Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019DC0549

    ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ σχετικά με τις δραστηριότητες του Ιδρύματος ΔΠΧΑ, της EFRAG και του ΡΙΟΒ το 2018 και τα επιτεύγματα του προγράμματος της Ένωσης.

    COM/2019/549 final

    Βρυξέλλες, 29.10.2019

    COM(2019) 549 final

    ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    σχετικά με τις δραστηριότητες του Ιδρύματος ΔΠΧΑ, της EFRAG και του ΡΙΟΒ το 2018 και τα επιτεύγματα του προγράμματος της Ένωσης.


    1.Σκοπός και περιεχόμενο της έκθεσης

    Δυνάμει του κανονισμού αριθ. 258/2014 1 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί θεσπίσεως προγράμματος της Ένωσης για την υποστήριξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων στον τομέα της χρηματοοικονομικής αναφοράς και της ελεγκτικής, όπως τροποποιήθηκε από τον κανονισμό 2017/827 2 , η Επιτροπή οφείλει να εκπονεί ετήσια έκθεση για τις δραστηριότητες των δικαιούχων του προγράμματος.

    Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος της Ένωσης είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες για την αποτελεσματική λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, μέσω υποστήριξης της διαφανούς και ανεξάρτητης, υψηλής ποιότητας ανάπτυξης διεθνών προτύπων χρηματοοικονομικής αναφοράς και ελεγκτικής.

    Η παρούσα έκθεση καλύπτει τις δραστηριότητες του Ιδρύματος Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς ( IFRSF), της Συμβουλευτικής Ομάδας για θέματα χρηματοοικονομικής αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EFRAG) και του Συμβουλίου Εποπτείας Δημοσίου Συμφέροντος (PIOB) κατά το έτος 2018. Όπου θεωρήθηκε σκόπιμο, στην παρούσα έκθεση αναφέρονται επίσης ορισμένα γεγονότα που συνέβησαν το 2019.

    Σε συνέχεια της έκθεσης Stolojan 3 και όπως ορίζεται στην αιτιολογική σκέψη 9 του κανονισμού για την τροποποίηση του κανονισμού αριθ. 258/2014, περιέχει επίσης αξιολόγηση της Επιτροπής σχετικά με τη διακυβέρνηση των τριών αυτών φορέων, ιδίως όσον αφορά την πρόληψη των συγκρούσεων συμφερόντων, τη διαφάνεια, την πολυμορφία των εμπειρογνωμόνων, την πολυμορφία της χρηματοδότησης, τη δημόσια λογοδοσία και την πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα.

    Τέλος, δυνάμει του άρθρου 9 παράγραφος 8 του κανονισμού αριθ. 258/2014, στο παράρτημα της παρούσας έκθεσης περιλαμβάνεται αξιολόγηση των επιτευγμάτων του προγράμματος χρηματοδότησης για την περίοδο 2014-2019.

    1.1.Διάρθρωση της έκθεσης

    Η έκθεση διαρθρώνεται ως εξής:

    ·Ενότητα 2: Ίδρυμα Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς ( IFRSF)- επισκόπηση των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος και αξιολόγηση της διακυβέρνησής του το 2018·

    ·Ενότητα 3: Συμβουλευτική Ομάδα για θέματα χρηματοοικονομικής αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EFRAG) - επισκόπηση των δραστηριοτήτων της EFRAG και αξιολόγηση της διακυβέρνησής της το 2018·

    ·Ενότητα 4: Συμβούλιο Εποπτείας Δημοσίου Συμφέροντος (PIOB) - επισκόπηση των δραστηριοτήτων του PIOB και αξιολόγηση της διακυβέρνησής του το 2018·

    ·Ενότητα 5: Συμπεράσματα - συνοπτική παρουσίαση των συμπερασμάτων σχετικά με τη συνάφεια του προγράμματος χρηματοδότησης·

    ·Παράρτημα: Ενδιάμεση αξιολόγηση του προγράμματος – περιλαμβάνει αξιολόγηση της Επιτροπής σχετικά με την πρόοδο του προγράμματος χρηματοδότησης ως προς την επίτευξη των στόχων για την περίοδο 2014-2019.

    2.Ίδρυμα Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς

    2.1.Επισκόπηση των δραστηριοτήτων IFRS

    2.1.1.Κατάρτιση προτύπων

    Στο προσάρτημα 1 της παρούσας έκθεσης παρατίθενται, αφενός, μια επισκόπηση των δραστηριοτήτων κατάρτισης προτύπων του Συμβουλίου Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (IASB), συμπεριλαμβανομένου του έργου της Επιτροπής Διερμηνειών Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΕΔΔΠΧΑ), και αφετέρου οι εν εξελίξει διαδικασίες έγκρισης.

    Το 2018 το ίδρυμα ΔΠΧΑ υλοποίησε σημαντικές δραστηριότητες προβολής με σκοπό την υποστήριξη και παρακολούθηση της εφαρμογής του ΔΠΧΑ 17 Ασφαλιστήρια συμβόλαια. Τον Νοέμβριο 2018 ο IASB μελέτησε τον ολοκληρωμένο κατάλογο των επιχειρησιακών προκλήσεων που προκύπτουν από την εφαρμογή του προτύπου και αποφάσισε να μελετήσει πιθανές τροποποιήσεις με στόχο τη διευκόλυνση της εφαρμογής. Ο Οργανισμός αποφάσισε ως προσωρινό μέτρο να μεταθέσει χρονικά την ημερομηνία εφαρμογής του ΔΠΧΑ 17 από την 1η Ιανουαρίου 2021 στην 1η Ιανουαρίου 2022 και να παρατείνει τη δυνατότητα αναβολής της εφαρμογής του ΔΠΧΑ 9 για τον ασφαλιστικό κλάδο. Τον Ιούνιο 2019 δημοσιεύθηκε σχέδιο προτύπου εν όψει την οριστικοποίησης του αναθεωρημένου προτύπου ως τα μέσα του 2020. Στο μεσοδιάστημα, έχει ανασταλεί η διαδικασία έγκρισης του ΔΠΧΑ 17 από την ΕΕ.

    2.1.2.Ερευνητικά έργα

    Κατόπιν διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε το 2015, το σχέδιο εργασίας του IASB για την περίοδο 2017-2021 αποσκοπεί στη βελτίωση και στήριξη των υφιστάμενων προτύπων, στην προώθηση της βελτίωσης της επικοινωνίας και στη στήριξη της εφαρμογής. Το 2018, στο πλαίσιο του έργου για τη «βελτίωση της επικοινωνίας», ο IASB συνέχισε τις συζητήσεις σχετικά με πιθανές βελτιώσεις της δομής και του περιεχομένου των βασικών οικονομικών καταστάσεων με έμφαση στην κατάσταση οικονομικών αποτελεσμάτων. Στο πλαίσιο της επανεξέτασης των απαιτήσεων γνωστοποίησης στα ΔΠΧΑ, ο IASB δημοσίευσε τροποποίηση στοχεύοντας σε βελτίωση της συνάφειας μέσω της εφαρμογής της αρχής της σημαντικότητας, και ανέλαβε δύο νέες πρωτοβουλίες μεταξύ των οποίων η συνήθης επανεξέταση της απαίτησης γνωστοποίησης των δύο υφιστάμενων προτύπων.

    Ο IASB ολοκλήρωσε την επανεξέταση μετά την εφαρμογή του ΔΠΧΑ 13 Επιμέτρηση της εύλογης αξίας καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το πρότυπο βελτίωσε τη χρηματοοικονομική αναφορά χωρίς να δημιουργήσει σημαντικές ασυμφωνίες στο κόστος εφαρμογής ή στις έκτακτες δαπάνες. Ωστόσο, ευθυγραμμιζόμενος με την επιστολή παρατηρήσεων της EFRAG, ο IASB αποφάσισε να συμπεριλάβει το ΔΠΧΑ 13 στο πεδίο της προαναφερθείσας συνήθους επανεξέτασης της απαίτησης γνωστοποίησης.

    Το 2018 ο Οργανισμός εγκαινίασε ένα νέο έργο με αντικείμενο την εξέταση των επιπτώσεων της μεταρρύθμισης των επιτοκίων αναφοράς στη λογιστική αντιστάθμισης. Ο IASB δημοσίευσε σχέδιο προτύπου τον Μάιο 2019 για την αντιμετώπιση των συνεπειών στον λογιστικό χειρισμό των υφιστάμενων σχέσεων αντιστάθμισης. Σε δεύτερο στάδιο, το έργο θα εξετάσει τις επιπτώσεις της αντικατάστασης των επιτοκίων αναφοράς. Ο IASB ανέλαβε επίσης ένα δεύτερο ερευνητικό έργο για τις εξορυκτικές δραστηριότητες εν όψει της εξέτασης μιας πιθανής αναβάθμισης του υφιστάμενου προτύπου ΔΠΧΑ 6.

    Επίσης, ο IASB διενήργησε δημόσια διαβούλευση σχετικά με τις εισηγούμενες βελτιώσεις στο ΔΛΠ 32 Χρηματοοικονομικά μέσα με στόχο την αποσαφήνιση της διάκρισης μεταξύ χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων και ιδίων κεφαλαίων (Χρηματοοικονομικά μέσα με χαρακτηριστικά ιδίων κεφαλαίων). Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο της επανεξέτασης μετά την εφαρμογή του ΔΠΧΑ 3 Συνένωση επιχειρήσεων, ο Οργανισμός αποφάσισε να διερευνήσει πιθανές απλουστεύσεις στη λογιστική της υπεραξίας και στοχευμένες βελτιώσεις στον έλεγχο απομείωσης.

    Τέλος, το Ίδρυμα ΔΠΧΑ προχώρησε σε επικαιροποίηση της ταξινομίας του ΔΠΧΑ προκειμένου να αντικατοπτρίζει τις επιπτώσεις των νέων προτύπων και τροποποιήσεων 4 .

    2.1.3.Το αναθεωρημένο εννοιολογικό πλαίσιο

    Τον Μάρτιο του 2018 ο IASB εξέδωσε το αναθεωρημένο εννοιολογικό πλαίσιο χρηματοοικονομικής αναφοράς. Το περίγραμμα των βασικών αλλαγών περιγράφεται στην ετήσια έκθεση της Επιτροπής σχετικά με τις δραστηριότητες του Ιδρύματος ΔΠΧΑ για το 2017. Το εννοιολογικό πλαίσιο παρέχει μη δεσμευτικές κατευθύνσεις στον Οργανισμό ΔΛΠ για την ανάπτυξη προτύπων ΔΠΧΑ και συνδράμει τους αρμόδιους για την κατάρτιση και τους ελεγκτές στην ερμηνεία των υφιστάμενων προτύπων. Δεν υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή το ΔΛΠ 1 Παρουσίαση οικονομικών καταστάσεων ορίζει ήδη ότι η εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων και διερμηνειών […], με συμπληρωματική γνωστοποίηση όταν χρειάζεται, θεωρείται ότι έχει ως αποτέλεσμα οικονομικές καταστάσεις που επιτυγχάνουν ακριβοδίκαιη παρουσίαση. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε το 2003 ότι η έγκριση του εννοιολογικού πλαισίου ήταν περιττή.

    2.2.Γενικές αρχές βάσει των οποίων έχουν καταρτιστεί νέα πρότυπα

    2.2.1.Γενικές αρχές

    Οι απαιτήσεις δέουσας διαδικασίας του IASB περιγράφονται στο εγχειρίδιο δέουσας διαδικασίας. Η πρακτική εφαρμογή του εποπτεύεται από ειδική επιτροπή εντολοδόχων, γνωστή ως εποπτεύουσα επιτροπή δέουσας διαδικασίας [Due Process Oversight Committee (DPOC)]. Το 2018, οι απαιτήσεις δέουσας διαδικασίας παρέμειναν αμετάβλητες. Ωστόσο, τον Νοέμβριο 2017 η εποπτεύουσα επιτροπή δέουσας διαδικασίας προέβη σε επανεξέταση του εγχειριδίου δέουσας διαδικασίας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2020. Το περιεχόμενο της επανεξέτασης περιλαμβάνει αποτύπωση των εξελίξεων όσον αφορά τη διαδικασία ανάλυσης των επιπτώσεων. Τον Απρίλιο 2019 δημοσιεύθηκε σχέδιο προτύπου για διαβούλευση σχετικά με τις προτεινόμενες αλλαγές. Μία από τις τροποποιήσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο προτύπου εισηγείται να επιτρέπεται στον IASB να δημοσιεύει επεξηγηματικό υλικό προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή εκδοθέντος προτύπου, πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του. Σκοπός εδώ είναι να στηριχθεί η συνεκτική εφαρμογή πριν από την πραγματική ημερομηνία έναρξης ισχύος.

    2.2.2.Δέουσα διαδικασία, ανάλυση επιπτώσεων και ειδικές εκτιμήσεις στα επιχειρηματικά μοντέλα, συνέπειες στις οικονομικές συναλλαγές, πολυπλοκότητα, βραχυπρόθεσμος χαρακτήρας και μεταβλητότητα

    Το 2018 δεν υπήρξε έκδοση προτύπου μείζονος σημασίας που να απαιτεί δημοσίευση χωριστής έκθεσης ανάλυσης επιπτώσεων. Ωστόσο, το προαναφερθέν σχέδιο προτύπου για το εγχειρίδιο δέουσας διαδικασίας που δημοσιεύθηκε το 2019 εισηγείται τροποποίηση του εγχειριδίου δέουσας διαδικασίας του Ιδρύματος έτσι προκειμένου να υπογραμμίζεται ότι οι αναλύσεις επιπτώσεων του IASB θα πρέπει να εστιάζουν στις βελτιώσεις της χρηματοοικονομικής αναφοράς λαμβάνοντας υπόψη το κόστος εφαρμογής και εξετάζοντας παράλληλα τον τρόπο με τον οποίο η μεγαλύτερη διαφάνεια μπορεί να επηρεάσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Το σχέδιο προτύπου προτείνει επίσης ενσωμάτωση της ανάλυσης επιπτώσεων καθ’ όλη τη διαδικασία κατάρτισης προτύπων. Όσον αφορά τις ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις των νέων απαιτήσεων χρηματοοικονομικής αναφοράς, οι προτεινόμενες τροποποιήσεις υπογραμμίζουν ότι οι ποσοτικές εκτιμήσεις είναι, σε γενικές γραμμές, μη εφικτές αλλά ότι ο Οργανισμός δύναται να διενεργεί εκτιμήσεις επιμέρους οικονομικών επιπτώσεων κατά περίπτωση. Το εν λόγω σχέδιο τροποποίησης δεν ικανοποιεί πλήρως τις προσδοκίες που είχε εκφράσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την ιδιότητα του μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου καθώς, ενδεχομένως, δεν γεφυρώνει επαρκώς το χάσμα ανάμεσα στο περιορισμένο πεδίο της εκτίμησης επιπτώσεων του IASB και στα κριτήρια έγκρισης για το ευρωπαϊκό δημόσιο συμφέρον όπως θεσπίζονται στον κανονισμό για τα διεθνή λογιστικά πρότυπα (ΔΛΠ).

    2.3.Διακυβέρνηση, ακεραιότητα και λογοδοσία

    2.3.1.Επισκόπηση

    Το Ίδρυμα ΔΠΧΑ είναι μη κερδοσκοπικό νομικό πρόσωπο υπαγόμενο στη γενική νομοθεσία περί εταιρειών (General Corporation Law) της πολιτείας Delaware (ΗΠΑ) και λειτουργεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ως αλλοδαπή εταιρεία. Η επιλογή νομικού προσώπου των ΗΠΑ έγινε για φορολογικούς λόγους σε μια εποχή στην οποία μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης και της στήριξης προερχόταν από τα ενδιαφερόμενα μέρη στις ΗΠΑ. Υπό το συγκεκριμένο νομικό καθεστώς, το Ίδρυμα μπορεί να είναι εγκατεστημένο σε οποιαδήποτε περιοχή δικαιοδοσίας στον κόσμο, συνεχίζοντας να απολαμβάνει τα οφέλη των μη κερδοσκοπικών οντοτήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, και των φορολογικών συμβάσεων που έχουν συνάψει οι ΗΠΑ με πολλές περιοχές δικαιοδοσίας.

    Το Ίδρυμα ΔΠΧΑ διοικείται από ένα συμβούλιο 22 εντολοδόχων το οποίο φέρει τη συλλογική ευθύνη για τη γενική εποπτεία και τους διορισμούς στον IASB. Οι εντολοδόχοι συνεδρίασαν τρεις φορές το 2018. Ο διορισμός των εντολοδόχων υπόκειται σε κατανομή βάσει γεωγραφικής καταγωγής και σε προηγούμενη έγκριση από το Εποπτικό Συμβούλιο, το οποίο έχει συσταθεί για να παρέχει σύνδεση με τις δημόσιες αρχές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου. Το Εποπτικό Συμβούλιο συνεδρίασε δύο φορές το 2018. Ο IASB έχει 14 μέλη τα οποία διορίζονται από τους εντολοδόχους βάσει απαιτήσεων γεωγραφικής ισορροπίας. Η θητεία των μελών του IASB είναι πενταετής, με δυνατότητα μίας ανανέωσης. Ο IASB είναι υπεύθυνος για την κατάρτιση προτύπων. Πραγματοποίησε 11 συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου το 2018. Οι εντολοδόχοι διορίζουν επίσης τα 14 μέλη της Επιτροπής Διερμηνειών Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΕΔΔΠΧΑ) που ασχολούνται με την ερμηνεία της εφαρμογής των προτύπων ΔΠΧΑ και την παροχή καθοδήγησης σχετικά με θέματα χρηματοοικονομικής αναφοράς. Επιπλέον, το γνωμοδοτικό συμβούλιο του ΔΠΧΑ παρέχει φόρουμ για τη συμμετοχή οργανισμών και ιδιωτών. Τα μέλη του διορίζονται από τους εντολοδόχους και γνωμοδοτούν στο διοικητικό συμβούλιο σχετικά με αποφάσεις που αφορούν σημαντικά έργα.

    2.3.2.Κανόνες διαφάνειας

    Οι συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου και της Επιτροπής Διερμηνειών είναι ανοικτές στο κοινό, τα θέματα ημερήσιας διάταξης δημοσιεύονται, και οι συνεδριάσεις μεταδίδονται μέσω διαδικτύου.

    Όσον αφορά τα μητρώα διαφάνειας, από τον Δεκέμβριο 2019 το Ίδρυμα ΔΠΧΑ θα δημοσιεύει σε τριμηνιαία βάση μητρώο επαφών των ενδιαφερόμενων μερών. Το μητρώο θα καλύπτει όλες τις επαφές μελών του διοικητικού συμβουλίου του IASB με εξωτερικούς τρίτους και διάρκεια άνω των 30 λεπτών συμπεριλαμβανομένων των δια ζώσης, των διαδικτυακών και των τηλεφωνικών συσκέψεων.

    2.3.3.Εκπροσώπηση ενδιαφερόμενων μερών

    Σε συνέχεια της «Έκθεσης των εντολοδόχων για την επανεξέταση της δομής και της αποτελεσματικότητας» του 2015, η γεωγραφική κατανομή των εντολοδόχων και του IASB θα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτική των παγκόσμιων κεφαλαιαγορών και να πληροί απαίτηση γεωγραφικής ισορροπίας, ώστε να διατηρείται η ισότιμη εκπροσώπηση μεταξύ Ασίας-Ωκεανίας, Ευρώπης και Αμερικής.

    Το καταστατικό του Ιδρύματος ΔΠΧΑ θεσπίζει υποχρέωση διορισμού 6 εντολοδόχων από καθεμιά εκ των τριών περιφερειών συν έναν εντολοδόχο από την Αφρική και τρεις εντολοδόχους από οποιαδήποτε περιοχή προκειμένου να διατηρείται γενική γεωγραφική ισορροπία. Ομοίως, τα κριτήρια διορισμού των μελών του διοικητικού συμβουλίου του IASB προβλέπουν τέσσερα μέλη από κάθε περιφέρεια, ένα μέλος από την Αφρική και ένα μέλος από οποιαδήποτε περιοχή.

    Την 31η Δεκεμβρίου 2018 το γνωμοδοτικό συμβούλιο του ΔΠΧΑ αποτελούνταν από 46 οργανισμούς με 48 μεμονωμένα μέλη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμετέχει ως παρατηρητής.

    Τον Οκτώβριο 2018, ο κ. Erkki Liikanen διορίστηκε πρόεδρος του Ιδρύματος ΔΠΧΑ.

    2.3.4.Υποχρέωση λογοδοσίας έναντι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

    Στο πλαίσιο του κανονισμού 2017/827 5 , θα πρέπει να υποβάλλονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πλήρη στοιχεία για την ανάπτυξη των ΔΠΧΑ. Η ετήσια ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του κ. Hoogervorst, προέδρου του IASB, και του κ. Prada, προέδρου των εντολοδόχων του Ιδρύματος ΔΠΧΑ, πραγματοποιήθηκε στις 19-20 Μαρτίου 2018. Η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) πραγματοποίησε επίσης ετήσια ανταλλαγή απόψεων στις 26 Φεβρουαρίου 2019, στο πλαίσιο της οποίας ο κ. Hoogervorst και ο κ. Liikanen ενημέρωσαν σχετικά με τις υπό εξέλιξη τροποποιήσεις στο ΔΠΧΑ 17 Ασφαλιστήρια συμβόλαια και τη συμβολή του Ιδρύματος ΔΠΧΑ στους τομείς της υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας και της φορολογικής διαφάνειας.

    Το Ίδρυμα ΔΠΧΑ συμβουλεύτηκε το Εποπτικό Συμβούλιο όσον αφορά την υποβολή φορολογικών εκθέσεων ανά χώρα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει αρκετά ευρεία στήριξη παγκοσμίως για τη θέσπιση συμπληρωματικών υποχρεωτικών απαιτήσεων γνωστοποίησης σχετικά με τη φορολογική διαφάνεια. Ωστόσο, ο IASB είναι πρόθυμος να εξετάσει τις γνωστοποιήσεις για τις φορολογικές στρατηγικές στο πλαίσιο του υπό εξέλιξη έργου αναθεώρησης και επικαιροποίησης της μη δεσμευτικής δήλωσης πρακτικής σχετικά με τα σχόλια της διοίκησης, η οποία παρέχει το πλαίσιο για την ερμηνεία των οικονομικών καταστάσεων.

    Σε σχέση με αυτό, τον Απρίλιο 2016 η Επιτροπή ενέκρινε μια πιο φιλόδοξη νομοθετική πρόταση 6 σχετικά με τη δημοσιοποίηση πληροφοριών για τη φορολογία εισοδήματος από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, γνωστή και ως υποβολή εκθέσεων φορολογικών πληροφοριών ανά χώρα. Η πρόταση είχε ως στόχο να εξασφαλίσει ότι οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες (με έσοδα άνω των 750 εκατ. EUR) δημοσιοποιούν τους φόρους που καταβάλλουν, κατανεμημένους ανά χώρα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε την πρώτη θέση του στις 27 Μαρτίου 2019. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχει εκδώσει ακόμη θέση.

    Ομοίως, στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων, ο κ. Hoogervorst ανέφερε ότι οι στόχοι των πολιτικών βιωσιμότητας έχουν ευρύτερη εστίαση από τη χρηματοοικονομική αναφορά και ότι θα επιτευχθούν πιο αποτελεσματικά μέσω οικονομικών κινήτρων ή φορολογίας και όχι με δημόσιες γνωστοποιήσεις. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ο αντίκτυπος των παραμέτρων της βιωσιμότητας στα μελλοντικά κέρδη των εταιρειών θα εξεταστεί επίσης στο πλαίσιο της μη δεσμευτικής δήλωσης πρακτικής σχετικά με τα σχόλια της διοίκησης.

    Η Επιτροπή θα διερευνήσει αν είναι σκόπιμο να εξεταστούν εναλλακτικές ενέργειες κατάρτισης προτύπων. Ειδικότερα, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για τη χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης, η Επιτροπή δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει την αξιοπιστία των απαιτήσεων για υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας που περιλαμβάνονται στην οδηγία για τις μη χρηματοοικονομικές πληροφορίες 7 στο πλαίσιο του ελέγχου καταλληλότητας της ενωσιακής νομοθεσίας σχετικά με την υποβολή δημόσιων εκθέσεων σε επίπεδο εταιρειών. Με βάση τα πορίσματα, η Επιτροπή ενδέχεται να εξετάσει νέες πρωτοβουλίες με στόχο τη βελτίωση της διαφάνειας σε επίπεδο εταιρειών σε σχέση με τα ζητήματα βιωσιμότητας και τη μακροπρόθεσμη δημιουργία αξίας. Επιπροσθέτως, το 2019 η Επιτροπή συμπλήρωσε τις μη δεσμευτικές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη μη χρηματοοικονομική αναφορά 8 με τις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την αναφορά πληροφοριών για το κλίμα 9 ενσωματώνοντας τις συστάσεις από την ειδική ομάδα για τις χρηματοοικονομικές πληροφορίες που σχετίζονται με το κλίμα του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    2.3.5.Πρόληψη των συγκρούσεων συμφερόντων

    Η θητεία των εντολοδόχων του Ιδρύματος ΔΠΧΑ είναι τριετής με δυνατότητα μίας ανανέωσης, και οφείλουν να ενεργούν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Κατόπιν αιτήματος του Εποπτικού Συμβουλίου, το 2018 εγκρίθηκε αναθεωρημένη πολιτική σύγκρουσης συμφερόντων. Θεσπίζεται η αρχή ότι οι εντολοδόχοι και τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου δεν μπορούν να απασχολούνται στον ίδιο οργανισμό. Ωστόσο, ο πρόεδρος των εντολοδόχων εξουσιοδοτείται επίσης να παρεκκλίνει από την εν λόγω αρχή σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

    Μόνο τρία μέλη του IASB μπορούν να είναι μέλη μερικής απασχόλησης. Σύμφωνα με το καταστατικό του Ιδρύματος ΔΠΧΑ, τα μέλη πλήρους απασχόλησης υποχρεούνται να διακόψουν κάθε σχέση και δεσμό εργασίας που ενδέχεται να επηρεάσει την ανεξαρτησία τους. Δεν επιτρέπονται ούτε η απόσπαση από εργοδότη ούτε δικαιώματα επανένταξης στον προηγούμενο εργοδότη.

    2.3.6.Κατανομή χρηματοδότησης

    Το 2018 το Ίδρυμα ΔΠΧΑ έλαβε επιχορήγηση ύψους 4,7 εκατ. EUR από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ποσό που αντιστοιχεί στο 18,5 % της συνολικής χρηματοδότησής του.

    Οι δηλωθείσες συνεισφορές μειώθηκαν κατά 10,6 % το 2018 (9,7 % συνυπολογιζόμενου του αντικτύπου των διακυμάνσεων των τιμών συναλλάγματος). Οι σημαντικότερες εξελίξεις προήλθαν από τα διεθνή δίκτυα ελέγχου (-32 %), την Κίνα (+25 %) και τις Ηνωμένες Πολιτείες 10 (-13 %). Η κατανομή της χρηματοδότησης στις βασικές γεωγραφικές περιοχές περιγράφεται στο Προσάρτημα 2. Αυτό που προκύπτει ειδικότερα είναι ότι παρά την ισότιμη εκπροσώπηση της ΕΕ και των ΗΠΑ στο συμβούλιο εντολοδόχων (από 6 εντολοδόχους η καθεμιά) και στον IASB (από 4 μέλη στο διοικητικό συμβούλιο), η περιφέρεια της αμερικανικής ηπείρου συνεισφέρει μόλις το 6 % της χρηματοδότησης του Ιδρύματος ενώ η Ευρώπη και η Ασία/Ωκεανία κατέβαλαν αντίστοιχα το 35,7 % και το 32,7 % των συνολικών συνεισφορών. Το σχετικό μερίδιο του προϋπολογισμού της ΕΕ και των κρατών μελών αυξήθηκε έναντι του 2017 (από 32,4 % σε 35,7 %). Η μείωση στις δηλωθείσες συνεισφορές από τα διεθνή δίκτυα λογιστικού ελέγχου αντισταθμίστηκε εν μέρει από εμπορική συμφωνία που απέφερε αυξημένα έσοδα από άδειες εκμετάλλευσης.

    Το Ίδρυμα ΔΠΧΑ κατέγραψε καθαρό πλεόνασμα 2,9 εκατ. GBP. Το συνολικό πλεόνασμα εις νέον την 31η Δεκεμβρίου 2018 ανήλθε σε 34,4 εκατ. GBP.

    3.Ευρωπαϊκή συμβουλευτική ομάδα για θέματα χρηματοοικονομικής αναφοράς (EFRAG)

    3.1.Επισκόπηση των δραστηριοτήτων της EFRAG

    3.1.1.Δραστηριότητες έγκρισης

    Βασική αποστολή της EFRAG είναι η παροχή συμβουλών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το εάν τα νέα ή αναθεωρημένα πρότυπα ΔΠΧΑ πληρούν τα κριτήρια έγκρισης που θεσπίζονται στον κανονισμό ΔΛΠ για την εφαρμογή διεθνών λογιστικών προτύπων (ΔΛΠ). Στα εν λόγω κριτήρια θα πρέπει να περιλαμβάνεται η διατήρηση της απαίτησης για αληθή και εύλογη, καθώς και η έννοια του ευρωπαϊκού δημοσίου συμφέροντος. Οι δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες, οι εκτιμήσεις επιπτώσεων και οι δραστηριότητες προβολής αποτελούν σημαντικό μέρος των εργασιών έγκρισης της EFRAG, προκειμένου να κριθεί εάν ένα πρότυπο προάγει το ευρωπαϊκό δημόσιο συμφέρον.

    Το 2018, την EFRAG απασχόλησε η γνωμοδότηση εν όψει της έγκρισης του ΔΠΧΑ 17 Ασφαλιστήρια συμβόλαια. Διενεργήθηκε εκτεταμένη ανάλυση επιπτώσεων σχετικά με τις αναμενόμενες επιπτώσεις του ΔΠΧΑ 17 η οποία περιλάμβανε λεπτομερή περιπτωσιολογική μελέτη με 11 ασφαλιστικές εταιρείες, απλοποιημένη περιπτωσιολογική μελέτη με 49 ασφαλιστικές εταιρείες· και αναλυτική προβολή στους χρήστες.

    Επιπροσθέτως, η EFRAG ανέθεσε τη διενέργεια οικονομικής μελέτης προκειμένου να έχει στη διάθεσή της οικονομική ανάλυση για τομείς όπως οι κλαδικές τάσεις, οι δυνητικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό για τα κεφάλαια και τους πελάτες, και οι δυνητικές επιπτώσεις στα προσφερόμενα προϊόντα και τις προσφερόμενες υπηρεσίες από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Η εν λόγω μελέτη συνδράμει στην ανάλυση επιπτώσεων της EFRAG. Τον Οκτώβριο 2018, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε πρόταση ψηφίσματος σχετικά με το ΔΠΧΑ 17 η οποία εξέφραζε ορισμένες ανησυχίες σχετικά με τις ευρύτερες επιπτώσεις του ΔΠΧΑ 17 στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις και την ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά και αναδείκνυε επιμέρους τεχνικά ζητήματα προκειμένου να ληφθούν υπόψη στην εγκριτική γνωμοδότηση. Η EFRAG συμπεριέλαβε τις επισημάνσεις του Κοινοβουλίου στο σχέδιο εργασιών της προκειμένου να τις εξετάσει στο πλαίσιο του σχεδίου εγκριτικής γνωμοδότησης.

    Το αρχικό χρονοδιάγραμμα της EFRAG ζητούσε υποβολή γνωμοδότησης στην Επιτροπή έως το τέλος του 2018 αλλά το έργο έλαβε στο μεταξύ άλλη τροπή. Η περιπτωσιολογική μελέτη και οι δραστηριότητες προβολής της EFRAG εντόπισαν αρκετά ζητήματα και το διοικητικό συμβούλιο της EFRAG αποφάσισε να απευθύνει επιστολή στον IASB προκειμένου να αναδείξει ορισμένες πτυχές του ΔΠΧΑ 17 που, κατά την άποψη της EFRAG, έχρηζαν περαιτέρω εξέτασης. Έκτοτε, ο IASB αποφάσισε προσωρινά να τροποποιήσει το πρότυπο και εξέδωσε σχέδιο προτύπου τον Ιούνιο 2019 με σκοπό την αντιμετώπιση ορισμένων από τα ζητήματα που είχε εντοπίσει η EFRAG. Η EFRAG ενέκρινε το σχέδιο επιστολής παρατηρήσεων τον Ιούλιο 2019 και εγκαινίασε δημόσια διαβούλευση με σκοπό να συλλέξει τις απόψεις των ενδιαφερομένων μερών από την Ευρώπη. Το σχέδιο επιστολής παρατηρήσεων υπογραμμίζει ιδιαιτέρως ότι οι μεταβατικές απαιτήσεις του ΔΠΧΑ 17 και το επίπεδο συγκέντρωσης που εφαρμόζεται για την επιμέτρηση των ασφαλιστήριων συμβολαίων συνεχίζουν να εγείρουν σημαντικές προκλήσεις σε επιχειρησιακό επίπεδο. Αμφότερα τα ζητήματα είχαν εντοπιστεί στην πρόταση ψηφίσματος που ενέκρινε το 2018 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το ΔΠΧΑ 17.

    Κατά τη διάρκεια του 2018 η EFRAG συμμετείχε στη διαδικασία διαβούλευσης του IASB και δημοσίευσε επιστολές παρατηρήσεων μετά τη δημόσια διαβούλευση επί όλων των προτάσεων του IASB (σχέδια προτύπων και έγγραφα προβληματισμού). Τον Ιούνιο 2019, η EFRAG εξέδωσε την τελική επιστολή παρατηρήσεών της σχετικά με τη μεταρρύθμιση των επιτοκίων αναφοράς στην οποία υπογραμμιζόταν η ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισης των επιπτώσεών της στις σχέσεις της λογιστικής αντιστάθμισης με στόχο την έγκαιρη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλοι τομείς εστίασης ήταν τα έργα του IASB σχετικά με Δραστηριότητες ρυθμιζόμενες βάσει ισοτιμίας, και σχετικά με τις Βασικές οικονομικές καταστάσεις.

    3.1.2.Άλλα αιτήματα για παροχή τεχνικών συμβουλών

    Σε συνέχεια ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το ΔΠΧΑ 9, και ανταποκρινόμενη στα αιτήματα της Επιτροπής για εξέταση των πιθανών επιπτώσεων του ΔΠΧΑ 9 στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε συμμετοχικούς τίτλους (που υπογραμμίζονταν επίσης στο σχέδιο δράσης της Επιτροπής Χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης), η EFRAG δημοσίευσε έγγραφο προβληματισμού με τίτλο Συμμετοχικοί τίτλοιΑπομείωση και ανακύκλωση) για δημόσια διαβούλευση. Η EFRAG πραγματοποίησε επίσης ανασκόπηση της ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας σχετικά με το ΔΠΧΑ 9 και τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Τον Νοέμβριο 2018, η EFRAG υπέβαλε τη γνωμοδότησή της σχετικά με τον λογιστικό χειρισμό των συμμετοχικών τίτλων βάσει του ΔΠΧΑ 9, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεν είχαν προκύψει επαρκή στοιχεία για δυσμενή αντίκτυπο στις αποφάσεις (μακροπρόθεσμης) επένδυσης σε συμμετοχικούς τίτλους ώστε να διατυπώσει σύσταση τροποποίησης του προτύπου σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Ωστόσο, η EFRAG ασχολήθηκε επίσης με το δεύτερο αίτημα της Επιτροπής για τη διερεύνηση πιθανών εναλλακτικών τρόπων λογιστικού χειρισμού της επιμέτρησης εύλογης αξίας για μακροπρόθεσμα επενδυτικά χαρτοφυλάκια συμμετοχικών τίτλων και μέσα συμμετοχικού τύπου.

    Επίσης κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προβλεπόταν στο σχέδιο δράσης για τη χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης του Μαρτίου 2018, η EFRAG ίδρυσε το European Corporate Reporting Lab@EFRAG (European Lab). Το European Lab αποσκοπεί στην προώθηση της καινοτομίας στην υποβολή εταιρικών αναφορών μέσω της ανταλλαγής ορθών πρακτικών. Η διευθύνουσα ομάδα του European Lab συνεδρίασε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο 2018 και επιβεβαίωσε το πρώτο έργο για την υποβολή αναφορών που σχετίζονται με το κλίμα. Μετά τη δημοσίευση πρόσκλησης υποβολής υποψηφιοτήτων τον Δεκέμβριο, συστήθηκε η πρώτη ειδική ομάδα δράσης για την υποβολή εκθέσεων που σχετίζονται με το κλίμα η οποία ξεκίνησε τις εργασίες της τον Φεβρουάριο 2019. Η απόφαση για προσθήκη ενός έργου στο θεματολόγιο του European Lab λαμβάνεται από τη διευθύνουσα ομάδα του European Lab, με βάση τις προτάσεις των ενδιαφερόμενων μερών σε δημόσια διαβούλευση που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο με καταληκτική ημερομηνία την 30η Σεπτεμβρίου 2019.

    3.1.3.Ερευνητικές δραστηριότητες

    Το 2018, η EFRAG πραγματοποίησε δημόσια διαβούλευση σχετικά με το ερευνητικό θεματολόγιό της με στόχο να διασφαλιστεί ότι η EFRAG αναλαμβάνει ερευνητικά έργα με ιδιαίτερη συνάφεια για την Ευρώπη. Η δημόσια διαβούλευση ήταν διαφωτιστική όσον αφορά τις προτεραιότητες των Ευρωπαίων πολιτών για το κρίσιμο αυτό μέρος των δραστηριοτήτων της EFRAG. Ως αποτέλεσμα της διαβούλευσης, η EFRAG εγκαινίασε τρία νέα ερευνητικά έργα στα τέλη του 2018 στα ακόλουθα πεδία: Καλύτερη πληροφόρηση σχετικά με τα άυλα περιουσιακά στοιχεία· Κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία (Crypto Assets)· και Κυμαινόμενες και ενδεχόμενες καταβολές (Variable and Contingent Payments). Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου της, η EFRAG δημοσίευσε επίσης έγγραφο προβληματισμού με τίτλο «Non-exchange Transfers: A role for Societal Benefit?» (Άνευ ανταλλάγματος μεταβιβάσεις: ποιος ο ρόλος του κοινωνικού οφέλους;) και σημείωσε πρόοδο στο έργο της για τα συνταξιοδοτικά προγράμματα με την υποστήριξη της συμβουλευτικής ομάδας για τα συνταξιοδοτικά προγράμματα. Μέσω της ακαδημαϊκής επιτροπής και του ακαδημαϊκού δικτύου της, η EFRAG αναβάθμισε τη συνεργασία της με την ακαδημαϊκή κοινότητα.

    Όσον αφορά την επιρροή της EFRAG στον διάλογο σχετικά με τα διεθνή πρότυπα χρηματοοικονομικής αναφοράς, αξίζει να αναφερθεί ότι πριν από τη δημοσίευση του εγγράφου προβληματισμού του IASB Χρηματοοικονομικά μέσα με χαρακτηριστικά ιδίων κεφαλαίων (FICE), η γραμματεία της EFRAG πραγματοποίησε πιλοτική ανάλυση σε πρώιμο στάδιο στο πλαίσιο της πρότασής της για διενέργεια αναλύσεων επιπτώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας κατάρτισης προτύπων και όχι μόνο στο τέλος. Η EFRAG προέβη σε εκτεταμένη ευαισθητοποίηση των εθνικών φορέων κατάρτισης προτύπων καθώς και σε προσέγγιση των χρηστών στο πλαίσιο της διαβούλευσης σχετικά με το σχέδιο επιστολής παρατηρήσεων για την αξιολόγηση των ευρύτερων επιπτώσεων και των πιθανών μη ηθελημένων συνεπειών των αλλαγών στους κανόνες αναφοράς για FICE, με στόχο να μειωθεί η πιθανότητα προβλημάτων κατά τη φάση έγκρισης στην περίπτωση που ο IASB αποφάσιζε να προχωρήσει σε κατάρτιση προτύπου. Η γραμματεία της EFRAG δημοσίευσε έγγραφο εργασίας σχετικά με την ανάλυση σε πρώιμο στάδιο στα τέλη Φεβρουαρίου 2019.

    3.2.Διακυβέρνηση, διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία

    3.2.1.Διακυβέρνησης της EFRAG κατόπιν σύστασης της έκθεσης Maystadt

    Η μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης της EFRAG, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή την 31η Οκτωβρίου 2014, ενίσχυσε τη νομιμότητα και την αντιπροσωπευτικότητα της οργάνωσης και είχε ως αποτέλεσμα μια πιο συνεκτική διαδικασία για τη συμμετοχή της ΕΕ στη διαδικασία καθορισμού προτύπων του IASB.

    Η μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2016 με τον επίσημο διορισμό, από τη Γενική Συνέλευση της EFRAG, του Jean-Paul Gauzès, πρώην βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, κατόπιν πρότασης της Επιτροπής η οποία εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Η θητεία του κ. Gauzès ανανεώθηκε για μία ακόμη τριετία, από την 1η Ιουλίου 2019.

    Οι Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέλεξαν να είναι επίσημοι παρατηρητές με δικαίωμα λόγου στο διοικητικό συμβούλιο της EFRAG. Οι προτάσεις τους εξετάστηκαν προσεκτικά από την EFRAG, προκειμένου αυτή να καταλήξει στις θέσεις της, ενώ συνέβαλαν σημαντικά στην ανάλυση επιπτώσεων της EFRAG, ιδίως στον τομέα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

    Αξίζει να επισημανθεί ότι το διοικητικό συμβούλιο της EFRAG κατέληξε σε όλα τα συμπεράσματά του το 2018, με συναίνεση, χωρίς να χρειαστούν ψηφοφορίες. Το 2017 πραγματοποιήθηκε η πρώτη εναλλαγή του διοικητικού συμβουλίου της EFRAG και διορίστηκε νέο διοικητικό συμβούλιο. Στο πνεύμα της έκθεσης Maystadt 11 δημιουργήθηκε έδρα παρατηρητή για τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς που εκπροσωπούν ιδιωτικούς επενδυτές («τελικούς χρήστες»).

    Το διοικητικό συμβούλιο της EFRAG διενεργεί σε ετήσια βάση έλεγχο των επιδόσεων και της αποτελεσματικότητας των μελών του υπό την εποπτεία της Γενικής Συνέλευσης της EFRAG. Η επισκόπηση του 2018, η οποία καλύπτει μείγμα στρατηγικών και επιχειρησιακών ζητημάτων, καθώς και ζητημάτων διακυβέρνησης, απέδειξε ότι συνολικά η δομή διακυβέρνησης λειτούργησε ικανοποιητικά, με αποτέλεσμα βελτίωση της αξιοπιστίας του φορέα. Εγκρίθηκαν ορισμένες συστάσεις για την περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δραστηριοτήτων της EFRAG στο μέλλον.

    Το 2017 η EFRAG ανέθεσε έλεγχο του πως εκλαμβάνουν τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη την προβολή και την αποτελεσματικότητα της EFRAG, που διενεργήθηκε από την ανεξάρτητη εταιρεία FleishmanHillard. Η τελική έκθεσή της που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο 2018 επιβεβαίωσε τη θετική επιρροή του έργου της EFRAG στα ενδιαφερόμενα μέρη, την πρόοδο που επιτεύχθηκε όσον αφορά τη δημοσιότητα και την αξιοπιστία της EFRAG από την ομάδα επικοινωνίας που συστάθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της EFRAG και προσδιόρισε τη δημοσιότητα ως έναν από τους τομείς που χρήζουν διαρκούς βελτίωσης.

    Όσον αφορά πιθανές καταστάσεις σύγκρουσης συμφερόντων, δεν διαπιστώθηκαν ζητήματα άξια λόγου. Στον εσωτερικό κανονισμό της EFRAG καθορίζονται απαιτήσεις για τις συγκρούσεις συμφερόντων, ενώ το διοικητικό συμβούλιο της EFRAG εφαρμόζει πολιτική περί σύγκρουσης συμφερόντων για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, η οποία δημοσιεύεται στον δικτυακό τόπο της EFRAG. Στόχος της πολιτικής είναι να διασφαλίσει την αξιοπιστία της EFRAG ως οργανισμού που εργάζεται για το ευρωπαϊκό δημόσιο συμφέρον. Η εν λόγω πολιτική έχει ως στόχο την αποφυγή καταστάσεων στις οποίες ενδέχεται να προκύψουν συγκρούσεις ή υποτιθέμενες συγκρούσεις, οι οποίες μπορεί να: αποθαρρύνουν τον ελεύθερο διάλογο· οδηγήσουν σε αποφάσεις ή ενέργειες που δεν εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών εν γένει ή της EFRAG· ή να δημιουργήσουν την αντίληψη ότι η EFRAG ενήργησε ανάρμοστα. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της EFRAG και το προσωπικό της EFRAG υπογράφουν ετήσιες δηλώσεις.

    3.2.2.Κανόνες διαφάνειας

    Από ιδρύσεώς της, η EFRAG εφαρμόζει διαφανή δημόσια δέουσα διαδικασία, η οποία αναπτύχθηκε περαιτέρω με την πάροδο του χρόνου. Η εν λόγω δέουσα διαδικασία επιτρέπει σε όλες τις συνιστώσες από την Ευρώπη να υποβάλλουν τις απόψεις τους προς εξέταση από την EFRAG και εξασφαλίζει ότι η πολυμορφία των λογιστικών και οικονομικών μοντέλων και οι απόψεις που εκφράζονται στην Ευρώπη λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό των θέσεων της EFRAG. Αυτό είναι καίριας σημασίας προκειμένου να διασφαλίζεται ότι τα νέα ΔΠΧΑ ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Ευρώπης.

    Η νομιμότητα της EFRAG θεμελιώνεται στη διαφάνεια, τη διακυβέρνηση, τη δέουσα διαδικασία (που μπορεί να περιλαμβάνει επιτόπιες δοκιμές, αναλύσεις επιπτώσεων και εκδηλώσεις προβολής), τη δημόσια λογοδοσία και την πρωτοπορία. Στο πλαίσιο της δέουσας διαδικασίας αυτής, η EFRAG δημοσιεύει σχέδια θέσεων προς δημόσια διαβούλευση, πραγματοποιεί επιτόπιες δοκιμές και άλλα είδη ανάλυσης επιπτώσεων, διοργανώνει εκδηλώσεις προβολής (ορισμένες από τις οποίες απευθύνονται ειδικά σε χρήστες οικονομικών καταστάσεων), αναλαμβάνει ειδικές έρευνες, και κοινοποιεί τα αποτελέσματα σε ενημερωτικές δηλώσεις και δημοσιεύει τελικές θέσεις. Η EFRAG συμβάλλει στην τεκμηριωμένη κατάρτιση προτύπων μέσω της διεξαγωγής ποσοτικών μελετών οι οποίες τεκμηριώνουν τη συζήτηση σχετικά με τις επιστολές παρατηρήσεων και την παροχή εγκριτικής γνωμοδότησης εκ μέρους της EFRAG και σταδιακά αντιπροσωπεύουν όλο και μεγαλύτερο μέρος του ερευνητικού έργου της EFRAG.

    Οι συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της EFRAG, της ομάδας τεχνικών εμπειρογνωμόνων της EFRAG (EFRAG TEG) και του συμβουλευτικού φόρουμ φορέων καθορισμού προτύπων της EFRAG (EFRAG CFSS) είναι ανοικτές στο κοινό και από τον Μάρτιο 2018 διατίθενται διαδικτυακά. Η ημερήσια διάταξη και οι περιλήψεις των συνεδριάσεων δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο της EFRAG. Επιπλέον, τα συνοδευτικά έγγραφα της ημερήσιας διάταξης για τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της EFRAG και για τις συνεδριάσεις της EFRAG TEG και του EFRAG CFSS δημοσιοποιούνται. Από τον Μάρτιο του 2018 οι εν λόγω δημόσιες συνεδριάσεις είναι προσβάσιμες μέσω διαδικτύου, δίνοντας τη δυνατότητα στα ενδιαφερόμενα μέρη να παρακολουθούν τις συζητήσεις όχι μόνο σε πραγματικό χρόνο, αλλά και μετά την ολοκλήρωσή τους. Οι συζητήσεις της EFRAG TEG υποστηρίζονται από στοιχεία που συνεισφέρουν το EFRAG CFSS (το φόρουμ εθνικών φορέων καθορισμού λογιστικών προτύπων) και οι εξειδικευμένες ομάδες εργασίας και οι συμβουλευτικές επιτροπές της EFRAG.

    Το διοικητικό συμβούλιο της EFRAG λαμβάνει τακτικές εκθέσεις όλων των συνεδριάσεων μεταξύ μελών του προσωπικού της EFRAG και τρίτων (εκτός των συσκέψεων διοικητικού χαρακτήρα). Οι εν λόγω εκθέσεις συμπεριλαμβάνονται στις τελικές εκθέσεις επιχορήγησης που υποβάλλει η EFRAG στην Επιτροπή.

    Η EFRAG δημοσιεύει ετήσια επισκόπηση στο πλαίσιο πλήρους διαφάνειας όσον αφορά τη διακυβέρνηση και τη δομή χρηματοδότησής της, καθώς και τις βασικές δραστηριότητες για το εν λόγω έτος. Η ετήσια επισκόπηση του 2018 δημοσιεύτηκε στις 25 Απριλίου 2019.

    Γενικά, η διακυβέρνηση της EFRAG χαρακτηρίζεται από ικανοποιητική διαφάνεια της ροής πληροφοριών μεταξύ των βασικών ενδιαφερόμενων μερών. Η EFRAG έχει επίσης ανταποκριθεί στη δέσμευσή της για επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσβλέποντας σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα διαφάνειας έναντι του παρελθόντος. Σε επίρρωση της προσήλωσής του στον σκοπό αυτό, το διοικητικό συμβούλιο της EFRAG ενέκρινε στις 9 Ιουλίου 2019 πολιτική σχετικά με το δημόσιο μητρώο διαφάνειας της EFRAG η οποία συνίσταται στη δημοσίευση στον δικτυακό τόπο της όλων των συνεδριάσεων και συσκέψεων του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, του προέδρου της TEG και του CEO της EFRAG. Το μητρώο διαφάνειας ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου και η πρώτη έκδοση θα αναρτηθεί στον δικτυακό τόπο της εντός του φθινοπώρου 2019. Η EFRAG ανέλαβε δέσμευση έναντι της Επιτροπής ότι θα τηρεί δημόσιο μητρώο στον δικτυακό τόπο της που θα επικαιροποιείται τακτικά και θα καλύπτει το ημερολογιακό έτος.

    3.2.3.Ευρεία εκπροσώπηση και δημόσια λογοδοσία της δομής διακυβέρνησης της EFRAG

    Συνολικά, η προσέγγιση της δομής διακυβέρνησης της EFRAG για προώθηση της ευρείας εκπροσώπησης συμφερόντων και της δημόσιας λογοδοσίας υπήρξε θετική.

    Το διοικητικό συμβούλιο της EFRAG λαμβάνει τακτικές εκθέσεις όλων των συνεδριάσεων μεταξύ μελών του προσωπικού της EFRAG και τρίτων (εκτός των συσκέψεων διοικητικού χαρακτήρα). Οι εν λόγω εκθέσεις συμπεριλαμβάνονται στις τελικές εκθέσεις επιχορήγησης που υποβάλλει η EFRAG στην Επιτροπή. Η EFRAG είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο ακόμη πιο βελτιωμένα επίπεδα διαφάνειας σε σχέση με αυτά που εφαρμόζονται σήμερα ώστε να υπάρχει καλύτερη πληροφόρηση για τις συνεδριάσεις της διοίκησης της EFRAG με εξωτερικά ενδιαφερόμενα μέρη στο πλαίσιο της αποστολής της EFRAG για προστασία του δημόσιου συμφέροντος.

    Η EFRAG προσπαθεί να πετύχει τη δέουσα ισορροπία από γεωγραφική άποψη, από άποψη επαγγελματικού υπόβαθρου και σε επίπεδο φύλου στο διοικητικό συμβούλιό της, στην ομάδα τεχνικών εμπειρογνωμόνων της EFRAG (EFRAG TEG) και στις ομάδες εργασίας και τις συμβουλευτικές επιτροπές της, καθώς και στη διευθύνουσα ομάδα και τις ειδικές ομάδες έργου του European Lab. Οι απαιτήσεις περιλαμβάνονται στον εσωτερικό κανονισμό της EFRAG για τον μέγιστο αριθμό μελών της ίδιας εθνικότητας στο διοικητικό συμβούλιο της EFRAG και στην EFRAG TEG, ενώ οι ίδιες απαιτήσεις έχουν ήδη εφαρμοστεί για τη συγκρότηση της πρώτης διευθύνουσας ομάδας του European Lab. Επίσης, προβλέπονται απαιτήσεις για ισορροπία από την άποψη της γεωγραφικής προέλευσης και σε επίπεδο φύλου.

    Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της EFRAG διορίζονται από τους οργανισμούς μέλη της EFRAG σύμφωνα με το σύστημα που καθιερώθηκε βάσει των συστάσεων Maystadt. Για την EFRAG TEG και τις ομάδες εργασίας και τις συμβουλευτικές επιτροπές της, καθώς και για τη διευθύνουσα ομάδα και τις ειδικές ομάδες έργου του European Lab, δημοσιεύονται και διαδίδονται ευρέως προσκλήσεις για υποβολή υποψηφιοτήτων.

    Ο αριθμός αιτήσεων παρουσιάζει μεγάλες διαφοροποιήσεις αλλά παρατηρείται συγκεκριμένα έλλειψη γυναικών υποψηφίων και υποψηφίων από την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, η EFRAG κατάφερε να προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό γυναικών υποψηφίων και υποψηφίων από την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη για τη διευθύνουσα ομάδα και τις ειδικές ομάδες έργου του European Lab (πρβλ. λεπτομερή στοιχεία για την κατάσταση στις 31 Δεκεμβρίου 2018 στο προσάρτημα 4).

    Ωστόσο, μολονότι τα συνολικά αποτελέσματα των εν λόγω δράσεων είναι πολύ θετικά, εξακολουθούν να υφίστανται ορισμένες επιφυλάξεις σχετικά με την ικανότητα αξιοποίησης του συνολικού εύρους των απόψεων των ενδιαφερόμενων μερών στην Ευρώπη. Η EFRAG θα πρέπει να συνεχίσει ενεργά να επιδιώκει τις απόψεις των ενδιαφερόμενων μερών που συμμετέχουν λιγότερο στις εργασίες της EFRAG, ωστόσο επηρεάζονται από αυτές, ή τις απόψεις ομάδων ενδιαφερόμενων μερών εκτός του άμεσου φάσματος της EFRAG.

    3.2.4.Συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σε πρώιμο στάδιο

    Η EFRAG ανταλλάσσει απόψεις με τη μόνιμη ομάδα ΔΠΧΑ της επιτροπής ECON του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε να δοθεί η δυνατότητα στ μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συμβάλλουν στις δραστηριότητες της EFRAG και να ενημερώνονται σχετικά με τις βασικές δραστηριότητες της EFRAG σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Τον Μάρτιο 2018 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις δραστηριότητες της EFRAG και, πιο συγκεκριμένα, σχετικά με το ΔΠΧΑ 17. Στις 3 Οκτωβρίου 2018 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα σχετικά με το ΔΠΧΑ 17. Στις 17 Μαΐου 2018 υπήρξε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ, αφενός, του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της EFRAG και του προέδρου της ομάδας τεχνικών εμπειρογνωμόνων της EFRAG (EFRAG TEG) και, αφετέρου, της επιτροπής ECON στο πλαίσιο της δημόσιας συνεδρίασής της.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί πάντοτε την EFRAG να παρίσταται στις συνεδριάσεις της κανονιστικής επιτροπής λογιστικών θεμάτων (ARC) και, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής, η EFRAG παρουσιάζει σε κάθε συνεδρίαση τις υπό εξέλιξη εργασίες καθώς και γνωμοδοτήσεις της επί συγκεκριμένων θεμάτων. Αυτό δίνει στην κανονιστική επιτροπή λογιστικών θεμάτων τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων με την EFRAG και παροχής έγκαιρης πληροφόρησης. Η κανονιστική επιτροπή λογιστικών θεμάτων συζητά τις επιστολές αίτησης εγκριτικής γνωμοδότησης πριν από την υποβολή τους στην EFRAG προκειμένου να βεβαιώνεται ότι λαμβάνεται μέριμνα για το σύνολο των ευρωπαϊκών συμφερόντων.

    Η έγκαιρη παροχή στοιχείων εκ μέρους του Κοινοβουλίου και της κανονιστικής επιτροπής λογιστικών θεμάτων παρέχει τη δυνατότητα στην EFRAG να συμπεριλάβει τα ζητήματα στο οικείο σχέδιο επιστολής παρατηρήσεων ή στο σχέδιο εγκριτικής γνωμοδότησης για δημόσια διαβούλευση.

    3.2.5.Διαφοροποίηση και ισορροπία της δομής χρηματοδότησης της EFRAG

    Η EFRAG είναι οργανισμός που λαμβάνει δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση και εργάζεται προς το ευρωπαϊκό δημόσιο συμφέρον. Έχει τη νομική μορφή της AISBL (βελγική διεθνής μη κερδοσκοπική οργάνωση).

    Στους οργανισμούς μέλη της EFRAG περιλαμβάνονται οκτώ ευρωπαϊκές οργανώσεις ενδιαφερόμενων μερών, εννέα εθνικοί οργανισμοί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η κατανομή των χρηματικών συνεισφορών των οργανισμών μελών παρατίθεται στο προσάρτημα 3. 

    Εκτός από τη χρηματοδότηση σε μετρητά, η EFRAG λαμβάνει συνεισφορές σε είδος που προέρχονται από τα μέλη της EFRAG TEG, το διοικητικό συμβούλιο της EFRAG, τις ομάδες εργασίας και τις συμβουλευτικές επιτροπές, καθώς και με τη μορφή δωρεάν αποσπάσεων.

    Το 2019, η EFRAG επιδιώκει διεύρυνση της βάσης των μελών της και ευρύτερη γεωγραφική εκπροσώπηση. Συγκεκριμένα, προτίθεται να επανεξετάσει τη δομή χρηματοδότησής της με στόχο την καθιέρωση μιας μακροπρόθεσμης βιώσιμης δομής χρηματοδότησης μετά από αίτημα της Accountancy Europe για μείωση της συνεισφοράς των μελών της από το 2019 και εξής, και υπό το φάσμα των πιθανών οικονομικών επιπτώσεων σε περίπτωση αποχώρησης του Συμβουλίου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (Financial Reporting Council), ρυθμιστικού φορέα του ΗΒ και της Ιρλανδίας για τους κλάδους των ελεγκτών, των λογιστών και των αναλογιστών, λόγω Brexit.

    1.Συμβούλιο Εποπτείας Δημοσίου Συμφέροντος (PIOB)

    4.1.Επισκόπηση δραστηριοτήτων

    Η παγκόσμια αρχιτεκτονική της κατάρτισης προτύπων στον τομέα του ελέγχου, της ασφάλειας, της δεοντολογίας και της εκπαίδευσης διαρθρώνεται σε τρεις βαθμίδες και περιλαμβάνει τις επιτροπές καθορισμού προτύπων (SSB) που υποστηρίζονται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Λογιστών (International Federation of Accountants-IFAC), την ανεξάρτητη εποπτεία (PIOB), και τη λογοδοσία σε φορέα παρακολούθησης των δημόσιων αρχών ( Ομάδα παρακολούθησης ).

    Το PIOB είναι ανεξάρτητο εξωτερικό όργανο, αποτελούμενο από 10 μέλη συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διορίσει 2 εκ των 10 μελών), το οποίο εποπτεύει τη διαδικασία κατάρτισης προτύπων στον τομέα του ελέγχου, της δεοντολογίας και της εκπαίδευσης των λογιστών. Τα σχετικά πρότυπα είναι τα διεθνή ελεγκτικά πρότυπα (ISA), τα πρότυπα δεοντολογίας για τους λογιστές, και τα διεθνή εκπαιδευτικά πρότυπα (IES). Η τρέχουσα δομή κατάρτισης προτύπων έχει την απαρχή της στις μεταρρυθμίσεις της IFAC 12 το 2003, οι οποίες επήλθαν ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης και των παραλείψεων προβεβλημένων εταιρειών στον τομέα της χρηματοοικονομικής αναφοράς και του λογιστικού ελέγχου σε διάφορες χώρες. Μια από τις βασικές μεταρρυθμίσεις ήταν η ίδρυση του PIOB, που αποσκοπούσε στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και λοιπών ενδιαφερομένων μέσω της εποπτείας των δραστηριοτήτων των επιτροπών καθορισμού προτύπων στον τομέα του ελέγχου ώστε οι εν λόγω δραστηριότητες να συνάδουν με το δημόσιο συμφέρον.

    Συνολικά, αποστολή του PIOB είναι να διασφαλίζει την τήρηση της δέουσας διαδικασίας, την εποπτεία και τη διαφάνεια καθώς και την προστασία του δημόσιου συμφέροντος καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας εισήγησης, ανάπτυξης και έκδοσης διεθνών προτύπων για τον κλάδο των ελεγκτών στο πλαίσιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Λογιστών. Το ζήτημα αυτό παραμένει κρίσιμης σημασίας, όπως έγινε φανερό και μετά τα πρόσφατα ελεγκτικά σκάνδαλα (πρβλ. κατάρρευση της Carillion στο Ηνωμένο Βασίλειο).

    Το PIOB εγκρίνει επίσης τις υποψηφιότητες των μελών των επιτροπών καθορισμού προτύπων, συμφωνεί με τις στρατηγικές και τα σχέδια εργασίας τους, παρακολουθεί την ανάπτυξη των προτύπων και επαληθεύει ότι όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στις δημόσιες διαβουλεύσεις λαμβάνονται δεόντως υπόψη. Όπου απαιτείται, το PIOB συνιστά τη λήψη μέτρων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα πρότυπα ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στο δημόσιο συμφέρον.

    Το 2018 το PIOB 13 διατήρησε σταθερή επικοινωνία με τις επιτροπές καθορισμού προτύπων υπό την εποπτεία του [την Επιτροπή Διεθνών Ελεγκτικών και Ασφαλιστικών Προτύπων (IAASB)]· το Συμβούλιο Διεθνών Προτύπων Εκπαίδευσης στη Λογιστική (IAESB) και το Συμβούλιο Διεθνών Προτύπων Δεοντολογίας για Λογιστές (IESBA), τις τρεις συμβουλευτικές ομάδες τους, τη συμβουλευτική ομάδα συμμόρφωσης και την επιτροπή διορισμών και την ηγεσία της IFAC.

    Το PIOB συμμετείχε επίσης ενεργά στις συζητήσεις της ομάδας παρακολούθησης σχετικά με τη μεταρρύθμιση του τρέχοντος μοντέλου διακυβέρνησης και εποπτείας των διεθνών ελεγκτικών προτύπων και συνέβαλε στην εκπόνηση ενός «πλαισίου δημοσίου συμφέροντος» που θα είχε ως στόχο την ανάπτυξη ενός καλύτερου μηχανισμού για την αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο αποτυπώνεται το δημόσιο συμφέρον σε όλα τα στάδια της διαδικασίας κατάρτισης προτύπων. Η προβλεπόμενη μεταρρύθμιση αποτέλεσε αντικείμενο ευρείας δημόσιας διαβούλευσης 14 από την ομάδα παρακολούθησης και η αναπληροφόρηση 15 δείχνει ότι η μεταρρύθμιση έχει την ευρεία στήριξη των ενδιαφερόμενων μερών, που προσβλέπουν σε ενίσχυση της λογοδοσίας και της διαφάνειας κατά την κατάρτιση των ελεγκτικών προτύπων. Επίσης όλες οι ομάδες ενδιαφερόμενων μερών παρέχουν στήριξη στο πλαίσιο δημοσίου συμφέροντος που είναι ενσωματωμένο σε ολόκληρη τη διαδικασία κατάρτισης προτύπων.

    Τα κυριότερα επιτεύγματα στη διάρκεια του έτους ήταν η έγκριση του ISA 540 «Έλεγχος λογιστικών εκτιµήσεων, συµπεριλαµβανοµένων λογιστικών εκτιµήσεων εύλογης αξίας, και συναφείς γνωστοποιήσεις», η δημοσίευση του αναδιαρθρωμένου και αναθεωρημένου κώδικα δεοντολογίας και η ολοκλήρωση του τελευταίου τμήματός του με τίτλο: Αντιπαροχές. Όλα τα πρότυπα που εγκρίθηκαν από το PIOB το 2018 παρατίθενται στον ακόλουθο πίνακα.

    ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. PIOB

    ΠΡΟΤΥΠΟ

    SSB

    Μάρτιος

    IESBA

    «Διεθνής κώδικας δεοντολογίας για επαγγελματίες λογιστές (συμπεριλαμβανομένων των διεθνών προτύπων ανεξαρτησίας)» – («Αναδιαρθρωμένος και αναθεωρημένος κώδικας»)

    Μάρτιος

    IESBA

    «Αναθεωρήσεις που αφορούν τις διασφαλίσεις του κώδικα»

    Ιούνιος

    IESBA

    «Αναθεωρήσεις του κώδικα σε σχέση με την προσφορά και αποδοχή αντιπαροχών»

    Σεπτέμβριος

    IAASB

    «Διεθνή ελεγκτικά πρότυπα - ISA 540 (αναθεωρημένο) – Έλεγχος λογιστικών εκτιμήσεων και συναφών γνωστοποιήσεων»

    Σεπτέμβριος

    IAESB

    «Διεθνές εκπαιδευτικό πρότυπο - IES 7 (αναθεωρημένο) – Συνεχής επαγγελματική ανάπτυξη»

    4.2.Διακυβέρνηση και λογοδοσία

    Τα μέλη του PIOB διορίζονται από την ομάδα παρακολούθησης η οποία φέρει την τελική ευθύνη για τις συνολικές ρυθμίσεις διακυβέρνησης στον τομέα των διεθνών λογιστικών, ασφαλιστικών, δεοντολογικών και εκπαιδευτικών προτύπων.

    Η ομάδα παρακολούθησης, της οποίας μέλος είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο το PIOB επιτελεί τον ρόλο του όσον αφορά το δημόσιο συμφέρον, με ιδιαίτερη έμφαση στην εποπτεία της διαδικασίας καθορισμού προτύπων.

    Όσον αφορά δυνητικές καταστάσεις σύγκρουσης συμφερόντων, τα μέλη και το προσωπικό του PIOB οφείλουν να συμμορφώνονται με τον κώδικα δεοντολογίας του PIOB. Η πρώτη αρχή του κώδικα δεοντολογίας του PIOB ορίζει ότι τα μέλη του Συμβουλίου και το προσωπικό δεν πρέπει να έχουν καμία εμπλοκή σε θέματα στα οποία η κρίση τους ενδέχεται να επηρεάζεται λόγω σύγκρουσης συμφερόντων. Κάθε χρόνο, κάθε μέλος του Συμβουλίου υπογράφει δήλωση απουσίας συγκρούσεων συμφερόντων. Το 2018 δεν αναφέρθηκαν συγκρούσεις συμφερόντων από μέλη του PIOB.

    Ο κώδικας ορίζει επίσης ότι τα μέλη του Συμβουλίου και το προσωπικό πρέπει να συμπεριφέρονται με τρόπο που αρμόζει στην ιδιότητα του μέλους ενός διεθνούς οργανισμού που έχει ως αποστολή την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, επιδεικνύοντας ακεραιότητα, αντικειμενικότητα και σύνεση.

    4.3.Εξελίξεις στη διαφοροποίηση της χρηματοδότησης το 2018

    Η χρηματοδότηση του PIOB είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να διατηρείται η πραγματική και φαινομενική ανεξαρτησία του. Για την επίτευξη του στόχου δημοσίου συμφέροντος, η ορθή διαφοροποίηση των σταθερών πηγών χρηματοδότησης αναμένεται να εξασφαλίσει όχι μόνο τη διατήρηση της συνέχειάς του, αλλά και την εγγύηση της ανεξαρτησίας του PIOB. Η σημασία της διαφοροποίησης της χρηματοδότησης είχε ήδη αναγνωριστεί κατά τη μεταρρύθμιση της IFAC (International Federation of Accountants – Διεθνής Ομοσπονδία Λογιστών), το 2003, η οποία αποτέλεσε την απαρχή του υφιστάμενου συστήματος κατάρτισης διεθνών προτύπων, συμπεριλαμβανομένου του PIOB.

    Από την ίδρυσή του το 2005 έως το 2010, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή το κοινοτικό πρόγραμμα χρηματοδότησης που θεσπίστηκε με την απόφαση 716/2009/ΕΚ, το PIOB χρηματοδοτούνταν αποκλειστικά από την IFAC [εκτός της συνεισφοράς σε είδος από την Ισπανία (δηλαδή τη μίσθωση του γραφείου στη Μαδρίτη, που το 2018 αντιστοιχούσε σε 128 154 EUR).

    Οι πόροι που διατίθενται από την IFAC σε ένα δεδομένο έτος αντιστοιχούν στη μέγιστη εγγυημένη συνεισφορά που παρέχεται στο PIOB, χωρίς περαιτέρω παρέμβαση από την IFAC. Οι συνεισφορές από πηγές εκτός της IFAC αντικαθιστούν και, ως εκ τούτου, μειώνουν τη συνεισφορά της IFAC για το συγκεκριμένο έτος. Ιδανικά, το ποσοστό της συνεισφοράς της IFAC στις συνολικές ετήσιες δαπάνες του PIOB δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ήμισυ του συνόλου, ωστόσο η εξασφάλιση άλλων δημόσιων χρηματοδοτών αποτελεί μεγάλη πρόκληση.

    Η ΕΕ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος χρηματοδότης του PIOB. Το 2017, τα έσοδα του PIOB (χρηματικές συνεισφορές και συνεισφορές σε είδος) ανήλθαν σε 1 784 154 EUR. Η IFAC προσέφερε το ποσό των 1 059 807 EUR, ή 59,40 %, ενώ η συνεισφορά της ΕΕ ανήλθε σε 325 000 EUR ή 18,21 %.

    Το 2018, τα έσοδα του PIOB (χρηματικές συνεισφορές και συνεισφορές σε είδος) ανήλθαν σε 1 825 620 EUR και η συνεισφορά της ΕΕ ήταν 331 000 EUR ή 18,13 %. Η IFAC συνεισέφερε 1 135 302 EUR, δηλαδή 62,18 % της συνολικής χρηματοδότησης.

    Η κατανομή των χρηματικών συνεισφορών των οργανισμών μελών παρατίθεται στο προσάρτημα 5.

    Το άρθρο 9 παράγραφος 5 του κανονισμού προβλέπει ότι, εάν η χρηματοδότηση από την IFAC σε ένα δεδομένο έτος υπερβεί τα δύο τρίτα της συνολικής ετήσιας χρηματοδότησης του PIOB, η Επιτροπή πρέπει να προτείνει τον περιορισμό της ετήσιας συνεισφοράς της για το έτος αυτό σε 300 000 EUR κατ’ ανώτατο όριο. Το 2018 (όπως και την περίοδο 2014-2016) δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι το κρίσιμο όριο συνεισφοράς της IFAC που ορίζεται στον κανονισμό (66,66 %) δεν έχει επιτευχθεί, η Επιτροπή δεν χρειάζεται να αναθεωρήσει τη συνεισφορά της προς το PIOB για το 2018.

    5.Συμπεράσματα

    Το 2018 το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ένωσης παραμένει πλήρως αιτιολογημένο στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΕ για τη δημιουργία Ένωσης Κεφαλαιαγορών και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Οι τρεις δικαιούχοι (η EFRAG, το ΙΔΠΧΑ και το PIOB) συμμορφώθηκαν με το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας που θεσπίζεται στο παράρτημα της εκτελεστικής απόφασης της Επιτροπής του 2018. Επί του παρόντος δεν συντρέχουν λόγοι αμφισβήτησης της συνάφειας του προγράμματος για την εναπομένουσα περίοδο των τρεχουσών δημοσιονομικών προοπτικών.

    Όσον αφορά την EFRAG, η Επιτροπή εκτιμά ιδιαιτέρως την ολοκληρωμένη ανάλυση επιπτώσεων που ξεκίνησε η EFRAG με στόχο την υποστήριξη του μελλοντικού συμβουλευτικού έργου της για την έγκριση του ΔΠΧΑ 17 Ασφαλιστήρια συμβόλαια και τον κεντρικό ρόλο της που διαδραματίζει ασκώντας την επιρροή της στη συζήτηση για τα Χρηματοοικονομικά μέσα με χαρακτηριστικά ιδίων κεφαλαίων στους κόλπους του IASB. Επιπροσθέτως, η ίδρυση του European Corporate Reporting Laboratory μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί λογική προέκταση της εντολής της EFRAG για παροχή πολύτιμης πληροφόρησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της μη χρηματοοικονομικής αναφοράς.

    Όσον αφορά το Ίδρυμα ΔΠΧΑ, το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων προχώρησε στη λήψη μέτρων σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες που δημιουργήθηκαν κατά το στάδιο πριν από την εφαρμογή του IFRS 17, μεταθέτοντας την ημερομηνία εφαρμογής και εισάγοντας στοχευμένες τροποποιήσεις στο πρότυπο. Όσον αφορά τις γνωστοποιήσεις που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα και τη φορολογική διαφάνεια, το Ίδρυμα προκρίνει μια μη δεσμευτική προσέγγιση στο πλαίσιο του έργου του σχετικά με τα σχόλια της διοίκησης στις οικονομικές καταστάσεις. Τέλος, η κατανομή της χρηματοδότησης του Ιδρύματος για το 2018 καταδεικνύει ότι το χάσμα μεταξύ των χρηματοδοτικών συνεισφορών και της εκπροσώπησης των περιοχών δικαιοδοσίας στο συμβούλιο εντολοδόχων και στο διοικητικό συμβούλιο του IASB διευρύνθηκε έτι περαιτέρω, τη στιγμή που παρατηρούνταν ήδη μια μη ισόρροπη κατάσταση με ιδιαίτερα χαμηλό μερίδιο χρηματοδότησης από την περιφέρεια της αμερικανικής ηπείρου, το οποίο το 2018 μειώθηκε ακόμη περισσότερο κατά 10 %.

    Η λειτουργία ανεξάρτητης εποπτείας του PIOB υπάρχει ως διασφάλιση των επενδυτών και λοιπών τρίτων ότι η διαδικασία κατάρτισης ελεγκτικών προτύπων διεξάγεται με τρόπο που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Παρόλο που η σύνθεση και ο ρόλος του PIOB είναι πιθανόν να εξελιχθούν τα προσεχή έτη, σύμφωνα με τη διαδικασία μεταρρύθμισης που έχει δρομολογήσει η ομάδα παρακολούθησης, η ανεξάρτητη εποπτεία θα συνεχίσει να αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά κάθε μελλοντικού μοντέλου διακυβέρνησης. Επιπλέον, θα πρέπει, στο μεταξύ, να συνεχιστούν οι προσπάθειες διαφοροποίησης της χρηματοδότησης του PIOB.

    Προσάρτημα 1 – Συνοπτική παρουσίαση των δραστηριοτήτων ΔΠΧΑ το 2018

    Πρότυπο

    Ημερομηνία έκδοσης IASB

    Ημερομηνία υποβολής αίτησης

    Ημερομηνία δημοσίευσης στην Επίσημη Εφημερίδα

    Τροποποιήσεις του ΔΠΧΑ 2 – Διευκρινίσεις όσον αφορά την Ταξινόμηση και Μέτρηση Παροχών που Εξαρτώνται από την Αξία των Μετοχών

    20/6/2016

    01/01/2018

    27/02/2018

    Ετήσιες βελτιώσεις στα πρότυπα ΔΠΧΑ 2014-2016

    08/12/2016

    01/01/2017

    08/02/2018

    ΕΔΔΠΧΑ 22 Συναλλαγές σε Ξένο Νόμισμα και Προκαταβολές

    08/12/2016

    01/01/2018

    03/04/2018

    Τροποποιήσεις του ΔΛΠ 40: Μεταφορές Επενδύσεων σε Ακίνητα

    08/12/2016

    01/01/2018

    15/03/2018

    ΔΠΧΑ 17 – Ασφαλιστήρια Συμβόλαια

    18/05/2017

    01/01/2021

    ΕΔΔΠΧΑ 23 Αβεβαιότητα σχετικά με Χειρισμούς του Φόρου Εισοδήματος

    07/06/2017

    01/01/2018

    24/10/2018

    Τροποποιήσεις του ΔΠΧΑ 9 Χρηματοοικονομικά Μέσα – Στοιχεία Προπληρωμών με Αρνητική Αντιστάθμιση

    12/10/2017

    01/01/2019

    26/03/2018

    Τροποποίηση του ΔΛΠ 28 – Μακροπρόθεσμη Συμμετοχή σε Συγγενείς Επιχειρήσεις και Κοινοπραξίες

    12/10/2017

    01/01/2019

    11/02/2019

    Ετήσιες βελτιώσεις 2015-2017

    12/12/2017

    01/01/2019

    15/03/2019

    Τροποποιήσεις του ΔΛΠ 19 – Τροποποίηση, περικοπή ή τακτοποίηση προγράμματος

    07/02/2018

    01/01/2019

    14/03/2019

    Τροποποιήσεις των παραπομπών στο Εννοιολογικό Πλαίσιο εντός των ΔΠΧΑ

    29/03/2018

    Τροποποιήσεις του ΔΠΧΑ 3 – Ορισμός επιχείρησης

    22/10/2018

    Τροποποιήσεις του ΔΛΠ 1 και του ΔΛΠ 8 – Ορισμός σημαντικότητας

    31/10/2018

    Έργα που αναφέρονται σε αιτήσεις επιχορήγησης

    2017

    2018

    2019

    Παρατηρήσεις

    Έργο για τη βελτίωση της επικοινωνίας

    Βασικές δημοσιονομικές καταστάσεις

    Σχέδιο εργασίας

    Σχέδιο εργασίας

    Σχέδιο εργασίας

    Στοχευμένη βελτίωση της δομής και του περιεχομένου της βασικής δημοσιονομικής κατάστασης

    Πρωτοβουλία Γνωστοποίησης – Αρχές γνωστοποιήσεων

    Σχέδιο εργασίας

    Έγγραφο προβληματισμού – 30/03/2017

    Δημοσίευση σύνοψης έργου τον 03/2019

    Ερευνητικό έργο που αποσκοπεί στη βελτίωση των απαιτήσεων γνωστοποίησης.

    Πρωτοβουλία γνωστοποίησης – Ορισμός της σημαντικότητας (Τροποποιήσεις των ΔΛΠ 1 και 8)

    Σχέδιο προτύπου – 14/09/2017

    Εκδόθηκε στις 31/12/2018

    Το έργο έχει ολοκληρωθεί.

    Πρωτοβουλία γνωστοποίησης – Στοχευμένη συνήθης επανεξέταση των γνωστοποιήσεων

    Σχέδιο εργασίας

    Έργο που σχεδιάστηκε με στόχο τον έλεγχο των απαιτήσεων γνωστοποίησης του ΔΠΧΑ 13 «Επιμέτρηση της εύλογης αξίας» και του ΔΛΠ 19 «Παροχές σε εργαζομένους» έναντι των νέων κατευθυντήριων αρχών που θέσπισε ο IASB.

    Πρωτοβουλία γνωστοποίησης – Λογιστικές πολιτικές

    Σχέδιο εργασίας

    Έργο με στόχο τη βελτίωση των γνωστοποιήσεων που σχετίζονται με τις λογιστικές πολιτικές εφαρμόζοντας την αρχή της σημαντικότητας.

    Ερευνητικά έργα

    Συνένωση επιχειρήσεων υπό κοινό έλεγχο

    Σχέδιο εργασίας

    Σχέδιο εργασίας

    Σχέδιο εργασίας

    Αποσκοπεί στη μείωση της λογιστικής ποικιλομορφίας σε συνενώσεις επιχειρήσεων υπό κοινό έλεγχο.

    Επανεξέταση μετά την εφαρμογή του ΔΠΧΑ 13

    Σχέδιο εργασίας

    Δημοσίευση προβλεπόμενης σύνοψης 12/2018

    Στόχος της επανεξέτασης ήταν η εκτίμηση των επιπτώσεων του ΔΠΧΑ 13 «Επιμέτρηση της εύλογης αξίας» στη χρηματοοικονομική αναφορά. Ξεκίνησε το 2017 κατόπιν αιτήματος παροχής πληροφοριών.

    Προεξοφλητικό επιτόκιο

    Σχέδιο εργασίας

    Σχέδιο εργασίας

    Δημοσίευση προβλεπόμενης σύνοψης 02/2019

    Ερευνητικό σχέδιο σχετικά με τη χρήση του προεξοφλητικού επιτοκίου σε όλα τα πρότυπα ΔΠΧΑ. Το έργο ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2017. Αναμένεται συνοπτική παρουσίαση της έρευνας το 2018.

    Δυναμική διαχείριση κινδύνου

    Σχέδιο εργασίας

    Σχέδιο εργασίας

    Σχέδιο εργασίας

    Ερευνητικό σχέδιο μακροοικονομικής αντιστάθμισης που αποσκοπεί στην κατάρτιση λογιστικού μοντέλου για την καταγραφή των επιπτώσεων της αντιστάθμισης και της δυναμικής διαχείρισης κινδύνου. Το έγγραφο προβληματισμού αναμένεται το 2019.

    Χρηματοοικονομικά μέσα με χαρακτηριστικά ιδίων κεφαλαίων

    Σχέδιο εργασίας

    Σχέδιο εργασίας

    Έγγραφο προβληματισμού 06/2018

    Διασαφήνιση για την παρουσίαση χρηματοοικονομικών μέσων με χαρακτηριστικά τόσο υποχρέωσης όσο και ιδίων κεφαλαίων. Αποσκοπεί στη διασαφήνιση των απαιτήσεων του ΔΛΠ 32 Χρηματοοικονομικά μέσα - παρουσίαση.

    Υπεραξία και απομείωση

    Σχέδιο εργασίας

    Σχέδιο εργασίας

    Σχέδιο εργασίας

    Ερευνητικό έργο προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη αναγνώριση της απομείωσης της υπεραξίας. Αποσκοπεί στη βελτίωση των απαιτήσεων του ΔΛΠ 36.

    Παροχές που εξαρτώνται από την αξία των μετοχών

    Σχέδιο εργασίας

    Ολοκληρώθηκε

    Προβλεπόμενη σύνοψη 10/2018

    Το έργο έχει ολοκληρωθεί.

    Δραστηριότητες ρυθμιζόμενες βάσει ισοτιμίας

    Σχέδιο εργασίας

    Σχέδιο εργασίας

    Σχέδιο εργασίας

    Το έργο αποσκοπεί στη λογιστική παρακολούθηση των επιπτώσεων των ρυθμίσεων ισοτιμίας όταν οι πολιτικές τιμολόγησης των εταιρειών υπόκεινται σε ρύθμιση.

    Εννοιολογικό πλαίσιο

    Σχέδιο προτύπου – 28/05/2015

    Σε εξέλιξη

    Εκδόθηκε τον Μάρτιο 2018

    Το έργο έχει ολοκληρωθεί.

    Εξορυκτικές δραστηριότητες

    Σχέδιο εργασίας

    Ερευνητικό έργο για την εξέταση ενδεχόμενης αναβάθμισης του ΔΠΧΑ 6 – Έρευνα και αξιολόγηση ορυκτών πόρων

    Έργα συντήρησης – Τροποποιήσεις μικρής εμβέλειας

    Λογιστικές πολιτικές και λογιστικές εκτιμήσεις (τροποποιήσεις του ΔΛΠ 8)

    Σχέδιο προτύπου – 12/09/2017

    Σχέδιο εργασίας

    Διασαφηνίσεις σχετικά με τη διάκριση μεταξύ λογιστικών πολιτικών και εκτιμήσεων.

    Αλλαγές στις λογιστικές πολιτικές (τροποποιήσεις του ΔΛΠ 8)

    Σχέδιο εργασίας

    Σχέδιο προτύπου – 26/03/2018

    Αποσκοπεί στη μείωση του ανέφικτου όσον αφορά την αναδρομική εφαρμογή οικειοθελών αλλαγών στις λογιστικές πολιτικές.

    Διαθεσιμότητα επιστροφής (τροποποιήσεις του ΕΔΔΠΧΑ 14)

    Σχέδιο εργασίας

    Σχέδιο εργασίας

    Διασαφηνίσεις όταν τρίτα μέρη έχουν δικαίωμα λήψης συγκεκριμένων αποφάσεων σχετικά με πρόγραμμα καθορισμένων παροχών

    Ταξινόμηση υποχρεώσεων (τροποποιήσεις του ΔΛΠ 1)

    Σχέδιο προτύπου – 10/2/2015

    Σχέδιο εργασίας

    Διασαφήνιση της ταξινόμησης των απαιτήσεων με δικαιώματα ανανέωσης. Αναμένεται τροποποίηση το 2019.

    Ορισμός επιχείρησης (τροποποιήσεις του ΔΠΧΑ 3)

    Σχέδιο εργασίας

    Εκδόθηκε στις 22/10/2018

    Διασαφήνιση μεταξύ των ορισμών «επιχείρηση» και «ομάδα περιουσιακών στοιχείων»

    Αμοιβές στον έλεγχο του 10 τοις εκατό για παύση αναγνώρισης (τροποποίηση του ΔΠΧΑ 9)

    Σχέδιο εργασίας

    Σχέδιο εργασίας

    Διασαφηνίσεις αμοιβών και κόστους οι οποίες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την αξιολόγηση της παύσης αναγνώρισης μιας χρηματοοικονομικής υποχρέωσης

    Βελτιώσεις του ΔΠΧΑ 8 – Λειτουργικοί τομείς

    Σχέδιο προτύπου – 29/03/2017

    Σύνοψη έργου 02/2019

    Έργο που ολοκληρώθηκε σε συνέχεια της αναπληροφόρησης από τη διαβούλευση για το σχέδιο προτύπου.

    ΔΛΠ 16 – Ποσά πριν από τη σκοπούμενη χρήση

    Σχέδιο προτύπου – 20/06/2017

    Σχέδιο εργασίας

    Τροποποίηση που απαγορεύει την αφαίρεση των εσόδων της πώλησης από το κόστος στοιχείου ιδιοκτησίας

    Φορολογία στις επιμετρήσεις εύλογης αξίας (τροποποιήσεις του ΔΛΠ 41)

    Σχέδιο εργασίας

    Τροποποίηση που στοχεύει στον περιορισμό του πεδίου εφαρμογής υφιστάμενης εξαίρεσης στο ΔΛΠ 12 για μη αναγνώριση αναβαλλόμενων φόρων κατά την αρχική αναγνώριση περιουσιακού στοιχείου ή υποχρέωσης.

    Μεταρρύθμιση του IBOR και οι επιπτώσεις στη χρηματοοικονομική αναφορά

    Σχέδιο εργασίας

    Έργο που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της μεταρρύθμισης του IBOR στη χρηματοοικονομική αναφορά.

    Επαχθείς συμβάσεις – Κόστος εκπλήρωσης συμβολαίων (τροποποίηση του ΔΛΠ 37)

    Σχέδιο προτύπου – 13/12/2018

    Έργο που αποσκοπεί στον ορισμό των «αναπόφευκτων εξόδων» προκειμένου να καθοριστεί αν μια σύμβαση είναι επαχθής ή όχι

    Συνταξιοδοτικές παροχές που εξαρτώνται από αποδόσεις στοιχείων ενεργητικού

    Σχέδιο εργασίας

    Ερευνητικό έργο για εξέταση της δυνατότητας τροποποίησης του ΔΛΠ 19 «Παροχές σε εργαζομένους», όσον αφορά τις συνταξιοδοτικές παροχές που εξαρτώνται από αποδόσεις στοιχείων ενεργητικού.

    Πρώτη εφαρμογή από θυγατρική (τροποποιήσεις του ΔΠΧΑ 1)

    Σχέδιο εργασίας

    Αποσαφήνιση του ΔΠΧΑ 1 όσον αφορά τον υπολογισμό της σωρευμένης προσαρμογής μετατροπής κατά την πρώτη υιοθέτηση του ΔΠΧΑ από θυγατρική εταιρεία.

    Προσάρτημα 2 – Κατανομή της χρηματοδότησης του Ιδρύματος ΔΠΧΑ για το 2018

    Κατανομή της χρηματοδότησης του Ιδρύματος ΔΠΧΑ

    Φορείς χρηματοδοτικής συνεισφοράς

    Συνεισφορά 2018

    Συνεισφορά 2017

    Συνεισφορά 2016

    Αριθμός εντολοδόχων

    Εξέλιξη με σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία

    το 2018/2017

    το 2017/2016

    Διεθνείς ελεγκτικές εταιρείες

    24,0 %

    34,7 %

    31,3 %

    -31,8 %

    -0,3 %

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    18,5 %

    16,5 %

    15,6 %

    2,0 %

    2,0 %

    Κράτη μέλη της ΕΕ

    17,3 %

    15,9 %

    15,4 %

    7

    -4,0 %

    1,0 %

    Ασία/Ωκεανία

    32,7 %

    25,6 %

    29,0 %

    8

    7,4 %

    -2,4 %

    Αμερική

    6,1 %

    5,8 %

    6,6 %

    6

    -10,8 %

    -17,0 %

    Αφρική

    0,6 %

    0,5 %

    1,2 %

    1

    0,0 %

    -53,3 %

    Άλλο

    0,8 %

    0,9 %

    0,9 %

    0

    -15,7 %

    -2,4 %

    Σύνολο

    22

    -9,7 %

    -2,1 %

    Πηγή: Ίδρυμα ΔΠΧΑ

    Προσάρτημα 3 – Κατανομή της χρηματοδότησης της EFRAG για το 2018

    ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΕΣ 000 EUR

     

     

     

     

     

     

     

     

    2018

    2017

    2016

    Ευρωπαϊκές οργανώσεις ενδιαφερομένων μερών

     

     

     

    Accountancy Europe

    300

    300

    300

    BUSINESSEUROPE

    125

    125

    125

    INSURANCE EUROPE

    75

    75

    75

    Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Τραπεζών (EBF)

    75

    75

    75

    Ευρωπαϊκός Όμιλος Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων (ESBG)

    75

    75

    75

    Ευρωπαϊκή Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών (EACB)

    75

    75

    75

    Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Λογιστών και Ελεγκτών για τις ΜΜΕ (EFAA)

    25

    25

    25

    Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εταιρειών Χρηματοοικονομικών Αναλυτών (EFFAS)

    15

    15

    15

    Σύνολο

    765

    765

    765

    Εθνικοί οργανισμοί

     

     

     

    Γαλλία

    350

    350

    350

    Γερμανία

    350

    350

    350

    Ηνωμένο Βασίλειο

    350

    350

    350

    Ιταλία

    290

    290

    290

    Σουηδία

    100

    100

    100

    Δανία

    50

    50

    50

    Κάτω Χώρες

    50

    50

    50

    Ισπανία

    50

    50

    0

    Λουξεμβούργο

    10

    15

    15

    Σύνολο

    1 600

    1 605

    1 555

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή 16

    2 885

    2 593

    2 432

    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΩΝ

    5 250

    4 963

    4 752

    Πηγή: EFRAG 

    Προσάρτημα 4: Πληροφορίες σχετικά με την κατανομή των φύλων στην EFRAG στις 31 Δεκεμβρίου 2018

    Ομάδα

    Ποσοστό ανδρών

    Ποσοστό γυναικών

    Ποσοστό με προέλευση από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

    Αριθμός εθνικοτήτων

    Διοικητικό συμβούλιο EFRAG

    76 %

    24 %

    0 %

    EFRAG TEG

    87 % (από 1ης Απριλίου 2019 81 %)

    13 % (από 1ης Απριλίου 2019 19 %)

    6 % (από 1ης Απριλίου 2019 0 %)

    10 (από 1ης Απριλίου 2019 8)

    Ομάδες εργασίας και συμβουλευτικές επιτροπές της EFRAG TEG

    79 %

    21 %

    2 %

    Από 6 έως και 14

    Διευθύνουσα ομάδα του European Lab

    59 %

    41 %

    12 %

    13

    Ειδικές ομάδες έργου του European Lab

    52 %

    48 %

    13 %

    13

    Πηγή: EFRAG

    Προσάρτημα 5

    Διαφοροποίηση του προϋπολογισμού του PIOB

    Το 2012 το PIOB προέβη σε άντληση κεφαλαίων σε στενό συντονισμό με την MG και την IFAC. Ως εκ τούτου, τα επόμενα έτη το PIOB πέτυχε μια διαφοροποιημένη βάση χρηματοδότησης που περιλαμβάνει πηγές εκτός της IFAC. Το 2018 το PIOB έλαβε συνεισφορές που ανήλθαν σε 1 636 302 EUR από τις ακόλουθες πηγές:

    ·Διεθνής Ομοσπονδία Λογιστών: 1 135 302 EUR

    ·Ευρωπαϊκή Επιτροπή: 331 000 EUR

    ·Διεθνής Οργάνωση Επιτροπών Εποπτείας Χρηματιστηρίων (IOSCO): 100 000 EUR

    ·Συμβούλιο Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης: 40 000 EUR

    ·Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών: 30 000 EUR

       

    Παράρτημα

    Ενδιάμεση αξιολόγηση του προγράμματος

    1.Συνοπτική παρουσίαση

    Το παρόν παράρτημα αποτελεί ενδιάμεση αξιολόγηση του προγράμματος χρηματοδότησης για την υποστήριξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων στον τομέα της χρηματοοικονομικής αναφοράς και της ελεγκτικής. Αξιολογεί την πρόοδο του προγράμματος όσον αφορά την επίτευξη των στόχων του για την περίοδο 2014-2019.

    Εκτιμά τη γενική συνάφεια και τη συνοχή του προγράμματος, την αποτελεσματικότητα της εκτέλεσής του, καθώς και τη συνολική και επιμέρους αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων εργασίας των δικαιούχων, με γνώμονα την επίτευξη του στόχου που καθορίζεται στο άρθρο 2 του κανονισμού 258/2014, για τη βελτίωση των συνθηκών αποτελεσματικής λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς, μέσω υποστήριξης της διαφανούς και ανεξάρτητης, υψηλής ποιότητας ανάπτυξης διεθνών προτύπων χρηματοοικονομικής αναφοράς και ελέγχου.

    Η αξιολόγηση διαπιστώνει ότι το πρόγραμμα χρηματοδότησης συνέβαλε στον επιδιωκόμενο στόχο κατά την υπό εξέταση περίοδο και παραμένει αφενός συναφές υπό το φως των αλλαγών στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την υποβολή εκθέσεων σε επίπεδο εταιρειών και αφετέρου συνεκτικό με τις άλλες πολιτικές προτεραιότητες που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ωστόσο, η ενδιάμεση αξιολόγηση διαπιστώνει επίσης τις νέες προκλήσεις που έχουν προκύψει στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για τη χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης, το οποίο θα απαιτεί αυστηρότερο έλεγχο των επιπτώσεων στη βιωσιμότητα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων έγκρισης της EFRAG. Αυτό είναι αναγκαίο ως αντιστάθμιση του γεγονότος ότι το Ίδρυμα ΔΠΧΑ περιορίζει την εξέταση της διαδικασίας κατάρτισης προτύπων ΔΠΧΑ στην αναφορά των οικονομικών επιδόσεων χωρίς υποχρεωτική αξιολόγηση του ευρύτερου αντίκτυπου των ΔΠΧΑ στην οικονομία, ή στη βιωσιμότητα.

    Η ενδιάμεση αξιολόγηση παρατηρεί ότι αυτός ο νέος στόχος πολιτικής έχει ήδη διευρύνει το πεδίο των δραστηριοτήτων έγκρισης και των ερευνητικών δραστηριοτήτων της EFRAG, η οποία πρόσφατα ανέλαβε δύο σημαντικά ad hoc έργα μετά από αίτημα της Επιτροπής για την εκτίμηση των επιπτώσεων των προτύπων ΔΠΧΑ στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε συμμετοχικούς τίτλους και τον προσδιορισμό πιθανών βελτιώσεων με στόχο την ενθάρρυνση μιας πιο μακρόπνοης επενδυτικής συμπεριφοράς. Όσον αφορά το PIOB, οι υπηρεσίες της Επιτροπής επικαλούνται την ανάγκη επίτευξης μιας πιο διαφοροποιημένης βάσης χρηματοδότησης.

    Εν κατακλείδι, οι υπηρεσίες της Επιτροπής διαπίστωσαν ότι η τρέχουσα συγχρηματοδότηση της ΕΕ ανταποκρίνεται, μέχρι στιγμής, στις προσδοκίες και θα πρέπει να συνεχιστεί στο προσεχές πολυετές χρηματοδοτικό πλαίσιο 2021-2027. Θα πρέπει συγκεκριμένα να προβλέπει επαρκή χρηματοδότηση προκειμένου να μπορεί η EFRAG να επιτελεί τα νέα πρόσθετα καθήκοντά της σε σχέση με τη βιωσιμότητα.

    2.Εισαγωγή

    2.1.Σκοπός της ενδιάμεσης αξιολόγησης

    Το άρθρο 9 παράγραφος 8 του κανονισμού 258/2014 ορίζει ότι η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο έκθεση σχετικά με τα επιτεύγματα του προγράμματος της Ένωσης για την υποστήριξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων στον τομέα της χρηματοοικονομικής αναφοράς και της ελεγκτικής για την περίοδο 2014-2020. Στην έκθεση αξιολογείται τουλάχιστον η γενική συνάφεια και η συνοχή του προγράμματος, η αποτελεσματικότητα της εκτέλεσής του, καθώς και η συνολική και επιμέρους αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων εργασίας των δικαιούχων για την υποστήριξη της διαφανούς και ανεξάρτητης ανάπτυξης των διεθνών προτύπων χρηματοοικονομικής αναφοράς και ελεγκτικής.

    2.2.Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων στον τομέα της ελεγκτικής και της χρηματοοικονομικής αναφοράς

    Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτεί τις δραστηριότητες τριών φορέων: του Ιδρύματος Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (Ίδρυμα ΔΠΧΑ), της Συμβουλευτικής Ομάδας για θέματα χρηματοοικονομικής αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EFRAG) και του Συμβουλίου Εποπτείας Δημοσίου Συμφέροντος (PIOB). Συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων πολιτικής της Ένωσης στον τομέα της χρηματοοικονομικής αναφοράς και της ελεγκτικής. Το Ίδρυμα ΔΠΧΑ εκπονεί διεθνή πρότυπα χρηματοοικονομικής αναφοράς (ΔΠΧΑ) μέσω του Συμβουλίου Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (IASB), ενώ η EFRAG παρέχει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωμοδότηση έγκρισης για τα νέα ή τροποποιημένα πρότυπα και παρακολουθεί τις δραστηριότητες κατάρτισης προτύπων του IASB με στόχο τη διασφάλιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων. Το PIOB εποπτεύει τις τρεις επιτροπές καθορισμού προτύπων (SSB) που υποστηρίζονται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Λογιστών (IFAC) στους τομείς του ελέγχου και της ασφάλειας, της εκπαίδευσης και της δεοντολογίας.

    Στον τομέα της χρηματοοικονομικής αναφοράς, το πρόγραμμα συμπληρώνει τον κανονισμό ΔΛΠ, ο οποίος ορίζει ότι οι εταιρείες με εισηγμένους τίτλους σε οργανωμένη αγορά της ΕΕ πρέπει να καταρτίζουν τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις τους σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα χρηματοοικονομικής αναφοράς.

    Το πρόγραμμα διαθέτει χρηματοδοτικό κονδύλι ύψους 57 007 000 EUR για την περίοδο 2014-2020, το οποίο κατανέμεται ως εξής:

    §Ίδρυμα ΔΠΧΑ:    31 632 000 EUR

    §EFRAG:        23 134 000 EUR

    §PIOB:            2 241 000 EUR.

    Η χρηματοδότηση χορηγείται στους τρεις δικαιούχους μέσω επιχορηγήσεων λειτουργίας οι οποίες υλοποιούνται μέσω άμεσης διαχείρισης με ετήσια προγράμματα εργασίας.

    2.3.Στόχοι του προγράμματος

    Στον τομέα της χρηματοοικονομικής αναφοράς, οι βασικοί επιχειρησιακοί στόχοι όπως περιγράφονται στις αιτιολογικές σκέψεις του κανονισμού 258/2014 που θεσπίζουν το πρόγραμμα έχουν ως εξής:

    §διασφάλιση της συγκρισιμότητας και της διαφάνειας των εταιρικών λογαριασμών σε ολόκληρη την Ένωση·

    §προώθηση της σύγκλισης των λογιστικών προτύπων που χρησιμοποιούνται διεθνώς με τελικό στόχο την επίτευξη μιας ενιαίας δέσμης λογιστικών προτύπων·

    §μέριμνα ώστε τα συμφέροντα της Ένωσης να λαμβάνονται δεόντως υπόψη στη διαδικασία κατάρτισης των διεθνών προτύπων. Τα εν λόγω συμφέροντα θα πρέπει να περιλαμβάνουν την έννοια της σύνεσης, τη διατήρηση της απαίτησης για αληθή και εύλογη εικόνα, και να συνεκτιμούν τις επιπτώσεις των προτύπων στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και στην οικονομία·

    §ενίσχυση της χρηματοοικονομικής ανεξαρτησίας των δικαιούχων από τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα και τη χρηματοδότηση ad hoc, ενισχύοντας έτσι τις δυνατότητες και την αξιοπιστία τους·

    §εποπτεία της διαδικασίας που ακολουθείται για την έκδοση διεθνών ελεγκτικών προτύπων και των λοιπών δραστηριοτήτων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Λογιστών που άπτονται του δημόσιου συμφέροντος·

    §ενίσχυση της διαφάνειας και της συμμετοχής των ενδιαφερόμενων μερών στη διαδικασία έγκρισης και επικύρωσης των προτύπων 17 .

    2.4.Υλοποίηση του προγράμματος της Ένωσης

    Η Επιτροπή είναι υπεύθυνη για το περιεχόμενο των προγραμμάτων εργασίας του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων στον τομέα της ελεγκτικής και της χρηματοοικονομικής αναφοράς.

    Ωστόσο, σύμφωνα με το καταστατικό του Ιδρύματος ΔΠΧΑ, το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων έχει πλήρη διακριτική ευχέρεια να αναπτύσσει και να εργάζεται για την υλοποίηση του τεχνικού θεματολογίου του υπό την προϋπόθεση ότι συμβουλεύεται τους εντολοδόχους και το γνωμοδοτικό συμβούλιο του Ιδρύματος και διενεργεί δημόσια διαβούλευση ανά πενταετία. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απλώς ακολουθεί το πρόγραμμα εργασίας που καθορίζει ο IASB.

    Κάθε χρόνο, η Επιτροπή παρακολουθεί την εφαρμογή του προγράμματος της Ένωσης καθώς και τη χρήση των επιχορηγήσεων που παρέχονται:

    (I)μέσω της σύνταξης ετήσιων εκθέσεων σχετικά με τις δραστηριότητες των δικαιούχων του Ιδρύματος ΔΠΧΑ, της EFRAG και του PIOB, και

    (II)λαμβάνοντας τις ετήσιες αποφάσεις χρηματοδότησης, στο πλαίσιο των οποίων αξιολογούνται τα προγράμματα εργασίας των δικαιούχων με βάση τους αναλυτικούς κανόνες που ορίζονται στο άρθρο 110 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 («δημοσιονομικός κανονισμός»).

    3.Πεδίο εφαρμογής της ενδιάμεσης αξιολόγησης

    Η ενδιάμεση αξιολόγηση εξετάζει τις ακόλουθες πτυχές σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 8 του κανονισμού 258/2014:

    ·Αποτελεσματικότητα: πόσο επιτυχές υπήρξε το συνολικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα εργασίας κάθε μεμονωμένου δικαιούχου όσον αφορά την επίτευξη ή την πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων τους;

    ·Συνάφεια: παραμένουν συναφείς οι στόχοι του προγράμματος, είτε ως προς την πληρότητα (νέες ανάγκες) είτε ως προς την ακρίβεια (αλλαγές σε ανάγκες ή εξάλειψη αναγκών);

    ·Συνοχή: σε ποιο βαθμό είναι το πρόγραμμα συνεκτικό με άλλες πολιτικές της ΕΕ, ή παρατηρούνται ασυμφωνίες μεταξύ των δραστηριοτήτων που υλοποιούνται από τους δικαιούχους;

    Η αξιολόγηση βασίστηκε στις ακόλουθες πηγές δεδομένων:

    ·ετήσιες εκθέσεις καθώς και συνοδευτικά έγγραφα που υποβάλλουν οι δικαιούχοι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ετήσια βάση·

    ·δεδομένα και στοιχεία που συλλέγονται από την Επιτροπή στις συνεδριάσεις των διαφόρων εποπτικών συμβουλίων, στα οποία συμμετέχει ως παρατηρητής, για τη συζήτηση και διευκρίνιση χρηματοδοτικών ζητημάτων·

    ·οικονομικές καταστάσεις και εκθέσεις του ελεγκτή σχετικά με τους δικαιούχους·

    ·επισκέψεις στους χώρους των τριών δικαιούχων με σκοπό τον έλεγχο των χρηματοοικονομικών συστημάτων και μηχανισμών ελέγχου·

    ·Προσεχή έλεγχο καταλληλότητας σχετικά με το πλαίσιο της ΕΕ για τη δημόσια υποβολή εκθέσεων από τις εταιρείες (2019)·

    ·αξιολόγηση του  κανονισμού  1606/2002 («κανονισμός ΔΛΠ») το 2015· 18

    ·εκ των προτέρων αξιολόγηση του προγράμματος της Ένωσης το (2012) 19 .

    Προσέγγιση

    Η παρούσα αξιολόγηση συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του άρθρου 9 παράγραφος 8 του κανονισμού 258/2014. Καλύπτει την περίοδο 2014 έως 2019, αλλά όχι την εναπομένουσα περίοδο (δηλ. έως το τέλος του 2020).

    Η έκθεση υιοθετεί αναδρομική προσέγγιση. Δεν εξετάζει πιθανές εναλλακτικές πολιτικές. Αυτό έγινε στο πλαίσιο της εκτίμησης επιπτώσεων που συνοδεύει την πρόταση της Επιτροπής για τη θέσπιση προγράμματος για την ενιαία αγορά 2021-2027 20 .

    4.Αποτελέσματα της αξιολόγησης

    4.1.Αποτελεσματικότητα του συνολικού προγράμματος

    Δεδομένου ότι οι αναλυτικές εκτιμήσεις της προόδου παρέχονται στις ετήσιες εκθέσεις της Επιτροπής, η παρούσα ενότητα έχει ως στόχο να διαφωτίσει ως προς το εάν οι δραστηριότητες του Ιδρύματος ΔΠΧΑ, της EFRAG και του PIOB συνέχισαν να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος κατά την υπό αξιολόγηση περίοδο.

    Κύρια πορίσματα

    Το πρόγραμμα χρηματοδότησης επέτρεψε στους τρεις δικαιούχους να αναπτύξουν πρότυπα τα οποία ενισχύουν τη διαφάνεια και τη συγκρισιμότητα των χρηματοοικονομικών πληροφοριών σχετικά με τα χρηματοοικονομικά μέσα, την αναγνώριση των εσόδων, και τις συμβάσεις μίσθωσης. Το υπό εξέλιξη έργο για τη βελτίωση της επικοινωνίας του Ιδρύματος ΔΠΧΑ αποτελεί υπόδειγμα όσον αφορά την περαιτέρω βελτίωση της συγκρισιμότητας μέσα από την επίτευξη μεγαλύτερης συνοχής στον καθορισμό των βασικών δεικτών επίδοσης και στην παρουσίαση των οικονομικών καταστάσεων.

    Το πρόγραμμα συνέβαλε στο να καθιερωθούν παγκοσμίως τα ΔΠΧΑ ως μια δέσμη λογιστικών προτύπων υψηλής ποιότητας που αποτελεί σημείο αναφοράς.

    Η EFRAG παρείχε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποιοτικού χαρακτήρα εγκριτικές γνωμοδοτήσεις για τα νέα ή τροποποιημένα πρότυπα και παρακολουθεί τις δραστηριότητες κατάρτισης προτύπων του IASB με στόχο τη διασφάλιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων. Από αυτή την άποψη το πρόγραμμα της Ένωσης συνέβαλε στην ενίσχυση της ικανότητας της EFRAG να διενεργεί εκτιμήσεις επιπτώσεων για ολόκληρη την ΕΕ σχετικά με τις ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις των νέων προτύπων ΔΠΧΑ.

    Όσον αφορά τη χρηματοδοτική ανεξαρτησία των δικαιούχων, η διαφοροποίηση της χρηματοδότησής τους αύξησε την αξιοπιστία και την τεχνική ικανότητά της. Ωστόσο, δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της εξασφάλισης εθνικών χρηματοδοτήσεων σε αναλογία προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της κάθε χώρας για τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος ΔΠΧΑ. Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης Maystadt διεύρυνε την επιρροή της EFRAG και συνέβαλε στον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των Ευρωπαίων ενδιαφερόμενων μερών στον τομέα της χρηματοοικονομικής αναφοράς.

    Οι δικαιούχοι IFRSF και EFRAG εφαρμόζουν αξιόπιστους κανόνες δέουσας διαδικασίας και επίκειται η δημιουργία μητρώων διαφάνειας.

    Όσον αφορά το PIOB, η ΕΕ συνέδραμε στην προσέλκυση άλλων δημόσιων χρηματοδοτών και στην εξασφάλιση ενός ελάχιστου επιπέδου ανεξαρτησίας από την IFAC και τον κλάδο των λογιστών.

    4.2.Αποτελεσματικότητα κάθε μεμονωμένου δικαιούχου

    Ίδρυμα ΔΠΧΑ

    4.2.1.Βασικά επιτεύγματα του Ιδρύματος ΔΠΧΑ

    Σε συνέχεια δημόσιας διαβούλευσης, το πρόγραμμα εργασίας 2015-2020 που κατάρτισε ο Οργανισμός Διεθνών Λογιστικών Προτύπων στοχεύει στη βελτίωση και στην υποστήριξη της εφαρμογής των υφιστάμενων προτύπων και στη βελτίωση του τρόπου γνωστοποίησης των πληροφοριών στις οικονομικές καταστάσεις. Κατά την περίοδο 2014-2018, το Ίδρυμα ΔΠΧΑ εξέδωσε τέσσερα σημαντικά πρότυπα, τα εξής: ΔΠΧΑ 15 - Έσοδα από Συμβάσεις με Πελάτες, ΔΠΧΑ 9 - Χρηματοοικονομικά Μέσα, ΔΠΧΑ 16 - Μισθώσεις και ΔΠΧΑ 17 - Ασφαλιστήρια Συμβόλαια. Επιπροσθέτως, τον Δεκέμβριο 2018, με βάση την ταξινομία του Ιδρύματος ΔΠΧΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το ρυθμιστικό τεχνικό πρότυπο για τον καθορισμό ευρωπαϊκού ενιαίου ηλεκτρονικού μορφοτύπου (ESEF) αναφοράς ο οποίος από το 2020 και εξής επιβάλλει στους εκδότες τίτλων που είναι εισηγμένοι σε οργανωμένη αγορά της ΕΕ να καταρτίζουν τις οικονομικές καταστάσεις τους βάσει των ΔΠΧΑ σε μορφότυπο iXBRL.

    4.2.2.Πόσο αποτελεσματικό υπήρξε έως σήμερα το Ίδρυμα ΔΠΧΑ όσον αφορά την επίτευξη ή την πρόοδο προς την επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων;

    Κύρια πορίσματα

    Διασφάλιση της συγκρισιμότητας και της διαφάνειας των εταιρικών λογαριασμών σε ολόκληρη την Ένωση

    Η έκθεση που υπέβαλε το 2015 η Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την αξιολόγηση του κανονισμού αριθ.°1606/2002 (εφεξής «κανονισμός ΔΛΠ»), κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η καθιέρωση των ΔΠΧΑ στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε αυξήσει τη διαφάνεια των οικονομικών καταστάσεων χάρη στη βελτιωμένη ποιότητα και τις γνωστοποιήσεις και συνέβαλε στη μεγαλύτερη συγκρισιμότητα των οικονομικών καταστάσεων στον ίδιο ή μεταξύ διαφορετικών κλάδων.

    Κατά την περίοδο 2014-2018, το Ίδρυμα ΔΠΧΑ·εξέδωσε σημαντικά πρότυπα και ασχολήθηκε με ερευνητικά έργα που στόχευαν στη βελτίωση της συγκρισιμότητας και της διαφάνειας των οικονομικών καταστάσεων βάσει ΔΠΧΑ.

    Το ΔΠΧΑ 15 «Έσοδα από συμβάσεις με πελάτες» εκδόθηκε τον Μάιο του 2014 και τροποποιήθηκε το 2015 με στόχο την παροχή συμπληρωματικών διευκρινίσεων και τη διευκόλυνση της επιχειρησιακής εφαρμογής του. Το αρχικό πρότυπο εκπονήθηκε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λογιστικών Προτύπων των ΗΠΑ (FASB) με στόχο τον εξορθολογισμό ενός μοντέλου αναγνώρισης των εσόδων που θα ισχύει για όλες τις συμβάσεις με πελάτες και την αποσαφήνιση των απαιτήσεων των προγενέστερων ΔΛΠ 8 Έσοδα και ΔΛΠ 11 Κατασκευαστικές συμβάσεις με την έκδοση συμπληρωματικών κατευθύνσεων για την εφαρμογή τους. Το πρότυπο εφαρμόζεται στην Ευρώπη από την 1η Ιανουαρίου 2018 και προσδοκάται ότι θα ενισχύσει τη συγκρισιμότητα μεταξύ των ΔΠΧΑ και των αμερικανικών γενικώς παραδεκτών λογιστικών αρχών (ΓΠΛΑ) συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη συνεκτική εφαρμογή από τις εταιρείες μέσω των κατευθύνσεων εφαρμογής.

    Το ΔΠΧΑ 9 Χρηματοοικονομικά μέσα σχεδιάστηκε  με στόχο τη βελτίωση του λογιστικού χειρισμού των δανειοδοτικών μέσων και την εξασφάλιση έγκαιρης αναγνώρισης των αναμενόμενων πιστωτικών ζημιών με την εφαρμογή ενός μελλοντοστραφούς μοντέλου απομείωσης. Έχει επίσης ως στόχο την καλύτερη εναρμόνιση των απαιτήσεων της λογιστικής αντιστάθμισης με τις πρακτικές διαχείρισης κινδύνου των εταιρειών βελτιώνοντας παράλληλα τις γνωστοποιήσεις. Αυτό προσδοκάται ότι θα μειώσει τις πληροφορίες εκτός ΓΠΛΑ ενώ θα αυξήσει τη διαφάνεια σχετικά με τη χρήση των χρηματοοικονομικών μέσων με σκοπό τη μείωση κινδύνου. Το πρότυπο ισχύει για την ετήσια περίοδο από 1ης Ιανουαρίου 2018.

    Το ΔΠΧΑ 16 Συμβάσεις μίσθωσης επεκτείνει σημαντικά το πεδίο εφαρμογής των συμβάσεων μίσθωσης για τις οποίες απαιτείται ξεχωριστή αναγνώριση των στοιχείων ενεργητικού και των υποχρεώσεων από μισθώσεις στις οικονομικές καταστάσεις του μισθωτή. Το πρότυπο εκπονήθηκε με στόχο την ενίσχυση της συγκρισιμότητας της χρηματοοικονομικής μόχλευσης μεταξύ εταιρειών και της διαφάνειας στις ταμειακές ροές που προκύπτουν από συμβάσεις μίσθωσης. Η υποχρεωτική εφαρμογή στην Ευρώπη ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2019.

    Το ΔΠΧΑ 17 Ασφαλιστήρια συμβόλαια προβλέπει εναρμονισμένο λογιστικό χειρισμό για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια βελτιώνοντας έτσι σημαντικά τη συγκρισιμότητα των οικονομικών καταστάσεων για τις ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες. Το πρότυπο επιβάλλει επίσης τη χρήση τρεχουσών εκτιμήσεων και την έγκαιρη αναγνώριση των αναμενόμενων ζημιών με στόχο τη βελτίωση της διαφάνειας σχετικά με τους ασφαλιστικούς και χρηματοοικονομικούς κινδύνους που συνοδεύουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια. Έχει επίσης ως στόχο τον εξορθολογισμό ενός μοντέλου αναγνώρισης των εσόδων παρεμφερούς με το ΔΠΧΑ 15 στοχεύοντας στη βελτίωση της συγκρισιμότητας μεταξύ των κλάδων.

    Τέλος, στο πλαίσιο του έργου για τη βελτίωση της επικοινωνίας, το Ίδρυμα ΔΠΧΑ εξετάζει πιθανές βελτιώσεις στην παρουσίαση των οικονομικών καταστάσεων βάσει των ΔΠΧΑ με στόχο τη βελτίωση της συγκρισιμότητας των δεικτών επίδοσης. Το 2019 αναμένεται διενέργεια δημόσιας διαβούλευσης στην οποία θα δίδεται το περίγραμμα των προτάσεων της Επιτροπής.

    Οι υπηρεσίες της Επιτροπής εκτιμούν συνεπώς ότι οι δραστηριότητες κατάρτισης προτύπων του Ιδρύματος ΔΠΧΑ συνέβαλαν στη βελτίωση της διαφάνειας και της συγκρισιμότητας των οικονομικών καταστάσεων ενισχύοντας την αποτελεσματική λειτουργία της κεφαλαιαγοράς της ΕΕ.

    Προώθηση της σύγκλισης των λογιστικών προτύπων που χρησιμοποιούνται διεθνώς με τελικό στόχο την επίτευξη μιας ενιαίας δέσμης λογιστικών προτύπων

    Μεταξύ 2014 και 2018, η διεθνής χρήση και αποδοχή των ΔΠΧΑ συνέχισε να διευρύνεται, με τριάντα πρόσθετες περιοχές δικαιοδοσίας, κυρίως από την Αφρική, να απαιτούν τη χρήση ΔΠΧΑ. Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2018 από το Ίδρυμα ΔΠΧΑ σχετικά με τη χρήση των προτύπων ΔΠΧΑ ανά τον κόσμο διαπίστωσε ότι από τις 166 περιοχές δικαιοδοσίας που ερευνήθηκαν το 87% επιβάλλουν τη χρήση των ΔΠΧΑ τουλάχιστον για τις εταιρείες που υπόκεινται σε δημόσια λογοδοσία. Ωστόσο, σε ορισμένες μείζονος σημασίας κεφαλαιαγορές (Ιαπωνία, ΗΠΑ) τα ΔΠΧΑ δεν είναι υποχρεωτικά και προβλέπονται μόνο για τους εθνικούς ή αλλοδαπούς εκδότες, ενώ άλλες σημαντικές περιοχές δικαιοδοσίας όπως η Κίνα και η Ινδία έχουν απλώς εφαρμόσει πρόγραμμα σύγκλισης των εθνικών λογιστικών προτύπων με τα ΔΠΧΑ το οποίο μπορεί να μη διασφαλίζει πλήρη συνεκτικότητα με τα πρότυπα που εκδίδονται από το IASB. Επιπλέον, παρ’ όλο που το κοινό πρόγραμμα κατάρτισης προτύπων μεταξύ του IASB και του FASB πέτυχε σημαντική σύγκλιση στην αναγνώριση των εσόδων και στις συμβάσεις μίσθωσης, αποφασίστηκε να μη συνεχιστεί για τα χρηματοοικονομικά μέσα και τα ασφαλιστήρια συμβόλαια.

    Συνεπώς, παρά τους περιορισμούς, το πρόγραμμα της Ένωσης συνέβαλε στη διεθνή αποδοχή των ΔΠΧΑ ως παγκόσμιου μοντέλου αναφοράς στον τομέα της χρηματοοικονομικής αναφοράς.

    Μέριμνα ώστε τα συμφέροντα της Ένωσης να λαμβάνονται δεόντως υπόψη στη διαδικασία κατάρτισης των διεθνών προτύπων. Τα εν λόγω συμφέροντα θα πρέπει να περιλαμβάνουν την έννοια της σύνεσης, τη διατήρηση της απαίτησης για αληθή και εύλογη εικόνα, και να συνεκτιμούν τις επιπτώσεις των προτύπων στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και στην οικονομία·

    Σύμφωνα με το καταστατικό του Ιδρύματος ΔΠΧΑ, το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων διαθέτει πλήρη ελευθερία να αναπτύσσει και να επιδιώκει την υλοποίηση του τεχνικού θεματολογίου του υπό την προϋπόθεση ότι συμβουλεύεται τους εντολοδόχους και το γνωμοδοτικό συμβούλιο του Ιδρύματος και διενεργεί δημόσια διαβούλευση ανά πενταετία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκπροσωπείται στο ίδρυμα ΔΠΧΑ μόνον ως μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου και ως παρατηρητής στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Τυποποίησης (SAC), δεν ασκεί δηλαδή άμεση επιρροή στις επιλογές κατάρτισης προτύπων.

    Ως εκ τούτου, οι απόψεις των Ευρωπαίων ενδιαφερόμενων πρέπει να καταγράφονται σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζονται στο εγχειρίδιο δέουσας διαδικασίας του Ιδρύματος ΔΠΧΑ, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένα ότι το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων οφείλει να γνωρίζει τις πιθανές επιπτώσεις των προτάσεων κατάρτισης προτύπων που υποβάλλει και να δημοσιεύει ανάλυση επιπτώσεων για κάθε σχέδιο προτύπου ή τελικό πρότυπο. Ωστόσο, οι απαιτήσεις του εγχειριδίου δέουσας διαδικασίας εστιάζουν στις βελτιώσεις της χρηματοοικονομικής αναφοράς και στην εκτίμηση των πιθανών δαπανών συμμόρφωσης τόσο για εκείνους που τα καταρτίζουν όσο και για τους χρήστες, παραβλέποντας τις ευρύτερες επιπτώσεις των ΔΠΧΑ στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, στην οικονομία ή στη βιωσιμότητα.

    Το 2013, το Ίδρυμα ΔΠΧΑ σύστησε γνωμοδοτικό όργανο (τη συμβουλευτική ομάδα για την ανάλυση των επιπτώσεων) προκειμένου να συνδράμει το IASB στην ενίσχυση της μεθοδολογίας του όσον αφορά την ανάλυση των επιπτώσεων. Ως προς αυτό, επιτεύχθηκε κάποια πρόοδος στην «Ανάλυση επιπτώσεων» που συνόδευε την έκδοση του ΔΠΧΑ 16 Μισθώσεις, η οποία εξέταζε συγκεκριμένα ζητήματα οικονομικού χαρακτήρα σχετικά με τις επιπτώσεις του προτύπου στο κόστος δανεισμού των εταιρειών, στις ρήτρες χρέους (αξιοποιώντας τα ευρήματα μελέτης που διενήργησε η EFRAG), τις ρυθμιστικές κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών και την πρόσβαση των μικρότερων εταιρειών στη χρηματοδότηση. Το 2019, το ίδρυμα ΔΠΧΑ εγκαινίασε δημόσια διαβούλευση στο πλαίσιο της επανεξέτασης του εγχειριδίου δέουσας διαδικασίας βάσει της οποίας πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι η ανάλυση των επιπτώσεων θα πρέπει να ενσωματώνεται ρητώς σε όλα τα στάδια της διαδικασίας κατάρτισης προτύπων του IASB και πρέπει να εκτιμηθούν τα πιθανά οφέλη των νέων προτύπων ΔΠΧΑ στη μακροπρόθεσμη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Ωστόσο, δεν ζητεί από το συμβούλιο να αξιολογήσει τις πιθανές ευρύτερες οικονομικές ή άλλες συνέπειες μιας αλλαγής στον τομέα της χρηματοοικονομικής αναφοράς.

    Όσον αφορά την αρχή της αληθούς και εύλογης εικόνας, τον Μάρτιο 2018 το IASB εξέδωσε το αναθεωρημένο εννοιολογικό πλαίσιο για τη χρηματοοικονομική αναφορά το οποίο παρέχει μη δεσμευτικές κατευθύνσεις στο συμβούλιο για την εκπόνηση των ΔΠΧΑ. Αν και μη εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το εννοιολογικό πλαίσιο καθορίζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των χρήσιμων χρηματοοικονομικών πληροφοριών και, συνεπώς, παρέχει ένα εννοιολογικό υπόβαθρο που συνάδει με την αρχή της «πραγματικής εικόνας». Το αναθεωρημένο πλαίσιο διευκρινίζει ότι οι παρεχόμενες πληροφορίες θα πρέπει να βοηθούν τους χρήστες στην αξιολόγηση της διαχείρισης, από τη διοίκηση, των οικονομικών πόρων μιας οντότητας και επισημαίνει ότι η επίδειξη σύνεσης, η οποία ορίζεται ως άσκηση προσοχής κατά τη λήψη αποφάσεων υπό συνθήκες αβεβαιότητας, στηρίζει την αξιοπιστία της χρηματοοικονομικής αναφοράς.

    Ενίσχυση της χρηματοοικονομικής ανεξαρτησίας των δικαιούχων από τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα και τη χρηματοδότηση ad hoc, ενισχύοντας έτσι τις δυνατότητες και την αξιοπιστία τους

    Εξέλιξη των πόρων του Ιδρύματος ΔΠΧΑ

    Ποσά σε εκατ. GBP

    2018

    2017

    2016

    2015

    2014

    Εισπραχθείσα χρηματοδοτική συνεισφορά

    22,0

    25,1

    24,1

    21,3

    22,6

    Έσοδα από δημοσιεύσεις

    8,6

    6,6

    6,1

    5,8

    5,5

    Καθαρά έσοδα

    2,9

    8,7

    3,2

    2,7

    3,7

    Συνεισφορές από διεθνείς λογιστικές εταιρείες

    5,4

    8,7

    7,7

    7,0

    6,4

    Μέσος αριθμός απασχολούμενων

    142

    134

    137

    139

    136

    Κατανομή της χρηματοδότησης του Ιδρύματος ΔΠΧΑ

     

    Φορείς χρηματοδοτικής συνεισφοράς

    2018

    2017

    2016

    2015

    2014

     

    Διεθνείς λογιστικές εταιρείες

    24,0 %

    34,7 %

    31,3 %

    33,0 %

    28,5 %

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    18,5 %

    16,5 %

    15,6 %

    15,4 %

    13,6 %

    Κράτη μέλη της EΕ (εκτός ΗΒ)

    13,6 %

    12,4 %

    11,9 %

    12,6 %

    12,7 %

    Ηνωμένο Βασίλειο

    3,6 %

    3,5 %

    3,5 %

    4,1 %

    3,8 %

    Σύνολο Ευρωπαϊκής Ένωσης

    35,8 %

    32,4 %

    31,0 %

    32,2 %

    30,2 %

    Ασία/Ωκεανία

    32,7 %

    25,6 %

    29,0 %

    25,2 %

    24,5 %

    Αμερική

    6,1 %

    5,8 %

    6,6 %

    7,9 %

    15,0 %

    Αφρική

    0,6 %

    0,5 %

    1,2 %

    0,9 %

    0,8 %

    Άλλο

    0,8 %

    0,9 %

    0,9 %

    0,8 %

    1,0 %

    Η χρηματοδότηση του Ιδρύματος ΔΠΧΑ επιτυγχάνεται πρωτίστως μέσω εθελοντικών συνεισφορών από περιοχές δικαιοδοσίας (καθοριζόμενες συνήθως ως ποσοστό επί του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος) και διεθνείς λογιστικές εταιρείες. Ο μηχανισμός αυτός προκαλεί μεταβλητότητα στα έσοδα του Ιδρύματος. Συνεπώς, η σταθερότητα των αναφερόμενων συνολικών συνεισφορών μεταξύ του 2014 και του 2018 συγκαλύπτει τη σημαντική μείωση των συνεισφορών από τις Ηνωμένες Πολιτείες (από 15 % το 2014 σε 6,1 % της συνολικής χρηματοδότησης το 2018) καθώς η τελευταία αντισταθμίζεται εν μέρει από την αυξημένη χρηματοδοτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (από 13,5 σε 18,5 %) και της Κίνας (από 8 σε 11 %).    Κατά την περίοδο 2014-2018, το Ίδρυμα κατέγραφε σταθερά κέρδη ενισχύοντας έτσι τη χρηματοοικονομική θέση του κατά 21 εκατ. GBP συσσωρευμένου αποθεματικού. Αύξησε επίσης σημαντικά τα εσωτερικώς δημιουργούμενα έσοδά του από δραστηριότητες δημοσιεύσεων και αδειοδοτήσεων. Ωστόσο, στηρίζεται ακόμη στις συνεισφορές από διεθνή δίκτυα λογιστικής για την επίτευξη ισοσκελισμένης χρηματοοικονομικής θέσης.

    Ενίσχυση της διαφάνειας και της συμμετοχής των ενδιαφερόμενων μερών στη διαδικασία καθορισμού και έγκρισης των προτύπων

    Το έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής του 2015 που συνόδευε την έκθεση σχετικά με την αξιολόγηση του κανονισμού αριθ.°1606/2002 για την εφαρμογή Διεθνών Λογιστικών Προτύπων διαπίστωνε ότι το Ίδρυμα ΔΠΧΑ λειτουργεί βάσει ολοκληρωμένων και διαφανών διαδικασιών όσον αφορά τις τυποποιημένες διαδικασίες κατάρτισης προτύπων 21 . Επισκόπηση των διαδικασιών περιλαμβάνεται στην ετήσια έκθεση της Επιτροπής σχετικά με τις δραστηριότητες του Ιδρύματος ΔΠΧΑ. Τον Φεβρουάριο 2013 εγκρίθηκε σημαντική αναμόρφωση του εγχειριδίου δέουσας διαδικασίας του Ιδρύματος.

    Κατά την περίοδο 2014-2018, οι απαιτήσεις δέουσας διαδικασίας παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες. Ωστόσο, ο IASB ολοκλήρωσε τη δεύτερη και την τρίτη επανεξέταση μετά την εφαρμογή για το ΔΠΧΑ 3 Συνένωση επιχειρήσεων και το ΔΠΧΑ 13 Επιμέτρηση της εύλογης αξίας. Οι επανεξετάσεις ανέδειξαν ορισμένες προκλήσεις στην εφαρμογή του ΔΠΧΑ 3 όσον αφορά συγκεκριμένα την πολυπλοκότητα της λογιστικής υπεραξίας καθώς και ορισμένες ανησυχίες σχετικά με τις απαιτήσεις γνωστοποίησης του ΔΠΧΑ 13. Οι εν λόγω διαπιστώσεις αντιμετωπίζονται σήμερα μέσω στοχευμένων ερευνητικών έργων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο εργασίας του Ιδρύματος. Το 2017 οι εντολοδόχοι του Ιδρύματος ΔΠΧΑ ανέθεσαν την εκπόνηση εξωτερικής μελέτης σχετικά με την αντίληψη των ενδιαφερόμενων μερών για το Ίδρυμα. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν την υψηλή εκτίμηση για την ανεξαρτησία και τη διαφάνειά του 22 .

    Όσον αφορά τα μητρώα διαφάνειας, από τον Δεκέμβριο 2019 το Ίδρυμα ΔΠΧΑ θα δημοσιεύει σε τριμηνιαία βάση μητρώο επαφών των ενδιαφερόμενων μερών. Το μητρώο θα καλύπτει όλες τις επαφές μελών του διοικητικού συμβουλίου του IASB με εξωτερικούς τρίτους και διάρκεια άνω των 30 λεπτών.

    EFRAG

    4.2.3.Βασικά επιτεύγματα της EFRAG

    Κατά την περίοδο 2014-2018, η EFRAG πραγματοποίησε την εσωτερική μεταρρύθμισή της συμμορφούμενη με τη σύσταση της έκθεσης Maystadt του Οκτωβρίου 2013, η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο 2016 με τον διορισμό του Jean-Paul Gauzes στη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της EFRAG. Η EFRAG συνέχισε επίσης να διενεργεί αξιολογήσεις έγκρισης με αντικείμενο το εάν τα ΔΠΧΑ πληρούν τα τεχνικά κριτήρια του κανονισμού ΔΛΠ, συμπεριλαμβανομένης της αρχής της αληθούς και εύλογης εικόνας, ενώ ενίσχυσε και την αξιολόγησή της σχετικά με το εάν οι νέες ή οι προτεινόμενες απαιτήσεις χρηματοοικονομικής αναφοράς συνάδουν με το δημόσιο συμφέρον. Πιο συγκεκριμένα, αξίζει να μνημονευθούν τα εξής βασικά επιτεύγματα:

    ·το συμβουλευτικό έργο της EFRAG σχετικά με την έγκριση του ΔΠΧΑ 17 Ασφαλιστήρια συμβόλαια το οποίο στηριζόταν σε ενδελεχή ανάλυση επιπτώσεων αποτελούμενη από λεπτομερή περιπτωσιολογική μελέτη με 11 ασφαλιστικές εταιρείες· απλοποιημένη περιπτωσιολογική μελέτη με 49 ασφαλιστικές εταιρείες· και προβολή στους χρήστες·

    ·παροχή συμβουλών έγκρισης για το ΔΠΧΑ 16 Μισθώσεις το 2017·

    ·ανάλυση επιπτώσεων (σε πιλοτικό επίπεδο) από την EFRAG του εγγράφου προβληματισμού του IASB για τα χρηματοοικονομικά μέσα με χαρακτηριστικά ιδίων κεφαλαίων (FICE)·

    ·ερευνητικό έργο σχετικά με τις επιπτώσεις του ΔΠΧΑ 9 στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις, και

    ·η ίδρυση του European Lab τον Σεπτέμβριο 2018 το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τις δραστηριότητές της και την εμπλοκή της στις εξελίξεις στους τομείς της υποβολής εκθέσεων σε επίπεδο εταιρειών, της ψηφιοποίησης και των βιώσιμων χρηματοοικονομικών.

    Το 2019, το πρόγραμμα εργασίας της EFRAG συμβαδίζει εν πολλοίς με το θεματολόγιο κατάρτισης προτύπων του IASB, μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Οι δραστηριότητες έγκρισης παραμένουν σημαντικό μέρος του έργου της EFRAG, ιδίως υπό το φως της απόφασης του IASB να προχωρήσει σε τροποποιήσεις του ΔΠΧΑ 17, πράγμα που σημαίνει ότι η EFRAG καλείται να δημοσιεύσει επιστολή παρατηρήσεων σχετικά με τις τροποποιήσεις λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τις επιπτώσεις στο σχέδιο εγκριτικής γνωμοδότησής της σχετικά με το πρότυπο. Επιπροσθέτως, συνεχίζει να συμβάλλει ενεργά στο σχέδιο δράσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω του ερευνητικού της έργου σχετικά με τον λογιστικό χειρισμό των συμμετοχικών τίτλων στοχεύοντας στην εξεύρεση πιθανών εναλλακτικών τρόπων λογιστικού χειρισμού για την επιμέτρηση της εύλογης αξίας για χαρτοφυλάκια συμμετοχικών τίτλων και μέσα συμμετοχικού τύπου. Τέλος, η EFRAG παρακολουθεί στενά τις ερευνητικές δραστηριότητες του IASB όσον αφορά την υπεραξία και την απομείωση, την παρουσίαση των οικονομικών καταστάσεων και τις απαιτήσεις γνωστοποίησης.

    Το European Corporate Lab που συστήθηκε το 2018 θα ενθαρρύνει την καινοτομία στον τομέα της υποβολής εκθέσεων σε επίπεδο εταιρειών υπό το φως του σχεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Μετά από πρόσκληση για υποβολή υποψηφιοτήτων τον Δεκέμβριο 2018, η πρώτη ειδική ομάδα έργου συγκροτήθηκε και άρχισε να λειτουργεί τον Φεβρουάριο 2019.

    4.2.4.Πόσο αποτελεσματική υπήρξε έως σήμερα η EFRAG όσον αφορά την επίτευξη ή την πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων της;

    Παρόλο που είναι δύσκολο να αναχθεί πλήρως σε μετρήσιμους δείκτες, υπήρξε πραγματική πρόοδος της EFRAG όσον αφορά την εκπλήρωση της εντολής της για παροχή έγκυρων συμβουλών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για εκπροσώπηση της ευρωπαϊκής άποψης σχετικά με τη χρηματοοικονομική αναφορά σε διεθνές επίπεδο.

    Κύρια πορίσματα

    Διασφάλιση των συμφερόντων της Ένωσης

    Εξετάζοντας κανείς την ποιότητα και την επιρροή των έως τώρα αποτελεσμάτων της EFRAG, διαπιστώνει την υψηλή ποιότητα του επιτελούμενου έργου. Κατά την τελευταία πενταετία, η EFRAG εκπόνησε ολοκληρωμένες εκτιμήσεις όσον αφορά το δημόσιο συμφέρον και αναλύσεις επιπτώσεων για σημαντικά πρότυπα. Το ερευνητικό έργο της EFRAG υπήρξε ουσιαστικό για το μερίδιο συμβολής της Ευρώπης στην ανάπτυξη διεθνών λογιστικών προτύπων λαμβάνοντας υπόψη τις προτεραιότητες των ενδιαφερόμενων μερών. Στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, η EFRAG δημοσίευσε περισσότερα από 700 έγγραφα με στόχο τη βελτίωση των ΔΠΧΑ. Τα ενδιαφερόμενα μέρη επιβεβαίωσαν την αξία και την αποτελεσματικότητα της EFRAG.

    Επιρροή της ΕΕ στην κατάρτιση προτύπων από το IASB

    Η ποιότητα της δέουσας διαδικασίας της EFRAG που στηρίζεται στο τεκμηριωμένο ερευνητικό θεματολόγιό της, η προσήλωσή της στη διαδικασία της διαβούλευσης και η εξ αρχής ανταπόκρισή της σε όλα τα έργα του IASB ενίσχυσαν χωρίς αμφιβολία την επιρροή της στον διάλογο σχετικά με τη διεθνή χρηματοοικονομική αναφορά κατά την υπό αξιολόγηση περίοδο. Πέραν της συμβολής στο θεματολόγιο του IASB, η EFRAG παρήγαγε με δική της πρωτοβουλία πρόσθετο έργο το οποίο αποτέλεσε ευκαιρία στοχασμού σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της κατάρτισης προτύπων και της χρηματοοικονομικής αναφοράς. Η EFRAG μπόρεσε να εξασφαλίσει ότι οι ειδικές ευρωπαϊκές περιστάσεις λαμβάνονταν δεόντως υπόψη πριν από τη λήψη βασικών αποφάσεων από το IASB. Τα σχέδια εργασιών της EFRAG σχετικά με τη δυναμική διαχείριση κινδύνου 23 και τη λογιστική της υπεραξίας 24 είναι ενδεικτικά της επιρροής που ασκεί η EFRAG στο IASB (παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συγκεκριμένες δραστηριότητες κατάρτισης προτύπων από το IASB).

    Ανεξαρτησία της EFRAG

    Η δομή χρηματοδότησης της EFRAG βασίζεται σε ένα μείγμα ιδιωτικής και δημόσιας χρηματοδότησης με το μεγαλύτερο μέρος της συνεισφοράς να προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε βάθος 5 ετών, μόνον η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταγράφει μικρές μεταβολές. Ανέρχεται το πολύ στο 60 % των επιλέξιμων δαπανών αλλά τα πραγματικά έξοδα που δηλώνονται από την EFRAG είναι διαφορετικά κάθε χρόνο με αποτέλεσμα να αλλάζει η συνολική χρηματοδότηση. Οι συνεισφορές από εθνικούς οργανισμούς αποτελούν το ένα τρίτο της συνολικής χρηματοδότησης της EFRAG. Από το ποσό αυτό, το 82 % προέρχεται από τέσσερα κράτη μέλη χωρίς ωστόσο τα εν λόγω κράτη να ασκούν δεσπόζουσα επιρροή στην EFRAG. Συνολικά, η νέα δομή διακυβέρνησης και η διαφοροποίηση της χρηματοδότησής της ως αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης Maystadt λειτούργησαν ικανοποιητικά και έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένη αξιοπιστία και κύρος χωρίς να πλήττεται η αξιοπιστία του φορέα.

    Βελτίωση της διαφάνειας και ενίσχυση της διακυβέρνησης της EFRAG

    Στο πεδίο αυτό καταγράφεται διαρκής βελτίωση. Τα γενικά αποτελέσματα του έργου της EFRAG στους τομείς της διαφάνειας και της διακυβέρνησης υπήρξαν πολύ θετικά.

    Κύρια πορίσματα

    aΤο διοικητικό συμβούλιο της EFRAG κατέληξε σε όλα τα συμπεράσματά του με συναίνεση, χωρίς να χρειαστεί ψηφοφορία.

    aΒελτιώθηκε περαιτέρω η διαφάνεια της δημόσιας δέουσας διαδικασίας.

    aΗ διαφοροποιημένη σύνθεση της επιτροπής χρηστών, του διοικητικού συμβουλίου της EFRAG και της EFRAG TEG, τόσο από γεωγραφική άποψη όσο και από άποψη επαγγελματικού υπόβαθρου, διασφαλίζει ότι η EFRAG λαμβάνει δεόντως υπόψη πολλές διαφορετικές προοπτικές.

    aΟ έλεγχος των επιδόσεων και της αποτελεσματικότητας των μελών του διοικητικού συμβουλίου υπό την εποπτεία της Γενικής Συνέλευσης της EFRAG σε ετήσια βάση κατέδειξε ότι, συνολικά, η δομή διακυβέρνησης λειτούργησε ικανοποιητικά.

    aΔεν παρατηρήθηκαν ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων.

    aΌλες οι συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της EFRAG, της ομάδας τεχνικών εμπειρογνωμόνων της EFRAG (EFRAG TEG) και του συμβουλευτικού φόρουμ φορέων καθορισμού προτύπων της EFRAG (EFRAG CFSS) είναι ανοικτές στο κοινό και μεταδίδονται διαδικτυακά από τον Μάρτιο του 2018.

    aΗ ημερήσια διάταξη, οι περιλήψεις των συνεδριάσεων και τα συνοδευτικά έγγραφα για τις σημαντικές συνεδριάσεις δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο της EFRAG.

    aΗ EFRAG δημοσιεύει σχέδια θέσεων για δημόσιες διαβουλεύσεις, πραγματοποιεί επιτόπιες δοκιμές και άλλα είδη ανάλυσης επιπτώσεων, διοργανώνει εκδηλώσεις προβολής.

    ·Εντούτοις, παραμένουν δύο επιφυλάξεις:

    oσχετικά με το αν μπορούν να αποτυπωθούν σε όλο το εύρος τους οι απόψεις των ενδιαφερόμενων μερών στην Ευρώπη (π.χ. των μικρών χρηστών)

    oτο υποχρεωτικό μητρώο διαφάνειας για τις συναντήσεις με εξωτερικά ενδιαφερόμενα μέρη δεν λειτουργεί ακόμη αλλά βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

    Συμβούλιο Εποπτείας Δημοσίου Συμφέροντος (PIOB)

    4.2.5.Βασικά επιτεύγματα του PIOB

    Σε όλη τη διάρκεια της περιόδου, το PIOB παρέμεινε σε στενή επαφή με τις επιτροπές καθορισμού προτύπων υπό την εποπτεία του, τις τρεις συμβουλευτικές ομάδες τους, τη συμβουλευτική ομάδα συμμόρφωσης και την επιτροπή διορισμών, καθώς και την ηγεσία της IFAC. Η κρίσιμη συμβολή του PIOB συντέλεσε στην εμβάθυνση του διαλόγου σχετικά με την ανάπτυξη νέων διεθνών ελεγκτικών προτύπων με αποτέλεσμα τα πρότυπα να υπηρετούν περισσότερο το δημόσιο συμφέρον απ’ όσο θα συνέβαινε σε άλλη περίπτωση.

    4.2.6.Πόσο αποτελεσματικό υπήρξε έως σήμερα το PIOB όσον αφορά την επίτευξη ή την πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων του;

    Η επιχορήγηση της ΕΕ προς το PIOB ήταν απαραίτητη για τη διασφάλιση ενός ελάχιστου επιπέδου ανεξαρτησίας έναντι της IFAC και του ελεγκτικού επαγγέλματος εν γένει.

    4.3. Παραμένουν συναφείς οι στόχοι του προγράμματος, είτε ως προς την πληρότητα (νέες ανάγκες) είτε και ως προς την ακρίβεια (αλλαγές σε ανάγκες ή εξάλειψη αναγκών);

    Κύρια πορίσματα

    Οι στόχοι του προγράμματος παραμένουν σε μεγάλο βαθμό έγκυροι παρά το γεγονός ότι η επίτευξη μιας ενιαίας δέσμης διεθνών λογιστικών προτύπων δεν μοιάζει πλέον εφικτή σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Ωστόσο, οι υπηρεσίες της Επιτροπής εκτιμούν ότι η εξασφάλιση της διεθνούς αποδοχής των προτύπων ΔΠΧΑ παραμένει επωφελής για τις οντότητες που επιθυμούν να αντλήσουν κεφάλαια σε αλλοδαπές περιοχές δικαιοδοσίας ή που ασκούν σημαντικές διασυνοριακές δραστηριότητες. Επιπροσθέτως, η ανάγκη για πιο αποδοτική κατανομή πόρων από τις κεφαλαιαγορές για τη χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης καταδεικνύει την ανάγκη διασφάλισης της μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της EFRAG προκειμένου να μπορεί να διενεργεί μελέτες βιωσιμότητας των προτύπων ΔΠΧΑ και να ενθαρρύνει τις βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της εταιρικής αναφοράς και ενημέρωσης πέραν της χρηματοοικονομικής.

    Διασφάλιση της συγκρισιμότητας και της διαφάνειας των εταιρικών λογαριασμών σε ολόκληρη την Ένωση

    Η συνάφεια του προγράμματος χρηματοδότησης απορρέει κυρίως από τον κανονισμό ΔΛΠ που εκδόθηκε το 2002 στο πλαίσιο της στρατηγικής χρηματοοικονομικής αναφοράς της ΕΕ. Η ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 25 το 2000 υπογράμμιζε ότι οι υφιστάμενες λογιστικές οδηγίες δεν ικανοποιούσαν τις ανάγκες των εταιρειών που επιθυμούσαν να αντλήσουν κεφάλαια στις πανευρωπαϊκές ή διεθνείς αγορές κινητών αξιών λόγω της πολυμορφίας λογιστικών προσεγγίσεων η οποία οφειλόταν στις δυνατότητες επιλογής που προβλέπονταν στις λογιστικές οδηγίες καθώς και στα διαφορετικά επίπεδα επιβολής ανά την ΕΕ.

    Σε σχέση με αυτό, η αξιολόγηση του κανονισμού 1606/2002 («κανονισμός ΔΛΠ») που διενεργήθηκε το 2015 υπογράμμισε ότι τα ΔΠΧΑ βελτίωσαν την αποτελεσματικότητα των κεφαλαιαγορών της ΕΕ συμβάλλοντας στη μεγαλύτερη διαφάνεια και συγκρισιμότητα των οικονομικών καταστάσεων των εταιρειών. Επιπλέον, οι λογιστικές οδηγίες δεν έχουν τροποποιηθεί μετά το 2013 ενώ δυνάμει του κανονισμού ΔΛΠ η ΕΕ εξέδωσε τα νέα πρότυπα ΔΠΧΑ 15 Έσοδα από συμβάσεις με πελάτες, ΔΠΧΑ 9 Χρηματοοικονομικά μέσα και ΔΠΧΑ 16 Μισθώσεις. Ως εκ τούτου, η σημασία των προτύπων ΔΠΧΑ ως ενιαίας δέσμης λογιστικών προτύπων για οντότητες εισηγμένες σε οργανωμένη αγορά αυξήθηκε έτι περαιτέρω έναντι των λογιστικών οδηγιών. Ως εκ τούτου, οι υπηρεσίες της Επιτροπής εκτιμούν ότι οι στόχοι του ευρωπαϊκού προγράμματος χρηματοδότησης παραμένουν έγκυροι.

    Προώθηση της σύγκλισης των λογιστικών προτύπων που χρησιμοποιούνται διεθνώς με τελικό στόχο την επίτευξη μιας ενιαίας δέσμης λογιστικών προτύπων

    Με δεδομένους τους περιορισμούς που περιγράφονται στην προηγούμενη ενότητα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και, ειδικότερα, τη διακοπή του κοινού προγράμματος κατάρτισης προτύπων μεταξύ του Συμβουλίου Διεθνών Λογιστικών Προτύπων και του US Financial Accounting Standard Board (Συμβουλίου Προτύπων Χρηματοοικονομικής Λογιστικής) των ΗΠΑ, ο στόχος της επίτευξης ενιαίας δέσμης διεθνών λογιστικών προτύπων δεν μοιάζει εφικτός στο ορατό μέλλον. Ωστόσο, το 2016, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ επέτρεψε σε περίπου 525 αλλοδαπούς εκδότες (εκ των οποίων περίπου 125 εκδότες από την ΕΕ 26 ) να υποβάλουν ετήσιες οικονομικές καταστάσεις που καταρτίστηκαν σύμφωνα με τα ΔΠΧΑ, γεγονός που συμβάλλει στη διεθνή αποδοχή των ΔΠΧΑ σε άλλες περιοχές δικαιοδοσίας. Επιπροσθέτως, ο στόχος προώθησης της σύγκλισης των λογιστικών προτύπων παραμένει σημαντικός για τις περιοχές δικαιοδοσίας που επέλεξαν ουσιαστική σύγκλιση των εθνικών λογιστικών προτύπων τους με τα ΔΠΧΑ όπως, π.χ., η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

    Ως εκ τούτου, οι υπηρεσίες της Επιτροπής αναγνωρίζουν ότι είναι μάλλον απίθανο να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος στη χρήση των ΔΠΧΑ σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Εντούτοις, η εξασφάλιση της διεθνούς αποδοχής των ΔΠΧΑ παραμένει επωφελής για τις εταιρείες της ΕΕ που επιθυμούν να αντλήσουν κεφάλαια σε περιοχές ξένης δικαιοδοσίας ή έχουν σημαντικές δραστηριότητες στην αλλοδαπή σε περιοχές δικαιοδοσίας που επιβάλλουν ή επιτρέπουν τη χρήση των ΔΠΧΑ.

    Μέριμνα ώστε τα συμφέροντα της Ένωσης να λαμβάνονται δεόντως υπόψη στη διαδικασία κατάρτισης των διεθνών προτύπων.

    Ο ανωτέρω στόχος πολιτικής απορρέει απευθείας από την επιλογή να ανατεθεί η ευθύνη για τη θέσπιση των απαιτήσεων χρηματοοικονομικής αναφοράς σε ανεξάρτητο μη κυβερνητικό φορέα που δεν λογοδοτεί απευθείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διακυβέρνηση του Ιδρύματος ΔΠΧΑ βασίζεται σε αυστηρή κατανομή των μελών του συμβουλίου εντολοδόχων και του Συμβουλίου Διεθνών Λογιστικών Προτύπων με βάση γεωγραφικά κριτήρια. Το 2015, το Ίδρυμα πραγματοποίησε δημόσια διαβούλευση σχετικά με τη γεωγραφική κατανομή της διακυβέρνησής του. Ορισμένα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστήριξαν ότι η ιδιότητα μέλους θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τη δέσμευση υιοθέτησης των ΔΠΧΑ και το αντίστοιχο μερίδιο στη χρηματοδοτική συνεισφορά προς το Ίδρυμα. Ωστόσο, το Ίδρυμα επέμεινε στην άποψη ότι η ιδιότητα μέλους θα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτική των παγκόσμιων κεφαλαιαγορών και να υπόκειται σε απαιτήσεις γεωγραφικής ισορροπίας, ώστε να διατηρείται ισοδύναμη εκπροσώπηση μεταξύ Ασίας-Ωκεανίας, Ευρώπης και Αμερικής.

    Ως εκ τούτου, με δεδομένη τη στασιμότητα όσον αφορά την καθιέρωση μιας δομής διακυβέρνησης που θα αντιστοιχεί στην πραγματική χρήση των ΔΠΧΑ από τις περιοχές δικαιοδοσίας και την πραγματική συνεισφορά τους στη χρηματοδότηση του Ιδρύματος, οι υπηρεσίες της Επιτροπής εκτιμούν ότι ο στόχος πολιτικής για διασφάλιση πιο ικανοποιητικής εποπτείας των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος παραμένει ουσιαστικός τόσο πριν από την έκδοση όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας κατάρτισης προτύπων. Αυτό συγκεκριμένα σημαίνει ότι η εντολή της EFRAG να επηρεάζει στα πρώτα στάδια τη συζήτηση σχετικά με τα διεθνή πρότυπα χρηματοοικονομικής αναφοράς συνεχίζει να αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του προγράμματος αποσκοπώντας στην τεκμηριωμένη κατάρτιση προτύπων μέσω ποσοτικών αξιολογήσεων επιπτώσεων.

    Ενίσχυση της χρηματοδοτικής ανεξαρτησίας των δικαιούχων από τον ιδιωτικό τομέα και από ad hoc πηγές, αυξάνοντας έτσι τις δυνατότητες και την αξιοπιστία τους.

    Κατά την περίοδο που καλύπτεται από την αξιολόγηση, το Ίδρυμα ΔΠΧΑ κατέγραφε διαρκώς κέρδη και συσσωρευμένα αποθεματικά επαρκή για την κάλυψη δεκαπέντε μηνών λειτουργικών εξόδων 27 . Κατέγραψε επίσης αύξηση των εσωτερικώς δημιουργούμενων εσόδων από συμφωνίες χορήγησης αδειών εκμετάλλευσης. Ωστόσο, οι εντολοδόχοι του Ιδρύματος ΔΠΧΑ δεν κατάφεραν να καθιερώσουν ένα σταθερό καθεστώς συνεισφορών με βάση το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των περιοχών δικαιοδοσίας. Για το λόγο αυτό, το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης του Ιδρύματος συνεχίζει να στηρίζεται σε εθελοντική ετήσια χρηματοδότηση. Επιπροσθέτως, στη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ διέκοψε τη χρηματοδοτική στήριξη του Ιδρύματος, με αποτέλεσμα αύξηση του σχετικού μεριδίου της χρηματοδότησης από διεθνή δίκτυα λογιστικής, η οποία αντιπροσώπευε σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής χρηματοδότησης του Ιδρύματος μεταξύ 2015 και 2017 και το 24 % το 2018 28 .

    Όσον αφορά την EFRAG, η διαφοροποίηση της χρηματοδότησης και της δομής διακυβέρνησής της ως αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης Maystadt αύξησε την αξιοπιστία της EFRAG ως οργανισμού που υπηρετεί το ευρωπαϊκό δημόσιο συμφέρον. Μέχρι στιγμής, διαπιστώνεται θετικός αντίκτυπος στον τρόπο με τον οποίο η EFRAG επηρεάζει τα ΔΠΧΑ. Σήμερα, η δομή χρηματοδότησης της EFRAG βασίζεται κυρίως στις συνεισφορές ενωσιακών και εθνικών οργανισμών που αντιπροσωπεύουν το 85 % των χρηματοδοτικών πόρων της. Ωστόσο, με το Brexit και την πιθανή αποχώρηση του ρυθμιστικού φορέα του ΗΒ (FRC), η οικονομική ανεξαρτησία της EFRAG θα καταστεί πιο σημαντική για τη διασφάλιση της δυνατότητάς της να εκπληρώνει την εντολή της.

    Όσον αφορά το PIOB, υπάρχει διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης, με σημαντική συνεισφορά της IFAC που όμως δεν υπερβαίνει το όριο των δύο τρίτων, όπως ορίζεται από τον κανονισμό.

    Συνεπώς, οι υπηρεσίες της Επιτροπής εκτιμούν συνολικά ότι ο στόχος διασφάλισης της οικονομικής ανεξαρτησίας των δικαιούχων εξακολουθεί να παρουσιάζει συνάφεια.

    Εποπτεία της διαδικασίας που ακολουθείται για την έκδοση διεθνών ελεγκτικών προτύπων και των λοιπών δραστηριοτήτων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Λογιστών που άπτονται του δημόσιου συμφέροντος.

    Το PIOB είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση της δέουσας διαδικασίας κατά την κατάρτιση διεθνών προτύπων στους τομείς του ελέγχου και της ασφάλειας, της εκπαίδευσης και της δεοντολογίας.

    Τα διεθνή ελεγκτικά πρότυπα (ISA) χρησιμοποιούνται – άμεσα ή έμμεσα – σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Είναι αναγκαίο να λειτουργεί αποτελεσματικά το PIOB προκειμένου να εποπτεύει τις επιτροπές καθορισμού προτύπων ώστε να εξασφαλίζεται η ανάπτυξη νέων ή τροποποιημένων προτύπων που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, δηλ. ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ενδιαφερόμενων μερών, υπόκεινται σε λογοδοσία, χαρακτηρίζονται από διαφάνεια και συγκεράζουν τις προτεραιότητες του κλάδου των ελεγκτών με εκείνες όλων των ενδιαφερόμενων μερών (συμπεριλαμβανομένων επενδυτών και λοιπών χρηστών οικονομικών καταστάσεων).

    Ενίσχυση της διαφάνειας και της συμμετοχής των ενδιαφερόμενων μερών στη διαδικασία έγκρισης και επικύρωσης των προτύπων.

    Οι υπηρεσίες της Επιτροπής εκτιμούν ότι η εξασφάλιση ισότιμης και διαφανούς διαβούλευσης των ενδιαφερομένων παραμένει ακρογωνιαίος λίθος των διαδικασιών κατάρτισης προτύπων και έγκρισης προκειμένου να διασφαλίζεται ότι λαμβάνονται επαρκώς υπόψη οι απόψεις όλων των Ευρωπαίων ενδιαφερόμενων μερών σε όλα τα στάδια της δέουσας διαδικασίας των δικαιούχων.

    Έχουν προκύψει νέες ανάγκες;

    Οι υπηρεσίες της Επιτροπής εντόπισαν δύο βασικές νέες ανάγκες που αφορούν το πρόγραμμα της Ένωσης: το αυξανόμενο αίτημα για ηλεκτρονική πρόσβαση στη χρηματοοικονομική πληροφόρηση και την ανάγκη για πιο αποδοτική κατανομή πόρων από τις κεφαλαιαγορές για τη χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

    Το αίτημα για ηλεκτρονική πρόσβαση στη χρηματοοικονομική πληροφόρηση

    Το 2013 υπήρξε τροποποίηση της οδηγίας για τη διαφάνεια βάσει της οποίας επιβάλλεται από 1ης Ιανουαρίου 2020 κατάρτιση των ετήσιων οικονομικών εκθέσεων σε ενιαίο ηλεκτρονικό μορφότυπο αναφοράς με στόχο τη διευκόλυνση των διασυνοριακών επενδύσεων και την παροχή στους επενδυτές δυνατότητας εύκολης πρόσβασης σε ρυθμιζόμενες πληροφορίες. Το ρυθμιστικό τεχνικό πρότυπο για τον ευρωπαϊκό ενιαίο ηλεκτρονικό μορφότυπο εκδόθηκε στις 29 Μαΐου 2019 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ορίζει ότι η ταξινομία που θα χρησιμοποιείται για την επισήμανση των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων βάσει των ΔΠΧΑ θα αποτελεί προέκταση της ταξινομίας του ΔΠΧΑ την οποία τηρεί το Ίδρυμα ΔΠΧΑ.

    Η ταξινομία του ΔΠΧΑ αντικατοπτρίζει τις απαιτήσεις παρουσίασης και γνωστοποίησης των ΔΠΧΑ και επικαιροποιείται σε ετήσια βάση από το Ίδρυμα. Σε συνέχεια δημόσιας διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε το 2015, οι εντολοδόχοι εξέδωσαν παράρτημα στο εγχειρίδιο δέουσας διαδικασίας του Ιδρύματος τον Ιούνιο 2016 το οποίο αντανακλά την αναγκαία συντήρηση της ταξινομίας του ΔΠΧΑ. Το παράρτημα ορίζει συγκεκριμένα ότι επικαιροποιήσεις της ταξινομίας πραγματοποιούνται κατά την έκδοση νέου προτύπου ή τροποποίησης μετά από δημόσια διαβούλευση που αρχίζει το αργότερο μετά τη δημοσίευση του τελικού προτύπου.

     Πιο αποδοτική κατανομή πόρων από τις κεφαλαιαγορές για τη χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης

    Κατά την περίοδο που καλύπτει η αξιολόγηση, η συμφωνία του ΟΗΕ για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (2015) και η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή (2016) είχαν ως αποτέλεσμα να αναδειχθεί η μετάβαση προς μια βιώσιμη οικονομία σε πολιτική προτεραιότητα, ενώ συνέβαλαν και στην αυξανόμενη εστίαση στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και των επενδύσεων. Αυτό με τη σειρά του έφερε στο προσκήνιο τη βελτίωση της διαφάνειας όσον αφορά τα ζητήματα βιωσιμότητας και δημιούργησε νέες ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις των προτύπων ΔΠΧΑ. Ειδικότερα, η έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου σχετικά με τη χρηματοδότηση μιας βιώσιμης ευρωπαϊκής οικονομίας που δημοσιεύθηκε το 2018 υπογράμμιζε ότι τα πρότυπα ΔΠΧΑ μπορεί να μην ευνοούν τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

    Ως αποτέλεσμα, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της για τη χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης το 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την EFRAG να εξετάσει πιθανές βελτιώσεις στον λογιστικό χειρισμό των μακροπρόθεσμων επενδύσεων σε συμμετοχικούς τίτλους ενώ δεσμεύτηκε και η ίδια να ζητήσει εκτίμηση των επιπτώσεων των νέων ή αναθεωρημένων προτύπων ΔΠΧΑ στις βιώσιμες επενδύσεις, κατά περίπτωση. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο την πρόληψη λογιστικών χειρισμών στο πλαίσιο των ΔΠΧΑ οι οποίοι θα λειτουργούσαν ως αντικίνητρο για τη χορήγηση της μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης που απαιτείται για τη μετάβαση προς μια βιώσιμη οικονομία.

    Το 2019 ο πρόεδρος του IASB επισήμανε ότι το Ίδρυμα ΔΠΧΑ δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένο για να εισέλθει στο πεδίο των εκθέσεων βιωσιμότητας και ότι θα πρέπει να επικεντρώνεται στις ανάγκες χρηματοοικονομικής πληροφόρησης των επενδυτών. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι τα ζητήματα βιωσιμότητας ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο στη χρηματοοικονομική αναφορά και πρότεινε ότι, όταν είναι οικονομικά σημαντικές, οι παράμετροι της βιωσιμότητας θα μπορούσαν να αντιμετωπίζονται μέσω γενικής αναθεώρησης της δήλωσης πρακτικής σχετικά με τα σχόλια της διοίκησης. Η δήλωση πρακτικής παρέχει μη δεσμευτικές κατευθύνσεις σχετικά με τα αξιολογικά στοιχεία βάσει των οποίων πρέπει να ερμηνεύονται οι οικονομικές καταστάσεις. Σε αυτά περιλαμβάνονται συγκεκριμένα πληροφορίες για τη στρατηγική της εταιρείας και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην κατεύθυνση της υλοποίησής της.

    Συνεπώς, η απόφαση του IASB να μην εξετάζει τις επιπτώσεις στη βιωσιμότητα κατά την ανάπτυξη των προτύπων ΔΠΧΑ συνεπάγεται ότι το πεδίο των δραστηριοτήτων έγκρισης που ασκεί η EFRAG θα διευρυνθεί προκειμένου να είναι βέβαιο ότι διασφαλίζεται επαρκώς η συγκεκριμένη διάσταση του ευρωπαϊκού δημόσιου συμφέροντος. Σε σχέση με αυτό, η EFRAG εξέδωσε ήδη το 2018 δύο έγγραφα τεχνικών γνωμοδοτήσεων σχετικά με πιθανές βελτιώσεις στις απαιτήσεις του ΔΠΧΑ 9 Χρηματοοικονομικά μέσα για τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε συμμετοχικούς τίτλους και θα συνεχίσει να εργάζεται για την εξεύρεση πιθανών εναλλακτικών τρόπων λογιστικού χειρισμού για την επιμέτρηση της εύλογης αξίας συμμετοχικών τίτλων και μέσων συμμετοχικού χαρακτήρα στο μέλλον.

    Επιπροσθέτως, δεδομένου ότι οι δραστηριότητες της EFRAG σε σχέση με την αναφορά μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών θα αποτελέσουν φυσική επέκταση της εντολής της στο μέλλον, θα πρέπει να χρηματοδοτούνται επαρκώς. Συνεπώς, θα ήταν σκόπιμο να περιλαμβάνονται στο μελλοντικό πρόγραμμα για την ενιαία αγορά (ΠΕΑ), το οποίο εξαρτάται από τις διαπραγματεύσεις για το επόμενο ΠΔΠ, ευέλικτες χρηματοδοτικές ρυθμίσεις που να εξασφαλίζουν την κάλυψη και των εν λόγω δραστηριοτήτων.

    4.4.Σε ποιο βαθμό ήταν το πρόγραμμα συνεκτικό με άλλες πολιτικές της ΕΕ, ή παρατηρούνται ασυμφωνίες μεταξύ των δραστηριοτήτων που υλοποιούνται από τους δικαιούχους (συνεκτικότητα);

    Κύρια πορίσματα

    Οι δραστηριότητες των δικαιούχων είναι συνεκτικές και πλήρως εναρμονισμένες με τον ενωσιακό στόχο για ενίσχυση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών.

    Συνοχή μεταξύ των δραστηριοτήτων που υλοποιούνται από τους δικαιούχους

    Στον τομέα της χρηματοοικονομικής αναφοράς, το πρόγραμμα χρηματοδότησης της ΕΕ έχει ως στόχο να διασφαλίσει την προώθηση μιας ενιαίας δέσμης διεθνών προτύπων χρηματοοικονομικής αναφοράς και να διαφυλάξει τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών και τους στόχους δημόσιας πολιτικής της ΕΕ. Η συνοχή μεταξύ αυτών των δύο δυνητικά αντικρουόμενων στόχων στηρίζεται επομένως στην ικανότητα της EFRAG να εδραιώσει επικοινωνία με το IASB όσο πιο νωρίς γίνεται στη διαδικασία κατάρτισης προτύπων με στόχο την αντιμετώπιση των ανησυχιών των ευρωπαϊκών ενδιαφερόμενων μερών. Ως προς αυτό, η έκθεση εκτιμά ότι η EFRAG ανταποκρίθηκε με επιτυχία στην εντολή της για έγκαιρη άσκηση επιρροής στο IASB πριν από την έγκριση ενός νέου προτύπου. Ωστόσο, υπογραμμίζει επίσης ότι η αποστολή της EFRAG μπορεί να γίνεται όλο και πιο δυσχερής στο μέλλον επειδή το IASB δεν εξετάζει συγκεκριμένα τα ζητήματα βιωσιμότητας κατά την εκπόνηση προτύπων ΔΠΧΑ και δεν υποχρεούται να εκτιμά συστηματικά τις επιπτώσεις από την εφαρμογή ενός νέου λογιστικού προτύπου πέραν της βελτίωσης της χρηματοοικονομικής αναφοράς και του πιθανού κόστους εφαρμογής.

    Με βάση την ανάλυσή μας, θα πρέπει να δοθεί η δέουσα βαρύτητα στη διαφορά εστίασης ανάμεσα στην ευρύτερη έννοια του «δημόσιου συμφέροντος» της Ένωσης όπως ορίζεται στον κανονισμό ΔΛΠ και στην πιο στενή επικέντρωση του IASB στην ποιοτική βελτίωση της χρηματοοικονομικής αναφοράς, ιδίως έναντι του ευρύτερου στόχου μετάβασης της ΕΕ προς μια πιο βιώσιμη οικονομία. Αυτό μπορεί να δικαιολογεί πρόσθετη ευελιξία στη διαδικασία έγκρισης των προτύπων ΔΠΧΑ που εγκρίνονται από το IASB επιτρέποντας σε σαφώς καθοριζόμενες περιστάσεις την τροποποίηση συγκεκριμένων διατάξεων ενός νέου προτύπου ή μια ερμηνεία που αντιστρατεύεται τους ευρύτερους ενωσιακούς στόχους πολιτικής.

    Συνοχή με άλλους στόχους δημόσιας πολιτικής

    Στον τομέα της χρηματοοικονομικής αναφοράς, το πρόγραμμα της Ένωσης σχεδιάστηκε ως συμπλήρωμα του κανονισμού ΔΛΠ και για να διασφαλίσει ότι τα νέα λογιστικά πρότυπα που εκδίδονται από το Ίδρυμα ΔΠΧΑ πληρούν τα κριτήρια έγκρισης πριν από την υιοθέτησή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως εκ τούτου, συμβάλλει επίσης έμμεσα στους ευρύτερους στόχους διασφάλισης της αποτελεσματικής και οικονομικά αποδοτικής λειτουργίας των κεφαλαιαγορών της Ένωσης και ενίσχυσης της ελεύθερης κυκλοφορίας των κεφαλαίων στην εσωτερική αγορά. Επιπλέον, η ανάλυση στην ενότητα για τη συνάφεια υπογραμμίζει ότι το πρόγραμμα παραμένει απολύτως συνεπές με την αρχιτεκτονική των ενωσιακών πλαισίων για τη δημόσια υποβολή εκθέσεων από εταιρείες η οποία βασίζεται στη θεμελιώδη διαφοροποίηση μεταξύ των απαιτήσεων που ισχύουν για τις εισηγμένες και για τις μη εισηγμένες εταιρείες. Η ουσιαστική επίτευξη και διατήρηση ενός εναρμονισμένου πλαισίου χρηματοοικονομικής αναφοράς για τις προσανατολισμένες στην κεφαλαιαγορά εταιρείες παραμένει ουσιαστικής σημασίας για την υλοποίηση της ολοκληρωμένης αγοράς για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες στο πλαίσιο της Ένωσης Κεφαλαιαγορών.

    Η ύπαρξη ανεξάρτητου φορέα εποπτείας του ελέγχου καθησύχασε τους επενδυτές (και το ευρύ κοινό εν γένει) ότι τα λογιστικά πρότυπα είναι υψηλής ποιότητας και σχεδιασμένα για να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Η επιχορήγηση της ΕΕ δικαιολογείται από την εκτεταμένη χρήση των διεθνών ελεγκτικών προτύπων της IAASB στα κράτη μέλη της ΕΕ. Ωστόσο, παρά την αρχική πρόοδο και τη μεγαλύτερη πολυμορφία στη χρηματοδότηση του PIOB, προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι ο αριθμός των άλλων δημόσιων χορηγών παρέμεινε μικρός και, προσφάτως, σημείωσε περαιτέρω ελαφρά μείωση. Εξακολουθεί λοιπόν να αποτελεί πρόκληση η εξασφάλιση ενός διαφοροποιημένου μοντέλου χρηματοδότησης για το PIOB που να μπορεί να στηρίζεται σε χρηματοδότηση όχι μόνον από τον κλάδο των ελεγκτών, αλλά και από χρήστες/επενδυτές, ρυθμιστικούς φορείς και διεθνείς οργανισμούς, ώστε να είναι βιώσιμο σε μεσο-μακροπρόθεσμο επίπεδο. Την ίδια στιγμή, χωρίς τη συνεχή βοήθεια της ΕΕ και των άλλων δημόσιων χρηματοδοτών, το PIOB θα επέστρεφε στην κατάσταση προ του 2010, όταν ήταν πλήρως οικονομικά εξαρτημένη από την IFAC. Αυτό θα αποτελούσε σοβαρή οπισθοχώρηση, θα υπονόμευε την αξιοπιστία ολόκληρου του συστήματος διακυβέρνησης και εποπτείας και ενέχει τον κίνδυνο να μειώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στα λογιστικά πρότυπα της IAASB.

    (1)

    ΕΕ L 105 της 8.4.2014, σ. 1.

    (2)

    ΕΕ L 129 της 19.5.2017, σ. 24.

    (3)

    A8-0172/2016 Έκθεση σχετικά με την αξιολόγηση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (ΔΛΠ) και τις δραστηριότητες του Ιδρύματος Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ), της Συμβουλευτικής Ομάδας για θέματα χρηματοοικονομικής αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EFRAG) και του Συμβουλίου Εποπτείας Δημοσίου Συμφέροντος (PIOB).

    (4)

    Η χρηματοδότηση που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει επίσης την έγκαιρη επικαιροποίηση της ταξινομίας του ΔΠΧΑ, η οποία με τη σειρά της συνεισφέρει στον ευρωπαϊκό ενιαίο ηλεκτρονικό μορφότυπο.

    (5)

    Αιτιολογική σκέψη 7

    (6)

    Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2013/34/ΕΕ όσον αφορά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών για τη φορολογία εισοδήματος από ορισμένες επιχειρήσεις και υποκαταστήματα (2016/0107/COD)

    (7)

    Οδηγία 2014/95/ΕΕ όσον αφορά τη δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών και πληροφοριών για την πολυμορφία από ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους

    (8)

    C/2017/4234

    (9)

    C/2019/4490

    (10)

    Από το 2015 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ δεν συνεισφέρει πλέον στη χρηματοδότηση του Ιδρύματος ΔΠΧΑ. Η χρηματοδότηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες προέρχεται μόνον από εθελοντικές συνεισφορές ιδιωτικών οργανισμών.

    (11)

    Should IFRS Standards be more “European”? [Πρέπει τα πρότυπα ΔΠΧΑ να είναι πιο «ευρωπαϊκά»;) Έκθεση του Philippe Maystadt – Οκτώβριος 2013

    (12)

    Η IFAC (International Federation of Accountants – Διεθνής Ομοσπονδία Λογιστών) είναι ο ιδιωτικός φορέας που εκπροσωπεί τους λογιστές και τους ελεγκτές παγκοσμίως.

    (13)

    14η δημόσια έκθεση του PIOB η οποία εγκρίθηκε το 2018:
    http://www.ipiob.org/media/files/attach/2018PIOB_Report.pdf

    (14)

    https://www.iosco.org/

    (15)

    https://www.iosco.org/about/monitoring_group/pdf/2018-05-31-Monitoring-Group-Summary-of-Feedback.pdf

    (16)

    Συνεισφορές επιχορήγησης στις 31 Ιουλίου 2019 (προσωρινή συνεισφορά επιχορηγήσεων για το 2018)

    (17)

    Αιτιολογική σκέψη 15 του κανονισμού 258/2014

    (18)

    COM (2015) 301 final

    (19)

    COM (2012) 782 final

    (20)

    SWD(2018) 320 final, προσάρτημα 8    

    (21)

    SWD(2015) 120 final, σελ. 58

    (22)

      https://www.ifrs.org/-/media/feature/groups/trustees/ifrs-reputation-research-report-jul-2017.pdf?la=en

    (23)

    Dynamic Risk Management – How do banks manage interest rate risks? (Δυναμική διαχείριση κινδύνου - Πώς διαχειρίζονται οι τράπεζες τον κίνδυνο επιτοκίου;) Ιανουάριος 2017

    (24)

    Goodwill impairment test : Can it be improved?» (Έλεγχος απομείωσης υπεραξίας: Μπορεί να βελτιωθεί;) Ενημερωτική δήλωση Μαρτίου 2018

    (25)

    COM (2000) 359 final

    (26)

    https://www.sec.gov/divisions/corpfin/internatl/foreigngeographic2015.pdf

    (27)

    Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της για το 2018.

    (28)

    Η μείωση που καταγράφηκε το 2018 οφείλεται σε σημαντικό βαθμό σε μια νέα συμφωνία χορήγησης αδειών η οποία έχει ως αποτέλεσμα αναγνώριση εσόδων από αδειοδότηση αντί από εθελοντική χρηματοδοτική συνεισφορά.

    Top