Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017PC0772

    Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 1313/2013/ΕΕ περί μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης

    COM/2017/0772 final - 2017/0309 (COD)

    Βρυξέλλες, 23.11.2017

    COM(2017) 772 final

    2017/0309(COD)

    Πρόταση

    ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    για την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 1313/2013/ΕΕ περί μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης


    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

    Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

    Στόχος της πρότασης είναι η εισαγωγή ορισμένων στοχευμένων αλλαγών στην απόφαση αριθ. 1313/2013/ΕΕ του Συμβουλίου («η απόφαση)» περί μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης («ο μηχανισμός της Ένωσης»), βάσει της οποίας η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει, συντονίζει και συμπληρώνει τις δράσεις των κρατών μελών στον τομέα της πολιτικής προστασίας με σκοπό την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών εντός και εκτός Ένωσης. Με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και της επιμερισμένης ευθύνης, γενικός στόχος της παρούσας πρότασης είναι να διασφαλιστεί ότι η Ένωση μπορεί να παρέχει καλύτερη στήριξη σε καταστάσεις κρίσης και έκτακτης ανάγκης στους πολίτες της εντός και εκτός Ευρώπης. Στην πρόταση αναγνωρίζεται ότι οι προσπάθειες πρόληψης των καταστροφών έχουν καίρια σημασία προκειμένου να περιοριστεί η ανάγκη παροχής στήριξης σε καταστάσεις κρίσης και έκτακτης ανάγκης.

    Σύμφωνα με την πρόσφατη ενδιάμεση αξιολόγηση του ΜΠΠΕ 1 , η οποία προβλέπεται στο άρθρο 34 της απόφασης αριθ. 1313/2013/ΕΕ, και άλλες αξιολογήσεις επιδόσεων, όπως η αξιολόγηση του ΜΠΠΕ από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο 2 , ο μηχανισμός της Ένωσης έχει αποδειχθεί χρήσιμο εργαλείο για την κινητοποίηση και τον συντονισμό της βοήθειας που παρέχεται από τα συμμετέχοντα κράτη κατά την αντιμετώπιση κρίσεων εντός και εκτός Ένωσης, αποτελώντας απτή απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Ωστόσο, κάποια συμπεράσματα που αντλήθηκαν από τα εν λόγω έγγραφα, καθώς και πρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία, οδήγησαν στον προσδιορισμό ορισμένων τομέων στους οποίους απαιτείται νομοθετική αλλαγή. Εν προκειμένω, βασική παράμετρο αποτέλεσε η επιχειρησιακή πείρα, καθώς αντιπροσωπεύει σημαντικό παράγοντα που οδήγησε στην ανάληψη της παρούσας πρωτοβουλίας, δεδομένου ότι έχει αναδείξει τους περιορισμούς του ισχύοντος πλαισίου.

    Από το 2013, η Ένωση έχει αντιμετωπίσει μεγάλο αριθμό καταστροφών με τραγικές απώλειες ζωών και άλλες καταστροφικές συνέπειες για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τις κοινότητες και το περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, η αντιμετώπιση διαφόρων πρόσφατων καταστροφών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπιστικών επιπτώσεων της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, της έλλειψης διαθέσιμων πόρων κατά τη διάρκεια των περιόδων δασικών πυρκαγιών του 2016 και του 2017, εκ των οποίων η δεύτερη ήταν ιδιαίτερα μακρά και έντονη και είχε ως αποτέλεσμα περισσότερους από 100 θανάτους, καθώς και των σοβαρών επιπτώσεων σειράς τυφώνων στην Καραϊβική και ισχυρών καταιγίδων και πλημμυρών στην ΕΕ, αποτέλεσε πραγματική δοκιμασία αντοχής για τον ΜΠΠΕ. Αυτό έγινε ιδιαιτέρως αισθητό στο πλαίσιο καταστάσεων έκτακτης ανάγκης μεγάλης κλίμακας που έπληξαν πολλά κράτη μέλη ταυτόχρονα. Στις περιπτώσεις αυτές, ο εθελοντικός χαρακτήρας της συμβολής των κρατών μελών για την αντιμετώπιση καταστροφών υπήρξε πολύ συχνά ανεπαρκής και αποκαλύφθηκαν οι υφιστάμενες ελλείψεις σε ορισμένες κρίσιμες ικανότητες αντιμετώπισης, όπως περιγράφονται στην έκθεση σχετικά με τις ελλείψεις σε επίπεδο ικανοτήτων που δημοσιεύθηκε στις αρχές του 2017 3 . Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα στο πλαίσιο αυτό αποτελεί η αδυναμία της συλλογικής ικανότητας της ΕΕ να ανταποκριθεί και στα 17 αιτήματα παροχής βοήθειας σε δασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων μόνα τα 10 κατέστη δυνατό να ικανοποιηθούν, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις σημειώθηκαν καθυστερήσεις οι οποίες περιόρισαν τον έγκαιρο χαρακτήρα της επέμβασης.

    Δεδομένου του πλαισίου αυτού, υπάρχουν βάσιμοι λόγοι που επιβάλλουν τη στοχευμένη αναθεώρηση της ισχύουσας νομοθεσίας για τον ΜΠΠΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κυριότερες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει σήμερα ο μηχανισμός της Ένωσης. Συγκεκριμένα, οι αλλαγές που περιέχονται στην παρούσα πρόταση αποσκοπούν στην επίτευξη των ακόλουθων στόχων:

    α) ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της προληπτικής δράσης στο πλαίσιο του κύκλου διαχείρισης κινδύνων καταστροφών, καθώς και ενίσχυση της διασύνδεσης με άλλες βασικές πολιτικές της ΕΕ στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης καταστροφών·

    β) ενίσχυση της συλλογικής ικανότητας της Ένωσης και των κρατών μελών για την αντιμετώπιση καταστροφών, και κάλυψη των επαναλαμβανόμενων και αναδυόμενων ελλείψεων σε επίπεδο ικανοτήτων, ειδικότερα με τη δημιουργία ειδικών εφεδρικών ικανοτήτων αντιμετώπισης σε ενωσιακό επίπεδο, για την ανάπτυξη των οποίων θα αποφασίζει η Επιτροπή, η οποία διατηρεί τη διοίκηση και τον έλεγχο (οι εν λόγω εφεδρικές ικανότητες θα αποκαλούνται σύστημα rescEU). Το σύστημα rescEU θα είναι εξοπλισμένο με επιλεγμένες ικανότητες άμεσης αντίδρασης σε δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας, κατά περίπτωση. Έπειτα από συζητήσεις με τα κράτη μέλη, θα πρέπει επίσης να προβλεφθεί, για περιπτώσεις επιδημιών όπως οι ιοί Έμπολα και Ζίκα, κινητό νοσοκομείο το οποίο θα μπορεί να αναπτύσσεται ταχέως εντός ή εκτός Ένωσης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ιατρικού Σώματος. Επίσης, η Ευρώπη έχει δεχθεί πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις. Η διαθεσιμότητα των ικανοτήτων αυτών σε επίπεδο ΕΕ θα συμβάλει επίσης στη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και στη μείωση του κόστους προμήθειας των ίδιων ικανοτήτων μεμονωμένα·

    γ) διασφάλιση της ευελιξίας και της αποτελεσματικότητας του μηχανισμού της Ένωσης όσον αφορά τις οικείες διοικητικές διαδικασίες για τη στήριξη επιχειρήσεων αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

    Η ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας έχει αναγνωριστεί ευρέως, λόγω των τάσεων που παρατηρούνται όσον αφορά τις καταστροφές, συμπεριλαμβανομένων των ακραίων καιρικών φαινομένων, καθώς και δεδομένων των ανησυχιών σχετικά με την εσωτερική ασφάλεια. Η παρούσα πρόταση βασίζεται σε πρόσφατη περαιτέρω ανάλυση και προσεκτική εξέταση των ελλείψεων που εντοπίστηκαν, δραστηριότητες που αναλήφθηκαν από κοινού με τις αρμόδιες αρχές πολιτικής προστασίας.

    Συνοχή με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

    Η παρούσα πρόταση συμβάλλει σε μία από τις δέκα πολιτικές προτεραιότητες που έχουν καθοριστεί από την Επιτροπή για την περίοδο 2015-2019, και συγκεκριμένα στην εγκαθίδρυση ενός «χώρου δικαιοσύνης και θεμελιωδών δικαιωμάτων με βάση την αμοιβαία εμπιστοσύνη». Η αμοιβαία εμπιστοσύνη κατοχυρώνεται στην αρχή της αλληλεγγύης, η οποία αποτελεί τη βάση της απόφασης αριθ. 1313/2013/ΕΕ, και θα ενισχυθεί στο πλαίσιο της παρούσας πρότασης, παράλληλα με τις αρχές της επιμερισμένης ευθύνης και της λογοδοσίας.

    Οι προτεινόμενες αλλαγές συνάδουν πλήρως με τον ευρύτερο στόχο της δημιουργίας μιας «Ευρώπης που προστατεύει», ο οποίος λειτουργεί ως γνώμονας των προσπαθειών της Επιτροπής κατά τα τελευταία έτη και θα συνεχίσει να το πράττει στο εγγύς μέλλον. Η παρούσα πρόταση βασίζεται στα θετικά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής εντός του υφιστάμενου πλαισίου και αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των ελλείψεών του με ενισχυμένες διατάξεις, προκειμένου το πλαίσιο αυτό να συνεχίσει να στηρίζει, να συντονίζει και να συμπληρώνει τις δράσεις των κρατών μελών στον συγκεκριμένο τομέα.

    Συνοχή με άλλες πολιτικές της Ένωσης

    Οι προβλεπόμενες δράσεις στο πλαίσιο του αναθεωρημένου ΜΠΠΕ ευθυγραμμίζονται με τον γενικό στόχο της Ένωσης να διασφαλιστεί ότι όλες οι σχετικές πολιτικές και τα μέσα της ΕΕ συμβάλλουν στην ενίσχυση των ικανοτήτων της Ένωσης όσον αφορά τη διαχείριση κινδύνων καταστροφών, από την πρόληψη μέχρι την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση των καταστροφών, καθώς και την αποκατάστασή τους. Επίσης η παρούσα πρόταση αντικατοπτρίζει τον στόχο της στήριξης της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, ο οποίος καθορίζεται στο άρθρο 3 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ειδικότερα, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στη διασφάλιση στενού συντονισμού και συνεκτικότητας με δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο άλλων πολιτικών, όπως η πολιτική για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, και μέσων της ΕΕ στον τομέα της πρόληψης των καταστροφών και της μείωσης του κινδύνου καταστροφών, όπως οι πολιτικές για τη συνοχή, την αγροτική ανάπτυξη, την έρευνα, την υγεία, καθώς και τη μετανάστευση και την ασφάλεια. Ομοίως, με την πρόταση επιδιώκεται η δημιουργία ισχυρότερων συνεργειών με την πολιτική για την ανθρωπιστική βοήθεια, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης εκτός Ένωσης.

    Επί του παρόντος, οι στόχοι που επιδιώκονται με την παρούσα πρόταση δεν μπορούν να επιτευχθούν με καμία άλλη νομοθετική πράξη στο πλαίσιο άλλων πολιτικών της Ένωσης. Ως εκ τούτου, δεν αναμένεται επίσης να υπάρξει αλληλεπικάλυψη δράσεων στον τομέα.

    2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

    Νομική βάση

    Η νομική βάση για την παρούσα πρόταση είναι το άρθρο 196 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

    Οι στόχοι της πρότασης δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν επαρκώς από τα κράτη μέλη εάν αυτά ενεργούν μεμονωμένα. Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Ένωσης δημιουργήθηκε επειδή οι σοβαρές καταστροφές μπορεί να υπερβούν τις ικανότητες αντιμετώπισης που διαθέτει κάθε κράτος μέλος που ενεργεί μεμονωμένα. Στο επίκεντρο του μηχανισμού βρίσκεται η παροχή άρτια συντονισμένης και ταχείας αμοιβαίας βοήθειας μεταξύ των κρατών μελών.

    Πέραν των τροποποιήσεων για τη διασφάλιση συνοχής και απλούστευσης, στην παρούσα πρόταση προβλέπονται επίσης πρόσθετες δυνατότητες ενίσχυσης της συλλογικής ικανότητας ετοιμότητας και αντιμετώπισης καταστροφών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περίπτωση καταστροφής, ή πολλών καταστροφών, με ευρείες επιπτώσεις οι οποίες υπερβαίνουν τις ικανότητες ενός κρίσιμου αριθμού κρατών μελών ταυτόχρονα και μπορεί να παραλύσουν τον μηχανισμό παροχής αμοιβαίας βοήθειας μεταξύ τους. Το ίδιο ισχύει για ικανότητες που θα απαιτούνταν στο πλαίσιο σεναρίου μείζονος καταστροφής χαμηλής πιθανότητας αλλά υψηλού αντίκτυπου. Στις περιπτώσεις αυτές, είναι σαφές ότι τα κράτη μέλη δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν από μόνα τους επαρκή ικανότητα αντιμετώπισης και, ως εκ τούτου, απαιτείται η στήριξη της ΕΕ για την ενίσχυση και τη συμπλήρωση της δράσης των κρατών μελών σύμφωνα με το άρθρο 196 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη που απορρέουν από τη μείωση των απωλειών ανθρώπινων ζωών και των περιβαλλοντικών, οικονομικών και υλικών ζημιών, η πρόταση παράγει σαφή προστιθέμενη αξία σε επίπεδο ΕΕ.

    Αναλογικότητα

    Η πρόταση δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη των στόχων. Αντιμετωπίζει ελλείψεις οι οποίες εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αξιολόγησης και άλλων πρόσφατων εγγράφων αξιολόγησης των επιδόσεων του ΜΠΠΕ (ειδική έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) σχετικά με τον ΜΠΠΕ 4 , προαναφερόμενη έκθεση της Επιτροπής σχετικά με την επιτευχθείσα πρόοδο και τις εναπομένουσες ελλείψεις στην Ευρωπαϊκή Ικανότητα Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών 5 , και επισκόπηση κινδύνων στην ΕΕ 6 ) και προτείνει λύσεις σύμφωνα με την εντολή που έχει δοθεί από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Ο διοικητικός φόρτος για την Ένωση και τα κράτη μέλη είναι περιορισμένος και δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη των στόχων της πρότασης. Επιπλέον, ο εξορθολογισμός ορισμένων ποσοστών συγχρηματοδότησης της ΕΕ και η κατάργηση της συγχρηματοδότησης σε ορισμένους τομείς θα οδηγήσουν σε μείωση του διοικητικού φόρτου.

    Επιλογή της νομικής πράξης

    Πρόταση απόφασης για την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 1313/2013/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης.

    3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

    Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

    Οι ελλείψεις στην κάλυψη των οποίων αποσκοπεί η παρούσα πρόταση προσδιορίστηκαν με βάση την επιχειρησιακή πείρα, καθώς και με βάση τα αποτελέσματα της εκτενούς διαβούλευσης που διεξήχθη πρόσφατα με τα ενδιαφερόμενα μέρη στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αξιολόγησης του ΜΠΠΕ 7 . Γενικός στόχος της εν λόγω διαβούλευσης ήταν να δοθεί σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη η δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με τις επιδόσεις του ΜΠΠΕ κατά το πρώτο εξάμηνο της εφαρμογής του. Οι ειδικοί στόχοι ήταν οι εξής:

    α)Η συλλογή απόψεων και γνωμών των Ευρωπαίων πολιτών σχετικά με τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής από τον ΜΠΠΕ·

    β)ο προσδιορισμός της σημασίας των διαφόρων προτεραιοτήτων για τη διαχείριση των κινδύνων καταστροφών όπως γίνονται αντιληπτές σε ολόκληρη την ΕΕ·

    γ)η λήψη στοχευμένης ανατροφοδότησης και τεχνικών συμβουλών από τα κύρια ενδιαφερόμενα μέρη του ΜΠΠΕ·

    δ)η συλλογή αποδεικτικών στοιχείων προς υποστήριξη της ενδιάμεσης αξιολόγησης του ΜΠΠΕ για καθένα από τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης.

    Στις δραστηριότητες διαβούλευσης συμμετείχαν τέσσερις κύριες ομάδες ενδιαφερόμενων μερών:

    Οντότητες που εφαρμόζουν τον ΜΠΠΕ: οι αρχές πολιτικής προστασίας των κρατών μελών που συνεισφέρουν με μονάδες και/ή εμπειρογνώμονες στην ευρωπαϊκή ικανότητα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών· άλλες αρχές πολιτικής προστασίας των κρατών μελών· οι αρχές πολιτικής προστασίας των συμμετεχόντων κρατών 8 .

    Οντότητες που επηρεάζονται από τον ΜΠΠΕ: χώρες υποδοχής που έχουν λάβει στήριξη από τον ΜΠΠΕ (ΕΕ, υποψήφιες προς ένταξη χώρες, χώρες της Ευρωπαϊκής Γειτονίας και άλλες τρίτες χώρες), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Επιτροπή των Περιφερειών, τοπικές αρχές.

    Οντότητες με δεδηλωμένο ενδιαφέρον για τον ΜΠΠΕ: άλλες αρχές των κρατών μελών, άλλες αρχές των συμμετεχόντων κρατών, οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών, η Παγκόσμια Τράπεζα, ΜΚΟ, ο ιδιωτικός τομέας, ιδρύματα κ.λπ.

    Οντότητες με εμπειρογνωσία σχετική με τον ΜΠΠΕ (δηλ. διαχείριση των κινδύνων καταστροφών): πανεπιστήμια/κέντρα αριστείας και ομάδες προβληματισμού, κυρίως στα συμμετέχοντα κράτη.

    Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

    Η ενδιάμεση αξιολόγηση στην οποία βασίζεται η παρούσα πρόταση διενεργήθηκε από εξωτερικό αξιολογητή μεταξύ Σεπτεμβρίου 2016 και Ιουνίου 2017. Η αξιολόγηση βασίστηκε σε παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια συζητήσεων με τα συμμετέχοντα κράτη (συνεδριάσεις με την Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας, την ομάδα εργασίας του Συμβουλίου για τον τομέα της πολιτικής προστασίας και γενικούς διευθυντές) και στο πλαίσιο αυτής λήφθηκαν υπόψη οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από ανοικτή δημόσια διαβούλευση, από την ειδική έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) σχετικά με τον ΜΠΠΕ και από την έκθεση της Επιτροπής σχετικά με την επιτευχθείσα πρόοδο και τις εναπομένουσες ελλείψεις στην ΕΙΑΕΑ.

    Η αξιολόγηση περιλάμβανε τρεις φάσεις:

    i)αρχικό στάδιο, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εξέταση βάσει εγγράφων των δραστηριοτήτων του ΜΠΠΕ και διερευνητικές συνεντεύξεις με αρμόδιους υπαλλήλους·

    ii)έρευνα, συμπεριλαμβανομένης στοχευμένης διαβούλευσης με τα κύρια ενδιαφερόμενα μέρη του ΜΠΠΕ 9 μέσω διαδικτυακών ερευνών, προσωπικών και τηλεφωνικών συνεντεύξεων και τριών περιπτωσιολογικών μελετών (δασικές πυρκαγιές στην Κύπρο, άσκηση μονάδας στην Εσθονία, μεταναστευτική κρίση)·

    iii)ανάλυση και σύνθεση, συμπεριλαμβανομένης τριγωνοποίησης δεδομένων, εκπόνησης συμπερασμάτων και συστάσεων, και σύνταξης.

    Η προαναφερθείσα ανοικτή δημόσια διαβούλευση πραγματοποιήθηκε στο διαδίκτυο, είχε διάρκεια τριών μηνών (Νοέμβριος 2016 – Φεβρουάριος 2017) και προσείλκυσε 130 συμμετέχοντες από ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίοι παρείχαν ανατροφοδότηση σχετικά με τον ΜΠΠΕ. Στο τέλος Μαρτίου 2017 δημοσιεύτηκε έκθεση σχετικά με το αποτέλεσμα της ανοικτής δημόσιας διαβούλευσης 10 .

    Εκτίμηση των επιπτώσεων

    Δεν διενεργήθηκε εκτίμηση επιπτώσεων για να συνοδεύσει την παρούσα πρόταση, δεδομένης της εξαιρετικά επείγουσας ανάγκης να εφαρμοστούν οι προτεινόμενες αλλαγές λόγω των ελλείψεων σε κρίσιμες ικανότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες καταδείχθηκαν ιδιαιτέρως κατά την περίοδο δασοπυρόσβεσης του 2017. Οι ελλείψεις αυτές επηρέασαν σημαντικά την αντίδραση της ΕΕ σε καταστροφές και είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλο αριθμό θυμάτων, σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις και καταστροφή του περιβάλλοντος.

    Καταλληλότητα και απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου

    Η προτεινόμενη αναθεώρηση είναι περιορισμένης εμβέλειας και περιορισμένου χαρακτήρα, εξισορροπεί τα συμφέροντα των κρατών μελών και είναι αναλογική προς τα απαιτούμενα από επιχειρησιακή άποψη.

    Δεδομένου ότι πρόκειται για αναθεώρηση υφιστάμενης νομοθετικής πράξης, η Επιτροπή εξέτασε δυνατότητες απλούστευσης και μείωσης του φόρτου. Παρότι προσδιορίστηκαν διάφορα μέτρα απλούστευσης, όπως εξηγείται κατωτέρω, δεν κατέστη δυνατή η ποσοτικοποίησή τους, λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας δεδομένων εντός των στενών χρονικών πλαισίων.

    Με την παρούσα πρόταση εξαλείφεται η γραφειοκρατία μέσω της εισαγωγής ειδικής αναφοράς στη χρήση μοναδιαίων ποσών, ποσών κατ’ αποκοπήν και κατ’ αποκοπήν συντελεστών σε σχέση με τη συγχρηματοδότηση των δαπανών μεταφοράς. Επιπλέον, απλουστεύονται οι υφιστάμενες διοικητικές διαδικασίες μέσω του εξορθολογισμού των κανόνων συγχρηματοδότησης.

    Γενικότερα, σκοπός της παρούσας πρότασης είναι η επικαιροποίηση των επιχειρησιακών διαδικασιών ώστε να εξασφαλιστεί ότι είναι κατάλληλες για τον προβλεπόμενο σκοπό, ευέλικτες, κατανοητές και εύκολες στην εφαρμογή τους, διασφαλίζοντας έτσι ότι τα κράτη μέλη έχουν πρόσβαση σε στήριξη και διευκόλυνση από τον μηχανισμό της Ένωσης όταν χρειάζεται. Για παράδειγμα, οι πρόσφατες καταστροφές κατέδειξαν ότι η Ένωση ενδέχεται να μην είναι επαρκώς εξοπλισμένη για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης με ευρείες επιπτώσεις οι οποίες πλήττουν πολλά κράτη μέλη ταυτόχρονα (π.χ. δασικές πυρκαγιές, ακραία καιρικά φαινόμενα, μεγάλης κλίμακας πλημμύρες, σεισμοί, επιδημίες (όπως ο ιός Έμπολα), τρομοκρατικές επιθέσεις). Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα κράτη μέλη δεν είναι πάντοτε σε θέση να παράσχουν βοήθεια.

    4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

    Όπως αναφέρεται στο άρθρο 19 της απόφασης αριθ. 1313/2013/ΕΕ, το συνολικό χρηματοδοτικό κονδύλιο για την εφαρμογή του μηχανισμού της Ένωσης κατά την περίοδο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2014-2020, ανέρχεται σε 368,4 εκατ. EUR. Το ποσό αυτό αποτελείται από συνεισφορά ύψους 223,8 εκατ. EUR από τον τομέα 3 «Ασφάλεια και ιθαγένεια» και συνεισφορά ύψους 144,6 εκατ. EUR από τον τομέα 4 «Η Ευρώπη στον κόσμο». Επιπλέον, οι διοικητικές δαπάνες και οι δαπάνες ανθρώπινου δυναμικού καλύπτονται από τον τομέα 5 για συνολικό ποσό περίπου 52,5 εκατ. EUR.

    Σκοπός είναι η επίτευξη των στόχων που καθορίζονται στο τμήμα 1 ανωτέρω, και συγκεκριμένα:

    η ενίσχυση της συλλογικής ικανότητας των κρατών μελών και της Ένωσης για την αντιμετώπιση καταστροφών με τη δημιουργία ειδικών εφεδρικών ικανοτήτων αντιμετώπισης, υπό τη διοίκηση και τον έλεγχο της Επιτροπής (rescEU)·

    η εφαρμογή υψηλότερων ποσοστών συγχρηματοδότησης (75 %) των ικανοτήτων που τίθενται στη διάθεση της ευρωπαϊκής δεξαμενής. Περιλαμβάνονται δαπάνες προσαρμογής, επισκευής, μεταφοράς και λειτουργίας·

    μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη και βελτίωση της συνοχής με άλλες βασικές πολιτικές της ΕΕ, και·

    ενίσχυση της συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες.

    Η παρούσα πρόταση επιδιώκει τη συνολική αύξηση του χρηματοδοτικού κονδυλίου για τον ΜΠΠΕ για την περίοδο 2018-2020 κατά 280 εκατ. EUR επιπλέον.

    5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

    Εφαρμόζεται το άρθρο 34 παράγραφος 2 της απόφασης αριθ. 1313/2013/ΕΕ περί μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης. Στο άρθρο προβλέπεται ότι οι δράσεις που λαμβάνουν χρηματοδοτική συνδρομή παρακολουθούνται τακτικά προκειμένου να ελέγχεται η υλοποίησή τους. Προβλέπονται επίσης γενικές απαιτήσεις όσον αφορά την αξιολόγηση από την Επιτροπή της εφαρμογής της απόφασης και την υποβολή εκθέσεων ενδιάμεσης και εκ των υστέρων αξιολόγησης, καθώς και την υποβολή ανακοίνωσης σχετικά με την εφαρμογή. Τέτοιου είδους αξιολογήσεις θα πρέπει να βασίζονται στους δείκτες που προβλέπονται στο άρθρο 3 της απόφασης.

    Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

    Η παρούσα πρόταση τροποποιεί περιορισμένο αριθμό άρθρων της απόφασης αριθ. 1313/2013/ΕΕ προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που αναφέρονται ανωτέρω.

    Όσον αφορά τον πρώτο στόχο, δηλαδή την ενίσχυση της συλλογικής ικανότητας αντιμετώπισης καταστροφών και την παροχή στήριξης στα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση των καταστροφών που, τα τελευταία έτη, έπληξαν κυρίως τον κοινωνικό ιστό της Ευρώπης (ικανότητες εναέριας αντιμετώπισης πυρκαγιών, άντληση υψηλής δυναμικότητας, έρευνα και διάσωση σε αστικό περιβάλλον, κινητά νοσοκομεία και ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης), ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με τα ακόλουθα μέσα:

    Δημιουργία ειδικών εφεδρικών πόρων: rescEU. Με την παρούσα πρόταση επιτρέπεται ρητά στην Επιτροπή να αποκτήσει δικές της επιχειρησιακές ικανότητες και να θεσπίσει ρυθμίσεις για τη διασφάλιση ταχείας πρόσβασης στις ικανότητες αυτές, προκειμένου να δημιουργηθούν ειδικοί εφεδρικοί πόροι οι οποίοι θα συμβάλουν στην κάλυψη υφιστάμενων ελλείψεων σε εθνικό επίπεδο. Οι ικανότητες που θα ενοικιάζονται ή θα μισθώνονται μέσω ρυθμίσεων της ΕΕ ή θα αγοράζονται με πλήρη χρηματοδότηση από την ΕΕ θα καθίστανται μέρος του rescEU. Όλες οι δαπάνες για τις εν λόγω ικανότητες θα καλύπτονται πλήρως από χρηματοδότηση της ΕΕ, η οποία θα διατηρεί την επιχειρησιακή διοίκηση και τον επιχειρησιακό έλεγχο των πόρων αυτών και θα αποφασίζει για την ανάπτυξή τους, κατόπιν ενεργοποίησης του μηχανισμού. Ο προσδιορισμός πρόσθετων ικανοτήτων θα πραγματοποιείται σε διαβούλευση με ομάδα εμπειρογνωμόνων του rescEU.

    Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής ικανότητας αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών, στο πλαίσιο της οποίας τα κράτη μέλη μπορούν να δεσμεύουν εκ των προτέρων εθνικές ικανότητες αντιμετώπισης (π.χ. ανίχνευση και δειγματοληψία χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών (ΧΒΡΠ) υλικών, καθαρισμός νερού, αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών στο έδαφος, διάσωση πλημμυροπαθών με λέμβους ή άλλες ικανότητες όπως κινητά εργαστήρια), θα συνεχίσει να αποτελεί κεντρικό στοιχείο του ΜΠΠΕ και πλέον η ικανότητα αυτή θα είναι γνωστή ως «ευρωπαϊκή δεξαμενή πολιτικής προστασίας». Με την παρούσα πρόταση αναθεωρείται το σύστημα κινήτρων για τη διάθεση πόρων στην ευρωπαϊκή δεξαμενή πολιτικής προστασίας μέσω της αύξησης των ποσοστών συγχρηματοδότησης, καθώς και των κατηγοριών επιλέξιμων δαπανών. Ειδικότερα, βάσει της νέας πρότασης, για τους πόρους που διατίθενται στην ευρωπαϊκή δεξαμενή πολιτικής προστασίας θα παρέχεται ποσοστό κάλυψης 75 % όλων των δαπανών που πραγματοποιούνται στη διάρκεια επιχειρήσεων του ΜΠΠΕ εντός της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών προσαρμογής, επισκευής, μεταφοράς και λειτουργίας.

    Οι ικανότητες που λαμβάνουν οποιουδήποτε είδους συγχρηματοδότηση από την ΕΕ θα πρέπει να περιλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή δεξαμενή πολιτικής προστασίας. Προκειμένου να απλουστευθεί το σύστημα και η διαθεσιμότητα πόρων να καταστεί περισσότερο προβλέψιμη, δεν θα χορηγείται πλέον χρηματοδοτική συνδρομή για πόρους που δεν περιλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή δεξαμενή πολιτικής προστασίας. Τέλος, στην πρόταση συμπεριλήφθηκαν ενισχυμένα κίνητρα για τη συγκέντρωση ικανοτήτων (π.χ. η Επιτροπή καλύπτει τις δαπάνες μεταφοράς της «προς συγκέντρωση» βοήθειας από το ένα κράτος μέλος στο άλλο, καθώς και τις δαπάνες διαμετακόμισης και αποθήκευσης της συγκεντρωμένης βοήθειας σε τρίτες χώρες).

    Όσον αφορά τον δεύτερο στόχο, η διασύνδεση μεταξύ πρόληψης, ετοιμότητας και αντιμετώπισης έχει ενισχυθεί μέσω της σύνδεσης των εκτιμήσεων κινδύνων με τον σχεδιασμό της διαχείρισης κινδύνων και την επιβολή στα κράτη μέλη της υποχρέωσης να υποβάλουν τα οικεία σχέδια διαχείρισης κινδύνων στην Επιτροπή το αργότερο έως τις 31 Ιανουαρίου 2019. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλα τα κράτη μέλη εφαρμόζουν αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης και ότι το rescEU δεν θα χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο των εθνικών ικανοτήτων, η Επιτροπή θα έχει τη δυνατότητα να απαιτεί ειδικά σχέδια πρόληψης και ετοιμότητας από ένα ή περισσότερα κράτη μέλη. Εκτός από βραχυπρόθεσμες δράσεις πρόληψης, στα σχέδια πρόληψης πρέπει να περιλαμβάνονται επίσης μακροπρόθεσμες προσπάθειες πρόληψης με γνώμονα τη συνολική προσαρμογή στις αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, ο μελλοντικός σχεδιασμός σεναρίων θα πρέπει να βασίζεται σε εκτιμήσεις κινδύνων και ανάπτυξη ικανοτήτων, δημιουργώντας ισχυρότερη πραγματική διασύνδεση μεταξύ πρόληψης, ετοιμότητας και αντιμετώπισης.

    Η συνοχή με άλλα μέσα της Ένωσης για την πρόληψη και τη διαχείριση κινδύνων καταστροφών ενισχύεται επίσης με τη δημιουργία διασύνδεσης μεταξύ του παρόντος μηχανισμού και των πολιτικών για τη συνοχή, την αγροτική ανάπτυξη, την υγεία και την έρευνα. Η πρόοδος των κρατών μελών όσον αφορά την πρόληψη και την ετοιμότητα θα αποτελεί βάση τεκμηρίωσης των αποφάσεων χρηματοδότησης στον τομέα αυτό. Επιπλέον, όσον αφορά τη συνοχή με άλλες πολιτικές της ΕΕ που εφαρμόζονται στην αντιμετώπιση καταστροφών, βελτιώνεται επίσης η συμπληρωματικότητα και/ή ο συγχρονισμός της χρηματοδοτικής συνδρομής που διατίθεται στο πλαίσιο του μηχανισμού της Ένωσης και άλλων μέσων της Ένωσης (όπως ο κανονισμός για την ανθρωπιστική βοήθεια). Στο πλαίσιο αυτό, η παρέκκλιση από το άρθρο 129 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 11 θα διασφαλίσει την καλύτερη αξιοποίηση των υφιστάμενων δυνατοτήτων χρηματοδότησης και θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων αντιμετώπισης από τα κράτη μέλη. Επίσης, ενισχύεται η προβολή της ΕΕ μέσω ειδικού άρθρου.

    Όσον αφορά τον δεύτερο στόχο, και με σκοπό την ενίσχυση της συνοχής των πολιτικών, στην παρούσα πρόταση περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις με τις οποίες διασφαλίζεται ότι η εκταμίευση κονδυλίων της ΕΕ μέσω του μηχανισμού της Ένωσης συνοδεύεται από επαρκή προβολή της Ένωσης. Ας σημειωθεί σχετικά ότι η παρούσα πρόταση ανοίγει επίσης τον δρόμο προς την ανάπτυξη ειδικής δομής τύπου δικτύου, του δικτύου γνώσεων για την πολιτική προστασία της Ένωσης, το οποίο θα ενισχύσει το σκέλος κατάρτισης του ΜΠΠΕ, σε στενή συνεργασία με τις υφιστάμενες σχετικές εθνικές δομές στον τομέα αυτό.

    Τέλος, όσον αφορά τον τρίτο στόχο, με την παρούσα πρόταση επιδιώκεται ο εξορθολογισμός των διοικητικών διαδικασιών προκειμένου να μειωθούν οι καθυστερήσεις στην ανάπτυξη της βοήθειας. Το ισχύον σύστημα απλουστεύεται με τη θέσπιση μιας μόνο κατηγορίας πόρων αντιμετώπισης για τη χρήση των οποίων απαιτείται συγχρηματοδότηση από τα κράτη μέλη και τον προϋπολογισμό της ΕΕ, δηλαδή της ευρωπαϊκής δεξαμενής πολιτικής προστασίας. Εισάγεται ειδική αναφορά στη χρήση μοναδιαίων ποσών, ποσών κατ’ αποκοπήν και κατ’ αποκοπήν συντελεστών όσον αφορά τη συγχρηματοδότηση των δαπανών μεταφοράς, με σκοπό τη βελτίωση τόσο της συνέπειας όσο και της αποτελεσματικότητας. Επιπλέον, έχουν συμπεριληφθεί ειδικές διατάξεις οι οποίες περιορίζουν την ενεργοποίηση του μηχανισμού της Ένωσης σε περίοδο 90 ημερών (εκτός εάν αιτιολογείται διαφορετικά), προκειμένου να αποσαφηνιστεί το πεδίο εφαρμογής και να παρασχεθούν κίνητρα για τη χρήση των πόρων κατά το στάδιο της άμεσης αντίδρασης.

    2017/0309 (COD)

    Πρόταση

    ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    για την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 1313/2013/ΕΕ περί μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης

    ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 196,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

    Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

    Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών,

    Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Ένωσης («ο μηχανισμός της Ένωσης»), ο οποίος διέπεται από την απόφαση αριθ. 1313/2013/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 12 , ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ της Ένωσης και των κρατών μελών και διευκολύνει τον συντονισμό στον τομέα της πολιτικής προστασίας με σκοπό τη βελτίωση της αντιμετώπισης φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών από την Ένωση.

    (2)Αναγνωρίζοντας ότι η πρόληψη, η ετοιμότητα και η αντιμετώπιση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών αποτελούν πρωτίστως ευθύνη των κρατών μελών, ο μηχανισμός της Ένωσης προωθεί την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    (3)Οι φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, συχνά χωρίς προειδοποίηση. Είτε οφείλονται σε φυσικά είτε σε ανθρωπογενή αίτια, οι καταστροφές εμφανίζονται ολοένα πιο συχνά, γίνονται πιο ακραίες και πολύπλοκες καθώς επιδεινώνονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ανεξαρτήτως εθνικών συνόρων. Οι συνέπειες των καταστροφών για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την οικονομία μπορούν να είναι τεράστιες.

    (4)Από τις πρόσφατες εμπειρίες προκύπτει ότι η εξάρτηση από εθελοντικές προσφορές αμοιβαίας βοήθειας, υπό τον συντονισμό και με τη διευκόλυνση του μηχανισμού της Ένωσης, δεν διασφαλίζει πάντοτε τη διάθεση επαρκών ικανοτήτων για την ικανοποιητική κάλυψη των βασικών αναγκών των ανθρώπων που πλήττονται από καταστροφές, ούτε την κατάλληλη προστασία του περιβάλλοντος και των περιουσιών. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο όταν τα κράτη μέλη πλήττονται ταυτόχρονα από επαναλαμβανόμενες καταστροφές και η συλλογική ικανότητα είναι ανεπαρκής.

    (5)Η πρόληψη είναι ζήτημα καίριας σημασίας για την προστασία από καταστροφές και απαιτεί την ανάληψη περαιτέρω δράσης. Για τον σκοπό αυτό, τα κράτη μέλη θα πρέπει να ανταλλάσσουν εκτιμήσεις κινδύνων σε τακτική βάση, καθώς και περιλήψεις του οικείου σχεδιασμού διαχείρισης των κινδύνων καταστροφών, προκειμένου να διασφαλιστεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της διαχείρισης καταστροφών, η οποία θα διασυνδέει τις δράσεις πρόληψης κινδύνων, ετοιμότητας και αντιμετώπισης καταστροφών. Επιπλέον, η Επιτροπή θα πρέπει να μπορεί να απαιτεί από τα κράτη μέλη την υποβολή ειδικών σχεδίων πρόληψης και ετοιμότητας σχετικά με συγκεκριμένες καταστροφές, κυρίως με σκοπό τη μεγιστοποίηση της συνολικής στήριξης της Ένωσης στη διαχείριση των κινδύνων καταστροφών. Θα πρέπει να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος και να ενισχυθούν οι πολιτικές πρόληψης, μεταξύ άλλων με τη διασφάλιση της αναγκαίας διασύνδεσης με άλλες βασικές πολιτικές και μέσα της Ένωσης, και κυρίως με τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία όπως παρατίθενται στην αιτιολογική σκέψη 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 13 .

    (6)Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η συλλογική ικανότητα ετοιμότητας και αντιμετώπισης καταστροφών, κυρίως μέσω της παροχής αμοιβαίας στήριξης στην Ευρώπη. Πέραν της ενίσχυσης των δυνατοτήτων που ήδη παρέχονται από την ευρωπαϊκή ικανότητα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών («ΕΙΑΕΑ» ή «εθελοντική δεξαμενή»), στο εξής καλούμενη «ευρωπαϊκή δεξαμενή πολιτικής προστασίας», η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να δημιουργήσει το rescEU. Στη σύνθεση του rescEU θα πρέπει να περιλαμβάνονται ικανότητες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών σε περιπτώσεις δασικών πυρκαγιών, μεγάλης κλίμακας πλημμυρών και σεισμών, καθώς και κινητό νοσοκομείο και ιατρικές ομάδες σύμφωνα με τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που θα μπορούν να αναπτυχθούν ταχέως.

    (7)Η Ένωση θα πρέπει να είναι σε θέση να στηρίζει τα κράτη μέλη όταν οι διαθέσιμες ικανότητες δεν επαρκούν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των καταστροφών, συνεισφέροντας στη χρηματοδότηση ρυθμίσεων μίσθωσης ή ενοικίασης για τη διασφάλιση ταχείας πρόσβασης στις ικανότητες, ή χρηματοδοτώντας την αγορά τους. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί σημαντικά η αποτελεσματικότητα του μηχανισμού της Ένωσης, καθώς θα διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα ικανοτήτων σε περιπτώσεις στις οποίες δεν θα μπορούσε να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική αντιμετώπιση των καταστροφών με άλλον τρόπο, ιδιαίτερα όσον αφορά καταστροφές με ευρείες επιπτώσεις που πλήττουν σημαντικό αριθμό κρατών μελών. Η προμήθεια ικανοτήτων σε επίπεδο Ένωσης αναμένεται να διευκολύνει τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και τη βελτίωση του συντονισμού κατά την αντιμετώπιση καταστροφών.

    (8)Για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής δεξαμενής πολιτικής προστασίας απαιτείται αύξηση της ενωσιακής χρηματοδότησης για προσαρμογή και επισκευή ικανοτήτων, καθώς και για λειτουργικές δαπάνες.

    (9)Για την ενίσχυση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας της κατάρτισης και των ασκήσεων, καθώς και για τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των εθνικών αρχών και των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας των κρατών μελών, είναι απαραίτητη η δημιουργία δικτύου γνώσεων για την πολιτική προστασία της Ένωσης, το οποίο θα βασιστεί στις υφιστάμενες δομές.

    (10)Προκειμένου να επιτευχθεί η λειτουργία των ικανοτήτων rescEU, θα πρέπει να διατεθούν πρόσθετες δημοσιονομικές πιστώσεις για τη χρηματοδότηση δράσεων στο πλαίσιο του μηχανισμού της Ένωσης.

    (11)Είναι απαραίτητο να απλουστευθούν οι διαδικασίες του μηχανισμού της Ένωσης ώστε να διασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη έχουν πρόσβαση στη βοήθεια και τις ικανότητες που απαιτούνται για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αντιμετώπιση φυσικών ή ανθρωπογενών καταστροφών.

    (12)Προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η χρήση των υφιστάμενων χρηματοδοτικών μέσων και να στηριχθούν τα κράτη μέλη στην παροχή βοήθειας, ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση καταστροφών εκτός Ένωσης, θα πρέπει να προβλεφθεί παρέκκλιση από το άρθρο 129 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 14 όταν η χρηματοδότηση χορηγείται σύμφωνα με τα άρθρα 21, 22 και 23 της απόφασης αριθ. 1313/2013/ΕΕ.

    (13)Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική πρόληψη των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών και τον μετριασμό των επιπτώσεών τους. Οι διατάξεις θα πρέπει να ενισχύουν τη διασύνδεση μεταξύ των δράσεων πρόληψης, ετοιμότητας και αντιμετώπισης καταστροφών στο πλαίσιο του μηχανισμού της Ένωσης. Επιπλέον, θα πρέπει να διασφαλιστεί η συνοχή με άλλη συναφή νομοθεσία της Ένωσης σχετικά με την πρόληψη και τη διαχείριση των κινδύνων καταστροφών, καθώς και με τις διασυνοριακές δράσεις πρόληψης και την αντιμετώπιση απειλών όπως οι σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας 15 . Ομοίως, θα πρέπει να διασφαλιστεί η συνέπεια με διεθνείς δεσμεύσεις, όπως το πλαίσιο Σεντάι για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών 2015-2030, η συμφωνία του Παρισιού και το θεματολόγιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη με ορίζοντα το 2030.

    (14)Η εξουσία που ανατίθεται στην Επιτροπή με την απόφαση αριθ. 1313/2013/ΕΕ θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να καταστεί δυνατή η δημιουργία αποτελεσματικής ικανότητας παροχής στήριξης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (rescEU). Θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή η εξουσία έκδοσης πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 290 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον προσδιορισμό πρόσθετων κατηγοριών ικανοτήτων αντιμετώπισης με βάση τους εντοπιζόμενους κινδύνους και λαμβανομένης υπόψη μιας προσέγγισης πολλαπλών κινδύνων.

    (15)Δεδομένου ότι οι στόχοι της παρούσας απόφασης δεν μπορούν να επιτευχθούν ικανοποιητικά από τα κράτη μέλη εάν ενεργούν μεμονωμένα, μπορούν όμως, λόγω κλίμακας ή αποτελεσμάτων, να επιτευχθούν καλύτερα σε ενωσιακό επίπεδο, η Ένωση μπορεί να θεσπίζει μέτρα σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας που ορίζεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, όπως διατυπώνεται στο εν λόγω άρθρο, η παρούσα απόφαση δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη των στόχων αυτών.

    (16)Η απόφαση αριθ. 1313/2013/ΕΕ θα πρέπει επομένως να τροποποιηθεί αναλόγως,

    ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    Η απόφαση αριθ. 1313/2013/ΕΕ τροποποιείται ως εξής:

    1)το άρθρο 3 τροποποιείται ως εξής:

    α) στην παράγραφο 1 προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο ε):

    «ε)αύξηση της διαθεσιμότητας και της χρήσης επιστημονικών γνώσεων σχετικά με καταστροφές.»

    β) στην παράγραφο 2, το στοιχείο α) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «α)την πρόοδο προς την κατεύθυνση της εφαρμογής του πλαισίου πρόληψης καταστροφών, η οποία μετράται βάσει του αριθμού των κρατών μελών τα οποία έχουν θέσει στη διάθεση της Επιτροπής τις εκτιμήσεις κινδύνων, εκτίμηση της ικανότητας διαχείρισης κινδύνων που διαθέτουν και σύνοψη του σχεδιασμού διαχείρισης καταστροφών που έχουν εκπονήσει, όπως αναφέρεται στο άρθρο 6,»

    (1)στο άρθρο 4 προστίθεται το ακόλουθο σημείο 12:

    «12. “συμμετέχον κράτος”: τρίτη χώρα που συμμετέχει στον μηχανισμό της Ένωσης σύμφωνα με το άρθρο 28 παράγραφος 1.»

    3)στο άρθρο 5 παράγραφος 1, το στοιχείο α) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «α)αναλαμβάνει δράση για τη βελτίωση του γνωστικού υπόβαθρου σχετικά με τους κινδύνους καταστροφών και για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής γνώσεων, των αποτελεσμάτων επιστημονικής έρευνας, βέλτιστων πρακτικών και πληροφοριών, μεταξύ άλλων μεταξύ κρατών μελών που εκτίθενται σε κοινούς κινδύνους·»

    4)το άρθρο 6 τροποποιείται ως εξής:

    α)τα στοιχεία α) και β) αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

    «α)εκπονούν εκτιμήσεις κινδύνου σε εθνικό ή σε ενδεδειγμένο κατώτερο του εθνικού επίπεδο και τις διαθέτουν στην Επιτροπή έως τις 22 Δεκεμβρίου 2018, και στη συνέχεια κάθε τρία έτη·

    β)αναπτύσσουν και βελτιώνουν τον σχεδιασμό διαχείρισης κινδύνων καταστροφών σε εθνικό ή σε ενδεδειγμένο κατώτερο του εθνικού επίπεδο, βάσει των εκτιμήσεων κινδύνου που αναφέρονται στο στοιχείο α) και λαμβάνοντας υπόψη την εκτίμηση της ικανότητας διαχείρισης κινδύνων που αναφέρεται στο στοιχείο γ) και την επισκόπηση των κινδύνων που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχείο γ).»

    β)προστίθεται το ακόλουθο δεύτερο εδάφιο:

    «Σύνοψη των σχετικών στοιχείων του σχεδιασμού της διαχείρισης κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τα επιλεγέντα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας, υποβάλλεται στην Επιτροπή έως τις 31 Ιανουαρίου 2019, και στη συνέχεια κάθε τρία έτη. Επιπλέον, η Επιτροπή μπορεί να απαιτήσει από τα κράτη μέλη να υποβάλουν ειδικά σχέδια πρόληψης και ετοιμότητας, τα οποία καλύπτουν τόσο τις βραχυπρόθεσμες όσο και τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες. Η Ένωση λαμβάνει δεόντως υπόψη την πρόοδο που έχει σημειωθεί από τα κράτη μέλη όσον αφορά την πρόληψη και την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστροφών στο πλαίσιο οποιουδήποτε μελλοντικού μηχανισμού εκ των προτέρων αιρεσιμότητας δυνάμει των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων.»

    γ)προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο ε):

    «ε)Η Επιτροπή δύναται επίσης να θεσπίσει ειδικούς μηχανισμούς διαβούλευσης για τη βελτίωση του κατάλληλου σχεδιασμού στον τομέα της πρόληψης και της ετοιμότητας, καθώς και του συντονισμού μεταξύ κρατών μελών που είναι επιρρεπή σε παρόμοιου τύπου καταστροφές.»

    4)Στο άρθρο 10, η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «1.Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη συνεργάζονται για τη βελτίωση του σχεδιασμού των επιχειρήσεων αντιμετώπισης καταστροφών στο πλαίσιο του μηχανισμού της Ένωσης, μεταξύ άλλων μέσω της εκπόνησης σεναρίων αντιμετώπισης καταστροφών βάσει των εκτιμήσεων κινδύνων που αναφέρονται στο άρθρο 6 στοιχείο α) και της επισκόπησης κινδύνων που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχείο γ), καθώς επίσης μέσω της καταγραφής των πόρων και της κατάρτισης σχεδίων για την ανάπτυξη ικανοτήτων αντιμετώπισης.»

    5)το άρθρο 11 τροποποιείται ως εξής:

    α)ο τίτλος αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Ευρωπαϊκή δεξαμενή πολιτικής προστασίας»

    β) οι παράγραφοι 1 και 2 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

    «1.Θεσπίζεται ευρωπαϊκή δεξαμενή πολιτικής προστασίας. Αποτελείται από μια δεξαμενή προδεσμευμένων ικανοτήτων αντιμετώπισης που διαθέτουν τα κράτη μέλη και περιλαμβάνει μονάδες, άλλες ικανότητες αντιμετώπισης και εμπειρογνώμονες.

    2.Με βάση τους κινδύνους που έχουν εντοπιστεί, η Επιτροπή καθορίζει τις κατηγορίες και τις ποσότητες των ικανοτήτων αντιμετώπισης καίριας σημασίας που απαιτούνται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δεξαμενής πολιτικής προστασίας («στόχοι σε επίπεδο ικανότητας»). Η Επιτροπή παρακολουθεί την πρόοδο όσον αφορά την επίτευξη των στόχων σε επίπεδο ικανότητας και τις εναπομένουσες ελλείψεις, και ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις αυτές. Η Επιτροπή δύναται να στηρίζει τα κράτη μέλη σύμφωνα με το άρθρο 20 στοιχείο θ) και το άρθρο 21 παράγραφοι 1 και 2.»

    γ)οι παράγραφοι 7 και 8 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

    «7.Οι ικανότητες αντιμετώπισης που διαθέτουν τα κράτη μέλη για την ευρωπαϊκή δεξαμενή πολιτικής προστασίας είναι διαθέσιμες για επιχειρήσεις αντιμετώπισης καταστροφών στο πλαίσιο του μηχανισμού της Ένωσης κατόπιν αιτήματος παροχής βοήθειας μέσω του ΚΣΑΕΑ, εκτός εάν τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν κάποια εξαιρετική κατάσταση η οποία θίγει σοβαρά την εκτέλεση εθνικών καθηκόντων.

    8.Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν τέτοιου είδους ικανότητες αντιμετώπισης, παραμένουν υπό τις εντολές και τον έλεγχο των κρατών μελών που τις διαθέτουν και μπορούν να αποσύρονται όταν τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν κάποια εξαιρετική κατάσταση η οποία θίγει σοβαρά την εκτέλεση εθνικών καθηκόντων και τα εμποδίζει να διατηρούν διαθέσιμες τις εν λόγω ικανότητες αντιμετώπισης. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πραγματοποιείται διαβούλευση με την Επιτροπή.

    Ο συντονισμός των διαφόρων ικανοτήτων αντιμετώπισης διευκολύνεται, εάν χρειάζεται, από την Επιτροπή μέσω του ΚΣΑΕΑ σύμφωνα με τα άρθρα 15 και 16.»

    δ)προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 10:

    «10.Οι αναφορές στην ευρωπαϊκή ικανότητα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών (ΕΙΑΕΑ) και στην εθελοντική δεξαμενή νοούνται ως αναφορές στην ευρωπαϊκή δεξαμενή πολιτικής προστασίας.»

    6)το άρθρο 12 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «rescEU

    1.Θεσπίζεται το rescEU με σκοπό την παροχή βοήθειας όταν οι υφιστάμενες ικανότητες δεν επιτρέπουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση καταστροφών.

    2.Το rescEU απαρτίζεται από τις ακόλουθες ικανότητες:

    α)    εναέρια αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών·

    β)    άντληση υψηλής δυναμικότητας·

    γ)    έρευνα και διάσωση σε αστικό περιβάλλον·

    δ)    κινητό νοσοκομείο και ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης.

    3.Η Επιτροπή δύναται να αγοράζει, ενοικιάζει, μισθώνει και/ή άλλως προμηθεύεται βάσει σύμβασης ικανότητες που πρόκειται να αναπτυχθούν στις περιπτώσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1, σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ένωσης.

    4.Με βάση τους κινδύνους που εντοπίζονται και λαμβανομένης υπόψη μιας προσέγγισης πολλαπλών κινδύνων, η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 30 για τον προσδιορισμό των κατηγοριών των ικανοτήτων αντιμετώπισης που απαιτούνται πέραν αυτών που καθορίζονται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου και την ανάλογη αναθεώρηση της σύνθεσης του rescEU. Διασφαλίζεται η συνοχή με άλλες πολιτικές της Ένωσης.

    Όταν, στην περίπτωση καταστροφής ή επαπειλούμενης καταστροφής, το απαιτούν επιτακτικοί λόγοι επείγοντος χαρακτήρα, εφαρμόζεται η διαδικασία του άρθρου 31 στις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που εκδίδονται δυνάμει του παρόντος άρθρου.

    5.Η Επιτροπή καθορίζει απαιτήσεις ποιότητας για τις ικανότητες αντιμετώπισης που αποτελούν μέρος του rescEU. Οι απαιτήσεις ποιότητας βασίζονται σε καθιερωμένα διεθνή πρότυπα εφόσον υπάρχουν ήδη τέτοια πρότυπα.

    6.Η Επιτροπή διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και τη δυνατότητα ανάπτυξης των ικανοτήτων που αναφέρονται στην παράγραφο 2 στο πλαίσιο του μηχανισμού της Ένωσης.

    7.Οι ικανότητες του rescEU είναι διαθέσιμες για επιχειρήσεις αντιμετώπισης καταστροφών στο πλαίσιο του μηχανισμού της Ένωσης κατόπιν αιτήματος παροχής βοήθειας μέσω του ΚΣΑΕΑ. Η απόφαση σχετικά με την ανάπτυξή τους λαμβάνεται από την Επιτροπή, η οποία διατηρεί τη διοίκηση και τον έλεγχο των ικανοτήτων rescEU.

    8.Σε περίπτωση ανάπτυξης, η Επιτροπή συμφωνεί με το αιτούν κράτος μέλος σχετικά με την επιχειρησιακή ανάπτυξη των ικανοτήτων rescEU. Το αιτούν κράτος μέλος διευκολύνει τον επιχειρησιακό συντονισμό των δικών του ικανοτήτων και των δραστηριοτήτων του rescEU κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.

    9.Ο συντονισμός των διαφόρων ικανοτήτων αντιμετώπισης διευκολύνεται, εάν χρειάζεται, από την Επιτροπή μέσω του ΚΣΑΕΑ σύμφωνα με τα άρθρα 15 και 16.

    10.Όταν η Επιτροπή προμηθεύεται εξοπλισμό, όπως εξοπλισμό για την εναέρια αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, μέσω αγοράς, ενοικίασης ή μίσθωσης, διασφαλίζονται τα εξής:

    α)σε περίπτωση αγοράς εξοπλισμού, συμφωνία μεταξύ της Επιτροπής και κράτους μέλους που προβλέπει την καταχώριση του εξοπλισμού στο συγκεκριμένο κράτος μέλος·

    β)αν πρόκειται για μίσθωση και ενοικίαση, καταχώριση του εξοπλισμού σε κράτος μέλος.

    11.Τα κράτη μέλη ενημερώνονται σχετικά με την επιχειρησιακή κατάσταση των ικανοτήτων rescEU μέσω του ΚΣΕΠΕΑ.»

    7)παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο 12α:

    «Άρθρο 12a
    Ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

    Η Επιτροπή ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κάθε δύο χρόνια σχετικά με τις επιχειρήσεις και την πρόοδο που συντελείται βάσει των άρθρων 11 και 12.»

    8)στο άρθρο 13, ο τίτλος και η πρώτη περίοδος της παραγράφου 1 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Δίκτυο γνώσεων για την πολιτική προστασία της Ένωσης

    1. Η Επιτροπή δημιουργεί δίκτυο των αρμόδιων φορέων και οργανισμών πολιτικής προστασίας και διαχείρισης καταστροφών που, από κοινού με την Επιτροπή, απαρτίζουν ένα δίκτυο γνώσεων για την πολιτική προστασία της Ένωσης.

    Το εν λόγω δίκτυο εκτελεί τα ακόλουθα καθήκοντα στον τομέα της κατάρτισης, των ασκήσεων, της άντλησης διδαγμάτων και της διάδοσης των γνώσεων, σε στενό συντονισμό με σχετικά κέντρα γνώσεων, κατά περίπτωση:»

    9)στο άρθρο 15, η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «1.Σε περίπτωση υφιστάμενης ή επαπειλούμενης καταστροφής εντός της Ένωσης, το πληγέν κράτος μέλος μπορεί να ζητεί βοήθεια μέσω του ΚΣΑΕΑ. Το αίτημα είναι όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένο. Το αίτημα παροχής βοήθειας παύει να ισχύει έπειτα από μέγιστη περίοδο 90 ημερών, εκτός εάν υποβληθούν στο ΚΣΑΕΑ νέα στοιχεία που αιτιολογούν την ανάγκη συνέχισης της βοήθειας ή παροχής πρόσθετης βοήθειας.»

    10)στο άρθρο 16, η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «1.Σε περίπτωση υφιστάμενης ή επαπειλούμενης καταστροφής εκτός της Ένωσης, η πληγείσα χώρα μπορεί να ζητεί βοήθεια μέσω του ΚΣΑΕΑ. Η βοήθεια μπορεί επίσης να ζητείται μέσω ή από τα Ηνωμένα Έθνη και τους οργανισμούς τους, ή άλλον ανάλογο διεθνή οργανισμό. Το αίτημα παροχής βοήθειας παύει να ισχύει έπειτα από μέγιστη περίοδο 90 ημερών, εκτός εάν υποβληθούν στο ΚΣΑΕΑ νέα στοιχεία που αιτιολογούν την ανάγκη συνέχισης της βοήθειας ή παροχής πρόσθετης βοήθειας.»

    11)στο άρθρο 19, η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «1.Το συνολικό χρηματοδοτικό κονδύλιο για την εφαρμογή του μηχανισμού της Ένωσης για την περίοδο 2014 - 2020 ανέρχεται σε 631 566 000 EUR σε τρέχουσες τιμές.

    Το ποσό των 480 630 000 EUR σε τρέχουσες τιμές προέρχεται από τον τομέα 3 «Ασφάλεια και ιθαγένεια» του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, το δε ποσό των 150 936 000 EUR σε τρέχουσες τιμές από τον τομέα 4 «Η Ευρώπη στον κόσμο».»

    12)παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο 20α:

    «Άρθρο 20α
    Προβολή

    Κάθε βοήθεια ή χρηματοδότηση που χορηγείται βάσει της παρούσας απόφασης παρέχει κατάλληλη προβολή στην Ένωση, περιλαμβανομένης της προβολής του εμβλήματος της Ένωσης για τις ικανότητες που αναφέρονται στο άρθρο 11, στο άρθρο 12 και στο άρθρο 21 παράγραφος 2 στοιχείο γ).»

    13)το άρθρο 21 τροποποιείται ως εξής:

    α)στην παράγραφο 1, το στοιχείο ι) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «ι)δημιουργία, διαχείριση και διατήρηση του rescEU σύμφωνα με το άρθρο 12·»

    β)η παράγραφος 2 τροποποιείται ως εξής:

    i) το στοιχείο γ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «γ)σε όλες τις δαπάνες που είναι αναγκαίες για να αναβαθμιστούν ή να επισκευαστούν οι ικανότητες αντιμετώπισης σε ένα επίπεδο ετοιμότητας και διαθεσιμότητας που να καθιστά δυνατή την ανάπτυξή τους ως τμήμα της ευρωπαϊκής δεξαμενής πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με τις ποιοτικές απαιτήσεις της ευρωπαϊκής δεξαμενής πολιτικής προστασίας και, κατά περίπτωση, τις συστάσεις που διατυπώνονται στη διαδικασία πιστοποίησης («δαπάνες προσαρμογής»). Στις εν λόγω δαπάνες μπορούν να συμπεριλαμβάνονται δαπάνες σχετικές με τη λειτουργικότητα, τη διαλειτουργικότητα των μονάδων και άλλες ικανότητες αντιμετώπισης, την αυτονομία, την αυτάρκεια, τη δυνατότητα μεταφοράς, τη συσκευασία και άλλες αναγκαίες δαπάνες, υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω δαπάνες συνδέονται ειδικά με τη συμμετοχή των ικανοτήτων στην ευρωπαϊκή δεξαμενή πολιτικής προστασίας.

    Οι δαπάνες προσαρμογής μπορούν να καλύπτουν:

    i) το 75 % των επιλέξιμων δαπανών σε περίπτωση αναβάθμισης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπερβαίνουν το 50 % των μέσων δαπανών εξέλιξης των ικανοτήτων·

    ii) το 75 % των επιλέξιμων δαπανών στην περίπτωση επισκευής.

    Οι ικανότητες αντιμετώπισης που λαμβάνουν χρηματοδότηση βάσει των σημείων i) και ii) καθίστανται διαθέσιμες στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δεξαμενής πολιτικής προστασίας για ελάχιστη περίοδο 5 και 10 ετών αντιστοίχως, εκτός εάν η οικονομική διάρκεια ζωής τους είναι συντομότερη.

    Οι δαπάνες προσαρμογής μπορούν να αποτελούνται από μοναδιαίες δαπάνες ή ποσά κατ’ αποκοπήν που καθορίζονται ανά κατηγορία ικανοτήτων.»

    ii) το στοιχείο δ) διαγράφεται.

    γ) προστίθενται οι ακόλουθες παράγραφοι:

    «3.Η χρηματοδοτική συνδρομή για τη δράση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχείο ι) καλύπτει όλες τις δαπάνες που απαιτούνται για τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της δυνατότητας ανάπτυξης των ικανοτήτων rescEU στο πλαίσιο του μηχανισμού της Ένωσης, όταν αναπτύσσονται σε περίπτωση υφιστάμενης ή επαπειλούμενης καταστροφής εντός της Ένωσης ή συμμετέχοντος κράτους.

    Οι δαπάνες που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο περιλαμβάνουν, κατά περίπτωση:

    (a)τις δαπάνες που σχετίζονται με την αγορά, την ενοικίαση και/ή τη μίσθωση των ικανοτήτων rescEU·

    (b)τις δαπάνες που σχετίζονται με τη λειτουργία των ικανοτήτων rescEU, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών·

    (c)τις δαπάνες που σχετίζονται με την προμήθεια υπηρεσιών οντοτήτων του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία των ικανοτήτων rescEU.

    4.Οι δαπάνες που αναφέρονται στην παράγραφο 3 στοιχείο α) μπορούν να αποτελούνται από μοναδιαίες δαπάνες, ποσά κατ’ αποκοπήν ή κατ’ αποκοπήν συντελεστές που καθορίζονται ανά κατηγορία ή είδος ικανοτήτων, κατά περίπτωση.»

    14)το άρθρο 23 τροποποιείται ως εξής:

    α) ο τίτλος αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Επιλέξιμες δράσεις στον τομέα του εξοπλισμού και των επιχειρήσεων»

    β) οι παράγραφοι 2, 3 και 4 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

    «2. Το ύψος της χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης για πόρους που διατίθενται στην ευρωπαϊκή δεξαμενή πολιτικής προστασίας περιορίζεται σε μέγιστο ποσοστό 75 % των δαπανών λειτουργίας των ικανοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς, σε περίπτωση υφιστάμενης ή επαπειλούμενης καταστροφής εντός της Ένωσης ή συμμετέχοντος κράτους.

    3. Η χρηματοδοτική στήριξη της Ένωσης για μεταφορά δύναται να καλύπτει έως και 75 % των συνολικών επιλέξιμων δαπανών που σχετίζονται με τη μεταφορά των προδεσμευμένων ικανοτήτων που έχουν διατεθεί στην ευρωπαϊκή δεξαμενή πολιτικής προστασίας, όταν αναπτύσσονται σε περίπτωση υφιστάμενης ή επαπειλούμενης καταστροφής εντός της Ένωσης ή συμμετέχοντος κράτους, όπως αναφέρεται στο άρθρο 16.

    4. Η χρηματοδοτική στήριξη της Ένωσης για πόρους στον τομέα των μεταφορών που συνδέονται με προδεσμευμένες ικανότητες που έχουν διατεθεί στην ευρωπαϊκή δεξαμενή πολιτικής προστασίας σύμφωνα με το άρθρο 11 μπορεί επιπροσθέτως να καλύπτει έως και το 100 % της συνολικής επιλέξιμης δαπάνης που περιγράφεται στα στοιχεία α), β), γ) και δ), εφόσον αυτό απαιτείται ώστε η συγκέντρωση της βοήθειας των κρατών μελών να καταστεί επιχειρησιακά αποτελεσματική και εφόσον οι δαπάνες αφορούν ένα εκ των κατωτέρω:

    α)τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση αποθηκευτικής ικανότητας για την προσωρινή διατήρηση της βοήθειας των κρατών μελών προκειμένου να διευκολυνθεί η συντονισμένη μεταφορά της·

    β) τη μεταφορά από το κράτος μέλος που προσφέρει τη βοήθεια στο κράτος μέλος που διευκολύνει τη συντονισμένη μεταφορά της·

    γ)την επανασυσκευασία της βοήθειας των κρατών μελών ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι διαθέσιμες μεταφορικές ικανότητες ή προκειμένου να εκπληρωθούν συγκεκριμένες λειτουργικές απαιτήσεις· ή

    δ)την τοπική μεταφορά, διαμετακόμιση και αποθήκευση της συγκεντρωμένης βοήθειας ώστε να διασφαλιστεί η συντονισμένη παράδοση στον τελικό προορισμό της αιτούσας χώρας.»

    ε) προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος:

    «8.    Οι δαπάνες μεταφοράς μπορεί να αποτελούνται από μοναδιαίες δαπάνες, ποσά κατ’ αποκοπήν ή κατ’ αποκοπήν συντελεστές που καθορίζονται ανά κατηγορία δαπανών.»

    15) στο άρθρο 26, οι παράγραφοι 1 και 2 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

    «1.    Οι δράσεις που χρηματοδοτούνται δυνάμει της παρούσας απόφασης δεν λαμβάνουν συνδρομή από άλλα χρηματοδοτικά μέσα της Ένωσης. Κατά παρέκκλιση, η χρηματοδοτική συνδρομή που χορηγείται δυνάμει των άρθρων 21, 22 και 23 της παρούσας απόφασης δεν εμποδίζει τη χρηματοδότηση από άλλα μέσα της Ένωσης σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται σε αυτά.

    Η Επιτροπή μεριμνά ώστε οι αιτούντες χρηματοδοτική συνδρομή δυνάμει της παρούσας απόφασης και οι δικαιούχοι της εν λόγω συνδρομής να υποβάλλουν στην Επιτροπή πληροφορίες σχετικά με χρηματοδοτική συνδρομή που λαμβάνουν από άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του γενικού προϋπολογισμού της Ένωσης, και σχετικά με εκκρεμείς αιτήσεις τέτοιου είδους συνδρομής.

    2.    Επιδιώκονται συνέργειες και συμπληρωματικότητα με άλλα μέσα της Ένωσης, όπως τα μέσα που στηρίζουν τη συνοχή, την αγροτική ανάπτυξη, την έρευνα, την υγεία, καθώς και τις πολιτικές για τη μετανάστευση και την ασφάλεια. Σε περίπτωση αντιμετώπισης ανθρωπιστικών κρίσεων σε τρίτες χώρες, η Επιτροπή εξασφαλίζει τη συμπληρωματικότητα και τη συνοχή των δράσεων που χρηματοδοτούνται δυνάμει της παρούσας απόφασης και των δράσεων που χρηματοδοτούνται δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1257/96.»

    16)στο άρθρο 28, η παράγραφος 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «3.    Διεθνείς οργανισμοί, περιφερειακοί οργανισμοί ή χώρες στις οποίες εφαρμόζεται η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας μπορούν να συνεργάζονται σε δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του μηχανισμού της Ένωσης, εφόσον αυτό επιτρέπεται από σχετικές διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες.»

    17)στο άρθρο 32 παράγραφος 1, τα στοιχεία ζ) και η) αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

    «ζ)    τη δημιουργία, τη διαχείριση και τη διατήρηση του rescEU, όπως προβλέπεται στο άρθρο 12, συμπεριλαμβανομένων κριτηρίων για τις αποφάσεις ανάπτυξης και τις επιχειρησιακές διαδικασίες·

    η)    τη δημιουργία και την οργάνωση του δικτύου γνώσεων για την πολιτική προστασία της Ένωσης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 13·»

    Άρθρο 2

    Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

    Βρυξέλλες,

    Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο    Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος    Ο Πρόεδρος

    ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

    1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

    1.1.Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας

    1.2.Σχετικοί τομείς πολιτικής στη δομή ΔΒΔ/ΠΒΔ

    1.3.Χαρακτήρας της πρότασης/πρωτοβουλίας

    1.4.Στόχοι

    1.5.Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας

    1.6.Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις

    1.7.Προβλεπόμενοι τρόποι διαχείρισης

    2.ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

    2.1.Κανόνες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων

    2.2.Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου

    2.3.Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας

    3.ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

    3.1.Τομείς του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται

    3.2.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις δαπάνες 

    3.2.1.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις δαπάνες

    3.2.2.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις επιχειρησιακές πιστώσεις

    3.2.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα

    3.2.4.Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

    3.2.5.Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση

    3.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα

    ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

    1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

    1.1.Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας

    Πρόταση αναθεώρησης της απόφασης αριθ. 1313/2013/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης

    1.2.Σχετικοί τομείς πολιτικής στη δομή ΔΒΔ/ΠΒΔ 16  

    23 01 – ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ «ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ»

    23 03 – Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    1.3.Χαρακτήρας της πρότασης/πρωτοβουλίας

     Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά νέα δράση 

     Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά νέα δράση έπειτα από πιλοτικό έργο/προπαρασκευαστική δράση 17  

    X Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά την παράταση υφιστάμενης δράσης 

     Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά δράση προσανατολισμένη σε νέα δράση 

    1.4.Στόχοι

    1.4.1.Πολυετείς στρατηγικοί στόχοι της Επιτροπής τους οποίους αφορά η πρόταση/πρωτοβουλία

    Γενικός στόχος της παρούσας απόφασης είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης και των κρατών μελών και η διευκόλυνση του συντονισμού στον τομέα της πολιτικής προστασίας στο πλαίσιο της πρόληψης, της ετοιμότητας και της αντιμετώπισης φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών.

    1.4.2.Ειδικοί στόχοι και δραστηριότητες ΔΒΔ/ΠΒΔ

    Ειδικός στόχος αριθ. 1

    Επίτευξη υψηλού επιπέδου προστασίας από καταστροφές μέσω της πρόληψης ή της μείωσης των πιθανών επιπτώσεών τους, μέσω της καλλιέργειας νοοτροπίας πρόληψης, καθώς και μέσω της βελτίωσης της συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και λοιπών αρμόδιων υπηρεσιών.

    Ειδικός στόχος αριθ. 2

    Ενίσχυση της ετοιμότητας, σε επίπεδο κρατών μελών και σε επίπεδο Ένωσης, για την αντιμετώπιση καταστροφών.

    Ειδικός στόχος αριθ. 3

    Διευκόλυνση της ταχείας και αποτελεσματικής αντίδρασης σε περίπτωση καταστροφών, υφιστάμενων ή επαπειλούμενων.

    Ειδικός στόχος αριθ. 4

    Ενίσχυση της ευαισθητοποίησης του κοινού και της ετοιμότητας έναντι των καταστροφών.

    Σχετικές δραστηριότητες ΔΒΔ/ΠΒΔ

    23 01 – ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ «ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ»

    23 03 – Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    1.4.3.Αναμενόμενα αποτελέσματα και επιπτώσεις

    Να προσδιοριστούν τα αποτελέσματα που αναμένεται να έχει η πρόταση/πρωτοβουλία όσον αφορά τους/τις στοχευόμενους/-ες δικαιούχους/ομάδες.

    Η πρόταση:    

    θα δώσει τη δυνατότητα στην Ένωση να στηρίζει, να συντονίζει και να συμπληρώνει τις δράσεις των κρατών μελών στον τομέα της πολιτικής προστασίας μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης («ΜΠΠΕ» ή «μηχανισμός») κατά τη διάρκεια του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2014-2020, συμπεριλαμβανομένων ειδικότερα:

    α) μέτρων πρόληψης ή μείωσης των συνεπειών καταστροφών· και

    β) δράσεων που προορίζονται να ενισχύσουν την κατάσταση ετοιμότητας της ΕΕ για την αντιμετώπιση καταστροφών, συμπεριλαμβανομένων δράσεων προώθησης της ευαισθητοποίησης των πολιτών της ΕΕ·

    γ) δράσεων στον τομέα των παρεμβάσεων παροχής βοήθειας για την αντιμετώπιση καταστροφών στο πλαίσιο του μηχανισμού.

    Ο υφιστάμενος μηχανισμός έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την κινητοποίηση και τον συντονισμό της βοήθειας που παρέχεται από τα συμμετέχοντα κράτη για την αντιμετώπιση καταστροφών εντός και εκτός Ένωσης. Με βάση τα πλεονεκτήματα αυτά, η παρούσα πρόταση θα ενισχύσει ορισμένες από τις διατάξεις του ισχύοντος πλαισίου με σκοπό τη βελτίωση της συλλογικής ικανότητας των κρατών μελών για την αντιμετώπιση καταστροφών, με τη δημιουργία ισχυρότερης ευρωπαϊκής ικανότητας πολιτικής προστασίας η οποία θα είναι γνωστή ως rescEU. Με τη νέα αυτή εφεδρική ικανότητα, καθώς και με την εφαρμογή υψηλότερων ποσοστών συγχρηματοδότησης για την ευρωπαϊκή δεξαμενή πολιτικής προστασίας (προηγουμένως γνωστή ως ευρωπαϊκή ικανότητα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών, ΕΙΑΕΑ), θα αντιμετωπιστούν οι διαρθρωτικές και οι αναδυόμενες ελλείψεις σε κρίσιμες ικανότητες αντιμετώπισης. Η παρούσα πρωτοβουλία θα συμβάλει επίσης στην ενίσχυση της εσωτερικής συνοχής του μηχανισμού, καθώς και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας, με την επιδίωξη της διοικητικής απλούστευσης και του εξορθολογισμού των διαδικασιών.

    1.4.4.Δείκτες αποτελεσμάτων και επιπτώσεων

    Να προσδιοριστούν οι δείκτες για την παρακολούθηση της υλοποίησης της πρότασης/πρωτοβουλίας.

    Ειδικός στόχος: Επίτευξη υψηλού επιπέδου προστασίας από καταστροφές μέσω της πρόληψης ή της μείωσης των επιπτώσεών τους, καθώς και μέσω της καλλιέργειας νοοτροπίας πρόληψης:

    1.    Αριθμός κρατών μελών που έχουν υποβάλει εθνικές εκτιμήσεις κινδύνου και εκτίμηση ικανότητας διαχείρισης κινδύνων καταστροφών.

    2.    Αριθμός κρατών μελών που έχουν υποβάλει σύνοψη του σχεδιασμού διαχείρισης καταστροφών που έχουν εκπονήσει.

    Ειδικός στόχος: Ενίσχυση της κατάστασης ετοιμότητας της Ένωσης για την αντιμετώπιση καταστροφών:

    1.    Αριθμός εμπειρογνωμόνων που έχουν εκπαιδευτεί από τον ΜΠΠΕ και χρησιμοποιούνται σε αποστολές αντιμετώπισης καταστροφών στο πλαίσιο του ΜΠΠΕ.

    2.    Αριθμός ανταλλαγών εμπειρογνωμόνων εντός της ΕΕ και με γειτονικές χώρες.

    3.    Αριθμός και είδος πόρων που αποκτώνται για να αποτελέσουν μέρος του rescEU.

    4.    Αριθμός και είδος πόρων που πιστοποιούνται για να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή δεξαμενή πολιτικής προστασίας.

    5.    Αριθμός κρατών μελών που διαθέτουν πόρους στην ευρωπαϊκή δεξαμενή πολιτικής προστασίας.

    6.    Αριθμός αποστολών του rescEU έναντι του συνολικού αριθμού αποστολών αντιμετώπισης καταστροφών της ευρωπαϊκής δεξαμενής πολιτικής προστασίας.

    Ειδικός στόχος: Διευκόλυνση παρεμβάσεων ταχείας και αποτελεσματικής αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών σε περίπτωση μειζόνων καταστροφών, υφιστάμενων ή επαπειλούμενων:

    1.    Ταχύτητα επιχειρήσεων: χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στο αίτημα παροχής βοήθειας και την επιτόπου χρησιμοποίηση της βοήθειας, καθώς και την πλήρη λειτουργικότητα των ομάδων αξιολόγησης/συντονισμού.

    2.    Αναλογία μεταξύ πόρων που διατίθενται από το rescEU και πόρων που διατίθενται από την ευρωπαϊκή δεξαμενή πολιτικής προστασίας.

    3.    Αριθμός επιχορηγήσεων και υπηρεσιών μεταφοράς.

    4.    Ποσά χρηματοδότησης της ΕΕ για επιχειρήσεις του rescEU εντός και εκτός Ευρώπης (επιχειρησιακές δαπάνες και δαπάνες μεταφοράς σε εξαιρετικές περιστάσεις).

    5.    Ποσά συγχρηματοδότησης της ΕΕ για επιχειρήσεις της ευρωπαϊκής δεξαμενής πολιτικής προστασίας εντός και εκτός Ευρώπης (επιχειρήσεις μεταφοράς).

    6.    Συνολικό ύψος της συγχρηματοδότησης που παρέχεται από την ΕΕ στα κράτη μέλη.

    7.    Αριθμός περιπτώσεων στις οποίες χρησιμοποιήθηκε συγκέντρωση έναντι του συνολικού αριθμού των αποστολών του ΜΠΠΕ.

    Ειδικός στόχος 4: Ενίσχυση της ευαισθητοποίησης του κοινού και της ετοιμότητας έναντι των καταστροφών:

    1.    Αριθμός συμμετεχόντων/επισκεπτών δικτυακού τόπου στο πλαίσιο ΣΔΙΤ για την ευαισθητοποίηση όσον αφορά τους κινδύνους, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από τον ΜΠΠΕ.

    2.    Ευαισθητοποίηση των πολιτών της ΕΕ σχετικά με τον ΜΠΠΕ (έρευνα σε επίπεδο πολιτών της ΕΕ).

    1.5.Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας

    1.5.1.Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών

    Η ευρωπαϊκή πολιτική προστασία έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία έτη. Από τη δημιουργία του πρώτου μηχανισμού το 2001 (κοινοτικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας) έως την τρέχουσα κατάσταση, έχουν ενισχυθεί, αφενός, τα νομικά θεμέλια της πολιτικής προστασίας σε επίπεδο ΕΕ (ειδική αναφορά σε συνθήκη, από το 2009 με τη Συνθήκη της Λισαβόνας) και, αφετέρου, η επιχειρησιακή της ικανότητα (δημιουργία της ΕΙΑΕΑ/του Ευρωπαϊκού Ιατρικού Σώματος, του κέντρου συντονισμού αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών – ΚΣΑΕΑ κ.λπ.). Ο υφιστάμενος ΜΠΠΕ έχει παράσχει βοήθεια σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης περισσότερες από 80 φορές τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης, έχει συμβάλει στην ανάπτυξη και τη διάδοση τεχνογνωσίας και εμπειρογνωσίας σχετικά με τη διαχείριση καταστροφών, και έχει προωθήσει μια νοοτροπία πρόληψης μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών.

    Ωστόσο, στην ενδιάμεση αξιολόγηση που διενεργήθηκε πρόσφατα, καθώς και σε άλλες βασικές εκθέσεις και έγγραφα, προσδιορίστηκαν διάφοροι τομείς στους οποίους θα μπορούσε να επιτευχθεί βελτίωση. Βάσει αυτού, στόχος της παρούσας πρότασης είναι η τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας με σκοπό την επίτευξη των ακόλουθων στόχων:

    α) ενίσχυση της συλλογικής ικανότητας της Ένωσης και των κρατών μελών για την αντιμετώπιση καταστροφών, και αντιμετώπιση των επαναλαμβανόμενων και αναδυόμενων ελλείψεων σε επίπεδο ικανοτήτων, ειδικότερα με τη δημιουργία ειδικών εφεδρικών ικανοτήτων αντιμετώπισης που θα είναι γνωστές ως rescEU·

    β) ενίσχυση της έμφασης στην προληπτική δράση στο πλαίσιο του κύκλου διαχείρισης κινδύνων καταστροφών, καθώς και ενίσχυση της συνοχής με άλλες βασικές πολιτικές της ΕΕ στον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης καταστροφών·

    γ) διασφάλιση της ευελιξίας και της αποτελεσματικότητας του μηχανισμού της Ένωσης όσον αφορά τις οικείες διοικητικές διαδικασίες για τη στήριξη επιχειρήσεων αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

    1.5.2.Προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης

    Η προστιθέμενη αξία της ΕΕ έγκειται στα ακόλουθα:

    - μείωση των απωλειών ανθρώπινων ζωών, και των περιβαλλοντικών, οικονομικών και υλικών ζημιών·

    - καλύτερος συντονισμός των δραστηριοτήτων πολιτικής προστασίας, καθώς όλες οι προσφορές βοήθειας κοινοποιούνται μέσω του ΚΣΑΕΑ προς αποδοχή από τις αρχές του πληγέντος κράτους·

    - οικονομική αποδοτικότητα, καθώς η βοήθεια την οποία αποδέχεται το πληγέν κράτος μπορεί να συνενωθεί με τη βοήθεια άλλων χωρών μέσω της διαδικασίας μεταφοράς·

    - βελτιωμένη απόδοση μέσω της ενίσχυσης του επιπέδου ετοιμότητας και της ανάπτυξης μιας πιο συνεκτικής πολιτικής για τη διαχείριση κινδύνων καταστροφών·

    - συνεκτική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των καταστροφών μέσω της δημιουργίας του rescEU, το οποίο είναι έτοιμο να συνδράμει όπου υπάρχει ανάγκη στην ΕΕ και στα συμμετέχοντα κράτη·

    - ενίσχυση της προβολής της απόκρισης της ΕΕ σε καταστροφές·

    - αποδοτικότερη χρήση των περιορισμένων πόρων μέσω του επιμερισμού των χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ πόρων·

    - ενίσχυση του περιφερειακού συντονισμού και της ανταλλαγής γνώσεων μέσω της ανάπτυξης δικτύου κόμβων πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

    1.5.3. Διδάγματα από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος

    Οι προτάσεις αυτές βασίζονται στα ακόλουθα:

    - Ενδιάμεση αξιολόγηση του ΜΠΠΕ (2014-2016) που εκπονήθηκε από εξωτερικό σύμβουλο. Αύγουστος 2017.

    - Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, «Μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Ένωσης: αποτελεσματικός σε γενικές γραμμές ο συντονισμός των επιχειρήσεων αντίδρασης στις εκτός ΕΕ καταστροφές», ειδική έκθεση αριθ. 33, 2016.

    - Έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής, «Overview of Natural and Man-made Disaster Risks the European Union may face», SWD(2017) 176 final της 23ης Μαΐου 2017.

    - Έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την επιτευχθείσα πρόοδο και τις εναπομένουσες ελλείψεις στην Ευρωπαϊκή Ικανότητα Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών, COM(2017) 78 final της 17ης Φεβρουαρίου 2017.
    - Πείρα που αποκτήθηκε σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης τις οποίες χειρίστηκε ο μηχανισμός από τη δημιουργία του το 2001.

    - Πείρα που αποκτήθηκε από τα έργα τα οποία χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων που προκηρύχθηκαν από το 2013 και μετά στους τομείς της ετοιμότητας και της πρόληψης.

    - Πείρα που αποκτήθηκε από το πιλοτικό έργο που χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων του 2008 με τίτλο «Πρόσκληση υποβολής προτάσεων - Πιλοτικό έργο για τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών».

    1.5.4.Συμβατότητα και ενδεχόμενη συνέργεια με άλλα κατάλληλα μέσα

    Συνεκτικότητα με:

    - τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1257/96 του Συμβουλίου, της 20ής Ιουνίου 1996, σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια·    

    - τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1406/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Ιουνίου 2002, σχετικά με τη σύσταση ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια στη θάλασσα·

    - τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2012/2002 του Συμβουλίου, της 11ης Νοεμβρίου 2002, για την ίδρυση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης·

    - τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1717/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Νοεμβρίου 2006, για τη θέσπιση μηχανισμού σταθερότητας·

    - την απόφαση αριθ. 1313/2013/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, περί μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης·

    - τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 375/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 3ης Απριλίου 2014, για τη συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Σώματος Εθελοντών Ανθρωπιστικής Βοήθειας (πρωτοβουλία εθελοντών ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ)·

    - τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/369 του Συμβουλίου, της 15ης Μαρτίου 2016, για την παροχή στήριξης έκτακτης ανάγκης εντός της Ένωσης·

    1.6.Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις

     Πρόταση/Πρωτοβουλία περιορισμένης διάρκειας

       Πρόταση/Πρωτοβουλία με ισχύ από [ΗΗ/MM]ΕΕΕΕ έως [ΗΗ/MM]ΕΕΕΕ

    ◻Δημοσιονομικές επιπτώσεις από το ΕΕΕΕ έως το ΕΕΕΕ

    X Πρόταση/Πρωτοβουλία απεριόριστης διάρκειας

    X Περίοδος σταδιακής εφαρμογής από 1/1/2018 έως 31/12/2020,

    και στη συνέχεια πλήρης εφαρμογή.

    1.7.Προβλεπόμενοι τρόποι διαχείρισης 18  

    X Άμεση διαχείριση από την Επιτροπή

    X από τις υπηρεσίες της, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της στις αντιπροσωπείες της Ένωσης

       από τους εκτελεστικούς οργανισμούς

     Επιμερισμένη διαχείριση με τα κράτη μέλη

    X Έμμεση διαχείριση με ανάθεση καθηκόντων εκτέλεσης του προϋπολογισμού:

    ◻ σε τρίτες χώρες ή οργανισμούς που αυτές έχουν ορίσει

    X σε διεθνείς οργανισμούς και τις οργανώσεις τους (να προσδιοριστούν)

    ◻ στην ΕΤΕπ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων

    ◻ στους οργανισμούς που αναφέρονται στα άρθρα 208 και 209 του δημοσιονομικού κανονισμού

    ◻ σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου

    ◻ σε οργανισμούς που διέπονται από ιδιωτικό δίκαιο και έχουν αποστολή δημόσιας υπηρεσίας, στον βαθμό που παρέχουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις

    ◻ σε οργανισμούς που διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο κράτους μέλους, στους οποίους έχει ανατεθεί η εκτέλεση σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και οι οποίοι παρέχουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις

    ◻ σε πρόσωπα επιφορτισμένα με την εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων στην ΚΕΠΠΑ βάσει του τίτλου V της ΣΕΕ και τα οποία προσδιορίζονται στην αντίστοιχη βασική πράξη.

    Αν αναφέρονται περισσότεροι του ενός τρόποι διαχείρισης, να διευκρινιστούν στο τμήμα «Παρατηρήσεις».

    Παρατηρήσεις

    […]

    […]

    2.ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

    2.1.Κανόνες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων

    Να προσδιοριστούν η συχνότητα και οι όροι.

    Οι δράσεις και τα μέτρα που λαμβάνουν χρηματοδοτική συνδρομή δυνάμει των αποφάσεων αυτών παρακολουθούνται τακτικά.

    Η Επιτροπή καταρτίζει και υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο:

    - το αργότερο στις 30 Ιουνίου 2017, ενδιάμεση έκθεση αξιολόγησης (έχει ήδη ολοκληρωθεί)·

    - το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2018, ανακοίνωση για τη συνέχιση της εφαρμογής της παρούσας απόφασης·

    - το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2021, έκθεση εκ των υστέρων αξιολόγησης.

    2.2.Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου

    2.2.1.Κίνδυνοι που έχουν εντοπιστεί

    Υπό το πρίσμα του ευρύτερου ρόλου που έχει ανατεθεί στο κέντρο συντονισμού αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών, εάν δεν προβλεφθούν αρκετές θέσεις απασχόλησης, η έλλειψη προσωπικού ενδέχεται να εγκυμονεί τον κίνδυνο να μην επιτευχθεί:

    - η ανταπόκριση σε όλες τις προκλήσεις που προκύπτουν από την αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας, καθώς και σε όλες τις πολιτικές απαιτήσεις στο πλαίσιο των ρυθμίσεων για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση πολιτικών κρίσεων (IPCR) και της ρήτρας αλληλεγγύης·
    - η ανάπτυξη/προσθήκη δραστηριοτήτων·

    - η αξιοποίηση/ανάπτυξη νέων τεχνολογικών συστημάτων που διασφαλίζουν την αδιάλειπτη διαθεσιμότητα·

    - η προσήκουσα αντίδραση σε επαπειλούμενες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που άπτονται της πολιτικής προστασίας·

    - η επαρκής εφαρμογή του συστήματος εσωτερικού ελέγχου όπως περιγράφεται στο σημείο 2.2.2.

    2.2.2.Πληροφορίες σχετικά με το σύστημα εσωτερικού ελέγχου που έχει καθοριστεί

    Το υφιστάμενο σύστημα εσωτερικού ελέγχου της ΓΔ Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ΓΔ ECHO) προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί για να διασφαλιστεί ότι τα κονδύλια που διατίθενται δυνάμει του νέου μέσου χρησιμοποιούνται δεόντως και σύμφωνα με την προσήκουσα νομοθεσία.

    Το ισχύον σύστημα είναι δομημένο ως εξής:

    1. Ομάδα εσωτερικού ελέγχου στη ΓΔ ECHO, η οποία εστιάζει στη συμμόρφωση προς έγκυρες διοικητικές διαδικασίες και προς την ισχύουσα νομοθεσία στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιείται το πλαίσιο εσωτερικού ελέγχου της Επιτροπής.

    2. Τακτικοί έλεγχοι των επιχορηγήσεων και των συμβάσεων, που χορηγούνται βάσει του μέσου, από εξωτερικούς ελεγκτές της ΓΔ ECHO, οι οποίοι είναι πλήρως ενσωματωμένοι στο ετήσιο σχέδιο ελέγχων της ΓΔ ECHO.

    3. Αξιολόγηση δραστηριοτήτων από εξωτερικούς εταίρους.

    Ελέγχους των δράσεων μπορούν επίσης να διενεργούν η OLAF (υποθέσεις απάτης) και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

    2.2.3.Εκτιμώμενο κόστος και όφελος των ελέγχων και αξιολόγηση του εκτιμώμενου επιπέδου κινδύνου σφάλματος

    Το εκτιμώμενο κόστος της στρατηγικής ελέγχου της ΓΔ ECHO αντιπροσωπεύει το 1,9% του προϋπολογισμού της για το 2016. Τα βασικά στοιχεία αυτού του δείκτη είναι τα εξής:

    - οι συνολικές δαπάνες προσωπικού των εμπειρογνωμόνων της ΓΔ ECHO στον συγκεκριμένο τομέα, στις οποίες προστίθενται οι δαπάνες των οικονομικών και επιχειρησιακών μονάδων, πολλαπλασιαζόμενες με το εκτιμώμενο χρονικό διάστημα (50%) που αφιερώνεται για τις δραστηριότητες διασφάλισης της ποιότητας, ελέγχου και παρακολούθησης·

    - οι συνολικοί πόροι στον τομέα εξωτερικού ελέγχου της ΓΔ ECHO που προορίζονται για τους ελέγχους και τις επαληθεύσεις.

    Λαμβανομένου υπόψη του πολύ περιορισμένου κόστους των εν λόγω ελέγχων σε συνδυασμό με τα μετρήσιμα (διορθώσεις και ανακτήσεις) και μη μετρήσιμα (αποτρεπτικό αποτέλεσμα και αποτέλεσμα των ελέγχων ως προς τη διασφάλιση της ποιότητας) οφέλη που συνδέονται με αυτούς, η Επιτροπή είναι σε θέση να συμπεράνει ότι τα μετρήσιμα και μη μετρήσιμα οφέλη των ελέγχων υπερβαίνουν σε μεγάλο βαθμό το περιορισμένο κόστος τους.

    Αυτό επιβεβαιώνεται από το πολυετές εναπομένον ποσοστό σφάλματος 1,02 % που ανέφερε η Επιτροπή το 2016 για την οικεία υπηρεσία ανθρωπιστικής βοήθειας και πολιτικής προστασίας.

    2.3.Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας

    Να προσδιοριστούν τα ισχύοντα ή τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας.

    Η στρατηγική της ΓΔ ECHO για την καταπολέμηση της απάτης, η οποία συνάδει με τη στρατηγική της Επιτροπής για την καταπολέμηση της απάτης (CAFS), χρησιμοποιείται προκειμένου να διασφαλιστεί, μεταξύ άλλων, ότι:

    - οι εσωτερικοί έλεγχοι της ΓΔ ECHO που σχετίζονται με την καταπολέμηση της απάτης είναι πλήρως εναρμονισμένοι με την CAFS·

    - η προσέγγιση της ΓΔ ECHO για τη διαχείριση του κινδύνου απάτης είναι προσανατολισμένη στον εντοπισμό των τομέων στους οποίους υπάρχει κίνδυνος απάτης και στην κατάλληλη    αντιμετώπιση.

    Τα συστήματα που χρησιμοποιούνται για τη διάθεση κονδυλίων της ΕΕ σε τρίτες χώρες καθιστούν δυνατή την ανάκτηση σχετικών δεδομένων με σκοπό να χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση του κινδύνου απάτης (π.χ. εντοπισμός διπλής χρηματοδότησης).

    Όπου είναι απαραίτητο, μπορούν να συσταθούν ομάδες δικτύωσης και να δημιουργηθούν επαρκή εργαλεία ΤΠ ειδικά για την ανάλυση των περιπτώσεων απάτης που άπτονται του συγκεκριμένου τομέα.

    3.ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

    3.1.Τομείς του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται

    Υφιστάμενες γραμμές του προϋπολογισμού

    Κατά σειρά τομέων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμών του προϋπολογισμού

    Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    Γραμμή του προϋπολογισμού

    Είδος
    δαπάνης

    Συμμετοχή

    Αριθμός και τίτλος

    ΔΠ/ΜΔΠ 19

    χωρών ΕΖΕΣ 20

    υποψηφίων για ένταξη χωρών 21

    τρίτων χωρών

    κατά την έννοια του άρθρου 21 παράγραφος 2 στοιχείο β) του δημοσιονομικού κανονισμού

    3

    23 03 01 01 - Πρόληψη των καταστροφών και

    ετοιμότητα εντός της Ένωσης

    ΔΠ

    ΝΑΙ

    ΝΑΙ

    ΟΧΙ

    ΟΧΙ

    4

    23 03 01 01 - Πρόληψη των καταστροφών και

    ετοιμότητα σε τρίτες χώρες

    ΔΠ

    ΝΑΙ

    ΝΑΙ

    ΟΧΙ

    ΟΧΙ

    3

    23 03 02 01 - Ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση μειζόνων καταστροφών εντός της Ένωσης

    ΔΠ

    ΝΑΙ

    ΝΑΙ

    ΟΧΙ

    ΟΧΙ

    4

    23 03 02 02 - Ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση μειζόνων καταστροφών σε τρίτες χώρες

    ΔΠ

    ΝΑΙ

    ΝΑΙ

    ΟΧΙ

    ΟΧΙ

    4

    23 01 04 - Δαπάνες στήριξης για δράσεις και προγράμματα στον τομέα πολιτικής «Ανθρωπιστική βοήθεια και πολιτική προστασία»

    ΜΔΠ

    ΟΧΙ

    ΟΧΙ

    ΟΧΙ

    ΟΧΙ

    3.2.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις δαπάνες

    3.2.1.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις δαπάνες

    σε εκατ. EUR (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού
    πλαισίου:

    Αριθμός

    Τομέας 3 Ασφάλεια και ιθαγένεια

    ΓΔ ECHO – Ευρωπαϊκή Πολιτική Προστασία και Επιχειρήσεις Ανθρωπιστικής Βοήθειας

    2018

    2019

    2020

    ΣΥΝΟΛΟ

    • Επιχειρησιακές πιστώσεις

    23 03 01 01

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    (1)

    14,000

    105,900

    109,279

    229,179

    Πληρωμές

    (2)

    7,000

    46,560

    104,395

    157,955

    23 03 02 01

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    (1α)

    5,157

    9,300

    13,218

    27,675

    Πληρωμές

    (2α)

    4,000

    10,000

    11,000

    25,000

    Πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενες από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων 22  

    Αριθμός γραμμής του προϋπολογισμού

    (3)

    2018

    2019

    2020

    ΣΥΝΟΛΟ

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
    για τη ΓΔ ECHO

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    =1+1α +3

    19,157

    115,200

    122,497

    256,854

    Πληρωμές

    =2+2α

    +3

    11,000

    56,560

    115,395

    182,955






    ΣΥΝΟΛΟ επιχειρησιακών πιστώσεων

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    (4)

    19,157

    115,200

    122,497

    256,854

    Πληρωμές

    5)

    11,000

    56,560

    115,395

    182,955

    • ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενων από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων

    (6)

    0

    0

    0

    ΣΥΝΟΛΟ

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
    του ΤΟΜΕΑ 3
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    =4+ 6

    19,157

    115,200

    122,497

    256,854

    Πληρωμές

    =5+ 6

    11,000

    56,560

    115,395

    182,955

    σε εκατ. EUR (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού 
    πλαισίου

    Αριθμός

    Τομέας 4 Η Ευρώπη στον κόσμο

    ΓΔ ECHO – Ευρωπαϊκή Πολιτική Προστασία και Επιχειρήσεις Ανθρωπιστικής Βοήθειας

    2018

    2019

    2020

    ΣΥΝΟΛΟ

    • Επιχειρησιακές πιστώσεις

    23 03 01 02

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    (1)

    -

    -

    -

    -

    Πληρωμές

    (2)

    -

    -

    -

    -

    23 03 02 02

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    (1α)

    2

    2

    2,284

    6,284

    Πληρωμές

    (2α)

    0,8

    1,8

    2,014

    4,614

    Πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενες από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων 23  

    Αριθμός γραμμής του προϋπολογισμού

    (3)

    2018

    2019

    2020

    ΣΥΝΟΛΟ

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
    για τη ΓΔ ECHO

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    =1+1α +3

    2

    2

    2,284

    6,284

    Πληρωμές

    =2+2α

    +3

    0,8

    1,8

    2,014

    4,614






    ΣΥΝΟΛΟ επιχειρησιακών πιστώσεων

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    (4)

    2

    2

    2,284

    6,284

    Πληρωμές

    (5)

    0,8

    1,8

    2,014

    4,614

    • ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενων από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων

    (6)

    0

    0

    0

    ΣΥΝΟΛΟ

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
    του ΤΟΜΕΑ 4
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    =4+ 6

    2

    2

    2,284

    6,284

    Πληρωμές

    =5+ 6

    0,8

    1,8

    2,014

    4,614



    Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού
    πλαισίου

    5

    «Διοικητικές δαπάνες»

    σε εκατ. EUR (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    2018

    2019

    2020

    ΣΥΝΟΛΟ

    ΓΔ ECHO – Ευρωπαϊκή Πολιτική Προστασία και Επιχειρήσεις Ανθρωπιστικής Βοήθειας

    • Ανθρώπινοι πόροι

    1,682

    5,034

    9,436

    16,152

    • Άλλες διοικητικές δαπάνες

    0,1500

    0,230

    0,330

    0,710

    ΣΥΝΟΛΟ ΓΔ ECHO

    Πιστώσεις

    1,832

    5,264

    9,766

    16,862

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
    για τον ΤΟΜΕΑ 5
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
     

    (Σύνολο πιστώσεων ανάληψης υποχρεώσεων = Σύνολο πληρωμών)

    1,832

    5,264

    9,766

    16,862

    σε εκατ. EUR (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    2018

    2019

    2020

    ΣΥΝΟΛΟ

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
    των ΤΟΜΕΩΝ 1 έως 5
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
     

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    22,989

    122,464

    134,547

    280,000

    Πληρωμές

    13,632

    63,624

    127,174

    204,430

    3.2.2.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις επιχειρησιακές πιστώσεις

       Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων

       Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

    Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων σε εκατ. EUR (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Να προσδιοριστούν οι στόχοι και τα αποτελέσματα

    Έτος
    2018

    Έτος
    2019

    Έτος
    2020

    ΣΥΝΟΛΟ

    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

    Είδος αποτελέσματος 24

    Μέσο κόστος
    του αποτελέσματος

    Αριθμός
    αποτελεσμάτων

    Κόστος

    Αριθμός
    αποτελεσμάτων

    Κόστος

    Αριθμός
    αποτελεσμάτων

    Κόστος

    Συνολικός αριθμός αποτελεσμάτων

    Συνολικό
    κόστος

    ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 1 - Πρόληψη 25

    Αριθμός χρηματοδοτούμενων έργων στον τομέα της πρόληψης

    Συμφωνίες επιχορήγησης

    0,3

    15

    3

    15

    3

    15

    3

    45

    9

    Μελέτες

    Αριθμός συμβάσεων

    0,1

    5

    0,5

    5

    0,5

    5

    0,5

    15

    1,5

    Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 1

    20

    3,5

    20

    3,5

    20

    3,5

    60

    10,5

    ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 2 - Ετοιμότητα

    Αριθμός χρηματοδοτούμενων έργων στον τομέα της ετοιμότητας (συμπερ. κατάρτισης και ασκήσεων)

    Συμφωνίες επιχορήγησης και συμβάσεις

    0,5

    100

    5

    100

    5

    100

    5

    300

    15

    Συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης

    Αριθμός διοικ. ρυθμίσεων

    1,25

    2

    2,5

    2

    2,5

    2

    2,5

    6

    7,5

    Ικανότητα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών

    Αριθμός συμφωνιών επιχορήγησης + συμβάσεων

    1

    7

    7

    13

    13

    20

    20

    40

    40

    Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 2

    109

    14,5

    115

    20,5

    122

    27,5

    346

    62,5

    ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 3 - Αντίδραση 26

    Χρησιμοποίηση εμπειρογνωμόνων

    Αριθμός συμβάσεων

    0,005

    200

    1

    200

    1

    200

    1

    600

    3

    Αριθμός επιχειρήσεων εντός της ΕΕ

    Συμφωνία επιχορήγησης/σύμβαση παροχής υπηρεσιών

    0,1

    80

    8

    80

    8

    80

    8

    240

    24

    Αριθμός επιχειρήσεων μεταφοράς εκτός ΕΕ

    Συμφωνία επιχορήγησης/σύμβαση παροχής υπηρεσιών

    0,13

    40

    5,2

    40

    5,2

    40

    5,2

    120

    15,6

    Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 3

    320

    14,2

    320

    14,2

    320

    14,2

    960

    42,6

    ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

    449

    32,2

    455

    38,2

    462

    45,2

    1 366

    115,6

    3.2.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα

    3.2.3.1.Συνοπτική παρουσίαση

       Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα.

    X    Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα, όπως εξηγείται κατωτέρω:

    σε εκατ. EUR (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    2018

    2019

    2020

    ΣΥΝΟΛΟ

    ΤΟΜΕΑΣ 5
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    Ανθρώπινοι πόροι

    1,682

    5,034

    9,436

    16,152

    Άλλες διοικητικές δαπάνες

    0,15

    0,23

    0,33

    0,710

    Μερικό σύνολο του ΤΟΜΕΑ 5
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    1,832

    5,264

    9,766

    16,862

    Εκτός του ΤΟΜΕΑ 5 27
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    Ανθρώπινοι πόροι

    Άλλες δαπάνες
    διοικητικού χαρακτήρα

    Μερικό σύνολο
    εκτός του ΤΟΜΕΑ 5
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    0

    0

    0

    0

    ΣΥΝΟΛΟ

    1,832

    5,264

    9,766

    16,862

    Οι απαιτούμενες πιστώσεις για ανθρώπινους πόρους και άλλες δαπάνες διοικητικού χαρακτήρα θα καλυφθούν από τις πιστώσεις της ΓΔ που έχουν ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή έχουν ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό της ΓΔ και οι οποίες θα συμπληρωθούν, κατά περίπτωση, με πρόσθετα κονδύλια που ενδέχεται να χορηγηθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.

    3.2.3.2.Εκτιμώμενες ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους

       Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων.

    X    Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων, όπως εξηγείται κατωτέρω:*

    Εκτίμηση η οποία πρέπει να εκφράζεται σε μονάδες ισοδυνάμων πλήρους απασχόλησης

    Έτος
    N

    Έτος N+1

    Έτος N+2

    2018

    2019

    2020

    • Θέσεις απασχόλησης του πίνακα προσωπικού (θέσεις μόνιμων και έκτακτων υπαλλήλων)

    23 01 01 01 (έδρα και αντιπροσωπείες της Επιτροπής)

    7

    12

    16

    XX 01 01 02 (αντιπροσωπείες της ΕΕ)

    XX 01 05 01 (έμμεση έρευνα)

    10 01 05 01 (άμεση έρευνα)

    Εξωτερικό προσωπικό (σε μονάδα ισοδυνάμου πλήρους απασχόλησης — ΠΑ) 28

    23 01 02 01 (CA, INT, SNE από το «συνολικό κονδύλιο»)

    10

    24

    31

    XX 01 02 02 (CA, INT, JED, LA και SNE στις αντιπροσωπείες της ΕΕ)

    XX 01 04 yy 29

    - στην έδρα 30

    - σε αντιπροσωπείες

    XX 01 05 02 (CA, INT, SNE - έμμεση έρευνα)

    10 01 05 02 (CA, INT, SNE - άμεση έρευνα)

    Άλλες γραμμές του προϋπολογισμού (να προσδιοριστούν)

    ΣΥΝΟΛΟ

    17

    36

    47

    * Αυτά τα αριθμητικά στοιχεία ενδέχεται να συμπληρωθούν από 15 επιπλέον ΙΠΑ που θα διατεθούν με ανακατανομή από άλλες ΓΔ μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

    XX είναι ο σχετικός τομέας πολιτικής ή ο σχετικός τίτλος του προϋπολογισμού.

    Οι ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους θα καλυφθούν από το προσωπικό της ΓΔ που έχει ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή έχει ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό της ΓΔ και το οποίο θα συμπληρωθεί, εάν χρειαστεί, από πρόσθετους πόρους που μπορεί να διατεθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.

    Περιγραφή των προς εκτέλεση καθηκόντων:

    Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι

    Το επιπρόσθετο προσωπικό που έχει ζητηθεί για την περίοδο 2018-2020 είναι αναγκαίο για την εκτέλεση των ακόλουθων καθηκόντων: α) ανάπτυξη και διαχείριση της νεοσυσταθείσας ικανότητας rescEU· β) ενίσχυση της εθελοντικής δεξαμενής· γ) στήριξη των μονάδων πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων δραστηριοτήτων πρόληψης· δ) ανάπτυξη της έννοιας της ευρωπαϊκής ακαδημίας πολιτικής προστασίας· και ε) διασφάλιση δραστηριοτήτων διαχείρισης και στήριξης.

    Το μεγαλύτερο μέρος του επιπλέον προσωπικού θα απασχοληθεί στην ανάπτυξη του rescEU και θα εκτελεί καθήκοντα όπως διαχείριση της αγοράς και/ή μίσθωσης πόρων (συμβάσεις), διαχείριση πόρων, καθήκοντα παρακολούθησης και συντονισμού, καθώς και καθήκοντα επικοινωνίας.

    Εξωτερικό προσωπικό

    Διασφάλιση της λειτουργίας του κέντρου αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα· επιτόπου εκτέλεση αναγκαίων εργασιών· διοικητική υποστήριξη.

    3.2.4.Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

       Η πρόταση/πρωτοβουλία είναι συμβατή με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

    X    Η πρόταση/πρωτοβουλία απαιτεί αναπρογραμματισμό του σχετικού τομέα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Τα ακόλουθα ποσά θα ανακατανεμηθούν:

     

    τομέας 3:

    2018

    2019

    2020

    σύνολο

     

    Δικαιώματα, ισότητα και ιθαγένεια

     

     

     

     

    33.0201

    Διασφάλιση της προστασίας των δικαιωμάτων και ενίσχυση του ρόλου των πολιτών

     

    1,34

    1,55

    2,89

    33.0202

    Προώθηση της απαγόρευσης των διακρίσεων και της ισότητας

     

    0,98

    1,22

    2,2

     

    Δικαιοσύνη

     

     

     

     

    33.0301

    Στήριξη και προώθηση της κατάρτισης των δικαστικών

     

    4,93

    5,25

    10,18

    33.0302

    Διευκόλυνση και στήριξη της δικαστικής συνεργασίας σε αστικές και ποινικές υποθέσεις

     

    4,77

    5,02

    9,79

     

    σύνολο τομέα 3

     

    12,02

    13,04

    25,06

     

    τομέας 4:

    2018

    2019

    2020

    σύνολο

    21.020703

    Ανθρώπινη ανάπτυξη (ΜΑΣ)

    2,00

     

     

    2,00

    22.020302

    Στήριξη στην Τουρκία - Στήριξη για οικονομική, κοινωνική και εδαφική ανάπτυξη και τη σχετική προοδευτική ευθυγράμμιση με το κεκτημένο της Ένωσης

     

    2,00

    2,28

    4,284

     

    σύνολο τομέα 4

    2,00

    2,00

    2,28

    6,284

    X    Η πρόταση/πρωτοβουλία απαιτεί τη χρησιμοποίηση του μέσου ευελιξίας.

     

    2018

    2019

    2020

    Χρησιμοποίηση του μέσου ευελιξίας

    19,157

    103,18

    109,457

    3.2.5.Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση

    Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν προβλέπει συγχρηματοδότηση από τρίτους.

    Η πρόταση/πρωτοβουλία προβλέπει τη συγχρηματοδότηση που εκτιμάται παρακάτω:

    Πιστώσεις σε εκατ. EUR (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Έτος
    N

    Έτος
    N+1

    Έτος
    N+2

    Έτος
    N+3

    Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να φαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

    Σύνολο

    Προσδιορισμός του φορέα συγχρηματοδότησης 

    ΣΥΝΟΛΟ συγχρηματοδοτούμενων πιστώσεων



    3.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα

    X    Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις στα έσοδα.

       Η πρόταση/πρωτοβουλία έχει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που περιγράφονται κατωτέρω:

       στους ιδίους πόρους

       στα διάφορα έσοδα

    σε εκατ. EUR (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Γραμμή εσόδων του προϋπολογισμού:

    Διαθέσιμες πιστώσεις για το τρέχον οικονομικό έτος

    Επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας 31

    Έτος
    N

    Έτος
    N+1

    Έτος
    N+2

    Έτος
    N+3

    Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να φαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

    Άρθρο.....

    Ως προς τα διάφορα έσοδα «για ειδικό προορισμό», να προσδιοριστούν οι γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται.

    […]

    Να προσδιοριστεί η μέθοδος υπολογισμού των επιπτώσεων στα έσοδα.

    […]

    (1)    ICF, «Interim Evaluation of the Union Civil Protection Mechanism. 2014-2016» (Ενδιάμεση αξιολόγηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης για την περίοδο 2014-2016), τελική έκθεση, Αύγουστος 2017 (στο εξής: ενδιάμεση αξιολόγηση). Η τελική έκθεση της ενδιάμεσης αξιολόγησης διατίθεται στην ακόλουθη διεύθυνση: https://publications.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/eb41bfee-78c3-11e7-b2f2-01aa75ed71a1/language-en/format-PDF
    (2)    Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, Ειδική έκθεση (2016), Μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Ένωσης: αποτελεσματικός υπήρξε σε γενικές γραμμές ο συντονισμός των επιχειρήσεων αντίδρασης στις εκτός ΕΕ καταστροφές. Διατίθεται στην ακόλουθη διεύθυνση: https://www.eca.europa.eu/Lists/ECADocuments/SR16_33/SR_DISASTER_RESPONSE_EL.pdf
    (3)    Έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την επιτευχθείσα πρόοδο και τις εναπομένουσες ελλείψεις στην Ευρωπαϊκή Ικανότητα Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών, 17.2.2017.
    (4)    Βλέπε υποσημείωση 2.
    (5)    Βλέπε υποσημείωση 3.
    (6)    Έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής, Overview of Natural and Man-made Disaster Risks the European Union may face, SWD(2017) 176 final της 23ης Μαΐου 2017.
    (7)    Έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την ενδιάμεση αξιολόγηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης για την περίοδο 2014-2016, COM (2017) 460 final της 30ής Αυγούστου 2017.
    (8)    Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ισλανδία, Μαυροβούνιο, Νορβηγία, Σερβία και Τουρκία.
    (9)    Στα ενδιαφερόμενα μέρη που συμμετείχαν στην έρευνα περιλαμβάνονται: αρχές πολιτικής προστασίας από 26 συμμετέχοντα κράτη (διαδικτυακές έρευνες)· αρχές πολιτικής προστασίας από 17 συμμετέχοντα κράτη (συνεντεύξεις)· εθνικοί συντονιστές κατάρτισης από 21 συμμετέχοντα κράτη (διαδικτυακές έρευνες)· 137 εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ανταλλαγής εμπειρογνωμόνων και 23 επικεφαλής προγραμμάτων που χρηματοδοτήθηκαν μέσω του ΜΠΠΕ από 13 συμμετέχοντα κράτη μέλη (διαδικτυακές έρευνες)· 14 διεθνείς εταίροι, συμπεριλαμβανομένων οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών, του ΟΟΣΑ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Ερυθρού Σταυρού κ.λπ. (συνεντεύξεις)· 15 Γενικές Διευθύνσεις και υπηρεσίες της ΕΕ (συνεντεύξεις).
    (10)    Η έκθεση είναι διαθέσιμη στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση:  http://ec.europa.eu/echo/EUCPM-consult_en .
    (11)

       Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου (ΕΕ L 298 της 26.10.2012, σ. 1).

    (12)    Απόφαση αριθ. 1313/2013/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, περί μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 924).
    (13)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, περί καθορισμού κοινών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006 (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 320).
    (14)    Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου (ΕΕ L 298 της 26.10.2012, σ. 1).
    (15)    Απόφαση αριθ. 1082/2013/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2013, σχετικά με σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας και για την κατάργηση της απόφασης αριθ. 2119/98/ΕΚ (ΕΕ L 293 της 5.11.2013, σ. 1).
    (16)    ΔΒΔ: Διαχείριση βάσει δραστηριοτήτων ΠΒΔ: Προϋπολογισμός βάσει δραστηριοτήτων.
    (17)    Όπως αναφέρεται στο άρθρο 54 παράγραφος 2 στοιχείο α) ή β) του δημοσιονομικού κανονισμού.
    (18)    Οι λεπτομέρειες σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης, καθώς και οι παραπομπές στον δημοσιονομικό κανονισμό είναι διαθέσιμες στον δικτυακό τόπο BudgWeb: http://www.cc.cec/budg/man/budgmanag/budgmanag_en.html
    (19)    ΔΠ = Διαχωριζόμενες πιστώσεις / ΜΔΠ = Μη διαχωριζόμενες πιστώσεις
    (20)    ΕΖΕΣ: Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών.
    (21)    Υποψήφιες χώρες και, κατά περίπτωση, δυνάμει υποψήφιες για ένταξη χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
    (22)    Τεχνική και/ή διοικητική βοήθεια και δαπάνες στήριξης της εφαρμογής προγραμμάτων και/ή δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «BA»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.
    (23)    Τεχνική και/ή διοικητική βοήθεια και δαπάνες στήριξης της εφαρμογής προγραμμάτων και/ή δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «BA»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.
    (24)    Τα αποτελέσματα είναι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα παρασχεθούν (παράδειγμα: αριθμός ανταλλαγών φοιτητών που θα χρηματοδοτηθούν, αριθμός χλμ. οδών που θα κατασκευαστούν κ.λπ.)
    (25)    Όπως περιγράφεται στο σημείο 1.4.2. «Ειδικοί στόχοι…».
    (26)    Όπως περιγράφεται στο σημείο 1.4.2. «Ειδικοί στόχοι…».
    (27)    Τεχνική και/ή διοικητική βοήθεια και δαπάνες στήριξης της εφαρμογής προγραμμάτων και/ή δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «BA»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.
    (28)    CA = Συμβασιούχος υπάλληλος· INT = Προσωρινό προσωπικό («Intérimaire»)· JED = («Jeune Expert en Délégation») (Νεαρός εμπειρογνώμονας σε αντιπροσωπεία της ΕΕ· LA = Τοπικός υπάλληλος· SNE = Αποσπασμένος εθνικός εμπειρογνώμονας.
    (29)    Επιμέρους ανώτατο όριο εξωτερικού προσωπικού που καλύπτεται από επιχειρησιακές πιστώσεις (πρώην γραμμές «BA»).
    (30)    Κυρίως για τα διαρθρωτικά ταμεία, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας (ΕΤΑ).
    (31)    Όσον αφορά τους παραδοσιακούς ιδίους πόρους (δασμούς, εισφορές ζάχαρης), τα αναγραφόμενα ποσά πρέπει να είναι καθαρά ποσά, δηλ. τα ακαθάριστα ποσά μετά την αφαίρεση του 25 % για έξοδα είσπραξης.
    Top