EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018AE2410

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα (αναδιατύπωση) και Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών “Προς έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων”» [COM(2018) 234 final — 2018/0111 (COD)· COM(2018) 232 final]

EESC 2018/02410

ΕΕ C 62 της 15.2.2019, p. 238–253 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

15.2.2019   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 62/238


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα (αναδιατύπωση) και Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών “Προς έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων”»

[COM(2018) 234 final — 2018/0111 (COD)· COM(2018) 232 final]

(2019/C 62/38)

Εισηγήτρια: η κ.

Baiba MILTOVIČA

Αίτηση γνωμοδότησης

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, 28.5.2018

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 4.6.2018

Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 18.6.2018

 

 

Νομική βάση

Άρθρα 114 και 304 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

 

Αρμόδιο τμήμα

Μεταφορές, ενέργεια, υποδομές και κοινωνία των πληροφοριών

Υιοθετήθηκε από το τμήμα

6.9.2018/

Υιοθετήθηκε από την ολομέλεια

17.10.2018

Σύνοδος ολομέλειας αριθ.

538

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

(υπέρ/κατά/αποχές)

122/0/3

1.   Συμπεράσματα και συστάσεις

1.1.

Η επαναχρησιμοποίηση των δεδομένων του δημόσιου τομέα θα συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομίας δεδομένων της ΕΕ, την προώθηση της κοινωνικής ανάπτυξης και τη βελτίωση της γενικής ευημερίας. Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι η οδηγία, καθώς και οι σχεδιαζόμενες βελτιώσεις και προσθήκες, είναι ιδιαίτερα σημαντικές και συμβάλλουν στην επίλυση εξαιρετικά σημαντικών προβλημάτων ολόκληρης της κοινωνίας που σχετίζονται με την εφαρμογή της στρατηγικής για την ψηφιακή ενιαία αγορά.

1.2.

Η ΕΟΚΕ έχει αξιολογήσει τη συνοχή των σχεδιαζόμενων τροποποιήσεων της οδηγίας με τους στόχους βελτίωσης, επιδοκιμάζει, συνολικά, το αναθεωρημένο σχέδιο οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είναι πεπεισμένη ότι οι σχεδιαζόμενες τροποποιήσεις θα έχουν θετικό αντίκτυπο στους γενικούς στόχους βελτίωσης. Ωστόσο, η ΕΟΚΕ είναι της άποψης ότι οι σχεδιαζόμενες τροποποιήσεις δεν επαρκούν για την ουσιώδη βελτίωση των προβληματικών τομέων.

1.3.

Η ΕΟΚΕ εξέτασε την ανακοίνωση της Επιτροπής με θέμα «Προς έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων» και επικροτεί τις αρχές και τις δράσεις που προτείνονται σε αυτήν, χάρη στις οποίες διευκολύνονται η πρόσβαση των επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα σε δεδομένα από διαφορετικές πηγές, διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους και εξειδικευμένους τομείς, καθώς και η περαιτέρω χρήση των δεδομένων αυτών.

1.4.   Συμπεράσματα:

1.4.1.

Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι οι προβλεπόμενες τροποποιήσεις της οδηγίας σχετικά με τους γενικούς στόχους βελτίωσης πρέπει να αποσκοπούν:

στη βελτίωση του ήδη υφιστάμενου θετικού αντικτύπου της οδηγίας ΠΔΤ, στην ενίσχυση της οικονομίας δεδομένων της ΕΕ και στην περαιτέρω χρήση των δεδομένων του δημόσιου τομέα·

στη διασφάλιση πανευρωπαϊκών ισότιμων όρων για την παροχή δεδομένων και στην εξασφάλιση του θεμιτού ανταγωνισμού (βλέπε σημείο 3.2.2)·

στη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους κατόχους πληροφοριών του δημόσιου τομέα για περαιτέρω χρήση (βλέπε σημείο 3.2.3)·

στην ενίσχυση της θέσης των ΜΜΕ στην αγορά δεδομένων και, συγκεκριμένα, στην εξασφάλιση της ελεύθερης περαιτέρω χρήσης των δεδομένων του δημόσιου τομέα για εμπορικούς σκοπούς (βλέπε σημείο 3.2.4). Ωστόσο, ο στόχος της ενίσχυσης των ΜΜΕ δεν πρέπει να διακυβευθεί από υπερβολικά αυστηρές απαγορεύσεις για το «κλείδωμα» των δεδομένων, οι οποίες παρεμποδίζουν την ανάπτυξη και την υλοποίηση καινοτόμων τοπικών σχεδίων σε συνεργασία με τις ΜΜΕ.

1.4.2.

Η ΕΟΚΕ φρονεί ότι οι σχεδιαζόμενες τροποποιήσεις της οδηγίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχουν προσδιοριστεί θα βελτιώσουν, γενικότερα, την κατάσταση και θα συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν στοχοθετηθεί. Ωστόσο, για την επίλυση των μεμονωμένων προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί, μπορούν να διατυπωθούν οι ακόλουθες παρατηρήσεις:

«δυναμικά δεδομένα/διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών (API/Application Programming Interfaces — οι τροποποιήσεις μπορούν μόνον εν μέρει να συμβάλουν στη βελτίωση αυτού του προβληματικού τομέα, δεδομένου ότι το αποτέλεσμα των τροποποιήσεων δεν μπορεί να ελεγχθεί ούτε να προβλεφθεί. Προπάντων βραχυπρόθεσμα, οι βελτιώσεις ενδέχεται να αποδειχθούν ανεπαρκείς (βλέπε σημεία 3.1.3, 3.3.1)·

«χρέωση» — οι τροποποιήσεις μπορούν να βελτιώσουν τον προβληματικό τομέα και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των αυξημένων χρεώσεων και στην ενίσχυση της περαιτέρω χρήσης των δεδομένων, καθιστώντας κυρίως την πρόσβαση σε αυτά πιο προσιτή για τις ΜΜΕ (βλέπε σημεία 3.1.5, 3.3.2). Ταυτόχρονα, η ΕΟΚΕ επισημαίνει ότι η κατάλληλη αντιστάθμιση των πραγματοποιηθεισών δαπανών είναι ζωτικής σημασίας για τις δημόσιες επιχειρήσεις·

«πεδίο εφαρμογής της οδηγίας ΠΔΤ» — οι τροποποιήσεις είναι ανεπαρκείς, δεδομένου ότι η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας βάσει της επιλογής «ήπιας νομοθετικής παρέμβασης» είναι καθαρά τυπική και δεν περιλαμβάνει πραγματικές πρόσθετες υποχρεώσεις. Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο (βλέπε σημεία 3.1.1, 3.1.3, 3.3.3)·

«αποκλειστική παραχώρηση των δεδομένων του δημόσιου τομέα» — οι τροποποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν είναι ανεπαρκείς και συμβάλλουν μερικώς και έμμεσα μόνο στην επίλυση του προβλήματος της αποκλειστικής παραχώρησης δεδομένων του δημόσιου τομέα (βλέπε σημεία 3.1.4, 3.3.4).

1.5.   Συστάσεις

1.5.1.

Η θέση της ΕΟΚΕ: Οι λύσεις που επέλεξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για «ήπια νομοθετική παρέμβαση» δεν επαρκούν για την επίλυση όλων των ζητημάτων που αφορούν την αποτελεσματικότητα της οδηγίας (βλέπε σημείο 4.1.3).

Σύσταση της ΕΟΚΕ: όταν ένας από τους κύριους λόγους για την τροποποίηση της οδηγίας και ένας από τους σημαντικότερους στόχους της ΕΕ είναι η αντιμετώπιση των διαπιστωθέντων προβλημάτων, τότε είναι απαραίτητο να αναληφθεί ενεργός και στοχευμένη δράση και, για την επίλυση των μεμονωμένων απτών προβλημάτων, να προωθηθεί η επιλογή της «εντατικής νομοθετικής παρέμβασης». Αυτό μπορεί να συνοδεύεται από τροποποίηση των εναλλακτικών επιλογών που παρατίθενται στην εκτίμηση επιπτώσεων.

1.5.2.

Θέση της ΕΟΚΕ: Είναι ζωτικής σημασίας να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις που διαπιστώθηκαν από την επιτροπή ρυθμιστικού ελέγχου (Regulatory Scrutiny Board) και να ληφθούν τα κατάλληλα διορθωτικά μέτρα όσον αφορά τις τροποποιήσεις της οδηγίας (βλέπε σημείο 4.1.2).

Σύσταση της ΕΟΚΕ: Ως ένα από τα διορθωτικά μέτρα προτείνεται να καθοριστεί σαφώς και ρητά στην οδηγία ποια νομοθετική διάταξη θα υπερισχύει σε περιπτώσεις συγκρούσεων μεταξύ αυτής και ορισμένων άλλων νομοθετικών πράξεων: ο γενικός κανονισμός για την προστασία των δεδομένων, η οδηγία ΠΔΤ ή η οδηγία περί υποδομής χωρικών πληροφοριών.

1.5.3.

Θέση της ΕΟΚΕ: Η εκτίμηση επιπτώσεων αντικατοπτρίζει ανεπαρκώς τις θέσεις των ενδιαφερόμενων μερών όσον αφορά τη δυνατότητα επιλογής μιας «εντατικής ή ήπιας νομοθετικής παρέμβασης» (βλέπε σημείο 4.1.4).

Σύσταση της ΕΟΚΕ: Περαιτέρω αξιολόγηση της θέσης των ομάδων ενδιαφερόμενων μερών σχετικά με την επιλεχθείσα λύση που έχει δοθεί στα επιμέρους ζητήματα και την εκτίμηση του συνολικού κοινωνικού ρόλου της εκάστοτε ομάδας ενδιαφερόμενων μερών, στοιχείο το οποίο θα επιτρέψει μια πιο αντικειμενική και καλύτερα τεκμηριωμένη επιλογή των λύσεων για τα επιμέρους ζητήματα.

1.5.4.

Θέση της ΕΟΚΕ: Θεωρεί ότι ο μέγιστος χρόνος διεκπεραίωσης των 20 εργάσιμων ημερών είναι, σε ορισμένες περιπτώσεις, πολύ μεγάλος, δεδομένου ότι οι πληροφορίες/τα έγγραφα πρέπει, όλο και πιο συχνά, να διατίθενται σε σύντομο χρονικό διάστημα (βλέπε σημείο 3.1.2).

Σύσταση της ΕΟΚΕ: Εξέταση της δυνατότητας παροχής μεγαλύτερης ευελιξίας.

1.5.5.

Θέση της ΕΟΚΕ: Στην πρόταση οδηγίας και στην εκτίμηση επιπτώσεων δεν λαμβάνονται επαρκώς υπόψη σημαντικοί προβληματισμοί των διαφόρων ομάδων ενδιαφερόμενων μερών (βλέπε σημείο 4.2.1).

Σύσταση της ΕΟΚΕ: Συνιστά, επιπροσθέτως, να αξιολογηθούν τα ακόλουθα σημεία που δεν αναλύθηκαν επαρκώς:

πιθανή μείωση του αριθμού των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα λόγω της αυτοματοποίησης, της ανάγκης για επανεκπαίδευση, καθώς και της ανάγκης επίλυσης των κοινωνικών προβλημάτων·

ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα όσον αφορά την πρόσβαση στα δεδομένα·

αποζημιώσεις των δημόσιων επιχειρήσεων·

προστασία των «υποδομών ζωτικής σημασίας»·

αποφυγή αλληλεπικαλύψεων της οδηγίας με τις τοπικές ή τις τομεακές νομοθεσίες·

στρέβλωση του ανταγωνισμού για τις δημόσιες επιχειρήσεις.

1.5.6.

Θέση της ΕΟΚΕ: Αναφορικά με την προτεινόμενη αναδιατύπωση της οδηγίας, η Επιτροπή τονίζει την ανάγκη διόρθωσης των αναγνωρισμένων ελλείψεων της οδηγίας. Ωστόσο, δεν προσφέρει ουσιαστικές βελτιώσεις όσον αφορά τις εν λόγω αναγνωρισμένες ελλείψεις, καθώς δεν επιτυγχάνει ισορροπία μεταξύ των διαφορετικών συμφερόντων των διαφόρων ομάδων ενδιαφερόμενων φορέων, και ειδικότερα δεν παρέχει παρεμφερείς όρους για τις δημόσιες και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών.

Σύσταση της ΕΟΚΕ: Η ΕΟΚΕ καλεί την Επιτροπή να αναθεωρήσει τη θέση της σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων που εντοπίστηκαν στην αξιολόγηση της προηγούμενης οδηγίας και να καθορίσει:

τους στόχους που καλείται να επιτύχει η αναδιατύπωση της οδηγίας, λαμβανομένης υπόψη της σημερινής κατάστασης και των διαφορετικών συμφερόντων και προβληματισμών των διαφόρων ομάδων ενδιαφερόμενων φορέων·

τους όρους της μετάβασης για τη σταδιακή πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων της αναδιατύπωσης της οδηγίας, συνδέοντας τα διαφορετικά σημεία της οδηγίας με άλλα νομοθετικά έγγραφα ή δραστηριότητες που θα επιτρέπουν την εξισορρόπηση διαφορετικών συμφερόντων των ομάδων ενδιαφερόμενων φορέων.

2.   Επισκόπηση του περιεχομένου της παρούσας πρότασης οδηγίας

2.1.   Πλαίσιο που οδήγησε στην τροποποίηση της οδηγίας

2.1.1.

Ο δημόσιος τομέας στα κράτη μέλη της ΕΕ παράγει τεράστιο όγκο δεδομένων, ο οποίος συμβάλλει στη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της παροχής ιδιωτικών και δημόσιων υπηρεσιών και στη λήψη πληρέστερα τεκμηριωμένων αποφάσεων. Για τον λόγο αυτό, η ΕΕ προωθεί την περαιτέρω χρήση των πληροφοριών του δημόσιου τομέα (ΠΔΤ) επί αρκετά χρόνια. Η επανεξέταση της οδηγίας ΠΔΤ που προανήγγειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ενδιάμεση επανεξέταση της εφαρμογής της στρατηγικής για την ψηφιακή ενιαία αγορά συνιστά σημαντική πρωτοβουλία σχετικά με την προσβασιμότητα και την περαιτέρω χρήση των δημόσιων και των χρηματοδοτούμενων από το δημόσιο δεδομένων.

2.1.2.

Η Επιτροπή αναθεώρησε την οδηγία και την προσάρμοσε στις πλέον πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της διαχείρισης και της χρήσης δεδομένων.

Η οδηγία 2003/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα («οδηγία ΠΔΤ») εκδόθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2003.

Η οδηγία απέβλεπε στη διευκόλυνση της περαιτέρω χρήσης των πληροφοριών του δημόσιου τομέα σε ολόκληρη την Ένωση, μέσω της εναρμόνισης των βασικών προϋποθέσεων για την περαιτέρω χρήση και της κατάργησης των κύριων εμποδίων για την περαιτέρω χρήση στην εσωτερική αγορά.

Τον Ιούλιο του 2013, η οδηγία 2003/98/ΕΚ τροποποιήθηκε από την οδηγία 2013/37/ΕΕ.

Με τις τροποποιήσεις θεσπίστηκε υποχρέωση να επιτρέπεται η περαιτέρω χρήση γενικά προσβάσιμων δημόσιων δεδομένων και διευρύνθηκε το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας. Καθιερώθηκε τυποποιημένος κανόνας χρέωσης, με τον οποίο η χρέωση περιορίζεται στο οριακό κόστος για την αναπαραγωγή, την παροχή και τη διάδοση των πληροφοριών, ενώ οι φορείς του δημόσιου τομέα υποχρεώθηκαν να είναι πιο διαφανείς όσον αφορά τους κανόνες χρέωσης και τους όρους που εφαρμόζουν.

Στις 25 Απριλίου 2018 υποβλήθηκε πρόταση για την αναδιατύπωση της οδηγίας ΠΔΤ [COM(2018) 234 final]. Η παρούσα πρόταση τροποποιεί ουσιωδώς την οδηγία 2003/98/ΕΚ και προσθέτει ορισμένες νέες διατάξεις. Βάσει του άρθρου 13 της οδηγίας ΠΔΤ επανεξετάστηκε η μέχρι σήμερα εφαρμογή αυτής και προσδιορίστηκαν τα προβληματικά σημεία. Προκειμένου να αξιοποιηθεί καλύτερα το δυναμικό των δεδομένων του δημόσιου τομέα, στην αναθεωρημένη οδηγία προβλέπεται η βελτίωση των τομέων που είχαν χαρακτηριστεί ως προβληματικοί στην αξιολόγηση.

2.1.3.

Η προτεινόμενη τροποποίηση της οδηγίας υποβάλλεται στο πλαίσιο της τρίτης δέσμης μέτρων για τα δεδομένα, η οποία υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 25 Απριλίου 2018. Η δέσμη αυτή περιλαμβάνει επίσης την ανακοίνωση με θέμα «Προς έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων» (1), στην οποία αναλύεται το ζήτημα της πρόσβασης σε δεδομένα του ιδιωτικού τομέα προς το δημόσιο συμφέρον και καθορίζονται οι βασικές αρχές για την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ επιχειρήσεων (B2B-business to business), καθώς και μεταξύ επιχειρήσεων και δημόσιων αρχών (B2G-business to government).

2.1.3.1.

Στην εν λόγω ανακοίνωση καθορίζονται οι θεμελιώδεις αρχές για την περαιτέρω χρήση των δεδομένων του ιδιωτικού τομέα (B2B):

διαφάνεια·

δημιουργία κοινής αξίας·

σεβασμός των αμοιβαίων εμπορικών συμφερόντων·

διασφάλιση ανόθευτου ανταγωνισμού·

ελαχιστοποίηση του «κλειδώματος» των δεδομένων.

2.1.3.2.

Στην εν λόγω ανακοίνωση καθορίζονται οι βασικές αρχές για την περαιτέρω χρήση των δεδομένων του ιδιωτικού τομέα από φορείς του δημόσιου τομέα (B2G):

αναλογικότητα στη χρήση των δεδομένων του ιδιωτικού τομέα·

περιορισμός του σκοπού·

«μη πρόκληση ζημίας»·

προϋποθέσεις για την περαιτέρω χρήση των δεδομένων·

μείωση των περιορισμών των δεδομένων του ιδιωτικού τομέα·

διαφάνεια και κοινωνική συμμετοχή.

2.2.   Στόχοι που επιδιώκονται με την τροποποίηση της οδηγίας

2.2.1.

Γενικοί στόχοι:

ενίσχυση των θετικών αποτελεσμάτων της οδηγίας ΠΔΤ και της οικονομίας δεδομένων της ΕΕ, μέσω της αύξησης του όγκου των δεδομένων του δημόσιου τομέα που διατίθενται για περαιτέρω χρήση·

διασφάλιση πανευρωπαϊκών ισότιμων όρων για την παροχή δεδομένων και, ως εκ τούτου, εξασφάλιση θεμιτού ανταγωνισμού·

μείωση του διοικητικού φόρτου για τους κατόχους πληροφοριών του δημόσιου τομέα για περαιτέρω χρήση·

ενίσχυση της θέσης των ΜΜΕ στην αγορά δεδομένων και, συγκεκριμένα, εξασφάλιση της ελεύθερης περαιτέρω χρήσης δεδομένων του δημόσιου τομέα για εμπορικούς σκοπούς.

2.2.2.

Ειδικοί στόχοι:

Βελτίωση των τεσσάρων κυριότερων τομέων, στους οποίους, κατά την προηγούμενη αξιολόγηση, είχε διαπιστωθεί η αναποτελεσματική εφαρμογή της οδηγίας.

2.3.   Οι κύριοι προβληματικοί τομείς όσον αφορά την αποτελεσματική εφαρμογή της οδηγίας (τομείς στους οποίους υφίστανται περιθώρια βελτίωσης)

2.3.1.

Προβληματικός τομέας: «Δυναμικά δεδομένα/διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών (API/Application Programming Interfaces)»:

ελλιπής πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο σε δεδομένα, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή δημόσιων οντοτήτων, και ιδίως σε δυναμικά, δηλαδή χρονικά μεταβαλλόμενα, δεδομένα·

ανεπαρκής παροχή και χρήση κατάλληλων τεχνικών μέσων (διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών/API).

2.3.2.

Προβληματικός τομέας: «Χρέωση»:

Οι δημόσιοι φορείς χρησιμοποιούν διάφορες επιτρεπόμενες, επί του παρόντος, παρεκκλίσεις και ζητούν την καταβολή τελών για την περαιτέρω χρήση των δεδομένων του δημόσιου τομέα, τα οποία είναι κατά πολύ υψηλότερα από την ανάγκη κάλυψης των δαπανών, γεγονός που οδηγεί σε στρέβλωση της αγοράς — οι μεγάλες επιχειρήσεις ενισχύονται και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), οι οποίες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τα δημόσια δεδομένα, παρεμποδίζονται.

2.3.3.

Προβληματικός τομέας: «Πεδίο εφαρμογής της οδηγίας ΠΔΤ»:

η οδηγία δεν ισχύει για όσους δραστηριοποιούνται στους τομείς των μεταφορών και των υπηρεσιών κοινής ωφελείας·

η οδηγία δεν εφαρμόζεται για ερευνητικά δεδομένα, τα οποία συλλέχθηκαν μέσω δημόσιας χρηματοδότησης.

2.3.4.

Προβληματικός τομέας: «Αποκλειστική παραχώρηση των δεδομένων του δημόσιου τομέα»:

οι κάτοχοι δεδομένων του δημόσιου τομέα συνάπτουν αποκλειστικές συμφωνίες με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να αντλήσουν επιπλέον κέρδος από τα δεδομένα τους, με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο αριθμός των δυνητικών περαιτέρω χρηστών των δεδομένων.

2.4.   Πιθανές λύσεις για τη βελτίωση των προβληματικών τομέων και η λύση που επιλέχθηκε

2.4.1.

Στην εκτίμηση επιπτώσεων (2) διερευνήθηκαν πιθανές επιλογές για μελλοντική δράση:

α)

σενάριο αναφοράς (διατήρηση της υφιστάμενης προσέγγισης χωρίς αλλαγές)·

β)

παύση της υφιστάμενης δράσης της ΕΕ (κατάργηση της οδηγίας ΠΔΤ)·

γ)

αποκλειστική λήψη μέτρων μη δεσμευτικού δικαίου·

δ)

λύση-πακέτο που συνίσταται τόσο σε τροποποιήσεις της οδηγίας ΠΔΤ όσο και σε μη δεσμευτικό δίκαιο.

2.4.2.

Επιλογή λύσης για τη βελτίωση των προβληματικών τομέων:

η λύση α) διατηρήθηκε ως σενάριο αναφοράς, του οποίου τα πλεονεκτήματα συγκρίθηκαν με τις άλλες εναλλακτικές επιλογές·

οι λύσεις β) και γ) απορρίφθηκαν σε πρώιμο στάδιο·

η λύση δ) χρησίμευσε ως βάση για δυο επιμέρους εναλλακτικές επιλογές:

μία επιλογή με όλα τα στοιχεία μιας ήπιας νομοθετικής παρέμβασης· και

μια επιλογή με όλα τα στοιχεία μιας εντατικής νομοθετικής παρέμβασης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε μια μεικτή δέσμη μέτρων ηπιότερης νομοθετικής παρέμβασης, σε συνδυασμό με επικαιροποίηση του υφιστάμενου μη δεσμευτικού δικαίου — συνολικά μια «ήπια νομοθετική παρέμβαση».

3.

Γενικές παρατηρήσεις

Η ΕΟΚΕ αξιολόγησε τις σχεδιαζόμενες τροποποιήσεις της οδηγίας από τρεις διαφορετικές οπτικές γωνίες:

σημαντικότερες τροποποιήσεις και προσθήκες στο αρχικό κείμενο της οδηγίας (βλέπε σημείο 3.1)·

συνοχή των τροποποιήσεων και των προσθηκών στην οδηγία με τους γενικούς στόχους των τροποποιήσεων που προτείνονται για την οδηγία (βλέπε σημείο 3.2)·

συνοχή των τροποποιήσεων και των προσθηκών στην οδηγία βάσει των σημαντικότερων τομέων στους οποίους εντοπίζονται δυνατότητες βελτίωσης (βλέπε σημείο 3.3).

3.1.   Οι πιο βασικές τροποποιήσεις και προσθήκες στο αρχικό κείμενο της οδηγίας

3.1.1.   Κεφάλαιο I της οδηγίας — Γενικές διατάξεις

Τροποποιήσεις της οδηγίας στο άρθρο 1 — Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής:

επέκταση του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας και σε δεδομένα των δημόσιων υπηρεσιών και των υπηρεσιών μεταφορών, καθώς και σε ερευνητικά δεδομένα·

στο επεξηγηματικό κείμενο της οδηγίας (3) επισημαίνεται ότι:

δεδομένα του τομέα των μεταφορών και κοινής ωφελείας: «Θα εφαρμοστεί περιορισμένη δέσμη υποχρεώσεων: οι δημόσιες επιχειρήσεις μπορούν να επιβάλλουν χρέωση άνω του οριακού κόστους διάδοσης και δεν υπόκεινται σε καμία υποχρέωση αποδέσμευσης δεδομένων που δεν επιθυμούν να αποδεσμεύσουν»·

Ερευνητικά δεδομένα: «Τα κράτη μέλη θα υποχρεούνται να αναπτύσσουν πολιτικές ανοικτής πρόσβασης σε ερευνητικά δεδομένα», γεγονός το οποίο συνεπάγεται ότι, σε επίπεδο ΕΕ, δεν θεσπίζεται κανένας κανόνας και ότι όλες οι συναφείς δραστηριότητες θα εξακολουθήσουν να υπόκεινται στη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών.

Η θέση της ΕΟΚΕ:

Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει εν μέρει τις προβλεπόμενες τροποποιήσεις, θεωρεί, ωστόσο, ότι αυτές συνιστούν ανεπαρκή λύση σχετικά με το ζήτημα του «πεδίου εφαρμογής της οδηγίας ΠΔΤ», δεδομένου ότι η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής ενδέχεται να οδηγήσει σε στρεβλώσεις της αγοράς μεταξύ των δημόσιων και των ιδιωτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ίδια αγορά. Η επέκταση του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις μπορεί να επιλύσει το εν λόγω πρόβλημα και, συγχρόνως, να προωθήσει την καινοτομία στις δημόσιες επιχειρήσεις.

Οι σχεδιαζόμενες τροποποιήσεις συνεπάγονται πρόσθετο φόρτο εργασίας και περαιτέρω οικονομικές επιβαρύνσεις.

3.1.2.   Κεφάλαιο II της οδηγίας — Αιτήσεις περαιτέρω χρήσης

Τροποποιήσεις στο άρθρο 4 της οδηγίας — Προϋποθέσεις για την επεξεργασία αιτήσεων περαιτέρω χρήσης:

Καθορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις, για τις οποίες δεν ισχύουν οι προϋποθέσεις για την επεξεργασία αιτήσεων περαιτέρω χρήσης.

Η θέση της ΕΟΚΕ: — Η ΕΟΚΕ στηρίζει τις προβλεπόμενες τροποποιήσεις όσον αφορά τις εξαιρέσεις, θεωρεί, ωστόσο, ότι, δεδομένου του γεγονότος ότι οι πληροφορίες ή τα έγγραφα πρέπει, όλο και πιο συχνά, να κατατίθενται σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο μέγιστος χρόνος διεκπεραίωσης των 20 εργάσιμων ημερών μπορεί να συντομευθεί στην περίπτωση αιτήσεων που αφορούν δεδομένα τα οποία καθίστανται εύκολα διαθέσιμα.

3.1.3.   Κεφάλαιο III της οδηγίας — Όροι περαιτέρω χρήσης

Τροποποιήσεις στο άρθρο 5 της οδηγίας — Διαθέσιμοι μορφότυποι:

Προβλέπεται ότι οι φορείς του δημόσιου τομέα και οι δημόσιες επιχειρήσεις πρέπει να διαθέτουν για περαιτέρω χρήση τα δυναμικά δεδομένα αμέσως μετά τη συλλογή, μέσω κατάλληλων διεπαφών προγραμματισμού εφαρμογών (APIs).

Στην προτεινόμενη οδηγία προβλέπονται τα εξής: Στις περιπτώσεις στις οποίες η διάθεση των εγγράφων αμέσως μετά τη συλλογή θα υπερέβαινε τις οικονομικές και τεχνικές ικανότητες του φορέα του δημόσιου τομέα ή της δημόσιας επιχείρησης, τα έγγραφα που αναφέρονται στην παράγραφο 4 διατίθενται σε χρονικό πλαίσιο που δεν εμποδίζει αδικαιολόγητα την εκμετάλλευση του οικονομικού δυναμικού τους.

Επιλέγεται η λύση, σύμφωνα με την οποία [ορίζεται η] «ήπια υποχρέωση των κρατών μελών να διαθέσουν εγκαίρως τα δυναμικά δεδομένα και να καθιερώσουν API» (επιλογή της «ήπιας νομοθετικής παρέμβασης»).

Η θέση της ΕΟΚΕ:

Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει εν μέρει τις προβλεπόμενες τροποποιήσεις και εκπροσωπεί την άποψη ότι αυτές συμβάλλουν γενικά στην επίλυση της προβληματικού ζητήματος των «δυναμικών δεδομένων». Ωστόσο, το αποτέλεσμα των τροποποιήσεων δεν είναι ούτε ελεγχόμενο ούτε προβλέψιμο, και προπάντων, βραχυπρόθεσμα, ενδέχεται οι βελτιώσεις να αποδειχθούν ως αναποτελεσματικές.

Αρχικά, οι κάτοχοι των δεδομένων επιβαρύνονται με πρόσθετες χρεώσεις (για τη δημιουργία διεπαφών προγραμματισμού εφαρμογών (APIs) και την εφαρμογή της τεχνολογίας), εντούτοις, μακροπρόθεσμα, αναμένονται κέρδη για τους κατόχους δεδομένων μέσω μιας βελτιστοποιημένης οργάνωσης της εργασίας (επιπλέον, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πιθανές τροποποιήσεις στον τομέα της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα λόγω της αυτοματοποίησης και της ανάγκης επίλυσης κοινωνικών προβλημάτων).

Τροποποιήσεις στο άρθρο 10 της οδηγίας — Διαθεσιμότητα και περαιτέρω χρήση ερευνητικών δεδομένων:

Θεσπίζεται ότι «Τα κράτη μέλη υποστηρίζουν τη διαθεσιμότητα των ερευνητικών δεδομένων μέσω της θέσπισης εθνικών πολιτικών και σχετικών μέτρων που έχουν ως στόχο να καταστούν ανοικτά διαθέσιμα τα ερευνητικά δεδομένα που χρηματοδοτούνται με δημόσιους πόρους (“πολιτικές ανοικτής πρόσβασης”)».

Η θέση της ΕΟΚΕ: — Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει εν μέρει τη νέα έκδοση της οδηγίας, η οποία, κατά την άποψή της, θα ενισχύσει συνολικά την αποτελεσματικότητα της οδηγίας ΠΔΤ, ωστόσο, δεν κρίνεται ενδεδειγμένη για την επίλυση του προβληματικού ζητήματος του «πεδίου εφαρμογής της οδηγίας ΠΔΤ», καθώς έχει δηλωτικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα, σε επίπεδο ΕΕ, να μην θεσπίζεται κανένας κανόνας και όλες οι πιθανές δραστηριότητες να επαφίενται στη διακριτική ευχέρεια κάθε κράτους μέλους.

3.1.4.   Κεφάλαιο IV της οδηγίας — Αποφυγή διακρίσεων και θεμιτός ανταγωνισμός

Τροποποιήσεις στο άρθρο 12 της οδηγίας — Απαγόρευση αποκλειστικών ρυθμίσεων:

Ορίζεται ότι οι νομικές ή πρακτικές ρυθμίσεις που αφενός δεν χορηγούν αποκλειστικό δικαίωμα, αφετέρου, όμως, περιορίζουν την περαιτέρω χρήση εγγράφων, δημοσιοποιούνται τουλάχιστον δύο μήνες προτού τεθούν σε ισχύ.

Με την προτεινόμενη λύση θεσπίζονται απλώς απαιτήσεις διαφάνειας (επιλογή «ήπιας νομοθετικής παρέμβασης»), χωρίς να απαγορεύεται καμία δραστηριότητα που επιφέρει αποκλειστική παραχώρηση δεδομένων (επιλογή της «εντατικής νομοθετικής παρέμβασης»).

Η θέση της ΕΟΚΕ: — Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει εν μέρει τις προτεινόμενες τροποποιήσεις και είναι της γνώμης ότι, σε γενικές γραμμές, θα συμβάλλουν στην επίλυση του προβληματικού ζητήματος της «αποκλειστικής παραχώρησης των δεδομένων του δημόσιου τομέα». Ωστόσο, ο στόχος της ενίσχυσης των ΜΜΕ δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο από υπερβολικά αυστηρές απαγορεύσεις για την «αποκλειστική παραχώρηση δεδομένων» που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη και την εκπόνηση καινοτόμων τοπικών σχεδίων με τις ΜΜΕ.

3.1.5.   Κεφάλαιο V της οδηγίας — Σύνολα δεδομένων υψηλής αξίας

Τροποποιήσεις στο άρθρο 13 της οδηγίας — Κατάλογος των συνόλων δεδομένων υψηλής αξίας:

Η Επιτροπή καταρτίζει τον κατάλογο των συνόλων δεδομένων υψηλής αξίας και θεσπίζει τις λεπτομέρειες της δημοσίευσης και της περαιτέρω χρήσης τους.

Η θέση της ΕΟΚΕ:

Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει τις προβλεπόμενες τροποποιήσεις και θεωρεί ότι, κατ’ αυτόν τον τρόπο, αυξάνεται το επίπεδο της περαιτέρω χρήσης των πληροφοριών του δημόσιου τομέα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, για τους κατόχους δεδομένων, προβλέπονται επιπλέον δαπάνες για την εφαρμογή τεχνικών λύσεων και λιγότερα έσοδα.

Δεν χορηγούνται σαφείς πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες για την κατάρτιση, την τήρηση και τη χρήση των συνόλων δεδομένων υψηλής αξίας.

Δεν περιέχονται σαφή στοιχεία σχετικά με τους μηχανισμούς αποζημίωσης των κατόχων δεδομένων για τη δωρεάν παροχή δεδομένων.

3.2.   Συνοχή των τροποποιήσεων και των προσθηκών στην οδηγία με τους γενικούς στόχους των τροποποιήσεων που προτείνονται για την οδηγία

3.2.1.    Στόχος: περαιτέρω βελτίωση των ήδη υφιστάμενου θετικού αντικτύπου της οδηγίας ΠΔΤ, ενίσχυση της οικονομίας δεδομένων της ΕΕ και αύξηση του όγκου των δεδομένων του δημόσιου τομέα για περαιτέρω χρήση.

Η θέση της ΕΟΚΕ: Οι προβλεπόμενες τροποποιήσεις επικεντρώνονται, σε γενικές γραμμές, στον ευρύτερο στόχο.

3.2.2.    Στόχος: διασφάλιση πανευρωπαϊκών ισότιμων όρων για την παροχή δεδομένων και, ως εκ τούτου, εξασφάλιση θεμιτού ανταγωνισμού.

Η θέση της ΕΟΚΕ: Μέσω των προβλεπόμενων τροποποιήσεων επιδιώκεται άμεσα και σαφώς η υλοποίηση αυτού του στόχου μέσω:

της βελτίωσης των διατάξεων που διέπουν τη χρέωση — (άρθρο 6 της οδηγίας)·

της ενίσχυσης των δυνατοτήτων θέσπισης αποκλειστικών ρυθμίσεων — (άρθρο 12 της οδηγίας)·

της λεπτομερούς ρύθμισης της δωρεάν παροχής δεδομένων ή συνόλων δεδομένων υψηλής αξίας — (άρθρο 13 της οδηγίας)·

ταυτόχρονα, η ΕΟΚΕ επισημαίνει τον κίνδυνο ότι οι μονομερείς υποχρεώσεις των δημόσιων επιχειρήσεων που ανταγωνίζονται άμεσα με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις οδηγούν σε στρεβλώσεις της αγοράς.

3.2.3.    Στόχος: μείωση του διοικητικού φόρτου για τους κατόχους πληροφοριών του δημόσιου τομέα για περαιτέρω χρήση.

Η θέση της ΕΟΚΕ: Συνολικά, εκφράζεται ικανοποίηση για τις προβλεπόμενες τροποποιήσεις:

Θα συμβάλουν μακροπρόθεσμα στη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους κατόχους πληροφοριών του δημόσιου τομέα με δυνατότητα περαιτέρω χρήσης, ιδίως σε συνδυασμό με τη χρήση των νέων τεχνολογικών λύσεων (άρθρα 5 και 13 της οδηγίας).

Ωστόσο, αναμένεται να προκύψουν πιθανές μεταβολές στον τομέα της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα, στοιχείο το οποίο, με τη σειρά του, προϋποθέτει την επίλυση των συναφών κοινωνικών προβλημάτων.

3.2.4.    Στόχος: ενίσχυση της θέσης των ΜΜΕ στην αγορά δεδομένων και, συγκεκριμένα, εξασφάλιση της ελεύθερης περαιτέρω χρήσης των δεδομένων του δημόσιου τομέα για εμπορικούς σκοπούς.

Η θέση της ΕΟΚΕ: Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις αποσκοπούν στην επίτευξη του εν λόγω στόχου και, κατά την υλοποίησή του, θα συνεκτιμηθεί καλύτερα η θέση των ΜΜΕ όσον αφορά την περαιτέρω χρήση των δεδομένων του δημόσιου τομέα (άρθρα 6, 12 και 13 της οδηγίας) Παρ’ όλα αυτά, η παραγωγή, η καινοτομία και η ανάπτυξη των ΜΜΕ δεν πρέπει να παρεμποδίζονται από την υπερβολική υποχρέωση διαβίβασης στοιχείων των εταίρων συνεργασίας από τον δημόσιο τομέα ή από την απαγόρευση αποκλειστικών δικαιωμάτων.

3.3.   Συνοχή των τροποποιήσεων και των προσθηκών στην οδηγία βάσει των σημαντικότερων τομέων στους οποίους εντοπίζονται δυνατότητες βελτίωσης

3.3.1.   Προβληματικός τομέας «Δυναμικά δεδομένα/διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών (API/Application Programming Interfaces) »

Προβλεπόμενες βελτιώσεις:

Τα κράτη μέλη έχουν την «ήπια» υποχρέωση να διαθέσουν εγκαίρως τα δυναμικά δεδομένα και να καθιερώσουν APIs — (άρθρο 5 της οδηγίας).

Τα κράτη μέλη λαμβάνουν την ισχυρή δέσμευση να επιτρέπουν την περαιτέρω χρήση περιορισμένου αριθμού συνόλων δεδομένων υψηλής αξίας — (άρθρο 13 της οδηγίας).

Η θέση της ΕΟΚΕ:

Οι προβλεπόμενες τροποποιήσεις είναι εν μέρει ενδεδειγμένες για τη βελτίωση του συγκεκριμένου προβληματικού τομέα (βλέπε σημείο 3.1.3).

Οι προβλεπόμενες τροποποιήσεις θα συμβάλουν μακροπρόθεσμα στην επίλυση του ζητήματος της πρόσβασης σε δυναμικά δεδομένα και της περαιτέρω χρήσης αυτών, καθώς και σε ό,τι αφορά την προώθηση της χρήσης των νέων τεχνολογιών (API) για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών. Η έγκαιρη διάθεση των δεδομένων θα πρέπει να αποτελεί «ήπια» υποχρέωση, καθιστώντας δυνατή την αντιστάθμιση των δυσχερών τοπικών συνθηκών και τη συνεκτίμηση των τοπικών πρακτικών.

3.3.2.   Τομέας βελτίωσης: «Χρέωση »

Προβλεπόμενες βελτιώσεις:

Αυστηρότερες διατάξεις όσον αφορά την επίκληση εξαιρέσεων στον γενικό κανόνα βάσει του οποίου οι φορείς του δημόσιου τομέα δεν μπορούν να επιβάλουν χρεώσεις άνω του οριακού κόστους διάδοσης — (άρθρο 6 της οδηγίας).

Κατάρτιση καταλόγου συνόλων δεδομένων υψηλής αξίας, τα οποία θα πρέπει να διατίθενται δωρεάν σε όλα τα κράτη μέλη (άρθρο 13 της οδηγίας).

Η θέση της ΕΟΚΕ:

Οι προβλεπόμενες τροποποιήσεις είναι εν μέρει ενδεδειγμένες για τη βελτίωση του συγκεκριμένου προβληματικού τομέα (βλέπε σημείο 3.1.5). Ταυτόχρονα, η ΕΟΚΕ επισημαίνει ότι η κατάλληλη αντιστάθμιση των πραγματοποιηθεισών δαπανών είναι ζωτικής σημασίας για τις δημόσιες επιχειρήσεις.

Μέσω των προβλεπόμενων τροποποιήσεων θα αντιμετωπιστούν οι αυξημένες επιβαρύνσεις και θα ενισχυθεί η επαναχρησιμοποίηση δεδομένων, καθιστώντας κυρίως την πρόσβαση σε αυτά πιο προσιτή για τις ΜΜΕ.

3.3.3.   Τομέας βελτίωσης: «Πεδίο εφαρμογής της οδηγίας ΠΔΤ »

Προβλεπόμενες βελτιώσεις:

Επέκταση του αντικειμένου και του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας — (άρθρο 1 της οδηγίας).

Τα κράτη μέλη θα υποχρεούνται να αναπτύσσουν πολιτικές ανοικτής πρόσβασης σε ερευνητικά δεδομένα που προκύπτουν από δημόσια χρηματοδοτούμενες ερευνητικές δραστηριότητες, αλλά θα διατηρούν περιθώριο ευελιξίας όσον αφορά την υλοποίηση (άρθρο 10 της οδηγίας).

Η θέση της ΕΟΚΕ: — Οι προβλεπόμενες τροποποιήσεις δεν επαρκούν για τη βελτίωση του συγκεκριμένου προβληματικού τομέα (βλέπε σημεία 3.1.1, 3.1.3).

3.3.4.   Προβληματικός τομέας: «Αποκλειστική παραχώρηση των δεδομένων του δημόσιου τομέα »

Προβλεπόμενες βελτιώσεις: — Αυστηρότερες απαιτήσεις σχετικά με τον μη αποκλειστικό χαρακτήρα και τη διαφάνεια στις συμφωνίες μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα αναφορικά με τη διάθεση των δεδομένων του δημόσιου τομέα — (άρθρα 11 και 12 της οδηγίας).

Η θέση της ΕΟΚΕ:

Οι προβλεπόμενες τροποποιήσεις δεν επαρκούν για τη βελτίωση του συγκεκριμένου προβληματικού τομέα (βλέπε σημεία 3.1.4).

Οι προβλεπόμενες τροποποιήσεις θα συμβάλουν μερικώς στην επίλυση του ζητήματος της αποκλειστικής παραχώρησης των δεδομένων του δημόσιου τομέα. Εντούτοις, τα υπερβολικά μέτρα για την αποφυγή της αποκλειστικής παραχώρησης των δεδομένων δεν πρέπει να δημιουργούν εμπόδια για καινοτόμα σχέδια και εταιρικές σχέσεις.

4.   Ειδικές παρατηρήσεις

4.1.   Αξιολόγηση των επιπτώσεων των σχεδιαζόμενων τροποποιήσεων

4.1.1.

Η εκτίμηση επιπτώσεων των σχεδιαζόμενων τροποποιήσεων αποτελεί σημαντικό έγγραφο. Συνιστά τη βάση για την εξαγωγή συμπερασμάτων και τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη μορφή των τροποποιήσεων και των συμπληρώσεων της οδηγίας, η οποία με τη σειρά της θα επηρεάσει σημαντικά τα κράτη μέλη της ΕΕ.- Ως εκ τούτου, μια έγκυρη μεθοδολογία σχετικά με την εκτίμηση επιπτώσεων, η οποία παρέχει αντικειμενικά και αξιόπιστα αποτελέσματα, είναι ζωτικής σημασίας.

4.1.2.

Οι κύριες ελλείψεις που διαπιστώθηκαν στη γνώμη της επιτροπής ρυθμιστικού ελέγχου (4) είναι οι εξής:

Στην εκτίμηση επιπτώσεων δεν εξετάζονται επαρκώς οι θέσεις των ενδιαφερόμενων μερών. Ειδικότερα, οι ανησυχίες που διατυπώθηκαν από τα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την προστασία των βάσεων δεδομένων δεν λαμβάνονται επαρκώς υπόψη.

Στην εκτίμηση επιπτώσεων δεν επεξηγείται επαρκώς πώς οι προγραμματισμένες τροποποιήσεις θα επηρεάσουν την οδηγία για τις βάσεις δεδομένων και τον γενικό κανονισμό για την προστασία δεδομένων.

Επιπλέον, οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις για τις τροποποιήσεις δεν περιγράφονται επαρκώς στην εκτίμηση επιπτώσεων και είναι αρκετά περιορισμένες σε αριθμό (δηλαδή, δεν υφίσταται ευρεία επιλογή), προκειμένου να εξασφαλίζονται πραγματικές εναλλακτικές λύσεις.

Η θέση της ΕΟΚΕ:

Είναι καθοριστικής σημασίας να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις που εντόπισε η επιτροπή ρυθμιστικού ελέγχου.

Ανάλογα με την περίπτωση, θα πρέπει να ληφθούν διορθωτικά μέτρα όσον αφορά τις τροποποιήσεις της οδηγίας.

4.1.3.

Τα συμφέροντα των ομάδων ενδιαφερόμενων μερών που αναφέρονται στην περίληψη της εκτίμησης επιπτώσεων (5):

Οι κάτοχοι δεδομένων (οι δημόσιοι φορείς) υποστηρίζουν τη διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης όσον αφορά την περαιτέρω χρήση των δεδομένων του δημόσιου τομέα, δηλαδή επιθυμούν την υιοθέτηση της επιλογής της «ήπιας νομοθετικής παρέμβασης».

Οι περαιτέρω χρήστες δεδομένων (συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ) προκρίνουν την επιλογή της ταχείας και ουσιαστικής προόδου όσον αφορά την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του δεδομένων προς περαιτέρω χρήση, δηλαδή την επιλογή της «εντατικής νομοθετικής παρέμβασης».

Η θέση της ΕΟΚΕ:

Μολονότι η προτεινόμενη οδηγία στοχεύει στην αύξηση του όγκου των δεδομένων προς περαιτέρω χρήση και στην ενίσχυση της θέσης των ΜΜΕ στην αγορά, οι ενδεχόμενες στρεβλώσεις της αγοράς δεν πρέπει να αγνοηθούν. Συνεπώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε να υιοθετήσει την «ήπια νομοθετική παρέμβαση» χωρίς να αξιοποιεί πλήρως τις πιθανές δυνατότητες βελτίωσης των προβληματικών τομέων.

Για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των στόχων, όπως αυτοί προκύπτουν από την τροποποίηση της οδηγίας, είναι απαραίτητο να αξιολογείται η αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται.

4.1.4.

Στην εκτίμηση επιπτώσεων (6) προσδιορίστηκαν και αξιολογήθηκαν οι ακόλουθες θέσεις των ενδιαφερόμενων μερών:

Ο προσδιορισμός των απόψεων των ενδιαφερόμενων μερών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιλογή των κατάλληλων μέτρων με στόχο την επίλυση των προβληματικών ζητημάτων (επιλογές της «ήπιας ή της εντατικής νομοθετικής παρέμβασης».

Στην εκτίμηση επιπτώσεων αντανακλώνται οι απόψεις των διαφόρων ενδιαφερόμενων φορέων σχετικά με τη συνολική αξιολόγηση της λειτουργίας της οδηγίας και τις επιθυμητές τροποποιήσεις.

Η θέση της ΕΟΚΕ:

Η εκτίμηση επιπτώσεων δεν αντικατοπτρίζει με επαρκή σαφήνεια τις απόψεις των ενδιαφερόμενων μερών όσον αφορά την επιλογή μιας «ήπιας ή εντατικής νομοθετικής παρέμβασης».

Δεν πραγματοποιείται καμία διάκριση μεταξύ των συγκεκριμένων ομάδων ενδιαφερόμενων μερών σε συνάρτηση με τις διαφορετικές θέσεις και τις δυνατότητές τους, τον τύπο των πληροφοριών ή το είδος της δραστηριότητάς τους (λόγου χάρη, κάτοχοι δεδομένων οι οποίοι δεν αμείβονται για τη διάθεση των δεδομένων τους, κάτοχοι δεδομένων που λαμβάνουν αμοιβή για την παροχή δεδομένων, χρήστες δεδομένων, μεγάλες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ή άλλοι φορείς του δημόσιου τομέα).

Δεν προσδιορίζεται η θέση της κάθε ομάδας ενδιαφερόμενων μερών σε ό,τι αφορά τις πιθανές επιλογές για την επίλυση κάθε προβληματικού ζητήματος.

Δεν αξιολογείται η συνολική κοινωνική βαρύτητα της κάθε ομάδας ενδιαφερόμενων μερών και, κατά συνέπεια, ούτε το εύρος της αντιπροσωπευτικότητάς τους, αλλά ούτε και οι πραγματικές διαστάσεις του σχετικού αντίκτυπου.

4.2.   Άλλα σημεία που δεν καλύπτονται επαρκώς από την οδηγία

4.2.1.

Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι, στην πρόταση οδηγίας και στην περίληψη της εκτίμησης επιπτώσεων δεν λαμβάνονται επαρκώς υπόψη οι βασικές ανησυχίες των διαφόρων ομάδων ενδιαφερόμενων μερών. Τάσσεται υπέρ της εμπεριστατωμένης εξέτασης των ακόλουθων ζητημάτων:

ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα όσον αφορά την πρόσβαση στα δεδομένα·

αποζημίωση του δημόσιου τομέα για την παροχή δωρεάν πρόσβασης σε δημόσια δεδομένα·

προστασία των «υποδομών ζωτικής σημασίας» — εξαιρέσεις κατά την εφαρμογή της οδηγίας όσον αφορά τις υποδομές ζωτικής σημασίας·

αποφυγή αλληλεπικαλύψεων — προσαρμογή της οδηγίας στις υφιστάμενες τομεακές νομοθεσίες σχετικά με την ανταλλαγή και τη χρήση των δεδομένων·

στρέβλωση του ανταγωνισμού — απειλή κατά των δημόσιων επιχειρήσεων σε περιπτώσεις που οφείλουν να παρέχουν δωρεάν πληροφορίες σε ανταγωνιστικές ιδιωτικές επιχειρήσεις·

πιθανή μείωση του αριθμού των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα λόγω της αυτοματοποίησης, της ανάγκης για επανεκπαίδευση, καθώς και της ανάγκης επίλυσης των κοινωνικών προβλημάτων.

4.3.   Ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Προς έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων»

4.3.1.

Η ΕΟΚΕ χαιρετίζει και στηρίζει την άποψη που εκφράζει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της, σύμφωνα με την οποία η πρόσβαση στα δημόσια και χρηματοδοτούμενα από το δημόσιο δεδομένα και η περαιτέρω χρήση τους συνιστούν θεμελιώδεις ακρογωνιαίους λίθους ενός κοινού ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων. Αυτή η άποψη συμβαδίζει πλήρως με τις δραστηριότητες που συνδέονται με την αναθεώρηση της οδηγίας για την περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα (οδηγία ΠΔΤ). Στην εν λόγω ανακοίνωση καθορίζονται οι στόχοι της αναθεώρησης της οδηγίας και η ΕΟΚΕ φρονεί ότι η πρόοδος που συντελείται όσον αφορά την εκπλήρωση αυτών των στόχων θα ενισχύσουν τη διαθεσιμότητα των δεδομένων για περαιτέρω χρήση.

4.3.2.

Η ΕΟΚΕ επικροτεί τις βασικές αρχές οι οποίες καθορίζονται στην ανακοίνωση για την κοινοχρησία των δεδομένων μεταξύ επιχειρήσεων (B2B) και μεταξύ επιχειρήσεων και δημόσιων αρχών (B2G) και τις θεωρεί μια καλή βάση για τη μελλοντική συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

4.3.3.

Η ΕΟΚΕ εκφράζει την υποστήριξή της για τα μέτρα που παρουσιάζονται στην ανακοίνωση και φρονεί ότι θα διευκολύνουν την πρόσβαση των επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα σε δεδομένα από διαφορετικές πηγές, διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους και εξειδικευμένους τομείς στην ΕΕ, καθώς και την περαιτέρω χρήση των συγκεκριμένων δεδομένων.

Βρυξέλλες, 17 Οκτωβρίου 2018.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Luca JAHIER


(1)  Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — «Προς έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων» [COM(2018) 232 final].

(2)  Εκτίμηση επιπτώσεων [SWD(2018) 127].

(3)  Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα (αναδιατύπωση), COM(2018) 234 final.

(4)  Γνώμη της επιτροπής ρυθμιστικού ελέγχου (Opinion of the Regulatory Scrutiny Board, SEC(2018) 206.

(5)  Περίληψη της εκτίμησης επιπτώσεων [SWD(2018) 128].

(6)  Εκτίμηση επιπτώσεων [SWD(2018) 127].


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Τα ακόλουθα σημεία της γνωμοδότησης του τμήματος απορρίφθηκαν κατόπιν τροπολογιών οι οποίες υιοθετήθηκαν από την Ολομέλεια. Ωστόσο, τουλάχιστον το ένα τέταρτο των εκπεφρασμένων ψήφων ήταν υπέρ της διατήρησής τους στο κείμενο της γνωμοδότησης:

Τροποποιήσεις της οδηγίας στο άρθρο 1 — Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής

επέκταση του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας και σε δεδομένα των δημόσιων υπηρεσιών και των υπηρεσιών μεταφορών, καθώς και σε ερευνητικά δεδομένα·

στο επεξηγηματικό κείμενο της οδηγίας (1) επισημαίνεται ότι:

δεδομένα του τομέα των μεταφορών και κοινής ωφελείας: «Θα εφαρμοστεί περιορισμένη δέσμη υποχρεώσεων: οι δημόσιες επιχειρήσεις μπορούν να επιβάλλουν χρέωση άνω του οριακού κόστους διάδοσης και δεν υπόκεινται σε καμία υποχρέωση αποδέσμευσης δεδομένων που δεν επιθυμούν να αποδεσμεύσουν»·

ερευνητικά δεδομένα: «Τα κράτη μέλη θα υποχρεούνται να αναπτύσσουν πολιτικές ανοικτής πρόσβασης σε ερευνητικά δεδομένα […]», γεγονός το οποίο συνεπάγεται ότι, σε επίπεδο ΕΕ, δεν θεσπίζεται κανένας κανόνας και ότι όλες οι συναφείς δραστηριότητες θα εξακολουθήσουν να υπόκεινται στη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών (όπως ισχύει επί του παρόντος).

Η θέση της ΕΟΚΕ:

Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει εν μέρει τις προβλεπόμενες τροποποιήσεις, θεωρεί, ωστόσο, ότι αυτές συνιστούν ανεπαρκή λύση σχετικά με το ζήτημα του «πεδίου εφαρμογής της οδηγίας ΠΔΤ», δεδομένου ότι η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας παραμένει τυπική χωρίς να συνεπάγεται πραγματικά διευρυμένες υποχρεώσεις και ευθύνες.

Οι σχεδιαζόμενες τροποποιήσεις συνεπάγονται πρόσθετο φόρτο εργασίας και περαιτέρω οικονομικές επιβαρύνσεις. Βραχυπρόθεσμα, ο κάτοχος των δεδομένων πρέπει να επενδύσει, ενώ μακροπρόθεσμα, υφίστανται προοπτικές κέρδους τόσο για τον κάτοχο όσο και για τους περαιτέρω χρήστες.

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Ψήφοι υπέρ:

80

Ψήφοι κατά:

52

Αποχές:

16

3.1.2.   Κεφάλαιο II της οδηγίας — Αιτήσεις περαιτέρω χρήσης

Τροποποιήσεις στο άρθρο 4 της οδηγίας — Προϋποθέσεις για την επεξεργασία αιτήσεων περαιτέρω χρήσης:

Καθορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις, για τις οποίες δεν ισχύουν οι προϋποθέσεις για την επεξεργασία αιτήσεων περαιτέρω χρήσης.

Η θέση της ΕΟΚΕ: Η ΕΟΚΕ στηρίζει τις προβλεπόμενες τροποποιήσεις όσον αφορά τις εξαιρέσεις, θεωρεί, ωστόσο, ότι, δεδομένου του γεγονότος ότι οι πληροφορίες ή τα έγγραφα πρέπει, όλο και πιο συχνά, να κατατίθενται σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο μέγιστος χρόνος διεκπεραίωσης των 20 εργάσιμων ημερών είναι πολύ μεγάλος και, ως εκ τούτου, για διευκόλυνση της ροής εργασιών στον δημόσιο τομέα, προτείνεται μείωση αυτής της προθεσμίας.

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Ψήφοι υπέρ:

83

Ψήφοι κατά:

55

Αποχές:

7

3.1.4.   Κεφάλαιο IV της οδηγίας — Αποφυγή διακρίσεων και θεμιτός ανταγωνισμός

Τροποποιήσεις στο άρθρο 12 της οδηγίας — Απαγόρευση αποκλειστικών ρυθμίσεων:

Ορίζεται ότι οι νομικές ή πρακτικές ρυθμίσεις που αφενός δεν χορηγούν αποκλειστικό δικαίωμα, αφετέρου, όμως, περιορίζουν την περαιτέρω χρήση εγγράφων, δημοσιοποιούνται τουλάχιστον δύο μήνες προτού τεθούν σε ισχύ.

Με την προτεινόμενη λύση θεσπίζονται απλώς απαιτήσεις διαφάνειας (επιλογή «ήπιας νομοθετικής παρέμβασης»), χωρίς να απαγορεύεται καμία δραστηριότητα που επιφέρει αποκλειστική παραχώρηση δεδομένων (επιλογή «εντατικής νομοθετικής παρέμβασης»).

Η θέση της ΕΟΚΕ: Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει εν μέρει τις προτεινόμενες τροποποιήσεις και είναι της γνώμης ότι, σε γενικές γραμμές, θα συμβάλλουν στην επίλυση του προβληματικού ζητήματος της «αποκλειστικής παραχώρησης των δεδομένων του δημόσιου τομέα», ωστόσο, δεν επαρκούν για να επιλυθεί το πρόβλημα στον πυρήνα του. Θεωρεί ότι θα ήταν περισσότερο σκόπιμο, σε σχέση με αυτό το ζήτημα να επιλεγεί μια εναλλακτική δυνατότητα, με την οποία να απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα που οδηγεί σε «αποκλειστική παραχώρηση των δεδομένων».

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Ψήφοι υπέρ:

80

Ψήφοι κατά:

60

Αποχές:

12

3.2.2.    Στόχος: διασφάλιση πανευρωπαϊκών ισότιμων όρων για την παροχή δεδομένων και, ως εκ τούτου, εξασφάλιση θεμιτού ανταγωνισμού.

Η θέση της ΕΟΚΕ: Μέσω των προβλεπόμενων τροποποιήσεων επιδιώκεται άμεσα και σαφώς η υλοποίηση αυτού του στόχου μέσω:

της βελτίωσης των διατάξεων που διέπουν τη χρέωση — (άρθρο 6 της οδηγίας)·

της ενίσχυσης των δυνατοτήτων θέσπισης αποκλειστικών ρυθμίσεων — (άρθρο 12 της οδηγίας)·

της λεπτομερούς ρύθμισης της δωρεάν παροχής δεδομένων ή συνόλων δεδομένων υψηλής αξίας — (άρθρο 13 της οδηγίας).

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Ψήφοι υπέρ:

80

Ψήφοι κατά:

61

Αποχές:

9

3.2.4.    Στόχος: ενίσχυση της θέσης των ΜΜΕ στην αγορά δεδομένων και, συγκεκριμένα, εξασφάλιση της ελεύθερης περαιτέρω χρήσης των δεδομένων του δημόσιου τομέα για εμπορικούς σκοπούς.

Η θέση της ΕΟΚΕ: Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις αποσκοπούν στην επίτευξη του εν λόγω στόχου και, κατά την υλοποίησή του, θα συνεκτιμηθεί καλύτερα η θέση των ΜΜΕ όσον αφορά την περαιτέρω χρήση των δεδομένων του δημόσιου τομέα (άρθρα 6, 12 και 13 της οδηγίας). Παρ’ όλα αυτά, η επιλογή μιας «εντατικής νομοθετικής παρέμβασης» θα ήταν πιο αποτελεσματική.

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Ψήφοι υπέρ:

76

Ψήφοι κατά:

53

Αποχές:

6

3.3.1.   Προβληματικός τομέας «Δυναμικά δεδομένα/διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών (API/Application Programming Interfaces)»

Προβλεπόμενες βελτιώσεις:

Τα κράτη μέλη έχουν την «ήπια» υποχρέωση να διαθέσουν εγκαίρως τα δυναμικά δεδομένα και να καθιερώσουν APIs — (άρθρο 5 της οδηγίας).

Τα κράτη μέλη λαμβάνουν την ισχυρότερη δέσμευση να επιτρέπουν την περαιτέρω χρήση περιορισμένου αριθμού συνόλων δεδομένων υψηλής αξίας — (άρθρο 13 της οδηγίας).

Η θέση της ΕΟΚΕ:

Οι προβλεπόμενες τροποποιήσεις είναι εν μέρει ενδεδειγμένες για τη βελτίωση του συγκεκριμένου προβληματικού τομέα (βλέπε σημείο 3.1.3).

Οι προβλεπόμενες τροποποιήσεις θα συμβάλουν μακροπρόθεσμα στην επίλυση του ζητήματος της πρόσβασης σε δυναμικά δεδομένα και της περαιτέρω χρήσης αυτών, καθώς και σε ό,τι αφορά την προώθηση της χρήσης των νέων τεχνολογιών (API) για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα κράτη μέλη έχουν την «ήπια» υποχρέωση να «διαθέσουν εγκαίρως τα δυναμικά δεδομένα και να καθιερώσουν API», το αποτέλεσμα των τροποποιήσεων δεν μπορεί να ελεγχθεί και να προβλεφθεί. Προπάντων βραχυπρόθεσμα, οι βελτιώσεις ενδέχεται να αποδειχθούν ανεπαρκείς.

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Ψήφοι υπέρ:

77

Ψήφοι κατά:

58

Αποχές:

10

3.3.3.   Τομέας βελτίωσης: «Πεδίο εφαρμογής της οδηγίας ΠΔΤ»

Προβλεπόμενες βελτιώσεις:

Επέκταση του αντικειμένου και του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας — (άρθρο 1 της οδηγίας).

Τα κράτη μέλη θα υποχρεούνται να αναπτύσσουν πολιτικές ανοικτής πρόσβασης σε ερευνητικά δεδομένα που προκύπτουν από δημόσια χρηματοδοτούμενες ερευνητικές δραστηριότητες, αλλά θα διατηρούν περιθώριο ευελιξίας όσον αφορά την υλοποίηση (άρθρο 10 της οδηγίας).

Η θέση της ΕΟΚΕ:

Οι προβλεπόμενες τροποποιήσεις δεν επαρκούν για τη βελτίωση του συγκεκριμένου προβληματικού τομέα (βλέπε σημεία 3.1.1, 3.1.3).

Η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας βάσει της επιλογής της «ήπιας νομοθετικής παρέμβασης» είναι καθαρά τυπική και δεν περιλαμβάνει πραγματικές πρόσθετες υποχρεώσεις. Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Ψήφοι υπέρ:

78

Ψήφοι κατά:

61

Αποχές:

10

3.3.4.   Προβληματικός τομέας: «Αποκλειστική παραχώρηση των δεδομένων του δημόσιου τομέα»

Προβλεπόμενες βελτιώσεις: Αυστηρότερες απαιτήσεις σχετικά με τον μη αποκλειστικό χαρακτήρα και τη διαφάνεια στις συμφωνίες μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα αναφορικά με τη διάθεση των δεδομένων του δημόσιου τομέα — (άρθρα 11 και 12 της οδηγίας).

Η θέση της ΕΟΚΕ:

Οι προβλεπόμενες τροποποιήσεις δεν επαρκούν για τη βελτίωση του συγκεκριμένου προβληματικού τομέα (βλέπε σημεία 3.1.4).

Οι προβλεπόμενες τροποποιήσεις θα συμβάλουν μερικώς στην επίλυση του ζητήματος της αποκλειστικής παραχώρησης των δεδομένων του δημόσιου τομέα. Εντούτοις, η προβλεπόμενη επιλογή της «ήπιας νομοθετικής παρέμβασης» δεν επαρκεί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της αποκλειστικής παραχώρησης των δεδομένων. Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι η επιλογή της «εντατικής νομοθετικής παρέμβασης» θα ήταν πιο αποτελεσματική όσον αφορά την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος.

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Ψήφοι υπέρ:

82

Ψήφοι κατά:

57

Αποχές:

8

4.1.3.

Τα συμφέροντα των ομάδων ενδιαφερόμενων μερών που αναφέρονται στην περίληψη της εκτίμησης επιπτώσεων (2):

Οι κάτοχοι δεδομένων (οι δημόσιοι φορείς) υποστηρίζουν τη διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης όσον αφορά την περαιτέρω χρήση των δεδομένων του δημόσιου τομέα, δηλαδή επιθυμούν την υιοθέτηση της επιλογής της «ήπιας νομοθετικής παρέμβασης».

Οι περαιτέρω χρήστες δεδομένων (συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ) προκρίνουν την επιλογή της ταχείας και ουσιαστικής προόδου όσον αφορά την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του δεδομένων προς περαιτέρω χρήση, δηλαδή την επιλογή της «εντατικής νομοθετικής παρέμβασης».

Η θέση της ΕΟΚΕ:

Μολονότι η προτεινόμενη οδηγία στοχεύει στην αύξηση του όγκου των δεδομένων προς περαιτέρω χρήση και στην ενίσχυση της θέσης των ΜΜΕ στην αγορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε να υιοθετήσει την «ήπια νομοθετική παρέμβαση» χωρίς να αξιοποιεί πλήρως τις πιθανές δυνατότητες βελτίωσης των προβληματικών τομέων.

Για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των στόχων, όπως αυτοί προκύπτουν από την τροποποίηση της οδηγίας, είναι απαραίτητο να αναληφθεί πιο ενεργός και στοχευμένη δράση και, κατά την αντιμετώπιση των μεμονωμένων απτών προβλημάτων, να επιλεχθεί η λύση της «εντατικής νομοθετικής παρέμβασης». Αυτό μπορεί να συνοδεύεται από τροποποίηση των εναλλακτικών επιλογών που παρατίθενται στην εκτίμηση επιπτώσεων.

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Ψήφοι υπέρ:

87

Ψήφοι κατά:

58

Αποχές:

6


(1)  Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα (αναδιατύπωση), COM(2018) 234 final.

(2)  Περίληψη της εκτίμησης επιπτώσεων [SWD(2018) 128].


Top