EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018XC0601(02)

Δημοσίευση αίτησης έγκρισης τροποποίησης ήσσονος σημασίας κατά την έννοια του άρθρου 53 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων

ΕΕ C 187 της 1.6.2018, p. 7–12 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

1.6.2018   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 187/7


Δημοσίευση αίτησης έγκρισης τροποποίησης ήσσονος σημασίας κατά την έννοια του άρθρου 53 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων

(2018/C 187/07)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την παρούσα τροποποίηση ήσσονος σημασίας κατά την έννοια του άρθρου 6 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 664/2014 της Επιτροπής (1).

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΗΣΣΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ

Αίτηση για έγκριση τροποποίησης ήσσονος σημασίας κατά την έννοια του άρθρου 53 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2)

«COMTÉ»

Αριθ. ΕΕ: PDO-FR-0116-AM02 — 5.10.2017

ΠΟΠ ( X ) ΠΓΕ ( ) ΕΠΙΠ ( )

1.   Αιτούσα ομάδα και έννομο συμφέρον

Όνομα:

Διεπαγγελματική επιτροπή διαχείρισης του Comté (CIGC)

Διεύθυνση:

Avenue de la résistance

BP 20026

39801 Poligny Cedex

FRANCE

Τηλ.

+33 384372351

e-mail:

cigc@comte.com

Η CIGC αποτελείται από γαλακτοπαραγωγούς, μεταποιητές και τελειοποιητές του κλάδου παραγωγής της ΠΟΠ «Comté», και ως εκ τούτου νομιμοποιείται να υποβάλει την παρούσα αίτηση.

2.   Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα

Γαλλία

3.   Κεφάλαιο των προδιαγραφών προϊόντος που αφορά/-ούν η/οι τροποποίηση/τροποποιήσεις

Περιγραφή του προϊόντος

Απόδειξη προέλευσης

Μέθοδος παραγωγής

Δεσμός

Επισήμανση

Άλλα: [Τυπικές τροποποιήσεις: Γεωγραφική περιοχή, Στοιχεία του οργανισμού ελέγχου]

4.   Τύπος τροποποίησης/τροποποιήσεων

Τροποποίηση των προδιαγραφών καταχωρισμένης ΠΟΠ ή ΠΓΕ η οποία μπορεί να θεωρηθεί ήσσονος σημασίας σύμφωνα με το άρθρο 53, παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012, που δεν περιλαμβάνει τροποποίηση του δημοσιευμένου ενιαίου εγγράφου.

Τροποποίηση των προδιαγραφών καταχωρισμένης ΠΟΠ ή ΠΓΕ η οποία μπορεί να θεωρηθεί ήσσονος σημασίας σύμφωνα με το άρθρο 53 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012, που δεν περιλαμβάνει τροποποίηση του δημοσιευμένου ενιαίου εγγράφου.

Τροποποίηση των προδιαγραφών προϊόντος καταχωρισμένης ΠΟΠ ή ΠΓΕ η οποία μπορεί να θεωρηθεί ήσσονος σημασίας σύμφωνα με το άρθρο 53 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012, για την οποία δεν έχει δημοσιευθεί ενιαίο έγγραφο (ή ισοδύναμο έγγραφο).

Τροποποίηση των προδιαγραφών προϊόντος καταχωρισμένης ΕΠΙΠ η οποία μπορεί να θεωρηθεί ήσσονος σημασίας κατά την έννοια του άρθρου 53 παράγραφος 2, τέταρτο εδάφιο, του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012.

5.   Τροποποίηση/τροποποιήσεις

Κεφάλαιο 5. «Περιγραφή της μεθόδου παραγωγής του προϊόντος»

Υποκεφάλαιο 5.1.18 «Άρμεγμα»:

Η διάταξη των ισχυουσών προδιαγραφών «Το άρμεγμα πρέπει να γίνεται δύο φορές την ημέρα, το πρωί και το βράδυ, σε τακτές ώρες. Επομένως, δεν επιτρέπεται το άρμεγμα με σύστημα αυτοεξυπηρέτησης.» αντικαθίσταται από τη φράση: «Το άρμεγμα πρέπει να γίνεται δύο φορές την ημέρα, το πρωί και το βράδυ, σε τακτές ώρες. Επομένως, δεν επιτρέπεται το άρμεγμα με σύστημα αυτοεξυπηρέτησης. Απαγορεύεται η χρήση αρμεκτικού ρομπότ.».

Η διάταξη «Δεν επιτρέπεται το άρμεγμα με σύστημα αυτοεξυπηρέτησης» που περιλαμβάνουν οι ισχύουσες προδιαγραφές στοχεύει στη διαφύλαξη της τεχνογνωσίας και της εικόνας της ΠΟΠ «Comté». Κατά την ημερομηνία της σύνταξης των ισχυουσών προδιαγραφών, η οποία αντιστοιχεί στην εμφάνιση των πρώτων πρωτότυπων ρομπότ αρμέγματος, η διάταξη δεν θα μπορούσε να είναι πιο ακριβής. Σήμερα φαίνεται προτιμότερο να απαγορεύονται ρητά τα αρμεκτικά ρομπότ.

Πράγματι, σε επίπεδο τεχνογνωσίας, κάθε στάδιο της μεθόδου παραγωγής του «Comté» συνδέεται με συγκεκριμένη πράξη:

Το άρμεγμα από τον αγρότη,

Η αφαίρεση του τυροπήγματος από τον τυροκόμο,

Η διαλογή των τυριών από τον τεχνίτη τυροκόμο που ασχολείται με την τελειοποίηση.

Το άρμεγμα για την παρασκευή τυριού από νωπό γάλα απαιτεί ειδική τεχνογνωσία από τον κτηνοτρόφο. Πράγματι, πρόκειται για κρίσιμη φάση στη διαδικασία παρασκευής όσον αφορά τη διατήρηση της χλωρίδας του νωπού γάλακτος. Από αυτή την άποψη, μόνο ο κτηνοτρόφος είναι σε θέση να καθορίσει, κατά περίπτωση, ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος καθαρισμού των θηλών ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης αξιοποίηση όλων των χαρακτηριστικών του γάλακτος στα οποία οφείλεται ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του τυριού. Επιπλέον, το άρμεγμα είναι μια ξεχωριστή στιγμή όπου ο άνθρωπος, με την παρουσία του, είναι σε θέση να εποπτεύει την κατάσταση της υγείας του κοπαδιού του, να διαπιστώνει σημάδια αδυναμίας στη συμπεριφορά των ζώων και να λαμβάνει μέτρα πριν προκύψουν προβλήματα.

Συνεπώς, η χρήση αρμεκτικού ρομπότ θα έθετε εν μέρει σε κίνδυνο την αρχή της παραγωγής του «Comté», η οποία βασίζεται στην παραδοσιακή τεχνογνωσία, διασφαλίζοντας έτσι τα τυπικά χαρακτηριστικά του «Comté».

Επιπλέον, η διατύπωση αυτή επιτρέπει καλύτερη κατανόηση των συνθηκών παραγωγής από τον φορέα εκμετάλλευσης και διευκολύνει τον έλεγχο.

Άλλα: επικαιροποιήσεις διατάξεων

Στο κεφάλαιο «Οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής», ο κατάλογος των κοινοτήτων που αποτελούν τη γεωγραφική περιοχή επικαιροποιείται μετά τη συγχώνευση κάποιων δήμων, ενώ η περίμετρος παραμένει σταθερή.

Το κεφάλαιο «Στοιχεία του οργανισμού ελέγχου» επικαιροποιείται:

Υπενθυμίζονται το όνομα και τα στοιχεία επικοινωνίας της αρμόδιας υπηρεσίας του κράτους μέλους.

Το όνομα και τα στοιχεία επικοινωνίας του οργανισμού πιστοποίησης αντικαθίστανται ως εξής: «Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012, η εξακρίβωση της συμμόρφωσης του προϊόντος προς τις προδιαγραφές, πριν από τη διάθεσή του στην αγορά, διεξάγεται από οργανισμό πιστοποίησης προϊόντων του οποίου το όνομα και τα στοιχεία επικοινωνίας είναι προσβάσιμα μέσω της ιστοσελίδας του INAO και της βάσης δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.»

Ενιαίο έγγραφο:

Στο δημοσιευμένο ενιαίο έγγραφο, η διατύπωση της περιγραφής της γεωγραφικής περιοχής επικαιροποιείται λόγω της μεταβολής της περιμέτρου ορισμένων καντονιών, χωρίς τροποποίηση της περιμέτρου της γεωγραφικής περιοχής.

6.   Επικαιροποιημένες προδιαγραφές προϊόντος (μόνο για τις ΠΟΠ και τις ΠΓΕ)

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-d4e5a722-a6f6-4790-a181-94ea41f1a5dd

ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

«COMTÉ»

Αριθ. ΕΕ: PDO-FR-0116-AM02 — 5.10.2017

ΠΟΠ ( X ) ΠΓΕ ( )

1.   Ονομασία/-ες

«Comté»

2.   Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα

Γαλλία

3.   Περιγραφή του γεωργικού προϊόντος ή του τροφίμου

3.1.   Τύπος προϊόντος

Κλάση 1.3. Τυριά

3.2.   Περιγραφή του προϊόντος για το οποίο ισχύει η ονομασία υπό 1

Το «Comté» είναι τυρί που παράγεται από αγελαδινό γάλα το οποίο χρησιμοποιείται ανεπεξέργαστο. Πρόκειται για τυρί με συμπιεσμένη ψημένη μάζα, αλατισμένη στην επιφάνεια ή σε άλμη. Όταν το προϊόν διατίθεται στην κατανάλωση, μετά από τουλάχιστον 120 ημέρες τελειοποίησης, η μάζα έχει χρώμα υπόλευκο έως κίτρινο και φέρει συνήθως «ανοίγματα» που μπορεί να φθάνουν το μέγεθος μικρού κερασιού.

Το «Comté» περιέχει τουλάχιστον 45 και το πολύ 54 γραμμάρια λιπαρής ουσίας ανά 100 γραμμάρια τυριού μετά από πλήρη ξήρανση, ενώ η περιεκτικότητά του σε ξηρά ουσία είναι τουλάχιστον 62 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τυριού. Η περιεκτικότητα σε αλάτι δεν είναι μικρότερη από 0,6 γραμμάρια χλωριούχου νατρίου ανά 100 γραμμάρια τυριού. Η υγρασία επί του στερεού υπολείμματος άνευ λίπους του τυριού δεν υπερβαίνει το 54 %.

Το «Comté» παρουσιάζεται στον καταναλωτή σε μορφή κεφαλιού, βάρους 32 έως 45 χιλιόγραμμων, διαμέτρου 55 έως 75 cm, με ράχη ευθεία ή ελαφρώς κυρτή ύψους 8 έως 13 εκατοστόμετρων, κρούστα επιχρισμένη, σκληρή και αδρή, χρυσοκίτρινου έως καστανού χρώματος. Το πάχος στο κέντρο του κεφαλιού δεν πρέπει να υπερβαίνει το γινόμενο του ύψους της ράχης επί τον συντελεστή 1,4.

Το «Comté» μπορεί επίσης να παρουσιαστεί στον καταναλωτή σε συσκευασίες ανά μερίδα ή τριμμένο.

Η γεύση του «Comté» είναι σύνθετη. Παρόλο που το γενικό αισθητηριακό φάσμα είναι το ίδιο για όλα τα κεφάλια «Comté», είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχουν δύο πανομοιότυπα κεφάλια. Έξι μεγάλες κατηγορίες αρωμάτων έχουν εντοπιστεί στο «Comté» (φρουτώδες, γαλακτώδες, φρυγμένο, φυτικό, ζωικό, καρυκευμένο), οι οποίες περιλαμβάνουν περισσότερες από 90 νότες.

3.3.   Ζωοτροφές (μόνο για προϊόντα ζωικής προέλευσης) και πρώτες ύλες (μόνο για μεταποιημένα προϊόντα)

Το γάλα προέρχεται από κοπάδια γαλακτοπαραγωγής αποτελούμενα αποκλειστικά από αγελάδες των φυλών Montbéliarde (φυλετικού τύπου 46) και Simmental française (φυλετικού τύπου 35) ή διασταυρώσεων των δύο αυτών φυλών, πιστοποιημένης καταγωγής.

Το γάλα συλλέγεται εντός των ορίων περιοχής με μέγιστη διάμετρο 25 χιλιομέτρων. Η διάταξη αυτή, καθώς περιορίζει τους χρόνους μεταφοράς, προστατεύει το γάλα από την υποβάθμιση της δομής που αυτό υφίσταται. Κατ' αυτόν τον τρόπο καθίσταται δυνατό να υποβάλλεται το γάλα σε επεξεργασία υπό τις συνθήκες που προβλέπονται στις προδιαγραφές (ανεπεξέργαστο γάλα), οι οποίες αποσκοπούν στην ανάπτυξη της ενδογενούς γαλακτικής χλωρίδας.

Για τη διατήρηση της ποιότητας και της ιδιοτυπίας του προϊόντος, τίθεται ανώτατο όριο στην παραγωγικότητα σε γάλα ανά εκτάριο δυνητικά κτηνοτροφικής έκτασης.

Σχετικά με τη χρήση του γάλακτος, για τη διασφάλιση της ποιότητας του προϊόντος, η μέγιστη χωρητικότητα των κάδων περιορίζεται σε ποσότητα για 12 τυριά ανά κάδο κατ' ανώτατο όριο. Δεν επιτρέπονται περισσότεροι από τρεις κύκλοι παραγωγής στον ίδιο κάδο ανά 24ωρο.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ο στενός δεσμός μεταξύ της περιοχής και του προϊόντος μέσω της χορήγησης ζωοτροφών που είναι χαρακτηριστικές της γεωγραφικής περιοχής, τα συμπληρώματα διατροφής περιορίζονται σε 1 800 kg ανά αγελάδα γαλακτοπαραγωγής ετησίως. Στην εκμετάλλευση, η χορτολιβαδική έκταση που πραγματικά χρησιμοποιείται είναι τουλάχιστον ίση με ένα εκτάριο ανά αγελάδα γαλακτοπαραγωγής. Η βόσκηση είναι υποχρεωτική, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, η φέρουσα ικανότητα του εδάφους και η παρουσία χόρτου. Το σύνολο των ανωτέρω διατάξεων συνεπάγεται ότι τουλάχιστον το 70 % του σιτηρεσίου του κοπαδιού προέρχεται από τη γεωγραφική περιοχή. Το βασικό σιτηρέσιο των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής προέρχεται στο σύνολό του από τη γεωγραφική περιοχή.

Για να διατηρηθεί η παραδοσιακή πρακτική της βόσκησης, απαγορεύονται τα συστήματα εκμετάλλευσης στα οποία, κατά την περίοδο βλάστησης, το σύνολο της τροφής χορηγείται στην ταΐστρα και υπερισχύει η βόσκηση.

Απαγορεύεται, καθ' όλο το έτος, η χρήση ζωοτροφών που έχουν υποστεί ζύμωση, ενσιρωμένων ή μη, για τη διατροφή του κοπαδιού γαλακτοπαραγωγής, λόγω των τεχνολογικών κινδύνων κατά την παραγωγή και την τελειοποίηση των τυριών οι οποίοι συνδέονται με αυτές τις πρακτικές.

Επιτρέπονται μόνο οι πρώτες ύλες και τα συμπληρώματα διατροφής που προέρχονται από μη διαγονιδιακά προϊόντα, ώστε να διαφυλάσσεται ο παραδοσιακός χαρακτήρας της διατροφής.

3.4.   Ειδικά στάδια της παραγωγής τα οποία πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής

Η παραγωγή γάλακτος, η παρασκευή των τυριών και η τελειοποίησή τους εκτελούνται εντός της γεωγραφικής περιοχής.

3.5.   Ειδικοί κανόνες σχετικά με τον τεμαχισμό, το τρίψιμο, τη συσκευασία κ.λπ. του προϊόντος στο οποίο αναφέρεται η ονομασία

Οι εργασίες κοπής και συσκευασίας των τεμαχίων «Comté» αποτελούν προέκταση της τελειοποίησης. Απαιτούν ιδιαίτερη τεχνογνωσία και έχουν άμεση και αναμφισβήτητη επίδραση στην ποιότητα του προϊόντος, στον βαθμό που είναι απαραίτητη η διαλογή των κεφαλιών ώστε να αποκλείονται εκείνα που δεν είναι κατάλληλα για προσυσκευασία. Πέραν της παρουσίασης του «Comté» σε τυποποιημένα κεφάλια, οι όροι αυτοί επιτρέπουν να τηρούνται καλύτερα οι βέλτιστες συνθήκες διατήρησης του τυριού και να εξασφαλίζεται η φυσική και οργανοληπτική ακεραιότητά του για τον καταναλωτή.

Οι λόγοι αυτοί δικαιολογούν, στην περίπτωση της προσυσκευασίας, τον τεμαχισμό και/ή το τρίψιμο εντός της γεωγραφικής περιοχής.

Σε περίπτωση προσυσκευασίας,

τα κεφάλια μπορούν να τεμαχίζονται εντός 15 ημερών το πολύ μετά την έξοδό τους από την αίθουσα τελειοποίησης. Σε αυτό το διάστημα, διατηρούνται μεταξύ 4 °C και 8 °C και υγρασία τουλάχιστον 85 %,

τα τεμάχια βάρους έως 40 γραμμαρίων ή εκείνα που προορίζονται για τρίψιμο μπορούν να υποβάλλονται σε αφαίρεση της κρούστας. Η κρούστα αφαιρείται αμέσως μετά την κοπή, εάν είναι πολύ υγρή ή φθαρμένη, ή εντός 8 ωρών μετά τον πρώτο τεμαχισμό, εάν είναι σε καλή κατάσταση. Τα τεμάχια χωρίς κρούστα δεν μπορούν να αποθηκεύονται σε ατμοσφαιρικές συνθήκες περισσότερο από 72 ώρες· πέραν αυτού του ορίου, πρέπει να συσκευάζονται σε κενό. Το χρονικό διάστημα διατήρησης υπό κενό δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 15 ημέρες,

καμία ταυτόχρονη εργασία σε άλλο προϊόν έκτος αυτού που φέρει την ονομασία «Comté» δεν παρεμβαίνει στη γραμμή κοπής και τεμαχισμού.

Ο τεμαχισμός και το τρίψιμο επιτρέπονται και εκτός της γεωγραφικής περιοχής, εφόσον εκτελούνται ενώπιον του καταναλωτή.

3.6.   Ειδικοί κανόνες σχετικά με την επισήμανση του προϊόντος στο οποίο αναφέρεται η καταχωρισμένη ονομασία

Η επισήμανση κάθε τυριού ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης «Comté» περιλαμβάνει την ονομασία με χαρακτήρες διαστάσεων τουλάχιστον ίσων με τα δύο τρίτα των μεγαλύτερων χαρακτήρων που εμφαίνονται στην επισήμανση.

Η επισήμανση περιλαμβάνει το σύμβολο «ΠΟΠ» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την ένδειξη «appellation d'origine protégée» (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης).

Οι επιχειρήσεις παραγωγής ή τελειοποίησης ή προσυσκευασίας αναγράφουν ευκρινώς την επωνυμία και τη διεύθυνσή τους, η οποία υποχρεωτικά ευρίσκεται εντός της περιοχής.

Απαγορεύεται να συνοδεύεται η συγκεκριμένη ονομασία προέλευσης από οποιονδήποτε χαρακτηρισμό ή άλλη ένδειξη στην ετικέτα του προϊόντος, στο διαφημιστικό υλικό, στα τιμολόγια και άλλα εμπορικά έγγραφα, πλην του εμπορικού ή βιομηχανικού σήματος.

Τα τυριά που διατίθενται στο εμπόριο με την ονομασία προέλευσης «Comté» φέρουν τα προβλεπόμενα αναγνωριστικά σήματα. Σε κάθε κεφάλι τοποθετείται στη ράχη, πριν από την έξοδό του από την αίθουσα τελειοποίησης, μια ταινία συμπληρωματικής επισήμανσης, πράσινου ή καστανοκόκκινου χρώματος. Κάθε συσκευασμένο τεμάχιο φέρει τον λογότυπο «Comté clochette verte» (με πράσινο καμπανάκι). Τα τεμάχια που προορίζονται για κατανάλωση πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν, στην οπίσθια όψη, τον λογότυπο «Comté clochette verte» και την ονομασία «Comté» με χαρακτήρες διαστάσεων τουλάχιστον ίσων με τα δύο τρίτα των διαστάσεων των μεγαλύτερων χαρακτήρων, με κωδικό πράσινου χρώματος Pantone 349C.

Όταν το κεφάλι πωλείται ολόκληρο φέρει στη ράχη, κάτω από την ταινία συμπληρωματικής επισήμανσης, σφραγίδα καζεΐνης χρωματισμένη πράσινη, ελλειπτικού σχήματος, με τις ακόλουθες ενδείξεις εκτυπωμένες με μαύρη μελάνη: France, «Comté», αριθμός εργαστηρίου παραγωγής και μήνας παραγωγής. Η ημέρα παραγωγής αναγράφεται με σφραγίδα καζεΐνης τοποθετημένη κοντά στην πράσινη σφραγίδα καζεΐνης.

4.   Συνοπτική οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής

Διοικητικό διαμέρισμα Ain:

Καντόνια Bellegarde-Sur-Valserine, Nantua, Oyonnax, Pont-d'Ain, Thoiry·

Καντόνια Ambérieu-En-Bugey εκτός από τις κοινότητες Château-Gaillard και Saint-Maurice de Remens· Gex εκτός από τις κοινότητες Sauverny και Versonnex· Hauteville-Lompnes εκτός από την κοινότητα Armix· Saint-Etienne-Du-Bois εκτός από τις κοινότητες Marboz, Cormoz και Beaupont.

Κοινότητες Saint-Benoît, Ceyzeriat, Druillat, Journans, Revonnas, Saint-Martin-of-Mont, Tossiat, Bénonces, Briord, Groslée-Saint-Benoit (μόνο Groslée), Innimond, Lhuis Lompnas, Marchamp Montagnieu Ordonnaz, Saint-Sorlin-en-Bugey, Sault-Brenaz, Seillonnaz, Serrieres-De-Briord, Souclin, Villebois·

Διοικητικό διαμέρισμα Doubs:

Καντόνια Besançon, Frasne, Morteau, Ornans, Pontarlier, Saint-Vit, Valdahon

Καντόνια Baume-les-Dames εκτός από τις κοινότητες Abbenans, Avilley, Bonnal, Cubrial, Cubry, Cuse-Adrisans, Fontenelle-Montby, Gondenans-Montby, Gondenans-Mills, Gouhelans, Huanne-Montmartin, Mesandans, Mondon, Montagney-Servigney, Montussaint, Nans, Puessans, Rognon, Romain, Rougemont, Tallans, Tournans, Tressandans, Trouvans, Uzelle, Viethorey· Maîche έκτος Bondeval, Thulay, Meslières, Abbevillers· Valentigney εκτός από τις κοινότητες Bourguignon, Écot, Mandeure, Mathay.

Κοινότητες Anteuil, Belvoir, Branne, Chaux-lès-Clerval, Chazot, Crosey-le-Grand, Crosey-le-Petit, Fontaine-lès-Clerval, (L') Hôpital-Saint-Lieffroy, Hyémondans, Lanans, Lanthenans, Orve, Pays de Clerval, Pompierre-sur-Doubs, Rahon, Randevillers, Roche-lès-Clerval, Saint-Georges-Armont, Sancey, Servin, Surmont, Valonne, Vaudrivillers, Vellerot-lès-Belvoir, Vellevans, Vernois-lès-Belvoir, Vyt-lès-Belvoir·

Διοικητικό διαμέρισμα Jura:

Όλο το τμήμα με εξαίρεση τις κοινότητες Annoire, Aumur, Champdivers, Path, Longwy-on-Doubs, Molay, Peseux, Petit-Noir, Saint-aubin, Saint-Loup, Tavaux.

Διοικητικό διαμέρισμα Saône-et-Loire:

Κοινότητες Beaurepaire-En-Bresse, Beauvernois, Bellevesvre, Fretterans, Mouthier-en-Bresse, Savigny-en-Revermont, Saillenard, Torpes, Flacey-en-Bresse, Joudes, Cuiseaux, Champagnat, Sagy.

Διοικητικό διαμέρισμα Haute-Savoie:

Κοινότητα Challonges, μόνο για 2 γεωτεμάχια.

5.   Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή

Η γεωγραφική περιοχή είναι το ιουράσιο τόξο, ένα σύνολο ασβεστολιθικών οροπεδίων, καθώς και η προέκτασή του σε μικρό τμήμα της όμορης πεδινής έκτασης.

Οι σχετικές γεωργικές περιοχές χαρακτηρίζονται από την ένδεια των εδαφών τους και έντονο ανάγλυφο, καθώς και από την ασβεστολιθική και μολασική σύσταση του γεωλογικού υποστρώματος.

Το σύνολο της περιοχής χαρακτηρίζεται από κλίμα ταυτόχρονα ηπειρωτικό και ψυχρό, με μεγάλες διαφορές μεταξύ εποχών, με βροχοπτώσεις οι οποίες, αν και κατανεμημένες σε όλη τη διάρκεια του έτους, είναι σημαντικές το καλοκαίρι, καθώς και χαμηλή μέση ετήσια θερμοκρασία και υψηλό αριθμό ημερών παγετού.

Πρόκειται για ορεινό και ημιορεινό περιβάλλον με πολλές βροχοπτώσεις, με ετήσιο ύψος πάντοτε ανώτερο των 900 mm και συνήθως ανώτερο των 1 000 mm. Το ύψος των βροχοπτώσεων είναι μεγάλο ακόμα και σε χαμηλό υψόμετρο και αυξάνεται προς το εσωτερικό του ορεινού όγκου. Η εποχιακή κατανομή χαρακτηρίζεται από απουσία ξηρής εποχής.

Αυτός ο χώρος είναι καλυμμένος είτε από δάσος ή από βοσκοτόπους. Οι ιδιαίτερες γεωκλιματικές συνθήκες της περιοχής (ισχυρές βροχοπτώσεις χωρίς θερινή ξηρασία, …) είναι πολύ ευνοϊκές για την παραγωγή χόρτου υψηλής ποιότητας. Επιτρέπουν την ανάπτυξη φυσικών λειμώνων με μεγάλο ανθολογικό πλούτο (ιδίως σε δικοτυλήδονα) και ιδιαίτερη, κυρίως ασβεστόφιλη, χλωρίδα.

Στην περιοχή αυτή, που ευνοεί τη βόσκηση, προτιμάται αυτός ο τρόπος εκτροφής των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, η φέρουσα ικανότητα του εδάφους και η παρουσία χόρτου. Οι κτηνοτρόφοι επέλεξαν τη φυλή Montbéliarde, προσαρμοσμένη στις συνθήκες του περιβάλλοντος, που αντιπροσωπεύει το σύνολο των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής στη γεωγραφική περιοχή. Η εκτατική καλλιέργεια των λειμώνων διαφυλάσσεται (περιορισμοί όσον αφορά την πυκνότητα βόσκησης, το άζωτο, τα συμπυκνώματα, …). Η γεωγραφική περιοχή διαθέτει εξάλλου ιδιαίτερη «τυροκομική παράδοση». Καθώς αυτή στηρίχθηκε στη συγκέντρωση γάλακτος πολλών παραγωγών για την παραγωγή τυριού μεγάλου μεγέθους, δημιουργήθηκαν έντονοι δεσμοί αλληλεγγύης και κανόνες κοινής ζωής.

Πράγματι, από τον 11ο αιώνα, οι αγρότες της περιοχής ενώθηκαν για να συγκεντρώνουν καθημερινά το γάλα των κοπαδιών τους ώστε να παράγουν κεφάλια τυριού μεγάλων διαστάσεων. Ακόμα και σήμερα, οι γαλακτοπαραγωγοί είναι στη μεγάλη τους πλειονότητα οργανωμένοι σε συνεταιρισμούς και συγκεντρώνουν το γάλα τους σε μονάδα μεταποίησης επονομαζόμενη «fruitière».

Οι παραδοσιακές πρακτικές παρασκευής αυτού του τυριού έχουν διατηρηθεί έως σήμερα τόσο σε επίπεδο κτηνοτροφίας, με τη διαχείριση των βοσκότοπων και της ξήρανσης του κομμένου χόρτου, όσο και παραγωγής, με τον προσδιορισμό της κατάλληλης χρονικής στιγμής για τον τεμαχισμό του τυροπήγματος, την ανάδευση και τη θέρμανσή του, για την αφαίρεσή του από τον κάδο και τη συμπίεσή του και κατόπιν την αλάτιση, την προτελειοποίηση και την τελειοποίηση του τυριού.

Το «Comté» είναι τυρί από ανεπεξέργαστο αγελαδινό γάλα, με ψημένη συμπιεσμένη μάζα, σε μορφή μεγάλου κεφαλιού, διαμέτρου 55 έως 75 cm, το οποίο έχει υποβληθεί σε μακρά περίοδο τελειοποίησης που το καθιστά τυρί διατήρησης.

Το «Comté» έχει περιορισμένη περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες, στοιχείο που το διαφοροποιεί από τα άλλα τυριά με ψημένη συμπιεσμένη μάζα.

Η γεύση του «Comté» είναι σύνθετη. Παρόλο που το γενικό αισθητηριακό φάσμα είναι το ίδιο για όλα τα κεφάλια «Comté», είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχουν δύο πανομοιότυπα κεφάλια. Έχουν εντοπιστεί έξι μεγάλες κατηγορίες αρωμάτων (φρουτώδες, γαλακτώδες, φρυγμένο, φυτικό, ζωικό, καρυκευμένο), οι οποίες περιλαμβάνουν περισσότερες από 90 νότες.

Σε αυτό το αντίξοο περιβάλλον, όπου οι εκτάσεις καλύπτονται είτε από δάσος ή από βοσκότοπους, και επομένως ήταν αδύνατο να αναπτυχθούν άλλοι πόροι, τα μεγάλα σκληρά τυριά επιβλήθηκαν. Για τους κατοίκους της περιοχής, η παραγωγή τυριού διατήρησης ήταν ο μόνος τρόπος μεταποίησης της άφθονης θερινής γαλακτοπαραγωγής, ώστε να παράγεται ένα τρόφιμο προς διατήρηση, ικανό να αντέχει τη μακρά περίοδο του χειμώνα. Συνεπώς, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής επέλεξαν μια φυλή αγελάδων ιδιαιτέρως προσαρμοσμένη στις συνθήκες της και στην παραγωγή του συγκεκριμένου τυριού. Το γάλα πολλών παραγωγών συγκεντρωνόταν στις «fruitières» για την παραγωγή τυριών μεγάλου μεγέθους και μεγάλης διάρκειας διατήρησης, χαρακτηριστικά που επέτρεπαν την αξιοποίηση του πλούτου του περιβάλλοντος αυτού και εκτός της γεωγραφικής περιοχής. Η επιλογή της ψημένης μάζας ευνοήθηκε από την παρουσία άφθονων καυσόξυλων στην περιοχή.

Η έκφραση των χαρακτηριστικών των λειμώνων στη γεύση των τυριών εντείνεται χάρη στην εξειδικευμένη τεχνογνωσία των τυροκόμων σε όλα τα στάδια της παρασκευής του προϊόντος.

Κατ' αρχάς, ο μεγάλος φυσικός πλούτος που συνδέεται με το φυσικό περιβάλλον της γεωγραφικής περιοχή, είναι πολύ ευνοϊκός για την ανάπτυξη αρωματικών ουσιών στα τυριά. Η ποικιλότητα αυτή διαφυλάσσεται χάρη στην εκτατική εκμετάλλευση των λειμώνων από τους κτηνοτρόφους. Αυτή η στενή σχέση μεταξύ βοτανικής ποικιλότητας και αρωματικού πλούτου του «Comté» αποδείχθηκε και από δύο επιστημονικές μελέτες του 1994. Σε επίπεδο παραγωγής, ο περιορισμός σε λιπαρές ουσίες επιτρέπει την αποφυγή των γεύσεων της λιπόλυσης και ενισχύει τα αρώματα του «Comté». Το ελάχιστο στερεό υπόλειμμα και η μέγιστη υγρασία επί του τυριού χωρίς λίπος καθιστούν δυνατό τον περιορισμό της περίσσειας νερού στο τυρί και ευνοούν την έκφραση των αρωμάτων. Η ελάχιστη περιεκτικότητα σε αλάτι επιτρέπει επίσης την καλύτερη έκφραση των αρωμάτων. Η υποχρέωση χρήσης ανοικτών δεξαμενών επιτρέπει τη διατήρηση των τυροκομικών δεξιοτήτων, όπως ο έλεγχος της χρονικής στιγμής για τον τεμαχισμό του τυροπήγματος ή την αφαίρεσή του από τον κάδο. Τέλος, ο τεχνίτης τυροκόμος που ασχολείται με την τελειοποίηση χρησιμοποιεί όλη την τεχνογνωσία του προσαρμόζοντας με λεπτούς χειρισμούς τις συνθήκες τελειοποίησης κάθε παρτίδας. Η έκφραση των αρωμάτων του τυριού, που καθίσταται δυνατή χάρη στους φυσικούς παράγοντες μέσω του χόρτου και του μικροβιακού οικοσυστήματος, ολοκληρώνεται μόνο μετά από μακρόχρονη τελειοποίηση, η οποία διευκολύνεται από τις σανίδες ερυθρελάτης, που είναι ιδιαιτέρως κατάλληλες για την τελειοποίηση του «Comté». Η παραγωγή του «Comté» επιτρέπει τη διατήρηση παραδοσιακών γεωργικών δραστηριοτήτων και συμβάλλει σημαντικά στην ισορροπία της τοπικής οικονομίας.

Παραπομπή στη δημοσίευση των προδιαγραφών

(άρθρο 6 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο του παρόντος κανονισμού)

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-d4e5a722-a6f6-4790-a181-94ea41f1a5dd


(1)  ΕΕ L 179 της 19.6.2014, σ. 17.

(2)  ΕΕ L 343 της 14.12.2012, σ. 1.


Top