Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020PC0599

    Πρόταση EKTEΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2017/1768 με την οποία επιτρέπεται στην Κροατία να εισαγάγει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από το άρθρο 287 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας

    COM/2020/599 final

    Βρυξέλλες, 30.9.2020

    COM(2020) 599 final

    2020/0280(NLE)

    Πρόταση

    EKTEΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    για την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2017/1768 με την οποία επιτρέπεται στην Κροατία να εισαγάγει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από το άρθρο 287 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας


    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    Σύμφωνα με το άρθρο 395 παράγραφος 1 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας 1 (στο εξής: οδηγία ΦΠΑ), το Συμβούλιο, αποφασίζοντας ομόφωνα έπειτα από πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να επιτρέπει σε κάθε κράτος μέλος να θεσπίζει ειδικά μέτρα παρέκκλισης από τις διατάξεις της εν λόγω οδηγίας, για λόγους απλούστευσης των διαδικασιών επιβολής του φόρου ή πρόληψης ορισμένων τύπων φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής.

    Με επιστολή που πρωτοκολλήθηκε στην Επιτροπή στις 18 Μαΐου 2020, η Κροατία ζήτησε άδεια να συνεχίσει, μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2020, να απαλλάσσει από τον ΦΠΑ τους υποκείμενους στον φόρο των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει το ισόποσο των 45 000 EUR σε εθνικό νόμισμα.

    Σύμφωνα με το άρθρο 395 παράγραφος 2 της οδηγίας ΦΠΑ, η Επιτροπή ενημέρωσε τα άλλα κράτη μέλη, με επιστολή της 6ης Ιουνίου 2020, σχετικά με το αίτημα που υπέβαλε η Κροατία. Με επιστολή της 11ης Ιουνίου 2020, η Επιτροπή γνωστοποίησε στην Κροατία ότι είχε στη διάθεσή της όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την εξέταση του αιτήματος.

    1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

    Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

    Το κεφάλαιο 1 του τίτλου XII της οδηγίας ΦΠΑ παρέχει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να θεσπίζουν ειδικά καθεστώτα για τις μικρές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να απαλλάσσουν τους υποκείμενους στον φόρο με ετήσιο κύκλο εργασιών κατώτερο από ένα συγκεκριμένο όριο. Η εν λόγω απαλλαγή σημαίνει ότι ο υποκείμενος στον φόρο δεν οφείλει να χρεώνει ΦΠΑ για τις παραδόσεις ή παροχές που πραγματοποιεί και, συνεπώς, δεν έχει δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ επί των εισροών του.

    Δυνάμει του άρθρου 287 σημείο 19 της οδηγίας ΦΠΑ, η Κροατία μπορεί να απαλλάσσει από τον ΦΠΑ τους υποκείμενους στον φόρο, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει το ισόποσο των 35 000 EUR σε εθνικό νόμισμα, με βάση τον συντελεστή μετατροπής κατά την ημερομηνία προσχώρησής της. Δυνάμει της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2017/1768 2 του Συμβουλίου, επιτρέπεται στη Κροατία να εφαρμόζει υψηλότερο όριο και, ως εκ τούτου, να απαλλάσσει από τον ΦΠΑ τους υποκείμενους σε φόρο με ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τις 45 000 EUR. Η εν λόγω απόφαση λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2020 και η Κροατία ζήτησε παράταση της ισχύος της.

    Σύμφωνα με τις κροατικές αρχές, το μέτρο διευκολύνει την είσπραξη του ΦΠΑ και παρέχει στη Κροατία τη δυνατότητα να απλουστεύσει τις διοικητικές διαδικασίες για τις μικρές επιχειρήσεις και, ως εκ τούτου, να μειώσει τον διοικητικό τους φόρτο. Επιπλέον, με το εν λόγω μέτρο θα μειωθεί και ο φόρτος εργασίας των φορολογικών αρχών.

    Εξάλλου, οι κροατικές αρχές παρατήρησαν ότι τα τελευταία έτη η αύξηση του ορίου δεν επέφερε μείωση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

    Το μέτρο έχει προαιρετικό χαρακτήρα. Ως εκ τούτου, οι μικρές επιχειρήσεις των οποίων ο κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει το όριο θα εξακολουθήσουν να έχουν τη δυνατότητα να ασκούν το δικαίωμά τους να εφαρμόζουν το κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

    Κατά κανόνα, οι παρεκκλίσεις χορηγούνται για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ώστε να είναι δυνατόν να αξιολογηθεί κατά πόσον το μέτρο παρέκκλισης εξακολουθεί να είναι κατάλληλο και αποτελεσματικό. Επιπλέον, πρόσφατα επανεξετάστηκαν οι διατάξεις των άρθρων 281 έως 294 της οδηγίας ΦΠΑ σχετικά με το ειδικό καθεστώς για τις μικρές επιχειρήσεις. Η οδηγία (ΕΕ) 2020/285 του Συμβουλίου 3 , η οποία θεσπίζει απλούστερους κανόνες ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις ορίζει ότι τα κράτη μέλη οφείλουν να θεσπίσουν και να δημοσιεύσουν τις νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις που είναι αναγκαίες για τη συμμόρφωση προς τους νέους κανόνες το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αρχίσουν να εφαρμόζουν τις εν λόγω εθνικές διατάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2025.

    Συνεπώς, είναι σκόπιμο να επιτραπεί στην Κροατία να εφαρμόσει το μέτρο παρέκκλισης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

    Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

    Το μέτρο παρέκκλισης συνάδει με τη φιλοσοφία της οδηγίας (ΕΕ) 2020/285 για την τροποποίηση των άρθρων 281 έως 294 της οδηγίας ΦΠΑ σχετικά με το ειδικό καθεστώς για τις μικρές επιχειρήσεις, η οποία προέκυψε από το σχέδιο δράσης για τον ΦΠΑ 4 και αποσκοπεί στη δημιουργία ενός σύγχρονου, απλουστευμένου καθεστώτος για τις επιχειρήσεις αυτές. Συγκεκριμένα, το μέτρο στοχεύει στη μείωση, αφενός, του κόστους συμμόρφωσης με το καθεστώς ΦΠΑ και, αφετέρου, των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε επίπεδο ΕΕ, αλλά και στον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων από την επιβολή ορίου, καθώς και στη διευκόλυνση της συμμόρφωσης και της παρακολούθησης των επιχειρήσεων από τις φορολογικές διοικήσεις.

    Επιπλέον, το όριο των 45 000 EUR συνάδει με την οδηγία (ΕΕ) 2020/285, στον βαθμό που επιτρέπει στα κράτη μέλη να καθορίζουν το όριο του ετήσιου κύκλου εργασιών που απαιτείται για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ σε επίπεδο που δεν υπερβαίνει τις 85 000 EUR (ή το αντίστοιχο ποσό σε εθνικό νόμισμα).

    Ανάλογες παρεκκλίσεις, με τις οποίες απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ οι υποκείμενοι στον φόρο με ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει ένα ορισμένο όριο, σύμφωνα με τα άρθρα 285 και 287 της οδηγίας ΦΠΑ, έχουν χορηγηθεί και σε άλλα κράτη μέλη. Στη Μάλτα 5  έχει χορηγηθεί όριο 20 000 EUR· στις Κάτω Χώρες 6 όριο 25 000 EUR· στην Ιταλία 7 όριο 30 000 EUR· στο Λουξεμβούργο 8 όριο 35 000 EUR· στη Λετονία 9 , την Πολωνία 10 και την Εσθονία 11 έχει χορηγηθεί όριο 40 000 EUR· στη Λιθουανία 12 όριο 45 000 EUR· στην Ουγγαρία 13 όριο 48 000 EUR· στη Σλοβενία 14 όριο 50 000 EUR· και στη Ρουμανία 15 όριο 88 500 EUR.

    Όπως προαναφέρθηκε, οι παρεκκλίσεις από την οδηγία ΦΠΑ θα πρέπει πάντοτε να ισχύουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ώστε να καθίσταται δυνατή η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων τους. Η συμπερίληψη ημερομηνίας λήξης ισχύος του ειδικού μέτρου στις 31 Δεκεμβρίου 2024, όπως ζήτησε η Κροατία, ευθυγραμμίζεται με τις απαιτήσεις της νέας οδηγίας σχετικά με απλούστερους κανόνες ΦΠΑ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η οδηγία αυτή προβλέπει την 1η Ιανουαρίου 2025 ως την ημερομηνία κατά την οποία τα κράτη μέλη θα πρέπει να θέσουν σε ισχύ τις εθνικές διατάξεις τις οποίες οφείλουν να θεσπίσουν προκειμένου να συμμορφωθούν με αυτήν.

    Συνεπώς, το προτεινόμενο μέτρο είναι σύμφωνο με τις διατάξεις της οδηγίας ΦΠΑ.

    Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης

    Η Επιτροπή τονίζει σταθερά στα ετήσια προγράμματα εργασίας της την ανάγκη θέσπισης απλούστερων κανόνων για τις μικρές επιχειρήσεις. Εν προκειμένω, το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2020 16 αναφέρεται σε μια «ειδική στρατηγική για τις ΜΜΕ, η οποία θα διευκολύνει τη λειτουργία, τη μεγέθυνση και την επέκταση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων». Το μέτρο παρέκκλισης είναι σύμφωνο με τους στόχους αυτούς, όσον αφορά τους δημοσιονομικούς κανόνες. Συνάδει κυρίως με το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής του 2017 17 , το οποίο αναφερόταν συγκεκριμένα στον ΦΠΑ τονίζοντας ότι ο διοικητικός φόρτος της συμμόρφωσης με το καθεστώς ΦΠΑ είναι μεγάλος για τις μικρές επιχειρήσεις και ότι οι τεχνικές καινοτομίες δημιουργούν νέες προκλήσεις όσον αφορά την αποτελεσματική είσπραξη του φόρου, υπογράμμιζε δε την ανάγκη απλούστευσης του καθεστώτος ΦΠΑ για τις μικρότερες επιχειρήσεις.

    Ομοίως, το μέτρο συνάδει με τη στρατηγική του 2015 για την ενιαία αγορά 18 , στην οποία η Επιτροπή έθεσε ως στόχο να συνδράμει στην ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων μειώνοντας τον διοικητικό φόρτο που τις εμποδίζει να δρέψουν όλα τα οφέλη της ενιαίας αγοράς. Επίσης, ακολουθεί τη φιλοσοφία της ανακοίνωσης της Επιτροπής του 2013 «Πρόγραμμα δράσης για την επιχειρηματικότητα 2020: Επιστροφή του επιχειρηματικού πνεύματος στην Ευρώπη» 19 , στην οποία τονίζεται η ανάγκη απλούστευσης της φορολογικής νομοθεσίας για τις μικρές επιχειρήσεις.

    Τέλος, το μέτρο συνάδει με τις πολιτικές της ΕΕ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως καθορίζονται στην ανακοίνωση του 2016 για τις νεοφυείς επιχειρήσεις 20 και στην ανακοίνωση του 2008 «Προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις – Μια “Small Business Act” για την Ευρώπη» 21 , η οποία καλεί τα κράτη μέλη να λαμβάνουν υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά των ΜΜΕ κατά την εκπόνηση νομοθεσίας και, ως εκ τούτου, να απλουστεύσουν το υφιστάμενο ρυθμιστικό περιβάλλον.

     2.    ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

    Νομική βάση

    Άρθρο 395 της οδηγίας ΦΠΑ.

    Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

    Δεδομένης της διάταξης της οδηγίας ΦΠΑ στην οποία βασίζεται, η πρόταση εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς, δεν έχει εφαρμογή η αρχή της επικουρικότητας.

    Αναλογικότητα

    Η απόφαση αφορά άδεια που χορηγείται σε κράτος μέλος κατόπιν αιτήματός του και ουδόλως συνιστά υποχρέωση.

    Δεδομένου του περιορισμένου πεδίου εφαρμογής της παρέκκλισης, το ειδικό μέτρο είναι ανάλογο προς τον επιδιωκόμενο σκοπό, δηλαδή την απλούστευση της επιβολής του φόρου προς όφελος των μικρών υποκείμενων στον φόρο, αλλά και της φορολογικής διοίκησης.

    Επιλογή της νομικής πράξης

    Η απόφαση αφορά άδεια που χορηγείται σε κράτος μέλος κατόπιν αιτήματός του και ουδόλως συνιστά υποχρέωση.

    Δεδομένου του περιορισμένου πεδίου εφαρμογής της παρέκκλισης, το ειδικό μέτρο είναι ανάλογο προς τον επιδιωκόμενο σκοπό, δηλαδή την απλούστευση της επιβολής του φόρου προς όφελος των μικρών υποκείμενων στον φόρο, αλλά και της φορολογικής διοίκησης.

    3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

    Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

    Δεν πραγματοποιήθηκε διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Η παρούσα πρόταση βασίζεται σε αίτημα της Κροατίας και αφορά μόνο το συγκεκριμένο κράτος μέλος.

    Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

    Δεν υπήρξε ανάγκη προσφυγής σε εξωτερικούς εμπειρογνώμονες.

    Εκτίμηση επιπτώσεων

    Η πρόταση εκτελεστικής απόφασης του Συμβουλίου αυξάνει το όριο ετήσιου κύκλου εργασιών κάτω από το οποίο οι υποκείμενοι στον φόρο θα μπορούν να απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ. Ως εκ τούτου, διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του μέτρου απλούστευσης το οποίο καταργεί πολλές υποχρεώσεις όσον αφορά τον ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει το ισόποσο των 45 000 EUR σε εθνικό νόμισμα.

    Οι υποκείμενοι στον φόρο των οποίων ο φορολογητέος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει το όριο δεν θα είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου ΦΠΑ και, ως εκ τούτου, ο διοικητικός φόρτος τους θα μειωθεί ως αποτέλεσμα του μέτρου, δεδομένου ότι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν μητρώα ΦΠΑ ή να υποβάλουν δήλωση ΦΠΑ. Επιπλέον, θα επιτευχθεί επίσης μείωση του φόρτου εργασίας των φορολογικών αρχών. Η πρόταση θα έχει δυνητικά θετικό αντίκτυπο στη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους υποκείμενους στον φόρο που είναι επί του παρόντος εγγεγραμμένοι στα μητρώα ΦΠΑ στην Κροατία και, κατ’ επέκταση, για τη φορολογική διοίκηση.

    Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις όσον αφορά τα έσοδα ΦΠΑ για την Κροατία δεν επέφεραν μείωση του προϋπολογισμού των εθνικών εσόδων.

    4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

    Η πρόταση δεν έχει επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της ΕΕ, διότι η Κροατία θα προβεί σε υπολογισμό της αντισταθμιστικής αποζημίωσης σύμφωνα με το άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΟΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1553/89 του Συμβουλίου.

    5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    Η πρόταση περιλαμβάνει ρήτρα λήξης ισχύος.

    2020/0280 (NLE)

    Πρόταση

    EKTEΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    για την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2017/1768 με την οποία επιτρέπεται στην Κροατία να εισαγάγει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από το άρθρο 287 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη την οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας 22 , και ιδίως το άρθρο 395 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)Δυνάμει του άρθρου 287 σημείο 19 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ, η Κροατία μπορεί να απαλλάσσει από τον φόρο προστιθέμενης αξίας (στο εξής: ΦΠΑ) τους υποκείμενους στον φόρο, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει το ισόποσο των 35 000 EUR σε εθνικό νόμισμα, με βάση τον συντελεστή μετατροπής κατά την ημερομηνία προσχώρησής της.

    (2)Με την εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2017/1768 του Συμβουλίου 23 επιτράπηκε στην Κροατία να εισαγάγει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από το άρθρο 287 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ (στο εξής: μέτρο παρέκκλισης) για απαλλαγή από τον ΦΠΑ των υποκείμενων στον φόρο των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει το ισόποσο των 45 000 EUR σε εθνικό νόμισμα, με βάση τον συντελεστή μετατροπής που ίσχυε κατά την ημερομηνία προσχώρησής της, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, ή έως την έναρξη ισχύος οδηγίας για την τροποποίηση των άρθρων 281 έως 294 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ, ανάλογα με το ποια ημερομηνία είναι προγενέστερη.

    (3)Με επιστολή που πρωτοκολλήθηκε στην Επιτροπή στις 18 Μαΐου 2020, η Κροατία ζήτησε άδεια να συνεχίσει να εφαρμόζει το μέτρο παρέκκλισης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, ημερομηνία κατά την οποία τα κράτη μέλη πρόκειται να θεσπίσουν τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορφωθούν με την οδηγία (ΕΕ) 2020/285 του Συμβουλίου 24 , η οποία θεσπίζει απλούστερους κανόνες ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις και, μεταξύ άλλων, καταργεί το άρθρο 287 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ.

    (4)Με επιστολή της 9ης Ιουνίου 2020, η Επιτροπή ενημέρωσε τα άλλα κράτη μέλη, σύμφωνα με το άρθρο 395 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο της οδηγίας 2006/112/ΕΚ, σχετικά με το αίτημα που υπέβαλε η Κροατία. Με επιστολή της 11ης Ιουνίου 2020, η Επιτροπή γνωστοποίησε στην Κροατία ότι διέθετε όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για την εξέταση του αιτήματος.

    (5)Από τα στοιχεία που προσκόμισε η Κροατία, προκύπτει ότι οι λόγοι για την εφαρμογή του μέτρου παρέκκλισης παραμένουν, εν γένει, αμετάβλητοι, ενώ το αυξημένο όριο δεν είχε αντίκτυπο στο συνολικό ποσό των φορολογικών εσόδων που εισπράττονται στο στάδιο της τελικής κατανάλωσης. Οι υποκείμενοι στον φόρο δύνανται πάντοτε να επιλέξουν το κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

    (6)Δεδομένων των δυνητικά θετικών επιπτώσεων του μέτρου παρέκκλισης στη μείωση του διοικητικού φόρτου και του κόστους συμμόρφωσης για τις μικρές επιχειρήσεις και τις φορολογικές αρχές και της απουσίας σημαντικής επίπτωσης στα συνολικά έσοδα από τον ΦΠΑ, θα πρέπει να επιτραπεί στην Κροατία να συνεχίσει να εφαρμόζει το μέτρο παρέκκλισης.

    (7)Η άδεια εφαρμογής του μέτρου παρέκκλισης θα πρέπει να ισχύει για περιορισμένο διάστημα. Το χρονικό διάστημα θα πρέπει να είναι επαρκές ώστε να καθίσταται δυνατή η εκτίμηση της αποτελεσματικότητας και της καταλληλότητας του ορίου. Επιπλέον, το άρθρο 287 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ καταργείται από την οδηγία (ΕΕ) 2020/285 με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2025. Συνεπώς, είναι σκόπιμο να επιτραπεί στην Κροατία να εφαρμόσει το μέτρο παρέκκλισης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

    (8)Η παρέκκλιση δεν θα έχει καμία επίπτωση στους ιδίους πόρους της Ένωσης που προέρχονται από τον φόρο προστιθέμενης αξίας, διότι η Κροατία θα προβεί σε υπολογισμό αντισταθμιστικής αποζημίωσης, σύμφωνα με το άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΟΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1553/89 του Συμβουλίου 25 .

    (9)Επομένως, η εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2017/1768 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    Στο άρθρο 2 της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2017/1768, το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.»

    Άρθρο 2

    Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στη Δημοκρατία της Κροατίας.

    Βρυξέλλες,

       Για το Συμβούλιο

       Ο Πρόεδρος

    (1)    ΕΕ L 347 της 11.12.2006, σ. 1.
    (2)    Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2017/1768 του Συμβουλίου, της 25ης Σεπτεμβρίου 2017, με την οποία επιτρέπεται στην Κροατία να εισαγάγει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από το άρθρο 287 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΕΕ L 250 της 28.9.2017, σ. 71-72).
    (3)    Οδηγία (ΕΕ) 2020/285 του Συμβουλίου της 18ης Φεβρουαρίου 2020 για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας όσον αφορά το ειδικό καθεστώς για τις μικρές επιχειρήσεις και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 904/2010 όσον αφορά τη διοικητική συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών με σκοπό την παρακολούθηση της ορθής εφαρμογής του ειδικού καθεστώτος για τις μικρές επιχειρήσεις (ΕΕ L 62 της 2.3.2020, σ. 13).
    (4)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή σχετικά με ένα σχέδιο δράσης για τον ΦΠΑ – Προς έναν ενιαίο χώρο ΦΠΑ στην ΕΕ – Η ώρα των αποφάσεων, COM(2016) 148 final.
    (5)    Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2018/279 του Συμβουλίου, της 20ής Φεβρουαρίου 2018, που επιτρέπει στη Μάλτα να εφαρμόσει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από το άρθρο 287 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΕΕ L 54 της 24.2.2018, σ. 14).
    (6)    Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2018/1904 του Συμβουλίου, της 4ης Δεκεμβρίου 2018, που επιτρέπει στις Κάτω Χώρες να εισαγάγουν ειδικό μέτρο παρέκκλισης από το άρθρο 285 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΕΕ L 310 της 6.12.2018, σ. 25).
    (7)    Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2016/1988 του Συμβουλίου, της 8ης Νοεμβρίου 2016, για την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης 2013/678/ΕΕ που επιτρέπει στην Ιταλική Δημοκρατία να συνεχίσει να εφαρμόζει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από το άρθρο 285 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΕΕ L 306 της 15.11.2016, σ. 11-12).
    (8)    Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2019/2210 του Συμβουλίου, της 19ης Δεκεμβρίου 2019, για την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης 2013/677/ΕΕ, που επιτρέπει στο Λουξεμβούργο να εισαγάγει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από το άρθρο 285 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΕΕ L 332 της 23.12.2019, σ. 155).
    (9)    Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2017/2408 του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2017, που επιτρέπει στη Δημοκρατία της Λετονίας να εφαρμόσει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από το άρθρο 287 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΕΕ L 342 της 21.12.2017, σ. 8).
    (10)    Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2018/1919 του Συμβουλίου, της 4ης Δεκεμβρίου 2018, για την τροποποίηση της απόφασης 2009/790/ΕΚ που επιτρέπει στη Δημοκρατία της Πολωνίας να εφαρμόσει μέτρο παρέκκλισης του άρθρου 287 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΕΕ L 311 της 7.12.2018, σ. 32).
    (11)    Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2017/563 του Συμβουλίου, της 21ης Μαρτίου 2017, που επιτρέπει στη Δημοκρατία της Εσθονίας να εφαρμόσει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από το άρθρο 287 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΕΕ L 80 της 25.3.2017, σ. 33).
    (12)    Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2017/1853 του Συμβουλίου, της 10ης Οκτωβρίου 2017, για την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης 2011/335/ΕΕ που επιτρέπει στη Δημοκρατία της Λιθουανίας να εφαρμόσει μέτρο παρέκκλισης από το άρθρο 287 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΕΕ L 265 της 14.10.2017, σ. 15).
    (13)    Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2018/1490 του Συμβουλίου, της 2ας Οκτωβρίου 2018, με την οποία επιτρέπεται στην Ουγγαρία να εισαγάγει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από το άρθρο 287 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΕΕ L 252 της 8.10.2018, σ. 38).
    (14)    Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2018/1700 του Συμβουλίου, της 6ης Νοεμβρίου 2018, για την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης 2013/54/ΕΕ με την οποία επιτρέπεται στη Δημοκρατία της Σλοβενίας να εφαρμόσει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από το άρθρο 287 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΕΕ L 285 της 13.11.2018, σ. 78).
    (15)    Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2017/1855 του Συμβουλίου, της 10ης Οκτωβρίου 2017, με την οποία επιτρέπεται στη Ρουμανία να εφαρμόσει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από το άρθρο 287 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΕΕ L 265 της 14.10.2017, σ. 19).
    (16)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — Πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2020 — Μια Ένωση που επιδιώκει περισσότερα [COM(2020) 37 final].
    (17)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — Πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής 2017 [COM(2016) 710 final].
    (18)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, Αναβάθμιση της ενιαίας αγοράς: περισσότερες ευκαιρίες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις [COM(2015) 550 final].
    (19)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — Πρόγραμμα δράσης για την επιχειρηματικότητα 2020: Επιστροφή του επιχειρηματικού πνεύματος στην Ευρώπη [COM(2012) 795 final].
    (20)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — Οι μελλοντικοί οδηγοί της Ευρώπης: Η πρωτοβουλία για τις νεοφυείς και τις αναπτυσσόμενες νέες επιχειρήσεις [COM(2016) 733 final].
    (21)    Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών «Προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις» — Μια «Small Business Act» για την Ευρώπη [COM(2008) 394 τελικό].
    (22)    ΕΕ L 347 της 11.12.2006, σ. 1.
    (23)    Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2017/1768 του Συμβουλίου, της 25ης Σεπτεμβρίου 2017, με την οποία επιτρέπεται στην Κροατία να εισαγάγει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από το άρθρο 287 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΕΕ L 250 της 28.9.2017, σ. 71).
    (24)    Οδηγία (ΕΕ) 2020/285 του Συμβουλίου της 18ης Φεβρουαρίου 2020 για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας όσον αφορά το ειδικό καθεστώς για τις μικρές επιχειρήσεις και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 904/2010 όσον αφορά τη διοικητική συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών με σκοπό την παρακολούθηση της ορθής εφαρμογής του ειδικού καθεστώτος για τις μικρές επιχειρήσεις (ΕΕ L 62 της 2.3.2020, σ. 13).
    Top