Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015DC0563

    ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ σχετικά με την προσπάθεια των κρατών μελών κατά τη διάρκεια του 2013 για την επίτευξη βιώσιμης ισορροπίας μεταξύ της αλιευτικής ικανότητας και των αλιευτικών δυνατοτήτων

    COM/2015/0563 final

    Βρυξέλλες, 11.11.2015

    COM(2015) 563 final

    ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    σχετικά με την προσπάθεια των κρατών μελών κατά τη διάρκεια του 2013 για την επίτευξη βιώσιμης ισορροπίας μεταξύ της αλιευτικής ικανότητας και των αλιευτικών δυνατοτήτων


    ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    σχετικά με την προσπάθεια των κρατών μελών κατά τη διάρκεια του 2013 για την επίτευξη βιώσιμης ισορροπίας μεταξύ της αλιευτικής ικανότητας και των αλιευτικών δυνατοτήτων

    Γενικά συμπεράσματα

    Στοιχεία προερχόμενα από τα κράτη μέλη δείχνουν συνεχιζόμενη πρόοδο στην προσαρμογή της αλιευτικής ικανότητας των στόλων των κρατών μελών σε σχέση με τους διαθέσιμους αλιευτικούς πόρους. Τα μέτρα των κρατών μελών που έχουν εφαρμοσθεί στο παρελθόν, από κοινού με τις προσπάθειες της Ένωσης για τη βελτίωση της κατάστασης των πόρων, έχουν συμβάλει, με την πάροδο του χρόνου, στην επίτευξη ισορροπίας σε πολλά τμήματα του στόλου μεταξύ αλιευτικής ικανότητας και αλιευτικών δυνατοτήτων.

    Από πιο πρόσφατη ανάλυση από τα κράτη μέλη (εκθέσεις όσον αφορά το 2013) σχετικά με την ισορροπία μεταξύ αλιευτικής ικανότητας και αλιευτικών δυνατοτήτων, προκύπτουν επίσης τα τμήματα του στόλου όπου τα κράτη μέλη έχουν διαπιστώσει διαρθρωτική πλεονάζουσα ικανότητα. Για τα εν λόγω τμήματα του στόλου, τα κράτη μέλη οφείλουν να καταρτίσουν σχέδια δράσης που θα περιέχουν τα μέτρα και το χρονοδιάγραμμα για την εξάλειψη της πλεονάζουσας αλιευτικής ικανότητας. Δεν έχουν καταρτίσει σχέδια δράσης όλα τα κράτη μέλη στα οποία έχει διαπιστωθεί πλεονάζουσα αλιευτική ικανότητα. Αυτό εξετάζεται επί του παρόντος από την Επιτροπή στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης των νέων επιχειρησιακών προγραμμάτων (ΕΠ) που καταρτίζουν τα κράτη μέλη για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ) 2014-2020.

    Για την εξάλειψη της πλεονάζουσας αλιευτικής ικανότητας, τα οικεία κράτη μέλη έχουν προγραμματίσει, μεταξύ άλλων, μέτρα οριστικής παύσης των αλιευτικών τους δραστηριοτήτων στο πλαίσιο των αντίστοιχων ΕΠ του ΕΤΘΑ. Επίσης, ορισμένα κράτη μέλη εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τους πόρους που διατίθενται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας (ΕΤΑ) για την περίοδο 2007-2013.

    Τα ανώτατα όρια του στόλου δεν συνιστούν περιοριστικό όρο σε κανένα από τα κράτη μέλη, δεδομένου ότι η ικανότητα (βάσει των αδειοδοτημένων σκαφών) καμία περίπτωση δεν φθάνει το 100%. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν επιτρέπει αύξηση της αλιευτικής ικανότητας, λόγω του καθεστώτος εισόδου - εξόδου: βάσει αυτού, δεν μπορεί να εισαχθεί νέα αλιευτική ικανότητα, εκτός εάν η ίδια ικανότητα αφαιρεθεί από τον στόλο. Τα ανενεργά σκάφη αποτελούν μέρος της ικανότητας (βάσει των αδειοδοτημένων σκαφών) βάσει των ανώτατων ορίων ικανότητας των στόλων. Η ενεργοποίηση της εν λόγω ανενεργού ικανότητας είναι εφικτή και είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αύξηση της ενεργού αλιευτικής ικανότητας και ακολούθως της αλιευτικής πίεσης, ιδίως σε περιπτώσεις όπου δεν ισχύουν περιορισμοί στις αλιευτικές δυνατότητες.

    Λαμβάνοντας υπόψη τον δυναμικό χαρακτήρα τόσο των αλιευτικών δραστηριοτήτων των στόλων της Ένωσης, όσο και των πόρων που αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης, και δεδομένου του χαμηλού επιπέδου χρησιμοποίησης των πλοίων, είναι σημαντικό να παρακολουθείται εκ του σύνεγγυς η εξέλιξη της αλιευτικής ικανότητας του στόλου υπό το πρίσμα των αλιευτικών πόρων και των μέτρων πολιτικής που συνδέονται με αυτούς.

    Νομικό πλαίσιο και υποχρεώσεις των κρατών μελών

    Στο πλαίσιο της νέας κοινής αλιευτικής πολιτικής 1 , τα κράτη μέλη πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για την προσαρμογή, στην πορεία του χρόνου, της αλιευτικής ικανότητας των στόλων τους στις αλιευτικές τους δυνατότητες με στόχο την επίτευξη σταθερής και διαρκούς ισορροπίας μεταξύ τους. Η αλιευτική ικανότητα των επιμέρους κρατών μελών δεν μπορεί να αυξηθεί, λόγω του καθεστώτος εισόδου-εξόδου και πρέπει να παραμένει πάντα κάτω από τα καθορισμένα ανώτατα όρια ικανότητας 2 .

    Τα κράτη μέλη πρέπει να καταρτίζουν ετήσια έκθεση σχετικά με την αλιευτική ικανότητα 3 . Η Επιτροπή παρείχε κατευθυντήριες γραμμές για την κατάρτιση των εν λόγω εκθέσεων, τις οποίες ακολούθησαν τα περισσότερα κράτη μέλη. Όταν ένα κράτος μέλος εντοπίζει διαρθρωτική ανισορροπία, προετοιμάζει και υποβάλλει σχέδιο δράσης για το ή τα συναφή τμήματα του στόλου, ορίζοντας τους στόχους προσαρμογής, τα εργαλεία και το σαφές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του 4 . Το 2014, η Επιτροπή έλαβε από τα κράτη μέλη έξι σχέδια δράσης (παράρτημα III). Ωστόσο, συνεχίζονται οι συζητήσεις με ορισμένα άλλα κράτη μέλη που δεν έχουν υποβάλει σχέδια δράσης, ενώ εξαιτίας των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης των στόλων τους θα έπρεπε να είχαν οδηγηθεί στην κατάρτιση των εν λόγω σχεδίων.

    Η αξιολόγηση της διαρθρωτικής ανισορροπίας συνδέεται στενά με την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ): 5 η ενίσχυση με στόχο την οριστική παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του ΕΤΘΑ είναι δυνατή μόνον για τα τμήματα του στόλου όπου διαπιστώνεται ανισορροπία και η στήριξη για την αντικατάσταση της μηχανής του εκάστοτε σκάφους είναι δυνατή μόνον για τα τμήματα του στόλου σε ισορροπία.

    Η κατάσταση της αλιευτικής ικανότητας του στόλου της Ένωσης

    Συνολικά, η αλιευτική ικανότητα του στόλου μειώθηκε περαιτέρω κατά τα τελευταία έτη. Ωστόσο, σε ορισμένα τμήματα εξακολουθούν να παρατηρούνται ανισορροπίες.

    Μεταξύ 1ης Ιουλίου 2013 και 1ης Ιανουαρίου 2015, η αλιευτική ικανότητα στα κράτη μέλη της ΕΕ των 28 μειώθηκε κατά 1,1% σε κιλοβάτ (KW) και αυξήθηκε κατά 0,3% σε ολική χωρητικότητα (GT). Η αύξηση αυτή μπορεί να εξηγηθεί ως αποτέλεσμα της προσχώρησης της Κροατίας το 2014. Εξαιρουμένου του στόλου της Κροατίας, η αλιευτική ικανότητα του στόλου της ΕΕ μειώθηκε κατά 4% σε GT και κατά 3,3% σε ισχύ μηχανής (KW) κατά την περίοδο 2012 - αρχές 2015, με μείωση του αριθμού των σκαφών κατά 3,9 6 .

    Την 1η Ιανουαρίου 2014, 86.879 σκάφη νηολογήθηκαν στο μητρώο στόλου της ΕΕ με συνολική ικανότητα 1.658.033 GT και 6.573.806 KW. Αυτό δείχνει μείωση από το 2012 (εξαιρουμένων των σκαφών που νηολογήθηκαν στην Κροατία και στις εξόχως απόκεντρες περιφέρειες) κατά 7,8% ως προς τον αριθμό των σκαφών, 1,6% σε GT και 5,4% σε KW (παράρτημα I). Η αλιευτική ικανότητα του στόλου της ΕΕ ήταν κατά 16,4% χαμηλότερη από τα ανώτατα όρια ικανότητας ως προς τη χωρητικότητα και κατά 10,5% χαμηλότερη από τα ανώτατα όρια όσον αφορά την ισχύ.

    Γράφημα 1 Συμμόρφωση με τα ανώτατα όρια ικανότητας, στις 31 Δεκεμβρίου 2013

    Πραγματική αλιευτική ικανότητα ως ποσοστό του ανώτατου ορίου ικανότητας, ανά κράτος μέλος (πλην των εξόχως απόκεντρων περιφερειών)

    Κατά την περίοδο 2007-2013 τα κράτη μέλη χρησιμοποίησαν ενεργά το μέσο του παροπλισμού στο πλαίσιο του ΕΤΑ. Μεταξύ 2007 και 31ης Μαΐου 2014, 4.156 σκάφη έπαυσαν οριστικά τις αλιευτικές τους δραστηριότητες λαμβάνοντας δημόσια στήριξη, με συνολικές δημόσιες δαπάνες περίπου 900 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 527 εκατομμύρια ευρώ ήταν συνεισφορά του ΕΤΑ (παράρτημα IV). Σκάφη που έπαυσαν τις δραστηριότητές τους λαμβάνοντας δημόσια ενίσχυση από το ΕΤΑ δεν μπορούν να αντικατασταθούν. Άλλα 2.620 σκάφη αποσύρθηκαν από τον στόλο δίχως να λάβουν δημόσια ενίσχυση, αλλά αυτή η ικανότητα που αποσύρθηκε ύστερα από ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να επανέλθει στο στόλο.

    Οι στόλοι στις εξόχως απόκεντρες περιφέρειες της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Πορτογαλίας είναι επίσης χαμηλότερα από τα αντίστοιχα ανώτατα όρια ικανότητάς τους. Οι εν λόγω στόλοι εξετάζονται χωριστά από τους μητροπολιτικούς στόλους στο παράρτημα II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1380/2013. Στις 31 Δεκεμβρίου 2013, το σύνολο των ανώτατων ορίων για τους στόλους αυτούς είχε προσαρμοστεί ώστε να συμπεριληφθεί η Μαγιότ: τα συνολικά ανώτατα όρια για τις εξόχως απόκεντρες περιοχές αυξήθηκαν σε GT 107.568 και σε KW 579.296, και ο συνολικός αριθμός των αλιευτικών σκαφών είναι 4.621.

    Ετήσιες εκθέσεις των κρατών μελών και σχέδια δράσης

    Και τα 23 παράκτια κράτη μέλη υπέβαλαν τις εκθέσεις τους στην Επιτροπή. Σύμφωνα με την Επιστημονική, Τεχνική και Οικονομική Επιτροπή Αλιείας (ΕΤΟΕΑ), τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν χρησιμοποιήσει τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής, και η συνοχή και η πληρότητα των εκθέσεων εξακολουθεί να βελτιώνεται.

    Κατά την προετοιμασία της έκθεσής της, η Επιτροπή ζήτησε από την ΕΤΟΕΑ να αξιολογήσει τις σχετικές αναφορές. Η ΕΤΟΕΑ έχει προβεί σε ανάλυση βάσει των δεικτών που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών για τα κράτη μέλη. Η ΕΤΟΕΑ εξέτασε το 85% των τμημάτων του στόλου, τα οποία καλύπτουν το 71% του αριθμού των ενεργών σκαφών και το 98% της αναφερθείσας αξίας των εκφορτώσεων το 2012 7 .

    Παρατηρήσεις με βάση τις εκθέσεις των κρατών μελών και την ανάλυση της ΕΤΟΕΑ

    Μετά από αξιολόγηση της ΕΤΟΕΑ, η Επιτροπή διατυπώνει τις ακόλουθες παρατηρήσεις:

    1. Σημειώνεται σταθερή πρόοδος ως προς την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της αλιευτικής ικανότητας και των αλιευτικών δυνατοτήτων για το σύνολο του στόλου της ΕΕ. Πολλά κράτη μέλη χρησιμοποίησαν τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ σε έκθεση που υπέβαλαν με αντικείμενο την ισορροπία. Ωστόσο, όλες οι εκθέσεις σχετικά με τους στόλους καταλήγουν στο συμπέρασμα σχετικά με τον προσδιορισμό των τμημάτων του στόλου που δεν βρίσκονται σε ισορροπία με τις αλιευτικές δυνατότητες με την πάροδο του χρόνου. Μόνον έξι κράτη μέλη έχουν προσδιορίσει τμήματα του στόλου με πλεονάζουσα διαρθρωτική ικανότητα. Οι εν λόγω ανισορροπίες πρέπει να διευθετηθούν. Άλλα κράτη μέλη δεν έχουν σχέδια δράσης, ενώ τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του στόλου τους θα πρέπει να οδηγήσουν στην κατάρτιση των εν λόγω σχεδίων.

    2. Η εκ των προτέρων αιρεσιμότητα μεταξύ των ετήσιων εκθέσεων της ικανότητας του αλιευτικού στόλου των κρατών μελών και των δυνατοτήτων χρηματοοικονομικής συνδρομής από το ΕΤΘΑ αποτελεί σημαντικό στοιχείο της νέας ΚΑλΠ για τη συμβολή στην επίτευξη μιας υγιούς και βιώσιμης ισορροπίας μεταξύ της αλιευτικής ικανότητας των στόλων της ΕΕ και των αλιευτικών δυνατοτήτων τους.

    3. Η Επιτροπή δεν έχει λάβει σχέδια δράσης για όλα τα τμήματα του στόλου που παρουσιάζουν σαφώς διαρθρωτική έλλειψη ισορροπίας. Τα περισσότερα υποβληθέντα σχέδια δράσης προτείνουν ένα συνδυασμό μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης· για τα οικεία τμήματα του στόλου, ορισμένα κράτη μέλη επιλέγουν να κάνουν χρήση του μέσου του παροπλισμού με δημόσια ενίσχυση 8 , ενώ άλλα ελπίζουν να αντιμετωπίσουν τις διαρθρωτικές ανισορροπίες μέσω άλλων μηχανισμών (όπως οι ατομικές μεταβιβάσιμες ποσοστώσεις (ΑΜΠ)). Τα σχέδια δράσης αποτελούν ένα διαφανές και αποτελεσματικό μέσο για τη διασφάλιση της ισορροπίας μεταξύ της αλιευτικής ικανότητας του στόλου και των αλιευτικών δυνατοτήτων με την πάροδο του χρόνου.

    4. Δεδομένου ότι στο πλαίσιο του ΕΤΘΑ τα καθεστώτα δημόσιας ενίσχυσης για την οριστική παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων θα καταργηθούν σταδιακά μέχρι το τέλος του 2017 (και τίθεται επίσης ανώτατο όριο στην χρηματοοικονομική ενίσχυση), τα κράτη μέλη πρέπει[ή οφείλουν] να χρησιμοποιούν τη στήριξη που χορηγείται για τον παροπλισμό με στοχευμένο τρόπο, για τα τμήματα για τα οποία τα κράτη μέλη έχουν προσδιορίσει διαρθρωτική πλεονάζουσα ικανότητα βάσει των δεικτών ισορροπίας που προβλέπονται στις κοινές κατευθυντήριες γραμμές.

    5. Η ενεργός διαχείριση της αλιευτικής ικανότητας του στόλου από τα κράτη μέλη παραμένει ουσιαστικής σημασίας, με βάση ορισμένα από τα αποτελέσματα της ανάλυσης της ΕΤΟΕΑ όσον αφορά τις εκθέσεις των κρατών μελών. Από την εν λόγω ανάλυση προκύπτει ότι ορισμένα τμήματα του στόλου που δραστηριοποιούνται επί του παρόντος για τα αποθέματα που αλιεύονται πάνω από τη μέγιστη βιώσιμη απόδοση (ΜΒΑ) (βλ. παράρτημα II) 9 ..

    6. Για να είναι δυνατή η εισαγωγή προσαρμογών εκεί όπου αυτές μπορεί να απαιτούνται, τα κράτη μέλη πρέπει να συνεχίσουν την παρακολούθηση της αλιευτικής ικανότητας για τους στόλους τους αποβλέποντας στην επίτευξη βιώσιμων στόλων που δραστηριοποιούνται και εκμεταλλεύονται με βιώσιμο τρόπο τους θαλάσσιους βιολογικούς πόρους . Οι ετήσιες εκθέσεις σχετικά με τους στόλους των κρατών μελών διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό το πλαίσιο.

    7. Από την ανάλυση της ΕΤΟΕΑ προκύπτει ότι οι δείκτες που περιλαμβάνονται στις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής δεν μπορούν να υπολογιστούν σε όλες τις περιπτώσεις για όλα τα τμήματα του στόλου. Αυτό οφείλεται είτε σε έλλειψη δεδομένων είτε, στην περίπτωση των οικονομικών και τεχνικών δεικτών, στην ομαδοποίηση τμημάτων (που πραγματοποιείται προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του εμπορικού απορρήτου).

    8. Το χαμηλό ποσοστό χρησιμοποίησης σκαφών παρατηρείται επίσης συχνά, και σε πολλά κράτη μέλη το ποσοστό των ανενεργών σκαφών είναι σημαντικό, φθάνοντας ακόμη και στο 50% στις πιο ακραίες περιπτώσεις (βλ. το γράφημα που ακολουθεί).



    *Πηγή: Αξιολόγηση της ΕΤΟΕΑ όσον αφορά τους δείκτες ισορροπίας για βασικά τμήματα του στόλου και ανασκόπηση των εθνικών εκθέσεων σχετικά με τις προσπάθειες των κρατών μελών για επίτευξη ισορροπίας μεταξύ αλιευτικής ικανότητας και αλιευτικών δυνατοτήτων (STECF _ 14_12 και STECF _14-2).

    **. Σημειώσεις: Για τη DK, τη FR, την GR, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

    (1) Άρθρο 22 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική, για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1954/2003 και (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 του Συμβουλίου και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 2371/2002 και (ΕΚ) αριθ. 639/2004 του Συμβουλίου και της απόφασης 2004/585/ΕΚ του Συμβουλίου, ΕΕ L 354/22 της 28.12.2013.
    (2) Άρθρο 22 παράγραφος 7 και άρθρο 23 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013.
    (3) Άρθρο 22 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013. Με βάση τις εκθέσεις των κρατών μελών, η Επιτροπή οφείλει να εκπονεί ετήσια έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την ισορροπία, καθώς και σχετικά με τα σχέδια δράσης που καταρτίστηκαν από τα κράτη μέλη.
    (4) Άρθρο 22 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013
    (5) Η τήρηση των κατευθυντήριων γραμμών της Επιτροπής αποτελεί εκ των προτέρων προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση βάσει του ΕΤΘΑ, παράρτημα IV του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 508/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014 , για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και για την κατάργηση των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 2328/2003, (ΕΚ) αριθ. 61/2006, (ΕΚ) αριθ. 1198/2006 και (ΕΚ) αριθ. 791/2007 και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1255/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ΕΕ L 149/1, της 20.05.2014.
    (6) Συγκεκριμένα, το σύνολο της ικανότητας των 28 κρατών μελών της ΕΕ (αριθμός σκαφών) μειώθηκε κατά 1,8% από την 1η Ιουλίου 2013 έως την 1η Ιανουαρίου 2015· όσον αφορά την ισχύ του κινητήρα (KW) των κρατών μελών, σημειώθηκε μείωση 1,1%, ενώ όσον αφορά την ολική τους χωρητικότητα (GT) αυξήθηκε κατά 0,3%.
    (7) Αξιολόγηση της ΕΤΟΕΑ όσον αφορά τους δείκτες ισορροπίας για βασικά τμήματα του στόλου και ανασκόπηση των εθνικών εκθέσεων σχετικά με τις προσπάθειες των κρατών μελών για την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της αλιευτικής ικανότητας και των αλιευτικών δυνατοτήτων (ΕΤΟΕΑ - 15-02).
    (8) Δυνάμει του άρθρου 34 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 508/2014.
    (9) Βλ το παράτημα ΙΙΙ της αξιολόγησης της ΕΤΟΕΑ όσον αφορά τους δείκτες ισορροπίας για βασικά τμήματα του στόλου και την ανασκόπηση των εθνικών εκθέσεων σχετικά με τις προσπάθειες των κρατών μελών για την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ αλιευτικής ικανότητας και αλιευτικών δυνατοτήτων (ΕΤΟΕΑ - 15-02). Σύμφωνα με το παράρτημα III της έκθεσης της ΕΤΟΕΑ το ποσοστό των αποθεμάτων που υπεραλιεύονται ανέρχεται σε 31%.
    Top

    Βρυξέλλες, 11.11.2015

    COM(2015) 563 final

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

    της

    ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    σχετικά με την προσπάθεια των κρατών μελών κατά τη διάρκεια του 2013 για την επίτευξη βιώσιμης ισορροπίας μεταξύ της αλιευτικής ικανότητας και των αλιευτικών δυνατοτήτων


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

    Ανάπτυξη ικανότητας του στόλου, 2005-2014 (λαμβανομένης υπόψη της διεύρυνσης από 25 σε 28 κράτη μέλη)

    Σύνολο – αριθμός σκαφών

    Σύνολο – σε κόρους ολικής χωρητικότητας (αριστερά) και σε kiloWatt (δεξιά)



    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

    *Πηγή: Αξιολόγηση της ΕΤΟΕΑ όσον αφορά τους δείκτες ισορροπίας για βασικά τμήματα του στόλου και ανασκόπηση των εθνικών εκθέσεων σχετικά με τις προσπάθειες των κρατών μελών για επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της αλιευτικής ικανότητας και των αλιευτικών δυνατοτήτων (STECF – 15-02).



    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ

    Κατάλογος των Σχεδίων Δράσης που υπέβαλαν τα κράτη μέλη (άρθρο 22 παράγραφος 4) κανονισμός 1380/2013 ( 1 ).

    1 Σχέδιο δράσης της Κροατίας

    2. Σχέδιο δράσης της Κύπρου

    3. Σχέδιο δράσης της Γαλλίας

    4. Σχέδιο δράσης της Ιταλίας

    5. Σχέδιο δράσης της Λετονίας

    6. Σχέδιο δράσης της Ισπανίας

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

    Πίνακας 7.1. Αναλήψεις υποχρεώσεων του ΕΤΑ κατά τη διάρκεια της περιόδου 1/01/2007 - 31/05/2014

    Αναλήψεις υποχρεώσεων του ΕΤΑ κατά τη διάρκεια της περιόδου 01/01/2007-31/05/2014

    Μέτρα

    Αριθμός επιχειρήσεων

    Συνολική δαπάνη που λαμβάνεται υπόψη στην απόφαση για τη χορήγηση δημόσιας ενίσχυσης (σε ευρώ)

    Συνολική δημόσια δαπάνη που λαμβάνεται υπόψη στην απόφαση για τη χορήγηση δημόσιας ενίσχυσης (σε ευρώ)

    Ενίσχυση ΕΤΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας) που χορηγήθηκε στην πράξη (σε ευρώ)

    % αναλήψεων υποχρεώσεων του ΕΤΑ ανά μέτρο σε σύγκριση με το σύνολο των αναλήψεων υποχρεώσεων του ΕΤΑ από την 31η Μαΐου 2014

    1.1: Οριστική παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων

    4.087

    901.610.330,18

    898.581.556,76

    527.029.599,01

    15,33%

    1.2: Προσωρινή παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων

    61.715

    380.034.486,53

    380.033.614,05

    230.825.262,13

    6,71 %

    1.3: Επενδύσεις επί των αλιευτικών σκαφών και επιλεκτικότητα

    12.090

    417.700.869,78

    174.338.991,68

    97.960.449,14

    2,85 %

    1.4: Παράκτια αλιεία μικρής κλίμακας

    4.317

    55.088.317,94

    46.280.854,90

    31.894.126,04

    0,93 %

    1.5: Κοινωνικοοικονομικές αποζημιώσεις για τη διαχείριση του στόλου

    5.416

    152.815.579,58

    101.916.516,65

    61.554.454,15

    1,79 %

    Σύνολο ΕΤΑ

    121.073

    8.105.951.862,15

    5.558.302.451,91

    3.438.157.945,62

    99,99 %

    (1)

    Οι ετήσιες εκθέσεις των ΚΜ και τα αντίστοιχα σχέδια δράσης είναι διαθέσιμα στον παρακάτω σύνδεσμο:

    http://s-antares.fish.cec.eu.int/front/index.cfm?method=FM_Reporting.AnnualReport

    Top