγραφος 1 στοιχείο δ) της Συνθήκης. Ως εκ τούτου, δεν εφαρμόζεται η αρχή της επικουρικότητας.

    Αναλογικότητα

    Η πρόταση είναι σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας για τον ακόλουθο λόγο: η ΚΑΠ είναι κοινή πολιτική. Σύμφωνα με το άρθρο 43 παράγραφος 3 της Συνθήκης, η θέσπιση μέτρων περί καθορισμού και κατανομής των αλιευτικών δυνατοτήτων αποτελεί αρμοδιότητα του Συμβουλίου.

    Επιλογή της νομικής πράξης

    Προτεινόμενη νομική πράξη: κανονισμός.

    3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

    Εκ των υστέρων αξιολογήσεις / έλεγχοι καταλληλότητας της ισχύουσας νομοθεσίας

    Άνευ αντικειμένου.

    Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

    Άνευ αντικειμένου.

    Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

    Άνευ αντικειμένου.

    Εκτίμηση επιπτώσεων

    Το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού για τις αλιευτικές δυνατότητες προσδιορίζεται σαφώς από το άρθρο 43 παράγραφος 3 της Συνθήκης.

    Καταλληλότητα και απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου

    Άνευ αντικειμένου.

    Θεμελιώδη δικαιώματα

    Άνευ αντικειμένου.

    4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

    Τα προτεινόμενα μέτρα δεν θα έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις.

    5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

    Άνευ αντικειμένου.

    Επεξηγηματικά έγγραφα (για οδηγίες)

    Άνευ αντικειμένου.

    Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

    Η πρόταση αποβλέπει στην τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2021/90 του Συμβουλίου, και συγκεκριμένα του παραρτήματος VII, όπως περιγράφεται κατωτέρω.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δηλώθηκαν στη ΓΕΑΜ, η Βουλγαρία χρησιμοποίησε το 83 % της ετήσιας ποσόστωσής της για το καλκάνι το 2020 (δηλαδή 62 τόνους επί συνόλου 75 τόνων). Ομοίως, η Ρουμανία χρησιμοποίησε το 93 % της ετήσιας ποσόστωσής της για το καλκάνι (δηλαδή 70 τόνους επί συνόλου 75 τόνων). Συνεπώς, η συνολική χρήση της ποσόστωσης της ΕΕ ανέρχεται σε 88 % (δηλαδή 132 τόνους επί συνόλου 150 τόνων). Επομένως, οι ποσότητες που δεν αλιεύθηκαν από την ΕΕ έως το 2021 αντιστοιχούν περίπου σε 18 τόνους.

    Σύμφωνα με το πολυετές σχέδιο διαχείρισης της ΓΕΑΜ για την αλιεία καλκανιού, όπως θεσπίστηκε με τη σύσταση GFCM//41/2017/4 και όπως τροποποιήθηκε με τη σύσταση GFCM/43/2019/3, και ιδίως την παράγραφο 1 στοιχείο ε), «η μέγιστη αχρησιμοποίητη ποσότητα που μπορεί να μεταφέρει ένα ΣΜΣ σε οποιοδήποτε δεδομένο έτος δεν υπερβαίνει το 15 % της αρχικής ετήσιας ποσόστωσής του. Εάν το απόθεμα βρίσκεται σε κακή κατάσταση και εάν, σύμφωνα με τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις της WGBS, συνιστάται η μείωση της θνησιμότητας λόγω αλιείας, τότε μπορεί να απαγορευτεί η μεταφορά οποιασδήποτε αχρησιμοποίητης ποσόστωσης».

    Το αίτημα της ΕΕ να μεταφερθεί η ποσόστωσή της που δεν χρησιμοποιήθηκε το 2020 υποβλήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής συμμόρφωσης της ΓΕΑΜ (21 Μαΐου 2021), η οποία αναγνώρισε την έκτακτη κατάσταση που διαμορφώθηκε από την πανδημία COVID-19. Το αίτημα μεταφοράς συζητήθηκε επίσης στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας για τον Εύξεινο Πόντο, σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε για αυτόν τον σκοπό τον Ιούλιο του 2021. Στη συνέχεια, η μεταφορά εγκρίθηκε κατά τη 44η ετήσια σύνοδο της ΓΕΑΜ.

    Ως εκ τούτου, η απόφαση που έλαβε η ΓΕΑΜ πρέπει να εφαρμοστεί με τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2021/90 του Συμβουλίου.

    Συνεπώς, η κατανομή των αλιευτικών δυνατοτήτων για το καλκάνι στον Εύξεινο Πόντο, η οποία ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) 2021/90, θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να αποτυπώνει τις προσαρμογές των ποσοστώσεων της Ένωσης για το καλκάνι που θεσπίστηκαν από τη ΓΕΑΜ το 2021. Οι αλιευτικές δυνατότητες που προκύπτουν από την υποχρησιμοποίηση αυτή θα πρέπει να κατανεμηθούν με βάση την αντίστοιχη συμβολή κάθε κράτους μέλους στην εν λόγω υποχρησιμοποίηση, χωρίς να τροποποιηθεί η κλείδα κατανομής που ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) 2021/90 για την ετήσια κατανομή των ποσοστώσεων της Ένωσης για το καλκάνι στα κράτη μέλη της. Αμφότερα τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, μοιράζονται εξίσου τις ποσοστώσεις της Ένωσης για το καλκάνι με κλείδα κατανομής που αντιστοιχεί στο 50 % των ποσοστώσεων της Ένωσης για το καλκάνι στον Εύξεινο Πόντο ανά κράτος μέλος.

    2021/0287 (NLE)

    Πρόταση

    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2021/90 του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2021, σχετικά με τον καθορισμό για το 2021 των αλιευτικών δυνατοτήτων στη Μεσόγειο Θάλασσα και στον Εύξεινο Πόντο για ορισμένα αποθέματα ιχθύων και ομάδες αποθεμάτων ιχθύων

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 43 παράγραφος 3,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)Ο κανονισμός (ΕΕ) 2021/90 του Συμβουλίου καθορίζει, για το 2021, τις αλιευτικές δυνατότητες στη Μεσόγειο και στον Εύξεινο Πόντο για αποθέματα ιχθύων και ομάδες αποθεμάτων ιχθύων 1 . Με τον κανονισμό ενσωματώνεται στο δίκαιο της Ένωσης το σχέδιο διαχείρισης για την αλιεία καλκανιού στον Εύξεινο Πόντο (γεωγραφική υποπεριοχή 29) που εγκρίθηκε από τη Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο (ΓΕΑΜ) 2  

    (2)Το 2021, κατά την 44η ετήσια συνεδρίασή της, η ΓΕΑΜ εξέδωσε απόφαση, στην οποία διαπιστώνεται ότι, κατά τη διάρκεια του 2020, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εκμεταλλεύτηκε πλήρως την ποσόστωση που της αναλογούσε για το καλκάνι και εγκρίνεται η μεταφορά της αχρησιμοποίητης ποσόστωσης λόγω της έκτακτης κατάστασης που διαμορφώθηκε από την πανδημία COVID-19. Ως εκ τούτου, η απόφαση της ΓΕΑΜ θα πρέπει να ενσωματωθεί στο δίκαιο της Ένωσης.

    (3)Συνεπώς, η κατανομή των αλιευτικών δυνατοτήτων στον Εύξεινο Πόντο, η οποία ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) 2021/90, θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να αποτυπώνει τις προσαρμογές των ποσοστώσεων της Ένωσης που θεσπίστηκαν από τη ΓΕΑΜ. Οι αλιευτικές δυνατότητες που προκύπτουν από την υποχρησιμοποίηση αυτή θα πρέπει να κατανεμηθούν με βάση την αντίστοιχη συμβολή κάθε κράτους μέλους στην εν λόγω υποχρησιμοποίηση, χωρίς να τροποποιηθεί η κλείδα κατανομής που ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) 2021/90 για την ετήσια κατανομή των TAC.

    (4)Επομένως, ο κανονισμός (ΕΕ) 2021/90 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

    (5)Τα όρια αλιευμάτων που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2021/90 εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2021. Συνεπώς, οι διατάξεις που εισάγονται με τον παρόντα κανονισμό όσον αφορά τα όρια αλιευμάτων θα πρέπει να αρχίσουν να ισχύουν το συντομότερο δυνατόν και να εφαρμόζονται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2021. Η εν λόγω αναδρομική εφαρμογή δεν θίγει τις αρχές της ασφάλειας δικαίου και της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, καθώς οι σχετικές αλιευτικές δυνατότητες είναι αυξημένες και δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί. Για λόγους επείγοντος, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει αμέσως μετά τη δημοσίευσή του,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1
    Τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2021/90

    Το παράρτημα VII του κανονισμού (ΕΕ) 2021/90 τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

    Άρθρο 2

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επoμένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2021.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος

    Βρυξέλλες,

       Για το Συμβούλιο

       Ο Πρόεδρος

    (1)    Κανονισμός (ΕΕ) 2021/90 του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2021, σχετικά με τον καθορισμό για το 2021 των αλιευτικών δυνατοτήτων στη Μεσόγειο Θάλασσα και στον Εύξεινο Πόντο για ορισμένα αποθέματα ιχθύων και ομάδες αποθεμάτων ιχθύων (ΕΕ L 31 της 29.1.2021, σ. 1).
    (2)    Σύσταση GFCM//41/2017/4 όπως τροποποιήθηκε από τη σύσταση GFCM/43/2019/3.
    Top

    Βρυξέλλες, 10.9.2021

    COM(2021) 545 final

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    της

    πρότασης

    κανονισμού του Συμβουλίου

    για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2021/90 του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2021, σχετικά με τον καθορισμό για το 2021 των αλιευτικών δυνατοτήτων στη Μεσόγειο Θάλασσα και στον Εύξεινο Πόντο για ορισμένα αποθέματα ιχθύων και ομάδες αποθεμάτων ιχθύων


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    Στο παράρτημα VII του κανονισμού (ΕΕ) 2021/90, ο πίνακας αλιευτικών δυνατοτήτων για το καλκάνι στα ενωσιακά ύδατα στον Εύξεινο Πόντο αντικαθίσταται από τον ακόλουθο πίνακα:     

    «ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VII

    ΑΛΙΕΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΕΝΩΣΙΑΚΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΣΚΑΦΗ ΣΤΟΝ ΕΥΞΕΙΝΟ ΠΟΝΤΟ



    Είδος:

    Καλκάνι

    Ζώνη:

    Ενωσιακά ύδατα στον Εύξεινο Πόντο – ΓΥΠ 29

    Scophthalmus maximus

    (TUR/F3742C)

    Βουλγαρία

    87 825

    Αναλυτικό TAC

    Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

    Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

    Ρουμανία

    80 116

    Ένωση

    167 941

    (*)

    TAC

    857

    _________

    (*)    Απαγορεύονται οι αλιευτικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της μεταφόρτωσης, της διατήρησης επί του σκάφους, της εκφόρτωσης και της πρώτης πώλησης, από τις 15 Απριλίου έως τις 15 Ιουνίου 2021.»

    Top