EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019XG1210(02)

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη σημασία του 5G για την ευρωπαϊκή οικονομία και την ανάγκη μετριασμού των κινδύνων ασφάλειας που συνδέονται με το 5G2019/C 414/03

ST/14517/2019/INIT

ΕΕ C 414 της 10.12.2019, p. 7–9 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

10.12.2019   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 414/7


Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη σημασία του 5G για την ευρωπαϊκή οικονομία και την ανάγκη μετριασμού των κινδύνων ασφάλειας που συνδέονται με το 5G

(2019/C 414/03)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

ΕΧΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ 5G ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

1.   

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ότι η τεχνολογία 5G αποτελεί εξέλιξη των δικτύων 4G και ότι η τεχνολογία 5G θα αυξήσει τις δυνατότητες παροχής υπηρεσιών κινητών δικτύων ενώ ταυτόχρονα θα επιτρέψει την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων και δημόσιων υπηρεσιών σε πολλαπλούς τομείς, προσφέροντας παράλληλα και άλλες ευκαιρίες για τους ευρωπαίους πολίτες, τους φορείς τηλεπικοινωνιών, τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ, τον δημόσιο τομέα, καθώς και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

2.   

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ ότι η Ένωση έχει αναπτύξει νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση και τον μετριασμό των κινδύνων κυβερνοασφάλειας που συνδέονται με την τεχνολογία 5G, όπως την οδηγία (ΕΕ) 2018/1972 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2018, για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (ΕΚΗΕ) και την οδηγία (ΕΕ) 2016/1148 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Ιουλίου 2016, σχετικά με μέτρα για υψηλό κοινό επίπεδο ασφάλειας συστημάτων δικτύου και πληροφοριών σε ολόκληρη την Ένωση (οδηγία ΑΔΠ).

3.   

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ την ανάγκη επίτευξης των φιλόδοξων στόχων του σχεδίου δράσης για το 5G που εγκρίθηκε από την Επιτροπή το 2016 και της υπουργικής δήλωσης του Τάλιν σχετικά με την τεχνολογία 5G, καθώς και του σχετικού χάρτη πορείας που συμφωνήθηκε μεταξύ των κρατών μελών το 2017 με βάση τους στόχους της κοινωνίας των Gigabit.

4.   

ΤΟΝΙΖΕΙ ότι τα δίκτυα 5G θα αποτελέσουν μέρος των καίριων υποδομών για τη λειτουργία και τη διατήρηση ζωτικών κοινωνικών και οικονομικών λειτουργιών και ενός ευρέος φάσματος υπηρεσιών απαραίτητων για τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, συμπεριλαμβανομένου του ψηφιακού της μετασχηματισμού και, στο πλαίσιο αυτό, ΤΟΝΙΖΕΙ τη σημασία της ευρωπαϊκής τεχνολογικής κυριαρχίας και της προώθησης σε παγκόσμιο επίπεδο της προσέγγισης της ΕΕ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο των μελλοντικών δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

5.   

ΤΟΝΙΖΕΙ την ανάγκη να εξασφαλιστεί η ταχεία ανάπτυξη των δικτύων 5G βάσει της ζήτησης και ότι η τεχνολογία 5G αποτελεί βασικό πλεονέκτημα για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, τη βιωσιμότητα, μείζονα μοχλό για τις μελλοντικές ψηφιακές υπηρεσίες, καθώς και προτεραιότητα για την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο ΤΟΝΙΖΕΙ επίσης τη σημασία της συνεργασίας των κρατών μελών για την αξιοποίηση των δικτύων 5G σε διασυνοριακές περιοχές μεταξύ των κρατών μελών.

6.   

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ την ανάγκη να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις δυνατότητες του 5G και να αυξηθούν οι αρμοδιότητες των φορέων ανάπτυξης και των διαφόρων ομάδων χρηστών, καθώς και ότι ο δημόσιος τομέας, ηγούμενος δια του παραδείγματος, οφείλει να ενθαρρύνει τη χρήση του 5G, και παροτρύνει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών για τη στήριξη της επιτυχούς ανάπτυξης του 5G, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων που σχετίζονται με τις μετρήσεις των ορίων των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων (ΗΜΠ).

7.   

ΠΑΡΟΤΡΥΝΕΙ την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να καταστήσουν την ΕΕ ηγετική αγορά ανάπτυξης δικτύων 5G και λύσεων με βάση το 5G που προωθούν την ανάπτυξη και την καινοτομία, βελτιώνουν την καθημερινή ζωή των πολιτών και των επιχειρήσεων, καθιστούν δυνατή την παροχή νέων υπηρεσιών και εφαρμογών και προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες για ολόκληρη την κοινωνία σε βασικούς τομείς και κλάδους όπως η ενέργεια, η υγειονομική περίθαλψη, η γεωργία, η χρηματοδότηση και η κινητικότητα.

ΕΧΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΕΤΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ 5G

8.   

ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΕΙ τη σημασία της διαφύλαξης της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας των δικτύων και των υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ιδίως όσον αφορά την τεχνολογία 5G, ακολουθώντας μια προσέγγιση βάσει κινδύνου.

9.   

ΤΟΝΙΖΕΙ ότι, ενώ η ανάπτυξη των δικτύων 5G δημιουργεί νέες ευκαιρίες, οι βαθιές αλλαγές που θα επιφέρουν οι τεχνολογίες 5G στα δίκτυα, τις συσκευές και τις εφαρμογές, καθώς και οι αυξημένες ανησυχίες για την ασφάλεια που σχετίζονται με την ακεραιότητα και τη διαθεσιμότητα των δικτύων 5G, καθώς και την εμπιστευτικότητα και την προστασία της ιδιωτικής ζωής, υποχρεώνουν την ΕΕ και τα κράτη μέλη να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην προώθηση της ασφάλειας των εν λόγω δικτύων και όλων των υπηρεσιών που εξαρτώνται από τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες στον κυβερνοχώρο.

10.   

ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ τις συνεχιζόμενες κοινές ευρωπαϊκές προσπάθειες για τη διασφάλιση της ασφάλειας των δικτύων 5G, βάσει ιδίως της σύστασης της Επιτροπής για την ασφάλεια των δικτύων 5G στον κυβερνοχώρο και ΤΟΝΙΖΕΙ τη σημασία μιας συντονισμένης προσέγγισης και αποτελεσματικής υλοποίησης της σύστασης προκειμένου να αποφευχθεί ο κατακερματισμός της ενιαίας αγοράς.

11.   

ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ την ευρωπαϊκή συντονισμένη αξιολόγηση κινδύνου που δημοσιεύτηκε στις 9 Οκτωβρίου 2019 ως πρώτο παραδοτέο μετά τη σύσταση.

12.   

ΤΟΝΙΖΕΙ ότι οι τεχνολογικές αλλαγές που εισήγαγε η τεχνολογία 5G θα αυξήσουν τη συνολική επιφάνεια έκθεσης σε πιθανές επιθέσεις και θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο προφίλ κινδύνου των επιμέρους παρόχων.

13.   

ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΕΙ ότι, εκτός από τους τεχνικούς κινδύνους που σχετίζονται με την ασφάλεια των δικτύων 5G στον κυβερνοχώρο, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλοι μη τεχνικοί παράγοντες όπως το νομικό και πολιτικό πλαίσιο στο οποίο ενδέχεται να υπόκεινται οι προμηθευτές σε τρίτες χώρες.

14.   

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ότι είναι σημαντικό για τα κράτη μέλη να εξετάσουν την ανάγκη διαφοροποίησης των προμηθευτών προκειμένου να αποφύγουν ή να περιορίσουν τη δημιουργία σημαντικής εξάρτησης από έναν αποκλειστικό προμηθευτή, ώστε να μειωθούν οι συνέπειες από ενδεχόμενη αδυναμία αυτού του προμηθευτή να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις.

15.   

ΤΟΝΙΖΕΙ τη σημασία της αξιολόγησης των κινδύνων που συνδέονται με τις αλληλεξαρτήσεις των δικτύων 5G και άλλων σημαντικών δημόσιων και ιδιωτικών συστημάτων και υπηρεσιών.

ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

16.   

ΤΟΝΙΖΕΙ ότι η ταχεία και ασφαλής ανάπτυξη των δικτύων 5G είναι καίρια για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και απαιτεί συντονισμένη προσέγγιση στην ΕΕ, με την επιφύλαξη των αρμοδιοτήτων των κρατών μελών σε θέματα ανάπτυξης δικτύων και εθνικής ασφάλειας.

17.   

ΤΟΝΙΖΕΙ ότι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης στις τεχνολογίες 5G βασίζεται σταθερά στις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες, το κράτος δικαίου, η προστασία της ιδιωτικής ζωής, των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της διανοητικής ιδιοκτησίας, η δέσμευση για διαφάνεια, η αξιοπιστία και η συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών και των πολιτών, καθώς και η ενισχυμένη διεθνής συνεργασία.

18.   

ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΕΙ ότι η ολοένα περιπλοκότερη, διασυνδεδεμένη και ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και αποτελεσματικά και αναλογικά μέτρα ασφάλειας με έμφαση στην ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής ήδη από τον σχεδιασμό ως αναπόσπαστων στοιχείων των υποδομών και του τερματικού εξοπλισμού 5G.

19.   

ΤΟΝΙΖΕΙ ότι τα δίκτυα 5G και τα λοιπά συναφή δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών πρέπει να προστατεύονται συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους ώστε να καλύπτουν τη συνολική αλυσίδα εφοδιασμού και όλο τον σχετικό εξοπλισμό.

20.   

ΤΟΝΙΖΕΙ την ανάγκη αντιμετώπισης και μετριασμού των πιθανών προκλήσεων που προκύπτουν από την ανάπτυξη δικτύων και υπηρεσιών 5G για την επιβολή του νόμου, συμπεριλαμβανομένης π.χ. της νόμιμης υποκλοπής.

21.   

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ την ανάγκη θέσπισης αυστηρών κοινών προτύπων και μέτρων ασφαλείας, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς προσπάθειες τυποποίησης της τεχνολογίας 5G, για όλους τους σχετικούς κατασκευαστές, τους φορείς παροχής ηλεκτρονικών επικοινωνιών και τους παρόχους υπηρεσιών, και ότι τα βασικά στοιχεία, όπως αυτά που είναι κρίσιμα για την εθνική ασφάλεια, θα προέρχονται μόνο από αξιόπιστα μέρη.

22.   

ΣΤΗΡΙΖΕΙ το συνεχιζόμενο έργο του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (ENISA) όσον αφορά το ευρωπαϊκό πλαίσιο πιστοποίησης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο που θεσπίζεται με την Πράξη για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, με δυνατότητα ενίσχυσης του επιπέδου ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για προϊόντα, υπηρεσίες και διαδικασίες ΤΠΕ.

23.   

ΤΟΝΙΖΕΙ ότι, ενώ η τυποποίηση και η πιστοποίηση μπορεί να είναι ικανές να αντιμετωπίζουν ορισμένες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας που σχετίζονται με τα δίκτυα 5G, απαιτούνται πρόσθετα μέτρα ασφαλείας για τον αποτελεσματικό μετριασμό των κινδύνων.

24.   

ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ την εν εξελίξει προετοιμασία από την Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη και τον ιδιωτικό τομέα, μιας στρατηγικής ευρωπαϊκής εταιρικής σχέσης για τα έξυπνα δίκτυα και τις υπηρεσίες στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», με στόχο την προώθηση των επενδύσεων, τη διατήρηση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την ενίσχυση της έρευνας, της καινοτομίας και την ανάπτυξη ασφαλών λύσεων στο πεδίο της τεχνολογίας 5G και πέραν αυτού.

25.   

ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ την προτεραιότητα που αποδίδεται στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στο προτεινόμενο πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» ως μέσο ενίσχυσης των ικανοτήτων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο της ΕΕ, καθώς και την πρωτοβουλία στο πλαίσιο του προτεινόμενου προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη» για τους διασυνοριακούς διαδρόμους 5G του ΔΕΔ-Μ.

26.   

ΚΑΛΕΙ τα κράτη μέλη και την Επιτροπή, με την υποστήριξη του ENISA, να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ακεραιότητας των δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ιδίως των δικτύων 5G, και να συνεχίσουν να παγιώνουν μια συντονισμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες 5G και με βάση τις εν εξελίξει κοινές εργασίες γύρω από την εργαλειοθήκη ασφαλείας 5G για τον προσδιορισμό αποτελεσματικών κοινών μεθοδολογιών και εργαλείων για τον μετριασμό των κινδύνων που σχετίζονται με τα δίκτυα 5G.


Top