ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Στρασβούργο, 15.12.2015
COM(2015) 677 final
2015/0314(NLE)
Πρόταση
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
για τη θέσπιση προσωρινών μέτρων στον τομέα της διεθνούς προστασίας υπέρ της Σουηδίας σύμφωνα με το άρθρο 9 της απόφασης (ΕΕ) 2015/1523 του Συμβουλίου και το άρθρο 9 της απόφασης (ΕΕ) 2015/1601 του Συμβουλίου, για τη θέσπιση προσωρινών μέτρων στον τομέα της διεθνούς προστασίας υπέρ της Ιταλίας και της Ελλάδας
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
1.1. Άρθρο 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης και τα τρέχοντα προσωρινά προγράμματα μετεγκατάστασης
Ως σκέλος της κοινής πολιτικής για το άσυλο, το άρθρο 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ (ΣΛΕΕ) προβλέπει ειδική νομική βάση για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Βάσει πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρέχει τη δυνατότητα στο Συμβούλιο, μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να εγκρίνει προσωρινά μέτρα υπέρ των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη. Τα προσωρινά μέτρα που προβλέπονται στο άρθρο 78 παράγραφος 3 ΣΛΕΕ έχουν έκτακτο χαρακτήρα. Μπορούν να ενεργοποιούνται μόνον όταν συμπληρώνεται το καθοριζόμενο όριο από την άποψη του επείγοντος χαρακτήρα και της σοβαρότητας των προβλημάτων που δημιουργούνται στα συστήματα ασύλου των κρατών μελών από την αιφνίδια εισροή υπηκόων τρίτων χωρών.
Βάσει του άρθρου 78 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ, το Συμβούλιο εξέδωσε δύο αποφάσεις για τη θέσπιση προσωρινών μέτρων στον τομέα της διεθνούς προστασίας υπέρ της Ιταλίας και της Ελλάδας. Σύμφωνα με την απόφαση (ΕΕ) 2015/1523 του Συμβουλίου, 40 000 αιτούντες διεθνή προστασία πρέπει να μετεγκατασταθούν από την Ιταλία και την Ελλάδα στα άλλα κράτη μέλη. Σύμφωνα με την απόφαση (ΕΕ) 2015/1601 του Συμβουλίου, 120 000 αιτούντες διεθνή προστασία πρέπει να μετεγκατασταθούν από την Ιταλία και την Ελλάδα και από άλλα κράτη μέλη αν αυτά αντιμετωπίζουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
1 369 άτομα σύμφωνα με την απόφαση (ΕΕ) 2015/1523 του Συμβουλίου, και 4 358 άτομα σύμφωνα με την απόφαση (ΕΕ) 2015/1601 του Συμβουλίου αναλογούν στη Σουηδία για μετεγκατάσταση από την Ιταλία και την Ελλάδα.
Ένα κράτος μέλος μπορεί, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 3 εδάφιο 2 της απόφασης 2015/1601, προβάλλοντας δεόντως αιτιολογημένους λόγους, να γνωστοποιήσει στην Επιτροπή και το Συμβούλιο ότι βρίσκεται αντιμέτωπο με κατάσταση έκτακτης ανάγκης που οφείλεται στην αιφνίδια εισροή υπηκόων τρίτων χωρών λόγω της απότομης μετατόπισης των μεταναστευτικών ροών. Η Επιτροπή αξιολογεί τους λόγους που προβάλλονται και υποβάλλει, κατά περίπτωση, προτάσεις στο Συμβούλιο.
Σύμφωνα με το άρθρο 9 της απόφασης (ΕΕ) 2015/1523 του Συμβουλίου και με το άρθρο 9 της απόφασης (ΕΕ) 2015/1601 του Συμβουλίου, σε περίπτωση κατάστασης επείγουσας ανάγκης η οποία προκαλείται λόγω της αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών σε ένα κράτος μέλος, το Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Επιτροπής και μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μπορεί να θεσπίσει προσωρινά μέτρα υπέρ του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 78 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ. Τα μέτρα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν, κατά περίπτωση, την αναστολή της συμμετοχής του εν λόγω κράτους μέλους στη μετεγκατάσταση, όπως προβλέπεται στην παρούσα απόφαση, καθώς και πιθανά αντισταθμιστικά μέτρα για την Ιταλία και την Ελλάδα.
Με επιστολή της 5ης Νοεμβρίου 2015, η Σουηδία γνωστοποίησε στην Επιτροπή και το Συμβούλιο ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με την κατάσταση που αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 3 της απόφασης (ΕΕ) 2015/1601 του Συμβουλίου, της 22ας Σεπτεμβρίου 2015, για τη θέσπιση προσωρινών μέτρων στον τομέα της διεθνούς προστασίας υπέρ της Ιταλίας και της Ελλάδας, παρέχοντας δεόντως αιτιολογημένους λόγους και ζητώντας την προσαρμογή του μηχανισμού μετεγκατάστασης υπέρ της Σουηδίας. Με επιστολή της 8ης Δεκεμβρίου 2015, η Σουηδία ζήτησε επισήμως την αναστολή των υποχρεώσεων που υπέχει βάσει των αποφάσεων (ΕΕ) 2015/1523 και (ΕΕ) 2015/1601 του Συμβουλίου.
1.2. Ενεργοποίηση της εφαρμογής του άρθρου 9 των αποφάσεων (ΕΕ) 2015/1523 και (ΕΕ) αριθ. 2015/1601 του Συμβουλίου όσον αφορά τη Σουηδία
Η Σουηδία αντιμετωπίζει κατάσταση επείγουσας ανάγκης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών στο έδαφός της.
Η αξιοσημείωτη αύξηση της παράτυπης διέλευσης των συνόρων στην ΕΕ, καθώς και των δευτερογενών μετακινήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει οδηγήσει σε απότομη αύξηση του αριθμού των αιτούντων διεθνή προστασία στη Σουηδία.
Τα στοιχεία της Eurostat επιβεβαιώνουν την απότομη αύξηση των αιτούντων άσυλο στη Σουηδία. Ο αριθμός των αιτούντων διεθνή προστασία αυξήθηκε κατά 60% και πλέον φθάνοντας από 68 245 αιτούντες για την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου έως 31 Οκτωβρίου 2014 σε 112 040 αιτούντες για την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου έως 31 Οκτωβρίου 2015).
Επιπλέον, ο μηνιαίος αριθμός αιτούντων διεθνή προστασία έφθασε πρόσφατα σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα: ο αριθμός των αιτούντων διπλασιάστηκε από τον Αύγουστο (11 735) έως τον Σεπτέμβριο (24 261) και έφθασε τις 39 055 τον Οκτώβριο του 2015 (αύξηση 61% από τον Σεπτέμβριο).
Το 2015 η Σουηδία εμφάνισε μακράν τον υψηλότερο κατά κεφαλήν αριθμό αιτούντων διεθνή προστασία στην ΕΕ (11 503 αιτούντες άσυλο ανά εκατομμύριο κατοίκων).
Η Σουηδία βρίσκεται επίσης σε δυσχερή κατάσταση λόγω της σημαντικής πρόσφατης αύξησης του αριθμού των ασυνόδευτων ανηλίκων, αφού ένας στους τέσσερις αιτούντες διεκδικεί καθεστώς ασυνόδευτου ανηλίκου.
Η κατάσταση αυτή ασκεί πολύ σημαντική πίεση στο σουηδικό σύστημα ασύλου, με σοβαρές πρακτικές συνέπειες επιτόπου όσον αφορά τις συνθήκες υποδοχής και την ικανότητα του συστήματος ασύλου στον τομέα διεκπεραίωσης των αιτήσεων.
Ως εκ τούτου, η τρέχουσα μεταναστευτική κατάσταση στη Σουηδία είναι μοναδική στην ΕΕ και η πίεση που ασκείται στην ικανότητα επεξεργασίας των αιτήσεων παροχής διεθνούς προστασίας και εξασφάλισης κατάλληλων συνθηκών υποδοχής σε πρόσωπα που έχουν σαφώς ανάγκη διεθνούς προστασίας απαιτεί προσωρινή αναστολή των υποχρεώσεων της Σουηδίας βάσει του μηχανισμού μετεγκατάστασης και την παροχή, κατά περίπτωση, επιχειρησιακής υποστήριξης στη χώρα.
2. ΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
2.1. Σύνοψη της προτεινόμενης δράσης
Με σκοπό την παροχή συνδρομής προς τη Σουηδία ώστε να αντιμετωπίσει καλύτερα κατάσταση επείγουσας ανάγκης λόγω της αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών στο έδαφός της, η προτεινόμενη απόφαση αναστέλλει τις υποχρεώσεις της Σουηδίας ως κράτους μέλους μετεγκατάστασης για περίοδο ενός έτους, δυνάμει της απόφασης (ΕΕ) αριθ. 2015/1523 του Συμβουλίου και της απόφασης (ΕΕ) 2015/1601 του Συμβουλίου.
Προβλέπει επίσης, κατά περίπτωση, τη χορήγηση επιχειρησιακής υποστήριξης στη Σουηδία μέσω συναφών δραστηριοτήτων τον συντονισμό των οποίων αναλαμβάνει η EASO και, εφόσον απαιτείται, άλλες αρμόδιες υπηρεσίες.
Η Σουηδία εξακολουθεί να δεσμεύεται για μετεγκατάσταση στο έδαφός της 1 369 ατόμων, σύμφωνα με την απόφαση (ΕΕ) 2015/1523 του Συμβουλίου, και 4 358 ατόμων, σύμφωνα με την απόφαση (ΕΕ) 2015/1601 του Συμβουλίου, από την Ιταλία και την Ελλάδα, μόλις λήξει η ισχύς της παρούσας απόφασης. Θα πρέπει να διαβιβάσει στο Συμβούλιο και την Επιτροπή χάρτη πορείας με συγκεκριμένα μέτρα που πρόκειται να λάβει προκειμένου να διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα των οικείων συστημάτων ασύλου και μετανάστευσης, να συνεχίσει δε τη μετεγκατάσταση μόλις πάψει να ισχύει η αναστολή.
Η παρούσα απόφαση δεν επηρεάζει την κατάσταση των υπηκόων τρίτων χωρών που έχουν ήδη μετεγκατασταθεί στη Σουηδία σύμφωνα με την απόφαση (ΕΕ) 2015/1523 του Συμβουλίου και την απόφαση (ΕΕ) 2015/1601 του Συμβουλίου.
2.2. Νομική βάση
Η νομική βάση για την προτεινόμενη απόφαση του Συμβουλίου είναι το άρθρο 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2.3. Επικουρικότητα
Ο τίτλος V της ΣΛΕΕ για τον χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης αναθέτει ορισμένες αρμοδιότητες σχετικά με τα θέματα αυτά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αρμοδιότητες αυτές πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με το άρθρο 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήτοι εάν και στον βαθμό που οι στόχοι της προτεινόμενης δράσης δεν μπορούν να επιτευχθούν επαρκώς από τα κράτη μέλη και μπορούν, συνεπώς, λόγω της κλίμακας ή των αποτελεσμάτων της προτεινόμενης δράσης, να επιτευχθούν καλύτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση άσκησε την εξουσία αυτή με τη θέσπιση της απόφασης (ΕΕ) αριθ. 2015/1523 του Συμβουλίου και της απόφασης (ΕΕ) 2015/1601 του Συμβουλίου. Η τρέχουσα δράση συνίσταται στην αναστολή των υποχρεώσεων κράτους μέλους βάσει των εν λόγω αποφάσεων λόγω περιστάσεων έκτακτης ανάγκης, καθώς και σε πρόσθετη επιχειρησιακή υποστήριξη την οποία συντονίζουν οργανισμοί της ΕΕ, και μπορεί, συνεπώς, να αναληφθεί μόνον από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
2.4. Αναλογικότητα
Λαμβάνοντας υπόψη τον επείγοντα χαρακτήρα και τη σοβαρότητα της κατάστασης που δημιουργήθηκε από το κύμα εισροής που περιγράφεται ανωτέρω, η επιλογή για την ανάληψη περαιτέρω δράσης από την ΕΕ στο θέμα αυτό δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη του στόχου της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της κατάστασης. Η αναστολή αφορά μόνο τη Σουηδία, είναι προσωρινή και δεν θίγει τα δικαιώματα των αιτούντων διεθνή προστασία οι οποίοι έχουν ήδη μετεγκατασταθεί στη Σουηδία.
2.5. Επιπτώσεις στα θεμελιώδη δικαιώματα
Δεν θίγονται τα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως προβλέπεται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης («ο Χάρτης»), των αιτούντων διεθνή προστασία που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των αποφάσεων (ΕΕ) 2015/1523 και (ΕΕ) 2015/1601 του Συμβουλίου. Η αναστολή των υποχρεώσεων της Σουηδίας ως κράτους μέλους μετεγκατάστασης αφορά μόνο τη Σουηδία, είναι προσωρινή και δεν επηρεάζει τους αιτούντες που έχουν ήδη μετεγκατασταθεί στη Σουηδία.
3.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Η πρόταση δεν συνεπάγεται πρόσθετο κόστος για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
2015/0314 (NLE)
Πρόταση
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
για τη θέσπιση προσωρινών μέτρων στον τομέα της διεθνούς προστασίας υπέρ της Σουηδίας σύμφωνα με το άρθρο 9 της απόφασης (ΕΕ) 2015/1523 του Συμβουλίου και το άρθρο 9 της απόφασης (ΕΕ) 2015/1601 του Συμβουλίου, για τη θέσπιση προσωρινών μέτρων στον τομέα της διεθνούς προστασίας υπέρ της Ιταλίας και της Ελλάδας
ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,
Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως το άρθρο 78 παράγραφος 3,
Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
Έχοντας υπόψη τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
(1)Σύμφωνα με το άρθρο 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), εφόσον ένα ή περισσότερα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν επείγουσα κατάσταση, λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, το Συμβούλιο μπορεί να εκδίδει, μετά από πρόταση της Επιτροπής, προσωρινά μέτρα υπέρ του εν λόγω κράτους μέλους ή των εν λόγω κρατών μελών, μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
(2)Σύμφωνα με το άρθρο 80 της ΣΛΕΕ, οι πολιτικές της Ένωσης στον τομέα των συνοριακών ελέγχων, του ασύλου και της μετανάστευσης και η εφαρμογή τους πρέπει να διέπονται από τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών, ενώ οι πράξεις της Ένωσης που θεσπίζονται στον τομέα αυτό πρέπει να περιέχουν κατάλληλα μέτρα για την εφαρμογή της εν λόγω αρχής.
(3)Βάσει του άρθρου 78 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ, το Συμβούλιο εξέδωσε δύο αποφάσεις για τη θέσπιση προσωρινών μέτρων στον τομέα της διεθνούς προστασίας υπέρ της Ιταλίας και της Ελλάδας. Σύμφωνα με την απόφαση (ΕΕ) 2015/1523 του Συμβουλίου, 40 000 αιτούντες διεθνή προστασία πρέπει να μετεγκατασταθούν από την Ιταλία και την Ελλάδα στα άλλα κράτη μέλη. Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου (ΕΕ) 2015/1601, 120 000 αιτούντες διεθνή προστασία πρέπει να μετεγκατασταθούν από την Ιταλία και την Ελλάδα στα άλλα κράτη μέλη.
(4)Σύμφωνα με το άρθρο 9 της απόφασης (ΕΕ) 2015/1523 του Συμβουλίου και με το άρθρο 9 της απόφασης (ΕΕ) 2015/1601 του Συμβουλίου, σε περίπτωση κατάστασης επείγουσας ανάγκης η οποία προκαλείται λόγω της αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών σε ένα κράτος μέλος, το Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Επιτροπής και μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μπορεί να θεσπίσει προσωρινά μέτρα υπέρ του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 78 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ. Τα μέτρα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν, κατά περίπτωση, την αναστολή της συμμετοχής του εν λόγω κράτους μέλους στη μετεγκατάσταση, όπως προβλέπεται στην παρούσα απόφαση, καθώς και πιθανά αντισταθμιστικά μέτρα για την Ιταλία και την Ελλάδα.
(5)Η Σουηδία αντιμετωπίζει κατάσταση επείγουσας ανάγκης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών στο έδαφός της εξαιτίας της έντονης μετατόπισης των μεταναστευτικών ροών. Στις 8 Δεκεμβρίου 2015 η Σουηδία ζήτησε επισήμως την αναστολή των υποχρεώσεων που υπέχει βάσει των αποφάσεων (ΕΕ) 2015/1523 και (ΕΕ) 2015/1601 του Συμβουλίου.
(6)Η αξιοσημείωτη αύξηση της παράτυπης διέλευσης των συνόρων στην ΕΕ, καθώς και των δευτερογενών μετακινήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει οδηγήσει σε απότομη αύξηση του αριθμού των αιτούντων διεθνή προστασία στη Σουηδία, οι οποίοι εισήλθαν στην ΕΕ κυρίως μέσω της Ιταλίας και της Ελλάδας.
(7)Τα στοιχεία της Eurostat επιβεβαιώνουν την απότομη αύξηση των αιτούντων άσυλο στη Σουηδία. Ο αριθμός των αιτούντων διεθνή προστασία αυξήθηκε κατά 60% και πλέον φθάνοντας από 68 245 αιτούντες για την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου έως 31 Οκτωβρίου 2014 σε 112 040 αιτούντες για την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου έως 31 Οκτωβρίου 2015).
(8)Επιπλέον, ο μηνιαίος αριθμός αιτούντων διεθνή προστασία έφθασε πρόσφατα σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα: διπλασιάστηκε από τον Αύγουστο (11 735) έως τον Σεπτέμβριο (24 261) και έφθασε τις 39 055 τον Οκτώβριο του 2015 (αύξηση 61% από τον Σεπτέμβριο).
(9)Το 2015 η Σουηδία εμφάνισε μακράν τον υψηλότερο κατά κεφαλήν αριθμό αιτούντων διεθνή προστασία στην ΕΕ (503 αιτούντες άσυλο ανά εκατομμύριο κατοίκων).
(10)Η Σουηδία βρίσκεται επίσης σε δυσχερή κατάσταση λόγω της σημαντικής πρόσφατης αύξησης του αριθμού των ασυνόδευτων ανηλίκων, αφού ένας στους τέσσερις αιτούντες διεκδικεί καθεστώς ασυνόδευτου ανηλίκου.
(11)Η κατάσταση αυτή ασκεί πολύ σημαντική πίεση στο σουηδικό σύστημα ασύλου, με σοβαρές πρακτικές συνέπειες επιτόπου όσον αφορά τις συνθήκες υποδοχής και την ικανότητα του συστήματος ασύλου στον τομέα διεκπεραίωσης των αιτήσεων. Προκειμένου να αμβλυνθεί η σημαντική πίεση την οποία αντιμετωπίζει η Σουηδία, οι υποχρεώσεις που υπέχει η Σουηδία ως κράτος μέλος μετεγκατάστασης βάσει των αποφάσεων (ΕΕ) αριθ. 2015/1523 και (ΕΚ) αριθ. 2015/1601 του Συμβουλίου θα πρέπει να ανασταλούν για περίοδο ενός έτους.
(12)Η αναστολή θα πρέπει να συμπληρωθεί, κατά περίπτωση, με συμπληρωματικά μέτρα υποστήριξης, τον συντονισμό των οποίων αναλαμβάνει η EASO και, εν ανάγκη, άλλες συναφείς υπηρεσίες.
(13)Η Σουηδία θα πρέπει να υποβάλει στο Συμβούλιο και την Επιτροπή χάρτη πορείας στον οποίο προσδιορίζονται τα μέτρα που προτίθεται να λάβει προκειμένου να διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα των οικείων συστημάτων παροχής ασύλου και μετανάστευσης και να αναλάβει εκ νέου τις υποχρεώσεις της δυνάμει των αποφάσεων (ΕΕ) 2015/1523 και (ΕΕ) 2015/1601.
(14)Δεδομένου ότι οι στόχοι της παρούσας απόφασης δεν μπορούν να επιτευχθούν επαρκώς από τα κράτη μέλη αλλά μπορούν μάλλον, λόγω της κλίμακας και των αποτελεσμάτων της δράσης, να επιτευχθούν καλύτερα σε επίπεδο Ένωσης, η Ένωση μπορεί να λάβει μέτρα, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας που διατυπώνεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ). Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας που ορίζεται στη Συνθήκη, η παρούσα απόφαση δεν υπερβαίνει τα αναγκαία για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων.
(15)Η παρούσα απόφαση σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τηρεί τις αρχές που αναγνωρίζονται από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
(16)Σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 2 του Πρωτοκόλλου 21 για τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας όσον αφορά τον χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, το οποίο προσαρτάται στη ΣΕΕ και στη ΣΛΕΕ, και με την επιφύλαξη του άρθρου 4 του εν λόγω Πρωτοκόλλου, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συμμετέχει στην έκδοση της παρούσας απόφασης και δεν δεσμεύεται από αυτήν, ούτε υπόκειται στην εφαρμογή της.
(17)Σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 2 του Πρωτοκόλλου 21 για τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας όσον αφορά τον χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, το οποίο προσαρτάται στη ΣΕΕ και στη ΣΛΕΕ, και με την επιφύλαξη του άρθρου 4 του εν λόγω Πρωτοκόλλου, η Ιρλανδία δεν συμμετέχει στην έκδοση της παρούσας απόφασης και δεν δεσμεύεται από αυτήν, ούτε υπόκειται στην εφαρμογή της.
(18)Σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 2 του πρωτοκόλλου αριθ. 22 σχετικά με τη θέση της Δανίας, το οποίο προσαρτάται στη ΣΕΕ και στη ΣΛΕΕ, η Δανία δεν συμμετέχει στην έκδοση της παρούσας απόφασης και δεν δεσμεύεται από αυτήν ούτε υπόκειται στην εφαρμογή της.
(19)Λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης, η παρούσα απόφαση θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:
Άρθρο 1
Αντικείμενο
Η παρούσα απόφαση θεσπίζει προσωρινά μέτρα στον τομέα της διεθνούς προστασίας υπέρ της Σουηδίας, προκειμένου να της δοθεί υποστήριξη για να αντιμετωπίσει καλύτερα την επείγουσα κατάσταση που έχει προκληθεί λόγω της αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών.
Άρθρο 2
Αναστολή υποχρεώσεων δυνάμει των αποφάσεων (ΕΕ) 2015/1523 και (ΕΕ) 2015/1601 του Συμβουλίου
Οι υποχρεώσεις της Σουηδίας ως κράτους μέλους μετεγκατάστασης δυνάμει της απόφασης (ΕΕ) 2015/1523 του Συμβουλίου και της απόφασης (ΕΕ) 2015/1601 του Συμβουλίου αναστέλλονται έως ... [ένα έτος από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας απόφασης του Συμβουλίου]
Άρθρο 3
Επιχειρησιακή υποστήριξη στη Σουηδία
Με σκοπό την παροχή υποστήριξης στη Σουηδία ώστε να αντιμετωπίσει καλύτερα την εξαιρετική πίεση που ασκείται στα οικεία συστήματα ασύλου και μετανάστευσης, χορηγείται, κατά περίπτωση, ειδική υποστήριξη στη Σουηδία μέσω συναφών δραστηριοτήτων, τον συντονισμό των οποίων αναλαμβάνει η EASO και, εφόσον κριθεί αναγκαίο, και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες.
Άρθρο 4
Συμπληρωματικά μέτρα που πρέπει να λάβει η Σουηδία
Έως [ένα μήνα από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης] η Σουηδία κοινοποιεί στο Συμβούλιο και την Επιτροπή χάρτη πορείας στον οποίο προσδιορίζονται τα μέτρα που θα λάβει για να εξασφαλίσει την αποτελεσματικότητα του οικείου συστήματος ασύλου και μετανάστευσης και να αναλάβει εκ νέου τις υποχρεώσεις που υπέχει βάσει των αποφάσεων (ΕΕ) 2015/1523 και (ΕΕ) 2015/1601 του Συμβουλίου.
Άρθρο 5
Έναρξη ισχύος
Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στρασβούργο,