ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Βρυξέλλες, 19.10.2020
COM(2020) 690 final
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ
Πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2021
Μια Ένωση δύναμης σε έναν εύθραυστο κόσμο
1. Να αποκαταστήσουμε τον κόσμο του σήμερα διαμορφώνοντας τον κόσμο του αύριο
Σχεδόν ένα χρόνο πριν, ανέλαβε καθήκοντα η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εξελέγη βάσει ενός προγράμματος ταγμένου να προωθήσει τον μεγαλύτερο μέχρι σήμερα μετασχηματισμό της Ευρώπης κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2020 απηχούσε την εντολή αυτή, καθώς και τη φιλοδοξία που πρώτη φορά διατυπώθηκε στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της προέδρου von der Leyen. Περιέγραφε το όραμά μας για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας πιο δίκαιης, πιο υγιούς, πιο πράσινης και πιο ψηφιακής. Αν και πολλά άλλαξαν τον τελευταίο χρόνο, η φιλοδοξία αυτή παραμένει η κινητήρια δύναμή μας για τη χρονιά που έρχεται.
Την περασμένη χρονιά, η Επιτροπή επιδίωξε να θέσει τα θεμέλια για τη συστημική αλλαγή που χρειάζεται η Ευρώπη·μια ανάγκη η οποία κατέστη περισσότερο επείγουσα εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης του τομέα της υγείας που έπληξε σοβαρά την οικονομία όλων των χωρών. Κατά τις πρώτες 100 ημέρες, παρουσιάσαμε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, επεξεργαστήκαμε σχέδια για το ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης, εγκρίναμε τον χάρτη πορείας μας για μια ισχυρή κοινωνική Ευρώπη με στόχο την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων και θεσπίσαμε τη στρατηγική μας για την ισότητα των φύλων. Παρουσιάσαμε επίσης μια νέα βιομηχανική στρατηγική, ένα σχέδιο για την καλύτερη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και μέτρα για την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς. Διατυπώσαμε προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της διαδικασίας προσχώρησης, ανοίγοντας τον δρόμο για την ιστορική συμφωνία έναρξης διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, και καταβάλαμε προσπάθειες για τη δημιουργία μιας νέας εταιρικής σχέσης με την Αφρική.
Μετά τις 100 πρώτες ημέρες, προτείναμε μεταξύ άλλων ένα νέο ξεκίνημα για διαχρονικές προτεραιότητες, ιδίως με το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο και τη στρατηγική της ΕΕ για την Ένωση Ασφάλειας. Αντιμετωπίσαμε ζητήματα που επηρεάζουν ολόκληρη την κοινότητα αξιών μας, δημοσιεύοντας για πρώτη φορά ετήσια έκθεση σχετικά με το κράτος δικαίου που αφορά όλα τα κράτη μέλη. Και λάβαμε, σε oλόκληρο το φάσμα της κοινωνίας μας, μέτρα που εκτείνονται από την ισότητα των φύλων και την καταπολέμηση του ρατσισμού μέχρι τις δεξιότητες και τη νεολαία.
Ωστόσο, για πολύ διαφορετικούς λόγους, το 2020 θα είναι μια χρονιά που θα θέλουμε ταυτόχρονα να την ξεχάσουμε αυτοστιγμεί και να τη θυμόμαστε για πάντα. Η παγκόσμια πανδημία που κλόνισε συθέμελα την Ευρώπη και τον κόσμο, καθώς και η επακόλουθη παύση δραστηριοτήτων στις κοινωνίες και τις οικονομίες μας θα είναι κάτι πολύ περισσότερο από οδυνηρές αναμνήσεις για εκατομμύρια Ευρωπαίους που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα, που αρρώστησαν ή που βιώνουν μια περίοδο βαθιάς ανησυχίας όσον αφορά τα μέσα βιοπορισμού ή την ευημερία τους. Καμία και κανένας μας δεν είναι πιθανό να ξεχάσει την κατάσταση αστάθειας ή την αβεβαιότητα που εξακολουθούμε να αισθανόμαστε όλοι. Η πρόσφατη αναζωπύρωση του ιού στην Ευρώπη δείχνει ότι πρέπει να εξακολουθήσουμε να διαχειριζόμαστε τον ιό με προσοχή, εγρήγορση και συντονισμό.
Αλλά τη φετινή χρονιά θα τη θυμόμαστε και για έναν ακόμη λόγο: για την επείγουσα και πρωτοφανή δράση που ανέλαβε η Ευρώπη για να προστατέψει ανθρώπινες ζωές και μέσα βιοπορισμού. Η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να ενεργεί γρήγορα όταν χρειάζεται, να επιδεικνύει πραγματική αλληλεγγύη όταν πρέπει, και να αλλάζει συλλογικά τα πράγματα όταν θέλει. Η δράση της εκτείνεται από τη διάθεση όλων των κονδυλίων της ΕΕ και τη χρήση της ευελιξίας των δημοσιονομικών κανόνων μας και των κανόνων μας για τις κρατικές ενισχύσεις, έως τη δημιουργία αποθέματος ιατρικού εξοπλισμού. Από τον επαναπατρισμό περισσότερων από 600 000 πολιτών της ΕΕ, εγκλωβισμένων σε τρίτες χώρες, μέχρι τη δημιουργία του μέσου SURE που βοηθά τους εργαζόμενους να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους και τις επιχειρήσεις να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους. Συνολικά, η Επιτροπή έχει λάβει περισσότερα από 800 έκτακτα μέτρα για όλα τα ζητήματα, από τη διαχείριση των συνόρων μέχρι τη στήριξη των γεωργών και των αλιέων.
Στο μέλλον, μπορεί επίσης να θυμόμαστε τη φετινή χρονιά για τη μεγάλη επιτάχυνση των αλλαγών που επέφερε και για τη μεγάλη ευκαιρία που παραδόξως επιφύλαξε. Οι αλλαγές στο κλίμα, οι ψηφιακές τεχνολογίες και η γεωπολιτική επηρέαζαν ήδη βαθιά την κοινωνία μας και είχαν βαρύνουσα θέση στο πρόγραμμά μας. Ωστόσο, η πανδημία έχει εντείνει την ανάγκη να ηγηθεί η Ευρώπη της διττής πράσινης και ψηφιακής μετάβασης και να καταστήσει τις κοινωνίες και τις οικονομίες της περισσότερο ανθεκτικές. Το γεγονός αυτό δημιουργεί μια μοναδική ευκαιρία να βγούμε από την κατάσταση αστάθειας που προκάλεσε η κρίση, δημιουργώντας μια νέα δυναμική για την Ένωσή μας.
Στο πλαίσιο αυτό, διττός θα είναι ο στόχος της Επιτροπής για τη χρονιά που έρχεται. Πρώτον, θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διαχείριση της κρίσης και θα αρχίσει να αντλεί διδάγματα από αυτήν. Ειδικότερα, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την εξεύρεση, τη χρηματοδότηση και την εξασφάλιση εμβολίου ασφαλούς και προσβάσιμου σε όλους στην Ευρώπη και στον κόσμο.
Παράλληλα, το παρόν πρόγραμμα εργασίας καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί η Ευρώπη να αξιοποιήσει την ευκαιρία που παρουσιάζεται για να πραγματοποιήσει τους φιλόδοξους στόχους της και να ηγηθεί της μεγάλης επιτάχυνσης. Χάρη στο NextGenerationEU, το ιστορικό σχέδιο ανάκαμψης που παρουσίασε η Επιτροπή μαζί με έναν ανανεωμένο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό, η Ευρώπη διαθέτει ένα έτοιμο εργαλείο για να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία.
Με το NextGenerationEU, η Ευρώπη όχι μόνο επιλέγει να αποκαταστήσει τη ζημία, να ανακάμψει σήμερα και να στηρίξει όσους έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, αλλά και να υλοποιήσει και να οικοδομήσει έναν καλύτερο τρόπο ζωής για τον κόσμο του αύριο. Θα επικεντρωθεί στις βιώσιμες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, αφιερώνοντας το 37 % των δαπανών του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στις δαπάνες για την πράσινη μετάβαση και τουλάχιστον το 20 % σε επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία. Θα συνεργαστούμε στενά με τα κράτη μέλη για την προετοιμασία και την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Επιπλέον, η Επιτροπή θα διασφαλίσει ότι το 30 % των 750 δισ. EUR του NextGenerationEU θα συγκεντρωθεί μέσω πράσινων ομολόγων. Και θα στηρίξουμε τους συννομοθέτες, ώστε να διασφαλιστεί ταχεία συμφωνία σχετικά με τη συνολική δέσμη ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων EUR και να υπάρξουν αποτελέσματα το συντομότερο δυνατόν. Η Επιτροπή θα υποβάλει επίσης φιλόδοξες προτάσεις σχετικά με νέες πηγές εσόδων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Αυτό σημαίνει ότι έχουμε τις επενδύσεις που απαιτούνται για να πραγματοποιήσουμε το όραμα και τις φιλοδοξίες που προϋπήρχαν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2021 προβλέπει τη μετάβαση από τη στρατηγική στην υλοποίηση, με έμφαση σε νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες και αναθεωρήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας, σε συνέχεια των σχεδίων που παρουσιάστηκαν και για τους έξι πρωταρχικούς φιλόδοξους στόχους του προηγούμενου έτους. Οι πρωτοβουλίες αυτές απαριθμούνται στα παραρτήματα Ι και ΙΙ. Θα υλοποιήσουμε επίσης πρωτοβουλίες που είχαν προγραμματιστεί για το 2020 και οι οποίες αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας.
Η δράση μας θα εξακολουθήσει να διέπεται από το θεματολόγιο του 2030 και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό επίπεδο, καθώς και από τη συμφωνία του Παρισιού.
Κατά την υλοποίηση αυτού του προγράμματος εργασίας, η Επιτροπή θα προσπαθήσει επίσης να εξηγήσει τι κάνουμε και να λάβει υπόψη τις απόψεις των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σήμερα πιο σημαντικό από ποτέ να ξεκινήσει η δημόσια συζήτηση σχετικά με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. Τα ζητήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς —από την ανάγκη για μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας έως τις μακροχρόνιες αλλαγές που μπορεί να επιφέρει η πανδημία στον τρόπο συνύπαρξης— μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο αν όλες και όλοι έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους και αν αξιοποιήσουμε όλη την κοινή πείρα και εμπειρογνωσία μας.
Δεδομένου του γεωπολιτικού τοπίου και του μακροπρόθεσμου και μετασχηματιστικού χαρακτήρα των σχεδιαζόμενων πρωτοβουλιών, το έργο μας θα εξακολουθήσει να βασίζεται σε στρατηγικές προβλέψεις. Η πρώτη έκθεση στρατηγικής ανάλυσης προοπτικών κατέδειξε τη σημασία της ανθεκτικότητας, αφενός, για την ανάκαμψη και, αφετέρου, για να εξασφαλίσουμε ότι οι πολιτικές μας βασίζονται σε συγκεκριμένα στοιχεία και έχουν διαχρονικό χαρακτήρα. Η προσέγγιση αυτή μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να προετοιμαστούμε για τις νέες προκλήσεις και ευκαιρίες που αναπόφευκτα θα ανακύψουν το επόμενο έτος και θα απαιτήσουν από την πλευρά μας ετοιμότητα, ώστε να τις προβλέψουμε και να ανταποκριθούμε σ’ αυτές.
2. Υλοποίηση των έξι πρωταρχικών φιλόδοξων στόχων
2.1 Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία
Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η Επιτροπή θα εστιάσει το ενδιαφέρον της στην αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας μας για το κλίμα και την ενέργεια, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον προσφάτως προταθέντα στόχο μείωσης των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Η εν λόγω νομοθεσία θα ενταχθεί σε μια «δέσμη προσαρμογής στον στόχο του 55 %», η οποία θα καλύπτει όλες τις πτυχές, από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως την ενεργειακή απόδοση κατά κύριο λόγο, τα κτίρια, καθώς και τη χρήση γης, τη φορολογία της ενέργειας, τον επιμερισμό των προσπαθειών και την εμπορία εκπομπών, καθώς και ευρύ φάσμα διαφόρων άλλων νομοθετικών πράξεων. Η διπλωματία στον τομέα του κλίματος και της ενέργειας θα εξακολουθήσει να αποτελεί προτεραιότητα στις σχέσεις με τους εξωτερικούς εταίρους μας.
Όπως αναφέρεται στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της προέδρου von der Leyen, η Επιτροπή θα προτείνει έναν μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα που θα παρέχει κίνητρα στους ξένους παραγωγούς και τους εισαγωγείς της ΕΕ, ώστε να μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, διασφαλίζοντας παράλληλα ισότιμους όρους ανταγωνισμού ευνοϊκούς για το εμπόριο κατά τρόπο συμβατό με τον ΠΟΕ.
Το βάθος και το εύρος των εργασιών που έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας αντικατοπτρίζουν τον συστημικό χαρακτήρα της πράσινης μετάβασης και τη σημασία της ως αναπτυξιακής στρατηγικής. Θα προτείνουμε σειρά μέτρων για έξυπνες και βιώσιμες μεταφορές, καθώς και αναθεώρηση του κανονισμού για το διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών και της οδηγίας για τα ευφυή συστήματα μεταφορών. Θα συνεχίσουμε την εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία, εξετάζοντας τον οικολογικό σχεδιασμό και τα βιώσιμα προϊόντα, ιδίως την ανακύκλωση των ηλεκτρονικών, βελτιώνοντας, μεταξύ άλλων, τη συλλογή, την επαναχρησιμοποίηση και την επισκευή κινητών τηλεφώνων, φορητών υπολογιστών και άλλων συσκευών.
Καθίσταται έτσι φανερό ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία δεν περιορίζεται στη μείωση των εκπομπών αλλά έχει πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια. Σε αυτό το πνεύμα, θα δώσουμε συνέχεια στη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα για το 2030 και στη στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο», ιδίως για την τόνωση της βιολογικής παραγωγής, την αποκατάσταση υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων, την προστασία των ωκεανών και των παράκτιων περιοχών, την προστασία, την αποκατάσταση και τη βιώσιμη διαχείριση των δασών, καθώς και τη μείωση του κινδύνου των προϊόντων που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών στην αγορά της ΕΕ. Θα διαθέσουμε επίσης καινοτόμες πρόσθετες ύλες ζωοτροφών στην αγορά, ώστε να μειωθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κτηνοτροφίας.
2.2. Μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή
Για να διασφαλιστεί ότι αυτή είναι η ψηφιακή δεκαετία της Ευρώπης, θα προτείνουμε χάρτη πορείας με σαφώς καθορισμένους στόχους για το 2030, όπως η συνδεσιμότητα, οι δεξιότητες και οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες. Η προσέγγισή μας θα ακολουθήσει σαφείς αρχές: το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και τη συνδεσιμότητα, την ελευθερία του λόγου, την ελεύθερη ροή δεδομένων και την κυβερνοασφάλεια.
Θα αναλάβουμε δράση σε αυτούς τους διαφορετικούς τομείς, ιδίως με τη νομοθεσία που καλύπτει τις πτυχές της τεχνητής νοημοσύνης της ασφάλειας, της ευθύνης, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των δεδομένων, καθώς και με νομοθετική πράξη για τα δεδομένα, ώστε να καθοριστούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για καλύτερο έλεγχο και συνθήκες κοινοχρησίας δεδομένων για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Στο ίδιο πνεύμα, θα προτείνουμε νέα ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα που θα διευκολύνει την εκτέλεση καθηκόντων και την πρόσβαση σε επιγραμμικές υπηρεσίες σε ολόκληρη την Ευρώπη, θα εξασφαλίζει δε στους πολίτες μεγαλύτερο έλεγχο και μεγαλύτερη αμεριμνησία όσον αφορά τα δεδομένα που κοινοποιούν ηλεκτρονικά και τον τρόπο χρήσης τους.
Για την προάσπιση της δικαιοσύνης στον ψηφιακό κόσμο, η ΕΕ θα εξακολουθήσει να καταβάλλει προσπάθειες με σκοπό την επίτευξη διεθνούς συμφωνίας για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα παρέχει μακροπρόθεσμα βιώσιμα έσοδα. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, η Επιτροπή θα προτείνει την καταβολή ψηφιακής εισφοράς κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Στο ίδιο πνεύμα ενός δίκαιου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η Επιτροπή θα προτείνει τη θέσπιση νομικού μέσου για την εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού όσον αφορά τις ξένες επιδοτήσεις.
Η Επιτροπή θα συνεχίσει την εν εξελίξει επανεξέταση των κανόνων ανταγωνισμού, ώστε να διασφαλιστεί ότι είναι κατάλληλοι για το μεταβαλλόμενο περιβάλλον της αγοράς, όσον αφορά επίσης την επιταχυνόμενη ψηφιοποίηση της οικονομίας. Θα επικαιροποιήσουμε επίσης τη νέα βιομηχανική στρατηγική μας για την Ευρώπη, ώστε να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις της νόσου COVID-19, το παγκόσμιο ανταγωνιστικό πλαίσιο και η επιτάχυνση της διττής, πράσινης και ψηφιακής, μετάβασης.
Για να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς, διαφανείς και προβλέψιμες συνθήκες εργασίας, θα υποβληθεί νομοθετική πρόταση για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των ατόμων που παρέχουν υπηρεσίες μέσω πλατφορμών με σκοπό τη διασφάλιση δίκαιων συνθηκών εργασίας και επαρκούς κοινωνικής προστασίας.
2.3. Μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων
Καθώς η πανδημία και τα μέτρα ανάσχεσης εξακολουθούν να υφίστανται, είναι ουσιαστικής σημασίας για την Ευρώπη να διασφαλίσει ότι η υγειονομική και οικονομική κρίση δεν θα εξελιχθούν σε κοινωνική κρίση. Ο στόχος αυτός θα καθοδηγήσει τη δράση μας κατά το επόμενο έτος, ενώ η πλήρης εφαρμογή και χρήση του προγράμματος SURE θα βοηθήσει τους εργαζομένους να διατηρήσουν το εισόδημά τους και θα διασφαλίσει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να διατηρήσουν το προσωπικό τους. Θα αξιολογήσουμε προσεκτικά τα μέτρα αυτά κατά τα επόμενα έτη.
Ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων θα αποτελέσει την πυξίδα για την ανάκαμψη της Ευρώπης και είναι το καλύτερο εργαλείο που διαθέτουμε για να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μείνει στο περιθώριο. Θα παρουσιάσουμε ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης για να διασφαλίσουμε την πλήρη εφαρμογή του. Το σχέδιο δράσης θα αποτελέσει το βασικό μέσο με το οποίο η παρούσα Επιτροπή θα συμβάλει στην κοινωνικοοικονομική ανάκαμψη και ανθεκτικότητα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, με σκοπό να ενισχυθεί η κοινωνική δικαιοσύνη στο πλαίσιο της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης. Στο ίδιο πνεύμα, η νέα ευρωπαϊκή εγγύηση για τα παιδιά, που ανακοινώθηκε στις πολιτικές κατευθύνσεις της προέδρου von der Leyen, θα στοχεύει στη μείωση της παιδικής φτώχειας και των ανισοτήτων μεταξύ των παιδιών, διασφαλίζοντας ότι όλα τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως η υγεία και η εκπαίδευση. Αντλώντας διδάγματα από την πανδημία COVID-19 και στο πλαίσιο του μεταβαλλόμενου κόσμου της εργασίας, η Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα νέο στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Θα προτείνουμε επίσης ένα σχέδιο δράσης για την κοινωνική οικονομία με σκοπό τη βελτίωση των κοινωνικών επενδύσεων και τη στήριξη των φορέων της κοινωνικής οικονομίας και των κοινωνικών επιχειρήσεων προκειμένου να ξεκινήσουν τις δραστηριότητές τους, να επεκταθούν, να καινοτομήσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.
Οι οικονομίες μας χρειάζονται συνεχή πολιτική στήριξη και θα πρέπει να επιτύχουμε μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της παροχής χρηματοδοτικής στήριξης και της διασφάλισης δημοσιονομικής βιωσιμότητας. Καθώς αυξάνεται η διασπορά του ιού και εντείνονται τα μέτρα ανάσχεσης, τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν ορθή χρήση της δημοσιονομικής ευελιξίας για τη στήριξη της οικονομίας. Το παγκόσμιο εμπόριο και οι ολοκληρωμένες αξιακές αλυσίδες του θα εξακολουθήσουν να αποτελούν θεμελιώδη μοχλό ανάπτυξης και βασική κινητήρια δύναμη για μια πραγματικά παγκόσμια ανάκαμψη. Η επανεξέταση της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ βρίσκεται σε εξέλιξη και θα εγκρίνουμε ένα νέο μέσο για την αποτροπή και την καταπολέμηση των ενεργειών εξαναγκασμού από τρίτες χώρες.
Μακροπρόθεσμα, δεν υπάρχει πιο σίγουρος δρόμος προς τη σταθερότητα και την ανταγωνιστικότητα απ’ ό, τι μέσω μιας βαθύτερης Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, με την οποία θα διασφαλίζεται επίσης ο ισχυρότερος διεθνής ρόλος του ευρώ. Πρέπει να σημειώσουμε πρόοδο όσον αφορά την Ένωση Κεφαλαιαγορών και την Τραπεζική Ένωση. Μεταξύ άλλων, θα αναθεωρήσουμε το πλαίσιο για τον χειρισμό της πτώχευσης τραπεζών της ΕΕ, θα λάβουμε μέτρα για την τόνωση των διασυνοριακών επενδύσεων στην ΕΕ και θα εντείνουμε την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Στο πλαίσιο της συστημικής αλλαγής της Ευρώπης, το οικονομικό και χρηματοπιστωτικό μας σύστημα πρέπει επίσης να αποτελέσει βασική κινητήρια δύναμη της διττής μετάβασης. Θα προταθεί νομοθεσία σχετικά με τη βιώσιμη εταιρική διακυβέρνηση για την προώθηση της μακροπρόθεσμης βιώσιμης και υπεύθυνης εταιρικής συμπεριφοράς. Θα εξακολουθήσουμε επίσης να σημειώνουμε πρόοδο όσον αφορά τη βιώσιμη χρηματοδότηση, ιδίως προτείνοντας τη θέσπιση ενός προτύπου πράσινων ομολόγων της ΕΕ.
Για να επιτύχουμε τις φιλοδοξίες μας και να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις επενδυτικές και μεταρρυθμιστικές ανάγκες, πρέπει να αυξήσουμε και να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα και την ικανότητα των δημόσιων διοικήσεων και υπηρεσιών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
2.4. Μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο
Η παρούσα Επιτροπή ανέλαβε καθήκοντα με την εντολή να διασφαλίσει μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο. Η γεωπολιτική Επιτροπή μας επιδιώκει να προωθήσει τα στρατηγικά συμφέροντα και τους στόχους της ΕΕ στο εξωτερικό, καθώς και να υπερασπιστεί μια διεθνή τάξη βασιζόμενη σε κανόνες και σε αξίες, σε έναν όλο και πιο πολωμένο κόσμο. Θα εργαστούμε για την ενίσχυση του παγκόσμιου ρόλου μας ως πυλώνα ευθύνης, σταθερότητας, συνεργασίας και αλληλεγγύης, αντιμετωπίζοντας τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό παγκόσμιων προκλήσεων, κρίσεων και συγκρούσεων και κινητοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτουμε.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους, η Επιτροπή θα διασφαλίσει ότι η Ευρώπη διαδραματίζει ζωτικής σημασίας ρόλο στον εύθραυστο σημερινό κόσμο – είτε ο ρόλος αυτός συνίσταται στο να ηγηθεί της παγκόσμιας απόκρισης για την εξασφάλιση ενός ασφαλούς και προσβάσιμου εμβολίου για όλους είτε στο να ενισχύσει το βασιζόμενο σε κανόνες παγκόσμιο πολυμερές σύστημα, καθώς και τις διμερείς, περιφερειακές και παγκόσμιες εταιρικές σχέσεις. Θα εξακολουθήσουμε να δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στις ανατολικές και νότιες γειτονικές μας χώρες, στα Δυτικά Βαλκάνια και στην Αφρική.
Τα νέα μέσα εξωτερικών δαπανών που διαθέτουμε θα συμβάλουν στην υλοποίηση των στρατηγικών προτεραιοτήτων της Ένωσης στο εξωτερικό.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πιστεύει πάντα στη δύναμη και την αξία της πολυμερούς προσέγγισης και της συνεργασίας στο πλαίσιο παγκόσμιων θεσμών. Θα προτείνουμε μια κοινή ανακοίνωση σχετικά με την ενίσχυση της συμβολής της ΕΕ στη βασιζόμενη σε κανόνες πολυμέρεια. Πρέπει να ηγηθούμε των μεταρρυθμίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου με σκοπό την προσαρμογή τους στις νέες πραγματικότητες.
Σε συνεργασία με τους εταίρους μας, θα προτείνουμε μια ανανεωμένη εταιρική σχέση με τις νότιες γειτονικές μας χώρες και θα παρουσιάσουμε ανακοίνωση για την Αρκτική, με σκοπό την επικαιροποίηση της πολιτικής της ΕΕ για μια περιοχή που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στην κλιματική αλλαγή και στις περιβαλλοντικές πιέσεις, καθώς και στον αντίκτυπό τους στην οικονομία και την ασφάλεια.
Θα παρουσιάσουμε μια νέα στρατηγική προσέγγιση όσον αφορά τη στήριξη του αφοπλισμού, της αποστράτευσης και της επανένταξης των πρώην μαχητών, η οποία είναι καίριας σημασίας για την εξασφάλιση της διαρκούς σταθερότητας και ειρήνης σε χώρες και περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις.
Θα εκδώσουμε επίσης ανακοίνωση σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ, η οποία θα επικεντρώνεται ιδίως σε νέους τρόπους συνεργασίας με τους εταίρους μας και άλλους χορηγούς βοήθειας, στη χρήση ψηφιακών εργαλείων και καινοτόμων προσεγγίσεων όσον αφορά τη χρηματοδότηση και τους τρόπους χορήγησης βοήθειας, καθώς και στην ικανότητα ταχείας αντίδρασης της ίδιας της Επιτροπής και των τρόπων ενίσχυσης των εργασιών για τον συσχετισμό μεταξύ της ανθρωπιστικής βοήθειας, της ανάπτυξης και της ειρήνης.
Η αναθεώρηση της οδηγίας για την προξενική προστασία θα μας επιτρέψει να διευκολύνουμε την άσκηση του δικαιώματος σε προξενική προστασία, που απορρέει από την ιθαγένεια της Ένωσης, και να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη της ΕΕ για την καλύτερη προστασία των πολιτών της ΕΕ στο εξωτερικό, ιδίως σε περιόδους κρίσεων. Θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και τον υποστηρικτικό ρόλο της ΕΕ, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το μοναδικό δίκτυο αντιπροσωπειών της ΕΕ.
2.5. Προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας
Η τρέχουσα κρίση στον τομέα της υγείας κατέδειξε την ανάγκη να ενισχυθεί η ετοιμότητά μας για την αντιμετώπιση κρίσεων, καθώς και η διαχείριση των διασυνοριακών απειλών κατά της υγείας. Ενώ εξακολουθούμε να εστιάζουμε στο να διασφαλιστεί η ικανότητα της Ευρώπης να διαχειριστεί τη διασπορά του ιού και τις επιπτώσεις της πανδημίας, θα αντλήσουμε παράλληλα τα πρώτα διδάγματα από την κρίση. Είναι καιρός να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας.
Θα προτείνουμε ενίσχυση του πλαισίου της ΕΕ για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση σοβαρών διασυνοριακών απειλών κατά της υγείας, καθώς και των ρόλων των υφιστάμενων οργανισμών. Ως δεύτερο βήμα, θα προτείνουμε τη δημιουργία οργανισμού για τη βιοϊατρική προηγμένη έρευνα και ανάπτυξη. Στο πλαίσιο μιας νέας φαρμακευτικής στρατηγικής θα εξεταστεί η ασφάλεια της αλυσίδας εφοδιασμού της Ευρώπης και θα διασφαλιστεί ότι οι πολίτες μπορούν να βασίζονται σε ασφαλή, οικονομικώς προσιτά και υψηλής ποιότητας φάρμακα. Επιπλέον, έως τα τέλη του επόμενου έτους θα δρομολογηθεί ο ευρωπαϊκός χώρος δεδομένων για την υγεία με στόχο την αξιοποίηση δεδομένων για καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, καλύτερη έρευνα και καλύτερη χάραξη πολιτικής προς όφελος των ασθενών.
Θα αντλήσουμε επίσης διδάγματα σε άλλους τομείς, ιδίως όσον αφορά τον χώρο Σένγκεν και την προάσπιση της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα. Θα συνεργαστούμε με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη για τη διατήρηση και τη βελτίωση της λειτουργίας του χώρου Σένγκεν, βάσει μιας νέας στρατηγικής για το μέλλον του Σένγκεν και ισχυρότερων κανόνων Σένγκεν, και θα συνεχίσουμε τις εργασίες για την ολοκλήρωση του χώρου Σένγκεν.
Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο. Εν προκειμένω, η Επιτροπή θα προτείνει σειρά μέτρων για τη νόμιμη μετανάστευση, τα οποία θα περιλαμβάνουν δέσμη «για τα ταλέντα και τις δεξιότητες» και, στο πλαίσιο αυτό, αναθεώρηση της οδηγίας για τους επί μακρόν διαμένοντες και επανεξέταση της οδηγίας για την ενιαία άδεια, καθώς και επιλογές για την ανάπτυξη μιας δεξαμενής ταλέντων της ΕΕ. Άλλα στοιχεία του συμφώνου περιλαμβάνουν ένα σχέδιο δράσης της ΕΕ κατά της λαθραίας διακίνησης μεταναστών και στρατηγική για την οικειοθελή επιστροφή και την επανένταξη.
Θα εξακολουθήσουμε να ενισχύουμε την Ένωση Ασφάλειας, ιδίως με τη λήψη μέτρων κατά του οργανωμένου εγκλήματος, την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών, την υιοθέτηση νέας προσέγγισης όσον αφορά τα αντιτρομοκρατικά μέτρα και τη ριζοσπαστικοποίηση, καθώς και τη βελτίωση του εντοπισμού, της αφαίρεσης περιεχομένου και της καταγγελίας περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο.
Δεδομένης της αύξησης της αντισημιτικής βίας και των εγκλημάτων μίσους, η Επιτροπή θα παρουσιάσει ολοκληρωμένη στρατηγική για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, η οποία θα συμπληρώνει και θα υποστηρίζει τις προσπάθειες των κρατών μελών.
Η πορεία προς την οικονομική ανάκαμψη και την επιτυχή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση θα καταστήσει απαραίτητη την απόκτηση νέων δεξιοτήτων από τους Ευρωπαίους. Στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών για την εδραίωση νοοτροπίας διά βίου μάθησης και τη διευκόλυνση της μετάβασης μεταξύ θέσεων εργασίας, θα προτείνουμε πρωτοβουλία για τους ατομικούς λογαριασμούς μάθησης, με σκοπό την ενδυνάμωση των πολιτών, ώστε να παρακολουθούν προγράμματα κατάρτισης και να διαχειρίζονται τη σταδιοδρομία τους, και θα παρουσιάσουμε μια ευρωπαϊκή προσέγγιση για τα μικροδιαπιστευτήρια με σκοπό τη διεύρυνση των εξατομικευμένων ευκαιριών μάθησης για όλους.
2.6. Νέα ώθηση για την ευρωπαϊκή δημοκρατία
Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να οικοδομεί μια Ένωση ισότητας και να υποστηρίζει τη δέσμευση της Ευρώπης για την προστασία των αξιών της ΕΕ, καθώς και για την ένταξη και την ισότητα από κάθε άποψη, ανεξαρτήτως φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή θα παρουσιάσει στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, ιδίως με σκοπό να εξασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Με τη στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού θα εξεταστούν τρόποι προετοιμασίας της συμμετοχής των παιδιών και των νέων στη δημοκρατική ζωή της ΕΕ, προστασίας των ευάλωτων παιδιών και των δικαιωμάτων τους στο διαδίκτυο, προώθησης μιας φιλικής προς το παιδί δικαιοσύνης και πρόληψης και καταπολέμησης της βίας.
Η Επιτροπή, παραμένοντας προσηλωμένη στην προσχώρηση της ΕΕ στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, θα υποβάλει νέα πρόταση για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Θα προτείνει επίσης να επεκταθεί ο κατάλογος των «ευρωεγκλημάτων», ώστε να περιλαμβάνονται όλες οι μορφές εγκλημάτων μίσους και ρητορικής μίσους.
Το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τη δημοκρατία που πρόκειται να εγκριθεί θα αποτελέσει σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των δημοκρατιών μας, την αντιμετώπιση των απειλών εξωτερικής παρέμβασης στις ευρωπαϊκές εκλογές και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, καθώς και προς τη στήριξη των ελεύθερων και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης. Το επόμενο έτος θα προτείνουμε σαφέστερους κανόνες για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και θα αναλάβουμε δράση για την εξασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας όσον αφορά την επί πληρωμή πολιτική διαφήμιση, για τη βελτίωση των εκλογικών δικαιωμάτων των μετακινούμενων Ευρωπαίων, καθώς και για την προστασία των δημοσιογράφων και της κοινωνίας των πολιτών από στρατηγικές μηνύσεις κατά της δημόσιας συμμετοχής.
Θα προωθήσουμε επίσης τη διασυνοριακή δικαστική συνεργασία, αξιοποιώντας πλήρως τις ψηφιακές τεχνολογίες.
Η Επιτροπή θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο είναι δυνατόν, μέσω της πολιτικής συνοχής, να δοθεί ώθηση στην ανάκαμψη και τη διττή μετάβαση, να αντιμετωπιστούν οι διευρυνόμενες περιφερειακές ανισότητες, τόσο πριν όσο και μετά την κρίση COVID-19, και να διευκολυνθεί η αντιμετώπιση των αναδυόμενων κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει αξιολόγηση της κατάστασης στις περιφέρειές μας, ώστε να αυξηθούν οι γνώσεις μας και, ως εκ τούτου, να βελτιωθεί η ανταπόκρισή μας σε επίπεδο πολιτικής. Θα διαμορφώσει επίσης ένα μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγροτικές περιοχές, ώστε να προτείνει δράσεις για την αξιοποίηση του δυναμικού αυτών των περιοχών στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Βελτίωση της νομοθεσίας, χάραξη πολιτικής, εφαρμογή και επιβολή του δικαίου της ΕΕ
Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της, η Επιτροπή δεσμεύτηκε ως προς τη διαμόρφωση τεκμηριωμένων πολιτικών που θα καθιστούν ευκολότερη τη συμμόρφωση και λιγότερο πιθανή τη δημιουργία περιττής επιβάρυνσης για τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους. Η ανάγκη αυτή καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη όσο η Ευρώπη εξακολουθεί να διαχειρίζεται την κρίση και να επικεντρώνεται στην ανάκαμψη.
Η επικείμενη ανακοίνωση για τη βελτίωση της νομοθεσίας θα επικεντρωθεί στη μείωση της επιβάρυνσης, ιδίως στην εφαρμογή της προσέγγισης «για κάθε θέσπιση, μία κατάργηση». Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί ότι οι νεοεισαγόμενες διοικητικές επιβαρύνσεις αντισταθμίζονται με ελάφρυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων από αντίστοιχες επιβαρύνσεις σε επίπεδο ΕΕ, στον ίδιο τομέα πολιτικής. Από το επόμενο έτος, η πλατφόρμα «Fit-for-Future», μια ομάδα εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου, θα στηρίξει την Επιτροπή στον προσδιορισμό δυνατοτήτων απλούστευσης και μείωσης των επιβαρύνσεων.
Η κρίση ανέδειξε περαιτέρω την ανάγκη λήψης τεκμηριωμένων αποφάσεων που βασίζονται σε στοιχεία και στις αρχές για τη βελτίωση της νομοθεσίας. Η ανάγκη για εκτιμήσεις επιπτώσεων που λαμβάνουν υπόψη τις απόψεις όλων των ενδιαφερομένων είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Η Επιτροπή θα καταστήσει τις διαβουλεύσεις περισσότερο αποτελεσματικές και προσβάσιμες για να διευκολύνει τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών και να ανταποκριθεί στην έκκληση για πιο εξορθολογισμένες διαβουλεύσεις.
Η Επιτροπή θα εντείνει επίσης τις προσπάθειες για τη βελτίωση της αποτελεσματικής εφαρμογής, υλοποίησης και επιβολής του δικαίου της ΕΕ. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, την προστασία των βασικών αλυσίδων εφοδιασμού που παρέχουν τρόφιμα στα καταστήματα και ιατρικά εφόδια στις υπηρεσίες υγείας, την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών και την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να στηρίζει και να συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για να διασφαλίσει την ταχεία και ορθή εφαρμογή των νέων και των υφιστάμενων κανόνων της ΕΕ. Ταυτόχρονα, δεν θα διστάσει να διασφαλίσει την τήρηση του δικαίου της ΕΕ μέσω διαδικασιών επί παραβάσει, όταν αυτό απαιτείται.
4. Συμπέρασμα
Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι λαοί της Ευρώπης έκαναν θυσίες για να αλληλοπροστατευτούν· πρέπει λοιπόν να διαφυλάξουμε την πρόοδο που μαζί επιτύχαμε. Επομένως, πρέπει να συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε και να επικεντρωθούμε στη διασφάλιση της ικανότητάς μας να διαχειριστούμε την κρίση, να συνεργαστούμε και να εργαστούμε για μια μακροπρόθεσμη λύση που θα μας επιτρέψει να ξεπεράσουμε την κρίση αυτή.
Ωστόσο, μέχρι να ξεπεράσει η Ευρώπη την κρίση, πρέπει να είμαστε έτοιμοι ν’ αρχίσουμε να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα πράγματα και να ζούμε σε μια περισσότερο υγιή, δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία. Τούτο σημαίνει ότι πρέπει να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας, αλλά και να επισπεύσουμε την εφαρμογή του μετασχηματιστικού θεματολογίου με βάση το οποίο εξελέγη η παρούσα Επιτροπή και στο οποίο έχει επικεντρωθεί από την πρώτη ημέρα της θητείας της.
Αυτός είναι ο διττός σκοπός του προγράμματος εργασίας της παρούσας Επιτροπής, καθώς και όλων των πρωτοβουλιών που περιλαμβάνονται σε αυτό. Μπορεί κάθε πρωτοβουλία να επικεντρώνεται σε διαφορετικό τομέα, όλες όμως πρέπει να οδηγούν στην ίδια κατεύθυνση. Απώτερος στόχος τους είναι να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη, το περιβάλλον μας υγιέστερο, τις κοινωνίες πιο δίκαιες, τις ευκαιρίες πιο πολύπλευρες και πιο προσβάσιμες, και τις οικονομίες πιο σύγχρονες και προσανατολισμένες προς την επίτευξη ευρύτερων στόχων.
Για να διασφαλιστεί ο επιθυμητός αντίκτυπος των πρωτοβουλιών αυτών, η Επιτροπή θα συνεργαστεί στενά τόσο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και με το Συμβούλιο. Με αυτό το πνεύμα συλλογικότητας, η Ευρώπη συσπειρώθηκε και κατέληξε σε συμφωνία για τη θέσπιση του NextGenerationEU. Με πνεύμα συλλογικότητας, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την πανδημία και να επιτύχουμε τη συστημική αλλαγή που χρειάζεται η Ευρώπη. Έχουμε το όραμα, έχουμε το σχέδιο, έχουμε τις επενδύσεις· αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να ανακάμψουμε, οικοδομώντας έναν καλύτερο κόσμο για το μέλλον.