ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Βρυξέλλες, 26.1.2018
COM(2018) 45 final
ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού για την καταλληλότητα πτήσεων
(περίοδος 2014-2016)
This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 52018DC0045
REPORT FROM THE COMMISSION TO THE COUNCIL on the application of the Airworthiness Regulation (period 2014-2016)
ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού για την καταλληλότητα πτήσεων (περίοδος 2014-2016)
ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού για την καταλληλότητα πτήσεων (περίοδος 2014-2016)
COM/2018/045 final
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Βρυξέλλες, 26.1.2018
COM(2018) 45 final
ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού για την καταλληλότητα πτήσεων
(περίοδος 2014-2016)
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
1 Εισαγωγή
1.1 Γενικά
1.2 Ερωτηματολόγιο
2 Παρουσίαση των διαπιστώσεων
2.1 Συνάφεια του κανονισμού
2.2 Αποτελεσματικότητα
2.3 Αποδοτικότητα
2.3.1 Αξία εισαγωγών
2.3.2 Οφέλη από τη μείωση του διοικητικού φόρτου
2.4 Συνοχή
2.5 Δραστηριότητες ελέγχου
3 Συμπεράσματα
1Εισαγωγή
1.1Γενικά
O κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1147/2002 του Συμβουλίου («κανονισμός για την καταλληλότητα πτήσεων») προβλέπει την προσωρινή αναστολή των αυτόνομων δασμών του κοινού δασμολογίου για ορισμένα αγαθά που εισάγονται με πιστοποιητικό καταλληλότητας πτήσεων 1 . Ο κανονισμός καθιστά δυνατή την απλούστευση των τελωνειακών διαδικασιών για την άνευ δασμών εισαγωγή εξαρτημάτων, συστατικών μερών και άλλων αγαθών από χώρες εκτός ΕΕ που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή, επισκευή, συντήρηση, επανακατασκευή, τροποποίηση ή μετατροπή αεροσκαφών. Κατά το παρελθόν η εισαγωγή των παραπάνω γινόταν βάσει ειδικών τελωνειακών διαδικασιών, όπως η ευνοϊκή δασμολογική μεταχείριση λόγω τελικής χρήσης (ειδικού προορισμού), το καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή ή το καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης. Η πραγματοποίηση εισαγωγών βάσει των ειδικών τελωνειακών διαδικασιών προϋπέθετε εκ των προτέρων και/ή εκ των υστέρων αδειοδότηση ή άσκηση εποπτείας από τις τελωνειακές αρχές, ενώ βάσει του κανονισμού για την καταλληλότητα πτήσεων μπορεί να χορηγείται άδεια με την προσκόμιση ειδικού «πιστοποιητικού καταλληλότητας πτήσεων». Η διαδικασία αυτή είναι λιγότερο επαχθής σε σχέση με τις προηγούμενες διαδικασίες αναστολής.
Το άρθρο 4 του κανονισμού για την καταλληλότητα πτήσεων προβλέπει την υποβολή έκθεσης στο Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού, με βάση τις πληροφορίες που λαμβάνονται από τα κράτη μέλη. Σκοπός της παρούσας έκθεσης είναι η παρουσίαση διαπιστώσεων και συμπερασμάτων σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού για την καταλληλότητα πτήσεων με βάση τις πληροφορίες που ελήφθησαν από τα κράτη μέλη κατά την τριετή περίοδο 2014-2016 («εξεταζόμενη περίοδος»).
1.2Ερωτηματολόγιο
Η Επιτροπή, για να συλλέξει τις απαιτούμενες πληροφορίες, απέστειλε στις 29 Ιουνίου 2017 ερωτηματολόγιο σε όλα τα κράτη μέλη. Το ερωτηματολόγιο περιλάμβανε 11 ερωτήσεις που διαχωρίζονταν σε τέσσερα πεδία:
1.αποτελεσματικότητα,
2.αποδοτικότητα,
3.συνοχή, και
4.δραστηριότητες ελέγχου.
Κατά την αξιολόγηση της «αποτελεσματικότητας» στο πλαίσιο της παρούσας έκθεσης χρησιμοποιήθηκαν επίσης τα δεδομένα που υποβάλλουν τα κράτη μέλη στη βάση δεδομένων Surveillance.
Στο ερωτηματολόγιο απάντησαν 21 κράτη μέλη που αντιπροσώπευαν το 93,1 % των εισαγωγών που πραγματοποιήθηκαν βάσει του κανονισμού για την καταλληλότητα πτήσεων κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Κάποια κράτη μέλη υπέβαλαν απαντήσεις και αριθμητικά στοιχεία για όλες τις ερωτήσεις, ενώ κάποια άλλα δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν σε όλες τις περιπτώσεις, ιδίως όταν τους ζητούνταν ποσοτικώς προσδιορίσιμα στοιχεία.
Ένα πέμπτο πεδίο, η «συνάφεια» του κανονισμού για την καταλληλότητα πτήσεων, αξιολογήθηκε βάσει των πληροφοριών που ελήφθησαν από κράτη μέλη στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με πιθανές βελτιώσεις στον κανονισμό για την καταλληλότητα πτήσεων η οποία διεξήχθη τον Ιούνιο του 2014.
2Παρουσίαση των διαπιστώσεων
Σε αυτή την ενότητα της έκθεσης παρουσιάζονται οι διαπιστώσεις που αφορούν τη συνάφεια, την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα, τη συνοχή και τις δραστηριότητες ελέγχου του κανονισμού για την καταλληλότητα πτήσεων. Οι διαπιστώσεις αυτές προέκυψαν από τις πληροφορίες που ελήφθησαν από τα κράτη μέλη.
2.1Συνάφεια του κανονισμού
Όπως αναφέρεται στο σημείο 1.3, το 2014 διεξήχθη έρευνα με τη συμμετοχή των κρατών μελών για τον προσδιορισμό πιθανών βελτιώσεων στον κανονισμό για την καταλληλότητα πτήσεων. Από τις απαντήσεις τους αντλήθηκαν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού και χρήσιμες υποδείξεις σε συγκεκριμένους τομείς που έχρηζαν βελτίωσης προκειμένου να ληφθούν υπόψη εξελίξεις είτε σε νομικό είτε σε τεχνολογικό επίπεδο.
Τα κράτη μέλη, στις απαντήσεις που παρείχαν στο πλαίσιο της έρευνας, επισήμαναν τη σημασία που έχει ο κανονισμός, καθώς μειώνει τον διοικητικό φόρτο των τελωνειακών υπαλλήλων παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τελωνειακές διαδικασίες εναλλακτικές της χορήγησης αδειών ειδικού προορισμού και της παρακολούθησης και εποπτείας άλλων ειδικών τελωνειακών διαδικασιών (π.χ. καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή, καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης).
Ωστόσο, κάποια κράτη μέλη επισήμαναν ότι ο κανονισμός για την καταλληλότητα πτήσεων χρήζει περαιτέρω αποσαφήνισης σε ό,τι αφορά τα επιλέξιμα εγκεκριμένα πιστοποιητικά για τη χορήγηση αναστολής των αυτόνομων δασμών του κοινού δασμολογίου. Κατά την άποψή τους, η σαφήνεια σε αυτό τον τομέα θα άρει τις αβεβαιότητες ως προς ποια πιστοποιητικά απαιτούνται και θα ενθαρρύνει τους φορείς εκμετάλλευσης αεροσκαφών να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που παρέχει ο κανονισμός για την καταλληλότητα πτήσεων. Ζήτησαν επίσης περαιτέρω βελτιώσεις στις διαδικασίες για τα αγαθά προς επισκευή.
Τα κράτη μέλη διάκεινται επίσης θετικά σε ενδεχόμενη περαιτέρω απλούστευση της κατάστασης για τους φορείς εκμετάλλευσης αεροσκαφών με το να επιτραπούν οι άνευ δασμών εισαγωγές βάσει πιστοποιητικών και για τα στρατιωτικά αεροσκάφη. Ο λόγος είναι ότι συμβαίνει πολύ συχνά εξαρτήματα να μπορούν να χρησιμοποιούνται και για τους δύο τύπους αεροσκαφών και ο ειδικός προορισμός να μην είναι πάντοτε γνωστός κατά την εισαγωγή. Πρόκειται επίσης για κάτι που συνάδει με το άρθρο 324 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2015/2447 της Επιτροπής, όπου δεν γίνεται διάκριση μεταξύ πολιτικών και μη αεροσκαφών όσον αφορά την απλουστευμένη εκκαθάριση του καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεξαγωγή. Επίσης, αυτό συνάδει και λειτουργεί συμπληρωματικά με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 150/2003 σχετικά με την αναστολή δασμών που επιβάλλονται στις εισαγωγές ορισμένων όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού.
Στις απαντήσεις όσον αφορά την καταλογογράφηση των αγαθών που είναι επιλέξιμα για αναστολή βάσει του κανονισμού για την καταλληλότητα πτήσεων υπήρχε διχογνωμία. Κάποια κράτη μέλη τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης της υφιστάμενης κατάστασης, ενώ άλλα υπέρ ενός αναλυτικού κατάλογου σε επίπεδο κλάσης ή διάκρισης της ΣΟ, υπό τον όρο ότι θα μπορεί να τροποποιείται με ταχείες διαδικασίες. Υπενθυμίζεται επίσης στο πλαίσιο αυτό ότι η ενσωμάτωση του κανονισμού για την καταλληλότητα πτήσεων στο TARIC δεν πραγματοποιήθηκε για όλους τους κωδικούς ΣΟ των κεφαλαίων 25 έως 97 της ΣΟ, αλλά ο κατάλογος των κωδικών συμπτύχθηκε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων της ομάδας τελωνειακών εμπειρογνωμόνων για θέματα του TARIC.
Η Επιτροπή, ανταποκρινόμενη στους παραπάνω προβληματισμούς, βρίσκεται στο στάδιο της εκπόνησης πρότασης προς το Συμβούλιο που θα αντικαταστήσει τον κανονισμό για την καταλληλότητα πτήσεων και θα επικαιροποιήσει, θα εξορθολογίσει και θα απλοποιήσει περαιτέρω τις διαδικασίες για τις άνευ δασμών εισαγωγές αγαθών που μπορούν να ενσωματωθούν ή να χρησιμοποιηθούν σε αεροσκάφη. Η διαδικασία αυτή προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017.
2.2Αποτελεσματικότητα
Στο πλαίσιο της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας του κανονισμού για την καταλληλότητα πτήσεων τέθηκαν στα κράτη μέλη τρεις ερωτήσεις με σκοπό να διαπιστωθεί ο βαθμός στον οποίο η απλούστευση των τελωνειακών διαδικασιών για τις επιχειρήσεις και τις τελωνειακές αρχές συνέβαλε στην επίτευξη του στόχου του κανονισμού. Οι απαντήσεις παρουσιάζονται στα ακόλουθα διαγράμματα:
Ε1: Πέτυχε ο κανονισμός για την καταλληλότητα πτήσεων τον στόχο του για απλούστευση των τελωνειακών διαδικασιών για την άνευ δασμών εισαγωγή εξαρτημάτων, συστατικών μερών και άλλων αγαθών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή, επισκευή, συντήρηση, επανακατασκευή, τροποποίηση ή μετατροπή αεροσκαφών;
Πίνακας 1
Πηγή: Απαντήσεις των κρατών μελών στο ερωτηματολόγιο |
Ε2: Σε ποιον βαθμό εκτιμάτε ότι ο διοικητικός φόρτος για τις επιχειρήσεις στον τομέα των αεροσκαφών μειώθηκε χάρη στον κανονισμό για την καταλληλότητα πτήσεων από την άποψη ότι ο κανονισμός μείωσε την ανάγκη προσφυγής των επιχειρήσεων αυτών σε τελωνειακά καθεστώτα αναστολής (π.χ. ειδικός προορισμός, καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή, καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης);
Πίνακας 2
Πηγή: Απαντήσεις των κρατών μελών στο ερωτηματολόγιο |
Ε3: Σε ποιον βαθμό ο διοικητικός φόρτος για τις τελωνειακές αρχές μειώθηκε χάρη στον κανονισμό για την καταλληλότητα πτήσεων από την άποψη ότι ο κανονισμός μείωσε την ανάγκη προσφυγής των επιχειρήσεων σε τελωνειακά καθεστώτα αναστολής (π.χ. ειδικός προορισμός, καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή, καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης);
Πίνακας 3
Πηγή: Απαντήσεις των κρατών μελών στο ερωτηματολόγιο |
Από τις απαντήσεις των κρατών μελών προκύπτει ότι οι διοικητικές αρχές στη συντριπτική τους πλειονότητα (άνω του 85 % όσων απάντησαν) θεωρούν ότι ο κανονισμός για την καταλληλότητα πτήσεων πέτυχε τον στόχο του για μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις στον τομέα των αεροσκαφών. Στη συντριπτική τους πλειονότητα θεωρούν επίσης ότι ο κανονισμός συνέβαλε στη μείωση του διοικητικού φόρτου για τις εθνικές τελωνειακές αρχές.
Η εξοικονόμηση κόστους για τις επιχειρήσεις της ΕΕ που εισάγουν εξαρτήματα, συστατικά μέρη και άλλα αγαθά βάσει του καθεστώτος αναστολής μπορεί να έχει ευρύτερα οφέλη, όπως η ώθηση της ανταγωνιστικότητας της αεροναυπηγικής βιομηχανίας της ΕΕ, η αύξηση της αποδοτικότητας των μεθόδων παραγωγής και η δημιουργία ή διατήρηση θέσεων εργασίας στην ΕΕ.
Ωστόσο, δύο κράτη μέλη ανέφεραν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρήσεων που εμμένουν στη διαδικασία του καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεξαγωγή και δεν χρησιμοποιούν τις απλοποιημένες διαδικασίες που προβλέπει ο κανονισμός για την καταλληλότητα πτήσεων.
2.3Αποδοτικότητα
Για τον ποσοτικό προσδιορισμό της αξίας των εισαγωγών που πραγματοποιήθηκαν βάσει του κανονισμού κατά την εξεταζόμενη περίοδο χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από τη βάση δεδομένων Surveillance. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζονται αναλυτικά στο σημείο 2.3.1 ανά προέλευση εισαγωγών, κράτος μέλος εισαγωγής και διάκριση της ΣΟ.
2.3.1Αξία εισαγωγών
Πίνακας 4: Αξία εισαγωγών σε EUR για την περίοδο 2014-2016, ανά χώρα προέλευσης
Αξία εισαγωγών ανά χώρα προέλευσης |
2014 |
2015 |
2016 |
Γενικό σύνολο
|
Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής |
8 658 536 103 |
11 112 281 769 |
14 010 541 826 |
33 781 359 698 |
Καναδάς |
630 774 271 |
822 536 320 |
960 885 100 |
2 414 195 690 |
Σινγκαπούρη |
253 882 594 |
252 674 439 |
255 790 579 |
762 347 612 |
Ιαπωνία |
184 631 396 |
242 008 025 |
278 012 288 |
704 651 709 |
Τουρκία |
85 705 800 |
173 137 100 |
233 401 407 |
492 244 307 |
Κίνα |
111 280 770 |
172 631 537 |
168 208 313 |
452 120 619 |
Μεξικό |
72 617 669 |
155 400 109 |
205 357 625 |
433 375 404 |
Ελβετία |
135 621 526 |
97 256 260 |
103 608 054 |
336 485 840 |
Φιλιππίνες |
47 909 481 |
63 139 468 |
164 470 527 |
275 519 476 |
Ταϊβάν |
50 860 474 |
76 550 593 |
66 832 444 |
194 243 511 |
Γενικό σύνολο για τις 10 πρώτες χώρες |
10 231 820 084 |
13 167 615 619 |
16 447 108 162 |
39 846 543 865 |
Γενικό σύνολο για όλες τις χώρες |
11 289 774 034 |
14 906 427 347 |
18 522 590 954 |
44 718 792 334 |
Πηγή: Βάση δεδομένων Surveillance |
Η συνολική αξία όλων των εισαγωγών στην ΕΕ για την εξεταζόμενη περίοδο ανήλθε σε 44 718 792 334 EUR. Οι 10 πρώτες χώρες προέλευσης με βάση τον όγκο των εισαγωγών αντιπροσωπεύουν 39 846 543 865 EUR (89,1 %) του γενικού συνολικού ποσού. Από τον παραπάνω πίνακα προκύπτει σταθερή αύξηση στην αξία των εισαγωγών κατά την εξεταζόμενη περίοδο.
Από τον πίνακα προκύπτει με σαφήνεια ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ήταν με διαφορά η κύρια χώρα προέλευσης σε αξία εμπορικών συναλλαγών σε EUR για το σύνολο της εξεταζόμενης περιόδου. Ο Καναδάς κατέγραψε τη δεύτερη υψηλότερη αξία εμπορικών συναλλαγών κατά την εξεταζόμενη περίοδο και δη με αυξητικές τάσεις. Η Σινγκαπούρη σημείωσε την τρίτη υψηλότερη αξία εμπορικών συναλλαγών, η δε αξία των εξαγόμενων αγαθών παρέμεινε σχετικά σταθερή στη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου. Η αξία των εισαγωγών αυξήθηκε σημαντικά για την Ιαπωνία (+51 %), την Τουρκία (+172 %), το Μεξικό (+182 %) και τις Φιλιππίνες (+243 %).
Πίνακας 5: Η πρώτη και η τελευταία στήλη του πίνακα 4 με τη μορφή διαγράμματος που παρουσιάζει τα ποσοστά της αξίας εισαγωγών (για τις 10 πρώτες χώρες προέλευσης και το γενικό σύνολο για όλες τις χώρες προέλευσης για την περίοδο 2014-2016)
Πίνακας 6: Αξία εισαγωγών σε EUR ανά κράτος μέλος για την περίοδο 2014-2016
Αξία εισαγωγών ανά κράτος μέλος |
2014 |
2015 |
2016 |
Γενικό σύνολο |
Γερμανία |
3 953 545 804 |
4 888 963 973 |
5 801 425 448 |
14 643 935 225 |
Ηνωμένο Βασίλειο |
3 067 202 607 |
4 112 329 609 |
5 302 307 837 |
12 481 840 053 |
Γαλλία |
2 283 119 979 |
3 402 016 736 |
4 453 822 183 |
10 138 958 898 |
Κάτω Χώρες |
577 602 997 |
717 607 299 |
865 998 485 |
2 161 208 781 |
Ισπανία |
406 207 547 |
391 394 246 |
432 677 834 |
1 230 279 626 |
Ιταλία |
142 749 661 |
269 796 330 |
361 276 115 |
773 822 106 |
Λουξεμβούργο |
204 498 753 |
210 331 595 |
225 266 316 |
640 096 664 |
Πολωνία |
131 030 197 |
168 749 737 |
214 885 793 |
514 665 727 |
Τσεχική Δημοκρατία |
81 283 683 |
153 500 591 |
114 602 786 |
349 387 060 |
Βέλγιο |
76 789 159 |
80 363 341 |
120 178 533 |
277 331 033 |
Γενικό σύνολο για τα 10 πρώτα κράτη μέλη-εισαγωγείς |
10 924 030 386 |
14 395 053 456 |
17 892 441 331 |
43 211 525 173 |
Γενικό σύνολο για όλα τα κράτη μέλη |
11 289 774 034 |
14 906 427 347 |
18 522 590 954 |
44 718 792 334 |
Πηγή: Βάση δεδομένων Surveillance |
Πίνακας 7: Η πρώτη και η τελευταία στήλη του πίνακα 6 με τη μορφή διαγράμματος που παρουσιάζει τα ποσοστά της αξίας εισαγωγών ανά κράτος μέλος για την περίοδο 2014-2016
Τρία κράτη μέλη [DE, UK και FR] σημείωσαν την υψηλότερη αξία εισαγωγών κατά την εξεταζόμενη περίοδο, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αεροσκαφών στην ΕΕ διαθέτει εγκαταστάσεις παραγωγής σε αυτά. Οι εισαγωγές τους αντιπροσωπεύουν 37 264 734 176 EUR (83,3 %) επί συνολικής αξίας 44 718 792 334 EUR την εν λόγω περίοδο. Ωστόσο, αύξηση παρουσίασε η αξία εισαγωγών και στα υπόλοιπα κράτη μέλη (κυρίως σε NL, IT και PL) στη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου.
Πίνακας 8: Οι 15 συχνότερα χρησιμοποιούμενες διακρίσεις της ΣΟ σε EUR για την περίοδο 2014-2016
Οι 15 συχνότερα χρησιμοποιούμενες διακρίσεις της ΣΟ |
Περιγραφή |
Γενικό σύνολο για την περίοδο 2014-2016
|
8411 91 |
Μέρη στροβίλων δι’ αντιδράσεως ή συσκευών προώθησης διά στροβίλου |
19 384 532 811 |
8803 30 |
Άλλα μέρη αεροπλάνων ή ελικοπτέρων |
3 383 005 487 |
8411 12 |
Στρόβιλοι δι’ αντιδράσεως με ωθητική δύναμη που υπερβαίνει τα 25 kN |
3 329 771 994 |
9014 20 |
Όργανα και συσκευές για την εναέρια ή διαστημική ναυσιπλοΐα (άλλα από τις πυξίδες) |
1 200 399 757 |
8803 20 |
Συστήματα προσγείωσης και τα μέρη τους |
840 848 278 |
8537 10 |
Πίνακες, πλαίσια, κονσόλες, αναλόγια, κιβώτια και άλλες βάσεις που φέρουν πολλές συσκευές των κλάσεων 8535 ή 8536, για τον έλεγχο ή τη διανομή του ρεύματος, στα οποία περιλαμβάνονται και εκείνα που φέρουν ενσωματωμένα όργανα ή συσκευές του κεφαλαίου 90, καθώς επίσης και συσκευές ψηφιακού ελέγχου εκτός από τις συσκευές μεταγωγής της κλάσης 8517 — για τάση που δεν υπερβαίνει τα 1 000 V |
734 716 410 |
8411 22 |
Συσκευές προώθησης διά στροβίλου με ισχύ που υπερβαίνει τα 1 100 kW |
673 655 101 |
8481 80 |
Είδη κρουνοποιίας και παρόμοια όργανα για σωληνώσεις, ατμολέβητες, δεξαμενές, κάδους ή παρόμοια δοχεία, στα οποία περιλαμβάνονται και οι υποβιβαστές πίεσης και οι θερμοστατικές δικλείδες |
516 308 529 |
8411 99 |
Μέρη άλλων στροβίλων δι’ αερίου |
508 717 133 |
8411 21 |
Συσκευές προώθησης διά στροβίλου με ισχύ που δεν υπερβαίνει τα 1 100 kW |
472 935 098 |
9032 89 |
Όργανα και συσκευές για την αυτόματη ρύθμιση ή τον αυτόματο έλεγχο: (άλλα από τους θερμοστάτες και τους μανοστάτες) |
448 780 830 |
8544 30 |
Δέσμες από σύρματα για αναφλεκτήρες και άλλες δέσμες από σύρματα των τύπων που χρησιμοποιούνται στα μεταφορικά μέσα |
354 191 153 |
8411 11 |
Στρόβιλοι δι’ αντιδράσεως με ωθητική δύναμη που δεν υπερβαίνει τα 25 kN |
350 993 592 |
8526 91 |
Συσκευές ραδιοναυσιπλοΐας |
334 871 961 |
9031 80 |
Όργανα, συσκευές και μηχανήματα μέτρησης ή ελέγχου, που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού |
324 608 356 |
Πηγή: Βάση δεδομένων Surveillance |
Τα αγαθά με τον υψηλότερο όγκο εμπορικών συναλλαγών για την εξεταζόμενη περίοδο ανήκουν στη διάκριση 8411 91 — Μέρη στροβίλων δι’ αντιδράσεως ή συσκευών προώθησης διά στροβίλου (δασμολογικός συντελεστής 2,7 %), και 8803 30 — Άλλα μέρη αεροπλάνων ή ελικοπτέρων (δασμολογικός συντελεστής 2,7 %). Η διάκριση 8411 91 αντιπροσωπεύει το 43,3 % της συνολικής αξίας εισαγωγών.
2.3.2Οφέλη από τη μείωση του διοικητικού φόρτου
Οι πληροφορίες που καθιστούν δυνατό τον ποσοτικό προσδιορισμό των οφελών από την όποια αναφερόμενη μείωση του διοικητικού φόρτου των τελωνειακών αρχών είναι ιδιαιτέρως χρήσιμες για την αξιολόγηση της αποδοτικότητας.
Για την περαιτέρω αξιολόγηση της αποδοτικότητας, στα κράτη μέλη τέθηκε η ακόλουθη ερώτηση:
Ε4: Ποια είναι τα εκτιμώμενα οφέλη σε επίπεδο ισοδυνάμων πλήρους απασχόλησης από τη μείωση του διοικητικού φόρτου που αποφέρει ο κανονισμός για τη διοίκησή σας;
Όπως αναφέρθηκε από τα κράτη μέλη, η χρήση της απλουστευμένης τελωνειακής διαδικασίας που προβλέπει ο κανονισμός έχει σημαντικό αντίκτυπο τόσο για τις τελωνειακές αρχές τους όσο και για τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν ποσοτικά τα εκτιμώμενα οφέλη σε επίπεδο ισοδυνάμων πλήρους απασχόλησης που αποφέρει η μείωση του διοικητικού φόρτου, είτε επειδή δεν έχουν προβεί σε εκτίμηση των στατιστικών στοιχείων είτε γιατί ο προσδιορισμός τους είναι αδύνατος.
Κατά την άποψη των κρατών μελών, η χρήση πιστοποιητικών καταλληλότητας πτήσεων —για τα οποία δεν απαιτείται αδειοδότηση ή εποπτεία από τις τελωνειακές αρχές— μείωσε σημαντικά τον διοικητικό φόρτο χάρη στην εξοικονόμηση του χρόνου που σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαζόταν για τη χορήγηση της άδειας ειδικού προορισμού ή για την επίβλεψη των διαδικασιών του καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεξαγωγή ή του καθεστώτος τελωνειακής αποταμίευσης.
Η σημαντική αξία των αγαθών που εισάγονται βάσει του κανονισμού για την καταλληλότητα πτήσεων καταδεικνύει το μέγεθος των οφελών σε επίπεδο αποδοτικότητας που αποφέρει για τις επιχειρήσεις ο κανονισμός.
2.4Συνοχή
Βάσει του άρθρου 2 παράγραφος 3 του κανονισμού για την καταλληλότητα πτήσεων μπορούν να εφαρμόζονται απλουστευμένες διαδικασίες όταν τα αγαθά τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία. Το ερωτηματολόγιο περιλάμβανε δύο ερωτήσεις επ’ αυτού, με στόχο την αποτίμηση της συμπληρωματικότητας και της συνοχής του κανονισμού με άλλους τομείς της τελωνειακής νομοθεσίας:
Ε5 και Ε6: Ποιος ο αριθμός των περιπτώσεων κατά την εξεταζόμενη περίοδο όπου αγαθά υπό καθεστώς αναστολής τέθηκαν σε ελεύθερη κυκλοφορία με απλουστευμένες διαδικασίες (με συμπλήρωση του πεδίου 44 του ενιαίου διοικητικού εγγράφου) και ποιο το ποσοστό των απλουστευμένων διαδικασιών επί του συνόλου των περιπτώσεων στις οποίες χορηγήθηκε αναστολή;
Πίνακας 9: Το ποσοστό των απλουστευμένων διαδικασιών επί του συνολικού αριθμού των περιπτώσεων στις οποίες χορηγήθηκε αναστολή
Πηγή: Απαντήσεις των κρατών μελών στο ερωτηματολόγιο
Το διάγραμμα δείχνει ότι ο αριθμός των περιπτώσεων που διεκπεραιώθηκαν με απλουστευμένες διαδικασίες σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των περιπτώσεων στις οποίες χορηγήθηκε αναστολή παρέμεινε σταθερός. Από τα αριθμητικά στοιχεία της αξίας των εισαγωγών για την περίοδο 2014-2016 προκύπτει ότι οι περιπτώσεις που διεκπεραιώθηκαν με απλουστευμένες διαδικασίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό ελαφρώς άνω του 50 % του συνολικού αριθμού των περιπτώσεων στις οποίες χορηγήθηκε αναστολή.
Από τα παραπάνω στοιχεία που υπέβαλαν τα κράτη μέλη προκύπτει ότι ο κανονισμός για την καταλληλότητα πτήσεων λειτουργεί συμπληρωματικά με την τελωνειακή νομοθεσία αναφορικά με τις απλουστευμένες διαδικασίες εισαγωγών.
2.5Δραστηριότητες ελέγχου
Πέραν των κανονικών τελωνειακών ελέγχων που βασίζονται στην ανάλυση κινδύνου, ο κανονισμός για την καταλληλότητα πτήσεων αναγνωρίζει τον κίνδυνο παραποίησης των πιστοποιητικών καταλληλότητας πτήσεων και προβλέπει την προσφυγή σε εμπειρογνωμοσύνη από εκπρόσωπο των εθνικών αεροπορικών αρχών.
Ως εκ τούτου, το ερωτηματολόγιο περιλάμβανε ερωτήσεις σχετικά με τους ελέγχους που πραγματοποιούν οι τελωνειακές αρχές για την εφαρμογή του κανονισμού.
Ε7: Κατά την εξεταζόμενη περίοδο πόσους τελωνειακούς ελέγχους πραγματοποίησε η διοίκησή σας σε αγαθά που εισάγονται βάσει του κανονισμού;
Όπως επισημάνθηκε από κράτη μέλη, οι επιχειρήσεις οφείλουν να παρέχουν στις τελωνειακές αρχές όλα τα στοιχεία που απαιτούνται στο πλαίσιο του τελωνειακού ελέγχου. Εάν επιθυμούν να εφαρμόσουν τις απλουστευμένες τελωνειακές διαδικασίες που προβλέπει ο κανονισμός, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να προσκομίζουν πιστοποιητικό καταλληλότητας πτήσεων. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την εξασφάλιση ευνοϊκής δασμολογικής μεταχείρισης προκειμένου τα αγαθά να τεθούν σε ελεύθερη κυκλοφορία. Επομένως, οι τελωνειακές αρχές οφείλουν να πραγματοποιούν τους απαιτούμενους ελέγχους και να εξακριβώνουν εάν το πιστοποιητικό καταλληλότητας πτήσεων συμφωνεί με το υπόδειγμα του πιστοποιητικού.
Οι απαντήσεις των κρατών μελών ως προς τον αριθμό των πραγματοποιηθέντων ελέγχων διέφεραν. Πέραν του συνολικού αριθμού τελωνειακών ελέγχων, κάποια κράτη μέλη παρείχαν επίσης αριθμητικά στοιχεία για δραστηριότητες ελέγχου όπως οι έλεγχοι εγγράφων, οι φυσικοί έλεγχοι και οι λογιστικοί έλεγχοι μετά τον εκτελωνισμό.
Πίνακας 10: Τελωνειακοί έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν σε αγαθά που εισήχθηκαν βάσει του κανονισμού για την καταλληλότητα πτήσεων την περίοδο 2014-2016.
Ερώτηση 7: |
Αριθμός ελέγχων |
Φυσικοί έλεγχοι |
97 |
Έλεγχοι εγγράφων |
13 981 |
Έλεγχοι πιστοποιητικών |
142 |
Λογιστικοί έλεγχοι μετά τον εκτελωνισμό |
7 |
Τελωνειακοί έλεγχοι (χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις) |
6 705 |
Σύνολο |
20 932 |
Πηγή: Απαντήσεις των κρατών μελών στο ερωτηματολόγιο |
Ε8: Κατά την εξεταζόμενη περίοδο ποιο ήταν το συνολικό ύψος των δασμών που εισπράχθηκαν λόγω παράτυπης συμπεριφοράς επιχειρήσεων;
Τα περισσότερα κράτη μέλη δεν διέθεταν στατιστικά στοιχεία επ’ αυτού, ούτε εντόπισαν σοβαρές παρατυπίες αναφορικά με τη χρήση του κανονισμού για την καταλληλότητα πτήσεων. Στην πλειονότητά τους τα κράτη μέλη ανέφεραν ότι πραγματοποίησαν λογιστικούς ελέγχους μετά τον εκτελωνισμό για να ελέγξουν την εγκυρότητα της διαδικασίας. Το μεγαλύτερο ύψος δασμών που εισέπραξε κράτος μέλος μετά τον εντοπισμό παρατυπιών ήταν 21 681 EUR. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξαν περιπτώσεις όπου δηλώσεις με κωδικό προτίμησης 119 δεν έγιναν δεκτές από τις τελωνειακές αρχές κρατών μελών επειδή τα πιστοποιητικά καταλληλότητας πτήσεων ήταν στην πραγματικότητα πιστοποιητικά συμμόρφωσης, τα οποία σαφέστατα δεν καλύπτονται από τον κανονισμό για την καταλληλότητα πτήσεων. Κάποια κράτη μέλη απάντησαν επίσης ότι οι τελωνειακές αρχές τους, παράλληλα με τους τελωνειακούς ελέγχους (εγγράφων ή φυσικούς), ζητούν πάντοτε πιστοποίηση σχετικά με την αποστολή του φορτίου. Σκοπός είναι να διασφαλιστεί ότι τα συστατικά μέρη τα οποία συνοδεύει το πιστοποιητικό καταλληλότητας πτήσεων έχουν όντως ενσωματωθεί ή χρησιμοποιηθεί στο αεροσκάφος. Σε περίπτωση μη προσκόμισης πιστοποιητικού αποστολής φορτίου, τα κράτη μέλη ανέφεραν ότι κινούν τη διαδικασία ανάκτησης των σχετικών δασμών.
Ε9: Κατά την εξεταζόμενη περίοδο σε πόσες περιπτώσεις ζήτησε η διοίκησή σας εμπειρογνωμοσύνη από εκπρόσωπο των εθνικών υπηρεσιών των εθνικών αεροπορικών αρχών σας (άρθρο 3);
Από τις απαντήσεις των κρατών μελών προκύπτει ότι εφόσον έχουν βάσιμες υποψίες για παραποίηση πιστοποιητικών καταλληλότητας πτήσεων, ζητούν πράγματι εμπειρογνωμοσύνη από εκπρόσωπο των εθνικών αεροπορικών αρχών. Επιπλέον, σε αρκετές περιπτώσεις κράτη μέλη έχουν προβεί σε άτυπες διαβουλεύσεις με τις εθνικές αρχές πολιτικής αεροπορίας για να επαληθεύσουν τη γνησιότητα και την ακρίβεια των πιστοποιητικών.
Ε10: Ποιος ο συνολικός αριθμός παραποιημένων πιστοποιητικών που εντοπίστηκαν κατ’ εφαρμογή του άρθρου 3 κατά την εξεταζόμενη περίοδο;
Κανένα κράτος μέλος δεν εντόπισε παραποιημένα πιστοποιητικά κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Ωστόσο, στην πλειονότητά τους είχαν παραλάβει αντίγραφο του πιστοποιητικού που έφερε σφραγίδα «ΓΝΗΣΙΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ».
Ε11: Στο πλαίσιο της εφαρμογής του άρθρου 3 του κανονισμού ποιο ήταν το μέσο κόστος της εμπειρογνωμοσύνης που παρείχαν οι εθνικές αεροπορικές αρχές σας;
Τα περισσότερα κράτη μέλη δεν παρείχαν στατιστικά στοιχεία σε σχέση με την ερώτηση αυτή επειδή δεν είχαν ζητήσει επίσημη εμπειρογνωμοσύνη. Τα κράτη μέλη που ζήτησαν εμπειρογνωμοσύνη την έλαβαν δωρεάν, στις περισσότερες περιπτώσεις με τη μορφή «άτυπης διαβούλευσης».
Από τους ελέγχους κρατών μελών σε εισαγωγές που πραγματοποιήθηκαν βάσει του κανονισμού για την καταλληλότητα πτήσεων προέκυψαν ελάχιστες περιπτώσεις παράτυπης συμπεριφοράς.
3Συμπεράσματα
Για την περίοδο 2014-2016, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1147/2002 του Συμβουλίου αξιολογήθηκε ως προς τη συνάφεια, την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα, τη συνοχή και τις δραστηριότητες ελέγχου. Από την αποτίμησή του με βάση όλους αυτούς τους παράγοντες προκύπτει ότι ο κανονισμός είχε θετικό αντίκτυπο τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τις τελωνειακές αρχές.
O κανονισμός προβλέπει την προσωρινή αναστολή των αυτόνομων δασμών του κοινού δασμολογίου για ορισμένα αγαθά που εισάγονται με πιστοποιητικό καταλληλότητας πτήσεων. Εξασφάλισε την απλούστευση των τελωνειακών διαδικασιών για την άνευ δασμών εισαγωγή εξαρτημάτων, συστατικών μερών και άλλων αγαθών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή, επισκευή, συντήρηση, επανακατασκευή, τροποποίηση ή μετατροπή αεροσκαφών, η εισαγωγή των οποίων γινόταν στο παρελθόν βάσει των διαδικασιών του καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεξαγωγή.
Επίσης, η εξοικονόμηση κόστους για τις επιχειρήσεις της ΕΕ που εισάγουν εξαρτήματα, συστατικά μέρη και άλλα αγαθά βάσει του καθεστώτος αναστολής μπορεί να έχει ευρύτερα οφέλη, όπως η ώθηση της ανταγωνιστικότητας της αεροναυπηγικής βιομηχανίας της ΕΕ, η αύξηση της αποδοτικότητας των μεθόδων παραγωγής και η δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας στην ΕΕ.
Από τις πληροφορίες που ελήφθησαν από τα κράτη μέλη προκύπτει με σαφήνεια ότι το βασικό σκεπτικό για την απλούστευση των τελωνειακών διαδικασιών και την αναστολή των δασμών του κοινού δασμολογίου εξακολουθεί να είναι βάσιμο. Ο νέος κανονισμός εξασφαλίζει σαφήνεια, απλουστεύει διαδικασίες, μειώνει τον διοικητικό φόρτο για τις επιχειρήσεις και τις τελωνειακές διοικήσεις και συμβάλλει στην ώθηση της ανταγωνιστικότητας της αεροναυπηγικής βιομηχανίας της ΕΕ.
Η Επιτροπή, ανταποκρινόμενη στους προβληματισμούς που εξέφρασαν κράτη μέλη, υπέβαλε πρόταση στο Συμβούλιο που θα αντικαταστήσει τον κανονισμό για την καταλληλότητα πτήσεων προκειμένου να επικαιροποιήσει, να εξορθολογίσει και να απλοποιήσει περαιτέρω τις διαδικασίες για τις άνευ δασμών εισαγωγές αγαθών που ενσωματώνονται ή χρησιμοποιούνται σε αεροσκάφη. Η διαδικασία αυτή προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2018.
Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1147/2002 του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2002, σχετικά με την προσωρινή αναστολή των αυτόνομων δασμών του κοινού δασμολογίου για ορισμένα αγαθά που εισάγονται με πιστοποιητικό καταλληλότητας πτήσεων (ΕΕ L 170 της 29.6.2002, σ. 8).