EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017DC0109

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ 1185/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2009, σχετικά με τις στατιστικές για τα γεωργικά φάρμακα

COM/2017/0109 final

Βρυξέλλες, 3.3.2017

COM(2017) 109 final

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ 1185/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2009, σχετικά με τις στατιστικές για τα γεωργικά φάρμακα


1.Εισαγωγή

Το άρθρο 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1185/2009 (εφεξής «ο κανονισμός») του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις στατιστικές για τα γεωργικά φάρμακα 1 ορίζει τα εξής:

«Η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο κάθε πέντε έτη. Η έκθεση αυτή αξιολογεί ιδίως την ποιότητα των διαβιβαζόμενων στοιχείων, όπως αναφέρεται στο άρθρο 4, τις μεθόδους συλλογής δεδομένων, τον φόρτο των επιχειρήσεων, των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και των εθνικών διοικήσεων, και τη χρησιμότητα των εν λόγω στατιστικών στο πλαίσιο της θεματικής στρατηγικής για την αειφόρο χρήση των φυτοφαρμάκων, ιδίως ενόψει των στόχων που εκτίθενται στο άρθρο 1. Εμπεριέχει, αν χρειαστεί, προτάσεις για την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων και των μεθόδων συλλογής δεδομένων προκειμένου να βελτιωθεί το εύρος κάλυψης και η συγκρισιμότητα των στοιχείων και για την ελάφρυνση του φόρτου των επιχειρήσεων, των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και των εθνικών διοικήσεων. Η πρώτη έκθεση υποβάλλεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016.»

2.Κάλυψη και περιεχόμενο

Σύμφωνα με το άρθρο 2 στοιχείο α) του κανονισμού, ο όρος «γεωργικά φάρμακα» αναφέρεται σε φυτοπροστατευτικό προϊόν (PPP) κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 2  ή σε βιοκτόνο κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 1 της οδηγίας 98/8/ΕΚ 3 . Ο κανονισμός ορίζει ότι τα κράτη μέλη οφείλουν να διαβιβάζουν σε ετήσια βάση στην Επιτροπή τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τα γεωργικά φάρμακα που διατίθενται στην αγορά κάθε έτος (στατιστικές για τις πωλήσεις γεωργικών φαρμάκων). Επιπλέον, θα πρέπει να παρέχουν στατιστικές για τα γεωργικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη γεωργία (στατιστικές για τη χρήση γεωργικών φαρμάκων) σε πενταετή βάση. Στα στοιχεία αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνονται και εμπιστευτικά δεδομένα. Επίσης, τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποβάλλουν στην Επιτροπή εκθέσεις σχετικά με την ποιότητα των διαβιβαζόμενων στοιχείων, και η Επιτροπή με τη σειρά της πρέπει να αξιολογεί την ποιότητα αυτών στοιχείων αυτών.

2.1.Στατιστικές για τις πωλήσεις γεωργικών φαρμάκων

Για τα γεωργικά φάρμακα που διατίθενται στην αγορά, η περίοδος αναφοράς είναι το ημερολογιακό έτος. Η πρώτη περίοδος αναφοράς είναι το δεύτερο ημερολογιακό έτος μετά την 30η Δεκεμβρίου 2009. Τα στοιχεία πρέπει να διαβιβάζονται εντός 12 μηνών από το τέλος του έτους αναφοράς, ενώ οι εκθέσεις ποιότητας πρέπει να υποβάλλονται μετά από 3 μήνες. Τα στοιχεία και οι εκθέσεις ποιότητας που έχουν διαβιβαστεί μέχρι τώρα καλύπτουν τα έτη αναφοράς 2011 έως και 2014.

2.2.Στατιστικές για τη χρήση γεωργικών φαρμάκων

Όσον αφορά τις στατιστικές για τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων στη γεωργία, η περίοδος αναφοράς πρέπει να είναι μια περίοδος 12 μηνών κατ’ ανώτατο όριο εντός κάθε πενταετίας. Η πρώτη πενταετία αρχίζει το πρώτο ημερολογιακό έτος μετά την 30η Δεκεμβρίου 2009. Τα εν λόγω στοιχεία και οι εκθέσεις ποιότητας αναμένονται εντός 12 μηνών από το πέρας κάθε πενταετίας. Συνεπώς, η διαβίβαση των στοιχείων και οι εκθέσεις ποιότητας για την πρώτη πενταετία (έτη αναφοράς 2010-2014) ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2015.

Για αμφότερα τα σύνολα στοιχείων, η Επιτροπή πρέπει να προβεί σε συγκεντρωτική παρουσίαση των στοιχείων πριν από τη δημοσίευσή τους, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την προστασία των εμπιστευτικών στοιχεία που υποβάλλουν τα κράτη μέλη. Αυτό σημαίνει ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να παρουσιάσει στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις επιμέρους δραστικές ουσίες.

Τα ακόλουθα κεφάλαια παρέχουν μια συνολική αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων για τις πωλήσεις γεωργικών φαρμάκων που έχουν διαβιβάσει τα κράτη μέλη. Η αξιολόγηση βασίζεται στις εκθέσεις ποιότητας που υποβλήθηκαν από τα κράτη μέλη, όπως απαιτείται από το άρθρο 4 του κανονισμού. Τα κριτήρια ποιότητας που εφαρμόζονται καθορίζονται στο άρθρο 12 παράγραφος 1 Στατιστική ποιότητα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 223/2009 4 . Η επικύρωση των εκθέσεων σχετικά με την ποιότητα των στατιστικών για τη χρήση γεωργικών φαρμάκων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και, ως εκ τούτου, δεν αναλύονται κατωτέρω οι εν λόγω εκθέσεις.

2.3.Μέθοδοι συλλογής στοιχείων και πηγές

Για περισσότερα από τα 28 κράτη μέλη και τη Νορβηγία, όλα τα υποκείμενα πρωτογενή στοιχεία για τις πωλήσεις γεωργικών φαρμάκων προέρχονται από διοικητικές πηγές και η υποβολή τους είναι υποχρεωτική βάσει του νόμου. Όλες οι χώρες εκτός από τη Δανία, τη Σλοβενία και τη Νορβηγία θεωρούν ότι όλες οι πληροφορίες που αφορούν μεμονωμένα άτομα που απαντούν στην έρευνα είναι εμπιστευτικές. Οι περισσότερες χώρες δεν διαθέτουν δημόσιες βάσεις δεδομένων και τα συγκεντρωτικά στοιχεία είναι συνήθως διαθέσιμα στις στατιστικές δημοσιεύσεις και/ή στις ιστοσελίδες. Στο Βέλγιο και τη Νορβηγία η διάθεση επιμέρους στοιχείων γίνεται κατόπιν αίτησης. Δεδομένου ότι η Ελβετία έχει παρέκκλιση, δεν υπάρχουν εκθέσεις ποιότητας. Περισσότερες λεπτομέρειες παρατίθενται στο παράρτημα I.

2.4.Ποιότητα των διαβιβαζόμενων στοιχείων

Όλα τα κράτη μέλη, καθώς η Ελβετία και η Νορβηγία συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις όσον αφορά την κάλυψη και την έγκαιρη υποβολή των στοιχείων τους. Οι περισσότερες χώρες παρέχουν τα σύνολα στοιχείων τους εγκαίρως και αντιδρούν σε πνεύμα καλής συνεργασίας όταν απαιτούνται περαιτέρω έλεγχοι ή διορθώσεις.

Όσον αφορά την ακρίβεια, την αξιοπιστία και τη συγκρισιμότητα, οι περισσότερες χώρες δήλωσαν ότι, εφόσον τα πρωτογενή στοιχεία τους για τις πωλήσεις γεωργικών φαρμάκων συγκεντρώθηκαν από διοικητικές πηγές ή από τους κατόχους άδειας, θεώρησαν ότι τα κοινοποιηθέντα στοιχεία ήταν ακριβή. Επιπλέον, δεν τίθεται θέμα σφάλματος δειγματοληψίας, καθώς συλλέχθηκαν μόνο οι πραγματικές διοικητικές τιμές και δεν χρησιμοποιήθηκαν εκτιμήσεις ή δείγματα. Ωστόσο, χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικές μέθοδοι συλλογής στοιχείων.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θεωρεί ότι τα πρωτογενή στοιχεία για τις πωλήσεις γεωργικών φαρμάκων είναι ακριβή και αξιόπιστα, δεδομένου ότι δεν έγιναν υπολογισμοί ή εκτιμήσεις για τις τιμές τις οποίες προορίζονταν να μετρήσουν οι στατιστικές. Κατά συνέπεια, τα συγκεντρωτικά στοιχεία για τις πωλήσεις γεωργικών φαρμάκων θεωρούνται επίσης ακριβή και αξιόπιστα.

Σε γενικές γραμμές, οι περισσότερες χώρες υπέβαλαν στοιχεία λαμβάνοντας τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα που απαιτούνται για την εξασφάλιση της στατιστικής ποιότητας των στοιχείων τους:

συχνή επανεξέταση και επικαιροποίηση των ερωτηματολογίων τους·

συνεκτίμηση προβλημάτων που είχαν αναφερθεί και συστάσεις που είχαν διατυπωθεί από τους απαντήσαντες κατά τα προηγούμενα έτη·

χρήση πλήρους καταλόγου των επιτρεπόμενων προϊόντων·

υπαγωγή των στοιχείων σε εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου ποιότητας·

αποθήκευση των στοιχείων σε ασφαλές περιβάλλον στις περιπτώσεις που τα στοιχεία αυτά προστατεύονται από το στατιστικό απόρρητο.

Τα στοιχεία για τις πωλήσεις γεωργικών φαρμάκων παρέχουν μια καλή ποιοτική εκτίμηση της συνολικής ποσότητας των γεωργικών φαρμάκων που διατίθενται στην αγορά σε εθνικό επίπεδο. Μπορούν να παρουσιάζουν τις τάσεις όσον αφορά τους νέους τύπους γεωργικών φαρμάκων, τη χρονική εξέλιξη των ποσοτήτων των γεωργικών φαρμάκων και τους συνακόλουθους κινδύνους για τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Οι σχετικές εκτιμήσεις θα μπορούσαν να βελτιωθούν στο μέλλον, κάνοντας διάκριση μεταξύ των επαγγελματικών αδειών και των αδειών για σκοπούς οικιακής κηπουρικής (δηλαδή, μεταξύ γεωργικών και μη γεωργικών σκοπών, αντιστοίχως). Θα μπορούσαν επίσης να προβλεφθούν συμπληρωματικοί έλεγχοι σχετικά με την ποιότητα των στοιχείων που αφορούν τους όγκους των εναπομείναντων αποθεμάτων. Για περισσότερες πληροφορίες βλ. το παράρτημα ΙΙ.

3.καταλληλοτητα — χρησιμότητα των στατιστικών στοιχείων και διάδοση

3.1.Πληροφορίες που ελήφθησαν από τα ενδιαφερόμενα μέρη

Από διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής και τους οργανισμούς προέκυψαν τα ακόλουθα σημαντικά σημεία προς εξέταση:

Οιαδήποτε νομοθεσία διέπει τις στατιστικές σχετικά με τα γεωργικά φάρμακα θα πρέπει να καλύπτει τις στατιστικές για τους εναρμονισμένους δείκτες κινδύνου, οι οποίοι πρέπει να θεσπίζονται από την Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 15 της οδηγίας για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων (SUD) 5 , και θα πρέπει να διευκολύνει τον υπολογισμό δεικτών κινδύνου «με τη χρησιμοποίηση των στατιστικών στοιχείων που έχουν συλλεχθεί». Το καθήκον της συλλογής στατιστικών στοιχείων για τα γεωργικά φάρμακα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως πλήρως διαχωρισμένο από το καθήκον της χρησιμοποίησης των εν λόγω στοιχείων για τον υπολογισμό του κινδύνου. Θα φαινόταν λογικό να γίνουν πρώτα γνωστοί οι δείκτες κινδύνου, προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τα στοιχεία που συλλέγονται για τον σκοπό αυτό. Κρίνονται αναγκαίες περαιτέρω συζητήσεις και πρέπει επίσης να ζητηθεί η γνώμη των κρατών μελών στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας SUD.

Τα ενδιαφερόμενα μέρη προτείνουν να προσαρμοστεί η νομοθεσία, έτσι ώστε να είναι δυνατή η δημοσιοποίηση των στοιχείων που συγκεντρώνονται σε χαμηλότερο επίπεδο, δεδομένου ότι μπορεί να είναι απαραίτητα για τον υπολογισμό των δεικτών κινδύνου. Έχει αναγνωριστεί η δυσκολία της συλλογής αξιόπιστων στοιχείων σχετικά με τη χρήση γεωργικών φαρμάκων από γεωργούς, και το κόστος που συνεπάγεται για τα κράτη μέλη η συλλογή αυτή, όπως και η δυσκολία να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με το ποιες καλλιέργειες είναι σημαντικές, καθώς οι καλλιέργειες ενδέχεται να παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των διαφόρων κλιματικών ζωνών στην Ευρώπη.

Τα γεωργικά φάρμακα αποτελούν αιτία ρύπανσης και έχουν άμεσες επιπτώσεις, ιδιαίτερα στην κατάσταση της βιοποικιλότητας, στα υδατικά συστήματα και στα εδάφη. Για να εξασφαλιστεί ότι οι επιπτώσεις αυτές εξετάζονται δεόντως, είναι απαραίτητο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι σε θέση να υπολογίζουν τον κίνδυνο και το επίπεδο της ρύπανσης από γεωργικά φάρμακα. Αυτό θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στην καλύτερη εφαρμογή των εργαλείων της ισχύουσας περιβαλλοντικής πολιτικής και στον προσδιορισμό των κενών πολιτικής που εξακολουθούν να υφίστανται με στόχο την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών πιέσεων που προκαλούν τα γεωργικά φάρμακα. Επί του παρόντος, οι πολιτικές που αφορούν οι ανάγκες για στοιχεία είναι η στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα το 2020, η κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ), η οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα και η θεματική στρατηγική για το έδαφος.

Οι στατιστικές για τα γεωργικά φάρμακα είναι υπερβολικά συγκεντρωτικές για να τροφοδοτούν αποτελεσματικά τις εκτιμήσεις περιβαλλοντικού κινδύνου, Για μια εμπεριστατωμένη ανάλυση των επιπτώσεων της εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων στα οικοσυστήματα θα απαιτούνταν στοιχεία σχετικά με τις συγκεκριμένες δραστικές ουσίες που υπάρχουν στα γεωργικά φάρμακα τα οποία εφαρμόζονται στις καλλιέργειες, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τους τύπους των οικοσυστημάτων στα οποία βρίσκονται εν λόγω καλλιέργειες. Τα στοιχεία για την επικινδυνότητα, δηλαδή τις (οικο)τοξικολογικές ιδιότητες, αφορούν συγκεκριμένα τις δραστικές ουσίες. Συνεπώς, ο μοναδικός τρόπος να συνδυαστούν αποδοτικά τα στοιχεία που αφορούν την επικινδυνότητα με τα στοιχεία που αφορούν την έκθεση για να γίνει κατανοητός ο κίνδυνος είναι να υπάρχουν στοιχεία σχετικά με τα ποσοστά εφαρμογής για συγκεκριμένες δραστικές ουσίες γεωργικών φαρμάκων ανά καλλιέργεια, περιοχή και τύπο οικοσυστήματος. Επιπλέον, θα πρέπει να εφαρμοστούν μέθοδοι εκτίμησης του σωρευτικού κινδύνου για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα μείγματα των δραστικών ουσιών, των αντιφυτοτοξικών και των συνεργιστικών αλληλεπιδρούν μεταξύ τους ώστε να παράγουν συνδυασμένα αποτελέσματα στα (γεωργικά φάρμακα).

Ο κανονισμός δεν απαιτεί πληροφορίες από τα κράτη μέλη σχετικά με το είδος του οικοσυστήματος εντός του οποίου εφαρμόζονται οι ουσίες. Ο αντίκτυπος των μειγμάτων δραστικών ουσιών στο οικοσύστημα στο οποίο βρίσκεται μια καλλιέργεια εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του εν λόγω οικοσυστήματος, συμπεριλαμβανομένων τόσο των βιοτικών και αβιοτικών χαρακτηριστικών. Το έργο «χαρτογράφηση και αξιολόγηση των οικοσυστημάτων και των υπηρεσιών τους» 6 παρουσιάζει μια συμφωνημένη τυπολογία οικοσυστημάτων. Η τυπολογία αυτή θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για τις εκθέσεις των κρατών μελών σχετικά με την εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων ανά τύπο οικοσυστήματος και να εμπλουτίσει τις γνώσεις μας σχετικά με τους κινδύνους των γεωργικών φαρμάκων για το περιβάλλον. Απαιτείται εμπεριστατωμένη ανάλυση των κινδύνων για το περιβάλλον που οφείλονται στη χρήση γεωργικών φαρμάκων για τη στήριξη της συγκριτικής αξιολόγησης των υποψηφίων για υποκατάσταση ουσιών, όπως προβλέπεται στο άρθρο 50 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 σχετικά με τη διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά. Αυτό δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί με τα στοιχεία που είναι σήμερα διαθέσιμα.

Αν υπάρξουν διαθέσιμες στατιστικές για τα γεωργικά φάρμακα σε επαρκώς αναλυτικό επίπεδο, θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά χρήσιμες για τη διεξαγωγή εκ των υστέρων αξιολογήσεων κινδύνου των πραγματικών επιπέδων κινδύνου που αναμένονται από τη συνολική χρήση των γεωργικών φαρμάκων στην ΕΕ, για την υγεία του ανθρώπου και των ζώων και για το περιβάλλον. Με τον τρόπο αυτό, θα ήταν δυνατόν οι εκτιμήσεις των τάσεων με βάση τους κινδύνους να συμπληρώνουν τις εκτιμήσεις βάσει των πωλήσεων. Καθώς κάθε δραστική ουσία γεωργικού φαρμάκου έχει διαφορετική τοξικότητα και πιθανότητα έκθεσης, οι τάσεις με βάση τους κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου και των ζώων και των διάφορων στοχευόμενων ομάδων οργανισμών θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα πολύτιμες για την υποστήριξη των πολιτικών της ΕΕ που αφορούν τη δημόσια υγεία, την προστασία των καταναλωτών, την υγεία των ζώων και την προστασία του περιβάλλοντος. Οι εν λόγω εκτιμήσεις θα συμπλήρωναν τις ετήσιες εκτιμήσεις του κινδύνου για τους καταναλωτές από τα όρια των καταλοίπων γεωργικών φαρμάκων που παρακολουθούνται από τα κράτη μέλη.

Η ισορροπία μεταξύ απορρήτου και καταλληλότητας ή χρησιμότητας των στοιχείων θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη διερεύνηση των διαφόρων επιλογών συγκέντρωσης, π.χ. με βάση την τοξικότητα και τον τρόπο χρήσης τους. Προτείνεται, κατά συνέπεια, διάλογος μεταξύ των υπηρεσιών της Επιτροπής, των οργανισμών και άλλων σχετικών παραγόντων για τη διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μεγιστοποίηση της καταλληλότητας και της χρησιμότητας των στοιχείων στο μέλλον.

3.2.Μελέτες σχετικά με τη μη γεωργική χρήση των γεωργικών φαρμάκων

Η γεωργία είναι ο πλέον προφανής και, κατά πάσα πιθανότητα, ο μεγαλύτερος επαγγελματικός τομέας στον οποίο γίνεται χρήση γεωργικών φαρμάκων. Ωστόσο, άλλοι επαγγελματίες ή ερασιτέχνες χρήστες μπορούν επίσης να συμβάλουν, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, στη συνολική ποσότητα των χρησιμοποιούμενων γεωργικών φαρμάκων.
Η σύγκριση των ποσοτήτων γεωργικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη γεωργία με τη συνολική ποσότητα που διοχετεύθηκε στην αγορά προβλέπεται στην έκθεση σχετικά με την ποιότητα που θα συνοδεύει τα στοιχεία για τη χρήση γεωργικών φαρμάκων στη γεωργία. O κανονισμός καλύπτει τόσο τα ετήσια στατιστικά στοιχεία για τη διάθεση των γεωργικών φαρμάκων στην αγορά όσο και τα στατιστικά στοιχεία για τη γεωργική τους χρήση. Υπάρχει έλλειψη συνέπειας μεταξύ των δύο αυτών συνόλων, δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία πληροφορία σχετικά με τα γεωργικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για μη γεωργικούς σκοπούς. Αυτό επισημάνθηκε επίσης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που προηγήθηκαν της έγκρισης του κανονισμού, και, για τον λόγο αυτό, προστέθηκε μία περίπτωση στο τμήμα 6 (έκθεση σχετικά με την ποιότητα) του παραρτήματος II του κανονισμού:
συνοπτική περιγραφή των εμπορικών μη γεωργικών χρήσεων των γεωργικών φαρμάκων, όπως προκύπτει από τις πιλοτικές μελέτες που διεξάγει η Επιτροπή (Eurostat).

Εικόνα 1. Επισκόπηση των διαφόρων χρήσεων των γεωργικών φαρμάκων

Το 2011 η Επιτροπή χορήγησε επιδοτήσεις για πιλοτικές έρευνες με σκοπό την αξιολόγηση των εμπορικών και των μη εμπορικών μη γεωργικών χρήσεων των γεωργικών φαρμάκων. Πέντε χώρες (Βέλγιο, Ιταλία, Λιθουανία, Λετονία και Ρουμανία) υπέβαλαν αίτηση επιδότησης. Επιπλέον, η Επιτροπή γνωρίζει ότι οι ανάλογες έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί στις Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι πιλοτικές έρευνες εστιάζεται σε τομείς όπως:

-διαμορφωμένες περιοχές φυσικού τοπίου ή κήποι, περιοχές εξωτερικών δραστηριοτήτων αναψυχής, πάρκα·

-περιοχές και εγκαταστάσεις αθλητικών δραστηριοτήτων, δραστηριοτήτων αναψυχής·

-σιδηρόδρομοι·

-αυτοκινητόδρομοι και δρόμοι·

-αερολιμένες και οι θαλάσσιοι λιμένες·

-αρχαιολογικοί χώροι·

-καλλιεργητές οικογενειακών κήπων/ερασιτέχνες αγρότες·

-κρατικά δάση·

-κήποι και πάρκα·

-άλλα.

Τα βασικά διδάγματα που προέκυψαν από τα πρώτα στάδιο της δράσης και από τις πιλοτικές έρευνες είναι τα εξής:

1.παρατηρείται μεγάλη ποικιλομορφία στα μοντέλα μη γεωργικών χρήσεων των γεωργικών φαρμάκων μεταξύ των κρατών μελών ή ακόμη και μεταξύ των εθνικών περιοχών·

2.οι βασικοί τομείς χρήσης μπορούν να εντοπιστούν και είναι κοινοί στα περισσότερα κράτη μέλη·

3.ένας περιορισμένος κατάλογος δραστικών ουσιών συνδέονται με τις βασικές χρήσεις·

4.οι διάφοροι τομείς χρήσης απαιτούν διαφορετικές μεθόδους συλλογής στοιχείων ή συνδυασμό των μεθόδων.

Παρά την προφανή ποικιλομορφία των εθνικών ή περιφερειακών καταστάσεων, ορισμένοι βασικοί συντελεστές είναι κοινοί για όλα τα κράτη μέλη και θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση για όλες τις έρευνες για τη χρήση γεωργικών φαρμάκων σε μη γεωργικούς τομείς. Αυτοί είναι:

1.οικιστικές περιοχές (συμπεριλαμβανομένων των κατοικιών & των κήπων)·

2.δημόσιοι χώροι (συμπεριλαμβανομένων των γηπέδων γκολφ)·

3.βιομηχανικές περιοχές·

4.υποδομές·

5.δάση

Αυτοί οι τομείς δραστηριότητας θα πρέπει να καλύπτονται κατά προτεραιότητα και θα πρέπει να αποτελούν τη βάση για τη σύγκριση των στατιστικών για τις μη γεωργικές χρήσεις μεταξύ των κρατών μελών ή των περιφερειών.

3.3.Επέκταση του πεδίου εφαρμογής του κανονισμού

Η αιτιολογική σκέψη 5) του κανονισμού προβλέπει την επέκταση του πεδίου εφαρμογής για την κάλυψη των βιοκτόνων. Στην έκθεση της 7 για τη βιώσιμη χρήση των βιοκτόνων, η Επιτροπή δήλωσε ότι δεν κρίνεται σκόπιμο να επεκταθεί απλώς το πεδίο της SUD στα βιοκτόνα. Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή θεωρεί επίσης ότι δεν είναι αναγκαίο να επεκταθεί το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού στα βιοκτόνα, ακόμα και να αυτή ήταν η αρχική πρόθεση.

4.Κόστος και επιβάρυνση

Το κόστος και η διοικητική επιβάρυνση από τις έρευνες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την επιλεγείσα μέθοδο έρευνας.

Σε πολλά κράτη μέλη οι στατιστικές για τις πωλήσεις γεωργικών φαρμάκων εξαρτώνται από τα διοικητικά στοιχεία που τηρούν οι αρμόδιες για τα γεωργικά φάρμακα αρχές ή οι κάτοχοι των εγκρίσεων γεωργικών φαρμάκων (βλ. παράρτημα Ι). Αυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες συνδέονται με την επικοινωνία με τις αρχές ή με τους συχνά περιορισμένους σε αριθμό κατόχους άδειας που ζητούν τα στοιχεία τα οποία, στη συνέχεια, επεξεργάζονται. Ενώ δεν υπάρχουν διαθέσιμα πραγματικά στοιχεία από όλα τα κράτη μέλη, τόσο οι ημέρες εργασίες όσο και οι πραγματικές δαπάνες που αναφέρονται είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, σχετικά περιορισμένες. Δηλώθηκε επίσης ότι οι δαπάνες και η επιβάρυνση για τις μονάδες αναφοράς είναι αρκετά λογικές, καθώς τα απαιτούμενα στοιχεία πρέπει να καταγράφονται ούτως ή άλλως σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1107/2009.

Οι στατιστικές για τη χρήση γεωργικών φαρμάκων απαιτούν την καταγραφή των πληροφοριών σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης, γεγονός που οδηγεί σε μεγαλύτερη επιβάρυνση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συσταθεί δείγμα, να καταρτιστούν ερωτηματολόγια και να σταλούν ερευνητές για να πάρουν συνεντεύξεις ή επιστολές στην περίπτωση που δεν έχει αναπτυχθεί ηλεκτρονικό σύστημα συλλογής. Οι συνολικές δαπάνες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη μέθοδο που έχει επιλεγεί, η οποία μπορεί να διαπιστωθεί και από τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην Επιτροπή. Δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν από τις εκθέσεις συμπεράσματα σχετικά με τις δαπάνες, διότι δεν υπάρχουν επαρκώς λεπτομερή στοιχεία για τον σκοπό αυτό.

Όπως εξηγείται, τα στοιχεία στις περισσότερες χώρες προέρχονται απευθείας από τους γεωργούς. Βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009, οι επαγγελματίες χρήστες (γεωργοί ή επιχειρηματίες) πρέπει να τηρούν αρχεία σχετικά με τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων στην οποία προβαίνουν. Αυτό σημαίνει ότι τα στοιχεία θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμα όταν ο γεωργός πρέπει να απαντήσει στον ερευνητή ή να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο. Αυτό αντικατοπτρίζεται στις εκθέσεις ποιότητας, από τις οποίες σε πολλές περιπτώσεις προκύπτει ότι οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις χρειάζονται λίγο χρόνο — από 15 λεπτά έως περίπου 2 ώρες ανά έρευνα (κάθε 5 χρόνια) — για τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων.

5.Εμπειρία από τα πρώτα πέντε έτη

Στοιχεία σχετικά με τις πωλήσεις γεωργικών φαρμάκων έχουν διαβιβαστεί σε ετήσια βάση από τον Δεκέμβριο του 2012 (στοιχεία του 2011). Παρά ορισμένα αρχικά τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν εντός της Επιτροπής, οι διαδικασίες είναι πλέον ώριμες και λειτουργούν ικανοποιητικά. Τα πρώτα στοιχεία σχετικά με τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων διαβιβάστηκαν στην Επιτροπή στα τέλη του 2015. Μέχρι σήμερα, λόγω του πολύ μεγάλου όγκου περίπλοκων στοιχείων, δεν έχει καταστεί ακόμα δυνατή η πλήρης επεξεργασία των στοιχείων, γεγονός που σημαίνει ότι τα στοιχεία δεν είναι ακόμα διαθέσιμα στους χρήστες. Κατά συνέπεια, δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί αξιολόγηση της χρησιμότητάς τους. Εντούτοις, στη συνέχεια παρατίθενται ορισμένες παρατηρηθείσες αδυναμίες και συστάσεις.

5.1.Διαθεσιμότητα λεπτομερών στοιχείων για τα γεωργικά φάρμακα

Ο κανονισμός απαγορεύει τη δημοσιοποίηση στοιχείων που αφορούν τις επιμέρους δραστικές ουσίες. Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 4: «Για λόγους εμπιστευτικότητας, η Επιτροπή (Eurostat) προβαίνει σε συγκεντρωτική παρουσίαση των στοιχείων, πριν από τη δημοσίευσή τους, σύμφωνα με τις χημικές κλάσεις ή κατηγορίες των προϊόντων, όπως αναφέρεται στο Παράρτημα ΙΙΙ, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την προστασία των εμπιστευτικών δεδομένων στο επίπεδο εκάστου κράτους μέλους. Τα εμπιστευτικά δεδομένα χρησιμοποιούνται από τις εθνικές αρχές και την Επιτροπή (Eurostat) αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς, σύμφωνα με το άρθρο 20 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 223/2009. »

Κατά συνέπεια, η Επιτροπή δεν μπορεί να δημοσιεύσει τα στοιχεία που αφορούν επιμέρους δραστικές ουσίες. Επιπλέον, τα συγκεντρωτικά στοιχεία δεν μπορούν να διαδίδονται αν υπάρχει άμεσος ή έμμεσος κίνδυνος αναγνώρισης των στατιστικών μονάδων, πρόκειται για γενικό κανόνα της στατιστικής για την προστασία του απορρήτου των στοιχείων.

Αν οι στατιστικές για τις πωλήσεις συλλέγονταν από τους πωλητές λιανικής, θα υπήρχε μεγάλος αριθμός στατιστικών μονάδων, γεγονός που δεν θα δημιουργούσε σημαντικά ζητήματα εμπιστευτικότητας των στοιχείων. Ωστόσο, έχει καταστεί προφανές ότι τα περισσότερα κράτη μέλη συλλέγουν τα στοιχεία απευθείας από τους κατόχους των αδειών. Αυτό γίνεται είτε με τη μορφή διοικητικών στοιχείων που έχουν διαβιβαστεί στις αρχές φυτοφαρμάκων είτε μέσω ερωτηματολογίου. Για τις περισσότερες δραστικές ουσίες, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένας μόνο πάροχος στοιχείων, κάτι που συνεπάγεται την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών. Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές κατηγορίες με λίγες μόνον ουσίες, ή ότι ο παραγωγός/εισαγωγέας είναι ο ίδιος για πολλές ουσίες της ομάδας, έχει δημιουργήσει μια κατάσταση όπου ένας σημαντικός αριθμός συγκεντρωτικών στοιχείων στα υψηλότερα επίπεδα είναι επίσης εμπιστευτικός. Η Επιτροπή θεωρεί ότι τα στοιχεία σχετικά με τις πωλήσεις που απαιτούνται νόμιμα βάσει του κανονισμού συλλέγονται με επιτυχία από τις χώρες και διαβιβάζονται στην Επιτροπή. Η Επιτροπή θεωρεί επίσης ότι η συνολική ποιότητα των στοιχείων είναι καλή. Ωστόσο, η εφαρμογή των κανόνων περί εμπιστευτικότητας σε ένα σημαντικό ποσοστό στοιχείων μειώνει την αξία των στατιστικών πληροφοριών που παρέχονται στους χρήστες. Επομένως, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ο κανονισμός εξυπηρετεί ικανοποιητικά τις ανάγκες των χρηστών.

5.2.Στατιστικές για τις πωλήσεις γεωργικών φαρμάκων

Η σύγκριση των πωλήσεων γεωργικών φαρμάκων μεταξύ χωρών και διαχρονικά δεν είναι απλή, διότι εξωτερικοί παράγοντες, όπως οι κλιματικές συνθήκες, το έδαφος και οι μέθοδοι παραγωγής, μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στους τύπους και τις ποσότητες γεωργικών φαρμάκων που απαιτούνται.

Ένα γεωργικό φάρμακο ενδέχεται να χρησιμοποιείται τελικά σε άλλη χώρα από αυτή στην οποία πωλείται, ενώ ενδέχεται επίσης τα γεωργικά φάρμακα να πωλούνται απευθείας στους γεωργούς από πωλητές λιανικής που βρίσκονται σε γειτονικές χώρες. Αυτό μπορεί να αντιστοιχεί μόνο σε έναν μικρό μέρος των συνολικών πωλήσεων γεωργικών φαρμάκων, αλλά οι ποσότητες αυτές δεν αντιπροσωπεύονται σωστά στις στατιστικές πωλήσεων. Μπορεί επίσης να υπάρξει καθυστέρηση μεταξύ της πώλησης του γεωργικού φαρμάκου και της χρήσης του, ανάλογα με το αν αγοράζεται για αποθεματοποίηση ή για άμεση χρήση.

Πολλοί χρήστες επιθυμούν να διαθέτουν λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τις ποσότητες των επιμέρους δραστικών ουσιών που πωλούνται. Ωστόσο, ούτε η Επιτροπή ούτε οι εθνικές στατιστικές υπηρεσίες δεν μπορούν να παράσχουν τις πληροφορίες αυτές καθώς πρέπει να συμμορφώνονται με τον κανονισμό και τους κανόνες περί εμπιστευτικότητας.

Ο κανονισμός είναι, όπως περιγράφεται ανωτέρω, πολύ περιοριστικός όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή μπορεί να διαδίδει τα στοιχεία. Όλα τα στοιχεία πρέπει να συγκεντρώνονται σε κατηγορίες και ομάδες, ανεξάρτητα από το εάν τα στοιχεία θεωρούνται εμπιστευτικά από τα κράτη μέλη. Επιπλέον, η Επιτροπή δεν μπορεί να αποκλίνει από τις κατηγορίες που καθορίζονται στο παράρτημα ΙΙΙ του κανονισμού.

Καθώς οι χρήστες συχνά ενδιαφέρονται για συγκεκριμένες δραστικές ουσίες ή ομάδες ουσιών που διαφέρουν από τις προκαθορισμένες κατηγορίες, ο κανονισμός θα μπορούσε να θεωρηθεί υπερβολικά περιοριστικός, καθώς δεν επιτρέπει να γίνουν οι σωστές αναλύσεις. Ένα καλό παράδειγμα είναι οι πρόσφατες συζητήσεις για τα νεονικοτινοειδή, μια ομάδα γεωργικών φαρμάκων που είναι δυνητικά επιβλαβή για τις μέλισσες. Οι σχετικές δραστικές ουσίες δεν ανήκουν όλες στις ίδιες κατηγορίες χημικών προϊόντων στο παράρτημα ΙΙΙ, γεγονός που σημαίνει ότι η Επιτροπή δεν ήταν σε θέση να παράσχει όλα τα σχετικά στοιχεία στους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής.

Ο κανονισμός ορίζει ότι η μοναδική μονάδα που χρησιμοποιείται είναι το βάρος αλλά βιολογικά γεωργικά φάρμακα δεν θα πρέπει να εκφράζονται σε βάρος αλλά σε «μονάδες σχηματισμού αποικιών». Αυτό δημιουργεί προβλήματα τόσο για τους παρόχους όσο και για τους χρήστες των στοιχείων, καθώς τα στοιχεία που παρέχονται είναι ακατάληπτα ή πρέπει να μετατραπούν πριν από τη διαβίβαση και τη χρήση τους. Αυτό το αμιγώς τεχνικό ζήτημα πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω.

5.3.Στατιστικές για τη χρήση γεωργικών φαρμάκων

Ο κανονισμός προβλέπει ότι, όσον αφορά τις στατιστικές για τη γεωργική χρήση γεωργικών φαρμάκων, κάθε κράτος μέλος πρέπει να επιλέξει ένα σύνολο καλλιεργειών που θα καλυφθούν κατά τα πέντε έτη της περιόδου αναφοράς, οι οποίες είναι αντιπροσωπευτικές των καλλιεργειών του εν λόγω κράτους μέλους και των χρησιμοποιουμένων ουσιών. Οι επιλεγμένες καλλιέργειες θα πρέπει να περιλαμβάνουν τις καλλιέργειες που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για τα εθνικά σχέδια δράσης για τα γεωργικά φάρμακα. Ωστόσο, καθώς τα εθνικά σχέδια δράσης δεν εμπεριέχουν πάντα αναφορά στις σημαντικότερες καλλιέργειες, η επιλογή καλλιεργειών παρουσίασε αρκετές διαφοροποιήσεις. Αυτό οδήγησε σε μια κατάσταση όπου υπήρχε ο κίνδυνος να μην είναι δυνατή η πλήρης σύγκριση των στοιχείων για τη χρήση γεωργικών φαρμάκων στις καλλιέργειες μεταξύ των χωρών.

Η περίοδος αναφοράς πρέπει να είναι το πολύ 12 μήνες και να καλύπτει όλες τις φυτοπροστατευτικές επεξεργασίες που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την καλλιέργεια κατά τη διάρκεια της πενταετούς περιόδου. Τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν την περίοδο αναφοράς ανά πάσα στιγμή της πενταετούς περιόδου και η επιλογή μπορεί να γίνει χωριστά για κάθε επιλεγείσα καλλιέργεια. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου οι χώρες επιλέγουν διαφορετικές περιόδους αναφοράς και, κατά συνέπεια, ενδέχεται να μην είναι δυνατό να γίνει σύγκριση των στοιχείων μεταξύ των χωρών για το ίδιο έτος ούτε να δοθούν αποτελέσματα σε επίπεδο ΕΕ.

6.Προτάσεις για περαιτέρω βελτιώσεις

Η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη των ενδιαφερομένων, θεωρεί σημαντική την περαιτέρω προσαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με τις στατιστικές για τις πωλήσεις γεωργικών φαρμάκων, ώστε όλα τα στοιχεία που δεν έχουν εμπιστευτικό χαρακτήρα να μπορούν να τίθεται στη διάθεση του κοινού όσον αφορά τις δραστικές ουσίες αλλά και διαφορετικές μορφές συγκεντρώσεων.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι είναι εξίσου σημαντικό να προσαρμοστεί περαιτέρω η νομοθεσία σχετικά με τις στατιστικές για τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων, ώστε να διασφαλίζονται η εφαρμογή συνεκτικότερης προσέγγισης και η κάλυψη σε όλα τα κράτη μέλη. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει συγκεκριμένες κοινές περιόδους αναφοράς και σαφείς απαιτήσεις κάλυψης για τις καλλιέργειες που πρόκειται να συμμετάσχουν στην έρευνα. Οι κανόνες για την κάλυψη θα μπορούσαν να βασίζονται στις στατιστικές για τη φυτική παραγωγή (θα μπορούσε να καλύπτεται ένα ορισμένο ποσοστό αρόσιμων και μόνιμων καλλιεργειών) και στις αναλύσεις των δυνητικών κινδύνων για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, με βάση τις πωλήσεις δραστικών ουσιών. Οι κανόνες αυτοί θα μπορούσαν να καταρτιστούν σε στενή συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών και οργανισμών της Επιτροπής με τους εθνικούς εμπειρογνώμονες.

Τέλος, η Επιτροπή έχει καταρτίσει, από κοινού με τους ενδιαφερόμενους φορείς, στρατηγική για τις γεωργικές στατιστικές για το 2020 και μετέπειτα 8 . Η στρατηγική προτείνει όλες οι γεωργικές στατιστικές, εκτός από τους οικονομικούς λογαριασμούς της γεωργίας, να συγκεντρωθούν σε δύο κανονισμούς πλαίσια. Η Επιτροπή συνιστά θερμά οι στατιστικές για τα γεωργικά φάρμακα να ενοποιηθούν με τις άλλες γεωργικές στατιστικές.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν παράρτημα βασίζονται στις εθνικές εκθέσεις ποιότητας που υποβάλλουν οι χώρες σύμφωνα με τον κανονισμό

ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

BE

Ομοσπονδιακή δημόσια υπηρεσία υγείας, ασφάλειας της τροφικής αλυσίδας και περιβάλλοντος

Διοικητικά στοιχεία· οι κάτοχοι έγκρισης (παραγωγοί, εισαγωγείς και εξαγωγείς) πρέπει να δηλώνουν τις ποσότητες που διατίθενται στην αγορά

BG

Υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων

Διοικητικά στοιχεία βάσει δηλώσεων από τους εξουσιοδοτημένους διανομείς

CZ

Τσεχική Στατιστική
Υπηρεσία

Διοικητικά στοιχεία· οι επιχειρηματίες που διαθέτουν προϊόντα στην αγορά ή τα αποθηκεύουν για εξαγωγή σε τρίτες χώρες υποχρεούνται να το δηλώνουν στο Κεντρικό Ινστιτούτο Εποπτείας και Δοκιμών στον τομέα της Γεωργίας (CISTA). Η συλλογή στοιχείων πραγματοποιείται ηλεκτρονικά και/ή με έντυπα ερωτηματολόγια

DK

Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος της Δανίας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Τροφίμων της Δανίας

Διοικητικά στοιχεία. Υποχρεωτική αναφορά στοιχείων ηλεκτρονικά από τους δανούς κατόχους της έγκρισης και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τους αλλοδαπούς

DE

Ομοσπονδιακή υπηρεσία για την προστασία του καταναλωτών και την ασφάλεια των τροφίμων

Διοικητικά στοιχεία· οι κάτοχοι άδειας (συμπεριλαμβανομένων των κατόχων αδειών παραλλήλου εμπορίου), οι κατασκευαστές και οι διανομείς οφείλουν να αναφέρουν τις ποσότητες που πωλούνται σε εθνικό επίπεδο ή εξάγονται, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

EE

Στατιστική υπηρεσία της Εσθονίας

Έρευνα απογραφής όλων των εισαγωγέων και των προμηθευτών με ηλεκτρονική αίτηση και/ή έρευνα που πραγματοποιείται ταχυδρομικώς

IE

Υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων και Θαλάσσιων Πόρων

Τα στοιχεία συλλέγονται με απογραφή. Τα διοικητικά στοιχεία προέρχονται από τους κατόχους άδειας κυκλοφορίας του προϊόντος και όλες τις εταιρείες εμπορίας

EL

Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.)

Στατιστική έρευνα όλων των πωλητών εντός της εθνικής επικράτειας που διενεργείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με επιστολή ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Από το 2014 οι πωλητές έχουν την υποχρέωση να καταγράφουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία

ES

Υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων και Δασοκομίας

Ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο/έρευνα (εντός και εκτός της εθνικής επικράτειας) των εξουσιοδοτημένων κατόχων έγκρισης και αυτών στους οποίους έχουν μεταβιβαστεί τα δικαιώματα εμπορίας. Τα διοικητικά στοιχεία παρέχονται από την S.G. Sanidad Vegetal

FR

Υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων και Δασοκομίας

Διοικητικά στοιχεία· οι διανομείς είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν τις πωλήσεις στις υπηρεσίες ύδρευσης. τα στοιχεία των πωλήσεων υποβάλλονται στη συνέχεια σε περαιτέρω επεξεργασία από το υπουργείο Περιβάλλοντος

HR

Κροατική Στατιστική Υπηρεσία 

Διοικητικά στοιχεία· το υπουργείο Γεωργίας είναι αρμόδιο για τη συλλογή στοιχείων από τους διανομείς και σημεία πώλησης

IT

Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ιταλίας (ISTAT)

Ταχυδρομική έρευνα απογραφής όλων των διανομέων

CY

Στατιστική Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας (CYSTAT)

Ταχυδρομικό ή ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο/έρευνα των προμηθευτών. Τα διοικητικά στοιχεία παρέχονται από το υπουργείο Γεωργίας

LV

Κρατική Υπηρεσία Φυτοπροστασίας, Λετονία (SPPS)

Πλήρης έρευνα (σε χαρτί και/ή ηλεκτρονική) όλων όσων απάντησαν - των διανομέων

LT

Στατιστική Υπηρεσία της Λιθουανίας

Πλήρης έρευνα όλων των παραγωγών και των κατόχων της άδειας

LU

Institut National de la Statistique et des Etudes Economiques (STATEC)

Απογραφή των πωλητών (λιανικής και χονδρικής) και των συνεταιρισμών

HU

Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία της Ουγγαρίας

Η εθνική υπηρεσία ασφάλειας της τροφικής αλυσίδας (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης) συγκεντρώνει τα στοιχεία αυτά από κατόχους των εγκρίσεων

MT

Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (NSO)

Ηλεκτρονική έρευνα απογραφής των εγκεκριμένων εισαγωγέων

NL

Στατιστική Υπηρεσία των Κάτω Χωρών

Τα διοικητικά στοιχεία λαμβάνονται από την υπηρεσία φυτοπροστασίας (NVWA)

AT

Στατιστική Υπηρεσία της Αυστρίας (STAT), Αυστριακή Υπηρεσία για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων (AGES)

έγκριση· οι κάτοχοι έγκρισης και οι διανομείς είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν τα στοιχεία στην Αυστριακή Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Ασφάλεια των Τροφίμων

PL

Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία

Έρευνα πλήρους κλίμακας που διεξήχθη σε συνεργασία με το υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και με το Ινστιτούτο και με το Ινστιτούτο Προστασίας Φυτών — Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών - Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

PT

Στατιστική Υπηρεσία Πορτογαλίας (INE), Εθνική Αρχή (DGAV)

Τα διοικητικά στοιχεία λαμβάνονται από την εθνική αρχή Direção Geral de Alimentação e Veterinária

RO

Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής

Η απογραφική έρευνα βασίζεται σε προσωπικές συνεντεύξεις που διεξάγονται σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (εθνική υπηρεσία προστασίας των φυτών). Η έρευνα καλύπτει τις πιστοποιημένες μονάδες πώλησης, τους οικονομικοί φορείς και τα φυσικά πρόσωπα

SI

Στατιστική Υπηρεσία της Δημοκρατίας της Σλοβενίας.

Τα διοικητικά στοιχεία αναφέρονται στην υπηρεσία της Δημοκρατίας της Σλοβενίας στον τομέα της Δημοκρατίας της Σλοβενίας στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων, της κτηνιατρικής και της φυτοϋγειονομικής προστασίας (UVHVVR)

SK

Στατιστική Υπηρεσία της Σλοβακικής Δημοκρατίας (SOSR)

Διοικητικά στοιχεία· το Κεντρικό Ινστιτούτο Ελέγχου και Δοκιμών στον τομέα της γεωργίας (CCTIA) συλλέγει στοιχεία από τους κατόχους της έγκρισης ή τους κατόχους άδειας παράλληλου εμπορίου

FI

Υπηρεσία Ασφάλειας και Χημικών της Φινλανδίας (Tukes)

Η Υπηρεσία Ασφάλειας και Χημικών της Φινλανδίας (Tukes) συλλέγει στοιχεία μέσω απλού ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τους κατόχους της έγκρισης ή τους εκπροσώπους τους

SE

Σουηδικός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (KemI)

Ο οργανισμός συγκεντρώνει στοιχεία από κατόχους αδειών

UK

Διεύθυνση Κανονισμού για τα Χημικά

Εθελοντική, ηλεκτρονική απογραφή των επιχειρήσεων που διεξάγεται από το British Crop Production Council για λογαριασμό της εθνικής υπηρεσίας στατιστικής (ONS)

NO

Νορβηγική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων

Διοικητικά στοιχεία από τους εισαγωγείς και τους παραγωγούς



ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν παράρτημα βασίζονται στις εθνικές εκθέσεις ποιότητας που υποβάλλουν οι χώρες σύμφωνα με τον κανονισμό

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

BE

Δεν απαιτούνται εκτιμήσεις και είναι μάλλον απίθανες οι υπερεκτιμήσεις λόγω της ύπαρξης συνδέσμου μεταξύ των δηλωθέντων στοιχείων και των τελών

Τα στοιχεία χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του ετήσιου τέλους για τη διάθεση γεωργικών φαρμάκων στην αγορά και για την εκτίμηση των συνολικών ποσοτήτων που χρησιμοποιούνται σε εθνικό επίπεδο και των επακόλουθων κινδύνων για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

BG

Τα στοιχεία είναι περιεκτικά και καλύπτουν όλες τις διαθέσιμες εξαγωγές και εισαγωγές

Τα στοιχεία είναι ειδικά, με μόνο λίγους δυνητικούς χρήστες

CZ

Οι πηγές καλύπτουν όλες τις μονάδες που είναι νομικά υποχρεωμένες να αναφέρει όλα τα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά

Τα στοιχεία χρησιμοποιούνται κυρίως από τη CISTA για σκοπούς φυτοϋγειονομικού ελέγχου, για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση των ελέγχων σχετικά με τη συμμόρφωση των διανομέων

DK

Οι ποσότητες των πωλήσεων αναφέρονται ως η συνολική ποσότητα των πωλήσεων για κάθε προϊόν

Οι χρήστες είναι πολιτικοί, ενδιαφερόμενοι από τον τομέα της γεωργίας, ΜΚΟ και το κοινό.
Οι χρήσεις των στοιχείων περιλαμβάνουν παρακολούθηση του στόχου της μείωσης του φορτίου των γεωργικών φαρμάκων κατά 40 % έως τα τέλη του 2015 σε σύγκριση με το 2011 (δανική στρατηγική για τα φυτοφάρμακα 2013-2015, που παρατάθηκε κατά ένα έτος)

DE

Η συνολική ακρίβεια των στοιχείων θεωρείται ικανοποιητική, μολονότι η μη απόκριση, κυρίως λόγω εσφαλμένων στοιχείων επικοινωνίας των εταιρειών παράλληλου εμπορίου, θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα. Η ελλιπής κάλυψη λόγω του παράνομου εμπορίου δεν μπορεί να εκτιμηθεί

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Προστασίας των Καταναλωτών και Ασφάλειας των Τροφίμων (BVL) χρησιμοποιεί τα στοιχεία για την εσωτερική παρακολούθηση των κινδύνων μετά την καταχώρηση. Τα στοιχεία δημοσιεύονται επίσης στη Γερμανική Στατιστική Επετηρίδα για τα τρόφιμα, τη γεωργία και τη δασοκομία και στην Ομοσπονδιακή Επίσημη Εφημερίδα («Bundesanzeiger») Το Ινστιτούτο Julius Kühn (JKI), το Ομοσπονδιακό Ερευνητικό Κέντρο για τα καλλιεργούμενα φυτά, λαμβάνει επίσης τα στοιχεία αυτά Άλλες αρχές, όπως η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Γερμανίας ή ερευνητικά ιδρύματα, λαμβάνουν ειδικά ανά ουσία στοιχεία πωλήσεων κατόπιν αιτήματος

EE

Η ποιότητα των στατιστικών στοιχείων είναι αρκετά υψηλή διότι καλύπτονται όλες οι εταιρείες πωλήσεων και η ανταπόκριση ήταν μεγάλη

Οι χρήστες περιλαμβάνουν την υπηρεσία γεωργίας, το κέντρο Γεωργικής Έρευνας, το υπουργείο Γεωργίας, άλλα υπουργεία, ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, άλλες οργανώσεις και εταιρείες καθώς και ιδιώτες

IE

Τα στοιχεία που υποβάλλουν οι κάτοχοι έγκρισης των προϊόντων και οι εταιρίες εμπορίας είναι τα πραγματικά στοιχεία. Κατά συνέπεια, η ποιότητα των στοιχείων θεωρείται υψηλή

Έχουν ληφθεί λίγες μόνο αιτήσεις για τα εν λόγω στοιχεία. Οι εταιρείες και οι κάτοχοι άδειας έχουν πρόσβαση στο μητρώο αυτό και μπορούν να δουν τις πληροφορίες για κάθε προϊόν

EL

Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος έχει βελτιώσει τη συνολική ποιότητα. Ειδικότερα, αυξήθηκαν τα ποσοστά απαντήσεων σε σύγκριση με τα χαμηλά επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί κατά το παρελθόν

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η κυβέρνηση, ο Τύπος, τα μέσα ενημέρωσης και οι ακαδημαϊκοί ερευνητές χρησιμοποιούν τα στοιχεία για να μειωθούν οι κίνδυνοι που συνδέονται με τα γεωργικά φάρμακα

ES

Τα στοιχεία υπόκεινται σε διαδικασία εσωτερικής συνέπειας

Για την εκτίμηση του αντικτύπου των δημόσιων πολιτικών και τον υπολογισμό των σχετικών δεικτών υγείας και των συναφών περιβαλλοντικών κινδύνων

FR

Το σύστημα δήλωσης καλύπτει τις πωλήσεις στους τελικούς χρήστες (ή τις αγορές στο εξωτερικό από τους τελικούς χρήστες) Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η διπλή προσμέτρηση που συνδέεται με τις μεταβιβάσεις εγκρίσεων ή τους μεσάζοντες στην αλυσίδα πωλήσεων

Δεν είμαστε ενήμεροι επί του παρόντος για τυχόν ειδικές ανάγκες των χρηστών

HR

δεν έχουν δοθεί πληροφορίες από τη χώρα

Οι χρήστες των στοιχείων είναι κρατικά όργανα, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και νομικά και φυσικά πρόσωπα

IT

Αρκετά ικανοποιητική

Τα στοιχεία χρησιμοποιούνται κυρίως από το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής και Έρευνας (ISPRA) και το Υπουργείο Γεωργίας για την εκτίμηση των κινδύνων για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

CY

Η έρευνα ήταν εξαντλητική με πλήρη κάλυψη καθώς υπάρχουν λίγοι προμηθευτές στη χώρα

Τα στοιχεία καλύπτουν τις ανάγκες του υπουργείου Γεωργίας

LV

Η συνολική ποιότητα των στατιστικών έχει αξιολογηθεί ως καλή. Το βασικό πλεονέκτημα της διαδικασίας έγκειται στο γεγονός ότι η συλλογή δεδομένων βασίζεται σε νομοθεσία

Ενδιαφέρον για τα στοιχεία έχουν δείξει κυρίως επιστήμονες, φοιτητές και μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τα στατιστικά στοιχεία ικανοποιούν εκ πρώτης όψεως τις ανάγκες των εθνικών χρηστών

LT

Τα στοιχεία συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές που εφαρμόζουν υψηλά μεθοδολογικά πρότυπα

Οι κύριοι χρήστες είναι οι κρατικές και δημοτικές αρχές και οργανισμοί, διεθνείς οργανισμοί, τα μέσα ενημέρωσης, ερευνητικές και επιχειρηματικές κοινότητες και φοιτητές. Τα στοιχεία χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό των δυνητικών κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον

LU

Όσοι απάντησαν καλούνται επίσης να αναφέρουν τα ποσοστά των εγχώριων και ξένων προμηθευτών ή μεσαζόντων για να εξαλειφθεί πιθανή διπλή καταμέτρηση μεταξύ των εθνικών πωλητών χονδρικής

Οι στατιστικές πωλήσεων ενδέχεται να παρουσιάζουν ενδέχεται να παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, το υπουργείο Γεωργίας, το υπουργείο Περιβάλλοντος, περιβαλλοντικές ομάδες συμφερόντων και την ερευνητική κοινότητα

HU

Οι ποσότητες που διατέθηκαν στην αγορά συγκρίνονται και επαληθεύονται βάσει στοιχείων από προηγούμενα έτη σε επίπεδο προϊόντος

δεν έχουν δοθεί πληροφορίες από τη χώρα

MT

Η συνολική ποιότητα είναι καλή. Η συλλογή των στοιχείων είναι διεξοδική και εφαρμόζονται λεπτομερείς διαδικασίες για την επικύρωση και την ανάλυση των στοιχείων

Κύριος χρήστης είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

NL

Η ποιότητα των στοιχείων επανεξετάζονται τακτικά με βάση ένα πλαίσιο που βασίζεται στον ορισμό της ποιότητας του ευρωπαϊκού στατιστικού

Τα στοιχεία χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της κυβερνητικής πολιτικής

AT

δεν έχουν δοθεί πληροφορίες από τη χώρα

Εποπτεία και έλεγχος

PL

Υποχρεωτική έρευνα των παραγωγών, των εθνικών διανομέων και των εισαγωγέων μέσω ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων

Οι χρήστες των στοιχείων περιλαμβάνουν κεντρικές υπηρεσίες, επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα, φοιτητές και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της γεωργίας. Τα στοιχεία μπορούν να χρησιμοποιούνται για να αξιολογηθούν οι συνθήκες και το κόστος της γεωργικής παραγωγής και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις

PT

Οι επικυρώσεις βασίζονται σε συγκρίσεις των συγκεντρωτικών στοιχείων με προηγούμενα έτη.

Τα στοιχεία χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της αγοράς και της σύνδεσής της με τις εγκρίσεις πωλήσεων από την εθνική αρχή

RO

δεν έχουν δοθεί πληροφορίες από τη χώρα

Στους χρήστες περιλαμβάνονται το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, η Εθνική Υπηρεσία Προστασίας των Φυτών, οι μονάδες προστασίας των φυτών, η Ακαδημία Γεωργικής και Δασοκομικής Επιστήμης, το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης για τη Βιομηχανική Οικολογία, το Κέντρο Εφαρμοσμένης Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υδάτων και Δασών και το Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης για τη Φυτοπροστασία

SI

Τα στοιχεία καλύπτουν τους χονδρεμπόρους εντός της εθνικής επικράτειας. Ωστόσο, τα στοιχεία δεν μπορούν να αναλυθούν σε χαμηλότερες εδαφικές μονάδες καθώς δεν επιτρέπουν να συναχθούν συμπεράσματα σχετικά το που λαμβάνει χώρα η λιανική πώληση και η πραγματική χρήση

Χρησιμοποιείται ως προσεγγιστική μεταβλητή για τις ποσότητες δραστικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στη γεωργία

SK

Τα στοιχεία είναι καλής ποιότητας με επαρκή ακρίβεια και πληρότητα

Κύριος χρήστης είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

FI

Η ποιότητα των στοιχείων μπορεί να θεωρηθεί καλή

Οι χρήστες των στοιχείων είναι αρχές από τους τομείς της γεωργίας, του περιβάλλοντος, της ασφάλειας των τροφίμων και της υγείας, ερευνητικά ιδρύματα και τα μέσα ενημέρωσης. Λεπτομερή στοιχεία υποβάλλονται κατόπιν αιτήματος για ερευνητικούς σκοπούς και σκοπούς επιτήρησης

SE

Τα στοιχεία καλύπτουν όλα τα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά. Τα στοιχεία υποβάλλονται σε επεξεργασία με το χέρι και, επομένως, ενδέχεται να υπάρξουν λάθη υπολογισμού

Διαθέτουμε λίγες πληροφορίες για τους χρήστες, Οι τάσεις παρουσιάζουν συχνά μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα ίδια στοιχεία

UK

Το ποιοτικό μέτρο ακρίβειας θεωρείται αποδεκτό. Μια πολυεθνική που εκτιμάται ότι κατέχει περίπου το 8 % της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρεται ότι έχει αρνηθεί επιμόνως να παράσχει στοιχεία. Η μη παροχή απαντήσεων από άλλους δεν θεωρήθηκε σημαντική, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς που δεν απάντησαν συγκαταλλέγονται μεταξύ των μικρότερων παραγόντων της αγοράς.

Στους εν δυνάμει εθνικούς χρήστες συγκαταλλέγονται τα μέλη της Crop Protection Association. Πρόκειται για επαγγελματική ένωση εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου που ασχολούνται με την κατασκευή, τη μορφοποίηση, την ανάπτυξη και τη διανομή σε εθνικό επίπεδο γεωργικών φαρμάκων και προϊόντων προστασίας των καλλιεργειών για τη γεωργία, τη δασοκομία, την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών, την οικιακή κηπουρική, για σημεία διάθεσης της βιομηχανίας και των τοπικών αρχών

NO

Η ποιότητα των στοιχείων θεωρείται πολύ καλή. Το σύνολο των εισαγωγών και παραγωγής πρέπει να αναφέρονται και να επιβεβαιώνονται από τους λογιστές των εταιρειών. Δεν απαιτούνται εκτιμήσεις στοιχείων.

Τα στοιχεία χρησιμοποιούνται ως βάση για τον υπολογισμό του περιβαλλοντικού φόρου. Στους χρήστες συγκαταλλέγονται κυβερνητικοί οργανισμοί, ενώσεις αγροτών, ΜΚΟ, βιομηχανίες κ.τ.λ. Τα στοιχεία είναι διαθέσιμα για τόσο οι δραστικές ουσίες όσο και τα προϊόντα. Τα σχόλια των χρηστών υποδηλώνουν την ανάγκη για στοιχεία σε περιφερειακό, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, επίπεδο. Ωστόσο, αυτό δεν είναι εφικτό λόγω του τρόπου με τον οποίο γίνεται η συλλογή στοιχείων

(1)

   ΕΕ L 324 της 10.12.2009, σ. 4.

(2)

     Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Οκτωβρίου 2009, σχετικά με τη διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά και την κατάργηση των οδηγιών 79/117/ΕΟΚ και 91/414/ΕΟΚ του Συμβουλίου, ΕΕ L 309 της 24.11.2009, σ. 1.

(3)

     ΕΕ L 123 της 24.4.2012, σ. 1. Σημειώνεται ότι η οδηγία 98/8/ΕΚ καταργήθηκε με ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 από τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 528/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Μαΐου 2012, σχετικά με τη διάθεση στην αγορά και τη χρήση βιοκτόνων (ΕΕ L 167, 27.6.2012, σ. 1).

Οι παραπομπές στην καταργούμενη οδηγία θεωρούνται παραπομπές στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 528/2012.

(4)

     Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2009, σχετικά με τις ευρωπαϊκές στατιστικές και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1101/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη διαβίβαση στη Στατιστική Υπηρεσία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων πληροφοριών που καλύπτονται από το στατιστικό απόρρητο, του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 322/97 του Συμβουλίου σχετικά με τις κοινοτικές στατιστικές και της απόφασης 89/382/ΕΟΚ, Ευρατόμ του Συμβουλίου για τη σύσταση επιτροπής του στατιστικού προγράμματος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΕ L 87 της 31.3.2009, σ. 164)

(5)

     Οδηγία 2009/128/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Οκτωβρίου 2009, σχετικά με την κοινή θέση του Συμβουλίου που αφορά τον καθορισμό πλαισίου κοινοτικής δράσης με σκοπό την επίτευξη ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων.

(6)

      http://biodiversity.europa.eu/maes

(7)

   COM (2016) 151

( http://ec.europa.eu/health/biocides/docs/2016_report_sustainableuse_biocides_en.pdf .)

(8)

      Strategy for agricultural statistics 2020 and beyond - Final (στρατηγική για τις γεωργικές στατιστικές για το 2020 και μετέπειτα-τελικό)

Top