Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015PC0603

    Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση μέτρων με σκοπό τη σταδιακή καθιέρωση ενιαίας εκπροσώπησης της ζώνης του ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

    COM/2015/0603 final - 2015/0250 (NLE)

    ?????????, 21.10.2015

    COM(2015) 603 final

    2015/0250(NLE)

    Πρόταση

    ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    για τη θέσπιση μέτρων με σκοπό τη σταδιακή καθιέρωση ενιαίας εκπροσώπησης της ζώνης του ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο


    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    Η ζώνη του ευρώ είναι μια μεγάλη ανοικτή οικονομία με ευθύνες στη χάραξη διεθνούς πολιτική. Η οικονομική και χρηματοοικονομική βαρύτητα της ζώνης του ευρώ και η ύπαρξη ενιαίας νομισματικής και συναλλαγματικής πολιτικής καθιστούν τις αποφάσεις πολιτικής και τις οικονομικές εξελίξεις της ζώνης του ευρώ ολοένα πιο σημαντικές για την παγκόσμια οικονομία.

    Η πολιτική σημασία της ζώνης του ευρώ έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά τα τελευταία έτη. Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, παράλληλα με την έκδοση της νομοθεσίας που αποκαλείται «εξάπτυχο» και «δίπτυχο» 1 καθώς και η Συνθήκη για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση  2 έχουν ενοποιήσει, ενισχύσει και διευρύνει σε επίπεδο ΕΕ την εποπτεία των πολιτικών των κρατών μελών σε καίριους τομείς μακροοικονομικής και δημοσιονομικής σημασίας. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δημιουργήθηκε ως ο μόνιμος μηχανισμός επίλυσης κρίσεων για τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Η Ένωση έχει επίσης θεσπίσει την Τραπεζική Ένωση για την κεντρική εποπτεία και εξυγίανση των τραπεζών της ζώνης του ευρώ, η οποία είναι ανοικτή σε όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

    Ταυτόχρονα, η εξωτερική εκπροσώπηση της ζώνης του ευρώ δεν κατόρθωσε να παρακολουθήσει τις εν λόγω εξελίξεις. Η πρόοδος που έχει σημειωθεί όσον αφορά την περαιτέρω εσωτερική ολοκλήρωση της ζώνης του ευρώ πρέπει να προβληθεί εξωτερικά, κυρίως μέσω της επίτευξης προόδου προς την ενιαία εξωτερική εκπροσώπηση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Η ΕΕ (ζώνη του ευρώ) έχει αποκλειστική ή επιμερισμένη αρμοδιότητα με τα κράτη μέλη της σε πολλούς τομείς που καλύπτονται από το Καταστατικό του ΔΝΤ.

    Το ΔΝΤ, με τα δανειοδοτικά του μέσα και την εποπτεία του, αποτελεί βασικό παράγοντα της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοοικονομικής διακυβέρνησης. Έχει διαδραματίσει καίριο ρόλο, από κοινού με την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στη διαμόρφωση και την εφαρμογή προγραμμάτων που αποσκοπούν στη διάσωση κρατών μελών που έχουν πληγεί από τη χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση δημόσιου χρέους. Επιπλέον, το ενισχυμένο πλαίσιο διακυβέρνησης για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής και η έντονη σύγκλιση της ρύθμισης και της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα στο πλαίσιο της Τραπεζικής Ένωσης συνεπάγονται ότι, στο μέλλον, το ΔΝΤ δεν θα πρέπει να περιορίζεται σε μια αμιγώς εθνική προοπτική όσον αφορά την εκ μέρους του αξιολόγηση της εποπτείας και της διαχείρισης κρίσεων στη ζώνη του ευρώ.

    Η αποτελεσματική εκπροσώπηση της ζώνης του ευρώ θα καταστήσει δυνατό να μεταδοθεί στο ΔΝΤ το ενιαίο μήνυμα της ζώνης του ευρώ σε ζητήματα όπως τα προγράμματα και ο έλεγχος, η οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, η μακροοικονομική εποπτεία, οι συναλλαγματικές πολιτικές και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η περισσότερο συνεκτική εκπροσώπηση θα αποβεί επίσης προς όφελος τρίτων χωρών, ιδίως μέσω της ισχυρότερης και συνεπέστερης συνεισφοράς της ζώνης του ευρώ στην παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

    Τον Οκτώβριο του 2014 η Επιτροπή ανακοίνωσε στο πρόγραμμα εργασίας της για το 2015 3 ότι προτίθεται να εξετάσει το ζήτημα της εξωτερικής εκπροσώπησης της ζώνης του ευρώ στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

    Σύμφωνα με την έκθεση των Πέντε Προέδρων του Ιουνίου 2015 για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης 4 , η ενίσχυση της φωνής της ζώνης του ευρώ σε διεθνές επίπεδο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των συνεχιζόμενων προσπαθειών για βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης της ζώνης του ευρώ. Στην έκθεση τονίζονται ιδίως οι ελλείψεις όσον αφορά την εκπροσώπηση της ζώνης του ευρώ στο ΔΝΤ, στο πλαίσιο του οποίου, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί ως προς τον περαιτέρω συντονισμό των ευρωπαϊκών θέσεων, η ζώνη του ευρώ δεν εκφράζεται ακόμη με ενιαία φωνή.

    Στο σχέδιο στρατηγικής της Επιτροπής για μια βαθιά και ουσιαστική Οικονομική και Νομισματική Ένωση 5 περιλαμβανόταν ήδη σειρά δράσεων προτεραιότητας για την ενίσχυση και την εδραίωση της εξωτερικής οικονομικής εκπροσώπησης της ζώνης του ευρώ. Προτεινόταν να δοθεί έμφαση στο ΔΝΤ λόγω του κεντρικού ρόλου του στο πλαίσιο της διεθνούς οικονομικής διακυβέρνησης. Η εξωτερική εκπροσώπηση περιλαμβανόταν στις προτεινόμενες βραχυπρόθεσμες δράσεις προτεραιότητας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επίσης διατυπώσει αίτημα για την ενιαία εξωτερική εκπροσώπηση της ζώνης του ευρώ 6 . 

    Το Συμβούλιο ECOFIN συμφώνησε το 2006 ότι η μετάβαση στην εκπροσώπηση της ζώνης του ευρώ με μια ενιαία έδρα στο ΔΝΤ αποτελεί μακροπρόθεσμο στόχο. Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη μέλη θεώρησαν ότι μπορούν να προβλεφθούν διάφοροι τρόποι για τη μετάβαση σε πιθανή εκπροσώπηση της ζώνης του ευρώ με μια μόνον έδρα στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένης μιας προσέγγισης που συνίσταται στη λήψη προσωρινών μέτρων.

    Με βάση τα ανωτέρω, στο παρόν κείμενο προτείνεται η μετάβαση σε ενιαία εκπροσώπηση της ζώνης του ευρώ στο ΔΝΤ με εκπρόσωπό της τον πρόεδρο της Ευρωομάδας. Προτείνεται να εφαρμοστεί μια σταδιακή προσέγγιση για την επίτευξη του στόχου αυτού, η οποία θα περιλαμβάνει ενδιάμεσες μεταβατικές ενέργειες για την εκπροσώπηση στη Διεθνή Νομισματική και Χρηματοπιστωτική Επιτροπή (ΔΝΧΕ) και στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ. Σε αυτές τις μεταβατικές ενέργειες περιλαμβάνεται η χορήγηση δικαιωμάτων παρατηρητή στη ζώνη του ευρώ, ήτοι στον εκπρόσωπό της που θα προέρχεται από κράτος μέλος της ζώνης του ευρώ το οποίο είναι ήδη μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, σε συνεργασία με την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (η οποία διαθέτει επί του παρόντος καθεστώς παρατηρητή στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ). Επιπλέον, η διαδικασία συντονισμού για τη διαμόρφωση κοινών θέσεων θα πρέπει να ενισχυθεί ώστε να διατυπώνονται συστηματικά κοινές δηλώσεις σχετικά με όλα τα ζητήματα που άπτονται της πολιτικής, των χωρών και της εποπτείας του ΔΝΤ τα οποία έχουν σημασία για τη ζώνη του ευρώ. Τέλος, οι ενέργειες αυτές θα πρέπει επίσης να έχουν ως στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας της ζώνης του ευρώ με τα κράτη μέλη που δεν ανήκουν σε αυτήν όσον αφορά ζητήματα σχετικά με το ΔΝΤ. Πρέπει να σημειωθεί ότι η εξωτερική εκπροσώπηση της ζώνης του ευρώ θα εξαρτηθεί επίσης από το μελλοντικό καθεστώς που οι χώρες μέλη του ΔΝΤ προτίθενται να χορηγήσουν στη ζώνη του ευρώ εντός του ΔΝΤ.

    Νομική βάση

    Το άρθρο 138 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ προβλέπει τη θέσπιση κατάλληλων μέτρων για την εξασφάλιση ενιαίας εκπροσώπησης σε διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς και διασκέψεις. Στόχος της διάταξης αυτής ήταν να επιτευχθεί ισχυρότερη και ενιαία εκπροσώπηση της ζώνης του ευρώ, δεδομένου ότι η αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων ανεπίσημων ρυθμίσεων για την εκπροσώπηση της ζώνης του ευρώ είχε κριθεί ανεπαρκής. Σε πρώτο στάδιο, η διάταξη αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκπροσώπηση της ζώνης του ευρώ μόνο στους κόλπους του ΔΝΤ. Στην πρόταση θα πρέπει να συμπεριληφθούν επίσης διατάξεις που επιτρέπουν στη ζώνη του ευρώ να συντονίζει καλύτερα τη διαμόρφωση των θέσεών της στο πλαίσιο του ΔΝΤ, καθώς οι εν λόγω διατάξεις είναι απαραίτητες και συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου για ενιαία εκπροσώπηση. Αναφορά γίνεται επίσης στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 138 της ΣΛΕΕ, το οποίο παρέχει στο Συμβούλιο τη δυνατότητα να καθορίζει κοινές θέσεις σχετικά με ζητήματα που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση στο πλαίσιο των αρμόδιων διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών και διασκέψεων.

    Στο άρθρο 138 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ προβλέπεται ότι, για την έγκριση της παρούσας πρότασης, δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο τα μέλη του Συμβουλίου που εκπροσωπούν κράτη μέλη με νόμισμα το ευρώ. Το Συμβούλιο αποφασίζει μετά από διαβούλευση με την ΕΚΤ.

    Ταυτόχρονα, η Επιτροπή αποφασίζει να αποσύρει την πρόταση της Επιτροπής για απόφαση του Συμβουλίου σχετικά με την εκπροσώπηση και τον καθορισμό της θέσης της Κοινότητας σε διεθνές επίπεδο στο πλαίσιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης COM (1998) 637 final, η οποία δεν εγκρίθηκε και κατέστη άνευ αντικειμένου μετά την καθιέρωση του ευρώ και την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας. 7

    2015/0250 (NLE)

    Πρόταση

    ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    για τη θέσπιση μέτρων με σκοπό τη σταδιακή καθιέρωση ενιαίας εκπροσώπησης της ζώνης του ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 138,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής 8 ,

    Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας 9 ,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)Είναι δυνατή η θέσπιση κατάλληλων μέτρων για την εξασφάλιση ενιαίας εκπροσώπησης και κοινών θέσεων της Ένωσης κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της που αφορούν ειδικά τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ (η «ζώνη του ευρώ») στο πλαίσιο των διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών.

    (2)Η ζώνη του ευρώ είναι μια μεγάλη ανοικτή οικονομία με ευθύνες στη χάραξη διεθνούς πολιτικής.

    (3)Η Ένωση έχει αποκλειστική αρμοδιότητα όσον αφορά τη νομισματική πολιτική των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ. Επιπλέον, εφαρμόζονται ενισχυμένοι ενωσιακοί μηχανισμοί συντονισμού και εποπτείας σχετικά με τις οικονομικές, δημοσιονομικές και χρηματοπιστωτικές πολιτικές των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ.

    (4)Όπως επισημαίνεται στην έκθεση «Η ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης», η οποία δημοσιεύτηκε στις 22 Ιουνίου 2015 («έκθεση των Πέντε Προέδρων»), το μεγάλο οικονομικό και χρηματοοικονομικό μέγεθος της Ένωσης καθώς και η ύπαρξη ενιαίας νομισματικής και συναλλαγματικής πολιτικής για τα περισσότερα μέλη της, καθιστούν τις αποφάσεις πολιτικής και τις οικονομικές εξελίξεις στην Ένωση ολοένα και πιο σημαντικές για την παγκόσμια οικονομία. Στην έκθεση διατυπώνεται επίσης το αίτημα για παγίωση της εξωτερικής εκπροσώπησης της ζώνης του ευρώ.

    (5)Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική ανάγκη η ζώνη του ευρώ να αναλάβει πλήρως τον ρόλο της όσον αφορά τη διεθνή συνεργασία σε θέματα νομισματικής, οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής, ιδίως στο πλαίσιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο αποτελεί κεντρικό οργανισμό εντός του διεθνούς νομισματικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    (6)Ωστόσο, τα μέλη του ΔΝΤ είναι μεμονωμένες χώρες. Συνεπώς, η ζώνη του ευρώ δεν εκπροσωπείται ως ενιαίο μέλος στο ΔΝΤ και στα όργανά του. Επί του παρόντος, δύο από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ μπορούν να ορίζουν έκαστο έναν εκτελεστικό διευθυντή, ενώ τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ είναι διάσπαρτα σε έξι εκπροσωπούμενες ομάδες χωρών (constituencies) του ΔΝΤ. Αυτό εμποδίζει τη ζώνη του ευρώ να διατυπώνει τη θέση της στο ΔΝΤ με αποτελεσματικό και ενιοποιημένο τρόπο. Επίσης υπονομεύει την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας μεταξύ του ΔΝΤ και της ζώνης του ευρώ.

    (7)Το προσφάτως ενισχυμένο πλαίσιο της ζώνης του ευρώ για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών και για την ισχυρή σύγκλιση της ρύθμισης και της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα στο πλαίσιο της Τραπεζικής Ένωσης συνεπάγεται ότι, στο μέλλον, το ΔΝΤ δεν θα πρέπει να περιορίζεται σε μια αμιγώς εθνική προοπτική όσον αφορά την αξιολόγηση της εποπτείας και της διαχείρισης κρίσεων στη ζώνη του ευρώ. Μέσω της αποτελεσματικής εκπροσώπησης της ζώνης του ευρώ θα καταστεί επίσης δυνατό να μεταδοθεί στο ΔΝΤ το ενιαίο μήνυμα της ζώνης του ευρώ σε ζητήματα όπως τα προγράμματα και ο έλεγχος της χρηματοδοτικής βοήθειας, η οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, η μακροοικονομική εποπτεία, οι συναλλαγματικές πολιτικές και η πολιτική για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

    (8)Με την επιφύλαξη του ενδεχομένου να λάβει η ζώνη του ευρώ την ιδιότητα πλήρους μέλους σε μεταγενέστερο στάδιο, πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα της παράσχουν τη δυνατότητα να εκφράζεται με ενιαία φωνή στο ΔΝΤ, λαμβανομένης υπόψη της ισχύουσας δομής συμμετοχής στο ΔΝΤ.

    (9)Ο επιδιωκόμενος στόχος θα πρέπει να είναι η ενιαία εκπροσώπηση με μία μόνον έδρα για τη ζώνη του ευρώ σε όλα τα όργανα του ΔΝΤ, με δυνατότητα ωστόσο των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ να διατηρήσουν το τρέχον καθεστώς τους ως μετόχων του ΔΝΤ. Η Επιτροπή θα πρέπει να αναλάβει δράση για την επίτευξη του στόχου αυτού.

    (10)Η προθεσμία για την επίτευξη της εν λόγω ενιαίας εκπροσώπησης στο ΔΝΤ θα πρέπει να αντιστοιχεί στο χρονοδιάγραμμα του τελικού σταδίου της διαδικασίας που περιγράφεται στην «Έκθεση των Πέντε Προέδρων» για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

    (11)Η ενιαία αυτή εκπροσώπηση θα πρέπει να συνοδεύεται από την ενίσχυση του συντονισμού των θέσεων που εκφράζονται στο πλαίσιο του ΔΝΤ, με παράλληλο στόχο την αύξηση της συνεργασίας της ζώνης του ευρώ με τα κράτη μέλη που δεν ανήκουν σε αυτήν αλλά μετέχουν στο ΔΝΤ.

    (12)Μέχρις ότου επιτευχθεί πλήρως η ενιαία εκπροσώπηση της ζώνης του ευρώ σε όλα τα όργανα του ΔΝΤ, θα πρέπει να θεσπιστούν μεταβατικές ρυθμίσεις ώστε η ζώνη του ευρώ να αποκτήσει πιο συνεκτική θέση εντός του ΔΝΤ, ιδίως στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ και στη Διεθνή Νομισματική και Χρηματοπιστωτική Επιτροπή (ΔΝΧΕ).

    (13)Όσον αφορά το Εκτελεστικό Συμβούλιο, η τρέχουσα πρακτική, σύμφωνα με την οποία ένας εκ των εν ενεργεία εκτελεστικών διευθυντών των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ εκπροσωπεί παράλληλα και τα συμφέροντα της ζώνης του ευρώ, πρέπει να επισημοποιηθεί. Επιπλέον, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με την απόφαση αριθ. 12925-(03/1) του ΔΝΤ βάσει του άρθρου X του Καταστατικού του, συμμετέχει ήδη με εκπρόσωπό της που έχει καθεστώς παρατηρητή σε ορισμένες συνεδριάσεις του Εκτελεστικού Συμβουλίου, λόγω των καθηκόντων της στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΚ), από το καθεστώς αυτό του παρατηρητή που διαθέτει η ΕΚΤ θα πρέπει να επωφεληθεί ολόκληρη η ζώνη του ευρώ. Αυτό το ενιαίο καθεστώς παρατηρητή στο Εκτελεστικό Συμβούλιο για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ θα καταστήσει δυνατή την κάλυψη του πλήρους φάσματος των ζητημάτων που άπτονται της ζώνης του ευρώ. Με τον τρόπο αυτό η ζώνη του ευρώ θα μπορέσει να οργανώσει αρτιότερα την εκπροσώπησή της με την ιδιότητα του παρατηρητή.

    (14)Ο πρόεδρος της Ευρωομάδας, η Επιτροπή και η ΕΚΤ θα πρέπει να προβούν σε διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για το εν λόγω καθεστώς παρατηρητή της ζώνης του ευρώ.

    (15)Η Επιτροπή και η ΕΚΤ είναι ήδη παρατηρητές στη ΔΝΧΕ. Οι δηλώσεις που απευθύνουν επί του παρόντος στις εαρινές και ετήσιες συνεδριάσεις της ΔΝΧΕ θα πρέπει να αντικατασταθούν από δήλωση του προέδρου της Ευρωομάδας για τη ζώνη του ευρώ.

    (16)Θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για σταδιακή ανακατάταξη των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ στο ΔΝΤ, προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη συνεκτικότητα. Το Συμβούλιο θα πρέπει να συμφωνήσει επί των αρχών που θα διέπουν την πορεία προς την συγκέντρωση των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ στο ΔΝΤ.

    (17)Επί του παρόντος, ο συντονισμός της θέσης των κρατών μελών ενόψει των συνεδριάσεων του ΔΝΤ πραγματοποιείται τόσο στο πλαίσιο της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής (ΟΔΕ) και της υποεπιτροπής της που ασχολείται με ζητήματα σχετικά με το ΔΝΤ (SCIMF), στις Βρυξέλλες, όσο και στο πλαίσιο ανεπίσημων συνεδριάσεων μεταξύ των εκπροσώπων των κρατών μελών στο ΔΝΤ, στην Ουάσινγκτον (EURIMF). Πρέπει να συσταθούν ειδικές υποομάδες για τη ζώνη του ευρώ εντός της ΟΔΕ, προκειμένου να συντονίζεται καλύτερα η θέση της ζώνης του ευρώ σε θέματα που αφορούν το ΔΝΤ.

    (18)Τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ συμφώνησαν το 2007 να καταρτίζουν κοινές δηλώσεις της ζώνης του ευρώ στα ζητήματα που αφορούν άμεσα και αποκλειστικά κοινή πολιτική της. Η συμφωνία αυτή θα πρέπει να ενισχυθεί και να επεκταθεί προκειμένου να θεσπιστεί η απαίτηση για κοινές δηλώσεις σε όλα τα ζητήματα που άπτονται της πολιτικής, των χωρών και της εποπτείας του ΔΝΤ τα οποία έχουν σημασία για τη ζώνη του ευρώ.

    (19)Όταν ένα κράτος μέλος υιοθετεί το ευρώ, θα πρέπει να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να πραγματοποιούνται οι απαραίτητες προσαρμογές στους κόλπους του ΔΝΤ.

    (20)Ο χειρισμός όλων των ζητημάτων που δεν σχετίζονται συγκεκριμένα με τη ζώνη του ευρώ αλλά με το σύνολο της Ένωσης θα πρέπει να συντονίζεται με τα κράτη μέλη που δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ, στο πλαίσιο της ΟΔΕ ή του Συμβουλίου.

    (21)Προκειμένου να αυξηθούν η διαφάνεια και η λογοδοσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο, η Επιτροπή, σε διαβούλευση με την Ευρωομάδα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα πρέπει να συντάσσει σε τακτά διαστήματα εκθέσεις προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τον συντονισμό των ζητημάτων που αφορούν τη ζώνη του ευρώ στο πλαίσιο του ΔΝΤ και άλλων διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    ΤΜΗΜΑ 1
    ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ 

    Άρθρο 1
    Ορισμοί

    Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

    (1)«κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ»: κράτη μέλη που έχουν ως νόμισμα το ευρώ·

    (2)«ζώνη του ευρώ»: η Ένωση όταν ασκεί τις αρμοδιότητές της όσον αφορά ειδικά τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ.

    Άρθρο 2
    Σκοπός

    Στην παρούσα απόφαση ορίζονται διατάξεις για τη σταδιακή καθιέρωση ενιαίας εκπροσώπησης και κοινών θέσεων της ζώνης του ευρώ στο πλαίσιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), μέχρις ότου η ζώνη του ευρώ λάβει την ιδιότητα πλήρους μέλους του ΔΝΤ.

    ΤΜΗΜΑ 2
    ΕΝΙΑΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ

    Άρθρο 3
    Ενιαία εκπροσώπηση της ζώνης του ευρώ στο ΔΝΤ

    Τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, με την υποστήριξη της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), λαμβάνουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την καθιέρωση, έως το 2025 το αργότερο, ενιαίας εκπροσώπησης της ζώνης του ευρώ στο ΔΝΤ, η οποία θα βασίζεται στις ακόλουθες αρχές:

    στο Συμβούλιο Διοικητών, παρουσίαση των απόψεων της ζώνης του ευρώ από τον πρόεδρο της Ευρωομάδας·

    στη Διεθνή Νομισματική και Χρηματοπιστωτική Επιτροπή (ΔΝΧΕ), εκπροσώπηση της ζώνης του ευρώ από τον πρόεδρο της Ευρωομάδας·

    στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, άμεση εκπροσώπηση της ζώνης του ευρώ τον εκτελεστικό διευθυντή μιας εκπροσωπούμενης ομάδας χωρών της ζώνης του ευρώ, κατόπιν της συγκρότησης μιας ή περισσότερων εκπροσωπούμενων ομάδων χωρών που θα αποτελούνται αποκλειστικά από κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ·

    εκλογή του εκτελεστικού διευθυντή, όπως αναφέρεται παραπάνω, μετά από πρόταση του Προέδρου της Ευρωομάδας και σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 2 του πρωτοκόλλου αριθ. 14 σχετικά με την Ευρωομάδα, το οποίο προσαρτάται στις Συνθήκες·

    Άρθρο 4
    Συντονισμένος καθορισμός των θέσεων που λαμβάνει η ζώνη του ευρώ

    Όταν επιτευχθεί η ενιαία εκπροσώπηση που περιγράφεται στο άρθρο 3, θα ισχύσουν οι ακόλουθες διατάξεις:

    α)Με την επιφύλαξη οιασδήποτε κοινής θέσης εγκριθεί από το Συμβούλιο δυνάμει του άρθρου 138 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ, όλες οι θέσεις που πρόκειται να ληφθούν, προφορικώς ή μέσω γραπτών δηλώσεων, εντός των οργάνων του ΔΝΤ αποτελούν εξ ολοκλήρου αντικείμενο προηγούμενου συντονισμού με το Συμβούλιο, την Ευρωομάδα, την ΟΔΕ και/ή την ομάδα εργασίας για το ευρώ (EWG), κατά περίπτωση.

    β)Μια ειδική δομή στήριξης θα συγκροτηθεί εντός του ΔΝΤ για τη στήριξη όλων των παραγόντων που συμμετέχουν στην ενιαία εκπροσώπηση της ζώνης του ευρώ σύμφωνα με το άρθρο 3

    ΤΜΗΜΑ 3
    ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

    Άρθρο 5
    Μεταβατικές ρυθμίσεις

    Μέχρι να επιτευχθεί πλήρως η ενιαία εκπροσώπηση βάσει των αρχών που απαριθμούνται στο άρθρο 3, ισχύουν τα άρθρα 6 έως 9.

    Άρθρο 6
    Εκπροσώπηση της ζώνης του ευρώ στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ

    1.Τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και η Ευρωομάδα, η Επιτροπή και η ΕΚΤ επιδιώκουν από κοινού να εξασφαλίσουν από το ΔΝΤ το καθεστώς του παρατηρητή για τη ζώνη του ευρώ στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που ορίζονται στην παράγραφο 2.

    2.Η ζώνη του ευρώ εκπροσωπείται στο Εκτελεστικό Συμβούλιο από τον εκπρόσωπο κράτους μέλους της ζώνης του ευρώ που είναι ήδη μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου. Ο εκπρόσωπος διορίζεται για χρονικό διάστημα δυόμισι ετών σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 2 του πρωτοκόλλου αριθ. 14 σχετικά με την Ευρωομάδα, το οποίο προσαρτάται στις Συνθήκες. Η Επιτροπή και η ΕΚΤ δύνανται επίσης να παρίστανται και να παρεμβαίνουν στις συνεδριάσεις, κατά περίπτωση.

     3.Εντός του ΔΝΤ συγκροτείται γραφείο παρατηρητή με σκοπό τη στήριξη της άσκησης των δικαιωμάτων του παρατηρητή τα οποία έχει η ζώνη του ευρώ.

    Άρθρο 7
    Εκπροσώπηση της ζώνης του ευρώ στη ΔΝXΕ

    1.Τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και η Ευρωομάδα, η Επιτροπή και η ΕΚΤ επιδιώκουν από κοινού να εξασφαλίσουν από το ΔΝΤ δικαίωμα της ζώνης του ευρώ εκφράζεται στη ΔΝXΕ. Το δικαίωμα αυτό δεν θίγει τις ρυθμίσεις που ισχύουν επί του παρόντος στο ΔΝΤ για το σύνολο της Ένωσης.

    2.Στη ΔΝΧΕ, η ζώνη του ευρώ εκπροσωπείται από τον πρόεδρο της Ευρωομάδας, την Επιτροπή και την ΕΚΤ, που είναι σε θέση να παρεμβαίνουν στις συνεδριάσεις της ΔΝΧΕ, κατά περίπτωση. 

    Άρθρο 8
    Εσωτερικός συντονισμός της ζώνης του ευρώ όσον αφορά τις ρυθμίσεις για την εκπροσωπούμενη ομάδα χωρών εντός του ΔΝΤ

    1.Όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τις ρυθμίσεις της εκπροσωπούμενης ομάδας χωρών του ΔΝΤ στην οποία συμμετέχουν κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, συντονίζονται πλήρως και συμφωνούνται εκ των προτέρων με το Συμβούλιο, την Ευρωομάδα, την ΟΔΕ και/ή την EWG, κατά περίπτωση.

    2.Οι θέσεις που λαμβάνονται όσον αφορά τις ρυθμίσεις της εκπροσωπούμενης ομάδας χωρών, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1, ή τυχόν αλλαγές σε αυτές, συνάδουν με τους στόχους για αύξηση της συνοχής της εκπροσώπησης της ζώνης του ευρώ και για επίτευξη της ενιαίας εκπροσώπησής της στο ΔΝΤ.

    3.Κατά τη μεταβατική φάση, τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ συνενώνονται για να συγκροτήσουν μια ή περισσότερες εκπροσωπούμενες ομάδες χωρών που θα απαρτίζονται μόνον από κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ.

    Άρθρο 9
    Εσωτερικός συντονισμός της ζώνης του ευρώ όσον αφορά ζητήματα που έχουν σημασία για τη ζώνη του ευρώ

    Με την επιφύλαξη οιασδήποτε κοινής θέσης εγκριθεί από το Συμβούλιο δυνάμει του άρθρου 138 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ, τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ συντονίζουν στενά και συμφωνούν, στο πλαίσιο του Συμβουλίου, της Ευρωομάδας, της ΟΔΕ και/ή της EWG, κατά περίπτωση, τις κοινές θέσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη ζώνη του ευρώ στο πλαίσιο των συνεδριάσεων του Εκτελεστικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Διοικητών του ΔΝΤ και διατυπώνουν κοινές δηλώσεις για τα ζητήματα αυτά.

    ΤΜΗΜΑ 4
    ΚΟΙΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    Άρθρο 10
    Διεύρυνση της ζώνης του ευρώ

    Όταν το Συμβούλιο αποφασίζει ότι ένα κράτος μέλος πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την υιοθέτηση του ευρώ, τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και η Ευρωομάδα, η Επιτροπή και η ΕΚΤ επιδιώκουν από κοινού να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες αλλαγές εντός του ΔΝΤ.

    Άρθρο 11
    Συντονισμός με κράτη μέλη που δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ

    Η στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη που δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ οργανώνεται στο πλαίσιο του Συμβουλίου και της ΟΔΕ, όσον αφορά τα ζητήματα που σχετίζονται με το ΔΝΤ. Εξασφαλίζεται ο συντονισμός των κοινών θέσεων σχετικά με ζητήματα που έχουν σημασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο.

    Άρθρο 12
    Υποβολή εκθέσεων


    Η Επιτροπή, σε διαβούλευση με την Ευρωομάδα και την ΕΚΤ, υποβάλλει τακτικά έκθεση στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τον συντονισμό των ζητημάτων που αφορούν τη ζώνη του ευρώ στο πλαίσιο του ΔΝΤ και άλλων διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών.

    Άρθρο 13
    Αποδέκτες

    Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ.

    Άρθρο 14
    Έναρξη ισχύος

    Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Βρυξέλλες,

       Για το Συμβούλιο

       Ο Πρόεδρος

    (1) http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-13-318_nl.htm .
    (2) Συνθήκη για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, 1η Φεβρουαρίου 2012: http://www.consilium.europa.eu/european-council/pdf/Treaty-on-Stability-Coordination-and-Governance-TSCG/.
    (3) COM(2014) 910: Παράρτημα 1 στο πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2015, 16 Δεκεμβρίου 2014, http://ec.europa.eu/atwork/pdf/cwp_2015_new_initiatives_en.pdf.
    (4) Έκθεση των πέντε προέδρων «Η ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης», 22 Ιουνίου 2015, h ttp://ec.europa.eu/priorities/economic-monetary-union/docs/5-presidents-report_en.pdf .
    (5) Σχέδιο στρατηγικής για μια βαθιά και ουσιαστική Οικονομική και Νομισματική Ένωση - COM(2012) 777, 30.11.2012, http://ec.europa.eu/archives/commission_2010-2014/president/news/archives/2012/11/pdf/blueprint_en.pdf .
    (6) Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2011 σχετικά με την Παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση (2011/2011(INI), http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+TA+P7-TA-2011-0457+0+DOC+PDF+V0//EL .
    (7) Πρόταση απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με την εκπροσώπηση και τον καθορισμό της θέσης της Κοινότητας σε διεθνές επίπεδο στο πλαίσιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης – COM(1998) 637 final, http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:51998PC0637&from=FR .
    (8)
    (9)
    Top