Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015PC0664

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην επιτροπή ελέγχου των πλοίων από το κράτος του λιμένα του μνημονίου συνεννόησης του Παρισιού για τον έλεγχο των πλοίων από το κράτος του λιμένα

COM/2015/0664 final - 2015/0304 (NLE)

Βρυξέλλες, 18.12.2015

COM(2015) 664 final

2015/0304(NLE)

Πρόταση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην επιτροπή ελέγχου των πλοίων από το κράτος του λιμένα του μνημονίου συνεννόησης του Παρισιού για τον έλεγχο των πλοίων από το κράτος του λιμένα


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Το καθεστώς της ΕΕ για τον έλεγχο των πλοίων από το κράτος του λιμένα καθορίζεται στην οδηγία 2009/16/ΕΚ 1 (όπως τροποποιήθηκε), με την οποία αναδιατυπώθηκε και ενισχύθηκε η προηγούμενη νομοθεσία της ΕΕ που ίσχυε στον εν λόγω τομέα από το 1995. Το καθεστώς της ΕΕ βασίζεται στην προϋπάρχουσα δομή του μνημονίου συνεννόησης του Παρισιού (ΜΣΠ) για τον έλεγχο των πλοίων από το κράτος του λιμένα, το οποίο ανάγεται στο 1982. Οι διαδικασίες και τα εργαλεία του ΜΣΠ ενσωματώθηκαν στην οδηγία 2009/16/ΕΚ (όπως τροποποιήθηκε). Μέλη του ΜΣΠ είναι όλα τα ναυτικά κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και ο Καναδάς, η Ρωσία, η Ισλανδία και η Νορβηγία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μέλος του ΜΣΠ.

Από την 1η Ιανουαρίου 2011 ισχύει νέο καθεστώς επιθεώρησης (ΝΚΕ) για τον έλεγχο των πλοίων από το κράτος του λιμένα, τόσο στην ΕΕ όσο και στο πλαίσιο του ΜΣΠ. Προκειμένου να λειτουργήσει το νέο καθεστώς επιθεώρησης, πρέπει να λαμβάνονται κάθε έτος ορισμένες αποφάσεις στο πλαίσιο του ΜΣΠ. Οι εν λόγω αποφάσεις λαμβάνονται με συναίνεση στο πλαίσιο της ετήσιας «επιτροπής ελέγχου των πλοίων από το κράτος του λιμένα» (PSCC) που συνέρχεται κάθε έτος, τον Μάιο. Δυνάμει της οδηγίας 2009/16/ΕΚ, οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τον κατάλληλο αρμόδιο φορέα του ΜΣΠ καθίστανται δεσμευτικές για τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με το άρθρο 218 παράγραφος 9 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης σε διεθνείς οργανισμούς όπως το ΜΣΠ όταν καλούνται να θεσπίσουν πράξεις που παράγουν έννομα αποτελέσματα, πρέπει να καθορίζεται με απόφαση του Συμβουλίου, μετά από πρόταση της Επιτροπής.

Προτείνεται να διαμορφωθεί η θέση της ΕΕ στο πλαίσιο της PSCC σύμφωνα με προσέγγιση δύο σταδίων. Οι κατευθυντήριες αρχές και οι προσανατολισμοί της θέσης της Ένωσης καθορίζονται σε πολυετή βάση με απόφαση του Συμβουλίου· στη συνέχεια, η θέση αυτή προσαρμόζεται για κάθε ετήσια συνεδρίαση της PSCC με ανεπίσημα έγγραφα της Επιτροπής που υποβάλλονται προς συζήτηση στην ομάδα «Θαλάσσιες μεταφορές» του Συμβουλίου. Η παρούσα πρόταση έχει ως στόχο τον καθορισμό της θέσης της Ένωσης στο πλαίσιο της PSCC για την περίοδο 2016-2019. Στόχος της παρούσας πρότασης είναι επίσης να ενσωματωθούν οι αρχές και οι προσανατολισμοί των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βελτίωση της ασφάλειας στη θάλασσα, της πρόληψης της ρύπανσης και των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας επί των πλοίων. Στη θέση της Ένωσης λαμβάνονται επίσης υπόψη οι διατάξεις της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Η Επιτροπή προτείνει την προσέγγιση αυτή λόγω των χαρακτηριστικών της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο του ΜΣΠ. Σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του ΜΣΠ καθορίζεται σε έξι εβδομάδες πριν από τη συνεδρίαση της επιτροπής ελέγχου των πλοίων από το κράτος του λιμένα η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή εγγράφων από τα μέλη και τις ομάδες εργασίας του ΜΣΠ που είναι επιφορτισμένες με την εκπόνηση κατευθυντήριων γραμμών και εντολών. Μόνο τότε είναι διαθέσιμα όλα τα υποβληθέντα έγγραφα και είναι σε θέση η Επιτροπή να αρχίσει την ανάλυσή της, με σκοπό την εκπόνηση πρότασης για συντονισμένη θέση της Ένωσης σύμφωνα με το άρθρο 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ, η οποία πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από το Συμβούλιο. Επειδή είναι στενά τα χρονικά περιθώρια για την εν λόγω ανάλυση, την εκπόνηση της πρότασης της Επιτροπής και την έγκρισή της από το Συμβούλιο, η διαδικασία για την εξειδίκευση της θέσης της Ένωσης σε ετήσια βάση παρατίθεται στο παράρτημα 2. Η ακόλουθη απόφαση καλύπτει την περίοδο 2016-2019.

2. ΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Η ακόλουθη απόφαση βασίζεται στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως στο άρθρο 100 παράγραφος 2, σε συνδυασμό με το άρθρο 218 παράγραφος 9 που προβλέπει ότι το Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Επιτροπής, εκδίδει απόφαση για τον καθορισμό των θέσεων που θα πρέπει να ληφθούν εξ ονόματος της Ένωσης σε όργανο το οποίο έχει συσταθεί βάσει συμφωνίας, όταν το εν λόγω όργανο καλείται να θεσπίσει πράξεις που παράγουν έννομα αποτελέσματα. Η διάταξη αυτή ισχύει και για τη θέση που θα πρέπει να ληφθεί από τα κράτη μέλη, εξ ονόματος της Ένωσης, στο πλαίσιο της επιτροπής του ΜΣΠ για τον έλεγχο των πλοίων από το κράτος του λιμένα.

Η οδηγία 2009/16/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Απριλίου 2009, σχετικά με τον έλεγχο των πλοίων από το κράτος λιμένα (όπως τροποποιήθηκε) αποτελεί τη νομική βάση για τον καθορισμό των αρχών που θα πρέπει να τηρούν τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της επιτροπής του ΜΣΠ για τον έλεγχο των πλοίων από το κράτος του λιμένα.

2015/0304 (NLE)

Πρόταση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην επιτροπή ελέγχου των πλοίων από το κράτος του λιμένα του μνημονίου συνεννόησης του Παρισιού για τον έλεγχο των πλοίων από το κράτος του λιμένα

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 100 και το άρθρο 218 παράγραφος 9,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Η ασφάλεια στη θάλασσα, η πρόληψη της ρύπανσης και οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας επί των πλοίων είναι δυνατόν να βελτιωθούν αισθητά με δραστική μείωση του αριθμού των μη ανταποκρινόμενων στα σχετικά πρότυπα πλοίων τα οποία πλέουν στα ύδατα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χάρη στην αυστηρή εφαρμογή των συμβάσεων, των διεθνών κωδίκων και των ψηφισμάτων.

(2)Την πρωταρχική ευθύνη για τον έλεγχο της συμμόρφωσης των πλοίων με τα διεθνή πρότυπα για την ασφάλεια, την πρόληψη της ρύπανσης και τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας επί του πλοίου φέρει το κράτος σημαίας, αλλά την ευθύνη για τη διατήρηση της κατάστασης του πλοίου και το πλήρωμα μετά την εμπεριστατωμένη επιθεώρηση, ώστε να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις των συμβάσεων που εφαρμόζονται στο πλοίο, φέρει η πλοιοκτήτρια εταιρεία. Έχουν παρατηρηθεί, ωστόσο, σοβαρές ελλείψεις όσον αφορά την εφαρμογή και την επιβολή των διεθνών προτύπων από ορισμένα κράτη σημαίας.

(3)Κατά συνέπεια, ως δεύτερη γραμμή άμυνας κατά της μη ανταποκρινόμενης στα σχετικά πρότυπα ναυτιλίας, ο έλεγχος της συμμόρφωσης με τα διεθνή πρότυπα για την ασφάλεια, η πρόληψη της ρύπανσης και οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας επί του πλοίου πρέπει επίσης να διασφαλίζονται από τα κράτη του λιμένα, μολονότι αναγνωρίζεται ότι η επιθεώρηση ελέγχου από το κράτος του λιμένα δεν αποτελεί εμπεριστατωμένη επιθεώρηση και ότι τα αντίστοιχα έντυπα επιθεώρησης δεν αποτελούν πιστοποιητικά αξιοπλοΐας. Με εναρμονισμένη προσέγγιση της αποτελεσματικής επιβολής των εν λόγω διεθνών προτύπων από τα παράκτια κράτη μέλη της ΕΕ στα πλοία που πλέουν στα ύδατα που υπάγονται στη δικαιοδοσία τους και χρησιμοποιούν τους λιμένες τους θα καταστεί δυνατόν να αποφεύγονται στρεβλώσεις του ανταγωνισμού.

(4)Το καθεστώς της ΕΕ σχετικά με τον έλεγχο των πλοίων από το κράτος του λιμένα καθορίζεται στην οδηγία 2009/16/ΕΚ 2 (όπως τροποποιήθηκε), με την οποία αναδιατυπώθηκε και ενισχύθηκε η προηγούμενη νομοθεσία της ΕΕ που ίσχυε στον εν λόγω τομέα από το 1995. Το καθεστώς της ΕΕ βασίζεται στην προϋπάρχουσα δομή του μνημονίου συνεννόησης του Παρισιού (ΜΣΠ) για τον έλεγχο των πλοίων από το κράτος του λιμένα, διεθνούς οργανισμού που υπάρχει από το 1982.

(5)Όσον αφορά τα κράτη μέλη της ΕΕ, η οδηγία 2009/16/ΕΚ εντάσσει στο πεδίο εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ τις διαδικασίες, τα εργαλεία και τις εργασίες του ΜΣΠ για τον έλεγχο των πλοίων από το κράτος του λιμένα. Δυνάμει της οδηγίας 2009/16/ΕΚ, καθίστανται δεσμευτικές για τα κράτη μέλη της ΕΕ οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τον κατάλληλο αρμόδιο φορέα του μνημονίου συνεννόησης του Παρισιού για τον έλεγχο των πλοίων από το κράτος του λιμένα.

(6)Η επιτροπή ελέγχου των πλοίων από το κράτος του λιμένα του μνημονίου συνεννόησης του Παρισιού για τον έλεγχο των πλοίων από το κράτος του λιμένα συνέρχεται κάθε έτος και, κατά τη διάρκεια των εργασιών της, αποφασίζει σχετικά με ορισμένα θέματα της ημερήσιας διάταξης τα οποία είναι αναγκαία για την εφαρμογή της οδηγίας 2009/16/ΕΚ.

(7)Σύμφωνα με το άρθρο 218 παράγραφος 9 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η θέση που πρέπει να λαμβάνεται εξ ονόματος της Ένωσης σε διεθνείς οργανισμούς όταν καλούνται να θεσπίσουν πράξεις που παράγουν έννομα αποτελέσματα πρέπει να καθορίζεται με απόφαση του Συμβουλίου, μετά από πρόταση της Επιτροπής.

(8)Σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του ΜΣΠ καθορίζεται σε έξι εβδομάδες πριν από τη συνεδρίαση της επιτροπής ελέγχου των πλοίων από το κράτος του λιμένα η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή εγγράφων από τα μέλη και τις ομάδες εργασίας του ΜΣΠ που είναι επιφορτισμένες με την εκπόνηση κατευθυντήριων γραμμών και εντολών. Μόνο τότε είναι διαθέσιμα όλα τα υποβληθέντα έγγραφα και είναι σε θέση η Επιτροπή να αρχίσει την ανάλυσή της, με σκοπό την εκπόνηση πρότασης για συντονισμένη θέση της Ένωσης σύμφωνα με το άρθρο 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ. Επειδή είναι στενά τα χρονικά περιθώρια για την εν λόγω ανάλυση και την έγκριση πρότασης, είναι αναγκαίο να καθορίζονται οι κατευθυντήριες αρχές και οι προσανατολισμοί της θέσης της Ένωσης σε πολυετή βάση, καθώς και το πλαίσιο για την εξειδίκευση της θέσης της Ένωσης σε ετήσια βάση.

(9)Η παρούσα απόφαση θα πρέπει να καλύπτει την περίοδο 2016-2019,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Η θέση που πρέπει να ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ετήσια σύσκεψη της επιτροπής ελέγχου των πλοίων από το κράτος του λιμένα του μνημονίου συνεννόησης του Παρισιού για τον έλεγχο των πλοίων από το κράτος του λιμένα, όταν το εν λόγω όργανο καλείται να θεσπίσει πράξεις που παράγουν έννομα αποτελέσματα, παρατίθεται στο παράρτημα 1 της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 2

Η σε ετήσια βάση εξειδίκευση της θέσης που πρέπει να ληφθεί από την Ένωση στην ετήσια σύσκεψη της επιτροπής ελέγχου των πλοίων από το κράτος του λιμένα του μνημονίου συνεννόησης του Παρισιού για τον έλεγχο των πλοίων από το κράτος του λιμένα διεξάγεται σύμφωνα με το παράρτημα 2 της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 3

Η θέση της Ένωσης που παρατίθεται στο παράρτημα 1 της παρούσας απόφασης αξιολογείται και, εφόσον αυτό ενδείκνυται, αναθεωρείται από το Συμβούλιο βάσει πρότασης της Επιτροπής, το αργότερο για την ετήσια σύσκεψη της επιτροπής ελέγχου των πλοίων από το κράτος του λιμένα του μνημονίου συνεννόησης του Παρισιού για τον έλεγχο των πλοίων από το κράτος του λιμένα το 2020.

Άρθρο 4

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την 1η Ιανουαρίου 2016.

Βρυξέλλες,

   Για το Συμβούλιο

   Ο Πρόεδρος    

(1) Οδηγία 2009/16/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Απριλίου 2009, σχετικά με τον έλεγχο των πλοίων από το κράτος λιμένα (αναδιατύπωση) (ΕΕ L 131 της 28.5.2009, σ. 57).
(2) ΕΕ L 131 της 28.5.2009, σ. 57.
Top

Βρυξέλλες, 18.12.2015

COM(2015) 664 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Θέση της Ένωσης στο μνημόνιο συνεννόησης του Παρισιού για τον έλεγχο των πλοίων από το κράτος του λιμένα

όσον αφορά την

πρόταση απόφασης του Συμβουλίου

σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην επιτροπή ελέγχου των πλοίων από το κράτος του λιμένα για το μνημόνιο συνεννόησης του Παρισιού για τον έλεγχο των πλοίων από το κράτος του λιμένα


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Θέση της Ένωσης στο μνημόνιο συνεννόησης του Παρισιού για τον έλεγχο των πλοίων από το κράτος του λιμένα

όσον αφορά την

πρόταση απόφασης του Συμβουλίου

σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην επιτροπή ελέγχου των πλοίων από το κράτος του λιμένα για το μνημόνιο συνεννόησης του Παρισιού για τον έλεγχο των πλοίων από το κράτος του λιμένα

Κατευθυντήριες αρχές

Στο πλαίσιο του μνημονίου συνεννόησης του Παρισιού για τον έλεγχο των πλοίων από το κράτος του λιμένα (ΜΣΠ), η Ένωση:

α)    ενεργεί σύμφωνα με τους στόχους τους οποίους επιδιώκει η Ένωση, ιδίως για τη βελτίωση της ασφάλειας στη θάλασσα, της πρόληψης της ρύπανσης και των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας επί των πλοίων, με δραστική μείωση του αριθμού των πλοίων που δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα μέσω αυστηρής εφαρμογής των διεθνών συμβάσεων και κωδίκων·

β)    προωθεί την εφαρμογή εναρμονισμένης προσέγγισης από τα μέλη του ΜΣΠ για την αποτελεσματική επιβολή των εν λόγω διεθνών προτύπων στα πλοία που πλέουν στα ύδατα τα οποία υπάγονται στη δικαιοδοσία τους και χρησιμοποιούν τους λιμένες τους·

γ)    συνεργάζεται στο πλαίσιο του ΜΣΠ με στόχο την καθιέρωση προγράμματος πλήρους επιθεώρησης και τη δίκαιη κατανομή του φόρτου επιθεωρήσεων, ιδίως με την έγκριση της ετήσιας υποχρέωσης επιθεωρήσεων που καθορίζεται με τη συμφωνηθείσα μεθοδολογία που προβλέπεται στο παράρτημα 11 του ΜΣΠ·

δ)    προωθεί στο πλαίσιο του ΜΣΠ την πρόσληψη, τη διατήρηση και την εκπαίδευση από τα μέλη του ΜΣΠ του απαιτούμενου αριθμού προσωπικού, στο οποίο συγκαταλέγονται επιθεωρητές με κατάλληλα προσόντα, λαμβάνοντας υπόψη τον όγκο και τα χαρακτηριστικά της κίνησης πλοίων σε κάθε λιμένα·

ε)    διασφαλίζει ότι τα μέτρα που εγκρίνονται στο πλαίσιο του ΜΣΠ είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και, ιδίως, με τις διεθνείς συμβάσεις και κώδικες σχετικά με την ασφάλεια στη θάλασσα, την πρόληψη της ρύπανσης και τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας επί των πλοίων·

στ)    προωθεί την ανάπτυξη κοινών προσεγγίσεων με άλλους οργανισμούς που διενεργούν τον έλεγχο των πλοίων από το κράτος του λιμένα·

ζ)    εξασφαλίζει τη συνοχή με τις λοιπές πολιτικές της Ένωσης, ιδίως στους τομείς των εξωτερικών σχέσεων, της ασφάλειας, του περιβάλλοντος, και σε άλλους τομείς.

Προσανατολισμοί

Η Ένωση επιδιώκει την υποστήριξη της έγκρισης των παρακάτω δράσεων από το ΜΣΠ:

Α.    Προκειμένου να εξασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία από έτος σε έτος του καθεστώτος της ΕΕ για τον έλεγχο των πλοίων από το κράτος του λιμένα σύμφωνα με την οδηγία 2009/16/ΕΚ:

1.    λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα στοιχεία της κατηγορίας κινδύνου πλοίων που χρησιμοποιούνται για την επιλογή των σκαφών προς επιθεώρηση:

α)    ο λευκός, ο γκρίζος ή ο μαύρος κατάλογος κρατών σημαίας, σύμφωνα με τον μαθηματικό τύπο που καταρτίστηκε από το ΜΣΠ και παρατίθεται στο παράρτημα του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 801/2010 της Επιτροπής, της 13ης Σεπτεμβρίου 2010, σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 10 παράγραφος 3 της οδηγίας 2009/16/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τα κριτήρια του κράτους σημαίας 1 ·

β)    ο κατάλογος επιδόσεων των αναγνωρισμένων οργανισμών, σύμφωνα με τη μεθοδολογία που εγκρίθηκε από την επιτροπή ελέγχου των πλοίων από το κράτος του λιμένα κατά την 37η συνεδρίαση της εν λόγω επιτροπής τον Μάιο του 2004 (σημείο 4.5.2 της ημερήσιας διάταξης)·

γ)    ο μέσος όρος του λόγου ελλείψεων και του λόγου κρατήσεων πλοίων στον μαθηματικό τύπο για τον καθορισμό των επιδόσεων εταιρείας με βάση το παράρτημα του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 802/2010 της Επιτροπής, της 13ης Σεπτεμβρίου 2010, σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 10 παράγραφος 3 και του άρθρου 27 της οδηγίας 2009/16/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις επιδόσεις των εταιρειών 2 ,  όπως τροποποιήθηκε.

2.    διασφαλίζεται ότι κάθε τροποποίηση ή επικαιροποίηση των διαδικασιών και των κατευθυντήριων γραμμών του μνημονίου συνεννόησης του Παρισιού συνάδει με τους στόχους της Ένωσης, ιδίως όσον αφορά τη βελτίωση της ασφάλειας στη θάλασσα, της πρόληψης της ρύπανσης και των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας επί των πλοίων.

B.    Μεσοπρόθεσμα, επιδιώκεται η ανάπτυξη εναλλακτικής και δικαιότερης μεθόδου για την κατάρτιση του λευκού, του γκρίζου και του μαύρου καταλόγου των κρατών σημαίας, ειδικότερα όσον αφορά τα κράτη σημαίας με μικρούς στόλους.

(1) ΕΕ L 241 της 14.9.2010, σ. 1.
(2) ΕΕ L 241 της 14.9.2010, σ. 4.
Top

Βρυξέλλες, 18.12.2015

COM(2015) 664 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Εξειδίκευση σε ετήσια βάση της θέσης που πρέπει να ληφθεί από την Ένωση στην επιτροπή ελέγχου των πλοίων από το κράτος του λιμένα του μνημονίου συνεννόησης του Παρισιού για τον έλεγχο των πλοίων από το κράτος του λιμένα

όσον αφορά την

πρόταση απόφασης του Συμβουλίου

σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην επιτροπή ελέγχου των πλοίων από το κράτος του λιμένα του μνημονίου συνεννόησης του Παρισιού για τον έλεγχο των πλοίων από το κράτος του λιμένα


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Εξειδίκευση σε ετήσια βάση της θέσης που πρέπει να ληφθεί από την Ένωση στην επιτροπή ελέγχου των πλοίων από το κράτος του λιμένα του μνημονίου συνεννόησης του Παρισιού για τον έλεγχο των πλοίων από το κράτος του λιμένα

όσον αφορά την

πρόταση απόφασης του Συμβουλίου

σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην επιτροπή ελέγχου των πλοίων από το κράτος του λιμένα του μνημονίου συνεννόησης του Παρισιού για τον έλεγχο των πλοίων από το κράτος του λιμένα

Πριν από κάθε ετήσια συνεδρίαση της επιτροπής ελέγχου των πλοίων από το κράτος του λιμένα (PSCC) του μνημονίου συνεννόησης του Παρισιού για τον έλεγχο των πλοίων από το κράτος του λιμένα, γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες ώστε στη θέση που θα διατυπωθεί εξ ονόματος της Ένωσης να λαμβάνονται υπόψη όλες οι σχετικές πληροφορίες που διαβιβάζονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και κάθε έγγραφο που θα συζητηθεί και εμπίπτει στην αρμοδιότητα της ΕΕ, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες αρχές και τους προσανατολισμούς που παρατίθενται στο παράρτημα I.

Προς τον σκοπό αυτό και βάσει των εν λόγω πληροφοριών, οι υπηρεσίες της Επιτροπής διαβιβάζουν στο Συμβούλιο ή στα προπαρασκευαστικά όργανά του, εγκαίρως πριν από τη συνεδρίαση της PSCC, προπαρασκευαστικό έγγραφο στο οποίο εκτίθενται λεπτομερώς τα συγκεκριμένα στοιχεία της προβλεπόμενης θέσης της Ένωσης, προς εξέταση και έγκριση.

Η προβλεπόμενη στο προπαρασκευαστικό έγγραφο θέση της Ένωσης θεωρείται ως εγκριθείσα, εκτός εάν αντιταχθεί σε αυτήν αριθμός κρατών μελών αντίστοιχος προς τη μειοψηφία αρνησικυρίας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του προπαρασκευαστικού οργάνου του Συμβουλίου ή εντός προθεσμίας είκοσι ημερών από την παραλαβή του προπαρασκευαστικού εγγράφου, εάν αυτή προηγείται. Σε περίπτωση αντιρρήσεων, το ζήτημα παραπέμπεται στο Συμβούλιο.

Top