ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Βρυξέλλες, 24.2.2017
COM(2017) 97 final
2017/0043(COD)
Πρόταση
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
για τη θέσπιση πολυετούς σχεδίου για τα μικρά πελαγικά αποθέματα στην Αδριατική Θάλασσα και για τις αλιευτικές δραστηριότητες εκμετάλλευσης των εν λόγω αποθεμάτων
{SWD(2017) 63 final}
{SWD(2017) 64 final}
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης
Η Αδριατική Θάλασσα (γεωγραφικές υποπεριοχές 17 και 18 της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο) είναι μια σημαντική υποπεριοχή εντός της Μεσογείου, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της συνολικής αξίας εκφορτώσεων. Τα μικρά πελαγικά είδη (τα οποία κολυμπούν κοντά στην επιφάνεια) αποτελούν σημαντικό τμήμα της αλιείας στην Αδριατική, που αποφέρει υψηλό εισόδημα στον αλιευτικό τομέα στη συγκεκριμένη θαλάσσια λεκάνη. Τα πλέον περιζήτητα μικρά πελαγικά είδη με τη μεγαλύτερη εμπορική αξία στην Αδριατική Θάλασσα είναι ο γαύρος και η σαρδέλα.
Ο γαύρος και η σαρδέλα αντιπροσωπεύουν το σύνολο σχεδόν των αλιευμάτων μικρών πελαγικών ειδών, ο δε γαύρος έχει τη μεγαλύτερη εμπορική αξία μεταξύ των δύο ειδών και καθορίζει την αλιευτική δραστηριότητα. Στη συντριπτική τους πλειονότητα αλιεύονται στην Ιταλία και στην Κροατία, στο βόρειο τμήμα της Αδριατικής. Τα μοναδικά άλλα κράτη μέλη που συμμετέχουν στην αλιεία τους είναι η Σλοβενία, στην οποία αντιστοιχεί λιγότερο από 1 % του συνόλου των αλιευμάτων, και η Αλβανία και το Μαυροβούνιο, με εξίσου μικρό ποσοστό συμμετοχής στα αλιεύματα.3
Επί του παρόντος, η αλιεία μικρών πελαγικών ειδών στην Αδριατική Θάλασσα διέπεται από διάφορα νομικά πλαίσια, σε εθνικό, ενωσιακό και διεθνές επίπεδο. Η Κροατία, η Ιταλία και η Σλοβενία έχουν θεσπίσει εθνικά σχέδια διαχείρισης στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1967/2006 του Συμβουλίου, της 21ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά µε μέτρα διαχείρισης για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στη Μεσόγειο Θάλασσα, την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2847/93 και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1626/94 (κανονισμός για τη Μεσόγειο), τα οποία καλύπτουν τα γρι-γρι και τις πελαγικές μηχανότρατες, δηλαδή τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την αλιεία μικρών πελαγικών ειδών. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), επιτρέπεται περιορισμένη ποσότητα απορρίψεων στο πλαίσιο τριετούς σχεδίου απορρίψεων. Σε διεθνές επίπεδο, η Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο (ΓΕΑΜ) έχει θεσπίσει σχέδιο διαχείρισης και διαδοχικά μέτρα έκτακτης ανάγκης.
Παρά τα συγκεκριμένα μέτρα διαχείρισης, οι πλέον πρόσφατες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις υποδεικνύουν ότι ο γαύρος και η σαρδέλα στην Αδριατική Θάλασσα εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο υπερεκμετάλλευσης, ενώ είναι πιθανή περαιτέρω μείωση των αποθεμάτων. Η κατάσταση επιδεινώνεται όσο αυξάνεται περαιτέρω η απόκλιση από τα επίπεδα βιώσιμης αλιείας. Επίσης, είναι μεγάλη η απόσταση από την επίτευξη του στόχου εκμετάλλευσης των αποθεμάτων με τη μέγιστη βιώσιμη απόδοση (MSY) έως το 2020 το αργότερο, όπως προβλέπει ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική, την τροποποίηση των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 1954/2003 και (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 και την κατάργηση των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 2371/2002 και (ΕΚ) αριθ. 639/2004 και της απόφασης 2004/585/ΕΚ του Συμβουλίου (ο «βασικός κανονισμός»). Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις, για να επιτευχθούν βιώσιμα επίπεδα αλιείας για αμφότερα τα είδη απαιτείται σημαντική μείωση της ποσότητας των αλιευμάτων.
Το υφιστάμενο πλαίσιο διαχείρισης βασίζεται κυρίως στον περιορισμό της αλιευτικής προσπάθειας και ικανότητας, σε συνδυασμό με σειρά επιπρόσθετων μέτρων, όπως χωροχρονικές απαγορεύσεις και ελάχιστα μεγέθη εκφόρτωσης. Εντούτοις, τα ακριβή μέτρα όχι μόνον διαφέρουν γεωγραφικά (μεταξύ των τριών κρατών μελών και στα διεθνή ύδατα) αλλά έχουν υποστεί και πολλές αλλαγές τα πρόσφατα έτη. Για παράδειγμα, οι περίοδοι απαγόρευσης της αλιείας διαφέρουν μεταξύ των τριών κρατών μελών της Αδριατικής και, επιπλέον, τροποποιήθηκαν σε ετήσια βάση κατά την τελευταία πενταετία. Εξαιτίας αυτού του διαρκώς μεταβαλλόμενου και σύνθετου πλαισίου διαχείρισης, είναι πιο δύσκολο για τον αλιευτικό κλάδο να γνωρίζει τους εκάστοτε ισχύοντες κανόνες και, κατʼ επέκταση, να τους εφαρμόζει. Εξίσου αναποτελεσματική είναι και η διαχείριση ενός ενιαίου αποθέματος το οποίο υπόκειται σε διαφορετικούς κανόνες στα διαφορετικά τμήματα του εύρους εξάπλωσής του. Παραδείγματος χάρη, η απαγόρευση της αλιείας σε μια περιοχή που υπάγεται στους εθνικούς κανόνες ενός κράτους μέλους μπορεί απλά να έχει ως αποτέλεσμα τη μετατόπιση της αλιευτικής προσπάθειας σε άλλο τμήμα της Αδριατικής Θάλασσας και σε άλλο τμήμα του αποθέματος, στα οποία η αλιεία εκείνη τη δεδομένη στιγμή επιτρέπεται.
Από τις εκτιμήσεις του υφιστάμενου πλαισίου διαχείρισης προκύπτει ότι το πλαίσιο αυτό δεν είναι αποτελεσματικό ούτε επαρκεί για τη διασφάλιση της βιώσιμης αλιείας των αποθεμάτων έως το 2020. Η Επιστημονική, Τεχνική και Οικονομική Επιτροπή αλιείας (ΕΤΟΕΑ) έχει συστήσει στους φορείς διαχείρισης τον περιορισμό των αλιευμάτων (ή των εκφορτώσεων) ως πιο αποτελεσματικό εργαλείο διαχείρισης για τα μικρά πελαγικά είδη. Για τα μικρά πελαγικά αποθέματα που σχηματίζουν κοπάδια (που απαντούν σε υψηλή συγκέντρωση), η διαχείριση βάσει της αλιευτικής προσπάθειας θεωρείται πιο παρακινδυνευμένη. Για παράδειγμα, ακόμη και εάν η προσπάθεια μειωθεί κατά 20 %, αυτό δεν συνεπάγεται απαραιτήτως μείωση της ποσότητας των αλιευμάτων ή της θνησιμότητας λόγω αλιείας κατά 20 %. Τα σκάφη που προσεγγίζουν κοπάδια μικρών πελαγικών ιχθύων μπορούν να αλιεύσουν μεγάλη ποσότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Από την άλλη πλευρά, η μείωση των αλιευμάτων έχει ως άμεση συνέπεια ισοδύναμη μείωση της θνησιμότητας λόγω αλιείας.
Η παρούσα πρόταση αντιμετωπίζει το πρόβλημα της υπερεκμετάλλευσης των μικρών πελαγικών αποθεμάτων που οφείλεται στη μη βιώσιμη αλιεία και στην αναποτελεσματική διακυβέρνηση. Βασικός στόχος του πολυετούς σχεδίου είναι η επαναφορά των αποθεμάτων σε υγιή επίπεδα και η εξυγίανση του αλιευτικού κλάδου μέσω της διασφάλισης βιώσιμης αλιείας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί ότι ο αλιευτικός κλάδος θα συνεχίσει να βασίζεται σε αυτούς τους πόρους σε βάθος χρόνου. Το πολυετές σχέδιο θα διευκολύνει επίσης την εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης παρέχοντας μια βάση για την αιτιολόγηση εξαιρέσεων σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις. Η θέσπιση πολυετούς σχεδίου θα διευκολύνει επίσης την εφαρμογή της διαδικασίας περιφερειοποίησης, στο πλαίσιο της οποίας τα κράτη μέλη που βρίσκονται γύρω από θαλάσσιες λεκάνες συμμετέχουν στη σύλληψη και στον σχεδιασμό των διαχειριστικών κανόνων για τους ενδιαφερόμενους. Το σκεπτικό είναι να ενισχυθεί η οικειοποίηση και η εφαρμογή των κανόνων από τους επιχειρηματίες του αλιευτικού κλάδου και, κατʼ επέκταση, η αποτελεσματικότητά τους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα απλουστευθεί επίσης η διαδικασία λήψης αποφάσεων, η οποία θα καταστεί πιο αποτελεσματική και ευέλικτη ως προς τις μεταβαλλόμενες συνθήκες, καθώς και πιο προσιτή στους ενδιαφερόμενους, σε περιπτώσεις άκρως τεχνικών ζητημάτων.
Ένα πολυετές σχέδιο θα περιελάμβανε ποσοστά-στόχους θνησιμότητας λόγω αλιείας εκφρασμένα σε εύρος τιμών για κάθε απόθεμα, όπου είναι εφικτό, τα οποία θα αποτελούσαν τη βάση για τον καθορισμό των ετήσιων ορίων αλιευμάτων για τα συγκεκριμένα αποθέματα. Επιπλέον, το πολυετές σχέδιο θα ενσωμάτωνε μέτρα διασφάλισης για την παροχή ενός πλαισίου αποκατάστασης των αποθεμάτων, όταν αυτά μειώνονται κάτω από τα ασφαλή βιολογικά όρια.
Το πολυετές-σχέδιο θα εφαρμοστεί σε όλα τα αλιευτικά σκάφη της ΕΕ ανεξαρτήτως της συνολικής συμμετοχής τους στην αλιεία στην Αδριατική Θάλασσα (στην ΕΕ και σε διεθνή ύδατα). Το σχέδιο συνάδει με τους κανόνες της κοινής αλιευτικής πολιτικής (ΚΑΠ) και με την επίπτωση των σκαφών στα σχετικά αποθέματα ιχθύων.
Συναφείς προς το πολυετές σχέδιο είναι οι ακόλουθες διατάξεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 («ο βασικός κανονισμός»):
Τα άρθρα 9 και 10 του βασικού κανονισμού περιέχουν διατάξεις σχετικά με τους στόχους και το περιεχόμενο των πολυετών σχεδίων. Σύμφωνα με το άρθρο 10 του βασικού κανονισμού, τα πολυετή σχέδια θα πρέπει να περιέχουν ποσοτικοποιημένους στόχους. Οι εν λόγω στόχοι θα πρέπει να συμπληρώνονται με διατάξεις διασφάλισης, οι οποίες συνδέονται με σημείο αναφοράς ενεργοποίησης της διατήρησης των αποθεμάτων.
Σύμφωνα με το άρθρο 15 του βασικού κανονισμού, η υποχρέωση εκφόρτωσης ισχύει για την αλιεία μικρών πελαγικών ειδών (όπως το σκουμπρί, η ρέγγα, το σαφρίδι, το προσφυγάκι, ο βασιλάκης, ο γαύρος, ο γουρλομάτης, η σαρδέλα, η σαρδελόρεγγα) σε οποιοδήποτε σημείο των ενωσιακών υδάτων, από την 1η Ιανουαρίου 2015. Σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 5 του βασικού κανονισμού, οι λεπτομέρειες εφαρμογής της υποχρέωσης εκφόρτωσης πρέπει να προσδιορίζονται στα πολυετή σχέδια, συμπεριλαμβανομένων:
α)ειδικών διατάξεων όσον αφορά τους τύπους αλιείας ή τα είδη που εμπίπτουν στην υποχρέωση εκφόρτωσης,
β)του προσδιορισμού των εξαιρέσεων από την υποχρέωση εκφόρτωσης,
γ)διατάξεων για εξαιρέσεις de minimis μέχρι συνόλου 5 % των ολικών ετήσιων αλιευμάτων όλων των ειδών που υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης, για την αποφυγή του δυσανάλογου κόστους χειρισμού των ανεπιθύμητων αλιευμάτων.
Σύμφωνα με το άρθρο 18 του βασικού κανονισμού, όταν ανατίθεται στην Επιτροπή εξουσία έκδοσης εκτελεστικών ή κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων για την επίτευξη των στόχων πολυετούς σχεδίου, τα κράτη μέλη που έχουν άμεσο διαχειριστικό συμφέρον μπορούν να υποβάλλουν κοινές συστάσεις για τη λήψη ορισμένων μέτρων.
Το πολυετές σχέδιο περιέχει επίσης ειδικές διατάξεις ελέγχου σχεδιασμένες ώστε να προσαρμόζονται στο συγκεκριμένο πλαίσιο της αλιείας μικρών πελαγικών ειδών στην Αδριατική, στα γενικά μέτρα ελέγχου που θεσπίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 του Συμβουλίου, της 20ής Νοεμβρίου 2009, περί θεσπίσεως κοινοτικού συστήματος ελέγχου της τήρησης των κανόνων της κοινής αλιευτικής πολιτικής, τροποποιήσεως των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 847/96, (ΕΚ) αριθ. 2371/2002, (ΕΚ) αριθ. 811/2004, (ΕΚ) αριθ. 768/2005, (ΕΚ) αριθ. 2115/2005, (ΕΚ) αριθ. 2166/2005, (ΕΚ) αριθ. 388/2006, (ΕΚ) αριθ. 509/2007, (ΕΚ) αριθ. 676/2007, (ΕΚ) αριθ. 1098/2007, (ΕΚ) αριθ. 1300/2008, (ΕΚ) αριθ. 1342/2008 και καταργήσεως των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 2847/93, (ΕΚ) αριθ. 1627/94 και (ΕΚ) αριθ. 1966/2006, ο οποίος προβλέπει τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου ελέγχου, επιθεώρησης και επιβολής της νομοθεσίας ώστε να εξασφαλίζεται η συμμόρφωση προς τους κανόνες της ΚΑΠ. Οι συναφείς διατάξεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 είναι οι ακόλουθες:
Σύμφωνα με το άρθρο 9, σε αλιευτικό σκάφος συνολικού μήκους δώδεκα μέτρων και άνω πρέπει να εγκαθίστανται συσκευές πλήρους λειτουργίας, οι οποίες επιτρέπουν τον αυτόματο εντοπισμό του σκάφους και την αναγνώρισή του από το σύστημα παρακολούθησης σκαφών, μέσω της διαβίβασης του γεωγραφικού του στίγματος σε τακτά διαστήματα. Οι εν λόγω συσκευές πρέπει να δίνουν επίσης στο κέντρο παρακολούθησης αλιείας του κράτους μέλους σημαίας τη δυνατότητα εντοπισμού του αλιευτικού σκάφους.
Σύμφωνα με το άρθρο 15, ο πλοίαρχος κοινοτικού αλιευτικού σκάφους μήκους δώδεκα μέτρων και άνω πρέπει να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά ημερολόγια καταγραφής και να τα διαβιβάζει ηλεκτρονικά στην αρμόδια αρχή του κράτους μέλους σημαίας τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
Σύμφωνα με το άρθρο 17, οι πλοίαρχοι των κοινοτικών αλιευτικών σκαφών συνολικού μήκους 12 μέτρων και άνω που αλιεύουν αποθέματα υπαγόμενα σε πολυετές σχέδιο, οι οποίοι υποχρεούνται να καταγράφουν ηλεκτρονικά τα δεδομένα σε ημερολόγιο αλιείας, πρέπει να κοινοποιούν στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους της σημαίας τους ένα σύνολο πληροφοριών σχετικά με το σκάφος και τα αλιεύματα, τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν από την προβλεπόμενη ώρα άφιξης στον λιμένα.
Ενδέχεται να είναι σκόπιμη η προσαρμογή αυτών των διατάξεων στον ιδιαίτερο χαρακτήρα ενός δεδομένου τύπου αλιείας μέσω πολυετούς σχεδίου.
Σύμφωνα με το άρθρο 43, τα πολυετή σχέδια μπορούν να καθορίζουν ποσοτικό όριο άνω του οποίου τα αλιεύματα αποθεμάτων πρέπει να εκφορτώνονται σε καθορισμένους λιμένες.
Στο τμήμα 5 παρουσιάζεται επισκόπηση των ειδικών διατάξεων του πολυετούς σχεδίου.
Συνοχή με ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής
Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ορίζει το γενικό πλαίσιο της ΚΑΠ και προσδιορίζει της περιπτώσεις στις οποίες το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να θεσπίζουν πολυετή σχέδια.
Η παρούσα πρόταση σχετικά με πολυετές σχέδιο για μικρά πελαγικά είδη στην Αδριατική Θάλασσα ακολουθεί την ίδια προσέγγιση για τον προσδιορισμό των στόχων και των διασφαλίσεων του πολυετούς σχεδίου και για την εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης, όπως αυτή ορίζεται στον προσφάτως εκδοθέντα κανονισμό (ΕΕ) 2016/1139 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 6ης Ιουλίου 2016, για τη θέσπιση πολυετούς σχεδίου για τα αποθέματα γάδου, ρέγγας και παπαλίνας της Βαλτικής Θάλασσας και για τις αλιευτικές δραστηριότητες εκμετάλλευσης των εν λόγω αποθεμάτων, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2187/2005 του Συμβουλίου και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1098/2007 του Συμβουλίου.
Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 850/98 του Συμβουλίου, της 30ής Μαρτίου 1998, για τη διατήρηση των αλιευτικών πόρων μέσω τεχνικών μέτρων προστασίας των νεαρών θαλάσσιων οργανισμών περιγράφει τα τεχνικά μέτρα διατήρησης, δηλαδή τους κανόνες σύνθεσης αλιευμάτων, το ελάχιστο μέγεθος ματιών, το ελάχιστο μέγεθος εκφόρτωσης, τις απαγορευμένες περιοχές και τις απαγορευμένες περιόδους για ορισμένους τύπους αλιείας. Επί του παρόντος βρίσκεται υπό επανεξέταση και πρόκειται να αντικατασταθεί εάν εγκριθεί η πρόταση της Επιτροπής για κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη διατήρηση αλιευτικών πόρων και την προστασία θαλάσσιων οικοσυστημάτων μέσω τεχνικών μέτρων. Η πρόταση αυτή αναμένεται να επιτρέψει στα κράτη μέλη να τροποποιούν τα τεχνικά μέτρα μέσω της διαδικασίας της περιφερειοποίησης.
Συνοχή με άλλες πολιτικές της Ένωσης
Η παρούσα πρόταση και οι στόχοι της συνάδουν με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως με τις περιβαλλοντικές πολιτικές, όπως με την οδηγία-πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική (ΟΠΘΣ) και τους στόχους της για επίτευξη της καλής περιβαλλοντικής κατάστασης των θαλάσσιων υδάτων της ΕΕ έως το 2020.
2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ
Νομική βάση
Νομική βάση για την πρόταση αποτελεί το άρθρο 43 παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αρχή της επικουρικότητας
Οι διατάξεις της πρότασης αφορούν τη διατήρηση των θαλάσσιων βιολογικών πόρων, ήτοι μέτρα που εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παρούσα πρόταση τηρεί την αρχή της επικουρικότητας και πληροί τις απαιτήσεις της. Δεδομένου ότι τόσο τα αποθέματα γαύρου και σαρδέλας, όσο και τα οικεία αλιευτικά σκάφη κινούνται ελεύθερα διαμέσου των διεθνών συνόρων, είναι απίθανο να είναι αποτελεσματικά τα μέτρα που λαμβάνονται για την επίτευξη των στόχων σε επίπεδο κρατών μελών και μόνον. Για να είναι αποτελεσματικά, τα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν με συντονισμένο τρόπο και να εφαρμοστούν σε ολόκληρη τη ζώνη κατανομής των αποθεμάτων και σε όλους τους οικείους στόλους.
Αρχή της αναλογικότητας
Τα προτεινόμενα μέτρα συνάδουν με την αρχή της αναλογικότητας επειδή είναι κατάλληλα, αναγκαία και δεν υπάρχουν άλλα λιγότερο περιοριστικά μέτρα που να επιτρέπουν την επίτευξη των επιθυμητών στόχων της σχετικής πολιτικής. Μεταξύ των ενδιαφερόμενων των οποίων ζητήθηκε η γνώμη υπάρχει ευρεία συναίνεση ως προς το ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο συγκροτείται από τις εθνικές νομοθεσίες, ένα ενωσιακό σχέδιο απορρίψεων και μέτρα που θεσπίστηκαν από τη Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο, δεν επαρκεί για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας της ΚΑΠ.
Επιλογή του μέσου
Το προτεινόμενο μέσο είναι κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ
Κατά την κατάρτιση της παρούσας πρότασης και της συνοδευτικής εκτίμησης επιπτώσεων, πραγματοποιήθηκαν διαβουλεύσεις σε διάφορα επίπεδα, μεταξύ άλλων με: ενδιαφερόμενα μέρη, επιστήμονες, πολίτες, δημόσιες διοικήσεις και αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής.
Διαβουλεύσεις με ενδιαφερόμενα μέρη
Η γνώμη των ενδιαφερόμενων μερών ζητήθηκε με στοχευμένο τρόπο, και ιδίως μέσω διαβούλευσης με το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο για τη Μεσόγειο (MEDAC), το οποίο είναι η πιο αντιπροσωπευτική οργάνωση ενδιαφερόμενων μερών για την αλιεία στη Μεσόγειο. Το MEDAC εκπροσωπεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη της παρούσας πρότασης. Σε αυτά περιλαμβάνονται ο αλιευτικός κλάδος, καθώς και η αλιεία μικρής κλίμακας, ο κλάδος μεταποίησης, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλες ομάδες ενδιαφέροντος, όπως περιβαλλοντικές οργανώσεις, ομάδες καταναλωτών και ενώσεις αθλητικής/ερασιτεχνικής αλιείας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Μεσογείου στο πλαίσιο της ΚΑΠ.
Από το 2014 το MEDAC έχει συστήσει ομάδα εργασίας η οποία είναι ειδικά επιφορτισμένη με την ανάπτυξη του πολυετούς σχεδίου για τα μικρά πελαγικά είδη στην Αδριατική. Η ομάδα εργασίας έχει συνέλθει έξι φορές με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Γενικής Διεύθυνσης Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας (ΓΔ MARE), της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας, της επιστημονικής ερευνητικής κοινότητας, εκπροσώπων του κλάδου και των αλιευτικών αρχών των κρατών μελών. Τον Μάρτιο του 2016, το MEDAC εξέδωσε σύσταση σχετικά με το πολυετές σχέδιο για τα μικρά πελαγικά είδη στη Βόρεια Αδριατική. Ορισμένα από τα μέτρα που πρότεινε το MEDAC έχουν συμπεριληφθεί στην παρούσα πρόταση, συγκεκριμένα: η επέκταση της χρήσης ηλεκτρονικών ημερολογίων καταγραφής και ηλεκτρονικών συστημάτων για την παρακολούθηση της θέσης ενός σκάφους και η συμπερίληψη των αναγκαίων μέτρων για την εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης.
Η Επιτροπή διοργάνωσε επίσης στις 18 Σεπτεμβρίου 2015 επιστημονικό και τεχνικό σεμινάριο για την αλιεία μικρών πελαγικών ειδών στην Αδριατική Θάλασσα, στο οποίο συμμετείχαν επιστήμονες, το MEDAC και αλιευτικές αρχές των κρατών μελών. Υπήρξε γενική συμφωνία ως προς το ότι ο γαύρος και η σαρδέλα υφίστανται υπερεκμετάλλευση και ότι επιβάλλεται η ανάληψη δράσης.
Στη συνέχεια, από τις 21 έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2015 διεξήχθη εργαστήριο σχετικά με την εφαρμογή μέγιστης βιώσιμης απόδοσης (MSY) στις διάφορες μελέτες περιπτώσεων, περιλαμβανομένων των μικρών πελαγικών αποθεμάτων στην Αδριατική. Το εργαστήριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο έργου χρηματοδοτούμενου από την Επιτροπή με αντικείμενο σενάρια διαχείρισης για την εκπόνηση πολυετών σχεδίων διαχείρισης για τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Η συνάντηση αυτή έδωσε την ευκαιρία σε διάφορους παράγοντες (Επιτροπή, MEDAC, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, σύμβουλοι υπεύθυνοι για την υλοποίηση του έργου) να συζητήσουν και να συμφωνήσουν επί των διαφόρων δυνατοτήτων διαχείρισης, των κριτηρίων και των σχεδιαζόμενων σεναρίων για την επίτευξη μέγιστης βιώσιμης απόδοσης (FMSY) στο πλαίσιο του εν λόγω έργου.
Επίσης, πραγματοποιήθηκε διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη της αλιείας στη Μεσόγειο (περιλαμβανομένων των αρχών οκτώ κρατών μελών, ερευνητικών ιδρυμάτων από οκτώ κράτη μέλη, πέντε μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ), εκπροσώπων του κλάδου από οκτώ κράτη μέλη, του MEDAC και της ΕΤΟΕΑ) στο πλαίσιο της Μελέτης αναδρομικής αξιολόγησης του κανονισμού για τη Μεσόγειο, η οποία περιλαμβάνει ειδική μελέτη περίπτωσης για τα μικρά πελαγικά είδη της Αδριατικής Θάλασσας. Από τα παραπάνω προέκυψαν στοιχεία σχετικά με τον ορισμό του προβλήματος και την αποτελεσματικότητα του υφιστάμενου πλαισίου. Τα ενδιαφερόμενα μέρη συμφώνησαν στη συντριπτική τους πλειονότητα ότι τα αποθέματα ιχθύων της Μεσογείου υφίστανται σοβαρή υπερεκμετάλλευση, ενώ οι περισσότεροι ερωτηθέντες σε όλες τις κατηγορίες ενδιαφερόμενων μερών δήλωσαν ότι δεν είχε παρατηρηθεί μέχρι στιγμής βελτίωση στην κατάσταση των αποθεμάτων. Άλλο κρίσιμο ζήτημα που προέκυψε ήταν οι ανησυχίες σχετικά με τη μελλοντική κοινωνικο-οικονομική βιωσιμότητα της αλιείας στη Μεσόγειο.
Επιπλέον, μεταξύ 22 Μαΐου 2015 και 11 Σεπτεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε ευρεία διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση για την αλιεία μικρών πελαγικών ειδών στη Βόρεια Αδριατική. Συνολικά ελήφθησαν 15 λεπτομερείς συνεισφορές από κράτη μέλη, το MEDAC, εκπροσώπους του κλάδου και πολίτες. Τα κύρια συμπεράσματα είχαν ως ακολούθως:
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες συμφώνησαν ως προς την ανάγκη ενός πολυετούς σχεδίου της ΕΕ, διότι το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιομορφίες της αλιείας στην περιοχή ούτε εφαρμόζει πλήρως την ΚΑΠ, και ιδίως τη διαδικασία περιφερειοποίησης.
Το υφιστάμενο πλαίσιο θεωρείται υπερβολικά περίπλοκο.
Η παρέμβαση της ΕΕ θα πρέπει να περιοριστεί στον καθορισμό προσανατολισμού και στόχων.
Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ αλιείας και περιβαλλοντικών παραγόντων.
Τα μέτρα θα πρέπει να αφορούν μόνο τα είδη-στόχους.
Τα τεχνικά και τα πρόσθετα μέτρα για την υποχρέωση εκφόρτωσης θα πρέπει να θεσπιστούν μέσω διαδικασίας περιφερειοποίησης αντί να καθοριστούν στο πολυετές σχέδιο.
Τα τεχνικά μέτρα θα πρέπει να εστιάζουν στις χωροχρονικές απαγορεύσεις και όχι σε αυξήσεις της επιλεξιμότητας βάσει του μεγέθους των ματιών (βρόχων) των διχτυών.
Το πολυετές σχέδιο θα πρέπει να ακολουθεί προσαρμοστική προσέγγιση και να είναι ανάλογο του μεριδίου των αλιευμάτων που αλιεύονται από τους διάφορους οικείους στόλους.
Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας
Πέραν της δημόσιας διαβούλευσης που περιγράφηκε ανωτέρω και της μελέτης αναδρομικής αξιολόγησης που περιγράφεται στο επόμενο τμήμα, η παρούσα πρόταση βασίζεται σε διάφορες βασικές μελέτες.
To 2014, η Επιτροπή ανέθεσε την εκπόνηση μελέτης με τίτλο «Βελτίωση των γνώσεων σχετικά με τις βασικές κοινωνικο-οικονομικές πτυχές των σημαντικότερων τύπων αλιείας στην Αδριατική Θάλασσα». Σκοπός της μελέτης είναι να προσδιορίσει τους βασικούς τύπους αλιείας στην Αδριατική, να περιγράψει την κατάσταση των αξιολογήσεων των αποθεμάτων και των επιστημονικών γνωμοδοτήσεων για τα σχετικά αποθέματα και να παράσχει κοινωνικο-οικονομικές πληροφορίες σχετικά με τις διάφορες αλιευτικές δραστηριότητες των παράκτιων χωρών της Αδριατικής. Η μελέτη ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2015.
Η ΓΔ MARE ξεκίνησε το 2014 ακόμη μία μελέτη, σχετικά με την αξιολόγηση συγκεκριμένων σεναρίων διαχείρισης για την κατάρτιση πολυετών σχεδίων διαχείρισης σύμφωνα με τους στόχους της ΚΑΠ. Η μελέτη περιελάμβανε τέσσερις μελέτες περιπτώσεων, μία από τις οποίες αφορούσε την αλιεία μικρών πελαγικών ειδών στην Αδριατική. Στο πλαίσιο της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν βιο-οικονομικά μοντέλα για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων των διαφόρων σεναρίων στα διάφορα τμήματα του στόλου.
Εκ των υστέρων αξιολογήσεις/έλεγχοι καταλληλότητας ισχύουσας νομοθεσίας
Από μελέτη σχετικά με την αναδρομική αξιολόγηση του κανονισμού για τη Μεσόγειο21 προέκυψε ότι, παρά την εφαρμογή πλήθους μέτρων στο πλαίσιο του εν λόγω κανονισμού, οι περισσότεροι στόχοι του για την περιοχή της Βόρειας Αδριατικής φαίνεται πώς δεν έχουν επιτευχθεί, ή τα πορίσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα είναι αβέβαια λόγω των περιορισμένων υποστηρικτικών στοιχείων. Παραδείγματος χάρη, όλες οι εθνικές αρχές των οποίων ζητήθηκε η γνώμη στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης παρατήρησαν ελάχιστη ή δεν παρατήρησαν καμία μείωση της αλιευτικής προσπάθειας στην περιοχή της Βόρειας Αδριατικής, ο δε κανονισμός για τη Μεσόγειο είχε περιορισμένο αντίκτυπο στον αριθμό σκαφών και στην απασχόληση στην Ιταλία και στην Κροατία.
Τα εθνικά σχέδια διαχείρισης που θεσπίστηκαν από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του κανονισμού για τη Μεσόγειο αναλύθηκαν από την ΕΤΟΕΑ βάσει ειδικής μελέτης. Η ΕΤΟΕΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, στο πλαίσιο των υφιστάμενων σχεδίων διαχείρισης, οι μειώσεις των αλιευμάτων είναι ανεπαρκείς για την επίτευξη βιώσιμων επιπέδων αλιείας έως το 2020. Κατά συνέπεια, η ΕΤΟΕΑ εκτιμά ότι, εάν δεν πραγματοποιηθούν αλλαγές στα εθνικά σχέδια διαχείρισης, είναι πολύ απίθανο να επιτευχθούν οι στόχοι της ΚΑΠ.
Όσον αφορά την εφαρμογή των διεθνών μέτρων που θεσπίστηκαν από τη Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο (ΓΕΑΜ), η ΓΕΑΜ εκπόνησε το 2015 βιο-οικονομική αξιολόγηση των μέτρων διαχείρισης για την αλιεία γαύρου και σαρδέλας στην Αδριατική Θάλασσα. Από προσομοιώσεις προκύπτει ότι τα τρέχοντα επίπεδα θνησιμότητας λόγω αλιείας είναι υπερβολικά υψηλά, ακόμη και στο πλαίσιο των μέτρων έκτακτης ανάγκης που θεσπίστηκαν από τη ΓΕΑΜ. Εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, τα αποθέματα γαύρου και σαρδέλας θα βρεθούν εκτός των ασφαλών βιολογικών ορίων ή μπορεί ακόμη και να εξαντληθούν μεταξύ του 2020 και του 2030.
Εκτίμηση επιπτώσεων
Η εκτίμηση επιπτώσεων για ένα πολυετές σχέδιο για μικρά πελαγικά είδη στην Αδριατική Θάλασσα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της νέας κοινής αλιευτικής πολιτικής και της ανασύνταξης των κανονισμών τεχνικών μέτρων. Συνεπώς, οι ακόλουθες εκτιμήσεις επιπτώσεων αφορούν την παρούσα πρόταση:
Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ.
Οι επιπτώσεις της θέσπισης της υποχρέωσης εκφόρτωσης.
Οι κοινωνικοοικονομικές διαστάσεις της ΚΑΠ.
Η εκπόνηση νέου κανονισμού τεχνικών μέτρων.
Επιπλέον, διενεργήθηκε εκτίμηση επιπτώσεων για την παρούσα νομοθετική πρόταση σχετικά με τη θέσπιση πολυετούς σχεδίου για μικρά πελαγικά αποθέματα και την αλιεία τους στην Αδριατική Θάλασσα.
Οι επιλογές πολιτικής που εξετάστηκαν στην εν λόγω εκτίμηση επιπτώσεων ήταν οι ακόλουθες:
Επιλογή 0: Χρήση μη νομοθετικών ή μη δεσμευτικών πράξεων (απορρίφθηκε εξαρχής)·
Επιλογή 1: Διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης (βασικό σενάριο ως προς το οποίο συγκρίθηκαν άλλες επιλογές)·
Επιλογή 2: Εκπόνηση κανονισμού της ΕΕ για τη διαχείριση της αλιείας μικρών πελαγικών ειδών, με στόχο τη βιώσιμη αλιεία των αποθεμάτων έως το 2018 ή το 2020 (δύο επιμέρους επιλογές). Στο πλαίσιο της επιλογής 2 προτείνεται ένας νέος μηχανισμός διαχείρισης ο οποίος εστιάζει στην αλιευτική παραγωγή μέσω του καθορισμού ορίων αλιευμάτων. Η προσέγγιση αυτή έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε άλλα ύδατα της ΕΕ, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της κατάστασης των αποθεμάτων·
Επιλογή 3: Προσπάθεια τροποποίησης του ισχύοντος πλαισίου διαχείρισης (εθνική και διεθνής νομοθεσία), η οποία θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα ένα σενάριο βέλτιστης ή χείριστης περίπτωσης ανάλογα με την επιτυχία ή όχι των προσπαθειών.
Η προτιμώμενη επιλογή ήταν η Επιλογή 2 — κανονισμός της ΕΕ για τη διαχείριση της αλιείας μικρών πελαγικών ειδών — η οποία θεωρήθηκε ως η μόνη επιλογή που θα μπορούσε να επιτύχει όλους τους στόχους. Σε γενικές γραμμές, το αναμενόμενο αποτέλεσμα της Επιλογής 2 θα είναι η βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του γαύρου και της σαρδέλας, η οποία αναμένεται, κατʼ επέκταση, να οδηγήσει σε έναν υγιέστερο και πιο βιώσιμο κλάδο αλιείας αυτών των πόρων, με καλύτερες απολαβές για τους μεμονωμένους αλιείς και μεγαλύτερη γενική κερδοφορία σε σύγκριση με την υφιστάμενη κατάσταση.
Η μετάβαση προς αυτήν την πιο βιώσιμη κατάσταση του κλάδου της αλιείας προϋποθέτει πιθανώς συρρίκνωση του αλιευτικού κλάδου και των εσόδων του, όπως και των επιπέδων απασχόλησης. Η μείωση των αλιευμάτων είναι πιθανό να συνοδευτεί από αύξηση των τιμών κατά την πρώτη πώληση, η οποία αναμένεται να αντισταθμίσει σε κάποιον βαθμό τα μειωμένα έσοδα του αλιευτικού κλάδου εξαιτίας της μείωσης των αλιευμάτων. Ο κλάδος της μεταποίησης (ιδίως στην Κροατία και την Ιταλία) ίσως χρειαστεί να αυξήσει τις εισαγωγές από άλλες χώρες. Για την παροχή υποστήριξης στους επηρεαζόμενους κλάδους κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης, διατίθενται ειδικές δημοσιονομικές πράξεις και μέτρα.
Στο πλαίσιο της επιλογής 2, ως προθεσμία για την επίτευξη βιώσιμης αλιείας προτιμάται το 2020 έναντι του 2018, καθώς η ημερομηνία αυτή είναι αποδεκτή από τη συντριπτική πλειονότητα των ενδιαφερόμενων μερών. Επίσης, είναι η πιο ρεαλιστική εκ των δύο, λαμβανομένου υπόψη του πιθανού χρόνου έναρξης ισχύος του πολυετούς σχεδίου της ΕΕ.
Κανένα από τα ενδιαφερόμενα μέρη που συμμετείχαν στη διαβούλευση δεν ανέφερε τη μη δεσμευτική νομοθεσία (Επιλογή 0) ως εφικτή επιλογή. Κατά τη δημόσια διαβούλευση, μόνο ένα ενδιαφερόμενο μέρος απήντησε ότι το υφιστάμενο πλαίσιο (Επιλογή 1) είναι επαρκές. Όλοι οι ερωτηθέντες εκτός από έναν ήταν της άποψης ότι η τροποποίηση του υφιστάμενου πλαισίου δεν θα ήταν επαρκής (Επιλογή 3). Το MEDAC (απαρτιζόμενο από εκπροσώπους του κλάδου και της κοινωνίας των πολιτών), ΜΚΟ, δημόσιες αρχές, επιστημονικά ιδρύματα και η Κροατία, η Ιταλία και η Σλοβενία υποστήριξαν την κατάρτιση ενός πολυετούς σχεδίου (Επιλογή 2), εκφράζοντας έντονη προτίμηση για την επιμέρους επιλογή «2020».
Καταλληλότητα του κανονιστικού πλαισίου και απλούστευση
Η παρούσα πρόταση δεν αποτελεί πρωτοβουλία στο πλαίσιο του προγράμματος βελτίωσης της καταλληλότητας του κανονιστικού πλαισίου (REFIT). Παρόλα αυτά, θα συνέβαλε στην απλούστευση της ισχύουσας νομοθεσίας της Ένωσης. Το πολυετές σχέδιο αναμένεται να αποτελέσει μια ενιαία πράξη η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις διατάξεις που αφορούν τη διαχείριση των συγκεκριμένων τύπων αλιείας σε επίπεδο ΕΕ, ενώ το ισχύον σύστημα αποτελείται από τις διατάξεις τριών υφιστάμενων εθνικών σχεδίων διαχείρισης τα οποία θεσπίστηκαν από τρεις διαφορετικούς εθνικούς κανονισμούς συμπληρωματικά προς το σχέδιο απορρίψεων της ΕΕ.
Το υφιστάμενο πλαίσιο διαχείρισης είναι περίπλοκο και υφίσταται διαρκώς μεταβολές. Η απλούστευση, η αύξηση της σταθερότητας και η διαφάνεια θα βελτίωναν, επομένως, σημαντικά την υφιστάμενη κατάσταση.
Το πολυετές σχέδιο αναμένεται επίσης να παράσχει ένα απλούστερο και πιο διαφανές σύστημα διαχείρισης από ό,τι το υφιστάμενο, όσον αφορά την εφαρμογή των επιστημονικών γνωμοδοτήσεων υπό μορφή μέτρων διαχείρισης. Οι επιστήμονες θα παρείχαν τις επιστημονικές τους γνωμοδοτήσεις σε ετήσια βάση, καθώς και προτάσεις σχετικά με όρια αλιευμάτων για κάθε απόθεμα, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επιπέδων αλιείας. Με την εφαρμογή συστήματος ελέγχου της παραγωγής, η απαιτούμενη μείωση της θνησιμότητας λόγω αλιείας έχει ως άμεση συνέπεια τη μείωση των αλιευμάτων, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με την εφαρμογή ελέγχου των εισροών (π.χ. βάσει διαχείρισης της αλιευτικής προσπάθειας ή ικανότητας). Το εν λόγω πολυετές σχέδιο αναμένεται επίσης να αυξήσει τη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα της διαθεσιμότητας πόρων για τον κλάδο της αλιείας μικρών πελαγικών ειδών.
Η ΚΑΠ είναι μια πολιτική ειδικά προσανατολισμένη στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), οι οποίες είναι ο κανόνας, και όχι η εξαίρεση, στο αλιευτικό κλάδο. Στον κλάδο της αλιείας μικρών πελαγικών ειδών στην Αδριατική, όλες σχεδόν οι αλιευτικές επιχειρήσεις και η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων στον τομέα μεταποίησης είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις ή ΜΜΕ. Κατά συνέπεια, ο αποκλεισμός τους από το πεδίο εφαρμογής της παρούσας πρότασης λόγω του μεγέθους τους στερείται ερείσματος, ειδάλλως θα έπρεπε να αποκλειστεί όλος σχεδόν ο κλάδος, γεγονός το οποίο θα καθιστούσε την παρούσα πρόταση άσκοπη. Το πολυετές σχέδιο της ΕΕ αναμένεται, επομένως, να εφαρμοστεί σε όλες τις επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων των ΜΜΕ και των πολύ μικρών επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου, όλες οι επιπτώσεις που περιγράφονται ανωτέρω είναι πιθανό να ισχύουν για όλες τις επιχειρήσεις, σε διαφορετικό βαθμό ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο θα αποφασίσουν τα κράτη μέλη να κατανείμουν τις αναγκαίες μειώσεις της αλιευτικής δραστηριότητας στα διάφορα τμήματα των στόλων.
Θεμελιώδη δικαιώματα
Η παρούσα πρόταση ευθυγραμμίζεται απολύτως με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως με το άρθρο 37, το οποίο προβλέπει ότι το υψηλό επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος και η βελτίωση της ποιότητάς του πρέπει να ενσωματώνονται στις πολιτικές της Ένωσης και να διασφαλίζονται σύμφωνα με την αρχή της αειφόρου ανάπτυξης.
4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Η πρόταση δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις.
5.ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων
Η παρακολούθηση ορισμένων από τις επιπτώσεις των μέτρων διαχείρισης πραγματοποιείται στο πλαίσιο των συνήθων εργασιών που σχετίζονται με την εφαρμογή της ΚΑΠ. Τα δεδομένα που απαιτούνται για την παρακολούθηση των κοινωνικο-οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων του πολυετούς σχεδίου έχουν ήδη συλλεχθεί από τα κράτη μέλη σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ για τη συλλογή δεδομένων. Η ΕΤΟΕΑ διενεργεί επίσης σε τακτική βάση αξιολόγηση της κατάστασης του γαύρου και της σαρδέλας, καθώς και των κοινωνικο-οικονομικών επιδόσεων των κλάδων της αλιείας και της μεταποίησης. Οι επιπτώσεις του πολυετούς σχεδίου στις αγορές θα παρακολουθούνται ανά διετία μέσω του Παρατηρητηρίου ευρωπαϊκών αγορών προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας (EUMOFA). Διατίθενται, επομένως, βασικά δεδομένα και εφαρμόζεται διαδικασία για την παρακολούθηση των προαναφερθέντων επιχειρησιακών στόχων και των κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων του πολυετούς σχεδίου.
Το πολυετές σχέδιο προβλέπει την περιοδική αξιολόγηση των επιπτώσεών του στα σχετικά αποθέματα, βάσει επιστημονικής γνωμοδότησης. Είναι πρωταρχικής σημασίας να προσδιοριστεί η κατάλληλη χρονική περίοδος για την εν λόγω αξιολόγηση: μια χρονική περίοδος που δίνει τη δυνατότητα να υιοθετηθούν και να υλοποιηθούν περιφερειοποιημένα μέτρα και να παρουσιαστούν οι επιπτώσεις στα αποθέματα και στην αλιευτική δραστηριότητα. Κατά τον προσδιορισμό του χρόνου της αξιολόγησης θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της συλλογής των βιολογικών και κοινωνικο-οικονομικών δεδομένων και της μεθόδου εργασίας των επιστημονικών δεδομένων που αξιολογούν τα δεδομένα αυτά. Η ΕΤΟΕΑ πρότεινε τη χρήση δεδομένων τριών ετών για την αξιολόγηση των πολυετών σχεδίων. Υποστήριξε επίσης ότι για την απόκτηση δεδομένων τριών ετών πρέπει να παρέλθουν πέντε έτη από την υλοποίηση του σχεδίου. Κατά συνέπεια, το πολυετές σχέδιο θα πρέπει να αξιολογείται ανά πενταετία.
Ως προς αυτό, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η περιοδική αξιολόγηση των επιπτώσεων του πολυετούς σχεδίου δεν εμποδίζει τους νομοθέτες να τροποποιούν το σχέδιο σε περίπτωση νέων επιστημονικών, πολιτικών ή κοινωνικο-οικονομικών εξελίξεων.
Λεπτομερής επεξήγηση των ειδικών διατάξεων της πρότασης
Σύμφωνα με τη γενικότερη φιλοδοξία της ΚΑΠ για διατήρηση των αλιευτικών πόρων και λαμβανομένων υπόψη των άρθρων 9 και 10 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 που καθορίζει τις αρχές, τους στόχους και τα περιεχόμενα των πολυετών σχεδίων, τα κύρια στοιχεία του σχεδίου είναι τα ακόλουθα:
Το πεδίο εφαρμογής του πολυετούς σχεδίου καλύπτει τα μικρά πελαγικά είδη. Ειδικότερα τον γαύρο, τη σαρδέλα, το σκουμπρί και το σαφρίδι και τις αλιευτικές δραστηριότητες εκμετάλλευσης των εν λόγω αποθεμάτων στην Αδριατική Θάλασσα.
Οι σκοποί του πολυετούς σχεδίου συνίστανται στη συνεισφορά στους σκοπούς της ΚΑΠ και, ιδίως, στην επίτευξη και στη διατήρηση της μέγιστης βιώσιμης απόδοσης (MSY) για τα σχετικά αποθέματα, στην επίτευξη βιώσιμου αλιευτικού κλάδου και στην παροχή αποτελεσματικού πλαισίου διαχείρισης. Το πολυετές σχέδιο συμβάλλει επίσης στην εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης.
Οι προτεινόμενοι στόχοι εκφράζονται ως εύρος τιμών θνησιμότητας λόγω αλιείας συμβατό με την επίτευξη μέγιστης βιώσιμης απόδοσης (FMSY) σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της ΕΤΟΕΑ, με προθεσμία το 2020 το αργότερο. Το εν λόγω εύρος τιμών FMSY καθιστά δυνατή τη διαχείριση των σχετικών αποθεμάτων βάσει μέγιστης βιώσιμης απόδοσης και παρέχει υψηλό επίπεδο προβλεψιμότητας στον κλάδο. Συμπεριλήφθηκαν στόχοι για τον γαύρο και τη σαρδέλα, το δε εύρος τιμών προτάθηκε από την ΕΤΟΕΑ9. Το εν λόγω εύρος καθιστά δυνατή τη διαχείριση των αποθεμάτων αυτών βάσει της μέγιστης βιώσιμης απόδοσης και επιτρέπει προσαρμογές σε περίπτωση μεταβολών στις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις, διατηρώντας παράλληλα υψηλό επίπεδο προβλεψιμότητας. Στις περιπτώσεις που διατίθενται δεδομένα για τα αποθέματα ιχθύων, αυτά τα σημεία αναφοράς εκφράζονται ως βιομάζα αποθέματος αναπαραγωγής.
Τα σημεία αναφοράς διατήρησης, εκφραζόμενα σε τόνους βιομάζας αποθέματος αναπαραγωγής ή αφθονία σε αριθμούς, που περιλαμβάνονται στο σχέδιο, προσδιορίζονται από την ΕΤΟΕΑ.
Τα μέτρα διασφάλισης και τα ειδικά μέτρα διατήρησης συνδέονται με τα σημεία αναφοράς διατήρησης. Όταν οι επιστημονικές γνωμοδοτήσεις αναφέρουν ότι οποιοδήποτε από τα αποθέματα βρίσκεται κάτω από το σημείο αυτό, τα επιτρεπόμενα αλιεύματα για το εν λόγω απόθεμα θα πρέπει να μειώνονται. Το εν λόγω μέτρο μπορεί να συμπληρώνεται με μέτρα, όταν κρίνεται απαραίτητο, όπως τεχνικά μέτρα ή μέτρα έκτακτης ανάγκης από την Επιτροπή ή το κράτος μέλος. Ορισμένα από αυτά τα μέτρα μπορούν να συμπληρώνονται μέσω περιφερειοποίησης.
Οι διατάξεις σχετικά με την υποχρέωση εκφόρτωσης που πρέπει να θεσπίζονται δυνάμει της περιφερειοποίησης είναι αναγκαίες για την παράταση (και/ή τροποποίηση) εξαιρέσεων από την υποχρέωση εκφόρτωσης για τα είδη για τα οποία τα επιστημονικά στοιχεία εμφανίζουν υψηλά ποσοστά επιβίωσης, και εξαιρέσεις de minimis, σύμφωνα με την εξέλιξη των επιστημονικών γνωμοδοτήσεων. Επί του παρόντος, εξαιρέσεις αυτού του είδους, οι οποίες θεσπίζονται στο πλαίσιο του σχεδίου απορρίψεων για τη Μεσόγειο5, ισχύουν για τρία έτη.
Το πολυετές σχέδιο προβλέπει περιφερειακή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών για τη θέσπιση διατάξεων σχετικά με την υποχρέωση εκφόρτωσης και ειδικών μέτρων διατήρησης, περιλαμβανομένων τεχνικών μέτρων, για ορισμένα αποθέματα.
Προβλέπονται διατάξεις ελέγχου για το σύστημα παρακολούθησης σκαφών, την προαναγγελία, τα ηλεκτρονικά ημερολόγια καταγραφής και τους καθορισμένους λιμένες. Όσον αφορά την προαναγγελία, είναι αναγκαίο να προσαρμοστούν οι γενικοί κανόνες του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 του Συμβουλίου στις ιδιαιτερότητες της Αδριατικής Θάλασσας και της αλιείας των μικρών πελαγικών ειδών της. Όσον αφορά τα ηλεκτρονικά ημερολόγια καταγραφής και το σύστημα παρακολούθησης σκαφών, οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 του Συμβουλίου επεκτείνονται για να καλύψουν όλα τα σκάφη μήκους άνω των οκτώ μέτρων, με σκοπό τη βελτίωση του ελέγχου της αλιείας που καλύπτεται από το πολυετές σχέδιο. Όσον αφορά τους καθορισμένους λιμένες, σε προηγούμενο σημείο της παρούσας πρότασης προβλέπεται ποσοτικό όριο άνω του οποίου ο γαύρος και η σαρδέλα θα πρέπει να εκφορτώνονται μόνο σε λιμένες με ενισχυμένους ελέγχους.
Περιοδική αξιολόγηση του πολυετούς σχεδίου βάσει επιστημονικών γνωμοδοτήσεων: το σχέδιο θα πρέπει να αξιολογείται ανά πενταετία. Η περίοδος αυτή επιτρέπει, αρχικά, την πλήρη εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης, την έγκριση και την εφαρμογή περιφερειοποιημένων μέτρων, καθώς και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων για τα αποθέματα και τον τύπο αλιείας. Αυτή είναι επίσης μια ελάχιστη περίοδος που απαιτείται από τους επιστημονικούς φορείς37.
2017/0043 (COD)
Πρόταση
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
για τη θέσπιση πολυετούς σχεδίου για τα μικρά πελαγικά αποθέματα στην Αδριατική Θάλασσα και για τις αλιευτικές δραστηριότητες εκμετάλλευσης των εν λόγω αποθεμάτων
ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,
Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 43 παράγραφος 2,
Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,
Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής,
Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
(1)Η κοινή αλιευτική πολιτική (ΚΑΠ) θα πρέπει να συμβάλλει στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στη βιώσιμη διαχείριση όλων των ειδών που τυγχάνουν εμπορικής εκμετάλλευσης, και ιδιαίτερα στην επίτευξη καλής περιβαλλοντικής κατάστασης του θαλάσσιου περιβάλλοντος έως το 2020, όπως προβλέπεται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 της οδηγίας 2008/56/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
(2)Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου θεσπίζει τους κανόνες της ΚΑΠ σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ένωσης. Στους στόχους της ΚΑΠ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η μακροπρόθεσμη διασφάλιση περιβαλλοντικά βιώσιμων δραστηριοτήτων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, η εφαρμογή της προληπτικής προσέγγισης στη διαχείριση της αλιείας και η υλοποίηση οικοσυστημικής προσέγγισης στη διαχείριση της αλιείας.
(3)Οι επιστημονικές γνωμοδοτήσεις της Επιστημονικής, Τεχνικής και Οικονομικής Επιτροπής Αλιείας (ΕΤΟΕΑ) και της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο (ΓΕΑΜ — ΕΣΕ) έχουν υποδείξει ότι η εκμετάλλευση των αποθεμάτων γαύρου και σαρδέλας στην Αδριατική Θάλασσα υπερβαίνει τα επίπεδα που απαιτούνται για την επίτευξη της μέγιστης βιώσιμης απόδοσης (MSY).
(4)Παρότι αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης στο πλαίσιο, αφενός, ενός διεθνούς σχεδίου διαχείρισης της ΓΕΑΜ και, αφετέρου, των εθνικών σχεδίων διαχείρισης που θεσπίζονται στο πλαίσιο του κανονισμού του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 1967/2006, τα αποθέματα γαύρου και σαρδέλας στην Αδριατική Θάλασσα εξακολουθούν να υφίστανται υπερεκμετάλλευση, τα δε υφιστάμενα μέτρα διαχείρισης θεωρούνται ανεπαρκή για την επίτευξη της μέγιστης βιώσιμης απόδοσης έως το 2020. Τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη εξέφρασαν τη στήριξή τους για την ανάπτυξη και εφαρμογή σχεδίων διαχείρισης για τα δύο αυτά αποθέματα σε επίπεδο ΕΕ.
(5)Τα υφιστάμενα μέτρα διαχείρισης για μικρά πελαγικά είδη στην Αδριατική Θάλασσα αφορούν την πρόσβαση σε ύδατα, τον έλεγχο της αλιευτικής προσπάθειας και τεχνικά μέτρα για τη ρύθμιση της χρήσης των εργαλείων. Σύμφωνα με τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις, ο έλεγχος των αλιευμάτων συνιστά το πλέον πρόσφορο μέσο προσαρμογής της θνησιμότητας λόγω αλιείας και αναμένεται να αποτελέσει πιο αποτελεσματικό εργαλείο διαχείρισης των μικρών πελαγικών ειδών.
(6)Για την επίτευξη των στόχων της ΚΑΠ, πρόκειται να θεσπιστούν ορισμένα μέτρα διατήρησης, κατά περίπτωση, σε οποιονδήποτε συνδυασμό αυτών, όπως πολυετή σχέδια, τεχνικά μέτρα, καθορισμός και κατανομή αλιευτικών δυνατοτήτων.
(7)Σύμφωνα με τα άρθρα 9 και 10 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, τα πολυετή σχέδια θα πρέπει να βασίζονται σε επιστημονικές, τεχνικές και οικονομικές γνωμοδοτήσεις και να περιλαμβάνουν σκοπούς, ποσοτικοποιημένους στόχους με σαφή χρονοδιαγράμματα, σημεία αναφοράς διατήρησης και μέτρα διασφάλισης.
(8)Ο σκοπός του πολυετούς σχεδίου θα πρέπει να συμβάλλει στην επίτευξη των σκοπών της ΚΑΠ, και ιδίως στην επίτευξη και διατήρηση της μέγιστης βιώσιμης απόδοσης των σχετικών αποθεμάτων, δημιουργώντας έναν βιώσιμο αλιευτικό κλάδο και παρέχοντας ένα αποτελεσματικό πλαίσιο διαχείρισης.
(9)Επιπλέον, το άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 θεσπίζει υποχρέωση εκφόρτωσης, μεταξύ άλλων για όλα τα αλιεύματα για τα οποία προβλέπονται ελάχιστα μεγέθη, όπως ορίζονται στο παράρτημα ΙΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1967/2006. Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 15 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, o κατʼ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1392/2014 της Επιτροπής θέσπισε τριετές σχέδιο απορρίψεων προβλέποντας εξαίρεση de minimis από την υποχρέωση εκφόρτωσης για τον γαύρο, τη σαρδέλα, το σκουμπρί και το σαφρίδι στην Αδριατική Θάλασσα. Για την εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης, είναι σκόπιμο να επεκταθεί η ισχύς των μέτρων που θεσπίζονται στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1392/2014, μέσω συμπερίληψης των αντίστοιχων διατάξεών του στο πολυετές σχέδιο.
(10)Σύμφωνα με την οικοσυστημική προσέγγιση και επιπλέον του σχετιζόμενου με την αλιεία χαρακτηριστικού ποιοτικής περιγραφής της οδηγίας 2008/56/ΕΚ, τα χαρακτηριστικά ποιοτικής περιγραφής 1, 4 και 6 του παραρτήματος Ι της οδηγίας πρέπει να εξετάζονται στο πλαίσιο της διαχείρισης της αλιείας.
(11)Το άρθρο 16 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 απαιτεί να καθορίζονται οι αλιευτικές δυνατότητες σύμφωνα με τους στόχους που περιγράφονται στα πολυετή σχέδια.
(12)Ενδείκνυται να προσδιοριστεί ο στόχος θνησιμότητας λόγω αλιείας (F) που αντιστοιχεί στον στόχο επίτευξης και διατήρησης της μέγιστης βιώσιμης απόδοσης (MSY) ως εύρος τιμών συμβατών προς την επίτευξη μέγιστης βιώσιμης απόδοσης (FMSY). Το εν λόγω εύρος τιμών, το οποίο βασίζεται σε επιστημονικές γνωμοδοτήσεις, είναι απαραίτητο προκειμένου να παρέχεται ευελιξία ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι επιστημονικές εξελίξεις, να συμβάλλει στην υλοποίηση της υποχρέωσης εκφόρτωσης και να λαμβάνονται υπόψη τα χαρακτηριστικά των μεικτών τύπων αλιείας. Το εύρος τιμών FMSY έχει υπολογιστεί από την Επιστημονική, Τεχνική και Οικονομική Επιτροπή Αλιείας (ΕΤΟΕΑ) και καθορίζεται έτσι ώστε να συνεπάγεται μείωση της μακροπρόθεσμης απόδοσης που δεν υπερβαίνει το 5 % σε σύγκριση με τη μέγιστη βιώσιμη απόδοση. Επιπλέον, το ανώτατο όριο του εύρους είναι απαραβίαστο, ούτως ώστε η πιθανότητα μείωσης των αποθεμάτων κάτω του οριακού σημείου αναφοράς για τη βιομάζα αποθέματος αναπαραγωγής Blim να μην υπερβαίνει το 5 %.
(13)Για τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων θα πρέπει να υπάρχει ένα κατώτατο όριο για το εύρος τιμών FMSY υπό κανονικές συνθήκες και, υπό την προϋπόθεση ότι το οικείο απόθεμα θεωρείται ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση, για ορισμένες περιπτώσεις ένα ανώτατο όριο. Οι αλιευτικές δυνατότητες θα πρέπει να καθορίζονται στο ανώτατο όριο μόνο εάν, βάσει των επιστημονικών γνωμοδοτήσεων ή αποδείξεων, είναι αναγκαίο για την επίτευξη των στόχων που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό όσον αφορά τη μικτή αλιεία, ή εάν είναι απαραίτητο προκειμένου να αποφευχθεί η πρόκληση ζημιάς σε απόθεμα εξαιτίας της δυναμικής των αποθεμάτων εντός ενός συγκεκριμένου είδους ή μεταξύ ειδών, ή προκειμένου να περιοριστούν οι ετήσιες μεταβολές των αλιευτικών δυνατοτήτων.
(14)Όταν οι στόχοι που αφορούν τη μέγιστη βιώσιμη απόδοση δεν είναι διαθέσιμοι, θα πρέπει να εφαρμόζεται η προληπτική προσέγγιση.
(15)Για τα αποθέματα για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμοι στόχοι, και ενόψει της εφαρμογής μέτρων διαφύλαξης, για τα αποθέματα γαύρου και σαρδέλας είναι αναγκαίο να θεσπιστούν σημεία αναφοράς διατήρησης εκπεφρασμένα σε MSY Btrigger και σε Blim. Σε περίπτωση που τα αποθέματα μειωθούν κάτω του MSY Btrigger, η θνησιμότητα λόγω αλιείας θα πρέπει να μειωθεί κάτω του FMSY.
(16)Θα πρέπει να εφαρμοστούν περαιτέρω κατάλληλα μέτρα διασφάλισης για την περίπτωση που το μέγεθος του αποθέματος μειωθεί κάτω του σημείου αναφοράς Blim. Τα μέτρα διασφάλισης θα πρέπει να περιλαμβάνουν μείωση των αλιευτικών δυνατοτήτων και ειδικά μέτρα διατήρησης όταν, σύμφωνα με τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις, ένα απόθεμα απειλείται. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να συμπληρώνονται με άλλα μέτρα, κατά περίπτωση, όπως τα μέτρα της Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 12 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 ή τα μέτρα κράτους μέλους σύμφωνα με το άρθρο 13 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013.
(17)Για τα αποθέματα για τα οποία δεν διατίθενται σημεία αναφοράς, θα πρέπει να ισχύει η αρχή της προφύλαξης. Στην ειδική περίπτωση των αποθεμάτων που αλιεύονται ως παρεμπίπτοντα αλιεύματα, ελλείψει επιστημονικών γνωμοδοτήσεων σχετικά με τα επίπεδα ελάχιστης βιομάζας αναπαραγωγής των εν λόγω αποθεμάτων, θα πρέπει να λαμβάνονται ειδικά μέτρα διατήρησης όταν οι επιστημονικές γνωμοδοτήσεις υποδεικνύουν την ανάγκη λήψης διορθωτικών μέτρων.
(18)Για την υλοποίηση της υποχρέωσης εκφόρτωσης που θεσπίζεται στο άρθρο 15 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, το σχέδιο θα πρέπει να προβλέπει πρόσθετα μέτρα διαχείρισης. Τα εν λόγω μέτρα θα πρέπει να θεσπίζονται με κατʼ εξουσιοδότηση πράξεις.
(19)Θα πρέπει επίσης να καθοριστεί προθεσμία για την υποβολή κοινών συστάσεων από τα κράτη μέλη που έχουν άμεσο διαχειριστικό συμφέρον, όπως απαιτείται από τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1380/2013.
(20)Το σχέδιο θα πρέπει επίσης να προβλέπει τη θέσπιση, με κατʼ εξουσιοδότηση πράξεις, ορισμένων συνοδευτικών τεχνικών μέτρων τα οποία συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων του σχεδίου, ιδίως όσον αφορά την προστασία των ιχθυδίων, ή στη βελτίωση της επιλεκτικότητας.
(21)Για τη διασφάλιση της πλήρους συμμόρφωσης προς τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό, θα πρέπει να θεσπιστούν ειδικά μέτρα ελέγχου για να συμπληρώσουν εκείνα που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 του Συμβουλίου.
(22)Δεδομένου ότι στην Αδριατική Θάλασσα τα σκάφη που αλιεύουν μικρά πελαγικά είδη τείνουν να πραγματοποιούν σύντομα αλιευτικά ταξίδια, η προαναγγελία που απαιτείται από το άρθρο 17 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 θα πρέπει να προσαρμοστεί ώστε οι προαναγγελίες να υποβάλλονται τουλάχιστον μιάμιση ώρα πριν από την εκτιμώμενη ώρα άφιξης στον λιμένα. Λαμβανομένων, ωστόσο, υπόψη των περιορισμένων επιπτώσεων που έχουν στα σχετικά αποθέματα τα αλιευτικά ταξίδια που αφορούν πολύ μικρές ποσότητες ιχθύων, ενδείκνυται η θέσπιση ορίου για τις εν λόγω προαναγγελίες, όταν τα εν λόγω σκάφη διατηρούν επί του σκάφους τουλάχιστον 1 τόνο γαύρου ή σαρδέλας.
(23)Δεδομένου ότι τα εργαλεία ηλεκτρονικού ελέγχου διασφαλίζουν καλύτερο και πιο έγκαιρο έλεγχο της αλιείας, και ιδίως της χωρικής κατανομής των αλιευτικών δραστηριοτήτων και της εκμετάλλευσης των αποθεμάτων, η χρήση του συστήματος παρακολούθησης σκαφών και του ηλεκτρονικού ημερολογίου καταγραφής, όπως απαιτείται αντιστοίχως από τα άρθρα 9 και 15 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009, θα πρέπει να επεκταθεί σε όλα τα αλιευτικά σκάφη συνολικού μήκους οκτώ μέτρων.
(24)Θα πρέπει να θεσπιστούν ποσοτικά όρια για τα αλιεύματα γαύρου και σαρδέλας άνω των οποίων τα αλιευτικά σκάφη υποχρεούνται να εκφορτώνουν σε καθορισμένο λιμένα ή σε σημείο πλησίον της ακτής, σύμφωνα με το άρθρο 43 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009. Επιπλέον, όταν ορίζουν τους εν λόγω λιμένες ή τα εν λόγω σημεία πλησίον της ακτής, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εφαρμόζουν τα κριτήρια που προβλέπονται στο άρθρο 43 παράγραφος 5 του εν λόγω κανονισμού κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται αποτελεσματικός έλεγχος.
(25)Για την προσαρμογή στην τεχνική και επιστημονική πρόοδο εγκαίρως και με αναλογικό τρόπο και για τη διασφάλιση ευελιξίας και δυνατότητας εξέλιξης ορισμένων μέτρων, θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή η εξουσία έκδοσης πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 290 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη συμπλήρωση του παρόντος κανονισμού σχετικά με διορθωτικά μέτρα για τη διατήρηση του σκουμπριού και του σαφριδιού, την υλοποίηση της υποχρέωσης εκφόρτωσης και τεχνικά μέτρα. Έχει ιδιαίτερη σημασία η Επιτροπή να διεξάγει, κατά τις προπαρασκευαστικές της εργασίες, τις κατάλληλες διαβουλεύσεις, μεταξύ άλλων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, οι οποίες να πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις αρχές που ορίζει η διοργανική συμφωνία της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου. Πιο συγκεκριμένα, για την εξασφάλιση ίσης συμμετοχής στην εκπόνηση των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο λαμβάνουν όλα τα έγγραφα κατά τον ίδιο χρόνο με τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών, και οι εμπειρογνώμονές τους έχουν συστηματικά πρόσβαση στις συνεδριάσεις των ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής που ασχολούνται με την εκπόνηση των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων.
(26)Σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, η Επιτροπή θα πρέπει να θεσπίσει διατάξεις για την περιοδική αξιολόγηση της επάρκειας και της αποτελεσματικότητας της εφαρμογής του παρόντος κανονισμού. Η αξιολόγηση αυτή θα πρέπει να ακολουθεί περιοδική αξιολόγηση του σχεδίου που βασίζεται σε επιστημονικές γνωμοδοτήσεις. Το σχέδιο θα πρέπει να αξιολογείται ανά πενταετία. Η περίοδος αυτή επιτρέπει την πλήρη εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης και την έγκριση και την εφαρμογή περιφερειοποιημένων μέτρων, καθώς και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων για τα αποθέματα και τον τύπο αλιείας. Είναι επίσης μια ελάχιστη περίοδος που απαιτείται από τους επιστημονικούς φορείς.
(27)Σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, πριν από την κατάρτιση του σχεδίου, εκτιμήθηκαν οι ενδεχόμενες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του.
ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ I
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 1
Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής
1.Ο παρών κανονισμός θεσπίζει πολυετές σχέδιο για μικρά πελαγικά αποθέματα στην Αδριατική Θάλασσα.
2.Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται στα αποθέματα γαύρου (Engraulis encrasicolus) και σαρδέλας (Sardina pilchardus) στην Αδριατική Θάλασσα («τα σχετικά αποθέματα») και στην αλιεία των αποθεμάτων αυτών. Εφαρμόζεται επίσης στα παρεμπίπτοντα αλιεύματα σκουμπριού (Scomber spp.) και σαφριδιού (Trachurus spp.) στην Αδριατική Θάλασσα κατά την αλιεία ενός ή αμφότερων των σχετικών αποθεμάτων.
Άρθρο 2
Ορισμοί
1.Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ορισμοί που προβλέπονται στο άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, στο άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 του Συμβουλίου και στο άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1967/2006 του Συμβουλίου.
2.Επιπλέον, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:
α)«Αδριατική Θάλασσα»: οι γεωγραφικές υποπεριοχές 17 και 18 της ΓΕΑΜ·
β)«γεωγραφική υποπεριοχή της ΓΕΑΜ»: η γεωγραφική υποπεριοχή της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο (ΓΕΑΜ) όπως ορίζεται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1343/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου·
γ)«μικρά πελαγικά αποθέματα»: τα αποθέματα που απαριθμούνται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού και κάθε συνδυασμός αυτών·
δ)«εύρος FMSY»: ένα εύρος τιμών όπου όλα τα επίπεδα θνησιμότητας λόγω αλιείας εντός των επιστημονικά προσδιορισμένων ορίων του εν λόγω εύρους, σε καταστάσεις μεικτών τύπων αλιείας και σύμφωνα με τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις, έχει μακροπρόθεσμα ως αποτέλεσμα τη μέγιστη βιώσιμη απόδοση (MSY) στο πλαίσιο των υφιστάμενων μέσων περιβαλλοντικών συνθηκών και χωρίς να θίγεται σημαντικά η αναπαραγωγική διαδικασία των σχετικών αποθεμάτων·
ε)«MSY Btrigger»: το κατώτατο σημείο αναφοράς για τη βιομάζα αποθέματος αναπαραγωγής κάτω από το οποίο πρέπει να ενεργοποιηθούν ειδικά και κατάλληλα μέτρα διαχείρισης προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα ποσοστά εκμετάλλευσης σε συνδυασμό με τις φυσικές διακυμάνσεις ανασυνιστούν τα αποθέματα σε επίπεδα ανώτερα εκείνων που είναι ικανά να αποφέρουν μακροπρόθεσμα μέγιστη βιώσιμη απόδοση·
στ)«αλιευτική δυνατότητα»: το ποσοτικοποιημένο νόμιμο δικαίωμα αλίευσης, εκπεφρασμένο ως αλιεύματα και/ή αλιευτική προσπάθεια.
Άρθρο 3
Στόχοι
1.Το πολυετές σχέδιο συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της κοινής αλιευτικής πολιτικής, οι οποίοι απαριθμούνται στο άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, ειδικότερα όσον αφορά την εφαρμογή της προληπτικής προσέγγισης στη διαχείριση της αλιείας, και έχει ως σκοπό να διασφαλίσει ότι η εκμετάλλευση των ζώντων θαλάσσιων βιολογικών πόρων αποκαθιστά και διατηρεί τους πληθυσμούς των αλιευόμενων ειδών πάνω από τα επίπεδα που μπορούν να αποφέρουν μέγιστη βιώσιμη απόδοση.
2.Το πολυετές σχέδιο παρέχει αποτελεσματικό, απλό και σταθερό πλαίσιο διαχείρισης για την εκμετάλλευση μικρών πελαγικών αποθεμάτων στην Αδριατική Θάλασσα.
3.Το πολυετές σχέδιο συμβάλλει στην εξάλειψη των απορρίψεων, μέσω της αποφυγής και της μείωσης, στο μέτρο του δυνατού, των ανεπιθύμητων αλιευμάτων, και στην υλοποίηση της υποχρέωσης εκφόρτωσης, η οποία θεσπίζεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, για τα είδη που υπόκεινται σε αυτήν και στα οποία εφαρμόζεται ο παρών κανονισμός.
4.Το πολυετές σχέδιο εφαρμόζει την οικοσυστημική προσέγγιση ως προς τη διαχείριση της αλιείας για να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις των αλιευτικών δραστηριοτήτων στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Συνάδει με την περιβαλλοντική νομοθεσία της Ένωσης, και ειδικότερα με τον στόχο της επίτευξης καλής περιβαλλοντικής κατάστασης έως το 2020, όπως προβλέπεται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 της οδηγίας 2008/56/ΕΚ.
5.Συγκεκριμένα, το πολυετές σχέδιο στοχεύει στο:
α)να διασφαλίσει ότι πληρούνται οι όροι που περιγράφονται στο χαρακτηριστικό ποιοτικής περιγραφής 3 που ορίζεται στο παράρτημα Ι της οδηγίας 2008/56/ΕΚ· και
β)να συμβάλει στην υλοποίηση των λοιπών σχετικών χαρακτηριστικών ποιοτικής περιγραφής που ορίζονται στο παράρτημα Ι της οδηγίας 2008/56/ΕΚ κατ’ αναλογία με τον ρόλο που διαδραματίζει η αλιεία στην υλοποίησή τους.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ II
ΣΤΟΧΟΙ, ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Άρθρο 4
Στόχοι για τον γαύρο και τη σαρδέλα
1.Ο στόχος θνησιμότητας λόγω αλιείας επιτυγχάνεται το συντομότερο δυνατό και σε προοδευτική, αυξητική βάση έως το 2020 για τα σχετικά αποθέματα και διατηρείται κατόπιν μέσα στα εύρη που ορίζονται στο παράρτημα I και σύμφωνα με τους σκοπούς που καθορίζονται στο άρθρο 3 παράγραφος 1.
2.Οι αλιευτικές δυνατότητες συνάδουν με τους στόχους εύρους τιμών θνησιμότητας λόγω αλιείας που καθορίζονται στο παράρτημα Ι στήλη Α του παρόντος κανονισμού.
3.Κατά παρέκκλιση από τις παραγράφους 1 και 2, οι αλιευτικές δυνατότητες μπορούν να καθορίζονται σε επίπεδα που αντιστοιχούν σε επίπεδα θνησιμότητας λόγω αλιείας κατώτερα εκείνων που ορίζονται στο παράρτημα I στήλη Α.
4.Κατά παρέκκλιση από τις παραγράφους 2 και 3, οι αλιευτικές δραστηριότητες ενός αποθέματος μπορούν να καθορίζονται σύμφωνα με το εύρος τιμών θνησιμότητας λόγω αλιείας που καθορίζονται στο παράρτημα Ι στήλη Β, υπό την προϋπόθεση ότι το σχετικό απόθεμα υπερβαίνει τα σημεία αναφοράς για την ελάχιστη βιομάζα αποθέματος αναπαραγωγής που καθορίζονται στο παράρτημα ΙΙ στήλη Α:
α)εάν, βάσει των επιστημονικών γνωμοδοτήσεων ή αποδείξεων, είναι αναγκαίο για την επίτευξη των στόχων που καθορίζονται στο άρθρο 3 όσον αφορά τη μεικτών τύπων αλιεία,
β)εάν, βάσει των επιστημονικών γνωμοδοτήσεων ή αποδείξεων, είναι αναγκαίο προκειμένου να αποφευχθεί η πρόκληση σοβαρής ζημίας σε ένα απόθεμα εξαιτίας της δυναμικής των αποθεμάτων εντός ενός ορισμένου είδους ή μεταξύ περισσοτέρων ειδών, ή
γ)προκειμένου να περιοριστούν οι διακυμάνσεις των αλιευτικών δυνατοτήτων μεταξύ διαδοχικών ετών σε 20 % κατ’ ανώτατο όριο.
Άρθρο 5
Μέτρα διασφάλισης
1.Τα σημεία αναφοράς διατήρησης, εκφρασμένα ως ελάχιστα και οριακά επίπεδα βιομάζας αποθέματος αναπαραγωγής, τα οποία πρέπει να εφαρμόζονται προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης αναπαραγωγική ικανότητα των σχετικών αποθεμάτων, καθορίζονται στο παράρτημα II.
2.Όταν, βάσει επιστημονικών γνωμοδοτήσεων, η αναπαραγωγική βιομάζα οποιουδήποτε από τα σχετικά αποθέματα είναι κατώτερη του ελάχιστου σημείου αναφοράς για τη βιομάζα αποθέματος αναπαραγωγής όπως καθορίζεται στο παράρτημα II στήλη Α του παρόντος κανονισμού, θεσπίζονται όλα τα κατάλληλα διορθωτικά μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η ταχεία επάνοδος του σχετικού αποθέματος σε επίπεδα ανώτερα από εκείνο που μπορεί να διασφαλίσει τη μέγιστη βιώσιμη απόδοση. Ειδικότερα, κατά παρέκκλιση από το άρθρο 4 παράγραφοι 2 και 4 του παρόντος κανονισμού, για να επιτευχθούν αυτά τα επίπεδα, οι αλιευτικές δυνατότητες για τα σχετικά αποθέματα καθορίζονται σε επίπεδο που συνάδει με θνησιμότητα λόγω αλιείας που είναι μικρότερη από το εύρος που καθορίζεται στο παράρτημα I στήλη Α του παρόντος κανονισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση της βιομάζας του εν λόγω αποθέματος.
3.Όταν, βάσει επιστημονικών γνωμοδοτήσεων, η βιομάζα αναπαραγωγής οποιουδήποτε από τα σχετικά αποθέματα είναι κατώτερη του οριακού σημείου αναφοράς για τη βιομάζα αποθέματος αναπαραγωγής (Blim) όπως καθορίζεται στο παράρτημα II στήλη Β του παρόντος κανονισμού, λαμβάνονται περαιτέρω διορθωτικά μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η ταχεία επάνοδος του σχετικού αποθέματος σε επίπεδα ανώτερα από εκείνο που μπορεί να διασφαλίσει μέγιστη βιώσιμη απόδοση. Ειδικότερα, τα εν λόγω διορθωτικά μέτρα, κατά παρέκκλιση από το άρθρο 4 παράγραφοι 2 και 4, δύνανται να περιλαμβάνουν την αναστολή της στοχευόμενης αλιείας του σχετικού αποθέματος, καθώς και την κατάλληλη μείωση των αλιευτικών δυνατοτήτων.
Άρθρο 6
Ειδικά μέτρα διατήρησης
Όταν οι επιστημονικές γνωμοδοτήσεις επισημαίνουν ότι απαιτούνται διορθωτικά μέτρα για τη διατήρηση οποιουδήποτε από τα μικρά πελαγικά αποθέματα που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού, ή στην περίπτωση του γαύρου και της σαρδέλας, όταν η βιομάζα αναπαραγωγής για οποιοδήποτε από αυτά τα αποθέματα για ένα συγκεκριμένο έτος βρίσκεται κάτω από τα σημεία αναφοράς διατήρησης που ορίζονται στο παράρτημα II στήλη Α του παρόντος κανονισμού, ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 16 του παρόντος κανονισμού και το άρθρο 18 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 όσον αφορά:
α)τα χαρακτηριστικά των αλιευτικών εργαλείων, και ιδίως το μέγεθος των ματιών (βρόχων), τον τρόπο κατασκευής των εργαλείων, το μέγεθος του εργαλείου, ή τη χρήση διατάξεων επιλεκτικότητας, προκειμένου για τη διασφάλιση ή τη βελτίωση της επιλεξιμότητας·
β)τη χρήση των αλιευτικών εργαλείων και το βάθος ανάπτυξης των εργαλείων, για τη διασφάλιση ή τη βελτίωση της επιλεξιμότητας·
γ)την απαγόρευση ή τον περιορισμό της αλιείας σε συγκεκριμένες περιοχές, προκειμένου να προστατεύονται οι γεννήτορες και τα ιχθύδια ή οι ιχθύες κάτω του ελάχιστου μεγέθους αναφοράς διατήρησης ή τα είδη ιχθύων εκτός αλιευτικού στόχου·
δ)την απαγόρευση ή τον περιορισμό της αλιείας ή της χρήσης ορισμένων τύπων αλιευτικών εργαλείων για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, προκειμένου να προστατεύονται οι γεννήτορες ή οι ιχθύες κάτω του ελάχιστου μεγέθους αναφοράς διατήρησης ή τα είδη ιχθύων εκτός αλιευτικού στόχου·
ε)τα ελάχιστα μεγέθη αναφοράς διατήρησης, προκειμένου να διασφαλίζεται η προστασία των νεαρών θαλάσσιων οργανισμών·
στ)άλλα χαρακτηριστικά που συνδέονται με την επιλεκτικότητα.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ III
ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΕΚΦΟΡΤΩΣΗΣ
Άρθρο 7
Διατάξεις σχετιζόμενες με την υποχρέωση εκφόρτωσης για μικρά πελαγικά είδη που αλιεύονται στην Αδριατική Θάλασσα
Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατʼ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 15 του παρόντος κανονισμού και το άρθρο 18 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 σχετικά με:
α)εξαιρέσεις από την εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης για είδη τα οποία εμφανίζουν υψηλά ποσοστά επιβίωσης σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία, λαμβανομένων υπόψη των χαρακτηριστικών των αλιευτικών εργαλείων, των αλιευτικών πρακτικών και του οικοσυστήματος, προκειμένου να διευκολύνεται η υλοποίηση της υποχρέωσης εκφόρτωσης· και
β)εξαιρέσεις de minimis, προκειμένου να καθίσταται δυνατή η υλοποίηση της υποχρέωσης εκφόρτωσης· τέτοιες εξαιρέσεις de minimis προβλέπονται για περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 15 παράγραφος 5 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 και σύμφωνα με τους όρους που διατυπώνονται σε αυτό·
γ)ειδικές διατάξεις για την τεκμηρίωση αλιευμάτων, ιδίως για την παρακολούθηση της υλοποίησης της υποχρέωσης εκφόρτωσης· και
δ)τον καθορισμό ελάχιστων μεγεθών αναφοράς διατήρησης, προκειμένου να διασφαλίζεται η προστασία των νεαρών θαλάσσιων οργανισμών.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΟΠΟΙΗΣΗ
Άρθρο 8
Περιφερειακή συνεργασία
1.Το άρθρο 18 παράγραφοι 1 έως 6 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 εφαρμόζεται στα μέτρα που αναφέρονται στα άρθρα 6 και 7 του παρόντος κανονισμού.
2.Για τους σκοπούς της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, τα κράτη μέλη που έχουν άμεσο διαχειριστικό συμφέρον δύνανται να υποβάλλουν κοινές συστάσεις σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, για πρώτη φορά το αργότερο δώδεκα μήνες μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού και, στη συνέχεια, δώδεκα μήνες από κάθε υποβολή της αξιολόγησης του σχεδίου, σύμφωνα με το άρθρο 14. Μπορούν επίσης να υποβάλλουν τέτοιες συστάσεις όταν το κρίνουν αναγκαίο, ιδίως σε περίπτωση αιφνίδιας αλλαγής στην κατάσταση οποιουδήποτε εκ των αποθεμάτων για τα οποία εφαρμόζεται ο παρών κανονισμός. Οι κοινές συστάσεις για μέτρα που αφορούν δεδομένο ημερολογιακό έτος υποβάλλονται το αργότερο έως την 1η Ιουνίου του προηγουμένου έτους.
3.Οι εξουσίες που ανατίθενται δυνάμει των άρθρων 6 και 7 του παρόντος κανονισμού δεν θίγουν τις εξουσίες που ανατίθενται στην Επιτροπή δυνάμει άλλων διατάξεων του ενωσιακού δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ V
ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗ
Άρθρο 9
Σχέση με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1224/2009
Τα μέτρα ελέγχου που προβλέπονται στο παρόν κεφάλαιο εφαρμόζονται επιπλέον εκείνων που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1224/2009, εκτός εάν προβλέπεται διαφορετικά στο παρόν κεφάλαιο.
Άρθρο 10
Προαναγγελία
1.Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 17 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009, η προαναγγελία που αναφέρεται στο εν λόγω άρθρο πραγματοποιείται τουλάχιστον μιάμιση ώρα πριν από την εκτιμώμενη ώρα άφιξης στον λιμένα. Οι αρμόδιες αρχές των παράκτιων κρατών μελών δύνανται, κατά περίπτωση, να χορηγούν άδεια για την είσοδο του σκάφους νωρίτερα στον λιμένα.
2.Η υποχρέωση προαναγγελίας ισχύει για τους πλοιάρχους αλιευτικών σκαφών της Ένωσης που διατηρούν επί του σκάφους τουλάχιστον έναν τόνο γαύρου ή έναν τόνο σαρδέλας.
Άρθρο 11
Σύστημα παρακολούθησης σκαφών
1.Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, η εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 9 παράγραφος 2) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 επεκτείνεται σε αλιευτικά σκάφη συνολικού μήκους οκτώ μέτρων και άνω τα οποία επιδίδονται στη στοχευμένη αλιεία μικρών πελαγικών ειδών στην Αδριατική.
2.Η εξαίρεση που προβλέπει το άρθρο 9 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 δεν ισχύει για σκάφη που επιδίδονται στη στοχευμένη αλιεία μικρών πελαγικών ειδών στην Αδριατική σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, ανεξαρτήτως μεγέθους.
Άρθρο 12
Ηλεκτρονική συμπλήρωση και διαβίβαση ημερολογίων αλιείας
1.Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, η υποχρέωση τήρησης ηλεκτρονικού ημερολογίου αλιείας και η διαβίβασή του με ηλεκτρονικά μέσα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα στην αρμόδια αρχή του κράτους μέλους σημαίας, η οποία προβλέπεται στο άρθρο 15 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009, επεκτείνεται σε πλοιάρχους αλιευτικών σκαφών της Ένωσης συνολικού μήκους οκτώ μέτρων και άνω τα οποία επιδίδονται στη στοχευμένη αλιεία γαύρου ή σαρδέλας.
2.Η εξαίρεση που προβλέπει το άρθρο 15 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 δεν ισχύει για πλοιάρχους σκαφών τα οποία επιδίδονται στη στοχευμένη αλιεία γαύρου ή σαρδέλας, ανεξαρτήτως μεγέθους.
Άρθρο 13
Καθορισμένοι λιμένες
Το ποσοτικό όριο ζώντος βάρους ειδών του σχετικού αποθέματος που υπάγεται στο πολυετές σχέδιο, άνω του οποίου ένα αλιευτικό σκάφος υποχρεούται να εκφορτώνει τα αλιεύματά του σε καθορισμένο λιμένα ή σε σημείο πλησίον της ακτής κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 43 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 ανέρχεται σε:
α)2000 kg γαύρου,
β)2000 kg σαρδέλας.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI
ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ
Άρθρο 14
Αξιολόγηση του πολυετούς σχεδίου
Πέντε έτη μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, και στη συνέχεια ανά πενταετία, η Επιτροπή εξασφαλίζει την αξιολόγηση των επιπτώσεων του πολυετούς σχεδίου επί των αποθεμάτων στα οποία εφαρμόζεται ο παρών κανονισμός και επί των αλιευτικών δραστηριοτήτων εκμετάλλευσης των εν λόγω αποθεμάτων. Η Επιτροπή υποβάλλει τα αποτελέσματα της εν λόγω αξιολόγησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII
ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 15
Άσκηση της εξουσιοδότησης
1.Η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στο παρόν άρθρο.
2.Η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που αναφέρεται στα άρθρα 6 και 7 ανατίθεται στην Επιτροπή για περίοδο επτά ετών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού. Η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση σχετικά με τις εξουσίες που της έχουν ανατεθεί το αργότερο εννέα μήνες πριν από τη λήξη της πενταετούς περιόδου. Η εξουσιοδότηση ανανεώνεται σιωπηρά για περιόδους ίσης διάρκειας, εκτός αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο προβάλουν αντιρρήσεις το αργότερο εντός τριών μηνών πριν από τη λήξη της κάθε περιόδου.
3.Η προβλεπόμενη στα άρθρα 6 και 7 εξουσιοδότηση δύναται να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο. Η απόφαση ανάκλησης περατώνει την εξουσιοδότηση που προσδιορίζεται στην εν λόγω απόφαση. Αρχίζει να παράγει αποτελέσματα την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευση της απόφασης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία που ορίζεται σε αυτήν. Δεν θίγει το κύρος των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που βρίσκονται ήδη σε ισχύ.
4.Πριν από την έκδοση κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, η Επιτροπή συμβουλεύεται εμπειρογνώμονες που ορίζονται από κάθε κράτος μέλος σύμφωνα με τις αρχές που καθορίζονται στη διοργανική συμφωνία για τη βελτίωση της νομοθεσίας της 13ης Απριλίου 2016.
5.Η Επιτροπή, μόλις εκδώσει κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, την κοινοποιεί ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.
6.Η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που εκδίδεται σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 τίθεται σε ισχύ μόνο εφόσον δεν διατυπωθεί αντίρρηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο εντός προθεσμίας δύο μηνών από την κοινοποίηση της εν λόγω πράξης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ή εάν, πριν από τη λήξη της περιόδου αυτής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενημερώσουν αμφότερα την Επιτροπή ότι δεν πρόκειται να προβάλουν αντιρρήσεις. Η προθεσμία αυτή παρατείνεται κατά δύο μήνες με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή του Συμβουλίου.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ VIII
ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 16
Έναρξη ισχύος
Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.
Βρυξέλλες,
Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Για το Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Ο Πρόεδρος