Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015XC0421(01)

    Δημοσίευση αίτησης καταχώρισης σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων

    ΕΕ C 128 της 21.4.2015, p. 11–14 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    21.4.2015   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 128/11


    Δημοσίευση αίτησης καταχώρισης σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων

    (2015/C 128/09)

    Η παρούσα δημοσίευση παρέχει το δικαίωμα ένστασης κατά την έννοια του άρθρου 51 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1).

    ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 510/2006 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων  (2)

    «PATATA NOVELLA DI GALATINA»

    Αριθ. ΕΚ: IT-PDO-0005-01184 – 28.11.2013

    ΠΓΕ ( ) ΠΟΠ ( X )

    1.   Ονομασία

    «Patata novella di Galatina»

    2.   Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα

    Ιταλία

    3.   Περιγραφή του γεωργικού προϊόντος ή του τροφίμου

    3.1.   Τύπος προϊόντος

    Κλάση 1.6. Φρούτα, λαχανικά και δημητριακά, νωπά ή μεταποιημένα

    3.2.   Περιγραφή του προϊόντος για το οποίο ισχύει η ονομασία υπό 1

    Το προϊόν αποτελείται αποκλειστικά από κονδύλους του είδους Solanum tuberosum, var. Sieglinde.

    Τα κυριότερα χαρακτηριστικά του προϊόντος είναι τα εξής:

    Φυσικά

    επιδερμίδα (φλοιός), έντονου κίτρινου χρώματος, στιλπνή· λόγω, μεταξύ άλλων, της παρουσίας υπολειμμάτων χώματος προερχόμενων από την καλλιέργεια στα κοκκινοχώματα έχουν το καστανοκόκκινο χρώμα της σκουριάς με «σοκολατί» απόχρωση,

    σχήμα επίμηκες – ωοειδές, μέτριου μεγέθους,

    φλοιός όχι τελείως διαφοροποιημένος, εύκολα αποσπώμενος, χωρίς ρωγμές,

    κόνδυλοι ακέραιοι, που δεν έχουν βλαστήσει, κανονικού ομαλού σχήματος, με κανονική γεύση και οσμή,

    στεγνοί κόνδυλοι, χωρίς «πρασίνισμα», σχισίματα, μώλωπες, βλάβες, κηλίδες και παθολογικές αλλοιώσεις.

    Χημικά

    χαμηλή περιεκτικότητα σε άμυλο (μέγιστο 17 %) και ξηρά ουσία (μέγιστο 21 %).

    3.3.   Πρώτες ύλες (μόνο για μεταποιημένα προϊόντα)

    3.4.   Ζωοτροφές (μόνο για προϊόντα ζωικής προέλευσης)

    3.5.   Ειδικά στάδια της παραγωγής τα οποία πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής

    Όλα τα στάδια της παραγωγής, από την παραγωγή έως τη συγκομιδή, πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

    3.6.   Ειδικοί κανόνες για τον τεμαχισμό, το τρίψιμο, τη συσκευασία κ.λπ.

    3.7.   Ειδικοί κανόνες για την επισήμανση

    Η ετικέτα την οποία φέρουν οι συσκευασίες πρέπει να περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες:

    το λογότυπο και την ένδειξη «Patata novella di Galatina», με χαρακτήρες μεγαλύτερους από αυτούς οποιασδήποτε άλλης ένδειξης,

    την προέλευση (περιοχή παραγωγής και συσκευασίας),

    το όνομα, την έδρα και την επωνυμία της επιχείρησης συσκευασίας,

    το αρχικό καθαρό βάρος,

    το μέγεθος,

    τον αναγνωριστικό αριθμό παρτίδας,

    την περίοδο συγκομιδής και την ημερομηνία συσκευασίας,

    το σύμβολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στην ονομασία του σημείου 1 απαγορεύεται η προσθήκη οποιουδήποτε χαρακτηρισμού διαφορετικού από τον προβλεπόμενο.

    Image

    4.   Συνοπτική οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής

    Η περιοχή παραγωγής του προϊόντος «Patata novella di Galatina» ΠΟΠ αποτελείται από το διοικητικό έδαφος των ακόλουθων κοινοτήτων της επαρχίας Lecce: Acquarica del Capo, Alliste, Casarano, Castrignano del Capo, Galatina, Galatone, Gallipoli, Matino, Melissano, Morciano Di Leuca, Nardò, Parabita, Patù, Presicce, Racale, Salve, Sannicola, Taviano, Ugento.

    5.   Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή

    5.1.   Ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής περιοχής

    Η τυπική περιοχή παραγωγής του προϊόντος «Patata novella di Galatina», η οποία χαρακτηρίζεται ως το ιόνιο τόξο του Salente, ξεκινάει από το κεντρικό τμήμα της περιοχής που εκτείνεται κατά μήκος των ιόνιων ακτών της επαρχίας Lecce και συνεχίζεται προς το εσωτερικό της χερσονήσου.

    Στην περιοχή αυτή, η μέση μηνιαία θερμοκρασία του ψυχρότερου μήνα του έτους (Ιανουάριος) κυμαίνεται μεταξύ 9,50 και 10 °C, ενώ αυτή του θερμότερου μήνα (Αύγουστος) μεταξύ 25,60 και 26 °C, με μέγιστες απόλυτες τιμές συχνά άνω των 40 °C· δεν απαντώνται, επιπλέον, μεγάλες ημερήσιες διαφορές θερμοκρασίας (διαφορά μεταξύ μέγιστης και ελάχιστης θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του 24ώρου), χάρη στην ευνοϊκή μετριαστική δράση της θάλασσας.

    Η μέση ετήσια τιμή ηλιοφάνειας είναι μεγαλύτερη από αυτήν του συνόλου της Puglia, που είναι 2 600 ώρες (για το σύνολο της Ιταλίας ανέρχεται σε 2 100 έως 2 800 ώρες).

    Το κυριότερο χαρακτηριστικό των εδαφών καλλιέργειας αποτελούν τα «κοκκινοχώματα», παρόντα στην περιοχή που εκτείνεται κατά μήκος των ιόνιων ακτών, σε βαθμό που χαρακτηρίζει με αποκλειστικό τρόπο την περιοχή· τα εδάφη αυτά, αμμώδη ή υπόξινα ή σχεδόν ουδέτερα, είναι πολύ πλούσια σε αφομοιώσιμο φωσφόρο, αφομοιώσιμο σίδηρο και εναλλάξιμο κάλιο, αλλά μέτριας περιεκτικότητας σε οργανική ύλη και φτωχά σε ολικό άζωτο. Τα κοκκινοχώματα αντιπροσωπεύουν ένα τυπικό παράδειγμα «κλιματικών» εδαφών, δηλαδή εδαφών των οποίων οι ιδιότητες επηρεάζονται έντονα από τις κλιματικές συνθήκες στις οποίες σχηματίστηκαν, δεδομένου ότι τόσο οι διεργασίες αλλοίωσης των πετρωμάτων που οδηγούν στο σχηματισμό του εδαφογενετικού υποστρώματος όσο και οι ίδιοι οι φυσικοί εδαφογενετικοί παράγοντες ποικίλλουν αναλόγως του κλίματος.

    Στην περαιτέρω ενίσχυση της ιδιοτυπίας της γεωγραφικής περιοχής παραγωγής του «Patata novella di Galatina», συμβάλλουν ορισμένες τεχνικές που εφαρμόζονται από τους γεωργούς κατά τη φάση της συγκομιδής. Η συγκομιδή εκτελείται με απλά μηχανικά μέσα που δεν έρχονται απευθείας σε σε επαφή με τους κονδύλους. Απευθείας μετά τη συγκομιδή, οι κόνδυλοι προετοιμάζονται για διάθεση στο εμπόριο, χωρίς να προηγείται ή να ακολουθεί πλύσιμο.

    5.2.   Ιδιοτυπία του προϊόντος

    Το προϊόν «Patata novella di Galatina» οφείλει την ιδιαιτερότητά του στον έντονα πρώιμο χαρακτήρα του και στην ιδιαίτερη χαρακτηριστική αισθητική του καθώς η επιδερμίδα του είναι γενικά καλυμμένη με υπολείμματα χώματος που της προσδίδουν τυπικό καστανοκόκκινο χρώμα της σκουριάς.

    Η συγκομιδή του «Patata novella di Galatina» εκτελείται έως τις 30 Ιουνίου κάθε έτους.

    Τα υπολείμματα χώματος στην «Patata novella di Galatina» θυμίζουν το τυπικό χρώμα των εδαφών της περιοχής καλλιέργειας και η παρουσία τους συνδέεται με το γεγονός ότι οι κόνδυλοι, μετά τη συγκομιδή και τη διαλογή, διατίθενται στο εμπόριο χωρίς να υποβληθούν σε πλύσιμο που θα προκαλούσε βλάβες στη λεπτή φλούδα.

    Άλλο χαρακτηριστικό συνδεόμενο με το προϊόν «Patata novella di Galatina» είναι η χαμηλή περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία.

    5.3.   Αιτιώδης σχέση που συνδέει τη γεωγραφική περιοχή με την ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά του προϊόντος (για τις ΠΟΠ) ή με μια συγκεκριμένη ποιότητα, τη φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά του προϊόντος (για τις ΠΓΕ)

    Η όσο το δυνατόν πρωιμότερη συγκομιδή, που κανονικά πρέπει να θεωρείται εαρινή-φθινοπωρινή, οφείλεται, επιπλέον των χαρακτηριστικών γενετικού και γεωργοτεχνικού χαρακτήρα, επίσης και ιδίως στις ιδιαίτερες και ειδικές γεωργοεδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες της περιοχής καλλιέργειας.

    Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τη θερμοκρασία, πληρούνται πλήρως οι βέλτιστες συνθήκες θερμοκρασίας για την ανάπτυξη των διάφορων φαινολογικών σταδίων του φυτού. Πράγματι, χάρη στο γεγονός ότι οι θερμοκρασίες του εδάφους ανέρχονται σε τουλάχιστον 3-4 °C πριν από τη φάση της βλάστησης, οι κόνδυλοι-σπέρματα διανύουν ανέπαφοι τη σύντομη περίοδο φυτικής νάρκης έως ότου οι θερμοκρασίες αυξηθούν – κατά τα τέλη Φεβρουαρίου έως αρχές Μαρτίου – τόσο ώστε να καταστεί δυνατή η ταχεία βλάστηση και ανάδυση της καλλιέργειας.

    Τα εδαφολογικά και γεωπονικά χαρακτηριστικά των εδαφών καλλιέργειας επηρεάζουν με συγκεκριμένο τρόπο τόσο την πρωιμότητα και ορισμένα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά των κονδύλων όσο και την κατάσταση ωρίμασης του περιδερμίου τους.

    Χάρη στην αμμώδη φύση τους, τα εδάφη καλλιέργειας της «Patata novella di Galatina» θερμαίνονται εύκολα, με αποτέλεσμα την ταχεία έναρξη του φυτικού κύκλου και επομένως την επακόλουθη πρώιμη ωρίμαση σε σύγκριση με τα προϊόντα άλλων περιοχών. Επιπλέον, η ευκολία στράγγισης των αμμωδών εδαφών επιτρέπει την ευχερέστερη εκτέλεση των διάφορων καλλιεργητικών εργασιών, όπως η σπορά και η συγκομιδή, εργασίες των οποίων η έγκαιρη εκτέλεση συμβάλλει στην πρώιμη παραγωγή της «Patata novella di Galatina».

    Στις ιδιότητες των εδαφών καλλιέργειας πρέπει επίσης να αποδοθεί η άμεση επίδραση στη χαμηλή περιεκτικότητα στου προϊόντος σε ξηρά ουσία: οι κόνδυλοι, πράγματι, καθώς δεν απαντούν εμπόδια κατά τη διάρκεια του καλλιεργητικού τους κύκλου, χάρη στην αμμώδη φύση και την περιεκτικότητα σε οργανική ύλη των εδαφών καλλιέργειάς τους, εκφράζουν πλήρως το δυναμικό ανάπτυξής τους, αποκτώντας σημαντικό μέγεθος. Λόγω αυτού, είναι σαφώς μικρότερες οι τιμές του ειδικού βάρους και επομένως αυτές της ξηράς ουσίας, η οποία θεωρείται σημαντική παράμετρος για τον προσδιορισμό των χημικών χαρακτηριστικών της «Patata novella di Galatina».

    Στα αμμώδη εδάφη που χαρακτηρίζουν το σύνολο της περιοχής καλλιέργειας, η «Patata novella di Galatina» αναπτύσσεται κανονικά διατηρώντας το σχήμα της και ο φλοιός της μπορεί να ωριμάσει διατηρώντας λεία και στιλπνή όψη, λαμβάνοντας το τυπικό «καστανοκόκκινο της σκουριάς ή σοκολατί χρώμα» λόγω της καλλιέργειας στα τυπικά κοκκινοχώματα.

    Όσον αφορά τη συμπεριφορά της καλλιέργειας σε σχέση με τη διάρκεια της περιόδου ημερήσιου φωτός (φωτοπερίοδος), η πατάτα βρίσκει σε αυτό το περιβάλλον και κατά τη συγκεκριμένη περίοδο καλλιέργειας (Νοέμβριος – Ιούνιος) τις καλύτερες συνθήκες ανάπτυξης. Πράγματι. οι συνθήκες σύντομης φωτοπεριόδου που χαρακτηρίζουν το εν λόγω περιβάλλον επιτρέπουν στο συγκεκριμένο είδος να καθυστερεί ή να εμποδίζει την άνθιση, προς όφελος της παραγωγής πρωιμότερων κονδύλων καλύτερης ποιότητας.

    Η ονομασία, και επομένως η σύνδεση του προϊόντος με έναν συγκεκριμένο τόπο – τη Galatina –, με την οποία αναγνωρίζεται η πατάτα, ως εγγύηση ποιότητας, μαρτυρεί την ιστορική παρουσία στο έδαφος καλλιέργειας.

    Οικονομικές και παραγωγικές πτυχές

    Η καλλιέργεια της πατάτας αποτελεί αναμφίβολα τη βασική καλλιέργεια για τις γεωργικές και οικονομικές ισορροπίες διαφόρων κοινοτήτων που βρίσκονται κατά μήκος της παράκτιας ζώνης του ιονικού τόξου του Salento· το γεγονός ότι, μεταξύ όλων των διαθέσιμων κηπευτικών καλλιεργειών, επιλέχθηκε η καλλιέργεια πατάτας και όχι άλλο από τα είδη που ωστόσο αντιπροσωπεύονται σε σημαντικό βαθμό στο σύνολο της περιοχής, όπως το καρπούζι ή η πιπεριά, οφείλεται, πέραν των συγκεκριμένων παραγωγικών δυνατοτήτων που εκφράζονται από τις ευνοϊκές εδαφοκλιματικές συνθήκες, και στο γεγονός ότι η πατάτα απαιτεί σχετικά απλούστερη καλλιεργητική τεχνική σε σχέση με άλλες καλλιέργειες κηπευτικών, καθώς και διάθεση λιγότερων πόρων όσον αφορά τα τεχνικά μέσα και το κεφάλαιο. Στα προηγούμενα προστίθεται το γεγονός ότι η καλλιέργεια της πατάτας, σε σύγκριση με τα άλλα είδη που προαναφέρθηκαν, είναι καταλληλότερη για συγκαλλιέργεια με ελαιόδεντρα - καθώς η απόσταση φύτευσης είναι μεγάλη στους ελαιώνες παραδοσιακού τύπου -, πρακτική που εφαρμόζεται ανέκαθεν και εξακολουθεί να εφαρμόζεται σήμερα στη σημαντική πλειονότητα των περιπτώσεων. Σε αυτό το παραγωγικό πλαίσιο, είναι πλέον γενικευμένη από δεκαετίες η πρακτική να συλλέγονται πρώιμα οι ελιές (τον Οκτώβριο), απευθείας από το δέντρο: με τον τρόπο αυτό λαμβάνεται ελαιόλαδο με ποιοτικά χαρακτηριστικά σαφώς καλύτερα από αυτά του ελαιόλαδου που λαμβάνεται από ελιές που έχουν συγκομιστεί από το έδαφος - πρακτική η οποία έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να χρησιμοποιούνται τα εδάφη επί μακρύτερο χρονικό διάστημα -, ενώ αποτελεί το αποτελεσματικότερο μέσο για να υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης προετοιμασίας του εδάφους που προορίζεται να δεχτεί τους κονδύλους σποράς. Η επίδραση της πρώιμης σποράς στην πρώιμη ωρίμαση των κονδύλων και επομένως στην πρώιμη συγκομιδή τους είναι προφανής και βελτιώνει περαιτέρω την πρωιμότητα της καλλιέργειας.

    Παραπομπή στη δημοσίευση των προδιαγραφών

    (Άρθρο 5 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 (3))

    Το ενοποιημένο κείμενο των προδιαγραφών διατίθεται στο Διαδίκτυο, στη διεύθυνση: http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

    είτε

    απευθείας στην αρχική σελίδα του δικτυακού τόπου του Υπουργείου Πολιτικών Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών (www.politicheagricole.it).


    (1)  ΕΕ L 343 της 14.12.2012, σ. 1.

    (2)  ΕΕ L 93 της 31.3.2006, σ. 12. Αντικαταστάθηκε από τον κανονισμό (EE) αριθ. 1151/2012.

    (3)  Βλέπε υποσημείωση 2.


    Top