ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Βρυξέλλες, 19.12.2018
COM(2018) 892 final
2018/0432(COD)
Πρόταση
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
για την εξασφάλιση της συνέχισης των προγραμμάτων εδαφικής συνεργασίας PEACE IV (Ιρλανδία-Ηνωμένο Βασίλειο) και «Ηνωμένο Βασίλειο-Ιρλανδία» (Ιρλανδία-Βόρεια Ιρλανδία-Σκωτία) στο πλαίσιο της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
•Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης
Στις 29 Μαρτίου 2017 το Ηνωμένο Βασίλειο γνωστοποίησε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την Ένωση, δυνάμει του άρθρου 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό σημαίνει ότι, εάν δεν κυρωθεί η συμφωνία αποχώρησης, το πρωτογενές και το παράγωγο δίκαιο της Ένωσης θα παύσουν να ισχύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις 30 Μαρτίου 2019 («η ημερομηνία αποχώρησης»). Τη χρονική αυτή στιγμή το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταστεί τρίτη χώρα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Προετοιμασία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 30 Μαρτίου 2019: σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης» «Η Επιτροπή δεσμεύεται επίσης να εξασφαλίσει τη συνέχιση των τρεχόντων προγραμμάτων PEACE και INTERREG μεταξύ των παραμεθόριων κομητειών της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, στα οποία το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εταίρος».
Στις 13 Δεκεμβρίου 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) απηύθυνε εκ νέου έκκληση να ενταθούν οι εργασίες για την προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα όσον αφορά τις επιπτώσεις από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, λαμβανομένης υπόψη κάθε πιθανής έκβασης. Η παρούσα πράξη εντάσσεται στη δέσμη μέτρων που εκδίδει η Επιτροπή σε συνέχεια της παραπάνω έκκλησης.
Η παρούσα πρόταση έχει σκοπό να εξασφαλίσει τη συνέχιση των δύο διμερών προγραμμάτων συνεργασίας στα οποία συμμετέχει η Ιρλανδία, και συγκεκριμένα του προγράμματος PEACE IV (Ιρλανδία-Ηνωμένο Βασίλειο) και του προγράμματος «Ηνωμένο Βασίλειο-Ιρλανδία» (Ιρλανδία-Βόρεια Ιρλανδία-Σκωτία).
•Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής
Σκοπός της παρούσας πρότασης είναι η συνέχιση των υφιστάμενων προγραμμάτων.
•Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης
Η παρούσα πρόταση συνάδει πλήρως με την εντολή του Συμβουλίου για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την αποχώρησή του από την Ένωση.
2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ
•Νομική βάση
Άρθρο 178 της ΣΛΕΕ•Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)
Καθώς η προτεινόμενη πράξη έχει σκοπό να εξασφαλίσει τη συνέχιση των δύο προγραμμάτων συνεργασίας που διέπονται από τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1299/2013, η συμμόρφωση των εν λόγω προγραμμάτων με την αρχή της επικουρικότητας εξετάστηκε ήδη κατά την έκδοσή τους.
•Αναλογικότητα
Η πρόταση κρίνεται αναλογική, καθώς προβλέπει τις αναγκαίες νομικές αλλαγές και συγχρόνως δεν υπερβαίνει τα απολύτως απαραίτητα για την επίτευξη της εύρυθμης συνέχισης των δύο προγραμμάτων συνεργασίας Βορρά-Νότου που αφορούν τα εδάφη της Βόρειας Ιρλανδίας.
•Επιλογή της νομικής πράξης
Δεδομένου ότι η πράξη βασίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1299/2013, η πρόταση κανονισμού αποτελεί τη μόνη κατάλληλη μορφή.
Λόγω του ότι ο παρών κανονισμός, ο οποίος αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα εφαρμοστεί μόνον εάν δεν τεθεί σε ισχύ συμφωνία αποχώρησης που να έχει συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από την ημερομηνία κατά την οποία παύουν να εφαρμόζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και εντός αυτού οι Συνθήκες, κρίνεται σκοπιμότερο να εκδοθεί η προτεινόμενη ad hoc πράξη από ό,τι κανονισμός με τη μορφή τροποποιητικής πράξης.
3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ
•Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη
Λόγω της επείγουσας ανάγκης να εκπονηθεί η πρόταση, έτσι ώστε να εγκριθεί εγκαίρως από τους συννομοθέτες, δεν ήταν δυνατόν να διεξαχθεί διαβούλευση των ενδιαφερόμενων μερών.
•Εκτίμηση επιπτώσεων
Λόγω της φύσης του προτεινόμενου μέτρου, δεν διενεργήθηκε εκτίμηση επιπτώσεων, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη βελτίωση της νομοθεσίας. Δεν υπάρχουν άλλες ουσιαστικά διαφορετικές επιλογές πολιτικής. Το προτεινόμενο μέτρο αποτελεί τη μόνη βιώσιμη πολιτική επιλογή που θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση των δύο διμερών προγραμμάτων συνεργασίας στα οποία συμμετέχει η Ιρλανδία, και συγκεκριμένα του προγράμματος PEACE IV (Ιρλανδία-Ηνωμένο Βασίλειο) και του προγράμματος «Ηνωμένο Βασίλειο-Ιρλανδία» (Ιρλανδία-Βόρεια Ιρλανδία-Σκωτία), αφότου αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ένωση.
4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Η παρούσα πρόταση έχει σκοπό να εξασφαλίσει, σε περίπτωση που δεν επικυρωθεί η συμφωνία αποχώρησης, τη συνέχιση των δύο διμερών προγραμμάτων συνεργασίας στα οποία συμμετέχει η Ιρλανδία, και συγκεκριμένα του προγράμματος PEACE IV (Ιρλανδία-Ηνωμένο Βασίλειο) και του προγράμματος «Ηνωμένο Βασίλειο-Ιρλανδία» (Ιρλανδία-Βόρεια Ιρλανδία-Σκωτία), χωρίς να τροποποιηθούν τα κονδύλια που τους έχουν χορηγηθεί και η χρηματοδότησή τους. Τα δύο προγράμματα θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της Ένωσης. Η δυνατότητα εκτέλεσης των αναγκαίων οικονομικών και λοιπών ελέγχων σε όλες τις συμμετέχουσες περιφέρειες θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με συμφωνία μεταξύ της Επιτροπής και των αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου και θα αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της χρηματοδότησης.
2018/0432 (COD)
Πρόταση
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
για την εξασφάλιση της συνέχισης των προγραμμάτων εδαφικής συνεργασίας PEACE IV (Ιρλανδία-Ηνωμένο Βασίλειο) και «Ηνωμένο Βασίλειο-Ιρλανδία» (Ιρλανδία-Βόρεια Ιρλανδία-Σκωτία) στο πλαίσιο της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση
ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,
Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως το άρθρο 178,
Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,
Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής,
Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών,
Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
(1)Στις 29 Μαρτίου 2017 το Ηνωμένο Βασίλειο γνωστοποίησε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την Ένωση, δυνάμει του άρθρου 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Συνθήκες θα παύσουν να εφαρμόζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης ή, ελλείψει συμφωνίας, δύο έτη μετά την εν λόγω γνωστοποίηση, ήτοι στις 30 Μαρτίου 2019, εκτός εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, αποφασίσει ομόφωνα να παρατείνει την εν λόγω προθεσμία.
(2)Η αποχώρηση λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της περιόδου προγραμματισμού 2014-2020 στην οποία το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετέχει σε δεκαπέντε προγράμματα στο πλαίσιο του στόχου της ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας («προγράμματα συνεργασίας»). Δύο από τα προγράμματα αυτά είναι προγράμματα που αφορούν τη Βόρεια Ιρλανδία και στηρίζουν την ειρήνη και τη συμφιλίωση καθώς και τη συνεργασία Βορρά-Νότου στο πλαίσιο της «Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής». Η Ένωση προτίθεται να συνεχίσει τα προγράμματα αυτά, ακόμη και εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από αυτήν χωρίς να έχει τεθεί σε ισχύ συμφωνία αποχώρησης πριν από την ημερομηνία κατά την οποία παύουν να εφαρμόζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και εντός αυτού οι Συνθήκες βάσει του άρθρου 50 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά συνέπεια, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να περιορίζεται σε αυτά τα δύο προγράμματα συνεργασίας.
(3)Τα δύο προγράμματα συνεργασίας διέπονται συγκεκριμένα από τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1299/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, καθώς και τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Οι διατάξεις του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να επιτρέπουν τη συνέχιση των εν λόγω δύο προγραμμάτων συνεργασίας μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση σύμφωνα με τους προαναφερθέντες κανονισμούς.
(4)Όσον αφορά τα προγράμματα διμερούς συνεργασίας PEACE IV (Ιρλανδία-Ηνωμένο Βασίλειο) και «Ηνωμένο Βασίλειο-Ιρλανδία» (Ιρλανδία-Βόρεια Ιρλανδία-Σκωτία), η αρχή διαχείρισης εντοπίζεται στον ειδικό οργανισμό για τα προγράμματα της ΕΕ που συστάθηκε βάσει της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ιρλανδίας και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας για τη θέσπιση εκτελεστικών φορέων, η οποία υπογράφτηκε στις 8 Μαρτίου 1999 (η βρετανοϊρλανδική συμφωνία της 8ης Μαρτίου 1999). Δεδομένου ότι τα δύο αυτά προγράμματα συνεργασίας αφορούν τη Βόρεια Ιρλανδία, θα πρέπει να συνεχιστούν με τις απαραίτητες συμπληρωματικές διατάξεις.
(5)Για τους σκοπούς της συνέχισης των προγραμμάτων αυτών, θα πρέπει να διασαφηνιστεί ότι, με την επιφύλαξη του άρθρου 20 παράγραφοι 2 και 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1299/2013, τα εν λόγω προγράμματα συνεργασίας μπορούν να καλύπτουν τις συμμετέχουσες περιφέρειες στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες θα πρέπει να είναι ισοδύναμες των περιφερειών του επιπέδου NUTS 3.
(6)Για τους σκοπούς της συνέχισης της χρηματοδότησης των προγραμμάτων αυτών από τον γενικό προϋπολογισμό της ΕΕ, θα πρέπει να συναφθεί μεταξύ της Επιτροπής και των αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου διοικητική συμφωνία που θα αρχίσει να ισχύει από την ημερομηνία κατά την οποία θα παύσουν να εφαρμόζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και εντός αυτού οι Συνθήκες, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η διενέργεια οικονομικών και λοιπών ελέγχων στα αντίστοιχα προγράμματα. Εάν δεν μπορούν να διενεργηθούν οι απαραίτητοι οικονομικοί και λοιποί έλεγχοι, τότε η Επιτροπή θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να διακόπτει τις προθεσμίες πληρωμής, να αναστέλλει τις πληρωμές και να επιβάλλει δημοσιονομικές διορθώσεις, όπως προβλέπεται στα άρθρα 83, 142, 144 και 145 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013.
(7)Σύμφωνα με το άρθρο 76 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, η απόφαση C(2015) 8564 της Επιτροπής, της 30ής Νοεμβρίου 2015, για την έγκριση του προγράμματος PEACE IV (Ιρλανδία-Ηνωμένο Βασίλειο), όπως τροποποιήθηκε από την απόφαση C(2018) 5126, της 26ης Ιουλίου 2018, καθώς και η απόφαση C(2015) 890, της 12ης Φεβρουαρίου 2015, για την έγκριση του προγράμματος Interreg VA, όπως τροποποιήθηκε από την απόφαση C(2016) 1547, της 10ης Μαρτίου 2016, θα πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν την απόφαση χρηματοδότησης κατά την έννοια του δημοσιονομικού κανονισμού και, επομένως, τη νομική δέσμευση κατά την έννοια του εν λόγω κανονισμού. Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει υπεύθυνο για τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις που ανέλαβε ως κράτος μέλος όσον αφορά τις νομικές αυτές δεσμεύσεις της Ένωσης.
(8)Από την ημερομηνία κατά την οποία θα σταματήσουν να εφαρμόζονται οι Συνθήκες στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό θα παύσει να αποτελεί «εντός Ένωσης μέρος της περιοχής του προγράμματος» κατά την έννοια του άρθρου 20 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1299/2013. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να προσαρμοστούν οι διατάξεις σχετικά με την επιλεξιμότητα των πράξεων ανάλογα με τον τόπο.
(9)Για να καταστεί δυνατή η ταχεία εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να εφαρμοστεί μόνο σε περίπτωση που δεν τεθεί σε ισχύ συμφωνία αποχώρησης που να έχει συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από την ημερομηνία κατά την οποία θα παύσουν να εφαρμόζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και εντός αυτού οι Συνθήκες βάσει του άρθρου 50 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση,
ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:
Άρθρο 1
Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής
Οι διατάξεις του παρόντος κανονισμού έχουν σκοπό να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, σε περίπτωση που δεν τεθεί σε ισχύ συμφωνία αποχώρησης που να έχει συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από την ημερομηνία κατά την οποία παύσουν να εφαρμόζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και εντός αυτού οι Συνθήκες βάσει του άρθρου 50 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι διατάξεις του παρόντος κανονισμού αφορούν τη συνέχιση των ακόλουθων δύο προγραμμάτων συνεργασίας που διέπει ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1299/2013 («προγράμματα συνεργασίας») με τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου («τα προγράμματα συνεργασίας»):
(1)PEACE IV (Ιρλανδία-Ηνωμένο Βασίλειο)·
(2)«Ηνωμένο Βασίλειο-Ιρλανδία» (Ιρλανδία-Βόρεια Ιρλανδία-Σκωτία).
Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1299/2013 συνεχίζει να εφαρμόζεται στα προγράμματα συνεργασίας που υπόκεινται στις διατάξεις του παρόντος κανονισμού.
Άρθρο 2
Γεωγραφική κάλυψη
Με την επιφύλαξη του άρθρου 20 παράγραφοι 2 και 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1299/2013, τα προγράμματα συνεργασίας μπορούν να καλύπτουν τις συμμετέχουσες περιφέρειες στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες είναι ισοδύναμες των περιφερειών του επιπέδου NUTS 3.
Άρθρο 3
Αρχές του προγράμματος
Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 21 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1299/2013,
–ο ειδικός οργανισμός για τα προγράμματα της ΕΕ (SEUPB), ο οποίος φιλοξενεί την αρχή διαχείρισης και την αρχή πιστοποίησης του προγράμματος PEACE IV (Ιρλανδία-Ηνωμένο Βασίλειο), καθώς και του προγράμματος «Ηνωμένο Βασίλειο-Ιρλανδία» (Ιρλανδία-Βόρεια Ιρλανδία-Σκωτία), συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του·
–το υπουργείο Οικονομικών της Βόρειας Ιρλανδίας παραμένει η αρχή οικονομικού ελέγχου των εν λόγω προγραμμάτων.
Άρθρο 4
Αρμοδιότητες της Επιτροπής σχετικά με τους ελέγχους
Η εφαρμογή των κανόνων σχετικά με τους οικονομικούς και λοιπούς ελέγχους των αντίστοιχων προγραμμάτων συμφωνείται μεταξύ της Επιτροπής και των αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι οικονομικοί και λοιποί έλεγχοι καλύπτουν το σύνολο της περιόδου των προγραμμάτων συνεργασίας.
Σε περίπτωση που δεν μπορούν να ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι οικονομικοί και λοιποί έλεγχοι των προγραμμάτων σε όλες τις σχετικές περιφέρειες, τούτο αποτελεί σοβαρή ανεπάρκεια του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου για τους σκοπούς των μέτρων που ορίζονται στα άρθρα 83, 142, 144 και 145 του κανονισμού (EΕ) αριθ. 1303/2013.
Άρθρο 5
Επιλεξιμότητα πράξεων βάσει της γεωγραφικής θέσης
Το ανώτατο όριο που προβλέπεται στο άρθρο 20 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1299/2013 δεν ισχύει για τα προγράμματα συνεργασίας.
Άρθρο 6
Έναρξη ισχύος και εφαρμογή
Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εφαρμόζεται από την επομένη της ημέρας κατά την οποία παύουν να εφαρμόζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και εντός αυτού οι Συνθήκες, σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, ο παρών κανονισμός δεν εφαρμόζεται εάν τεθεί σε ισχύ πριν από την ημερομηνία αυτή συμφωνία αποχώρησης που συνάφθηκε με το Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.
Βρυξέλλες,
Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Για το Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Ο Πρόεδρος
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
1.1.Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας
1.2.Σχετικοί τομείς πολιτικής
Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με ειδικές διατάξεις για τη διαχείριση των προγραμμάτων ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας στο πλαίσιο της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
1.3.Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας
1.3.1.Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών, συμπεριλαμβανομένου λεπτομερούς χρονοδιαγράμματος για τη σταδιακή υλοποίηση της πρωτοβουλίας
Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εφαρμόζεται από την ημερομηνία που έπεται της ημέρας κατά την οποία παύουν να εφαρμόζονται οι Συνθήκες στο Ηνωμένο Βασίλειο και εντός αυτού, σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο παρών κανονισμός δεν εφαρμόζεται εάν τεθεί σε ισχύ πριν από την ημερομηνία αυτή συμφωνία αποχώρησης που συνάφθηκε με το Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
1.3.2.Προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης (που μπορεί να προκύπτει από διάφορους παράγοντες, π.χ. οφέλη από τον συντονισμό, ασφάλεια δικαίου, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ή συμπληρωματικότητα). Για τους σκοπούς του παρόντος σημείου, «προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης» είναι η αξία που απορρέει από την ενωσιακή παρέμβαση, και η οποία προστίθεται στην αξία που θα είχε δημιουργηθεί αν τα κράτη μέλη ενεργούσαν μεμονωμένα.
1.3.3.Διδάγματα από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος
1.3.4.Συμβατότητα με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και ενδεχόμενες συνέργειες με άλλα κατάλληλα μέσα
Ο παρών κανονισμός είναι συμβατός με το ΠΔΠ. Δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις.
1.3.5.Αξιολόγηση των διαφόρων διαθέσιμων επιλογών χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων ανακατανομής
Ο παρών κανονισμός δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις. Η συνεισφορά της Ένωσης στα προγράμματα θα χρηματοδοτείται από τον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης.
1.4.Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας
–X Ουδεμία
1.5.Προβλεπόμενοι τρόποι διαχείρισης
◻ Άμεση διαχείριση από την Επιτροπή
–◻από τις υπηρεσίες της, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της στις αντιπροσωπείες της Ένωσης·
–◻
από τους εκτελεστικούς οργανισμούς
X Επιμερισμένη διαχείριση με τα κράτη μέλη
◻ Έμμεση διαχείριση με ανάθεση καθηκόντων εκτέλεσης του προϋπολογισμού:
–◻σε τρίτες χώρες ή οργανισμούς που αυτές έχουν ορίσει·
–◻σε διεθνείς οργανισμούς και τις οργανώσεις τους (να προσδιοριστούν)·
–◻στην ΕΤΕπ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων·
–◻στους οργανισμούς που αναφέρονται στα άρθρα 70 και 71 του δημοσιονομικού κανονισμού·
–◻σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου·
–◻σε οργανισμούς που διέπονται από ιδιωτικό δίκαιο και έχουν αποστολή δημόσιας υπηρεσίας, στον βαθμό που παρέχουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις·
–◻σε οργανισμούς που διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο κράτους μέλους, στους οποίους έχει ανατεθεί η εκτέλεση σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και οι οποίοι παρέχουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις·
–◻σε πρόσωπα επιφορτισμένα με την εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων στην ΚΕΠΠΑ βάσει του τίτλου V της ΣΕΕ και τα οποία προσδιορίζονται στην αντίστοιχη βασική πράξη.
–Αν αναφέρονται περισσότεροι του ενός τρόποι διαχείρισης, να διευκρινιστούν στο τμήμα «Παρατηρήσεις».
Παρατηρήσεις
2.ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
2.1.Κανόνες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων
Να προσδιοριστούν η συχνότητα και οι όροι.
2.2.Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου
2.2.1.Αιτιολόγηση των τρόπων διαχείρισης, των μηχανισμών εκτέλεσης της χρηματοδότησης, των όρων πληρωμής και της προτεινόμενης στρατηγικής ελέγχου
2.2.2.Πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που έχουν εντοπιστεί και τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου που έχουν δημιουργηθεί για τον μετριασμό τους
2.2.3.Εκτίμηση και αιτιολόγηση της οικονομικής αποδοτικότητας των ελέγχων (λόγος του κόστους του ελέγχου προς την αξία των σχετικών κονδυλίων που αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης) και αξιολόγηση του εκτιμώμενου επιπέδου κινδύνου σφάλματος (κατά την πληρωμή και κατά το κλείσιμο)
2.3.Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας
Να προσδιοριστούν τα ισχύοντα ή τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας, π.χ. στη στρατηγική για την καταπολέμηση της απάτης.
3.ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
3.1.Τομείς του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται
·Υφιστάμενες γραμμές του προϋπολογισμού
Κατά σειρά τομέων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμών του προϋπολογισμού
Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
|
Γραμμή του προϋπολογισμού
|
Είδος
δαπάνης
|
Συμμετοχή
|
|
Αριθμός
|
ΔΠ/ΜΔΠ
|
χωρών ΕΖΕΣ
|
υποψηφίων για ένταξη χωρών
|
τρίτων χωρών
|
κατά την έννοια του άρθρου 21 παράγραφος 2 στοιχείο β) του δημοσιονομικού κανονισμού
|
13
|
13.03.64.01 - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) — Ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία (ΕΔΣ)
|
ΔΠ
|
ΟΧΙ
|
ΟΧΙ
|
ΟΧΙ
|
ΟΧΙ
|
3.2.Εκτιμώμενες δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης στις πιστώσεις
3.2.1.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις επιχειρησιακές πιστώσεις
–Χ
Ο παρών κανονισμός δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις.
◻
Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων, όπως εξηγείται κατωτέρω:
EUR
Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού
πλαισίου
|
13
|
|
|
|
|
2019
|
2020
|
2021
|
2022
|
2023
|
Επόμενα έτη
|
ΣΥΝΟΛΟ
|
• Ακύρωση επιχειρησιακών πιστώσεων
|
|
|
|
|
|
|
|
13.03.64.01 - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) — Ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία (ΕΔΣ)
|
Αναλήψεις υποχρεώσεων
|
(1α)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Πληρωμές
|
(2α)
|
|
|
|
|
|
|
|
ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
|
Αναλήψεις υποχρεώσεων
|
=1α+1β +3
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Πληρωμές
|
=2α+2β
+3
|
|
|
|
|
|
|
|
• ΣΥΝΟΛΟ επιχειρησιακών πιστώσεων
|
Αναλήψεις υποχρεώσεων
|
(4)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Πληρωμές
|
(5)
|
|
|
|
|
|
|
|
•ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενων από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων
|
(6)
|
|
|
|
|
|
|
|
ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
του ΤΟΜΕΑ 13
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
|
Αναλήψεις υποχρεώσεων
|
=4+ 6
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Πληρωμές
|
=5+ 6
|
|
|
|
|
|
|
|
Αν η πρόταση/πρωτοβουλία επηρεάζει περισσότερους του ενός επιχειρησιακούς τομείς, επαναλάβετε το ανωτέρω τμήμα:
•ΣΥΝΟΛΟ επιχειρησιακών πιστώσεων (όλοι οι επιχειρησιακοί τομείς)
|
Αναλήψεις υποχρεώσεων
|
(4)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Πληρωμές
|
(5)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενων από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων (όλοι οι επιχειρησιακοί τομείς)
|
(6)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
των ΤΟΜΕΩΝ 1 έως 4
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
(Ποσό αναφοράς)
|
Αναλήψεις υποχρεώσεων
|
=4+ 6
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Πληρωμές
|
=5+ 6
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού
πλαισίου
|
5
|
«Διοικητικές δαπάνες»
|
Αυτό το τμήμα πρέπει να συμπληρωθεί με «στοιχεία διοικητικού χαρακτήρα του προϋπολογισμού» τα οποία θα εισαχθούν, καταρχάς, στο
παράρτημα του νομοθετικού δημοσιονομικού δελτίου
(παράρτημα V του εσωτερικού κανονισμού), που τηλεφορτώνεται στο DECIDE για διυπηρεσιακή διαβούλευση.
σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)
|
|
|
Έτος
N
|
Έτος
N+1
|
Έτος
N+2
|
Έτος
N+3
|
Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να φαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)
|
ΣΥΝΟΛΟ
|
ΓΔ: <…….>
|
•Ανθρώπινοι πόροι
|
|
|
|
|
|
|
|
|
•Άλλες διοικητικές δαπάνες
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ΣΥΝΟΛΟ ΓΔ <….>
|
Πιστώσεις
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
για τον ΤΟΜΕΑ 5
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
|
(Σύνολο αναλήψεων υποχρεώσεων = Σύνολο πληρωμών)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)
|
|
|
Έτος
N
|
Έτος
N+1
|
Έτος
N+2
|
Έτος
N+3
|
Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να φαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)
|
ΣΥΝΟΛΟ
|
ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
των ΤΟΜΕΩΝ 1 έως 5
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
|
Αναλήψεις υποχρεώσεων
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Πληρωμές
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3.2.2.Εκτιμώμενο αποτέλεσμα που χρηματοδοτείται με επιχειρησιακές πιστώσεις
Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων σε εκατ. EUR (με 3 δεκαδικά ψηφία)
Να προσδιοριστούν οι στόχοι και τα αποτελέσματα
⇩
|
|
|
Έτος
N
|
Έτος
N+1
|
Έτος
N+2
|
Έτος
N+3
|
Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να φαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)
|
ΣΥΝΟΛΟ
|
|
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
|
|
Είδος
|
Μέσο κόστος
|
Αριθμός
|
Κόστος
|
Αριθμός
|
Κόστος
|
Αριθμός
|
Κόστος
|
Αριθμός
|
Κόστος
|
Αριθμός
|
Κόστος
|
Αριθμός
|
Κόστος
|
Αριθμός
|
Κόστος
|
Συνολικός αριθμός
|
Συνολικό κόστος
|
ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 1 ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
- Αποτέλεσμα
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
- Αποτέλεσμα
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
- Αποτέλεσμα
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 1
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 2 ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
- Αποτέλεσμα
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 2
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ΣΥΝΟΛΑ
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3.2.3.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις διοικητικές πιστώσεις
–◻
Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα
–◻
Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα, όπως εξηγείται κατωτέρω:
σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)
|
Έτος
N
|
Έτος
N+1
|
Έτος
N+2
|
Έτος
N+3
|
Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να φαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)
|
ΣΥΝΟΛΟ
|
ΤΟΜΕΑΣ 5
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ανθρώπινοι πόροι
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Άλλες διοικητικές δαπάνες
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Μερικό σύνολο του ΤΟΜΕΑ 5
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
|
|
|
|
|
|
|
|
|
εκτός του ΤΟΜΕΑ 5
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ανθρώπινοι πόροι
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Άλλες δαπάνες
διοικητικού χαρακτήρα
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Μερικό σύνολο
εκτός του ΤΟΜΕΑ 5
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Οι απαιτούμενες πιστώσεις για ανθρώπινους πόρους και άλλες δαπάνες διοικητικού χαρακτήρα θα καλυφθούν από τις πιστώσεις της ΓΔ που έχουν ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή έχουν ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό της ΓΔ και οι οποίες θα συμπληρωθούν, κατά περίπτωση, με πρόσθετα κονδύλια που ενδέχεται να χορηγηθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.
3.2.3.1.Εκτιμώμενες ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους
–◻
Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων
–◻
Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων, όπως εξηγείται κατωτέρω:
Εκτίμηση η οποία πρέπει να εκφράζεται σε μονάδες ισοδυνάμων πλήρους απασχόλησης
|
Έτος
N
|
Έτος
N+1
|
Έτος N+2
|
Έτος N+3
|
Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)
|
•Θέσεις απασχόλησης του πίνακα προσωπικού (θέσεις μόνιμων και έκτακτων υπαλλήλων)
|
XX 01 01 01 (στην έδρα και στις αντιπροσωπείες της Επιτροπής)
|
|
|
|
|
|
|
|
XX 01 01 02 (στις αντιπροσωπείες της ΕΕ)
|
|
|
|
|
|
|
|
XX 01 05 01/11/21 (έμμεση έρευνα)
|
|
|
|
|
|
|
|
10 01 05 01/11 (άμεση έρευνα)
|
|
|
|
|
|
|
|
•Εξωτερικό προσωπικό (σε μονάδα ισοδυνάμου πλήρους απασχόλησης: ΙΠΑ)
|
XX 01 02 01 (AC, END, INT από το «συνολικό κονδύλιο»)
|
|
|
|
|
|
|
|
XX 01 02 02 (AC, AL, END, INT και JPD στις αντιπροσωπείες της ΕΕ)
|
|
|
|
|
|
|
|
XX 01 04 yy
|
- στην έδρα
|
|
|
|
|
|
|
|
|
- στις αντιπροσωπείες της ΕΕ
|
|
|
|
|
|
|
|
XX 01 05 02/12/22 (AC, END, INT – έμμεση έρευνα)
|
|
|
|
|
|
|
|
10 01 05 02/12 (AC, END, INT - άμεση έρευνα)
|
|
|
|
|
|
|
|
Άλλες γραμμές προϋπολογισμού (να προσδιοριστούν)
|
|
|
|
|
|
|
|
ΣΥΝΟΛΟ
|
|
|
|
|
|
|
|
XX είναι ο σχετικός τομέας πολιτικής ή ο σχετικός τίτλος του προϋπολογισμού.
Οι ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους θα καλυφθούν από το προσωπικό της ΓΔ που έχει ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή έχει ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό της ΓΔ και το οποίο θα συμπληρωθεί, εάν χρειαστεί, από πρόσθετους πόρους που μπορεί να διατεθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.
Περιγραφή των προς εκτέλεση καθηκόντων:
Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι
|
|
Εξωτερικό προσωπικό
|
|
3.2.4.Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο
Η πρόταση/πρωτοβουλία:
–Χ
μπορεί να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου εντός του οικείου τομέα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ).
–◻
συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση του αδιάθετου περιθωρίου στο πλαίσιο του αντίστοιχου τομέα του ΠΔΠ και/ή τη χρήση ειδικών μηχανισμών, όπως ορίζεται στον κανονισμό για το ΠΔΠ.
Να εξηγηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες και να προσδιοριστούν οι σχετικοί τομείς και οι σχετικές γραμμές του προϋπολογισμού, τα αντίστοιχα ποσά και οι μηχανισμοί που προτείνεται να χρησιμοποιηθούν.
–◻
συνεπάγεται την αναθεώρηση του ΠΔΠ.
Να εξηγηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες και να προσδιοριστούν οι σχετικοί τομείς και οι σχετικές γραμμές του προϋπολογισμού, καθώς και τα αντίστοιχα ποσά.
3.2.5.Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση
Η πρόταση/πρωτοβουλία:
–X δεν προβλέπει συγχρηματοδότηση από τρίτους
–
προβλέπει τη συγχρηματοδότηση από τρίτους που εκτιμάται παρακάτω:
Πιστώσεις σε EUR
3.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα
–Χ
Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις στα έσοδα.
–
Η πρόταση/πρωτοβουλία έχει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που περιγράφονται κατωτέρω:
–◻
στους ιδίους πόρους
–◻
στα λοιπά έσοδα
–Να αναφερθεί αν τα έσοδα προορίζονται για γραμμές δαπανών Χ
EUR
Ως προς τα έσοδα «για ειδικό προορισμό», να προσδιοριστούν οι γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται.
Άλλες παρατηρήσεις (π.χ. μέθοδος/τύπος για τον υπολογισμό των επιπτώσεων στα έσοδα ή τυχόν άλλες πληροφορίες).