ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Βρυξέλλες, 29.10.2015
COM(2015) 547 final
Σύσταση για
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
σχετικά με την έγκριση ανανέωσης της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας (Ευρατόμ) στη συμφωνία-πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας στην έρευνα και την ανάπτυξη συστημάτων πυρηνικής ενέργειας τέταρτης γενιάς
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
Το Διεθνές Φόρουμ Γενεά IV (GIF), όπως αναφέρεται στον Χάρτη του GIF, αποτελεί πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας στην έρευνα και την ανάπτυξη, το οποίο δρομολογήθηκε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ το 2001. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν οι προσπάθειες για την ανάπτυξη νέων σχεδιαστικών ιδεών πυρηνικού ενεργειακού συστήματος, οι οποίες θα αποδώσουν αξιόπιστο εφοδιασμό με ενέργεια, ενώ παράλληλα θα χειριστούν ικανοποιητικά την πυρηνική ασφάλεια, την ελαχιστοποίηση των αποβλήτων, τη μη διάδοση των πυρηνικών και τις ανησυχίες του κοινού.
Με βάση την απόφαση Ε(2002)4287 της Επιτροπής, της 4ης Νοεμβρίου 2002, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας (στο εξής «Ευρατόμ») προσχώρησε στο GIF υπογράφοντας στις 30 Ιουλίου 2003 τον «Χάρτη του Διεθνούς Φόρουμ Γενεά IV» (εφεξής «ο Χάρτης»). Ο εν λόγω Χάρτης είχε υπογραφεί πρώτα το 2001 από τα αρχικά συμβαλλόμενα μέρη. Η συμμετοχή της Ευρατόμ στον Χάρτη παρατάθηκε με την απόφαση Ε(2011)4504 της Επιτροπής, της 29ης Ιουνίου 2011. Ο Χάρτης, ο οποίος ήταν αρχικά 10ετούς διάρκειας, μετατράπηκε σε αορίστου χρόνου, εκτός αν διακοπεί με ομόφωνη απόφαση. Ωστόσο, οποιοδήποτε μέλος (και, συνεπώς, και η Ευρατόμ) μπορεί να αποσυρθεί από το GIF με γραπτή προειδοποίηση 90 ημερών. Ο Χάρτης δεν προβλέπει χρηματοοικονομικές συναλλαγές ή ειδικά δημοσιονομικά κονδύλια μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών. Για τον λόγο αυτό, εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 101 τρίτη παράγραφος της Συνθήκης Ευρατόμ.
Για την εφαρμογή του Χάρτη του GIF, οι υπογράφοντες έχουν συνάψει νομικά δεσμευτική συμφωνία-πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας στην έρευνα και την ανάπτυξη συστημάτων πυρηνικής ενέργειας τέταρτης γενεάς, στην οποία καθορίζονται οι όροι συνεργασίας και οι επακόλουθες ρυθμίσεις συστημάτων και έργων.
Σύμφωνα με τη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 101 της Συνθήκης Ευρατόμ και με την απόφαση 14929/05 του Συμβουλίου μετά την οποία ακολούθησε η απόφαση Ε(2006)7 της Επιτροπής, η Ευρατόμ προσχώρησε στη συμφωνία-πλαίσιο στις 24 Ιανουαρίου 2006, όταν ο δεόντως εξουσιοδοτημένος Επίτροπος υπέγραψε έγγραφο προσχώρησης (το οποίο κατατέθηκε στη συνέχεια στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι, στις 10 Φεβρουαρίου 2006). Το Κοινό Κέντρο Ερευνών επιβεβαιώθηκε ως συντονιστής της συμμετοχής της Κοινότητας στο GIF, και εκπροσώπησε συνεπώς την Ευρατόμ ως το «εκτελεστικό της όργανο», σύμφωνα με το άρθρο ΙΙΙ παράγραφος 2 της συμφωνίας-πλαισίου.
Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ήδη συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας-πλαισίου. Προκειμένου να διασφαλιστεί συνοχή, η ακόλουθη δήλωση της Ευρατόμ είχε επισυναφθεί στην απόφαση 14929/05 Ευρατόμ του Συμβουλίου, με την οποία εγκρίθηκε αρχικά η προσχώρηση στη συμφωνία:
«Καθιστάµενη µέρος της παρούσας συµφωνίας-πλαισίου, η Ευρατόµ θα συµµετέχει πλήρως σε κάθε δραστηριότητα συνεργασίας και διαδικασία απόφασης που διεξάγεται βάσει της παρούσας συµφωνίας-πλαισίου και βάσει κάθε ρύθμισης συστήµατος που έχει υπογράψει. Η Ευρατόμ και τα κράτη μέλη της που είναι συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας (επί του παρόντος, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο) θα εναρμονίζουν τις θέσεις τους πριν από τη λήψη κάθε σημαντικής απόφασης κατά την εφαρμογή της συμφωνίας-πλαισίου και του σχετικού συστήματος ρυθμίσεων».
Η συμφωνία-πλαίσιο άρχισε να ισχύει στις 28 Φεβρουαρίου 2005 για μία περίοδο 10 ετών, και παρατάθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2015, όταν τέσσερα συμβαλλόμενα μέρη έδωσαν τη συγκατάθεσή τους να δεσμευθούν από παράταση της συμφωνίας. Ως εκ τούτου, είναι δυνατόν για την Ευρατόμ και άλλα υπογράφοντα μέρη τα οποία δεν ήταν σε θέση να ολοκληρώσουν έγκαιρα τις εσωτερικές τους διαδικασίες έγκρισης να ανανεώσουν τη συμμετοχή τους υπογράφοντας αργότερα τη συμφωνία.
2.ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΑΤΟΜ ΔΥΝΑΜΕΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ-ΠΛΑΙΣΙΟΥ
Κατά την τελευταία δεκαετία, το GIF σημείωσε σημαντική πρόοδο μέσα στο σταθερό νομικό πλαίσιο συνεργασίας, σε θέματα όπως ο σχεδιασμός και η υλοποίηση κοινών έργων με βάση σημαντικές επενδύσεις Ε&Α από ολόκληρο τον κόσμο, και ο σχεδιασμός και/ή η δημιουργία επιδείξεων πρωτοτύπων, π.χ. ο ταχυ-αντιδραστήρας νατρίου της Γαλλίας και της Ρωσίας («SFR») και ο αντιδραστήρας πολύ υψηλής θερμοκρασίας της Κίνας (VHTR).
Η Ευρατόμ υπήρξε πολύ δραστήρια στο GIF κατά το εν λόγω διάστημα, και είναι το μόνο υπογράφον μέρος που συμμετέχει και στα έξι συστήματα αντιδραστήρων (ρυθμίσεις συστήματος) και στα τρία οριζόντια συστήματα («ασφάλεια και αξιοπιστία», «οικονομικά» και «αντίσταση στη διάδοση των πυρηνικών και φυσική προστασία»). Οι εκπρόσωποι της Ευρατόμ προεδρεύουν τριών από τα έξι συστήματα (υπερκρίσιμος αντιδραστήρας ύδατος, ταχυ-αντιδραστήρας μολύβδου και αερόψυκτος ταχυ-αντιδραστήρας) και μέσα σε κάθε σύστημα υπάρχουν ρυθμίσεις έργου με βάση τις οποίες εκτελούνται οι εργασίες. Η Ευρατόμ είναι παρούσα στις περισσότερες από τις ρυθμίσεις έργου (PΕ) με συνεισφορές προερχόμενες από άμεσες και έμμεσες δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και εκπαίδευσης της Ευρατόμ.
Χρειάζεται ακόμη να γίνουν πολλά πριν τα συστήματα τέταρτης γενιάς γίνουν πραγματικότητα. Κατά την επόμενη δεκαετία, η δραστηριότητα θα επικεντρωθεί στα εξής:
— συνέχιση της Ε&Α στα συστήματα τέταρτης γενιάς·
— κατασκευή προηγμένων ερευνητικών εγκαταστάσεων·
— συμμετοχή της βιομηχανίας στον σχεδιασμό συστημάτων τέταρτης γενιάς· και
— ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού για το μέλλον.
Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να συνεχίσει η Ευρατόμ να συμμετέχει στη συμφωνία-πλαίσιο και να συμφωνήσει στην παράτασή της μέσω του ειδικού μηχανισμού παράτασης που προβλέπεται στο άρθρο ΧΙΙ παράγραφος 3 αυτής.
3.ΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
Η συμφωνία πρόκειται να παραταθεί με βάση το άρθρο 101 δεύτερη παράγραφος της Συνθήκης Ευρατόμ.
Τον Ιούνιο του 2014, εξ ονόματος του θεματοφύλακα (του ΟΟΣΑ), η τεχνική γραμματεία του GIF διένειμε ένα σημείωμα σχετικά με την παράταση της συμφωνίας-πλαισίου, το οποίο εξέθετε στους υπογράφοντες τρεις εναλλακτικές επιλογές για την παράταση:
«1.
Ειδική διαδικασία παράτασης — τα συμβαλλόμενα μέρη θα μπορούσαν να συμφωνήσουν στην παράταση της συμφωνίας-πλαισίου με την ειδική διαδικασία που προβλέπεται στην παράγραφο 3 του άρθρου ΧΙΙ της συμφωνίας-πλαισίου (επιλογή 1).
2.
Τροποποίηση της συμφωνίας — Εάν τα συμβαλλόμενα μέρη δεν δύνανται να συμφωνήσουν στην επιλογή 1, έχουν τη δυνατότητα να τροποποιήσουν τη συμφωνία-πλαίσιο με τη διαδικασία που προβλέπεται στην παράγραφο 4 του άρθρου XII (επιλογή 2).
3.
Λήξη και νέα συμφωνία — Τέλος, εάν τα συμβαλλόμενα μέρη δεν δύνανται να συμφωνήσουν στην παράταση ή την τροποποίηση της συμφωνίας, μπορούν να αφήσουν να λήξει η συμφωνία-πλαίσιο και να συνάψουν νέα συμφωνία-πλαίσιο που θα συνιστά νέα διεθνή συνθήκη (επιλογή 3).»
Το εκτελεστικό όργανο υποστήριξε την επιλογή 1, διότι κρίθηκε ο ταχύτερος τρόπος παράτασης της συμφωνίας και τα συμβαλλόμενα μέρη είχαν προβλέψει ρητώς ειδική διαδικασία παράτασης, διαφορετική από τη διαδικασία για άλλες τροπολογίες. Στις 14 Οκτωβρίου 2014, η αποστολή των ΗΠΑ στον ΟΟΣΑ (Θεματοφύλακας) υπέβαλε στα άλλα συμβαλλόμενα μέρη, μεταξύ των οποίων και το εκτελεστικό όργανο της Ευρατόμ (μέσω της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης/ΕΥΕΔ), σχέδιο συμφωνίας που παρατείνει τη συμφωνία-πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας στην έρευνα και την ανάπτυξη συστημάτων πυρηνικής ενέργειας 4ης γενιάς, προς υπογραφή με βάση την ειδική διαδικασία παράτασης.
Αρχική πρόθεση ήταν να εκδώσει η ομάδα χάραξης πολιτικής, στη συνεδρίασή της στις 17-18 Δεκεμβρίου 2014 (ή με γραπτή διαδικασία), απόφαση παράτασης της συμφωνίας-πλαισίου για 10 έτη, ήτοι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2025, σύμφωνα με την ειδική διαδικασία παράτασης,. Ωστόσο, λόγω των διαδικαστικών απαιτήσεων ορισμένων συμβαλλομένων μερών (μεταξύ των οποίων και της Ευρατόμ) και προκειμένου να διατηρηθεί η διάκριση μεταξύ των συνεδριάσεων της ομάδας χάραξης πολιτικής του GIF που συγκαλούνται υπό την αιγίδα του Χάρτη, αφενός, και της επίσημης διακυβερνητικής συμφωνίας-πλαισίου από την άλλη, η ομάδα χάραξης πολιτικής δεν συζήτησε την παράταση στην εν λόγω συνεδρίαση.
Με βάση τις παρατηρήσεις και τις ανταλλαγές σχετικά με τη διαδικασία παράτασης και το σχέδιο συμφωνίας παράτασης, εκδόθηκε νέα πρόταση για την παράταση της συμφωνίας μετά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου 2014, με τη στήριξη της πλειοψηφίας των εκπροσώπων των συμβαλλομένων μερών. Η λύση που προτάθηκε ήταν να τεθεί σε ισχύ η παράταση όταν τουλάχιστον τρία συμβαλλόμενα μέρη δώσουν τη συγκατάθεσή τους να δεσμευθούν. Τέσσερα συμβαλλόμενα μέρη (η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες) ανέφεραν ότι είναι σε θέση και έτοιμα να δώσουν τη συγκατάθεσή τους να δεσμευτούν έως ή πριν τις 28 Φεβρουαρίου 2015, ώστε να καταστεί δυνατόν να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία παράτασης κατά την εν λόγω ημερομηνία.
Τα άλλα συμβαλλόμενα μέρη έκριναν ότι, σύμφωνα με το άρθρο XII παράγραφος 3 της κείμενης συμφωνίας-πλαισίου, η υπογραφή της από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη έως την εν λόγω ημερομηνία (με την επιφύλαξη ή μη της μεταγενέστερης αποδοχής της) θα υποδήλωνε τη σύμφωνη γνώμη τους για την παράταση. Το εκτελεστικό όργανο της Ευρατόμ επεσήμανε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει να δώσει τη συγκατάθεσή του με αυτόν τον τρόπο. Τα άλλα συμβαλλόμενα μέρη έκριναν ότι αρκεί μια επιστολή του εκτελεστικού οργάνου της Ευρατόμ προς τη γραμματεία του θεματοφύλακα υπέρ της διαδικασίας παράτασης από τα άλλα συμβαλλόμενα μέρη.
Τέσσερα υπογράφοντα μέρη υπέγραψαν τη συνημμένη συμφωνία παράτασης στις 26 Φεβρουαρίου 2015. Η συμφωνία μπορεί να υπογραφεί εξ ονόματος της Ευρατόμ μόλις το Συμβούλιο εγκρίνει την ανανέωση.
Η Επιτροπή κρίνει ότι η απόφαση για την ανανέωση της συμφωνίας-πλαισίου είναι σημαντική και, ως εκ τούτου, μέσω του εκτελεστικού οργάνου, εναρμόνισε τη θέση της με τη θέση της Γαλλίας. (Το Ηνωμένο Βασίλειο αποσύρθηκε στο μεταξύ ως χωριστό συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας, αλλά, όπως και τα λοιπά κράτη μέλη, συνεχίζει να είναι συμβαλλόμενο μέρος της Ευρατόμ).
Η Επιτροπή κρίνει ότι η προτεινόμενη ανανέωση της συμφωνίας-πλαισίου μπορεί να γίνει δεκτή για την Κοινότητα και, συνεπώς, υποβάλλει την παρούσα σύσταση για απόφαση του Συμβουλίου σύμφωνα με το άρθρο 101 δεύτερη παράγραφος της Συνθήκης Ευρατόμ.
Για την ανανέωση της συμφωνίας απαιτείται η έγκριση του Συμβουλίου, διότι η συμφωνία θα εξακολουθήσει να θέτει σαφείς όρους που θα διέπουν τη συνεργασία στην έρευνα εντός του GIF. Επιπλέον, η περίοδος ανανέωσης καλύπτει περισσότερα από δύο προγράμματα έρευνας και εκπαίδευσης της Ευρατόμ, οπότε θα χρειασθούν τουλάχιστον δύο αποφάσεις του Συμβουλίου για την καθοδήγηση της συμμετοχής της Ευρατόμ στο GIF, σύμφωνα με τους κανονισμούς του Συμβουλίου σχετικά με τα υφιστάμενα και τα μελλοντικά προγράμματα έρευνας και εκπαίδευσης της Ευρατόμ.
Η συμμετοχή της Ευρατόμ στο GIF πρέπει να παραμείνει εντός του πεδίου εφαρμογής των κανονισμών του Συμβουλίου για τα προγράμματα έρευνας και εκπαίδευσης της Ευρατόμ. Όπως δηλώνεται στον Χάρτη του GIF, κάθε μέλος θα καθορίσει μεμονωμένα τη φύση συμμετοχής του στις δραστηριότητες του GIF.
Ο κανονισμός του Συμβουλίου (Ευρατόμ) αριθ. 1314/2013 σχετικά με το πρόγραμμα έρευνας και εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας (2014-2018) με το οποίο συμπληρώνεται ο «Ορίζοντας 2020 – Πρόγραμμα-πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία», προβλέπει ρητώς ότι το εκτελεστικό όργανο ασκεί τις δραστηριότητές του στο πλαίσιο της συμφωνίας-πλαισίου του GIF. Στις «Δραστηριότητες που είναι αναγκαίες για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος», στο παράρτημα I του κανονισμού αναφέρεται, στις «άμεσες δράσεις του ΚΚΕρ», ότι:
«Ως το εκτελεστικό όργανο της Ευρατόμ για το Διεθνές Φόρουμ Γενεά IV (GIF), το ΚΚΕρ θα εξακολουθήσει να συντονίζει τη συνεισφορά της Κοινότητας στο GIF.»
Στην ενότητα «Διεθνής συνεργασία με τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς», διευκρινίζεται, όσον αφορά την Ευρατόμ, ότι:
«Η διεθνής συνεργασία σε θέματα πυρηνικής έρευνας και καινοτομίας, βάσει κοινών στόχων και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, θα συνεχιστεί με στόχο την παροχή σαφών και σημαντικών ωφελειών για την Ένωση και το περιβάλλον της. Για να συνεισφέρει στην επίτευξη των ειδικών στόχων που ορίζονται στο άρθρο 3, η Κοινότητα θα επιδιώξει να ενισχύσει την επιστημονική και τεχνική εμπειρογνωμοσύνη της Ένωσης μέσω διεθνών συμφωνιών συνεργασίας και να προωθήσει την πρόσβαση της πυρηνικής βιομηχανίας της Ένωσης στις νέες αναδυόμενες αγορές. Οι διεθνείς δραστηριότητες συνεργασίας θα προάγονται μέσω πολυμερών πλαισίων (όπως οι ΔΟΑΕ, ΟΟΣΑ, ITER, GIF) ....».
Επομένως φαίνεται ότι η ανανέωση της συμφωνίας-πλαισίου θεωρήθηκε ενδεδειγμένη στο πλαίσιο της συνεισφοράς της Ευρατόμ στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020».
Με βάση τα ανωτέρω, η Επιτροπή προτείνει να εγκρίνει το Συμβούλιο, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 101 δεύτερη παράγραφος της Συνθήκης Ευρατόμ, το συνημμένο σχέδιο σύστασης για απόφαση του Συμβουλίου σχετικά με την έγκριση της ανανέωσης της συμμετοχής της Ευρατόμ στη συμφωνία-πλαίσιο του GIF, και να εγκρίνει την υπογραφή της συνημμένης συμφωνίας παράτασης.
4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ [κατά περίπτωση]
[Α/Α]
5.ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ [κατά περίπτωση]
[Α/Α]
Σύσταση για
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
σχετικά με την έγκριση ανανέωσης της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας (Ευρατόμ) στη συμφωνία-πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας στην έρευνα και την ανάπτυξη συστημάτων πυρηνικής ενέργειας τέταρτης γενιάς
ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,
Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, και ιδίως το άρθρο 101 δεύτερη παράγραφος,
Έχοντας υπόψη τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
(1)Το Διεθνές Φόρουμ Γενεά IV (GIF) αποτελεί πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας στην έρευνα και την ανάπτυξη, το οποίο δρομολογήθηκε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ το 2001. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν οι προσπάθειες για την ανάπτυξη νέων σχεδιαστικών ιδεών πυρηνικού ενεργειακού συστήματος, οι οποίες θα αποδώσουν αξιόπιστο εφοδιασμό με ενέργεια, ενώ παράλληλα θα χειριστούν ικανοποιητικά την πυρηνική ασφάλεια, την ελαχιστοποίηση των αποβλήτων, τη μη διάδοση των πυρηνικών και τις ανησυχίες του κοινού.
(2)Η ανανέωση της συμμετοχής της Ευρατόμ στην εν λόγω συμφωνία-πλαίσιο είναι ανεξάρτητη από κάθε απόφαση σχετική με το εύρος συμμετοχής στα διάφορα συστήματα του GIF και τις αντίστοιχες ρυθμίσεις έργων. Η Ευρατόμ θα καθορίζει μεμονωμένα το είδος της συνεισφοράς της (διανοητική και οικονομική) στις δραστηριότητες του GIF.
(3)Στις 30 Ιουλίου 2003, με βάση την απόφαση Ε(2002)4287 της Επιτροπής, η Ευρατόμ προσχώρησε στον GIF υπογράφοντας τον Χάρτη του, τον οποίο είχαν υπογράψει τα αρχικά συμβαλλόμενα μέρη το 2001. Ως επακόλουθο της απόφασης Ε(2011) 4504 της Επιτροπής, η αρχική 10ετής προσχώρηση της Ευρατόμ στον Χάρτη διάρκειας, μετατράπηκε σε αορίστου χρόνου, με την επιφύλαξη της ανάκλησης της ομόφωνης συγκατάθεσης των κρατών μελών της ΕΕ. Οποιοδήποτε μέλος του GIF (συμπεριλαμβανομένης της Ευρατόμ) μπορεί να αποσυρθεί κατόπιν γραπτής προειδοποίησης με προθεσμία 90 ημερών. Δεδομένου ότι ο Χάρτης δεν προβλέπει οικονομικές συναλλαγές ή ειδικά δημοσιονομικά κονδύλια μεταξύ των συμβαλλομένων μερών, εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 101 τρίτη παράγραφος της Συνθήκης Ευρατόμ.
(4)Για την εφαρμογή του Χάρτη του GIF, οι υπογράφοντες έχουν συνάψει νομικά δεσμευτική συμφωνία-πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας στην έρευνα και την ανάπτυξη συστημάτων πυρηνικής ενέργειας τέταρτης γενεάς, στην οποία καθορίζονται οι όροι συνεργασίας και οι επακόλουθες ρυθμίσεις συστημάτων και έργων.
(5)Με βάση την απόφαση 14929/05 του Συμβουλίου της 20ής Δεκεμβρίου 2005, την οποία ακολούθησε η απόφαση της Επιτροπής Ε(2006)7, της 12ης Ιανουαρίου 2006, που εκδόθηκε σύμφωνα με το άρθρο 101 δεύτερη παράγραφος της Συνθήκης Ευρατόμ, στις 24 Ιανουαρίου 2006 προσχώρησε και η Ευρατόμ στη συμφωνία-πλαίσιο, όταν ο δεόντως εξουσιοδοτημένος Επίτροπος υπέγραψε έγγραφο προσχώρησης (το οποίο στη συνέχεια κατατέθηκε στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι στις 10 Φεβρουαρίου 2006). Το Κοινό Κέντρο Ερευνών επιβεβαιώθηκε ως συντονιστής της συμμετοχής της Ευρατόμ στο GIF εκπροσωπώντας την ως εκ τούτου ως το «εκτελεστικό της όργανο» σύμφωνα με το άρθρο ΙΙΙ παράγραφος 2 της συμφωνίας-πλαισίου.
(6)Η συμφωνία-πλαίσιο άρχισε να ισχύει στις 28 Φεβρουαρίου 2005 για μία περίοδο 10 ετών και παρατάθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2015, όταν τέσσερα συμβαλλόμενα μέρη έδωσαν τη συγκατάθεσή τους να δεσμευθούν από παράταση της συμφωνίας. Αυτό συνάδει με την ειδική διαδικασία παράτασης που προβλέπεται στη συμφωνία-πλαίσιο. Ως εκ τούτου, είναι δυνατόν για την Ευρατόμ και άλλα υπογράφοντα μέρη τα οποία δεν ήταν σε θέση να ολοκληρώσουν έγκαιρα τις οικείες εσωτερικές διαδικασίες έγκρισης να ανανεώσουν τη συμμετοχή τους υπογράφοντας αργότερα τη συμφωνία.
(7)Η ανανέωση της συμφωνίας-πλαισίου από την Επιτροπή, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, με την υπογραφή της συμφωνίας παράτασης σύμφωνα με την ειδική διαδικασία παράτασης πρέπει συνεπώς να εγκριθεί.
ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:
Άρθρο μόνο
Εγκρίνεται η ανανέωση από την Επιτροπή, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, της συμφωνίας-πλαισίου διεθνούς συνεργασίας στην έρευνα και την ανάπτυξη συστημάτων πυρηνικής ενέργειας τέταρτης γενιάς, με την υπογραφή της συμφωνίας παράτασης. Το κείμενο της συμφωνίας επισυνάπτεται στην παρούσα απόφαση.
Βρυξέλλες,
Για το Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος