Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015XC0709(01)

Δημοσίευση αίτησης τροποποίησης σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων

ΕΕ C 224 της 9.7.2015, p. 8–12 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

9.7.2015   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 224/8


Δημοσίευση αίτησης τροποποίησης σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων

(2015/C 224/08)

Η παρούσα δημοσίευση παρέχει το δικαίωμα υποβολής ένστασης κατά της αίτησης τροποποίησης, κατά την έννοια του άρθρου 51 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1).

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΙΔΙΟΤΥΠΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΣΣΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ

Αίτηση για έγκριση τροποποίησης σύμφωνα με το άρθρο 53 παράγραφος 2 πρώτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012

«BELOKRANJSKA POGAČA»

Αριθ. ΕΕ: SI-TSG-0107-01317 — 26.2.2015

1.   Αιτούσα ομάδα και έννομο συμφέρον

Όνομα της ομάδας:

Društvo kmečkih žena Metlika

Διεύθυνση:

Mestni trg 24

SI-8330 Metlika

SLOVENIJA

Τηλ.

+386 31853385

E-mail:

dkz.metlika@gmail.com

Η αίτηση τροποποίησης παρουσιάζεται από την ομάδα παραγωγών η οποία είχε επίσης υποβάλει την αίτηση καταχώρισης του «Belokranjska pogača».

2.   Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα

Σλοβενία

3.   Κεφάλαιο των προδιαγραφών προϊόντος που αφορά η τροποποίηση

Ονομασία προϊόντος

Περιγραφή προϊόντος

Μέθοδος παραγωγής

Άλλο

Ιδιοτυπία του γεωργικού προϊόντος ή τροφίμου

Όργανα ή οργανισμοί ελέγχου της τήρησης των προδιαγραφών του προϊόντος

4.   Τύπος τροποποίησης(-οιήσεων)

Τροποποίηση των προδιαγραφών προϊόντος καταχωρισμένης ΕΠΙΠ η οποία δεν μπορεί να θεωρηθεί ήσσονος σημασίας κατά την έννοια του άρθρου 53 παράγραφος 2 τέταρτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012.

5.   Τροποποιήσεις

1.   Περιγραφή του γεωργικού προϊόντος ή του τροφίμου

Τροποποιείται η ένδειξη που αφορά το αλεύρι. Οι αναφορές στο «λευκό μαλακό αλεύρι τύπου 500» αντικαθίστανται από τις αναφορές σε «λευκό αλεύρι σίτου» γιατί διαπιστώθηκε ότι η ζύμη διατηρεί τα ίδια χαρακτηριστικά, όποιος κι αν είναι ο χρησιμοποιούμενος τύπος αλευριού (μαλακό, σκληρό ή μείγμα των δύο). Θα πρέπει επίσης, στο υπόλοιπο κείμενο των προδιαγραφών, να ληφθεί υπόψη η τροποποίηση της αναφοράς στο αλεύρι.

Όσον αφορά την περιγραφή των γραμμών που χαράσσονται στο «Belokranjska pogača», απαλείφεται η αναφορά σε «πλάγιες» γραμμές που χαράσσονται στην πάνω επιφάνεια της pogača και αντικαθίσταται από την αναφορά σε «ευθείες» γραμμές. Αυτός ο τρόπος χάραξης χρησιμοποιούνταν συνήθως επί χρόνια, αλλά δεν είχε περιγραφεί ορθά στις προδιαγραφές. Χαράσσοντας ευθείες γραμμές, η επιφάνεια του «Belokranjska pogača» διαιρείται σε τετράγωνα, γεγονός που επιτρέπει να θραύεται ευκολότερα (αντί να χαράσσονται πλάγιες γραμμές για να ληφθούν ρόμβοι).

Η διόρθωση αυτή αντιστοίχως εφαρμόζεται και στο υπόλοιπο κείμενο των προδιαγραφών, στα σημεία που γίνεται αναφορά στη χάραξη «πλάγιων» γραμμών.

2.   Περιγραφή της μεθόδου παραγωγής του προϊόντος

Για κάθε συστατικό διευκρινίζεται επίσης το βάρος. Η μαγιά μπορεί να είναι νωπή ή ξηρή. Όσον αφορά την απαιτούμενη ποσότητα χλιαρού νερού, προστίθεται ο όρος «περίπου», απαλείφεται ο όρος «ακέραιο» πριν το «αυγό» και προστίθεται ότι το αυγό πρέπει να είναι «χτυπημένο», δεδομένου ότι χρησιμοποιείται για την επάλειψη της pogača.

Απλοποιείται το κείμενο με τον τίτλο «Διόγκωση της ζύμης», καθώς οι ποσότητες κάθε συστατικού προαναφέρθηκαν στον κατάλογο των συστατικών.

Στο σημείο «Ζύμωμα», απαλείφεται το κείμενο «τοποθετείται στο ίδιο δοχείο που χρησιμοποιήθηκε για το ζύμωμα και καλύπτεται» καθότι το σημαντικό είναι ο διπλασιασμός του όγκου της ζύμης, ανεξαρτήτως του χρησιμοποιούμενου δοχείου. Στο ίδιο σημείο, προστίθεται η ενδεχόμενη προσφυγή στο μηχανικό ζύμωμα, ώστε το «Belokranjska pogača» να μπορεί να παράγεται επίσης στα αρτοποιεία.

Στο σημείο «Παρασκευή της ζύμης», προστίθεται το ακόλουθο κείμενο: «ή άλλη κατάλληλα αλειμμένη επιφάνεια», δεδομένου ότι η ζύμη μπορεί επίσης να διογκώνεται ή να ψήνεται και σε άλλες επιφάνειες.

Στο σημείο «Επάλειψη, πασπάλισμα και χάραγμα της επιφάνειας», προστίθενται διευκρινίσεις όσον αφορά τις χαρακιές στην επιφάνεια γιατί μόνον χάρη στις τομές αυτές η pogača μπορεί να διαιρεθεί ορθά σε τετράγωνα μετά το ψήσιμο.

Διορθώνεται η ένδειξη σχετικά με το κύμινο: το συστατικό αυτό δεν μπορεί να προστεθεί στο χτυπημένο αυγό γιατί σε αυτή την περίπτωση δεν θα ήταν ομοιόμορφα κατανεμημένο στη ζύμη αλλά πρέπει να πασπαλίζεται πάνω στη ζύμη που έχει επαλειφτεί προηγουμένως με αυγό. Η ζύμη στη συνέχεια επαλείφεται ξανά με αυγό και πασπαλίζεται με μια πρέζα χονδρό θαλασσινό αλάτι.

Στο σημείο «Ψήσιμο», η θερμοκρασία και ο χρόνος ψησίματος πρέπει να προσαρμόζονται στους διάφορους τύπους φούρνου που χρησιμοποιούνται από τους παραγωγούς. Είναι σημαντικό να είναι το τελικό προϊόν ψημένο τέλεια, όπως περιγράφεται στη συνέχεια. Το σημερινό κείμενο σχετικά με το ψήσιμο διορθώνεται ως εξής. Η έτοιμη «Belokranjska pogača» ψήνεται έως ότου ολοκληρωθεί το ψήσιμο. Συνιστάται ψήσιμο επί 20 έως 25 λεπτά σε θερμοκρασία 200° έως 220 °C. Ωστόσο, η θερμοκρασία και ο χρόνος ψησίματος μπορούν να προσαρμόζονται στον τύπο του φούρνου.

3.   Ιδιοτυπία του γεωργικού προϊόντος ή τροφίμου

Όπως εξηγείται στο σημείο 1 (Περιγραφή του γεωργικού προϊόντος ή του τροφίμου), η ένδειξη σχετικά με τις «πλάγιες» γραμμές αντικαθίσταται και σε αυτό το σημείο από την ένδειξη «ευθείες» γραμμές.

4.   Όργανα ή οργανισμοί ελέγχου της τήρησης των προδιαγραφών του προϊόντος

Σήμερα στη Σλοβενία υπάρχουν τρεις οργανισμοί ταυτοποίησης επιφορτισμένοι με την αξιολόγηση της συμμόρφωσης του των προϊόντων, οι εξής: Bureau Veritas d.o., Inštitut za kontrolo in certificiranje v kmetijstvu in gozdarstvu Maribor (Ινστιτούτο ελέγχου και πιστοποίησης στον γεωργικό και δασικό κλάδο του Maribor) και Inštitut za kontrolo in certificiranje Univerze v Mariboru (Ινστιτούτο ελέγχου και πιστοποίησης του Πανεπιστημίου του Maribor).

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΙΔΙΟΤΥΠΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

«BELOKRANJSKA POGAČA»

Αριθ. ΕΕ: SI-TSG-0107-01317 — 26.2.2015

«Σλοβενία»

1.   Ονομασία προς καταχώριση

«Belokranjska pogača»

2.   Τύπος προϊόντος

2.24 Προϊόντα ζαχαροπλαστικής, αρτοποιίας, ζαχαρώδη παρασκευάσματα ή προϊόντα μπισκοτοποιίας

3.   Λόγοι για την καταχώριση

3.1.   Το προϊόν:

παρασκευάζεται με τρόπο παραγωγής, μεταποίησης ή σύνθεσης που αντιστοιχεί στην παραδοσιακή πρακτική για το εν λόγω προϊόν ή τρόφιμο·

παράγεται από πρώτες ύλες ή συστατικά που είναι τα χρησιμοποιούμενα παραδοσιακά.

Το προϊόν «Belokranjska pogača» διαθέτει μακρόχρονη παράδοση και η συνταγή του μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Χαρακτηρίζεται όχι μόνον από τη συνταγή του αλλά και από τον τρόπο παρασκευής και παρουσίασής του. Χαράσσονται ευθείες γραμμές στην επιφάνεια του «Belokranjska pogača» ώστε να θραύεται εύκολα όταν είναι ψημένο.

3.2.   Η ονομασία:

χρησιμοποιείται κατά παράδοση για παραπομπή στο ιδιότυπο προϊόν,

προσδιορίζει τον παραδοσιακό χαρακτήρα ή τον ιδιότυπο χαρακτήρα του προϊόντος.

Η ονομασία «Belokranjska pogača» δεν προσδιορίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προϊόντος, αλλά χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την περιγραφή του προϊόντος αυτού, όπως προκύπτει από διάφορες μαρτυρίες.

4.   Περιγραφή

4.1.   Περιγραφή του προϊόντος που φέρει την ονομασία του σημείου 1, με αναφορά των κύριων φυσικών, χημικών, μικροβιολογικών ή οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, που αποδεικνύουν την ιδιοτυπία του προϊόντος (άρθρο 7 παράγραφος 2 του κανονισμού)

Το «Belokranjska pogača» έχει σχήμα πεπλατυσμένου καρβελιού και παρασκευάζεται με τη δική του ιδιαίτερη συνταγή. Τα συστατικά του είναι: λευκό αλεύρι σίτου, χλιαρό νερό στο οποίο έχει προστεθεί αλάτι και μαγιά. Το «Belokranjska pogača» έχει στρογγυλό σχήμα διαμέτρου περίπου 30 cm και πάχος 3 έως 4 cm στο κέντρο του και 1 έως 2 cm στα άκρα. Η επιφάνειά του είναι χαραγμένη με ευθείες γραμμές που απέχουν μεταξύ τους 4 cm και σχηματίζουν ένα πλέγμα, έχει δε αλειφτεί με χτυπημένο αυγό και πασπαλιστεί με κύμινο και χονδρό αλάτι. Μετά το ψήσιμο, η κόρα του είναι ομοιόμορφη, χωρίς φουσκάλες και με χαρακτηριστικό έντονο άρωμα και γεύση κύμινου και αλατιού.

Καταναλώνεται κατά προτίμηση ζεστό και δεν κόβεται με το μαχαίρι αλλά με το χέρι, κατά μήκος των χαρακιών.

4.2.   Περιγραφή της μεθόδου παραγωγής του προϊόντος που φέρει την ονομασία του σημείου 1, την οποία οφείλουν να ακολουθούν οι παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένων, κατά περίπτωση, της φύσης και των χαρακτηριστικών των πρώτων υλών ή των χρησιμοποιούμενων συστατικών και της μεθόδου επεξεργασίας του προϊόντος (άρθρο 7 παράγραφος 2 του κανονισμού)

Συστατικά:

 

500 g λευκό αλεύρι σίτου

 

περίπου 3 dl χλιαρό νερό

 

2 κουταλιές καφέ αλάτι (15 g)

 

20 g φρέσκια μαγιά ή 7 g ξηρή μαγιά

 

μισό κουταλάκι αλάτι (6 g)

 

χτυπημένο αυγό για επικάλυψη της pogača

 

1 πρέζα κύμινο (2 g)

 

1 πρέζα χονδρό θαλασσινό αλάτι (7 g)

Παρασκευή της ζύμης:

Προζύμι:

Η μαγιά, 3 κουταλιές λευκό αλεύρι σίτου, ½ dl χλιαρό νερό και η ζάχαρη αναμιγνύονται έως ότου ληφθεί μια παχύρρευστη ζύμη η οποία αφήνεται σε ηρεμία ώσπου να διπλασιαστεί ο όγκος της.

Ζύμωμα:

Το μείγμα που αποτελείται από λευκό αλεύρι σίτου, χλιαρό νερό και μαγιά ζυμώνεται επί 8 έως 10 λεπτά ή έως ότου ληφθεί λεία και ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα δάκτυλα. Η ζύμη αφήνεται σε ηρεμία στο ίδιο δοχείο ώσπου να διπλασιαστεί ο όγκος της. Το ζύμωμα μπορεί επίσης να γίνεται και με μηχανικό τρόπο.

Πλάσιμο της ζύμης σε «Belokranjska pogača»:

Η διογκωμένη ζύμη τοποθετείται σε αλειμμένο με λιπαρή ύλη ταψί ή σε άλλη κατάλληλα αλειμμένη επιφάνεια, συμπιέζεται και πλάθεται με το χέρι ώστε να αποκτήσει διάμετρο 30 cm και πάχος 1 έως 2 cm που μειώνεται προς τα άκρα. Η ζύμη δεν πρέπει να αγγίζει το τοίχωμα του ταψιού και στα άκρα της πρέπει να είναι πιο λεπτή από ό,τι στο κέντρο της.

Επάλειψη, πασπάλισμα και χάραγμα της επιφάνειας:

Κατόπιν η ζύμη χαράσσεται σταυρωτά με βαθιές ευθείες τομές από άκρη σε άκρη που φθάνουν έως το δάπεδο του ταψιού και απέχουν μεταξύ τους περίπου 4 cm. Υπάρχουν επτά χαρακιές, μία κεντρική και τρεις σε κάθε πλευρά. Στη συνέχεια η ζύμη αλείφεται με χτυπημένο αυγό, πασπαλίζεται με κόκκους κύμινου και επικαλύπτεται ξανά με αυγό. Στη συνέχεια η ζύμη που έχει προετοιμαστεί με αυτόν τον τρόπο πασπαλίζεται στην πάνω επιφάνειά της με μια πρέζα χονδρό θαλασσινό αλάτι.

Ψήσιμο:

Η έτοιμη «Belokranjska pogača» ψήνεται έως ότου ολοκληρωθεί το ψήσιμο. Συνιστάται ψήσιμο επί 20 έως 25 λεπτά σε θερμοκρασία 200° έως 220 °C. Ωστόσο, η θερμοκρασία και ο χρόνος ψησίματος μπορούν να προσαρμόζονται στον τύπο του φούρνου.

Μετά το ψήσιμο, το «Belokranjska pogača» πρέπει να έχει ανοικτοκάστανο χρώμα. Η κόρα πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα και να είναι τραγανή, χωρίς φουσκάλες. Το κέντρο του καρβελιού πρέπει να έχει ομοιόμορφη σύσταση, χωρίς κυκλικές γραμμώσεις ούτε θρόμβους από αλάτι ή αλεύρι και δεν πρέπει να «κολλάει» στην αφή. Στο κέντρο πρέπει να έχει πάχος 3 έως 4 cm και στα άκρα 1 έως 2 cm. Το πασπάλισμα με κύμινο και αλάτι πρέπει να είναι ομοιόμορφο. Το άρωμα και η γεύση πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά του «Belokranjska pogača», δηλαδή κύμινο και αλάτι.

4.3.   Περιγραφή των κύριων στοιχείων που αποδεικνύουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα του προϊόντος (άρθρο 7 παράγραφος 2 του κανονισμού)

Το «Belokranjska pogača» αποτελεί παραδοσιακό τρόφιμο στην Bela Krajina καθώς η παρασκευή του μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Θεωρείται ότι εισήχθη στην περιοχή από τους Ουσκόκους, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στα υψίπεδα της οροσειράς Gorjanci, προς την πλευρά της Bela krajina.

Υπάρχουν προφορικές και γραπτές μαρτυρίες της προέλευσης του «Belokranjska pogača», οι γραπτές ωστόσο είναι οι σπανιότερες.

Ο Janez Trdina, διάσημος σλοβένος συγγραφέας που κατάγεται από την περιοχή Dolenjska ήταν περιηγητής και συλλέκτης στοιχείων για την τοπική λαϊκή παράδοση και πολιτισμό. Ταξίδεψε πολύ στην περιοχή, ήρθε σε επαφή με τους κατοίκους της ηλιόλουστης πλευράς της οροσειράς Gorjanci και έγραψε για τις εμπειρίες του αυτές. Στο έργο του «Bajke in povesti o Gorjancih» (1882) αναφέρεται στο «Belokranjska pogača».

Ο Ivan Navratil, γλωσσολόγος από την Metlika και μέγας γνώστης της λαϊκής παράδοσης αναφέρει επίσης στίχους από κάλαντα που τραγουδούσαν τα παιδιά όταν πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι καλώντας τον «πράσινο Γιούρι»: «dajte mu pogače, da mu noga poskače…» (δώστε pogača για ν’ανθίσει το κατώφλι…). Στο βιβλίο του Kresovanje v Metliki (1849), αναφέρει τη γαλέτα από λευκό ψωμί που οι κάτοικοι ονόμαζαν «pogača».

Η «pogača» αναφέρεται επίσης στο έργο Enciklopedija jugoslovanske kuhinje (Εγκυκλοπαίδεια Γιουγκοσλαβικής Μαγειρικής) (1967) του L.Simeonovič.

Στο έργο Etnološki topografiji slovenskega etničnega ozemlja — 20. stoletje (1994) (Εθνολογική τοπογραφία της εθνικής επικράτειας της Σλοβενίας στον 20ό αιώνα), ο εθνολόγος M. Balkovec, που εργάστηκε για το μουσείο της Bela krajina στην Metlika, αναφέρεται επίσης στο «Belokranjska pogača».

Στο έργο της Nerajska prehrana (1999), η Ksenja Vitkovič Khalil χρησιμοποιεί τον όρο «prostača» όταν αναφέρεται στο «Belokranjska pogača». Το «Belokranjska pogača» αναφέρεται επίσης στο Leksikon Cankarjeve založbe (1973) και στο έργο Dobra kuharica (Ο καλός μάγειρας) του Minka Vasičeva (1902).

Το «pogača» αποτελεί μακρόχρονη παράδοση στην Bela krajina και μεταδίδεται από γενιά σε γενιά σαν τοπικό ιδιότυπο έδεσμα. Στο παρελθόν, όταν οι νοικοκυρές έψηναν το καθημερινό τους ψωμί στο φούρνο, φούρνιζαν επίσης ένα «pogača» που τα παιδιά μπορούσαν να το γευτούν ζεστό, ενώ το ψωμί έπρεπε να κρυώσει για να καταναλωθεί.

Η παρουσία του «pogača» είναι ιδιαίτερα αισθητή έως σήμερα. Οι νοικοκυρές το παρασκευάζουν για να το προσφέρουν στους καλεσμένους, ως καλωσόρισμα, και προσφέρεται επίσης στα αγροκτήματα του αγροτουρισμού κατά την άφιξη των επισκεπτών. Προσφέρεται επίσης στα οινοπωλεία. Όπως υποστηρίζουν οι παλιοί κάτοικοι της περιοχής, το «pogača» απορροφά το κρασί και προφυλάσσει επομένως από τη μέθη.


(1)  ΕΕ L 343 της 14.12.2012, σ. 1.


Top