ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Βρυξέλλες, 23.4.2021
COM(2021) 218 final
2018/0231(COD)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
σύμφωνα με το άρθρο 294 παράγραφος 6 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
σχετικά με τη
θέση του Συμβουλίου σχετικά με την έκδοση κανονισμού για τη θέσπιση του «προγράμματος για την ενιαία αγορά» όσον αφορά την εσωτερική αγορά, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων, τον τομέα των φυτών, των ζώων, των τροφίμων και των ζωοτροφών, και τις ευρωπαϊκές στατιστικές
2018/0231 (COD)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
σύμφωνα με το άρθρο 294 παράγραφος 6 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
σχετικά με τη
θέση του Συμβουλίου σχετικά με την έκδοση κανονισμού για τη θέσπιση του «προγράμματος για την ενιαία αγορά» όσον αφορά την εσωτερική αγορά, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων, τον τομέα των φυτών, των ζώων, των τροφίμων και των ζωοτροφών, και τις ευρωπαϊκές στατιστικές
1.Ιστορικό
Ημερομηνία διαβίβασης της πρότασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο
(έγγραφο COM(2018) 441 final – 2018/0231 COD):
|
7 Ιουνίου 2018
|
Ημερομηνία γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής:
|
17 Οκτωβρίου 2018
|
Ημερομηνία καθορισμού της θέσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε πρώτη ανάγνωση:
|
12 Φεβρουαρίου 2019
|
Ημερομηνία διαβίβασης της τροποποιημένης πρότασης:
|
Άνευ αντικειμένου
|
Ημερομηνία καθορισμού της θέσης του Συμβουλίου:
|
13 Απριλίου 2021
|
2.Στόχος της πρότασης της Επιτροπής
Από τη δημιουργία της, η εσωτερική αγορά αποτελεί μείζονα συμβολή στην ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση, έχοντας συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και προσφέροντας στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές σε χαμηλότερες τιμές. Παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να αποτελεί κινητήρια δύναμη για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης, πιο εξισορροπημένης και δικαιότερης οικονομίας, χρειάζεται συνεχώς να προσαρμόζεται σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζεται από την ψηφιακή επανάσταση και την παγκοσμιοποίηση. Αυτό συνιστά σημαντική πρόκληση για τις αρχές κανονιστικής ρύθμισης και επιβολής.
Το πρόγραμμα για την ενιαία αγορά συγκεντρώνει δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο έξι προηγούμενων προγραμμάτων στους τομείς της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, της προστασίας των καταναλωτών και των τελικών χρηστών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, των προτύπων χρηματοοικονομικής αναφοράς και ελεγκτικής, της αλυσίδας τροφίμων και των ευρωπαϊκών στατιστικών. Το πρόγραμμα για την ενιαία αγορά περιλαμβάνει επίσης δραστηριότητες που προηγουμένως χρηματοδοτούνταν στο πλαίσιο της αγοράς, καθώς και άλλες σχετικές γραμμές του προϋπολογισμού, όπως η ευρωπαϊκή τυποποίηση και η εποπτεία της αγοράς, η δημιουργία και ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, αλλά και νέες δράσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς, όπως στον τομέα της επιβολής των ενωσιακών κανόνων ανταγωνισμού.
Όλες αυτές οι δραστηριότητες διέπονται από κοινούς στόχους, δηλ. την έκδοση κανονιστικών ρυθμίσεων, την εφαρμογή, διευκόλυνση, επιβολή και προστασία των διαφόρων δραστηριοτήτων και παραγόντων εντός της εσωτερικής αγοράς, όπως επίσης και την κατοχύρωση της αδιάκοπης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς. Όλες αυτές οι δραστηριότητες είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και, ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η χρηματοδοτική τους στήριξη. Το προτεινόμενο πρόγραμμα προβλέπει τη συνέχεια των διαφόρων προηγούμενων δράσεων, ενώ παράλληλα εξορθολογίζει και αξιοποιεί τις μεταξύ τους συνέργειες.
Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές στατιστικές, το πρόγραμμα αντικαθιστά το προηγούμενο ευρωπαϊκό στατιστικό πρόγραμμα, θεσπίζοντας το δημοσιονομικό πλαίσιο για την παροχή υψηλής ποιότητας, συγκρίσιμων και αξιόπιστων ευρωπαϊκών στατιστικών με σκοπό τη στήριξη του σχεδιασμού, της παρακολούθησης και της αξιολόγησης όλων των πολιτικών της Ένωσης. Πρέπει να επισημανθεί ότι, παρά το γεγονός ότι συμβάλλουν αναμφισβήτητα στην εφαρμογή των πολιτικών για την εσωτερική αγορά, οι ευρωπαϊκές στατιστικές έχουν πολύ μεγαλύτερο πεδίο εφαρμογής από την εσωτερική αγορά, καθώς εξυπηρετούν όλες τις πολιτικές της Ένωσης.
3.Παρατηρήσεις σχετικά με τη θέση του Συμβουλίου
Η θέση του Συμβουλίου, η οποία εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση, αντικατοπτρίζει πλήρως την προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2020 κατά την τριμερή σύσκεψη μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής. Μεταξύ των κύριων σημείων της εν λόγω συμφωνίας συγκαταλέγονται τα ακόλουθα:
–Διάρκεια του προγράμματος: Το πρόγραμμα θεσπίζεται για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027 και η διάρκειά του ευθυγραμμίζεται με τη διάρκεια του ΠΔΠ.
–Τεχνική και διοικητική βοήθεια για την υλοποίηση του προγράμματος: Οι συννομοθέτες συμφώνησαν ότι το συνολικό κόστος της διοικητικής και τεχνικής υποστήριξης δεν θα υπερβαίνει το 5 % της αξίας του συνολικού χρηματοδοτικού κονδυλίου που διατίθεται για την υλοποίηση του προγράμματος.
–Καθορισμένοι δικαιούχοι που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των καταναλωτών σε επίπεδο Ένωσης: Συμφωνήθηκε ότι η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σχετικά με την εκπροσώπηση των συμφερόντων των καταναλωτών σε ενωσιακό επίπεδο με σκοπό την τροποποίηση του καταλόγου των οντοτήτων που μπορούν να λαμβάνουν επιχορήγηση στο πλαίσιο του προγράμματος χωρίς διαγωνισμό.
–Εθνικά εργαστήρια αναφοράς ως καθορισμένοι δικαιούχοι, και η διαπίστευσή τους: Με την επιφύλαξη της υποχρέωσης των κρατών μελών να παρέχουν επαρκείς χρηματοδοτικούς πόρους για τα εθνικά εργαστήρια αναφοράς για την υγεία των φυτών και τα εθνικά εργαστήρια αναφοράς για την υγεία των ζώων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/625, επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με τη δυνατότητα τα εν λόγω εργαστήρια να λαμβάνουν επιχορηγήσεις χορηγούμενες στο πλαίσιο του προγράμματος, εάν οι δράσεις τους αποφέρουν ενωσιακή προστιθέμενη αξία και εάν διατίθεται επαρκής χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος.
–Κανόνες συγχρηματοδότησης στον τομέα των φυτών, των ζώων, των τροφίμων και των ζωοτροφών: Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν, αφενός, σε σταθερό ποσοστό συγχρηματοδότησης 50 %, το οποίο κατ’ εξαίρεση αυξάνεται σε 75 % και 100 % υπό ορισμένες συνθήκες, και, αφετέρου, σε διάταξη που ορίζει ότι η Επιτροπή εκδίδει εκτελεστική πράξη για τον καθορισμό χαμηλότερου ποσοστού συγχρηματοδότησης όταν αυτό είναι αναγκαίο λόγω έλλειψης πόρων, ανεπαρκούς εφαρμογής κάποιου κτηνιατρικού και φυτοϋγειονομικού προγράμματος ή μέτρων έκτακτης ανάγκης, ή λόγω σταδιακής κατάργησης της συγχρηματοδότησης δράσεων για την καταπολέμηση των νοσημάτων των ζώων ή επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών
–Κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, εκτελεστικές πράξεις και επιτροπές: Οι συννομοθέτες συμφώνησαν ότι τα προγράμματα εργασίας εγκρίνονται με εκτελεστικές πράξεις που αποσκοπούν στο να θέσουν σε εφαρμογή τους κανόνες που έχουν ήδη θεσπιστεί με τη βασική νομοθετική πράξη, και σύμφωνα με τη σχετική τομεακή νομοθεσία όπου αυτό αρμόζει. Όσον αφορά τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, συμφωνήθηκε ότι η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή για περίοδο 7 ετών και ότι παρατείνεται σιωπηρά για περιόδους ίδιας διάρκειας, εκτός εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο αντιταχθούν στην εν λόγω παράταση.
–Αναδρομική ισχύς: Συμφωνήθηκε ότι ο κανονισμός αρχίζει να ισχύει την ημέρα της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2021.
Η Επιτροπή υποστηρίζει την προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά την τριμερή σύσκεψη, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την ταχεία έγκριση του νέου προγράμματος. Το πρόγραμμα θα συμβάλει στην ενίσχυση της διακυβέρνησης της εσωτερικής αγοράς και θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τους καταναλωτές και τις δημόσιες αρχές να αποκομίσουν τα οφέλη από την ολοκλήρωση της αγοράς.
4.Συμπέρασμα
Η Επιτροπή αποδέχεται τη θέση του Συμβουλίου, η οποία αντικατοπτρίζει πλήρως την προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε από τους συννομοθέτες στις 8 Δεκεμβρίου 2020.