ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Βρυξέλλες, 31.10.2019
COM(2019) 580 final
2019/0253(COD)
Πρόταση
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 όσον αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία από το οικονομικό έτος 2021 και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 όσον αφορά την ευελιξία μεταξύ πυλώνων για το ημερολογιακό έτος 2020
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
•Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης
Η παρούσα πρόταση αποσκοπεί στην παροχή ασφάλειας και συνέχειας στη χορήγηση στήριξης στους Ευρωπαίους γεωργούς κατά το έτος 2020 και στη διασφάλιση της τήρησης των δημοσιονομικών ανώτατων ορίων για το ΕΓΤΕ, με την προσαρμογή δύο νομοθετικών πράξεων της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ).
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση της ΚΓΠ, απαιτούνται ορισμένες τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 σχετικά με τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής (οριζόντιος κανονισμός), ώστε να διασφαλιστεί ότι ο μηχανισμός δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιτρέπει την τήρηση του μέγιστου ανώτατου ορίου το οποίο ορίζει ο κανονισμός για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο μπορεί να συνεχίσει να εφαρμόζεται τα οικονομικά έτη μετά το 2020.
Όσον αφορά τις άμεσες ενισχύσεις, ο κανονισμός (ΕΕ) 2019/288 τροποποίησε τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 περί θεσπίσεως κανόνων για άμεσες ενισχύσεις στους γεωργούς βάσει καθεστώτων στήριξης στο πλαίσιο της Κοινής γεωργικής πολιτικής (κανονισμός για τις άμεσες ενισχύσεις), ώστε να επεκταθεί η ευελιξία μεταξύ των πυλώνων που προβλεπόταν για τα ημερολογιακά έτη 2015-2019 στο ημερολογιακό έτος 2020 / οικονομικό έτος 2021. Ο εν λόγω κανονισμός ορίζει τα ποσά για μεταφορά από την αγροτική ανάπτυξη στις άμεσες ενισχύσεις ως ποσοστό του ποσού που διατίθεται για τη στήριξη η οποία χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του ΕΓΤΑΑ για το οικονομικό έτος 2021 δυνάμει της θεσπισθείσας ενωσιακής νομοθεσίας μετά την έκδοση από το Συμβούλιο του σχετικού κανονισμού σύμφωνα με το άρθρο 312 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ. Η σχετική ενωσιακή νομοθεσία ενδέχεται να μην έχει θεσπιστεί τη χρονική στιγμή που τα κράτη μέλη θα πρέπει να κοινοποιήσουν την απόφασή τους για μεταφορά. Για να καταστεί δυνατή η εφαρμογή της ευελιξίας από την αγροτική ανάπτυξη στις άμεσες ενισχύσεις, είναι σκόπιμο να καθοριστεί το μέγιστο ποσό που μπορεί να μεταφερθεί βάσει κατ’ αποκοπή ποσού και όχι ποσοστού. Κατά συνέπεια, και επειδή το ποσό που είναι διαθέσιμο ως άμεσες ενισχύσεις έχει επιπτώσεις στις επιλογές των κρατών μελών σχετικά με την προαιρετική συνδεδεμένη στήριξη, που κοινοποιήθηκαν τον Αύγουστο του 2019, τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να έχουν τη δυνατότητα να αναθεωρήσουν την απόφαση του Αυγούστου σχετικά με την προαιρετική συνδεδεμένη στήριξη.
•Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής
Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις συνάδουν με τον κανονισμό για τις άμεσες ενισχύσεις, καθώς και με τον κανονισμό για τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής. Ως εκ τούτου, η πρόταση συνάδει με τις ισχύουσες διατάξεις πολιτικής της ΚΓΠ.
•Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης
2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ
•Νομική βάση
Άρθρο 43 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ.
•Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)
Η Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει ότι η γεωργία αποτελεί τομέα συντρέχουσας αρμοδιότητας της Ένωσης και των κρατών μελών. Η Ένωση ασκεί την αρμοδιότητά της με την έκδοση διαφόρων νομοθετικών πράξεων, καθορίζοντας και εφαρμόζοντας με τον τρόπο αυτό μια ΚΓΠ της ΕΕ, όπως προβλέπεται στα άρθρα 38 έως 44 της ΣΛΕΕ. Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 θεσπίζει ένα σύστημα άμεσων ενισχύσεων για τους γεωργούς. Σύμφωνα με το άρθρο 39 της ΣΛΕΕ, ένας από τους στόχους της ΚΓΠ είναι η εξασφάλιση δίκαιου βιοτικού επιπέδου για τους γεωργούς. Η προτεινόμενη πρωτοβουλία ανταποκρίνεται στον στόχο αυτό. Η προστιθέμενη αξία της πρότασης είναι να εξασφαλιστούν η ασφάλεια και η σταθερότητα της άμεσης εισοδηματικής στήριξης για τους Ευρωπαίους γεωργούς κατά το έτος 2020.
Η τήρηση του καθαρού ανώτατου ορίου του ΕΓΤΕ διασφαλίζεται σε επίπεδο ΕΕ με την εφαρμογή του μηχανισμού δημοσιονομικής πειθαρχίας, όπου χρειάζεται. Οι στόχοι αυτοί μπορούν να επιτευχθούν μόνο με τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 και (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 από τους συννομοθέτες της ΕΕ.
•Αναλογικότητα
Η πρόταση δεν συνεπάγεται νέες εξελίξεις της πολιτικής σε σύγκριση με τις νομοθετικές πράξεις που αποσκοπεί να τροποποιήσει. Η πρόταση τροποποιεί τους υφιστάμενους κανονισμούς μόνο στον βαθμό που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων που περιγράφονται ανωτέρω.
•Επιλογή της νομικής πράξης
Δεδομένου ότι οι αρχικές νομοθετικές πράξεις είναι κανονισμοί του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, οι τροποποιήσεις πρέπει επίσης να εισαχθούν ως κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία.
3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ
Η πρόταση αποκλίνει από τη συνήθη πρακτική, όπως καθορίζεται στις κατευθυντήριες γραμμές για τη βελτίωση της νομοθεσίας και στην εργαλειοθήκη. Η παρέκκλιση από τη συνήθη πρακτική είναι αναγκαία για τους ακόλουθους λόγους:
- η πρόταση είναι ιδιαίτερα τεχνικής φύσης στο πεδίο εφαρμογής της·
- η πρωτοβουλία αφορά οικονομικά ζητήματα που συνδέονται με το τέλος της τρέχουσας περιόδου προγραμματισμού·
- δεν εισάγει νέες πολιτικές δεσμεύσεις.
Ως εκ τούτου, η εκτίμηση επιπτώσεων, η δημόσια διαβούλευση και ο χάρτης πορείας δεν ενδείκνυνται για την παρούσα πρόταση. Επιπλέον, δεδομένου ότι η νομοθεσία πρέπει να θεσπιστεί τον Δεκέμβριο του 2019, η έγκριση από τους συννομοθέτες είναι επείγουσα.
•Εκ των υστέρων αξιολογήσεις / έλεγχοι καταλληλότητας της ισχύουσας νομοθεσίας
•Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη
•Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας
•Εκτίμηση επιπτώσεων
•Καταλληλότητα και απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου
•Θεμελιώδη δικαιώματα
Η πρόταση σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τηρεί τις αρχές που αναγνωρίζονται ιδίως από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Οι τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 εξασφαλίζουν τη δυνατότητα καθορισμού ποσοστού αναπροσαρμογής στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας κατά τα οικονομικά έτη 2021 και επόμενα, όταν οι προβλέψεις δαπανών για τα μέτρα που χρηματοδοτούνται εντός του καθαρού ανώτατου ορίου του ΕΓΤΕ για ένα δεδομένο οικονομικό έτος δείχνουν ότι θα σημειωθεί υπέρβαση των ισχυόντων ετήσιων ανώτατων ορίων. Ως εκ τούτου, η τροποποίηση μειώνει δυνητικά τις δαπάνες στο πλαίσιο του ΕΓΤΕ στο μέγιστο επίπεδο που έχει συμφωνηθεί για το ταμείο στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.
Η τροποποίηση της διάταξης περί ευελιξίας για το ημερολογιακό έτος 2020 (οικονομικό έτος 2021) είναι μια τεχνική προσαρμογή με σκοπό να διασφαλιστεί η δυνατότητα εφαρμογής της διάταξης και δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις σε σύγκριση με εκείνες που προβλέπονται για την ισχύουσα διάταξη. Η επιλογή αναθεώρησης της προαιρετικής συνδεδεμένης στήριξης μπορεί να οδηγήσει σε ανακατανομές κονδυλίων μεταξύ μέτρων εντός των κρατών μελών, αλλά οι ανακατανομές αυτές θα παραμείνουν εντός του εθνικού ανώτατου ορίου και, ως εκ τούτου, δεν απαιτούν πρόσθετη χρηματοδότηση.
Οι ευρύτερες δημοσιονομικές επιπτώσεις των μεταβατικών διατάξεων εκτίθενται στο δημοσιονομικό δελτίο που συνοδεύει την παρούσα πρόταση.
5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
•Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων
•Επεξηγηματικά έγγραφα (για οδηγίες)
•Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης
·Επικαιροποίηση της παραπομπής για τον καθορισμό του ποσοστού δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Οι δαπάνες στο πλαίσιο του ΕΓΤΕ κατά τη διάρκεια δεδομένου οικονομικού έτους τηρούν το μέγιστο ανώτατο όριο που ορίζει ο κανονισμός για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, ο οποίος εκδίδεται από το Συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 312 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ. Για τον σκοπό αυτό, το άρθρο 26 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 προβλέπει τον καθορισμό ποσοστού αναπροσαρμογής στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ωστόσο, επί του παρόντος οι σχετικές διατάξεις παραπέμπουν στον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 1311/2013, ο οποίος καθορίζει μόνο τα σχετικά ανώτατα όρια για την περίοδο 2014-2020. Για να εξασφαλιστεί ότι θα τηρηθεί επίσης το ανώτατο όριο για τη χρηματοδότηση των σχετικών με την αγορά δαπανών και των άμεσων ενισχύσεων μετά το 2020, θα πρέπει να τροποποιηθεί η νομική παραπομπή των άρθρων 16 και 26 ώστε να συμπεριληφθεί ο κανονισμός που πρόκειται να εκδώσει το Συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 312 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ για το οικονομικό έτος 2021 και μετά.
·Αλλαγή της βάσης για την κοινοποίηση της μεταφοράς από την αγροτική ανάπτυξη στις άμεσες ενισχύσεις
Τα κράτη μέλη οφείλουν να κοινοποιήσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 το ποσοστό του κονδυλίου άμεσων ενισχύσεων που προτείνουν να μεταφέρουν στο κονδύλιο αγροτικής ανάπτυξης για το ημερολογιακό έτος 2020 (δηλαδή, το οικονομικό έτος 2021). Σύντομα μετά, τα κράτη μέλη θα πρέπει να κοινοποιήσουν το ποσοστό του κονδυλίου αγροτικής ανάπτυξης που προτείνουν να μεταφέρουν στο κονδύλιο άμεσων ενισχύσεων για το ημερολογιακό έτος 2020. Τα κονδύλια των άμεσων ενισχύσεων για το ημερολογιακό έτος 2020 καθορίζονται ήδη στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1307/2013. Ωστόσο, τα αντίστοιχα κονδύλια αγροτικής ανάπτυξης για το οικονομικό έτος 2021 ενδέχεται να μην έχουν ακόμη καθοριστεί έως το τέλος του 2019.
Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη δεν θα διαθέτουν καμία βάση για να κοινοποιήσουν το ποσοστό μεταφοράς από την αγροτική ανάπτυξη στις άμεσες ενισχύσεις και το άρθρο 2 παράγραφος 3 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) 2019/288 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 θα καταστεί «άκυρο». Για να εξασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν κονδύλια μεταξύ των δύο πυλώνων, όπως έχει ήδη αποφασιστεί από τους συννομοθέτες στον κανονισμό (ΕΕ) 2019/288, προτείνεται το ποσοστό μεταφοράς να αντικατασταθεί από ανώτατα απόλυτα ποσά βασισμένα στα τρέχοντα μέγιστα ποσοστά που προβλέπονται στο άρθρο 14 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 και στο κονδύλιο αγροτικής ανάπτυξης που προτείνεται στην πρόταση COM(2018) 392 της Επιτροπής.
·Δυνατότητα αναθεώρησης των αποφάσεων που αφορούν την προαιρετική συνδεδεμένη στήριξη
Τα κράτη μέλη είχαν τη δυνατότητα να αναθεωρήσουν, έως την 1η Αυγούστου 2019, το ποσοστό του εθνικού ανώτατου ορίου τους για τις άμεσες ενισχύσεις το οποίο επιθυμούν να διαθέσουν για την προαιρετική συνδεδεμένη στήριξη, καθώς και τις αναλυτικές αποφάσεις τους για στήριξη (δηλ. κατάλογος των μέτρων στήριξης και σχετικά κονδύλια, στόχευση κ.λπ.). Η ενδεχόμενη αναθεώρηση θα εφαρμοστεί από το έτος υποβολής αιτήσεων 2020.
Από την άλλη πλευρά, τα κράτη μέλη θα πρέπει να κοινοποιήσουν, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 ή σύντομα μετά, μόνο τις μεταφορές μεταξύ πυλώνων που επηρεάζουν το εθνικό ανώτατο όριο των άμεσων ενισχύσεων για το ημερολογιακό έτος 2020. Ως εκ τούτου, την 1η Αυγούστου 2019 (δηλαδή, τη χρονική στιγμή της αναθεώρησης της προαιρετικής συνδεδεμένης στήριξης), τα κράτη μέλη που εφαρμόζουν την ευελιξία μεταξύ πυλώνων δεν γνώριζαν ακόμη το τελικό εθνικό ανώτατο όριό τους για άμεσες ενισχύσεις για το σχετικό ημερολογιακό έτος. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ασυνέπειες στις αποφάσεις για την προαιρετική συνδεδεμένη στήριξη, καθώς επίσης να οδηγήσει σε μη τήρηση του ανώτατου δημοσιονομικού ορίου. Θα πρέπει επομένως να δοθεί η δυνατότητα στα κράτη μέλη να αναθεωρήσουν και να κοινοποιήσουν την απόφασή τους για την προαιρετική συνδεδεμένη στήριξη τη χρονική στιγμή κατά την οποία λαμβάνουν απόφαση σχετικά με την ευελιξία μεταξύ πυλώνων, δηλαδή έως το τέλος του 2019 ή σύντομα μετά. Ωστόσο, αυτή η δεύτερη αναθεώρηση της προαιρετικής συνδεδεμένης στήριξης σε σχέση με το ημερολογιακό έτος 2020 θα πρέπει να περιοριστεί στον βαθμό που απαιτείται για την προσαρμογή στην απόφαση σχετικά με την ευελιξία μεταξύ των πυλώνων.
2019/0253 (COD)
Πρόταση
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 όσον αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία από το οικονομικό έτος 2021 και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 όσον αφορά την ευελιξία μεταξύ πυλώνων για το ημερολογιακό έτος 2020
ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,
Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 43 παράγραφος 2,
Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,
Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής,
Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών,
Έχοντας υπόψη τη γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου,
Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
(1)Το άρθρο 16 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου προβλέπει ότι το ετήσιο ανώτατο όριο των δαπανών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) καθορίζεται από τα ανώτατα ποσά που προβλέπονται για το εν λόγω ταμείο βάσει του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 1311/2013 του Συμβουλίου. Σύμφωνα με το άρθρο 26 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013, καθορίζεται ποσοστό αναπροσαρμογής της δημοσιονομικής πειθαρχίας, όταν είναι αναγκαίο, προκειμένου να διασφαλίζεται η τήρηση των ετήσιων ανώτατων ορίων που καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 1311/2013 για τη χρηματοδότηση των σχετικών με την αγορά δαπανών και των άμεσων ενισχύσεων για την περίοδο 2014-2020. Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1311/2013 δεν προβλέπει ανώτατα όρια για τα οικονομικά έτη μετά το 2020. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ανώτατο όριο για τη χρηματοδότηση των σχετικών με την αγορά δαπανών και των άμεσων ενισχύσεων τηρείται και τα οικονομικά έτη μετά το 2020, τα άρθρα 16 και 26 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 πρέπει να παραπέμπουν, για τα εν λόγω οικονομικά έτη, στα ποσά που καθορίζονται στο πλαίσιο του ΕΓΤΕ στον κανονισμό που πρόκειται να εκδώσει το Συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 312 παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) για τα έτη 2021 έως 2027.
(2)Η ευελιξία μεταξύ πυλώνων είναι μια προαιρετική μεταφορά πόρων μεταξύ των άμεσων ενισχύσεων και της αγροτικής ανάπτυξης. Δυνάμει του άρθρου 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την ευελιξία όσον αφορά τα ημερολογιακά έτη 2014 έως 2019. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη μπορούν να διατηρήσουν τη δική τους στρατηγική, ο κανονισμός (ΕΕ) 2019/288 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου επέκτεινε την ευελιξία μεταξύ πυλώνων στο ημερολογιακό έτος 2020, δηλαδή το οικονομικό έτος 2021. Το άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 προβλέπει επί του παρόντος τη μεταφορά από την αγροτική ανάπτυξη στις άμεσες ενισχύσεις ως ποσοστό του ποσού που διατίθεται για τη στήριξη η οποία χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) για το οικονομικό έτος 2021 δυνάμει της ενωσιακής νομοθεσίας που θεσπίζεται μετά την έκδοση από το Συμβούλιο του σχετικού κανονισμού σύμφωνα με το άρθρο 312 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ. Δεδομένου ότι η σχετική ενωσιακή νομοθεσία δεν θα έχει θεσπιστεί έως τη χρονική στιγμή κατά την οποία τα κράτη μέλη θα πρέπει να κοινοποιήσουν την απόφασή τους για μεταφορά, είναι σκόπιμο να προβλεφθεί η δυνατότητα να εξακολουθήσει να εφαρμόζεται αυτή η ευελιξία και να καθοριστεί το ανώτατο ποσό που μπορεί να μεταφερθεί. Το ανώτατο απόλυτο ποσό ανά κράτος μέλος υπολογίζεται με βάση τα μέγιστα ποσοστά που προβλέπονται στο άρθρο 14 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013, τα οποία πρέπει να εφαρμόζονται στα ποσά που πρόκειται να διατεθούν για τη στήριξη τύπων παρεμβάσεων αγροτικής ανάπτυξης βάσει της πρότασης κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση κανόνων για τη στήριξη των στρατηγικών σχεδίων που πρέπει να καταρτίζονται από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (στρατηγικά σχέδια της ΚΓΠ) και να χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
(3)Σύμφωνα με το άρθρο 53 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013, τα κράτη μέλη μπορούν επί του παρόντος να επιλέξουν να αναθεωρήσουν, έως την 1η Αυγούστου 2019, το ποσοστό του εθνικού ανώτατου ορίου τους για τις άμεσες ενισχύσεις που διαθέτουν για την προαιρετική συνδεδεμένη στήριξη, καθώς και τις αναλυτικές αποφάσεις τους για στήριξη από το έτος 2020. Τα κράτη μέλη θα κοινοποιήσουν, εφόσον συντρέχει περίπτωση και έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019, μόνο την απόφασή τους σχετικά με τη μεταφορά από το κονδύλιο άμεσων ενισχύσεων στο κονδύλιο αγροτικής ανάπτυξης, καθώς και, σύντομα μετά, την απόφασή τους σχετικά με τη μεταφορά από το κονδύλιο αγροτικής ανάπτυξης στο κονδύλιο άμεσων ενισχύσεων. Ωστόσο, η απόφαση αυτή θα επηρεάσει το οικείο εθνικό ανώτατο όριο των άμεσων ενισχύσεων για το ημερολογιακό έτος 2020. Για να διατηρηθεί η συνέπεια μεταξύ των αναλυτικών αποφάσεων στήριξης και του ανώτατου δημοσιονομικού ορίου για την προαιρετική συνδεδεμένη στήριξη, είναι σκόπιμο να επιτραπεί στα κράτη μέλη να αναθεωρήσουν, στον βαθμό που απαιτείται για την προσαρμογή στην απόφασή τους σχετικά με την ευελιξία μεταξύ των πυλώνων, το ποσοστό που διατίθεται για την προαιρετική συνδεδεμένη στήριξη, καθώς και τις αναλυτικές αποφάσεις στήριξης. Κατά συνέπεια, η σχετική προθεσμία κοινοποίησης θα πρέπει επίσης να είναι λίγο μεταγενέστερη από τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Δεδομένου ότι η αναθεώρηση αυτή περιορίζεται στον βαθμό που απαιτείται για την προσαρμογή στην απόφασή τους σχετικά με την ευελιξία μεταξύ πυλώνων, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξηγήσουν στην κοινοποίησή τους τη σχέση μεταξύ της αναθεώρησης και της εν λόγω απόφασης.
(4)Επομένως, οι κανονισμοί (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 και (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 θα πρέπει να τροποποιηθούν αναλόγως.
(5)Για να καταστεί δυνατή η εφαρμογή των τροποποιήσεων που προβλέπει ο παρών κανονισμός το συντομότερο δυνατόν, αυτός θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:
Άρθρο 1
Τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013
Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 τροποποιείται ως εξής:
(1)στο άρθρο 16, η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«1. Το ετήσιο ανώτατο όριο για τις δαπάνες του ΕΓΤΕ καθορίζεται από τα ανώτατα ποσά που προβλέπονται για το ταμείο αυτό στον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 1311/2013 και στον κανονισμό που εκδίδει το Συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 312 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ για τα έτη 2021 έως 2027.»·
(2)στο άρθρο 26, η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«1. Για να εξασφαλιστεί η τήρηση των ετήσιων ανώτατων ορίων που αναφέρονται στο άρθρο 16 για τη χρηματοδότηση των σχετικών με την αγορά δαπανών και των άμεσων ενισχύσεων, καθορίζεται ποσοστό αναπροσαρμογής των άμεσων ενισχύσεων («ποσοστό αναπροσαρμογής») όταν οι προβλέψεις για τη χρηματοδότηση των μέτρων που χρηματοδοτούνται εντός του εν λόγω επιμέρους ανώτατου ορίου για ένα συγκεκριμένο οικονομικό έτος δείχνουν ότι θα σημειωθεί υπέρβαση των ισχυόντων ετήσιων ανώτατων ορίων.».
Άρθρο 2
Τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013
Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 τροποποιείται ως εξής:
(1)στο άρθρο 14 παράγραφος 2, το έκτο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«Έως τις [ΥΕΕΕΚ: 7 ημέρες μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού], τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να διαθέσουν ως άμεσες ενισχύσεις για το ημερολογιακό έτος 2020 ποσό που δεν υπερβαίνει το ποσό που ορίζεται στο παράρτημα VIα. Κατά συνέπεια, το αντίστοιχο ποσό δεν είναι πλέον διαθέσιμο για τη στήριξη που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του ΕΓΤΑΑ για το οικονομικό έτος 2021. Η εν λόγω απόφαση κοινοποιείται στην Επιτροπή έως τις [ΥΕΕΕΚ: 7 ημέρες μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού] και καθορίζει το ποσό που πρόκειται να μεταφερθεί.»·
(2)στο άρθρο 53, η παράγραφος 6 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«6. Τα κράτη μέλη μπορούν, έως την 1η Αυγούστου οποιουδήποτε δεδομένου έτους, να αναθεωρήσουν την απόφασή τους σύμφωνα με το παρόν κεφάλαιο.
Έως τις [ΥΕΕΕΚ: 7 ημέρες μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού], τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να αναθεωρήσουν την απόφασή τους σύμφωνα με το παρόν κεφάλαιο στον βαθμό που απαιτείται για την προσαρμογή στην απόφαση σχετικά με την ευελιξία μεταξύ πυλώνων για το ημερολογιακό έτος 2020, η οποία λαμβάνεται σύμφωνα με το άρθρο 14.
Με τη διενέργεια αναθεώρησης σύμφωνα με το πρώτο και το δεύτερο εδάφιο, τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν με ισχύ από το επόμενο έτος:
α)να μην αλλάξουν, να αυξήσουν ή να μειώσουν το ποσοστό που έχει οριστεί δυνάμει των παραγράφων 1, 2 και 3, εντός των ορίων που θεσπίζονται σε αυτές κατά περίπτωση, ή να μην αλλάξουν ή να μειώσουν το ποσοστό που έχει οριστεί δυνάμει της παραγράφου 4·
β)να τροποποιήσουν τους όρους χορήγησης της στήριξης·
γ)να παύσουν τη χορήγηση της στήριξης που προβλέπεται στο παρόν κεφάλαιο.
Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή κάθε απόφαση αναθεώρησης σύμφωνα με το πρώτο και το δεύτερο εδάφιο έως τις αντίστοιχες ημερομηνίες που αναφέρονται στα εν λόγω εδάφια. Στην κοινοποίηση της απόφασης αναθεώρησης, σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο, εξηγείται η σχέση μεταξύ της αναθεώρησης και της απόφασης σχετικά με την ευελιξία μεταξύ πυλώνων για το ημερολογιακό έτος 2020, η οποία ελήφθη σύμφωνα με το άρθρο 14.»·
(3)προστίθεται το παράρτημα VIα, το κείμενο του οποίου παρατίθεται στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού.
Άρθρο 3
Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.
Βρυξέλλες,
Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Για το Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Ο Πρόεδρος
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
1.1.Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας
1.2.Σχετικοί τομείς πολιτικής (ομάδα προγραμμάτων)
1.3.Χαρακτήρας της πρότασης/πρωτοβουλίας
1.4.Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας
1.5.Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις
1.6.Προβλεπόμενοι τρόποι διαχείρισης
2.ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
2.1.Κανόνες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων
2.2.Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου
2.3.Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας
3.ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
3.1.Τομείς του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται
3.2.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις δαπάνες
3.2.1.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις δαπάνες
3.2.2.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα
3.2.3.Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση
3.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα
1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
1.1.Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας
Α) Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση μεταβατικών διατάξεων για τη στήριξη από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) το έτος 2021, την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 228/2013, (ΕΕ) αριθ. 229/2013 και (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 όσον αφορά τους πόρους και την κατανομή τους το έτος 2021 και την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1305/2013, (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 και (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 όσον αφορά τους πόρους τους και την εφαρμογή τους το έτος 2021
Β) Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 όσον αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία από το οικονομικό έτος 2021 και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 όσον αφορά την ευελιξία μεταξύ πυλώνων για το ημερολογιακό έτος 2020
1.2.Σχετικοί τομείς πολιτικής (ομάδα προγραμμάτων)
Ομάδα προγραμμάτων 8 – Γεωργία και θαλάσσια πολιτική στο πλαίσιο του τομέα 3 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) 2021-2027 – Φυσικοί πόροι και περιβάλλον
1.3.Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά:
◻ νέα δράση
◻ νέα δράση μετά από πιλοτικό έργο / προπαρασκευαστική ενέργεια
⌧ την παράταση υφιστάμενης δράσης
◻ συγχώνευση ή επαναπροσανατολισμό μίας ή περισσότερων δράσεων προς άλλη/νέα δράση
1.4.Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας
1.4.1.Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών, συμπεριλαμβανομένου λεπτομερούς χρονοδιαγράμματος για τη σταδιακή υλοποίηση της πρωτοβουλίας
Η παρούσα πρόταση αποσκοπεί στη διασφάλιση της συνέχειας ορισμένων στοιχείων της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ) για μεταβατική περίοδο ενός έτους από την περίοδο 2014-2020 έως την εφαρμογή των κανόνων για τα στρατηγικά σχέδια της ΚΓΠ σε συνέχεια της πρότασης της Επιτροπής [COM(2018) 392 final]. Περαιτέρω εξηγήσεις περιλαμβάνονται στην αιτιολογική έκθεση των παρουσών προτάσεων και στο σημείο 1.4.1 του νομοθετικού δημοσιονομικού δελτίου που συνοδεύει την πρόταση της Επιτροπής για την περίοδο μετά το 2020 [COM(2018) 392 final].
1.4.2.Προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης (που μπορεί να προκύπτει από διάφορους παράγοντες, π.χ. οφέλη από τον συντονισμό, ασφάλεια δικαίου, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ή συμπληρωματικότητα). Για τους σκοπούς του παρόντος σημείου «προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης» είναι η αξία που απορρέει από την παρέμβαση της Ένωσης και η οποία είναι επιπρόσθετη στην αξία που θα είχε δημιουργηθεί αν τα κράτη μέλη ενεργούσαν μεμονωμένα.
Βλ. σημείο 1.4.1 του νομοθετικού δημοσιονομικού δελτίου του εγγράφου COM(2018) 392 final.
1.4.3.Διδάγματα από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος
1.4.4.Συμβατότητα και ενδεχόμενη συνέργεια με άλλα κατάλληλα μέσα
1.5.Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις
⌧ περιορισμένη διάρκεια
–⌧
με ισχύ από 1/1/2021 έως 31/12/2021
–⌧
Δημοσιονομικές επιπτώσεις το 2021 για τις πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων (2022 για τις άμεσες ενισχύσεις) και για το 2021 και μετέπειτα για τις πιστώσεις πληρωμών.
◻ απεριόριστη διάρκεια
Περίοδος σταδιακής εφαρμογής από το ΕΕΕΕ έως το ΕΕΕΕ και, στη συνέχεια, πλήρης εφαρμογή.
1.6.Προβλεπόμενοι τρόποι διαχείρισης
◻ Άμεση διαχείριση από την Επιτροπή
–◻
από τις υπηρεσίες της, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της στις αντιπροσωπείες της Ένωσης
–◻
από τους εκτελεστικούς οργανισμούς
⌧ Επιμερισμένη διαχείριση με τα κράτη μέλη
◻ Έμμεση διαχείριση με ανάθεση καθηκόντων εκτέλεσης του προϋπολογισμού:
–◻ σε τρίτες χώρες ή οργανισμούς που αυτές έχουν ορίσει·
–◻ σε διεθνείς οργανισμούς και τις οργανώσεις τους (να προσδιοριστούν)·
–◻ στην ΕΤΕπ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων·
–◻ στους οργανισμούς που αναφέρονται στα άρθρα 70 και 71 του δημοσιονομικού κανονισμού·
–◻ σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου·
–◻ σε οργανισμούς που διέπονται από ιδιωτικό δίκαιο και έχουν αποστολή δημόσιας υπηρεσίας, στον βαθμό που παρέχουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις·
–◻ σε οργανισμούς που διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο κράτους μέλους, στους οποίους έχει ανατεθεί η εκτέλεση σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και οι οποίοι παρέχουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις·
–◻ σε πρόσωπα επιφορτισμένα με την εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων στην ΚΕΠΠΑ βάσει του τίτλου V της ΣΕΕ και τα οποία προσδιορίζονται στην αντίστοιχη βασική πράξη.
–Αν αναφέρονται περισσότεροι του ενός τρόποι διαχείρισης, να διευκρινιστούν στο τμήμα «Παρατηρήσεις».
Παρατηρήσεις
Καμία τροποποίηση επί της ουσίας σε σύγκριση με τη σημερινή κατάσταση, δηλαδή η διαχείριση του μεγαλύτερου μέρους των δαπανών για την ΚΓΠ θα πραγματοποιείται με επιμερισμένη διαχείριση με τα κράτη μέλη. Ωστόσο, ένα πολύ μικρό μέρος θα εξακολουθήσει να αποτελεί αντικείμενο άμεσης διαχείρισης από την Επιτροπή.
2.ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
2.1.Κανόνες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων
Να προσδιοριστούν η συχνότητα και οι όροι.
Καμία τροποποίηση επί της ουσίας σε σύγκριση με την ισχύουσα νομοθεσία.
2.2.Συστήματα διαχείρισης και ελέγχου
2.2.1.Αιτιολόγηση των τρόπων διαχείρισης, των μηχανισμών εκτέλεσης της χρηματοδότησης, των όρων πληρωμής και της προτεινόμενης στρατηγικής ελέγχου
Με σκοπό να διασφαλιστεί η ομαλή συνέχεια στο πλαίσιο της αναγκαίας μετάβασης προς τα στρατηγικά σχέδια της ΚΓΠ, η παρούσα πρόταση διατηρεί τους υφιστάμενους τρόπους διαχείρισης μέσω επιμερισμένης διαχείρισης, καθώς και τους όρους πληρωμής και τις διαδικασίες ελέγχου για το αναγκαίο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου, βασίζεται στα εύρυθμα λειτουργούντα συστήματα που έχουν ήδη θεσπίσει τα κράτη μέλη.
2.2.2.Πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που έχουν εντοπιστεί και τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου που έχουν δημιουργηθεί για τον μετριασμό τους
Το σταθερά χαμηλά επίπεδα των ποσοστών σφάλματος στο πλαίσιο της ΚΓΠ τα τελευταία έτη δείχνουν ότι τα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου που έχουν θεσπίσει τα κράτη μέλη λειτουργούν ορθά και παρέχουν εύλογη βεβαιότητα. Οι μεταβατικές διατάξεις διατηρούν την ισχύουσα κατάσταση όσον αφορά τα συστήματα ελέγχου.
2.2.3.Εκτίμηση και αιτιολόγηση της οικονομικής αποδοτικότητας των ελέγχων (λόγος του κόστους του ελέγχου προς την αξία των σχετικών κονδυλίων που αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης) και αξιολόγηση του εκτιμώμενου επιπέδου κινδύνου σφάλματος (κατά την πληρωμή και κατά το κλείσιμο)
Οι προτάσεις διατηρούν την ισχύουσα κατάσταση όσον αφορά τους ελέγχους.
2.3.Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας
Να προσδιοριστούν τα ισχύοντα ή τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας, π.χ. στη στρατηγική για την καταπολέμηση της απάτης.
Δεν προτείνονται αλλαγές στα ισχύοντα μέτρα.
3.ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
Τα ποσά που περιλαμβάνει η μεταβατική πρόταση είναι σύμφωνα με τα ποσά που προτείνονται για την ΚΓΠ στο πλαίσιο του τομέα 3 στην πρόταση που καλύπτει το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027 για τα σχετικά οικονομικά έτη στο έγγραφο COM(2018) 322 final/2.
Ως εκ τούτου, όσον αφορά τις δαπάνες της αγοράς που χρηματοδοτούνται από το ΕΓΤΕ, τα κονδύλια βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 θα προσαρμοστούν στο επίπεδο που προτείνεται για τους ίδιους τομείς στην πρόταση για στήριξη των στρατηγικών σχεδίων της ΚΓΠ [COM(2018) 392 final), για το οικονομικό έτος 2021. Επίσης, τα κονδύλια για τις εξόχως απόκεντρες περιοχές και τα νησιά του Αιγαίου στους κανονισμούς (ΕΕ) αριθ. 228/2013 και (ΕΕ) αριθ. 229/2013 προσαρμόζονται στο επίπεδο που είχε ήδη προταθεί για το έτος 2021 [βλ. COM(2018) 394 final].
Τα κονδύλια για άμεσες ενισχύσεις που προτείνονται για το ημερολογιακό έτος 2021 και χρηματοδοτούνται το οικονομικό έτος 2022, ισούνται με τα κονδύλια για τους τύπους παρεμβάσεων άμεσων ενισχύσεων που προτείνονται για το ημερολογιακό έτος 2021 στο έγγραφο COM(2018) 392 final.
Για να εξασφαλιστεί η συνέχεια της αγροτικής ανάπτυξης, η πρόταση προβλέπει πρόσθετα κονδύλια για το 2021. Αυτά ισούνται με τα ποσά που είχαν προταθεί για τους τύπους παρεμβάσεων αγροτικής ανάπτυξης για το ίδιο έτος στο έγγραφο COM(2018) 392 final. Σε περίπτωση που τα κράτη μέλη αποφασίσουν να μην παρατείνουν τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξής τους της περιόδου 2014-2020, τα μη χρησιμοποιηθέντα κονδύλια για το 2021 πρέπει να αναπρογραμματιστούν για τα κονδύλια της περιόδου 2022-2025 του στρατηγικού σχεδίου της ΚΓΠ.
Προτείνεται να διατηρηθεί κατά τη μεταβατική περίοδο το αποθεματικό για κρίσεις στον γεωργικό τομέα που αναφέρεται στο άρθρο 25 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 όπως υπήρχε την περίοδο 2014-2020.
Όσον αφορά τις πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων, η παρούσα πρόταση συνολικά δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις για την περίοδο 2021-2027 σε σύγκριση με όσα προτείνονται και περιγράφονται στο δημοσιονομικό δελτίο που συνοδεύει την πρόταση της Επιτροπής για την ΚΓΠ για την περίοδο μετά το 2020 [COM(2018) 392 final]. Όσον αφορά τις πιστώσεις πληρωμών, οι εκτιμώμενες δυνητικές επιπτώσεις εξηγούνται κατωτέρω, αλλά θα εξαρτηθούν από την απόφαση των κρατών μελών σχετικά με την παράταση των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης της περιόδου 2014-2020.
Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις που παρατίθενται κατωτέρω αποτυπώνουν τις εκτιμώμενες αλλαγές σε σύγκριση με τις επιπτώσεις που παρουσιάζονται στο νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο που συνοδεύει την πρόταση της Επιτροπής για την ΚΓΠ για την περίοδο μετά το 2020 [COM(2018) 392 final].
3.1.Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και νέες γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που προτείνονται
Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
|
Γραμμή του προϋπολογισμού
|
Είδος
δαπάνης
|
Συμμετοχή
|
|
Τομέας 3:
Φυσικοί πόροι και περιβάλλον
|
ΔΠ/ΜΔΠ
|
χωρών ΕΖΕΣ
|
υποψηφίων για ένταξη χωρών
|
τρίτων χωρών
|
κατά την έννοια του άρθρου [21 παράγραφος 2 στοιχείο β)] του δημοσιονομικού κανονισμού
|
3
|
|
ΜΔΠ
|
ΟΧΙ
|
ΟΧΙ
|
ΟΧΙ
|
ΟΧΙ
|
3.2.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις δαπάνες
3.2.1.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις δαπάνες
σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)
Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού
πλαισίου
|
3
|
Φυσικοί πόροι και περιβάλλον
|
Όσον αφορά το ΕΓΤΕ, η πρόταση δεν έχει επιπτώσεις στις συνολικές δαπάνες σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις που περιγράφονται στο δημοσιονομικό δελτίο που συνοδεύει την πρόταση της Επιτροπής για την ΚΓΠ για την περίοδο μετά το 2020 [COM(2018) 392 final]. Η μεταβατική πρόταση, που εξασφαλίζει τη συνέχεια μιας σειράς προγραμμάτων τομεακών ενισχύσεων, στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 (δηλαδή, οπωροκηπευτικά, ελαιόλαδο, μελισσοκομία, οίνος και λυκίσκος) μέχρις ότου τα προγράμματα αυτά ενσωματωθούν στο σχέδιο της ΚΓΠ, συνεπάγεται ότι οι εκτιμώμενες αναλήψεις υποχρεώσεων για τους τομεακούς τύπους παρεμβάσεων στο πλαίσιο του σχεδίου της ΚΓΠ θα παραμείνουν ως δαπάνες σχετικές με την αγορά εκτός του σχεδίου της ΚΓΠ κατά τη μεταβατική περίοδο. Το ίδιο ισχύει για τις άμεσες ενισχύσεις, καθώς οι αναλήψεις υποχρεώσεων που προβλέπονται στο πλαίσιο του σχεδίου της ΚΓΠ θα παραμείνουν ως άμεσες ενισχύσεις εκτός του σχεδίου της ΚΓΠ κατά τη μεταβατική περίοδο. Αυτές οι αλλαγές, καθώς και η χρηματοδότηση του αποθεματικού για κρίσεις που προτείνεται να διατηρηθεί κατά τη μεταβατική περίοδο, είναι ουδέτερες όσον αφορά τις συνολικές αναλήψεις υποχρεώσεων για κάθε έτος και για την περίοδο και, ως εκ τούτου, συνάδουν με την πρόταση της Επιτροπής όσον αφορά το επιμέρους ανώτατο όριο του ΕΓΤΕ για την περίοδο 2021-2027.
Όσον αφορά το ΕΓΤΑΑ, η πρόταση παραμένει ουδέτερη ως προς τις πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων για την εν λόγω περίοδο. Η απόφαση των κρατών μελών όσον αφορά την παράταση των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης της περιόδου 2014-2020 θα επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα των αναλήψεων υποχρεώσεων, δεδομένου ότι τα κονδύλια του ΕΓΤΑΑ για το 2021 θα μεταφερθούν στα κονδύλια του ΕΓΤΑΑ για την περίοδο 2022-2025 εάν τα κράτη μέλη δεν ζητήσουν παράταση.
Οι καθαρές επιπτώσεις στο χρονοδιάγραμμα των πιστώσεων πληρωμών δεν είναι δυνατόν να ποσοτικοποιηθούν επί του παρόντος, καθώς θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις των κρατών μελών, οι οποίες μπορεί είτε να καθυστερήσουν είτε να επιταχύνουν την εκτέλεση των πληρωμών σε σύγκριση με το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα στο νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο που συνοδεύει την πρόταση της Επιτροπής για την ΚΓΠ για την περίοδο μετά το 2020 [COM(2018) 392 final]: αναμένεται ότι οι παρατάσεις των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης της περιόδου 2014-2020 θα επιταχύνουν την πορεία των πληρωμών για τα συγκεκριμένα κράτη μέλη/προγράμματα, ενώ οι μεταφορές των μη χρησιμοποιηθέντων κονδυλίων του 2021 στα κονδύλια της περιόδου 2022-2025 θα καθυστερήσουν τις πληρωμές. Συνολικά, οι πιστώσεις πληρωμών παραμένουν αμετάβλητες για την περίοδο.
|
2021
|
2022
|
2023
|
2024
|
2025
|
2026
|
2027
|
Μετά το 2027
|
ΣΥΝΟΛΟ
|
ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΤΕ
|
Αναλήψεις υποχρεώσεων
|
(1)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Πληρωμές
|
(2)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΤΑΑ
|
Αναλήψεις υποχρεώσεων
|
(3)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Πληρωμές
|
(4)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων για την ΚΓΠ
|
Αναλήψεις υποχρεώσεων
|
(5)=(1+3)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Πληρωμές
|
(6)=(2+4)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού
πλαισίου
|
7
|
«Διοικητικές δαπάνες»
|
σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)
|
2021
|
2022
|
2023
|
2024
|
2025
|
2026
|
2027
|
Μετά το 2027
|
ΣΥΝΟΛΟ
|
Ανθρώπινοι πόροι
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Άλλες διοικητικές δαπάνες
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων του ΤΟΜΕΑ 7 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
|
(Σύνολο αναλήψεων υποχρεώσεων = Σύνολο πληρωμών)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)
|
|
|
2021
|
2022
|
2023
|
2024
|
2025
|
2026
|
2027
|
Μετά το 2027
|
ΣΥΝΟΛΟ
|
ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
μεταξύ ΤΟΜΕΩΝ
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
|
Αναλήψεις υποχρεώσεων
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Πληρωμές
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3.2.2.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα
–◻
Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα
–⌧
Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα, όπως εξηγείται κατωτέρω:
Η πρόταση δεν τροποποιεί τις επιπτώσεις που εκτιμώνται στο νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο που συνοδεύει την πρόταση της Επιτροπής για την περίοδο μετά το 2020 [βλ. COM(2018) 392].
σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)
Έτη
|
2021
|
2022
|
2023
|
2024
|
2025
|
2026
|
2027
|
ΣΥΝΟΛΟ
|
ΤΟΜΕΑΣ 7
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ανθρώπινοι πόροι
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Άλλες διοικητικές δαπάνες
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Μερικό σύνολο του ΤΟΜΕΑ 7
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Εκτός του ΤΟΜΕΑ 7
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ανθρώπινοι πόροι
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Άλλες δαπάνες
διοικητικού χαρακτήρα
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Μερικό σύνολο
εκτός του ΤΟΜΕΑ 7
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Οι απαιτούμενες πιστώσεις για ανθρώπινους πόρους και άλλες δαπάνες διοικητικού χαρακτήρα θα καλυφθούν από τις πιστώσεις της ΓΔ που έχουν ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή έχουν ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό της ΓΔ και οι οποίες θα συμπληρωθούν, κατά περίπτωση, με πρόσθετα κονδύλια που ενδέχεται να χορηγηθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.
3.2.2.1.Εκτιμώμενες ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους
–◻
Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων
–⌧
Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων, όπως εξηγείται κατωτέρω:
Η πρόταση δεν τροποποιεί τις απαιτήσεις που εκτιμώνται στο νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο που συνοδεύει την πρόταση της Επιτροπής για την περίοδο μετά το 2020 [βλ. COM(2018) 392].
Εκτίμηση η οποία πρέπει να εκφράζεται σε μονάδες ισοδυνάμων πλήρους απασχόλησης
Έτη
|
2021
|
2022
|
2023
|
2024
|
2025
|
2026
|
2027
|
• Θέσεις απασχόλησης του πίνακα προσωπικού (θέσεις μόνιμων και έκτακτων υπαλλήλων)
|
Έδρα και αντιπροσωπείες της Επιτροπής
|
|
|
|
|
|
|
|
Αντιπροσωπείες
|
|
|
|
|
|
|
|
Έρευνα
|
|
|
|
|
|
|
|
• Εξωτερικό προσωπικό (σε μονάδα ισοδυνάμου πλήρους απασχόλησης: ΙΠΑ) – AC, AL, END, INT και JPD
Τομέας 7
|
Χρηματοδοτούμενο από τον ΤΟΜΕΑ 7 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
|
– στην έδρα
|
|
|
|
|
|
|
|
|
– σε αντιπροσωπείες
|
|
|
|
|
|
|
|
Χρηματοδοτούμενο από το κονδύλιο του προγράμματος
|
– στην έδρα
|
|
|
|
|
|
|
|
|
– σε αντιπροσωπείες
|
|
|
|
|
|
|
|
Έρευνα
|
|
|
|
|
|
|
|
Άλλα (να προσδιοριστούν)
|
|
|
|
|
|
|
|
ΣΥΝΟΛΟ
|
|
|
|
|
|
|
|
Οι ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους θα καλυφθούν από το προσωπικό της ΓΔ που έχει ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή έχει ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό της ΓΔ και το οποίο θα συμπληρωθεί, εάν χρειαστεί, από πρόσθετους πόρους που μπορεί να διατεθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.
Περιγραφή των προς εκτέλεση καθηκόντων:
Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι
|
|
Εξωτερικό προσωπικό
|
|
3.2.3.Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση
Η πρόταση/πρωτοβουλία:
–⌧
δεν προβλέπει συγχρηματοδότηση από τρίτους
–◻
προβλέπει τη συγχρηματοδότηση από τρίτους που εκτιμάται παρακάτω:
Πιστώσεις σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)
Έτη
|
2021
|
2022
|
2023
|
2024
|
2025
|
2026
|
2027
|
ΣΥΝΟΛΟ
|
Προσδιορισμός του φορέα συγχρηματοδότησης
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ΣΥΝΟΛΟ συγχρηματοδοτούμενων πιστώσεων
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα
–◻
Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις στα έσοδα.
–◻
Η πρόταση/πρωτοβουλία έχει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που περιγράφονται κατωτέρω:
στους ιδίους πόρους
στα λοιπά έσοδα
Να αναφερθεί αν τα έσοδα προορίζονται για γραμμές δαπανών ◻
σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)
Γραμμή εσόδων του προϋπολογισμού:
|
Επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας
|
|
2021
|
2022
|
2023
|
2024
|
2025
|
2026
|
2027
|
67 01 & 67 02
|
|
|
|
|
|
|
|
Ως προς τα έσοδα «για ειδικό προορισμό», να προσδιοριστούν οι γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται.
Εκτός από τις γραμμές που αναφέρονται στο νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο που συνοδεύει την πρόταση της Επιτροπής για την ΚΓΠ για την περίοδο μετά το 2020 [COM(2018) 392 final], θα επηρεαστεί κατά τη μεταβατική περίοδο η ακόλουθη γραμμή του προϋπολογισμού
08.02.YY – Άμεσες ενισχύσεις εκτός του σχεδίου της ΚΓΠ
Άλλες παρατηρήσεις (π.χ. μέθοδος/τύπος για τον υπολογισμό των επιπτώσεων στα έσοδα ή τυχόν άλλες πληροφορίες).