Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018PC0019

    Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας

    COM/2018/019 final - 2018/04 (NLE)

    Βρυξέλλες, 12.1.2018

    COM(2018) 19 final

    2018/0004(NLE)

    Πρόταση

    ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας


    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    1.Αντικειμενο της πρότασης

    Η παρούσα πρόταση αφορά την απόφαση καθορισμού της θέσης που πρέπει να ληφθεί, εξ ονόματος της Ένωσης, στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ) σχετικά με την προβλεπόμενη έκδοση πράξεων που παράγουν έννομα αποτελέσματα στο πεδίο της πολιτικής αεροπορίας.

    2.Πλαισιο της πρότασης

    2.1.Η σύμβαση του Σικάγου

    Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ) συστάθηκε με τη Σύμβαση για τη Διεθνή Πολιτική Αεροπορία (εφεξής «σύμβαση του Σικάγου»), η οποία υπεγράφη το 1944 στο Σικάγο και τέθηκε σε ισχύ στις 4 Απριλίου 1947. Όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι συμβαλλόμενα μέρη της σύμβασης και, ως εκ τούτου, μέλη του ΔΟΠΑ. Η Ένωση δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της σύμβασης του Σικάγου, αλλά έχει την ιδιότητα του παρατηρητή στον ΔΟΠΑ.

    2.2.Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας

    Ο ΔΟΠΑ εκδίδει διεθνή πρότυπα για την πολιτική αεροπορία, ιδίως στην ασφάλεια πτήσεων, τη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας και της αεροναυτιλίας, το περιβάλλον, την ασφάλεια των αεροπορικών μεταφορών από έκνομες ενέργειες, την οικονομική ανάπτυξη στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών, τα δικαιώματα και τη διευκόλυνση των επιβατών. Τα θέματα αυτά καλύπτουν οι διατάξεις της Συνθήκης της Λισσαβόνας και αποτελούν σε μεγάλο βαθμό αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ αποσκοπεί να εξασφαλίσει, κατά το δυνατόν, συνοχή με τα διεθνή πρότυπα στο πεδίο της πολιτικής αεροπορίας.

    2.3.Προβλεπόμενες πράξεις που παράγουν έννομα αποτελέσματα στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας

    Οι γενικές κατευθύνσεις του ΔΟΠΑ σε καθένα από τα προαναφερθέντα πεδία εγκρίνονται από τη Συνέλευση του ΔΟΠΑ, για περίοδο που αντιστοιχεί στην τριετή θητεία της μέχρι την επόμενη Συνέλευση του ΔΟΠΑ.

    Προτείνεται η θέση της ΕΕ στον ΔΟΠΑ να αποφασίζεται σύμφωνα με προσέγγιση σε δύο στάδια. Σε απόφαση του Συμβουλίου καθορίζονται οι κατευθυντήριες αρχές και οι προσανατολισμοί της θέσης της Ένωσης σε πολυετή βάση, για κάθε τριετία του ΔΟΠΑ. Στη συνέχεια, η θέση αυτή αναπροσαρμόζεται για κάθε σύνοδο του Συμβουλίου του ΔΟΠΑ με ανεπίσημα έγγραφα της Επιτροπής που συζητούνται στο αρμόδιο όργανο του Συμβουλίου της ΕΕ. Η προσέγγιση αυτή εφαρμόζεται σήμερα για άλλους διεθνείς οργανισμούς, και ιδίως στην επιτροπή ελέγχου των πλοίων από το κράτος του λιμένα του μνημονίου συνεννόησης του Παρισιού για τον έλεγχο των πλοίων από το κράτος του λιμένα 1 .

    3.Θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ενωσης

    Η παρούσα πρόταση έχει ως στόχο τον καθορισμό της θέσης της Ένωσης στον ΔΟΠΑ για την τρέχουσα τριετία, κατά τη διάρκεια της οποίας υλοποιείται το πρόγραμμα εργασιών του ΔΟΠΑ για την περίοδο 2016-2019, σύμφωνα με τις συστάσεις και τα συμπεράσματα της 39ης συνόδου της Συνέλευσης του ΔΟΠΑ.

    Η Επιτροπή προτείνει την προαναφερόμενη προσέγγιση δύο σταδίων λόγω των χαρακτηριστικών της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στον ΔΟΠΑ. Το Συμβούλιο του ΔΟΠΑ είναι το διευθυντικό όργανο που είναι αρμόδιο για την έκδοση πράξεων που παράγουν έννομα αποτελέσματα στον ΔΟΠΑ. Οι εσωτερικοί κανόνες του ΔΟΠΑ καθορίζουν από δέκα ημέρες έως 24 ώρες πριν από τη σύνοδο του Συμβουλίου του ΔΟΠΑ (ανάλογα με τη φύση των εγγράφων) την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή εγγράφων από τα μέλη του Συμβουλίου του ΔΟΠΑ, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του ΔΟΠΑ και τον Γενικό Γραμματέα του ΔΟΠΑ. Τότε μόνον είναι διαθέσιμα όλα τα υποβληθέντα έγγραφα και η Επιτροπή μπορεί να αναλύσει τα έγγραφα για να διαμορφώσει τη θέση της Ένωσης όσον αφορά τα ζητήματα αρμοδιότητας της ΕΕ που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο του ΔΟΠΑ. Το χρονικό διάστημα μεταξύ της διαθεσιμότητας των εγγράφων και της έναρξης της συνόδου του Συμβουλίου του ΔΟΠΑ δεν καθιστά δυνατή την εκπόνηση και την έγκριση απόφασης του Συμβουλίου δυνάμει του άρθρου 218 παράγραφος 9 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

    Προτείνεται, συνεπώς, να εγκριθεί απόφαση του Συμβουλίου βάσει του άρθρου 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ, στην οποία να καθορίζεται η θέση για την τρέχουσα τριετία και να συμπληρωθεί με τα ανεπίσημα έγγραφα της Επιτροπής για κάθε σύνοδο του Συμβουλίου του ΔΟΠΑ.

    Η παρούσα πρόταση συνάδει με τις πολιτικές της ΕΕ στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας, ιδίως στην ασφάλεια πτήσεων, τη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας και της αεροναυτιλίας, το περιβάλλον, την ασφάλεια της αεροπορίας από έκνομες ενέργειες, την οικονομική ανάπτυξη στις αερομεταφορές, τα δικαιώματα και τη διευκόλυνση των επιβατών.

    4.Νομική βάση

    4.1.Διαδικαστική νομική βάση

    4.1.1.Αρχές

    Το άρθρο 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ προβλέπει «τον καθορισμό των θέσεων που θα πρέπει να ληφθούν, εξ ονόματος της Ένωσης, σε όργανο που συνιστάται από δεδομένη συμφωνία, όταν το εν λόγω όργανο καλείται να θεσπίσει πράξεις που παράγουν έννομα αποτελέσματα, με εξαίρεση τις πράξεις που συμπληρώνουν ή τροποποιούν το θεσμικό πλαίσιο της συμφωνίας.»

    Το άρθρο 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ εφαρμόζεται ανεξαρτήτως εάν η Ένωση είναι μέλος του σχετικού οργάνου ή συμβαλλόμενο μέρος στη σχετική συμφωνία 2 .

    Η έννοια των «πράξεων που παράγουν έννομα αποτελέσματα» περιλαμβάνει πράξεις που παράγουν έννομα αποτελέσματα δυνάμει των κανόνων του διεθνούς δικαίου που διέπουν το συγκεκριμένο όργανο. Περιλαμβάνει επίσης πράξεις που δεν έχουν δεσμευτική ισχύ βάσει του διεθνούς δικαίου, αλλά «μπορούν να επηρεάσουν με καθοριστικό τρόπο το περιεχόμενο της νομοθεσίας που εκδώσει ο νομοθέτης της Ένωσης» 3 .

    4.1.2.Εφαρμογή στην παρούσα περίπτωση

    Ο ΔΟΠΑ είναι όργανο που έχει συσταθεί με συμφωνία, και συγκεκριμένα με τη σύμβαση του Σικάγου.

    Οι πράξεις τις οποίες καλείται να εγκρίνει ο ΔΟΠΑ συνιστούν πράξεις που παράγουν έννομα αποτελέσματα. Οι προβλεπόμενες πράξεις μπορούν να επηρεάσουν αποφασιστικά το περιεχόμενο της νομοθεσίας της ΕΕ στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα πρότυπα που εγκρίνει ο ΔΟΠΑ εφαρμόζονται δυνάμει της σύμβασης του Σικάγου, εκτός εάν συμβαλλόμενο κράτος υποβάλει διαφορά στον ΔΟΠΑ (άρθρο 38 της σύμβασης του Σικάγου). Πέραν αυτού, η ΕΕ αποσκοπεί να εξασφαλίσει, κατά το δυνατόν, συνοχή με τα διεθνή πρότυπα στο πεδίο της πολιτικής αεροπορίας.

    Οι προβλεπόμενες πράξεις δεν συμπληρώνουν ούτε τροποποιούν το θεσμικό πλαίσιο της συμφωνίας.

    Συνεπώς, η διαδικαστική νομική βάση για την προτεινόμενη απόφαση είναι το άρθρο 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ.

    4.2.Ουσιαστική νομική βάση

    4.2.1.Αρχές

    Η ουσιαστική νομική βάση για την έκδοση απόφασης βάσει του άρθρου 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ εξαρτάται πρωτίστως από τον στόχο και το περιεχόμενο της προβλεπόμενης πράξης για την οποία λαμβάνεται θέση εξ ονόματος της Ένωσης. Αν η προβλεπόμενη πράξη επιδιώκει διττό σκοπό ή έχει δύο συνιστώσες και αν ένας από τους σκοπούς ή μία από τις συνιστώσες μπορεί να χαρακτηριστεί κύριος/-α, ενώ ο/η άλλος/-η έχει απλώς παρεπόμενο χαρακτήρα, η απόφαση δυνάμει του άρθρου 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ πρέπει να στηρίζεται σε μία και μόνον ουσιαστική νομική βάση, και συγκεκριμένα εκείνη που επιβάλλει ο κύριος ή ο πρωτεύων σκοπός ή συνιστώσα.

    Όσον αφορά προβλεπόμενη πράξη που επιδιώκει συγχρόνως πολλούς στόχους ή έχει πολλές συνιστώσες, άρρηκτα συνδεδεμένες χωρίς η μία να έχει παρεπόμενο χαρακτήρα ως προς άλλη, η ουσιαστική νομική βάση απόφασης βάσει του άρθρου 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ πρέπει να περιλαμβάνει, κατ’ εξαίρεση, τις διάφορες αντίστοιχες νομικές βάσεις.

    4.2.2.Εφαρμογή στην παρούσα περίπτωση

    Οι προβλεπόμενες πράξεις επιδιώκουν στόχους και έχουν συνιστώσες στον τομέα της κοινής πολιτικής μεταφορών και της πολιτικής της Ένωσης για το περιβάλλον. Αυτές οι πτυχές της προβλεπόμενης πράξης είναι άρρηκτα συνδεδεμένες χωρίς η μία να είναι παρεπόμενη άλλης.

    Συνεπώς, η ουσιαστική νομική βάση της προτεινόμενης απόφασης περιλαμβάνει τις ακόλουθες διατάξεις: Άρθρο 100 παράγραφος 2 και άρθρο 191 της ΣΛΕΕ.

    4.3.Συμπέρασμα

    Η νομική βάση της προτεινόμενης απόφασης θα πρέπει να είναι το άρθρο 218 παράγραφος 9 και το άρθρο 191 της ΣΛΕΕ σε συνδυασμό με το άρθρο 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ.

    2018/0004 (NLE)

    Πρόταση

    ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 100 παράγραφος 2 και το άρθρο 191, σε συνδυασμό με το άρθρο 218 παράγραφος 9,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)Σύμφωνα με το άρθρο 47 της Σύμβασης για τη Διεθνή Πολιτική Αεροπορία (εφεξής «σύμβαση του Σικάγου»), ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ) μπορεί να εκδίδει διεθνή πρότυπα για την αεροπορία, ιδίως σε όσον αφορά την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας, την αεροναυτιλία, τη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας, το περιβάλλον, την ασφάλεια της αεροπορίας από έκνομες ενέργειες, την οικονομική ανάπτυξη στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών, τα δικαιώματα και τη διευκόλυνση των επιβατών.

    (2)Είναι σκόπιμο να καθοριστεί η θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης στον ΔΟΠΑ, διότι οι πράξεις που εκδίδει μπορούν να επηρεάσουν αποφασιστικά το περιεχόμενο του δικαίου της Ένωσης στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας.

    (3)Επειδή οι εσωτερικοί κανόνες του ΔΟΠΑ, και ιδίως ο εσωτερικός κανονισμός του Συμβουλίου του ΔΟΠΑ, καθιστούν αδύνατο τον έγκαιρο καθορισμό της θέσης που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης σύμφωνα με το άρθρο 218 παράγραφος 9 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι συμφέρον στη δεδομένη περίπτωση να καθορισθεί η εν λόγω θέση σε πολυετή βάση και να συνίσταται σε κατευθυντήριες αρχές και προσανατολισμούς, καθώς και σε πλαίσιο ετήσιας εξειδίκευσής της. Ταυτόχρονα, τα περισσότερα από τα θέματα που συζητούνται στον ΔΟΠΑ αφορούν θέματα που καλύπτει το πρόγραμμα εργασιών του ΔΟΠΑ, το οποίο καθορίζεται από τη Συνέλευση ανά τριετία. Στο ιδιαίτερο πλαίσιο του ΔΟΠΑ, είναι επομένως δυνατόν να καθορισθεί γενική θέση, η οποία πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης στον ΔΟΠΑ.

    (4)Η θέση της Ένωσης θα πρέπει να καθορισθεί σύμφωνα με τους στόχους που επιδιώκει η Ένωση στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής μεταφορών και της περιβαλλοντικής πολιτικής της Ένωσης, σύμφωνα με τα άρθρα 100 παράγραφος 2 και το άρθρο 191 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την προώθηση ασφαλούς, αποτελεσματικού, αποδοτικού, ανοικτού, οικονομικά βιώσιμου και περιβαλλοντικά ορθού συστήματος αεροπορικών μεταφορών.

    (5)Στην απόφαση (ΕΕ) 2016/915 του Συμβουλίου 4 προσδιορίζεται η θέση που πρέπει να ληφθεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά το διεθνές νομοθέτημα που θα εκπονηθεί στα όργανα του ΔΟΠΑ με σκοπό την υλοποίηση από το 2020 ενός ενιαίου παγκόσμιου αγορακεντρικού μέτρου για τις εκπομπές από τις διεθνείς αεροπορικές μεταφορές, στοιχεία του οποίου είναι ακόμη υπό συζήτηση στον ΔΟΠΑ. Η θέση της Ένωσης όσον αφορά τα στοιχεία αυτά πρέπει να διέπεται αποκλειστικά από την απόφαση (ΕΕ) 2016/915, που είναι εν προκειμένω πιο αναλυτική από την παρούσα απόφαση.

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    Η θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ), όταν το εν λόγω όργανο κληθεί να λάβει αποφάσεις που παράγουν έννομα αποτελέσματα, καθορίζεται στο παράρτημα I.

    Η εν λόγω θέση πρέπει να αξιολογηθεί και, εφόσον ενδείκνυται, να αναθεωρηθεί από το Συμβούλιο μετά από πρόταση της Επιτροπής, προκειμένου ιδίως να αποτυπώνει την έκβαση της 40ής Συνέλευσης του ΔΟΠΑ.

    Άρθρο 2

    Η λεπτομερής ανάλυση της θέσης που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης στις συνόδους του Συμβουλίου του ΔΟΠΑ διεξάγεται σύμφωνα με το παράρτημα II.

    Άρθρο 3

    Η θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης εκφράζεται από τα κράτη μέλη στα όργανα του ΔΟΠΑ, ενεργώντας από κοινού προς το συμφέρον της Ένωσης και με τη βοήθεια της Επιτροπής, σύμφωνα με την ιδιότητα της Ένωσης ως παρατηρητή.

    Άρθρο 4

    Η παρούσα απόφαση δεν θίγει την απόφαση (EΕ) 2016/915.

    Άρθρο 5

    Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

    Βρυξέλλες,

       Για το Συμβούλιο

       Ο Πρόεδρος

    (1)    Απόφαση (ΕΕ) 2016/381 του Συμβουλίου, της 14ης Μαρτίου 2016, σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην επιτροπή ελέγχου των πλοίων από το κράτος του λιμένα του μνημονίου συνεννόησης των Παρισίων για τον έλεγχο των πλοίων από το κράτος του λιμένα· ΕΕ L 72 της 17.3.2016, σ. 53-56.
    (2)    Υπόθεση C-399/12, Γερμανία κατά Συμβουλίου (OIV), ECLI:EU:C:2014:2258, σκέψη 64.
    (3)    Υπόθεση C-399/12, Γερμανία κατά Συμβουλίου (OIV), ECLI:EU:C:2014:2258, σκέψεις 61-64.
    (4)    Απόφαση (ΕΕ) 2016/915 του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2016, σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά το διεθνές νομοθέτημα που θα εκπονηθεί στο πλαίσιο των οργάνων του ICAO με σκοπό την εφαρμογή από το 2020 ενός ενιαίου παγκόσμιου αγορακεντρικού μέτρου για τις εκπομπές από τις διεθνείς αεροπορικές μεταφορές· ΕΕ L 153 της 10.6.2016, σ. 32-34.
    Top

    Βρυξέλλες, 12.1.2018

    COM(2018) 19 final

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

    της

    πρότασης απόφασης του Συμβουλίου

    σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

    ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ, ΕΞ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Κατευθυντήριες γραμμές

    Στο πλαίσιο του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ), τα κράτη μέλη, τα οποία ενεργώντας από κοινού προς το συμφέρον της Ένωσης:

    α)ενεργούν σύμφωνα με τους στόχους που επιδιώκει η Ένωση στο πλαίσιο της πολιτικής αερομεταφορών, ιδίως για την προαγωγή ασφαλούς, αποτελεσματικού, αποδοτικού, ανοικτού, οικονομικά βιώσιμου και περιβαλλοντικά ορθού συστήματος αεροπορικών μεταφορών·

    β)προωθούν την ανάπτυξη περιφερειακής συνεργασίας και περιφερειακών αεροπορικών συστημάτων, και στηρίζουν την αναγνώρισή τους από τον ΔΟΠΑ και τα συμβαλλόμενα κράτη, καθώς και την ένταξή τους στον ΔΟΠΑ·

    γ)προάγουν την ανάπτυξη κανόνων και πολιτικών που διασφαλίζουν ασφαλείς πτητικές λειτουργίες αεροπορικών μεταφορών και δεοντολογίας κατάλληλης εποπτείας των κανόνων ασφαλείας·

    δ)προωθούν την ανάπτυξη και την εγκατάσταση αποτελεσματικών, αποδοτικών και διαλειτουργικών συστημάτων αεροναυτιλίας, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Σχέδιο Αεροναυτιλίας και τις επικαιροποιήσεις των τμημάτων του αεροπορικού συστήματος (ASBU)·

    ε)προωθούν την ανάπτυξη ασφαλούς συστήματος αεροπορικών μεταφορών, προστατευμένων από έκνομες ενέργειες·

    στ)προωθούν την ανάπτυξη των αεροπορικών μεταφορών διασφαλίζοντας παράλληλα τον περιορισμό ή τη μείωση των επιπτώσεών τους στο κλίμα και στο περιβάλλον·

    ζ)προάγουν τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κανόνες και στηρίζουν ενισχυμένη δράση στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της Ένωσης βάσει της συμφωνίας του Παρισιού·

    η)προωθούν την ανάπτυξη περιβάλλοντος στο οποίο οι διεθνείς αεροπορικές μεταφορές μπορούν να αναπτυχθούν μέσα σε μια ανοικτή, ελευθερωμένη παγκόσμια αγορά, και να αυξάνονται χωρίς να υπονομεύονται η ασφάλεια πτήσεων, η αεροπορική ασφάλεια και το περιβάλλον, και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την καθιέρωση των σχετικών διασφαλίσεων·

    θ)προωθούν το παγκόσμιο πλαίσιο διευκόλυνσης του ΔΟΠΑ και στηρίζουν την εφαρμογή του·

    ι)συνεχίζουν να στηρίζουν, μεταξύ άλλων εφόσον χρειάζεται με την παροχή τεχνικής συνδρομής και τη δημιουργία ικανοτήτων, την ανάπτυξη ασφαλούς, αποδοτικού, οικονομικά βιώσιμου και περιβαλλοντικά ορθού παγκόσμιου συστήματος αεροπορικών μεταφορών σε όλα τα συμβαλλόμενα κράτη του ΔΟΠΑ.

    Προσανατολισμοί

    Τα κράτη μέλη, τα οποία ενεργούν από κοινού προς το συμφέρον της Ένωσης, επιδιώκουν να στηρίξουν τις ακόλουθες δράσεις του ΔΟΠΑ:

    1.    για να διασφαλισθεί η ανάπτυξη κανόνων και πολιτικών που εγγυώνται ασφαλείς πτητικές λειτουργίες αεροπορικών μεταφορών και δεοντολογία κατάλληλης εποπτείας των κανόνων ασφαλείας:

    α)στηρίζουν την ανάπτυξη και την εφαρμογή του Παγκόσμιου Σχεδίου Ασφάλειας της Αεροπορίας (GASP)·

    β)στηρίζουν την ανάγκη για συνεχή βελτίωση της ασφάλειας της αεροπορίας με μείωση του αριθμού ατυχημάτων και των αντίστοιχων θανάτων στις λειτουργίες αεροπορικών μεταφορών σε όλα τα μέρη του κόσμου·

    γ)στηρίζουν την ανάπτυξη και την εφαρμογή κανόνων, πολιτικών και δράσεων, εφόσον είναι αναγκαίο για την προστασία των επιβατών και την ασφάλεια πτήσεων·

    δ)στηρίζουν την ανάπτυξη και την εφαρμογή συστημάτων περιφερειακής ασφάλειας της αεροπορίας και άλλων πλαισίων περιφερειακής συνεργασίας για την ασφάλεια μεταξύ των κρατών μελών, και την ανάγκη καλύτερης ένταξής τους στον ΔΟΠΑ·

    2.    για να διασφαλισθεί η ανάπτυξη και η εγκατάσταση αποτελεσματικών, αποδοτικών και διαλειτουργικών συστημάτων αεροναυτιλίας:

    α)στηρίζουν την ανάπτυξη και την υλοποίηση του παγκόσμιου σχεδίου αεροναυτιλίας (GANP) και της διαδικασίας παρακολούθησης με κατάλληλους δείκτες μέτρησης των επιδόσεων·

    β)στηρίζουν την ανάγκη για μεγαλύτερη εναρμόνιση προτύπων, νέων τεχνολογιών και συστημάτων παγκόσμιας διαλειτουργικότητας και στενότερου συντονισμού των σχετικών δραστηριοτήτων στη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας (ATM)·

    γ)στηρίζουν την ανάπτυξη και την εφαρμογή κανόνων, πολιτικών και δράσεων στον τομέα της διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας και των υπηρεσιών αεροναυτιλίας (ATM/ANS)·

    3.    για να προωθηθεί η ανάπτυξη ασφαλούς συστήματος αεροπορικών μεταφορών, προστατευμένου από έκνομες ενέργειες:

    α)στηρίζουν την ανάπτυξη και την υλοποίηση του Παγκόσμιου Σχεδίου Ασφάλειας της Αεροπορίας (GASeP)·

    β)στηρίζουν τις δράσεις και τη συνεργασία που είναι απαραίτητες για την πρόληψη έκνομων ενεργειών, καθώς και τρομοκρατικών πράξεων·

    γ)στηρίζουν τις δράσεις και τη συνεργασία που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των κυβερνοαπειλών στην πολιτική αεροπορία·

    4.    για να εξασφαλιστεί περιβαλλοντικά ορθό σύστημα αεροπορικών μεταφορών:

    α)εργάζονται για τον περιορισμό ή τη μείωση:

    - του αριθμού πολιτών που θίγονται από σημαντικές ηχητικές οχλήσεις αεροσκαφών,

    - των επιπτώσεων των εκπομπών από τις αερομεταφορές στην ποιότητα του αέρα σε τοπικό επίπεδο· και

    -των επιπτώσεων των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τις αερομεταφορές στο κλίμα του πλανήτη, σύμφωνα με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού·

    5.    για να διασφαλιστεί η οικονομική ανάπτυξη των αεροπορικών μεταφορών:

    α)ενθαρρύνουν την ελευθέρωση της πρόσβασης στην αγορά με ρυθμό και κατά τρόπο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις συνθήκες·

    β)στηρίζουν τις προσπάθειες να διευκολυνθεί η ελευθέρωση της κυριότητας και του ελέγχου αερομεταφορέων, κατά τρόπο που συνάδει με τους κανόνες της Ένωσης·

    γ)στηρίζουν την ανάπτυξη και την εφαρμογής κανόνων, πολιτικών και δράσεων για τη διασφάλιση της προστασίας των καταναλωτών·

    δ)στηρίζουν την ανάπτυξη και την εφαρμογή κανόνων, πολιτικών και δράσεων για την πρόληψη των διακρίσεων και προωθούν τον θεμιτό ανταγωνισμό μεταξύ των αερομεταφορέων·

    ε)στηρίζουν την ανάπτυξη και την εφαρμογή διατάξεων διευκόλυνσης, με στόχο τη διευκόλυνση της εξουσιοδότησης αεροσκαφών, επιβατών και των αποσκευών τους, φορτίου και το ταχυδρομείου, διατηρώντας παράλληλα ασφαλείς και αποδοτικές λειτουργίες αεροπορικών μεταφορών·

    6.    για να συνεχισθεί η προώθηση του παγκόσμιου πλαισίου διευκόλυνσης του ΔΟΠΑ σε όλα τα συμβαλλόμενα κράτη του ΔΟΠΑ, στηρίζουν τα στοιχεία στρατηγικής του προγράμματος ταυτοποίησης ταξιδιωτών του ΔΟΠΑ (ICAO TRIP) με:

    α)την εφαρμογή και προώθηση προτύπων για μηχανικώς αναγνώσιμα ταξιδιωτικά έγγραφα (MRTD)· προδιαγραφές και βέλτιστες πρακτικές, καθώς και την έκδοση και τον έλεγχο ασφαλών ταξιδιωτικών εγγράφων·

    β)την εφαρμογή και προώθηση ισχυρών διαδικασιών απόδειξης στοιχείων ταυτότητας, καθώς και τεχνολογιών ανταλλαγής πληροφοριών·

    7.    για να συνεχισθεί η στήριξη προστατευμένου, ασφαλούς, αποτελεσματικού, οικονομικά βιώσιμου και περιβαλλοντικά ορθού παγκόσμιου συστήματος αεροπορικών μεταφορών σε όλα τα συμβαλλόμενα κράτη του ΔΟΠΑ:

    α)στηρίζουν την πρωτοβουλία καμία χώρα να μη μείνει πίσω·

    β)στηρίζουν τη συμβολή του αεροπορικού κλάδου στο θεματολόγιο για το 2030 των Ηνωμένων Εθνών για βιώσιμη ανάπτυξη·

    γ)στηρίζουν τη συνέχιση, κατά περίπτωση, της τεχνικής συνδρομής και τις δραστηριότητες ανάπτυξης ικανοτήτων.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

    ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ, ΕΞ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

    Πριν από κάθε σύνοδο του Συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας, αναλαμβάνονται οι απαραίτητες ενέργειες ώστε, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες αρχές και τους προσανατολισμούς που περιέχει το παράρτημα I, στη θέση που θα διατυπωθεί εξ ονόματος της Ένωσης να λαμβάνονται υπόψη όλες οι σχετικές πληροφορίες, καθώς και κάθε προς συζήτηση έγγραφο που εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Ένωσης. Προς τον σκοπό αυτό και βάσει των εν λόγω πληροφοριών, οι υπηρεσίες της Επιτροπής διαβιβάζουν στο Συμβούλιο ή στα προπαρασκευαστικά όργανά του, προς εξέταση και έγκριση προσχέδιο εγγράφου όπου εκτίθενται λεπτομερώς τα συγκεκριμένα στοιχεία της προβλεπόμενης θέσης της Ένωσης.

    Top