Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017PC0262

    Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση του νομικού πλαισίου του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1288/2013, (ΕΕ) αριθ. 1293/2013, (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, (ΕΕ) αριθ. 1305/2013, (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 και της απόφασης αριθ. 1313/2013/ΕΕ

    COM/2017/0262 final - 2017/0102 (COD)

    Βρυξέλλες, 30.5.2017

    COM(2017) 262 final

    2017/0102(COD)

    Πρόταση

    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    για τη θέσπιση του νομικού πλαισίου του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1288/2013, (ΕΕ) αριθ. 1293/2013, (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, (ΕΕ) αριθ. 1305/2013, (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 και της απόφασης αριθ. 1313/2013/ΕΕ

    {SWD(2017) 166 final}
    {SWD(2017) 167 final}
    {SWD(2017) 168 final}


    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

    Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στην αλληλεγγύη, μια κοινή αξία την οποία συμμερίζεται όλη η ευρωπαϊκή κοινωνία. Η αλληλεγγύη καθορίζει το ευρωπαϊκό όραμα και παρέχει την ενότητα που είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση των σημερινών και των μελλοντικών κρίσεων με τη διατήρηση ισχυρής ηθικής βάσης. Η αλληλεγγύη αποτελεί πυξίδα που καθοδηγεί τους νέους της Ευρώπης στις προσδοκίες τους για μια καλύτερη Ένωση. Στη διακήρυξη της Ρώμης, επί τη ευκαιρία της 60ής επετείου των Συνθηκών της Ρώμης, οι ηγέτες των 27 κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν την ενότητα και την αλληλεγγύη με σκοπό να καταστήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρότερη και πιο ανθεκτική 1 .

    Στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, στις 14 Σεπτεμβρίου 2016, ο Πρόεδρος Γιούνκερ τόνισε την ανάγκη επένδυσης στους νέους και ανακοίνωσε την ιδέα σύστασης ενός Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης με σκοπό να δημιουργηθούν ευκαιρίες που θα επιτρέψουν στους νέους σε όλη την Ευρώπη να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην κοινωνία, να επιδείξουν αλληλεγγύη, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και «συνεπώς, όχι μόνο να βρουν εργασία, αλλά και να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία ως άνθρωποι». Στη σύνοδο κορυφής της Μπρατισλάβας, στις 16 Σεπτεμβρίου 2016, υποστηρίχθηκε η ενίσχυση της πολιτικής δυναμικής με σκοπό την υποστήριξη των νέων Ευρωπαίων και την κατάρτιση νέων προγραμμάτων της ΕΕ για τη βελτίωση των παρεχόμενων προς αυτούς ευκαιριών. Με την ανακοίνωση της Επιτροπής «Προς ένα Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης», της 7ης Δεκεμβρίου 2016 2 , ξεκίνησε η πρώτη φάση υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και διατυπώθηκε εκ νέου ο στόχος για τη συμμετοχή 100 000 νέων Ευρωπαίων στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης έως το 2020. Στη διάρκεια της αρχικής αυτής φάσης, κινητοποιήθηκαν οκτώ διαφορετικά ενωσιακά προγράμματα 3 με σκοπό την παροχή ευκαιριών εθελοντισμού, πρακτικής άσκησης ή απασχόλησης σε νέους σε όλη την ΕΕ.

    Η παρούσα πρόταση ανταποκρίνεται επίσης στο αίτημα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διατυπώνεται στα συμπεράσματά του της 15ης Δεκεμβρίου 2016 για την επίτευξη προόδου σε ό,τι αφορά τις εργασίες για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης 4 , το οποίο αποτελεί μία από τις πρωτοβουλίες προτεραιότητας που περιλαμβάνονται στην κοινή δήλωση σχετικά με τις νομοθετικές προτεραιότητες της ΕΕ για το 2017 5 , μέσω της οποίας οι Πρόεδροι του Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής δεσμεύτηκαν να βελτιστοποιήσουν τις προσπάθειες των οργάνων τους ώστε να διασφαλίσουν την επίτευξη ταχείας νομοθετικής προόδου σχετικά με τις πρωτοβουλίες προτεραιότητας με σκοπό την ολοκλήρωσή τους πριν από το τέλος του 2017.

    Η παρούσα πρόταση παρέχει το νομικό πλαίσιο ούτως ώστε το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης να δημιουργήσει ευκαιρίες συμμετοχής των νέων σε δραστηριότητες αλληλεγγύης που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση εκκρεμών αναγκών της κοινωνίας, ενισχύοντας, ταυτόχρονα, την προσωπική, μορφωτική, κοινωνική και επαγγελματική εξέλιξη των νέων καθώς και την εξέλιξή τους ως ενεργών πολιτών. Κατά τη διαμόρφωση της παρούσας πρότασης, η Επιτροπή έλαβε υπόψη τα στοιχεία και τα πορίσματα που συγκεντρώθηκαν μέσω της εκ των προτέρων αξιολόγησης που επισυνάπτεται σε αυτή, καθώς και τις απόψεις και προτάσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο ευρείας διαδικασίας ανοικτής διαβούλευσης, όπως περιγράφεται αναλυτικότερα στις σχετικές ενότητες κατωτέρω. Η εν λόγω προπαρασκευαστική εργασία συνέβαλε στο να προσδιοριστούν τα ακόλουθα κενά, στην κάλυψη των οποίων αποσκοπεί η παρούσα πρόταση.

    Πολλοί νέοι επιθυμούν να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες αλληλεγγύης και, ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές εκκρεμείς ανάγκες σε κοινότητες οι οποίες θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν χάρη στη συμμετοχή των νέων στις εν λόγω δραστηριότητες. Πολλοί φορείς αναζητούν δραστήριους νέους να υποστηρίξουν τις προσπάθειές τους και δυσκολεύονται να τους βρουν· με την κατάλληλη υποστήριξη, οι εν λόγω φορείς θα μπορούσαν να προσφέρουν ακόμη περισσότερα στις κοινότητες. Ωστόσο, η αντιστοίχιση της προσφοράς και της ζήτησης είναι ανεπαρκής και υπάρχουν προσκόμματα που σχετίζονται με τη διαθεσιμότητα των πόρων, τη διασφάλιση της ποιότητας καθώς και διάφορα νομικά ζητήματα.

    Οι βασικές προκλήσεις στο συγκεκριμένο θέμα μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

    τις τελευταίες δεκαετίες, η κοινωνία μας δεν έχει επενδύσει επαρκώς στο να παράσχει τη δυνατότητα στους νέους Ευρωπαίους να συμμετέχουν ενεργά σε δραστηριότητες αλληλεγγύης, είτε ως εθελοντές είτε μέσω επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, η οικονομία της ΕΕ έχει αρχίσει να ανακάμπτει, αλλά η ανάκαμψη αυτή δεν είναι ομοιογενώς κατανεμημένη σε όλη την κοινωνία και τις περιφέρειες, με τη νεότερη γενιά να εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ιδιαίτερα οξύ πρόβλημα. Οι δραστηριότητες αλληλεγγύης έχουν τη συγκεκριμένη δυνατότητα να κινητοποιούν τους νέους ανθρώπους ώστε να δραστηριοποιούνται για την επίτευξη θετικών σκοπών και να τους βοηθούν να αναπτύσσουν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες που θα είναι απαραίτητες για την προσωπική, κοινωνικομορφωτική, επαγγελματική εξέλιξή τους καθώς και την εξέλιξή τους ως ενεργών πολιτών. Αυτό ισχύει για όλους τους νέους, περιλαμβανομένων όσων προέρχονται από μειονεκτικά περιβάλλοντα. Η ενθάρρυνση της συμμετοχής των εν λόγω νέων σε δραστηριότητες αλληλεγγύης αποτελεί ειδικό ζήτημα το οποίο πρέπει επίσης να εξεταστεί στο εν λόγω πλαίσιο·

    για την αντιμετώπιση της αλληλεγγύης και την επίτευξη συνοχής σε κοινωνικό, οικονομικό επίπεδο καθώς και σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών απαιτείται η ύπαρξη ενός πλούσιου ιστού δυναμικών φορέων (ιδιωτικών και δημόσιων, κερδοσκοπικών και μη κερδοσκοπικών). Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει ανάγκη αποτελεσματικότερης κάλυψης των αναγκών των εν λόγω φορέων, ιδίως όσων δραστηριοποιούνται σε τοπικό επίπεδο με τις πλέον μειονεκτούσες κοινότητες. Οι φορείς που δημιουργούν και προσφέρουν θέσεις συμμετοχής σε δραστηριότητες αλληλεγγύης χρειάζονται υποστήριξη, από την άποψη των πόρων, προκειμένου να διασφαλίζουν την κατάλληλη κατάρτιση και προετοιμασία των εθελοντών, των ασκουμένων ή των εργαζομένων καθώς και προκειμένου να μπορούν να δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι φορείς έχουν επίσης ανάγκη από την ύπαρξη σαφών και απλών κανόνων·

    το τοπίο των ευκαιριών αλληλεγγύης, είτε σε επαγγελματικό είτε σε εθελοντικό επίπεδο, είναι αρκετά κατακερματισμένο σε όλη την Ευρώπη. Συχνά, εκεί όπου υπάρχουν ευκαιρίες, η ευαισθητοποίηση είναι ανεπαρκής. Ο κατακερματισμός έχει επίσης ως αποτέλεσμα την ανεπαρκή κατανόηση, τεκμηρίωση και επικύρωση των όσων μαθαίνουν οι νέοι από τη συμμετοχή τους σε μια συγκεκριμένη δράση αλληλεγγύης.

    Ελλείψει μέτρων για την προώθηση της συνεργασίας φορέων και νέων στον τομέα της αλληλεγγύης υπάρχει ο κίνδυνος να παραμείνει αναξιοποίητο ένα σημαντικό υπάρχον δυναμικό για δραστηριότητες αλληλεγγύης, με αποτέλεσμα την άνευ λόγου απώλεια ευημερίας για τους φορείς, τους νέους και την κοινωνία στο σύνολό της.

    Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης αποσκοπεί στην ενίσχυση της συμμετοχής των νέων και των φορέων σε δραστηριότητες αλληλεγγύης υψηλής ποιότητας και προσβάσιμων στο σύνολο της νεολαίας, ως μέσο συμβολής στην ενίσχυση της συνοχής και της αλληλεγγύης στην Ευρώπη, μέσω της υποστήριξης κοινοτήτων και της αντιμετώπισης εκκρεμών κοινωνικών αναγκών. Για την επίτευξη του εν λόγω γενικού στόχου, το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα παρέχει στους νέους εύκολα προσβάσιμες ευκαιρίες συμμετοχής σε δραστηριότητες εθελοντισμού, σε θέσεις πρακτικής άσκησης ή θέσεις εργασίας σε τομείς που σχετίζονται με την αλληλεγγύη, καθώς και σχεδιασμού και ανάπτυξης των δικών τους έργων αλληλεγγύης, με σκοπό επίσης τη συμβολή στη βελτίωση των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων τους στο πλαίσιο της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματική τους εξέλιξης αλλά και της βελτίωσης της απασχολησιμότητάς τους. Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα υποστηρίζει επίσης την ανάπτυξη δραστηριοτήτων δικτύωσης για τα άτομα και τους φορείς που συμμετέχουν σε αυτό, με στόχο την καλλιέργεια πνεύματος που προσιδιάζει στις αξίες του και της αίσθησης του ανήκειν σε μια ευρύτερη κοινότητα που προωθεί την αλληλεγγύη, καθώς και την ενθάρρυνση της ανταλλαγής χρήσιμων πρακτικών και εμπειριών. Ένας περαιτέρω στόχος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης θα είναι να διασφαλίζει ότι οι ευκαιρίες συμμετοχής σε δραστηριότητες αλληλεγγύης που παρέχονται στους νέους 6 συμβάλλουν στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων κοινωνικών αναγκών και την ισχυροποίηση κοινοτήτων, ότι είναι υψηλής ποιότητας, καθώς και ότι τα μαθησιακά αποτελέσματα που προκύπτουν από τη συμμετοχή των νέων στις εν λόγω δραστηριότητες επικυρώνονται δεόντως.

    Συνοχή με ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

    Η παρούσα πρόταση αποτελεί μέρος ευρύτερου συνόλου πρωτοβουλιών με τίτλο «Επένδυση στη νεολαία της Ευρώπης», το οποίο ξεκίνησε να υλοποιείται στις 7 Δεκεμβρίου 2016. Οι εν λόγω πρωτοβουλίες προωθούν τη σταδιακή εφαρμογή όλων των ενωσιακών πολιτικών για τη νεολαία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδίως την ευρωπαϊκή στρατηγική για τη νεολαία, τις «Εγγυήσεις για τη νεολαία» και το νέο θεματολόγιο δεξιοτήτων για την Ευρώπη, οι οποίες καλύπτουν συνολικά ένα ευρύ φάσμα δράσεων υποστήριξης της νεολαίας, από την άτυπη εκπαίδευση και τον εθελοντισμό έως την επαγγελματική κατάρτιση και την απασχόληση. Ο στόχος είναι η βελτίωση των ευκαιριών για τη νεολαία μέσω της ουσιαστικής βελτίωσης της ποιότητας και των αναμενόμενων αποτελεσμάτων τους.

    Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα αξιοποιήσει την πλούσια και μακρά παράδοση και εμπειρία των κρατών μελών όσον αφορά τις δραστηριότητες που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, π.χ. μέσω του εθελοντισμού. Ορισμένα κράτη μέλη υλοποιούν εθνικά προγράμματα υπηρεσιών δραστηριοποίησης των πολιτών τα οποία παρέχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στους νέους, ενώ άλλα κράτη μέλη διευκολύνουν τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων της κοινωνίας των πολιτών.

    Σε επίπεδο ΕΕ, η Ευρωπαϊκή εθελοντική υπηρεσία (EVS) παρέχει ευκαιρίες εθελοντισμού σε νέους εδώ και 20 χρόνια, ενώ πολιτικές και προγράμματα όπως οι «Εγγυήσεις για τη νεολαία» και το «Η πρώτη σου δουλειά μέσω του Eures» βοηθούν τους νέους να απασχολούνται σε θέσεις πρακτικής άσκησης και σε θέσεις εργασίας. Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα αξιοποιήσει την υφιστάμενη στέρεη βάση που αποτελούν τα πλεονεκτήματα και η αποκτηθείσα εμπειρία από τις εν λόγω δραστηριότητες, διευρύνοντάς την ταυτόχρονα με στόχο να παρέχει νέες ευκαιρίες, με ευρύτερη προβολή και αντίκτυπο. Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα παράσχει νέες ευκαιρίες που δεν υποστηρίζονται από τα υφιστάμενα προγράμματα, απλουστεύοντας ταυτόχρονα την πρόσβαση για τους ενδιαφερόμενους νέους και φορείς. Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα παράσχει ένα ενιαίο, εύκολα προσβάσιμο σημείο εισόδου μέσω της διαδικτυακής του πύλης, με στόχο την ευρύτερη δυνατή ενημέρωση των φορέων και των νέων που συμμετέχουν σε αυτό. Επίσης, θα αναπτύξει και θα ενισχύσει την κατάρτιση που παρέχεται πριν από την τοποθέτηση, καθώς και τη σχετική υποστήριξη και την επικύρωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων μετά την τοποθέτηση.

    Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια των υποστηριζόμενων δραστηριοτήτων εθελοντισμού σε επίπεδο ΕΕ, οι δραστηριότητες που έχουν υποστηριχθεί από την Ευρωπαϊκή εθελοντική υπηρεσία και εμπίπτουν στο γεωγραφικό πεδίο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης θα υποστηρίζονται από αυτό μέσω διασυνοριακών τοποθετήσεων εθελοντισμού. Παράλληλα, οι δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής εθελοντικής υπηρεσίας που δεν εμπίπτουν στο γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται από το πρόγραμμα που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1288/2013 7 . Όσον αφορά την ερμηνεία της σχετικής νομοθεσίας σε επίπεδο Ένωσης, στην πρόταση περιλαμβάνονται διατάξεις που αποσκοπούν να διασφαλίσουν ότι οι διασυνοριακές τοποθετήσεις εθελοντισμού στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και οι δραστηριότητες εθελοντισμού που θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1288/2013 θα θεωρούνται ισοδύναμες με τις αντίστοιχες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής υπηρεσίας εθελοντισμού.

    Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική και αποδοτική υλοποίησή του, το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα αξιοποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις υφιστάμενες ρυθμίσεις διαχείρισης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα έχει τη δυνατότητα να επικεντρωθεί στη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων και της απόδοσης, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον διοικητικό φόρτο. Για αυτόν τον λόγο, η υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης θα ανατεθεί σε υφιστάμενες δομές, δηλ. στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως επίσης και μέσω του Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού (EACEA) της Επιτροπής, και στους εθνικούς οργανισμούς που έχουν οριστεί για τη διαχείριση των δράσεων που αναφέρονται στο κεφάλαιο για τη νεολαία του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1288/2013 για τη θέσπιση του προγράμματος Erasmus+.

    Συνοχή με άλλες πολιτικές της Ένωσης

    Οι δράσεις του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης θα έχουν χαρακτηριστικά συνοχής και συμπληρωματικότητας με ευρύ φάσμα συναφών ενωσιακών πολιτικών και προγραμμάτων, ειδικότερα, μεταξύ άλλων, με όσα εξ αυτών σχετίζονται με την εκπαίδευση και την κατάρτιση, την απασχόληση, την ισότητα των φύλων, την επιχειρηματικότητα (ιδίως την κοινωνική επιχειρηματικότητα), την ιδιότητα του πολίτη 8 και τη δημοκρατική συμμετοχή, την προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης, τη δράση για το κλίμα, την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αποκατάσταση σε περίπτωση καταστροφών, τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη, την παροχή τροφίμων και άλλων μη επισιτιστικών ειδών, την υγεία και την ευεξία, τη δημιουργικότητα και τον πολιτισμό, τη σωματική αγωγή και τον αθλητισμό, τις κοινωνικές παροχές και την κοινωνική πρόνοια, την υποδοχή και ενσωμάτωση υπηκόων τρίτων χωρών, την εδαφική συνεργασία και συνοχή.

    Κατά την αρχική φάση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης που εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2016, αξιοποιήθηκαν οκτώ διαφορετικά ενωσιακά προγράμματα με σκοπό την παροχή ευκαιριών εθελοντισμού, πρακτικής άσκησης ή απασχόλησης σε νέους σε όλη την ΕΕ. Στο πλαίσιο των εν λόγω δραστηριοτήτων, είτε διεξάγονται πριν είτε μετά από την έναρξη ισχύος του προτεινόμενου κανονισμού, θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται οι κανόνες και οι προϋποθέσεις που έχουν θεσπιστεί από τα αντίστοιχα ενωσιακά προγράμματα στο πλαίσιο των οποίων έχουν χρηματοδοτηθεί οι δραστηριότητες κατά την αρχική φάση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

    Κατά τη δεύτερη φάση που θα ξεκινήσει με την έναρξη ισχύος του προτεινόμενου κανονισμού, στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα συνεισφέρουν αρκετά ενωσιακά προγράμματα. Ορισμένα από αυτά 9 θα συνεισφέρουν στο χρηματοδοτικό κονδύλιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (όπως επεξηγείται περαιτέρω στην ενότητα 4)· άλλα 10 ενδέχεται να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης υποστηρίζοντας τις δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του. Η εν λόγω συμβολή θα χρηματοδοτείται σύμφωνα προς τις αντίστοιχες βασικές πράξεις των οικείων προγραμμάτων.

    2.    ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

    Νομική βάση

    Βασικός σκοπός της παρούσας πρότασης είναι η παροχή ευκαιριών στους νέους προκειμένου να συμμετέχουν σε δραστηριότητες αλληλεγγύης, περιλαμβανομένου του εθελοντισμού, της πρακτικής άσκησης, των θέσεων εργασίας, καθώς και έργων που αναπτύσσουν οι νέοι με δική τους πρωτοβουλία, οι οποίες θα περιλαμβάνουν μια μαθησιακή συνιστώσα προς όφελος της προσωπικής, κοινωνικομορφωτικής και επαγγελματικής τους εξέλιξης. Με βάση τα παραπάνω, το περιεχόμενο της παρούσας πρότασης δίδει έμφαση στην ενθάρρυνση της κινητικότητας, της ενεργού συμμετοχής, της μη τυπικής εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης των νέων. Τα παραπάνω θα συμβάλουν επίσης στη βελτίωση της απασχολησιμότητάς τους και στη διευκόλυνση της μετάβασης σε κανονική απασχόληση.

    Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόταση βασίζεται στο άρθρο 165 παράγραφος 4 και στο άρθρο 166 παράγραφος 4 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το άρθρο 165 παράγραφος 4 επιτρέπει την ανάπτυξη δράσης από την Ένωση με στόχο «να ευνοείται η ανάπτυξη των ανταλλαγών νέων (…) και να ενθαρρύνεται η συμμετοχή των νέων στον δημοκρατικό βίο της Ευρώπης». Το είδος δράσης της Ένωσης που βασίζεται στο άρθρο 166 παράγραφος 4 αντιπροσωπεύει την κατάλληλη νομική βάση για πράξη όπως η παρούσα πρόταση η οποία αποσκοπεί «να βελτιώσει την αρχική επαγγελματική εκπαίδευση και τη συνεχή κατάρτιση, για να διευκολύνεται η επαγγελματική ένταξη και επανένταξη στην αγορά της εργασίας» και «να διευκολύνει την πρόσβαση στην επαγγελματική εκπαίδευση και να ενισχύσει την κινητικότητα των εκπαιδευτών και των εκπαιδευομένων και ιδίως των νέων».

    Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

    Δεδομένης της ευρωπαϊκής εμβέλειας των προτεινόμενων πρωτοβουλιών –κινητοποίηση των νέων για σκοπούς αλληλεγγύης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση– είναι προσφυής η ανάληψη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει τον δικό της ρόλο στην υποστήριξη μιας πανευρωπαϊκής προσέγγισης της αλληλεγγύης. Η δράση της ΕΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης δεν θα υποκαταστήσει παρόμοιες δράσεις των κρατών μελών, αλλά θα λειτουργήσει συμπληρωματικά και υποστηρικτικά προς αυτές, με πλήρη σεβασμό της αρχής της επικουρικότητας. Παρότι σε όλα τα κράτη μέλη υπάρχει παράδοση υλοποίησης προγραμμάτων και χρήσης μέσων στήριξης δραστηριοτήτων που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, ιδίως μέσω του εθελοντισμού, αυτά ποικίλλουν σε σημαντικό βαθμό, με ορισμένες χώρες να προτιμούν την κρατική παρέμβαση, ενώ άλλες αφήνουν την πρωτοβουλία στην κοινωνία των πολιτών. Υπάρχουν επίσης διαφορετικοί τρόποι αντίληψης και εννοιολογικές αποχρώσεις της έννοιας των δραστηριοτήτων αλληλεγγύης και του εθελοντισμού, ενώ τα είδη των δραστηριοτήτων διαφέρουν ως προς το περιεχόμενο και τη διάρκειά τους. Επιπλέον, οι αντιλήψεις διαφέρουν σημαντικά όσον αφορά τη σχέση μεταξύ της κοινωνικής προστασίας και του εθελοντισμού, καθώς διαφορετικοί βαθμοί νομικού καθεστώτος, μάθησης και αναγνώρισης. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τον κατακερματισμό σε ενωσιακό επίπεδο, γεγονός που σημαίνει ότι οι νέοι στην ΕΕ δεν έχουν όλοι τον ίδιο βαθμό πρόσβασης στις προσφερόμενες ευκαιρίες.

    Η δράση της ΕΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανάγκης υπέρβασης του εν λόγω κατακερματισμού, όπως καταδεικνύει η εκ των προτέρων αξιολόγηση που επισυνάπτεται στην παρούσα πρόταση. Ταυτόχρονα, η εν λόγω δράση θα αποτελέσει ευκαιρία αξιοποίησης των διδαγμάτων από τις διαφορετικές εμπειρίες των κρατών μελών και θα δώσει ώθηση στον εθελοντισμό στα κράτη μέλη όπου ο εθελοντισμός είναι σήμερα περιορισμένος, όπως προτάθηκε από τα ενδιαφερόμενα μέρη των οποίων η άποψη ζητήθηκε κατά την κατάρτιση της παρούσας πρότασης. Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα συμπληρώνει τις υφιστάμενες δημόσιες και ιδιωτικές πολιτικές, τα προγράμματα και τις δραστηριότητες, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Μέσα από την εφαρμογή σειράς διασφαλίσεων της ποιότητας, όπως ο Χάρτης του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, το σήμα ποιότητας για τους συμμετέχοντες φορείς και οι αρχές που περιγράφονται συνοπτικά στο πλαίσιο ποιότητας για την πρακτική άσκηση, το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας των διαφόρων τοποθετήσεων για νέους σε όλη την Ευρώπη καθώς και στην επικύρωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων τους.

    Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα παράσχει ένα ενιαίο σημείο πρόσβασης σε τοποθετήσεις εθελοντισμού και επαγγελματικής αλληλεγγύης υψηλής ποιότητας για νέους σε όλη την ΕΕ, ενώ, επί του παρόντος, οι εν λόγω τοποθετήσεις είναι προσβάσιμες μόνο μέσω πληθώρας διαφορετικών προγραμμάτων. Ως εκ τούτου, θα διασφαλίσει ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι νέοι στην Ευρώπη έχουν ίσες ευκαιρίες συμμετοχής και ευκολότερη πρόσβαση σε ευρύτερη ποικιλία δραστηριοτήτων. Η δυνατότητα πρόσβασης στα διαφορετικά είδη τοποθετήσεων μέσα από μία συγκεκριμένη πρωτοβουλία μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις ευκαιρίες που είναι διαθέσιμες στους νέους και της προβολής αυτών.

    Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα παρέχει τοποθετήσεις σε χώρες διαφορετικές από τη χώρα διαμονής των συμμετεχόντων (διασυνοριακές) καθώς και τοποθετήσεις στη χώρα διαμονής των συμμετεχόντων (εγχώριες). Η ευελιξία αυτή συνάδει με τις προτάσεις που κατέθεσαν τα ενδιαφερόμενα μέρη με τα οποία πραγματοποιήθηκαν διαβουλεύσεις. Όσον αφορά τις διασυνοριακές τοποθετήσεις, ιδίως δεδομένου του κατακερματισμού των δομών και των προγραμμάτων που παρέχουν τη δυνατότητα εθελοντισμού, πρακτικής άσκησης, καθώς και της ποικιλίας των τρόπων κατανόησης και αντίληψης που επικρατούν στον τομέα παροχής δραστηριοτήτων αλληλεγγύης, η δράση των μεμονωμένων κρατών μελών δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δράση της ΕΕ. Όσον αφορά τις εγχώριες τοποθετήσεις σε θέσεις αλληλεγγύης, το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης αναμένεται να έχει καινοτόμο χαρακτήρα και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση προκλήσεων σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο μέσα από μια ευρύτερη ευρωπαϊκή προοπτική. Ειδικότερα, η δράση της ΕΕ μπορεί να συμβάλει στην υπέρβαση του κατακερματισμού σε ό,τι αφορά την παροχή τοποθετήσεων σε θέσεις αλληλεγγύης και να διασφαλίσει τη δυνατότητα συμμετοχής σε όλους τους νέους, περιλαμβανομένων όσων αντιμετωπίζουν εμπόδια στο να συμμετάσχουν σε διεθνείς δραστηριότητες. Μπορεί επίσης να παράσχει ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο και να συμβάλει στην εξεύρεση ευρωπαϊκών λύσεων σε συγκεκριμένες προκλήσεις πέραν των εθνικών συνόρων.

    Τέλος, εξίσου σημαντικό είναι το ότι η χρήση των υφιστάμενων δομών, των οποίων η αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα είναι αποδεδειγμένη, θα διασφαλίσει την αποτελεσματική και αποδοτική υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης καθώς και συνέργειες και συμπληρωματικότητα με τις δράσεις των κρατών μελών προς όφελος της νεολαίας.

    Αναλογικότητα

    Η πρόταση αντιμετωπίζει τις εντοπισθείσες ανεπάρκειες σε ό,τι αφορά την παροχή εύκολα προσβάσιμων ευκαιριών συμμετοχής σε δραστηριότητες αλληλεγγύης στους νέους και περιορίζεται μόνο σε όσα μέσα είναι απαραίτητα για την επίτευξη των στόχων της.

    Επιλογή του νομικού μέσου

    Το προτεινόμενο μέσο είναι κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

    3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

    Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

    Κατά την κατάρτιση της παρούσας πρότασης και τη διενέργεια της εκ των προτέρων αξιολόγησης που επισυνάπτεται σε αυτή πραγματοποιήθηκαν διαβουλεύσεις σε διάφορα επίπεδα όπως, μεταξύ άλλων, με ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων καθώς και μεμονωμένους πολίτες, δημόσιες διοικήσεις, και άλλα όργανα και οργανισμούς της ΕΕ (δηλαδή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Επιτροπή των Περιφερειών και την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή).

    Πραγματοποιήθηκε επιγραμμική, δημόσια διαβούλευση διάρκειας 8 εβδομάδων, στο πλαίσιο της οποίας ελήφθησαν 660 απαντήσεις και 82 έγγραφα θέσεων. Η διαβούλευση πραγματοποιήθηκε σε 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ, στις οποίες και έγιναν δεκτές οι απαντήσεις. Επιπλέον, στις 12 Απριλίου 2017 έλαβε χώρα μεγάλο φόρουμ με περίπου 700 συμμετέχοντες και οργανώθηκαν στοχευμένες διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη και βασικά ενδιαφερόμενα μέρη (περιλαμβανομένων, φορέων εθελοντισμού, φορέων αλληλεγγύης, εκπροσώπων της νεολαίας, συντονιστών δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης και συντονιστών EURES, συντονιστών των «Εγγυήσεων για τη νεολαία», κοινωνικών εταίρων, επιχειρήσεων, δικαιούχων προγραμμάτων και φορέων προγραμμάτων, περιλαμβανομένων εθνικών αρχών και εθνικών οργανισμών του προγράμματος Erasmus+).

    Αναλυτική επισκόπηση της διαδικασίας διαβούλευσης περιλαμβάνεται υπό μορφή παραρτήματος στην εκ των προτέρων αξιολόγηση που επισυνάπτεται στην παρούσα πρόταση. Τα βασικά στοιχεία που προκύπτουν από τις εν λόγω διαβουλεύσεις συνοψίζονται κατωτέρω.

    Συνοπτικά, τα ενδιαφερόμενα μέρη που συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις δήλωσαν ότι εκτιμούν συνολικά την προβολή και την πολιτική αναγνώριση που παρέχεται στη συμμετοχή των νέων σε δραστηριότητες αλληλεγγύης. Χαιρέτισαν τις νέες ευκαιρίες που παρέχονται στους νέους για να φέρουν την αλλαγή, χάρη στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης. Τόνισαν τις δυνατότητες του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης να προωθήσει την ένταξη, να ενισχύσει τη διευρωπαϊκή αλληλεγγύη και την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών και να προωθήσει κοινές αξίες. Ωστόσο, επισήμαναν την ανάγκη για πρόσθετη χρηματοδότηση προκειμένου να διασφαλιστεί μια προσέγγιση χωρίς αποκλεισμούς, η οποία θα επιτρέψει τη συμμετοχή νέων από μειονεκτικά περιβάλλοντα και μικρών φορέων καθώς και την παροχή τοποθετήσεων ποιότητας, με παράλληλη αξιοποίηση των υφιστάμενων δομών.

    Ειδικότερα, ένα από τα βασικά ζητήματα που επισημάνθηκαν από τα ενδιαφερόμενα μέρη ήταν η ανάγκη υιοθέτησης μιας προσέγγισης χωρίς αποκλεισμούς. Στην πραγματικότητα, πολλά ενδιαφερόμενα μέρη ανέφεραν την ανάγκη να δοθεί ειδική έμφαση στη συμμετοχή όλων των νέων χωρίς αποκλεισμούς, περιλαμβανομένων όσων προέρχονται από μειονεκτικά περιβάλλοντα και δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες.

    Τα ενδιαφερόμενα μέρη τόνισαν ότι το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα πρέπει να δώσει ακόμη περισσότερη έμφαση στην αλληλεγγύη σε σχέση με τα υφιστάμενα προγράμματα με βάση τον σαφή ορισμό της έννοιας των «δραστηριοτήτων αλληλεγγύης». Τα ενδιαφερόμενα μέρη αναγνώρισαν το ότι οι δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων, υποστηρίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη μη τυπική και την άτυπη μάθηση καθώς και την απασχολησιμότητα της νεολαίας. Οι φορείς τόνισαν εξίσου την ανάγκη κατάρτισης των εθελοντών, ενώ ορισμένοι εξ αυτών ανέφεραν επίσης την ανάγκη έκδοσης πιστοποιητικού για εθελοντές.

    Μεταξύ των βασικών ανησυχιών που εξέφρασαν τα ενδιαφερόμενα μέρη ήταν η πιθανή αλληλεπικάλυψη με υφιστάμενα προγράμματα και η έλλειψη χρηματοδότησης. Πολλά εξ αυτών ζήτησαν να υπάρχει χωριστός προϋπολογισμός ειδικά για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης. Τα περισσότερα ενδιαφερόμενα μέρη τόνισαν ότι για να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες και οι μελλοντικές ανάγκες, θα πρέπει να παρασχεθούν στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης επαρκή πρόσθετα κεφάλαια, πέραν των διαθέσιμων πόρων από τα υφιστάμενα προγράμματα. Επίσης, τα περισσότερα εξ αυτών ζήτησαν τον σαφή διαχωρισμό των δραστηριοτήτων εθελοντισμού από τις επαγγελματικές δραστηριότητες προκειμένου να αποφεύγεται το φθηνό εργατικό δυναμικό ή η μη αμειβόμενη εργασία, όπως μέσω της αντικατάστασης ασκουμένων και εργαζομένων με εθελοντές.

    Όσον αφορά την υλοποίηση, τα ενδιαφερόμενα μέρη υπογράμμισαν ότι θα πρέπει να είναι απέριττη και αποτελεσματική προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν περιττός διοικητικός φόρτος για τους νέους και τους φορείς. Επίσης, τόνισαν τη σημασία της διασφάλισης προτύπων υψηλής ποιότητας καθώς και της αξιοποίησης των συνεργειών και της πείρας από τα υφιστάμενα λειτουργικά προγράμματα, όπως η Ευρωπαϊκή εθελοντική υπηρεσία. Ως σημαντικούς παράγοντες για την επίτευξη του εν λόγω στόχου, τα ενδιαφερόμενα μέρη ανέδειξαν την ανάγκη σαφούς διαχωρισμού των ρόλων και των αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων υλοποίησης, αποσαφήνισης των κανόνων διαπίστευσης των φορέων, ύπαρξης ενός λειτουργικού εργαλείου αντιστοίχισης των φορέων και των εθελοντών και παροχής υποστήριξης υψηλής ποιότητας στους συμμετέχοντες.

    Σε ό,τι αφορά το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής, τα περισσότερα ενδιαφερόμενα μέρη τάχθηκαν υπέρ της διασφάλισης της συνοχής με τους όρους των υφιστάμενων προγραμμάτων. Τα ενδιαφερόμενα μέρη τάχθηκαν επίσης υπέρ της προτεινόμενης δυνατότητας προώθησης των δραστηριοτήτων αλληλεγγύης σε τοπικό επίπεδο, πέραν των διασυνοριακών ευκαιριών, και αναγνώρισαν ότι οι εν λόγω δραστηριότητες διευκολύνουν τη συμμετοχή των μειονεκτούντων νέων. Ωστόσο, αρκετά ενδιαφερόμενα μέρη τόνισαν την ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού με τις εθνικές κυβερνήσεις και τις τοπικές κοινότητες προκειμένου να διασφαλίζεται η συμπληρωματικότητα με τα υφιστάμενα προγράμματα.

    Η πρόταση για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τις απόψεις και τις συστάσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων. Λαμβανομένων υπόψη των εν λόγω απόψεων και συστάσεων, το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα παράσχει νέες ευκαιρίες προσβάσιμες σε όλους τους νέους, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των αναγκών αλληλεγγύης και την ενθάρρυνση της συμμετοχής των μειονεκτούντων νέων, περιλαμβανομένης της δυνατότητας πρόσθετης χρηματοδοτικής στήριξης, ανάλογα με την περίπτωση. Επίσης, θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση της συνάφειας και της ποιότητας των δραστηριοτήτων που θα στηριχθούν. Θα ληφθούν μέτρα διασφάλισης της ποιότητας και υποστήριξης προς τους συμμετέχοντες όπως ασφαλιστική κάλυψη, επιγραμμική γλωσσική υποστήριξη, επιγραμμική κατάρτιση γενικού χαρακτήρα και ειδική κατάρτιση, πιστοποιητικό του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και υποστήριξη μετά την τοποθέτηση σε θέσεις αλληλεγγύης. Η διασφάλιση της ποιότητας θα ισχύει επίσης για τους φορείς που είναι πρόθυμοι να παράσχουν τοποθετήσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Για τον σκοπό αυτόν, και σύμφωνα με τις προτάσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων, θα εφαρμοστεί η χρήση σήματος ποιότητας ως προϋπόθεσης συμμετοχής για όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς. Στόχος του εν λόγω σήματος θα είναι ο έλεγχος της συμμόρφωσης των φορέων προς τις αρχές και τις απαιτήσεις του Χάρτη του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης όσον αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους στη διάρκεια όλων των σταδίων της εμπειρίας αλληλεγγύης.

    Σε συμφωνία με τις συστάσεις των ενδιαφερόμενων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να βελτιώσει τον φιλικό προς τον χρήστη χαρακτήρα και να μειώσει τον διοικητικό φόρτο της διαδικασίας εγγραφής και υποβολής αιτήσεων για τους νέους και τους φορείς. Η ανάπτυξη της διαδικτυακής πύλης του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης αποτελεί ήδη ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Η διαδικτυακή πύλη και το εργαλείο αντιστοίχισης παρέχουν ένα ενιαίο σημείο εισόδου για τις δραστηριότητες αλληλεγγύης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ανάγκης πρόσθετης χρηματοδότησης, υπέρ της οποίας τάχθηκαν πολλά ενδιαφερόμενα μέρη, το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα χρηματοδοτείται τόσο από πρόσθετους πόρους όσο και από συνεισφορές από διάφορα υφιστάμενα προγράμματα, τα οποία συνάδουν με τους στόχους του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, και κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μεγιστοποιούνται οι συνέργειες και η συμπληρωματικότητα με τα υφιστάμενα προγράμματα. Τα ενδιαφερόμενα μέρη τάχθηκαν επίσης υπέρ του σαφούς διαχωρισμού των δραστηριοτήτων εθελοντισμού από τις επαγγελματικές δραστηριότητες. Ο εν λόγω διαχωρισμός θα αφορά όχι μόνο τον ορισμό των δραστηριοτήτων που θα υποστηρίζονται αλλά και τη σχετική χρηματοδοτική στήριξη. Σε αυτό το πλαίσιο, η νομοθετική πρόταση θεσπίζει ενδεικτική κατανομή όσον αφορά τις τοποθετήσεις και τα έργα αλληλεγγύης (80% για τοποθετήσεις αλληλεγγύης και έργα αλληλεγγύης αφενός, και 20% για πρακτική άσκηση και θέσεις εργασίας αφετέρου), η οποία αναμένεται επίσης να συμβάλει στη διασφάλιση της συνέχειας των δραστηριοτήτων που υποστηρίζονται από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.

    Από την άποψη του γεωγραφικού πεδίου εφαρμογής, η υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης θα ξεκινήσει από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Εντούτοις, ο προτεινόμενος κανονισμός προβλέπει τη δυνατότητα διεύρυνσης της υλοποίησης σε τρίτες χώρες βάσει διμερών συμφωνιών με αυτές.

    Εκτίμηση επιπτώσεων

    Δεν έχει διενεργηθεί εκτίμηση επιπτώσεων δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης έχει ήδη συσταθεί με τη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής του Δεκεμβρίου 2016. Ο στόχος του παρόντος κανονισμού αποτελεί συνέχεια της εν λόγω ανακοίνωσης· με την επιφύλαξη των παραπάνω, δεδομένου ότι για την εφαρμογή του θα απαιτηθούν σημαντικές δαπάνες, στον παρόντα κανονισμό επισυνάπτεται εκ των προτέρων αξιολόγηση με σκοπό τη συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις του δημοσιονομικού κανονισμού.

    Στο πλαίσιο της εκ των προτέρων αξιολόγησης εξετάστηκαν δύο επίπεδα προκλήσεων: από τη μία πλευρά, η έμφαση στους νέους και τις ευκαιρίες συμμετοχής τους σε δραστηριότητες αλληλεγγύης, και, από την άλλη πλευρά, η έμφαση στις ευρύτερες κοινωνικές, θεσμικές και οργανωτικές ανάγκες. Η εκ των προτέρων αξιολόγηση κατέδειξε την ανάγκη η ΕΕ να αντιμετωπίσει τις ακόλουθες σημαντικές προκλήσεις στο πλαίσιο ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για τη νεολαία στον τομέα της αλληλεγγύης:

    υπάρχει ανάγκη υπέρβασης του κατακερματισμού και παροχής περισσότερων ευκαιριών προκειμένου να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των νέων και των φορέων σε δραστηριότητες αλληλεγγύης, δηλαδή μέσω της συγκέντρωσης των εμπειριών εθελοντισμού και των επαγγελματικών εμπειριών σε μία ενιαία πρωτοβουλία με κοινή προσέγγιση της ποιότητας και της μαθησιακής εμπειρίας, ανεξαρτήτως του πλαισίου στο οποίο αυτή αποκτάται. Επίσης, υπάρχει ανάγκη διασφάλισης εύκολης και ισότιμης πρόσβασης μέσω απέριττων διαδικασιών, και με παράλληλη πρόβλεψη των κατάλληλων μέτρων ενθάρρυνσης της ένταξης νέων από μειονεκτούντα περιβάλλοντα·

    είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι οι τοποθετήσεις και οι δραστηριότητες που παρέχονται στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για τη νεολαία στον τομέα της αλληλεγγύης ανταποκρίνονται σε εκκρεμείς κοινωνικές ανάγκες καθώς και σε κοινά πρότυπα ποιότητας και σε κοινή αντίληψη περί της απόκτησης γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων, τα οποία θα επικυρώνονται διασυνοριακά.

    Η εκ των προτέρων αξιολόγηση επικεντρώθηκε στις δύο ακόλουθες επιλογές: 1) συνέχιση της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης μέσω διαφόρων υφιστάμενων προγραμμάτων, όπως συνέβη κατά την αρχική φάση που εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2016, στο πλαίσιο της οποίας χρηματοδοτήθηκαν δράσεις αλληλεγγύης βάσει οκτώ προγραμμάτων, καθένα εκ των οποίων είχε τη δική του νομική βάση, στόχους και προϋπολογισμό· 2) ανάπτυξη νέας αυτόνομης πρωτοβουλίας με ιδιαίτερη έμφαση στην αλληλεγγύη, η οποία θα αξιοποιεί την εμπειρία υφιστάμενων προγραμμάτων αλλά θα διαθέτει επίσης το δικό της σαφές σύνολο στόχων και θα διασφαλίζει μεγαλύτερη σαφήνεια του σκοπού και του πεδίου εφαρμογής της παρέμβασης.

    Η δυνατότητα αξιοποίησης της νομικής βάσης ενός εκ των υφιστάμενων προγραμμάτων απορρίφθηκε λόγω του γεγονότος ότι κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση ενός προγράμματος με πολύπλοκο σύνολο αλληλεπικαλυπτόμενων στόχων και περιορισμένης ευρύτερης προβολής των δράσεων αλληλεγγύης. Επιπλέον, η εν λόγω προσέγγιση θα είχε ως συνέπεια την απόσυρση ενδιαφερόμενων από τα άλλα προγράμματα.

    Ως εκ τούτου, προσδιορίστηκαν δύο επιλογές οι οποίες αναλύθηκαν και συγκρίθηκαν με βάση τα ακόλουθα κριτήρια, τα οποία είναι σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσαν τα ενδιαφερόμενα μέρη στη διάρκεια των διαβουλεύσεων:

    Προσβασιμότητα (προβολή και σαφήνεια του τρόπου συμμετοχής και πρόσβασης των φορέων, των νέων και άλλων ενδιαφερόμενων στη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων αλληλεγγύης)·

    Ποιότητα (διαδικασίες και κριτήρια που διασφαλίζουν την ποιότητα και την ασφάλεια των τοποθετήσεων)·

    Συμμετοχή χωρίς αποκλεισμούς (μέτρα διασφάλισης της συμμετοχής των μειονεκτούντων νέων)·

    Συνέργεια (συμμετοχή και συνέργεια μεταξύ των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλληλεγγύης, ανεξαρτήτως του τοπικού, περιφερειακού, εθνικού ή ευρωπαϊκού πεδίου εφαρμογής τους)·

    Αποτελεσματικότητα και απλότητα των διατάξεων διαχείρισης και χαμηλό διοικητικό κόστος.

    Με βάση την εν λόγω ανάλυση πολλαπλών κριτηρίων, η επιλογή 2 (ανάπτυξη νέας αυτόνομης πρωτοβουλίας με ιδιαίτερη έμφαση στην αλληλεγγύη) αναδείχθηκε ως η επιλογή που αναμένεται να έχει καλύτερα αποτελέσματα με βάση το σύνολο των κριτηρίων που ελήφθησαν υπόψη και, ως εκ τούτου, θεωρήθηκε η προτιμητέα. Η εν λόγω επιλογή θα παράσχει ένα σαφές και ενιαίο σημείο πρόσβασης για τους φορείς και τους νέους και θα ενισχύσει την προβολή των δράσεων αλληλεγγύης. Θα περιλαμβάνει μια προσέγγιση με λιγότερους αποκλεισμούς μέσω μιας ειδικής στρατηγικής συμμετοχής χωρίς αποκλεισμούς. Θα διασφαλίσει υψηλό συνολικό επίπεδο ποιότητας των τοποθετήσεων και της ετοιμότητας των νέων συμμετεχόντων μέσα από σειρά ειδικών ποιοτικών διαδικασιών και κριτηρίων (όπως το σήμα ποιότητας για τους φορείς, η κατάρτιση, η ασφαλιστική κάλυψη κ.λπ.). Θα δημιουργήσει νέες συνέργειες μεταξύ των δραστηριοτήτων και της αναγνώρισής τους καθώς θα τις συνενώσει σε ένα κοινό πλαίσιο και θα συμβάλει στη δημιουργία νέων δικτύων μεταξύ των ατόμων και των φορέων που έχουν κοινές προσδοκίες σε ό,τι αφορά την αλληλεγγύη. Επίσης, η επιλογή 2 θα επιτρέψει τη μείωση του κόστους διαχείρισης, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τα αποτελέσματα (καλύτερη σχέση κόστους-απόδοσης).

    Όσον αφορά την προτιμώμενη επιλογή, εξετάστηκαν διαφορετικοί μηχανισμοί εφαρμογής της: άμεση διαχείριση, έμμεση διαχείριση ή συνδυασμός των δύο. Κατόπιν ανάλυσης συνήχθη το συμπέρασμα ότι η τελευταία λύση, δηλαδή ο συνδυασμός άμεσης και έμμεσης διαχείρισης, θα διασφαλίσει την εφαρμογή της επιλογής με την καλύτερη σχέση κόστους-απόδοσης προκειμένου να επιτευχθεί ο προβλεπόμενος στόχος της συμμετοχής 100 000 νέων έως το 2020. Στην εκ των προτέρων αξιολόγηση τονιζόταν επίσης ότι για την επίτευξη του προβλεπόμενου στόχου είναι απαραίτητη η ύπαρξη επαρκών και σταθερών χρηματοδοτικών πόρων.

    Στην εκ των προτέρων αξιολόγηση επισημάνθηκε επίσης οι θετικές κοινωνικές επιπτώσεις της προτιμώμενης επιλογής τόσο σε ατομικό επίπεδο (π.χ. βελτίωση των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων για την προσωπική και επαγγελματική τους εξέλιξη· αυξημένο αίσθημα αλληλεγγύης και συμμετοχής στα κοινά για την κοινωνική τους εξέλιξη και την εξέλιξή τους ως ενεργών πολιτών), όσο και σε κοινωνικό επίπεδο (π.χ. αντιμετώπιση των αναγκών κοινοτήτων με επιπτώσεις στην κοινωνική πρόνοια και την ευημερία· αυξημένη υποστήριξη των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλληλεγγύης με θετικά αποτελέσματα στη συμμετοχή τους και στις ευκαιρίες που παρέχονται στους νέους· συμβολή σε άλλους στόχους πολιτικής όπως η συμμετοχή των νέων, η πολιτική προστασία, η κοινωνική ένταξη, η συνοχή, η περιφερειακή ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος· η βελτίωση της εικόνας της νεολαίας σε ορισμένα ΜΜΕ σε εθνικό επίπεδο).

    Η προώθηση της συμμετοχής των νέων και η ενίσχυση του κοινωνικού κεφαλαίου συνδέονται επίσης στενά με την οικονομική ανάπτυξη. Η αυξημένη συμμετοχή και απασχολησιμότητα των νέων μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην απασχόληση και την μακροοικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο, δεδομένου του μικρού μεγέθους της προτεινόμενης παρέμβασης καθώς και του γεγονότος ότι τα αποτελέσματα της εν λόγω επιλογής θα έχουν πανευρωπαϊκή εμβέλεια και δεν θα περιοριστούν σε ένα συγκεκριμένο κράτος μέλος ή τομέα, δεν ήταν εφικτή η μέτρηση του πραγματικού αντικτύπου από οικονομικής άποψης. Παρομοίως, δεν θεωρήθηκε σκόπιμο να διενεργηθεί διεξοδική ανάλυση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Στην εκ των προτέρων αξιολόγηση αναγνωρίστηκε το γεγονός ότι, όπως συμβαίνει και με άλλα προγράμματα κινητικότητας, το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα έχει καταρχήν ως αποτέλεσμα αυξημένη ζήτηση για μεταφορές, η οποία μπορεί με τη σειρά της να επιφέρει αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η συγκεκριμένη επίπτωση θεωρήθηκε, ωστόσο, αμελητέα σε σύγκριση με τις συνολικές ροές κινητικότητας στην Ευρώπη. Παρά ταύτα, αξίζει να επισημανθεί ότι το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης μπορεί, δευτερευόντως, να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση των νέων σε ό,τι αφορά περιβαλλοντικά θέματα, όπως έχει ήδη συμβεί κατά την αρχική φάση, στο πλαίσιο της οποίας τα διάφορα συνεισφέροντα προγράμματα έχουν ήδη στηρίξει ευρύ φάσμα έργων που αφορούν περιβαλλοντικά θέματα.

    Η παρούσα πρόταση είναι πλήρως συμβατή με την προτιμώμενη επιλογή.

    Θεμελιώδη δικαιώματα

    Η παρούσα πρόταση συνάδει πλήρως με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ 11 , στον οποίο η αλληλεγγύη αναγνωρίζεται ως μία από τις οικουμενικές αξίες στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Ειδικότερα, στην παρούσα πρόταση λαμβάνονται πλήρως υπόψη τα δικαιώματα και οι απαγορεύσεις που καθορίζονται στα άρθρα 5 (Απαγόρευση της δουλείας και της αναγκαστικής εργασίας), 14 (Δικαίωμα εκπαίδευσης), 15 (Ελευθερία του επαγγέλματος και δικαίωμα προς εργασία), 21 (Απαγόρευση διακρίσεων), 24 (Δικαιώματα του παιδιού), 26 (Ένταξη των ατόμων με αναπηρίες), 31 (Δίκαιες και πρόσφορες συνθήκες εργασίας) και 32 (Απαγόρευση της εργασίας των παιδιών και προστασία των νέων στην εργασία) του Χάρτη.

    4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

    Η Επιτροπή προτείνει τη χρηματοδότηση των τριών τετάρτων του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης από ανακατανομές πόρων από υφιστάμενα προγράμματα. Το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από την κινητοποίηση του συνολικού περιθωρίου αναλήψεων υποχρεώσεων το 2018 καθώς και από αδιάθετα περιθώρια το 2019 και το 2020.

    Το ποσό προνομιακής αναφοράς του τομέα 1α για την περίοδο 2018-20 ανέρχεται σε 294,2 εκατ. EUR και περιλαμβάνει ανακατανομή κονδυλίων των ίδιων τομέων από το πρόγραμμα Erasmus+ (197,7 εκατ. EUR) και το πρόγραμμα για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία (10 εκατ. EUR).

    Το κονδύλιο του τομέα 1α θα συμπληρωθεί από συνεισφορές από προγράμματα άλλων τομέων στο πλαίσιο της υφιστάμενης χρηματοδοτικής ενίσχυσής τους, σε συμφωνία με τον στόχο της ενσωμάτωσης των δραστηριοτήτων αλληλεγγύης που εμπίπτουν σε διαφορετικά ενωσιακά προγράμματα και κονδύλια του προϋπολογισμού της ΕΕ. Το συνολικό προτεινόμενο ποσό για τη συνεισφορά από άλλους τομείς ανέρχεται σε 47,3 εκατ. EUR και βασίζεται στα ακόλουθα συνεισφέροντα προγράμματα: το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (35 εκατ. EUR), τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ένωσης (6 εκατ. EUR), το πρόγραμμα LIFE (4,5 εκατ. EUR) και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (1,8 εκατ. EUR).

    Οι αναλυτικές δημοσιονομικές και χρηματοδοτικές επιπτώσεις της πρότασης αναφέρονται στο νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο που επισυνάπτεται στην παρούσα πρόταση.

    5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

    Σε συμφωνία με την ανάλυση που διενεργήθηκε στο πλαίσιο της εκ των προτέρων αξιολόγησης που επισυνάπτεται στην παρούσα πρόταση, και προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική και αποδοτική υλοποίηση, οι συνέργειες και να ελαχιστοποιηθεί ο διοικητικός φόρτος, το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα αξιοποιήσει τις υφιστάμενες ρυθμίσεις διαχείρισης και υλοποίησης του προγράμματος Erasmus+. Αξιοποιώντας τη θετική εμπειρία από την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος καθώς και τις δομές του, η πρόταση προβλέπει τη σαφή κατανομή των καθηκόντων διαχείρισης του προγράμματος μεταξύ της Επιτροπής, των εθνικών οργανισμών που έχουν συσταθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ και του Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού (EACEA). Από την ίδρυσή του το 2006, ο EACEA έχει υλοποιήσει με επιτυχία και σε υψηλό επίπεδο μέρη των προγραμμάτων Erasmus+, «Δημιουργική Ευρώπη», «Ευρώπη για τους Πολίτες» και της πρωτοβουλίας εθελοντών ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ (και των σχετικών προηγηθέντων προγραμμάτων), όπως επιβεβαιώνεται από σειρά ανεξάρτητων εξωτερικών αξιολογήσεων. Όπως απαιτείται βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 58/2003 περί θεσπίσεως του καταστατικού των εκτελεστικών οργανισμών 12 , διενεργήθηκε ανάλυση κόστους/οφελών πριν από την ανάθεση οποιονδήποτε προγραμμάτων στους εκτελεστικούς οργανισμούς, η οποία κατέδειξε την οικονομική αποδοτικότητα της χρήσης του EACEA για ορισμένα καθήκοντα που σχετίζονται με την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Παράλληλα, το μοντέλο των εθνικών οργανισμών στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ υπήρξε εμφανώς επιτυχές από την άποψη της απόδοσης και της αποτελεσματικότητάς του και συνδυάζεται με υψηλό επίπεδο αξιοπιστίας και χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης.

    Οι ρυθμίσεις παρακολούθησης και αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης θα περιλαμβάνουν διαρκή παρακολούθηση με σκοπό την αξιολόγηση της προόδου καθώς και αξιολόγηση των υφιστάμενων στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα των επιτευχθέντων αποτελεσμάτων.

    Οι ρυθμίσεις παρακολούθησης θα βασίζονται σε εκτεταμένη ανάλυση των ποσοτικών και ποιοτικών αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Τα ποσοτικά αποτελέσματα θα συλλέγονται συστηματικά μέσω των συστημάτων ΤΠ που εφαρμόζονται για τη διαχείριση των δράσεων του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Τα ποιοτικά αποτελέσματα θα παρακολουθούνται μέσω της διενέργειας περιοδικών ερευνών με τη συμμετοχή ατόμων και συμμετεχόντων φορέων. Οι ρυθμίσεις υποβολής εκθέσεων και αξιολόγησης που εφαρμόζουν όλοι οι φορείς υλοποίησης θα διασφαλίζουν την ολοκληρωμένη παρακολούθηση της υλοποίησης της πρότασης.

    Το 2020, η Επιτροπή θα δημοσιεύσει έκθεση απολογισμού της προόδου που θα έχει πραγματοποιηθεί προς την κατεύθυνση της επίτευξης του στόχου της παροχής σε 100 000 νέους ευκαιριών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Επίσης, τέσσερα έτη μετά την ημερομηνία υλοποίησής της, η πρόταση θα υποβληθεί σε ανεξάρτητη αξιολόγηση ως προς τα ποιοτικά αποτελέσματα των υποστηριζόμενων δράσεων, περιλαμβανομένων των επιπτώσεών τους στους νέους και στους φορείς. Κατά την αξιολόγηση θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα υφιστάμενα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τις επιπτώσεις των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Μεταξύ των πηγών των στοιχείων στα οποία θα βασιστεί η επαλήθευση θα είναι τα δεδομένα παρακολούθησης, οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα σχέδια εργασίας και τις εκθέσεις των φορέων υλοποίησης, τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τη διάδοση, τεκμηριωμένες μελέτες, έρευνες, κ.λπ.

    Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

    Στο Κεφάλαιο I – Γενικές διατάξεις του προτεινόμενου κανονισμού ορίζεται το αντικείμενό του, παρέχονται οι ορισμοί ορισμένων επαναλαμβανόμενων όρων, προσδιορίζονται οι γενικοί και ειδικοί στόχοι των δραστηριοτήτων του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και η συνοχή και συμπληρωματικότητα της δράσης της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης αποσκοπεί στην ενίσχυση της συμμετοχής των νέων και των φορέων σε δραστηριότητες αλληλεγγύης υψηλής ποιότητας, προσβάσιμων στο σύνολο της νεολαίας, ως μέσο συμβολής στην ενίσχυση της συνοχής και της αλληλεγγύης στην Ευρώπη, μέσω της υποστήριξης κοινοτήτων και της ανταπόκρισης σε προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία.

    Στο Κεφάλαιο II – Δράσεις του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης παρέχεται περιγραφή των προβλεπόμενων δραστηριοτήτων για την επίτευξη των στόχων του προτεινόμενου κανονισμού. Στα υποστηρικτικά μέτρα της Ένωσης περιλαμβάνονται, από τη μια πλευρά, τοποθετήσεις σε θέσεις αλληλεγγύης, έργα αλληλεγγύης και δραστηριότητες δικτύωσης αλληλεγγύης, και μέτρα για τη διασφάλιση της ποιότητας και μέτρα υποστήριξης από την άλλη.

    Στο Κεφάλαιο III – Δημοσιονομικές διατάξεις ορίζεται ο προϋπολογισμός του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης για την περίοδο 2018-2020 και οι προβλεπόμενες μορφές ενωσιακής χρηματοδότησης. Το ποσό προνομιακής αναφοράς περιλαμβάνει ανακατανομές από το πρόγραμμα Erasmus+ (197,7 εκατ. EUR) και από το πρόγραμμα για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία (10 εκατ. EUR) καθώς και πρόσθετους πόρους για τα οικονομικά έτη 2018, 2019 και 2020. Το χρηματοδοτικό κονδύλιο συμπληρώνεται από συνεισφορές από διάφορους τομείς και διάφορα ενωσιακά προγράμματα.

    Το Κεφάλαιο IV – Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης ορίζει τα κριτήρια για τις συμμετέχουσες χώρες, άτομα και φορείς. Οι συμμετέχουσες χώρες είναι τα κράτη μέλη της ΕΕ και πιθανώς άλλες χώρες με βάση διμερείς συμφωνίες. Στη διαδικτυακή πύλη του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης μπορούν να εγγραφούν νέοι ηλικίας 17-30 ετών, ενώ η συμμετοχή στο Σώμα επιτρέπεται για τους νέους ηλικίας από 18 έως 30 ετών. Συμμετέχων φορέας ο οποίος μπορεί να παρέχει τοποθετήσεις αλληλεγγύης ή δραστηριότητες σε εγγεγραμμένα άτομα είναι οποιοσδήποτε δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας, ή διεθνής οργανισμός που διεξάγει δραστηριότητες αλληλεγγύης στις συμμετέχουσες χώρες, υπό την προϋπόθεση ότι έχει λάβει σήμα ποιότητας που πιστοποιεί τη συμμόρφωσή της προς τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

    Το Κεφάλαιο V – Απόδοση, αποτελέσματα και διάδοση περιλαμβάνει διατάξεις για τη διασφάλιση, από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη, της τακτικής παρακολούθησης, υποβολής εκθέσεων και αξιολόγησης της απόδοσης του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, καθώς και τη διασφάλιση της διάδοσης των πληροφοριών, της δημοσιοποίησης και των επακόλουθων ενεργειών σε σχέση με το σύνολο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

    Στο Κεφάλαιο VI – Σύστημα διαχείρισης και λογιστικού ελέγχου καθορίζονται οι φορείς υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση, η προτεινόμενη μέθοδος υλοποίησης αποτελεί συνδυασμό έμμεσης διαχείρισης (μέσω εθνικών οργανισμών σε εθνικό επίπεδο) και άμεσης διαχείρισης (μέσω της Επιτροπής σε επίπεδο ΕΕ, περιλαμβανομένης της χρησιμοποίησης εκτελεστικού οργανισμού βάσει ανάλυσης κόστους-οφέλους). Ο συνδυασμός των μεθόδων διαχείρισης βασίζεται στη θετική εμπειρία από την υλοποίηση του προγράμματος Erasmus+ και αξιοποιεί τις υφιστάμενες δομές του εν λόγω προγράμματος. Στην πρόταση προβλέπεται ότι οι εθνικές αρχές και οι εθνικοί οργανισμοί στους οποίους έχει ανατεθεί η διαχείριση των δράσεων για τη νεολαία στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ θα ενεργούν επίσης ως εθνικές αρχές και εθνικοί οργανισμοί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης στις οικείες συμμετέχουσες χώρες. Σε ό,τι αφορά χώρες στις οποίες δεν έχει οριστεί εθνική αρχή και εθνικός οργανισμός, θα συσταθούν σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1288/2013. Οι εθνικοί οργανισμοί θα είναι επιφορτισμένοι με την ευθύνη της διαχείρισης του κύριου μέρος των κονδυλίων και θα λειτουργούν βάσει σύμβασης ανάθεσης. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά ορισμένα καθήκοντα που σχετίζονται με την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει τον Εκτελεστικό Οργανισμό Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού. Κατά την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, η Επιτροπή θα εκτελεί καθήκοντα τα οποία υποδηλώνουν επιλογές πολιτικής, ιδίως ο καθορισμός στόχων και προτεραιοτήτων, η θέσπιση προγραμμάτων εργασίας (περιλαμβανομένων των αποφάσεων χρηματοδότησης), η εκπροσώπηση της Επιτροπής στην επιτροπή προγράμματος, κ.λπ. Ο εκτελεστικός οργανισμός θα είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση καθηκόντων, όπως η έναρξη και ολοκλήρωση διαδικασιών επιχορήγησης και δημόσιων συμβάσεων, η παρακολούθηση έργων, ο δημοσιονομικός έλεγχος και η λογιστική, η συμβολή στην αξιολόγηση του προγράμματος και διάφορα καθήκοντα υποστήριξης.

    Στο Κεφάλαιο VII – Σύστημα ελέγχου προβλέπεται η εφαρμογή του απαραίτητου εποπτικού συστήματος με σκοπό να διασφαλίζεται ότι λαμβάνεται δεόντως υπόψη η προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης σε περίπτωση υλοποίησης δράσεων που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

    Στο Κεφάλαιο VIII – Διατάξεις εφαρμογής καθορίζονται οι απαραίτητες διατάξεις ανάθεσης ορισμένων αρμοδιοτήτων στην Επιτροπή για τη θέσπιση προγραμμάτων εργασίας μέσω εκτελεστικών πράξεων. Ως επιτροπή που θα επικουρεί την Επιτροπή στην έκδοση εκτελεστικών πράξεων, όπως απαιτείται βάσει του κανονισμού (EU) αριθ. 182/2011 13 , ορίζεται στην πρόταση η επιτροπή που θεσπίζεται βάσει του άρθρου 36 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1288/2013 για τη θέσπιση του προγράμματος Erasmus+. Η επιτροπή θα λειτουργεί υπό διαφορετικές συνθέσεις (Erasmus+ και Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης), ενώ θα παρέχεται στα κράτη μέλη η δυνατότητα να ορίζουν τους εκπροσώπους τους στις διαφορετικές συνθέσεις.

    Στο Κεφάλαιο IX – Τροποποίηση και τελικές διατάξεις γίνονται οι απαραίτητες τροποποιήσεις των βασικών πράξεων των προγραμμάτων από τα οποία ανακατευθύνονται κεφάλαια στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, μέσω των αντίστοιχων χρηματοδοτικών κονδυλίων τους για την περίοδο 2014-2020. Στις τελικές διατάξεις καθορίζεται η ημερομηνία έναρξης ισχύος του προτεινόμενου κανονισμού, ο οποίος είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και θα ισχύει άμεσα στα κράτη μέλη από την 1η Ιανουαρίου 2018.

    2017/0102 (COD)

    Πρόταση

    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    για τη θέσπιση του νομικού πλαισίου του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1288/2013, (ΕΕ) αριθ. 1293/2013, (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, (ΕΕ) αριθ. 1305/2013, (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 και της απόφασης αριθ. 1313/2013/ΕΕ

    ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 165 παράγραφος 4 και το άρθρο 166 παράγραφος 4,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

    Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

    Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής 14 ,

    Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών 15 ,

    Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία 16 ,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στην αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών της και μεταξύ των κρατών μελών της. Η εν λόγω κοινή αξία καθοδηγεί τις δράσεις της και παρέχει την αναγκαία ενότητα για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων και μελλοντικών κοινωνικών προκλήσεων, στην οποία οι νέοι Ευρωπαίοι επιθυμούν να συμβάλουν εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στην πράξη.

    (2)Στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, στις 14 Σεπτεμβρίου 2016 17 , ο Πρόεδρος Γιούνκερ τόνισε την ανάγκη επένδυσης στους νέους και ανακοίνωσε τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης με σκοπό να δημιουργηθούν ευκαιρίες που θα επιτρέψουν στους νέους σε όλη την Ένωση να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην κοινωνία, να επιδείξουν αλληλεγγύη, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και, με τον τρόπο αυτόν, όχι μόνο να βρουν εργασία, αλλά και να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία ως άνθρωποι.

    (3)Στην ανακοίνωση με τίτλο «Προς ένα Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης» της 7ης Δεκεμβρίου 2016 18 , η Επιτροπή τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι βάσεις των δραστηριοτήτων αλληλεγγύης σε ολόκληρη την Ευρώπη, να παρασχεθούν στους νέους περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες δραστηριοτήτων αλληλεγγύης σε ευρύ φάσμα τομέων, και να στηριχθούν οι προσπάθειες των φορέων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο όσον αφορά την αντιμετώπιση των διαφόρων προκλήσεων και κρίσεων. Η Επιτροπή εγκαινίασε μια πρώτη φάση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης στο πλαίσιο της οποίας κινητοποιήθηκαν διάφορα ενωσιακά προγράμματα με σκοπό την παροχή ευκαιριών εθελοντισμού, πρακτικής άσκησης ή απασχόλησης σε νέους σε όλη την ΕΕ. Στο πλαίσιο των εν λόγω δραστηριοτήτων, είτε διεξάγονται πριν είτε μετά από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, θα πρέπει να εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται οι κανόνες και οι προϋποθέσεις που έχουν θεσπιστεί από τα αντίστοιχα ενωσιακά προγράμματα στο πλαίσιο των οποίων έχουν χρηματοδοτηθεί οι δραστηριότητες κατά την αρχική φάση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

    (4)Θα πρέπει να παρασχεθούν στους νέους εύκολα προσβάσιμες ευκαιρίες συμμετοχής σε δραστηριότητες αλληλεγγύης, χάρη στις οποίες θα μπορούν να εκφράσουν τη δέσμευσή τους προς όφελος των κοινοτήτων, αποκτώντας ταυτόχρονα χρήσιμη εμπειρία, δεξιότητες και ικανότητες για την προσωπική, μορφωτική, κοινωνική, επαγγελματική τους εξέλιξη και την εξέλιξή τους ως ενεργών πολιτών, και, ως εκ τούτου, βελτιώνοντας την απασχολησιμότητά τους. Οι εν λόγω δραστηριότητες θα υποστηρίζουν επίσης την κινητικότητα των νέων εθελοντών, ασκουμένων και εργαζομένων.

    (5)Οι δραστηριότητες αλληλεγγύης που παρέχονται στους νέους θα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας, υπό την έννοια ότι θα πρέπει να ανταποκρίνονται σε εκκρεμείς κοινωνικές ανάγκες, να συμβάλλουν στην ισχυροποίηση των κοινοτήτων, να παρέχουν στους νέους την ευκαιρία να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις και ικανότητες, να είναι οικονομικά προσιτές στους νέους, και να υλοποιούνται με ασφαλή και υγιή τρόπο.

    (6)Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα παρέχει ένα ενιαίο σημείο εισόδου για τις δραστηριότητες αλληλεγγύης σε ολόκληρη την Ένωση. Θα πρέπει να διασφαλίζεται η συνοχή και η συμπληρωματικότητα του εν λόγω πλαισίου με άλλες συναφείς πολιτικές και προγράμματα της Ένωσης. Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα πρέπει να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα και τις συνέργειες των υφιστάμενων προγραμμάτων, ιδίως της Ευρωπαϊκής εθελοντικής υπηρεσίας. Θα πρέπει επίσης να λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα κράτη μέλη για την υποστήριξη των νέων και τη διευκόλυνση της μετάβασης από το σχολείο στην εργασία στο πλαίσιο των «Εγγυήσεων για τη νεολαία» 19 , μέσω της παροχής πρόσθετων ευκαιριών εισόδου στην αγορά εργασίας υπό μορφή πρακτικής άσκησης ή θέσεων εργασίας σε τομείς που σχετίζονται με την αλληλεγγύη εντός των αντίστοιχων κρατών μελών ή διασυνοριακά. Επίσης, θα πρέπει να διασφαλίζεται η συμπληρωματικότητα με τα υφιστάμενα σε επίπεδο Ένωσης δίκτυα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες που θα αναλαμβάνονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, όπως το ευρωπαϊκό δίκτυο δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης, το EURES και το δίκτυο Eurodesk. Επιπλέον, θα πρέπει να διασφαλίζεται η συμπληρωματικότητα μεταξύ των υφιστάμενων συναφών προγραμμάτων, ιδίως των εθνικών προγραμμάτων αλληλεγγύης και των προγραμμάτων κινητικότητας για τους νέους, και του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, με βάση τις ορθές πρακτικές, ανάλογα με την περίπτωση.

    (7)Για τη μεγιστοποίηση του αντικτύπου των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε άλλα προγράμματα, όπως το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, το πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες», το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το πρόγραμμα «Υγεία», να συμβάλλουν στους στόχους του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης μέσω της υποστήριξης των δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του. Η εν λόγω συμβολή θα πρέπει να χρηματοδοτείται σύμφωνα προς τις αντίστοιχες βασικές πράξεις των οικείων προγραμμάτων. Αφότου λάβουν έγκυρο σήμα ποιότητας του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, θα πρέπει να παρέχεται στους δικαιούχους η δυνατότητα πρόσβασης στη διαδικτυακή πύλη του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης καθώς και η δυνατότητα να επωφελούνται από τα μέτρα για την ποιότητα και τα μέτρα υποστήριξης για το είδος της παρεχόμενης δραστηριότητας.

    (8)Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα πρέπει να δημιουργεί νέες ευκαιρίες ώστε οι νέοι να συμμετέχουν σε θέσεις εθελοντισμού, πρακτικής άσκησης ή θέσεις εργασίας σε τομείς που σχετίζονται με την αλληλεγγύη καθώς και να σχεδιάζουν και να αναπτύσσουν τα δικά τους έργα αλληλεγγύης. Οι εν λόγω ευκαιρίες θα πρέπει να συμβάλλουν στην προσωπική, μορφωτική, κοινωνική και επαγγελματική τους εξέλιξη και στην εξέλιξή τους ως ενεργών πολιτών. Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα πρέπει επίσης να υποστηρίζει δραστηριότητες δικτύωσης για τα άτομα και τους φορείς που συμμετέχουν σ’ αυτό καθώς και μέτρα για τη διασφάλιση της ποιότητας των υποστηριζόμενων δραστηριοτήτων και την ενίσχυση της επικύρωσης των μαθησιακών τους αποτελεσμάτων.

    (9)Οι εθελοντικές δραστηριότητες παρέχουν πλούσια εμπειρία σε ένα πλαίσιο μη τυπικής και άτυπης μάθησης που ενισχύει την προσωπική, κοινωνικομορφωτική και επαγγελματική εξέλιξη, την ενεργό συμμετοχή στα κοινά και την απασχολησιμότητα των νέων. Οι εθελοντικές δραστηριότητες δεν θα πρέπει να έχουν αρνητικές συνέπειες για δυνητική ή υπάρχουσα μισθωτή εργασία, ούτε θα πρέπει να θεωρούνται ως υποκατάστατο αυτής. Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια των υποστηριζόμενων δραστηριοτήτων εθελοντισμού σε επίπεδο ΕΕ, οι δραστηριότητες εθελοντισμού στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής εθελοντικής υπηρεσίας που εμπίπτουν στο γεωγραφικό πεδίο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης θα πρέπει να υποστηρίζονται από αυτό μέσω διασυνοριακών τοποθετήσεων εθελοντισμού. Οι υπόλοιπες δραστηριότητες εθελοντισμού στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής εθελοντικής υπηρεσίας που δεν εμπίπτουν στο γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης θα πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζονται στο πλαίσιο του προγράμματος που θεσπίστηκε από τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1288/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του προγράμματος «Erasmus+»: το πρόγραμμα της Ένωσης για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό 20 . Όσον αφορά την ερμηνεία της σχετικής νομοθεσίας σε επίπεδο Ένωσης, τόσο οι διασυνοριακές τοποθετήσεις εθελοντισμού στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και όσο και οι δραστηριότητες εθελοντισμού που συνεχίζουν να υποστηρίζονται βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1288/2013 θα πρέπει να θεωρούνται ισοδύναμες με τις αντίστοιχες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής εθελοντικής υπηρεσίας.

    (10)Η πρακτική άσκηση και οι θέσεις εργασίας σε τομείς που σχετίζονται με την αλληλεγγύη μπορούν να παρέχουν στους νέους πρόσθετες ευκαιρίες εισόδου στην αγορά εργασίας και συμβολής στην αντιμετώπιση βασικών κοινωνικών προκλήσεων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να προωθηθεί η απασχολησιμότητα και η παραγωγικότητα των νέων και να διευκολυνθεί η μετάβαση από την εκπαίδευση στην απασχόληση, κάτι που αυξάνει σε σημαντικό βαθμό τις πιθανότητες απασχόλησης στην αγορά εργασίας. Οι τοποθετήσεις σε θέσεις πρακτικής άσκησης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης θα πρέπει να αμείβονται από τον συμμετέχοντα φορέα και να τηρούν τις αρχές ποιότητας που περιγράφονται συνοπτικά στη σύσταση του Συμβουλίου, της 10ης Μαρτίου 2014, σχετικά με ένα ποιοτικό πλαίσιο για τις περιόδους πρακτικής άσκησης 21 . Οι παρεχόμενες θέσεις πρακτικής άσκησης και θέσεις εργασίας θα πρέπει να βοηθούν τους νέους να εισέρχονται στην αγορά εργασίας και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να συνοδεύονται από επαρκή υποστήριξη μετά την τοποθέτηση. Οι τοποθετήσεις σε θέσεις πρακτικής άσκησης και σε θέσεις εργασίας θα πρέπει να διευκολύνονται από τις σχετικούς φορείς της αγοράς εργασίας και, πιο συγκεκριμένα, από τις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες απασχόλησης, τους κοινωνικούς εταίρους και τα εμπορικά επιμελητήρια. Οι εν λόγω φορείς, ως συμμετέχοντες φορείς, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήσεις χρηματοδότησης μέσω της αρμόδιας δομής υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης με σκοπό να διαμεσολαβούν μεταξύ των συμμετεχόντων νέων και των εργοδοτών που παρέχουν τοποθετήσεις σε θέσεις πρακτικής άσκησης και σε θέσεις εργασίας σε τομείς αλληλεγγύης.

    (11)Το πνεύμα καινοτομίας των νέων αποτελεί σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για την κοινωνία και την αγορά εργασίας. Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα πρέπει να συμβάλει στην προώθηση αυτού του πνεύματος παρέχοντας στους νέους την ευκαιρία να σχεδιάζουν και να αναπτύσσουν τα δικά τους έργα με σκοπό την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προκλήσεων προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων τους. Τα εν λόγω έργα θα πρέπει να αποτελούν ευκαιρία για τη δοκιμή ιδεών στην πράξη και την παροχή υποστήριξης στους νέους ώστε να δημιουργούν οι ίδιοι δράσεις αλληλεγγύης. Θα μπορούσαν επίσης να χρησιμεύσουν ως εφαλτήρια για την περαιτέρω συμμετοχή σε δραστηριότητες αλληλεγγύης και θα μπορούσαν να αποτελέσουν το έναυσμα ώστε να ενθαρρύνονται οι συμμετέχοντες στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης να αυτοαπασχολούνται ή να συστήνουν ενώσεις, ΜΚΟ ή άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της απασχόλησης, των δραστηριοτήτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και της νεολαίας.

    (12)Οι νέοι και οι φορείς που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα πρέπει να αισθάνονται ότι ανήκουν σε μια κοινότητα ατόμων και φορέων που έχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν την αλληλεγγύη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες φορείς χρειάζονται υποστήριξη προκειμένου να ενισχύσουν τις ικανότητές τους να παρέχουν τοποθετήσεις υψηλής ποιότητας σε αυξανόμενο αριθμό συμμετεχόντων. Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα πρέπει να υποστηρίζει δραστηριότητες δικτύωσης που αποσκοπούν στην ενίσχυση της συμμετοχής των νέων και των συμμετεχόντων φορέων σε αυτή την κοινότητα, στην προαγωγή του πνεύματος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, καθώς και στην ενθάρρυνση της ανταλλαγής χρήσιμων πρακτικών και εμπειρίας. Οι εν λόγω δραστηριότητες θα πρέπει επίσης να συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης καθώς και στη συγκέντρωση των απόψεων των συμμετεχόντων ατόμων και φορέων σχετικά με την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

    (13)Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη διασφάλιση της ποιότητας των τοποθετήσεων και των άλλων ευκαιριών που παρέχει το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, ειδικότερα μέσω της παροχής κατάρτισης, γλωσσικής υποστήριξης, ασφαλιστικής κάλυψης, διοικητικής υποστήριξης και υποστήριξης μετά την τοποθέτηση στους συμμετέχοντες, καθώς και της επικύρωσης των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων που αποκτούν μέσω της εμπειρίας τους στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.

    (14)Για να διασφαλιστεί ο αντίκτυπος των τοποθετήσεων του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης στην προσωπική, μορφωτική, κοινωνική και επαγγελματική εξέλιξη των συμμετεχόντων και την εξέλιξή τους ως ενεργών πολιτών, θα πρέπει οι γνώσεις, οι δεξιότητες και οι ικανότητες που συνιστούν τα μαθησιακά αποτελέσματα της τοποθέτησης να προσδιορίζονται και να τεκμηριώνονται δεόντως, σύμφωνα με τις εθνικές συνθήκες και ιδιαιτερότητες, όπως συνιστάται στη σύσταση του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2012, για την επικύρωση της μη τυπικής και της άτυπης μάθησης  22 .

    (15)Θα πρέπει να εφαρμοστεί η χρήση σήματος ποιότητας με σκοπό να διασφαλίζεται η συμμόρφωση των συμμετεχόντων φορέων προς τις αρχές και τις απαιτήσεις του Χάρτη του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης όσον αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους στη διάρκεια όλων των σταδίων της εμπειρίας αλληλεγγύης. Η απόκτηση σήματος ποιότητας θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή, χωρίς ωστόσο αυτό να συνεπάγεται αυτομάτως τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

    (16)Ένα κέντρο πόρων του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης θα πρέπει να επικουρεί τους φορείς υλοποίησης, τους συμμετέχοντες φορείς και τους νέους που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της υλοποίησης και των δραστηριοτήτων του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και την ενίσχυση του προσδιορισμού και της επικύρωσης των ικανοτήτων που αποκτώνται μέσω των εν λόγω δραστηριοτήτων.

    (17)Μια διαδικτυακή πύλη του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης θα πρέπει να αναπτύσσεται διαρκώς προκειμένου να διασφαλίζεται η εύκολη πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και να παρέχεται ένα σημείο ενιαίας εξυπηρέτησης για τα ενδιαφερόμενα άτομα και τους φορείς σε ό,τι αφορά, μεταξύ άλλων, την εγγραφή, τον εντοπισμό και την αντιστοίχιση των προφίλ και των ευκαιριών, τη δικτύωση και τις εικονικές ανταλλαγές, την επιγραμμική κατάρτιση, τη γλωσσική υποστήριξη και την υποστήριξη μετά την τοποθέτηση, καθώς και άλλες χρήσιμες λειτουργίες που ενδέχεται να προκύψουν το μέλλον.

    (18)Ο παρών κανονισμός προβλέπει για την περίοδο 2018-2020 χρηματοδοτικό κονδύλιο το οποίο αποτελεί το ποσό προνομιακής αναφοράς, κατά την έννοια του σημείου 17 της διοργανικής συμφωνίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής για τη δημοσιονομική πειθαρχία, τη συνεργασία σε δημοσιονομικά θέματα και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση 23 , για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατά την ετήσια διαδικασία του προϋπολογισμού. Το ποσό προνομιακής αναφοράς περιλαμβάνει ανακατανομές από το πρόγραμμα Erasmus+ (197,7 εκατ. EUR) και από το πρόγραμμα για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία (10 εκατ. EUR) για τα οικονομικά έτη 2018, 2019 και 2020, και συμπληρώνεται από συνεισφορές από διάφορα ενωσιακά προγράμματα στο πλαίσιο των ίδιων τομέων, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ένωσης, το πρόγραμμα LIFE και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

    (19)Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια των δραστηριοτήτων που υποστηρίζονται από τα προγράμματα που συνεισφέρουν στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, η χρηματοδοτική στήριξη των τοποθετήσεων και των έργων αλληλεγγύης θα πρέπει ενδεικτικά να πραγματοποιείται με βάση κατανομή 80%-20% μεταξύ των τοποθετήσεων εθελοντισμού και των έργων αλληλεγγύης από τη μια πλευρά, και των τοποθετήσεων σε θέσεις πρακτικής άσκησης και σε θέσεις εργασίας από την άλλη.

    (20)Προκειμένου να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπος των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, θα πρέπει να προβλεφθεί η δυνατότητα να παρέχουν οι συμμετέχουσες χώρες πρόσθετη εθνική χρηματοδότηση σύμφωνα με τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

    (21)Προκειμένου να απλοποιηθούν οι απαιτήσεις που ισχύουν για τους δικαιούχους, θα πρέπει να γίνεται χρήση χρηματοδότησης με κατ’ αποκοπή ποσά, βάσει μοναδιαίου κόστους ή με ενιαίο συντελεστή στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

    (22)Πέραν των κρατών μελών, το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα πρέπει επίσης να είναι ανοικτό στη συμμετοχή άλλων χωρών βάσει διμερών συμφωνιών. Η συμμετοχή αυτή θα πρέπει πραγματοποιείται κατά περίπτωση μέσω συμπληρωματικών πιστώσεων που πρέπει να χορηγούνται σύμφωνα με τις διαδικασίες που θα συμφωνούνται με τις οικείες χώρες.

    (23)Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα πρέπει να απευθύνεται σε νέους ηλικίας 18-30 ετών. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις δραστηριότητες που παρέχει το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα πρέπει να είναι η εγγραφή στη διαδικτυακή πύλη του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

    (24)Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στη διασφάλιση της πρόσβασης όλων των νέων στις δραστηριότητες που υποστηρίζονται από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, και ιδίως των πλέον μειονεκτούντων εξ αυτών. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα με σκοπό την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της συμμετοχής των μειονεκτούντων νέων, καθώς και προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι περιορισμοί που οφείλονται στην απόσταση των εξόχως απόκεντρων περιφερειών της Ένωσης και των υπερπόντιων χωρών και εδαφών 24 . Παρομοίως, οι συμμετέχουσες χώρες θα πρέπει να επιδιώξουν τη θέσπιση όλων των κατάλληλων μέτρων για την άρση των νομικών και διοικητικών εμποδίων για την ορθή λειτουργία του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται και η επίλυση, όπου αυτό είναι δυνατό, και με την επιφύλαξη του κεκτημένου του Σένγκεν και του ενωσιακού δικαίου σχετικά με την είσοδο και διαμονή υπηκόων τρίτων χωρών, των διοικητικών θεμάτων που αποτελούν αιτίες δυσκολιών στην απόκτηση θεωρήσεων διαβατηρίου και αδειών διαμονής.

    (25)Οποιοσδήποτε φορέας επιθυμεί να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, είτε βάσει χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, είτε από άλλο ενωσιακό πρόγραμμα, είτε βάσει χρηματοδότησης από διαφορετική πηγή, θα πρέπει να λαμβάνει σήμα ποιότητας, εφόσον πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις. Η διαδικασία που οδηγεί στην απονομή του σήματος ποιότητας θα πρέπει να εφαρμόζεται σε μόνιμη βάση από τις δομές υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Το χορηγηθέν σήμα ποιότητας θα πρέπει να επαναξιολογείται περιοδικά και μπορεί να ανακαλείται αν, κατόπιν διενέργειας των σχετικών ελέγχων, διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις που οδήγησαν στην απονομή του.

    (26)Φορέας που επιθυμεί να υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης με σκοπό την παροχή τοποθετήσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης θα πρέπει, ως προϋπόθεση, να έχει λάβει σήμα ποιότητας. Η εν λόγω απαίτηση δεν θα πρέπει να ισχύει για φυσικά πρόσωπα που επιδιώκουν τη χρηματοδοτική στήριξη έργων αλληλεγγύης για λογαριασμό άτυπης ομάδας συμμετεχόντων στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.

    (27)Για την αποτελεσματική διαχείριση της απόδοσης, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης και της αξιολόγησης, απαιτείται η ανάπτυξη ειδικών, μετρήσιμων και ρεαλιστικών δεικτών οι οποίοι μπορούν να μετρηθούν με το πέρασμα του χρόνου και αντανακλούν τη λογική της παρέμβασης.

    (28)Θα πρέπει να διασφαλιστεί η κατάλληλη προβολή, δημοσιοποίηση και διάδοση των ευκαιριών και των αποτελεσμάτων των δράσεων που υποστηρίζονται από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο. Στις δραστηριότητες προβολής, δημοσιοποίησης και διάδοσης θα πρέπει να συμβάλλουν όλοι οι φορείς υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, μεταξύ άλλων, κατά περίπτωση, μέσω της στήριξης και άλλων βασικών ενδιαφερόμενων.

    (29)Για να εξασφαλιστεί επαρκής ενημέρωση του ευρέος κοινού και ισχυρότερες συνέργειες μεταξύ των επικοινωνιακών δραστηριοτήτων που αναλαμβάνονται με πρωτοβουλία της Επιτροπής, οι πόροι που διατίθενται για ενέργειες επικοινωνιακής προβολής στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να συμβάλλουν επίσης στην κάλυψη της εταιρικής προβολής των πολιτικών προτεραιοτήτων της Ένωσης, στον βαθμό που αυτές συνδέονται με τους γενικούς στόχους του παρόντος κανονισμού.

    (30)Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική και αποδοτική υλοποίησή του, το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα αξιοποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις υφιστάμενες ρυθμίσεις διαχείρισης. Ως εκ τούτου, η υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης θα πρέπει να ανατεθεί σε υφιστάμενες δομές, δηλ. στην Επιτροπή, στον Εκτελεστικό Οργανισμό Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού και στους εθνικούς οργανισμούς που έχουν οριστεί για τη διαχείριση των δράσεων που αναφέρονται στο κεφάλαιο ΙΙΙ του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1288/2013.

    (31)Προκειμένου να διασφαλιστεί η από δημοσιονομικής απόψεως χρηστή υλοποίηση και η στενή παρακολούθηση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης σε εθνικό επίπεδο, είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν οι υφιστάμενοι εθνικοί οργανισμοί που έχουν οριστεί για τη διαχείριση των δράσεων που αναφέρονται στο κεφάλαιο III του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1288/2013.

    (32)Προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση και η ασφάλεια δικαίου σε κάθε συμμετέχουσα χώρα, κάθε εθνική αρχή θα πρέπει να ορίσει ανεξάρτητο ελεγκτικό οργανισμό. Όπου είναι δυνατό, και προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η αποδοτικότητα, ο ανεξάρτητος ελεγκτικός οργανισμός μπορεί να είναι ο ίδιος με τον φορέα που ορίζεται για τις δράσεις που αναφέρονται στο κεφάλαιο III του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1288/2013.

    (33)Τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης θα πρέπει να προστατεύονται με αναλογικά μέτρα σε ολόκληρο τον κύκλο των δαπανών, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης, του εντοπισμού και της διερεύνησης παρατυπιών, της ανάκτησης διαφυγόντων ποσών, της ανάκτησης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών ή ποσών που χρησιμοποιήθηκαν λανθασμένα και, κατά περίπτωση, της επιβολής χρηματικών ποινών.

    (34)Προκειμένου να εξασφαλιστούν ενιαίες προϋποθέσεις για την εκτέλεση του παρόντος κανονισμού, θα πρέπει να ανατεθούν εκτελεστικές αρμοδιότητες στην Επιτροπή. Οι αρμοδιότητες αυτές θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή 25 .

    (35)Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης 26 , η Επιτροπή θα πρέπει να θεσπίσει προγράμματα εργασίας και να ενημερώσει σχετικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Στο πρόγραμμα εργασίας θα πρέπει να καθορίζονται τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την υλοποίησή του σύμφωνα με τους γενικούς και τους ειδικούς στόχους του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, τα κριτήρια επιλογής και χορήγησης για τις επιχορηγήσεις, καθώς και άλλα απαιτούμενα στοιχεία. Τα προγράμματα εργασίας και τυχόν τροποποιήσεις τους θα πρέπει να θεσπίζονται μέσω εκτελεστικών πράξεων σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης.

    (36)Δεδομένου ότι ο στόχος του παρόντος κανονισμού, δηλαδή η θέσπιση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, δεν μπορεί να επιτευχθεί επαρκώς από τα κράτη μέλη, μπορεί όμως λόγω της κλίμακας και των αποτελεσμάτων του, να επιτευχθεί καλύτερα σε ενωσιακό επίπεδο, η Ένωση μπορεί να θεσπίσει μέτρα, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας του άρθρου 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας του ιδίου άρθρου, ο παρών κανονισμός δεν υπερβαίνει τα αναγκαία για την επίτευξη των στόχων αυτών.

    (37)Για λόγους αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας, η επιτροπή που συστάθηκε βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1288/2013 θα πρέπει επίσης να συνδράμει την Επιτροπή στην εφαρμογή του παρόντος κανονισμού. Σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, η εν λόγω επιτροπή θα πρέπει να συγκαλείται με συγκεκριμένη σύνθεση και η εντολή της θα πρέπει να συνάδει με τον νέο ρόλο της. Ο διορισμός των σχετικών εκπροσώπων για τις εν λόγω συνεδριάσεις θα πρέπει να αποτελεί αρμοδιότητα των συμμετεχουσών χωρών, οι οποίες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις πτυχές του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης που σχετίζονται με τον εθελοντισμό και τα διάφορα επαγγέλματα.

    (38)Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1288/2013 θα πρέπει να τροποποιηθεί προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία που προκύπτουν από τις νέες εθελοντικές δραστηριότητες που υποστηρίζονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

    (39)Το χρηματοδοτικό κονδύλιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης στο πλαίσιο του τομέα 1α του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου αξιοποιεί επίσης κεφάλαια που έχουν ανακατανεμηθεί από το πρόγραμμα Erasmus+. Τα εν λόγω κεφάλαια θα πρέπει να προέλθουν κυρίως από πιστώσεις που αποσκοπούν στη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής εθελοντικής υπηρεσίας, οι οποίες εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των τοποθετήσεων εθελοντισμού που υποστηρίζονται στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού. Επιπλέον, ορισμένες πιστώσεις του μηχανισμού εγγύησης σπουδαστικών δανείων, οι οποίες δεν είναι πιθανό να απορροφηθούν στο πλαίσιο του Erasmus+, θα πρέπει να ανακατανεμηθούν προκειμένου να παράσχουν επαρκή συγχρηματοδότηση για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των εθνικών οργανισμών και να ευθυγραμμιστούν περαιτέρω με την ικανότητα απορρόφησης της εν λόγω δράσης.

    (40)Το χρηματοδοτικό κονδύλιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης στο πλαίσιο του τομέα 1α του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου θα πρέπει να συμπληρωθεί επιπλέον από χρηματοδοτικές συνεισφορές από άλλα προγράμματα και τομείς, τα οποία απαιτούν την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1293/2013 27 , (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 28 , (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 29 , (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 30 καθώς και της απόφασης αριθ. 1313/2013/ΕΕ 31 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

    (41)Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2018. Για να καταστεί δυνατή η ταχεία εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

    ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    Άρθρο 1

    Αντικείμενο

    Στον παρόντα κανονισμό καθορίζεται το νομικό πλαίσιο για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, το οποίο παρέχει στους νέους ευκαιρίες συμμετοχής σε δραστηριότητες αλληλεγγύης.

    Άρθρο 2

    Ορισμοί

    Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

    (1)«δραστηριότητα αλληλεγγύης»: δραστηριότητα που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση εκκρεμών κοινωνικών αναγκών προς όφελος μιας κοινότητας και, ταυτόχρονα, στην προώθηση της προσωπικής, μορφωτικής, κοινωνικής, επαγγελματικής εξέλιξης του ατόμου και της εξέλιξής του ως ενεργού πολίτη, η οποία μπορεί να λάβει τη μορφή τοποθετήσεων, έργων ή δραστηριοτήτων δικτύωσης, τα οποία αναπτύσσονται σε σχέση με διάφορους τομείς, όπως η εκπαίδευση και κατάρτιση, η απασχόληση, η ισότητα των φύλων, η επιχειρηματικότητα, ιδίως η κοινωνική επιχειρηματικότητα, η ιδιότητα του πολίτη και η δημοκρατική συμμετοχή, η προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης, η δράση για το κλίμα, η πρόληψη, ετοιμότητα και αποκατάσταση σε περίπτωση καταστροφών, η γεωργία και η αγροτική ανάπτυξη, η παροχή τροφίμων και άλλων μη επισιτιστικών ειδών, η υγεία και η ευεξία, η δημιουργικότητα και ο πολιτισμός, η σωματική αγωγή και ο αθλητισμός, η κοινωνική πρόνοια και προστασία, η υποδοχή και ενσωμάτωση υπηκόων τρίτων χωρών, η εδαφική συνεργασία και συνοχή·

    (2)«συμμετέχων»: νέος ο οποίος έχει εγγραφεί στη διαδικτυακή πύλη του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και λαμβάνει μέρος σε δραστηριότητα αλληλεγγύης την οποία παρέχει συμμετέχων φορέας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης·

    (3)«μειονεκτούντες νέοι»: άτομα τα οποία χρήζουν πρόσθετης υποστήριξης λόγω αναπηρίας, εκπαιδευτικών δυσκολιών, οικονομικών εμποδίων, πολιτισμικών διαφορών, προβλημάτων υγείας, κοινωνικών εμποδίων, γεωγραφικών εμποδίων·

    (4)«συμμετέχων φορέας»: οποιοσδήποτε δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας στον οποίο έχει χορηγηθεί το σήμα ποιότητας του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και ο οποίος παρέχει τοποθέτηση σε συμμετέχοντα στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης ή υλοποιεί άλλες δραστηριότητες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης·

    (5)«τοποθέτηση αλληλεγγύης»: δραστηριότητα εθελοντισμού, πρακτική άσκηση ή θέση εργασίας σε τομέα που σχετίζεται με την αλληλεγγύη, η οποία οργανώνεται από συμμετέχοντα φορέα και η οποία συμβάλλει στην αντιμετώπιση βασικών κοινωνικών αναγκών, ενισχύοντας ταυτόχρονα την προσωπική, μορφωτική, κοινωνική και επαγγελματική εξέλιξη, την εξέλιξη ως ενεργού πολίτη και την απασχολησιμότητα του συμμετέχοντα στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης που συμμετέχει σ’ αυτήν, είτε σε χώρα διαφορετική από τη χώρα διαμονής του (διασυνοριακή) είτε στη χώρα διαμονής του (εγχώρια)·

    (6)«εθελοντισμός»: μη αμειβόμενη, εθελοντική υπηρεσία πλήρους απασχόλησης 32 για περίοδο έως δώδεκα μηνών, η οποία παρέχει στους νέους την ευκαιρία να συμβάλουν στην καθημερινή εργασία φορέων που δραστηριοποιούνται σε τομείς που σχετίζονται με την αλληλεγγύη, με απώτερο σκοπό το όφελος των κοινοτήτων εντός των οποίων διεξάγονται οι δραστηριότητες, περιλαμβανομένης μιας στέρεης μαθησιακής και εκπαιδευτικής διάστασης που αποσκοπεί να παράσχει στον νέο εθελοντή τη δυνατότητα να αποκτήσει δεξιότητες και ικανότητες που θα είναι χρήσιμες για την προσωπική, μορφωτική, κοινωνική και επαγγελματική του ανάπτυξη, και οι οποίες θα συμβάλουν επίσης στην απασχολησιμότητά του.

    (7)«τοποθετήσεις ομάδων εθελοντισμού»: τοποθετήσεις που επιτρέπουν σε ομάδες συμμετεχόντων στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης από διαφορετικές συμμετέχουσες χώρες να παρέχουν από κοινού εθελοντική χειρωνακτική ή διανοητική εργασία για έναν κοινό σκοπό, στο πλαίσιο σημαντικού έργου κοινωφελούς εργασίας για περίοδο δύο εβδομάδων έως δύο μηνών·

    (8)«πρακτική άσκηση»: περίοδος επαγγελματικής άσκησης διάρκειας δύο έως δώδεκα μηνών, η οποία αμείβεται από τον φορέα που φιλοξενεί τον συμμετέχοντα στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, βάσει γραπτής συμφωνίας πρακτικής άσκησης, η οποία περιλαμβάνει μαθησιακή συνιστώσα και συνιστώσα κατάρτισης, και η οποία αποσκοπεί στην απόκτηση πρακτικής και επαγγελματικής εμπειρίας για τη βελτίωση της απασχολησιμότητας και τη διευκόλυνση της μετάβασης σε κανονική απασχόληση·

    (9)«θέση εργασίας»: περίοδος εργασίας διάρκειας δύο έως δώδεκα μηνών, η οποία αμείβεται από τον συμμετέχοντα φορέα που απασχολεί τον συμμετέχοντα στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και η οποία παρέχεται σε συμμετέχουσα χώρα βάσει σύμβασης εργασίας σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο της εν λόγω χώρας·

    (10)«έργο αλληλεγγύης»: τοπική πρωτοβουλία διάρκειας δύο έως δώδεκα μηνών, η οποία σχεδιάζεται και υλοποιείται από ομάδες τουλάχιστον πέντε συμμετεχόντων στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, με σκοπό να αντιμετωπιστούν βασικές προκλήσεις στην τοπική τους κοινότητα και να ενταχθούν σε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή προοπτική·

    (11)«σήμα ποιότητας»: η πιστοποίηση που χορηγείται σε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα ή σε διεθνή οργανισμό ο οποίος επιθυμεί να παρέχει τοποθετήσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, βάσει διαδικασίας που αποσκοπεί στη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τις αρχές και τις απαιτήσεις του Χάρτη του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης·

    (12)«Χάρτης του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης»: το έγγραφο στο οποίο καθορίζονται τα αντίστοιχα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που πρέπει να έχει κάθε φορέας που επιθυμεί να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης·

    (13)«Κέντρο πόρων Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης»: τα πρόσθετα καθήκοντα που εκτελεί ένας ορισθείς εθνικός οργανισμός με σκοπό την υποστήριξη της ανάπτυξης και υλοποίησης δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης καθώς και τον προσδιορισμό των ικανοτήτων που αποκτώνται από τους συμμετέχοντες μέσω των τοποθετήσεων και των έργων στα οποία συμμετέχουν·

    (14)«Διαδικτυακή πύλη Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης»: διαδικτυακό εργαλείο που παρέχει σχετικές επιγραμμικές υπηρεσίες στους συμμετέχοντες στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και στους συμμετέχοντες φορείς, περιλαμβανομένης της παροχής πληροφοριών σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, την εγγραφή συμμετεχόντων, την αναζήτηση συμμετεχόντων για τοποθετήσεις, τη δημοσίευση και αναζήτηση τοποθετήσεων, την αναζήτηση πιθανών εταίρων έργου, τη διαχείριση υπεύθυνων επικοινωνίας και προσφορών τοποθετήσεων και έργων, την κατάρτιση, τις δραστηριότητες επικοινωνίας και δικτύωσης, την πληροφόρηση και κοινοποίηση ευκαιριών, καθώς και άλλες σχετικές εξελίξεις που συνδέονται με το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.

    Άρθρο 3

    Γενικός στόχος

    Στόχος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης είναι η ενίσχυση της συμμετοχής των νέων και των φορέων σε προσβάσιμες δραστηριότητες αλληλεγγύης υψηλής ποιότητας, ως μέσα συμβολής στην ενίσχυση της συνοχής και της αλληλεγγύης στην Ευρώπη, μέσω της υποστήριξης κοινοτήτων και της ανταπόκρισης σε προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία.

    Άρθρο 4

    Ειδικοί στόχοι

    Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης επιδιώκει την επίτευξη των ακόλουθων ειδικών στόχων:

    α)να παρέχει στους νέους, με την υποστήριξη των συμμετεχόντων φορέων, εύκολα προσβάσιμες ευκαιρίες συμμετοχής σε δραστηριότητες αλληλεγγύης, οι οποίες θα τους επιτρέψουν ταυτόχρονα να βελτιώσουν τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους με σκοπό την προσωπική, μορφωτική, κοινωνική, επαγγελματική εξέλιξή τους, την εξέλιξή τους ως ενεργών πολιτών και την απασχολησιμότητά τους, και θα διευκολύνουν τη μετάβαση στην αγορά εργασίας, μεταξύ άλλων μέσω της υποστήριξης της κινητικότητας των νέων εθελοντών, των ασκουμένων και των εργαζομένων·

    β)να διασφαλίσει ότι οι δραστηριότητες αλληλεγγύης που παρέχονται στους συμμετέχοντες στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης συμβάλλουν στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων, εκκρεμών κοινωνικών αναγκών και στην ισχυροποίηση των κοινοτήτων, είναι υψηλής ποιότητας και επικυρώνονται δεόντως.

    Άρθρο 5

    Συνοχή και συμπληρωματικότητα της δράσης της Ένωσης

    1.Οι δράσεις του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης παρουσιάζουν συνοχή και συμπληρωματικότητα με τις συναφείς πολιτικές και τα προγράμματα που σχετίζονται με τους τομείς που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 1, καθώς και με τα υφιστάμενα σε επίπεδο Ένωσης δίκτυα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

    2.Η Επιτροπή και οι συμμετέχουσες χώρες συνεργάζονται με σκοπό την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα, μέσα από τη διασφάλιση της συνοχής μεταξύ των εθνικών προγραμμάτων που συνδέονται με την αλληλεγγύη, την εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση, τη νεολαία από τη μια πλευρά, και τις δράσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης από την άλλη. Οι εν λόγω δράσεις στηρίζονται στις σχετικές ορθές πρακτικές και τα υφιστάμενα προγράμματα.

    3.Άλλα ενωσιακά προγράμματα ενδέχεται να συμβάλουν επίσης στην επίτευξη των στόχων του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης υποστηρίζοντας τις δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του. Η εν λόγω συμβολή χρηματοδοτείται σύμφωνα με τις αντίστοιχες βασικές πράξεις τους.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

    ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

    Άρθρο 6

    Δράσεις του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης

    Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης επιδιώκει την επίτευξη των στόχων του μέσω των ακόλουθων ειδών δράσεων:

    α)τοποθετήσεις αλληλεγγύης, έργα αλληλεγγύης και δραστηριότητες δικτύωσης αλληλεγγύης·

    β)μέτρα για τη διασφάλιση της ποιότητας και μέτρα υποστήριξης.

    Άρθρο 7

    Τοποθετήσεις αλληλεγγύης, έργα αλληλεγγύης και δραστηριότητες δικτύωσης αλληλεγγύης

    1.Η παρούσα δράση υποστηρίζει:

    α)τοποθετήσεις αλληλεγγύης υπό μορφή εθελοντισμού, πρακτικής άσκησης ή θέσεων εργασίας, περιλαμβανομένων μεμονωμένων διασυνοριακών και εγχώριων τοποθετήσεων καθώς και τοποθετήσεων ομάδων εθελοντισμού·

    β)έργα αλληλεγγύης που αποτελούν πρωτοβουλία συμμετεχόντων στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης·

    γ)δραστηριότητες δικτύωσης για άτομα και φορείς που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.

    2.Οι διασυνοριακές τοποθετήσεις εθελοντισμού που αναφέρονται στο στοιχείο α) της παραγράφου 1 θεωρούνται ισοδύναμες μ’ αυτές που παρέχονται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής εθελοντικής υπηρεσίας, και οι αναφορές της ενωσιακής νομοθεσίας στην Ευρωπαϊκή εθελοντική υπηρεσία θεωρείται ότι αφορούν επίσης το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης σε ό,τι αφορά τις εν λόγω τοποθετήσεις.

    Άρθρο 8

    Μέτρα για τη διασφάλιση της ποιότητας και μέτρα υποστήριξης

    Η παρούσα δράση υποστηρίζει:

    α)μέτρα που αποσκοπούν στο να διασφαλίσουν την ποιότητα των τοποθετήσεων αλληλεγγύης, περιλαμβανομένης της γλωσσικής υποστήριξης, της διοικητικής υποστήριξης για τους συμμετέχοντες και τους συμμετέχοντες φορείς, την ασφαλιστική κάλυψη, την υποστήριξη μετά την τοποθέτηση καθώς και την ανάπτυξη πιστοποιητικού στο οποίο προσδιορίζονται και τεκμηριώνονται οι γνώσεις, οι δεξιότητες και οι ικανότητες που αποκτώνται στη διάρκεια της τοποθέτησης·

    β)την ανάπτυξη και διατήρηση σήματος ποιότητας για φορείς που παρέχουν τοποθετήσεις για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, με σκοπό να διασφαλίζεται η συμμόρφωση προς τις αρχές και τις απαιτήσεις του Χάρτη του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης·

    γ)τις δραστηριότητες ενός κέντρου πόρων του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης με σκοπό την υποστήριξη και τη βελτίωση της ποιότητας της υλοποίησης των δράσεων του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και την ενίσχυση της επικύρωσης των αποτελεσμάτων τους·

    δ)τη δημιουργία, διατήρηση και επικαιροποίηση της διαδικτυακής πύλης του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και άλλων συναφών επιγραμμικών υπηρεσιών, καθώς και των απαραίτητων συστημάτων υποστήριξης ΤΠ και διαδικτυακών εργαλείων.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

    ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    Άρθρο 9

    Προϋπολογισμός

    1.Ο συνολικός διαθέσιμος προϋπολογισμός για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης ανέρχεται σε 341 500 000 EUR σε τρέχουσες τιμές και αφορά την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2018 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020.

    2.Το ποσό που αναφέρεται στην παράγραφο 1 περιλαμβάνει χρηματοδοτικό κονδύλιο 294 200 000 EUR 33 σε τρέχουσες τιμές και συμπληρώνεται από συνεισφορές που προέρχονται από:

    α)το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το οποίο συνεισφέρει 35 000 000 EUR σε τρέχουσες τιμές·

    β)τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ένωσης, ο οποίος συνεισφέρει 6 000 000 EUR σε τρέχουσες τιμές·

    γ)το πρόγραμμα LIFE, το οποίο συνεισφέρει 4 500 000 EUR σε τρέχουσες τιμές·

    δ)το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο συνεισφέρει 1 800 000 EUR σε τρέχουσες τιμές.

    3.Η χρηματοδοτική στήριξη στις τοποθετήσεις και τα έργα αλληλεγγύης που αναφέρονται στα στοιχεία α) και β) του άρθρου 7 παράγραφος 1 είναι, ενδεικτικά, 80% για τις τοποθετήσεις εθελοντισμού και τα έργα αλληλεγγύης· και 20% για τις τοποθετήσεις πρακτικής άσκησης και τις θέσεις εργασίας.

    4.Η χρηματοδοτική ενίσχυση μπορεί επίσης να καλύπτει δαπάνες που συνδέονται με τις δραστηριότητες προπαρασκευής, παρακολούθησης, ελέγχου, λογιστικού ελέγχου και αξιολόγησης που απαιτούνται για τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και την επίτευξη των στόχων του και, ειδικότερα, μελέτες, συσκέψεις εμπειρογνωμόνων και δράσεις πληροφόρησης και επικοινωνίας, δαπάνες που συνδέονται με τη δημιουργία, διατήρηση και επικαιροποίηση της διαδικτυακής πύλης του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και των απαραίτητων συστημάτων υποστήριξης ΤΠ, και όλες τις υπόλοιπες δαπάνες τεχνικής και διοικητικής βοήθειας με τις επιβαρύνεται η Επιτροπή για τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

    5.Αν χρειαστεί, είναι δυνατόν να εγγραφούν στον προϋπολογισμό πιστώσεις για την περίοδο μετά το 2020 με σκοπό την κάλυψη δαπανών αυτού του είδους, ώστε να καταστεί εφικτή η διαχείριση δράσεων που δεν θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

    6.Μια συμμετέχουσα χώρα μπορεί να θέσει στη διάθεση των δικαιούχων εθνικά κονδύλια, τα οποία αυτοί θα διαχειρίζονται σύμφωνα με τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, και να χρησιμοποιεί για τον σκοπό αυτόν τις αποκεντρωμένες δομές του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης για να εξασφαλίσει, αναλογικά, την επιπλέον χρηματοδότησή τους.

    Άρθρο 10

    Μορφές χρηματοδότησης της Ένωσης

    1.Η χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης μπορεί να παρέχεται με μία ή περισσότερες από τις μορφές που καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012, και ειδικότερα με επιδοτήσεις, δημόσιες συμβάσεις και έπαθλα.

    2.Η Επιτροπή μπορεί να υλοποιήσει το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης έμμεσα σύμφωνα με το άρθρο 58 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

    ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΩΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

    Άρθρο 11

    Συμμετέχουσες χώρες

    1.Τα κράτη μέλη συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.

    2.Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης είναι ανοικτό στη συμμετοχή άλλων χωρών βάσει διμερών συμφωνιών. Η συμμετοχή αυτή πραγματοποιείται κατά περίπτωση μέσω συμπληρωματικών πιστώσεων που πρέπει να χορηγούνται σύμφωνα με τις διαδικασίες που θα συμφωνούνται με τις εν λόγω χώρες.

    Άρθρο 12

    Συμμετοχή ατόμων

    3.Οι νέοι ηλικίας 17 έως 30 ετών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης εγγράφονται στη διαδικτυακή πύλη του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Ωστόσο, κατά τη χρονική στιγμή έναρξης μιας τοποθέτησης ή ενός έργου, ένας εγγεγραμμένος νέος πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 ετών και έως 30 ετών.

    4.Κατά την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, η Επιτροπή και οι συμμετέχουσες χώρες διασφαλίζουν ότι καταβάλλονται ιδιαίτερες προσπάθειες για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης, ιδίως σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή μειονεκτούντων νέων.

    Άρθρο 13

    Συμμετέχοντες φορείς

    1.Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης είναι ανοικτό στη συμμετοχή δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων, ή διεθνών οργανισμών, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν λάβει σήμα ποιότητας του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

    2.Η αίτηση που υποβάλλει επιλέξιμος φορέας με σκοπό να καταστεί συμμετέχων φορέας στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης αξιολογείται από τον αρμόδιο φορέα υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης προκειμένου να εξακριβωθεί το αν οι δραστηριότητές του συμμορφώνονται προς τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

    3.Ανάλογα με το αποτέλεσμα της αξιολόγησης, μπορεί να χορηγηθεί στον φορέα το σήμα ποιότητας του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Το χορηγηθέν σήμα επαναξιολογείται κατά περιόδους και μπορεί να ανακληθεί.

    4.Κάθε φορέας στον οποίο έχει χορηγηθεί το σήμα ποιότητας του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης αποκτά πρόσβαση στη διαδικτυακή πύλη του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και έχει τη δυνατότητα να παρέχει στα εγγεγραμμένα άτομα ευκαιρίες συμμετοχής σε δραστηριότητες αλληλεγγύης.

    5.Η χορήγηση του σήματος ποιότητας του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης δεν συνεπάγεται αυτομάτως τη χορήγηση χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

    6.Οι δραστηριότητες αλληλεγγύης και τα σχετικά μέτρα διασφάλισης της ποιότητας και υποστήριξης που παρέχει συμμετέχων φορέας μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης ή άλλου ενωσιακού προγράμματος που συμβάλλει αυτόνομα στην επίτευξη των στόχων του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης ή βάσει άλλων χρηματοδοτικών πόρων που δεν εξαρτώνται από τον προϋπολογισμό της Ένωσης.

    Άρθρο 14

    Πρόσβαση στη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης

    Αίτηση για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης μπορεί να υποβάλει οποιοσδήποτε δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας με έδρα σε συμμετέχουσα χώρα καθώς και διεθνείς οργανισμοί που διεξάγουν δραστηριότητες αλληλεγγύης στις συμμετέχουσες χώρες. Στην περίπτωση των δραστηριοτήτων που αναφέρονται στο στοιχείο α) του άρθρου 7 παράγραφος 1, απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης είναι ο συμμετέχων φορέας να έχει λάβει σήμα ποιότητας. Στην περίπτωση των έργων αλληλεγγύης που αναφέρονται στο στοιχείο β) του άρθρου 7 παράγραφος 1, αίτηση για χρηματοδότηση μπορούν να υποβάλουν και φυσικά πρόσωπα για λογαριασμό άτυπων ομάδων συμμετεχόντων στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ V

    ΑΠΟΔΟΣΗ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΗ

    Άρθρο 15

    Παρακολούθηση και αξιολόγηση της απόδοσης και των αποτελεσμάτων

    1.Η Επιτροπή, σε συνεργασία με τις συμμετέχουσες χώρες, παρακολουθεί τακτικά την απόδοση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης ως προς την επίτευξη των στόχων του.

    2.Η πρόοδος σχετικά με τους ειδικούς στόχους μετριέται βάσει δεικτών, όπως:

    α)ο αριθμός των συμμετεχόντων σε τοποθετήσεις εθελοντισμού (εγχώριες και διασυνοριακές)·

    β)ο αριθμός των συμμετεχόντων σε τοποθετήσεις πρακτικής άσκησης (εγχώριες και διασυνοριακές)·

    γ)ο αριθμός των συμμετεχόντων σε τοποθετήσεις σε θέσεις εργασίας (εγχώριες και διασυνοριακές)·

    δ)ο αριθμός των συμμετεχόντων σε έργα αλληλεγγύης·

    ε)ο αριθμός των φορέων που διαθέτουν σήμα ποιότητας του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

    Το αργότερο έξι μήνες μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, η Επιτροπή θα καταρτίσει αναλυτικό πρόγραμμα παρακολούθησης των αποτελεσμάτων και των επιπτώσεων του παρόντος κανονισμού.

    3.Το 2020 η Επιτροπή θα δημοσιεύσει έκθεση απολογισμού της προόδου που θα έχει πραγματοποιηθεί προς την κατεύθυνση της επίτευξης των αποτελεσμάτων του, περιλαμβανομένου του στόχου της παροχής σε 100 000 νέους ευκαιριών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης έως το 2020 [οι οποίες θα καλύπτουν το σύνολο των τοποθετήσεων και των έργων που αναφέρονται στα στοιχεία α) και β) του άρθρου 7 παράγραφος 1].

    4.Τέσσερα έτη μετά την ημερομηνία εφαρμογής του παρόντος κανονισμού, η Επιτροπή θα διενεργήσει ανεξάρτητη αξιολόγηση του παρόντος κανονισμού και θα υποβάλει έκθεση σχετικά με τα βασικά πορίσματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Επιτροπή των Περιφερειών και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

    Άρθρο 16

    Επικοινωνία και διάδοση

    1.Η Επιτροπή, σε συνεργασία με τις συμμετέχουσες χώρες, διασφαλίζει τη διάδοση πληροφοριών, τη δημοσιοποίηση και τις επακόλουθες ενέργειες σε σχέση με το σύνολο των δράσεων που υποστηρίζονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

    2.Οι εθνικοί οργανισμοί που αναφέρονται στο άρθρο 20 χαράσσουν συνεπή πολιτική όσον αφορά την αποτελεσματική προβολή, τη διάδοση και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των δραστηριοτήτων που υποστηρίζονται στο πλαίσιο των δράσεων τις οποίες διαχειρίζονται, παρέχουν υποστήριξη στην Επιτροπή κατά την εκτέλεση του γενικού καθήκοντος της διάδοσης των πληροφοριών σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, περιλαμβανομένων πληροφοριών για δράσεις των οποίων η διαχείριση πραγματοποιείται σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο, και τα αποτελέσματά τους, και ενημερώνουν τις σχετικές ομάδες στόχου όσον αφορά τις δράσεις που αναλαμβάνονται στη χώρα τους.

    3.Οι δραστηριότητες επικοινωνιακής προβολής συμβάλλουν επίσης στην εταιρική προβολή των πολιτικών προτεραιοτήτων της Ένωσης, με την προϋπόθεση ότι σχετίζονται με τους γενικούς στόχους του παρόντος κανονισμού.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI

    ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ

    Άρθρο 17

    Φορείς υλοποίησης

    Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται κατά τρόπο συνεκτικό από τους ακόλουθους φορείς:

    α)σε ενωσιακό επίπεδο, από την Επιτροπή·

    β)σε εθνικό επίπεδο, από τους εθνικούς οργανισμούς στις συμμετέχουσες χώρες.

    Άρθρο 18

    Εθνική αρχή

    Σε κάθε χώρα που συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, οι εθνικές αρχές που έχουν οριστεί για τη διαχείριση των δράσεων που αναφέρονται στο κεφάλαιο III του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1288/2013 ενεργούν επίσης ως εθνικές αρχές στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Οι παράγραφοι 1, 3, 5, 8, 9, 11, 12, 13, 14, 15 και 16 του άρθρου 27 του εν λόγω κανονισμού ισχύουν κατ’ αναλογία για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης. Αν δεν έχει οριστεί εθνική αρχή σε χώρα που περιλαμβάνεται στις χώρες που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 11 του παρόντος κανονισμού, η εν λόγω αρχή ορίζεται σύμφωνα με τις παραγράφους 2 έως 6 και 8 έως 15 του άρθρου 27 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1288/2013.

    Άρθρο 19

    Ανεξάρτητος ελεγκτικός οργανισμός

    1.Η εθνική αρχή ορίζει ανεξάρτητο ελεγκτικό οργανισμό. Ο ανεξάρτητος ελεγκτικός οργανισμός εκδίδει γνωμοδότηση λογιστικού ελέγχου σχετικά με την ετήσια διαχειριστική δήλωση που αναφέρεται στο άρθρο 60 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012.

    2.Ο ανεξάρτητος ελεγκτικός οργανισμός:

    α)έχει τις αναγκαίες επαγγελματικές ικανότητες για την πραγματοποίηση λογιστικών ελέγχων στον δημόσιο τομέα·

    β)εξασφαλίζει ότι οι λογιστικοί έλεγχοί του λαμβάνουν υπόψη τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα ελέγχου·

    γ)δεν έχει αντικρουόμενα συμφέροντα σε σχέση με τη νομική οντότητα μέρος της οποίας αποτελεί ο εθνικός οργανισμός που αναφέρεται στο άρθρο 20 και είναι λειτουργικά ανεξάρτητος από τη νομική οντότητα μέρος της οποίας αποτελεί ο εθνικός οργανισμός.

    3.Ο ανεξάρτητος ελεγκτικός οργανισμός παρέχει στην Επιτροπή και στους εκπροσώπους της, καθώς και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, πλήρη πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα και τις εκθέσεις για την υποστήριξη της γνωμοδότησης λογιστικού ελέγχου που εκδίδει σχετικά με την ετήσια διαχειριστική δήλωση του εθνικού οργανισμού.

    Άρθρο 20

    Εθνικός οργανισμός

    1.Σε κάθε χώρα που συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, οι εθνικοί οργανισμοί που έχουν οριστεί για τη διαχείριση των δράσεων που αναφέρονται στο κεφάλαιο III του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1288/2013 στις αντίστοιχες χώρες τους ενεργούν επίσης ως εθνικοί οργανισμοί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

    Οι παράγραφοι 1, 2, 5, 6, 7 και 8 του άρθρου 28 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1288/2013 ισχύουν κατ’ αναλογία για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.

    2.Με την επιφύλαξη του άρθρου 28 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1288/2013, ο εθνικός οργανισμός είναι επίσης αρμόδιος για τη διαχείριση όλων των σταδίων του κύκλου ζωής των έργων των δράσεων του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης που απαριθμούνται στις εκτελεστικές πράξεις που αναφέρονται στο άρθρο 24, σύμφωνα με το στοιχείο γ) σημεία v) και vi) του άρθρου 58 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 και με το άρθρο 44 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1268/2012 της Επιτροπής 34 .

    3.Αν δεν έχει οριστεί εθνικός οργανισμός σε χώρα που περιλαμβάνεται στις χώρες που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 11 του παρόντος κανονισμού, ο εν λόγω οργανισμός συστήνεται σύμφωνα με τις παραγράφους 2, 5, 6, 7 και 8 του άρθρου 28 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1288/2013.

    Άρθρο 21

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    1.Οι κανόνες που διέπουν τη σχέση μεταξύ της Επιτροπής και ενός εθνικού οργανισμού καθορίζονται γραπτώς σε έγγραφο το οποίο:

    α)ορίζει τα διεθνή πρότυπα ελέγχου για τους εθνικούς οργανισμούς και τους κανόνες για τη διαχείριση των κονδυλίων της Ένωσης για επιχορηγήσεις στήριξης από τους εθνικούς οργανισμούς·

    β)περιλαμβάνει το πρόγραμμα εργασίας του εθνικού οργανισμού το οποίο περιέχει τα διαχειριστικά καθήκοντα του εθνικού οργανισμού στον οποίο παρέχεται υποστήριξη της Ένωσης·

    γ)καθορίζει τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων για τον εθνικό οργανισμό.

    2.Η Επιτροπή καθιστά κάθε χρόνο διαθέσιμους τους ακόλουθους πόρους στον εθνικό οργανισμό:

    α)πόροι για επιχορήγηση στήριξης στην ενδιαφερόμενη συμμετέχουσα χώρα για τις δράσεις του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης των οποίων η διαχείριση έχει ανατεθεί στον εθνικό οργανισμό·

    β)χρηματοδοτική συνεισφορά για τη στήριξη των καθηκόντων διαχείρισης του εθνικού οργανισμού, σύμφωνα με τους όρους που περιγράφονται στο στοιχείο β) του άρθρου 29 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1288/2013.

    3.Η Επιτροπή ορίζει τις απαιτήσεις για το πρόγραμμα εργασίας του εθνικού οργανισμού. Η Επιτροπή δεν καθιστά διαθέσιμους πόρους του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης στον εθνικό οργανισμό προτού εγκρίνει επίσημα το πρόγραμμα εργασίας του.

    4.Με βάση τις απαιτήσεις συμμόρφωσης που ισχύουν για τους εθνικούς οργανισμούς και αναφέρονται στο άρθρο 27 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1288/2013, η Επιτροπή επανεξετάζει τα εθνικά συστήματα διαχείρισης και ελέγχου, τη διαχειριστική δήλωση του εθνικού οργανισμού και τη σχετική γνωμοδότηση του ανεξάρτητου ελεγκτικού οργανισμού, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τις πληροφορίες που παρέχονται από την εθνική αρχή σχετικά με τις δραστηριότητές της παρακολούθησης και εποπτείας όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.

    5.Μετά την αξιολόγηση της ετήσιας διαχειριστικής δήλωσης και της σχετικής γνωμοδότησης του ανεξάρτητου ελεγκτικού οργανισμού, η Επιτροπή απευθύνει τη γνωμοδότησή της και τις παρατηρήσεις της στον εθνικό οργανισμό και στην εθνική αρχή.

    6.Αν η Επιτροπή δεν μπορεί να αποδεχτεί την ετήσια διαχειριστική δήλωση του εθνικού οργανισμού ή τη σχετική γνωμοδότηση του ανεξάρτητου ελεγκτικού οργανισμού, ή σε περίπτωση μη ικανοποιητικής εφαρμογής των παρατηρήσεων της Επιτροπής από τον εθνικό οργανισμό, η Επιτροπή μπορεί να εφαρμόσει τυχόν μέτρα προφύλαξης και διορθωτικά μέτρα που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης σύμφωνα με το άρθρο 60 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012.

    7.Η Επιτροπή οργανώνει τακτικές συνεδριάσεις με τη συμμετοχή του δικτύου εθνικών οργανισμών προκειμένου να διασφαλίζει τη συνεκτική υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII

    ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ

    Άρθρο 22

    Αρχές του συστήματος ελέγχου

    1.Κατά την υλοποίηση δράσεων που χρηματοδοτούνται δυνάμει του παρόντος κανονισμού, η Επιτροπή λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίζει την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, με την εφαρμογή προληπτικών μέτρων κατά της απάτης, της διαφθοράς και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας, με τη διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων και με την ανάκτηση, σε περίπτωση που διαπιστωθούν παρατυπίες, των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, καθώς επίσης, όταν κρίνεται σκόπιμο, με την επιβολή αποτελεσματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών κυρώσεων.

    2.Η Επιτροπή είναι αρμόδια για τους εποπτικούς ελέγχους όσον αφορά τις δράσεις του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης που διαχειρίζονται οι εθνικοί οργανισμοί. Η Επιτροπή ορίζει τις ελάχιστες απαιτήσεις για τους ελέγχους από τον εθνικό οργανισμό και τον ανεξάρτητο ελεγκτικό οργανισμό.

    3.Οι εθνικοί οργανισμοί είναι αρμόδιοι για τους πρωταρχικούς ελέγχους των δικαιούχων επιδοτήσεων για τις δράσεις του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης που τους ανατίθενται. Οι εν λόγω έλεγχοι παρέχουν εύλογη εξασφάλιση ότι οι επιδοτήσεις που χορηγούνται χρησιμοποιούνται όπως προβλέπεται και σύμφωνα με τους εφαρμοστέους κανόνες της Ένωσης.

    4.Όσον αφορά τους πόρους που μεταφέρονται στους εθνικούς οργανισμούς, η Επιτροπή εξασφαλίζει τον κατάλληλο συντονισμό των ελέγχων της με τις εθνικές αρχές και τους εθνικούς οργανισμούς, με βάση την αρχή του ενιαίου λογιστικού ελέγχου και ύστερα από ανάλυση με βάση την επικινδυνότητα. Η διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται στις έρευνες που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF).

    Άρθρο 23

    Προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης

    1.Η Επιτροπή ή οι εκπρόσωποί της και το Ελεγκτικό Συνέδριο έχουν την εξουσία να διεξάγουν λογιστικούς ελέγχους, βάσει εγγράφων και επιτόπιων επισκέψεων, σε όλους τους δικαιούχους επιχορηγήσεων, αντισυμβαλλομένους, υπεργολάβους και άλλα τρίτα μέρη, που έλαβαν χρηματοδότηση από την Ένωση. Μπορούν επίσης να διεξάγουν λογιστικούς ελέγχους και ελέγχους σχετικά με τους εθνικούς οργανισμούς.

    2.Η OLAF δύναται να διενεργεί επιτόπιους ελέγχους και επιθεωρήσεις στους οικονομικούς παράγοντες που έχουν σχέση, άμεσα ή έμμεσα, με τη χρηματοδότηση αυτή, σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται στον κανονισμό (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 35 , με στόχο τη διαπίστωση τυχόν απάτης, δωροδοκίας ή οποιασδήποτε άλλης παράνομης ενέργειας εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης σε σχέση με συμφωνία ή απόφαση επιχορήγησης ή με σύμβαση που αφορά χρηματοδότηση από μέρους της Ένωσης.

    3.Με την επιφύλαξη των παραγράφων 1 και 2, στις συμφωνίες συνεργασίας με τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς, στις συμφωνίες και αποφάσεις επιχορήγησης και στις συμβάσεις που απορρέουν από την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού προβλέπεται ρητά η διενέργεια των εν λόγω λογιστικών ελέγχων, επιτόπιων ελέγχων και εξακριβώσεων από την Επιτροπή, το Ελεγκτικό Συνέδριο και την OLAF.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ VIII

    ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

    Άρθρο 24

    Υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης

    1.Για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, η Επιτροπή θεσπίζει προγράμματα εργασίας μέσω εκτελεστικών πράξεων. Κάθε πρόγραμμα εργασίας εξασφαλίζει την ετήσια εκτέλεση των γενικών και ειδικών στόχων που περιγράφονται στα άρθρα 3 και 4 κατά τρόπο συνεκτικό, και προσδιορίζει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τη μέθοδο εφαρμογής και το συνολικό ποσό του. Τα προγράμματα εργασίας περιέχουν επίσης περιγραφή των δράσεων που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν, ένδειξη του ποσού που κατανέμεται σε κάθε δράση, κατανομή των πόρων μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών για τις δράσεις που διαχειρίζονται οι εθνικοί οργανισμοί και ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής.

    2.Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης του άρθρου 25 παράγραφος 2.

    Άρθρο 25

    Διαδικασία επιτροπής

    1.Η Επιτροπή επικουρείται από την επιτροπή που έχει συσταθεί βάσει του άρθρου 36 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1288/2013. Πρόκειται για επιτροπή κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

    2.Στις περιπτώσεις που γίνεται μνεία της παρούσας παραγράφου, εφαρμόζεται το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ IX

    ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    Άρθρο 26

    Τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1288/2013

    Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1288/2013 τροποποιείται ως εξής:

    1.Το άρθρο 13 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1288/2013 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «1. Στο πλαίσιο της μαθησιακής κινητικότητας ατόμων υποστηρίζονται τα ακόλουθα:

    α) κινητικότητα των νέων που συμμετέχουν σε δραστηριότητες μη τυπικής και άτυπης μάθησης, μεταξύ των χωρών του προγράμματος· η κινητικότητα αυτή μπορεί να λάβει τη μορφή ανταλλαγών νέων και εθελοντισμού, καθώς και καινοτόμων δραστηριοτήτων που θα αξιοποιούν τις υφιστάμενες διατάξεις για την κινητικότητα·

    β) κινητικότητα ατόμων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της νεολαίας ή σε οργανώσεις νεολαίας καθώς και στελεχών της νεολαίας· η κινητικότητα αυτή μπορεί να λάβει τη μορφή δραστηριοτήτων κατάρτισης και δικτύωσης.

    2. Η δράση αυτή υποστηρίζει επίσης την κινητικότητα των νέων, περιλαμβανομένου του εθελοντισμού, και την κινητικότητα των ατόμων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της νεολαίας ή σε οργανώσεις νεολαίας, καθώς και των στελεχών νεολαίας, από και προς χώρες εταίρους και ιδίως τις χώρες στις οποίες εφαρμόζεται η πολιτική γειτονίας.

    3. Οι δραστηριότητες εθελοντισμού που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχείο α) και στην παράγραφο 2 θεωρούνται ισοδύναμες μ’ αυτές που παρέχονται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής εθελοντικής υπηρεσίας, και οι αναφορές της ενωσιακής νομοθεσίας στην Ευρωπαϊκή εθελοντική υπηρεσία θεωρείται ότι αφορούν επίσης τις εν λόγω δραστηριότητες εθελοντισμού».

    2.Στο άρθρο 18 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1288/2013, οι παράγραφοι 1, 2 και 3 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

    «1. Το δημοσιονομικό κονδύλιο για την υλοποίηση του προγράμματος από την 1η Ιανουαρίου 2014 ανέρχεται σε 14 576 824 000 EUR σε τρέχουσες τιμές.

    2. Το ποσό που αναφέρεται στην παράγραφο 1 κατανέμεται για τις δράσεις του προγράμματος όπως αναφέρεται κατωτέρω, με ένα περιθώριο ευελιξίας που δεν υπερβαίνει το 5% καθενός από τα κατανεμημένα ποσά:

    α) τουλάχιστον 80,7 % για την εκπαίδευση και κατάρτιση, από τα οποία διατίθενται τα ακόλουθα ελάχιστα ποσά:

    i) 44,3% στην ανώτατη εκπαίδευση, ποσό που αντιστοιχεί στο 35,7% του συνολικού προϋπολογισμού·

    ii) 21,4% στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, ποσό που αντιστοιχεί στο 17,3 % του συνολικού προϋπολογισμού·

    iii) 14,6% στη σχολική εκπαίδευση, ποσό που αντιστοιχεί στο 11,8 % του συνολικού προϋπολογισμού·

    iv) 4,9% στην εκπαίδευση ενηλίκων, ποσό που αντιστοιχεί στο 3,9 % του συνολικού προϋπολογισμού·

    β) 8,8% για τη νεολαία·

    γ) έως 1,5% για τον μηχανισμό εγγύησης σπουδαστικών δανείων·

    δ) 1,9 % για το Jean Monnet·

    ε) 1,8% για τον αθλητισμό, εκ των οποίων κατά μέγιστο το 10% για τη δραστηριότητα που αναφέρεται στο άρθρο 17 παράγραφος 1 στοιχείο β)·

    στ) 3,5% ως επιχορηγήσεις λειτουργίας σε εθνικούς οργανισμούς·

    ζ) 1,8% για την κάλυψη της διοικητικής δαπάνης.

    3. Όσον αφορά τα διατιθέμενα ποσά που αναφέρονται στα στοιχεία α) και β) της παραγράφου 2, τουλάχιστον το 63% διατίθεται στη μαθησιακή κινητικότητα ατόμων, τουλάχιστον 27% στη συνεργασία για καινοτομία και ανταλλαγή ορθών πρακτικών και τουλάχιστον 4,2% στην υποστήριξη μεταρρυθμίσεων πολιτικής».

    Άρθρο 27

    Τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1293/2013

    Στο άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1293/2013 προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος:

    «3. Μέγιστο ποσό 3 000 000 EUR σε τρέχουσες τιμές από το υποπρόγραμμα για το Περιβάλλον που αντιστοιχεί στον τομέα προτεραιότητας «Περιβαλλοντική διακυβέρνηση και πληροφόρηση» και 1 500 000 EUR σε τρέχουσες τιμές από το υποπρόγραμμα για τη «Δράση για το Κλίμα» που αντιστοιχεί στον τομέα προτεραιότητας «Περιβαλλοντική διακυβέρνηση και πληροφόρηση» διατίθενται για τη χρηματοδότηση έργων, κατά την έννοια του άρθρου 17 παράγραφος 4, που υλοποιεί το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/XXX, και τα οποία συμβάλλουν σε έναν ή περισσότερους τομείς προτεραιότητας κατά την έννοια των άρθρων 9 και 13. Η εν λόγω ενίσχυση εκτελείται αποκλειστικά σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/XXX, χωρίς να ισχύουν οι ειδικές απαιτήσεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1293/2013».

    Άρθρο 28

    Τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013

    Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 τροποποιείται ως εξής:

    1.Το άρθρο 58 παράγραφος 1 τροποποιείται ως εξής:

    α) το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Με πρωτοβουλία της Επιτροπής, τα ΕΔΕΤ μπορούν να στηρίξουν μέτρα προπαρασκευής, παρακολούθησης, διοικητικής και τεχνικής βοήθειας, αξιολόγησης, λογιστικού ελέγχου και ελέγχου, τα οποία είναι απαραίτητα για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, και να στηρίξουν δράσεις δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) 2017/XXX, όπως αυτές αναφέρονται στο τρίτο εδάφιο, στον βαθμό που οι εν λόγω δράσεις έχουν ως στόχο την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή».

    β) Στο τρίτο εδάφιο, προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο ιγ):

    «ιγ) δράσεις που χρηματοδοτούνται δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) 2017/XXX για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης με σκοπό την ενίσχυση της προσωπικής, μορφωτικής, κοινωνικής, επαγγελματικής εξέλιξής τους, της εξέλιξής τους ως ενεργών πολιτών καθώς και της απασχολησιμότητάς τους, και οι οποίες διευκολύνουν τη μετάβαση στην αγορά εργασίας».

    2.Στο άρθρο 91 παράγραφος 3, προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

    «35 000 000 EUR σε τρέχουσες τιμές από το ποσό που παρέχεται για τεχνική βοήθεια με πρωτοβουλία της Επιτροπής χορηγούνται στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης για τη στήριξη των δράσεών του, σύμφωνα με το στοιχείο α) του άρθρου 9 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/XXX. Η ενίσχυση εκτελείται αποκλειστικά σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/XXX, χωρίς να ισχύουν οι ειδικές απαιτήσεις των ειδικών ανά ταμείο κανονισμών».

    Άρθρο 29

    Τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013

    Στο άρθρο 51 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013, μετά το πρώτο εδάφιο προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

    «Το ΕΓΤΑΑ μπορεί επίσης να χρηματοδοτεί δράσεις που υλοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης με ποσό ύψους 1 800 000 EUR σε τρέχουσες τιμές, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/XXX, οι οποίες συμβάλλουν σε μία ή περισσότερες προτεραιότητες της Ένωσης για την αγροτική ανάπτυξη. Η ενίσχυση εκτελείται αποκλειστικά σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/XXX, χωρίς να ισχύουν οι ειδικές απαιτήσεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013».

    Άρθρο 30

    Τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013

    Στο άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο ι):

    «ι) τις δράσεις που υλοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/XXX, οι οποίες συμβάλλουν σε μία ή περισσότερες από τις προτεραιότητες της Ένωσης στον τομέα της γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης, και ιδίως τις δράσεις που αναφέρονται στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 51 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013. Η ενίσχυση εκτελείται αποκλειστικά σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/XXX, χωρίς να ισχύουν οι ειδικές απαιτήσεις των ειδικών ανά ταμείο κανονισμών».

    Άρθρο 31

    Τροποποίηση της απόφασης αριθ. 1313/2013/EE

    Στο άρθρο 19 παράγραφος 1 της απόφασης αριθ. 1313/2013/ΕΕ, μετά το δεύτερο εδάφιο προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

    «6 000 000 EUR σε τρέχουσες τιμές από το χρηματοδοτικό κονδύλιο του τομέα 3 «Ασφάλεια και ιδιότητα του πολίτη» χορηγούνται για τη χρηματοδότηση δράσεων που υλοποιεί το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/XXX, οι οποίες συμβάλλουν σε μία ή περισσότερες από τις προτεραιότητες της Ένωσης στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Η ενίσχυση εκτελείται αποκλειστικά σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/XXX, χωρίς να ισχύουν οι ειδικές απαιτήσεις της απόφασης αριθ. 1313/2013/ΕΕ».

    Άρθρο 32

    Έναρξη ισχύος

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2018.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες,

    Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο    Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος    Ο Πρόεδρος

    ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

    1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

    1.1.Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας

    1.2.Σχετικός τομέας/-είς πολιτικής

    *1.3.Χαρακτήρας της πρότασης/πρωτοβουλίας

    1.4.Στόχος/-οι

    1.5.Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας

    1.6.Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις

    1.7.Προβλεπόμενος/-οι τρόπος/-οι διαχείρισης

    2.ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

    2.1.Διατάξεις στον τομέα της παρακολούθησης και της υποβολής εκθέσεων

    2.2.Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου

    2.3.Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας

    3.ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

    3.1.Τομέας/-είς του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμή/-ές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται

    3.2.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις δαπάνες 

    3.2.1.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις δαπάνες

    3.2.2.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις επιχειρησιακές πιστώσεις

    3.2.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα

    3.2.4.Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

    3.2.5.Συμμετοχή τρίτων μερών στη χρηματοδότηση

    3.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα

    ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

    1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

    1.1.Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας

    Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέσπιση Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης 

    1.2.Σχετικός τομέας/-είς πολιτικής 

    Τίτλος 15 - Εκπαίδευση και πολιτισμός

    1.3.Χαρακτήρας της πρότασης/πρωτοβουλίας

     Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά νέα δράση 

     Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά νέα δράση μετά από πιλοτικό έργο/προπαρασκευαστική δράση 36  

     Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά την παράταση υφιστάμενης δράσης 

     Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά δράση προσανατολισμένη σε νέα δράση 

    1.4.Στόχος/-οι

    1.4.1.Ο πολυετής στρατηγικός στόχος/-οι της Επιτροπής τον οποίο αφορά η πρόταση/πρωτοβουλία

    Εκπαίδευση και πολιτισμός – Θέσεις εργασίας και ανάπτυξη

    1.4.2.Ειδικός στόχος/-οι

    Ειδικός στόχος αριθ. 1:

    να παρέχει στους νέους, με την υποστήριξη των συμμετεχόντων φορέων, εύκολα προσβάσιμες ευκαιρίες συμμετοχής σε δραστηριότητες αλληλεγγύης, οι οποίες θα τους επιτρέψουν ταυτόχρονα να βελτιώσουν τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους με σκοπό την προσωπική, μορφωτική, κοινωνική, επαγγελματική εξέλιξή τους, την εξέλιξή τους ως ενεργών πολιτών και την απασχολησιμότητά τους, και θα διευκολύνουν τη μετάβαση στην αγορά εργασίας, μεταξύ άλλων μέσω της υποστήριξης της κινητικότητας των νέων εθελοντών, των ασκουμένων και των εργαζομένων.

    Ειδικός στόχος αριθ. 2:

    να διασφαλίσει ότι οι δραστηριότητες αλληλεγγύης που παρέχονται στους συμμετέχοντες στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης συμβάλλουν στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων, εκκρεμών κοινωνικών αναγκών και στην ισχυροποίηση των κοινοτήτων, είναι υψηλής ποιότητας και επικυρώνονται δεόντως.

    1.4.3.Αναμενόμενο αποτέλεσμα/-τα και επιπτώσεις

    Να προσδιοριστούν τα αποτελέσματα που θα πρέπει να έχει η πρόταση/πρωτοβουλία όσον αφορά τους στοχοθετημένους/-ες δικαιούχους/ομάδες.

    Η πρόταση αναμένεται να έχει επιπτώσεις σε διάφορα επίπεδα:

    - στο επίπεδο των ατόμων που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, δεδομένου ότι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων αλληλεγγύης καθώς και να γίνουν μέλη μιας πανευρωπαϊκής κοινότητας ατόμων με παρόμοιες αντιλήψεις. Αυτό θα τους επιτρέψει να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, τη δέσμευση και την επιθυμία τους να συμβάλουν στην αντιμετώπιση βασικών κοινωνικών προκλήσεων. Ταυτόχρονα, θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία και να αναπτύξουν βασικές δεξιότητες και ικανότητες για την προσωπική και επαγγελματική τους εξέλιξη.

    - στο επίπεδο των φορέων που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και των κοινοτήτων στις οποίες δραστηριοποιούνται τα μέλη του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, δεδομένου ότι θα ωφεληθούν από τη χρηματοδοτική και/ή άλλου είδους στήριξη του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης καθώς και από τη βοήθεια δραστήριων νέων προκειμένου να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις προκλήσεις που τίθενται.

    - στο κοινωνικό επίπεδο, δεδομένου ότι οι δραστηριότητες αλληλεγγύης αντιμετωπίζουν εκκρεμείς ανάγκες και, ως εκ τούτου, συμβάλλουν στην ενίσχυση της ικανότητας και της ανθεκτικότητας των ευάλωτων κοινοτήτων καθώς και στην ενίσχυση της συνοχής και της αλληλεγγύης στο επίπεδο των κοινοτήτων.

    1.4.4.Δείκτες αποτελεσμάτων και επιπτώσεων

    Να προσδιοριστούν οι δείκτες για την παρακολούθηση της υλοποίησης της πρότασης/πρωτοβουλίας.

    Οι ρυθμίσεις παρακολούθησης θα βασίζονται σε εκτεταμένη ανάλυση των ποιοτικών αποτελεσμάτων του προγράμματος, μέσω ειδικών συστημάτων ΤΠ, γεγονός που θα διευκολύνει τη συγκέντρωση των απαραίτητων πληροφοριών σχετικά με τις υλοποιούμενες δραστηριότητες και έργα. Οι βασικοί δείκτες αποτελεσμάτων που θα καταγράφονται θα αφορούν, μεταξύ άλλων:

    - τον αριθμό των συμμετεχόντων σε τοποθετήσεις εθελοντισμού (εγχώριες και διασυνοριακές)·

    - τον αριθμό των συμμετεχόντων σε τοποθετήσεις πρακτικής άσκησης (εγχώριες και διασυνοριακές)·

    τον αριθμό των συμμετεχόντων σε τοποθετήσεις σε θέσεις εργασίας (εγχώριες και διασυνοριακές)·

    τον αριθμό των συμμετεχόντων σε έργα αλληλεγγύης·

    τον αριθμό των φορέων που διαθέτουν σήμα ποιότητας του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

    Το αργότερο έξι μήνες μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, η Επιτροπή θα καταρτίσει αναλυτικό πρόγραμμα παρακολούθησης των αποτελεσμάτων και των επιπτώσεων του παρόντος κανονισμού.

    1.5.Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας

    1.5.1.Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών

    Η σύσταση Σώματος δραστήριων νέων Ευρωπαίων που είναι πρόθυμοι να συμμετέχουν, στη χώρα τους ή στο εξωτερικό, σε δραστηριότητες εθελοντισμού, σε θέσεις πρακτικής άσκησης/θέσεις εργασίας σε τομείς που συνδέονται με την αλληλεγγύη.

    Να έχουν παρασχεθεί, έως το 2020, συγκεκριμένες ευκαιρίες σε 100 000 νέους Ευρωπαίους.

    Η υποστήριξη φορέων στη διεξαγωγή των προσβάσιμων δραστηριοτήτων αλληλεγγύης υψηλής ποιότητας που αναμένεται να συμβάλουν στην αντιμετώπιση εκκρεμών κοινωνικών αναγκών, και, παράλληλα, η ενίσχυση της προσωπικής, μορφωτικής, κοινωνικής, επαγγελματικής εξέλιξης των νέων και της εξέλιξής τους ως ενεργών πολιτών.

    1.5.2.Προστιθέμενη αξία από τη συμμετοχή της Ένωσης (ενδέχεται να προκύψει από διαφορετικούς παράγοντες, π.χ. οφέλη σε ό,τι αφορά τον συντονισμό, ασφάλεια δικαίου, αυξημένη αποδοτικότητα ή συμπληρωματικότητα). Για τους σκοπούς του παρόντος σημείου «προστιθέμενη αξία από τη συμμετοχή της Ένωσης» είναι η αξία που απορρέει από την παρέμβαση της Ένωσης και η οποία είναι επιπρόσθετη της αξίας που θα δημιουργούσαν σε διαφορετική περίπτωση τα κράτη μέλη από μόνα τους.

    Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή διάσταση της αλληλεγγύης. Θα συμπληρώνει τις υφιστάμενες δημόσιες και ιδιωτικές πολιτικές, προγράμματα και δραστηριότητες, χωρίς να λειτουργεί ανταγωνιστικά ούτε να υποκαθιστά το έργο άλλων φορέων. Η εν λόγω συμπληρωματικότητα θα είναι διασφαλισμένη, δεδομένου ότι το Σώμα θα αντιμετωπίζει εκκρεμείς κοινωνικές ανάγκες, δηλαδή καταστάσεις στις οποίες οι ανάγκες των κοινοτήτων και των πολιτών, π.χ. λόγω έλλειψης πόρων, δεν αντιμετωπίζονται από την αγορά εργασίας ή από υφιστάμενα προγράμματα εθελοντισμού ή άλλου είδους προγράμματα αλληλεγγύης.

    1.5.3.Διδάγματα που αποκομίστηκαν από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος

    Σε ό,τι αφορά τη διάσταση του εθελοντισμού, το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα στηριχθεί στο επιτυχημένο μοντέλο της Ευρωπαϊκής εθελοντικής υπηρεσίας, το οποίο έχει δώσει απτά αποτελέσματα κατά τα τελευταία είκοσι έτη σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη ικανοτήτων, την εκμάθηση γλωσσών, τη διαμόρφωση διεθνών νοοτροπιών και την προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών μεταξύ των νέων. Παρότι το πεδίο εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης θα υπερβαίνει το αντίστοιχο πεδίο της Ευρωπαϊκής εθελοντικής υπηρεσίας, μέσω της υποστήριξης ευρύτερου φάσματος δραστηριοτήτων και της απλούστευσης των διοικητικών διαδικασιών, το ποιοτικό πλαίσιο που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκή εθελοντική υπηρεσία θα διατηρηθεί και θα ενισχυθεί περαιτέρω (κατάρτιση, ασφαλιστική κάλυψη, καθοδήγηση και γλωσσική υποστήριξη, μαθησιακή διάσταση για νέους συμμετέχοντες).

    1.5.4.Συμβατότητα και ενδεχόμενη συνέργεια με άλλα κατάλληλα μέσα

    Οι δράσεις του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης θα έχουν χαρακτηριστικά συνοχής και συμπληρωματικότητας με ευρύ φάσμα συναφών ενωσιακών πολιτικών και προγραμμάτων, όπως όσα σχετίζονται με την εκπαίδευση και την κατάρτιση, την απασχόληση, την ισότητα των φύλων, την επιχειρηματικότητα, ιδίως την κοινωνική επιχειρηματικότητα, την ιδιότητα του πολίτη και τη δημοκρατική συμμετοχή, την προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης, τη δράση για το κλίμα, την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αποκατάσταση σε περίπτωση καταστροφών, τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη, την παροχή τροφίμων και άλλων μη επισιτιστικών ειδών, την υγεία και την ευεξία, τη δημιουργικότητα και τον πολιτισμό, τη σωματική αγωγή και τον αθλητισμό, τις κοινωνικές παροχές και την κοινωνική πρόνοια, την υποδοχή και ενσωμάτωση υπηκόων τρίτων χωρών, την εδαφική συνεργασία και συνοχή.

    Όπως περιγράφεται στην ενότητα 3 του παρόντος εγγράφου, στον συνολικό προϋπολογισμό του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης θα συμβάλουν διάφορα ενωσιακά προγράμματα. Στην επίτευξη των στόχων του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης μπορούν επίσης να συμβάλουν και άλλα προγράμματα και ταμεία, μέσω των ειδικών διατάξεών τους, σύμφωνα με τις αντίστοιχες βασικές πράξεις τους.


    Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις

     Πρόταση/πρωτοβουλία περιορισμένης διάρκειας

       Πρόταση/πρωτοβουλία με ισχύ από 01/01/2018 έως 31/12/2020

       Δημοσιονομικές επιπτώσεις από το 2018 έως το 2023 (η περίοδος μετά το 2020 είναι έγκυρη μόνο σε ό,τι αφορά τις πιστώσεις πληρωμών).

    1.6.Προβλεπόμενος/-οι τρόπος/-οι διαχείρισης 37  

     Άμεση διαχείριση από την Επιτροπή

    από τις υπηρεσίες της, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της στις αντιπροσωπείες της Ένωσης,

       από τους εκτελεστικούς οργανισμούς

     Επιμερισμένη διαχείριση με τα κράτη μέλη

    1.7. Έμμεση διαχείριση με ανάθεση εκτελεστικών καθηκόντων σε:

    τρίτες χώρες ή οργανισμούς που αυτές έχουν ορίσει,

    διεθνείς οργανισμούς και τις οργανώσεις τους (να προσδιοριστούν),

    την ΕΤΕπ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων,

    τους οργανισμούς που αναφέρονται στα άρθρα 208 και 209 του δημοσιονομικού κανονισμού,

    οργανισμούς δημοσίου δικαίου,

    οργανισμούς που διέπονται από ιδιωτικό δίκαιο με αποστολή δημόσιας υπηρεσίας στον βαθμό που προσφέρουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις,

    οργανισμούς που διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο κράτους μέλους, στους οποίους έχει ανατεθεί η εκτέλεση σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και που προσφέρουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις,

    πρόσωπα επιφορτισμένα με την εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων στην ΚΕΠΠΑ δυνάμει του τίτλου V της ΣΕΕ και προσδιορίζονται στην αντίστοιχη βασική πράξη.

    Αν αναφέρονται περισσότεροι του ενός τρόποι διαχείρισης, παρακαλείσθε να τους διευκρινίσετε στο τμήμα «Παρατηρήσεις».

    Παρατηρήσεις

    Η διαχείριση των κύριων δράσεων του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης θα ανατεθεί στους εθνικούς οργανισμούς που είναι αρμόδιοι για την υλοποίηση αποκεντρωμένων δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+. Οι εν λόγω οργανισμοί θα είναι υπεύθυνοι για δράσεις όπως: Σήμα ποιότητας και κατάρτιση, Τοποθετήσεις, Έργα αλληλεγγύης, Δραστηριότητες δικτύωσης, Κέντρο πόρων και πιστοποιητικά για τους συμμετέχοντες.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εν μέρει επίσης μέσω του Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού, θα διαχειρίζεται δράσεις προκειμένου να παρέχει οριζόντιες υπηρεσίες στους συμμετέχοντες του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (δηλ. διαδικτυακή πύλη, επιγραμμική κατάρτιση, επιγραμμική γλωσσική υποστήριξη, ασφαλιστική κάλυψη) καθώς και μέρος των δράσεων, όπως το σήμα ποιότητας, οι τοποθετήσεις (για ορισμένα προφίλ φορέων ή ειδών τοποθετήσεων) και δραστηριότητες δικτύωσης (σε ευρωπαϊκό επίπεδο).

    2.ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

    2.1.Διατάξεις στον τομέα της παρακολούθησης και της υποβολής εκθέσεων

    Να προσδιοριστούν η συχνότητα και οι όροι των διατάξεων αυτών.

    Ο στόχος είναι η αξιοποίηση των υφιστάμενων ρυθμίσεων για το Erasmus+ στον μέγιστο δυνατό βαθμό και η απλούστευση και μείωση του διοικητικού φόρτου που βαρύνει τους συμμετέχοντες και τους συμμετέχοντες φορείς.

    Συνεπώς, θα θεσπίζονται συστηματικά διατάξεις για την παρακολούθηση και την υποβολή εκθέσεων με βάση την αποτελεσματικότητα και την οικονομική αποδοτικότητά τους, καθώς και βάσει της εμπειρίας που αποκτήθηκε, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+.

    Η χρήση επιδοτήσεων με κατ’ αποκοπή ποσά και με ενιαίο συντελεστή/επιδοτήσεων βάσει μοναδιαίου κόστους θα γενικευτεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η υποβολή εκθέσεων και οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν περισσότερο στην υλοποίηση της χρηματοδοτούμενης δραστηριότητας και στα επιτευχθέντα αποτελέσματα παρά στην επιλεξιμότητα των δαπανών, με αποτέλεσμα τη μείωση του φόρτου εργασίας και τον περιορισμό της πιθανότητας σφάλματος σε ό,τι αφορά τόσο τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα όσο και τους διαχειριστικούς φορείς.

    Οι δικαιούχοι του προγράμματος (οι φορείς που αποκομίζουν όφελος από το πρόγραμμα) θα παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τη διαχείριση στην αίτηση επιχορήγησης και στις εκθέσεις τους. Οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων θα είναι ανάλογες προς το μέγεθος της επιδότησης, τη διάρκεια και την πολυπλοκότητα της στηριζόμενης δράσης. Οι δείκτες παρέχουν μια σταθερή βάση για τη συγκέντρωση και αξιοποίηση δεδομένων στο πλαίσιο της παρακολούθησης και της υποβολής εκθέσεων.

    Οι δράσεις θα υποστηρίζονται με ηλεκτρονικά έντυπα αιτήσεων και υποβολής εκθέσεων από τους δικαιούχους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα διευκολύνεται η συγκέντρωση και η αξιοποίηση δεδομένων για την παρακολούθηση και την υποβολή εκθέσεων σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στη διάθεσή της ευρύ φάσμα ειδικών λύσεων ΤΠ για τη διευκόλυνση της συγκέντρωσης δεδομένων και της υποβολής εκθέσεων.

    2.2.Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου

    2.2.1.Κίνδυνος/-οι που έχει εντοπιστεί

    Οι κίνδυνοι που έχουν εντοπιστεί κατά την υλοποίηση των τρεχόντων προγραμμάτων εμπίπτουν κυρίως στις εξής κατηγορίες:

    - σφάλματα που οφείλονται στην έλλειψη εμπειρίας των δικαιούχων με τους κανόνες: τα ποσοστά σφαλμάτων και οι δημοσιονομικές προσαρμογές αναμένεται να είναι αυξημένα σε περίπτωση δράσεων με πιο σύνθετες διατάξεις δημοσιονομικής διαχείρισης, ιδίως όταν οι επιδοτήσεις βασίζονται στο πραγματικό κόστος· η εν λόγω κατάσταση αμβλύνεται σε μεγάλο βαθμό μέσω της χρήσης απλουστευμένων δαπανών (κατ’ αποκοπή, ενιαίος συντελεστής και κλίμακες μοναδιαίου κόστους), ανάλογα με τα επιτρεπόμενα από τον δημοσιονομικό κανονισμό,

    - αξιοπιστία της αλυσίδας ελέγχου και διατήρηση της διαδρομής ελέγχου: τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης θα αναλάβει μεγάλος αριθμός ενδιάμεσων φορέων, οι εθνικοί οργανισμοί, οι ελεγκτικοί οργανισμοί και οι εθνικές αρχές. Το πλαίσιο ελέγχου περιορίζει τους εν λόγω κινδύνους και έχει θεμελιωθεί σε στερεές βάσεις,

    - ειδικοί ενδιαφερόμενοι στόχου: ιδιαίτερα στον τομέα του εθελοντισμού οι συμμετέχοντες ενδέχεται να μη διαθέτουν τα απαραίτητα οικονομικά αποθέματα ή προηγμένες δομές διαχείρισης. Αυτή η έλλειψη επίσημων δομών μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική και επιχειρησιακή τους ικανότητα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση ενωσιακών κονδυλίων. Οι απλές μορφές δράσεων και οι απλουστευμένες δαπάνες μετριάζουν σε σημαντικό βαθμό αυτόν τον κίνδυνο, απλουστεύοντας τις διατάξεις ώστε να είναι εύκολη η τήρησή τους.

    2.2.2.Πληροφορίες σχετικά με το σύστημα εσωτερικού ελέγχου που έχει καθοριστεί

    Το σύστημα ελέγχου για την πρωτοβουλία θα καθοριστεί κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα και η οικονομική αποδοτικότητα των ελέγχων.

    Τα πλαίσια εποπτείας και απόδοσης της Επιτροπής θα διασφαλίζουν υψηλό επίπεδο παρακολούθησης και ανατροφοδότησης προκειμένου να χαράσσεται καλά τεκμηριωμένη πολιτική.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συμπεριλάβει το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης στο πρόγραμμα εποπτικών επισκέψεών της, χρηματοοικονομικών λογιστικών ελέγχων, και επισκέψεων παρακολούθησης και υλοποίησης, καθώς και στις δραστηριότητες καθοδήγησης όπως συνέδρια, εναρκτήριες συναντήσεις, συναντήσεις των εθνικών οργανισμών, σεμινάρια κατάρτισης και διαδικτυακά σεμινάρια.

    Όπως καθορίζεται στην ενότητα 2.1 ανωτέρω, η βασική απλούστευση για τη μείωση των ποσοστών σφαλμάτων που οφείλονται στην πολυπλοκότητα των δημοσιονομικών διατάξεων θα συνίσταται στην ευρεία χρήση κατ’ αποκοπή ποσών, ενιαίου συντελεστή και κλιμάκων μοναδιαίου κόστους, όπως έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία στο Erasmus+.

    Αναμενόμενα αποτελέσματα/στόχοι εσωτερικών ελέγχων

    Οι έλεγχοι θα στοχεύουν στα εξής:

    Στόχος ελέγχου

    Στόχος

    Αποτελεσματικότητα ελέγχου όσον αφορά τη νομιμότητα και την κανονικότητα

    Οι έλεγχοι διασφαλίζουν σε εύλογο βαθμό τη νομιμότητα και την κανονικότητα· οι εποπτικοί έλεγχοι είναι αποτελεσματικοί σε ό,τι αφορά τους συμμετέχοντες φορείς,

    Το ποσοστό πολυετών εναπομεινάντων σφαλμάτων σε σχέση με την υλοποίηση μέσω των εθνικών οργανισμών και του EACEA είναι κάτω από 2%,

    Αποτελεσματικότητα και οικονομική αποδοτικότητα

    Συνολικά, το κόστος του ελέγχου θα πρέπει να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μεταξύ 1 και 5%, ανάλογα με τη μέθοδο μέτρησης, και σε αντιστοιχία με παρόμοια προγράμματα όπως το Erasmus+. Το κόστος του ελέγχου θα πρέπει να είναι αναλογικό και οικονομικώς αποδοτικό,

    Πρόληψη και εντοπισμός της απάτης

    Εικαζόμενες παρατυπίες ή απάτη και εν εξελίξει έρευνες της OLAF, στις οποίες δίδεται συνέχεια μέσω της υφιστάμενης στρατηγικής της Επιτροπής για την καταπολέμηση της απάτης, χωρίς επιπτώσεις στην αξιοπιστία κατά την περίοδο υποβολής έκθεσης,

    Άλλοι στόχοι ελέγχου: διασφάλιση της ασφάλειας των υποδομών και των πληροφοριών, αξιοπιστία της διαδικασίας υποβολής εκθέσεων

    ·Τα χορηγηθέντα κονδύλια είναι δεόντως διασφαλισμένα,

    ·Αξιόπιστη λογιστική και διαδικασία υποβολής εκθέσεων,

    ·Η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι σε αντιστοιχία με τους στόχους.

    Αξιοπιστία της αλυσίδας ελέγχου και της διαδρομής ελέγχου

    Σε ό,τι αφορά τις δράσεις που υλοποιούνται από τους εθνικούς οργανισμούς οι έλεγχοι προβλέπεται να διαμορφωθούν ως εξής: 

    Οργανώνονται τρία επίπεδα ελέγχων: έλεγχοι από τους εθνικούς οργανισμούς, από ανεξάρτητους ελεγκτικούς οργανισμούς που ορίζουν τα κράτη μέλη, και από την Επιτροπή· η Επιτροπή θα λαμβάνει υπόψη τους ελέγχους που διενεργούν οι άλλοι φορείς ώστε να διασφαλίζεται η οικονομική αποδοτικότητα σε πολυετή βάση.

    Ενώ οι εθνικοί οργανισμοί θα είναι υπεύθυνοι για τους πρωταρχικούς ελέγχους των δικαιούχων, το σύστημα εσωτερικού ελέγχου και συμμόρφωσης των δικαιούχων παρακολουθείται και εποπτεύεται από τα κράτη μέλη/εθνικές αρχές και ελέγχονται από ανεξάρτητο ελεγκτικό οργανισμό. Η Επιτροπή καθορίζει τις απαιτήσεις για τους ελέγχους σε εθνικό επίπεδο προκειμένου να διασφαλίζει τη συνοχή και την αξιοπιστία και να εποπτεύει τη διενέργεια των ελέγχων σε επίπεδο κρατών μελών. Η πρακτική αυτή έχει εδραιωθεί καλά από την Επιτροπή, η οποία εκδίδει ετησίως Οδηγό για τους εθνικούς οργανισμούς στον οποίο καθορίζονται οι ελάχιστες απαιτήσεις, οι στόχοι ελέγχου και οι τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές για τους εθνικούς οργανισμούς σε ό,τι αφορά τους πρωταρχικούς ελέγχους των δικαιούχων των προγραμμάτων. Το ίδιο ισχύει και για τις Κατευθυντήριες για τις εθνικές αρχές και τους ανεξάρτητους ελεγκτικούς οργανισμούς.

    Προκειμένου να παρέχει βάση υψηλής ποιότητας για την ετήσια δήλωση αξιοπιστίας του Γενικού Διευθυντή, ένα μόνιμο σύστημα ελέγχου περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

       τη διαχειριστική δήλωση αξιοπιστίας από τον εθνικό οργανισμό, η οποία υποβάλλεται έως τις 15 Φεβρουαρίου N+1,

       την ανεξάρτητη γνωμοδότηση λογιστικού ελέγχου, η οποία υποβάλλεται έως τις 15 Μαρτίου N+1,

       την ανάλυση που διενεργεί η Επιτροπή όσον αφορά τη διαχειριστική δήλωση αξιοπιστίας και την ανεξάρτητη γνωμοδότηση λογιστικού ελέγχου καθώς και τις σχετικές παρατηρήσεις προς τον εθνικό οργανισμό και το κράτος μέλος, περιλαμβανομένων επίσημων παρατηρήσεων και συστάσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ή ανεπαρκούς απόδοσης του εθνικού οργανισμού,

       τις πληροφορίες από τα κράτη μέλη, οι οποίες υποβάλλονται έως τις 30 Οκτωβρίου κάθε έτους και οι οποίες καλύπτουν τις δραστηριότητές τους σχετικά με την παρακολούθηση και την εποπτεία του προγράμματος σε εθνικό επίπεδο.

    Ανάλογα με τα αποτελέσματα των ελέγχων, των εποπτικών επισκέψεων και των λογιστικών ελέγχων της, η Επιτροπή δύναται να επιβάλει στους εθνικούς οργανισμούς μέτρα προφύλαξης (όπως αναστολή δεσμεύσεων ή πληρωμών) καθώς και διορθωτικά μέτρα (κυρίως δημοσιονομικές διορθώσεις). Και οι δύο μορφές μέτρων χρησιμοποιούνται ήδη και έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων μη συμμόρφωσης και ανεπαρκούς απόδοσης.

    Δράσεις υπό τη διαχείριση εκτελεστικού οργανισμού (EACEA):

    Ο EACEA θα διαχειρίζεται τις δράσεις βάσει άμεσης κεντρικοποιημένης διαχείρισης, αξιοποιώντας την εμπειρία του από το Erasmus+.

    Η Επιτροπή θα εφαρμόζει τα μέτρα ελέγχου που απαιτούνται για τους εκτελεστικούς οργανισμούς σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανονισμό και τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 58/2003 του Συμβουλίου για τους εκτελεστικούς οργανισμούς. Αυτή η εποπτεία θα ενσωματωθεί στους όρους συνεργασίας μεταξύ της μητρικής ΓΔ και του εκτελεστικού οργανισμού και στην εξαμηνιαία υποβολή έκθεσης του οργανισμού καθώς και στις τριμηνιαίες συνεδριάσεις της επιτροπής καθοδήγησης.

    Η Επιτροπή σκοπεύει να διαχειρίζεται άμεσα μόνο έναν ελάχιστο αριθμό δράσεων.

    Μετά τη λήψη αυτών των μέτρων απλούστευσης, η Επιτροπή αποδέχεται το γεγονός ότι θα εξακολουθεί να υφίσταται υπολειπόμενος κίνδυνος, ο οποίος είναι εγγενής στην πολιτική επιλογή να στηρίξει η Ένωση τους συγκεκριμένους τύπους συμμετεχόντων σε ό,τι αφορά τους στόχους του προγράμματος.

    2.2.3.Εκτιμώμενο κόστος και όφελος των ελέγχων και αξιολόγηση του εκτιμώμενου επιπέδου κινδύνου σφάλματος

    Σε ό,τι αφορά την οικονομική αποδοτικότητα, η Επιτροπή έχει καταλήξει, στον βαθμό που αυτό είναι δυνατό, σε αρχική εκτίμηση του κόστους των πόρων και των εισροών που απαιτούνται για τη διενέργεια των ελέγχων και προέβη σε εκτίμηση των οφελών των ελέγχων από την άποψη του αριθμού των σφαλμάτων και των παρατυπιών που αποτράπηκαν, εντοπίστηκαν και διορθώθηκαν χάρη στους εν λόγω ελέγχους αλλά και από την άποψη των σφαλμάτων που δεν μπορούν να προσδιοριστούν ποσοτικά. Η προσέγγιση αυτή δίδει έμφαση στους βασικούς οικονομικούς και επιχειρησιακούς ελέγχους της αλυσίδας ελέγχων.

    Η στρατηγική ελέγχων βασίζεται σε ένα ενιαίο ολοκληρωμένο πλαίσιο ελέγχου με σκοπό την παροχή εύλογης αξιοπιστίας καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου του έργου. Η προσέγγιση που ακολουθείται για την αξιολόγηση της οικονομικής αποδοτικότητας των ελέγχων βασίζεται στη λογική των δομικών μονάδων αξιοπιστίας και ενός ενιαίου ολοκληρωμένου πλαισίου ελέγχου. Η Επιτροπή διαχωρίζει τη συχνότητα από την ένταση των ελέγχων – δεδομένων των διαφορετικών προφίλ επικινδυνότητας των τρεχουσών και των μελλοντικών της συναλλαγών και της οικονομικής αποδοτικότητας των υφιστάμενων και των εναλλακτικών ελέγχων της, όπως περιγράφεται, ειδικότερα, προς τους εθνικούς οργανισμούς στην καθοδήγηση υλοποίησης του προγράμματος. Την ευθύνη για το πρωταρχικό επίπεδο των ελέγχων φέρουν πάντοτε οι εθνικοί οργανισμοί και το σύνολο των συμμετεχόντων φορέων με σκοπό να διασφαλίζουν την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, ενώ η Επιτροπή είναι επιφορτισμένη με την ευθύνη της διενέργειας των εποπτικών ελέγχων.

    Σύμφωνα με την εκτίμηση της Επιτροπής, το γενικό κόστος ελέγχου του διαχειριζόμενου προϋπολογισμού είναι χαμηλό —κυμαίνεται μεταξύ 1% και 5%, ανάλογα με τη χρησιμοποιούμενη μέθοδο μέτρησης— (με την εξαίρεση του προϋπολογισμού του εκτελεστικού οργανισμού). Το εν λόγω κόστος είναι αναλογικό και οικονομικά αποδοτικό, δεδομένου του πιθανού κινδύνου σφάλματος σε περίπτωση απουσίας των εν λόγω ελέγχων και της απαίτησης να διασφαλίζεται ποσοστό σφαλμάτων κάτω του 2%. Με βάση την εμπειρία από το Erasmus+ και των προγενέστερων αυτού προγραμμάτων, τα οποία έχουν ποσοστά σφαλμάτων περίπου 1% σε πολυετή βάση, ο αναμενόμενος κίνδυνος σφάλματος είναι χαμηλότερος του 2%.

    2.3.Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας

    Να προσδιοριστούν τα ισχύοντα ή τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας.

    Οι έλεγχοι που αποσκοπούν στην πρόληψη και τον εντοπισμό των περιπτώσεων απάτης δεν διαφέρουν πολύ από τους ελέγχους που αποσκοπούν στη διασφάλιση της νομιμότητας και της κανονικότητας των συναλλαγών (τα ακούσια σφάλματα). Κάθε χρόνο η Επιτροπή εξετάζει όλες τις εκθέσεις των εθνικών οργανισμών σχετικά με πιθανές περιπτώσεις απάτης ή παρατυπιών. Οι υποθέσεις αυτές παρακολουθούνται κυρίως σε εθνικό επίπεδο, όπου οι εθνικοί οργανισμοί έχουν άμεση πρόσβαση σε μέσα έννομης προστασίας και αναφοράς υποθέσεων απάτης.

    Οι υπηρεσίες της Επιτροπής συνδράμουν τις εν εξελίξει έρευνες της OLAF και οργανώνουν τις επακόλουθες ενέργειες για έρευνες της OLAF που έχουν ολοκληρωθεί. Η οικονομική ζημία στον προϋπολογισμό της ΕΕ που οφείλεται σε απάτη η οποία έχει διαπιστωθεί σε τελικές εκθέσεις υποθέσεων της OLAF σχετικά με προγράμματα με παρόμοιες διατάξεις χρηματοδότησης και ενδιαφερόμενους είναι χαμηλή. Οι υποθέσεις παραπέμπονται στην OLAF και στην IDOC, ανάλογα με την περίπτωση, αλλά σημαντικός αριθμός υποθέσεων παρακολουθείται στη διάρκεια του έτους σε άμεση συνεργασία με τους εθνικούς οργανισμούς και τις εθνικές αρχές, οι οποίοι έχουν άμεση πρόσβαση στις σχετικές δικαστικές αρχές και τις αρχές καταπολέμησης της απάτης.

    Οι υπηρεσίες της Επιτροπής που υλοποιούν τη δράση έχουν αναπτύξει και υλοποιήσει από το 2014 τη δική τους στρατηγική καταπολέμησης της απάτης, την οποία έχουν επεξεργαστεί με βάση τη μεθοδολογία που παρέσχε η OLAF. Η εν λόγω στρατηγική, η οποία επικαιροποιείται τακτικά, συμπληρώνεται, ανάλογα με την περίπτωση, από διαδικαστικά έγγραφα χαμηλότερου επιπέδου, τα οποία καλύπτουν τον τρόπο αναφοράς και παρακολούθησης των υποθέσεων.

    Δεδομένου του επιπέδου των επιπτώσεων από απάτη που είναι πιθανό να αντιμετωπίσει το προτεινόμενο πρόγραμμα, ιδίως σε ό,τι αφορά την οικονομική ζημία που καταγράφει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, ο υπολειπόμενος κίνδυνος απάτης δεν δικαιολογεί τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής διατηρούν στενή συνεργασία με την OLAF και παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Συνεπώς, είναι εφικτό να εξαχθεί θετικό συμπέρασμα σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία σχετικά με τον κίνδυνο απάτης.

    3.ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

    3.1.Τομέας/-είς του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμή/-ές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται

    ·Νέες γραμμές του προϋπολογισμού, των οποίων έχει ζητηθεί η δημιουργία

    Σύμφωνα με τη σειρά των τομέων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και των γραμμών του προϋπολογισμού.

    Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    Γραμμή προϋπολογισμού

    Είδος της
    δαπάνης

    Συνεισφορά

    ΔΠ/ΜΔΠ

    χωρών ΕΖΕΣ

    υποψηφίων για ένταξη χωρών

    τρίτων χωρών

    κατά την έννοια του άρθρου 21 παράγραφος 2 στοιχείο β) του δημοσιονομικού κανονισμού

    1A

    15 01 04 03 Δαπάνες στήριξης για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης

    ΜΔΠ

    Ουδέν*

    Ουδέν*

    Ουδέν*

    Ουδέν

    1A

    15 05 01 Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης

    ΔΠ

    Ουδέν*

    Ουδέν*

    Ουδέν*

    Ουδέν

    1B

    04 02 65 Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης – Συνεισφορά από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ)

    ΔΠ

    Ουδέν*

    Ουδέν*

    Ουδέν*

    Ουδέν

    2

    05 04 60 04 - Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης – Συνεισφορά από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ)

    ΔΠ

    Ουδέν*

    Ουδέν*

    Ουδέν*

    Ουδέν

    2

    07 02 07 - Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης – Συνεισφορά από το υποπρόγραμμα για το Περιβάλλον του του LIFE

    ΔΠ

    Ουδέν*

    Ουδέν*

    Ουδέν*

    Ουδέν

    2

    34 02 05 - Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης – Συνεισφορά από το υποπρόγραμμα για τη «Δράση για το Κλίμα» του LIFE

    ΔΠ

    Ουδέν*

    Ουδέν*

    Ουδέν*

    Ουδέν

    3

    23 03 01 03 - Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης – Συνεισφορά από τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ένωσης (UCPM)

    ΔΠ

    Ουδέν*

    Ουδέν*

    Ουδέν*

    Ουδέν

    * Η συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης προορίζεται αρχικά για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε μεταγενέστερο στάδιο, το δικαίωμα συμμετοχής μπορεί να επεκταθεί σε άλλες χώρες, βάσει διμερών συμφωνιών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 11 της παρούσας νομοθετικής πρότασης.

    3.2.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις δαπάνες

    Πηγές χρηματοδότησης για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης(σε εκατομμύρια EUR - τα αριθμητικά στοιχεία έχουν στρογγυλοποιηθεί)

    2018

    2019

    2020

    ΣΥΝΟΛΟ

    Erasmus+, από το οποίο:

    51,9

    69,2

    76,6

    197,7

    15 02 01 01 - Προώθηση της αριστείας και της συνεργασίας στον τομέα της ευρωπαϊκής εκπαίδευσης και κατάρτισης και της συνάφειάς του με την αγορά εργασίας

    2,1

    2,1

    1,8

    5,9

    15 02 01 02- Προώθηση της αριστείας και της συνεργασίας στον τομέα της ευρωπαϊκής νεολαίας και της συμμετοχής των νέων στον ευρωπαϊκό δημοκρατικό βίο

    49,9

    67,1

    74,8

    191,8

    Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Απασχόληση και την Κοινωνική Καινοτομία («EaSI»), από το οποίο:

    2,5

    3,5

    4,0

    10,0

    04 03 02 01- Progress — Στήριξη της ανάπτυξης, της εφαρμογής, της παρακολούθησης και της αξιολόγησης της πολιτικής για την απασχόληση, της κοινωνικής πολιτικής και της νομοθεσίας για τις συνθήκες εργασίας της Ένωσης

    2,5

    3,5

    4,0

    10,0

    Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Ένωσης, από τον οποίο:

    2,0

    2,0

    2,0

    6,0

    23 03 01 01- Πρόληψη και ετοιμότητα σε περίπτωση καταστροφών εντός της Ένωσης

    2,0

    2,0

    2,0

    6,0

    LIFE, από το οποίο:

    1,5

    1,5

    1,5

    4,5

    34 02 03- Βελτίωση της κλιματικής διακυβέρνησης και της ενημέρωσης σε όλα τα επίπεδα

    0,5

    0,5

    0,5

    1,5

    07 02 03- Στήριξη της βελτίωσης της περιβαλλοντικής διακυβέρνησης και της ενημέρωσης σε όλα τα επίπεδα

    1,0

    1,0

    1,0

    3,0

    Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ),*

    11,1

    12,1

    11,8

    35,0

    Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) *

    1,8

    1,8

    Αδιάθετο περιθώριο στο πλαίσιο του τομέα 1α (περιλαμβανομένου του συνολικού περιθωρίου αναλήψεων υποχρεώσεων)

    18,4

    30,5

    37,7

    86,5

    Συνολική συνεισφορά στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης

    89,2

    118,7

    133,6

    341,5

    * Η συνεισφορά από το ΕΓΤΑΑ και το ΕΚΤ προέρχεται από το συνολικό χρηματοδοτικό κονδύλιο τεχνικής βοήθειας που περιλαμβάνεται στον δημοσιονομικό προγραμματισμό και δεν έχει ακόμη διατεθεί.

    3.2.1.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις δαπάνες

    Σε εκατ. EUR (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού
    πλαισίου

    1A

    Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης

    ΓΔ: EAC

    ΕΤΟΣ

    2018

    ΕΤΟΣ

    2019

    ΕΤΟΣ

    2020

    Επόμενα έτη

    ΣΥΝΟΛΟ

    • Επιχειρησιακές πιστώσεις

    15 05 01 Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    (1)

    68,236

    98,596

    114,368

    0,000

    281,200

    Πληρωμές

    (2)

    51,177

    97,454

    110,484

    22,085

    281,200

    Πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενες από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων 38  

     

     

     

    15 01 04 03 Δαπάνες στήριξης για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης

    (3)

    4,550

    4,550

    3,900

    0,000

    13,000

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
    για ΓΔ EAC

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    =1+1α +3

    72,786

    103,146

    118,268

    0,000

    294,200

    Πληρωμές

    =2+2α

    +3

    55,727

    102,004

    114,384

    22,085

    294,200



    ΣΥΝΟΛΟ επιχειρησιακών πιστώσεων H1A

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    (4)

    68,236

    98,596

    114,368

    0,000

    281,200

    Πληρωμές

    (5)

    51,177

    97,454

    110,484

    22,085

    281,200

    • ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενων από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων

    (6)

    4,550

    4,550

    3,900

    0,000

    13,000 

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
    του ΤΟΜΕΑ 1Α

    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
    (Ποσό προνομιακής αναφοράς)

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    =4+ 6

    72,786

    103,146

    118,268

    0,000

    294,200

    Πληρωμές

    =5+ 6

    55,727

    102,004

    114,384

    22,085

    294,200

    Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού
    πλαισίου:

    1B

    Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης

    ΓΔ: EAC

    ΕΤΟΣ

    2018

    ΕΤΟΣ

    2019

    ΕΤΟΣ

    2020

    Επόμενα έτη

    ΣΥΝΟΛΟ

    • Επιχειρησιακές πιστώσεις

    04 02 65 Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης – Συνεισφορά από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ)

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    (1)

    11,102

    12,078

    11,820

    0,000

    35,000

    Πληρωμές

    (2)

    8,327

    12,487

    11,810

    2,377

    35,000

    Πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενες από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων 39  

    (3)

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
    για ΓΔ EAC

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    =1+1α +3

    11,102

    12,078

    11,820

    0,000

    35,000

    Πληρωμές

    =2+2α

    +3

    8,327

    12,487

    11,810

    2,377

    35,000



    ΣΥΝΟΛΟ επιχειρησιακών πιστώσεων H1B

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    (4)

    11,102

    12,078

    11,820

    0,000

    35,000

    Πληρωμές

    (5)

    8,327

    12,487

    11,810

    2,377

    35,000

    • ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενων από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων

    (6)

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
    του ΤΟΜΕΑ 1Β

    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    =4+ 6

    11,102

    12,078

    11,820

    0,000

    35,000

    Πληρωμές

    =5+ 6

    8,327

    12,487

    11,810

    2,377

    35,000

    Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού
    πλαισίου

    2

    Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης

    ΓΔ: EAC

    ΕΤΟΣ

    2018

    ΕΤΟΣ

    2019

    ΕΤΟΣ

    2020

    Επόμενα έτη

    ΣΥΝΟΛΟ

    • Επιχειρησιακές πιστώσεις

    05 04 60 04 - Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης – Συνεισφορά από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ)

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    (1)

    1,800

    0,000

    0,000

    0,000

    1,800

    Πληρωμές

    (2)

    1,350

    0,360

    0,090

    0,000

    1,800

    07 02 07 - Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης – Συνεισφορά από το υποπρόγραμμα για το Περιβάλλον του του LIFE

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    (1)

    1,000

    1,000

    1,000

    0,000

    3,000

    Πληρωμές

    (2)

    0,750

    1,050

    1,000

    0,200

    3,000

    34 02 05 - Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης – Συνεισφορά από το υποπρόγραμμα για τη «Δράση για το Κλίμα» του LIFE

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    (1)

    0,500

    0,500

    0,500

    0,000

    1,500

    Πληρωμές

    (2)

    0,375

    0,525

    0,500

    0,100

    1,500

    Πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενες από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων 40  

    (3)

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
    για ΓΔ EAC

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    =1+1α +3

    3,300

    1,500

    1,500

    0,000

    6,300

    Πληρωμές

    =2+2α

    +3

    2,475

    1,935

    1,590

    0,300

    6,300



    ΣΥΝΟΛΟ επιχειρησιακών πιστώσεων H2

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    (4)

    3,300

    1,500

    1,500

    0,000

    6,300

    Πληρωμές

    (5)

    2,475

    1,935

    1,590

    0,300

    6,300

    • ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενων από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων

    (6)

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
    για τον ΤΟΜΕΑ 2

    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    =4+ 6

    3,300

    1,500

    1,500

    0,000

    6,300

    Πληρωμές

    =5+ 6

    2,475

    1,935

    1,590

    0,300

    6,300

    Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού
    πλαισίου

    3

    Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης

    ΓΔ: EAC

    ΕΤΟΣ

    2018

    ΕΤΟΣ

    2019

    ΕΤΟΣ

    2020

    Επόμενα έτη

    ΣΥΝΟΛΟ

    • Επιχειρησιακές πιστώσεις

    23 03 01 03 - Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης – Συνεισφορά από τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ένωσης (UCPM)

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    (1)

    2,000

    2,000

    2,000

    0,000

    6,000

    Πληρωμές

    (2)

    1,500

    2,100

    2,000

    0,400

    6,000

    Πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενες από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων 41  

    (3)

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
    για ΓΔ EAC

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    =1+1α +3

    2.000

    2.000

    2.000

    0.000

    6.000

    Πληρωμές

    =2+2α

    +3

    1.500

    2.100

    2.000

    0.400

    6.000



    ΣΥΝΟΛΟ επιχειρησιακών πιστώσεων H3

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    (4)

    2.000

    2.000

    2.000

    0.000

    6.000

    Πληρωμές

    (5)

    1.500

    2.100

    2.000

    0.400

    6.000

    • ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενων από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων

    (6)

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
    για τον ΤΟΜΕΑ 3

    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    =4+ 6

    2.000

    2.000

    2.000

    0.000

    6.000

    Πληρωμές

    =5+ 6

    1.500

    2.100

    2.000

    0.400

    6.000

    Αν η πρόταση/πρωτοβουλία επηρεάζει περισσότερους του ενός τομείς:

    • ΣΥΝΟΛΟ επιχειρησιακών πιστώσεων

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    (4)

    84.638

    114.174

    129.688

    0.000

    328.500

    Πληρωμές

    (5)

    63.479

    113.976

    125.884

    25.162

    328.500

    • ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενων από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων

    (6)

    4.550

    4.550

    3.900

    0.000

    13.000

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
    των ΤΟΜΕΩΝ 1 έως 4
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    (Ποσό προνομιακής αναφοράς συν τις συνεισφορές από άλλα προγράμματα)

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    =4+ 6

    89.188

    118.724

    133.588

    0.000

    341.500

    Πληρωμές

    =5+ 6

    68.029

    118.526

    129.784

    25.162

    341.500



    Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού
    πλαισίου

    5

    «Διοικητικές δαπάνες»

    Σε εκατ. EUR (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    ΕΤΟΣ

    2018

    ΕΤΟΣ

    2019

    ΕΤΟΣ

    2020

    ΣΥΝΟΛΟ

    ΓΔ: EAC

    • Ανθρώπινοι πόροι (συμβασιούχοι υπάλληλοι)

    0.525

    0.385

    0.350

    .

    1.260

    • Άλλες διοικητικές δαπάνες

    ΣΥΝΟΛΟ ΓΔ EAC

    Πιστώσεις

    0.525

    0.385

    0.350

    1.260

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
    για τον ΤΟΜΕΑ 5
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
     

    (Σύνολο πιστώσεων ανάληψης υποχρεώσεων = Σύνολο πληρωμών)

    0.525

    0.385

    0.350

    1.260

    Σε εκατ. EUR (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    ΕΤΟΣ

    2018

    ΕΤΟΣ

    2019

    ΕΤΟΣ

    2020

    Επόμενα έτη

    ΣΥΝΟΛΟ

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
    των ΤΟΜΕΩΝ 1 έως 5
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
     

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    89.713

    119.109

    133.938

    0.000

    342.760

    Πληρωμές

    68.554

    118.911

    130.134

    25.162

    342.760

    3.2.2.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις επιχειρησιακές πιστώσεις

       Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων

       Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

    Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων σε εκατ. EUR για τη στήλη «Δαπάνες» (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Να προσδιοριστούν οι στόχοι και τα αποτελέσματα

    ΕΤΟΣ

    2018

    ΕΤΟΣ

    2019

    ΕΤΟΣ

    2020

    ΣΥΝΟΛΟ

    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (OUTPUTS)

    Είδος

    Μέσο κόστος

    Ουδέν

    Κόστος

    Ουδέν

    Κόστος

    Ουδέν

    Κόστος

    Συνολικός αριθμός

    Συνολικό κόστος

    - Αποτέλεσμα

    Συμμετέχοντες σε τοποθετήσεις εθελοντισμού

    3 264

    12 500

    40.790

    17 500

    57.105

    20 000

    65.295

    50 000

    163.190

    - Αποτέλεσμα

    Συμμετέχοντες σε τοποθετήσεις πρακτικής άσκησης και σε θέσεις εργασίας

    2 253

    4 500

    10.364

    6 500

    14.509

    7 400

    16.590

    18 400

    41.463

    - Αποτέλεσμα

    Συμμετέχοντες σε έργα αλληλεγγύης

    1 203

    3 800

    4.570

    5 400

    6.400

    6 000

    7.312

    15 200

    18.282

    - Αποτέλεσμα

    Συμμετέχοντες σε δραστηριότητες δικτύωσης

    199

    17 500

    3.484

    24 500

    4.876

    28 000

    5.574

    70 000

    13.934

    - Αποτέλεσμα

    Συμμετέχοντες που λαμβάνουν γενική επιγραμμική κατάρτιση

    47

    21 500

    2.400

    30 000

    1.000

    34 500

    0.600

    86 000

    4.000

    - Αποτέλεσμα

    Συμμετέχοντες σε διασυνοριακές τοποθετήσεις που λαμβάνουν ειδική κατάρτιση

    1 000

    8 934

    8.934

    15 635

    15.635

    20 101

    20.101

    44 670

    44.670

    - Αποτέλεσμα

    Συμμετέχοντες σε διασυνοριακές τοποθετήσεις που λαμβάνουν επιγραμμική γλωσσική υποστήριξη

    45

    13 880

    0.625

    19 435

    0.875

    22 215

    0.999

    55 530

    2.499

    - Αποτέλεσμα

    Συμμετέχοντες που έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα ασφαλιστικής κάλυψης του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης

    250

    16 143

    4.035

    22 600

    5.650

    25 827

    6.458

    64 570

    16.143

    - Αποτέλεσμα

    Συμμετέχοντες που λαμβάνουν πιστοποιητικό

    6

    17 200

    0.100

    34 400

    0.200

    34 400

    0.200

    86 000

    0.500

    - Αποτέλεσμα

    Φορείς που λαμβάνουν σήμα ποιότητας

    411

    4 000

    1.849

    4 000

    1.437

    2 000

    0.822

    10 000

    4.108

    - Αποτέλεσμα

    Διαδικτυακή πύλη Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης

    4 000 000

    1

    2.000

    1

    1.000

    1

    1.000

    1

    4.000

    - Αποτέλεσμα

    Κέντρο πόρων

    400 000

    1

    0.128

    1

    0.128

    1

    0.144

    1

    0.400

    - Αποτέλεσμα

    Εθνικοί οργανισμοί που λαμβάνουν αμοιβή για έξοδα διαχείρισης

    546 821

    28

    5.359

    28

    5.359

    28

    4.593

    28

    15.311

    ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

    84.638

    114.174

    129.688

    328.500

    3.2.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα

    3.2.3.1.Συνοπτική παρουσίαση

       Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα

       Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα, όπως εξηγείται κατωτέρω:

    Σε εκατ. EUR (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    ΕΤΟΣ

    2018

    ΕΤΟΣ

    2019

    ΕΤΟΣ

    2020

    ΣΥΝΟΛΟ

    ΤΟΜΕΑΣ 5
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    Ανθρώπινοι πόροι

    0.525

    0.385

    0.350

    1.260

    Άλλες διοικητικές δαπάνες

    Μερικό σύνολο του ΤΟΜΕΑ 5
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    0.525

    0.385

    0.350

    1.260

    Εκτός του ΤΟΜΕΑ 5 42
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    Ανθρώπινοι πόροι

    Άλλες δαπάνες
    διοικητικού χαρακτήρα

    Μερικό σύνολο
    εκτός του ΤΟΜΕΑ 5
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    ΣΥΝΟΛΟ

    0.525

    0.385

    0.350

    1.260

    Οι απαιτούμενες πιστώσεις για ανθρώπινους πόρους και άλλες δαπάνες διοικητικού χαρακτήρα θα καλυφθούν από τις πιστώσεις της ΓΔ που έχουν ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή έχουν ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό της ΓΔ και οι οποίες θα συμπληρωθούν, κατά περίπτωση, με πρόσθετα κονδύλια που ενδέχεται να χορηγηθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.

    3.2.3.2.Εκτιμώμενες ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους

       Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων.

       Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

    Εκτίμηση η οποία πρέπει να εκφράζεται σε μονάδες ισοδυνάμων πλήρους απασχόλησης

    Έτος
    2018

    Έτος
    2019

    Έτος 2020

    Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

    • Θέσεις απασχόλησης του πίνακα προσωπικού (θέσεις μόνιμων και έκτακτων υπαλλήλων)

    ΧΧ 01 01 01 (έδρα και γραφεία αντιπροσωπείας της Επιτροπής)

    30

    30

    30

    XX 01 01 02 (σε αντιπροσωπεία)

    XX 01 05 01 (έμμεση έρευνα)

    10 01 05 01 (άμεση έρευνα)

    Εξωτερικό προσωπικό (σε μονάδα ισοδυνάμου πλήρους απασχόλησης: FTE) 43

    XX 01 02 01 (AC, END, INT από το συνολικό κονδύλιο)

    7,5

    5,5

    5

    XX 01 02 02 (AC, AL, END, INT και JED στις αντιπροσωπείες)

    XX 01 04 εε  44

    - στην έδρα

    - σε αντιπροσωπείες

    XX 01 05 02 (AC, END, INT - έμμεση έρευνα)

    10 01 05 02 (AC, END, INT - άμεση έρευνα)

    Άλλες γραμμές του προϋπολογισμού (να προσδιοριστούν)

    ΣΥΝΟΛΟ

    37,5

    35,5

    35

    XX είναι ο σχετικός τομέας πολιτικής ή ο σχετικός τίτλος του προϋπολογισμού.

    Οι ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους θα καλυφθούν από το προσωπικό της ΓΔ που έχει ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης ή/και έχει ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό της ΓΔ και το οποίο θα συμπληρωθεί, εάν χρειαστεί, από πρόσθετους πόρους που μπορεί να διατεθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.

    Περιγραφή των προς εκτέλεση καθηκόντων:

    Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι

    Διαχείριση του προγράμματος

    Εξωτερικό προσωπικό

    Διαχείριση του προγράμματος

    3.2.4.Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

       Η πρόταση είναι συμβατή με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και ενδέχεται να συνεπάγεται τη χρήση ειδικών μηχανισμών, όπως ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 1311/2013 του Συμβουλίου 45 .

       Η πρόταση/πρωτοβουλία απαιτεί αναπρογραμματισμό του σχετικού τομέα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

    Να εξηγηθεί ο απαιτούμενος αναπρογραμματισμός, με προσδιορισμό των σχετικών γραμμών του προϋπολογισμού και των αντίστοιχων ποσών.

       Η πρόταση/πρωτοβουλία απαιτεί τη χρησιμοποίηση του μέσου ευελιξίας ή την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

    Να εξηγηθεί η ανάγκη, με προσδιορισμό των σχετικών τομέων και γραμμών του προϋπολογισμού, καθώς και των αντίστοιχων ποσών.

    3.2.5.Συμμετοχή τρίτων μερών στη χρηματοδότηση

    Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν προβλέπει συγχρηματοδότηση από τρίτα μέρη.

    Η πρόταση/πρωτοβουλία ενδέχεται να προβλέπει τη συγχρηματοδότηση που εκτιμάται παρακάτω: 46 :

    Πιστώσεις σε εκατ. EUR (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Έτος
    2018

    Έτος
    2019

    Έτος
    2020

    Σύνολο

    Να προσδιοριστεί ο φορέας συγχρηματοδότησης 

    π.υ.

    π.υ.

    π.υ.

    π.υ.

    ΣΥΝΟΛΟ συγχρηματοδοτούμενων πιστώσεων

    π.υ.

    π.υ.

    π.υ.

    π.υ.


    Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα

       Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις στα έσοδα.

       Η πρόταση/πρωτοβουλία έχει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που περιγράφονται κατωτέρω:

       στους ιδίους πόρους

       στα διάφορα έσοδα

    Σε εκατ. EUR (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Γραμμή εσόδων του προϋπολογισμού:

    Διαθέσιμες πιστώσεις για το τρέχον οικονομικό έτος

    Επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας 47

    Έτος
    2018

    Έτος
    2019

    Έτος
    2020

     

    Άρθρο ………….

    Για τα διάφορα έσοδα «για ειδικό προορισμό», να προσδιοριστεί η γραμμή/-ές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται.

    Να προσδιοριστεί η μέθοδος υπολογισμού των επιπτώσεων στα έσοδα.

    (1) http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2017/03/25-rome-declaration/
    (2) Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2016), Προς ένα Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, COM(2016) 942 final, της 7.12.2016.
    (3) Το πρόγραμμα Erasmus+, το πρόγραμμα για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία (EaSI), το πρόγραμμα LIFE, το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, το πρόγραμμα «Υγεία», το πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες», το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (μέσω του Interreg) και το Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
    (4) http://www.consilium.europa.eu/en/meetings/european-council/2016/12/20161215-euco-conclusions-final_pdf/
    (5) «Μια Ένωση που φέρνει ταχύτερα και καλύτερα αποτελέσματα: τρία ευρωπαϊκά όργανα υπογράφουν Κοινή Δήλωση για τις νομοθετικές προτεραιότητες της ΕΕ εντός του 2017», IP/16/4360.
    (6) Οι συμμετέχοντες στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης πληρούν τις προϋποθέσεις διαμονής στη χώρα υποδοχής τους σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο.
    (7) Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1288/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση του προγράμματος «Erasmus+»: το πρόγραμμα της Ένωσης για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό και για την κατάργηση των αποφάσεων αριθ. 1719/2006/ΕΚ, αριθ. 1720/2006/ΕΚ και αριθ. 1298/2008/ΕΚ, ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 50.
    (8) Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης αποτελεί προτεραιότητα για την Επιτροπή στην έκθεση 2017 για την ιθαγένεια της ΕΕ, COM(2017) 30 final/2 της 31.01.2017.
    (9) Πρόγραμμα Erasmus+, πρόγραμμα για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Ένωσης, πρόγραμμα LIFE, Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
    (10) όπως, μεταξύ άλλων, το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, το πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες» , το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το πρόγραμμα «Υγεία».
    (11) http://ec.europa.eu/justice/fundamental-rights/charter/index_en.htm (2012/C 326/02) (EE C 326 της 26.10.2012, σ. 391).
    (12) Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 58/2003 του Συμβουλίου, της 19ης Δεκεμβρίου 2002, περί θεσπίσεως του καταστατικού των εκτελεστικών οργανισμών που είναι επιφορτισμένοι με ορισμένα καθήκοντα σχετικά με τη διαχείριση κοινοτικών προγραμμάτων (ΕΕ L 011 της 16.01.2003, σ. 1).
    (13) Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή, ΕΕ L 55 της 28.2.2011, σ. 13.
    (14) ΕΕ C […] της […], σ. […].
    (15) ΕΕ C […] της […], σ. […].
    (16) Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της ... (δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη στην Επίσημη Εφημερίδα) και απόφαση του Συμβουλίου της ... (δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη στην Επίσημη Εφημερίδα).
    (17) Η κατάσταση της Ένωσης το 2016: Για μια καλύτερη Ευρώπη – Μια Ευρώπη που προστατεύει, ισχυροποιεί και αμύνεται, IP/16/3042 (http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-3042_en.htm).
    (18) Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, Προς ένα Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, COM(2016) 942 final της 7.12.2016.
    (19) Σύσταση του Συμβουλίου, της 22ας Απριλίου 2013, για τη θέσπιση εγγυήσεων για τη νεολαία (2013/C 120/01).
    (20) Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1288/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση του προγράμματος «Erasmus+»: το πρόγραμμα της Ένωσης για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό και για την κατάργηση των αποφάσεων αριθ. 1719/2006/ΕΚ, αριθ. 1720/2006/ΕΚ και αριθ. 1298/2008/ΕΚ, ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 50.
    (21) Σύσταση του Συμβουλίου, της 10ης Μαρτίου 2014, σχετικά με ένα ποιοτικό πλαίσιο για τις περιόδους πρακτικής άσκησης, ΕΕ C 88 της 27.3.2014, σ. 1.
    (22) Σύσταση του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2012, για την επικύρωση της μη τυπικής και της άτυπης μάθησης, ΕΕ C 398 της 22.12.2012, σ. 1.
    (23) Διοργανική συμφωνία, της 2ας Δεκεμβρίου 2013, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής για τη δημοσιονομική πειθαρχία, τη συνεργασία σε δημοσιονομικά θέματα και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, EE C 373 της 20.12.2013, σ. 1.
    (24) Σύμφωνα με την απόφαση 2001/822/ΕΚ του Συμβουλίου, της 27ης Νοεμβρίου 2001, σχετικά με τη σύνδεση των υπερπόντιων χωρών και εδαφών με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα («απόφαση σύνδεσης ΥΧΕ»), ΕΕ L314 της 30.11.2001, σ. 1, στα προγράμματα μπορούν να συμμετέχουν άτομα που προέρχονται από υπερπόντιες χώρες και εδάφη (ΥΧΕ) καθώς και αρμόδιοι δημόσιοι και/ή ιδιωτικοί φορείς από ΥΧΕ.
    (25) Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή, ΕΕ L 55 της 28.2.2011, σ. 13.
    (26) Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου, ΕΕ L 298 της 26.10.2012, σ. 1.
    (27) Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1293/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με τη θέσπιση Προγράμματος για το Περιβάλλον και τη Δράση για το Κλίμα (LIFE) και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 614/2007 (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 185).
    (28) Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, περί καθορισμού κοινών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006 (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 320).».
    (29) Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1698/2005 του Συμβουλίου (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 487).
    (30) Κανονισμός (EE) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 352/78, (ΕΚ) αριθ. 165/94, (ΕΚ) αριθ. 2799/98, (ΕΚ) αριθ. 814/2000, (ΕΚ) αριθ. 1290/2005 και (ΕΚ) αριθ. 485/2008 του Συμβουλίου (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 549).
    (31) Απόφαση αριθ. 1313/2013/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, περί μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης, (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 924).
    (32) Κατά κανόνα, δραστηριότητα που διεξάγεται διαρκώς, 5 ημέρες την εβδομάδα επί 7 ώρες την ημέρα.
    (33) Το εν λόγω χρηματοδοτικό κονδύλιο αποτελεί το ποσό προνομιακής αναφοράς κατά την έννοια του σημείου 17 της διοργανικής συμφωνίας (2013/C 373/01) μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής για τη δημοσιονομική πειθαρχία, τη συνεργασία σε δημοσιονομικά θέματα και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση.
    (34) Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1268/2012 της Επιτροπής, της 29ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με τους κανόνες εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης, ΕΕ L 362 της 31.12.2012, σ. 1.
    (35) Κανονισμός (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου, της 11ης Νοεμβρίου 1996, σχετικά με τους ελέγχους και εξακριβώσεις που διεξάγει επιτοπίως η Επιτροπή με σκοπό την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από απάτες και λοιπές παρατυπίες, ΕΕ L 292 της 15.11.1996, σ. 2.
    (36) Αναφερόμενα στο άρθρο 54 παράγραφος 2 στοιχείο α) ή β) του δημοσιονομικού κανονισμού.
    (37) Οι λεπτομέρειες σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης, καθώς και οι παραπομπές στον δημοσιονομικό κανονισμό είναι διαθέσιμες στον δικτυακό τόπο BudgWeb: https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EL/man/budgmanag/Pages/budgmanag.aspx  
    (38) Τεχνική και/ή διοικητική βοήθεια και δαπάνες στήριξης της υλοποίησης προγραμμάτων και/ή δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «BA»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.
    (39) Τεχνική και/ή διοικητική βοήθεια και δαπάνες στήριξης της υλοποίησης προγραμμάτων και/ή δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «BA»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.
    (40) Τεχνική και/ή διοικητική βοήθεια και δαπάνες στήριξης της υλοποίησης προγραμμάτων και/ή δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «BA»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.
    (41) Τεχνική και/ή διοικητική βοήθεια και δαπάνες στήριξης της υλοποίησης προγραμμάτων και/ή δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «BA»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.
    (42) Τεχνική και/ή διοικητική βοήθεια και δαπάνες στήριξης της υλοποίησης προγραμμάτων και/ή δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «BA»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.
    (43) AC = Συμβασιούχος υπάλληλος AL = Τοπικός υπάλληλος END = Αποσπασμένος εθνικός εμπειρογνώμονας· INT = Προσωρινό προσωπικό οργανισμού JED = Νεαρός εμπειρογνώμονας σε αντιπροσωπεία.
    (44) Επιμέρους ανώτατο όριο εξωτερικού προσωπικού που καλύπτεται από επιχειρησιακές πιστώσεις (πρώην γραμμές «BA»)
    (45) Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 1311/2013 του Συμβουλίου, της 2ας Δεκεμβρίου 2013, για τον καθορισμό του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο 2014-2020 (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 884).
    (46) Όπως αναφέρεται στην ενότητα 3.1, η συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης προορίζεται αρχικά για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε μεταγενέστερο στάδιο, το δικαίωμα συμμετοχής μπορεί να επεκταθεί σε άλλες χώρες, βάσει διμερών συμφωνιών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 11 της παρούσας νομοθετικής πρότασης.
    (47) Όσον αφορά τους παραδοσιακούς ιδίους πόρους (δασμούς, εισφορές ζάχαρης) τα αναγραφόμενα ποσά πρέπει να είναι καθαρά ποσά, δηλ. τα ακαθάριστα ποσά μετά την αφαίρεση του 25 % για έξοδα είσπραξης.
    Top